Automobili

Četvrtak, 03.11.2022.

14:45

EU upozorava: Broj poginulih na putevima je previsok

Na putevima zemalja članica Evropske unije svakog dana u proseku smrtno stradaju 54 osobe.

Izvor: B92

EU upozorava: Broj poginulih na putevima je previsok
Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Postpandemijski porast broja smrtno stradalih na putevima podatak je koji zabrinjava, objavila je Evropska komisija. Brojevi pokazuju da je oko 19.900 ljudi poginulo na putevima u EU prošle godine, što je povećanje od 6 % u odnosu na 2020.

Ovo je usledilo nakon godišnjeg pada od 17% između 2019. i 2020.

Na brojeve u poslednje dve godine snažno je uticala frekvencija saobraćaja, a ona bila mnogo niža tokom tzv. lokdauna.

U nekim državama članicama povećanje broja smrtnih slučajeva na putevima nakon lokdauna toliko je značajno da zahteva dublju analizu i hitno delovanje, navodi u svom izveštaju Komisija.
Foto: Godlikeart/Shutterstock
U 2021. širom EU bilo je u proseku 45 poginulih na putevima na milion stanovnika. Stopa smrtnih slučajeva kreće se od 20/milion u Švedskoj i 22/milion u Danskoj do 81/milion u Bugarskoj i 92/milion u Rumuniji, piše Roadpol.

Prosečan broj smrtno stradalih na putevima za celu Uniju je 54 osobe dnevno.

Preliminarni podaci za prvih sedam meseci 2022. pokazuju da se broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama ponovo povećao, i to u proseku za više od 10%, u poređenju sa 2021. U nekim državama članicama zabeležen je znatno veći rast.

Trenutni ritam promena nije dovoljan za ispunjavanje cilja EU da se broj smrtnih slučajeva prepolovi do 2030, ističe Komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: