Automobili

Petak, 28.04.2023.

12:52

Novi BMW: Dovoljno je da pogledate u retrovizor da automobil promeni traku FOTO

Nekoliko sedmica deli nas od premijere najnaprednijeg BMW-a do sada.

Izvor:

Novi BMW: Dovoljno je da pogledate u retrovizor da automobil promeni traku FOTO
Foto: BMW promo

BMW je počeo da otkriva detalje modela i5, električne verzije Serije 5, ali i verovatno najvažnijeg modela bavarskog proizvođača u bliskoj budućnosti.

Tom prilikom objavljena je i galerija fotografija maskiranog pretprodukcijskog automobila, uoči skore premijere ovog, po nekim merilima, revolucionarnog modela.

Novo adaptivno ogibljenje

Foto: BMW promo
Pre svega, tu je adaptivni sistem oslanjanja koji će, po rečima odgovornih, obezbediti udobnost Serije 7 i agilnost Serije 3, što je optimum za kojim mnogi žude decenijama.

Pritom se ne radi o nekom revolucionarnom novom sistemu, već o optimizaciji praćenja rada ogibljenja.

Naime, za razliku od postojećih sistema zasnovanih na matematičkim modelima, na ovom sistemu senzori prikupljaju podatke u realnom vremenu, kao što su brzina rotacije točkova, ugao zekretanja volana i ubrzanje, i na osnovu njih prilagođavaju karakteristike vešanja u realnom vremenu.
Foto: BMW promo
Adaptive Suspension Professional će se isporučivati standardno na verziji i5 M60, dok će ga kupci slabije opcije sa zadnjim pogonom (i5 eDrive40) morati doplatiti ili će voziti na konvencionalnom pasivnom ogibljenju.

Treba naglasiti i da će se ovo vešanje nuditi i na standardnoj Seriji 5, sa konvencionalnim motorima.

Kad je potrošnja u pitanju, snažnija električna opcija troši 21,2 - 17,9 kWh/100 km, a slabija 19,7 - 16,0 kWh/100 km, prema WLTP standardu.

Pogled u retrovizor za promenu vozne traku

Foto: BMW promo
BMW i5 takođe dobija toplotnu pumpu, kao i sisteme predstavljene na i7: Driving Assistant Professional i Highway Assistant. To je sistem autonomne vožnje nivoa 2+ koji je malo jednostavniji od lidarskog sistema nivoa 3 koji uskoro dolazi u Seriju 7.

U prevodu, i5 će imati sistem autonomne vožnje koji će tražiti od vozača da prati saobraćaj, a njegovi gestovi će pratiti preko dve kamere.

Do brzine od 130 km/h, vozač ne mora da drži ruke na volanu. Dodatno, pogled u retrovizor će značiti da vozač želi da promeni traku, a to može da najavi aktiviranjem pokazivača pravca.
Foto: BMW promo
Proizvodnja osme generacije Serije 5 počinje ovog leta u fabrici u Dingolfingu.

Početak prodaje zakazan je za oktobar ove godine.
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: