Četvrtak, 31.10.2013.

10:48

Zimske gume - šta sve treba znati?

Izvor: B92

Zimske gume - šta sve treba znati? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Vesko Petrovic

pre 8 godina

Ocigledno, agencija za bezbednost je godinama mozgala sta da radi, pre nego sto je pre 3 god donela zakon za 4mm / zimske gume . . Ali, hajde da vidimo kako je u Engleskoj: ne treba NISTA od sledeceg: prva pomoc, sijalice, trougao, sajla, . . Min dubina sare 1.6mm preko cele godine, ne pale se svetla danju . . kao i u celoj zapadnoj Evropi uostalom. E sad, pitanje glasi: da li su u Srb oblaci deblji, dani mracniji, noci tamnije . . pa nam treba vise svetla ? A putevi klizaviji, ima vise snega (nego u Skotskoj ili severnoj Nemackoj ??). Ili smo mozda pametniji od engleza, nemaca, francuza?
A sad jedan ozbiljan komentar: Kablovi I instalacija u vozilu se projektuju, da bezbedno izdre oko 70% vremena sledecih 10-15 godina. S druge strane nas zakon zahteva 100% upotrebu svetala, sto dodatno opterecuje akumulator, kablove, sijalice. Prema tome postoji rizik od previsokih temperature, pozara I slicno.
Jednostavno, specifikacija dizajna "elektrike" u autu nije u skladu sa nasim zakonom. Ovde ima elemenata za tuzenje drzave: zakon te tera da "silujes" kablove i ostalu elektriku, po 8+ sati (taksisti), cime ugrozavas bezbednost (moguc pozar) putnika a svoju.

samo da pitam

pre 9 godina

Uvek pazim o bezbednosti, vozim vec 16 godina, jednom samo sudar i to me zena odalamila otpozadi na semaforu bez dozvoe i sa neregistrovanim auotm, uvek sva deca pozadi u sedistima i sa pojasom ali moram da pitam nesto.
Meni se cini da je zakon, prvobitno kad je najavljivan, propisivao obavezu zimskih guma na POGONSKOJ osovini. Da li moze neko da mi precizno kaze i obrazlozi da li je to negde u pravilniku i dalje pomenuto ili je izbaceno.
Iskreno, pored troje dece iako radimo i zena i ja, nemamo para za sve cetiri :(
Hvala unapred

Zdrav Razum

pre 10 godina

@confidence in motion, 31. oktobar 2013 13:04,

Nemozes nikom pametnom objasniti da bas tebi sa dzipom ne trebaju zimske jer imas pogon na 4 tocka.....zasto?
Zato sto je tvoj tezak terenac pravi projektil tezeg kalibra prilikom kocenja sa 3 puta vecim kocionim tragom na letnjim gumama nego sto bi bilo na zimskim pod zimskim po snegu i ledu, to svi testovi obejktivnim podacima dokazuju a i moje iskustvo od preko 1.000.000 predjenih kilometara automobilom sirom sveta pod raznim vremenskim uslovima.

Za dzip ili SUV, koji ima pogon na sva 4 tocka, je prijanjanje prilikom kretanja po snegu letnjim ili terenskim gumama sigurno lakse nego obicnim autommobilima, ali prilikom kocenja ili proklizavanja na stranu je opasnost za ucesnike u saobracaju jer je nezadrziv.

Policajac je u pravu ako takve vozace koji diskutuju umesto opomene odmah kazni.

Samo kažem

pre 10 godina

Vozio sam i letnje i zimske zimi. U uslovima snega ne mogu se porediti. Međutim, kad zimi padne kiša ili kad se topi sneg, zimske gume su podložne akvapleningu jer jednostavno nisu pravljene za vodu, a i zaustavni put je daleko veći.
Letnje gume na snegu neću ni da komentarišem (a vozio sam i njih dok je bilo važno imati bilo kakve gume na autu).

Zimske gume na vrućem asfaltu su po meni opasnije, nego letnje zimi na suvom. Zašto? Pa zbog njihove mekoće na visokim temperaturama i manje prijanjajuće površine zbog krampona i širokih razmaka između njih.

Dan

pre 10 godina

Što se tiče negodovanja zbog pravilnika o zimskoj opremi, sve je jasno kad znamo da su isti stručnjaci smišljali i ČĆŠŽĐ na registarskim tablicama. Da nije tragično bilo bi smešno.

Tesha

pre 10 godina

Ja bih samo hteo da, gospodi koja misli da se razume u pneumatike da objasnim moj slucaj. Imam Suzuku Vitaru sa zimskim gumama koje ne skidam vec skoro tri godine (leti, zimi) i nikad nisam imao problem sa kocenjem, niti prijanjanjem ili ne znam cime vise ni kad su temp 45 stepeni, a ta prica da zimske gume su losije leti, jesu, ali ne moze da se poredi sa situacijom kada imas letnje gume zimi, kada je veliki sneg na putu. Nit' mozes da krenes kako valja, da zakocis nesto naglo, abs vraca instant(na drugim kolima) itd. Samo vi stavite zimske gume kad padne prvi sneg i ne skidajte do aprila, jer sigurno neces da imas problema ako je napolju 20-ak stepeni, a vidim neki ljudi pominju da preko 7 stepeni zimske se ponasaju ovako, onako...

dejan

pre 10 godina

saobracajni znak sa nacrtanim lancima je znak za upotrebu zimske opreme a ne samo lanaca ako imate zimske gume ne morate imati i lance

confidence in motion

pre 10 godina

@Zuki

Neću da ulazim u to koji auto voziš, sigurno je sve što kažeš tačno i važi za tvoj auto, ti najbolje znaš.
Ali dozvoli i da ja možda znam šta piše u uputstvu za moj auto, koje je odavno pročitano i izučeno do detalja. A tamo vrlo jasno piše da se na vozilo ne smeju montirati lanci. Tako da moje pitanje i nije baš tako glupo, kao što ti izgleda misliš.

DarkoSRB

pre 10 godina

Vozim Opel kadet suzu iz 1987-me godine. U zimskim uslovima kad krene sneg, skidam letnje tockove i stavjam zimske tockove na kojima je guma Sawa koja je vrh vrhova za sneg i led a cija mekoca je savrsena za mraz i jugav sneg kada je najteze voziti. Kad vozim zimi, gume mu bacaju pracice snega velicine pomfrita, kao konfete iza mene, samo seju. Ta guma ne ume da ostavi vozaca na snegu. Bez lanaca gazim suvi sneg i dublji za 5 cm nego sto je najniza donja strana prednjeg branika pa samo prsti levo i desno kao buldozer da vozis. Naravno, neki vozici i gusenice da imaju, oni proklizavaju i slicu sa puta. Fora je ne voziti brze a ni sporije od druge brzine i nekih 25 na sat i bez prevelikog gasa kada je uzbrdnjica u pitanju, bez naglog skretanja ili kocenja, to je zlatno pravilo. Ako nemate ABS, gazite kocnicu i pustajte u sto kracem intervalu kad stajete ili idete nizbrdo. Ponekad je bolje i ne kociti nego naglo zgaziti i drzati kocnicu. Ako ste novi vozac, savetujem da se na snegu malo zabavljate na nekom poligonu, betonskom stadionu ili na nekoj sirokoj deonici puta i malo izvodite nagle pokrete, malo rucna, zanosenje, drzanje pravca prilikom proklizavanja i kontriranje volanom prilikom zanosenja, cisto da steknete osecaj i praksu. Svakako postujte krivine i one ce postovati vas. I jako dobrim vozacima se desavaju nezgode, opreza nikad dosta po snegu.

Zuki

pre 10 godina

(confidence in motion, 31. oktobar 2013 13:04)

Odakle ti to da se na AWD ne stavljaju lanci? Imam i ja AWD i celu zimu vozim lance u gepeku. Kod mene se montiraju na prednje tockove, pogledaj uputstvo proizvodjaca za svoj automobil. Inace, policija mi nikad nije trazila da stavim lance (Kopaonik). Samo pitaju da li je 4x4 i pokazu da prodjem. Nikad ih nisam upotrebio ali je kazna za neposedovanje istih u rangu cene lanaca. Inace, u Evropi ako znak kaze da su obavezni onda ih obavezno i stavljas bez obzira na vrstu pogona.

Jaznam

pre 10 godina

Podrzavam zakon! Imao sam priliku da vozim sa losim gumama zimi, verujte da je bolje ne voziti nego voziti, niti mozes da krenes niti mozes da stanes, uzas. Zato sa novim ne osetis sneg, mada po ledu samo nek je Bog u pomoci. Treba imati i lance, to jednom kupis i tu su, ne menjaju se svake godine, moji su stari kolko i auto, a nikad ih nisam ni stavljao, al treba imati. Ja takodje uvek u autu imam noz, upaljac i lampu, slusao sam savet "Ber Grilsa" :-)

aca

pre 10 godina

Ovakvo resenje je potpuno u skladu sa razumom. Prvo vozaci koji voze pretezno po gradovima i imaju tih 30-50 tak dana kada je sneg na kolovozu mogucnost da koriste gradski saobracaj i imaju ustedu od 200-500e na gumama. Normalno da vozaci iz brdsko-planinskih krajeva ipak moraju da da kupe zimske gume jer znaju da potreba za automobilom ne bira vreme. Takodje vidimo da su nam zime sve suvlje i toplije tako da je pitanje za desetak godina koliko ce biti pravih zimskih dana. Ja doduse imam nivu i za nju zimske gume ali cu ih staviti tek kada dnevna temperatura se spusti ispod 10-tak stepeni jer voziti zimsku gumu u danima kada je tempeatura 15-20 upravo cini da se guma usija i gubi kvalitetno prianjanje.

Igor

pre 10 godina

Ovakvo pravilo je i u Nemackoj. Razlikuje se samo u 2 detalja:

1) zimske/letnje gume nisu povezane ni sa jednim datumom, nego uslovima na putu. Recimo, sta ako sneg padne 28 Oktobra? Desavalo se...

2) Ako su uslovi na putu prigodni za letnje gume, sve je OK. Ako pak na putu ima snega/leda i/ili je temperatura ispod 7C - i dalje je sve OK, sve dok se ne desi udes! E, ako se desi udes i ti si ucestvovao, i dodje policija, i ti nisi imao zimske gume (a napolju su uslovi za zimske gume), onda si ti kriv za sve automatski! Svu stetu moras da platis iz svog dzepa jer ni tvoje i tudje osiguranje nece da pokrije ni jedan Evro.

Onda ides logikom: bolje da kupim 4 z. gume x 45 evra = 180 Evra, i da mi traju nekoliko godina (jer vozim samo pola godine), a i one letnje ce duze da traju, nego da me udari neko (idem od toga da necu ja da pogresim) pa da mu posle popravljam i njegova kola, i moja, i ko zna sta jos...

Pretpostavka je da su ti pare problem, i da vozis mala kola sa gumama do R15. Ako sad krenemo s pricom - e, da, ali za mog dzipa su gume 1000 evra, onda brale - ili vozi dzipa i plati sve sto treba da se plati, ili nemoj da teras silu, prodaj dzipa, kupi Punto i stavi gume od 180 evra.

kritika

pre 10 godina

@mile
Naravno da ne odobravam voznju suprotnu propisima, ma koliko oni nedoreceni i besmisleni bili. ali ne odobravam zmurenje ispred mnogo veceg problema kao sto je tehnicka neispravnost vozila u sustini koja se uglavnom otkriva na vanrednom tehnickom pregledu. Znaci da se na redovnom nista ne uradi kako treba a da se on uredno naplati. ja nisam majstor, i ocekujem da ako sam odveo auto na tehnicki da mi bude ukazano na potencijalnu neispravnost. jaaaaako je retko da do neispravnosti dodje odjednom.

doslednost i potpunost u ispunjavanju zakonskih i podzakonskih akata, bez preksakanja. Je l' zabranjeno voziti i telefonirati? Jeste. i? svi telefonijraju i voze.

mikin

pre 10 godina

"Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. "
-------------------------------------
Ako bi g. Okanovic mogao da odgovori: "u kojoj to drzavi evropske unije vazi ovakvo pravilo - zakon?"
Zimske gume su SASVIM DOVOLJNE za putovanje u zimskim islovima kroz SVE zemlje EU. Cak i u Svedskoj ... gde je inace minimalna sara dubine 3mm!
A kod nas ... jos 1mm odozgo i plus lanci! Udri po narodu, ima previse!

Миле

pre 10 godina

@Kritika
Ако ћемо увек нешто да критикујем а ништа да предузимамо онда боље да заувек ћутимо. Од нечега се ипак мора почети. По Вашем испада да је боље имати, и лоше пнеуматике и лоше кочионе и управљачке системе заједно.
@d
Значи да возиш возило које не може да прође технички преглед, значи да си корумпиран јер си потплатио агенцију. За 16000,00 купиш одговарајуће зимске Тигар пнеуматике + 16000 за лето = 32000,00 и миран си 3-4 године а и више обзиром да са таквим возилом не можеш баш на далек пут ...

pametnjaković

pre 10 godina

Da li to vlast računa na savest i samodisciplinu vozača u Srbiji?Čim ostaviš opciju u propisu računaj da je to propalo.Da li neko stavarno misli da će ljudi po snegu montirati zimske gume ako ih nije postavio prvog novembra!?Biće ono , Ma koga j...be odavde do onde!A posče statistika crnja od najcrnjeg ratišta!

maxy

pre 10 godina

"Dešavaće se da u periodu od 1. novembra od 1. aprila temperatura bude i znatno više od 7 stepeni, kao što je to i ovih dana, ali ti intervali nisu predugi s obzirom na to da iznenada može doći do pada temperature."
To se dešava veoma često, a ne sporadično i u skladu je sa klimatskim promenama kojima smo svedoci, pa bar prema pričama starijih nisam doživeo sneg i zimu kakve su bile ranije.
Ja sam jedan od onih vozača koji menjaju komplet točkove, dakle imam letnji i zimski set točkova. Zimske sam stavio pre 10 dana i u ovim temperaturnim opsezima imam mali problem da kretanjem pod malo jačim gasom (npr. semafor na oštroj uzbrdici) jer sa zimskim pneumaticima imam problem proklizavanja pogonskih točkova i redovno mi se pali elektronika koja pokušava da zauzda auto. Trebalo bi izvući statistiku po regionima i utvrditi u kojim granicama se kreće temperatura u odnosu na kalendar. Jer koliko je opasno voziti sa letnjim pneumatikom ispod 7 stepeni, skoro isto toliko je opasno voziti i sa zimskim pneumatikom preko 7 stepeni. Da se razumemo ne treba ih porediti sa ekstremima, ali M+S guma sa pahuljicom je poprilično opasna u sred jula i avgusta kada temperature vazduha prelaze 45 stepeni, a temperature asfalta i 80 stepeni.

dr. kraljevicMarko

pre 10 godina

Onda ce pored policije u patroli biti i po jedan meteorolog?? Mislim ko ce biti kompetentan da proceni jel mraz na putu, poledica, jeste...nije...bice ovde muljaze i mesta korupciji i mitu!!!

confidence in motion

pre 10 godina

Imam vozilo sa AWD na koje se ne stavljaju lanci. Ali kako to da objasnim policajcu ako me zaustavi? Da li moram samo zbog forme da kupim lance i držim ih u gepeku cele zime?

Igor CZ

pre 10 godina

Pravilnik kaze "U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku "

Kakva glupost. Idem na autoput i da nosim lance sa sobom?

COVEK

pre 10 godina

Trazite sve neke propise i udarate kazne a covek vozi yuga sa platom od 20h zivi bednhnž-a o a panduri dzipove ne smeju ni da zaustave nikako!

Marko Bošković

pre 10 godina

Mi uvek moramo da budemo veći katolici od pape. kod nas je obaveza korišćenja zimskih guma od 1.Nov-1.Apr. U Sloveniji je od 15, nov do 15 marta, a tamo ima mnogo više snega. Ispada da smo mi pametniji.

pekepele

pre 10 godina

I kako onda ocekivati manji broj poginulih?Ja sam kupio 4 zimske gume ali sta vredi.Neko ujutro ode na posao,nema snega.U povratku sneg pada,sve zatrpano.Da li ce on ostaviti kola i vratiti se kuci autobusom?Nece naravno,nego ce upaliti kola i mene ili nekog drugog udariti ili se zaglaviti i napraviti kolonu od par km.Znaci ,onaj koji ne zameni letnje gume treba da kupi pasulj pa da gleda u njega i procenjuje da li ce biti padavina.Super zakon!

Cole

pre 10 godina

Prvenstveno treba znati da
ne znaš da voziš, da se
ne zalećeš k'o volina,
pošto samo slepčine daju migavac,
takođe treba znati biti šmeker
a da pri tom uvek daješ migavac
pri skretanju ili preticanju...

Eto, tako blizu a toliko daleko
od toga da svi zajedno učestvujemo
u smanjenju saobraćajnih nesreća.

???

pre 10 godina

po ovome na duzi put vozac mora da ponese zimske gume u gepeku ako nema snega ,a ako padne sneg po povratku mora ih montirati ,i tako svaki 5-i dan.

Igor

pre 10 godina

Ovakvo pravilo je i u Nemackoj. Razlikuje se samo u 2 detalja:

1) zimske/letnje gume nisu povezane ni sa jednim datumom, nego uslovima na putu. Recimo, sta ako sneg padne 28 Oktobra? Desavalo se...

2) Ako su uslovi na putu prigodni za letnje gume, sve je OK. Ako pak na putu ima snega/leda i/ili je temperatura ispod 7C - i dalje je sve OK, sve dok se ne desi udes! E, ako se desi udes i ti si ucestvovao, i dodje policija, i ti nisi imao zimske gume (a napolju su uslovi za zimske gume), onda si ti kriv za sve automatski! Svu stetu moras da platis iz svog dzepa jer ni tvoje i tudje osiguranje nece da pokrije ni jedan Evro.

Onda ides logikom: bolje da kupim 4 z. gume x 45 evra = 180 Evra, i da mi traju nekoliko godina (jer vozim samo pola godine), a i one letnje ce duze da traju, nego da me udari neko (idem od toga da necu ja da pogresim) pa da mu posle popravljam i njegova kola, i moja, i ko zna sta jos...

Pretpostavka je da su ti pare problem, i da vozis mala kola sa gumama do R15. Ako sad krenemo s pricom - e, da, ali za mog dzipa su gume 1000 evra, onda brale - ili vozi dzipa i plati sve sto treba da se plati, ili nemoj da teras silu, prodaj dzipa, kupi Punto i stavi gume od 180 evra.

pekepele

pre 10 godina

I kako onda ocekivati manji broj poginulih?Ja sam kupio 4 zimske gume ali sta vredi.Neko ujutro ode na posao,nema snega.U povratku sneg pada,sve zatrpano.Da li ce on ostaviti kola i vratiti se kuci autobusom?Nece naravno,nego ce upaliti kola i mene ili nekog drugog udariti ili se zaglaviti i napraviti kolonu od par km.Znaci ,onaj koji ne zameni letnje gume treba da kupi pasulj pa da gleda u njega i procenjuje da li ce biti padavina.Super zakon!

Cole

pre 10 godina

Prvenstveno treba znati da
ne znaš da voziš, da se
ne zalećeš k'o volina,
pošto samo slepčine daju migavac,
takođe treba znati biti šmeker
a da pri tom uvek daješ migavac
pri skretanju ili preticanju...

Eto, tako blizu a toliko daleko
od toga da svi zajedno učestvujemo
u smanjenju saobraćajnih nesreća.

mikin

pre 10 godina

"Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. "
-------------------------------------
Ako bi g. Okanovic mogao da odgovori: "u kojoj to drzavi evropske unije vazi ovakvo pravilo - zakon?"
Zimske gume su SASVIM DOVOLJNE za putovanje u zimskim islovima kroz SVE zemlje EU. Cak i u Svedskoj ... gde je inace minimalna sara dubine 3mm!
A kod nas ... jos 1mm odozgo i plus lanci! Udri po narodu, ima previse!

Marko Bošković

pre 10 godina

Mi uvek moramo da budemo veći katolici od pape. kod nas je obaveza korišćenja zimskih guma od 1.Nov-1.Apr. U Sloveniji je od 15, nov do 15 marta, a tamo ima mnogo više snega. Ispada da smo mi pametniji.

DarkoSRB

pre 10 godina

Vozim Opel kadet suzu iz 1987-me godine. U zimskim uslovima kad krene sneg, skidam letnje tockove i stavjam zimske tockove na kojima je guma Sawa koja je vrh vrhova za sneg i led a cija mekoca je savrsena za mraz i jugav sneg kada je najteze voziti. Kad vozim zimi, gume mu bacaju pracice snega velicine pomfrita, kao konfete iza mene, samo seju. Ta guma ne ume da ostavi vozaca na snegu. Bez lanaca gazim suvi sneg i dublji za 5 cm nego sto je najniza donja strana prednjeg branika pa samo prsti levo i desno kao buldozer da vozis. Naravno, neki vozici i gusenice da imaju, oni proklizavaju i slicu sa puta. Fora je ne voziti brze a ni sporije od druge brzine i nekih 25 na sat i bez prevelikog gasa kada je uzbrdnjica u pitanju, bez naglog skretanja ili kocenja, to je zlatno pravilo. Ako nemate ABS, gazite kocnicu i pustajte u sto kracem intervalu kad stajete ili idete nizbrdo. Ponekad je bolje i ne kociti nego naglo zgaziti i drzati kocnicu. Ako ste novi vozac, savetujem da se na snegu malo zabavljate na nekom poligonu, betonskom stadionu ili na nekoj sirokoj deonici puta i malo izvodite nagle pokrete, malo rucna, zanosenje, drzanje pravca prilikom proklizavanja i kontriranje volanom prilikom zanosenja, cisto da steknete osecaj i praksu. Svakako postujte krivine i one ce postovati vas. I jako dobrim vozacima se desavaju nezgode, opreza nikad dosta po snegu.

Jaznam

pre 10 godina

Podrzavam zakon! Imao sam priliku da vozim sa losim gumama zimi, verujte da je bolje ne voziti nego voziti, niti mozes da krenes niti mozes da stanes, uzas. Zato sa novim ne osetis sneg, mada po ledu samo nek je Bog u pomoci. Treba imati i lance, to jednom kupis i tu su, ne menjaju se svake godine, moji su stari kolko i auto, a nikad ih nisam ni stavljao, al treba imati. Ja takodje uvek u autu imam noz, upaljac i lampu, slusao sam savet "Ber Grilsa" :-)

confidence in motion

pre 10 godina

Imam vozilo sa AWD na koje se ne stavljaju lanci. Ali kako to da objasnim policajcu ako me zaustavi? Da li moram samo zbog forme da kupim lance i držim ih u gepeku cele zime?

dr. kraljevicMarko

pre 10 godina

Onda ce pored policije u patroli biti i po jedan meteorolog?? Mislim ko ce biti kompetentan da proceni jel mraz na putu, poledica, jeste...nije...bice ovde muljaze i mesta korupciji i mitu!!!

Igor CZ

pre 10 godina

Pravilnik kaze "U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku "

Kakva glupost. Idem na autoput i da nosim lance sa sobom?

Dan

pre 10 godina

Što se tiče negodovanja zbog pravilnika o zimskoj opremi, sve je jasno kad znamo da su isti stručnjaci smišljali i ČĆŠŽĐ na registarskim tablicama. Da nije tragično bilo bi smešno.

Миле

pre 10 godina

@Kritika
Ако ћемо увек нешто да критикујем а ништа да предузимамо онда боље да заувек ћутимо. Од нечега се ипак мора почети. По Вашем испада да је боље имати, и лоше пнеуматике и лоше кочионе и управљачке системе заједно.
@d
Значи да возиш возило које не може да прође технички преглед, значи да си корумпиран јер си потплатио агенцију. За 16000,00 купиш одговарајуће зимске Тигар пнеуматике + 16000 за лето = 32000,00 и миран си 3-4 године а и више обзиром да са таквим возилом не можеш баш на далек пут ...

Tesha

pre 10 godina

Ja bih samo hteo da, gospodi koja misli da se razume u pneumatike da objasnim moj slucaj. Imam Suzuku Vitaru sa zimskim gumama koje ne skidam vec skoro tri godine (leti, zimi) i nikad nisam imao problem sa kocenjem, niti prijanjanjem ili ne znam cime vise ni kad su temp 45 stepeni, a ta prica da zimske gume su losije leti, jesu, ali ne moze da se poredi sa situacijom kada imas letnje gume zimi, kada je veliki sneg na putu. Nit' mozes da krenes kako valja, da zakocis nesto naglo, abs vraca instant(na drugim kolima) itd. Samo vi stavite zimske gume kad padne prvi sneg i ne skidajte do aprila, jer sigurno neces da imas problema ako je napolju 20-ak stepeni, a vidim neki ljudi pominju da preko 7 stepeni zimske se ponasaju ovako, onako...

maxy

pre 10 godina

"Dešavaće se da u periodu od 1. novembra od 1. aprila temperatura bude i znatno više od 7 stepeni, kao što je to i ovih dana, ali ti intervali nisu predugi s obzirom na to da iznenada može doći do pada temperature."
To se dešava veoma često, a ne sporadično i u skladu je sa klimatskim promenama kojima smo svedoci, pa bar prema pričama starijih nisam doživeo sneg i zimu kakve su bile ranije.
Ja sam jedan od onih vozača koji menjaju komplet točkove, dakle imam letnji i zimski set točkova. Zimske sam stavio pre 10 dana i u ovim temperaturnim opsezima imam mali problem da kretanjem pod malo jačim gasom (npr. semafor na oštroj uzbrdici) jer sa zimskim pneumaticima imam problem proklizavanja pogonskih točkova i redovno mi se pali elektronika koja pokušava da zauzda auto. Trebalo bi izvući statistiku po regionima i utvrditi u kojim granicama se kreće temperatura u odnosu na kalendar. Jer koliko je opasno voziti sa letnjim pneumatikom ispod 7 stepeni, skoro isto toliko je opasno voziti i sa zimskim pneumatikom preko 7 stepeni. Da se razumemo ne treba ih porediti sa ekstremima, ali M+S guma sa pahuljicom je poprilično opasna u sred jula i avgusta kada temperature vazduha prelaze 45 stepeni, a temperature asfalta i 80 stepeni.

kritika

pre 10 godina

@mile
Naravno da ne odobravam voznju suprotnu propisima, ma koliko oni nedoreceni i besmisleni bili. ali ne odobravam zmurenje ispred mnogo veceg problema kao sto je tehnicka neispravnost vozila u sustini koja se uglavnom otkriva na vanrednom tehnickom pregledu. Znaci da se na redovnom nista ne uradi kako treba a da se on uredno naplati. ja nisam majstor, i ocekujem da ako sam odveo auto na tehnicki da mi bude ukazano na potencijalnu neispravnost. jaaaaako je retko da do neispravnosti dodje odjednom.

doslednost i potpunost u ispunjavanju zakonskih i podzakonskih akata, bez preksakanja. Je l' zabranjeno voziti i telefonirati? Jeste. i? svi telefonijraju i voze.

confidence in motion

pre 10 godina

@Zuki

Neću da ulazim u to koji auto voziš, sigurno je sve što kažeš tačno i važi za tvoj auto, ti najbolje znaš.
Ali dozvoli i da ja možda znam šta piše u uputstvu za moj auto, koje je odavno pročitano i izučeno do detalja. A tamo vrlo jasno piše da se na vozilo ne smeju montirati lanci. Tako da moje pitanje i nije baš tako glupo, kao što ti izgleda misliš.

pametnjaković

pre 10 godina

Da li to vlast računa na savest i samodisciplinu vozača u Srbiji?Čim ostaviš opciju u propisu računaj da je to propalo.Da li neko stavarno misli da će ljudi po snegu montirati zimske gume ako ih nije postavio prvog novembra!?Biće ono , Ma koga j...be odavde do onde!A posče statistika crnja od najcrnjeg ratišta!

aca

pre 10 godina

Ovakvo resenje je potpuno u skladu sa razumom. Prvo vozaci koji voze pretezno po gradovima i imaju tih 30-50 tak dana kada je sneg na kolovozu mogucnost da koriste gradski saobracaj i imaju ustedu od 200-500e na gumama. Normalno da vozaci iz brdsko-planinskih krajeva ipak moraju da da kupe zimske gume jer znaju da potreba za automobilom ne bira vreme. Takodje vidimo da su nam zime sve suvlje i toplije tako da je pitanje za desetak godina koliko ce biti pravih zimskih dana. Ja doduse imam nivu i za nju zimske gume ali cu ih staviti tek kada dnevna temperatura se spusti ispod 10-tak stepeni jer voziti zimsku gumu u danima kada je tempeatura 15-20 upravo cini da se guma usija i gubi kvalitetno prianjanje.

Zuki

pre 10 godina

(confidence in motion, 31. oktobar 2013 13:04)

Odakle ti to da se na AWD ne stavljaju lanci? Imam i ja AWD i celu zimu vozim lance u gepeku. Kod mene se montiraju na prednje tockove, pogledaj uputstvo proizvodjaca za svoj automobil. Inace, policija mi nikad nije trazila da stavim lance (Kopaonik). Samo pitaju da li je 4x4 i pokazu da prodjem. Nikad ih nisam upotrebio ali je kazna za neposedovanje istih u rangu cene lanaca. Inace, u Evropi ako znak kaze da su obavezni onda ih obavezno i stavljas bez obzira na vrstu pogona.

Zdrav Razum

pre 10 godina

@confidence in motion, 31. oktobar 2013 13:04,

Nemozes nikom pametnom objasniti da bas tebi sa dzipom ne trebaju zimske jer imas pogon na 4 tocka.....zasto?
Zato sto je tvoj tezak terenac pravi projektil tezeg kalibra prilikom kocenja sa 3 puta vecim kocionim tragom na letnjim gumama nego sto bi bilo na zimskim pod zimskim po snegu i ledu, to svi testovi obejktivnim podacima dokazuju a i moje iskustvo od preko 1.000.000 predjenih kilometara automobilom sirom sveta pod raznim vremenskim uslovima.

Za dzip ili SUV, koji ima pogon na sva 4 tocka, je prijanjanje prilikom kretanja po snegu letnjim ili terenskim gumama sigurno lakse nego obicnim autommobilima, ali prilikom kocenja ili proklizavanja na stranu je opasnost za ucesnike u saobracaju jer je nezadrziv.

Policajac je u pravu ako takve vozace koji diskutuju umesto opomene odmah kazni.

COVEK

pre 10 godina

Trazite sve neke propise i udarate kazne a covek vozi yuga sa platom od 20h zivi bednhnž-a o a panduri dzipove ne smeju ni da zaustave nikako!

Samo kažem

pre 10 godina

Vozio sam i letnje i zimske zimi. U uslovima snega ne mogu se porediti. Međutim, kad zimi padne kiša ili kad se topi sneg, zimske gume su podložne akvapleningu jer jednostavno nisu pravljene za vodu, a i zaustavni put je daleko veći.
Letnje gume na snegu neću ni da komentarišem (a vozio sam i njih dok je bilo važno imati bilo kakve gume na autu).

Zimske gume na vrućem asfaltu su po meni opasnije, nego letnje zimi na suvom. Zašto? Pa zbog njihove mekoće na visokim temperaturama i manje prijanjajuće površine zbog krampona i širokih razmaka između njih.

???

pre 10 godina

po ovome na duzi put vozac mora da ponese zimske gume u gepeku ako nema snega ,a ako padne sneg po povratku mora ih montirati ,i tako svaki 5-i dan.

dejan

pre 10 godina

saobracajni znak sa nacrtanim lancima je znak za upotrebu zimske opreme a ne samo lanaca ako imate zimske gume ne morate imati i lance

samo da pitam

pre 9 godina

Uvek pazim o bezbednosti, vozim vec 16 godina, jednom samo sudar i to me zena odalamila otpozadi na semaforu bez dozvoe i sa neregistrovanim auotm, uvek sva deca pozadi u sedistima i sa pojasom ali moram da pitam nesto.
Meni se cini da je zakon, prvobitno kad je najavljivan, propisivao obavezu zimskih guma na POGONSKOJ osovini. Da li moze neko da mi precizno kaze i obrazlozi da li je to negde u pravilniku i dalje pomenuto ili je izbaceno.
Iskreno, pored troje dece iako radimo i zena i ja, nemamo para za sve cetiri :(
Hvala unapred

Vesko Petrovic

pre 8 godina

Ocigledno, agencija za bezbednost je godinama mozgala sta da radi, pre nego sto je pre 3 god donela zakon za 4mm / zimske gume . . Ali, hajde da vidimo kako je u Engleskoj: ne treba NISTA od sledeceg: prva pomoc, sijalice, trougao, sajla, . . Min dubina sare 1.6mm preko cele godine, ne pale se svetla danju . . kao i u celoj zapadnoj Evropi uostalom. E sad, pitanje glasi: da li su u Srb oblaci deblji, dani mracniji, noci tamnije . . pa nam treba vise svetla ? A putevi klizaviji, ima vise snega (nego u Skotskoj ili severnoj Nemackoj ??). Ili smo mozda pametniji od engleza, nemaca, francuza?
A sad jedan ozbiljan komentar: Kablovi I instalacija u vozilu se projektuju, da bezbedno izdre oko 70% vremena sledecih 10-15 godina. S druge strane nas zakon zahteva 100% upotrebu svetala, sto dodatno opterecuje akumulator, kablove, sijalice. Prema tome postoji rizik od previsokih temperature, pozara I slicno.
Jednostavno, specifikacija dizajna "elektrike" u autu nije u skladu sa nasim zakonom. Ovde ima elemenata za tuzenje drzave: zakon te tera da "silujes" kablove i ostalu elektriku, po 8+ sati (taksisti), cime ugrozavas bezbednost (moguc pozar) putnika a svoju.

???

pre 10 godina

po ovome na duzi put vozac mora da ponese zimske gume u gepeku ako nema snega ,a ako padne sneg po povratku mora ih montirati ,i tako svaki 5-i dan.

Igor CZ

pre 10 godina

Pravilnik kaze "U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku "

Kakva glupost. Idem na autoput i da nosim lance sa sobom?

pekepele

pre 10 godina

I kako onda ocekivati manji broj poginulih?Ja sam kupio 4 zimske gume ali sta vredi.Neko ujutro ode na posao,nema snega.U povratku sneg pada,sve zatrpano.Da li ce on ostaviti kola i vratiti se kuci autobusom?Nece naravno,nego ce upaliti kola i mene ili nekog drugog udariti ili se zaglaviti i napraviti kolonu od par km.Znaci ,onaj koji ne zameni letnje gume treba da kupi pasulj pa da gleda u njega i procenjuje da li ce biti padavina.Super zakon!

maxy

pre 10 godina

"Dešavaće se da u periodu od 1. novembra od 1. aprila temperatura bude i znatno više od 7 stepeni, kao što je to i ovih dana, ali ti intervali nisu predugi s obzirom na to da iznenada može doći do pada temperature."
To se dešava veoma često, a ne sporadično i u skladu je sa klimatskim promenama kojima smo svedoci, pa bar prema pričama starijih nisam doživeo sneg i zimu kakve su bile ranije.
Ja sam jedan od onih vozača koji menjaju komplet točkove, dakle imam letnji i zimski set točkova. Zimske sam stavio pre 10 dana i u ovim temperaturnim opsezima imam mali problem da kretanjem pod malo jačim gasom (npr. semafor na oštroj uzbrdici) jer sa zimskim pneumaticima imam problem proklizavanja pogonskih točkova i redovno mi se pali elektronika koja pokušava da zauzda auto. Trebalo bi izvući statistiku po regionima i utvrditi u kojim granicama se kreće temperatura u odnosu na kalendar. Jer koliko je opasno voziti sa letnjim pneumatikom ispod 7 stepeni, skoro isto toliko je opasno voziti i sa zimskim pneumatikom preko 7 stepeni. Da se razumemo ne treba ih porediti sa ekstremima, ali M+S guma sa pahuljicom je poprilično opasna u sred jula i avgusta kada temperature vazduha prelaze 45 stepeni, a temperature asfalta i 80 stepeni.

Tesha

pre 10 godina

Ja bih samo hteo da, gospodi koja misli da se razume u pneumatike da objasnim moj slucaj. Imam Suzuku Vitaru sa zimskim gumama koje ne skidam vec skoro tri godine (leti, zimi) i nikad nisam imao problem sa kocenjem, niti prijanjanjem ili ne znam cime vise ni kad su temp 45 stepeni, a ta prica da zimske gume su losije leti, jesu, ali ne moze da se poredi sa situacijom kada imas letnje gume zimi, kada je veliki sneg na putu. Nit' mozes da krenes kako valja, da zakocis nesto naglo, abs vraca instant(na drugim kolima) itd. Samo vi stavite zimske gume kad padne prvi sneg i ne skidajte do aprila, jer sigurno neces da imas problema ako je napolju 20-ak stepeni, a vidim neki ljudi pominju da preko 7 stepeni zimske se ponasaju ovako, onako...

Zuki

pre 10 godina

(confidence in motion, 31. oktobar 2013 13:04)

Odakle ti to da se na AWD ne stavljaju lanci? Imam i ja AWD i celu zimu vozim lance u gepeku. Kod mene se montiraju na prednje tockove, pogledaj uputstvo proizvodjaca za svoj automobil. Inace, policija mi nikad nije trazila da stavim lance (Kopaonik). Samo pitaju da li je 4x4 i pokazu da prodjem. Nikad ih nisam upotrebio ali je kazna za neposedovanje istih u rangu cene lanaca. Inace, u Evropi ako znak kaze da su obavezni onda ih obavezno i stavljas bez obzira na vrstu pogona.

Zdrav Razum

pre 10 godina

@confidence in motion, 31. oktobar 2013 13:04,

Nemozes nikom pametnom objasniti da bas tebi sa dzipom ne trebaju zimske jer imas pogon na 4 tocka.....zasto?
Zato sto je tvoj tezak terenac pravi projektil tezeg kalibra prilikom kocenja sa 3 puta vecim kocionim tragom na letnjim gumama nego sto bi bilo na zimskim pod zimskim po snegu i ledu, to svi testovi obejktivnim podacima dokazuju a i moje iskustvo od preko 1.000.000 predjenih kilometara automobilom sirom sveta pod raznim vremenskim uslovima.

Za dzip ili SUV, koji ima pogon na sva 4 tocka, je prijanjanje prilikom kretanja po snegu letnjim ili terenskim gumama sigurno lakse nego obicnim autommobilima, ali prilikom kocenja ili proklizavanja na stranu je opasnost za ucesnike u saobracaju jer je nezadrziv.

Policajac je u pravu ako takve vozace koji diskutuju umesto opomene odmah kazni.

Marko Bošković

pre 10 godina

Mi uvek moramo da budemo veći katolici od pape. kod nas je obaveza korišćenja zimskih guma od 1.Nov-1.Apr. U Sloveniji je od 15, nov do 15 marta, a tamo ima mnogo više snega. Ispada da smo mi pametniji.

confidence in motion

pre 10 godina

Imam vozilo sa AWD na koje se ne stavljaju lanci. Ali kako to da objasnim policajcu ako me zaustavi? Da li moram samo zbog forme da kupim lance i držim ih u gepeku cele zime?

dr. kraljevicMarko

pre 10 godina

Onda ce pored policije u patroli biti i po jedan meteorolog?? Mislim ko ce biti kompetentan da proceni jel mraz na putu, poledica, jeste...nije...bice ovde muljaze i mesta korupciji i mitu!!!

Миле

pre 10 godina

@Kritika
Ако ћемо увек нешто да критикујем а ништа да предузимамо онда боље да заувек ћутимо. Од нечега се ипак мора почети. По Вашем испада да је боље имати, и лоше пнеуматике и лоше кочионе и управљачке системе заједно.
@d
Значи да возиш возило које не може да прође технички преглед, значи да си корумпиран јер си потплатио агенцију. За 16000,00 купиш одговарајуће зимске Тигар пнеуматике + 16000 за лето = 32000,00 и миран си 3-4 године а и више обзиром да са таквим возилом не можеш баш на далек пут ...

Samo kažem

pre 10 godina

Vozio sam i letnje i zimske zimi. U uslovima snega ne mogu se porediti. Međutim, kad zimi padne kiša ili kad se topi sneg, zimske gume su podložne akvapleningu jer jednostavno nisu pravljene za vodu, a i zaustavni put je daleko veći.
Letnje gume na snegu neću ni da komentarišem (a vozio sam i njih dok je bilo važno imati bilo kakve gume na autu).

Zimske gume na vrućem asfaltu su po meni opasnije, nego letnje zimi na suvom. Zašto? Pa zbog njihove mekoće na visokim temperaturama i manje prijanjajuće površine zbog krampona i širokih razmaka između njih.

COVEK

pre 10 godina

Trazite sve neke propise i udarate kazne a covek vozi yuga sa platom od 20h zivi bednhnž-a o a panduri dzipove ne smeju ni da zaustave nikako!

Igor

pre 10 godina

Ovakvo pravilo je i u Nemackoj. Razlikuje se samo u 2 detalja:

1) zimske/letnje gume nisu povezane ni sa jednim datumom, nego uslovima na putu. Recimo, sta ako sneg padne 28 Oktobra? Desavalo se...

2) Ako su uslovi na putu prigodni za letnje gume, sve je OK. Ako pak na putu ima snega/leda i/ili je temperatura ispod 7C - i dalje je sve OK, sve dok se ne desi udes! E, ako se desi udes i ti si ucestvovao, i dodje policija, i ti nisi imao zimske gume (a napolju su uslovi za zimske gume), onda si ti kriv za sve automatski! Svu stetu moras da platis iz svog dzepa jer ni tvoje i tudje osiguranje nece da pokrije ni jedan Evro.

Onda ides logikom: bolje da kupim 4 z. gume x 45 evra = 180 Evra, i da mi traju nekoliko godina (jer vozim samo pola godine), a i one letnje ce duze da traju, nego da me udari neko (idem od toga da necu ja da pogresim) pa da mu posle popravljam i njegova kola, i moja, i ko zna sta jos...

Pretpostavka je da su ti pare problem, i da vozis mala kola sa gumama do R15. Ako sad krenemo s pricom - e, da, ali za mog dzipa su gume 1000 evra, onda brale - ili vozi dzipa i plati sve sto treba da se plati, ili nemoj da teras silu, prodaj dzipa, kupi Punto i stavi gume od 180 evra.

dejan

pre 10 godina

saobracajni znak sa nacrtanim lancima je znak za upotrebu zimske opreme a ne samo lanaca ako imate zimske gume ne morate imati i lance

Jaznam

pre 10 godina

Podrzavam zakon! Imao sam priliku da vozim sa losim gumama zimi, verujte da je bolje ne voziti nego voziti, niti mozes da krenes niti mozes da stanes, uzas. Zato sa novim ne osetis sneg, mada po ledu samo nek je Bog u pomoci. Treba imati i lance, to jednom kupis i tu su, ne menjaju se svake godine, moji su stari kolko i auto, a nikad ih nisam ni stavljao, al treba imati. Ja takodje uvek u autu imam noz, upaljac i lampu, slusao sam savet "Ber Grilsa" :-)

DarkoSRB

pre 10 godina

Vozim Opel kadet suzu iz 1987-me godine. U zimskim uslovima kad krene sneg, skidam letnje tockove i stavjam zimske tockove na kojima je guma Sawa koja je vrh vrhova za sneg i led a cija mekoca je savrsena za mraz i jugav sneg kada je najteze voziti. Kad vozim zimi, gume mu bacaju pracice snega velicine pomfrita, kao konfete iza mene, samo seju. Ta guma ne ume da ostavi vozaca na snegu. Bez lanaca gazim suvi sneg i dublji za 5 cm nego sto je najniza donja strana prednjeg branika pa samo prsti levo i desno kao buldozer da vozis. Naravno, neki vozici i gusenice da imaju, oni proklizavaju i slicu sa puta. Fora je ne voziti brze a ni sporije od druge brzine i nekih 25 na sat i bez prevelikog gasa kada je uzbrdnjica u pitanju, bez naglog skretanja ili kocenja, to je zlatno pravilo. Ako nemate ABS, gazite kocnicu i pustajte u sto kracem intervalu kad stajete ili idete nizbrdo. Ponekad je bolje i ne kociti nego naglo zgaziti i drzati kocnicu. Ako ste novi vozac, savetujem da se na snegu malo zabavljate na nekom poligonu, betonskom stadionu ili na nekoj sirokoj deonici puta i malo izvodite nagle pokrete, malo rucna, zanosenje, drzanje pravca prilikom proklizavanja i kontriranje volanom prilikom zanosenja, cisto da steknete osecaj i praksu. Svakako postujte krivine i one ce postovati vas. I jako dobrim vozacima se desavaju nezgode, opreza nikad dosta po snegu.

mikin

pre 10 godina

"Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. "
-------------------------------------
Ako bi g. Okanovic mogao da odgovori: "u kojoj to drzavi evropske unije vazi ovakvo pravilo - zakon?"
Zimske gume su SASVIM DOVOLJNE za putovanje u zimskim islovima kroz SVE zemlje EU. Cak i u Svedskoj ... gde je inace minimalna sara dubine 3mm!
A kod nas ... jos 1mm odozgo i plus lanci! Udri po narodu, ima previse!

pametnjaković

pre 10 godina

Da li to vlast računa na savest i samodisciplinu vozača u Srbiji?Čim ostaviš opciju u propisu računaj da je to propalo.Da li neko stavarno misli da će ljudi po snegu montirati zimske gume ako ih nije postavio prvog novembra!?Biće ono , Ma koga j...be odavde do onde!A posče statistika crnja od najcrnjeg ratišta!

confidence in motion

pre 10 godina

@Zuki

Neću da ulazim u to koji auto voziš, sigurno je sve što kažeš tačno i važi za tvoj auto, ti najbolje znaš.
Ali dozvoli i da ja možda znam šta piše u uputstvu za moj auto, koje je odavno pročitano i izučeno do detalja. A tamo vrlo jasno piše da se na vozilo ne smeju montirati lanci. Tako da moje pitanje i nije baš tako glupo, kao što ti izgleda misliš.

kritika

pre 10 godina

@mile
Naravno da ne odobravam voznju suprotnu propisima, ma koliko oni nedoreceni i besmisleni bili. ali ne odobravam zmurenje ispred mnogo veceg problema kao sto je tehnicka neispravnost vozila u sustini koja se uglavnom otkriva na vanrednom tehnickom pregledu. Znaci da se na redovnom nista ne uradi kako treba a da se on uredno naplati. ja nisam majstor, i ocekujem da ako sam odveo auto na tehnicki da mi bude ukazano na potencijalnu neispravnost. jaaaaako je retko da do neispravnosti dodje odjednom.

doslednost i potpunost u ispunjavanju zakonskih i podzakonskih akata, bez preksakanja. Je l' zabranjeno voziti i telefonirati? Jeste. i? svi telefonijraju i voze.

Dan

pre 10 godina

Što se tiče negodovanja zbog pravilnika o zimskoj opremi, sve je jasno kad znamo da su isti stručnjaci smišljali i ČĆŠŽĐ na registarskim tablicama. Da nije tragično bilo bi smešno.

samo da pitam

pre 9 godina

Uvek pazim o bezbednosti, vozim vec 16 godina, jednom samo sudar i to me zena odalamila otpozadi na semaforu bez dozvoe i sa neregistrovanim auotm, uvek sva deca pozadi u sedistima i sa pojasom ali moram da pitam nesto.
Meni se cini da je zakon, prvobitno kad je najavljivan, propisivao obavezu zimskih guma na POGONSKOJ osovini. Da li moze neko da mi precizno kaze i obrazlozi da li je to negde u pravilniku i dalje pomenuto ili je izbaceno.
Iskreno, pored troje dece iako radimo i zena i ja, nemamo para za sve cetiri :(
Hvala unapred

Vesko Petrovic

pre 8 godina

Ocigledno, agencija za bezbednost je godinama mozgala sta da radi, pre nego sto je pre 3 god donela zakon za 4mm / zimske gume . . Ali, hajde da vidimo kako je u Engleskoj: ne treba NISTA od sledeceg: prva pomoc, sijalice, trougao, sajla, . . Min dubina sare 1.6mm preko cele godine, ne pale se svetla danju . . kao i u celoj zapadnoj Evropi uostalom. E sad, pitanje glasi: da li su u Srb oblaci deblji, dani mracniji, noci tamnije . . pa nam treba vise svetla ? A putevi klizaviji, ima vise snega (nego u Skotskoj ili severnoj Nemackoj ??). Ili smo mozda pametniji od engleza, nemaca, francuza?
A sad jedan ozbiljan komentar: Kablovi I instalacija u vozilu se projektuju, da bezbedno izdre oko 70% vremena sledecih 10-15 godina. S druge strane nas zakon zahteva 100% upotrebu svetala, sto dodatno opterecuje akumulator, kablove, sijalice. Prema tome postoji rizik od previsokih temperature, pozara I slicno.
Jednostavno, specifikacija dizajna "elektrike" u autu nije u skladu sa nasim zakonom. Ovde ima elemenata za tuzenje drzave: zakon te tera da "silujes" kablove i ostalu elektriku, po 8+ sati (taksisti), cime ugrozavas bezbednost (moguc pozar) putnika a svoju.

Cole

pre 10 godina

Prvenstveno treba znati da
ne znaš da voziš, da se
ne zalećeš k'o volina,
pošto samo slepčine daju migavac,
takođe treba znati biti šmeker
a da pri tom uvek daješ migavac
pri skretanju ili preticanju...

Eto, tako blizu a toliko daleko
od toga da svi zajedno učestvujemo
u smanjenju saobraćajnih nesreća.

aca

pre 10 godina

Ovakvo resenje je potpuno u skladu sa razumom. Prvo vozaci koji voze pretezno po gradovima i imaju tih 30-50 tak dana kada je sneg na kolovozu mogucnost da koriste gradski saobracaj i imaju ustedu od 200-500e na gumama. Normalno da vozaci iz brdsko-planinskih krajeva ipak moraju da da kupe zimske gume jer znaju da potreba za automobilom ne bira vreme. Takodje vidimo da su nam zime sve suvlje i toplije tako da je pitanje za desetak godina koliko ce biti pravih zimskih dana. Ja doduse imam nivu i za nju zimske gume ali cu ih staviti tek kada dnevna temperatura se spusti ispod 10-tak stepeni jer voziti zimsku gumu u danima kada je tempeatura 15-20 upravo cini da se guma usija i gubi kvalitetno prianjanje.