Vozači traže da se smanji maksimalna dozvoljena brzina

Anketa koju je sproveo britanski auto-klub pokazuje da većina vozača smatra da bi trebalo sniziti ograničenje brzine na auto-putu u uslovima vlažnog kolovoza.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2021.

09:45

Vozači traže da se smanji maksimalna dozvoljena brzina
Foto: Bikeworldtravel/Shutterstock

Auto-putevi u Velikoj Britaniji spadaju među najbezbednije u Evropi, ali od 2012. nije zabeležen pad broja nastradalih, pa se razmišlja o novim merama koje bi popravile statistiku.

Među potencijalnim opcijama je i smanjenje ograničenja brzine na auto-putu u kišnim uslovima.

Trenutno je maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima u Britaniji 70 milja na sat (113 km/h), bez obzira na to da li je kolovoz suv ili vlažan.

Auto-klub u toj zemlji sproveo je anketu među 2.100 vozača po ovom pitanju i čak 72% ispitanika bilo je za to da se ograničenje dodatno spusti u uslovima kiše.

Kako prenosi Gardijan, 75 odsto anketiranih smatra da bi novo ograničenje podstaklo vozače da uspore, a preko 75% ispitanika veruje da bi ova mera uticala na smanjenje broja žrtava u udesima.

Dalje, njih 66 odsto smatra da bi manja brzina kretanja vozila po vlažnom vremenu dovela do toga da se manja količina vode rasprskava u vidu spreja, čime bi se poboljšala vidljivost u saobraćaju.

Kada je reč o tome koliko bi iznosilo ograničenje brzine po kiši, 33% anketiranih milsi da bi brzinu trebalo ograničiti na 60 milja na sat (97 km/h), dok 17% veruje da bi limit trebalo da iznosi 65 milja na sat (105 km/h).

Ako bi se kao uzor uzela Francuska, koja je maksimalnu brzinu u uslovima kiše/vlažnih kolovoza snizila sa 130 km/h na 110 km/h (za oko 15%), veruje se da bi u Britaniji brzinu po kiši trebalo smanjiti na 60 milja na sat (97 km/h).

"Iako većina vozača već prilagođava brzinu kada vremenske prilike postanu nezgodne za vožnju, brojevi pokazuju da su 'prebrza vožnja za uslove' i 'klizavi putevi' i dalje među prvih 10 uzroka saobraćajnih nezgoda na britanskim auto-putevima i ​​doprinose značajnom broju ozbiljno povređenih i nastradalih u saobraćaju", navodi se u istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: