Šta se sprema u Dubaiju? Srbija bi mogla da ostvari veliki uspeh, prva pisma već stižu

Druga investiciona konferencija, koju su ove nedelje organizovali Razvojna agencija Srbije (RAS) i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na EXPO Dubai 2020, na Paviljonu Srbije u Dubaiju, privukla je veliku pažnju stranih investitora.

Fokus

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2021.

14:04

Šta se sprema u Dubaiju? Srbija bi mogla da ostvari veliki uspeh, prva pisma već stižu
Ilustracija: Profimedia

Imamo prednosti ne samo na evropskom, već i svetskom nivou

"Srbija je predstavila svoje investicione potencijale i predočila zašto je jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija u Evropi i svetu u ovom trenutku. Akcenat konferencije bio je, pre svega, na automobilskoj i hemijskoj industriji i šinskim vozilima. Sem toga, na konferenciji su se predstavili i grad Kragujevac sa svojim investicionim potencijalima, kao i dva nacionalno značajna industrijska parka - Majnd (Mind) park u Kragujevcu i industrijsko-hemijski park Eliksir (Elixir) Prahovo", kaže za B92.net šef kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju i B2B direktor "Ekspo 2020 Dubai", Marko Selaković.

Kako dodaje, postoji više prednosti koje Srbija poseduje kao investiciona destinacija, i to ne samo kada je poredimo sa drugim evropskim državama, već i na globalnoj skali.

Šta izvozimo Arapima? Srpska roba u skoro svakom supermarketu u Dubaiju

"Srbija je zemlja koja se intenzivno razvija, ubrzano napreduje na Duing biznis listi i pruža brojne beneficije za same investitore. Ona ima sistem stručnog obrazovanja koji je vrlo konkurentan na globalnoj skali, ima visok procenat populacije koja govori engleski jezik, ali i izuzetno dobar ambijent za razvoj inovacija i startapa. Sve to zajedno, u kombinaciji za jako dobrim geografskim položajem, sa političkom stabilnošću i sa brojnim spoljno-trgovinskim sporazumima i sporazumima o slobodnoj trgovini, stvara dobru bazu da Srbija zaista nastavi ovim putem kojim je krenula - a to je da je 2019. godine bila broj jedan u svetu, a 2020. broj jedan u Evropi po broju direktnih stranih investicija po glavi stanovnika", navodi Selaković.

Pisma već pristižu

To je, čini se, ostavilo snažan utisak na učesnike konferencije, pa nije nemoguće očekivati da će baš zahvaljujući susretima u Dubaiju, Srbiji stići nove, kapitalne investicije. Prvi koraci u tom smeru već se čine.
Ilustracija: r.classen/Shutterstock
"Investitori koji su prisustvovali investicionoj konferenciji dolaze ne samo iz regiona Bliskog istoka, bili su tu prisutni i investitori iz mnogobrojnih azijskih i evropskih zemalja. Pre svega su njihove industrije vezane za ono što je bila tema konferencije, a to su, kao što sam rekao, automobilska i hemijska industrija, te industrija šinskih vozila. U suštini, bili su vrlo ohrabreni i pozitivno su reagovali na sve ono što je na konferenciji izrečeno i viđeno i prvi sastanci se već događaju, a prva pisma o namerama počinju da pristižu u naše kancelarije. Možda je prerano da govorimo o konkretnim imenima i projektima, ali zaista, ukoliko bilo šta od ovih obećavajućih signala na kraju dođe do konačne realizacije - a to zavisi od mnogobrojnih faktora - to će biti ogroman uspeh i strateški značajan pomak za Srbiju", zaključuje naš sagovornik.

"Očekujemo velike kompanije"

Podsetimo, izvršni direktor Majnd (Mind) Grupe iz Kragujevca, Darko Đorić, kazao je ranije ove nedelje da sa PKS zajedno rade na pronalaženju novih partnera širom sveta i da postoje zainteresovani ulagači koji će u narednom periodu doći u Majnd park.

Srbi odneli pobedu u Dubaiju

"Intenzivno radimo na promociji Majnd parka, zainteresovanih ima i očekujemo da će uskoro doći nekoliko velikih kompanija", rekao je Đorić, dodavši da u Dubaiju očekuje brojne B2B susrete sa potencijalnim investitorima iz celog sveta.

U saopštenju PKS se navodi i da je Matias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir (Elixir) Grupe, poručio da je u toku razvoj značajnog projekta u Srbiji, industrijsko-hemijskog parka Prahovo, a koji je u utorak predstavljen i stranim investitorima na Svetskoj izložbi. Predojević je istakao da postoji značajan broj kompanija koje su već deo Parka i da se uskoro očekuju novi poslovi koji su nastali zahvaljujući predstavljanju na investicionoj konferenciji u Dubaiju.

Delegaciju Srbije, kako je ranije saopšteno, čini 60 kompanija, naučno-obrazovnih institucija, ustanova, naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara, a na Svetskoj izložbi učestvuju u okviru 4. tematske nedelje "Znanje i učenje" koja traje do 18. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: