Nedelja, 27.10.2013.

18:20

Šta ako ne stavite zimske gume?

Izvor: B92

Šta ako ne stavite zimske gume? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Onako

pre 10 godina

Ja imam pitanje za ove što pričaju bajke o sastavu smeše za gume. Kako guma zna da li je temperatura asfalta +60 ili +20 stepeni, odnosno +20 i -20? U oba slučaja razlika u temperaturi je 40 stepeni celzijusa. Po njihovoj logici, zimska guma bi na plus 40 ostavljala tragove kao žvaka, a letnja parčiće na -20, a znamo da to nije tako.

Inače, pre dve zime, kada je 3 nedelje bilo -20 i auto mi je stajao zavejan u snegu, sišao sam da vidim da li su mi se letnje Mišelinke plastificirale, i gle čuda, posle toliko stajanja, gumu sam mogao da pritisnem palcem, i da se ulegne gazeći sloj.

Najvažnija razlika između letnjih i zimskih guma jeste u šari i broju blokova na gazećoj površini. Šara na zimskim gumama je napravljena da bolje ''hvata'' sneg, ali na žalost, većina zimskih guma ima vrlo loše osobine po mokrom kolovozu gde zbog te iste šare dolazi do težeg izbacivanja vode iz kanala i zbog toga do preranog akvapleninga, odnosno, klizanja. Na ledu, ali i opalom lišću, ti ne pomaže nikakva guma, već pamet, sreća i bog.

Problem zimskih guma, u obliku u kome se sada prodaju, jeste zarada trgovaca i proizvođača, ali i to što mnogi vozači pomisle da sa tim gumama po snegu i bljuzgavici mogu da voze kao po suvom, pa je zato broj nesreća veći. No, tako će biti dokle god trgovci budu pisali zakone...

sinisa petakovic

pre 10 godina

svake godine u ovo doba ista prica o gumama!ponekad mislim da ih namerno plasiraju novinari koji se bave automobilizmom da bi imali sta da pricaju i popune stranice u autocasopisima.Inace imam i set zimskih guma na celicnim felnama i obicno ih stavim u decembru i skinem u martu.Nikakav benefit od njih nisam primetio pri voznji pri suvom i temperaturama 0 i sitnom plusu, ali kad sam isao do kopaonika zavejanog u mecavi itekako se vidi razlika.Ne znam zasto svi kukaju na zakon kada on ostavlja mogucnost da predjete zimu sa letnjim ili univerzalnim gumama a za onih nekoliko nedelja snega ima autobusa....
ali mi je uvek cudno kako ovde niko ne postavlja pitanje vezano za dvotockase koji svi imaju letnje gume? ako vec dobar deo nas motorista ne vozi zimi, zasto onda placamo registraciju za celu godinu umesto za period koliko bih vozili?
sta je sa onim nesretnicima iz kuriskih sluzbi koji po snegu voze dostavne mopede?
verujte, svaki auto je sa letnjim gumama je stabilniji po snegu nego bilo koji dvotockas

Zlatiborac

pre 10 godina

Gume. kao i cipele kupujete iskljucivo zbog sebe a ne zbog zakona, guma i cizma glavu cuva. Dovoljno je sat vremena da je temperatura ispod nule i da covek krene sa letnjim gumama do prodavnice, 300metara dalje i da ne daj boze izgubi glavu zbog leda!

aca

pre 10 godina

A sta cemo kada zimi temperature budu preko 7 stepeni Celzijusovih a tada nije preporucljivo koriscenje zimskih pneumatika a pogotovo na 15-20 stepeni kada se mogu za par dana intezivne voznje usijati i izgubiti svoja svojstva i dobiti glazuru koja ce na prvom ledu i snegu biti gora od letnje gume. Ko zivi u vecem gradu i ne putuje previse svakako da mu zimske gume nisu potrebne a za 20-30 dana kijameta moze da ide gradskim autobusom pre nego da da od 250-500e za kupovinu i montazu guma.

Zoran

pre 10 godina

Citam kolike su kazne za prekrsaje, jesmo li mi u Srbiji gde je plata 350 evra? Kazna za sluzbeno vozilo 800000din. Jeste li vi normalni.

Davidov

pre 10 godina

(deda mraz, 29. oktobar 2013 08:18)
Nisi u pravu u sveobuhvatnoj kritici izmene zakona. Jedina kritika stoji za obavezne lance, što nije slučaj ni u Nordijskim državama. Problem efikasnosti pneumatika iznad i ispod +7 stepeni je praktično nerešiv za držvu gde imaš zimu sa +15 pa do -20. Ako po propisu montiraš zimske a bude zima većim delom preko 10 stepeni, što je čest slučaj kod nas,onda je problem sličan ko imaš letnje gume ispod +7. A ako se ne vozi ekstremno sve to pokriva svrhu.Na poledici bez snega generalno je opasno šta god imao od "obuće" na autu. Kad pada sneg bolje ne voziti auto, osim onaj ko mora,iz više razloga (so, rupe, bezbednosni razmak itd).

Digitalni miš

pre 10 godina

Zimi ne vozim jer nemam novca za zimske gume, ako treba negde da idem koristim autobus, neću da ugrožavam ni svoj ni život nekog drugog. Ako budem bio u mogućnosti da u toku sledećeg meseca kupim bar dve zimske za pogonske točkove - super, ako ne onda se opraštam od kola do Aprila.

mikin

pre 10 godina

"Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode, izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara."
--------------------------------------
Da li biste mogli upitati gosp. Okanovica sta biva u slucaju saobracajne nesrece za koju se ustanovi da se desila zbog upotrebe neadekvatnih pneumatika: postavljeni zimski pneumatici a temperatura bila daleko iznad za njih predvidjene temperature? Hoce li onda gosp. Okanovic reci da je do nesrece doslo zbog "neprilagodjene brzine uslovima puta" kao sto to uvek nakace vozacima ili ce neku odgovornost snositi i "zakonodavac" koji je vozace naterao na kalendarsku promenu pneumatika bez obzira na vreme?
Siguran sam da gosp. Okanovic zna kakvi su pogubni efekti upotrebe zimskih pneumatika kada im vreme nije .... bar jednako pogubni kao i letnjih u zimskim uslovima.

Miki

pre 10 godina

Gledajući sadašni zakon on sa odlukom da li da imate ili nemate zimske gume to je vaša odluka i ide u prilog gradjanima koji sebi ne mogu da priušte oba seta. U slučaju ako padne sneg, pošto nemate pare za zimske gume automobil ostavljate na parkingu ili u garazi i cekate lepše dane, što u ovom slucaju ne mora biti prvi april... ali pre svega ne ugrožavate druge. u slučaju da izadjete na sneg sa letnjim gumama ako se desi ispred vas neko naglo kočenje u gradskim gužvama neizbezno je skoro da ce te nekog udariti od pozadi. I što je još gore snosicete sve troškove...
Vozio sam i celave letnje i zimi i leti, nove letnje i zimi i leti, i naravno nove zimske i zimi i leti. Naravno o ćelavim gumam ne zelim ni da pričam to je jednako kao da bosi trčite po ledu...
Zakon nije bio ni usvojen prešao sam sa novih letnjih u sred zime na nove zimske... to je bilo oduševljenje, kontrola u svakom pogledu.
Tako ko god ima svoj zimski set neka ga namontira sa prvim zahladjenjem u novembru i neka ga neskida do aprila....
jedina nelogčnost zakona je minimalno 4mm šare gume, table po ravnici za obaveznu upotrebu lanaca??? itd. šta je sa 4x4 pogonom jer i oni moraju da imaju lance ?

isaac

pre 10 godina

Smešno je kad u ovoj jadnoj zemlji gde vlada haos i nezakonje, gde do juče niko nije ni znao šta je zimska guma, se odjednom počne primenjivati vrsta tzv. turbo-zakona pa imamo kombinaciju da smo obavezni da imamo istovremeno zimske gume i lance u gepeku, šta nije niti slučaj verujem u Sibiru ili na Grenlandu. Ili se koriste lanci s letnjim gumama ili samo zimske gume, ovakva nenormalna kombinacija ne postoji nigde. Srbija zemlja ekstrema, iz jednog ludila u drugo... Ima li neko uravnotežen da napiše jedan prost zakon?

Sergej

pre 10 godina

@Balkan: kada te u Nemackoj policija zaustavi a imas eksere u gumama, smesta ces dobiti zabranu da nastavis dalje da vozis. Maksimalnu pomoc koju mozes da dobijes je da ih zamolis da te odprate do sledece prodavnice guma gde mozes da kupis nove - bez eksera.

Jedino u malom predelu na granici s Austrijom oko Salcburga su spikes dozvoljeni ali samo austrijancima.

drvobradi

pre 10 godina

@Marko NS
Zimska guma je mekana, sa sirokim i dubokim sarama, sastav je takav da ostaje mekana ispod 7C. Na visokim temperaturama se brze trosi, ne postaje plasticna (to se desava sa letnjom na niskim, zbog tvrdoce), ali zbog sara ne prijanja najbolje pri velikim brzinama i u krivinama. Kada bi imala sare kao letnja guma, uz manja ojacanja (da ne puca kod pregrevanja) imao bi dobre gume za trkanje, samo sto bi ih menjao svakih 3000km.

smurph

pre 10 godina

debilska odredba je ovo za lance, bar da je jedina takva u zakonu. i koliko ima samo odredbi po sistemu "moze da bude al ne mora da znaci". i zasto zakon nije isti za sve? ako policija nema zimske gume, zar oni nisu opasnost po druge ucesnike, ko ce njih da iskljuci iz saobracaja??! zasto svedska i druge zemlje imaju blaze propise po pitanju dubine sare, a znamo kakve su zime kod njih? mi vecito tripujemo da smo u svemu bolji od ostatka sveta, zato smo tu gde jesmo... da ne bude zabune, vec sam namontirao sve 4 zimske, ali ako postujem zakon, ne znaci da mislim da je dobar. isto tako za prvu pomoc, svega 5% ljudi je obuceno za to, ostali samo mogu vecu stetu da naprave, ali objasni ti to polupismenom saobracajcu. usta im puna zakona

Balkan

pre 10 godina

(David, 28. oktobar 2013 14:06) To sto pises su gluposti, raspitaj se malo. Rodjen sam i zivim u Svedskoj, i koristim gume sa ekserima, ali kad putujem u Dk ili Nemacku, ne skidam gume, jer sam tu samo u tranzitu, zabrana vazi za njihove gradjane, koji su konstantno tu. To sto pises je nebuloza. A zakon u Srbiji, da svako odluci o zimskim gumama ne treba komentarisati.

Vojvodinac

pre 10 godina

Zanimljiv je ovaj "novi zakon" kao i njegove izmene.
Opet kao da ga je pisalo malo dete, a onda malo pročešljam i vidim da je sam zakon, a zatim i izmene i dorade (brisanje gluposti) radio manje-više isti tim! Pa gde to još ima?
I šta očekivati od takvih "dopuna"!
Preporuka gospodinu Okanoviću da bar jednom sam provoza auto iz Kumodraža do Karaburme preko Autokomande, kada pada sneg na - temperaturi.
Sve će mu biti jasno.
Obavezni lanci, šara 4 mm, sve četiri zimske.... a cena 4 nove zimske gume je prosečna plata u Srbiji (jeftinije gume), i to dođu sa šarom 8mm!
Zar je toliko teško uskladiti propise sa propisima EU, čilj nam je da i stranci mogu voziti zimi našim putevima!
Da li svi stranci imaju našu prvu pomoć ili krše zakon sa onim paketom iz EU?
Dosta igranja sa zakonom, vreme je da se uozbiljimo!

ivan

pre 10 godina

kakva glupost sa lancima, svaka zimska guma ima bolju trakciju nego lanci. zimske gume nisu napravljene samo za ravnicu vucu one uzbrdo bolje od lanaca

deda mraz

pre 10 godina

zakon je notorna budalastina: vozači na svojim automobilima moraju da imaju sve četiri zimske ili univerzalne gume čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. ili stavljas zimske ili ne, ne cekas prognozu da bi znao sta da navuces na auto. to je isto kao pojam: malo trudna.

Black Crowe

pre 10 godina

Koja bre bezbednost? Letos su svi imali letnje gume pa izgibose ko' muve. Gume jesu bitne u nekim normalnim zemljama. Sta vredi zimska guma na nekom krshu, koji pritom vozi pijana budala ili napaljeni klinac?

Maki

pre 10 godina

U Njemackoj je dovoljno da imate zimske gume, dimenzija sare je po zakonu ista kao i kod ljetne gume. U Srbiji gdje vecina ljudi krpi kraj sa krajem izmisljaju 4mm i nakon toga guma je po zakonu neupotrebljiva + punih 5 mjeseci obavezna zimska oprema. Pa ima li tu logike?

filip

pre 10 godina

zivim u swe i ovde je minimalna sara na gumama u zimsko vreme 3mm a leti 1.6mm...bolje gume se preporucuju pozadi i to zbog proklizavanja u krivinama koje je najopasnije.

Da da

pre 10 godina

Mislim da je naslov pre trebao da bude a sta ako ne stavite letnje gume leti, cini mi se da preko 50% automobila ima Wintere all season. Zimske sad svi imaju i tako jos od pretprosle zime ne skidaju se.

pedja

pre 10 godina

@David Da li si pogledao najnoviji BMW-ov katalog zimske opreme? U ponudi se nalaze lanci koji svemirski izgledaju. Dakle, i Nemci su komedija?

it is I

pre 10 godina

auto je zimi u garaži, i onako ne vozim mnogo,pa da se ne izlažem trošku zamene...inače leti vozim na sve 4 nove gume... pozdrav i u svakom slučaju, uvek,pažljivo vozite !

wacom

pre 10 godina

pre 3 godine sam kupio set zimskih guma ali prosle godine ih nisam cak ni stavljao, jednostavno premalo je sneznih dana u beogradu za tako nesto. prosle zime mislim da nije bilo ukupno 7 dana sa snegom na kolovozu. voleo bih najvise da imam garazu pa mi auto ni ne vidi sneg.
inace ukoliko neko ima potrebu da bude po snegu u autu, zimske gume su apsolutno neophodne, cak i ove moje 4 wintere su neuporedivo bolje za sneg od skoro potpuno nove letnje gume sirine 205mm.

vlad

pre 10 godina

Za svojih 30 godina vožnje ni jednom nisam imao potrebe montirati lance. Dobre zimske gume su daleko važnije od nekih kinez lanaca sumnjivog kvaliteta.
U tekstu postoji još jedna neistina. Gume moraju da budu iste na jednoj osovini dok na drugoj mogu biti i od drugog proizvođača.

Nemo

pre 10 godina

Dragi moji sugradjani...
Zalosno je sto je ovo uopste tema za raspravu.
Bas bih voleo da mogu priustiti cetiri nove zimske gume, umesto sto su voziti na dve zimske na pogonskim i izbegavati snezne/ledovite dane.
To je zdrav razum, da se stave 4 zimske nove i da covek ne brine o svojoj bezbednosti, ili da brine da li onaj iza njega vozi na zimskim gumama...

Nazalost, danas je to prakticno luksuz pored svih redovnih izdataka.

Sasa67

pre 10 godina

Dobar zakon ali ako se setimo prosle zime mogli smo da vidimo autobuse GSB sa letnjim gumama pa cak i kamione koji su zaduzeni za ciscenje snega sa ulica da nemaju zimske gume a o tim kaznama koje se pominju za fizicka i pravna lica nije bilo nista

Sin po materi

pre 10 godina

Zimska sezona samo što nije a temperature preko 20 stepeni svaki dan. Nije dobro odrađen pravilnik jer se i sa svim zimskim gumama sada ne vozim lagodno nego razmišljam kako to nije dobro. A ne može se svaki dan menjati set kao da su čarape

Nex

pre 10 godina

Treba se voditi vremenom.
Ja sigurno prvog necu staviti osim ako ne bude neko veliko zahlađenje. A kako stvari stoje, nece jos skoro to zahlađenje.
Ali da treba zimska guma na nižim temperatura, treba.

stanko

pre 10 godina

Ja zivim u Vojvodini i kupio sam zimske gume i tokom cele prosle zime na putu je bilo snega ukupno sedam dana.A sve ostalo ili nije bilo snega ili je ocisceno i cim prestanu padavine odmah se i put osusi.Zakon je sprdnja.

Luks-Su

pre 10 godina

mislim da je ovaj pravilnik ok...ako nemas zimske nemoj po snegu vozis I ok...ionako zimska guma ima prednosti samo po snegu I nigde vise...ali otkud pravo osig.kucama da ne isplacuju stetu...ako je osiguranje obavezno...MOLIO BIH REDAKCIJU DA TO ISTRAZI

bane

pre 10 godina

Kad padne sneg ne vozim. Razlog prost, vec dva puta su me na semaforu zakucali od pozadi pametnjakovici na letnjim gumama. Mozda sam jednostavno baksuz...

Svrbija

pre 10 godina

Ne razumem samo zasto su lanci u gepeku obavezni. Vozim 18" i zimi i leti, a u uputstvu automobila pise da se lanci NE mogu montirati na takve felne. Sta ce mi onda lanci?

David

pre 10 godina

Ne razumem u kome veku zivimo. Pa ko jos koristi lance. Hahahaha. Ovo je toliko smesno da je i tuzno. Zimska guma je u evropi zimska i nekoriste se nikakvi lanci. Zivim u Svedskoj i ovde se koriste gume sa ekserima ali u slucaju da vozac zeli putovati kroz nemacku mora skinuti te gume jer nisu legalne. Obicne zimske bez eksera su u upotrebi i nikakvi lanci se ne koriste. Mi smo komedija!!!

vojvođanin

pre 10 godina

Od Vršca do Beograda imaju tri deonice na kojima stoji znak za upotrebu lanaca (u sred ravnice) znači da je kao i za smešna ograničenja sa ogradom i tri trake u istom pravcu, policiji ostavljeno da puni budžet ili jednu crvenu po sopstvenom nahođenju

pera

pre 10 godina

Ma dovoljno je samo ako auto učestvuje u udesu i nema zimske gume, a na putu ima snega i/ili leda, automatski je kriv i snosi troškove za ukupnu štetu. Pa onda neka svako za sebe izkalkuliše da li mu se isplati da stvalja zimske ili ne.

crazy processor

pre 10 godina

Ne svdja mi se ovo sto je znakom regulisano gde su obavezni lanci, bice da ce zaustavljati ljude odmah posle znaka iako bude 1cm snega. Ala ce da se opare ispred planinskih centara...

zoran

pre 10 godina

Jedini ispravan rezon je:

PRILAGODITI BRZINU USLOVIMA NA PUTU ! ! !

Sve ostalo, zimske gume, meke gume, tvrde gume, lanci i konopci je najobičnije palmuđenje i uzimanje para. Ako je normalan, nenapaljen ČOVEK za volanom mogu gume da budu i BEZ "ŠARA" bezbedno će stići od mesta "A" u mesto "B". Ako je pak neki napaljeni skorojević, nadmeni punoglavac koji glumi Fernanada Alonsa, tragedija se mora desiti pa sve i da ima zlatne gume na točkovima, ABS, SBS, PPS a ni PPV mu neće pomoći...

Deco, vozim od 1972. godine. I to VOZIM. Prešao sam ne manje od pola miliona kilometara i znam šta pričam.

nada22

pre 10 godina

Sve je to u redu sa zimskim gumama u zimskom periodu, ali zar je u Srbiji dozvoljeno KAMIONIMA da voze ĆELAVIM gumama (ne samo zimi)? Verovatno da jeste, jer SAOBRAĆAJNA policija NIKAD NE REAGUJE!

Miki

pre 10 godina

Zakon je do koske glupav i nedorecen.Kada je sneg i led mora zimske gume.Sta to znaci? Legnem uvece,ono fino vreme i u plusu.Ustanem ujutru, ono sve zavejano.Pakuj zimske gume u gepek i do prvog vulkanizrea(vec krsim "zakon") da menjam gume( 1500-2000 Din)Popodne vec lepo vreme i prognoza kaze bice lepo i u plusu sledecih 10 dana.Jel opet treba kod vulkanizera pa ajde sve obrnuto(1500-2000 Din.)Upravo tako kaze zakon i zbog toga je nakaradan i van pameti.

seljadin

pre 10 godina

kad je sneg, poledica, zaledjeno itd, ne vozim, a kad vozim zimi moraju biti uslovi za voznju jer vozim sa novim letnjim gumama. Ko ne mora uvek da ide kolima, neka ne kupuje zimske gume, a kad je sneg koristim gradski prevoz, noge...

Marko NS

pre 10 godina

Odlične zimske gume su mi spremne u garaži i tamo će dodaljnjeg i ostati- sinoć, u 01.00h bilo je 13°!! Inače- kako letnje "ne rade" ispod 8°, isto tako zimske postaju plastične preko 8°...

Lumia

pre 10 godina

Nema sanse da stavim zimsku gumu kada je napolju +25 po danu. Te zakone neka okace macku o rep, zimske 4 gume cu da stavim kada max temp bude 6-7 stepeni

UltraEra

pre 10 godina

Pravilnik je teška budalaština,a rezultati će biti kolapsi u sabraćaju prilikom prvog snega,mnogo bespotrebno razlupanih automobila , nadam se bez žrtava.Šta reći kada ni policija prošle godine nije imala na svojim vozilima zimske gume?!

Estrele!

pre 10 godina

Kad padne sneg ionako ne vozim. Zadnja vuca! Gume skupe tako da ce morati ove zima na letnjim. Nemam kesa da kupim zimske sve cetiri a vozim polako!

NemanjaBB

pre 10 godina

Razlog vise da se stave zimske ili da ne vozite, zamislite da imate saobracajni udes, niste krivi, ali platite stetu usled nedostatka zimskih pneumatika. Veliki rizik, kao da pijani imate saobracajku.

UltraEra

pre 10 godina

Pravilnik je teška budalaština,a rezultati će biti kolapsi u sabraćaju prilikom prvog snega,mnogo bespotrebno razlupanih automobila , nadam se bez žrtava.Šta reći kada ni policija prošle godine nije imala na svojim vozilima zimske gume?!

nada22

pre 10 godina

Sve je to u redu sa zimskim gumama u zimskom periodu, ali zar je u Srbiji dozvoljeno KAMIONIMA da voze ĆELAVIM gumama (ne samo zimi)? Verovatno da jeste, jer SAOBRAĆAJNA policija NIKAD NE REAGUJE!

NemanjaBB

pre 10 godina

Razlog vise da se stave zimske ili da ne vozite, zamislite da imate saobracajni udes, niste krivi, ali platite stetu usled nedostatka zimskih pneumatika. Veliki rizik, kao da pijani imate saobracajku.

David

pre 10 godina

Ne razumem u kome veku zivimo. Pa ko jos koristi lance. Hahahaha. Ovo je toliko smesno da je i tuzno. Zimska guma je u evropi zimska i nekoriste se nikakvi lanci. Zivim u Svedskoj i ovde se koriste gume sa ekserima ali u slucaju da vozac zeli putovati kroz nemacku mora skinuti te gume jer nisu legalne. Obicne zimske bez eksera su u upotrebi i nikakvi lanci se ne koriste. Mi smo komedija!!!

Marko NS

pre 10 godina

Odlične zimske gume su mi spremne u garaži i tamo će dodaljnjeg i ostati- sinoć, u 01.00h bilo je 13°!! Inače- kako letnje "ne rade" ispod 8°, isto tako zimske postaju plastične preko 8°...

crazy processor

pre 10 godina

Ne svdja mi se ovo sto je znakom regulisano gde su obavezni lanci, bice da ce zaustavljati ljude odmah posle znaka iako bude 1cm snega. Ala ce da se opare ispred planinskih centara...

seljadin

pre 10 godina

kad je sneg, poledica, zaledjeno itd, ne vozim, a kad vozim zimi moraju biti uslovi za voznju jer vozim sa novim letnjim gumama. Ko ne mora uvek da ide kolima, neka ne kupuje zimske gume, a kad je sneg koristim gradski prevoz, noge...

Estrele!

pre 10 godina

Kad padne sneg ionako ne vozim. Zadnja vuca! Gume skupe tako da ce morati ove zima na letnjim. Nemam kesa da kupim zimske sve cetiri a vozim polako!

Black Crowe

pre 10 godina

Koja bre bezbednost? Letos su svi imali letnje gume pa izgibose ko' muve. Gume jesu bitne u nekim normalnim zemljama. Sta vredi zimska guma na nekom krshu, koji pritom vozi pijana budala ili napaljeni klinac?

Da da

pre 10 godina

Mislim da je naslov pre trebao da bude a sta ako ne stavite letnje gume leti, cini mi se da preko 50% automobila ima Wintere all season. Zimske sad svi imaju i tako jos od pretprosle zime ne skidaju se.

Nex

pre 10 godina

Treba se voditi vremenom.
Ja sigurno prvog necu staviti osim ako ne bude neko veliko zahlađenje. A kako stvari stoje, nece jos skoro to zahlađenje.
Ali da treba zimska guma na nižim temperatura, treba.

Vojvodinac

pre 10 godina

Zanimljiv je ovaj "novi zakon" kao i njegove izmene.
Opet kao da ga je pisalo malo dete, a onda malo pročešljam i vidim da je sam zakon, a zatim i izmene i dorade (brisanje gluposti) radio manje-više isti tim! Pa gde to još ima?
I šta očekivati od takvih "dopuna"!
Preporuka gospodinu Okanoviću da bar jednom sam provoza auto iz Kumodraža do Karaburme preko Autokomande, kada pada sneg na - temperaturi.
Sve će mu biti jasno.
Obavezni lanci, šara 4 mm, sve četiri zimske.... a cena 4 nove zimske gume je prosečna plata u Srbiji (jeftinije gume), i to dođu sa šarom 8mm!
Zar je toliko teško uskladiti propise sa propisima EU, čilj nam je da i stranci mogu voziti zimi našim putevima!
Da li svi stranci imaju našu prvu pomoć ili krše zakon sa onim paketom iz EU?
Dosta igranja sa zakonom, vreme je da se uozbiljimo!

zoran

pre 10 godina

Jedini ispravan rezon je:

PRILAGODITI BRZINU USLOVIMA NA PUTU ! ! !

Sve ostalo, zimske gume, meke gume, tvrde gume, lanci i konopci je najobičnije palmuđenje i uzimanje para. Ako je normalan, nenapaljen ČOVEK za volanom mogu gume da budu i BEZ "ŠARA" bezbedno će stići od mesta "A" u mesto "B". Ako je pak neki napaljeni skorojević, nadmeni punoglavac koji glumi Fernanada Alonsa, tragedija se mora desiti pa sve i da ima zlatne gume na točkovima, ABS, SBS, PPS a ni PPV mu neće pomoći...

Deco, vozim od 1972. godine. I to VOZIM. Prešao sam ne manje od pola miliona kilometara i znam šta pričam.

filip

pre 10 godina

zivim u swe i ovde je minimalna sara na gumama u zimsko vreme 3mm a leti 1.6mm...bolje gume se preporucuju pozadi i to zbog proklizavanja u krivinama koje je najopasnije.

bane

pre 10 godina

Kad padne sneg ne vozim. Razlog prost, vec dva puta su me na semaforu zakucali od pozadi pametnjakovici na letnjim gumama. Mozda sam jednostavno baksuz...

Nemo

pre 10 godina

Dragi moji sugradjani...
Zalosno je sto je ovo uopste tema za raspravu.
Bas bih voleo da mogu priustiti cetiri nove zimske gume, umesto sto su voziti na dve zimske na pogonskim i izbegavati snezne/ledovite dane.
To je zdrav razum, da se stave 4 zimske nove i da covek ne brine o svojoj bezbednosti, ili da brine da li onaj iza njega vozi na zimskim gumama...

Nazalost, danas je to prakticno luksuz pored svih redovnih izdataka.

vlad

pre 10 godina

Za svojih 30 godina vožnje ni jednom nisam imao potrebe montirati lance. Dobre zimske gume su daleko važnije od nekih kinez lanaca sumnjivog kvaliteta.
U tekstu postoji još jedna neistina. Gume moraju da budu iste na jednoj osovini dok na drugoj mogu biti i od drugog proizvođača.

vojvođanin

pre 10 godina

Od Vršca do Beograda imaju tri deonice na kojima stoji znak za upotrebu lanaca (u sred ravnice) znači da je kao i za smešna ograničenja sa ogradom i tri trake u istom pravcu, policiji ostavljeno da puni budžet ili jednu crvenu po sopstvenom nahođenju

Lumia

pre 10 godina

Nema sanse da stavim zimsku gumu kada je napolju +25 po danu. Te zakone neka okace macku o rep, zimske 4 gume cu da stavim kada max temp bude 6-7 stepeni

Maki

pre 10 godina

U Njemackoj je dovoljno da imate zimske gume, dimenzija sare je po zakonu ista kao i kod ljetne gume. U Srbiji gdje vecina ljudi krpi kraj sa krajem izmisljaju 4mm i nakon toga guma je po zakonu neupotrebljiva + punih 5 mjeseci obavezna zimska oprema. Pa ima li tu logike?

wacom

pre 10 godina

pre 3 godine sam kupio set zimskih guma ali prosle godine ih nisam cak ni stavljao, jednostavno premalo je sneznih dana u beogradu za tako nesto. prosle zime mislim da nije bilo ukupno 7 dana sa snegom na kolovozu. voleo bih najvise da imam garazu pa mi auto ni ne vidi sneg.
inace ukoliko neko ima potrebu da bude po snegu u autu, zimske gume su apsolutno neophodne, cak i ove moje 4 wintere su neuporedivo bolje za sneg od skoro potpuno nove letnje gume sirine 205mm.

isaac

pre 10 godina

Smešno je kad u ovoj jadnoj zemlji gde vlada haos i nezakonje, gde do juče niko nije ni znao šta je zimska guma, se odjednom počne primenjivati vrsta tzv. turbo-zakona pa imamo kombinaciju da smo obavezni da imamo istovremeno zimske gume i lance u gepeku, šta nije niti slučaj verujem u Sibiru ili na Grenlandu. Ili se koriste lanci s letnjim gumama ili samo zimske gume, ovakva nenormalna kombinacija ne postoji nigde. Srbija zemlja ekstrema, iz jednog ludila u drugo... Ima li neko uravnotežen da napiše jedan prost zakon?

Sasa67

pre 10 godina

Dobar zakon ali ako se setimo prosle zime mogli smo da vidimo autobuse GSB sa letnjim gumama pa cak i kamione koji su zaduzeni za ciscenje snega sa ulica da nemaju zimske gume a o tim kaznama koje se pominju za fizicka i pravna lica nije bilo nista

Svrbija

pre 10 godina

Ne razumem samo zasto su lanci u gepeku obavezni. Vozim 18" i zimi i leti, a u uputstvu automobila pise da se lanci NE mogu montirati na takve felne. Sta ce mi onda lanci?

it is I

pre 10 godina

auto je zimi u garaži, i onako ne vozim mnogo,pa da se ne izlažem trošku zamene...inače leti vozim na sve 4 nove gume... pozdrav i u svakom slučaju, uvek,pažljivo vozite !

Luks-Su

pre 10 godina

mislim da je ovaj pravilnik ok...ako nemas zimske nemoj po snegu vozis I ok...ionako zimska guma ima prednosti samo po snegu I nigde vise...ali otkud pravo osig.kucama da ne isplacuju stetu...ako je osiguranje obavezno...MOLIO BIH REDAKCIJU DA TO ISTRAZI

pera

pre 10 godina

Ma dovoljno je samo ako auto učestvuje u udesu i nema zimske gume, a na putu ima snega i/ili leda, automatski je kriv i snosi troškove za ukupnu štetu. Pa onda neka svako za sebe izkalkuliše da li mu se isplati da stvalja zimske ili ne.

Miki

pre 10 godina

Zakon je do koske glupav i nedorecen.Kada je sneg i led mora zimske gume.Sta to znaci? Legnem uvece,ono fino vreme i u plusu.Ustanem ujutru, ono sve zavejano.Pakuj zimske gume u gepek i do prvog vulkanizrea(vec krsim "zakon") da menjam gume( 1500-2000 Din)Popodne vec lepo vreme i prognoza kaze bice lepo i u plusu sledecih 10 dana.Jel opet treba kod vulkanizera pa ajde sve obrnuto(1500-2000 Din.)Upravo tako kaze zakon i zbog toga je nakaradan i van pameti.

mikin

pre 10 godina

"Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode, izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara."
--------------------------------------
Da li biste mogli upitati gosp. Okanovica sta biva u slucaju saobracajne nesrece za koju se ustanovi da se desila zbog upotrebe neadekvatnih pneumatika: postavljeni zimski pneumatici a temperatura bila daleko iznad za njih predvidjene temperature? Hoce li onda gosp. Okanovic reci da je do nesrece doslo zbog "neprilagodjene brzine uslovima puta" kao sto to uvek nakace vozacima ili ce neku odgovornost snositi i "zakonodavac" koji je vozace naterao na kalendarsku promenu pneumatika bez obzira na vreme?
Siguran sam da gosp. Okanovic zna kakvi su pogubni efekti upotrebe zimskih pneumatika kada im vreme nije .... bar jednako pogubni kao i letnjih u zimskim uslovima.

Davidov

pre 10 godina

(deda mraz, 29. oktobar 2013 08:18)
Nisi u pravu u sveobuhvatnoj kritici izmene zakona. Jedina kritika stoji za obavezne lance, što nije slučaj ni u Nordijskim državama. Problem efikasnosti pneumatika iznad i ispod +7 stepeni je praktično nerešiv za držvu gde imaš zimu sa +15 pa do -20. Ako po propisu montiraš zimske a bude zima većim delom preko 10 stepeni, što je čest slučaj kod nas,onda je problem sličan ko imaš letnje gume ispod +7. A ako se ne vozi ekstremno sve to pokriva svrhu.Na poledici bez snega generalno je opasno šta god imao od "obuće" na autu. Kad pada sneg bolje ne voziti auto, osim onaj ko mora,iz više razloga (so, rupe, bezbednosni razmak itd).

stanko

pre 10 godina

Ja zivim u Vojvodini i kupio sam zimske gume i tokom cele prosle zime na putu je bilo snega ukupno sedam dana.A sve ostalo ili nije bilo snega ili je ocisceno i cim prestanu padavine odmah se i put osusi.Zakon je sprdnja.

Sin po materi

pre 10 godina

Zimska sezona samo što nije a temperature preko 20 stepeni svaki dan. Nije dobro odrađen pravilnik jer se i sa svim zimskim gumama sada ne vozim lagodno nego razmišljam kako to nije dobro. A ne može se svaki dan menjati set kao da su čarape

deda mraz

pre 10 godina

zakon je notorna budalastina: vozači na svojim automobilima moraju da imaju sve četiri zimske ili univerzalne gume čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. ili stavljas zimske ili ne, ne cekas prognozu da bi znao sta da navuces na auto. to je isto kao pojam: malo trudna.

Digitalni miš

pre 10 godina

Zimi ne vozim jer nemam novca za zimske gume, ako treba negde da idem koristim autobus, neću da ugrožavam ni svoj ni život nekog drugog. Ako budem bio u mogućnosti da u toku sledećeg meseca kupim bar dve zimske za pogonske točkove - super, ako ne onda se opraštam od kola do Aprila.

drvobradi

pre 10 godina

@Marko NS
Zimska guma je mekana, sa sirokim i dubokim sarama, sastav je takav da ostaje mekana ispod 7C. Na visokim temperaturama se brze trosi, ne postaje plasticna (to se desava sa letnjom na niskim, zbog tvrdoce), ali zbog sara ne prijanja najbolje pri velikim brzinama i u krivinama. Kada bi imala sare kao letnja guma, uz manja ojacanja (da ne puca kod pregrevanja) imao bi dobre gume za trkanje, samo sto bi ih menjao svakih 3000km.

aca

pre 10 godina

A sta cemo kada zimi temperature budu preko 7 stepeni Celzijusovih a tada nije preporucljivo koriscenje zimskih pneumatika a pogotovo na 15-20 stepeni kada se mogu za par dana intezivne voznje usijati i izgubiti svoja svojstva i dobiti glazuru koja ce na prvom ledu i snegu biti gora od letnje gume. Ko zivi u vecem gradu i ne putuje previse svakako da mu zimske gume nisu potrebne a za 20-30 dana kijameta moze da ide gradskim autobusom pre nego da da od 250-500e za kupovinu i montazu guma.

pedja

pre 10 godina

@David Da li si pogledao najnoviji BMW-ov katalog zimske opreme? U ponudi se nalaze lanci koji svemirski izgledaju. Dakle, i Nemci su komedija?

Balkan

pre 10 godina

(David, 28. oktobar 2013 14:06) To sto pises su gluposti, raspitaj se malo. Rodjen sam i zivim u Svedskoj, i koristim gume sa ekserima, ali kad putujem u Dk ili Nemacku, ne skidam gume, jer sam tu samo u tranzitu, zabrana vazi za njihove gradjane, koji su konstantno tu. To sto pises je nebuloza. A zakon u Srbiji, da svako odluci o zimskim gumama ne treba komentarisati.

Zoran

pre 10 godina

Citam kolike su kazne za prekrsaje, jesmo li mi u Srbiji gde je plata 350 evra? Kazna za sluzbeno vozilo 800000din. Jeste li vi normalni.

Sergej

pre 10 godina

@Balkan: kada te u Nemackoj policija zaustavi a imas eksere u gumama, smesta ces dobiti zabranu da nastavis dalje da vozis. Maksimalnu pomoc koju mozes da dobijes je da ih zamolis da te odprate do sledece prodavnice guma gde mozes da kupis nove - bez eksera.

Jedino u malom predelu na granici s Austrijom oko Salcburga su spikes dozvoljeni ali samo austrijancima.

Zlatiborac

pre 10 godina

Gume. kao i cipele kupujete iskljucivo zbog sebe a ne zbog zakona, guma i cizma glavu cuva. Dovoljno je sat vremena da je temperatura ispod nule i da covek krene sa letnjim gumama do prodavnice, 300metara dalje i da ne daj boze izgubi glavu zbog leda!

Onako

pre 10 godina

Ja imam pitanje za ove što pričaju bajke o sastavu smeše za gume. Kako guma zna da li je temperatura asfalta +60 ili +20 stepeni, odnosno +20 i -20? U oba slučaja razlika u temperaturi je 40 stepeni celzijusa. Po njihovoj logici, zimska guma bi na plus 40 ostavljala tragove kao žvaka, a letnja parčiće na -20, a znamo da to nije tako.

Inače, pre dve zime, kada je 3 nedelje bilo -20 i auto mi je stajao zavejan u snegu, sišao sam da vidim da li su mi se letnje Mišelinke plastificirale, i gle čuda, posle toliko stajanja, gumu sam mogao da pritisnem palcem, i da se ulegne gazeći sloj.

Najvažnija razlika između letnjih i zimskih guma jeste u šari i broju blokova na gazećoj površini. Šara na zimskim gumama je napravljena da bolje ''hvata'' sneg, ali na žalost, većina zimskih guma ima vrlo loše osobine po mokrom kolovozu gde zbog te iste šare dolazi do težeg izbacivanja vode iz kanala i zbog toga do preranog akvapleninga, odnosno, klizanja. Na ledu, ali i opalom lišću, ti ne pomaže nikakva guma, već pamet, sreća i bog.

Problem zimskih guma, u obliku u kome se sada prodaju, jeste zarada trgovaca i proizvođača, ali i to što mnogi vozači pomisle da sa tim gumama po snegu i bljuzgavici mogu da voze kao po suvom, pa je zato broj nesreća veći. No, tako će biti dokle god trgovci budu pisali zakone...

Miki

pre 10 godina

Gledajući sadašni zakon on sa odlukom da li da imate ili nemate zimske gume to je vaša odluka i ide u prilog gradjanima koji sebi ne mogu da priušte oba seta. U slučaju ako padne sneg, pošto nemate pare za zimske gume automobil ostavljate na parkingu ili u garazi i cekate lepše dane, što u ovom slucaju ne mora biti prvi april... ali pre svega ne ugrožavate druge. u slučaju da izadjete na sneg sa letnjim gumama ako se desi ispred vas neko naglo kočenje u gradskim gužvama neizbezno je skoro da ce te nekog udariti od pozadi. I što je još gore snosicete sve troškove...
Vozio sam i celave letnje i zimi i leti, nove letnje i zimi i leti, i naravno nove zimske i zimi i leti. Naravno o ćelavim gumam ne zelim ni da pričam to je jednako kao da bosi trčite po ledu...
Zakon nije bio ni usvojen prešao sam sa novih letnjih u sred zime na nove zimske... to je bilo oduševljenje, kontrola u svakom pogledu.
Tako ko god ima svoj zimski set neka ga namontira sa prvim zahladjenjem u novembru i neka ga neskida do aprila....
jedina nelogčnost zakona je minimalno 4mm šare gume, table po ravnici za obaveznu upotrebu lanaca??? itd. šta je sa 4x4 pogonom jer i oni moraju da imaju lance ?

sinisa petakovic

pre 10 godina

svake godine u ovo doba ista prica o gumama!ponekad mislim da ih namerno plasiraju novinari koji se bave automobilizmom da bi imali sta da pricaju i popune stranice u autocasopisima.Inace imam i set zimskih guma na celicnim felnama i obicno ih stavim u decembru i skinem u martu.Nikakav benefit od njih nisam primetio pri voznji pri suvom i temperaturama 0 i sitnom plusu, ali kad sam isao do kopaonika zavejanog u mecavi itekako se vidi razlika.Ne znam zasto svi kukaju na zakon kada on ostavlja mogucnost da predjete zimu sa letnjim ili univerzalnim gumama a za onih nekoliko nedelja snega ima autobusa....
ali mi je uvek cudno kako ovde niko ne postavlja pitanje vezano za dvotockase koji svi imaju letnje gume? ako vec dobar deo nas motorista ne vozi zimi, zasto onda placamo registraciju za celu godinu umesto za period koliko bih vozili?
sta je sa onim nesretnicima iz kuriskih sluzbi koji po snegu voze dostavne mopede?
verujte, svaki auto je sa letnjim gumama je stabilniji po snegu nego bilo koji dvotockas

ivan

pre 10 godina

kakva glupost sa lancima, svaka zimska guma ima bolju trakciju nego lanci. zimske gume nisu napravljene samo za ravnicu vucu one uzbrdo bolje od lanaca

smurph

pre 10 godina

debilska odredba je ovo za lance, bar da je jedina takva u zakonu. i koliko ima samo odredbi po sistemu "moze da bude al ne mora da znaci". i zasto zakon nije isti za sve? ako policija nema zimske gume, zar oni nisu opasnost po druge ucesnike, ko ce njih da iskljuci iz saobracaja??! zasto svedska i druge zemlje imaju blaze propise po pitanju dubine sare, a znamo kakve su zime kod njih? mi vecito tripujemo da smo u svemu bolji od ostatka sveta, zato smo tu gde jesmo... da ne bude zabune, vec sam namontirao sve 4 zimske, ali ako postujem zakon, ne znaci da mislim da je dobar. isto tako za prvu pomoc, svega 5% ljudi je obuceno za to, ostali samo mogu vecu stetu da naprave, ali objasni ti to polupismenom saobracajcu. usta im puna zakona

Estrele!

pre 10 godina

Kad padne sneg ionako ne vozim. Zadnja vuca! Gume skupe tako da ce morati ove zima na letnjim. Nemam kesa da kupim zimske sve cetiri a vozim polako!

David

pre 10 godina

Ne razumem u kome veku zivimo. Pa ko jos koristi lance. Hahahaha. Ovo je toliko smesno da je i tuzno. Zimska guma je u evropi zimska i nekoriste se nikakvi lanci. Zivim u Svedskoj i ovde se koriste gume sa ekserima ali u slucaju da vozac zeli putovati kroz nemacku mora skinuti te gume jer nisu legalne. Obicne zimske bez eksera su u upotrebi i nikakvi lanci se ne koriste. Mi smo komedija!!!

Marko NS

pre 10 godina

Odlične zimske gume su mi spremne u garaži i tamo će dodaljnjeg i ostati- sinoć, u 01.00h bilo je 13°!! Inače- kako letnje "ne rade" ispod 8°, isto tako zimske postaju plastične preko 8°...

Miki

pre 10 godina

Zakon je do koske glupav i nedorecen.Kada je sneg i led mora zimske gume.Sta to znaci? Legnem uvece,ono fino vreme i u plusu.Ustanem ujutru, ono sve zavejano.Pakuj zimske gume u gepek i do prvog vulkanizrea(vec krsim "zakon") da menjam gume( 1500-2000 Din)Popodne vec lepo vreme i prognoza kaze bice lepo i u plusu sledecih 10 dana.Jel opet treba kod vulkanizera pa ajde sve obrnuto(1500-2000 Din.)Upravo tako kaze zakon i zbog toga je nakaradan i van pameti.

zoran

pre 10 godina

Jedini ispravan rezon je:

PRILAGODITI BRZINU USLOVIMA NA PUTU ! ! !

Sve ostalo, zimske gume, meke gume, tvrde gume, lanci i konopci je najobičnije palmuđenje i uzimanje para. Ako je normalan, nenapaljen ČOVEK za volanom mogu gume da budu i BEZ "ŠARA" bezbedno će stići od mesta "A" u mesto "B". Ako je pak neki napaljeni skorojević, nadmeni punoglavac koji glumi Fernanada Alonsa, tragedija se mora desiti pa sve i da ima zlatne gume na točkovima, ABS, SBS, PPS a ni PPV mu neće pomoći...

Deco, vozim od 1972. godine. I to VOZIM. Prešao sam ne manje od pola miliona kilometara i znam šta pričam.

seljadin

pre 10 godina

kad je sneg, poledica, zaledjeno itd, ne vozim, a kad vozim zimi moraju biti uslovi za voznju jer vozim sa novim letnjim gumama. Ko ne mora uvek da ide kolima, neka ne kupuje zimske gume, a kad je sneg koristim gradski prevoz, noge...

UltraEra

pre 10 godina

Pravilnik je teška budalaština,a rezultati će biti kolapsi u sabraćaju prilikom prvog snega,mnogo bespotrebno razlupanih automobila , nadam se bez žrtava.Šta reći kada ni policija prošle godine nije imala na svojim vozilima zimske gume?!

ivan

pre 10 godina

kakva glupost sa lancima, svaka zimska guma ima bolju trakciju nego lanci. zimske gume nisu napravljene samo za ravnicu vucu one uzbrdo bolje od lanaca

crazy processor

pre 10 godina

Ne svdja mi se ovo sto je znakom regulisano gde su obavezni lanci, bice da ce zaustavljati ljude odmah posle znaka iako bude 1cm snega. Ala ce da se opare ispred planinskih centara...

stanko

pre 10 godina

Ja zivim u Vojvodini i kupio sam zimske gume i tokom cele prosle zime na putu je bilo snega ukupno sedam dana.A sve ostalo ili nije bilo snega ili je ocisceno i cim prestanu padavine odmah se i put osusi.Zakon je sprdnja.

aca

pre 10 godina

A sta cemo kada zimi temperature budu preko 7 stepeni Celzijusovih a tada nije preporucljivo koriscenje zimskih pneumatika a pogotovo na 15-20 stepeni kada se mogu za par dana intezivne voznje usijati i izgubiti svoja svojstva i dobiti glazuru koja ce na prvom ledu i snegu biti gora od letnje gume. Ko zivi u vecem gradu i ne putuje previse svakako da mu zimske gume nisu potrebne a za 20-30 dana kijameta moze da ide gradskim autobusom pre nego da da od 250-500e za kupovinu i montazu guma.

NemanjaBB

pre 10 godina

Razlog vise da se stave zimske ili da ne vozite, zamislite da imate saobracajni udes, niste krivi, ali platite stetu usled nedostatka zimskih pneumatika. Veliki rizik, kao da pijani imate saobracajku.

nada22

pre 10 godina

Sve je to u redu sa zimskim gumama u zimskom periodu, ali zar je u Srbiji dozvoljeno KAMIONIMA da voze ĆELAVIM gumama (ne samo zimi)? Verovatno da jeste, jer SAOBRAĆAJNA policija NIKAD NE REAGUJE!

Luks-Su

pre 10 godina

mislim da je ovaj pravilnik ok...ako nemas zimske nemoj po snegu vozis I ok...ionako zimska guma ima prednosti samo po snegu I nigde vise...ali otkud pravo osig.kucama da ne isplacuju stetu...ako je osiguranje obavezno...MOLIO BIH REDAKCIJU DA TO ISTRAZI

Maki

pre 10 godina

U Njemackoj je dovoljno da imate zimske gume, dimenzija sare je po zakonu ista kao i kod ljetne gume. U Srbiji gdje vecina ljudi krpi kraj sa krajem izmisljaju 4mm i nakon toga guma je po zakonu neupotrebljiva + punih 5 mjeseci obavezna zimska oprema. Pa ima li tu logike?

Black Crowe

pre 10 godina

Koja bre bezbednost? Letos su svi imali letnje gume pa izgibose ko' muve. Gume jesu bitne u nekim normalnim zemljama. Sta vredi zimska guma na nekom krshu, koji pritom vozi pijana budala ili napaljeni klinac?

Svrbija

pre 10 godina

Ne razumem samo zasto su lanci u gepeku obavezni. Vozim 18" i zimi i leti, a u uputstvu automobila pise da se lanci NE mogu montirati na takve felne. Sta ce mi onda lanci?

mikin

pre 10 godina

"Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode, izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara."
--------------------------------------
Da li biste mogli upitati gosp. Okanovica sta biva u slucaju saobracajne nesrece za koju se ustanovi da se desila zbog upotrebe neadekvatnih pneumatika: postavljeni zimski pneumatici a temperatura bila daleko iznad za njih predvidjene temperature? Hoce li onda gosp. Okanovic reci da je do nesrece doslo zbog "neprilagodjene brzine uslovima puta" kao sto to uvek nakace vozacima ili ce neku odgovornost snositi i "zakonodavac" koji je vozace naterao na kalendarsku promenu pneumatika bez obzira na vreme?
Siguran sam da gosp. Okanovic zna kakvi su pogubni efekti upotrebe zimskih pneumatika kada im vreme nije .... bar jednako pogubni kao i letnjih u zimskim uslovima.

Onako

pre 10 godina

Ja imam pitanje za ove što pričaju bajke o sastavu smeše za gume. Kako guma zna da li je temperatura asfalta +60 ili +20 stepeni, odnosno +20 i -20? U oba slučaja razlika u temperaturi je 40 stepeni celzijusa. Po njihovoj logici, zimska guma bi na plus 40 ostavljala tragove kao žvaka, a letnja parčiće na -20, a znamo da to nije tako.

Inače, pre dve zime, kada je 3 nedelje bilo -20 i auto mi je stajao zavejan u snegu, sišao sam da vidim da li su mi se letnje Mišelinke plastificirale, i gle čuda, posle toliko stajanja, gumu sam mogao da pritisnem palcem, i da se ulegne gazeći sloj.

Najvažnija razlika između letnjih i zimskih guma jeste u šari i broju blokova na gazećoj površini. Šara na zimskim gumama je napravljena da bolje ''hvata'' sneg, ali na žalost, većina zimskih guma ima vrlo loše osobine po mokrom kolovozu gde zbog te iste šare dolazi do težeg izbacivanja vode iz kanala i zbog toga do preranog akvapleninga, odnosno, klizanja. Na ledu, ali i opalom lišću, ti ne pomaže nikakva guma, već pamet, sreća i bog.

Problem zimskih guma, u obliku u kome se sada prodaju, jeste zarada trgovaca i proizvođača, ali i to što mnogi vozači pomisle da sa tim gumama po snegu i bljuzgavici mogu da voze kao po suvom, pa je zato broj nesreća veći. No, tako će biti dokle god trgovci budu pisali zakone...

vojvođanin

pre 10 godina

Od Vršca do Beograda imaju tri deonice na kojima stoji znak za upotrebu lanaca (u sred ravnice) znači da je kao i za smešna ograničenja sa ogradom i tri trake u istom pravcu, policiji ostavljeno da puni budžet ili jednu crvenu po sopstvenom nahođenju

Lumia

pre 10 godina

Nema sanse da stavim zimsku gumu kada je napolju +25 po danu. Te zakone neka okace macku o rep, zimske 4 gume cu da stavim kada max temp bude 6-7 stepeni

it is I

pre 10 godina

auto je zimi u garaži, i onako ne vozim mnogo,pa da se ne izlažem trošku zamene...inače leti vozim na sve 4 nove gume... pozdrav i u svakom slučaju, uvek,pažljivo vozite !

deda mraz

pre 10 godina

zakon je notorna budalastina: vozači na svojim automobilima moraju da imaju sve četiri zimske ili univerzalne gume čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. ili stavljas zimske ili ne, ne cekas prognozu da bi znao sta da navuces na auto. to je isto kao pojam: malo trudna.

Balkan

pre 10 godina

(David, 28. oktobar 2013 14:06) To sto pises su gluposti, raspitaj se malo. Rodjen sam i zivim u Svedskoj, i koristim gume sa ekserima, ali kad putujem u Dk ili Nemacku, ne skidam gume, jer sam tu samo u tranzitu, zabrana vazi za njihove gradjane, koji su konstantno tu. To sto pises je nebuloza. A zakon u Srbiji, da svako odluci o zimskim gumama ne treba komentarisati.

Vojvodinac

pre 10 godina

Zanimljiv je ovaj "novi zakon" kao i njegove izmene.
Opet kao da ga je pisalo malo dete, a onda malo pročešljam i vidim da je sam zakon, a zatim i izmene i dorade (brisanje gluposti) radio manje-više isti tim! Pa gde to još ima?
I šta očekivati od takvih "dopuna"!
Preporuka gospodinu Okanoviću da bar jednom sam provoza auto iz Kumodraža do Karaburme preko Autokomande, kada pada sneg na - temperaturi.
Sve će mu biti jasno.
Obavezni lanci, šara 4 mm, sve četiri zimske.... a cena 4 nove zimske gume je prosečna plata u Srbiji (jeftinije gume), i to dođu sa šarom 8mm!
Zar je toliko teško uskladiti propise sa propisima EU, čilj nam je da i stranci mogu voziti zimi našim putevima!
Da li svi stranci imaju našu prvu pomoć ili krše zakon sa onim paketom iz EU?
Dosta igranja sa zakonom, vreme je da se uozbiljimo!

isaac

pre 10 godina

Smešno je kad u ovoj jadnoj zemlji gde vlada haos i nezakonje, gde do juče niko nije ni znao šta je zimska guma, se odjednom počne primenjivati vrsta tzv. turbo-zakona pa imamo kombinaciju da smo obavezni da imamo istovremeno zimske gume i lance u gepeku, šta nije niti slučaj verujem u Sibiru ili na Grenlandu. Ili se koriste lanci s letnjim gumama ili samo zimske gume, ovakva nenormalna kombinacija ne postoji nigde. Srbija zemlja ekstrema, iz jednog ludila u drugo... Ima li neko uravnotežen da napiše jedan prost zakon?

Zoran

pre 10 godina

Citam kolike su kazne za prekrsaje, jesmo li mi u Srbiji gde je plata 350 evra? Kazna za sluzbeno vozilo 800000din. Jeste li vi normalni.

vlad

pre 10 godina

Za svojih 30 godina vožnje ni jednom nisam imao potrebe montirati lance. Dobre zimske gume su daleko važnije od nekih kinez lanaca sumnjivog kvaliteta.
U tekstu postoji još jedna neistina. Gume moraju da budu iste na jednoj osovini dok na drugoj mogu biti i od drugog proizvođača.

wacom

pre 10 godina

pre 3 godine sam kupio set zimskih guma ali prosle godine ih nisam cak ni stavljao, jednostavno premalo je sneznih dana u beogradu za tako nesto. prosle zime mislim da nije bilo ukupno 7 dana sa snegom na kolovozu. voleo bih najvise da imam garazu pa mi auto ni ne vidi sneg.
inace ukoliko neko ima potrebu da bude po snegu u autu, zimske gume su apsolutno neophodne, cak i ove moje 4 wintere su neuporedivo bolje za sneg od skoro potpuno nove letnje gume sirine 205mm.

pedja

pre 10 godina

@David Da li si pogledao najnoviji BMW-ov katalog zimske opreme? U ponudi se nalaze lanci koji svemirski izgledaju. Dakle, i Nemci su komedija?

drvobradi

pre 10 godina

@Marko NS
Zimska guma je mekana, sa sirokim i dubokim sarama, sastav je takav da ostaje mekana ispod 7C. Na visokim temperaturama se brze trosi, ne postaje plasticna (to se desava sa letnjom na niskim, zbog tvrdoce), ali zbog sara ne prijanja najbolje pri velikim brzinama i u krivinama. Kada bi imala sare kao letnja guma, uz manja ojacanja (da ne puca kod pregrevanja) imao bi dobre gume za trkanje, samo sto bi ih menjao svakih 3000km.

Zlatiborac

pre 10 godina

Gume. kao i cipele kupujete iskljucivo zbog sebe a ne zbog zakona, guma i cizma glavu cuva. Dovoljno je sat vremena da je temperatura ispod nule i da covek krene sa letnjim gumama do prodavnice, 300metara dalje i da ne daj boze izgubi glavu zbog leda!

sinisa petakovic

pre 10 godina

svake godine u ovo doba ista prica o gumama!ponekad mislim da ih namerno plasiraju novinari koji se bave automobilizmom da bi imali sta da pricaju i popune stranice u autocasopisima.Inace imam i set zimskih guma na celicnim felnama i obicno ih stavim u decembru i skinem u martu.Nikakav benefit od njih nisam primetio pri voznji pri suvom i temperaturama 0 i sitnom plusu, ali kad sam isao do kopaonika zavejanog u mecavi itekako se vidi razlika.Ne znam zasto svi kukaju na zakon kada on ostavlja mogucnost da predjete zimu sa letnjim ili univerzalnim gumama a za onih nekoliko nedelja snega ima autobusa....
ali mi je uvek cudno kako ovde niko ne postavlja pitanje vezano za dvotockase koji svi imaju letnje gume? ako vec dobar deo nas motorista ne vozi zimi, zasto onda placamo registraciju za celu godinu umesto za period koliko bih vozili?
sta je sa onim nesretnicima iz kuriskih sluzbi koji po snegu voze dostavne mopede?
verujte, svaki auto je sa letnjim gumama je stabilniji po snegu nego bilo koji dvotockas

pera

pre 10 godina

Ma dovoljno je samo ako auto učestvuje u udesu i nema zimske gume, a na putu ima snega i/ili leda, automatski je kriv i snosi troškove za ukupnu štetu. Pa onda neka svako za sebe izkalkuliše da li mu se isplati da stvalja zimske ili ne.

bane

pre 10 godina

Kad padne sneg ne vozim. Razlog prost, vec dva puta su me na semaforu zakucali od pozadi pametnjakovici na letnjim gumama. Mozda sam jednostavno baksuz...

Sin po materi

pre 10 godina

Zimska sezona samo što nije a temperature preko 20 stepeni svaki dan. Nije dobro odrađen pravilnik jer se i sa svim zimskim gumama sada ne vozim lagodno nego razmišljam kako to nije dobro. A ne može se svaki dan menjati set kao da su čarape

Da da

pre 10 godina

Mislim da je naslov pre trebao da bude a sta ako ne stavite letnje gume leti, cini mi se da preko 50% automobila ima Wintere all season. Zimske sad svi imaju i tako jos od pretprosle zime ne skidaju se.

filip

pre 10 godina

zivim u swe i ovde je minimalna sara na gumama u zimsko vreme 3mm a leti 1.6mm...bolje gume se preporucuju pozadi i to zbog proklizavanja u krivinama koje je najopasnije.

Sergej

pre 10 godina

@Balkan: kada te u Nemackoj policija zaustavi a imas eksere u gumama, smesta ces dobiti zabranu da nastavis dalje da vozis. Maksimalnu pomoc koju mozes da dobijes je da ih zamolis da te odprate do sledece prodavnice guma gde mozes da kupis nove - bez eksera.

Jedino u malom predelu na granici s Austrijom oko Salcburga su spikes dozvoljeni ali samo austrijancima.

Digitalni miš

pre 10 godina

Zimi ne vozim jer nemam novca za zimske gume, ako treba negde da idem koristim autobus, neću da ugrožavam ni svoj ni život nekog drugog. Ako budem bio u mogućnosti da u toku sledećeg meseca kupim bar dve zimske za pogonske točkove - super, ako ne onda se opraštam od kola do Aprila.

Nex

pre 10 godina

Treba se voditi vremenom.
Ja sigurno prvog necu staviti osim ako ne bude neko veliko zahlađenje. A kako stvari stoje, nece jos skoro to zahlađenje.
Ali da treba zimska guma na nižim temperatura, treba.

Sasa67

pre 10 godina

Dobar zakon ali ako se setimo prosle zime mogli smo da vidimo autobuse GSB sa letnjim gumama pa cak i kamione koji su zaduzeni za ciscenje snega sa ulica da nemaju zimske gume a o tim kaznama koje se pominju za fizicka i pravna lica nije bilo nista

Nemo

pre 10 godina

Dragi moji sugradjani...
Zalosno je sto je ovo uopste tema za raspravu.
Bas bih voleo da mogu priustiti cetiri nove zimske gume, umesto sto su voziti na dve zimske na pogonskim i izbegavati snezne/ledovite dane.
To je zdrav razum, da se stave 4 zimske nove i da covek ne brine o svojoj bezbednosti, ili da brine da li onaj iza njega vozi na zimskim gumama...

Nazalost, danas je to prakticno luksuz pored svih redovnih izdataka.

Miki

pre 10 godina

Gledajući sadašni zakon on sa odlukom da li da imate ili nemate zimske gume to je vaša odluka i ide u prilog gradjanima koji sebi ne mogu da priušte oba seta. U slučaju ako padne sneg, pošto nemate pare za zimske gume automobil ostavljate na parkingu ili u garazi i cekate lepše dane, što u ovom slucaju ne mora biti prvi april... ali pre svega ne ugrožavate druge. u slučaju da izadjete na sneg sa letnjim gumama ako se desi ispred vas neko naglo kočenje u gradskim gužvama neizbezno je skoro da ce te nekog udariti od pozadi. I što je još gore snosicete sve troškove...
Vozio sam i celave letnje i zimi i leti, nove letnje i zimi i leti, i naravno nove zimske i zimi i leti. Naravno o ćelavim gumam ne zelim ni da pričam to je jednako kao da bosi trčite po ledu...
Zakon nije bio ni usvojen prešao sam sa novih letnjih u sred zime na nove zimske... to je bilo oduševljenje, kontrola u svakom pogledu.
Tako ko god ima svoj zimski set neka ga namontira sa prvim zahladjenjem u novembru i neka ga neskida do aprila....
jedina nelogčnost zakona je minimalno 4mm šare gume, table po ravnici za obaveznu upotrebu lanaca??? itd. šta je sa 4x4 pogonom jer i oni moraju da imaju lance ?

Davidov

pre 10 godina

(deda mraz, 29. oktobar 2013 08:18)
Nisi u pravu u sveobuhvatnoj kritici izmene zakona. Jedina kritika stoji za obavezne lance, što nije slučaj ni u Nordijskim državama. Problem efikasnosti pneumatika iznad i ispod +7 stepeni je praktično nerešiv za držvu gde imaš zimu sa +15 pa do -20. Ako po propisu montiraš zimske a bude zima većim delom preko 10 stepeni, što je čest slučaj kod nas,onda je problem sličan ko imaš letnje gume ispod +7. A ako se ne vozi ekstremno sve to pokriva svrhu.Na poledici bez snega generalno je opasno šta god imao od "obuće" na autu. Kad pada sneg bolje ne voziti auto, osim onaj ko mora,iz više razloga (so, rupe, bezbednosni razmak itd).

smurph

pre 10 godina

debilska odredba je ovo za lance, bar da je jedina takva u zakonu. i koliko ima samo odredbi po sistemu "moze da bude al ne mora da znaci". i zasto zakon nije isti za sve? ako policija nema zimske gume, zar oni nisu opasnost po druge ucesnike, ko ce njih da iskljuci iz saobracaja??! zasto svedska i druge zemlje imaju blaze propise po pitanju dubine sare, a znamo kakve su zime kod njih? mi vecito tripujemo da smo u svemu bolji od ostatka sveta, zato smo tu gde jesmo... da ne bude zabune, vec sam namontirao sve 4 zimske, ali ako postujem zakon, ne znaci da mislim da je dobar. isto tako za prvu pomoc, svega 5% ljudi je obuceno za to, ostali samo mogu vecu stetu da naprave, ali objasni ti to polupismenom saobracajcu. usta im puna zakona