Visoki napon 7

24.06.2024.

15:15

Kina nudi povlastice nemačkim proizvođačima automobila da bi izbegla carine na e-vozila

Nemački proizvođači luksuznih automobila mogli da imaju koristi ukoliko zvanični Berlin ubedi Evropsku uniju da odustane od carina na električna vozila iz Kine.

Izvor: Tanjug

Kina nudi povlastice nemačkim proizvođačima automobila da bi izbegla carine na e-vozila
BYD

Podeli:

Kina je ponudila povlastice nemačkim proizvođačima automobila kako bi zaustavila najavljeno uvođenje taksi na kineska električna vozila.

Peking je saopštio da bi nemački proizvođači luksuznih automobila mogli da imaju koristi ukoliko zvanični Berlin ubedi Evropsku uniju da odustane od carina na električna vozila iz Kine, tvrde dobro upućeni, neimenovani izvori.

Prema tim izvorima, Kina je razmatrala smanjenje postojećih tarifa na vozila s velikim motorima u zamenu za odustajanje od planiranih EU poreza na uvoz električnih vozila iz Kine, prenosi Blumberg navodeći da Peking trenutno primenjuje naplatu takse u visini od 15 odsto na putnička vozila iz Evropske unije.

Ministar trgovine Kine Vang Ventao je nagovestio mogućnost ovih povlastica svojem nemačkom kolegi Robertu Habeckom tokom sastanka u subotu u Pekingu, tvrdi jedan od izvora Blumberga.

Njegova trodnevna poseta drugoj najvećoj ekonomiji sveta usledila je više nedelja nakon što je EU predložila da se kasnije ove godine povećaju takse na električne automobile iz Kine čak do 48 odsto.

Evropska komisija tvrdi da veće tarife imaju za cilj izjednačavanje uslova ekonomskih i tržišnih odnosa i predstavljaju odgovarajuću kompenzaciju za kineske državne subvencije.

Zvaničnni Peking je ranije najavljivao mogućnost uvođenja takse od 25 odsto na velike evropske automobile, što bi pogodilo nemačke proizvođače luksuznih automobila poput Mercedes-Benz Group AG i BMW AG.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: