Utorak, 16.04.2013.

14:30

Prošla je zima. Na kakvim gumama vozimo?

Izvor: B92

Prošla je zima. Na kakvim gumama vozimo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

CELOGODIŠNJA VOŽNJA

pre 10 godina

Za naše klimatske i saobraćajne uslove (malo dana sa snegom i prljavi kolovozi sa mnogo rupa), najekonomičnije i najsigurnije su CELOGODIŠNJE (All season) gume sa "snežnom" pahuljom (Goodyear, Sava, Kumho,...), koje garantuja da ispunjavaju zimske uslove kao klasične gume za sneg,
a leti se koriste kao letnje, od kojih su BEZBEDNIJE u situacijama kada padne "prva" kiša na prljav kolovoz, ili se naleti u krivini na blato od traktora,.....

bane

pre 11 godina

Jedna bitna stvar u uporedjivanju guma leti/zimi je i samo vozilo. Kuci imamo Saxo i Mondea i nase iskustvo je sledece:
- zimske gume na Saxu, 13ce, mogu i leti i zimi i razlike skoro da i nema, ni u kocenju, ni u skretanju, ni u habanju... (doduse, nesto su vise `plasticne` zimi, sto moze da bude od gubljenja silike tokom leta)
- sa druge strane, kod Mondea je drasticna razlika - silom prilika smo prosle godine nakon zime vozili zimske gume skoro do pola leta, 16ce - na vecim temperaturama i pri iole vecoj brzini, auto je bio nemirniji, duze kocenje, skripa..., a i montirane gume su gubile oko 1mm na 2000km (pored nazubljenja napred). Stavljanjem letnjih sve je bilo OK, kao i sa ovim zimskim gumama tokom ove zime (sem buke od nazubljenih guma)...

Veliki brat

pre 11 godina

Ko nije upoznat šta znači M+S, neka se informiše.

Nekad, kada su šare bile radijalne, neki proizvođači su uveli gume sa šarama koje se bolje ponašaju po blatu i snegu (Mud and Snow), a kasnije su se pojavile gume koja se ponašaju dovoljno dobro po svim vrstama podloge u normalnoj vožnji (a ne bolje u odnosu na specijalne gume namenjene određenim podlogama i uslovima vožnje – ovo mnogi shvataju pogrešno).

Inače, pošto je neko prokomentarisao (pogrešno), ja sam dobro naglasio da imam napred M+S gume sa ČETIRI oznake za sva četiri godišnja doba (i to PAHULJICA je odvojena od ostala tri znaka), tako da ne stoji konstatacija da bi me policija u toku zime kaznila jer nemam pahuljice na gumama.

Inače, ako su mi zimske izdržale napred 2 godine bez vidljivog habanja, poslužiće bar još 2 godine na zadnjim točkovima, a ove napred bar 4 godine.


Oni kojima se zimske gume brže habaju po ivicama leti, češće da proveravaju pritisak u gumama, a takođe da urade REGLAŽU trapa, jer normalno naduvana guma sa ispravnim trapom mora da se HABA RAVNOMERNO po širini gaznog sloja!
Previše naduvana se haba više po sredini, a manje naduvana po ivicama!

No.Comment

pre 11 godina

Za Aleksandra
"Član 113.


Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;"


Poz.

Aleksandar

pre 11 godina

za (No.Comment, 17. april 2013 10:14)

П Р А В И Л Н И К О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА

Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника,
подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима...

Ali kao što Dalibor reče, ovde su svi stručnjaci...

Dalibor

pre 11 godina

Meke (zimske) gume se sasvim normalno ponašaju na toplom, jedino što se nešto brže troše, mada to više zavisi od načina vožnje. Povećanje otpora kotrljanja je zanemarljivo, naročito kad se uzme u obzir da je maksimalna dozvoljena brzina u Srbiji i okruženju 120 tj 130km/h. Put kočenja može da bude samo kraći, jer guma nije od čokolade, pa da se topi na vrućini. Meka guma u svim uslovima i na svim podlogama obezbeđuje veći koeficijent trenja, a time i bolju trakciju. Uostalom, ako ne možete sami da napravite test, pogledajte ponekad trke Formule 1 i ponašanje bolida na mekoj smeši. Zbog velikih brzina, tamo su efekti dosta više izraženi, ali se ista logika prenosi na putnička vozila. Pogledajte i testove relevantnih udruženja, časopisa itd. Koliko ovde ima "stručnjaka", pomislio bi čovek da u Srbiji polovina stanovništva završava najmanje Mašinski fakultet i ozbiljno se bavi automobilizmom i autoindustrijom, pa sa teškim ubeđenjem iznose svoje uglavnom netačne ocene i zaključke.

Dva bambija za svakog ko zna šta se dešava sa pritiskom fluida na mestu suženja cevovoda.

Deki

pre 11 godina

Vozim reno clio 9 godina star.Na njemu su 15" felne 185,55.Guma kosta oko 70e.Vozim sa sve cetiri ms gume marke Fulda i mogu vam reci da mi se desilo da mi auto proklizao na nizbrdici bas kao na ledu.Inace je bila velika vrucina proslog leta.Dobro je imati dva seta guma,ali mislim da po gradu i na malim relacijama ms gume zavrsavaju posao.Nasi zakoni su smesni pocev od prve pomoci,rezervnih sijalica,naslona za glavu na zadnjim sedistima sa pojasom i ostalih gluposti koji su izmisljeni samo da opterete dzep vozaca u Srbiji.

sinisa petakovic

pre 11 godina

da bi policija kaznjavala i kontrolisala m+s na gumama zimi, prvo mora sredi stvari u svojim redovima tj. vozilima da bi imala moralno pravo da kaznjava,ali sta to vredi u ovoj zemlji.Imam s seta guma za auto,ali za maxi-skuter naravno nemam, a drzava sve motoriste tera da registruju motor preko cele godini.Svaki auto sa letnjim gumama zimi(na suvom) bolje lezi od motora, divim se onim momcima iz kurirskih sluzbi zimi na motoricima

pera

pre 11 godina

Sirotinja uvek plati više. Jer se jednostvano ne isplati voziti zimske gume leti. Na stranu sigurnost, dugoročno gledano jefinije je imati 2 kompleta za leto i za zimu, nego promeniti 2 kompleta zimskih guma koje se voze cele godine. Računica je jasna. A plus sigurnost, ponašanje auta i zakonske obaveze.

realista

pre 11 godina

Kupio sam oba seta guma sa felnama.Star je auto,13-ice nisu skupe,vožnja je bezbedna itd.A onda sam puk'o u otvoren šaht pa sam morao da kupim još jednu zimsku gumu i felnu(i neke delove trapa).Malo posle toga nisam video udarnu rupu(pešadijski rov)negde u Železniku pa sam kupio još jednu gumu. 01.04. sam zamenio zimski set letnjim i isti dan,kod vuka pocepao jednu kod Vuka na prelasku preko šina.Naravno opet kupio novu.Sve je po zakonu,bezbedno se vozim i dalje udarajući u razne rupe i zamke.I dokle god odgovornost putara bude pravdana "prilagođavanjem brzine uslovima puta" ja neću više nikada kupiti novu gumu.

ja

pre 11 godina

za ove koji objasnjavaju da ne treba voziti dve letnje i dve zimske - tako smo presli vec 300 000 km, batalite price, ovo je praksa. ako se prelazi do 15000km godisnje, sasvim dovoljno mogu da traju. nisam primetio da se ista desilo sa aspekta bezbednosti negativno, niti je proklizavao.

Micko

pre 11 godina

@blake
Ako nemas pare za gume ili si pogresan auto kupio ili nisi ni trebao da kupujes. Ja ne vozim nista jer sam tako odlucio. Ne zelim da placam registraciju, preglede, gorivo, gume... Za te pare odem na more, kupim novu obucu i slicno, sto i tebi savetujem.

Kad budem imao dovoljno da se protegnem za kola ili cu kupiti auto kako treba ili necu da kupujem nista. Bolje gradski prevoz nego da rizikujem da ubijem nekoga ili sebe.

romale

pre 11 godina

Za junake što kombinuju gume - dve zimske leti na zadnju osovinu ili dve letnje zimi - zadnji kraj pri nekom jačem kočenju, gde bi se primetila razlika, će da "pretekne" prednji - to znači zanošenje ili okretanje i obično udar u bočni deo automobila.
Dva kompleta guma (i još bolje, točkova) traju duže nego jedan isti na više sezona, , računajte sami.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Sin Dragan, 16. april 2013 21:15)

Ja koristim All Season gume koje IMAJU oznaku M+S, pored grafičkih prikaza istih. To su Kleber gume.

Tako da vaša primedba je delimično tačna, jer ima i All Season koje nemaju te oznake (kineske ili korejske gume, viđao sam ih)

UK

pre 11 godina

Imam oba seta. Ove zime sam uzeo komplet 4 nove zimske gume, a za leto su ostale one allseason, koje su bile na autu kad sam ga kupio kao novog. Brzo se trose, zbog mog nacina voznje, tako da vec sledece leto planiram nove 4 letnje. Zakon ne prica bezveze, to je sigurno. Ove zime, nisam stavio zimske na vreme. Pao je sneg, ja sam ostao na ovim allseason koje su se leti dosta istrosile. Ja i dalje sebi ne mogu da verujem kako sam stigao sa novog beograda do centra a da se nisam okrenuo ili odleteo u vozilo pored ili sa strane. Volan sam vrteo u svim mogucim pravcima kako bih ostao koliko toliko na pravcu. Sledeci dan nisam nigde micao, koliko god mi je tada bio potreban auto. Tek kad su stigle zimske gume, pocela je druga prica. Sad sam vratio ove letnje, iako sam mogao to i ranije, ali sam skroz zaboravio, a setio sam se kad sam prao auto pa primetio mnogo velike sare na gumama.

Dalibor

pre 11 godina

Za one koji misle da zimska guma nema premca proguglajte malo Michelin HydroEdge. Guma je All Season, na svim testovima se bolje ponašala nego većina zimskih, ali su rešili da je više ne prave. Ne isplati se All Season guma koja nešto vredi.

Joca

pre 11 godina

(ola, 16. april 2013 19:13)'

Ne razumem!?
Ako za 10 godina predjes npr. 100,000km - u cemu je finansijska razlika da li si tu kilometrazu presao na 4 seta letnjih ili na 2 para letnjih + 2 para zimskih guma!? Ako imas dva seta - valjda ce ti i duplo vise km trajati nego jedan set!?

vlada

pre 11 godina

I ja se zimi šetam gradom u japankama, a leti u gojzericama.
Uživancija prava!
Zakonom nije zabranjeno!
A i nema šanse da dozvolim raznim lobijima da me prave ovcom!

mj

pre 11 godina

Imam dva seta felni sa gumama sa zimskim i letnjim gumama...e sad ako su zakoni takvi kakvi jesu onda bih voleo da mi neko od ovih na vlasti koji se bave problematikom zasto smo u svemu najskupli!????Dokle monopoli!?Dokle dranje!!!Gume kupujem u Sloveniji i jeftinije su nego kod nas 30%!Ako recimo jedna guma za moja kola kosta 100eur,pa onda vidite kolika je razlika...sramota!

Sin Dragan

pre 11 godina

Za Vas koji koristite ALL SEASON gume. Policija kad vas zaustavi, kaZnice Vas ako imate All season umesto zimskih guma. Zasto?
Pa zato sto all season gume NISU ZIMSKE GUME, a u zakonu jasno pise da morate imati ZIMSKE GUME sa oznakom M+S, i simbolom pahuljice.

maxy

pre 11 godina

Ja pre neki dan stavio nove letnje, a ove stare ostavio kod vulkanizera. Čovek me pita "jel se ne ljutiš ako ih prodam nekom?".
Gledam i ne verujem, da li ima i takvih likova koji bi kupili potrošene i 6 godina stare gume???
Moj stav je letnja leti, zimska zimi, a ako malo prelaziš onda mogu i ove za celu sezonu. Svoju porodicu nikada ne bih stavio u auto koji nije bezbedan po bilo kom osnovu.

MRKI

pre 11 godina

Kod nas uvek ima opravdanja. Pre OSAM godina kupio sam nove zimske gume Savine Eskimo. Osam zima sam ih vozio od Novembra do Aprila i sada su na 3mm. Moje iskustvo kazuje da treba imati i ali nase mogucnisti su razlicite i neka svako radi kako misli i moze. Nikog ne mogu osudivati ali moje iskustvo je tako. Pokusao sam sa letnjim gumama po snegu ali je auto isao kuda on hoce a ne gde treba. Prosecna guma 14-ka je oko 50 evra. Cena jednog branika farova hladnjaka hladnjaka klime haube je mnogo veca nego sve cetiti gume. Kazem opet ovo je moje misljenje i iskustvo.

zoran

pre 11 godina

Vozim, i to stalno VOZIM, autić sa 155/65/13-icama. Dva kompleta guma (zimske-letnje) koštaju koliko dve gume za taj tvoj auto, ma koji i ma kakav bio.

NIKADA ne pružam noge da vire van krpare. Što se više krpara skraćuje a ja više skupim noge. I auto mi služi da se vozim i da završim neki posao a ne da PRIČAM KAKAV auto vozim (odnosno ne vozim već samo pričam da ga imam)...

MomaSRB

pre 11 godina

Pa kakvi su nam putevi ( zimi prekriveni snegom, jer iznenadi putare u sred zime, a leti puni kratera ) pre nam trebaju tenkovske gusenice nego dobre gume!!!

NN

pre 11 godina

Dzabe i dobra guma na ovakvim putevima. Kada sornem rupu odskoci mi auto 5 m! Dok puteve ne srede nama glavu nista ne cuva. Sem nasih sposobnosti za upravljacem!

Dalibor

pre 11 godina

Prvo, u članu 113 jasno kaže:
"U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom."

Znači da niko NIJE kršio zakon kada je vozio auto na letnjim gumama između 1.11. i 1.4, ako na putu nije bilo snega ili leda. Ovo nije privremeno rešenje, član če ostati na snazi, jer i zakon u Nemačkoj propisuje upotrebu zimskih guma samo ako na putu ima snega, nema definisanih datuma.

Sa tri različita auta godišnje pređem oko 40.000km. Sva tri imaju oba seta guma. Jedina prednost zimskih guma bila je na suvom snegu i ledu. Takvih uslova je tamo gde vozim u poslednje 3 godine bilo ukupno 10-ak dana. Po raskvašenom snegu zimska guma nije bila ništa bolja. Zaustavni put dug, savlađivanje uspona loše. Silazak niz Unsku prema Kumodraškoj i slične nizbrdice ništa manje nije bio mučan i rizičan na zimskim nego ranije na letnjim gumama. Izostajanje boljih karakteristika zimskih guma je naročito važilo za auto koji nema ABS sistem, a i zimske gume na njemu su bile najjeftinije. Prema tome logičnije je da zimi ne sme da se vozi auto bez ABS nego bez zimskih guma, ali šta sa onolikim FAS Puntićima bez ABS-a?

Ako je glavna karakteristika zimskih guma da se bolje ponašaju na niskim temperaturama, zašto ne postoji obaveza za teška teretna vozila i autobuse, kao što je to u većini zemalja EU? NE SMEJU da udare na tranportni lobi!

ola

pre 11 godina

Slazem se da leti treba letnje a zimi zimske ali cena guma su evropske a plata africka....kada se obrne proporciba imacu i prolecne i jesenje,sto kolega kaze i jutarnje i vecernje :)

vladica

pre 11 godina

zbog naseg suludog zakonba, morao sam 4 zimske u ravnici da stavim i sada mi ne pada napamet da kupujem jos 4 letnje, a i kjadsa bi imao para za jos 4, nemam gde da uskladistim zimske... neka zakonodavac bolje razmisli da li je opasnije da ja po banatu teram 4 zimske leti ili 4 letnje zimi.... toplo jhe jedno 6-7 meseci a snbega nije bilo ni 2 nedelje

Mladen

pre 11 godina

Moj odgovor je : i jedne i druge . Posto imam auto sa prednjom vucom , od juce su napred nove letnje (jer prednje rade pogon , skretanje i vecinu kocenja) dok se pozadi nalaze zimske od pre 3 godine , koje su posle ove zime spustile na malko ispod 4mm i stoga vise nisu za sneg . Taman cu da ih dokusurim ovo leto i na njihove felne dolaze u novembru nove zimske . One sto sam skinuo su stare 2 sezone , imaju oko 5.5mm i njih cuvam da budu zadnje za sledecu zimu . Do prosle godine sam stare zimske koristio leti , ali sam primetio da su se veoma brzo PREDNJE totalno pojele kad sam isao na more (inace prvi put autom na more) , dok su zadnje manje vise ostale dobre (oko 2mm pre i posle puta). Inace predhodnih godina nisam imao problema jer sam vozio samo u lokalu . U svakom slucaju , godisnje sam trosio oko 10 000 na gume i balansiranje , kombinujuci 3 para felni i bio siguran da u svakom trenutku imam dovoljno dobre gume .

Aleksandar

pre 11 godina

Ja koristim All seasons gume, tj. za sva godišnja doba.

Malo su tvrde u odnosu na zimske, ali se dobro ponašaju zimi.
Leti se ne razlikuju po putu, s tim da su malo bučnije.

Nemam podrum ili garažu, niti kupujem stalno gume, ali kako nisam takav da kršim propise ili da ugrožavam svoju bezbednost, odlučio sam se za srednje rešenje. I prilagodio sam vožnju njima.

Gume 15', 4 komada oko 32 hiljada din.

s mile

pre 11 godina

voznja letnjig pneumatika tokom zime NIJE krsenje zakona, dok nema snega i leda na putevima. svako ko prelazi puno uzece i zimske i letnje, ko prelazi malo i nema para vozice samo jedan set. za nekog ko prelazi par hiljada km u lokalu nije isplativo imati dva seta pneumatika. cinjenica je da i u italiji i austiji je ostavljeno vozacima da izaberu kako ce voziti. ali TREBA kaznjavati sve koji naprave zastoje i sudare zimi, sa letnjim pneumaticima.

Moca

pre 11 godina

@Blake: o cenama guma je trebalo da razmisljas pri kupovini automobila a ne pri zameni guma. Slazem se da su sve od 16 pa na vise bezobrazno skupe, ali osecaj u voznji pa i estetika imaju svoju cenu. Vidim da je pun grad npr. Laguna i Stila koji nose 17-ice od pitaj Boga kada, jos kad se uzme u obzir i snaga tih automobila (mahom su sve turbo-dizeli od 115 konja na vise) eto ti opasne kombinacije. Lako se covek upeca na to, malo je i meni falilo da kupim jedan takav auto. Jesu bile 16-ice, ali i to bi mi sada bilo skupo, jedna dobra guma nema ispod 9-10 hiljada. Ovako vozim 14" i za 50 evra mogu da biram. Mnogi od nas, na zalost, jos uvek nisu naucili da se pruze onoliko koliko su realno sposobni. Sto se tice teme ovog teksta, obrnuo sam 6-7 hiljada po toplom vremenu sa NOVIM zimskim gumama koje su bile POZADI, i vec tada im se pojela ivica. Toliko o zimskim gumama leti, kao zvakaca guma.

Istina

pre 11 godina

@ Blake, 16. april 2013 15:30

Hajde da se ne lazemo.

http://www.internet-prodaja-guma.com/auto-gume/debica-225-45-r17-furio-91w/520050/

Montaza je uglavnom svuda besplatna tamo gde kupis gume.

Al se devedesetih jelo i vozilo....

pre 11 godina

Kakve gume vozite ?
Letnje iz 1997 ! Samo zadnja desna pusta, pumpam je svaka dva dana. Nisam presao 80 km/h vec cetiri godine. Nemam gde, svuda ogranicenja. Ove godine planiram mozda dve nove.

da da

pre 11 godina

sve ja znam kolko su nove gume dobre i kad treba zimske i zasto, znam i koliko je zaustavni put duzi na zimskim leti, dubinu sare ma sve... ali nemam tolki KE$H!! i zato vozim na sta imam kad imam...takodje svake godine vozim ne registrovan auto dok mogu...a re-atest plina 6000din, znate kako su me pogledali u MUPu kad sam im reko ne treba, samo mi je odstampala novu nalepnicu...ej 6000

bre

pre 11 godina

i kad neko leti pokuša da naglo zakoči sa zimskim gumama nastavi još 10 metara na gumama koje se bukvalno tope na vrućini. a neko drugi strada na pesačkom prelazu

Veliki brat

pre 11 godina

2 godine vozio zimske na prednjim bez menjanja i jesenas ih stavio pozadi (ljudi kad su videli nisu verovali da su korišćene 2 godine, ali u principu jedva sam preša 20.000km, i to uglavnom rano ujutru i popodne posle 15:00h, pa su zato šare i dalje bile odlične).

Napred sam jesenas stavio UNIVERZALNE (M+S nije dovoljno, mora da ima oznake sva 4 godišnja doba: sunce, list, pahulju i još jedan znak) tako da su u proseku dobre i za zimu i za leto (na ugrejanom asfaltu ne škripe u krivinama kao zimske, ali kontam da i zimi ne hvataju dobro kao prave zimske, ali su bar 90% kao zimske što mi je dovoljno s obzirom kada i kuda vozim zimi).

Gume su bile oko 1.000 din. po komadu skuplje nego klasične zimske, ali zato sad ne moram da ih menjam.
Ovako mi je jednostavnije i jeftinije, tj. leti ne brinem o čuvanju zimskih, a zimi o čuvanju letnjih guma, a karakteristike tih guma nisu problem jer gotovo nikad ne vozim duže relacije u toku dana kada je vrućina; odnosno, kad idem do BG ili dalje, idem obično rano ujutru, takođe za posao isto idem rano ujutru a vraćam se popodne kad već popuste vrućine, tako da mi je ovo rešenje jednostavnije i elegantnije.

Ove zime je naročito bilo bolje imati te univerzalne gume, pošto nije bilo puno snega i dosta dana je bilo sa temperaturom preko 7-8 C, kada obične zimske gume počinju ozbiljnije da se troše na dužim relacijama.

deki

pre 11 godina

Blake, druze nije ti bas dobra matematika.Ne znam gde ti gledas cene ali ja sam pre neki dan uzeo miselinke primasi 3 od 17 cola 13850 Samo se malo bolje raspitaj.U pitanju je jedan bg servis na izlazu iz bg , prema ibarskoj.A imaju i od jeftinijih brendova

Ivan

pre 11 godina

@(Blake, 16. april 2013 15:30)

Koji li je to auto star 20 godina sa 17" felnama? Smanjite to na 15" kao što je verovatno bilo original i koštaće jeftinije sa sve novim felnama nego da menjate sve 17".

Aleksandar

pre 11 godina

@Blake
Felne 17-ice? Ocigledno nisi sagledao kupovinu tog svog auta iz svih uglova, tj. o gumama tada nisi razmisljao. Kupi auto sa felnama 14 ili 15, pa ces ih sve zameniti za 20-ak hiljada.

Uvek vam je neko drugi kriv za to sto se sirite vise nego sto mozete...

Vučko Labelo

pre 11 godina

Poslednjih 4 godine vozim samo sa zimskim gumama na Oktaviji bez obzira na godišnje doba i mogu vam reći da je priča o letnjim gumama čist marketinški trik. Niti se zimske gume habaju više leti, niti su nebezbedne. Totalna je laž da su bučnije i da im je zaustavni trag duži. I ne radi se o nekoj "svetskoj" marki, najobičnije Tigrove wintere. Priča o letnjim gumama pije vodu samo ako imate automobil visokih performansi i vozite ga bar 200 na sat. Mada ne znam gde to kod nas možete iole bezbedno...

Zoran

pre 11 godina

Zakon je "bez veze". Ako smo obavezni da zimi vozimo zimske gume, isto tako bi trebalo da u Zakonu pise da smo leti obavezni da vozimo...letnje gume. Opasno je po vrucini voziti zimsku gumu koja postaje "zvaka" na visokim temperaturama.
Ko nema pare za gume i za bezbednu voznju, ne treba da vozi!!! Pa kada budemo izglasali VLAST koja ce omoguciti da narod zivi kako dolikuje, kao ljudi, onda cemo imati pare i za automobile i njihove gume!

Dusan

pre 11 godina

(Blake, 16. april 2013 15:30)

a koliko kosta da se sredi limarija, zamena farova, soferke... kada proklizas po snegu u krivini? jos ako se zakucas u komsijin auto star manje od 10 godina pa i njemu treba da sredis...

S&W

pre 11 godina

Da dobra guma stvarno puno znaci ali za sportski i ostar rezim voznje koji vlada na trkama. Za gradske uslove sa nasim propisima za brzinu od 50 km na cas nebitno je kakve su gume, ali ako upadnemo u situaciju neposrednog sudara nece nam pomoci ni gume od formule1. Mislim da ovim losim zakonom rezim i policija otimaju novac gradjanima koji su na ivici egzistencije.

Aleksandar

pre 11 godina

Meni je krajem septembra u udesu stradala jedna od letnjih guma (zajedno sa vrlo-nezgodnom-za-nalaženje felnom) pa sam odmah prebacio na zimski set malo pre vremena, a posvetio zimu nalaženju felne. Sad kad sam uspeo da izbunarim felnu, više ne mogu naći isti tip gume (Continental ContiSportContact 3 205/50 R17) a sumnjam da ih je bilo i jesenas, već ima samo 'ista' guma serije 5.

I sad sam u dilemi da l' da uzimam rasparene gume ili da pokušavam da odnekud izbunarim 'trojku'. Razlike jesu minimalne između te dve serije ali postoje, a nije mi baš drago da imam različite osobine na točkovima jer ESP pretpostavlja da su sve manje više iste. S druge strane, da kupujem ceo komplet da bih menjao gume stare dve godine i ni približno istrošene je malko mnogo...

I tako, dok se ne smislim vozam na zimskim...

Blake

pre 11 godina

"Anketa je pokazala i da je 8% vozača tokom zime koristilo letnje gume čime su SVESNO kršili zakon". Bravo ti ga. Vozim auto star skoro 20 godina, ima 17-ice felne(bile na njemu prilikom kupovine). Da li znas da je jedna guma min. oko 18000,19000 dinara? 72000din su 4 gume plus 500din za skidanje i balansiranje po tocku, znaci jos 2000. 74000din za set zimskih guma. A gde su letnje? Isto toliko. 148000din za zima/leto gume, a meni toliko kosta pola auta. Stvarno smesno... A nije lako ni kupiti manje felne jer i za to treba brdo love. I naravno plate Evropske.

Laki (je malo nervozan)

pre 11 godina

Imam dva kompleta felni, čekao sam prvi lepši dan da ih zamenim! Letnje na kola a zimske konzervirane do 1. Novembra!

boris

pre 11 godina

Ispravna guma na automobilu je veliki bezbednosni dobitak i svaki vozac koji ima iskustva zna sta je dobra i neistrosena guma. Naime puno mojih prijatelja kupuje polovne gume i montira ih tek tako na svaoja auta bez ikakve bojazni i grize savesti a nesreca je dovoljno da se jednom desi i ode sve u nepovrat. Takve gume da su ispravne nebi ih niko skidao sa svog automobila pa makar to bio bogati nemac ili svajcarac cak naprotiv oni su naucili da stede znaci nesto tu ne stima. Ljudi ako nemate za ispravne gume nemojte ni da vozite automobil, koristite javni prevoz bice sigurnije za vas i ostale ucesnike u saobracaju. Da je ovo pravna drzava kao sto nije uvoz tog neispravnog đubreta bilo bi strogo zabranjeno.

Nac

pre 11 godina

Imamo podelu na zimske i letnje gume. Ja bi predlozio i podelu na jutarnje i dnevne jer su temperature sada ujutro oko 5 stepeni a danju oko 20.

Nac

pre 11 godina

Imamo podelu na zimske i letnje gume. Ja bi predlozio i podelu na jutarnje i dnevne jer su temperature sada ujutro oko 5 stepeni a danju oko 20.

boris

pre 11 godina

Ispravna guma na automobilu je veliki bezbednosni dobitak i svaki vozac koji ima iskustva zna sta je dobra i neistrosena guma. Naime puno mojih prijatelja kupuje polovne gume i montira ih tek tako na svaoja auta bez ikakve bojazni i grize savesti a nesreca je dovoljno da se jednom desi i ode sve u nepovrat. Takve gume da su ispravne nebi ih niko skidao sa svog automobila pa makar to bio bogati nemac ili svajcarac cak naprotiv oni su naucili da stede znaci nesto tu ne stima. Ljudi ako nemate za ispravne gume nemojte ni da vozite automobil, koristite javni prevoz bice sigurnije za vas i ostale ucesnike u saobracaju. Da je ovo pravna drzava kao sto nije uvoz tog neispravnog đubreta bilo bi strogo zabranjeno.

MomaSRB

pre 11 godina

Pa kakvi su nam putevi ( zimi prekriveni snegom, jer iznenadi putare u sred zime, a leti puni kratera ) pre nam trebaju tenkovske gusenice nego dobre gume!!!

Aleksandar

pre 11 godina

@Blake
Felne 17-ice? Ocigledno nisi sagledao kupovinu tog svog auta iz svih uglova, tj. o gumama tada nisi razmisljao. Kupi auto sa felnama 14 ili 15, pa ces ih sve zameniti za 20-ak hiljada.

Uvek vam je neko drugi kriv za to sto se sirite vise nego sto mozete...

MRKI

pre 11 godina

Kod nas uvek ima opravdanja. Pre OSAM godina kupio sam nove zimske gume Savine Eskimo. Osam zima sam ih vozio od Novembra do Aprila i sada su na 3mm. Moje iskustvo kazuje da treba imati i ali nase mogucnisti su razlicite i neka svako radi kako misli i moze. Nikog ne mogu osudivati ali moje iskustvo je tako. Pokusao sam sa letnjim gumama po snegu ali je auto isao kuda on hoce a ne gde treba. Prosecna guma 14-ka je oko 50 evra. Cena jednog branika farova hladnjaka hladnjaka klime haube je mnogo veca nego sve cetiti gume. Kazem opet ovo je moje misljenje i iskustvo.

NN

pre 11 godina

Dzabe i dobra guma na ovakvim putevima. Kada sornem rupu odskoci mi auto 5 m! Dok puteve ne srede nama glavu nista ne cuva. Sem nasih sposobnosti za upravljacem!

zoran

pre 11 godina

Vozim, i to stalno VOZIM, autić sa 155/65/13-icama. Dva kompleta guma (zimske-letnje) koštaju koliko dve gume za taj tvoj auto, ma koji i ma kakav bio.

NIKADA ne pružam noge da vire van krpare. Što se više krpara skraćuje a ja više skupim noge. I auto mi služi da se vozim i da završim neki posao a ne da PRIČAM KAKAV auto vozim (odnosno ne vozim već samo pričam da ga imam)...

Dusan

pre 11 godina

(Blake, 16. april 2013 15:30)

a koliko kosta da se sredi limarija, zamena farova, soferke... kada proklizas po snegu u krivini? jos ako se zakucas u komsijin auto star manje od 10 godina pa i njemu treba da sredis...

Moca

pre 11 godina

@Blake: o cenama guma je trebalo da razmisljas pri kupovini automobila a ne pri zameni guma. Slazem se da su sve od 16 pa na vise bezobrazno skupe, ali osecaj u voznji pa i estetika imaju svoju cenu. Vidim da je pun grad npr. Laguna i Stila koji nose 17-ice od pitaj Boga kada, jos kad se uzme u obzir i snaga tih automobila (mahom su sve turbo-dizeli od 115 konja na vise) eto ti opasne kombinacije. Lako se covek upeca na to, malo je i meni falilo da kupim jedan takav auto. Jesu bile 16-ice, ali i to bi mi sada bilo skupo, jedna dobra guma nema ispod 9-10 hiljada. Ovako vozim 14" i za 50 evra mogu da biram. Mnogi od nas, na zalost, jos uvek nisu naucili da se pruze onoliko koliko su realno sposobni. Sto se tice teme ovog teksta, obrnuo sam 6-7 hiljada po toplom vremenu sa NOVIM zimskim gumama koje su bile POZADI, i vec tada im se pojela ivica. Toliko o zimskim gumama leti, kao zvakaca guma.

maxy

pre 11 godina

Ja pre neki dan stavio nove letnje, a ove stare ostavio kod vulkanizera. Čovek me pita "jel se ne ljutiš ako ih prodam nekom?".
Gledam i ne verujem, da li ima i takvih likova koji bi kupili potrošene i 6 godina stare gume???
Moj stav je letnja leti, zimska zimi, a ako malo prelaziš onda mogu i ove za celu sezonu. Svoju porodicu nikada ne bih stavio u auto koji nije bezbedan po bilo kom osnovu.

Blake

pre 11 godina

"Anketa je pokazala i da je 8% vozača tokom zime koristilo letnje gume čime su SVESNO kršili zakon". Bravo ti ga. Vozim auto star skoro 20 godina, ima 17-ice felne(bile na njemu prilikom kupovine). Da li znas da je jedna guma min. oko 18000,19000 dinara? 72000din su 4 gume plus 500din za skidanje i balansiranje po tocku, znaci jos 2000. 74000din za set zimskih guma. A gde su letnje? Isto toliko. 148000din za zima/leto gume, a meni toliko kosta pola auta. Stvarno smesno... A nije lako ni kupiti manje felne jer i za to treba brdo love. I naravno plate Evropske.

Laki (je malo nervozan)

pre 11 godina

Imam dva kompleta felni, čekao sam prvi lepši dan da ih zamenim! Letnje na kola a zimske konzervirane do 1. Novembra!

bre

pre 11 godina

i kad neko leti pokuša da naglo zakoči sa zimskim gumama nastavi još 10 metara na gumama koje se bukvalno tope na vrućini. a neko drugi strada na pesačkom prelazu

vlada

pre 11 godina

I ja se zimi šetam gradom u japankama, a leti u gojzericama.
Uživancija prava!
Zakonom nije zabranjeno!
A i nema šanse da dozvolim raznim lobijima da me prave ovcom!

ola

pre 11 godina

Slazem se da leti treba letnje a zimi zimske ali cena guma su evropske a plata africka....kada se obrne proporciba imacu i prolecne i jesenje,sto kolega kaze i jutarnje i vecernje :)

Ivan

pre 11 godina

@(Blake, 16. april 2013 15:30)

Koji li je to auto star 20 godina sa 17" felnama? Smanjite to na 15" kao što je verovatno bilo original i koštaće jeftinije sa sve novim felnama nego da menjate sve 17".

mj

pre 11 godina

Imam dva seta felni sa gumama sa zimskim i letnjim gumama...e sad ako su zakoni takvi kakvi jesu onda bih voleo da mi neko od ovih na vlasti koji se bave problematikom zasto smo u svemu najskupli!????Dokle monopoli!?Dokle dranje!!!Gume kupujem u Sloveniji i jeftinije su nego kod nas 30%!Ako recimo jedna guma za moja kola kosta 100eur,pa onda vidite kolika je razlika...sramota!

Zoran

pre 11 godina

Zakon je "bez veze". Ako smo obavezni da zimi vozimo zimske gume, isto tako bi trebalo da u Zakonu pise da smo leti obavezni da vozimo...letnje gume. Opasno je po vrucini voziti zimsku gumu koja postaje "zvaka" na visokim temperaturama.
Ko nema pare za gume i za bezbednu voznju, ne treba da vozi!!! Pa kada budemo izglasali VLAST koja ce omoguciti da narod zivi kako dolikuje, kao ljudi, onda cemo imati pare i za automobile i njihove gume!

deki

pre 11 godina

Blake, druze nije ti bas dobra matematika.Ne znam gde ti gledas cene ali ja sam pre neki dan uzeo miselinke primasi 3 od 17 cola 13850 Samo se malo bolje raspitaj.U pitanju je jedan bg servis na izlazu iz bg , prema ibarskoj.A imaju i od jeftinijih brendova

Vučko Labelo

pre 11 godina

Poslednjih 4 godine vozim samo sa zimskim gumama na Oktaviji bez obzira na godišnje doba i mogu vam reći da je priča o letnjim gumama čist marketinški trik. Niti se zimske gume habaju više leti, niti su nebezbedne. Totalna je laž da su bučnije i da im je zaustavni trag duži. I ne radi se o nekoj "svetskoj" marki, najobičnije Tigrove wintere. Priča o letnjim gumama pije vodu samo ako imate automobil visokih performansi i vozite ga bar 200 na sat. Mada ne znam gde to kod nas možete iole bezbedno...

s mile

pre 11 godina

voznja letnjig pneumatika tokom zime NIJE krsenje zakona, dok nema snega i leda na putevima. svako ko prelazi puno uzece i zimske i letnje, ko prelazi malo i nema para vozice samo jedan set. za nekog ko prelazi par hiljada km u lokalu nije isplativo imati dva seta pneumatika. cinjenica je da i u italiji i austiji je ostavljeno vozacima da izaberu kako ce voziti. ali TREBA kaznjavati sve koji naprave zastoje i sudare zimi, sa letnjim pneumaticima.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja koristim All seasons gume, tj. za sva godišnja doba.

Malo su tvrde u odnosu na zimske, ali se dobro ponašaju zimi.
Leti se ne razlikuju po putu, s tim da su malo bučnije.

Nemam podrum ili garažu, niti kupujem stalno gume, ali kako nisam takav da kršim propise ili da ugrožavam svoju bezbednost, odlučio sam se za srednje rešenje. I prilagodio sam vožnju njima.

Gume 15', 4 komada oko 32 hiljada din.

romale

pre 11 godina

Za junake što kombinuju gume - dve zimske leti na zadnju osovinu ili dve letnje zimi - zadnji kraj pri nekom jačem kočenju, gde bi se primetila razlika, će da "pretekne" prednji - to znači zanošenje ili okretanje i obično udar u bočni deo automobila.
Dva kompleta guma (i još bolje, točkova) traju duže nego jedan isti na više sezona, , računajte sami.

Joca

pre 11 godina

(ola, 16. april 2013 19:13)'

Ne razumem!?
Ako za 10 godina predjes npr. 100,000km - u cemu je finansijska razlika da li si tu kilometrazu presao na 4 seta letnjih ili na 2 para letnjih + 2 para zimskih guma!? Ako imas dva seta - valjda ce ti i duplo vise km trajati nego jedan set!?

realista

pre 11 godina

Kupio sam oba seta guma sa felnama.Star je auto,13-ice nisu skupe,vožnja je bezbedna itd.A onda sam puk'o u otvoren šaht pa sam morao da kupim još jednu zimsku gumu i felnu(i neke delove trapa).Malo posle toga nisam video udarnu rupu(pešadijski rov)negde u Železniku pa sam kupio još jednu gumu. 01.04. sam zamenio zimski set letnjim i isti dan,kod vuka pocepao jednu kod Vuka na prelasku preko šina.Naravno opet kupio novu.Sve je po zakonu,bezbedno se vozim i dalje udarajući u razne rupe i zamke.I dokle god odgovornost putara bude pravdana "prilagođavanjem brzine uslovima puta" ja neću više nikada kupiti novu gumu.

Dalibor

pre 11 godina

Prvo, u članu 113 jasno kaže:
"U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom."

Znači da niko NIJE kršio zakon kada je vozio auto na letnjim gumama između 1.11. i 1.4, ako na putu nije bilo snega ili leda. Ovo nije privremeno rešenje, član če ostati na snazi, jer i zakon u Nemačkoj propisuje upotrebu zimskih guma samo ako na putu ima snega, nema definisanih datuma.

Sa tri različita auta godišnje pređem oko 40.000km. Sva tri imaju oba seta guma. Jedina prednost zimskih guma bila je na suvom snegu i ledu. Takvih uslova je tamo gde vozim u poslednje 3 godine bilo ukupno 10-ak dana. Po raskvašenom snegu zimska guma nije bila ništa bolja. Zaustavni put dug, savlađivanje uspona loše. Silazak niz Unsku prema Kumodraškoj i slične nizbrdice ništa manje nije bio mučan i rizičan na zimskim nego ranije na letnjim gumama. Izostajanje boljih karakteristika zimskih guma je naročito važilo za auto koji nema ABS sistem, a i zimske gume na njemu su bile najjeftinije. Prema tome logičnije je da zimi ne sme da se vozi auto bez ABS nego bez zimskih guma, ali šta sa onolikim FAS Puntićima bez ABS-a?

Ako je glavna karakteristika zimskih guma da se bolje ponašaju na niskim temperaturama, zašto ne postoji obaveza za teška teretna vozila i autobuse, kao što je to u većini zemalja EU? NE SMEJU da udare na tranportni lobi!

Al se devedesetih jelo i vozilo....

pre 11 godina

Kakve gume vozite ?
Letnje iz 1997 ! Samo zadnja desna pusta, pumpam je svaka dva dana. Nisam presao 80 km/h vec cetiri godine. Nemam gde, svuda ogranicenja. Ove godine planiram mozda dve nove.

Sin Dragan

pre 11 godina

Za Vas koji koristite ALL SEASON gume. Policija kad vas zaustavi, kaZnice Vas ako imate All season umesto zimskih guma. Zasto?
Pa zato sto all season gume NISU ZIMSKE GUME, a u zakonu jasno pise da morate imati ZIMSKE GUME sa oznakom M+S, i simbolom pahuljice.

S&W

pre 11 godina

Da dobra guma stvarno puno znaci ali za sportski i ostar rezim voznje koji vlada na trkama. Za gradske uslove sa nasim propisima za brzinu od 50 km na cas nebitno je kakve su gume, ali ako upadnemo u situaciju neposrednog sudara nece nam pomoci ni gume od formule1. Mislim da ovim losim zakonom rezim i policija otimaju novac gradjanima koji su na ivici egzistencije.

Dalibor

pre 11 godina

Za one koji misle da zimska guma nema premca proguglajte malo Michelin HydroEdge. Guma je All Season, na svim testovima se bolje ponašala nego većina zimskih, ali su rešili da je više ne prave. Ne isplati se All Season guma koja nešto vredi.

Istina

pre 11 godina

@ Blake, 16. april 2013 15:30

Hajde da se ne lazemo.

http://www.internet-prodaja-guma.com/auto-gume/debica-225-45-r17-furio-91w/520050/

Montaza je uglavnom svuda besplatna tamo gde kupis gume.

Micko

pre 11 godina

@blake
Ako nemas pare za gume ili si pogresan auto kupio ili nisi ni trebao da kupujes. Ja ne vozim nista jer sam tako odlucio. Ne zelim da placam registraciju, preglede, gorivo, gume... Za te pare odem na more, kupim novu obucu i slicno, sto i tebi savetujem.

Kad budem imao dovoljno da se protegnem za kola ili cu kupiti auto kako treba ili necu da kupujem nista. Bolje gradski prevoz nego da rizikujem da ubijem nekoga ili sebe.

pera

pre 11 godina

Sirotinja uvek plati više. Jer se jednostvano ne isplati voziti zimske gume leti. Na stranu sigurnost, dugoročno gledano jefinije je imati 2 kompleta za leto i za zimu, nego promeniti 2 kompleta zimskih guma koje se voze cele godine. Računica je jasna. A plus sigurnost, ponašanje auta i zakonske obaveze.

Aleksandar

pre 11 godina

Meni je krajem septembra u udesu stradala jedna od letnjih guma (zajedno sa vrlo-nezgodnom-za-nalaženje felnom) pa sam odmah prebacio na zimski set malo pre vremena, a posvetio zimu nalaženju felne. Sad kad sam uspeo da izbunarim felnu, više ne mogu naći isti tip gume (Continental ContiSportContact 3 205/50 R17) a sumnjam da ih je bilo i jesenas, već ima samo 'ista' guma serije 5.

I sad sam u dilemi da l' da uzimam rasparene gume ili da pokušavam da odnekud izbunarim 'trojku'. Razlike jesu minimalne između te dve serije ali postoje, a nije mi baš drago da imam različite osobine na točkovima jer ESP pretpostavlja da su sve manje više iste. S druge strane, da kupujem ceo komplet da bih menjao gume stare dve godine i ni približno istrošene je malko mnogo...

I tako, dok se ne smislim vozam na zimskim...

vladica

pre 11 godina

zbog naseg suludog zakonba, morao sam 4 zimske u ravnici da stavim i sada mi ne pada napamet da kupujem jos 4 letnje, a i kjadsa bi imao para za jos 4, nemam gde da uskladistim zimske... neka zakonodavac bolje razmisli da li je opasnije da ja po banatu teram 4 zimske leti ili 4 letnje zimi.... toplo jhe jedno 6-7 meseci a snbega nije bilo ni 2 nedelje

UK

pre 11 godina

Imam oba seta. Ove zime sam uzeo komplet 4 nove zimske gume, a za leto su ostale one allseason, koje su bile na autu kad sam ga kupio kao novog. Brzo se trose, zbog mog nacina voznje, tako da vec sledece leto planiram nove 4 letnje. Zakon ne prica bezveze, to je sigurno. Ove zime, nisam stavio zimske na vreme. Pao je sneg, ja sam ostao na ovim allseason koje su se leti dosta istrosile. Ja i dalje sebi ne mogu da verujem kako sam stigao sa novog beograda do centra a da se nisam okrenuo ili odleteo u vozilo pored ili sa strane. Volan sam vrteo u svim mogucim pravcima kako bih ostao koliko toliko na pravcu. Sledeci dan nisam nigde micao, koliko god mi je tada bio potreban auto. Tek kad su stigle zimske gume, pocela je druga prica. Sad sam vratio ove letnje, iako sam mogao to i ranije, ali sam skroz zaboravio, a setio sam se kad sam prao auto pa primetio mnogo velike sare na gumama.

da da

pre 11 godina

sve ja znam kolko su nove gume dobre i kad treba zimske i zasto, znam i koliko je zaustavni put duzi na zimskim leti, dubinu sare ma sve... ali nemam tolki KE$H!! i zato vozim na sta imam kad imam...takodje svake godine vozim ne registrovan auto dok mogu...a re-atest plina 6000din, znate kako su me pogledali u MUPu kad sam im reko ne treba, samo mi je odstampala novu nalepnicu...ej 6000

Aleksandar

pre 11 godina

za (Sin Dragan, 16. april 2013 21:15)

Ja koristim All Season gume koje IMAJU oznaku M+S, pored grafičkih prikaza istih. To su Kleber gume.

Tako da vaša primedba je delimično tačna, jer ima i All Season koje nemaju te oznake (kineske ili korejske gume, viđao sam ih)

Veliki brat

pre 11 godina

2 godine vozio zimske na prednjim bez menjanja i jesenas ih stavio pozadi (ljudi kad su videli nisu verovali da su korišćene 2 godine, ali u principu jedva sam preša 20.000km, i to uglavnom rano ujutru i popodne posle 15:00h, pa su zato šare i dalje bile odlične).

Napred sam jesenas stavio UNIVERZALNE (M+S nije dovoljno, mora da ima oznake sva 4 godišnja doba: sunce, list, pahulju i još jedan znak) tako da su u proseku dobre i za zimu i za leto (na ugrejanom asfaltu ne škripe u krivinama kao zimske, ali kontam da i zimi ne hvataju dobro kao prave zimske, ali su bar 90% kao zimske što mi je dovoljno s obzirom kada i kuda vozim zimi).

Gume su bile oko 1.000 din. po komadu skuplje nego klasične zimske, ali zato sad ne moram da ih menjam.
Ovako mi je jednostavnije i jeftinije, tj. leti ne brinem o čuvanju zimskih, a zimi o čuvanju letnjih guma, a karakteristike tih guma nisu problem jer gotovo nikad ne vozim duže relacije u toku dana kada je vrućina; odnosno, kad idem do BG ili dalje, idem obično rano ujutru, takođe za posao isto idem rano ujutru a vraćam se popodne kad već popuste vrućine, tako da mi je ovo rešenje jednostavnije i elegantnije.

Ove zime je naročito bilo bolje imati te univerzalne gume, pošto nije bilo puno snega i dosta dana je bilo sa temperaturom preko 7-8 C, kada obične zimske gume počinju ozbiljnije da se troše na dužim relacijama.

Mladen

pre 11 godina

Moj odgovor je : i jedne i druge . Posto imam auto sa prednjom vucom , od juce su napred nove letnje (jer prednje rade pogon , skretanje i vecinu kocenja) dok se pozadi nalaze zimske od pre 3 godine , koje su posle ove zime spustile na malko ispod 4mm i stoga vise nisu za sneg . Taman cu da ih dokusurim ovo leto i na njihove felne dolaze u novembru nove zimske . One sto sam skinuo su stare 2 sezone , imaju oko 5.5mm i njih cuvam da budu zadnje za sledecu zimu . Do prosle godine sam stare zimske koristio leti , ali sam primetio da su se veoma brzo PREDNJE totalno pojele kad sam isao na more (inace prvi put autom na more) , dok su zadnje manje vise ostale dobre (oko 2mm pre i posle puta). Inace predhodnih godina nisam imao problema jer sam vozio samo u lokalu . U svakom slucaju , godisnje sam trosio oko 10 000 na gume i balansiranje , kombinujuci 3 para felni i bio siguran da u svakom trenutku imam dovoljno dobre gume .

sinisa petakovic

pre 11 godina

da bi policija kaznjavala i kontrolisala m+s na gumama zimi, prvo mora sredi stvari u svojim redovima tj. vozilima da bi imala moralno pravo da kaznjava,ali sta to vredi u ovoj zemlji.Imam s seta guma za auto,ali za maxi-skuter naravno nemam, a drzava sve motoriste tera da registruju motor preko cele godini.Svaki auto sa letnjim gumama zimi(na suvom) bolje lezi od motora, divim se onim momcima iz kurirskih sluzbi zimi na motoricima

Deki

pre 11 godina

Vozim reno clio 9 godina star.Na njemu su 15" felne 185,55.Guma kosta oko 70e.Vozim sa sve cetiri ms gume marke Fulda i mogu vam reci da mi se desilo da mi auto proklizao na nizbrdici bas kao na ledu.Inace je bila velika vrucina proslog leta.Dobro je imati dva seta guma,ali mislim da po gradu i na malim relacijama ms gume zavrsavaju posao.Nasi zakoni su smesni pocev od prve pomoci,rezervnih sijalica,naslona za glavu na zadnjim sedistima sa pojasom i ostalih gluposti koji su izmisljeni samo da opterete dzep vozaca u Srbiji.

Dalibor

pre 11 godina

Meke (zimske) gume se sasvim normalno ponašaju na toplom, jedino što se nešto brže troše, mada to više zavisi od načina vožnje. Povećanje otpora kotrljanja je zanemarljivo, naročito kad se uzme u obzir da je maksimalna dozvoljena brzina u Srbiji i okruženju 120 tj 130km/h. Put kočenja može da bude samo kraći, jer guma nije od čokolade, pa da se topi na vrućini. Meka guma u svim uslovima i na svim podlogama obezbeđuje veći koeficijent trenja, a time i bolju trakciju. Uostalom, ako ne možete sami da napravite test, pogledajte ponekad trke Formule 1 i ponašanje bolida na mekoj smeši. Zbog velikih brzina, tamo su efekti dosta više izraženi, ali se ista logika prenosi na putnička vozila. Pogledajte i testove relevantnih udruženja, časopisa itd. Koliko ovde ima "stručnjaka", pomislio bi čovek da u Srbiji polovina stanovništva završava najmanje Mašinski fakultet i ozbiljno se bavi automobilizmom i autoindustrijom, pa sa teškim ubeđenjem iznose svoje uglavnom netačne ocene i zaključke.

Dva bambija za svakog ko zna šta se dešava sa pritiskom fluida na mestu suženja cevovoda.

Veliki brat

pre 11 godina

Ko nije upoznat šta znači M+S, neka se informiše.

Nekad, kada su šare bile radijalne, neki proizvođači su uveli gume sa šarama koje se bolje ponašaju po blatu i snegu (Mud and Snow), a kasnije su se pojavile gume koja se ponašaju dovoljno dobro po svim vrstama podloge u normalnoj vožnji (a ne bolje u odnosu na specijalne gume namenjene određenim podlogama i uslovima vožnje – ovo mnogi shvataju pogrešno).

Inače, pošto je neko prokomentarisao (pogrešno), ja sam dobro naglasio da imam napred M+S gume sa ČETIRI oznake za sva četiri godišnja doba (i to PAHULJICA je odvojena od ostala tri znaka), tako da ne stoji konstatacija da bi me policija u toku zime kaznila jer nemam pahuljice na gumama.

Inače, ako su mi zimske izdržale napred 2 godine bez vidljivog habanja, poslužiće bar još 2 godine na zadnjim točkovima, a ove napred bar 4 godine.


Oni kojima se zimske gume brže habaju po ivicama leti, češće da proveravaju pritisak u gumama, a takođe da urade REGLAŽU trapa, jer normalno naduvana guma sa ispravnim trapom mora da se HABA RAVNOMERNO po širini gaznog sloja!
Previše naduvana se haba više po sredini, a manje naduvana po ivicama!

bane

pre 11 godina

Jedna bitna stvar u uporedjivanju guma leti/zimi je i samo vozilo. Kuci imamo Saxo i Mondea i nase iskustvo je sledece:
- zimske gume na Saxu, 13ce, mogu i leti i zimi i razlike skoro da i nema, ni u kocenju, ni u skretanju, ni u habanju... (doduse, nesto su vise `plasticne` zimi, sto moze da bude od gubljenja silike tokom leta)
- sa druge strane, kod Mondea je drasticna razlika - silom prilika smo prosle godine nakon zime vozili zimske gume skoro do pola leta, 16ce - na vecim temperaturama i pri iole vecoj brzini, auto je bio nemirniji, duze kocenje, skripa..., a i montirane gume su gubile oko 1mm na 2000km (pored nazubljenja napred). Stavljanjem letnjih sve je bilo OK, kao i sa ovim zimskim gumama tokom ove zime (sem buke od nazubljenih guma)...

ja

pre 11 godina

za ove koji objasnjavaju da ne treba voziti dve letnje i dve zimske - tako smo presli vec 300 000 km, batalite price, ovo je praksa. ako se prelazi do 15000km godisnje, sasvim dovoljno mogu da traju. nisam primetio da se ista desilo sa aspekta bezbednosti negativno, niti je proklizavao.

Aleksandar

pre 11 godina

za (No.Comment, 17. april 2013 10:14)

П Р А В И Л Н И К О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА

Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника,
подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима...

Ali kao što Dalibor reče, ovde su svi stručnjaci...

No.Comment

pre 11 godina

Za Aleksandra
"Član 113.


Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;"


Poz.

CELOGODIŠNJA VOŽNJA

pre 10 godina

Za naše klimatske i saobraćajne uslove (malo dana sa snegom i prljavi kolovozi sa mnogo rupa), najekonomičnije i najsigurnije su CELOGODIŠNJE (All season) gume sa "snežnom" pahuljom (Goodyear, Sava, Kumho,...), koje garantuja da ispunjavaju zimske uslove kao klasične gume za sneg,
a leti se koriste kao letnje, od kojih su BEZBEDNIJE u situacijama kada padne "prva" kiša na prljav kolovoz, ili se naleti u krivini na blato od traktora,.....

Blake

pre 11 godina

"Anketa je pokazala i da je 8% vozača tokom zime koristilo letnje gume čime su SVESNO kršili zakon". Bravo ti ga. Vozim auto star skoro 20 godina, ima 17-ice felne(bile na njemu prilikom kupovine). Da li znas da je jedna guma min. oko 18000,19000 dinara? 72000din su 4 gume plus 500din za skidanje i balansiranje po tocku, znaci jos 2000. 74000din za set zimskih guma. A gde su letnje? Isto toliko. 148000din za zima/leto gume, a meni toliko kosta pola auta. Stvarno smesno... A nije lako ni kupiti manje felne jer i za to treba brdo love. I naravno plate Evropske.

Vučko Labelo

pre 11 godina

Poslednjih 4 godine vozim samo sa zimskim gumama na Oktaviji bez obzira na godišnje doba i mogu vam reći da je priča o letnjim gumama čist marketinški trik. Niti se zimske gume habaju više leti, niti su nebezbedne. Totalna je laž da su bučnije i da im je zaustavni trag duži. I ne radi se o nekoj "svetskoj" marki, najobičnije Tigrove wintere. Priča o letnjim gumama pije vodu samo ako imate automobil visokih performansi i vozite ga bar 200 na sat. Mada ne znam gde to kod nas možete iole bezbedno...

vladica

pre 11 godina

zbog naseg suludog zakonba, morao sam 4 zimske u ravnici da stavim i sada mi ne pada napamet da kupujem jos 4 letnje, a i kjadsa bi imao para za jos 4, nemam gde da uskladistim zimske... neka zakonodavac bolje razmisli da li je opasnije da ja po banatu teram 4 zimske leti ili 4 letnje zimi.... toplo jhe jedno 6-7 meseci a snbega nije bilo ni 2 nedelje

S&W

pre 11 godina

Da dobra guma stvarno puno znaci ali za sportski i ostar rezim voznje koji vlada na trkama. Za gradske uslove sa nasim propisima za brzinu od 50 km na cas nebitno je kakve su gume, ali ako upadnemo u situaciju neposrednog sudara nece nam pomoci ni gume od formule1. Mislim da ovim losim zakonom rezim i policija otimaju novac gradjanima koji su na ivici egzistencije.

Mladen

pre 11 godina

Moj odgovor je : i jedne i druge . Posto imam auto sa prednjom vucom , od juce su napred nove letnje (jer prednje rade pogon , skretanje i vecinu kocenja) dok se pozadi nalaze zimske od pre 3 godine , koje su posle ove zime spustile na malko ispod 4mm i stoga vise nisu za sneg . Taman cu da ih dokusurim ovo leto i na njihove felne dolaze u novembru nove zimske . One sto sam skinuo su stare 2 sezone , imaju oko 5.5mm i njih cuvam da budu zadnje za sledecu zimu . Do prosle godine sam stare zimske koristio leti , ali sam primetio da su se veoma brzo PREDNJE totalno pojele kad sam isao na more (inace prvi put autom na more) , dok su zadnje manje vise ostale dobre (oko 2mm pre i posle puta). Inace predhodnih godina nisam imao problema jer sam vozio samo u lokalu . U svakom slucaju , godisnje sam trosio oko 10 000 na gume i balansiranje , kombinujuci 3 para felni i bio siguran da u svakom trenutku imam dovoljno dobre gume .

Nac

pre 11 godina

Imamo podelu na zimske i letnje gume. Ja bi predlozio i podelu na jutarnje i dnevne jer su temperature sada ujutro oko 5 stepeni a danju oko 20.

boris

pre 11 godina

Ispravna guma na automobilu je veliki bezbednosni dobitak i svaki vozac koji ima iskustva zna sta je dobra i neistrosena guma. Naime puno mojih prijatelja kupuje polovne gume i montira ih tek tako na svaoja auta bez ikakve bojazni i grize savesti a nesreca je dovoljno da se jednom desi i ode sve u nepovrat. Takve gume da su ispravne nebi ih niko skidao sa svog automobila pa makar to bio bogati nemac ili svajcarac cak naprotiv oni su naucili da stede znaci nesto tu ne stima. Ljudi ako nemate za ispravne gume nemojte ni da vozite automobil, koristite javni prevoz bice sigurnije za vas i ostale ucesnike u saobracaju. Da je ovo pravna drzava kao sto nije uvoz tog neispravnog đubreta bilo bi strogo zabranjeno.

Al se devedesetih jelo i vozilo....

pre 11 godina

Kakve gume vozite ?
Letnje iz 1997 ! Samo zadnja desna pusta, pumpam je svaka dva dana. Nisam presao 80 km/h vec cetiri godine. Nemam gde, svuda ogranicenja. Ove godine planiram mozda dve nove.

Sin Dragan

pre 11 godina

Za Vas koji koristite ALL SEASON gume. Policija kad vas zaustavi, kaZnice Vas ako imate All season umesto zimskih guma. Zasto?
Pa zato sto all season gume NISU ZIMSKE GUME, a u zakonu jasno pise da morate imati ZIMSKE GUME sa oznakom M+S, i simbolom pahuljice.

Dalibor

pre 11 godina

Prvo, u članu 113 jasno kaže:
"U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom."

Znači da niko NIJE kršio zakon kada je vozio auto na letnjim gumama između 1.11. i 1.4, ako na putu nije bilo snega ili leda. Ovo nije privremeno rešenje, član če ostati na snazi, jer i zakon u Nemačkoj propisuje upotrebu zimskih guma samo ako na putu ima snega, nema definisanih datuma.

Sa tri različita auta godišnje pređem oko 40.000km. Sva tri imaju oba seta guma. Jedina prednost zimskih guma bila je na suvom snegu i ledu. Takvih uslova je tamo gde vozim u poslednje 3 godine bilo ukupno 10-ak dana. Po raskvašenom snegu zimska guma nije bila ništa bolja. Zaustavni put dug, savlađivanje uspona loše. Silazak niz Unsku prema Kumodraškoj i slične nizbrdice ništa manje nije bio mučan i rizičan na zimskim nego ranije na letnjim gumama. Izostajanje boljih karakteristika zimskih guma je naročito važilo za auto koji nema ABS sistem, a i zimske gume na njemu su bile najjeftinije. Prema tome logičnije je da zimi ne sme da se vozi auto bez ABS nego bez zimskih guma, ali šta sa onolikim FAS Puntićima bez ABS-a?

Ako je glavna karakteristika zimskih guma da se bolje ponašaju na niskim temperaturama, zašto ne postoji obaveza za teška teretna vozila i autobuse, kao što je to u većini zemalja EU? NE SMEJU da udare na tranportni lobi!

da da

pre 11 godina

sve ja znam kolko su nove gume dobre i kad treba zimske i zasto, znam i koliko je zaustavni put duzi na zimskim leti, dubinu sare ma sve... ali nemam tolki KE$H!! i zato vozim na sta imam kad imam...takodje svake godine vozim ne registrovan auto dok mogu...a re-atest plina 6000din, znate kako su me pogledali u MUPu kad sam im reko ne treba, samo mi je odstampala novu nalepnicu...ej 6000

ja

pre 11 godina

za ove koji objasnjavaju da ne treba voziti dve letnje i dve zimske - tako smo presli vec 300 000 km, batalite price, ovo je praksa. ako se prelazi do 15000km godisnje, sasvim dovoljno mogu da traju. nisam primetio da se ista desilo sa aspekta bezbednosti negativno, niti je proklizavao.

Dalibor

pre 11 godina

Meke (zimske) gume se sasvim normalno ponašaju na toplom, jedino što se nešto brže troše, mada to više zavisi od načina vožnje. Povećanje otpora kotrljanja je zanemarljivo, naročito kad se uzme u obzir da je maksimalna dozvoljena brzina u Srbiji i okruženju 120 tj 130km/h. Put kočenja može da bude samo kraći, jer guma nije od čokolade, pa da se topi na vrućini. Meka guma u svim uslovima i na svim podlogama obezbeđuje veći koeficijent trenja, a time i bolju trakciju. Uostalom, ako ne možete sami da napravite test, pogledajte ponekad trke Formule 1 i ponašanje bolida na mekoj smeši. Zbog velikih brzina, tamo su efekti dosta više izraženi, ali se ista logika prenosi na putnička vozila. Pogledajte i testove relevantnih udruženja, časopisa itd. Koliko ovde ima "stručnjaka", pomislio bi čovek da u Srbiji polovina stanovništva završava najmanje Mašinski fakultet i ozbiljno se bavi automobilizmom i autoindustrijom, pa sa teškim ubeđenjem iznose svoje uglavnom netačne ocene i zaključke.

Dva bambija za svakog ko zna šta se dešava sa pritiskom fluida na mestu suženja cevovoda.

UK

pre 11 godina

Imam oba seta. Ove zime sam uzeo komplet 4 nove zimske gume, a za leto su ostale one allseason, koje su bile na autu kad sam ga kupio kao novog. Brzo se trose, zbog mog nacina voznje, tako da vec sledece leto planiram nove 4 letnje. Zakon ne prica bezveze, to je sigurno. Ove zime, nisam stavio zimske na vreme. Pao je sneg, ja sam ostao na ovim allseason koje su se leti dosta istrosile. Ja i dalje sebi ne mogu da verujem kako sam stigao sa novog beograda do centra a da se nisam okrenuo ili odleteo u vozilo pored ili sa strane. Volan sam vrteo u svim mogucim pravcima kako bih ostao koliko toliko na pravcu. Sledeci dan nisam nigde micao, koliko god mi je tada bio potreban auto. Tek kad su stigle zimske gume, pocela je druga prica. Sad sam vratio ove letnje, iako sam mogao to i ranije, ali sam skroz zaboravio, a setio sam se kad sam prao auto pa primetio mnogo velike sare na gumama.

Veliki brat

pre 11 godina

2 godine vozio zimske na prednjim bez menjanja i jesenas ih stavio pozadi (ljudi kad su videli nisu verovali da su korišćene 2 godine, ali u principu jedva sam preša 20.000km, i to uglavnom rano ujutru i popodne posle 15:00h, pa su zato šare i dalje bile odlične).

Napred sam jesenas stavio UNIVERZALNE (M+S nije dovoljno, mora da ima oznake sva 4 godišnja doba: sunce, list, pahulju i još jedan znak) tako da su u proseku dobre i za zimu i za leto (na ugrejanom asfaltu ne škripe u krivinama kao zimske, ali kontam da i zimi ne hvataju dobro kao prave zimske, ali su bar 90% kao zimske što mi je dovoljno s obzirom kada i kuda vozim zimi).

Gume su bile oko 1.000 din. po komadu skuplje nego klasične zimske, ali zato sad ne moram da ih menjam.
Ovako mi je jednostavnije i jeftinije, tj. leti ne brinem o čuvanju zimskih, a zimi o čuvanju letnjih guma, a karakteristike tih guma nisu problem jer gotovo nikad ne vozim duže relacije u toku dana kada je vrućina; odnosno, kad idem do BG ili dalje, idem obično rano ujutru, takođe za posao isto idem rano ujutru a vraćam se popodne kad već popuste vrućine, tako da mi je ovo rešenje jednostavnije i elegantnije.

Ove zime je naročito bilo bolje imati te univerzalne gume, pošto nije bilo puno snega i dosta dana je bilo sa temperaturom preko 7-8 C, kada obične zimske gume počinju ozbiljnije da se troše na dužim relacijama.

Zoran

pre 11 godina

Zakon je "bez veze". Ako smo obavezni da zimi vozimo zimske gume, isto tako bi trebalo da u Zakonu pise da smo leti obavezni da vozimo...letnje gume. Opasno je po vrucini voziti zimsku gumu koja postaje "zvaka" na visokim temperaturama.
Ko nema pare za gume i za bezbednu voznju, ne treba da vozi!!! Pa kada budemo izglasali VLAST koja ce omoguciti da narod zivi kako dolikuje, kao ljudi, onda cemo imati pare i za automobile i njihove gume!

Aleksandar

pre 11 godina

Ja koristim All seasons gume, tj. za sva godišnja doba.

Malo su tvrde u odnosu na zimske, ali se dobro ponašaju zimi.
Leti se ne razlikuju po putu, s tim da su malo bučnije.

Nemam podrum ili garažu, niti kupujem stalno gume, ali kako nisam takav da kršim propise ili da ugrožavam svoju bezbednost, odlučio sam se za srednje rešenje. I prilagodio sam vožnju njima.

Gume 15', 4 komada oko 32 hiljada din.

ola

pre 11 godina

Slazem se da leti treba letnje a zimi zimske ali cena guma su evropske a plata africka....kada se obrne proporciba imacu i prolecne i jesenje,sto kolega kaze i jutarnje i vecernje :)

Aleksandar

pre 11 godina

@Blake
Felne 17-ice? Ocigledno nisi sagledao kupovinu tog svog auta iz svih uglova, tj. o gumama tada nisi razmisljao. Kupi auto sa felnama 14 ili 15, pa ces ih sve zameniti za 20-ak hiljada.

Uvek vam je neko drugi kriv za to sto se sirite vise nego sto mozete...

Dalibor

pre 11 godina

Za one koji misle da zimska guma nema premca proguglajte malo Michelin HydroEdge. Guma je All Season, na svim testovima se bolje ponašala nego većina zimskih, ali su rešili da je više ne prave. Ne isplati se All Season guma koja nešto vredi.

romale

pre 11 godina

Za junake što kombinuju gume - dve zimske leti na zadnju osovinu ili dve letnje zimi - zadnji kraj pri nekom jačem kočenju, gde bi se primetila razlika, će da "pretekne" prednji - to znači zanošenje ili okretanje i obično udar u bočni deo automobila.
Dva kompleta guma (i još bolje, točkova) traju duže nego jedan isti na više sezona, , računajte sami.

bre

pre 11 godina

i kad neko leti pokuša da naglo zakoči sa zimskim gumama nastavi još 10 metara na gumama koje se bukvalno tope na vrućini. a neko drugi strada na pesačkom prelazu

MRKI

pre 11 godina

Kod nas uvek ima opravdanja. Pre OSAM godina kupio sam nove zimske gume Savine Eskimo. Osam zima sam ih vozio od Novembra do Aprila i sada su na 3mm. Moje iskustvo kazuje da treba imati i ali nase mogucnisti su razlicite i neka svako radi kako misli i moze. Nikog ne mogu osudivati ali moje iskustvo je tako. Pokusao sam sa letnjim gumama po snegu ali je auto isao kuda on hoce a ne gde treba. Prosecna guma 14-ka je oko 50 evra. Cena jednog branika farova hladnjaka hladnjaka klime haube je mnogo veca nego sve cetiti gume. Kazem opet ovo je moje misljenje i iskustvo.

Laki (je malo nervozan)

pre 11 godina

Imam dva kompleta felni, čekao sam prvi lepši dan da ih zamenim! Letnje na kola a zimske konzervirane do 1. Novembra!

Istina

pre 11 godina

@ Blake, 16. april 2013 15:30

Hajde da se ne lazemo.

http://www.internet-prodaja-guma.com/auto-gume/debica-225-45-r17-furio-91w/520050/

Montaza je uglavnom svuda besplatna tamo gde kupis gume.

Dusan

pre 11 godina

(Blake, 16. april 2013 15:30)

a koliko kosta da se sredi limarija, zamena farova, soferke... kada proklizas po snegu u krivini? jos ako se zakucas u komsijin auto star manje od 10 godina pa i njemu treba da sredis...

s mile

pre 11 godina

voznja letnjig pneumatika tokom zime NIJE krsenje zakona, dok nema snega i leda na putevima. svako ko prelazi puno uzece i zimske i letnje, ko prelazi malo i nema para vozice samo jedan set. za nekog ko prelazi par hiljada km u lokalu nije isplativo imati dva seta pneumatika. cinjenica je da i u italiji i austiji je ostavljeno vozacima da izaberu kako ce voziti. ali TREBA kaznjavati sve koji naprave zastoje i sudare zimi, sa letnjim pneumaticima.

Moca

pre 11 godina

@Blake: o cenama guma je trebalo da razmisljas pri kupovini automobila a ne pri zameni guma. Slazem se da su sve od 16 pa na vise bezobrazno skupe, ali osecaj u voznji pa i estetika imaju svoju cenu. Vidim da je pun grad npr. Laguna i Stila koji nose 17-ice od pitaj Boga kada, jos kad se uzme u obzir i snaga tih automobila (mahom su sve turbo-dizeli od 115 konja na vise) eto ti opasne kombinacije. Lako se covek upeca na to, malo je i meni falilo da kupim jedan takav auto. Jesu bile 16-ice, ali i to bi mi sada bilo skupo, jedna dobra guma nema ispod 9-10 hiljada. Ovako vozim 14" i za 50 evra mogu da biram. Mnogi od nas, na zalost, jos uvek nisu naucili da se pruze onoliko koliko su realno sposobni. Sto se tice teme ovog teksta, obrnuo sam 6-7 hiljada po toplom vremenu sa NOVIM zimskim gumama koje su bile POZADI, i vec tada im se pojela ivica. Toliko o zimskim gumama leti, kao zvakaca guma.

Joca

pre 11 godina

(ola, 16. april 2013 19:13)'

Ne razumem!?
Ako za 10 godina predjes npr. 100,000km - u cemu je finansijska razlika da li si tu kilometrazu presao na 4 seta letnjih ili na 2 para letnjih + 2 para zimskih guma!? Ako imas dva seta - valjda ce ti i duplo vise km trajati nego jedan set!?

Deki

pre 11 godina

Vozim reno clio 9 godina star.Na njemu su 15" felne 185,55.Guma kosta oko 70e.Vozim sa sve cetiri ms gume marke Fulda i mogu vam reci da mi se desilo da mi auto proklizao na nizbrdici bas kao na ledu.Inace je bila velika vrucina proslog leta.Dobro je imati dva seta guma,ali mislim da po gradu i na malim relacijama ms gume zavrsavaju posao.Nasi zakoni su smesni pocev od prve pomoci,rezervnih sijalica,naslona za glavu na zadnjim sedistima sa pojasom i ostalih gluposti koji su izmisljeni samo da opterete dzep vozaca u Srbiji.

NN

pre 11 godina

Dzabe i dobra guma na ovakvim putevima. Kada sornem rupu odskoci mi auto 5 m! Dok puteve ne srede nama glavu nista ne cuva. Sem nasih sposobnosti za upravljacem!

zoran

pre 11 godina

Vozim, i to stalno VOZIM, autić sa 155/65/13-icama. Dva kompleta guma (zimske-letnje) koštaju koliko dve gume za taj tvoj auto, ma koji i ma kakav bio.

NIKADA ne pružam noge da vire van krpare. Što se više krpara skraćuje a ja više skupim noge. I auto mi služi da se vozim i da završim neki posao a ne da PRIČAM KAKAV auto vozim (odnosno ne vozim već samo pričam da ga imam)...

vlada

pre 11 godina

I ja se zimi šetam gradom u japankama, a leti u gojzericama.
Uživancija prava!
Zakonom nije zabranjeno!
A i nema šanse da dozvolim raznim lobijima da me prave ovcom!

Aleksandar

pre 11 godina

za (Sin Dragan, 16. april 2013 21:15)

Ja koristim All Season gume koje IMAJU oznaku M+S, pored grafičkih prikaza istih. To su Kleber gume.

Tako da vaša primedba je delimično tačna, jer ima i All Season koje nemaju te oznake (kineske ili korejske gume, viđao sam ih)

Ivan

pre 11 godina

@(Blake, 16. april 2013 15:30)

Koji li je to auto star 20 godina sa 17" felnama? Smanjite to na 15" kao što je verovatno bilo original i koštaće jeftinije sa sve novim felnama nego da menjate sve 17".

maxy

pre 11 godina

Ja pre neki dan stavio nove letnje, a ove stare ostavio kod vulkanizera. Čovek me pita "jel se ne ljutiš ako ih prodam nekom?".
Gledam i ne verujem, da li ima i takvih likova koji bi kupili potrošene i 6 godina stare gume???
Moj stav je letnja leti, zimska zimi, a ako malo prelaziš onda mogu i ove za celu sezonu. Svoju porodicu nikada ne bih stavio u auto koji nije bezbedan po bilo kom osnovu.

mj

pre 11 godina

Imam dva seta felni sa gumama sa zimskim i letnjim gumama...e sad ako su zakoni takvi kakvi jesu onda bih voleo da mi neko od ovih na vlasti koji se bave problematikom zasto smo u svemu najskupli!????Dokle monopoli!?Dokle dranje!!!Gume kupujem u Sloveniji i jeftinije su nego kod nas 30%!Ako recimo jedna guma za moja kola kosta 100eur,pa onda vidite kolika je razlika...sramota!

Micko

pre 11 godina

@blake
Ako nemas pare za gume ili si pogresan auto kupio ili nisi ni trebao da kupujes. Ja ne vozim nista jer sam tako odlucio. Ne zelim da placam registraciju, preglede, gorivo, gume... Za te pare odem na more, kupim novu obucu i slicno, sto i tebi savetujem.

Kad budem imao dovoljno da se protegnem za kola ili cu kupiti auto kako treba ili necu da kupujem nista. Bolje gradski prevoz nego da rizikujem da ubijem nekoga ili sebe.

deki

pre 11 godina

Blake, druze nije ti bas dobra matematika.Ne znam gde ti gledas cene ali ja sam pre neki dan uzeo miselinke primasi 3 od 17 cola 13850 Samo se malo bolje raspitaj.U pitanju je jedan bg servis na izlazu iz bg , prema ibarskoj.A imaju i od jeftinijih brendova

MomaSRB

pre 11 godina

Pa kakvi su nam putevi ( zimi prekriveni snegom, jer iznenadi putare u sred zime, a leti puni kratera ) pre nam trebaju tenkovske gusenice nego dobre gume!!!

realista

pre 11 godina

Kupio sam oba seta guma sa felnama.Star je auto,13-ice nisu skupe,vožnja je bezbedna itd.A onda sam puk'o u otvoren šaht pa sam morao da kupim još jednu zimsku gumu i felnu(i neke delove trapa).Malo posle toga nisam video udarnu rupu(pešadijski rov)negde u Železniku pa sam kupio još jednu gumu. 01.04. sam zamenio zimski set letnjim i isti dan,kod vuka pocepao jednu kod Vuka na prelasku preko šina.Naravno opet kupio novu.Sve je po zakonu,bezbedno se vozim i dalje udarajući u razne rupe i zamke.I dokle god odgovornost putara bude pravdana "prilagođavanjem brzine uslovima puta" ja neću više nikada kupiti novu gumu.

No.Comment

pre 11 godina

Za Aleksandra
"Član 113.


Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;"


Poz.

Aleksandar

pre 11 godina

Meni je krajem septembra u udesu stradala jedna od letnjih guma (zajedno sa vrlo-nezgodnom-za-nalaženje felnom) pa sam odmah prebacio na zimski set malo pre vremena, a posvetio zimu nalaženju felne. Sad kad sam uspeo da izbunarim felnu, više ne mogu naći isti tip gume (Continental ContiSportContact 3 205/50 R17) a sumnjam da ih je bilo i jesenas, već ima samo 'ista' guma serije 5.

I sad sam u dilemi da l' da uzimam rasparene gume ili da pokušavam da odnekud izbunarim 'trojku'. Razlike jesu minimalne između te dve serije ali postoje, a nije mi baš drago da imam različite osobine na točkovima jer ESP pretpostavlja da su sve manje više iste. S druge strane, da kupujem ceo komplet da bih menjao gume stare dve godine i ni približno istrošene je malko mnogo...

I tako, dok se ne smislim vozam na zimskim...

pera

pre 11 godina

Sirotinja uvek plati više. Jer se jednostvano ne isplati voziti zimske gume leti. Na stranu sigurnost, dugoročno gledano jefinije je imati 2 kompleta za leto i za zimu, nego promeniti 2 kompleta zimskih guma koje se voze cele godine. Računica je jasna. A plus sigurnost, ponašanje auta i zakonske obaveze.

Aleksandar

pre 11 godina

za (No.Comment, 17. april 2013 10:14)

П Р А В И Л Н И К О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА

Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника,
подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима...

Ali kao što Dalibor reče, ovde su svi stručnjaci...

Veliki brat

pre 11 godina

Ko nije upoznat šta znači M+S, neka se informiše.

Nekad, kada su šare bile radijalne, neki proizvođači su uveli gume sa šarama koje se bolje ponašaju po blatu i snegu (Mud and Snow), a kasnije su se pojavile gume koja se ponašaju dovoljno dobro po svim vrstama podloge u normalnoj vožnji (a ne bolje u odnosu na specijalne gume namenjene određenim podlogama i uslovima vožnje – ovo mnogi shvataju pogrešno).

Inače, pošto je neko prokomentarisao (pogrešno), ja sam dobro naglasio da imam napred M+S gume sa ČETIRI oznake za sva četiri godišnja doba (i to PAHULJICA je odvojena od ostala tri znaka), tako da ne stoji konstatacija da bi me policija u toku zime kaznila jer nemam pahuljice na gumama.

Inače, ako su mi zimske izdržale napred 2 godine bez vidljivog habanja, poslužiće bar još 2 godine na zadnjim točkovima, a ove napred bar 4 godine.


Oni kojima se zimske gume brže habaju po ivicama leti, češće da proveravaju pritisak u gumama, a takođe da urade REGLAŽU trapa, jer normalno naduvana guma sa ispravnim trapom mora da se HABA RAVNOMERNO po širini gaznog sloja!
Previše naduvana se haba više po sredini, a manje naduvana po ivicama!

bane

pre 11 godina

Jedna bitna stvar u uporedjivanju guma leti/zimi je i samo vozilo. Kuci imamo Saxo i Mondea i nase iskustvo je sledece:
- zimske gume na Saxu, 13ce, mogu i leti i zimi i razlike skoro da i nema, ni u kocenju, ni u skretanju, ni u habanju... (doduse, nesto su vise `plasticne` zimi, sto moze da bude od gubljenja silike tokom leta)
- sa druge strane, kod Mondea je drasticna razlika - silom prilika smo prosle godine nakon zime vozili zimske gume skoro do pola leta, 16ce - na vecim temperaturama i pri iole vecoj brzini, auto je bio nemirniji, duze kocenje, skripa..., a i montirane gume su gubile oko 1mm na 2000km (pored nazubljenja napred). Stavljanjem letnjih sve je bilo OK, kao i sa ovim zimskim gumama tokom ove zime (sem buke od nazubljenih guma)...

sinisa petakovic

pre 11 godina

da bi policija kaznjavala i kontrolisala m+s na gumama zimi, prvo mora sredi stvari u svojim redovima tj. vozilima da bi imala moralno pravo da kaznjava,ali sta to vredi u ovoj zemlji.Imam s seta guma za auto,ali za maxi-skuter naravno nemam, a drzava sve motoriste tera da registruju motor preko cele godini.Svaki auto sa letnjim gumama zimi(na suvom) bolje lezi od motora, divim se onim momcima iz kurirskih sluzbi zimi na motoricima

CELOGODIŠNJA VOŽNJA

pre 10 godina

Za naše klimatske i saobraćajne uslove (malo dana sa snegom i prljavi kolovozi sa mnogo rupa), najekonomičnije i najsigurnije su CELOGODIŠNJE (All season) gume sa "snežnom" pahuljom (Goodyear, Sava, Kumho,...), koje garantuja da ispunjavaju zimske uslove kao klasične gume za sneg,
a leti se koriste kao letnje, od kojih su BEZBEDNIJE u situacijama kada padne "prva" kiša na prljav kolovoz, ili se naleti u krivini na blato od traktora,.....