BIZcast 16

04.05.2024.

14:00

Živković za BIZcast: "Mesečna ušteda i do 100 evra"; Ovo je sve što treba da znate o solarnim panelima

"Sa solarnim panelima mesečno možete da uštedite od 50 do 100 evra", rekao je Branko Živković iz kompanije Sunčica Solar.

Izvor: B92.net

Izvor: B92

Živković za BIZcast: "Mesečna ušteda i do 100 evra"; Ovo je sve što treba da znate o solarnim panelima

Podeli:

Solarni paneli su postali sve popularniji izvor čiste i obnovljive energije. Njihova sposobnost pretvaranja sunčeve svetlosti u električnu energiju čini ih jednim od najefikasnijih izvora obnovljive energije. Ali kako tačno rade, koje su prednosti i mane, koliko može da se ušredi, koje su cene i vek trajanja?

"Sunce je jedan nepresušan izvor električne energije i samim tim i solarni paneli dobijaju na značaju. Sunce pada na solarne panele, paneli uzimaju tu energiju i šalju je do jednog uređaja koji se zove pretvarač ili invertor. Taj pretvarač tu pretvara struju, da kažemo onu struju koju mi možemo da koristimo u našem domaćinstvu, u našoj kući i taj uređaj je u stvari najbitnija karika u celom sistemu, jer je on srce sistema, jer on radi 24 sata u toku dana i na njega treba čovek da obrati pažnju da izabere dobar uređaj koji ima dugoročnu garanciju", rekao je Živković.

Večita dilema – isplati li se ugradnja solarnih panela ili ne? Živković je otkrio da ušteda svakako postoji i šta je bitno kada se bira sistem.

"Imati garanciju na pretvarače barem deset godina. A ako je moguće, tražiti od izvođača da bude i 15, pa i 20 godina. Investicija se vraća od 8 do 9 godina. Što se tiče samih industrija i privrede, pošto je kod njih drugačiji način obračuna nego kod domaćinstva i nije ista cena, kod privrede je to dosta povoljnije, i kod njih se to isplaćuje za nekih 4 do 5 godina", rekao je Živković, a potom detaljno objasnio:

"Investirali ste 5.000 evra, to je i neki standardan sistem od 5 kilovata, koji proizvodi negde oko 6.000 kilovat-časova godišnje. Takav jedan sistem je neki standard u našoj zemlji, jer to vam je neka mesečna potrošnja od okvirno 400 do 500 kilovat-časova za jedno domaćinstvo. Ako vi investirate 5.000 ili 5.500 evra, vi stvarno možete očekivati da ćete kroz mesečne uštede koje pravite na svojim računima za struju, novac koji vam ostaje računate kao povrat investicije i za 8 do 9 godina povratiti novac. Ako se zadržimo na primeru sistema od pet kilovata, vi ćete, otprilike, imati mesečnu uštedu od 50 do 100 evra", ispričao je Živković.

Država subvencioniše ugradnju solarnih panela, i svako ko se prijavi moći će da dobije do 50 odsto ukupne investicije. Kako Živković objašnjava, to znači da je period povrata novca kraći i ušteda veća.

"Država je dosta uradila jer omogućuje 50 odsto bespovratnog povrata na instalaciju solarnog sistema za domaćinstvo. To znači da ako sistem košta 5.000 ili 5.500 evra, država vam vraća pola novca. To onda znači da onaj period otplate koji smo pomiljali od 8 do 9 godina se isto tako smanjuje, pa će biti 4 godine", rekao je Živković.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: