Aktuelno 21

20.06.2024.

14:42

Kineski kontrapanad: Loše vesti za EU

Kineski proizvođači automobila traže od svojih vlasti da povećaju carine na uvoz "benzinaca" iz Evropske unije.

Izvor: B92

Kineski kontrapanad: Loše vesti za EU
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

Ovo se smatra kontramerom nakon što je EU uvela carine na uvoz kineskih električnih automobila, a rečeno je na sastanku koji je organizovali kinesko ministarstvo trgovine, i na kom su učestvovali i evropski proizvođači, preneo je kineski list Global Times.

Kineska autoindustrija "pozvala je vladu da usvoji čvrste kontramere i sugerisala da bi bilo dobro povećati carinu na uvoz benzinskih automobila koji imaju motore sa velikom zapreminom", prema izveštaju.

Glavni cilj ovog zahteva jeste da se pritisne Evropa i oni koji mogu da lobiraju protiv odluke koju je doneo Brisel kako bi zaštitio evropske brendove od kineske konkurencije. Sastanku su, kako je Rojters preneo, prisustvovali i Mercedes-Benz, Stellantis i Renault.

Kinesko ministarstvo nije komentarisalo ove navode, ali iz Mercedesa su se oglasili i rekli da "podržavaju liberalni trgovinski režim".

"Kad uzmemo u obzir globalizaciju i princip ekonomske nezavisnosti, način da se obezbede mir i napredak jesu dijalog i konstruktivna saradnja. Računamo da političare da će nastaviti sa ovim dijalogom", rekli su iz Mercedesa.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: