Sreda, 10.10.2018.

16:56

Kako da znamo šta je sve seksualno uznemiravanje

Izvor: BBC

Kako da znamo šta je sve seksualno uznemiravanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

eto

pre 5 godina

@Nebojša

A jel znas ti Nebojisa kada pocinju ti benigni oblici uznemiravanja? dok sam zivela prekoputa kasarne iz nje su svakog dana muskarci zvizdali devojkama koje idu u osnovnu skolu, ukljucujuci i mene. Znaci vise od 14 nisu mogle imati, neka je eventualno imala 15 godina. Ja sam imala 13. I mislis da je skroz ok da neko od 18, 19 ili 24 godine svakog dana zvizdi devojcicama tih godina, jer joj "nece nista biti". Da je tvoja cerka u pitanju jer bi i dalje tako mislio? Ili bi se bunio da ostave tvoju devojcicu na miru- kao sto je moj otac radio kad je isao kod komandanta da se zali.
A koliko ste vi svi ovde pametni videcete za 20tak godina kad vasa deca stasaju dovoljno da im neki fini cika posalje poljubac na putu do skole. Ali ok, sigurna sam da on nije nista lose mislio. Skroz je normalno da muskarci salju deci takve poruke.

daTiObjasnim

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 10. oktobar 2018 22:21)

Zvizdanje je cesto uvod u ozbiljnije oblike nasilja kao sto je seksualni napad tj. silovanje ili fizicki obracun. Muskarac zvizne za zenom, ona ubrza korak ili mu kaze da prestane, on se naljuti ili uvredi i napadne zenu. Nedavno se tako nesto desilo u Francuskoj, kad je muskarac osamario zenu jer mu je rekla da prestane da je doziva. Ovaj zakon daje zeni tj osobi pravo da se zastiti tako sto ce pozvati policiju cim neko krene da zvizdi ili da je doziva a ne kad vec dodje do nasilja.

Ali sudeci po muskarcima u Srbiji, prvo treba da sacekas da te neko pretuce ili siluje pa tek onda da trazis pomoc

Svet bez zena

pre 5 godina

20tak komentara i sve sami muskarci kojima smeta seksualno uznemiravanje koje vecinom nisu ni doziveli. E pa gospodo, koja ne vidi nista lose u tome da se devojci zvizdi, namigne, da se stipne i tako dalje, ovako ce vas zivot izgledati i u buduce. Vi cete pricati sami sa sobom, i podrzavati se medjusobno, a zene ce vas izbegavati u sirokom luku kao sto izbegavaju ovaj sektor komentara.
A ok mislim, vi to i zelite, zar ne? Ionako mi samo zahtevamo svasta nesto. Samo nemojte posle da dolazite ovde i da kukate kako imate 27 i jos ste nevini. Ovakvim stavom to ste i zasluzili.

U cemu je problem

pre 5 godina

@Nebojisa

Pa ni muskarcu nista nece faliti da ne zvizdi na ulici. Nije kao da ne moze da se suzdrzi. Lepo ne zvizdite, ne dovikujte i gotovo. To vazi i za zene.

Wumbo

pre 5 godina

@marko
"zene su mnogo ranjivije nego muskarci i morate to imati na umu.". A gde je tu ravnopravnost? Isto su ranjive, ne budi sovinisticka svinja kao i, ocigledno, svi mi ostali koji mislimo da su nezniji pol

Neka tamo

pre 5 godina

Osam godina već domar u zgradi gde radim kad god me vidi krene sa onim švalerskim smeškom i pogledom, dvosmislenim komentarima. Ladno bi mogao u zatvoru da završi po novom zakonu. Elem, meni to njegovo neandertalsko ponašanje nikad nije bilo neprijatno, već smešno. E, u tome je suštinska razlika. Da li ti je ili nije neprijatno. Da je dotični ikad prešao granicu od verbalnog u fizičko - tipa, spusti ruku na kraj leđa, dodiruje mi rame, i sve te metode ulaska u lični prostor nepozvan - e tu bi već bilo neprijatno njemu taman za toliko da tu ruku elegantno sklonim i zamolim da se ne ponovi. E sad, kad bi se ponovilo - tužba! Je l sad jasno?

Nikola

pre 5 godina

Da li ste vi normalni?
Sedim sa cerkom na moru u kafani. Za susednim stolom 6 prelepih devojaka a za drugim stolom 5 krsnih i zgodnih momaka. I SVI SVO VREME GLEDAJU U MOBILNI!

Niko nikog seksualno ne uznemirava.

Po meni bi bilo normalno da uz zivu muziku i vino bar 2 momka zapocnu komunikaciju sa devojkama...

Da li sam ja ovim misljenjem PREDATOR?

Istinita priča

pre 5 godina

Ako mi devojka priđe na ulici, pita me da se upoznamo, proćaskamo u kafiću, da mi svoj broj telefona i kaže mi da je nazovem sutra i kada je zovem kaže mi da ne želi da gubi vreme sa mnom, da li je to seksualno uznemiravanje, i ako jeste sa čije strane?

Milan KG

pre 5 godina

Devojke barem mogu da prijave seksualno uznemiravanje. Ja da sam prijavio nekoliko takvih uznemiravanja smejali bi mi se i proglasili da sam gej samo zato sto nisam hteo nista sa napadnim nimfomankama.

MN

pre 5 godina

Ukratko - ako pokušaš da je muvaš, ti si seksualni manijak. Ako je ne muvaš, onda si smotan, gej, nesposoban.
Posle se čude svi otkud sve više gejeva u celom svetu....

Zlatko

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.
(Nebojša, 10. oktobar 2018 22:21)

"Sledeće će biti..." Sledeće je već definisano- ugovor kod notara. :)

dzabe pricas

pre 5 godina

ovako je najlakse shvatiti: ako je nekoj osobi nelagodno to sto radis, ili mislis da ce joj biti nelagodno, nemoj onda to da radis. bila ta osoba musko ili zensko. i imajte puno postovanje prema svima.
(marko, 11. oktobar 2018 00:25)
Ovo vazi generalno u svakoj situaciji, ne samo za musko - zenske (romanticne) odnose, ali dzabe ti njima govoris. Nema od toga nista. Ko ne veruje neka procita knjigu Slobodna deca Samerhila. Osnovni princip u skoli Samerhil je postovanje drugih, i ako nekome nesto smeta, i to ti kaze, onda to ne treba vise da radis pred njim, ili nemojte da se druzite uopste, a ko cak ni to ne moze, taj ni za Samerhil nije. Naveden je primer dve sestre odatle (sa tih prostora, sto se kaze) koje su izbacene, jer ni to jedno pravilo nisu mogle da prihvate, u skoli u kojoj nema pravila , pa ko nece ni na casove ne mora da ide (osim tog jednog pravila - postovanje drugih kao licnosti, kao osoba, kao coveka). Takvi su oni. Traziti od balkanca da postuje druge ljude je uzaludna rabota. Tu je obrnuto, osnovni princip je elementarno nepostovanje drugoga, i na razne nacine silovanje svakoga, i oni to rade uvek i svuda, to pocinje od primarne porodice. Zato im tako i ide.

Jr

pre 5 godina

Zastrašujuće stvari... Protivpravne definicije "nasilja" i "uznemiravanja" i lažna istraživanja a sve radi širenja zločinačke ideologije u našem društvu. Kako ide "rodno odgovorno budžetiranje drugarice i drugovi? Gde su objavljena i gde možemo preuzeti relevantna "istraživanja" tj. istraživanja AŽC i ona na koja se eventualno pozivaju? Linkovi da proverimo? Da li je jedno od njih tzv. Istraživanje o "rodno" zasnovanom nasilju u školama (recimo možda je korišćeno kao jedan od izvora), koje je urađeno (prikupljanje podataka) u decembru 2013. godine a štampano 2015. godine čiji izdavač je Fakultet političkih nauka, Centar za studije roda i politike, a suizdavač je UNICEF Beograd? Naravno... "stavovi koji su izneti u tom istraživanju pripadaju isključivo autorkama i ne predstavljaju nužno stavove agencija Ujedinjenih nacija ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija." Samo, eto tako... slučajno to pomažu... Ako je tako, pa spremam ceo tekst samo da nabrojim komunističke, antinaučne, providne i skandalozne laži koje su tu navedene! Autonomni ženski centar je komunistička, nasilna i ekstremna organizacija koja podržava tzv. Nacrt zakona o "rodnoj" ravnopravnosti koji predstavlja samo krunu dugogodišnjih stalnih, teških, sistemskih i masovnih kršenja ljudskih prava građana Srbije. Naravno, sve se to radi kao deo psihološkog rata protiv Srba a naročito Pravoslavnih...

matori

pre 5 godina

pa ja sam u problemu !
meni je ono " lutko " kao "dobar dan", mada su to sve žene sa kojima sam u poslovno - prijateljskom odnosu, a znamo se relativno dugo - više godina...

Jr

pre 5 godina

Istovremeno, KP Srbije je uvela tzv. krivično delo polnog uznemiravanja čije postojanje cene prema "subjektivnom osećaju žrtve" što je teško kršenje ljudskih prava i stvaranje sistemskih kršenja principa pravne sigurnosti. Preneta je izjava jednog tužioca da će za postojanje krivičnog dela polno uznemiravanje biti presudan "subjektivan osećaj žrtve". Primera radi, za postojanje krivičnog dela uvrede bitno je da li je izjava koja je navodno uvredljiva, takva sa stanovišta postojećih običajnih i moralnih normi u zajednici - dakle ceni se prema objektivnom kriterijumu od slučaja do slučaja. Nebitno je kako je izjava shvaćena od lica kojem je upućena. Tu imamo između ostalog još jedan primer strašne zloupotrebe ovlašćenja i kršenje prava na slobodu govora. Država i njeni službenici nemaju pravo i ovlašćenja da kroz zakone štite nečije "subjektivne osećaje" već su dužni da štite slobodu govora do krajnjih granica. Ukoliko vam se ne sviđa nečije društvo - promenite ga. Niste dužni da ga trpite kao što ni ti koji vam ne prijaju nisu dužni da mere svaku reč koju izgovore jer se neko može naći u "subjektivnom osećaju žrtve"!? Komunizam je mentalna bolest...

ls

pre 5 godina

Seksualno uznemiravanje je kada neko hvata i dira nekoga po intimnim delovima tela bez odobrenja, kao i verbalno maltretiranje na temu seksa, sve ostalo je cisto pres....nje i kuknjava ljudi kojima je dosadno, i koji zele da izvuku pare na sudu.

Saša

pre 5 godina

Komšija ima 3 ćerkice ( 4, 6 i 8 godina ). Kada prođu pored moje kuće obično ih pozdravim sa "ćao lepotice". Po ovome ja sada ispadam pedofil koji seksualno uznemirava komšijinu decu ???? Pitam se ko ovde nije normalan ? Gde ide ovaj svet ?

Дарко ??

pre 5 godina

Сложио сам се у свему али онда сам прочитао ,,феминистичког" и све пада у воду, та секташка плаћена организација мрзитеља мускараца ми се уопште не свиђа.

marko

pre 5 godina

iz komentara vidim da muskarci u Srbiji mnogo, ali mnogo zaostaju za zapadnim svetom. zivim na zapadu i iskreno sam sokiran.

ovako je najlakse shvatiti: ako je nekoj osobi nelagodno to sto radis, ili mislis da ce joj biti nelagodno, nemoj onda to da radis. bila ta osoba musko ili zensko. i imajte puno postovanje prema svima.

zene su mnogo ranjivije nego muskarci i morate to imati na umu.

meni se desila jedna nezgodna situacija. ja sam gay i zivim na zapadu. jednoj koleginici na poslu sa kojom sam blizak sam jednom u sali rekao hey baby. i njoj je bilo vrlo vrlo neprijatno. tada sam shvatio da iako je meni sala i smesno mi, njoj nije ni malo, iako sam gay.

nije poenta da zenama bude neprijatno sa nama, nego prijatno. tako se trebamo odnositi prema njima.

Andreja (muškarac)

pre 5 godina

Dobro, znači mene su sve moje bivše devojke seksualno uznemiravale dok smo bili u vezi, jer su mi stalno govorile da se drugačije oblačim? O osnovnoj školi i da ne pričam...

Nemanja

pre 5 godina

Ako ti se neko sviđa - romantično;
Ako ti se neko ne sviđa - seksualno uznemiravanje.

Pa, dragi ljudi, naučite unapred da čitate misli i sve će biti u redu.

Nebojša

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.

infidel

pre 5 godina

Da li je seksualno uznemiravanje kada se devojka našminka, obuče kratku suknju, ima go stomak, vire joj tange a skroz otvoren dekolte i onda stane ispred tebe i očekuje da joj ne gledaš u grudi, noge ili zadnjicu? Šta kao, nekulturan sam, zlostavljač? Da se ja šetam u tangama, lateks pantalonama na kojima se ocrtava polni organ i go do pojasa uhapsili bi me, a ako i ne bi, našao bi se neki da me omlati...

Dogovor kuću gradi, ali tu?u

pre 5 godina

Ovo je sirok pojam i tesko ga je definisati. Ali slanje poljupca okarakterisati kao seksualno uznemiravanje je apsurd. Mozes ti meni da saljes te poljupce do sutra ako me ne zanimas.

Dule

pre 5 godina

Za 2 godine opozicija ne moze kao svet da kaze svoje misljenje o bilo cemu..

Njihova saopstenja se ili objavljuju u ponoc ili nikad

Neka zena koja ima NVO je kao radila istrazivanje od 50 zena da izjavu i ....

Pa to objave svi mediji bez izuzetka i to jedan dan jedan medij sutra drugi i tako 5 dana

Jedna NVO VAZNIJA OD CELE OPOZICIJE

Ajde da mi neko objasni to??

PS

Predlazem da zakonom zabranimo svaku komunikaciju izmedju zena i muskaraca na jedno 5 godina i da vidimo jel ima pozitivnih pomaka

Pa ako ima nastaviti dalje

Lepo vi nas ne smarate , mi vas ne smaramo i super.

Niti mi vama mozemo udovoljiti niti nas narocito interesuje to sto vi imate da ponudite ISKRENO

Ne pricam o pacenicima kojima su zene centar sveta i koji od ujutru samo o tome misle to su bud.....e

Dox

pre 5 godina

Posle ovog članka, teško da ću smeti neku ženu na ulici da pitam koliko je sati.......... Naći će mi već zašto to spada u seksualno uznemiravanje. Ma ovaj svet je otišao zaista u......gde ne treba.

infidel

pre 5 godina

Da li je seksualno uznemiravanje kada se devojka našminka, obuče kratku suknju, ima go stomak, vire joj tange a skroz otvoren dekolte i onda stane ispred tebe i očekuje da joj ne gledaš u grudi, noge ili zadnjicu? Šta kao, nekulturan sam, zlostavljač? Da se ja šetam u tangama, lateks pantalonama na kojima se ocrtava polni organ i go do pojasa uhapsili bi me, a ako i ne bi, našao bi se neki da me omlati...

Nemanja

pre 5 godina

Ako ti se neko sviđa - romantično;
Ako ti se neko ne sviđa - seksualno uznemiravanje.

Pa, dragi ljudi, naučite unapred da čitate misli i sve će biti u redu.

Dox

pre 5 godina

Posle ovog članka, teško da ću smeti neku ženu na ulici da pitam koliko je sati.......... Naći će mi već zašto to spada u seksualno uznemiravanje. Ma ovaj svet je otišao zaista u......gde ne treba.

Nebojša

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.

Dogovor kuću gradi, ali tu?u

pre 5 godina

Ovo je sirok pojam i tesko ga je definisati. Ali slanje poljupca okarakterisati kao seksualno uznemiravanje je apsurd. Mozes ti meni da saljes te poljupce do sutra ako me ne zanimas.

Дарко ??

pre 5 godina

Сложио сам се у свему али онда сам прочитао ,,феминистичког" и све пада у воду, та секташка плаћена организација мрзитеља мускараца ми се уопште не свиђа.

Dule

pre 5 godina

Za 2 godine opozicija ne moze kao svet da kaze svoje misljenje o bilo cemu..

Njihova saopstenja se ili objavljuju u ponoc ili nikad

Neka zena koja ima NVO je kao radila istrazivanje od 50 zena da izjavu i ....

Pa to objave svi mediji bez izuzetka i to jedan dan jedan medij sutra drugi i tako 5 dana

Jedna NVO VAZNIJA OD CELE OPOZICIJE

Ajde da mi neko objasni to??

PS

Predlazem da zakonom zabranimo svaku komunikaciju izmedju zena i muskaraca na jedno 5 godina i da vidimo jel ima pozitivnih pomaka

Pa ako ima nastaviti dalje

Lepo vi nas ne smarate , mi vas ne smaramo i super.

Niti mi vama mozemo udovoljiti niti nas narocito interesuje to sto vi imate da ponudite ISKRENO

Ne pricam o pacenicima kojima su zene centar sveta i koji od ujutru samo o tome misle to su bud.....e

Andreja (muškarac)

pre 5 godina

Dobro, znači mene su sve moje bivše devojke seksualno uznemiravale dok smo bili u vezi, jer su mi stalno govorile da se drugačije oblačim? O osnovnoj školi i da ne pričam...

marko

pre 5 godina

iz komentara vidim da muskarci u Srbiji mnogo, ali mnogo zaostaju za zapadnim svetom. zivim na zapadu i iskreno sam sokiran.

ovako je najlakse shvatiti: ako je nekoj osobi nelagodno to sto radis, ili mislis da ce joj biti nelagodno, nemoj onda to da radis. bila ta osoba musko ili zensko. i imajte puno postovanje prema svima.

zene su mnogo ranjivije nego muskarci i morate to imati na umu.

meni se desila jedna nezgodna situacija. ja sam gay i zivim na zapadu. jednoj koleginici na poslu sa kojom sam blizak sam jednom u sali rekao hey baby. i njoj je bilo vrlo vrlo neprijatno. tada sam shvatio da iako je meni sala i smesno mi, njoj nije ni malo, iako sam gay.

nije poenta da zenama bude neprijatno sa nama, nego prijatno. tako se trebamo odnositi prema njima.

Istinita priča

pre 5 godina

Ako mi devojka priđe na ulici, pita me da se upoznamo, proćaskamo u kafiću, da mi svoj broj telefona i kaže mi da je nazovem sutra i kada je zovem kaže mi da ne želi da gubi vreme sa mnom, da li je to seksualno uznemiravanje, i ako jeste sa čije strane?

MN

pre 5 godina

Ukratko - ako pokušaš da je muvaš, ti si seksualni manijak. Ako je ne muvaš, onda si smotan, gej, nesposoban.
Posle se čude svi otkud sve više gejeva u celom svetu....

eto

pre 5 godina

@Nebojša

A jel znas ti Nebojisa kada pocinju ti benigni oblici uznemiravanja? dok sam zivela prekoputa kasarne iz nje su svakog dana muskarci zvizdali devojkama koje idu u osnovnu skolu, ukljucujuci i mene. Znaci vise od 14 nisu mogle imati, neka je eventualno imala 15 godina. Ja sam imala 13. I mislis da je skroz ok da neko od 18, 19 ili 24 godine svakog dana zvizdi devojcicama tih godina, jer joj "nece nista biti". Da je tvoja cerka u pitanju jer bi i dalje tako mislio? Ili bi se bunio da ostave tvoju devojcicu na miru- kao sto je moj otac radio kad je isao kod komandanta da se zali.
A koliko ste vi svi ovde pametni videcete za 20tak godina kad vasa deca stasaju dovoljno da im neki fini cika posalje poljubac na putu do skole. Ali ok, sigurna sam da on nije nista lose mislio. Skroz je normalno da muskarci salju deci takve poruke.

Saša

pre 5 godina

Komšija ima 3 ćerkice ( 4, 6 i 8 godina ). Kada prođu pored moje kuće obično ih pozdravim sa "ćao lepotice". Po ovome ja sada ispadam pedofil koji seksualno uznemirava komšijinu decu ???? Pitam se ko ovde nije normalan ? Gde ide ovaj svet ?

Milan KG

pre 5 godina

Devojke barem mogu da prijave seksualno uznemiravanje. Ja da sam prijavio nekoliko takvih uznemiravanja smejali bi mi se i proglasili da sam gej samo zato sto nisam hteo nista sa napadnim nimfomankama.

Nikola

pre 5 godina

Da li ste vi normalni?
Sedim sa cerkom na moru u kafani. Za susednim stolom 6 prelepih devojaka a za drugim stolom 5 krsnih i zgodnih momaka. I SVI SVO VREME GLEDAJU U MOBILNI!

Niko nikog seksualno ne uznemirava.

Po meni bi bilo normalno da uz zivu muziku i vino bar 2 momka zapocnu komunikaciju sa devojkama...

Da li sam ja ovim misljenjem PREDATOR?

U cemu je problem

pre 5 godina

@Nebojisa

Pa ni muskarcu nista nece faliti da ne zvizdi na ulici. Nije kao da ne moze da se suzdrzi. Lepo ne zvizdite, ne dovikujte i gotovo. To vazi i za zene.

ls

pre 5 godina

Seksualno uznemiravanje je kada neko hvata i dira nekoga po intimnim delovima tela bez odobrenja, kao i verbalno maltretiranje na temu seksa, sve ostalo je cisto pres....nje i kuknjava ljudi kojima je dosadno, i koji zele da izvuku pare na sudu.

Wumbo

pre 5 godina

@marko
"zene su mnogo ranjivije nego muskarci i morate to imati na umu.". A gde je tu ravnopravnost? Isto su ranjive, ne budi sovinisticka svinja kao i, ocigledno, svi mi ostali koji mislimo da su nezniji pol

Neka tamo

pre 5 godina

Osam godina već domar u zgradi gde radim kad god me vidi krene sa onim švalerskim smeškom i pogledom, dvosmislenim komentarima. Ladno bi mogao u zatvoru da završi po novom zakonu. Elem, meni to njegovo neandertalsko ponašanje nikad nije bilo neprijatno, već smešno. E, u tome je suštinska razlika. Da li ti je ili nije neprijatno. Da je dotični ikad prešao granicu od verbalnog u fizičko - tipa, spusti ruku na kraj leđa, dodiruje mi rame, i sve te metode ulaska u lični prostor nepozvan - e tu bi već bilo neprijatno njemu taman za toliko da tu ruku elegantno sklonim i zamolim da se ne ponovi. E sad, kad bi se ponovilo - tužba! Je l sad jasno?

daTiObjasnim

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 10. oktobar 2018 22:21)

Zvizdanje je cesto uvod u ozbiljnije oblike nasilja kao sto je seksualni napad tj. silovanje ili fizicki obracun. Muskarac zvizne za zenom, ona ubrza korak ili mu kaze da prestane, on se naljuti ili uvredi i napadne zenu. Nedavno se tako nesto desilo u Francuskoj, kad je muskarac osamario zenu jer mu je rekla da prestane da je doziva. Ovaj zakon daje zeni tj osobi pravo da se zastiti tako sto ce pozvati policiju cim neko krene da zvizdi ili da je doziva a ne kad vec dodje do nasilja.

Ali sudeci po muskarcima u Srbiji, prvo treba da sacekas da te neko pretuce ili siluje pa tek onda da trazis pomoc

Svet bez zena

pre 5 godina

20tak komentara i sve sami muskarci kojima smeta seksualno uznemiravanje koje vecinom nisu ni doziveli. E pa gospodo, koja ne vidi nista lose u tome da se devojci zvizdi, namigne, da se stipne i tako dalje, ovako ce vas zivot izgledati i u buduce. Vi cete pricati sami sa sobom, i podrzavati se medjusobno, a zene ce vas izbegavati u sirokom luku kao sto izbegavaju ovaj sektor komentara.
A ok mislim, vi to i zelite, zar ne? Ionako mi samo zahtevamo svasta nesto. Samo nemojte posle da dolazite ovde i da kukate kako imate 27 i jos ste nevini. Ovakvim stavom to ste i zasluzili.

Jr

pre 5 godina

Istovremeno, KP Srbije je uvela tzv. krivično delo polnog uznemiravanja čije postojanje cene prema "subjektivnom osećaju žrtve" što je teško kršenje ljudskih prava i stvaranje sistemskih kršenja principa pravne sigurnosti. Preneta je izjava jednog tužioca da će za postojanje krivičnog dela polno uznemiravanje biti presudan "subjektivan osećaj žrtve". Primera radi, za postojanje krivičnog dela uvrede bitno je da li je izjava koja je navodno uvredljiva, takva sa stanovišta postojećih običajnih i moralnih normi u zajednici - dakle ceni se prema objektivnom kriterijumu od slučaja do slučaja. Nebitno je kako je izjava shvaćena od lica kojem je upućena. Tu imamo između ostalog još jedan primer strašne zloupotrebe ovlašćenja i kršenje prava na slobodu govora. Država i njeni službenici nemaju pravo i ovlašćenja da kroz zakone štite nečije "subjektivne osećaje" već su dužni da štite slobodu govora do krajnjih granica. Ukoliko vam se ne sviđa nečije društvo - promenite ga. Niste dužni da ga trpite kao što ni ti koji vam ne prijaju nisu dužni da mere svaku reč koju izgovore jer se neko može naći u "subjektivnom osećaju žrtve"!? Komunizam je mentalna bolest...

matori

pre 5 godina

pa ja sam u problemu !
meni je ono " lutko " kao "dobar dan", mada su to sve žene sa kojima sam u poslovno - prijateljskom odnosu, a znamo se relativno dugo - više godina...

dzabe pricas

pre 5 godina

ovako je najlakse shvatiti: ako je nekoj osobi nelagodno to sto radis, ili mislis da ce joj biti nelagodno, nemoj onda to da radis. bila ta osoba musko ili zensko. i imajte puno postovanje prema svima.
(marko, 11. oktobar 2018 00:25)
Ovo vazi generalno u svakoj situaciji, ne samo za musko - zenske (romanticne) odnose, ali dzabe ti njima govoris. Nema od toga nista. Ko ne veruje neka procita knjigu Slobodna deca Samerhila. Osnovni princip u skoli Samerhil je postovanje drugih, i ako nekome nesto smeta, i to ti kaze, onda to ne treba vise da radis pred njim, ili nemojte da se druzite uopste, a ko cak ni to ne moze, taj ni za Samerhil nije. Naveden je primer dve sestre odatle (sa tih prostora, sto se kaze) koje su izbacene, jer ni to jedno pravilo nisu mogle da prihvate, u skoli u kojoj nema pravila , pa ko nece ni na casove ne mora da ide (osim tog jednog pravila - postovanje drugih kao licnosti, kao osoba, kao coveka). Takvi su oni. Traziti od balkanca da postuje druge ljude je uzaludna rabota. Tu je obrnuto, osnovni princip je elementarno nepostovanje drugoga, i na razne nacine silovanje svakoga, i oni to rade uvek i svuda, to pocinje od primarne porodice. Zato im tako i ide.

Zlatko

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.
(Nebojša, 10. oktobar 2018 22:21)

"Sledeće će biti..." Sledeće je već definisano- ugovor kod notara. :)

Jr

pre 5 godina

Zastrašujuće stvari... Protivpravne definicije "nasilja" i "uznemiravanja" i lažna istraživanja a sve radi širenja zločinačke ideologije u našem društvu. Kako ide "rodno odgovorno budžetiranje drugarice i drugovi? Gde su objavljena i gde možemo preuzeti relevantna "istraživanja" tj. istraživanja AŽC i ona na koja se eventualno pozivaju? Linkovi da proverimo? Da li je jedno od njih tzv. Istraživanje o "rodno" zasnovanom nasilju u školama (recimo možda je korišćeno kao jedan od izvora), koje je urađeno (prikupljanje podataka) u decembru 2013. godine a štampano 2015. godine čiji izdavač je Fakultet političkih nauka, Centar za studije roda i politike, a suizdavač je UNICEF Beograd? Naravno... "stavovi koji su izneti u tom istraživanju pripadaju isključivo autorkama i ne predstavljaju nužno stavove agencija Ujedinjenih nacija ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija." Samo, eto tako... slučajno to pomažu... Ako je tako, pa spremam ceo tekst samo da nabrojim komunističke, antinaučne, providne i skandalozne laži koje su tu navedene! Autonomni ženski centar je komunistička, nasilna i ekstremna organizacija koja podržava tzv. Nacrt zakona o "rodnoj" ravnopravnosti koji predstavlja samo krunu dugogodišnjih stalnih, teških, sistemskih i masovnih kršenja ljudskih prava građana Srbije. Naravno, sve se to radi kao deo psihološkog rata protiv Srba a naročito Pravoslavnih...

marko

pre 5 godina

iz komentara vidim da muskarci u Srbiji mnogo, ali mnogo zaostaju za zapadnim svetom. zivim na zapadu i iskreno sam sokiran.

ovako je najlakse shvatiti: ako je nekoj osobi nelagodno to sto radis, ili mislis da ce joj biti nelagodno, nemoj onda to da radis. bila ta osoba musko ili zensko. i imajte puno postovanje prema svima.

zene su mnogo ranjivije nego muskarci i morate to imati na umu.

meni se desila jedna nezgodna situacija. ja sam gay i zivim na zapadu. jednoj koleginici na poslu sa kojom sam blizak sam jednom u sali rekao hey baby. i njoj je bilo vrlo vrlo neprijatno. tada sam shvatio da iako je meni sala i smesno mi, njoj nije ni malo, iako sam gay.

nije poenta da zenama bude neprijatno sa nama, nego prijatno. tako se trebamo odnositi prema njima.

Nebojša

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.

infidel

pre 5 godina

Da li je seksualno uznemiravanje kada se devojka našminka, obuče kratku suknju, ima go stomak, vire joj tange a skroz otvoren dekolte i onda stane ispred tebe i očekuje da joj ne gledaš u grudi, noge ili zadnjicu? Šta kao, nekulturan sam, zlostavljač? Da se ja šetam u tangama, lateks pantalonama na kojima se ocrtava polni organ i go do pojasa uhapsili bi me, a ako i ne bi, našao bi se neki da me omlati...

Дарко ??

pre 5 godina

Сложио сам се у свему али онда сам прочитао ,,феминистичког" и све пада у воду, та секташка плаћена организација мрзитеља мускараца ми се уопште не свиђа.

Nemanja

pre 5 godina

Ako ti se neko sviđa - romantično;
Ako ti se neko ne sviđa - seksualno uznemiravanje.

Pa, dragi ljudi, naučite unapred da čitate misli i sve će biti u redu.

Dox

pre 5 godina

Posle ovog članka, teško da ću smeti neku ženu na ulici da pitam koliko je sati.......... Naći će mi već zašto to spada u seksualno uznemiravanje. Ma ovaj svet je otišao zaista u......gde ne treba.

Dule

pre 5 godina

Za 2 godine opozicija ne moze kao svet da kaze svoje misljenje o bilo cemu..

Njihova saopstenja se ili objavljuju u ponoc ili nikad

Neka zena koja ima NVO je kao radila istrazivanje od 50 zena da izjavu i ....

Pa to objave svi mediji bez izuzetka i to jedan dan jedan medij sutra drugi i tako 5 dana

Jedna NVO VAZNIJA OD CELE OPOZICIJE

Ajde da mi neko objasni to??

PS

Predlazem da zakonom zabranimo svaku komunikaciju izmedju zena i muskaraca na jedno 5 godina i da vidimo jel ima pozitivnih pomaka

Pa ako ima nastaviti dalje

Lepo vi nas ne smarate , mi vas ne smaramo i super.

Niti mi vama mozemo udovoljiti niti nas narocito interesuje to sto vi imate da ponudite ISKRENO

Ne pricam o pacenicima kojima su zene centar sveta i koji od ujutru samo o tome misle to su bud.....e

Dogovor kuću gradi, ali tu?u

pre 5 godina

Ovo je sirok pojam i tesko ga je definisati. Ali slanje poljupca okarakterisati kao seksualno uznemiravanje je apsurd. Mozes ti meni da saljes te poljupce do sutra ako me ne zanimas.

Andreja (muškarac)

pre 5 godina

Dobro, znači mene su sve moje bivše devojke seksualno uznemiravale dok smo bili u vezi, jer su mi stalno govorile da se drugačije oblačim? O osnovnoj školi i da ne pričam...

