Audi, BMW i Mercedes kažnjeni zbog prevare

Nemački proizvođači automobila dobili su kaznu u visini od 33,5 miliona dolara, a kao razlog se navodi "manipulacija podacima o emisiji štetnih gasova".

Podeli
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Prema rezultatima istrage, nemački proizvođači su imali tajni dogovor o ugradnji softvera kojim su lažirali podatke o emisiji štetnih gasova, a na taj način su omeli razvoj novih dizelskih automobila koji bi bili manje štetni po životnu okolinu.

Nemačke kompanije odbijaju da priznaju odgovornost. Mercedes tvrdi kako je sarađivao sa svim regulatornim telima i da zbog toga neće platiti kaznu.

"Slučaj se odnosio na iste činjenice koje su bile predmet istrage Evropske komisije, a nakon koje Mercedes nije morao da plati kaznu. Napominjemo da ni u jednom trenutku dogovori ili razmena informacija o cenama, količinama ili podeli tržišta nisu bili deo istrage", navodi portparol Mercedes-Benza.

Podsećanja radi, u postupku Evropske komisije iz 2021. godine kažnjeni su Volkswagen i BMW zbog dogovora o korišćenju tehnologije za čistije emisije, i to u iznosu od čak 875 miliona evra.

Prošle godine Mercedes je u Južnoj Koreji kažnjen sa 11,5 miliona evra zbog lažnog oglašavanja vezanog za emisije dizelskih automobila. Kako prenosi Index.hr, Audi i BMW se još uvek nisu oglasili po ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu