BBC 1

22.04.2024.

10:48

Društvene mreže: TikTok upozorava da bi američka zabrana ove društvene mreže "pogazila slobodu govora"

Predstavnički dom američkog Kongresa izlasao je zabranu aplikacije ako vlasnik TikToka ne prekine veze sa Kinom.

Izvor: Tomas Mekintoš - BBC Njuz

Društvene mreže: TikTok upozorava da bi američka zabrana ove društvene mreže "pogazila slobodu govora"
Reuters

Podeli:

Potencijalna zabrana aplikacije u Sjedinjenim Američkim Državama "pogazila bi slobodu govora" 170 miliona Amerikanaca, navode iz TikToka.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zabranu TikToka ako vlasnik aplikacije ne prekine njegove veze sa Kinom.

Predlog je bio deo spoljnopolitičkog paketa SAD i mogao bi da postane zakon već sledeće nedelje.

Poslednjih meseci američki zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog popularnosti TikToka među mladima.

Oni navode da je vlasnik TikToka, kompanija Bajtdens podređena Pekingu.

Ove optužbe je vlasnik više puta odbacio.

Odobreni predlog je bio deo paketa kojim se Ukrajini upućuje 61 milijarda dolara inostrane pomoći, kao i novac za Izrael i Tajvan.

Predstavnički dom je prvo glasao o budućnosti TikToka - sa 360 za, prema 58 glasova, usvojene su izmene zakona prema kojima TikTok treba da bude prodat ili u suprotnom zabranjen.

Očekuje se da će Senat glasati o zakonu ove nedelje, a američki predsednik Džozef Bajden prethodno je rekao da će ga potpisati ako ga usvoje oba doma Kongresa.

Ako predlog postane zakon, Bajtdens će imati devet meseci da proda njegov udeo - sa mogućim produženjem roka za tri meseca dok je prodaja u toku.

U suprotnom, suočiće se sa zabranom.

Portparol TikToka osudio je predlog zakona, rekavši da bi on "pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona preduzeća i zatvorio platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji sa 24 milijarde dolara".

Iz TikToka su naveli da Bajtdens "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje".

A Bajtdens insistira da nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme koje učestvuju u vlasništvu sa 60 odsto.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u martu izglasao da se Bajtdensu da šest meseci da proda TikTok vlasnicima koji nisu Kinezi, ili da se aplikacija blokira u SAD, ali taj zakon joščeka na odobrenje Senata.

Getty Images

Bajtdens, koji su 2012. osnovali kineski preduzetnici, prvi veći uspeh je doživeo sa kratkom video aplikacijom Dujin u Kini.

Godinu dana kasnije lansiran je međunarodna verzija - TikTok.

Aplikacija za društvene mreže zabranjena je u Kini, ali je za pet godina dobila milijardu korisnika.

Sada ga vodi društvo sa ograničenom odgovornošću sa sedištem u Los Anđelesu i Singapuru, ali je u suštini u vlasništvu Bajtdensa.

Dok njegovi osnivači poseduju samo 20 odsto Bajtdensa, njegov je kontrolni udeo u kompaniji.

Oko 60 odsto firme je u vlasništvu institucionalnih investitora, među kojima su i velike američke investicione firme poput Dženeral Atlantika, Suskvehana i Sekvoja Kapital.

Preostalih 20 odsto je u vlasništvu zaposlenih širom sveta.

Tri od pet članova odbora su Amerikanci.

Ali vlast Pekinga nad privatnim kompanijama poslednjih godina brine SAD kakvu i koliku kontrolu Komunistička partija Kine ima nad Bajtdensom i podacima koje poseduje.

Kina je ove zabrinutosti odbacila kao američku paranoju i upozorila da će se zabrana TikToka "neizbežno obiti o glavu Sjedinjenim Državama".

Od 2022. godine, TikTok usmerava sve podatke američkih korisnika preko tehnološkog giganta Orakla sa sedištem u Teksasu kako bi rešio bezbednosne probleme.

TikTok je naglasio da će američki podaci biti zaštićeni i uskladišteni na Orakl serverima u SAD.

Uoči subotnjeg glasanja, kongresmen Radža Krišnamurti iz Demokratske sztranke rekao je za BBC da žele da se aplikacija održi.

"Mislim da još ima mnoštvo dobrog sadržaja.

"Ali najvažnije je da to nije pod kontrolom ili u rukama protivničke zemlje", rekao je on.

Pogledajte video: Astrofizičarka iz Srbije koristi TikTok da edukuje đake

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: