Škoda slavi jubilej: 3 miliona SUV vozila

Češka kompanija proslavila je proizvodnju svog tromilionitog SUV automobila, crnog Kodiaqa Sportline, koji je sišao s proizvodne trake u fabrici u Kvasini.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Nakon što je Škoda prvi put ušla u SUV segment sa modelom Škoda Yeti 2009. godine, vozila su brzo postala sastavni deo portfolia češkog proizvođača automobila.

Tokom svoje uspešne SUV kampanje, Škoda je predstavila serije Kodiaq, Karoq i Kamiq kao i svoj prvi potpuno električni SUV model, Enyaq. Podstaknuti uspehom modela Kushaq u Indiji, SUV vozila sada predstavljaju gotovo polovinu globalnih isporuka proizvođača Škoda.

U Češkoj, Škoda proizvodi Kamiq, Enyaq i Enyaq Coupé u fabrici u Mladá Boleslavi, dok Karoq i Kodiaq silaze s proizvodne trake u Kvasiniju. Osim toga, proizvođač automobila svoje SUV modele proizvodi u Kini, Indiji, Ukrajini i Slovačkoj.

Yeti: Prvi Škoda SUV model

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Godine 2009. Škoda Auto lansirala je tada svoju petu seriju modela – Yeti. Prvi SUV češkog proizvođača automobila bio je kompaktan i mogao se pohvaliti tipičnim SUV karakteristikama poput višeg položaja sedenja i prostranosti, dopunjenih Simply Clever karakteristikama kao što su VarioFlex zadnjih sedišta.

S više od 684.000 proizvedenih primeraka, proizvodnja modela Yeti je zaključena 2018. Njegov uspeh postavio je temelj sveobuhvatnoj Škoda SUV kampanji.

Kodiaq: pionir u SUV kampanji i predvodnik sledeće generacije

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Kodiaq je imao svoju globalnu premijeru u septembru 2016. godine. Kodiaq RS, predstavljen u jesen 2018, bio je prvi SUV u sportskoj Škoda RS porodici.

Do danas je proizvedeno više od 841.000 jedinica najvećeg SUV-a brenda.

U naradnim nedeljama Škoda bi trebalo da predstavi drugu generaciju modela Kodiaq, koja će imati plug-in hibridnu varijantu sa električnim dometom većim od 100 kilometara.

Škoda Karoq: ubrzavanje SUV kampanje

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

U 2017. Škoda je predstavila Karoq kao drugi model u svojoj SUV liniji. Ovaj kompaktni model brzo je postao kamen temeljac trenutnog Škoda portfolija, s više od 705.000 proizvedenih primeraka.

Do 2021. Karoq je bio dostupan u 60 zemalja i zauzimao je treće mesto po ukupnom broju isporuka nakon najprodavanijeg modela, Octavia, i gradskog SUV-a Kamiq.

Ažuriranje iz 2022. uvelo je novi dizajnerski jezik i uključilo održive materijale.

Škoda Kamiq: Ulazak u segment gradskih SUV vozila

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Sa modelom Kamiq, Škoda je svojoj ponudi dodala SUV seriju u brzo rastućem segmentu gradskih SUV vozila. Od lansiranja 2019. godine, više od 537.000 jedinica Kamiqa, uključujući Kamiq GT u Kini, sišlo je s proizvodne trake.

Ovaj uspeh ga je pozicionirao kao najprodavaniji Škoda SUV i 2021. i 2022. U avgustu je Škoda predstavila ažurirane verzije modela Kamiq, naprednije u pogledu dizajna, sigurnosti i povezivanja.

Enyaq i Enyaq Coupé: Ulazak u električnu eru sa SUV-om

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

U septembru 2020. Škoda Auto označila je ključni trenutak u svojoj strategiji e-mobilnosti lansiranjem modela Enyaq, svog prvog proizvodnog modela baziranog na MEB platformi Volkswagen grupe.

U januaru 2022. predstavljen je Enyaq Coupé koji se može pohvaliti emotivnim dizajnom, sportskom estetikom i prostranim enterijerom.

Do danas je u fabrici u Mladá Boleslavi proizvedeno preko 166.000 jedinica modela Enyaq i Enyaq Coupé.

Kushaq: Proizvedeno u Indiji za Indiju

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Predstavljen 2021. godine, Škoda Kushaq je prvi model brenda lokalno proizveden u Indiji. Sa blizu 64.000 proizvedenih jedinica od lansiranja, Kushaq naglašava predanost Škode indijskom tržištu.

Prva vozila Kushaq iz proizvodnog pogona u Puneu izvoziće se u Vijetnam kao CKD (Completely Knocked Down) jedinice, postavljene za konačno sklapanje od druge polovine 2024.

Trekka: Škoda preteča

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Svestrana Trekka, predstavljena 1966. godine, preteča je današnjih Škoda SUV modela. Model razvijen u saradnji sa lokalnim uvoznikom brenda Škoda i drugim kompanijama sa sedištem na Novom Zelandu, ističe se kao prvo vozilo u potpunosti dizajnirano i proizvedeno na Novom Zelandu.

Tehnički kompleti iz Mladá Boleslave, uključujući motore i menjače pored ostalih komponenti, otpremljeni su na Novi Zeland zbog sastavljanja.

Do 1972. proizvedeno je gotovo 3.000 primeraka modela Trekka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu