Održavanje pogonskog lanca

Većina motocikla koristi lanac i lančanike za prenos snage do točka. To je jeftino i jednostavno rešenje koje se primenjuje gotovo od prvih motocikala pa sve do danas. Najveća mana lanca je potreba za prljavim i čestim procesom održavanja, pišu polovniautomobili.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2021.

11:00

Održavanje pogonskog lanca
Foto: Profimedia

O konstrukciji lanca

Da bi razumeli zašto, kako i šta radimo neophodno je da razumemo u osnovama konstrukciju lanca.

Lanac se sastoji iz karika. Što je duži lanac, to je više karika i obrnuto. Sama karika, sastoji se iz spoljnog članka, unutrašnjeg članka, pina, rolera, čaure i zaptivke.

Čaura lanca je fabrički podmazana iznutra. Zaptivka osigurava da mast ostane tamo gde treba i ujedno da spreči prodor drugih elemenata poput vode, prljavštine, itd.

Dakle, motocikli koriste tzv. lanac sa rolerima zatvorenog tipa. Otuda i nazivi lanca, O-ring ili X-ring, nazvani po obliku zaptivke čaure. Samo takvi lanci, mogu da istrpe surovu prirodu motocikla. Možemo reći da lanac traje onoliko koliko mu traju zaptivke. Ova informacija će vam mnogo pomoći da razumete zašto morate da koristite specifična sredstva i alat. Zašto moramo da podmazujemo lanac?

Iako lanac već sadrži mast koja je zaptivena, postoji nekoliko razloga zbog čega moramo da podmazujemo lanac.

Prvi razlog je prevencija korozije.

Drugi razlog je direktan kontakt lančanika i rolera, mada retko koje mazivo može da se zadrži na tim površinama duže vreme.

Treći, veoma bitan razlog je podmazivanje površine između čaure i rolera, jer želimo da se roler uvek okreće sa što manje otpora.

Roler je deo koji smanjuje stres i omogućava lancu da podnese svu tiraniju snage motocikla. Kada je roler blokiran ili se teže okreće, povećava se habanje i stvara se veći otpor pri kontaktu lančanika i lanca. To rezultira time da posle izvesne kilometraže morate da zamenite lanac i lančanike.

Istina je da lanac i lančanici spadaju u potrošni materijal. No, održavanjem može značajno da se produži radni vek sklopa. Što je dobro, jer set lanca i lančanika za motocikle srednje kubikaže košta između 120€ do 150€. Za snažnije motocikle, cifra ide i do 200€.
Foto: Jet Shopping Media/shutterstock
Kako čistimo lanac?

Za ovu radnju nam je potrebno nekoliko stvari:
  • Karton ili nešto slično kako bi zaštitili podlogu ispod motocikla od prljanja
  • Manja, plitka posuda (možete i jednostavno koristiti i isečeno dno plastične flaše). Još jednostavnije možete koristiti flašice sa takozvanom prskalicom (npr. od tečnosti za čišćenje prozora)
  • Četkica za zube ili druga sa plastičnim dlakama
  • Petrolej
  • Lateks rukavice


Koristimo četkicu za zube zato što nije agresivna i lako dopire do nepristupačnih delova. Naravno, možete koristiti i namensku četku za pranje lanca, ali bitno je da ne koristite čeličnu četku jer ćete pocepati zaptivke.

Zašto petrolej? Petrolej nije skup i ne utiče na zaptivke lanca. Ostala sredstva mogu da isušuju ili da naduju zaptivke.

Lanac ne perite peračima pod pritiskom. Zato što će pritisak vode pocepati gumice ili će voda prodreti u čaure.

Četkicu umočite u petrolej, pa trljajte svaku kariku lanca sa sve četiri strane. Bićete iznenađeni koliko prljavštine se akumuliralo. Dok vrtite točak, čućete i kako prljavština krcka između lanca i lančanika.

Lakša varijanta je da petrolej prskate na lanac pumpicom. Istrljajte četkicom, ponovo naprskajte petrolej da isperete prljavštinu.

Kada završite ceo proces, lanac isušite krpom. Ovo je bitan proces kako petrolej ne bi razgradio lubrikant koji ćete kasnije naneti. To je sve.

Napomena!

Nemojte paliti motor i ubacivati ga u prvu brzinu kako bi se lanac okretao i tako lakše i čistio. Ovo nikako ne radite jer rizikujete da ostanete bez prstiju. Kako i čime podmazujemo lanac?

Sada imamo lanac koji je čist, suv i sija se, potrebno je da nanesmo mazivo.

Kada su u pitanju maziva, lanac se najćešće podmazuje namenskim sprejem za lanac.
Ovde dolazimo do problematike izbora. Na tržištu postoji ogromna ponuda tih sprejava, različitih cena.

Pitanje je koliko bilo koji sprej može dopreti do zaptivki ili između rolera i čaure. Često su i lepljivi, te skupljaju čestice prašine, koja uništava sklop.

Drugo rešenje je znatno povoljnije, a može ispuniti sve zahteve kao sprej - zaštita od korozije, podmazivanje rolera.

To je, menjačko ulje SAE90.

Čak i svi proizvođači motocikala u uputstvu za upotrebu savetuju da se za podmazivanje lanca koristi menjačko ulje SAE90. Na vama je šta ćete da koristite.

U slučaju da koristite sprej za lanac:

Protresite bocu. Sprej prskajte na unutrašnji deo lanca i spoljašni. U manjim količinama, nema potrebe preterivati jer će sav višak lanac zbaciti svuda po motociklu.
Nema potrebe da zagrevate lanac vožnjom, a važno je da nakon nanošenja spreja ne vozite motocikl nekoliko sati dok se sprej ne osuši.

U slučaju da koristite ulje:

Čista četkica i namackajte lanac sa svih strana. Verovatno ćete naneti i više ulja nego što je potrebno pa višak obrišite ubrusom ili krpom. Koliko često?

Lanac peremo i podmazujemo na intervalima od 500 do 1000 kilometara. Zavisno od toga u kakvim smo uslovima vozili. Da li je bilo kiše, prašnjavih puteva i slično. Čim lanac prestane da sija, kad lubrikant više liči na mulj nego na mazivo, vreme je za vredne ruke i četkicu. Kako automatizovati podmazivanje?

Šta ako nemate gde da perete lanac, nemate vremena ili jednostavno ne želite to da radite? Postoji rešenje u vidu uređaja koji automatski podmazuju lanac. Na tržištu ih sada ima dosta u ponudi i rade na različite načine. Pomoću vakuuma ili elektronski i svi koriste neku vrstu ulja.

Još jedan benefit automatskog podmazivača je što će značajno produžiti vek lanca, čak i do tri puta. Lanac koji se automatski podmazuje, više ne morate čistiti jer konstantan dotok ulja ujedno i spira nečistoće. Zaključak

Pranje i podmazivanje lanca nije komplikovan proces, a dostupna su i povoljna sredstva koja služe toj nameni. U kombinaciji sa dobrom voljom, rezultat će biti zadovoljavajući.

Lanac ne treba da zapustite, ali isto tako nema potrebe ni da mu „robujete“ ili koristite bespotrebno skupe alate i sredstva. Ovu radnju možete i sami obaviti, ne treba vam majstor niti specijalni uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: