BIZcast

19.02.2024.

15:56

Uzelac za BIZcast: "Ja bih novac uložio ovde"

"Kada dođe taj moment da štednja postane nešto drugo, tada pričamo o investiranju", rekao je Dušan Uzelac.

Izvor: B92

Izvor: B92

Uzelac za BIZcast: "Ja bih novac uložio ovde"

Podeli:

Gost nove epizode BIZcasta je ekonomski stručnjak Dušan Uzelac, koji je govorio o kreditima, kamatnim stopama, štednji, ali i o investicijama.

Na pitanje kada je najbolje vreme da se odlučimo za uzimanje kredita, Dušan Uzelac je bio jasan:

"Glavni faktor koji odlučuje kada je dobro podići kredit je kada ste vi spremni, odlučni da izdržite njegovu otplatu. Jer čemu služi kredit ako vi bez problema podignete kredit, ali napravite problem sebi u otplati kredita? To nije onda mudra odluka. I kada se suočite sa činjenicom da će taj kredit otplaćivati, da ta rata koju treba da platite je vaša obaveza koju je banka prihvatila kao vašu garanciju. Znači obaveza je nepromenljiva. I tek kada to usvojite i kada spremite se za tu odluku, za otplatu tog kredita, vi ste tada spremni da otplatite taj kredit. Znači prva, osnovna stvar koju treba da uradite kada razmišljate o kreditu je da procenite koju ratu sebi možete da priuštite", rekao je Uzelac.

Uzelac je rekao da ne može 100 odsto predvideti kretanje kamatnih stopa, jer na njih utiču ekonomski i trgovački tokovi. On je otkrio i kada je pravo vreme za refinansiranje kredita:

"Ključno je da razumete vaše finansije. Ako vas otplata kredita ne boli, znači ne pravi vam neku nelagodu, problem, da nešto sebi ne možete da priuštite što želite, onda je to komforan kredit. Ali ako vi žonglirate, a velika većina žonglira sa finansijama, pravo vreme za refinansiranje kredita je što pre. Jer kada uđete u problem, niko neće da radi sa vama. Znači banke mogu da refinansiraju kredit samo kada vide da ste vi kvalitetan platiša i da redovno otplaćujete vaš dug. Čim zakasnite malo, čim uđete u problem otplate, banka već diže gard i manji broj banaka će uopšte razgovarati sa vama. Ali ako vi imate opciju da kredit koji otplaćujete sada prebacite u drugu banku da biste i umanjite 500 dinara, 1.000 dinara, 2.000 dinara ratu, a da vam ostane isto zaduženje, onda je to prava odluka. Tu je ključno", rekao je Uzelac.

Upitan da nam otkrije u šta bi uložio 5.000, 10.000 ili 50.000 evra, Uzelac je najpre objasnio kako doći do tog novca, a potom i koju bi investiciju on izabrao:

"Štednja nije aktivnost, ona je manifestacija. Štedi se na stvarima koje kupujemo, štedi se upravljanjem u potrošnji. Bilo da vozimo automobil pa štedimo gorivo ili gasimo svetlo pa štedimo struju, ali to je način razmišljanja koji ne rasipa. Tek kada adekvatno upravljamo kroz vreme tim potrošačkim momentima, onda se pojavi ta gomila, čuvena štednja", rekao je on.

"Kada dođe taj moment da ta štednja postane nešto drugo, a da to nije klasična potrošnja, tada pričamo o investiranju. Ja sam preduzetnik ceo život, tako da moj praktični odgovor je uvek u preduzetništvo. Tu je opet jako bitno da se razume kada kažu, dobro, ali šta konkretno? U preduzetništvo mantra je radi ono što umeš da prodaš. Ne ono što umeš da radiš, jer džabe vam da znate da napravite stolicu ako ne umete da je prodate. I mnogo vam više vredi to što umete da prodate stolicu nego što znate da je napravite", otkrio je Uzelac.

Podeli:

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: