Koliko traju gume?

Postavljanjem ovog pitanja, otvaraju se dve teme: koliko gume mogu trajati od montiranja na vozilo i koliki je životni vek gume od silaska sa fabričke trake do trenutka kada ona više nije upotrebljiva?

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

09:31

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

S obzirom da stil vožnje, težina tereta i održavanje propisanog pritiska utiču na životni vek gume od trenutka kada ona postane sastavni deo vozila, bavićemo se drugom temom. Dakle, da li je guma kvarljiva roba? Da li njene karakteristike iščezavaju nakon što gume neprodate ostanu zaboravljene na rafu u prodavnici? Koliko je važna starost gume pri kupovini? Kada bi prodavci trebalo da povuku gume iz prodaje?

Kao prvo, gume nisu kvarljiva roba, ali je veoma važno u kakvim se uslovima čuvaju. Prodavnice guma moraju održavati određenu temperaturu i paziti da gume ne budu izložene suncu duže vreme. Zato se ne preporučuje kupovina guma koje već nekoliko meseci stoje u izlogu.

Gume nemaju rok trajanja. Nigde ne možete naći oznaku "upotrebljivo do". Kada kupujete gume, naravno da ćete se raspitati koje godine je napravljena. To možete i sami videti na bočnoj strani gume. Oznaka DOT predstavlja datum proizvodnje gume i obično je izražena u formi DOT i četvorocifreni broj. Na primer, oznaka DOT1210 znači da je guma proizvedena u dvanaestoj nedelji 2010. godine.

Niti gde piše, niti će vam bilo koji proizvođač reći koliko gume smeju biti stare.
Međutim, često se navodi da guma ne bi trebalo da bude starija od šest godina, od trenutka proizvodnje do momenta kupovine. Stručna mišljenja se razlikuju od zemlje do zemlje.

Britansko Nacionalno udruženje distributera guma i stručnjaci u Nemačkoj tvrde da se gume mogu prodavati pet godina od datuma proizvodnje. Sa druge strane, iz Nacionalnog gumarskog udruženja Japana ističu da se gume povlače iz prodaje nakon 10 godina od datuma proizvodnje. Po rečima Nemačkog udruženja vulkanizera i trgovaca guma (BRV), gume do 3 godine vode se kao fabrički nove, a gume do pet godina važe samo kao nove.

Gume novije proizvodnje privlačnije su za kupce, ali su one malo starije često na popustima jer su prodavci svesni činjenice da se teže prodaju. Međutim, proizvođači kažu da bi gume koje su sišle sa fabričke trake trebalo da odstoje najmanje šest meseci da bi se hemijski procesi u njima završili. U sastavu guma nalazi se veliki broj antioksidanasa koji sprečavanju propadanje gume tokom 12 godina.

A šta je sa protektiranim gumama? (Protektiranje guma je proces kojim se iskorišćene gume "oživljavaju" zamenom istrošenog ili oštećenog gazećeg sloja novim.)

Životni vek protektirane gume počinje kada se ona proizvede, a trebalo bi ih zameniti posle najviše 10 godina. Za ove gume se ne može sa sigurnošću reći rok trajanja, posebno ako se radi totalna obnova u servisu ili kod vulkanizera. Zato uvek treba uzeti u obzir datum proizvodnje.

Na kraju, imajte u vidu da guma počinje da stari tek kada je montirate na vozilo. Posle toga isključivo od vas zavisi koliko će trajati.

Pročitajte šta sve utiče na životni vek gume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: