Zanimljivosti 4

27.03.2024.

16:05

Dirljiva posveta preminulom bratu: Napravio nadgrobni spomenik u obliku Mercedesa FOTO

Impresivna replika Mercedesa 240 D iz 1982. teži čak 32 tone.

Izvor: Revijahak

Dirljiva posveta preminulom bratu: Napravio nadgrobni spomenik u obliku Mercedesa FOTO
Mercedes-Benz

Podeli:

U delu živopisnog groblja u blizini Nju Džersija, na istoku Sjedinjenih Država, stoji jedinstveni nadgrobni spomenik koji podjednako iznenađuje i pleni one koji ga posete: impresivna, 32 tone teška replika Mercedes-Benza 240 D, limuzine iz 1982. godine.

Bio je potreban čitav tim zanatlija i 17 meseci mukotrpnog rada da bi se skulptura završila.

Svi imamo omiljeni automobil ili nekoliko njih, a u slučaju Rejmonda (Reja) Cua, njegov san je bio da poseduje Mercedes. Rej Cu je živeo i studirao u Hongkongu, ali je često posećivao svog starijeg brata Dejvida, uspešnog biznismena sa sedištem u blizini Njujorka, sa kojim je delio strast prema automobilima.

Brat je posedovao nekoliko Mercedesovih modela koji su fascinirali Reja, pa mu je David, koji je znao njegovu slabost prema nemačkom brendu, obećao da će mu, kada napuni 17 godina, pokloniti najluksuzniji Mercedes na tržištu. Nažalost, Rej Cu je umro 1981. godine u Hongkongu usled bolesti u dobi od 15 godina.

Mercedes-Benz

Međutim, njegov stariji brat je želeo da održi obećanje i naručio je od kamenorezaca iz Vermonta, (SAD) da naprave nadgrobni spomenik nalik na Mercedes-Benz 240 D iz 1982. u prirodnoj veličini, inače Rejov omiljeni model.

Zanatlije su provele više od godinu i po dana stvarajući nesvakidašnji spomenik od granita koji je prvobitno bio težak 66 tona (i navodno je koštao oko 250.000 dolara u to vreme). Da bi spomenik bio što verniji, David je tražio od Mercedesa originalne nacrte.

Nakon što je završen, avgusta 1983, ovaj Mercedes je postavljen na mesto gde je Rej sahranjen. Poseban transport je bio neophodan da bi se prevezao i potom postavio na njegovu konačnu lokaciju.

Klesanje je obavljeno pedantno, precizno u svakom detalju, osim nedostatka ukrasa na haubi i bočnih retrovizora, što je bilo po Davidovoj izričitoj želji, piše Wierd NJ.

Rejev mauzolej i njegov Mercedes zauzimaju više parcela na groblju, što je, navodno, ukupno koštalo pola miliona tadašnjih dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rock of Ages (@rockofagesvt)

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: