Ponedeljak, 30.06.2014.

13:43

Lada Niva ne posustaje

Izvor: B92

Lada Niva ne posustaje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

obavesten

pre 9 godina

(Aleksandar, 1. jul 2014 10:34)

500 kg cementa se ni jugic ne boji,a ne auto sa redukcijom.Citav zivot koristim razna vozila za izvlacenje tereta po gradilistima,namenska i nenamenska.Postoje situacije kada se morate snalaziti jer kamioncici,kombiji i pikapovi su suvise veliki,a teret nezgodan i previse ga je komplikovano ili skupo terati kolicima.Onda ,zavisno od dovitljivosti i fica moze da posluzi kao teretni auto,a ne jedna Lada Njiva,koja bi bez problema trebala da istera tonu cementa uz masnu banderu.Nazalost,sa Njivom to nije slucaj,a Hilux koji je nizi od Lade je sije u svakom pogledu,mada zapravo ne mogu ni da se porede,posto je Hilux bar tri puta skuplji.

nesa

pre 9 godina

Meni na selu fino služi. Do njive, polja, u obilazak, po zemljanim putevima, a asfaltu samo do pumpe. Kada se pokvari (a kvari se) umem da je popravim. Lako se čisti, samo polijrm unutra vodom i eto. Mada priznajem da sam je hteo zameniti sa indijskom mahindrom (tako nekako, ali bila skupa). Kada je budem menjao uzecu dastera 1.6, slična cena, za ono što mi treba za rad funkcioniše, bez ljubavi prema kolima, zamena za volove.

medo

pre 9 godina

niva je za sva zapadnjacka nalickana sr..... zakon !!! ne pobedjuju dzebe sa Ladom Nivom, na oni trkama crosover, ne moze neki taureg da tuda prodje, jedino niva !!!! jedna je lada niva !!!! crknite ljubitelji zapadnjackih auta !!!!

gripen

pre 9 godina

Tuga od "auta", verujte... Ko je lud ovo da kupi osim drzavnih firmi... Auto jeste jeftin ali ne vredi ni toliko. Jeste da je sposoban terenac ali vrlo nepouzdan! Kvarovi su svakodnevnica, korozija je izjeda, fabricke gume jeza, motor odavno zastareo, enterijer za plakanje, potrosnja, buka, ma sve... ekologiju i bezbednosti bolje da ne spominjem...

jk je diva, a lada je niva :)

pre 9 godina

Secam se da sam se zaobisao sa jednim likom na mestu gde 2 automobila nisu mogla da prodju. Kako se nije prevrnuo na mene nije mi jasno ni dan danas... Od tada gotivim Ladu Nivu :)

Aleksandar

pre 9 godina

za (obavesten, 1. jul 2014 07:53)

Poredite pikap i terenac, koji tovarite više nego što fabrika dozvoljava (pola tone cementa!?). I onda vam ne valja auto koji nenamenski koristite.
Da li vozite cigle autobusom?

I onda vam ne valja auto koji nenamenski koristite

dinosaurus jr

pre 9 godina

Samo GM ima pravo na ime Niva, a AvtoVAZ sme da koristi ime Lada 4x4 za vozilo kojim se bavi ovaj tekst. Strani prodavci stavljaju Niva pod navodnike kada pricaju o modelu 4x4. Po planu izlaska i trajanja proizvodnje modela fejslift 4x4 je poslednji "Niva" model, sledeca generacija Lada 4x4 uopste nece liciti na svog pretka.

Мајор Гашпар

pre 9 godina

Само 80ск КС? Мислио сам увек да теренац мора имати много више. Мој прдавац са Фиатовим 1.4 мотором има 95 КС. Да ли то значи да би се мој ауто пре успентрао преко неког крш пута од Ниве?!

Jovan

pre 9 godina

Vozim Ladu Nivu vec 12 godina. Kupio sam je novu i od tada je kod mene. Mnogi pricaju o njoj a da nikad u nju nisu ni seli. Evo par saveta i iskustava tokom ovih godina. Ako imate Nivu morate imati jos koje vozilo posto ona nije za sve opcije. Pre svega ne mozete sesti u Nivu i recimo poci u Grcku. Sa Nivom morate biti jako nezni u voznji, sto mnogi ne cine, jer je jako osetljiva pre svega prenosni mehanizam. Lim je jako podlozan koroziji, ja sam je na primer zastitio vise puta, najbolje je drzati je u garazi i redovno prati od blata, soli i sl. Nemojte ocekivati cuda od auta koji nema preveliku snagu motora, preporucena brzina je od 70 do 90 km. na sat jer ju je sa vecim brzinama vrlo tesko zaustaviti posto zna da zanese. Motor je daleko od savrsenosti ali i takav ako se redovno menja ulje, filteri, svecice, kablovi i sl. moze da izgura kilometrazu. Preporuka je da se to radi na 7000 km. Iz mog iskustva ovaj auto ne mogu imati oni koji sebi ne mogu da priuste bar jos jedan auto vise klase.

T

pre 9 godina

Niva je prvi "crossover", ona nije "pravi" teranac. Rusi su hteli da naprave jeftino terensko vozilo, jer su vec imali druga "prava" terenska vozila ali skupa. I to je vrlo realan pristup jer cak ni po Sibiru ne treba svakom zver od terenca - vecini ljudi ima umerene potrebe za terenskom voznjom. S obzirom na to kada je nastala i ko ju je projektovao, funkcionalnost je pobedila udobnost. Za te pare je verovatno dobra, pogotovo sada kada se pravi (nadam se) od boljeg lima. Da li ima boljih od nje - ima, da li ima za te pare, verovatno ne. Da li je udobna? Nije. Da li izvlaci vojne hamere iz snega? Verovatno ne jer 1) voska vozi Humvee a ne Hummer 2) jer je suvise laka pa bi proklizala - Humvee je tezak 2400kg a Lada Niva samo 1150.

Ladislav

pre 9 godina

Unutrasnjost k'o u Stojadina. :) Sve se mislim, koliko ce izdrzati rucica za otvaranje vrata...

U svakom slucaju, klasicni ruski krs, ali krs koji zaista moze skoro svuda da se protera.

acaredstar

pre 9 godina

99te godine smo redovno sa nasim sluzbenim nivama izvlacili iz snega hamere oruzanih snaga natoa, po njihovom dolasku na kosovo!
samo za ove pljuvace lade'nive

Petar

pre 9 godina

Nekako je ovim pljuvacima promaklo da je ovde rec o kolima 37 godina starim,pravio se i radio takav kakav jeste dok neke firme sa kojima je poredite nisu ni postojale. Cenovni rang je razlicit (ako ocete vise para i poredjenje sa drugim terencima onda uzmite ruski Tigar,ima poredjenja na netu ,konkretna ,sokiracete se kako se ponasa odmah pored drugih vozila po snegu i preprekama). Pravljena je ne za luksuz nego za teren. Jednostavna,prosta i da vam spase glavu u raznim zituacijama. Niko nije blesav ni omadjijan da je kupuju i prodaju toliko. Inace za sve sa manjkom znanja,a viskom prepotencije, niva je jos sa Chevroletom napravila nivu 2, vidjao sam je i u BG jos odavno (pocela od 1998), jedno neupadljivo vozilo koje lici na Koreanca ili Japanca, i utapa se sa milion slicnih vozila. Ima cka i 130 ks, pa mozete da jurcate i ovako se malo gine. https://www.drive.net/r/chevrolet/865940/

anbeast

pre 9 godina

Iz nekog razloga mi je ovaj contraption od auta vrlo drag :) Koliko mi je auto drag, toliko me nerviraju mitovi u vezi njega. Vec je nekoliko komentatora koji ocigledno znaju stvarcicu ili dve o off road voznji razbilo mit o Nivi kao uber-terencu. I pored grubosti ona je sustinski konstrukcijski nezna. Za teren su gume od nemerljivog znacaja. Mnogi pominju kako je Lajka bolja od Pajera, Patrola i sta ti ja znam cega, a verujem da su u situacijama kada je Niva prosla, a oni nisu Pajero, Patrol ili sta god,imali one ogromne putne gume. U zavisnosti od terena i tezina i medjuosovinsko rastojanje su bitni.Na pojedinim terenima tezina pomenutih japanskih vozila jeste otezavajca okolnost. Sve ima svoje zasto. Jedan Suzuki Samuraj je tek divokoza, cik neka mi neko kaze da nije izasao gde god i Lada. (naravno vestina vozaca i gume opet imaju uticaja)...

vex

pre 9 godina

Ranije sam vozio Landrover Freelander. Sminkeraj. Za q*cenje po gradu. U snegu mi se zaglavljivao redovno. Ko ga je izvlacio? Lada Niva. Sad vec dve godine vozim nivu iz 2004 (zadnju sa karburatorom, bez turbo dizel indzeksn elektronike, koja se stalno kvari). Nije mi se kvarila UOPSTE! Jeste drndava, ali je udobnija od recimo, gsp-a. Rusko ulje u ruski auto i redovno odrzavanje i bog da te vidi. Trosi 10-11 l plina sto je ok potrosnja. Sad dok su bile poplave mogao sam bas kroz veliku vodu da prolazim sa njom.

@laloš
Do 2005 ova klasicna se zove Lada Niva 4x4, posle toga dolaze ameri i uzimaju ime za novu Chevrolet Niva, a ova klasicna se od tad zove samo Lada 4x4. Chevy Niva je auto koji sve ima od stare lade, osim drugacije karoserije. ima 5 vrata, deluje kulturnije, ali je u sustini isti auto. Ona se prodaje samo u rusiji jer ameri nece da urade na njoj vise od euro 3, dok stara niva ima euro 5. Najprodavaniji terenac u nemackoj je bas stara lada (niva) 4x4.

Jos neko rece da je duster zamena za nivu. Slazem se u potpunosti. Ja planiram da posle nive uzmem dustera. A pre neki dan sam video duster-a elektro distribucije :-D

Niva je jedan cudan auto koji ume mnogo da te iznervira, ali ga volis.

Nemo

pre 9 godina

Vidim da se ovde u komentarima uporedjuje Niva sa Mercedesom G klase ili Land Roverom,cak i nekim vojnim vozilima. Razlika u ceni je prevelika da bi se vrsilo bilo kakvo uporedjivanje. Lada Niva je pravljena da se vozi po zabitima po Sibiru, po snegu. Zivim na Zlataru, kad ovde padne sneg,retko koji auto moze da se makne, a Lada zbog svojih uskih guma probija sneg bukvalno. Ona nije pravljena da se u njoj uziva, nego da se probije kroz smet, izadje planinskim putem,i sl. Za ono za sta je pravljena je vrhunski auto,a to sto se od nje ocekuje da trosi k'o punto,ide k'o BMW M5, i bude udobna kao Mercedes GL, to su nerealna ocekivanja.

obavesten

pre 9 godina

Na gradilistu u Cg koristim Nivu i Hiluxa.Niva je djubre,a Hilux je sije u svakom pogledu,iako je u pitanju pikap.
Na nasutom putu,nagiba 26 % ,Hilux izlazi sa kubikom peska bez i najmanjeg problema,dok Niva nije u stanju da istera 10 dzakova cementa.Oba auta vozim sa redukcijom....
Ne treba gresiti dusu i previse pljuvati ladu ,jer sam i jedan i drugi auto uspeo da prevrnem dok sam divljao pri brzini od 40 km/h na klizavom putu.
Niva je djubre ,cak i po nasim standardima,ali je jeftina.To je glavni razlog za sva mitska svojstva koje joj nas naprod pridaje.Ona ima slican status kao i Golf dvojka,a svima je jasno da je to jedan od najgorih auta koji su isli nasim putevima.Jeste da se Golf nije kvario,ali je bio ruzan,neudoban i prilicno skup u vreme kada se pojavio.
Lada Niva ne moze da se uporedi ni sa jednim ozbiljnijim terencem u koje ukljucujem i ruske Zil-ove,koji su uglavnom cudovista koja sve mogu.

HarryC

pre 9 godina

Za sve koji hvale (a i kude) Nivu - za svoju cenu to je najbolji moguci terenac, ali napominjem jos jednom, samo u svojoj cenovnoj grupi.

ja, pa opet ja

pre 9 godina

ajde ljudi malo ozbiljnosti. uporedjivati ladu nivu sa land cruiserom, defenderom, wranglerom, g klasom i njima slicnim je liseno svakog smisla. kao prvo, za svaki od navedenih mozete kupiti 3 do 8 (ako ne i vise) niva. prema tome, logicno je ocekivati da ne moze da im parira ni po jednom od parametara kojim se ovde rukovodite. niva je nastala u specificno vreme, sa specificnim zahtevima i nije pravljena za smekeraj po strahinjica bana. to je radni auto i sve je tome podredjeno. tacka. i jos jedna stvar. posto sam vozio nive, kako sluzbene tako i u privatnom vlasnistvu, primetio sam da su sluzbene u mnogo losijem stanju. da li je to zbog slabijeg kvaliteta ili razmisljanja "kad je svacije, onda je i nicije" prosudite sami.

Bećar

pre 9 godina

@barba
Vrlo precizan i potpuno tačan komentar. Kakav je Lada putnički auto naspram ostalih auta, tako je Niva dobar terenac naspram ostalih terenaca. Dobra samo dok je nova na ne preterano zahtevnim terenima i samo sa terenskim gumama, i tamo gde nije potreban snažniji motor (ili veći obrtni momenat).

djoka

pre 9 godina

Kad kažu ljudi prolazi Lada Niva gde nijedan terenac ne može samo se nasmejem. Bilo koji, ali bilo koji drugi terenac sa odgovarajucim terenskim gumama je bolji od Nive samo sto naravno niko ne zeli da vozi po gradu sa neudobnim terenskim gumama koje su na Nivi prva ugradnja. Kršina od auta, ako se ovo po današnjim standardima uopšte i može nazvati autom.

MisterZ

pre 9 godina

Ja u selu imam Fiat 1107 kapanjola! E, sad, gde ja sa njom prodjem, Lada niva ne moze ni da pomirise! Zasto? Evo par najbitnijih uporedjenja. Lada niva ima niske viljuske koje su oko 20 centimetara od zemlje i kada udarite na kamen, mozete da se slikate sa njom ako ih pokrivite. Kod Fiata 1107 nemate viljuske nego ramena na sva 4 tocka i polu osovine koje su visoko u podu zajedno sa ramenima i idu nakoso na dole, te se time dobija visina do preko pola tocka u visini, a to je nekih 30-35cm! Pod nema ispupcenja i vidljivih delova pa kad nasedne na pod lako ga svucete, izgurate ili izvucete vitlom... A kod Lade vam diferencijal pozadi 20 cm iznad zemlje koji se vecito vuce po blatu kad gazite, ako nalegne na njega, ostajete bespomocni i ukopani. Lada je ok auto sa dobrim motorom, ali ga mrzim zbog vesanja jer sam je bas zato i prodao. Fijat je zakon na terenu a moj ima napred kotur sa sajlom od 20 metara i elektro motor. Zaglavim se, vezem za drvo i sam se izvucem, bilo unazad bilo unapred, neki to zovu cekrk, koturaca ili vitlo. Gde oci pogledaju, sa njime izlazim. Pogledajte na netu pa ce vam biti jasnije, to je vojni auto. Moj ima full opremu za teren i stitnik soferke od grana (gusto pletena resetka) a zadnji deo nema ciradu nego metalni krov koji se skida. Fijat je siri od lade i ima rucni gas kod mene. Koristim ga za transport goriva, hrane i vode kad smo u planini u lovu ili se seku drva. Ima ugradjen i plin, trosi 8l i 1600 je kubika... :-)

Veliki brat

pre 9 godina

Mnogi u Zapadnoj Evropi su vozili Nive (npr. neke službe u Švajcarskim alpima itd.), ali su prešli na Dačiju Daster (Duster), jer je komfornija, ima neuporedivo bolji 1.5dCi motor, potrošnja manja, a održavanje jeftinije (jer se manje kvari), i ne truli.

Te priče da Niva može da izađe gde Pajeri ili neki drugi terenac sa 2/3 vrata (sa kraćim međuosovinskim rastojanjem) su bajke, jer se uglavnom radi o službenim Nivama koje ljudi ne štede i gaze ih bez imalo štednje i ne brinu o oštećenjima, jer znaju da ih neće oni popravljati. A kakav je to terenac koji morate da gazite na 5000rpm da bi mogao normalno da povuče uzbrdo kao neki dizel na 1700-2000rpm?
O limariji, udobnosti, a i toj klimi uz tako slab motor neću ni da pričam.

Takođe, njihov nazovi diferencijal uopšte nije ni blizu kakav je kod pravih terenaca (mogućnost zaključavanja samo prednjeg, samo zadnjeg ili obe osovine), itd.

Jednostavno, to vozilo nije ni prići npr. Difenderu (Landrover Defender), koga su na žalost prestali da proizvode i navodno spremaju zamenu za sledeću godinu.

Takođe, da vidim gde to ne može da izađe jedan Jeep Wrangler Rubicon sa 3 vrata a da može Niva, naravno sa pravim terenskim gumama, da ne pominjem terence posebno opremljene za najsurovije terene (gde dodatna oprema košta više od vozila, o kojoj Niva može samo da sanja jer je kupuju oni koji nemaju ni za pristojan terenac, a kamoli za dodatnu opremu (zaštita podvozja, trapova, itd.).

Bedarko

pre 9 godina

Suzuku Samuraj je za Ladu nivu Bog i batina. Uostalom, najbolje znaju ribari i lovci...Drzi cenu kao lud. 1985 godiste se krece oko 2500e, cudo jedno!!!

andr.id

pre 9 godina

Ovi prekidaci ko u zastavi izazivaju emocije u meni...komicne naravno...ali dopadljiva je spolja ali unutra treba da zakazi u 21 vek ako je ikako moguce i brate dizel motor pod hitno ovo trosi ko lokomotiva xD

Svako ima svoju tuznu pricu

pre 9 godina

Secam se da sam isao na neko gradiliste u Crnoj Gori u nekim brdima i vozimo se mi tako u novom Santa Fe-u sa klimom, kozom, bukvalno ful oprema, kad odjednom vozac staje i kaze:"Dalje ne mozemo ovim". Onda prelazimo u Ladu Nivu, bez klime bez icega... Ali uz koje je brdo ona izvukla, pa ja mislim da pesice ne bih mogao da se popnem. Znaci neverovatan auto...

Stanko

pre 9 godina

Niva je pravljena da bude TERENSKO vozilo. Ne za grad, ne za putovanja, ne za luksuz ... ZA TEREN! Tu joj nije potrebno ni više konja, ni veća brzina. Jeste, ružna je, neudobna, loše sklepana ... Ali od kad je, pred mojim očima, prošla kroz blato do kolena u kom se Mitsubihijev terenac zaglavio i izvukla isti, Niva je zaslužila moje poštovanje.

laloš

pre 9 godina

Na ruskom Niva-Njiva!!!:-)Ljudi koliko para toliko muzike....za taj novac auto sa reduktorom ne moze da se nadje. Ne znam sta je bilo sa onim modelom Nive koja je radjena sa Sevroletom??? Postovanje za trajanje

charlie

pre 9 godina

Vozio je tri godine,konstantni kvarovi,enterijer u raspadu,ogromna potrošnja,bučna itd. Pretpostavljam da su ranijih decenija bile mnogo kvalitetnije,ali trenutno za izbegavanje-ko može.

Agronom sa sela

pre 9 godina

Današnja Niva vredi svaki dinar!?
Sa hidro volanom, novim sistemima ubrizgavanja, poboljšanim vešanjem, ... je odličan auto za ono što je namenjen!
Kiša, sneg, blato, prašina - 120 hiljada - samo redovan servis!
Potrošnja- 9,5 litara!
Bolji terenac za te novce ne postoji!?
Niva je radna mašina, i tako je treba gledati!?
A za grad je vrhunski auto!?
Malo mesta za parking traži, penje se lako na viši ivičnjak, čukanje ne primećuje, svi te na ulici izbegavaju :)
Naravno da je puna mana, ali: Dobar konj hiljadu mana, loš samo jednu!
Dakle - kao drugi auto za definisane namene i potrebe, uvek preporučujem!

Ljubisa

pre 9 godina

Realno, traktor sto se tice udobnosti. A da izlazi, izlazi, kljucna je mala masa i kratko medjuosovinsko, pa skoro nikad ne nasadi na prepreku, i jos jedna stvar:neki drugi auto bilo bi mi zao tuda da proteram kuda sa Nivom krecem bez razmisljanja:-)

Radovan

pre 9 godina

U SFRJ su se prodavale Lade najgoreg kvaliteta jer su to tražili naši uvoznici zbog jako ali baš jako niske nabavne cene. Tako je i danas. Ko je dobio izvoznu verziju za zapad, taj je menjao auspuhe tek posle 17 godine, kada je počinjala korozija i kvarovi. Ovo su mi pokazali dvoje starijih komšija sa svojim Ladama.

Biciklista

pre 9 godina

Za par godina sem redovnog servisa crko mi razvodnik struje za ceo auto, crkava jednom u milion slucaja, nista nije bilo potrebno. Sto se tice korozije nije se pojavila. Ponasa se ko voz, dok se zaleti treba vreme ali posle ide ko luda. Koju god ludu ideju na terenu smislio ona je izdrzala, bas sam se trudio da je proteram svuda.
Napred sedis ko kralj pozadi ko sluga, pije benzin i plin ko vodu. Ova nova verzija dobija moderniji motor od 1.6 i veci obrtni moment, ABA,klima, elektro retrovizore plus servo.
Sto se tice perfomansi jeste spora, nije pravljena za auto-put vec za off roud, tera uz masnu banderu ko od sale.
Kome treba radno terensko vozilo a ne SUV idealna je. Sto se tice firmi voze je svi i niko ne pazi kako je koriste, zato toliki i troskovi. Sem dobrog plin uredja, kvalitetnog ulja, par sijalica Niva se vozi kao i svaki auto.
Jednostavno ili je volite, obozavate na neki cudan nacin, ili bezite ko taksisti i ovi sa skupim kolima.

Nemanja

pre 9 godina

@ (sleeper, 30. jun 2014 16:55)
Ma nemoj! A Land Cruiser, Defender, Wrangler, G klasa? Pusti te price, jer ako ove opremis terenskim gumama, nema terena (u granicama normale) koji moze da ih zaustavi. Niva je odlicna za te pare, tu se slazem, auto koji je bio dobar u svoje vreme, i odlican auto za teren (kolko moze auto sa benz motorom od 1.7 litara, bez sasije i krhkog oslanjanja) za ljude koji nemaju para za pravi terenac. Ali da je sposobniji od njih, to su price, ko sto je Golf II najoblji auto u istoriji...

srbo

pre 9 godina

Koristim službeni skoro svaki dan, auto je tiha jeza, sa 97000 grob od auta, pojela ga korozija, ne znam šta nije menjano, sediša se razvalila vozačevo došlo do zadnje klupe, rađeno štelovanje ventila, pukao blok motora....ma jezivo, sva sreća da je jeftin, ali zato zvanični servis udara po džepu. Može možda da prođe svugde, ali tek kad se zamene plastični pneumatici koji dolaze uz Nivu. Auto ne bih preporučio neprijatelju.

sleeper

pre 9 godina

nije mit. lada niva gde izadje po sumskim putevima po homolju,to ne moze ni pajero ni jos jaci terenac. gastarbajteri kupe pajero da idu do svoje kulme na brdu i nema sanse,a lada niva, obicna iz elektro-distribucije, izadje kako hoces.

alfista

pre 9 godina

Prvi ukusan facelift - sad vec ima onaj smek kao G klasa, il Defender; ipak unutra je moglo biti mnogo bolje, da prati ovaj vanjski stari-novi izgled. Neka ovih saltera, samo da ti izgleda malo kvalitetnije. Motor, takodje - mogao je ici onaj 1.6 iz novijih Lada, ili nesto od Renaulta. Da su smjestili dCi unutra, bila bi prva liga.

Nikola

pre 9 godina

Spolja cak i ne izgleda lose.Sad je i onako u modi vracanje tog nekog retro stila.Mozda da zamene prednje i zadnje farove sa led diodama i da stave neke lepse felne da stave i jos koji kozmeticki dodaci i ne bi bilo lose, ali unutrasnjost je stvarno sramotna!!Pa zar ne mogu barem da prenesu kontrolnu tablu i ceo kokpit .Nek cak stave iz drugih ladinih modela poput grante ili kaline pa bi i licilo na nesto.

barba

pre 9 godina

I stvarno su mitske i u njih veruju samo oni koji nisu ladu nivu vozili ili su bili vozači onih koje nisu morali sami da održavaju, da ne kažem firmine.
Tačno je jedino da se zvog klirensa i malog međuosovinskog rastojanja provlači kroz teške terene naravno ne bolje od nekog drugog terenca i to samo uz odgovarajuće terenske gume sa kojima je mučno voziti po asfaltu. Tačno je da je mnogo jeftinija od drugih terenaca ali cena toga je u kvalitetu izrade.
Taj auto ni u kom pogledu nije kvalitetnije urađen od jednog juga, keca ili floride. Jesu lake i jeftine za popravljanje, ali se nive i svaki čas kvare. Nisu udobnije od traktora sa kabinom. Plastika je grozna, na momente komična. Pozadi jedva da ima mesta za sedenje. Od buke u tom autu ne može da se razgovara. Sve je sklepano...Nemam drugu reč. Vozio sam staru dve godine i ne pamtim da je prolazilo više od 15 dana izmedju dva odlaska kod majstora: od krupnih stvari kao što je bacanje ulja do sitnica sa elektrikom, prekidačima i sumnjivim zvucima. Uprkos mitovima, trap joj je jako osetljiv, kao i auspuh koji brzo riknjava
Da skratim, laknulo mi je kada sam nakon dve godine "džipovanja" sa ladom prešao u običan auto. To nije vozilo za običan svet. To je radna mazga za firme koje nemaju para za prave skuplje terence.

Srdjan

pre 9 godina

Par godina sam uzivao sa tim vozilom. Iskreno ima svoje bubice ali jednostavno se voli Niva. Valjda cu doci do kesa da je opet kupim.
Bog i batina za voznju po Beogradu a na terenu cudo od kola. Napravljena za prevoz municije a idealno vozilo za nase uslove.

zoka

pre 9 godina

Cak i pristojno izgleda,ali jedno veliko ALI...k o r o z i j a. Na ovom dobrom autu ona je brza,nezaustavljiva,izbija sama od sebe i svaki put kada mi padne na pamet da mi treba ovakvo vozilo,prva Niva na koju naidjem me otera i razuveri da uopste razmisljam o njoj.Steta!

barba

pre 9 godina

I stvarno su mitske i u njih veruju samo oni koji nisu ladu nivu vozili ili su bili vozači onih koje nisu morali sami da održavaju, da ne kažem firmine.
Tačno je jedino da se zvog klirensa i malog međuosovinskog rastojanja provlači kroz teške terene naravno ne bolje od nekog drugog terenca i to samo uz odgovarajuće terenske gume sa kojima je mučno voziti po asfaltu. Tačno je da je mnogo jeftinija od drugih terenaca ali cena toga je u kvalitetu izrade.
Taj auto ni u kom pogledu nije kvalitetnije urađen od jednog juga, keca ili floride. Jesu lake i jeftine za popravljanje, ali se nive i svaki čas kvare. Nisu udobnije od traktora sa kabinom. Plastika je grozna, na momente komična. Pozadi jedva da ima mesta za sedenje. Od buke u tom autu ne može da se razgovara. Sve je sklepano...Nemam drugu reč. Vozio sam staru dve godine i ne pamtim da je prolazilo više od 15 dana izmedju dva odlaska kod majstora: od krupnih stvari kao što je bacanje ulja do sitnica sa elektrikom, prekidačima i sumnjivim zvucima. Uprkos mitovima, trap joj je jako osetljiv, kao i auspuh koji brzo riknjava
Da skratim, laknulo mi je kada sam nakon dve godine "džipovanja" sa ladom prešao u običan auto. To nije vozilo za običan svet. To je radna mazga za firme koje nemaju para za prave skuplje terence.

zoka

pre 9 godina

Cak i pristojno izgleda,ali jedno veliko ALI...k o r o z i j a. Na ovom dobrom autu ona je brza,nezaustavljiva,izbija sama od sebe i svaki put kada mi padne na pamet da mi treba ovakvo vozilo,prva Niva na koju naidjem me otera i razuveri da uopste razmisljam o njoj.Steta!

sleeper

pre 9 godina

nije mit. lada niva gde izadje po sumskim putevima po homolju,to ne moze ni pajero ni jos jaci terenac. gastarbajteri kupe pajero da idu do svoje kulme na brdu i nema sanse,a lada niva, obicna iz elektro-distribucije, izadje kako hoces.

Srdjan

pre 9 godina

Par godina sam uzivao sa tim vozilom. Iskreno ima svoje bubice ali jednostavno se voli Niva. Valjda cu doci do kesa da je opet kupim.
Bog i batina za voznju po Beogradu a na terenu cudo od kola. Napravljena za prevoz municije a idealno vozilo za nase uslove.

alfista

pre 9 godina

Prvi ukusan facelift - sad vec ima onaj smek kao G klasa, il Defender; ipak unutra je moglo biti mnogo bolje, da prati ovaj vanjski stari-novi izgled. Neka ovih saltera, samo da ti izgleda malo kvalitetnije. Motor, takodje - mogao je ici onaj 1.6 iz novijih Lada, ili nesto od Renaulta. Da su smjestili dCi unutra, bila bi prva liga.

MisterZ

pre 9 godina

Ja u selu imam Fiat 1107 kapanjola! E, sad, gde ja sa njom prodjem, Lada niva ne moze ni da pomirise! Zasto? Evo par najbitnijih uporedjenja. Lada niva ima niske viljuske koje su oko 20 centimetara od zemlje i kada udarite na kamen, mozete da se slikate sa njom ako ih pokrivite. Kod Fiata 1107 nemate viljuske nego ramena na sva 4 tocka i polu osovine koje su visoko u podu zajedno sa ramenima i idu nakoso na dole, te se time dobija visina do preko pola tocka u visini, a to je nekih 30-35cm! Pod nema ispupcenja i vidljivih delova pa kad nasedne na pod lako ga svucete, izgurate ili izvucete vitlom... A kod Lade vam diferencijal pozadi 20 cm iznad zemlje koji se vecito vuce po blatu kad gazite, ako nalegne na njega, ostajete bespomocni i ukopani. Lada je ok auto sa dobrim motorom, ali ga mrzim zbog vesanja jer sam je bas zato i prodao. Fijat je zakon na terenu a moj ima napred kotur sa sajlom od 20 metara i elektro motor. Zaglavim se, vezem za drvo i sam se izvucem, bilo unazad bilo unapred, neki to zovu cekrk, koturaca ili vitlo. Gde oci pogledaju, sa njime izlazim. Pogledajte na netu pa ce vam biti jasnije, to je vojni auto. Moj ima full opremu za teren i stitnik soferke od grana (gusto pletena resetka) a zadnji deo nema ciradu nego metalni krov koji se skida. Fijat je siri od lade i ima rucni gas kod mene. Koristim ga za transport goriva, hrane i vode kad smo u planini u lovu ili se seku drva. Ima ugradjen i plin, trosi 8l i 1600 je kubika... :-)

Nikola

pre 9 godina

Spolja cak i ne izgleda lose.Sad je i onako u modi vracanje tog nekog retro stila.Mozda da zamene prednje i zadnje farove sa led diodama i da stave neke lepse felne da stave i jos koji kozmeticki dodaci i ne bi bilo lose, ali unutrasnjost je stvarno sramotna!!Pa zar ne mogu barem da prenesu kontrolnu tablu i ceo kokpit .Nek cak stave iz drugih ladinih modela poput grante ili kaline pa bi i licilo na nesto.

Stanko

pre 9 godina

Niva je pravljena da bude TERENSKO vozilo. Ne za grad, ne za putovanja, ne za luksuz ... ZA TEREN! Tu joj nije potrebno ni više konja, ni veća brzina. Jeste, ružna je, neudobna, loše sklepana ... Ali od kad je, pred mojim očima, prošla kroz blato do kolena u kom se Mitsubihijev terenac zaglavio i izvukla isti, Niva je zaslužila moje poštovanje.

Svako ima svoju tuznu pricu

pre 9 godina

Secam se da sam isao na neko gradiliste u Crnoj Gori u nekim brdima i vozimo se mi tako u novom Santa Fe-u sa klimom, kozom, bukvalno ful oprema, kad odjednom vozac staje i kaze:"Dalje ne mozemo ovim". Onda prelazimo u Ladu Nivu, bez klime bez icega... Ali uz koje je brdo ona izvukla, pa ja mislim da pesice ne bih mogao da se popnem. Znaci neverovatan auto...

Bedarko

pre 9 godina

Suzuku Samuraj je za Ladu nivu Bog i batina. Uostalom, najbolje znaju ribari i lovci...Drzi cenu kao lud. 1985 godiste se krece oko 2500e, cudo jedno!!!

Nemo

pre 9 godina

Vidim da se ovde u komentarima uporedjuje Niva sa Mercedesom G klase ili Land Roverom,cak i nekim vojnim vozilima. Razlika u ceni je prevelika da bi se vrsilo bilo kakvo uporedjivanje. Lada Niva je pravljena da se vozi po zabitima po Sibiru, po snegu. Zivim na Zlataru, kad ovde padne sneg,retko koji auto moze da se makne, a Lada zbog svojih uskih guma probija sneg bukvalno. Ona nije pravljena da se u njoj uziva, nego da se probije kroz smet, izadje planinskim putem,i sl. Za ono za sta je pravljena je vrhunski auto,a to sto se od nje ocekuje da trosi k'o punto,ide k'o BMW M5, i bude udobna kao Mercedes GL, to su nerealna ocekivanja.

srbo

pre 9 godina

Koristim službeni skoro svaki dan, auto je tiha jeza, sa 97000 grob od auta, pojela ga korozija, ne znam šta nije menjano, sediša se razvalila vozačevo došlo do zadnje klupe, rađeno štelovanje ventila, pukao blok motora....ma jezivo, sva sreća da je jeftin, ali zato zvanični servis udara po džepu. Može možda da prođe svugde, ali tek kad se zamene plastični pneumatici koji dolaze uz Nivu. Auto ne bih preporučio neprijatelju.

Ljubisa

pre 9 godina

Realno, traktor sto se tice udobnosti. A da izlazi, izlazi, kljucna je mala masa i kratko medjuosovinsko, pa skoro nikad ne nasadi na prepreku, i jos jedna stvar:neki drugi auto bilo bi mi zao tuda da proteram kuda sa Nivom krecem bez razmisljanja:-)

andr.id

pre 9 godina

Ovi prekidaci ko u zastavi izazivaju emocije u meni...komicne naravno...ali dopadljiva je spolja ali unutra treba da zakazi u 21 vek ako je ikako moguce i brate dizel motor pod hitno ovo trosi ko lokomotiva xD

Nemanja

pre 9 godina

@ (sleeper, 30. jun 2014 16:55)
Ma nemoj! A Land Cruiser, Defender, Wrangler, G klasa? Pusti te price, jer ako ove opremis terenskim gumama, nema terena (u granicama normale) koji moze da ih zaustavi. Niva je odlicna za te pare, tu se slazem, auto koji je bio dobar u svoje vreme, i odlican auto za teren (kolko moze auto sa benz motorom od 1.7 litara, bez sasije i krhkog oslanjanja) za ljude koji nemaju para za pravi terenac. Ali da je sposobniji od njih, to su price, ko sto je Golf II najoblji auto u istoriji...

Radovan

pre 9 godina

U SFRJ su se prodavale Lade najgoreg kvaliteta jer su to tražili naši uvoznici zbog jako ali baš jako niske nabavne cene. Tako je i danas. Ko je dobio izvoznu verziju za zapad, taj je menjao auspuhe tek posle 17 godine, kada je počinjala korozija i kvarovi. Ovo su mi pokazali dvoje starijih komšija sa svojim Ladama.

Jovan

pre 9 godina

Vozim Ladu Nivu vec 12 godina. Kupio sam je novu i od tada je kod mene. Mnogi pricaju o njoj a da nikad u nju nisu ni seli. Evo par saveta i iskustava tokom ovih godina. Ako imate Nivu morate imati jos koje vozilo posto ona nije za sve opcije. Pre svega ne mozete sesti u Nivu i recimo poci u Grcku. Sa Nivom morate biti jako nezni u voznji, sto mnogi ne cine, jer je jako osetljiva pre svega prenosni mehanizam. Lim je jako podlozan koroziji, ja sam je na primer zastitio vise puta, najbolje je drzati je u garazi i redovno prati od blata, soli i sl. Nemojte ocekivati cuda od auta koji nema preveliku snagu motora, preporucena brzina je od 70 do 90 km. na sat jer ju je sa vecim brzinama vrlo tesko zaustaviti posto zna da zanese. Motor je daleko od savrsenosti ali i takav ako se redovno menja ulje, filteri, svecice, kablovi i sl. moze da izgura kilometrazu. Preporuka je da se to radi na 7000 km. Iz mog iskustva ovaj auto ne mogu imati oni koji sebi ne mogu da priuste bar jos jedan auto vise klase.

Biciklista

pre 9 godina

Za par godina sem redovnog servisa crko mi razvodnik struje za ceo auto, crkava jednom u milion slucaja, nista nije bilo potrebno. Sto se tice korozije nije se pojavila. Ponasa se ko voz, dok se zaleti treba vreme ali posle ide ko luda. Koju god ludu ideju na terenu smislio ona je izdrzala, bas sam se trudio da je proteram svuda.
Napred sedis ko kralj pozadi ko sluga, pije benzin i plin ko vodu. Ova nova verzija dobija moderniji motor od 1.6 i veci obrtni moment, ABA,klima, elektro retrovizore plus servo.
Sto se tice perfomansi jeste spora, nije pravljena za auto-put vec za off roud, tera uz masnu banderu ko od sale.
Kome treba radno terensko vozilo a ne SUV idealna je. Sto se tice firmi voze je svi i niko ne pazi kako je koriste, zato toliki i troskovi. Sem dobrog plin uredja, kvalitetnog ulja, par sijalica Niva se vozi kao i svaki auto.
Jednostavno ili je volite, obozavate na neki cudan nacin, ili bezite ko taksisti i ovi sa skupim kolima.

djoka

pre 9 godina

Kad kažu ljudi prolazi Lada Niva gde nijedan terenac ne može samo se nasmejem. Bilo koji, ali bilo koji drugi terenac sa odgovarajucim terenskim gumama je bolji od Nive samo sto naravno niko ne zeli da vozi po gradu sa neudobnim terenskim gumama koje su na Nivi prva ugradnja. Kršina od auta, ako se ovo po današnjim standardima uopšte i može nazvati autom.

Bećar

pre 9 godina

@barba
Vrlo precizan i potpuno tačan komentar. Kakav je Lada putnički auto naspram ostalih auta, tako je Niva dobar terenac naspram ostalih terenaca. Dobra samo dok je nova na ne preterano zahtevnim terenima i samo sa terenskim gumama, i tamo gde nije potreban snažniji motor (ili veći obrtni momenat).

Agronom sa sela

pre 9 godina

Današnja Niva vredi svaki dinar!?
Sa hidro volanom, novim sistemima ubrizgavanja, poboljšanim vešanjem, ... je odličan auto za ono što je namenjen!
Kiša, sneg, blato, prašina - 120 hiljada - samo redovan servis!
Potrošnja- 9,5 litara!
Bolji terenac za te novce ne postoji!?
Niva je radna mašina, i tako je treba gledati!?
A za grad je vrhunski auto!?
Malo mesta za parking traži, penje se lako na viši ivičnjak, čukanje ne primećuje, svi te na ulici izbegavaju :)
Naravno da je puna mana, ali: Dobar konj hiljadu mana, loš samo jednu!
Dakle - kao drugi auto za definisane namene i potrebe, uvek preporučujem!

Veliki brat

pre 9 godina

Mnogi u Zapadnoj Evropi su vozili Nive (npr. neke službe u Švajcarskim alpima itd.), ali su prešli na Dačiju Daster (Duster), jer je komfornija, ima neuporedivo bolji 1.5dCi motor, potrošnja manja, a održavanje jeftinije (jer se manje kvari), i ne truli.

Te priče da Niva može da izađe gde Pajeri ili neki drugi terenac sa 2/3 vrata (sa kraćim međuosovinskim rastojanjem) su bajke, jer se uglavnom radi o službenim Nivama koje ljudi ne štede i gaze ih bez imalo štednje i ne brinu o oštećenjima, jer znaju da ih neće oni popravljati. A kakav je to terenac koji morate da gazite na 5000rpm da bi mogao normalno da povuče uzbrdo kao neki dizel na 1700-2000rpm?
O limariji, udobnosti, a i toj klimi uz tako slab motor neću ni da pričam.

Takođe, njihov nazovi diferencijal uopšte nije ni blizu kakav je kod pravih terenaca (mogućnost zaključavanja samo prednjeg, samo zadnjeg ili obe osovine), itd.

Jednostavno, to vozilo nije ni prići npr. Difenderu (Landrover Defender), koga su na žalost prestali da proizvode i navodno spremaju zamenu za sledeću godinu.

Takođe, da vidim gde to ne može da izađe jedan Jeep Wrangler Rubicon sa 3 vrata a da može Niva, naravno sa pravim terenskim gumama, da ne pominjem terence posebno opremljene za najsurovije terene (gde dodatna oprema košta više od vozila, o kojoj Niva može samo da sanja jer je kupuju oni koji nemaju ni za pristojan terenac, a kamoli za dodatnu opremu (zaštita podvozja, trapova, itd.).

laloš

pre 9 godina

Na ruskom Niva-Njiva!!!:-)Ljudi koliko para toliko muzike....za taj novac auto sa reduktorom ne moze da se nadje. Ne znam sta je bilo sa onim modelom Nive koja je radjena sa Sevroletom??? Postovanje za trajanje

charlie

pre 9 godina

Vozio je tri godine,konstantni kvarovi,enterijer u raspadu,ogromna potrošnja,bučna itd. Pretpostavljam da su ranijih decenija bile mnogo kvalitetnije,ali trenutno za izbegavanje-ko može.

HarryC

pre 9 godina

Za sve koji hvale (a i kude) Nivu - za svoju cenu to je najbolji moguci terenac, ali napominjem jos jednom, samo u svojoj cenovnoj grupi.

acaredstar

pre 9 godina

99te godine smo redovno sa nasim sluzbenim nivama izvlacili iz snega hamere oruzanih snaga natoa, po njihovom dolasku na kosovo!
samo za ove pljuvace lade'nive

nesa

pre 9 godina

Meni na selu fino služi. Do njive, polja, u obilazak, po zemljanim putevima, a asfaltu samo do pumpe. Kada se pokvari (a kvari se) umem da je popravim. Lako se čisti, samo polijrm unutra vodom i eto. Mada priznajem da sam je hteo zameniti sa indijskom mahindrom (tako nekako, ali bila skupa). Kada je budem menjao uzecu dastera 1.6, slična cena, za ono što mi treba za rad funkcioniše, bez ljubavi prema kolima, zamena za volove.

ja, pa opet ja

pre 9 godina

ajde ljudi malo ozbiljnosti. uporedjivati ladu nivu sa land cruiserom, defenderom, wranglerom, g klasom i njima slicnim je liseno svakog smisla. kao prvo, za svaki od navedenih mozete kupiti 3 do 8 (ako ne i vise) niva. prema tome, logicno je ocekivati da ne moze da im parira ni po jednom od parametara kojim se ovde rukovodite. niva je nastala u specificno vreme, sa specificnim zahtevima i nije pravljena za smekeraj po strahinjica bana. to je radni auto i sve je tome podredjeno. tacka. i jos jedna stvar. posto sam vozio nive, kako sluzbene tako i u privatnom vlasnistvu, primetio sam da su sluzbene u mnogo losijem stanju. da li je to zbog slabijeg kvaliteta ili razmisljanja "kad je svacije, onda je i nicije" prosudite sami.

anbeast

pre 9 godina

Iz nekog razloga mi je ovaj contraption od auta vrlo drag :) Koliko mi je auto drag, toliko me nerviraju mitovi u vezi njega. Vec je nekoliko komentatora koji ocigledno znaju stvarcicu ili dve o off road voznji razbilo mit o Nivi kao uber-terencu. I pored grubosti ona je sustinski konstrukcijski nezna. Za teren su gume od nemerljivog znacaja. Mnogi pominju kako je Lajka bolja od Pajera, Patrola i sta ti ja znam cega, a verujem da su u situacijama kada je Niva prosla, a oni nisu Pajero, Patrol ili sta god,imali one ogromne putne gume. U zavisnosti od terena i tezina i medjuosovinsko rastojanje su bitni.Na pojedinim terenima tezina pomenutih japanskih vozila jeste otezavajca okolnost. Sve ima svoje zasto. Jedan Suzuki Samuraj je tek divokoza, cik neka mi neko kaze da nije izasao gde god i Lada. (naravno vestina vozaca i gume opet imaju uticaja)...

Ladislav

pre 9 godina

Unutrasnjost k'o u Stojadina. :) Sve se mislim, koliko ce izdrzati rucica za otvaranje vrata...

U svakom slucaju, klasicni ruski krs, ali krs koji zaista moze skoro svuda da se protera.

T

pre 9 godina

Niva je prvi "crossover", ona nije "pravi" teranac. Rusi su hteli da naprave jeftino terensko vozilo, jer su vec imali druga "prava" terenska vozila ali skupa. I to je vrlo realan pristup jer cak ni po Sibiru ne treba svakom zver od terenca - vecini ljudi ima umerene potrebe za terenskom voznjom. S obzirom na to kada je nastala i ko ju je projektovao, funkcionalnost je pobedila udobnost. Za te pare je verovatno dobra, pogotovo sada kada se pravi (nadam se) od boljeg lima. Da li ima boljih od nje - ima, da li ima za te pare, verovatno ne. Da li je udobna? Nije. Da li izvlaci vojne hamere iz snega? Verovatno ne jer 1) voska vozi Humvee a ne Hummer 2) jer je suvise laka pa bi proklizala - Humvee je tezak 2400kg a Lada Niva samo 1150.

medo

pre 9 godina

niva je za sva zapadnjacka nalickana sr..... zakon !!! ne pobedjuju dzebe sa Ladom Nivom, na oni trkama crosover, ne moze neki taureg da tuda prodje, jedino niva !!!! jedna je lada niva !!!! crknite ljubitelji zapadnjackih auta !!!!

obavesten

pre 9 godina

Na gradilistu u Cg koristim Nivu i Hiluxa.Niva je djubre,a Hilux je sije u svakom pogledu,iako je u pitanju pikap.
Na nasutom putu,nagiba 26 % ,Hilux izlazi sa kubikom peska bez i najmanjeg problema,dok Niva nije u stanju da istera 10 dzakova cementa.Oba auta vozim sa redukcijom....
Ne treba gresiti dusu i previse pljuvati ladu ,jer sam i jedan i drugi auto uspeo da prevrnem dok sam divljao pri brzini od 40 km/h na klizavom putu.
Niva je djubre ,cak i po nasim standardima,ali je jeftina.To je glavni razlog za sva mitska svojstva koje joj nas naprod pridaje.Ona ima slican status kao i Golf dvojka,a svima je jasno da je to jedan od najgorih auta koji su isli nasim putevima.Jeste da se Golf nije kvario,ali je bio ruzan,neudoban i prilicno skup u vreme kada se pojavio.
Lada Niva ne moze da se uporedi ni sa jednim ozbiljnijim terencem u koje ukljucujem i ruske Zil-ove,koji su uglavnom cudovista koja sve mogu.

jk je diva, a lada je niva :)

pre 9 godina

Secam se da sam se zaobisao sa jednim likom na mestu gde 2 automobila nisu mogla da prodju. Kako se nije prevrnuo na mene nije mi jasno ni dan danas... Od tada gotivim Ladu Nivu :)

Aleksandar

pre 9 godina

za (obavesten, 1. jul 2014 07:53)

Poredite pikap i terenac, koji tovarite više nego što fabrika dozvoljava (pola tone cementa!?). I onda vam ne valja auto koji nenamenski koristite.
Da li vozite cigle autobusom?

I onda vam ne valja auto koji nenamenski koristite

vex

pre 9 godina

Ranije sam vozio Landrover Freelander. Sminkeraj. Za q*cenje po gradu. U snegu mi se zaglavljivao redovno. Ko ga je izvlacio? Lada Niva. Sad vec dve godine vozim nivu iz 2004 (zadnju sa karburatorom, bez turbo dizel indzeksn elektronike, koja se stalno kvari). Nije mi se kvarila UOPSTE! Jeste drndava, ali je udobnija od recimo, gsp-a. Rusko ulje u ruski auto i redovno odrzavanje i bog da te vidi. Trosi 10-11 l plina sto je ok potrosnja. Sad dok su bile poplave mogao sam bas kroz veliku vodu da prolazim sa njom.

@laloš
Do 2005 ova klasicna se zove Lada Niva 4x4, posle toga dolaze ameri i uzimaju ime za novu Chevrolet Niva, a ova klasicna se od tad zove samo Lada 4x4. Chevy Niva je auto koji sve ima od stare lade, osim drugacije karoserije. ima 5 vrata, deluje kulturnije, ali je u sustini isti auto. Ona se prodaje samo u rusiji jer ameri nece da urade na njoj vise od euro 3, dok stara niva ima euro 5. Najprodavaniji terenac u nemackoj je bas stara lada (niva) 4x4.

Jos neko rece da je duster zamena za nivu. Slazem se u potpunosti. Ja planiram da posle nive uzmem dustera. A pre neki dan sam video duster-a elektro distribucije :-D

Niva je jedan cudan auto koji ume mnogo da te iznervira, ali ga volis.

Petar

pre 9 godina

Nekako je ovim pljuvacima promaklo da je ovde rec o kolima 37 godina starim,pravio se i radio takav kakav jeste dok neke firme sa kojima je poredite nisu ni postojale. Cenovni rang je razlicit (ako ocete vise para i poredjenje sa drugim terencima onda uzmite ruski Tigar,ima poredjenja na netu ,konkretna ,sokiracete se kako se ponasa odmah pored drugih vozila po snegu i preprekama). Pravljena je ne za luksuz nego za teren. Jednostavna,prosta i da vam spase glavu u raznim zituacijama. Niko nije blesav ni omadjijan da je kupuju i prodaju toliko. Inace za sve sa manjkom znanja,a viskom prepotencije, niva je jos sa Chevroletom napravila nivu 2, vidjao sam je i u BG jos odavno (pocela od 1998), jedno neupadljivo vozilo koje lici na Koreanca ili Japanca, i utapa se sa milion slicnih vozila. Ima cka i 130 ks, pa mozete da jurcate i ovako se malo gine. https://www.drive.net/r/chevrolet/865940/

gripen

pre 9 godina

Tuga od "auta", verujte... Ko je lud ovo da kupi osim drzavnih firmi... Auto jeste jeftin ali ne vredi ni toliko. Jeste da je sposoban terenac ali vrlo nepouzdan! Kvarovi su svakodnevnica, korozija je izjeda, fabricke gume jeza, motor odavno zastareo, enterijer za plakanje, potrosnja, buka, ma sve... ekologiju i bezbednosti bolje da ne spominjem...

obavesten

pre 9 godina

(Aleksandar, 1. jul 2014 10:34)

500 kg cementa se ni jugic ne boji,a ne auto sa redukcijom.Citav zivot koristim razna vozila za izvlacenje tereta po gradilistima,namenska i nenamenska.Postoje situacije kada se morate snalaziti jer kamioncici,kombiji i pikapovi su suvise veliki,a teret nezgodan i previse ga je komplikovano ili skupo terati kolicima.Onda ,zavisno od dovitljivosti i fica moze da posluzi kao teretni auto,a ne jedna Lada Njiva,koja bi bez problema trebala da istera tonu cementa uz masnu banderu.Nazalost,sa Njivom to nije slucaj,a Hilux koji je nizi od Lade je sije u svakom pogledu,mada zapravo ne mogu ni da se porede,posto je Hilux bar tri puta skuplji.

dinosaurus jr

pre 9 godina

Samo GM ima pravo na ime Niva, a AvtoVAZ sme da koristi ime Lada 4x4 za vozilo kojim se bavi ovaj tekst. Strani prodavci stavljaju Niva pod navodnike kada pricaju o modelu 4x4. Po planu izlaska i trajanja proizvodnje modela fejslift 4x4 je poslednji "Niva" model, sledeca generacija Lada 4x4 uopste nece liciti na svog pretka.

Мајор Гашпар

pre 9 godina

Само 80ск КС? Мислио сам увек да теренац мора имати много више. Мој прдавац са Фиатовим 1.4 мотором има 95 КС. Да ли то значи да би се мој ауто пре успентрао преко неког крш пута од Ниве?!

Srdjan

pre 9 godina

Par godina sam uzivao sa tim vozilom. Iskreno ima svoje bubice ali jednostavno se voli Niva. Valjda cu doci do kesa da je opet kupim.
Bog i batina za voznju po Beogradu a na terenu cudo od kola. Napravljena za prevoz municije a idealno vozilo za nase uslove.

barba

pre 9 godina

I stvarno su mitske i u njih veruju samo oni koji nisu ladu nivu vozili ili su bili vozači onih koje nisu morali sami da održavaju, da ne kažem firmine.
Tačno je jedino da se zvog klirensa i malog međuosovinskog rastojanja provlači kroz teške terene naravno ne bolje od nekog drugog terenca i to samo uz odgovarajuće terenske gume sa kojima je mučno voziti po asfaltu. Tačno je da je mnogo jeftinija od drugih terenaca ali cena toga je u kvalitetu izrade.
Taj auto ni u kom pogledu nije kvalitetnije urađen od jednog juga, keca ili floride. Jesu lake i jeftine za popravljanje, ali se nive i svaki čas kvare. Nisu udobnije od traktora sa kabinom. Plastika je grozna, na momente komična. Pozadi jedva da ima mesta za sedenje. Od buke u tom autu ne može da se razgovara. Sve je sklepano...Nemam drugu reč. Vozio sam staru dve godine i ne pamtim da je prolazilo više od 15 dana izmedju dva odlaska kod majstora: od krupnih stvari kao što je bacanje ulja do sitnica sa elektrikom, prekidačima i sumnjivim zvucima. Uprkos mitovima, trap joj je jako osetljiv, kao i auspuh koji brzo riknjava
Da skratim, laknulo mi je kada sam nakon dve godine "džipovanja" sa ladom prešao u običan auto. To nije vozilo za običan svet. To je radna mazga za firme koje nemaju para za prave skuplje terence.

sleeper

pre 9 godina

nije mit. lada niva gde izadje po sumskim putevima po homolju,to ne moze ni pajero ni jos jaci terenac. gastarbajteri kupe pajero da idu do svoje kulme na brdu i nema sanse,a lada niva, obicna iz elektro-distribucije, izadje kako hoces.

obavesten

pre 9 godina

Na gradilistu u Cg koristim Nivu i Hiluxa.Niva je djubre,a Hilux je sije u svakom pogledu,iako je u pitanju pikap.
Na nasutom putu,nagiba 26 % ,Hilux izlazi sa kubikom peska bez i najmanjeg problema,dok Niva nije u stanju da istera 10 dzakova cementa.Oba auta vozim sa redukcijom....
Ne treba gresiti dusu i previse pljuvati ladu ,jer sam i jedan i drugi auto uspeo da prevrnem dok sam divljao pri brzini od 40 km/h na klizavom putu.
Niva je djubre ,cak i po nasim standardima,ali je jeftina.To je glavni razlog za sva mitska svojstva koje joj nas naprod pridaje.Ona ima slican status kao i Golf dvojka,a svima je jasno da je to jedan od najgorih auta koji su isli nasim putevima.Jeste da se Golf nije kvario,ali je bio ruzan,neudoban i prilicno skup u vreme kada se pojavio.
Lada Niva ne moze da se uporedi ni sa jednim ozbiljnijim terencem u koje ukljucujem i ruske Zil-ove,koji su uglavnom cudovista koja sve mogu.

Мајор Гашпар

pre 9 godina

Само 80ск КС? Мислио сам увек да теренац мора имати много више. Мој прдавац са Фиатовим 1.4 мотором има 95 КС. Да ли то значи да би се мој ауто пре успентрао преко неког крш пута од Ниве?!

gripen

pre 9 godina

Tuga od "auta", verujte... Ko je lud ovo da kupi osim drzavnih firmi... Auto jeste jeftin ali ne vredi ni toliko. Jeste da je sposoban terenac ali vrlo nepouzdan! Kvarovi su svakodnevnica, korozija je izjeda, fabricke gume jeza, motor odavno zastareo, enterijer za plakanje, potrosnja, buka, ma sve... ekologiju i bezbednosti bolje da ne spominjem...

djoka

pre 9 godina

Kad kažu ljudi prolazi Lada Niva gde nijedan terenac ne može samo se nasmejem. Bilo koji, ali bilo koji drugi terenac sa odgovarajucim terenskim gumama je bolji od Nive samo sto naravno niko ne zeli da vozi po gradu sa neudobnim terenskim gumama koje su na Nivi prva ugradnja. Kršina od auta, ako se ovo po današnjim standardima uopšte i može nazvati autom.

Veliki brat

pre 9 godina

Mnogi u Zapadnoj Evropi su vozili Nive (npr. neke službe u Švajcarskim alpima itd.), ali su prešli na Dačiju Daster (Duster), jer je komfornija, ima neuporedivo bolji 1.5dCi motor, potrošnja manja, a održavanje jeftinije (jer se manje kvari), i ne truli.

Te priče da Niva može da izađe gde Pajeri ili neki drugi terenac sa 2/3 vrata (sa kraćim međuosovinskim rastojanjem) su bajke, jer se uglavnom radi o službenim Nivama koje ljudi ne štede i gaze ih bez imalo štednje i ne brinu o oštećenjima, jer znaju da ih neće oni popravljati. A kakav je to terenac koji morate da gazite na 5000rpm da bi mogao normalno da povuče uzbrdo kao neki dizel na 1700-2000rpm?
O limariji, udobnosti, a i toj klimi uz tako slab motor neću ni da pričam.

Takođe, njihov nazovi diferencijal uopšte nije ni blizu kakav je kod pravih terenaca (mogućnost zaključavanja samo prednjeg, samo zadnjeg ili obe osovine), itd.

Jednostavno, to vozilo nije ni prići npr. Difenderu (Landrover Defender), koga su na žalost prestali da proizvode i navodno spremaju zamenu za sledeću godinu.

Takođe, da vidim gde to ne može da izađe jedan Jeep Wrangler Rubicon sa 3 vrata a da može Niva, naravno sa pravim terenskim gumama, da ne pominjem terence posebno opremljene za najsurovije terene (gde dodatna oprema košta više od vozila, o kojoj Niva može samo da sanja jer je kupuju oni koji nemaju ni za pristojan terenac, a kamoli za dodatnu opremu (zaštita podvozja, trapova, itd.).

medo

pre 9 godina

niva je za sva zapadnjacka nalickana sr..... zakon !!! ne pobedjuju dzebe sa Ladom Nivom, na oni trkama crosover, ne moze neki taureg da tuda prodje, jedino niva !!!! jedna je lada niva !!!! crknite ljubitelji zapadnjackih auta !!!!

obavesten

pre 9 godina

(Aleksandar, 1. jul 2014 10:34)

500 kg cementa se ni jugic ne boji,a ne auto sa redukcijom.Citav zivot koristim razna vozila za izvlacenje tereta po gradilistima,namenska i nenamenska.Postoje situacije kada se morate snalaziti jer kamioncici,kombiji i pikapovi su suvise veliki,a teret nezgodan i previse ga je komplikovano ili skupo terati kolicima.Onda ,zavisno od dovitljivosti i fica moze da posluzi kao teretni auto,a ne jedna Lada Njiva,koja bi bez problema trebala da istera tonu cementa uz masnu banderu.Nazalost,sa Njivom to nije slucaj,a Hilux koji je nizi od Lade je sije u svakom pogledu,mada zapravo ne mogu ni da se porede,posto je Hilux bar tri puta skuplji.

acaredstar

pre 9 godina

99te godine smo redovno sa nasim sluzbenim nivama izvlacili iz snega hamere oruzanih snaga natoa, po njihovom dolasku na kosovo!
samo za ove pljuvace lade'nive

alfista

pre 9 godina

Prvi ukusan facelift - sad vec ima onaj smek kao G klasa, il Defender; ipak unutra je moglo biti mnogo bolje, da prati ovaj vanjski stari-novi izgled. Neka ovih saltera, samo da ti izgleda malo kvalitetnije. Motor, takodje - mogao je ici onaj 1.6 iz novijih Lada, ili nesto od Renaulta. Da su smjestili dCi unutra, bila bi prva liga.

Nikola

pre 9 godina

Spolja cak i ne izgleda lose.Sad je i onako u modi vracanje tog nekog retro stila.Mozda da zamene prednje i zadnje farove sa led diodama i da stave neke lepse felne da stave i jos koji kozmeticki dodaci i ne bi bilo lose, ali unutrasnjost je stvarno sramotna!!Pa zar ne mogu barem da prenesu kontrolnu tablu i ceo kokpit .Nek cak stave iz drugih ladinih modela poput grante ili kaline pa bi i licilo na nesto.

Bećar

pre 9 godina

@barba
Vrlo precizan i potpuno tačan komentar. Kakav je Lada putnički auto naspram ostalih auta, tako je Niva dobar terenac naspram ostalih terenaca. Dobra samo dok je nova na ne preterano zahtevnim terenima i samo sa terenskim gumama, i tamo gde nije potreban snažniji motor (ili veći obrtni momenat).

Bedarko

pre 9 godina

Suzuku Samuraj je za Ladu nivu Bog i batina. Uostalom, najbolje znaju ribari i lovci...Drzi cenu kao lud. 1985 godiste se krece oko 2500e, cudo jedno!!!

MisterZ

pre 9 godina

Ja u selu imam Fiat 1107 kapanjola! E, sad, gde ja sa njom prodjem, Lada niva ne moze ni da pomirise! Zasto? Evo par najbitnijih uporedjenja. Lada niva ima niske viljuske koje su oko 20 centimetara od zemlje i kada udarite na kamen, mozete da se slikate sa njom ako ih pokrivite. Kod Fiata 1107 nemate viljuske nego ramena na sva 4 tocka i polu osovine koje su visoko u podu zajedno sa ramenima i idu nakoso na dole, te se time dobija visina do preko pola tocka u visini, a to je nekih 30-35cm! Pod nema ispupcenja i vidljivih delova pa kad nasedne na pod lako ga svucete, izgurate ili izvucete vitlom... A kod Lade vam diferencijal pozadi 20 cm iznad zemlje koji se vecito vuce po blatu kad gazite, ako nalegne na njega, ostajete bespomocni i ukopani. Lada je ok auto sa dobrim motorom, ali ga mrzim zbog vesanja jer sam je bas zato i prodao. Fijat je zakon na terenu a moj ima napred kotur sa sajlom od 20 metara i elektro motor. Zaglavim se, vezem za drvo i sam se izvucem, bilo unazad bilo unapred, neki to zovu cekrk, koturaca ili vitlo. Gde oci pogledaju, sa njime izlazim. Pogledajte na netu pa ce vam biti jasnije, to je vojni auto. Moj ima full opremu za teren i stitnik soferke od grana (gusto pletena resetka) a zadnji deo nema ciradu nego metalni krov koji se skida. Fijat je siri od lade i ima rucni gas kod mene. Koristim ga za transport goriva, hrane i vode kad smo u planini u lovu ili se seku drva. Ima ugradjen i plin, trosi 8l i 1600 je kubika... :-)

Agronom sa sela

pre 9 godina

Današnja Niva vredi svaki dinar!?
Sa hidro volanom, novim sistemima ubrizgavanja, poboljšanim vešanjem, ... je odličan auto za ono što je namenjen!
Kiša, sneg, blato, prašina - 120 hiljada - samo redovan servis!
Potrošnja- 9,5 litara!
Bolji terenac za te novce ne postoji!?
Niva je radna mašina, i tako je treba gledati!?
A za grad je vrhunski auto!?
Malo mesta za parking traži, penje se lako na viši ivičnjak, čukanje ne primećuje, svi te na ulici izbegavaju :)
Naravno da je puna mana, ali: Dobar konj hiljadu mana, loš samo jednu!
Dakle - kao drugi auto za definisane namene i potrebe, uvek preporučujem!

zoka

pre 9 godina

Cak i pristojno izgleda,ali jedno veliko ALI...k o r o z i j a. Na ovom dobrom autu ona je brza,nezaustavljiva,izbija sama od sebe i svaki put kada mi padne na pamet da mi treba ovakvo vozilo,prva Niva na koju naidjem me otera i razuveri da uopste razmisljam o njoj.Steta!

Nemanja

pre 9 godina

@ (sleeper, 30. jun 2014 16:55)
Ma nemoj! A Land Cruiser, Defender, Wrangler, G klasa? Pusti te price, jer ako ove opremis terenskim gumama, nema terena (u granicama normale) koji moze da ih zaustavi. Niva je odlicna za te pare, tu se slazem, auto koji je bio dobar u svoje vreme, i odlican auto za teren (kolko moze auto sa benz motorom od 1.7 litara, bez sasije i krhkog oslanjanja) za ljude koji nemaju para za pravi terenac. Ali da je sposobniji od njih, to su price, ko sto je Golf II najoblji auto u istoriji...

srbo

pre 9 godina

Koristim službeni skoro svaki dan, auto je tiha jeza, sa 97000 grob od auta, pojela ga korozija, ne znam šta nije menjano, sediša se razvalila vozačevo došlo do zadnje klupe, rađeno štelovanje ventila, pukao blok motora....ma jezivo, sva sreća da je jeftin, ali zato zvanični servis udara po džepu. Može možda da prođe svugde, ali tek kad se zamene plastični pneumatici koji dolaze uz Nivu. Auto ne bih preporučio neprijatelju.

Svako ima svoju tuznu pricu

pre 9 godina

Secam se da sam isao na neko gradiliste u Crnoj Gori u nekim brdima i vozimo se mi tako u novom Santa Fe-u sa klimom, kozom, bukvalno ful oprema, kad odjednom vozac staje i kaze:"Dalje ne mozemo ovim". Onda prelazimo u Ladu Nivu, bez klime bez icega... Ali uz koje je brdo ona izvukla, pa ja mislim da pesice ne bih mogao da se popnem. Znaci neverovatan auto...

T

pre 9 godina

Niva je prvi "crossover", ona nije "pravi" teranac. Rusi su hteli da naprave jeftino terensko vozilo, jer su vec imali druga "prava" terenska vozila ali skupa. I to je vrlo realan pristup jer cak ni po Sibiru ne treba svakom zver od terenca - vecini ljudi ima umerene potrebe za terenskom voznjom. S obzirom na to kada je nastala i ko ju je projektovao, funkcionalnost je pobedila udobnost. Za te pare je verovatno dobra, pogotovo sada kada se pravi (nadam se) od boljeg lima. Da li ima boljih od nje - ima, da li ima za te pare, verovatno ne. Da li je udobna? Nije. Da li izvlaci vojne hamere iz snega? Verovatno ne jer 1) voska vozi Humvee a ne Hummer 2) jer je suvise laka pa bi proklizala - Humvee je tezak 2400kg a Lada Niva samo 1150.

Stanko

pre 9 godina

Niva je pravljena da bude TERENSKO vozilo. Ne za grad, ne za putovanja, ne za luksuz ... ZA TEREN! Tu joj nije potrebno ni više konja, ni veća brzina. Jeste, ružna je, neudobna, loše sklepana ... Ali od kad je, pred mojim očima, prošla kroz blato do kolena u kom se Mitsubihijev terenac zaglavio i izvukla isti, Niva je zaslužila moje poštovanje.

Ladislav

pre 9 godina

Unutrasnjost k'o u Stojadina. :) Sve se mislim, koliko ce izdrzati rucica za otvaranje vrata...

U svakom slucaju, klasicni ruski krs, ali krs koji zaista moze skoro svuda da se protera.

dinosaurus jr

pre 9 godina

Samo GM ima pravo na ime Niva, a AvtoVAZ sme da koristi ime Lada 4x4 za vozilo kojim se bavi ovaj tekst. Strani prodavci stavljaju Niva pod navodnike kada pricaju o modelu 4x4. Po planu izlaska i trajanja proizvodnje modela fejslift 4x4 je poslednji "Niva" model, sledeca generacija Lada 4x4 uopste nece liciti na svog pretka.

charlie

pre 9 godina

Vozio je tri godine,konstantni kvarovi,enterijer u raspadu,ogromna potrošnja,bučna itd. Pretpostavljam da su ranijih decenija bile mnogo kvalitetnije,ali trenutno za izbegavanje-ko može.

Biciklista

pre 9 godina

Za par godina sem redovnog servisa crko mi razvodnik struje za ceo auto, crkava jednom u milion slucaja, nista nije bilo potrebno. Sto se tice korozije nije se pojavila. Ponasa se ko voz, dok se zaleti treba vreme ali posle ide ko luda. Koju god ludu ideju na terenu smislio ona je izdrzala, bas sam se trudio da je proteram svuda.
Napred sedis ko kralj pozadi ko sluga, pije benzin i plin ko vodu. Ova nova verzija dobija moderniji motor od 1.6 i veci obrtni moment, ABA,klima, elektro retrovizore plus servo.
Sto se tice perfomansi jeste spora, nije pravljena za auto-put vec za off roud, tera uz masnu banderu ko od sale.
Kome treba radno terensko vozilo a ne SUV idealna je. Sto se tice firmi voze je svi i niko ne pazi kako je koriste, zato toliki i troskovi. Sem dobrog plin uredja, kvalitetnog ulja, par sijalica Niva se vozi kao i svaki auto.
Jednostavno ili je volite, obozavate na neki cudan nacin, ili bezite ko taksisti i ovi sa skupim kolima.

Petar

pre 9 godina

Nekako je ovim pljuvacima promaklo da je ovde rec o kolima 37 godina starim,pravio se i radio takav kakav jeste dok neke firme sa kojima je poredite nisu ni postojale. Cenovni rang je razlicit (ako ocete vise para i poredjenje sa drugim terencima onda uzmite ruski Tigar,ima poredjenja na netu ,konkretna ,sokiracete se kako se ponasa odmah pored drugih vozila po snegu i preprekama). Pravljena je ne za luksuz nego za teren. Jednostavna,prosta i da vam spase glavu u raznim zituacijama. Niko nije blesav ni omadjijan da je kupuju i prodaju toliko. Inace za sve sa manjkom znanja,a viskom prepotencije, niva je jos sa Chevroletom napravila nivu 2, vidjao sam je i u BG jos odavno (pocela od 1998), jedno neupadljivo vozilo koje lici na Koreanca ili Japanca, i utapa se sa milion slicnih vozila. Ima cka i 130 ks, pa mozete da jurcate i ovako se malo gine. https://www.drive.net/r/chevrolet/865940/

anbeast

pre 9 godina

Iz nekog razloga mi je ovaj contraption od auta vrlo drag :) Koliko mi je auto drag, toliko me nerviraju mitovi u vezi njega. Vec je nekoliko komentatora koji ocigledno znaju stvarcicu ili dve o off road voznji razbilo mit o Nivi kao uber-terencu. I pored grubosti ona je sustinski konstrukcijski nezna. Za teren su gume od nemerljivog znacaja. Mnogi pominju kako je Lajka bolja od Pajera, Patrola i sta ti ja znam cega, a verujem da su u situacijama kada je Niva prosla, a oni nisu Pajero, Patrol ili sta god,imali one ogromne putne gume. U zavisnosti od terena i tezina i medjuosovinsko rastojanje su bitni.Na pojedinim terenima tezina pomenutih japanskih vozila jeste otezavajca okolnost. Sve ima svoje zasto. Jedan Suzuki Samuraj je tek divokoza, cik neka mi neko kaze da nije izasao gde god i Lada. (naravno vestina vozaca i gume opet imaju uticaja)...

andr.id

pre 9 godina

Ovi prekidaci ko u zastavi izazivaju emocije u meni...komicne naravno...ali dopadljiva je spolja ali unutra treba da zakazi u 21 vek ako je ikako moguce i brate dizel motor pod hitno ovo trosi ko lokomotiva xD

Radovan

pre 9 godina

U SFRJ su se prodavale Lade najgoreg kvaliteta jer su to tražili naši uvoznici zbog jako ali baš jako niske nabavne cene. Tako je i danas. Ko je dobio izvoznu verziju za zapad, taj je menjao auspuhe tek posle 17 godine, kada je počinjala korozija i kvarovi. Ovo su mi pokazali dvoje starijih komšija sa svojim Ladama.

laloš

pre 9 godina

Na ruskom Niva-Njiva!!!:-)Ljudi koliko para toliko muzike....za taj novac auto sa reduktorom ne moze da se nadje. Ne znam sta je bilo sa onim modelom Nive koja je radjena sa Sevroletom??? Postovanje za trajanje

ja, pa opet ja

pre 9 godina

ajde ljudi malo ozbiljnosti. uporedjivati ladu nivu sa land cruiserom, defenderom, wranglerom, g klasom i njima slicnim je liseno svakog smisla. kao prvo, za svaki od navedenih mozete kupiti 3 do 8 (ako ne i vise) niva. prema tome, logicno je ocekivati da ne moze da im parira ni po jednom od parametara kojim se ovde rukovodite. niva je nastala u specificno vreme, sa specificnim zahtevima i nije pravljena za smekeraj po strahinjica bana. to je radni auto i sve je tome podredjeno. tacka. i jos jedna stvar. posto sam vozio nive, kako sluzbene tako i u privatnom vlasnistvu, primetio sam da su sluzbene u mnogo losijem stanju. da li je to zbog slabijeg kvaliteta ili razmisljanja "kad je svacije, onda je i nicije" prosudite sami.

Nemo

pre 9 godina

Vidim da se ovde u komentarima uporedjuje Niva sa Mercedesom G klase ili Land Roverom,cak i nekim vojnim vozilima. Razlika u ceni je prevelika da bi se vrsilo bilo kakvo uporedjivanje. Lada Niva je pravljena da se vozi po zabitima po Sibiru, po snegu. Zivim na Zlataru, kad ovde padne sneg,retko koji auto moze da se makne, a Lada zbog svojih uskih guma probija sneg bukvalno. Ona nije pravljena da se u njoj uziva, nego da se probije kroz smet, izadje planinskim putem,i sl. Za ono za sta je pravljena je vrhunski auto,a to sto se od nje ocekuje da trosi k'o punto,ide k'o BMW M5, i bude udobna kao Mercedes GL, to su nerealna ocekivanja.

Aleksandar

pre 9 godina

za (obavesten, 1. jul 2014 07:53)

Poredite pikap i terenac, koji tovarite više nego što fabrika dozvoljava (pola tone cementa!?). I onda vam ne valja auto koji nenamenski koristite.
Da li vozite cigle autobusom?

I onda vam ne valja auto koji nenamenski koristite

nesa

pre 9 godina

Meni na selu fino služi. Do njive, polja, u obilazak, po zemljanim putevima, a asfaltu samo do pumpe. Kada se pokvari (a kvari se) umem da je popravim. Lako se čisti, samo polijrm unutra vodom i eto. Mada priznajem da sam je hteo zameniti sa indijskom mahindrom (tako nekako, ali bila skupa). Kada je budem menjao uzecu dastera 1.6, slična cena, za ono što mi treba za rad funkcioniše, bez ljubavi prema kolima, zamena za volove.

Ljubisa

pre 9 godina

Realno, traktor sto se tice udobnosti. A da izlazi, izlazi, kljucna je mala masa i kratko medjuosovinsko, pa skoro nikad ne nasadi na prepreku, i jos jedna stvar:neki drugi auto bilo bi mi zao tuda da proteram kuda sa Nivom krecem bez razmisljanja:-)

vex

pre 9 godina

Ranije sam vozio Landrover Freelander. Sminkeraj. Za q*cenje po gradu. U snegu mi se zaglavljivao redovno. Ko ga je izvlacio? Lada Niva. Sad vec dve godine vozim nivu iz 2004 (zadnju sa karburatorom, bez turbo dizel indzeksn elektronike, koja se stalno kvari). Nije mi se kvarila UOPSTE! Jeste drndava, ali je udobnija od recimo, gsp-a. Rusko ulje u ruski auto i redovno odrzavanje i bog da te vidi. Trosi 10-11 l plina sto je ok potrosnja. Sad dok su bile poplave mogao sam bas kroz veliku vodu da prolazim sa njom.

@laloš
Do 2005 ova klasicna se zove Lada Niva 4x4, posle toga dolaze ameri i uzimaju ime za novu Chevrolet Niva, a ova klasicna se od tad zove samo Lada 4x4. Chevy Niva je auto koji sve ima od stare lade, osim drugacije karoserije. ima 5 vrata, deluje kulturnije, ali je u sustini isti auto. Ona se prodaje samo u rusiji jer ameri nece da urade na njoj vise od euro 3, dok stara niva ima euro 5. Najprodavaniji terenac u nemackoj je bas stara lada (niva) 4x4.

Jos neko rece da je duster zamena za nivu. Slazem se u potpunosti. Ja planiram da posle nive uzmem dustera. A pre neki dan sam video duster-a elektro distribucije :-D

Niva je jedan cudan auto koji ume mnogo da te iznervira, ali ga volis.

Jovan

pre 9 godina

Vozim Ladu Nivu vec 12 godina. Kupio sam je novu i od tada je kod mene. Mnogi pricaju o njoj a da nikad u nju nisu ni seli. Evo par saveta i iskustava tokom ovih godina. Ako imate Nivu morate imati jos koje vozilo posto ona nije za sve opcije. Pre svega ne mozete sesti u Nivu i recimo poci u Grcku. Sa Nivom morate biti jako nezni u voznji, sto mnogi ne cine, jer je jako osetljiva pre svega prenosni mehanizam. Lim je jako podlozan koroziji, ja sam je na primer zastitio vise puta, najbolje je drzati je u garazi i redovno prati od blata, soli i sl. Nemojte ocekivati cuda od auta koji nema preveliku snagu motora, preporucena brzina je od 70 do 90 km. na sat jer ju je sa vecim brzinama vrlo tesko zaustaviti posto zna da zanese. Motor je daleko od savrsenosti ali i takav ako se redovno menja ulje, filteri, svecice, kablovi i sl. moze da izgura kilometrazu. Preporuka je da se to radi na 7000 km. Iz mog iskustva ovaj auto ne mogu imati oni koji sebi ne mogu da priuste bar jos jedan auto vise klase.

jk je diva, a lada je niva :)

pre 9 godina

Secam se da sam se zaobisao sa jednim likom na mestu gde 2 automobila nisu mogla da prodju. Kako se nije prevrnuo na mene nije mi jasno ni dan danas... Od tada gotivim Ladu Nivu :)

HarryC

pre 9 godina

Za sve koji hvale (a i kude) Nivu - za svoju cenu to je najbolji moguci terenac, ali napominjem jos jednom, samo u svojoj cenovnoj grupi.