Svet bez zena

pre 5 godina

20tak komentara i sve sami muskarci kojima smeta seksualno uznemiravanje koje vecinom nisu ni doziveli. E pa gospodo, koja ne vidi nista lose u tome da se devojci zvizdi, namigne, da se stipne i tako dalje, ovako ce vas zivot izgledati i u buduce. Vi cete pricati sami sa sobom, i podrzavati se medjusobno, a zene ce vas izbegavati u sirokom luku kao sto izbegavaju ovaj sektor komentara.
A ok mislim, vi to i zelite, zar ne? Ionako mi samo zahtevamo svasta nesto. Samo nemojte posle da dolazite ovde i da kukate kako imate 27 i jos ste nevini. Ovakvim stavom to ste i zasluzili.

dzabe pricas

pre 5 godina

ovako je najlakse shvatiti: ako je nekoj osobi nelagodno to sto radis, ili mislis da ce joj biti nelagodno, nemoj onda to da radis. bila ta osoba musko ili zensko. i imajte puno postovanje prema svima.
(marko, 11. oktobar 2018 00:25)
Ovo vazi generalno u svakoj situaciji, ne samo za musko - zenske (romanticne) odnose, ali dzabe ti njima govoris. Nema od toga nista. Ko ne veruje neka procita knjigu Slobodna deca Samerhila. Osnovni princip u skoli Samerhil je postovanje drugih, i ako nekome nesto smeta, i to ti kaze, onda to ne treba vise da radis pred njim, ili nemojte da se druzite uopste, a ko cak ni to ne moze, taj ni za Samerhil nije. Naveden je primer dve sestre odatle (sa tih prostora, sto se kaze) koje su izbacene, jer ni to jedno pravilo nisu mogle da prihvate, u skoli u kojoj nema pravila , pa ko nece ni na casove ne mora da ide (osim tog jednog pravila - postovanje drugih kao licnosti, kao osoba, kao coveka). Takvi su oni. Traziti od balkanca da postuje druge ljude je uzaludna rabota. Tu je obrnuto, osnovni princip je elementarno nepostovanje drugoga, i na razne nacine silovanje svakoga, i oni to rade uvek i svuda, to pocinje od primarne porodice. Zato im tako i ide.

matori

pre 5 godina

pa ja sam u problemu !
meni je ono " lutko " kao "dobar dan", mada su to sve žene sa kojima sam u poslovno - prijateljskom odnosu, a znamo se relativno dugo - više godina...

Saša

pre 5 godina

Komšija ima 3 ćerkice ( 4, 6 i 8 godina ). Kada prođu pored moje kuće obično ih pozdravim sa "ćao lepotice". Po ovome ja sada ispadam pedofil koji seksualno uznemirava komšijinu decu ???? Pitam se ko ovde nije normalan ? Gde ide ovaj svet ?

daTiObjasnim

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nebojša, 10. oktobar 2018 22:21)

Zvizdanje je cesto uvod u ozbiljnije oblike nasilja kao sto je seksualni napad tj. silovanje ili fizicki obracun. Muskarac zvizne za zenom, ona ubrza korak ili mu kaze da prestane, on se naljuti ili uvredi i napadne zenu. Nedavno se tako nesto desilo u Francuskoj, kad je muskarac osamario zenu jer mu je rekla da prestane da je doziva. Ovaj zakon daje zeni tj osobi pravo da se zastiti tako sto ce pozvati policiju cim neko krene da zvizdi ili da je doziva a ne kad vec dodje do nasilja.

Ali sudeci po muskarcima u Srbiji, prvo treba da sacekas da te neko pretuce ili siluje pa tek onda da trazis pomoc

U cemu je problem

pre 5 godina

@Nebojisa

Pa ni muskarcu nista nece faliti da ne zvizdi na ulici. Nije kao da ne moze da se suzdrzi. Lepo ne zvizdite, ne dovikujte i gotovo. To vazi i za zene.

Jr

pre 5 godina

Zastrašujuće stvari... Protivpravne definicije "nasilja" i "uznemiravanja" i lažna istraživanja a sve radi širenja zločinačke ideologije u našem društvu. Kako ide "rodno odgovorno budžetiranje drugarice i drugovi? Gde su objavljena i gde možemo preuzeti relevantna "istraživanja" tj. istraživanja AŽC i ona na koja se eventualno pozivaju? Linkovi da proverimo? Da li je jedno od njih tzv. Istraživanje o "rodno" zasnovanom nasilju u školama (recimo možda je korišćeno kao jedan od izvora), koje je urađeno (prikupljanje podataka) u decembru 2013. godine a štampano 2015. godine čiji izdavač je Fakultet političkih nauka, Centar za studije roda i politike, a suizdavač je UNICEF Beograd? Naravno... "stavovi koji su izneti u tom istraživanju pripadaju isključivo autorkama i ne predstavljaju nužno stavove agencija Ujedinjenih nacija ili bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija." Samo, eto tako... slučajno to pomažu... Ako je tako, pa spremam ceo tekst samo da nabrojim komunističke, antinaučne, providne i skandalozne laži koje su tu navedene! Autonomni ženski centar je komunistička, nasilna i ekstremna organizacija koja podržava tzv. Nacrt zakona o "rodnoj" ravnopravnosti koji predstavlja samo krunu dugogodišnjih stalnih, teških, sistemskih i masovnih kršenja ljudskih prava građana Srbije. Naravno, sve se to radi kao deo psihološkog rata protiv Srba a naročito Pravoslavnih...

ls

pre 5 godina

Seksualno uznemiravanje je kada neko hvata i dira nekoga po intimnim delovima tela bez odobrenja, kao i verbalno maltretiranje na temu seksa, sve ostalo je cisto pres....nje i kuknjava ljudi kojima je dosadno, i koji zele da izvuku pare na sudu.

MN

pre 5 godina

Ukratko - ako pokušaš da je muvaš, ti si seksualni manijak. Ako je ne muvaš, onda si smotan, gej, nesposoban.
Posle se čude svi otkud sve više gejeva u celom svetu....

Istinita priča

pre 5 godina

Ako mi devojka priđe na ulici, pita me da se upoznamo, proćaskamo u kafiću, da mi svoj broj telefona i kaže mi da je nazovem sutra i kada je zovem kaže mi da ne želi da gubi vreme sa mnom, da li je to seksualno uznemiravanje, i ako jeste sa čije strane?

Jr

pre 5 godina

Istovremeno, KP Srbije je uvela tzv. krivično delo polnog uznemiravanja čije postojanje cene prema "subjektivnom osećaju žrtve" što je teško kršenje ljudskih prava i stvaranje sistemskih kršenja principa pravne sigurnosti. Preneta je izjava jednog tužioca da će za postojanje krivičnog dela polno uznemiravanje biti presudan "subjektivan osećaj žrtve". Primera radi, za postojanje krivičnog dela uvrede bitno je da li je izjava koja je navodno uvredljiva, takva sa stanovišta postojećih običajnih i moralnih normi u zajednici - dakle ceni se prema objektivnom kriterijumu od slučaja do slučaja. Nebitno je kako je izjava shvaćena od lica kojem je upućena. Tu imamo između ostalog još jedan primer strašne zloupotrebe ovlašćenja i kršenje prava na slobodu govora. Država i njeni službenici nemaju pravo i ovlašćenja da kroz zakone štite nečije "subjektivne osećaje" već su dužni da štite slobodu govora do krajnjih granica. Ukoliko vam se ne sviđa nečije društvo - promenite ga. Niste dužni da ga trpite kao što ni ti koji vam ne prijaju nisu dužni da mere svaku reč koju izgovore jer se neko može naći u "subjektivnom osećaju žrtve"!? Komunizam je mentalna bolest...

Wumbo

pre 5 godina

@marko
"zene su mnogo ranjivije nego muskarci i morate to imati na umu.". A gde je tu ravnopravnost? Isto su ranjive, ne budi sovinisticka svinja kao i, ocigledno, svi mi ostali koji mislimo da su nezniji pol

Nikola

pre 5 godina

Da li ste vi normalni?
Sedim sa cerkom na moru u kafani. Za susednim stolom 6 prelepih devojaka a za drugim stolom 5 krsnih i zgodnih momaka. I SVI SVO VREME GLEDAJU U MOBILNI!

Niko nikog seksualno ne uznemirava.

Po meni bi bilo normalno da uz zivu muziku i vino bar 2 momka zapocnu komunikaciju sa devojkama...

Da li sam ja ovim misljenjem PREDATOR?

Neka tamo

pre 5 godina

Osam godina već domar u zgradi gde radim kad god me vidi krene sa onim švalerskim smeškom i pogledom, dvosmislenim komentarima. Ladno bi mogao u zatvoru da završi po novom zakonu. Elem, meni to njegovo neandertalsko ponašanje nikad nije bilo neprijatno, već smešno. E, u tome je suštinska razlika. Da li ti je ili nije neprijatno. Da je dotični ikad prešao granicu od verbalnog u fizičko - tipa, spusti ruku na kraj leđa, dodiruje mi rame, i sve te metode ulaska u lični prostor nepozvan - e tu bi već bilo neprijatno njemu taman za toliko da tu ruku elegantno sklonim i zamolim da se ne ponovi. E sad, kad bi se ponovilo - tužba! Je l sad jasno?

Zlatko

pre 5 godina

Namigivanje jeste ozbiljni? A ako devojka meni nemigne jel i to seksualno uznemiravanje ili tada ne važi jer je žensko u pitanju što se tiče ovog problem sigurno je da postoji ima mnogih koji prelaze granicu ali nemojmo preterivati sledeće će biti da ne smemo ni pogledati devojku i to će biti uznemiravanje inače što se tiče zvizdanja meni taj čin jeste prost ali ni jednoj neće ništa da se desi ukoliko joj neko zvizne po koji put.
(Nebojša, 10. oktobar 2018 22:21)

"Sledeće će biti..." Sledeće je već definisano- ugovor kod notara. :)

Milan KG

pre 5 godina

Devojke barem mogu da prijave seksualno uznemiravanje. Ja da sam prijavio nekoliko takvih uznemiravanja smejali bi mi se i proglasili da sam gej samo zato sto nisam hteo nista sa napadnim nimfomankama.

eto

pre 5 godina

@Nebojša

A jel znas ti Nebojisa kada pocinju ti benigni oblici uznemiravanja? dok sam zivela prekoputa kasarne iz nje su svakog dana muskarci zvizdali devojkama koje idu u osnovnu skolu, ukljucujuci i mene. Znaci vise od 14 nisu mogle imati, neka je eventualno imala 15 godina. Ja sam imala 13. I mislis da je skroz ok da neko od 18, 19 ili 24 godine svakog dana zvizdi devojcicama tih godina, jer joj "nece nista biti". Da je tvoja cerka u pitanju jer bi i dalje tako mislio? Ili bi se bunio da ostave tvoju devojcicu na miru- kao sto je moj otac radio kad je isao kod komandanta da se zali.
A koliko ste vi svi ovde pametni videcete za 20tak godina kad vasa deca stasaju dovoljno da im neki fini cika posalje poljubac na putu do skole. Ali ok, sigurna sam da on nije nista lose mislio. Skroz je normalno da muskarci salju deci takve poruke.