BBC 0

18.04.2024.

18:29

Sinovi rok ikona snimili pesmu: Džejms Makartni i Šon Ono Lenon objavili zajednički singl

Džejms Makartni i Šon Ono Lenon prizivaju partnerstvo iz vremena Bitlsa pesmom 'Primrose Hill'

Izvor: Aleks Tejlor - BBC Njuz

Sinovi rok ikona snimili pesmu: Džejms Makartni i Šon Ono Lenon objavili zajednički singl
James McCartney

Podeli:

Pojavila se nova muzika iza partnerstva na liniji Lenon - Makartni, ali ne ona na koju ste verovatno prvo pomislili.

Džejms Makartni i Šon Ono Lenon, sinovi kolega iz benda Bitlsi Pola Makartnija i Džona Lenona, napisali su zajedničku pesmu pod nazivom Primrose Hill.

Ova akustična balada je oda moćnom vidikovcu u Ridžents parku odakle se pruža panoramski pogled ka delu Londona.

Najavljujući izdanje sa "dobrim prijateljem" u petak, Makartni je rekao da je pesma ostavila osećaj "uzbuđenja".

"Objavljivanjem ove pesme čini se kao da stvarno nešto započinjemo", napisao je muzičar na društvenoj mreži Iks.

U posebnoj objavi na Instagramu, Makartni je otkrio da je pesma inspirisana vizijom koju je imao kao dete jednog letnjeg dana u Škotskoj.

"Prepustivši se, u mislima sam video moju pravu ljubav i spasitelja. Primrose Hill je o tome da se bacim na posao i da pronađem tu osobu", dodao je on.

Podrška je stigla i od oca Pol Makartni koji je podelio pesmu na njegovim društvenim mrežama, te i poslao "mnogo ljubavi Šonu Ono Lenonu, koautoru pesme".

Ono Lenon je mlađi sin pokojnog Džona Lenona i umetnice Joko Ono.

Džejms je sin Pola Makartnija i njegove prve supruge, pokojne Linde Makartni.

Saradnja dvojice muzičara jedan je u nizu brojnih solo projekata različitog uspeha.

Primrose Hill je Mekartnijev drugi ovogodišnji singl, posle povratka pesmom Beautiful u februaru, prvim njegovim izdanjem od 2016.

Ono Lenon je objavio niz solo ploča pod vlastitim imenom, a nastupa i sa mnoštvom bendova poput Cibo Matto, The Ghost Of A Saber Tooth Tiger i The Lennon Claypool Delirium.

Familijarne veze - muzičari koji su krenuli porodičnim stopama

Šon i Džejms svakako nisu jedini poznati potomci muzičara koji su krenuli porodičnim stopama i doprineli slavnom muzičkom nasleđu vlastite familije.

Tako nešto može biti i blagoslov i prokletstvo - posebno usred odbojnosti na internetu prema takozvanim 'nepo-bebama'.

Kako je Eli Hjuson, pevač rok grupe Inhaler i sin Bonoa iz grupe U2, rekao za Telegraf: "Za mene i za nas kao bend, znali smo da će vrata biti otvorena - ali ta vrata će se isto tako brzo zatvoriti kao što se otvaraju, ako nismo dobri".

Evo nekih poznatih primera:

  • Majli Sajrus - kao ćerka kantri zvezde Bilija Reja, Majli je možda započela karijeru na malim ekranima u glavnoj ulozi serije Hana Montana, ali njen prelazak među pop zvezde je na kraju doveo do toga da je zasenila karijeru oca hitovima poput Wrecking Ball i Flowers
  • Natali Kol - prve vokalne istupe je napravila sa ocem i pevačem Netom King Kolom kao dete, nastupajući na televiziji sa 11 godina. Usledila je izuzetno uspešna muzička karijera uprkos stalnim problemima sa drogom. Unforgettable...With Love, džez kolekcija objavljena 1991. godine, osvojila je šest Gremija. Bio je to i album godine, čime je Kol postala prva Afroamerikanka koja je osvojila ovu nagradu
  • Zak Starki - sin veoma voljenog, ali često osporavanog bubnjara Bitlsa Ringa, sigurno je oblikovao sopstveni ritam, radeći kao izuzetno cenjeni bubnjar na sesijama za mnoštvo rok bendova, među kojima su i The Who i Oasis
  • Zigi Marli - sin legendarno Boba Marlija, napravio je karijeru u porodičnom bendu Zigi Marli i Melodi Mejkers pre nego što je 2002. nastavio kao solo izvođač. Među hitovima koje je napravio je i True to Myself iz 2002, a osvojio je osam Gremi nagrada
  • Rufus Vejnrajt - kanadsko-američki pevač objavio je 10 studijskih albuma, napisao dve opere, komponovao muziku za brojne filmove i TV emisije, a nedavno je snimio mjuzikl Opening Night Iva Van Hovea sa Šeridan Smit u glavnoj ulozi. On je sin folk kantautorke Kejt Makgarigl i brat muzičarke Marte Vejnrajt
  • Nensi Sinatra - ćerka svetski poznatog pevača Frenka, uspela je da napravi uspešnu sopstvenu karijeru. Najpoznatija je po pesmi These Boots Are Made for Walkin'

Saradnja potomaka Bitlsa nastupila je po objavljivanju oproštajne, poslednje pesme originalne "čuvene četvorke" - Now and Then, koja je prošle godine, posle izlaska, dospela na vrh top-listi.

Na nju se čekalo 45 godina - prve taktove je napisao Džon Lenon 1978. godine, a pesma je konačno završena 2022.

Svi Bilsi, njih četvorica, pojavljuju se na pesmi, koja će biti potpisana imenima Lenon, Makartni, Džordž Harison i Ringo Star.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: