Limuzine nestaju pred SUV najezdom - ukidaju sve sedane

Ford je najavio da će obustaviti proizvodnju svih limuzina za američko tržište, kao i još nekih putničkih automobila, kako bi se fokusirao na SUV/krosover modele i kamionete.

Podeli
Ford Taurus
Ford Taurus

Plan američkog proizvođača da u budućnosti odustane od tradicionalnih limuzina otkriven je u kompanijskom izveštaju za prvi kvartal 2018.

U njemu se navodi da Ford neće započeti razvoj sledeće generacije modela kao što su Fusion (poznat kao Mondeo u Evropi) i Taurus, ali ni Fieste Sedan, pa će aktuelne verzije ovih modela, nakon okončanja svog proizvodnog ciklusa, biti ukinute u narednih nekoliko godina.

Od klasičnih putničkih vozila, Ford će zadržati Mustang i nedavno predstavljeni Focus.

Ford Fusion
Ford Fusion

Razlog za odustajanje od razvoja sedana u SAD krije se u želji kompanije da uveća profit, a to će postići SUV/krosover modelima i kamionetima, koji su sve populanriji i traženiji kod kupaca.

Drugim rečima, “Ford će se takmičiti tamo gde može da pobedi”, objašnjava izvršni direktor kompanije, Džim Heket.

Nova strategija Forda predstvalja promenu u odnosu na ranije najave te kompanije da planira razvoj nove generacije modela Fusion.

Sa druge strane, proizvođač želi da poveća prodaju uspešnih modela, kao što su pikap serije F-150, SUV Explorer i Escape, uvođenjem hibridnog pogona i električnih verzija, a u planu je i obnova još jednog čuvenog “terenca” iz istorije Forda – modela Bronco.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu