Automobili

Nedelja, 03.12.2023.

11:20

Nekada standardni deo opreme svakog automobila nestaje iz vozila

Na koliko modela se još može naći rezervni točak?

Izvor:

Nekada standardni deo opreme svakog automobila nestaje iz vozila
Foto: Somchai_Stock/Shutterstock

Zanimljiva statistika stiže iz Velike Britanije. Zbog dramatičnog pada broja automobila opremljenih rezervnim točkovima, patrole Kraljevskog auto-kluba (RAC) bile su prinuđene da intervenišu u skoro 200.000 situacija tokom 2022. godine, dok podaci pre pandemije pokazuju da je taj broj bio blizu 165.000.

U međuvremenu, pojava teških električnih vozila čiji konstruktori gledaju da smanje masu na svakom koraku (i uklanjanjem rezervnih točkova), a moraju i da pronađu dovoljno prostora za velike baterije, znači da će se broj vozila sa rezervnim točkovima u budućnosti još više smanjivati.
Foto: ilovephoto_KA/Shutterstock
Prema RAC-u, pregledane su specifikacije više od 300 različitih modela koji se danas prodaju u Velikoj Britaniji. Od 28 marki, samo njih osam je neke od svojih modela standardno opremilo rezervnim točkom, a za mnoge modele rezervni točak je bio dostupan samo na određenim varijantama.

Odnosno, samo 2,6 odsto modela imalo je standardni rezervni točak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: