Automobili

Četvrtak, 24.02.2022.

13:00

Električni automobili se pune u vožnji i imaju neograničeni domet

Veliki broj vozača s razlogom je skeptičan prema električnim automobilima.

Izvor: B92

Električni automobili se pune u vožnji i imaju neograničeni domet
Foto: canadianPhotographer56/Shutterstock

Da ne ulazimo u preduboku analizu, predrasude su najčešće vezane uz previsoku cenu samih automobila (čak i uz subvencije), vreme potrebno za punjenje i vrlo skromni domet.

Međutim, što ako su poslednja dva problema rešiva? Da li bi beskontaktno punjenje 'u vožnji' i neograničeni domet zadovoljili skeptike? Ne znamo, ali znamo da autoindustrija ide u tom smeru, piše Jutarnji.hr.

Ranije smo pisali o ZipCharge Go prenosnoj bateriji u obliku kofera koja automobilu može da pruži dodatnu autonomiju 64 kilometra, a sada je svoje rešenje predstavio Continetal.

Radi se o potpuno automatskom rešenju za punjenje koji se sastoji od dve komponente: jedinice u podvozju vozila i druge na podu. Za razliku od stanica za punjenje, korisnici ne moraju da brinu o rukovanju teškim, potencijalno kontaminiranim ili kišom natopljenim priključcima za punjenje.

Inovativno rešenje je predviđeno za korišćenje u privatnim domaćinstvima s odgovarajućom snagom od 22 kW, a u drugoj fazi ponudiće se rešenje za brzo punjenje na javnim površinama, u garažama, benzinskim stanicama ili fabročkim prostorima s kapacitetom punjenja većim od 50 kW.

U procesu tranzicije, najdalje je otišla grupacija Stellantis (Peugeot, Fiat, Chrysler, Opel, Citroën, Dodge, Maserati, Abarth...) koja je prošle godine predstavila beskontaktno punjenje električnih vozila u vožnji na autoputu. Njihova 'Arena del Futuro' (Arena budućnosti) dugačka 1050 metara se nalazi u privatnom delu autoputa A35, u blizini izlaza Chiari Ovest (na deonici Breša-Milano), a napaja se električnom snagom od 1 MW.

Cilj italijanskog megaprojekta je pokazati da je DWPT sistem (Dynamic Wireless Power Transfer) jedan od najboljih odgovora na zahteve za dekarbonizacijom i ekološkom održivošćui u saobraćaju. Kroz tri godine Stellantis će u taj projekat i razvoj softvera uložiti više od 30 milijardi evra.

Arenu del Futuro prestižni časopis Time je nedavno naveo kao jedan od 100 najvažnijih izuma u 2021. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: