Petak, 24.05.2019.

16:06

Bilans nasilja u porodici: Zašto žene u Srbiji najčešće stradaju od ruke najbližih

Izvor: BBC

Bilans nasilja u porodici: Zašto žene u Srbiji najèešæe stradaju od ruke najbližih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

Samo kazem...

pre 4 godine

@Pelagro

Svaku rec potpisujem. Toliko sam puta od nekih potpuno naizgled pristojnih muskaraca cula ‘ja sam protiv nasilja ali...’ i svaki put mi se prevrne zeludac. Jednostavno nema ‘ali’, ko ga nadje ne razlikuje se mnogo od zlostavljaca.

Pelagro

pre 4 godine

@didule
Ovaj nick je već pisao komentare, i to tako ni sa pola mozga i kao da je njemu sve dozvoljeno. Niko, niko, niko ne "histeriše" jer mu je lepo. Rešenje - okreni se i idi, ko je tebe ovlastio da poseduješ bilo čiji život? Odakle vam to, ko li vas je vaspitavao? Odakle ti pravo? Ne sviđa ti se? Idi, brate, idi! Zamisli da tebe neko ubije jer mu se nešto ne sviđa, kao to tvoje - nisi ućutao kad je neko drugi mislio da treba?
Mene je jedan (kasnije saznah, labilni) počeo da davi i nije hteo da izađe iz mog stana. Znate šta, bili smo kratko u vezi, sreća pa se na vreme pokazao, pa premlatila sam ga čim sam mogla. Mogao me je udaviti. Zašto? Zato što sam htela da raskinem sa njim jer sam saznala za mnoge laži. Na prvo nasilje se mora odreagovati. Nema šamara iz ljubavi, NEMA. To su nasilnici, bolesni ljudi, od kojih treba što dalje. Šta da rade one žene koje se boje za decu? Psihopata ni njih ne štedi, i maltletira ženu tu gde je najslabija, zna da će štititi decu.
Didule i ostali koji misle da nasilnicima i ubicama treba dati pristup ženi i deci - svi ste vi Darijan Musić, svi ste vi onaj što je u NS peglom pekao devojku, svi ste vi onaj što je zaklao ženu i SVOJE dete u BG ispred centra za socijalni rad.
Prvo, testirati svakoga da vidiš kakav je, drugo, pre ću u zatvor nego da sam mrtva ili da su mi deca mrtva.
Slabići, neljudi, kukavice, bednici, bolesnici. Ne, nisu uvrede, nego istina. Jadni vaši roditelji šta su rađali i odgajali!

Јабучило

pre 4 godine

Зато што су при руци, зато што су слабије и зато што су те убице искомплексиране кукавице.

Don Giovanni

pre 4 godine

Uopšte nije stvar u tome kako kazniti nasilnika ili ubicu. Tada je kasno. Ali zašto toliki broj muškaraca uopšte postaje nasilnik? Kako mu padne na pamet da ima prava da se prema drugom živom biću ponaša na taj način? O tome treba razmisliti, kako osobu sprečiti i da pomisli da ima prava, da može, sme ili treba da se ponaša nasilnički. Mislim da je to pitanje za sve nas a ne za državu.
(Branislava, 25. maj 2019 10:54)

Tačno to je problem, što se u našem krajnje patrijarhalnom i zaostalom društvu muškarci od najranijeg detinjstva vaspitavaju da kao jači, "imaju prava" da batinama i nasiljem druge vrste nameću svoje mišljenje, želje i poglede slabijima od sebe.

To vide već kod svojih roditelja, gde otac "ima pravo" da bije ženu i decu kad hoće, čak i bez nekog posebnog razloga. Ako to "nauče" u najranijem detinjstvu, šta će ih posle sprečiti da se isto tako ponašaju kad zasnuju porodicu?

Zato me uopšte ne čudi toliko broj ubistava žena zbog ljubomore. Jer u pomračenoj svesti balkanskog hominida žena koja ga napušta time svima otvoreno pokazuje da ga nimalo ne poštuje, niti ceni koliko bi trebalo i koliko on smatra da tako bogomdan zaslužuje.

Kako se jedno Niže Biće usuđuje da ne poštuje jedno Više i pre svega, jače Biće?!!! Takvo nešto zaslužuje strašnu kaznu koju Više Biće "ima puno pravo" da izvrši nad Nižim Bićem! I izvršava je, kao što vidimo...

Bane

pre 4 godine

Nasilje u porodici je odraz nemoci muskarca, a ne moci, odnosno institucionalne nemoci muskarca.
Sudska praksa i zakoni su takvi da prilikom razvoda muskarac ne ostaje samo bez zene, vec i bez dece, porodice, doma a zena se samo resila muza.
Taj obrazac danas omogucava zenama da se ponasaju kako hoce jer su prikikom razvoda u debeloj prednosti. Kada se tome doda sve duza lista stvari koje se podvlace pod nasilje, poput ljubomornih scena koje se navode i u ovom tekstu onda je jasno da je danas dovoljno da ona pomisli da si je cudno pogledao i ti si gotov, ostajes bez svega.
E kada bi institucije zauzimale drugaciji stav kada zena hoce da se razvede zbog sopstvenih subjektivnih hirova, i rekli joj da moze da spakuje kofer i ide ako joj se ne svidja a davali joj da povede decu i sl. samo ako odlazi zbog objektivnih razloga, odnosno raznih vidova zanemarivanja porodoce od strane muskarca onda bi se svi normalnije ponasali jer ni one se ne bi bas kur*ile da pred sudom nemaju ad hoc prava niti bi muskarci olako padali u afekt da institucionalno ne trpe toliku nepravdu.
I samo nemojte onu zensku demagogiju, niko tebe ne sprecava da budes otac i da vidjas dete kada pozelis, jer evo ja to isto nudim zenama, niko vas ne sprecava da budete majke i da vidjate decu kada pozelite ako se pokupite i odete bez njih. Ali one to nece, jer nije isto. Sta znaci to vidjas kad hoces, hocu stalno...al onda se nista ne menja. Znaci vidjas kada hoces znaci nece ti braniti ali ces ih vidjati kada ona proceni da njihove aktivnosti koje ona planira to dozvoljavaju. Ti nemas uticaja ili imas vrlo malo uticaja na njihove aktivnosti, vaspitanje, sazrevanje u toj varijatni, tako da nije da se nista ne menja.

V1olet

pre 4 godine

Dovoljno je samo pogledati mentalitet ovdasnjih muskaraca. Zena bukvalno treba da bude sluzavka i sve se svaljuje na nju. Pored toga ne sme da ima bolje obrazovanje, posao ili bilo sta od muskarca jer to mu povredjuje ego. Oni su uvek u pravu iako nisu, moglo bi se cela lista napisati.... Od malih nogu su tako uceni, zato i nije ni cudo da dizu ruke na zene. Hvala bogu ima izuzetaka, ali su manjina.

gago

pre 4 godine

Gledao sam film u kome jedna od scena ide ovako: 

"Muž i žena se posvađaju i žena počne panično da histeriše, bez nekog razloga. Muž joj govori smiri se, tiše, čuje te ceo komšiluk! 
Ona i dalje nastavlja, čak i još glasnije, dok on primećuje da komšije sa svojih prozora gledaju u pravcu njegove kuće i on se tada oseća posramljeno, jer svi misle da on vrši nasilje nad ženom. 

Nepravedno osuđen pogledima posmatrača on prisilno rukama preko usti ućutkuje ženu i govori joj "samo ućuti i sve će biti u redu i sve će biti kako ti kažeš". 

Ali žena ne odustaje. I dalje viče iz glasa i oponaša žrtvu. Njemu posle svega puca film i uradi to što je uradio. 

Na kraju scene, on sjedi uplakan u uglu sobe i mrmlja u sebi: "A zašto samo nisi *ebeno ućutala"!
(didul.e, 24. maj 2019 21:11)

Ovako je i onaj iz Novog Sada pricao. Jao koji mozgovi. Sve moj do mojega.

Anti SNS bot

pre 4 godine

Pa sam zakon o sprecavanju nasilja.....je okidac za nasilje. Prvo zasto nasilje u porodici, kao vid destruktivnog ponasanja izdvojen o poseban zakon?
Drugo, da bi otklonio posledicu, moras znati uzrok. nemoguce je da sve porodice sa ovim problebom, mogu biti obuhvacene jednim idiotskim zakonom.
Trece, najcesci uzrok nezadoljstva i nasilja u porodici su BESPARICA i bez pozitivne perspektiva u drzavi (bekstvo u alkoholizam, drogu, kockanje), kao i mediji koji doprinose ( rijaliti, muzika, film....)

Ime

pre 4 godine

1. Nijedna zena ne histerise jer joj je divno u zivotu, to je samo odraz ocaja, uzasa i problema u kojima zivi,
2. Da su zene fizicki jace i da nasrnu na muskarca svaki put kad on opsuje, bude drzak, slaze, dodje pijan, pokaze nepostovanje... statistika bi brojala hiljade mrtvih, ali muskaraca.
To sto muskarci svoje frustracije lece na slabijima i sto zloupotrebljavaju snagu koju im je priroda dala da je koriste u druge svrhe....pa neko mora da ispravi. Ako je to zakon, neka bude efikasan, pa makar i drakonski

Branislava

pre 4 godine

Uopšte nije stvar u tome kako kazniti nasilnika ili ubicu. Tada je kasno. Ali zašto toliki broj muškaraca uopšte postaje nasilnik? Kako mu padne na pamet da ima prava da se prema drugom živom biću ponaša na taj način? O tome treba razmisliti, kako osobu sprečiti i da pomisli da ima prava, da može, sme ili treba da se ponaša nasilnički. Mislim da je to pitanje za sve nas a ne za državu.

Dora

pre 4 godine

Odgovor na komentar didul.e
Ne znam koji je to film , ali mnogi filmovi sa tragicnim krajem mogli bi da se podvedu pod:
Zasto se samo nisam .ebeno razveo.

slavko

pre 4 godine

ispada da ako ubijes nekog iz prvog pokusaja pa se izvuces za ubistvo na max dobijes mnogo manju kaznu nego za tri udarca /samara ...da li je to Normalno

Iva

pre 4 godine

Jedan jedini komentar na ovu vest govori o tome da je žena ćutala i trpela sve bi bilo drugačije.
Danas mi taksista prijavljuje da trenutno po statistici u svetu ima više silovanih muškaraca nego žena, i to od strane žena... Besna sam.
N. Bekvalac je prijavila nasilnika, većina joj nije verovala, kažu ona je ovakava i onakva, udala se triput, on nikad finiji (tek mu je drugi brak)- znaju da on na žensko ne bi digao ruku. Osim kad ova pohisteriše ko ona iz filma, koji tip pre mene prepričava, e tad su par šamara ili pesnica dobrodošli.
Kažu batina je iz raja izašla, podržavaju kvazipsihologa koji je za to da se deca lemaju, jer ta deca porastu pa nastave da lemaju svoju decu i svoje žene, a žene nauče od detinjstva da je normalno da ih neko tuče, i tako u krug...
Novi zakon je donešen i opštenarodno prihvaćen, da takvi koji preteraju u iživljavanju, mogu da završe na doživotnoj. Kao da ti, koji su naučili od malih nogu da postanu krvnici, i razmišljaju o tome da mogu da zaglave doživotnu bez prava na pomilovanje, dok macolom ili bejzbolakama biju svoje žene, dok deci ubijaju majke i oduzimaju detinjstvo. Pitam se da li ste vi ljudi? Kako možete da opravdate da jedan čovek ubije celu porodicu, i da se to zove impuls?
Majke, apelujem na vas da počnete da učite svoje sinove da žene nisu njihovo vlasništvo!!!

didul.e

pre 4 godine

Gledao sam film u kome jedna od scena ide ovako:

"Muž i žena se posvađaju i žena počne panično da histeriše, bez nekog razloga. Muž joj govori smiri se, tiše, čuje te ceo komšiluk!
Ona i dalje nastavlja, čak i još glasnije, dok on primećuje da komšije sa svojih prozora gledaju u pravcu njegove kuće i on se tada oseća posramljeno, jer svi misle da on vrši nasilje nad ženom.

Nepravedno osuđen pogledima posmatrača on prisilno rukama preko usti ućutkuje ženu i govori joj "samo ućuti i sve će biti u redu i sve će biti kako ti kažeš".

Ali žena ne odustaje. I dalje viče iz glasa i oponaša žrtvu. Njemu posle svega puca film i uradi to što je uradio.

Na kraju scene, on sjedi uplakan u uglu sobe i mrmlja u sebi: "A zašto samo nisi *ebeno ućutala"!

Iva

pre 4 godine

Jedan jedini komentar na ovu vest govori o tome da je žena ćutala i trpela sve bi bilo drugačije.
Danas mi taksista prijavljuje da trenutno po statistici u svetu ima više silovanih muškaraca nego žena, i to od strane žena... Besna sam.
N. Bekvalac je prijavila nasilnika, većina joj nije verovala, kažu ona je ovakava i onakva, udala se triput, on nikad finiji (tek mu je drugi brak)- znaju da on na žensko ne bi digao ruku. Osim kad ova pohisteriše ko ona iz filma, koji tip pre mene prepričava, e tad su par šamara ili pesnica dobrodošli.
Kažu batina je iz raja izašla, podržavaju kvazipsihologa koji je za to da se deca lemaju, jer ta deca porastu pa nastave da lemaju svoju decu i svoje žene, a žene nauče od detinjstva da je normalno da ih neko tuče, i tako u krug...
Novi zakon je donešen i opštenarodno prihvaćen, da takvi koji preteraju u iživljavanju, mogu da završe na doživotnoj. Kao da ti, koji su naučili od malih nogu da postanu krvnici, i razmišljaju o tome da mogu da zaglave doživotnu bez prava na pomilovanje, dok macolom ili bejzbolakama biju svoje žene, dok deci ubijaju majke i oduzimaju detinjstvo. Pitam se da li ste vi ljudi? Kako možete da opravdate da jedan čovek ubije celu porodicu, i da se to zove impuls?
Majke, apelujem na vas da počnete da učite svoje sinove da žene nisu njihovo vlasništvo!!!

Branislava

pre 4 godine

Uopšte nije stvar u tome kako kazniti nasilnika ili ubicu. Tada je kasno. Ali zašto toliki broj muškaraca uopšte postaje nasilnik? Kako mu padne na pamet da ima prava da se prema drugom živom biću ponaša na taj način? O tome treba razmisliti, kako osobu sprečiti i da pomisli da ima prava, da može, sme ili treba da se ponaša nasilnički. Mislim da je to pitanje za sve nas a ne za državu.

Ime

pre 4 godine

1. Nijedna zena ne histerise jer joj je divno u zivotu, to je samo odraz ocaja, uzasa i problema u kojima zivi,
2. Da su zene fizicki jace i da nasrnu na muskarca svaki put kad on opsuje, bude drzak, slaze, dodje pijan, pokaze nepostovanje... statistika bi brojala hiljade mrtvih, ali muskaraca.
To sto muskarci svoje frustracije lece na slabijima i sto zloupotrebljavaju snagu koju im je priroda dala da je koriste u druge svrhe....pa neko mora da ispravi. Ako je to zakon, neka bude efikasan, pa makar i drakonski

Dora

pre 4 godine

Odgovor na komentar didul.e
Ne znam koji je to film , ali mnogi filmovi sa tragicnim krajem mogli bi da se podvedu pod:
Zasto se samo nisam .ebeno razveo.

gago

pre 4 godine

Gledao sam film u kome jedna od scena ide ovako: 

"Muž i žena se posvađaju i žena počne panično da histeriše, bez nekog razloga. Muž joj govori smiri se, tiše, čuje te ceo komšiluk! 
Ona i dalje nastavlja, čak i još glasnije, dok on primećuje da komšije sa svojih prozora gledaju u pravcu njegove kuće i on se tada oseća posramljeno, jer svi misle da on vrši nasilje nad ženom. 

Nepravedno osuđen pogledima posmatrača on prisilno rukama preko usti ućutkuje ženu i govori joj "samo ućuti i sve će biti u redu i sve će biti kako ti kažeš". 

Ali žena ne odustaje. I dalje viče iz glasa i oponaša žrtvu. Njemu posle svega puca film i uradi to što je uradio. 

Na kraju scene, on sjedi uplakan u uglu sobe i mrmlja u sebi: "A zašto samo nisi *ebeno ućutala"!
(didul.e, 24. maj 2019 21:11)

Ovako je i onaj iz Novog Sada pricao. Jao koji mozgovi. Sve moj do mojega.

didul.e

pre 4 godine

Gledao sam film u kome jedna od scena ide ovako:

"Muž i žena se posvađaju i žena počne panično da histeriše, bez nekog razloga. Muž joj govori smiri se, tiše, čuje te ceo komšiluk!
Ona i dalje nastavlja, čak i još glasnije, dok on primećuje da komšije sa svojih prozora gledaju u pravcu njegove kuće i on se tada oseća posramljeno, jer svi misle da on vrši nasilje nad ženom.

Nepravedno osuđen pogledima posmatrača on prisilno rukama preko usti ućutkuje ženu i govori joj "samo ućuti i sve će biti u redu i sve će biti kako ti kažeš".

Ali žena ne odustaje. I dalje viče iz glasa i oponaša žrtvu. Njemu posle svega puca film i uradi to što je uradio.

Na kraju scene, on sjedi uplakan u uglu sobe i mrmlja u sebi: "A zašto samo nisi *ebeno ućutala"!

Pelagro

pre 4 godine

@didule
Ovaj nick je već pisao komentare, i to tako ni sa pola mozga i kao da je njemu sve dozvoljeno. Niko, niko, niko ne "histeriše" jer mu je lepo. Rešenje - okreni se i idi, ko je tebe ovlastio da poseduješ bilo čiji život? Odakle vam to, ko li vas je vaspitavao? Odakle ti pravo? Ne sviđa ti se? Idi, brate, idi! Zamisli da tebe neko ubije jer mu se nešto ne sviđa, kao to tvoje - nisi ućutao kad je neko drugi mislio da treba?
Mene je jedan (kasnije saznah, labilni) počeo da davi i nije hteo da izađe iz mog stana. Znate šta, bili smo kratko u vezi, sreća pa se na vreme pokazao, pa premlatila sam ga čim sam mogla. Mogao me je udaviti. Zašto? Zato što sam htela da raskinem sa njim jer sam saznala za mnoge laži. Na prvo nasilje se mora odreagovati. Nema šamara iz ljubavi, NEMA. To su nasilnici, bolesni ljudi, od kojih treba što dalje. Šta da rade one žene koje se boje za decu? Psihopata ni njih ne štedi, i maltletira ženu tu gde je najslabija, zna da će štititi decu.
Didule i ostali koji misle da nasilnicima i ubicama treba dati pristup ženi i deci - svi ste vi Darijan Musić, svi ste vi onaj što je u NS peglom pekao devojku, svi ste vi onaj što je zaklao ženu i SVOJE dete u BG ispred centra za socijalni rad.
Prvo, testirati svakoga da vidiš kakav je, drugo, pre ću u zatvor nego da sam mrtva ili da su mi deca mrtva.
Slabići, neljudi, kukavice, bednici, bolesnici. Ne, nisu uvrede, nego istina. Jadni vaši roditelji šta su rađali i odgajali!

Anti SNS bot

pre 4 godine

Pa sam zakon o sprecavanju nasilja.....je okidac za nasilje. Prvo zasto nasilje u porodici, kao vid destruktivnog ponasanja izdvojen o poseban zakon?
Drugo, da bi otklonio posledicu, moras znati uzrok. nemoguce je da sve porodice sa ovim problebom, mogu biti obuhvacene jednim idiotskim zakonom.
Trece, najcesci uzrok nezadoljstva i nasilja u porodici su BESPARICA i bez pozitivne perspektiva u drzavi (bekstvo u alkoholizam, drogu, kockanje), kao i mediji koji doprinose ( rijaliti, muzika, film....)

slavko

pre 4 godine

ispada da ako ubijes nekog iz prvog pokusaja pa se izvuces za ubistvo na max dobijes mnogo manju kaznu nego za tri udarca /samara ...da li je to Normalno

V1olet

pre 4 godine

Dovoljno je samo pogledati mentalitet ovdasnjih muskaraca. Zena bukvalno treba da bude sluzavka i sve se svaljuje na nju. Pored toga ne sme da ima bolje obrazovanje, posao ili bilo sta od muskarca jer to mu povredjuje ego. Oni su uvek u pravu iako nisu, moglo bi se cela lista napisati.... Od malih nogu su tako uceni, zato i nije ni cudo da dizu ruke na zene. Hvala bogu ima izuzetaka, ali su manjina.

Don Giovanni

pre 4 godine

Uopšte nije stvar u tome kako kazniti nasilnika ili ubicu. Tada je kasno. Ali zašto toliki broj muškaraca uopšte postaje nasilnik? Kako mu padne na pamet da ima prava da se prema drugom živom biću ponaša na taj način? O tome treba razmisliti, kako osobu sprečiti i da pomisli da ima prava, da može, sme ili treba da se ponaša nasilnički. Mislim da je to pitanje za sve nas a ne za državu.
(Branislava, 25. maj 2019 10:54)

Tačno to je problem, što se u našem krajnje patrijarhalnom i zaostalom društvu muškarci od najranijeg detinjstva vaspitavaju da kao jači, "imaju prava" da batinama i nasiljem druge vrste nameću svoje mišljenje, želje i poglede slabijima od sebe.

To vide već kod svojih roditelja, gde otac "ima pravo" da bije ženu i decu kad hoće, čak i bez nekog posebnog razloga. Ako to "nauče" u najranijem detinjstvu, šta će ih posle sprečiti da se isto tako ponašaju kad zasnuju porodicu?

Zato me uopšte ne čudi toliko broj ubistava žena zbog ljubomore. Jer u pomračenoj svesti balkanskog hominida žena koja ga napušta time svima otvoreno pokazuje da ga nimalo ne poštuje, niti ceni koliko bi trebalo i koliko on smatra da tako bogomdan zaslužuje.

Kako se jedno Niže Biće usuđuje da ne poštuje jedno Više i pre svega, jače Biće?!!! Takvo nešto zaslužuje strašnu kaznu koju Više Biće "ima puno pravo" da izvrši nad Nižim Bićem! I izvršava je, kao što vidimo...

Јабучило

pre 4 godine

Зато што су при руци, зато што су слабије и зато што су те убице искомплексиране кукавице.

Samo kazem...

pre 4 godine

@Pelagro

Svaku rec potpisujem. Toliko sam puta od nekih potpuno naizgled pristojnih muskaraca cula ‘ja sam protiv nasilja ali...’ i svaki put mi se prevrne zeludac. Jednostavno nema ‘ali’, ko ga nadje ne razlikuje se mnogo od zlostavljaca.

Bane

pre 4 godine

Nasilje u porodici je odraz nemoci muskarca, a ne moci, odnosno institucionalne nemoci muskarca.
Sudska praksa i zakoni su takvi da prilikom razvoda muskarac ne ostaje samo bez zene, vec i bez dece, porodice, doma a zena se samo resila muza.
Taj obrazac danas omogucava zenama da se ponasaju kako hoce jer su prikikom razvoda u debeloj prednosti. Kada se tome doda sve duza lista stvari koje se podvlace pod nasilje, poput ljubomornih scena koje se navode i u ovom tekstu onda je jasno da je danas dovoljno da ona pomisli da si je cudno pogledao i ti si gotov, ostajes bez svega.
E kada bi institucije zauzimale drugaciji stav kada zena hoce da se razvede zbog sopstvenih subjektivnih hirova, i rekli joj da moze da spakuje kofer i ide ako joj se ne svidja a davali joj da povede decu i sl. samo ako odlazi zbog objektivnih razloga, odnosno raznih vidova zanemarivanja porodoce od strane muskarca onda bi se svi normalnije ponasali jer ni one se ne bi bas kur*ile da pred sudom nemaju ad hoc prava niti bi muskarci olako padali u afekt da institucionalno ne trpe toliku nepravdu.
I samo nemojte onu zensku demagogiju, niko tebe ne sprecava da budes otac i da vidjas dete kada pozelis, jer evo ja to isto nudim zenama, niko vas ne sprecava da budete majke i da vidjate decu kada pozelite ako se pokupite i odete bez njih. Ali one to nece, jer nije isto. Sta znaci to vidjas kad hoces, hocu stalno...al onda se nista ne menja. Znaci vidjas kada hoces znaci nece ti braniti ali ces ih vidjati kada ona proceni da njihove aktivnosti koje ona planira to dozvoljavaju. Ti nemas uticaja ili imas vrlo malo uticaja na njihove aktivnosti, vaspitanje, sazrevanje u toj varijatni, tako da nije da se nista ne menja.

didul.e

pre 4 godine

Gledao sam film u kome jedna od scena ide ovako:

"Muž i žena se posvađaju i žena počne panično da histeriše, bez nekog razloga. Muž joj govori smiri se, tiše, čuje te ceo komšiluk!
Ona i dalje nastavlja, čak i još glasnije, dok on primećuje da komšije sa svojih prozora gledaju u pravcu njegove kuće i on se tada oseća posramljeno, jer svi misle da on vrši nasilje nad ženom.

Nepravedno osuđen pogledima posmatrača on prisilno rukama preko usti ućutkuje ženu i govori joj "samo ućuti i sve će biti u redu i sve će biti kako ti kažeš".

Ali žena ne odustaje. I dalje viče iz glasa i oponaša žrtvu. Njemu posle svega puca film i uradi to što je uradio.

Na kraju scene, on sjedi uplakan u uglu sobe i mrmlja u sebi: "A zašto samo nisi *ebeno ućutala"!

Anti SNS bot

pre 4 godine

Pa sam zakon o sprecavanju nasilja.....je okidac za nasilje. Prvo zasto nasilje u porodici, kao vid destruktivnog ponasanja izdvojen o poseban zakon?
Drugo, da bi otklonio posledicu, moras znati uzrok. nemoguce je da sve porodice sa ovim problebom, mogu biti obuhvacene jednim idiotskim zakonom.
Trece, najcesci uzrok nezadoljstva i nasilja u porodici su BESPARICA i bez pozitivne perspektiva u drzavi (bekstvo u alkoholizam, drogu, kockanje), kao i mediji koji doprinose ( rijaliti, muzika, film....)

slavko

pre 4 godine

ispada da ako ubijes nekog iz prvog pokusaja pa se izvuces za ubistvo na max dobijes mnogo manju kaznu nego za tri udarca /samara ...da li je to Normalno

Ime

pre 4 godine

1. Nijedna zena ne histerise jer joj je divno u zivotu, to je samo odraz ocaja, uzasa i problema u kojima zivi,
2. Da su zene fizicki jace i da nasrnu na muskarca svaki put kad on opsuje, bude drzak, slaze, dodje pijan, pokaze nepostovanje... statistika bi brojala hiljade mrtvih, ali muskaraca.
To sto muskarci svoje frustracije lece na slabijima i sto zloupotrebljavaju snagu koju im je priroda dala da je koriste u druge svrhe....pa neko mora da ispravi. Ako je to zakon, neka bude efikasan, pa makar i drakonski

Bane

pre 4 godine

Nasilje u porodici je odraz nemoci muskarca, a ne moci, odnosno institucionalne nemoci muskarca.
Sudska praksa i zakoni su takvi da prilikom razvoda muskarac ne ostaje samo bez zene, vec i bez dece, porodice, doma a zena se samo resila muza.
Taj obrazac danas omogucava zenama da se ponasaju kako hoce jer su prikikom razvoda u debeloj prednosti. Kada se tome doda sve duza lista stvari koje se podvlace pod nasilje, poput ljubomornih scena koje se navode i u ovom tekstu onda je jasno da je danas dovoljno da ona pomisli da si je cudno pogledao i ti si gotov, ostajes bez svega.
E kada bi institucije zauzimale drugaciji stav kada zena hoce da se razvede zbog sopstvenih subjektivnih hirova, i rekli joj da moze da spakuje kofer i ide ako joj se ne svidja a davali joj da povede decu i sl. samo ako odlazi zbog objektivnih razloga, odnosno raznih vidova zanemarivanja porodoce od strane muskarca onda bi se svi normalnije ponasali jer ni one se ne bi bas kur*ile da pred sudom nemaju ad hoc prava niti bi muskarci olako padali u afekt da institucionalno ne trpe toliku nepravdu.
I samo nemojte onu zensku demagogiju, niko tebe ne sprecava da budes otac i da vidjas dete kada pozelis, jer evo ja to isto nudim zenama, niko vas ne sprecava da budete majke i da vidjate decu kada pozelite ako se pokupite i odete bez njih. Ali one to nece, jer nije isto. Sta znaci to vidjas kad hoces, hocu stalno...al onda se nista ne menja. Znaci vidjas kada hoces znaci nece ti braniti ali ces ih vidjati kada ona proceni da njihove aktivnosti koje ona planira to dozvoljavaju. Ti nemas uticaja ili imas vrlo malo uticaja na njihove aktivnosti, vaspitanje, sazrevanje u toj varijatni, tako da nije da se nista ne menja.

Iva

pre 4 godine

Jedan jedini komentar na ovu vest govori o tome da je žena ćutala i trpela sve bi bilo drugačije.
Danas mi taksista prijavljuje da trenutno po statistici u svetu ima više silovanih muškaraca nego žena, i to od strane žena... Besna sam.
N. Bekvalac je prijavila nasilnika, većina joj nije verovala, kažu ona je ovakava i onakva, udala se triput, on nikad finiji (tek mu je drugi brak)- znaju da on na žensko ne bi digao ruku. Osim kad ova pohisteriše ko ona iz filma, koji tip pre mene prepričava, e tad su par šamara ili pesnica dobrodošli.
Kažu batina je iz raja izašla, podržavaju kvazipsihologa koji je za to da se deca lemaju, jer ta deca porastu pa nastave da lemaju svoju decu i svoje žene, a žene nauče od detinjstva da je normalno da ih neko tuče, i tako u krug...
Novi zakon je donešen i opštenarodno prihvaćen, da takvi koji preteraju u iživljavanju, mogu da završe na doživotnoj. Kao da ti, koji su naučili od malih nogu da postanu krvnici, i razmišljaju o tome da mogu da zaglave doživotnu bez prava na pomilovanje, dok macolom ili bejzbolakama biju svoje žene, dok deci ubijaju majke i oduzimaju detinjstvo. Pitam se da li ste vi ljudi? Kako možete da opravdate da jedan čovek ubije celu porodicu, i da se to zove impuls?
Majke, apelujem na vas da počnete da učite svoje sinove da žene nisu njihovo vlasništvo!!!

gago

pre 4 godine

Gledao sam film u kome jedna od scena ide ovako: 

"Muž i žena se posvađaju i žena počne panično da histeriše, bez nekog razloga. Muž joj govori smiri se, tiše, čuje te ceo komšiluk! 
Ona i dalje nastavlja, čak i još glasnije, dok on primećuje da komšije sa svojih prozora gledaju u pravcu njegove kuće i on se tada oseća posramljeno, jer svi misle da on vrši nasilje nad ženom. 

Nepravedno osuđen pogledima posmatrača on prisilno rukama preko usti ućutkuje ženu i govori joj "samo ućuti i sve će biti u redu i sve će biti kako ti kažeš". 

Ali žena ne odustaje. I dalje viče iz glasa i oponaša žrtvu. Njemu posle svega puca film i uradi to što je uradio. 

Na kraju scene, on sjedi uplakan u uglu sobe i mrmlja u sebi: "A zašto samo nisi *ebeno ućutala"!
(didul.e, 24. maj 2019 21:11)

Ovako je i onaj iz Novog Sada pricao. Jao koji mozgovi. Sve moj do mojega.

Branislava

pre 4 godine

Uopšte nije stvar u tome kako kazniti nasilnika ili ubicu. Tada je kasno. Ali zašto toliki broj muškaraca uopšte postaje nasilnik? Kako mu padne na pamet da ima prava da se prema drugom živom biću ponaša na taj način? O tome treba razmisliti, kako osobu sprečiti i da pomisli da ima prava, da može, sme ili treba da se ponaša nasilnički. Mislim da je to pitanje za sve nas a ne za državu.

V1olet

pre 4 godine

Dovoljno je samo pogledati mentalitet ovdasnjih muskaraca. Zena bukvalno treba da bude sluzavka i sve se svaljuje na nju. Pored toga ne sme da ima bolje obrazovanje, posao ili bilo sta od muskarca jer to mu povredjuje ego. Oni su uvek u pravu iako nisu, moglo bi se cela lista napisati.... Od malih nogu su tako uceni, zato i nije ni cudo da dizu ruke na zene. Hvala bogu ima izuzetaka, ali su manjina.

Dora

pre 4 godine

Odgovor na komentar didul.e
Ne znam koji je to film , ali mnogi filmovi sa tragicnim krajem mogli bi da se podvedu pod:
Zasto se samo nisam .ebeno razveo.

Don Giovanni

pre 4 godine

Uopšte nije stvar u tome kako kazniti nasilnika ili ubicu. Tada je kasno. Ali zašto toliki broj muškaraca uopšte postaje nasilnik? Kako mu padne na pamet da ima prava da se prema drugom živom biću ponaša na taj način? O tome treba razmisliti, kako osobu sprečiti i da pomisli da ima prava, da može, sme ili treba da se ponaša nasilnički. Mislim da je to pitanje za sve nas a ne za državu.
(Branislava, 25. maj 2019 10:54)

Tačno to je problem, što se u našem krajnje patrijarhalnom i zaostalom društvu muškarci od najranijeg detinjstva vaspitavaju da kao jači, "imaju prava" da batinama i nasiljem druge vrste nameću svoje mišljenje, želje i poglede slabijima od sebe.

To vide već kod svojih roditelja, gde otac "ima pravo" da bije ženu i decu kad hoće, čak i bez nekog posebnog razloga. Ako to "nauče" u najranijem detinjstvu, šta će ih posle sprečiti da se isto tako ponašaju kad zasnuju porodicu?

Zato me uopšte ne čudi toliko broj ubistava žena zbog ljubomore. Jer u pomračenoj svesti balkanskog hominida žena koja ga napušta time svima otvoreno pokazuje da ga nimalo ne poštuje, niti ceni koliko bi trebalo i koliko on smatra da tako bogomdan zaslužuje.

Kako se jedno Niže Biće usuđuje da ne poštuje jedno Više i pre svega, jače Biće?!!! Takvo nešto zaslužuje strašnu kaznu koju Više Biće "ima puno pravo" da izvrši nad Nižim Bićem! I izvršava je, kao što vidimo...

Pelagro

pre 4 godine

@didule
Ovaj nick je već pisao komentare, i to tako ni sa pola mozga i kao da je njemu sve dozvoljeno. Niko, niko, niko ne "histeriše" jer mu je lepo. Rešenje - okreni se i idi, ko je tebe ovlastio da poseduješ bilo čiji život? Odakle vam to, ko li vas je vaspitavao? Odakle ti pravo? Ne sviđa ti se? Idi, brate, idi! Zamisli da tebe neko ubije jer mu se nešto ne sviđa, kao to tvoje - nisi ućutao kad je neko drugi mislio da treba?
Mene je jedan (kasnije saznah, labilni) počeo da davi i nije hteo da izađe iz mog stana. Znate šta, bili smo kratko u vezi, sreća pa se na vreme pokazao, pa premlatila sam ga čim sam mogla. Mogao me je udaviti. Zašto? Zato što sam htela da raskinem sa njim jer sam saznala za mnoge laži. Na prvo nasilje se mora odreagovati. Nema šamara iz ljubavi, NEMA. To su nasilnici, bolesni ljudi, od kojih treba što dalje. Šta da rade one žene koje se boje za decu? Psihopata ni njih ne štedi, i maltletira ženu tu gde je najslabija, zna da će štititi decu.
Didule i ostali koji misle da nasilnicima i ubicama treba dati pristup ženi i deci - svi ste vi Darijan Musić, svi ste vi onaj što je u NS peglom pekao devojku, svi ste vi onaj što je zaklao ženu i SVOJE dete u BG ispred centra za socijalni rad.
Prvo, testirati svakoga da vidiš kakav je, drugo, pre ću u zatvor nego da sam mrtva ili da su mi deca mrtva.
Slabići, neljudi, kukavice, bednici, bolesnici. Ne, nisu uvrede, nego istina. Jadni vaši roditelji šta su rađali i odgajali!

Samo kazem...

pre 4 godine

@Pelagro

Svaku rec potpisujem. Toliko sam puta od nekih potpuno naizgled pristojnih muskaraca cula ‘ja sam protiv nasilja ali...’ i svaki put mi se prevrne zeludac. Jednostavno nema ‘ali’, ko ga nadje ne razlikuje se mnogo od zlostavljaca.

Јабучило

pre 4 godine

Зато што су при руци, зато што су слабије и зато што су те убице искомплексиране кукавице.