Automobili

Nedelja, 26.11.2023.

09:56

Kako velika SUV vozila i kamionete učiniti bezbednijim za pešake

Ford misli da je rešenje u vazdušnim jastucima – u braniku.

Izvor:

Kako velika SUV vozila i kamionete učiniti bezbednijim za pešake
Foto: Ford promo

Automobili postaju sve veći, kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Državama, gde su najprodavaniji modeli veliki kamioneti. Naime, velika američka pikap i SUV vozila opasniji su za pešake od bilo koje druge vrste automobila.

Ford možda ima rešenje kojima bi povećao bezbednost pešaka u slučaju da ga udari jedno takvo vozil. CarBuzz je objavio Fordov nacrt koji je ta kompanija podnela američkoj Kancelariji za patente i žigove, koji ima za cilj da poboljša bezbednost pešaka bez promene dizajna kamioneta i velikih SUV vozila.
Foto: Ford
Rešenje koje je Ford osmislio naizgled je jednostavno – ugradnja vazdušnog jastuka u prednji branik. Prednji deo ovih automobila je često poput zida za pešaka. Osim toga, pešak bi mogao da završi ispod vozila u trenutku sudara.

U Fordovom patentu, najvažnije za bezbednost pešaka je sprečiti da noge osobe završe ispod vozila. Ovaj patent bi sprečio da mu automobil zgnječi noge, ali i druge posledične povrede.

U prijavi za patent se navodi da ovi branici sa vazdušnim jastucima i dalje mogu biti napravljeni od plastike ili metala. Odnosno, jastuci bi se aktivirali na vrhu i na dnu, a ne na sredini branika.

Jasno je da proizvođači neće prestati da prave veće i teže automobile sve dok se ova vozila traže na tržištu. Ovi vazdušni jastuci bi bili dobro komplementarno rešenje ADAS sistemima za detekciju pešaka ili biciklista i sistemima za automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: