Klasična "ručna" polako izumire – da li će vam nedostajati?

Izgleda da pojmovi kao što su "podići ručnu" i "skretati pod ručnom" polako odlaze u istoriju.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 28.04.2021.

11:16

Klasična
Foto: lzf/shutterstock

Dve decenije nakon što je BMW na sedmici predstavio električnu parkirnu ("ručnu") kočnicu, ova tehnologija je zavladala auto-industrijom.

Trenutno oko 70% automobila koji silaze sa fabričke trake ima električnu parkirnu kočnicu, a njih tek 30% dolazi sa klasičnom ručnom kočnicom, piše Revijahak.

Samo godinu dana ranije, taj odnos je bio 63:37.

Klasičnu ručnu kočnicu u obliku poluge najpre su iz ponude izbacili premijum marke poput Mercedesa i Lexusa, a sada se taj trend spustio i na ostale velikoserijske proizvođače.

Trenutno ručnu kočnicu u svojoj ponudi imaju uglavnom proizvođači jeftinijih automobila, kao što je Dacia, i bazične verzije nešto skupljih modela.

Međutim, za razliku od nekih drugih automobilskih sklopova koji se automatizuju po svaku cenu, primena električne parkirne kočnice ima i svoje prednosti.

Osim što u kabini ne zauzima mnogo prostora između prednjih sedišta, ona omogućava i lakše kretanje na uzbrdici automatskim otpuštanjem.

Takođe, aktivacija električne kočnice ne zahteva primenu velike sile kao što je to slučej pri povlačenju klasične ručne kočnice.

Pozivamo vas da u komentarima napišete šta mislite o tome što se sve više stvari u automobilima menja automatskim/elektronskim sistemima. Da li je to dobro i u kojim slučajevima? Koje "klasične" sisteme po vašem mišljenju nikako ne treba menjati?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: