Zanimljivosti 12

21.03.2024.

15:25

Skupo, skuplje – Maybach FOTO

Bez konkurencije, najskuplji automobil na ovogodišnjem sajmu dolazi iz Mercedesove kuhinje.

Izvor: B92

Autor: Nenad Ćosić

Nenad Ćosić
Skupo, skuplje – Maybach FOTO
Nenad Ćosić

Podeli:

Kada uz ime Mercedes stoji i Maybach, budite sigurni u dve stvari – pred vama je superluksuzan i superskup automobil.

Još kada je u pitanju najveći SUV u ponudi, cena je u rangu vozila prestižnih britanskih marki kao što su Rolls-Royce ili Bentley.

Mada, oba pomenuta brenda su veće duže vreme u rukama Nemaca, pa se bez obzira na ostrvsku tradiciju ovaj luksuzni trojac praktično u kompletu može svrstati u nemački auto-industriju.

Nenad Ćosić

Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic koji zauzima posebno mesto na Mercedesovom štandu u hali 3 prvobitno je lansiran 2019, a pred vama je redizajnirana i unapređena verzija iz prošle godine.

Nenad Ćosić

SUV standardno dolazi sa 22-inčnim alu felnama, a kupci mogu da naruče i opcione od 23 inča. Za razliku od običnog Mercedesa GLS-a, ovaj luksuzni SUV je dostupna samo sa dva reda sedišta (a ne i sa tri), kako bi se za putnike koji su smešteni pozadi osigurao maksimum komfora i udobnosti u vožnji.

Lista standardne opreme je podugačka i uključuje specijalne presvlake od nappa kože, veliki panoramski krov, grejana i hlađena sedišta sa funkcijom masažera, poseban klima-uređaj za putnike pozadi, Airmatic vazdušno oslanjanje i još mnogo toga.

Nenad Ćosić

Standardan je i tablet u centralnoj konzoli pozadi, koji putnicima na zadnjim sedištima omogućava pristup komandama i funkcijama multimedijalnog MBUX sistema. Među brojnim doplatnim opcijama je i mali frižider sa šampanjcem smešten u zadnjoj središnjoj konzoli.

Nenad Ćosić

Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic za pogon koristi 4.0-litarski tvin-turbo V8 sa 558 KS (410 kW), dostupnih pri 6.000-6.500 o/min, i 730 Nm koji su raspoloživi u rasponu 2.500-5.000 obrtaja.

Nenad Ćosić

U Mercedesu kažu da je ovaj motor razvijen ekskluzivno za Maybach i da je opremljen EQ Boost električnim 48-voltnim sistemom koji obezbeđuje dodatnu, trenutnu injekciju snage od 22 KS (26 kW) i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Nenad Ćosić

Primerak izložen na sajmu automobila u Beogradu je metalik crne spoljašnjosti, dok je enterijer od nappa kože u kombinaciji braon/makijato bež, i košta vrtoglavih 273.265 evra (i 20 evrocenti!).

Osnovna verzija je jeftinija za nekih 50-ak hiljada evra.

Pročitajte i:

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: