BBC 0

25.04.2024.

9:19

Nuklearno oružje: Rusija stavila veto na rezoluciju UN o zaustavljanju trke u naoružanju u svemiru

SAD su ranije upozorile da Rusija pokušava da razvije svemirsko, antisatelitsko oružje.

Izvor: Kristi Kuni - BBC Njuz

Nuklearno oružje: Rusija stavila veto na rezoluciju UN o zaustavljanju trke u naoružanju u svemiru
Getty Images

Podeli:

Rusija je stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se sve zemlje pozivaju da spreče trku u naoružanju u svemiru.

Nacrt rezolucije, koji su predložile Sjedinjene Američke Država (SAD) i Japan, predviđao je potvrđivanje principa koji je već postavljen u Sporazumu o svemiru iz 1967.

SAD su upozorile da se veruju da Rusija razvija svemirsko, antisatelitsko nuklearno oružje.

Moskva je poručila da je "čvrsto posvećena" postojećem sporazumu.

Nacrt je predstavljen u sredu i poziva "sve države, posebno one sa vodećim svemirskim kapacitetima, da aktivno doprinose cilju mirne upotrebe kosmosa i sprečavanja trke u naoružanju u svemiru".

Zemlje su takođe pozvane da poštuju Sporazum o svemiru, prema kojem su se sve strane složile da "ne postavljaju u orbitu oko Zemlje nikakve objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje".

Od 15 članica saveta, 13 je glasalo za, dok je Rusija - jedna od pet stalnih članica sa pravom veta - glasala protiv, dok je Kina bila uzdržana.

Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u UN, nazvala je ovaj potez "zbunjujućim".

"Rusija je stavila veto na jednostavnu rezoluciju koja potvrđuje pravno obavezujuću dužnost", rekla je ona.

"Sam predsednik Putin je javno kazao da Rusija nema nameru da raspoređuje nuklearno oružje u svemiru.

"Dakle, današnji veto nameće pitanje - zašto? Zašto, ako se pridržavate pravila, ne biste podržali rezoluciju koja ih ponovo potvrđuje? Šta biste uopšte mogli da krijete?"

U februaru, portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Rusija razvija "zabrinjavajuće" novo protivsatelitsko oružje, iako je dodao da još nije operativno.

Ono bi bilo svemirsko i opremljeno nuklearnim oružjem za ciljanje satelita, izvestio je CBS Njuz, američki partner BBC-ja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odgovorio da je Moskva "kategorički protiv" upotrebe nuklearnog oružja u svemiru.

Više nego bilo ko od njihovih potencijalnih globalnih protivnika, SAD zavise od satelitskih komunikacija na svim poljima - od vojnih operacija i nadzora do civilne upotrebe kao što su GPS sistemi i finansijske transakcije.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ponovio je u sredu da su SAD ocenile da "Rusija razvija novi satelit koji nosi nuklearni uređaj".

Detalji obaveštajnih podataka koji stoje iza ove tvrdnje nisu objavljeni.

"Rusija je čvrsto posvećena međunarodnim pravnim obavezama, podrazumevajući Sporazum o svemiru iz 1967", izjavio je tamošnji ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja opisao je američko-japansku rezoluciju kao "ciničan trik" sa "skrivenim motivima".

Savet bezbednosti se sastoji od pet stalnih članica - SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije - od kojih svaka ima pravo veta, i još 10 koje se rotiraju među ostalim državama članica UN.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: