Petak, 31.08.2012.

09:40

Lada, a nije kockasta

Izvor: B92

Lada, a nije kockasta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Hollywood

pre 9 godina

Stvar je u marketingu i brendiranju proizvoda,mi i dobar dio planete je inficiran američko-zapadnim stilom života i njihovom kulturom,dok Rusija asocira na neko sivilo itd.Priznajem i sam sam podložan tome,nekako kad vidim onaj natpis Lada na gepeku ovog SUV-a,kvari mi utisak.Znam da je to plitko razmišljanje,ali šta da radim:-)

racErx

pre 9 godina

@(milossss, 31. avgust 2012 10:40)
kao neko ko se bavi 2d i 3d grafikom iz hobija, tako sam se i ja podsmevao Rusima pre 12-13 godina, kada sam pocinjao. Pa kada sam video koliko ruskih skulptora, 3d modelara, animatora, ilustratora, dizajnera -sto konceptualnih, sto industrijskih... ima i kakvi su im radovi, nisam mogao da verujem, a to je bila Jeljcinova Rusija! Ono sto je najjace, jeste sto su to mahom formalno neskolovani ljudi u toj oblasti, za razliku od zapada, pogotovo USA, gde postoje skole koje odgovaraju svim specificnim potrebama, a po kvalitetu svoji radova ne da ne zaostaju, nego su u svetskom vrhu- dakle, sve su nadomestili radom i talentom. Stoga smatrati da je Rusija zaostala poljoprivredna zemlja, bez strucnih kadrova i talentovanih pojedinaca je teska glupost, da ne kazem klinacko rezonovanje nekoga, ko misli da zna nesto, jer nema pojma koliko ne zna.
Ako pricamo o poslovima za koje i u Rusiji postoji formalno obrazovanje, oni su tu medju 2-3 najjace zemlje obicno. Npr, samo a izradu Tu-160 strategijskog bombardera je angazovano preko 800 biroa, opitnih centara, instituta, fabrika... Srbija npr, nema 800 naucnika (sa sve onima koji rade u inostranstvu), koji poseduju toliko znanje da bi mogli da rade na razvoju supersonicnog lovca, a kamoli supersonicnog interkontinentalnog aviona. Pa ponovo, iako nemamo imamo tako darovite i mudre pojedince, male logicare i klikerase poput tebe. Zamisli koliko takvih mudrica ima u Rusiji.

goran

pre 11 godina

rad, red i diciplina i sve se može. i naravno novac da se uloži. komunizam a kasnije 90-ih divji kapitalizam je usporio razvoj RUSIJE. daće Bog da RUSIJA ojača pa da zapuši usta propagandi sa zapada koja se širi i istočnom evropom (mediji su čudo). cenim ja i zapadni narod, ali njihove političare ne. ta RUSIJA je u G 8 i G 20 NAJRAZVIJENIJIM ZEMLJAMA SVETA. A mi treba da se pozabavimo sobom i našom slogom. pogledajte oko vas u komšiluku u porodici, uvek neko sa nekim nije u dobrim odnosima, često vise po sudovima.a o našim političarima i da ne pričam,korupcija na nivou. OSVESTI SE SRBIJO.

tomislav

pre 11 godina

(Koliko vas je?, 31. avgust 2012 20:54)

postovaoci ruskih vozila nemaju novaca da voze nemacka kola, nego zastave sa statusom old timera, zato i jesu postovaoci ruskih vozila....od zapada nisu dobili nista za dz, pa su im rusi drazi

gvydo

pre 11 godina

@zoran
Zasto Rusija nije prva u ekonomiji? U odnosu na koga? Pa to, ko je ikad ista ucio iz istorije i literature, zna bez po muke: zato sto im ekonomija, privreda, citav koncept drustva ne pociva na lihvarenju i na drpanju tudjih resursa. Koje kolonije su kroz istoriju imali Rusi? Koje nacije su iskorenili da bi sa njihovih teritorija eksploatisali bogatstva? Koji centar lihvarenja se nalazi u Rusiji? Mozes ti, sa istomisljenicima da mislis o njima kako god hoces, ali su nasa braca uspeli da se odbrane i od kana Mamaja i od Napoleona, preko Kajzera do Hitlera. Da nisu morali dva Svetska rata + nametnuti komunizam, da iznesu na svojim plecima (i na svojoj teritoriji), ne bi sada ekonomski zaostajali, vec bi prednjacili.
Ne glorifikujem ih, Nemci i Japanci su bili u tezim situacijama, pa su sada tu gde jesu, kolektivni duh i urodjena marljivost su ih doveli do vrha, ali to i nije tema za ovaj kratki komentar.
E, da: Rusi dosad NISU bacili atomsku bombu na LJUDE, a neki jesu. Komada 2. I procitaj malo sa kakvim posledicama, pun je internet podataka.

avtovaz

pre 11 godina

Jel' to LADA podeljena? Ako Renault-Nissan prave ove nove, a Chevrolet Nivu (http://www.chevrolet.ru/avtomobili/niva/), tako izgleda...

Srki

pre 11 godina

Posto su 2009. za kupovinu nove savremene prese iz Japana potrosili 150 dolara, Rusi su odlucili da u grupaciji Renault-Nissan nadju strateskog partnera sa kojim je dogovorena dinamika oko preuzimanja vecinskog vlasnistva nad gigantom iz Samare, koja je uprkos svemu vec godinama najprodavaniji model na jednom od najbrzerastucih trzista automobila na svetu. Renault je vec dao jedan model (kod nas Dacia Logan karavan) koja nosi naziv Largus, a planirali su da se pod znakom Lade sklapa i sadasnja Nissan Almera. Isti ovakav model kao koncept je predstavio i renault, sto znaci da je ovo samo nastavak saradnje. Da ne ponavljam pricu o brojnim fabrikama automobila u Rusiji, zeleo bih da napomenem da polovinu proizvodnje Volkswagen ostvaruje na osnovu ugovorne proizvodnje u pogonima GAZ (nekadasnja Volga), kao i da isti proizvodjac planira otvaranje fabrike pogonskih agregata u Rusiji, sto je samo pocetak jer ce do 2017. ili neku godinu kasnije svi proizvodjaci u Rusiji morati da imaju lokalizovanu proizvodnju najmanje 70 procenata, kako bi bili oslobodjeni carinskih i bescarinskih obaveza. I Rusi, kao i svi drugi idu napred, samo se kod nas bolesnici jos uvek bave "mrznjom" prema Rusiji ili Zapadu i tako potpomazu elite da propustaju sve moguce vozove. Npr. najozbiljniji svetski proizvodjaci dampera su Belorusi, a guma za iste Mislen i nisam siguran da se vlasnici rudnika mnogo bave politikom kada odluce da kupe bas taj damper.

pero

pre 11 godina

@ zoran

pa naravno da bi zgazili ruse da nemaju atomsku isto tako i mene bi ti zgazio da nema u meni 110 kg misica matori,a isto i napoleon i hitler su pregazili ruse ma bez problema istorijski je poznato da su rusi narod koji se lako porazi i na kome su mnoge imerije sagrazdjene ili su se ono srusile.

ko je tu ciji vlasnik

pre 11 godina

Rusofili i rusofobi, podjednako ste naporni i dosadni za normalne (neutralne). SMARATE BRE!!! Nego, interesuje me nesto (od nekog pametnog, ne rusofila i rusofoba) - kako je to podeljen VAZ/Lada? Koliko citam u textu, Reno-Nisan ima odredjeni udeo i planira prosirenje. A npr. Niva se prodaje pod Chevrolet (koreanski deo) brendom? U cemu je stvar, borba GM-a i Reno-a ili?

Dragisa

pre 11 godina

HAHAHA, pa svi oko nas pobegli od rusa a mi im se lepimo. Ajde rusi navalite da nas .... mi vas cekamo, zauzeli smo pozu i skroz otvoreni za saradnju:)))

A sto se tice ruskog dizajna imam samo jedno pitanje: Tako velika zemlja ta rusija, a imaju li samo jedan brend poznat u svetu??? Cak je i vodka bolja iz nekih drugih zemalja. A dizajn??? Sta oni imaju da izgleda lepo???

Dr

pre 11 godina

Када ће москвич да буде у продаји? Бољи ауто од москвича не постоји. Нива лада је такође врх. Куда лада нива прође, мерцедес не може ни да примирише.

zoran

pre 11 godina

Bože blagi koliko punoglavaca u ovoj zemlji. Ludnica stvarno. Pa zar vi zaista mislite da će vam (nam) Rusi doneti sreću a da ništa ne traže za uzvrat?? Vi definitivno niste normalni. Pa oni su lihvari i eksploatatori taman isto kao i Ameri, Jevreji ili Englezi. U stvari ne isto. Gori su nekoliko puta.
Ajd sad, rusofili. Plješti po minusima, ali kraj će biti tužan. Po šemi, dala baba groš da se uhvati u kolo a posle bi dala dva da je puste, al' oni neće...

Igor

pre 11 godina

Postoji razlog zasto se Lada razvija...a to je jer je u vlasnistvu Reno-Nissan grupe. Pa nova Lada Granta je bazirana na Dacii Logan,i cela tehnika je renoova,kao i u Dacii.

zg

pre 11 godina

iskreno odmene@nemozes samo tak rec eto mi cemo u kragujevcu pravit ladu pravi se fiat jer je fiat ulozio i otvorio pogone a ne lada a ta lada je u suvlasnistvu renoa a uskoro ce vjerojatno bit i u vecinskom tako da mozete oladit sa rusofilskim komentarima jer jedino sta je na toj ladi rusko je ime

zoran

pre 11 godina

(obi van, 31. avgust 2012 18:19)

Pa 'ajde ti što si držao knjigu u ruci, objasni nam onda zašto Rusija nije prva na svetu u ekonomiji, standardu, BNP, industrijski i kako već. Ne znam na kom je mestu, ali je svakako niže od recimo desetog. A onu staru pesmu da su ovi ostali drski, nevaspitani i šta ste već u stanju da lupate, ostavi. Prevaziđena je. I da... jesi mrdnuo nekada dalje od Svilajnca, reci mi molim te?
I da nemaju nuklearni arsenal, zgazili bi ih Ameri kao vašku odavno. Jedino ih atomska čuva jer su u stanju i da je upotrebe ne razmišljajući o posledicama za čovečanstvo.

kocka

pre 11 godina

Izvinjavam se, ali svi koji kazete da nove lade nisu kockaste pogledajte ovaj link http://www.lada-auto.ru/?ios=1
- zvanicni Ladin sajt.

Svakako su zaobljenije od 2105 ali i dalje su veoma kockaste i nemastovito resene, posebno kada se priblizite pogledom zadnjem delu.

marko

pre 11 godina

Na koga ce sad da se vade dizjaneri iz VW, kad ih je i Lada i Dacia presisala. Nema druge nego opet blickrig, posto ovo izludjuje.
Hahahaha

Koliko vas je?

pre 11 godina

Voleo bih da vidim koliko će poštovalaca ruskih vozila prodati svoj nemački ili japanski automobil, i kupiti ovo sa natpisom LADA.

sislo

pre 11 godina

brdo "strucnjaka" zna "sve" o ladi a u stvari ne znaju nista. od pocetka 70-tih pa do danas insistiralo se da lada bude "rusko vozilo" sto vise to moze biti, ali nikad nisu sebe precijenjivali tako da su u pocetku konsultovali fiat (standard, specijalka, riva), poslije i porshe (samara) ili GM (11X, kalina, priora). auto je bilo prilagodjeno ruskim putevima, potrebama i novcanicima. ipak, i pored toga su pronalazili put i za finsku, njemacku, britaniju, franscusku, holandiju, ali i za vanevropske zemlje. za vrijeme jeljcina VAZ je unisten (duga prica, previse kriminala), ali se sad stabilizovao. renault-nissan nikad nece dosegnuti 75% akcija - 49% maksimum.
od pocetka pa do danas, VAZ kaska 10-tak godina kada su u pitanju tehnoloska dostignuca kada se uporedjuje sa evropskim proizvodjacima - danasnje lade naravno da imaju elektronsko ubrizgavanje, ABS, klima uredjaj, ali jos treba cekati da se u serijskoj proizvodnji nadje npr. ESP. Lade do 1978. su bile odlicnog kvaliteta - mogle su odrzati lekciju i mnogim evropskim proizvodjacima, dalje kroz 80-te i narocito 90-te kvalitet se srozao do samog dna, ali u zadnjih 10-tak godina postoje znaci oporavka. moj je zakljucak da ce za 10-tak godina VAZ postati proizvodjac automobila srednjeg segmenta koji ce biti ravnopravni na trzistu sa drugim proizvodjacima.
pomenuti cikica dizajner ima stalni ugovorom sa VAZ-om zadnje 2 godine i time se daje do znanja da ovaj put lada nece ostati na prototipu.

anbeast

pre 11 godina

Bre, meni ovo super! Naravno sanse da se ovo proizvodi (pogotovo minimalno izmenjeno) se mere promilima, ali koga briga, zanimljivo je. Ako Reno - Nisan zaista uzme 75% akcija, svasta se moze desiti sa VAZ-om. Setite se Dacijinih klonova Renoa 12, Solence, a sada su sasvim korektni automobili. Ruznjikavi, ali posteni.

znalac

pre 11 godina

izgleda odlicno. sutra bi ga vozio, kada bi ostao isti ovakav, sa renoovim motorom euro 5 naravno. samo se plasim da ce ga pribliziti aleku dok izadje iz proizvodnje

Ilija

pre 11 godina

Poprilicno ne originalno rekao bih. . .
Od napred i sa strane podseca na Lexusa, zapravo prvo sam i mislio da je u pitanju Lexus, a ne Lada i da je stamparska greska, a otpozadi je isti kao chevrolet Volt, na isti fazon ima svetla. . .

kurbla

pre 11 godina

nema boljeg automobila od lade 2106.... pre neki dan me obidjose 2 momka na autoputu u brisucem letu(140km/h)... ispratio sam ih uz ovacije, jer pre 20-ak godina sam imao istu takvu.... i evo me sad u A4, ali lajka je ostala u srcu

obi van

pre 11 godina

@milosss - "ta smesna nacija" drzi najvecu zemlju i najvece resurse svijeta sa svega 150 miliona ljudi. Knjigu u ruke decko, ima dosta toga sto trebas nauciti

Radovan

pre 11 godina

Zašto su Rusi pravili jeftine automobile?
Država sa ogromnim prostranstvima bez servisa na svakom koraku, od -40 do +45 C i izrovanim putevima, nametnula je inženjerima logiku jeftinog i praktičnog auta.
Koliko Vas ovde može da kupi komplet 17 colovnih pneumatika? 10%. A 14 colovni? 70%. Ostali maštaju.

Zašto su Rusi pravili loše automobile?
Isto kao i kod nas, svakom direktoru bilo je važno da krade jer je imao zaštitu i dogovor. Direktor AVTOVAZ nije dozvoljavao da se troše pare na razvoj vozila, pa su se inženjeri snalazili i krparili. Svaki njihov direktor dobijao je "zlatni padobran" (otpremninu) od 50 miliona $, a razvoj Priore koštao je 40 miliona $ + 10 miliona $ za razvoj karavana. Razvoj prototipa Dustera koštao je 420 miliona $ + 70 miliona $ priprema fabrike za proizvodnju, znači 490 miliona $.
Koliko vas bi kralo fabriku naveliko u kojoj radi? 98% jer to gledam svaki dan, a mladi školovani najviše prednjače u tome, jer mora nekako da zadivi tamo neku sponzorušu. Zar nije tako?

Da li će AVTOVAZ praviti bolje automobile?
Hoće, jer imaju ozbiljno rusko rukovodstvo, ne štede pare na razvoju, nov direktor dizajna, sposobne mlade inženjere koji su uradili ovaj novi dizajn, otkačili loše kooperante i ova nova maketa napravljena u italijanskom dizajn centru za dva meseca. Maketa ima elektromotor i juri MAX brzinom od 8 km/h po italijanskom vinogradu,a u kabini ispod kože svuda je pur-pena oblikovana na CNC mašinama.

IskrenoOdMene

pre 11 godina

evo ovako-ja imam ladu samaru iz 1987.godine. prešls je 262788 kilometara bez generalke,kvara na menjaču (osim lamele i korpe tri puta do sada)ili neke havarije. vozim je svaki dan i nemam garažu. farbana je dva puta imenjani su joj pragovi a od kada sam stavio plastične zaštite nemam problema sa truljenjem koša ili šolja amortizera. pre petnaest dana sam sa njom bio na moru-550km u jednom pravcu ( inače sam iz novog sada) i svake godine sa njom idem na more bez problema.potrošnja bezina je od 7-8 litara a plina 9-11 litara(zavisi od kvaliteta). sve ovo pišem da bih pokazao da verovatno znam o čemu govorim kada kažem da lada vozila nisu nimalo loš čak šta više. ovi komentari tipa trošiće kao lokomotiva i na račun kutijastog izgleda su verovatno napisali "pro zapadno" orijentisani.ja nisam "rusofil" ali ni ludo zaljubljen u zapadnu tehnologiju.kada bi naša vlast skinula carinu od 12 odsto na ruska vozila odmah bi kupio novu samaru( da, još se pravi u malo izmenjenom obliku ) koja u rusiji košta 7200 eura i ima euro 4 motor el.podizače itd. lada :priora,kalina,largus,granta mogle bi da motorizuju srbiju a ne kao ovaj "naš" 5oo l da nam bude preskup. ne vidim baš da su recimo po potrošnji mnogo pobegli mojoj samari ni punto kkoji vozim slubeno a koji je mlađi čitavih 20 godina od nje a ni mnoga druga vozila kod kojih je " fabrička potrošnja" 4.5l a u stvarnosti 7l. o cenama servisa da i ne govorimo. bolje da smo u kragujevcu pravili ladu nego fiat. napred lada.

stefan

pre 11 godina

@loller Prijatelju jesi ti cuo za hemi motor? ako jesi, odakle ti uopste ideja da rusi prave bolje motore za kola od usa. Hemi kad zaurla, rusi u burad u niz brdo :-)

CG

pre 11 godina

(Nema tu..., 31. avgust 2012 13:14)

Zato sto smo mi Srbi mali Rusi sa Balkana,cvrsto istorijski,etnicki,vjerski i na svaki drugi nacin povezani sa Rusima!
A i mocni su,pa nam trebaju kao saveznik!

Zapad je srpski neprijatelj broj 1!

MITA

pre 11 godina

LADA je licenca od FIAT 124 i 124 Specijal i zato je po uzoru na Originale KOCKASTA !!
Prva verzija licence FIAT 124 se zvalo ZIGULI, a potom LADA !

kockasti

pre 11 godina

Kao sto pomenu kolega komentator dole,Lada vec dugo pravi nekockaste automobile,stavise,pocevsi od Lade 110,automobili imaju sasvim pristojan estetski izgled,a sto se tice karakteristika,moj stari vozi Ladu 110,na 100 kilometara trosi 5-6 litara(nemoguce?nije),maksimalno udobna za voznju,2000.godiste,radi kao nova.Predrasude o ruskim vozilima su preterane.

KD

pre 11 godina

@nema tu: Nema tu sta mnogo da se objasnjava, zapitajte se sami zasto svi, ne samo mi, traze pomoc od Rusa kada neku zemlju pritisnu i napadnu zemlje koje se vec vekovima bave kolonijalizmom i pljackanjem drugih zemalja, kome su se obracale i kome se obracaju za pomoc. Od koga bi uopste mogle da dobiju pomoc u takvoj situaciji?

Maki

pre 11 godina

(zakasnili ste jedno 50 godina, 31. avgust 2012 12:10)

U principu si u pravu, ali i ti kasniš jer su se prilike u Rusiji znatno promenile, a izgleda da i tekst čitaš na preskok, pa ti neke važne stvari promaknu. Prvo, ovo nisu dizajnirali Rusi, još manje isti oni Rusi koji su dizajnirali nekadašnje Volge, Moskviče i Zaporožce, nego čovek koji može da navede Mercedesa kao referencu. Drugo, ispod jedne slike piše da kompanija Renault-Nissan ima četvrtinu udela u kompaniji VAZ, što znači da se i oni pitaju nešto po pitanju poslovne politike firme. Meni to izgleda kao solidna garancija da ova Lada, ako ikad uđe u serijsku proizvodnju, sigurno neće biti kao Lade koje mi ovde znamo.

Ali ovde se čovek može pitati koliko bi ta Lada uopšte bila "ruska"? Koliko danas bilo koji auto može biti ove ili one nacije? Po meni, takvo pitanje je glupo jer nijedan auto koji se proizvodi u velikim serijama za široko tržište nema i ne može imati "nacionalnost". Svi veliki brendovi u automobilskoj industriji danas su multinacionalne kompanije koje imaju fabrike širom sveta i za koje bi ograničavanje na neko nacionalno tržište bilo siguran recept za propast.

100% nacionalni auto može da napravi samo grupa entuzijasta, možda čak i u visokom kvalitetu, ali sigurno u jednocifrenom broju primeraka i po suludoj ceni. Ako nađu kupca za tu svoju nacionalnu tvorevinu, OK. Ali malo je verovatno da će neko platiti 10 ili 20 puta više nego što treba samo radi zadovoljstva da vozi "100% domaći" auto.

milan

pre 11 godina

ovo je samo koncept, imali su dobre koncepte, lada 110 je kao koncept izasla jos pocetkom devedesetih pa je proslo deset godina do serijske proizvodnje, slicno je bilo i sa jugo floridom, dok oni ovo krenu serijski da proizvode, ako uopste krenu, dizajn i sve ostalo ce da zastari i opet ce biti kao i do sada, nikakav pomak

Небојша

pre 11 godina

(milossss, 31. avgust 2012 10:40)

Kакве везе имају нације са производњом аутомобила ?!?!?!

zakasnili ste jedno 50 godina

pre 11 godina

VAZ je oduvek pravio lose automobile, ruzne i neekonomicne automobile jer su imali takav mentalni sklop i ziveli su u uverenju da imaju nafte za sledecih 1000 godina. Da bi poceli da prave bolje automobile potrebno je da promene taj mentalitet a za to je potrebno da bioloski izumru nosioci takvog mentaliteta a za to je opet potrebno barem jos 50 godina. Za tih 50 godina ce se stvari opet promeniti i VAZ ce u vremenu nekih automobila na gorivnu celiju ili nesto slicno napredno proizvoditi turbo ladu za direktnim ubrizgavanjem i filterom cestica koji zadovoljava euro 5 norme. Jedino ce biti malo kasno za takav automobil kao sto je danas kasno za zaobljenu Ladu. VAZ kaska jer nemaju dovoljno sopstvenog razvoja nego cekaju da iskopiraju necije tudje dostignuce. Za to vreme onaj ko je razvio nesto novo skine kajmak i razmislja o novom dostignucu.

Jogi Letač

pre 11 godina

Za korektnu informaciju, Lada odavno proizvodi "nekockaste" automobile, kao što su bili modeli 110, 111 i 112 koji se više ne proizvode jer ih je nasledila Priora, tu je i Kalina sigurno već 10 godina. Nije ni potrošnja kao kod nekadašnjih karburatorskih motora, već je sasvim uporediva sa drugim automobila iz te klase. Jedini "kockasti" model koji se još uvek prodaje dobro, je naravno Lada Niva, neudoban terenac, ali savlađuje mnoge teške terene.
I ranije je Lada imala "svemirski" dizajnirane automobile u razvoju, samo nisu ušli u proizvodnju, ili nisu bili prisutni kod nas, jer je Ladi Rusija sasvim dovoljno veliko tržište.

loller

pre 11 godina

Tata, ja bih ovo vozio :)
@miloss ta smesna nacija poslednjih 20 godina isporucuje amerikancima motore za svemirske misije. Jednostavno, jos sedamdesetih su pravili bolje motore nego USA danas.

loller

pre 11 godina

Tata, ja bih ovo vozio :)
@miloss ta smesna nacija poslednjih 20 godina isporucuje amerikancima motore za svemirske misije. Jednostavno, jos sedamdesetih su pravili bolje motore nego USA danas.

Jogi Letač

pre 11 godina

Za korektnu informaciju, Lada odavno proizvodi "nekockaste" automobile, kao što su bili modeli 110, 111 i 112 koji se više ne proizvode jer ih je nasledila Priora, tu je i Kalina sigurno već 10 godina. Nije ni potrošnja kao kod nekadašnjih karburatorskih motora, već je sasvim uporediva sa drugim automobila iz te klase. Jedini "kockasti" model koji se još uvek prodaje dobro, je naravno Lada Niva, neudoban terenac, ali savlađuje mnoge teške terene.
I ranije je Lada imala "svemirski" dizajnirane automobile u razvoju, samo nisu ušli u proizvodnju, ili nisu bili prisutni kod nas, jer je Ladi Rusija sasvim dovoljno veliko tržište.

Небојша

pre 11 godina

(milossss, 31. avgust 2012 10:40)

Kакве везе имају нације са производњом аутомобила ?!?!?!

sislo

pre 11 godina

brdo "strucnjaka" zna "sve" o ladi a u stvari ne znaju nista. od pocetka 70-tih pa do danas insistiralo se da lada bude "rusko vozilo" sto vise to moze biti, ali nikad nisu sebe precijenjivali tako da su u pocetku konsultovali fiat (standard, specijalka, riva), poslije i porshe (samara) ili GM (11X, kalina, priora). auto je bilo prilagodjeno ruskim putevima, potrebama i novcanicima. ipak, i pored toga su pronalazili put i za finsku, njemacku, britaniju, franscusku, holandiju, ali i za vanevropske zemlje. za vrijeme jeljcina VAZ je unisten (duga prica, previse kriminala), ali se sad stabilizovao. renault-nissan nikad nece dosegnuti 75% akcija - 49% maksimum.
od pocetka pa do danas, VAZ kaska 10-tak godina kada su u pitanju tehnoloska dostignuca kada se uporedjuje sa evropskim proizvodjacima - danasnje lade naravno da imaju elektronsko ubrizgavanje, ABS, klima uredjaj, ali jos treba cekati da se u serijskoj proizvodnji nadje npr. ESP. Lade do 1978. su bile odlicnog kvaliteta - mogle su odrzati lekciju i mnogim evropskim proizvodjacima, dalje kroz 80-te i narocito 90-te kvalitet se srozao do samog dna, ali u zadnjih 10-tak godina postoje znaci oporavka. moj je zakljucak da ce za 10-tak godina VAZ postati proizvodjac automobila srednjeg segmenta koji ce biti ravnopravni na trzistu sa drugim proizvodjacima.
pomenuti cikica dizajner ima stalni ugovorom sa VAZ-om zadnje 2 godine i time se daje do znanja da ovaj put lada nece ostati na prototipu.

IskrenoOdMene

pre 11 godina

evo ovako-ja imam ladu samaru iz 1987.godine. prešls je 262788 kilometara bez generalke,kvara na menjaču (osim lamele i korpe tri puta do sada)ili neke havarije. vozim je svaki dan i nemam garažu. farbana je dva puta imenjani su joj pragovi a od kada sam stavio plastične zaštite nemam problema sa truljenjem koša ili šolja amortizera. pre petnaest dana sam sa njom bio na moru-550km u jednom pravcu ( inače sam iz novog sada) i svake godine sa njom idem na more bez problema.potrošnja bezina je od 7-8 litara a plina 9-11 litara(zavisi od kvaliteta). sve ovo pišem da bih pokazao da verovatno znam o čemu govorim kada kažem da lada vozila nisu nimalo loš čak šta više. ovi komentari tipa trošiće kao lokomotiva i na račun kutijastog izgleda su verovatno napisali "pro zapadno" orijentisani.ja nisam "rusofil" ali ni ludo zaljubljen u zapadnu tehnologiju.kada bi naša vlast skinula carinu od 12 odsto na ruska vozila odmah bi kupio novu samaru( da, još se pravi u malo izmenjenom obliku ) koja u rusiji košta 7200 eura i ima euro 4 motor el.podizače itd. lada :priora,kalina,largus,granta mogle bi da motorizuju srbiju a ne kao ovaj "naš" 5oo l da nam bude preskup. ne vidim baš da su recimo po potrošnji mnogo pobegli mojoj samari ni punto kkoji vozim slubeno a koji je mlađi čitavih 20 godina od nje a ni mnoga druga vozila kod kojih je " fabrička potrošnja" 4.5l a u stvarnosti 7l. o cenama servisa da i ne govorimo. bolje da smo u kragujevcu pravili ladu nego fiat. napred lada.

milan

pre 11 godina

ovo je samo koncept, imali su dobre koncepte, lada 110 je kao koncept izasla jos pocetkom devedesetih pa je proslo deset godina do serijske proizvodnje, slicno je bilo i sa jugo floridom, dok oni ovo krenu serijski da proizvode, ako uopste krenu, dizajn i sve ostalo ce da zastari i opet ce biti kao i do sada, nikakav pomak

zoran

pre 11 godina

Bože blagi koliko punoglavaca u ovoj zemlji. Ludnica stvarno. Pa zar vi zaista mislite da će vam (nam) Rusi doneti sreću a da ništa ne traže za uzvrat?? Vi definitivno niste normalni. Pa oni su lihvari i eksploatatori taman isto kao i Ameri, Jevreji ili Englezi. U stvari ne isto. Gori su nekoliko puta.
Ajd sad, rusofili. Plješti po minusima, ali kraj će biti tužan. Po šemi, dala baba groš da se uhvati u kolo a posle bi dala dva da je puste, al' oni neće...

Koliko vas je?

pre 11 godina

Voleo bih da vidim koliko će poštovalaca ruskih vozila prodati svoj nemački ili japanski automobil, i kupiti ovo sa natpisom LADA.

kurbla

pre 11 godina

nema boljeg automobila od lade 2106.... pre neki dan me obidjose 2 momka na autoputu u brisucem letu(140km/h)... ispratio sam ih uz ovacije, jer pre 20-ak godina sam imao istu takvu.... i evo me sad u A4, ali lajka je ostala u srcu

zakasnili ste jedno 50 godina

pre 11 godina

VAZ je oduvek pravio lose automobile, ruzne i neekonomicne automobile jer su imali takav mentalni sklop i ziveli su u uverenju da imaju nafte za sledecih 1000 godina. Da bi poceli da prave bolje automobile potrebno je da promene taj mentalitet a za to je potrebno da bioloski izumru nosioci takvog mentaliteta a za to je opet potrebno barem jos 50 godina. Za tih 50 godina ce se stvari opet promeniti i VAZ ce u vremenu nekih automobila na gorivnu celiju ili nesto slicno napredno proizvoditi turbo ladu za direktnim ubrizgavanjem i filterom cestica koji zadovoljava euro 5 norme. Jedino ce biti malo kasno za takav automobil kao sto je danas kasno za zaobljenu Ladu. VAZ kaska jer nemaju dovoljno sopstvenog razvoja nego cekaju da iskopiraju necije tudje dostignuce. Za to vreme onaj ko je razvio nesto novo skine kajmak i razmislja o novom dostignucu.

obi van

pre 11 godina

@milosss - "ta smesna nacija" drzi najvecu zemlju i najvece resurse svijeta sa svega 150 miliona ljudi. Knjigu u ruke decko, ima dosta toga sto trebas nauciti

CG

pre 11 godina

(Nema tu..., 31. avgust 2012 13:14)

Zato sto smo mi Srbi mali Rusi sa Balkana,cvrsto istorijski,etnicki,vjerski i na svaki drugi nacin povezani sa Rusima!
A i mocni su,pa nam trebaju kao saveznik!

Zapad je srpski neprijatelj broj 1!

marko

pre 11 godina

Na koga ce sad da se vade dizjaneri iz VW, kad ih je i Lada i Dacia presisala. Nema druge nego opet blickrig, posto ovo izludjuje.
Hahahaha

kockasti

pre 11 godina

Kao sto pomenu kolega komentator dole,Lada vec dugo pravi nekockaste automobile,stavise,pocevsi od Lade 110,automobili imaju sasvim pristojan estetski izgled,a sto se tice karakteristika,moj stari vozi Ladu 110,na 100 kilometara trosi 5-6 litara(nemoguce?nije),maksimalno udobna za voznju,2000.godiste,radi kao nova.Predrasude o ruskim vozilima su preterane.

gvydo

pre 11 godina

@zoran
Zasto Rusija nije prva u ekonomiji? U odnosu na koga? Pa to, ko je ikad ista ucio iz istorije i literature, zna bez po muke: zato sto im ekonomija, privreda, citav koncept drustva ne pociva na lihvarenju i na drpanju tudjih resursa. Koje kolonije su kroz istoriju imali Rusi? Koje nacije su iskorenili da bi sa njihovih teritorija eksploatisali bogatstva? Koji centar lihvarenja se nalazi u Rusiji? Mozes ti, sa istomisljenicima da mislis o njima kako god hoces, ali su nasa braca uspeli da se odbrane i od kana Mamaja i od Napoleona, preko Kajzera do Hitlera. Da nisu morali dva Svetska rata + nametnuti komunizam, da iznesu na svojim plecima (i na svojoj teritoriji), ne bi sada ekonomski zaostajali, vec bi prednjacili.
Ne glorifikujem ih, Nemci i Japanci su bili u tezim situacijama, pa su sada tu gde jesu, kolektivni duh i urodjena marljivost su ih doveli do vrha, ali to i nije tema za ovaj kratki komentar.
E, da: Rusi dosad NISU bacili atomsku bombu na LJUDE, a neki jesu. Komada 2. I procitaj malo sa kakvim posledicama, pun je internet podataka.

Maki

pre 11 godina

(zakasnili ste jedno 50 godina, 31. avgust 2012 12:10)

U principu si u pravu, ali i ti kasniš jer su se prilike u Rusiji znatno promenile, a izgleda da i tekst čitaš na preskok, pa ti neke važne stvari promaknu. Prvo, ovo nisu dizajnirali Rusi, još manje isti oni Rusi koji su dizajnirali nekadašnje Volge, Moskviče i Zaporožce, nego čovek koji može da navede Mercedesa kao referencu. Drugo, ispod jedne slike piše da kompanija Renault-Nissan ima četvrtinu udela u kompaniji VAZ, što znači da se i oni pitaju nešto po pitanju poslovne politike firme. Meni to izgleda kao solidna garancija da ova Lada, ako ikad uđe u serijsku proizvodnju, sigurno neće biti kao Lade koje mi ovde znamo.

Ali ovde se čovek može pitati koliko bi ta Lada uopšte bila "ruska"? Koliko danas bilo koji auto može biti ove ili one nacije? Po meni, takvo pitanje je glupo jer nijedan auto koji se proizvodi u velikim serijama za široko tržište nema i ne može imati "nacionalnost". Svi veliki brendovi u automobilskoj industriji danas su multinacionalne kompanije koje imaju fabrike širom sveta i za koje bi ograničavanje na neko nacionalno tržište bilo siguran recept za propast.

100% nacionalni auto može da napravi samo grupa entuzijasta, možda čak i u visokom kvalitetu, ali sigurno u jednocifrenom broju primeraka i po suludoj ceni. Ako nađu kupca za tu svoju nacionalnu tvorevinu, OK. Ali malo je verovatno da će neko platiti 10 ili 20 puta više nego što treba samo radi zadovoljstva da vozi "100% domaći" auto.

MITA

pre 11 godina

LADA je licenca od FIAT 124 i 124 Specijal i zato je po uzoru na Originale KOCKASTA !!
Prva verzija licence FIAT 124 se zvalo ZIGULI, a potom LADA !

anbeast

pre 11 godina

Bre, meni ovo super! Naravno sanse da se ovo proizvodi (pogotovo minimalno izmenjeno) se mere promilima, ali koga briga, zanimljivo je. Ako Reno - Nisan zaista uzme 75% akcija, svasta se moze desiti sa VAZ-om. Setite se Dacijinih klonova Renoa 12, Solence, a sada su sasvim korektni automobili. Ruznjikavi, ali posteni.

Radovan

pre 11 godina

Zašto su Rusi pravili jeftine automobile?
Država sa ogromnim prostranstvima bez servisa na svakom koraku, od -40 do +45 C i izrovanim putevima, nametnula je inženjerima logiku jeftinog i praktičnog auta.
Koliko Vas ovde može da kupi komplet 17 colovnih pneumatika? 10%. A 14 colovni? 70%. Ostali maštaju.

Zašto su Rusi pravili loše automobile?
Isto kao i kod nas, svakom direktoru bilo je važno da krade jer je imao zaštitu i dogovor. Direktor AVTOVAZ nije dozvoljavao da se troše pare na razvoj vozila, pa su se inženjeri snalazili i krparili. Svaki njihov direktor dobijao je "zlatni padobran" (otpremninu) od 50 miliona $, a razvoj Priore koštao je 40 miliona $ + 10 miliona $ za razvoj karavana. Razvoj prototipa Dustera koštao je 420 miliona $ + 70 miliona $ priprema fabrike za proizvodnju, znači 490 miliona $.
Koliko vas bi kralo fabriku naveliko u kojoj radi? 98% jer to gledam svaki dan, a mladi školovani najviše prednjače u tome, jer mora nekako da zadivi tamo neku sponzorušu. Zar nije tako?

Da li će AVTOVAZ praviti bolje automobile?
Hoće, jer imaju ozbiljno rusko rukovodstvo, ne štede pare na razvoju, nov direktor dizajna, sposobne mlade inženjere koji su uradili ovaj novi dizajn, otkačili loše kooperante i ova nova maketa napravljena u italijanskom dizajn centru za dva meseca. Maketa ima elektromotor i juri MAX brzinom od 8 km/h po italijanskom vinogradu,a u kabini ispod kože svuda je pur-pena oblikovana na CNC mašinama.

KD

pre 11 godina

@nema tu: Nema tu sta mnogo da se objasnjava, zapitajte se sami zasto svi, ne samo mi, traze pomoc od Rusa kada neku zemlju pritisnu i napadnu zemlje koje se vec vekovima bave kolonijalizmom i pljackanjem drugih zemalja, kome su se obracale i kome se obracaju za pomoc. Od koga bi uopste mogle da dobiju pomoc u takvoj situaciji?

znalac

pre 11 godina

izgleda odlicno. sutra bi ga vozio, kada bi ostao isti ovakav, sa renoovim motorom euro 5 naravno. samo se plasim da ce ga pribliziti aleku dok izadje iz proizvodnje

Igor

pre 11 godina

Postoji razlog zasto se Lada razvija...a to je jer je u vlasnistvu Reno-Nissan grupe. Pa nova Lada Granta je bazirana na Dacii Logan,i cela tehnika je renoova,kao i u Dacii.

kocka

pre 11 godina

Izvinjavam se, ali svi koji kazete da nove lade nisu kockaste pogledajte ovaj link http://www.lada-auto.ru/?ios=1
- zvanicni Ladin sajt.

Svakako su zaobljenije od 2105 ali i dalje su veoma kockaste i nemastovito resene, posebno kada se priblizite pogledom zadnjem delu.

zoran

pre 11 godina

(obi van, 31. avgust 2012 18:19)

Pa 'ajde ti što si držao knjigu u ruci, objasni nam onda zašto Rusija nije prva na svetu u ekonomiji, standardu, BNP, industrijski i kako već. Ne znam na kom je mestu, ali je svakako niže od recimo desetog. A onu staru pesmu da su ovi ostali drski, nevaspitani i šta ste već u stanju da lupate, ostavi. Prevaziđena je. I da... jesi mrdnuo nekada dalje od Svilajnca, reci mi molim te?
I da nemaju nuklearni arsenal, zgazili bi ih Ameri kao vašku odavno. Jedino ih atomska čuva jer su u stanju i da je upotrebe ne razmišljajući o posledicama za čovečanstvo.

Srki

pre 11 godina

Posto su 2009. za kupovinu nove savremene prese iz Japana potrosili 150 dolara, Rusi su odlucili da u grupaciji Renault-Nissan nadju strateskog partnera sa kojim je dogovorena dinamika oko preuzimanja vecinskog vlasnistva nad gigantom iz Samare, koja je uprkos svemu vec godinama najprodavaniji model na jednom od najbrzerastucih trzista automobila na svetu. Renault je vec dao jedan model (kod nas Dacia Logan karavan) koja nosi naziv Largus, a planirali su da se pod znakom Lade sklapa i sadasnja Nissan Almera. Isti ovakav model kao koncept je predstavio i renault, sto znaci da je ovo samo nastavak saradnje. Da ne ponavljam pricu o brojnim fabrikama automobila u Rusiji, zeleo bih da napomenem da polovinu proizvodnje Volkswagen ostvaruje na osnovu ugovorne proizvodnje u pogonima GAZ (nekadasnja Volga), kao i da isti proizvodjac planira otvaranje fabrike pogonskih agregata u Rusiji, sto je samo pocetak jer ce do 2017. ili neku godinu kasnije svi proizvodjaci u Rusiji morati da imaju lokalizovanu proizvodnju najmanje 70 procenata, kako bi bili oslobodjeni carinskih i bescarinskih obaveza. I Rusi, kao i svi drugi idu napred, samo se kod nas bolesnici jos uvek bave "mrznjom" prema Rusiji ili Zapadu i tako potpomazu elite da propustaju sve moguce vozove. Npr. najozbiljniji svetski proizvodjaci dampera su Belorusi, a guma za iste Mislen i nisam siguran da se vlasnici rudnika mnogo bave politikom kada odluce da kupe bas taj damper.

goran

pre 11 godina

rad, red i diciplina i sve se može. i naravno novac da se uloži. komunizam a kasnije 90-ih divji kapitalizam je usporio razvoj RUSIJE. daće Bog da RUSIJA ojača pa da zapuši usta propagandi sa zapada koja se širi i istočnom evropom (mediji su čudo). cenim ja i zapadni narod, ali njihove političare ne. ta RUSIJA je u G 8 i G 20 NAJRAZVIJENIJIM ZEMLJAMA SVETA. A mi treba da se pozabavimo sobom i našom slogom. pogledajte oko vas u komšiluku u porodici, uvek neko sa nekim nije u dobrim odnosima, često vise po sudovima.a o našim političarima i da ne pričam,korupcija na nivou. OSVESTI SE SRBIJO.

pero

pre 11 godina

@ zoran

pa naravno da bi zgazili ruse da nemaju atomsku isto tako i mene bi ti zgazio da nema u meni 110 kg misica matori,a isto i napoleon i hitler su pregazili ruse ma bez problema istorijski je poznato da su rusi narod koji se lako porazi i na kome su mnoge imerije sagrazdjene ili su se ono srusile.

zg

pre 11 godina

iskreno odmene@nemozes samo tak rec eto mi cemo u kragujevcu pravit ladu pravi se fiat jer je fiat ulozio i otvorio pogone a ne lada a ta lada je u suvlasnistvu renoa a uskoro ce vjerojatno bit i u vecinskom tako da mozete oladit sa rusofilskim komentarima jer jedino sta je na toj ladi rusko je ime

stefan

pre 11 godina

@loller Prijatelju jesi ti cuo za hemi motor? ako jesi, odakle ti uopste ideja da rusi prave bolje motore za kola od usa. Hemi kad zaurla, rusi u burad u niz brdo :-)

Dr

pre 11 godina

Када ће москвич да буде у продаји? Бољи ауто од москвича не постоји. Нива лада је такође врх. Куда лада нива прође, мерцедес не може ни да примирише.

Ilija

pre 11 godina

Poprilicno ne originalno rekao bih. . .
Od napred i sa strane podseca na Lexusa, zapravo prvo sam i mislio da je u pitanju Lexus, a ne Lada i da je stamparska greska, a otpozadi je isti kao chevrolet Volt, na isti fazon ima svetla. . .

ko je tu ciji vlasnik

pre 11 godina

Rusofili i rusofobi, podjednako ste naporni i dosadni za normalne (neutralne). SMARATE BRE!!! Nego, interesuje me nesto (od nekog pametnog, ne rusofila i rusofoba) - kako je to podeljen VAZ/Lada? Koliko citam u textu, Reno-Nisan ima odredjeni udeo i planira prosirenje. A npr. Niva se prodaje pod Chevrolet (koreanski deo) brendom? U cemu je stvar, borba GM-a i Reno-a ili?

racErx

pre 9 godina

@(milossss, 31. avgust 2012 10:40)
kao neko ko se bavi 2d i 3d grafikom iz hobija, tako sam se i ja podsmevao Rusima pre 12-13 godina, kada sam pocinjao. Pa kada sam video koliko ruskih skulptora, 3d modelara, animatora, ilustratora, dizajnera -sto konceptualnih, sto industrijskih... ima i kakvi su im radovi, nisam mogao da verujem, a to je bila Jeljcinova Rusija! Ono sto je najjace, jeste sto su to mahom formalno neskolovani ljudi u toj oblasti, za razliku od zapada, pogotovo USA, gde postoje skole koje odgovaraju svim specificnim potrebama, a po kvalitetu svoji radova ne da ne zaostaju, nego su u svetskom vrhu- dakle, sve su nadomestili radom i talentom. Stoga smatrati da je Rusija zaostala poljoprivredna zemlja, bez strucnih kadrova i talentovanih pojedinaca je teska glupost, da ne kazem klinacko rezonovanje nekoga, ko misli da zna nesto, jer nema pojma koliko ne zna.
Ako pricamo o poslovima za koje i u Rusiji postoji formalno obrazovanje, oni su tu medju 2-3 najjace zemlje obicno. Npr, samo a izradu Tu-160 strategijskog bombardera je angazovano preko 800 biroa, opitnih centara, instituta, fabrika... Srbija npr, nema 800 naucnika (sa sve onima koji rade u inostranstvu), koji poseduju toliko znanje da bi mogli da rade na razvoju supersonicnog lovca, a kamoli supersonicnog interkontinentalnog aviona. Pa ponovo, iako nemamo imamo tako darovite i mudre pojedince, male logicare i klikerase poput tebe. Zamisli koliko takvih mudrica ima u Rusiji.

tomislav

pre 11 godina

(Koliko vas je?, 31. avgust 2012 20:54)

postovaoci ruskih vozila nemaju novaca da voze nemacka kola, nego zastave sa statusom old timera, zato i jesu postovaoci ruskih vozila....od zapada nisu dobili nista za dz, pa su im rusi drazi

avtovaz

pre 11 godina

Jel' to LADA podeljena? Ako Renault-Nissan prave ove nove, a Chevrolet Nivu (http://www.chevrolet.ru/avtomobili/niva/), tako izgleda...

Dragisa

pre 11 godina

HAHAHA, pa svi oko nas pobegli od rusa a mi im se lepimo. Ajde rusi navalite da nas .... mi vas cekamo, zauzeli smo pozu i skroz otvoreni za saradnju:)))

A sto se tice ruskog dizajna imam samo jedno pitanje: Tako velika zemlja ta rusija, a imaju li samo jedan brend poznat u svetu??? Cak je i vodka bolja iz nekih drugih zemalja. A dizajn??? Sta oni imaju da izgleda lepo???

Hollywood

pre 9 godina

Stvar je u marketingu i brendiranju proizvoda,mi i dobar dio planete je inficiran američko-zapadnim stilom života i njihovom kulturom,dok Rusija asocira na neko sivilo itd.Priznajem i sam sam podložan tome,nekako kad vidim onaj natpis Lada na gepeku ovog SUV-a,kvari mi utisak.Znam da je to plitko razmišljanje,ali šta da radim:-)

zakasnili ste jedno 50 godina

pre 11 godina

VAZ je oduvek pravio lose automobile, ruzne i neekonomicne automobile jer su imali takav mentalni sklop i ziveli su u uverenju da imaju nafte za sledecih 1000 godina. Da bi poceli da prave bolje automobile potrebno je da promene taj mentalitet a za to je potrebno da bioloski izumru nosioci takvog mentaliteta a za to je opet potrebno barem jos 50 godina. Za tih 50 godina ce se stvari opet promeniti i VAZ ce u vremenu nekih automobila na gorivnu celiju ili nesto slicno napredno proizvoditi turbo ladu za direktnim ubrizgavanjem i filterom cestica koji zadovoljava euro 5 norme. Jedino ce biti malo kasno za takav automobil kao sto je danas kasno za zaobljenu Ladu. VAZ kaska jer nemaju dovoljno sopstvenog razvoja nego cekaju da iskopiraju necije tudje dostignuce. Za to vreme onaj ko je razvio nesto novo skine kajmak i razmislja o novom dostignucu.

Koliko vas je?

pre 11 godina

Voleo bih da vidim koliko će poštovalaca ruskih vozila prodati svoj nemački ili japanski automobil, i kupiti ovo sa natpisom LADA.

zoran

pre 11 godina

(obi van, 31. avgust 2012 18:19)

Pa 'ajde ti što si držao knjigu u ruci, objasni nam onda zašto Rusija nije prva na svetu u ekonomiji, standardu, BNP, industrijski i kako već. Ne znam na kom je mestu, ali je svakako niže od recimo desetog. A onu staru pesmu da su ovi ostali drski, nevaspitani i šta ste već u stanju da lupate, ostavi. Prevaziđena je. I da... jesi mrdnuo nekada dalje od Svilajnca, reci mi molim te?
I da nemaju nuklearni arsenal, zgazili bi ih Ameri kao vašku odavno. Jedino ih atomska čuva jer su u stanju i da je upotrebe ne razmišljajući o posledicama za čovečanstvo.

zoran

pre 11 godina

Bože blagi koliko punoglavaca u ovoj zemlji. Ludnica stvarno. Pa zar vi zaista mislite da će vam (nam) Rusi doneti sreću a da ništa ne traže za uzvrat?? Vi definitivno niste normalni. Pa oni su lihvari i eksploatatori taman isto kao i Ameri, Jevreji ili Englezi. U stvari ne isto. Gori su nekoliko puta.
Ajd sad, rusofili. Plješti po minusima, ali kraj će biti tužan. Po šemi, dala baba groš da se uhvati u kolo a posle bi dala dva da je puste, al' oni neće...

loller

pre 11 godina

Tata, ja bih ovo vozio :)
@miloss ta smesna nacija poslednjih 20 godina isporucuje amerikancima motore za svemirske misije. Jednostavno, jos sedamdesetih su pravili bolje motore nego USA danas.

CG

pre 11 godina

(Nema tu..., 31. avgust 2012 13:14)

Zato sto smo mi Srbi mali Rusi sa Balkana,cvrsto istorijski,etnicki,vjerski i na svaki drugi nacin povezani sa Rusima!
A i mocni su,pa nam trebaju kao saveznik!

Zapad je srpski neprijatelj broj 1!

stefan

pre 11 godina

@loller Prijatelju jesi ti cuo za hemi motor? ako jesi, odakle ti uopste ideja da rusi prave bolje motore za kola od usa. Hemi kad zaurla, rusi u burad u niz brdo :-)

tomislav

pre 11 godina

(Koliko vas je?, 31. avgust 2012 20:54)

postovaoci ruskih vozila nemaju novaca da voze nemacka kola, nego zastave sa statusom old timera, zato i jesu postovaoci ruskih vozila....od zapada nisu dobili nista za dz, pa su im rusi drazi

Ilija

pre 11 godina

Poprilicno ne originalno rekao bih. . .
Od napred i sa strane podseca na Lexusa, zapravo prvo sam i mislio da je u pitanju Lexus, a ne Lada i da je stamparska greska, a otpozadi je isti kao chevrolet Volt, na isti fazon ima svetla. . .

marko

pre 11 godina

Na koga ce sad da se vade dizjaneri iz VW, kad ih je i Lada i Dacia presisala. Nema druge nego opet blickrig, posto ovo izludjuje.
Hahahaha

zg

pre 11 godina

iskreno odmene@nemozes samo tak rec eto mi cemo u kragujevcu pravit ladu pravi se fiat jer je fiat ulozio i otvorio pogone a ne lada a ta lada je u suvlasnistvu renoa a uskoro ce vjerojatno bit i u vecinskom tako da mozete oladit sa rusofilskim komentarima jer jedino sta je na toj ladi rusko je ime

Jogi Letač

pre 11 godina

Za korektnu informaciju, Lada odavno proizvodi "nekockaste" automobile, kao što su bili modeli 110, 111 i 112 koji se više ne proizvode jer ih je nasledila Priora, tu je i Kalina sigurno već 10 godina. Nije ni potrošnja kao kod nekadašnjih karburatorskih motora, već je sasvim uporediva sa drugim automobila iz te klase. Jedini "kockasti" model koji se još uvek prodaje dobro, je naravno Lada Niva, neudoban terenac, ali savlađuje mnoge teške terene.
I ranije je Lada imala "svemirski" dizajnirane automobile u razvoju, samo nisu ušli u proizvodnju, ili nisu bili prisutni kod nas, jer je Ladi Rusija sasvim dovoljno veliko tržište.

obi van

pre 11 godina

@milosss - "ta smesna nacija" drzi najvecu zemlju i najvece resurse svijeta sa svega 150 miliona ljudi. Knjigu u ruke decko, ima dosta toga sto trebas nauciti

IskrenoOdMene

pre 11 godina

evo ovako-ja imam ladu samaru iz 1987.godine. prešls je 262788 kilometara bez generalke,kvara na menjaču (osim lamele i korpe tri puta do sada)ili neke havarije. vozim je svaki dan i nemam garažu. farbana je dva puta imenjani su joj pragovi a od kada sam stavio plastične zaštite nemam problema sa truljenjem koša ili šolja amortizera. pre petnaest dana sam sa njom bio na moru-550km u jednom pravcu ( inače sam iz novog sada) i svake godine sa njom idem na more bez problema.potrošnja bezina je od 7-8 litara a plina 9-11 litara(zavisi od kvaliteta). sve ovo pišem da bih pokazao da verovatno znam o čemu govorim kada kažem da lada vozila nisu nimalo loš čak šta više. ovi komentari tipa trošiće kao lokomotiva i na račun kutijastog izgleda su verovatno napisali "pro zapadno" orijentisani.ja nisam "rusofil" ali ni ludo zaljubljen u zapadnu tehnologiju.kada bi naša vlast skinula carinu od 12 odsto na ruska vozila odmah bi kupio novu samaru( da, još se pravi u malo izmenjenom obliku ) koja u rusiji košta 7200 eura i ima euro 4 motor el.podizače itd. lada :priora,kalina,largus,granta mogle bi da motorizuju srbiju a ne kao ovaj "naš" 5oo l da nam bude preskup. ne vidim baš da su recimo po potrošnji mnogo pobegli mojoj samari ni punto kkoji vozim slubeno a koji je mlađi čitavih 20 godina od nje a ni mnoga druga vozila kod kojih je " fabrička potrošnja" 4.5l a u stvarnosti 7l. o cenama servisa da i ne govorimo. bolje da smo u kragujevcu pravili ladu nego fiat. napred lada.

Dragisa

pre 11 godina

HAHAHA, pa svi oko nas pobegli od rusa a mi im se lepimo. Ajde rusi navalite da nas .... mi vas cekamo, zauzeli smo pozu i skroz otvoreni za saradnju:)))

A sto se tice ruskog dizajna imam samo jedno pitanje: Tako velika zemlja ta rusija, a imaju li samo jedan brend poznat u svetu??? Cak je i vodka bolja iz nekih drugih zemalja. A dizajn??? Sta oni imaju da izgleda lepo???

kocka

pre 11 godina

Izvinjavam se, ali svi koji kazete da nove lade nisu kockaste pogledajte ovaj link http://www.lada-auto.ru/?ios=1
- zvanicni Ladin sajt.

Svakako su zaobljenije od 2105 ali i dalje su veoma kockaste i nemastovito resene, posebno kada se priblizite pogledom zadnjem delu.

KD

pre 11 godina

@nema tu: Nema tu sta mnogo da se objasnjava, zapitajte se sami zasto svi, ne samo mi, traze pomoc od Rusa kada neku zemlju pritisnu i napadnu zemlje koje se vec vekovima bave kolonijalizmom i pljackanjem drugih zemalja, kome su se obracale i kome se obracaju za pomoc. Od koga bi uopste mogle da dobiju pomoc u takvoj situaciji?

Igor

pre 11 godina

Postoji razlog zasto se Lada razvija...a to je jer je u vlasnistvu Reno-Nissan grupe. Pa nova Lada Granta je bazirana na Dacii Logan,i cela tehnika je renoova,kao i u Dacii.

milan

pre 11 godina

ovo je samo koncept, imali su dobre koncepte, lada 110 je kao koncept izasla jos pocetkom devedesetih pa je proslo deset godina do serijske proizvodnje, slicno je bilo i sa jugo floridom, dok oni ovo krenu serijski da proizvode, ako uopste krenu, dizajn i sve ostalo ce da zastari i opet ce biti kao i do sada, nikakav pomak

kurbla

pre 11 godina

nema boljeg automobila od lade 2106.... pre neki dan me obidjose 2 momka na autoputu u brisucem letu(140km/h)... ispratio sam ih uz ovacije, jer pre 20-ak godina sam imao istu takvu.... i evo me sad u A4, ali lajka je ostala u srcu

Небојша

pre 11 godina

(milossss, 31. avgust 2012 10:40)

Kакве везе имају нације са производњом аутомобила ?!?!?!

Radovan

pre 11 godina

Zašto su Rusi pravili jeftine automobile?
Država sa ogromnim prostranstvima bez servisa na svakom koraku, od -40 do +45 C i izrovanim putevima, nametnula je inženjerima logiku jeftinog i praktičnog auta.
Koliko Vas ovde može da kupi komplet 17 colovnih pneumatika? 10%. A 14 colovni? 70%. Ostali maštaju.

Zašto su Rusi pravili loše automobile?
Isto kao i kod nas, svakom direktoru bilo je važno da krade jer je imao zaštitu i dogovor. Direktor AVTOVAZ nije dozvoljavao da se troše pare na razvoj vozila, pa su se inženjeri snalazili i krparili. Svaki njihov direktor dobijao je "zlatni padobran" (otpremninu) od 50 miliona $, a razvoj Priore koštao je 40 miliona $ + 10 miliona $ za razvoj karavana. Razvoj prototipa Dustera koštao je 420 miliona $ + 70 miliona $ priprema fabrike za proizvodnju, znači 490 miliona $.
Koliko vas bi kralo fabriku naveliko u kojoj radi? 98% jer to gledam svaki dan, a mladi školovani najviše prednjače u tome, jer mora nekako da zadivi tamo neku sponzorušu. Zar nije tako?

Da li će AVTOVAZ praviti bolje automobile?
Hoće, jer imaju ozbiljno rusko rukovodstvo, ne štede pare na razvoju, nov direktor dizajna, sposobne mlade inženjere koji su uradili ovaj novi dizajn, otkačili loše kooperante i ova nova maketa napravljena u italijanskom dizajn centru za dva meseca. Maketa ima elektromotor i juri MAX brzinom od 8 km/h po italijanskom vinogradu,a u kabini ispod kože svuda je pur-pena oblikovana na CNC mašinama.

goran

pre 11 godina

rad, red i diciplina i sve se može. i naravno novac da se uloži. komunizam a kasnije 90-ih divji kapitalizam je usporio razvoj RUSIJE. daće Bog da RUSIJA ojača pa da zapuši usta propagandi sa zapada koja se širi i istočnom evropom (mediji su čudo). cenim ja i zapadni narod, ali njihove političare ne. ta RUSIJA je u G 8 i G 20 NAJRAZVIJENIJIM ZEMLJAMA SVETA. A mi treba da se pozabavimo sobom i našom slogom. pogledajte oko vas u komšiluku u porodici, uvek neko sa nekim nije u dobrim odnosima, često vise po sudovima.a o našim političarima i da ne pričam,korupcija na nivou. OSVESTI SE SRBIJO.

sislo

pre 11 godina

brdo "strucnjaka" zna "sve" o ladi a u stvari ne znaju nista. od pocetka 70-tih pa do danas insistiralo se da lada bude "rusko vozilo" sto vise to moze biti, ali nikad nisu sebe precijenjivali tako da su u pocetku konsultovali fiat (standard, specijalka, riva), poslije i porshe (samara) ili GM (11X, kalina, priora). auto je bilo prilagodjeno ruskim putevima, potrebama i novcanicima. ipak, i pored toga su pronalazili put i za finsku, njemacku, britaniju, franscusku, holandiju, ali i za vanevropske zemlje. za vrijeme jeljcina VAZ je unisten (duga prica, previse kriminala), ali se sad stabilizovao. renault-nissan nikad nece dosegnuti 75% akcija - 49% maksimum.
od pocetka pa do danas, VAZ kaska 10-tak godina kada su u pitanju tehnoloska dostignuca kada se uporedjuje sa evropskim proizvodjacima - danasnje lade naravno da imaju elektronsko ubrizgavanje, ABS, klima uredjaj, ali jos treba cekati da se u serijskoj proizvodnji nadje npr. ESP. Lade do 1978. su bile odlicnog kvaliteta - mogle su odrzati lekciju i mnogim evropskim proizvodjacima, dalje kroz 80-te i narocito 90-te kvalitet se srozao do samog dna, ali u zadnjih 10-tak godina postoje znaci oporavka. moj je zakljucak da ce za 10-tak godina VAZ postati proizvodjac automobila srednjeg segmenta koji ce biti ravnopravni na trzistu sa drugim proizvodjacima.
pomenuti cikica dizajner ima stalni ugovorom sa VAZ-om zadnje 2 godine i time se daje do znanja da ovaj put lada nece ostati na prototipu.

kockasti

pre 11 godina

Kao sto pomenu kolega komentator dole,Lada vec dugo pravi nekockaste automobile,stavise,pocevsi od Lade 110,automobili imaju sasvim pristojan estetski izgled,a sto se tice karakteristika,moj stari vozi Ladu 110,na 100 kilometara trosi 5-6 litara(nemoguce?nije),maksimalno udobna za voznju,2000.godiste,radi kao nova.Predrasude o ruskim vozilima su preterane.

znalac

pre 11 godina

izgleda odlicno. sutra bi ga vozio, kada bi ostao isti ovakav, sa renoovim motorom euro 5 naravno. samo se plasim da ce ga pribliziti aleku dok izadje iz proizvodnje

anbeast

pre 11 godina

Bre, meni ovo super! Naravno sanse da se ovo proizvodi (pogotovo minimalno izmenjeno) se mere promilima, ali koga briga, zanimljivo je. Ako Reno - Nisan zaista uzme 75% akcija, svasta se moze desiti sa VAZ-om. Setite se Dacijinih klonova Renoa 12, Solence, a sada su sasvim korektni automobili. Ruznjikavi, ali posteni.

gvydo

pre 11 godina

@zoran
Zasto Rusija nije prva u ekonomiji? U odnosu na koga? Pa to, ko je ikad ista ucio iz istorije i literature, zna bez po muke: zato sto im ekonomija, privreda, citav koncept drustva ne pociva na lihvarenju i na drpanju tudjih resursa. Koje kolonije su kroz istoriju imali Rusi? Koje nacije su iskorenili da bi sa njihovih teritorija eksploatisali bogatstva? Koji centar lihvarenja se nalazi u Rusiji? Mozes ti, sa istomisljenicima da mislis o njima kako god hoces, ali su nasa braca uspeli da se odbrane i od kana Mamaja i od Napoleona, preko Kajzera do Hitlera. Da nisu morali dva Svetska rata + nametnuti komunizam, da iznesu na svojim plecima (i na svojoj teritoriji), ne bi sada ekonomski zaostajali, vec bi prednjacili.
Ne glorifikujem ih, Nemci i Japanci su bili u tezim situacijama, pa su sada tu gde jesu, kolektivni duh i urodjena marljivost su ih doveli do vrha, ali to i nije tema za ovaj kratki komentar.
E, da: Rusi dosad NISU bacili atomsku bombu na LJUDE, a neki jesu. Komada 2. I procitaj malo sa kakvim posledicama, pun je internet podataka.

Dr

pre 11 godina

Када ће москвич да буде у продаји? Бољи ауто од москвича не постоји. Нива лада је такође врх. Куда лада нива прође, мерцедес не може ни да примирише.

pero

pre 11 godina

@ zoran

pa naravno da bi zgazili ruse da nemaju atomsku isto tako i mene bi ti zgazio da nema u meni 110 kg misica matori,a isto i napoleon i hitler su pregazili ruse ma bez problema istorijski je poznato da su rusi narod koji se lako porazi i na kome su mnoge imerije sagrazdjene ili su se ono srusile.

Hollywood

pre 9 godina

Stvar je u marketingu i brendiranju proizvoda,mi i dobar dio planete je inficiran američko-zapadnim stilom života i njihovom kulturom,dok Rusija asocira na neko sivilo itd.Priznajem i sam sam podložan tome,nekako kad vidim onaj natpis Lada na gepeku ovog SUV-a,kvari mi utisak.Znam da je to plitko razmišljanje,ali šta da radim:-)

Maki

pre 11 godina

(zakasnili ste jedno 50 godina, 31. avgust 2012 12:10)

U principu si u pravu, ali i ti kasniš jer su se prilike u Rusiji znatno promenile, a izgleda da i tekst čitaš na preskok, pa ti neke važne stvari promaknu. Prvo, ovo nisu dizajnirali Rusi, još manje isti oni Rusi koji su dizajnirali nekadašnje Volge, Moskviče i Zaporožce, nego čovek koji može da navede Mercedesa kao referencu. Drugo, ispod jedne slike piše da kompanija Renault-Nissan ima četvrtinu udela u kompaniji VAZ, što znači da se i oni pitaju nešto po pitanju poslovne politike firme. Meni to izgleda kao solidna garancija da ova Lada, ako ikad uđe u serijsku proizvodnju, sigurno neće biti kao Lade koje mi ovde znamo.

Ali ovde se čovek može pitati koliko bi ta Lada uopšte bila "ruska"? Koliko danas bilo koji auto može biti ove ili one nacije? Po meni, takvo pitanje je glupo jer nijedan auto koji se proizvodi u velikim serijama za široko tržište nema i ne može imati "nacionalnost". Svi veliki brendovi u automobilskoj industriji danas su multinacionalne kompanije koje imaju fabrike širom sveta i za koje bi ograničavanje na neko nacionalno tržište bilo siguran recept za propast.

100% nacionalni auto može da napravi samo grupa entuzijasta, možda čak i u visokom kvalitetu, ali sigurno u jednocifrenom broju primeraka i po suludoj ceni. Ako nađu kupca za tu svoju nacionalnu tvorevinu, OK. Ali malo je verovatno da će neko platiti 10 ili 20 puta više nego što treba samo radi zadovoljstva da vozi "100% domaći" auto.

MITA

pre 11 godina

LADA je licenca od FIAT 124 i 124 Specijal i zato je po uzoru na Originale KOCKASTA !!
Prva verzija licence FIAT 124 se zvalo ZIGULI, a potom LADA !

racErx

pre 9 godina

@(milossss, 31. avgust 2012 10:40)
kao neko ko se bavi 2d i 3d grafikom iz hobija, tako sam se i ja podsmevao Rusima pre 12-13 godina, kada sam pocinjao. Pa kada sam video koliko ruskih skulptora, 3d modelara, animatora, ilustratora, dizajnera -sto konceptualnih, sto industrijskih... ima i kakvi su im radovi, nisam mogao da verujem, a to je bila Jeljcinova Rusija! Ono sto je najjace, jeste sto su to mahom formalno neskolovani ljudi u toj oblasti, za razliku od zapada, pogotovo USA, gde postoje skole koje odgovaraju svim specificnim potrebama, a po kvalitetu svoji radova ne da ne zaostaju, nego su u svetskom vrhu- dakle, sve su nadomestili radom i talentom. Stoga smatrati da je Rusija zaostala poljoprivredna zemlja, bez strucnih kadrova i talentovanih pojedinaca je teska glupost, da ne kazem klinacko rezonovanje nekoga, ko misli da zna nesto, jer nema pojma koliko ne zna.
Ako pricamo o poslovima za koje i u Rusiji postoji formalno obrazovanje, oni su tu medju 2-3 najjace zemlje obicno. Npr, samo a izradu Tu-160 strategijskog bombardera je angazovano preko 800 biroa, opitnih centara, instituta, fabrika... Srbija npr, nema 800 naucnika (sa sve onima koji rade u inostranstvu), koji poseduju toliko znanje da bi mogli da rade na razvoju supersonicnog lovca, a kamoli supersonicnog interkontinentalnog aviona. Pa ponovo, iako nemamo imamo tako darovite i mudre pojedince, male logicare i klikerase poput tebe. Zamisli koliko takvih mudrica ima u Rusiji.

ko je tu ciji vlasnik

pre 11 godina

Rusofili i rusofobi, podjednako ste naporni i dosadni za normalne (neutralne). SMARATE BRE!!! Nego, interesuje me nesto (od nekog pametnog, ne rusofila i rusofoba) - kako je to podeljen VAZ/Lada? Koliko citam u textu, Reno-Nisan ima odredjeni udeo i planira prosirenje. A npr. Niva se prodaje pod Chevrolet (koreanski deo) brendom? U cemu je stvar, borba GM-a i Reno-a ili?

Srki

pre 11 godina

Posto su 2009. za kupovinu nove savremene prese iz Japana potrosili 150 dolara, Rusi su odlucili da u grupaciji Renault-Nissan nadju strateskog partnera sa kojim je dogovorena dinamika oko preuzimanja vecinskog vlasnistva nad gigantom iz Samare, koja je uprkos svemu vec godinama najprodavaniji model na jednom od najbrzerastucih trzista automobila na svetu. Renault je vec dao jedan model (kod nas Dacia Logan karavan) koja nosi naziv Largus, a planirali su da se pod znakom Lade sklapa i sadasnja Nissan Almera. Isti ovakav model kao koncept je predstavio i renault, sto znaci da je ovo samo nastavak saradnje. Da ne ponavljam pricu o brojnim fabrikama automobila u Rusiji, zeleo bih da napomenem da polovinu proizvodnje Volkswagen ostvaruje na osnovu ugovorne proizvodnje u pogonima GAZ (nekadasnja Volga), kao i da isti proizvodjac planira otvaranje fabrike pogonskih agregata u Rusiji, sto je samo pocetak jer ce do 2017. ili neku godinu kasnije svi proizvodjaci u Rusiji morati da imaju lokalizovanu proizvodnju najmanje 70 procenata, kako bi bili oslobodjeni carinskih i bescarinskih obaveza. I Rusi, kao i svi drugi idu napred, samo se kod nas bolesnici jos uvek bave "mrznjom" prema Rusiji ili Zapadu i tako potpomazu elite da propustaju sve moguce vozove. Npr. najozbiljniji svetski proizvodjaci dampera su Belorusi, a guma za iste Mislen i nisam siguran da se vlasnici rudnika mnogo bave politikom kada odluce da kupe bas taj damper.

avtovaz

pre 11 godina

Jel' to LADA podeljena? Ako Renault-Nissan prave ove nove, a Chevrolet Nivu (http://www.chevrolet.ru/avtomobili/niva/), tako izgleda...