Automobili

Ponedeljak, 19.06.2023.

11:00

Veliki jubilej malog terenca: Panda 4x4 slavi 40. rođendan FOTO

Italijani su pre 40 godina, sada već daleke 1983, lansirali Pandu sa pogonom na sva 4 točka.

Izvor:

Veliki jubilej malog terenca: Panda 4x4 slavi 40. rođendan FOTO
Foto: Fiat promo

Fiat Panda 4x4 je od svog lansiranja 1983. godine napravio mini revoluciju u auto-industriji, i vrlo brzo postao popularan mali terenac.

Da bi proslavio njegov 40. rođendan, italijanski proizvođač odlučio je da ponudi kupcima novu specijalnu ograničenu seriju nazvanu 4x40°. U pitanju je posebno izdanje za kolekcionare, koje će biti proizvedeno u 1.983 ekskluzivna primerka u čast jubilarnog rođendana.
Foto: Fiat promo
U Fiatu kažu da će nova verzija i dalje biti posvećena onima koji žele bezbedno da se kreću po blatnjavim i snegom prekrivenim putevima, vozeći pouzdan i pristupačan automobi.

I nova verzija će biti inspirisana svojim nasleđem, 40 godina nesumnjivog komercijalnog uspeha sa gotovo 800.000 prodatih primeraka Pande 4x4. Pritom je ovaj model i lider u 4x4 A-segmentu sa istorijskim udelom u prodaji od 10%.
Foto: Fiat promo
U svojoj Cross verziji, Fiat Panda 4x40° ima elegantnu jednobojnu boju karoserije Ivory, istaknutu 15-inčnim dvobojnim Style alu felnama i crnim kućištima retrovizora.

Spoljašnjost je obogaćena bočnim lajsnama sa 4x40° crvenim oznakama, nalepnicama koje prikazuju siluete automobila - originalnog i sadašnjeg Panda modela, kao i 4x40° oznakom na B stubu.

Boja slonovače takođe dominira enterijerom, bojeći instrument tablu i meke umetke na sedištima.
Foto: Fiat promo
Pored svojih posebnih detalja, ograničena serija 4x40° takođe obuhvata karakteristike specifične za Cross, za one koji koriste svoj automobil i za istraživanje prirode.

Opremljen je prednjim maglenkama i DRL LED svetlima, zatamnjenim staklima, crvenim kukama za vuču napred, crnim krovnim nosačima koji ističu sportski izgled.

Kako bi osigurao prijatnu i uživajuću vožnju, bez umanjenja bezbednosti, automobil je opremljen i radio DAB 7" ekranom osetljivim na dodir sa CarPlay/Android Auto funkcionalnstima, automatskom klimatizacijom, električnim i grejanim bočnim retrovizorima, senzorima za sumrak i kišu i zadnjim parking senzorima.

Nova Panda 4x40° biće dostupna u sledećim zemljama: Italija, Francuska, Nemačka i Švajcarska.

Panda 4x4: Rađanje

Foto: Fiat promo
Ponovno proći kroz istoriju modela Fiat Panda 4x4 znači listati album uspomena četrdesetogodišnjaka koji se vozio kroz vreme dok se razvijao, ali uvek ostajući veran sebi.

Istorija ovog uspešnog modela započela je kada je Fiat odlučio da stvori automobil koji je mali spolja, ali veliki iznutra, lep na oko, prijatan za vožnju i nepobediv po pitanju cene.

Koncept je bio uspešan, odmah privlačan i izdržao je test vremena. Rezultat je živahna i zabavna ličnost automobila, idealnog za svakodnevnu upotrebu u gradu, ali istovremeno pogodnim i za vožnju na autoputu.

Pre velikog ulaska SUV vozila na tržište automobila, Fiat Panda 4x4 je omogućio neograničenu pokretljivost svima, privlačeći kupce raznolike u pogledu ukusa, dobi i potreba za mobilnošću.

Tri generacije

Foto: Fiat promo
Od lansiranja 1983. godine, javnosti je predstavljeno mnogo verzija Pande 4x4: prve su modeli Sisley i Country Club između 1987. i 1995. godine; druga generacija se odnosi na model Cross iz 2005. godine, koji je doprineo velikom uspehu Panda 4x4 game zahvaljujući svom stilu, ali sa prednostima koje samo potkompaktni automobil može da pruži.

I na kraju, treća generacija, sa verzijama poput New Cross iz 2014. i PanDAKAR iz 2017. godine.

Tu je i Fiat Panda Trussardi lansirana 2019. godine, prva luksuzna Panda koja proističe iz partnerstva između Fiata i čuvene modne kuće.

Panda 4x4 je legenda koja i dalje živi zahvaljujući svojoj odanoj i strastvenoj zajednici vlasnika vozila, koji redovno dele svoje avanture na društvenim mrežama.
Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: