Top Gear pred „reformama“?

Harriet Harman, zamenica šefa Radničke partije u Velikoj Britaniji otkrila je takozvani „Equity Bill“, predlog zakona koji zahteva da državne organizacije (poput BBC-a) povećaju broj zaposlenih žena, obojenih i homoseksualaca da bi se na pravi način predstavila raznolika populacija na ostrvu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

06:00

Default images

Ukoliko reforme prođu, naše omiljene emisije o automobilima bi mogle uveliko da se promene, pa bi tako Top Gear trio mogao da dobije ženskog člana...

Naravno, kontroverzna reforma ide van granica Top Geara, tako da na primer, dr. Louise Livesey, predavač sociologije i ženskih nauka na Ruskin koledžu u Oxfordu kaže da je šou „utvrđeni, institucionalni seksizam“. Neko od kolega Liveseyeve je dodao da bi Top Gear trebalo da bude prilagođeniji ženama, jer i one takođe vole automobile.

Ipak, producent Top Geara, Andy Wilman zvanično je odgovorio da redovni gledaoci znaju, na osnovu zdravog razuma kojeg imaju više od političara i akademika, da je Top Gear prvenstveno muški šou, i da ga iz tog razloga vode tri muškarca koji obožavaju automobile.

Wilman je dalje izložio da takva vrsta bombastičnih fraza navodno štiti žene, jer kao pretpostavku stavlja da žene ne mogu da uživaju u voditeljima na osnovu njihovog kvaliteta već mogu da cene program samo ukoliko je prisutan neko njihovog pola.

To ne znači da je emisija „mačo“ ili isključiva, to samo znači da jedan od njenih stubova uređenja uključuje ulazak u muški mozak, na isti način na koji to čine emisije o modi koje pretežno gledaju žene.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: