Nedelja, 07.08.2011.

14:56

Prva vožnja: Opel Ampera

Izvor: B92

Prva vožnja: Opel Ampera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

ValijantBG

pre 11 godina

Ovo je lep napredak na polju autoindustrije. Zemlje zapadne Evrope i sl. će prve uživati u čarima relativno čiste vožnje, dok to nas neće skoro zadesiti. Oni ulazu u ekologiju mnogo više nego mi. Kako se u tekstu kaže, Holandija daje olakšice za kupovinu električnog auta u vrednosti od 6000-14000 evra, dok Srbija pomogne vozaču za "celih" 1000 evra. Bogato.. No, da razgrnem oblake malo, ova tehnologija je još uvek u razvoju. Još uvek imamo šanse da se priključimo u trku. Ovaj auto je uzdanica Opela i ekologije, ali se još može usavrsiti. Benzinski motor su doveli do savršenstva, sa 2 litra potrošnje i 40 grama izduvnog gasa po kilometru. Elektro motor se može usavrsiti timo što bi mu se još povećala iskoricenost el. energije. Rekao bih da su najveći problem ovde baterije, što je generalno problem na svim hibridima i elektricnim vozilima. One imaju stidljivo malih 16kwh, za težinu od blizu 200kg. Sa jednim punjenjem samo 60 km a pune se celih 4 sata. Recimo, ja živim u Batajnici, do grada imam blizu 20 km. Do posla i nazad 40 km. Ja treba svaki dan da dopunjavam bateriju, što je veliki udar po račun za struju. Kod nas to još uvek nije dovoljno ekonomicno s obzirom da je ista nama skupa, a da ne spominjemo što nije ekološki ako pogledamo kako se ta struja proizvela, koliko je uglja sagoreno u TE Obrenovac da bi došla do mene. Vremenom će se to promeniti. Pravi napredak će biti kada se iz celog procesa izbace fosilna goriva. Tada će cena el. energije pasti, jer će dotad biti razvijeni fuzioni sistemi elektrana, samim tim snizavajuci cenu vozila. E tada ćemo se voziti čisto, ekoloski i jeftinije nego sada. A to se kod nas može očekivati tek za možda 20 godina...

boki

pre 11 godina

Dok za toliki novac mogu kupiti Audi A-6 ne pada mi na pamet da razmisljam o ovome.A narocito ne da moram kupovati ispitivac "brifer" kao opremu.

Max

pre 12 godina

Kao prvo da pohvalim autora na detaljno predstavljenom automobilu. Automobil je lep i zanimljiv, ali nazalost to je samo jedna tehnoloska egzibicija.
Naime cela prica sa elektroautomobilima je jedna velika prevara. Cak i da cena eksploatacije ovakvog automobila (zamene baterija i odrzavanja) desetostruko ne prelazi cenu eksploatacije standarnog automobila o ekologiji u ovom slucaju nema govora. Elektricna struja se proizvodi iz "prljavih" i bez obzira na skoro 100%totnu efikasnost elektromotora proizvodnja struje ima mnogo manji stepen iskoristivosti (u najboljem slucajuu 50%) i samo punjenje baterije nije 100%tno efikasan process. A pri proizvodnji struje emitovace se slicna ako ne i veca kolicina stetnih gasova kao i sagorevanjem naftnih derivata. Nemoguce je, odnosno nerentabilno proizvoditi toliu kolicinu eletricne energije iz alternativnih izvora (vetar, sunce) zbog same cene kolektora i generatora.
A ono sto mnogi zaboravljaju je da je sama proizvodnja elektroautomobila jako priljav process. veoma je moguce kao sto neki tvde da se pri samoj proizvodnji baterija emituje toliko stetnih gasova koliko bi benzinski automobil emitovao za desetak godina, a odlaganju otpada, stetnim materijama priproizvodnji baterija da ne govorimo.
Naravno cak i kad bi sve bilo idealno nijedna elektromreza u svetu nema kapacitet da privati redovno punjenje elektroautomobila u nekom znacajnom broju. Kad bi se tako nesto desilo ceo sistem bio se raspao, a onda bi verovatno cena struje otisla u nevbesa.
Jedino o cemu se ovde moze govoriti je usteda same nafte, ali ekonomski gledano tu nema nikakve ustede, i ko zna koliko moa pa poraste cena nafte i padne cena struje (ako ce ikada pasti) da to bude isplativo.

Sasa Stojanovic

pre 12 godina

Moram jos jednom...
Dva problema sa Amperom i ovim konceptom su cena dodatnog SUS motora i generatora i to sto je ovo ipak prelazno resenje. Koje se oslanja na to da ce benzina biti...
Meni se i dalje vise svidja cisto elekricni auto, sa baterijama koje se ne bi kupovale nego iznajmljivale (znaci bile u vlasnistvu nekog drugog, ko prodaje struju, a ne vlasnika vozila) i, na duzim putovanjima, menjale za pune na usputnim stanicama. To traje par minuta - tacno koliko i punjenje rezervoara benzinom ili vodonikom. A nema ni gorivih celija, ni visestrukih konverzija oblika energije... Znaci, samo dalje raditi na dobijanju ciste energije (elektricne, sto da ne - kad je vec koristimo i za sve drugo) i povecanju kapaciteta uz smanjenje tezine baterija.
A fuzija, kao izvor energije... Ima jedna posalica u sturcnim krugovima, koja kaze da je fuzija energija buducnosti - i zauvek ce ostati bas to... :-)
Veliki pozdrav

Ja

pre 12 godina

Ovo su prva kola koja imaju buducnost name filozofija je na pravom putu, samo da smanje cenu baterija i to je to.
A sto se tice pobornika gorivih celija izgleda ne znaju koliko kosta proizvodnja vodionika, a i bezbednost je u pitanju naime svi se secate katastrofe space shutla chalenger e gospoda ta eksplozija koju smo videli je bila isklucivo zbog busenja velikog rezervoara u kojem je bio vodionik koji je reagirao sa kiseonikom u atmosferi,a sad zamislite sta vam radi sa kolima ako se probusi rezervoar i dolazi do reakcije kiseonik u atmosferi i vodionik

vstojanovic27@gmail.com

pre 12 godina

Ovo se razvija u lepu diskusiju. Jelena je spomenula koliko proizvodnja elektricne energije ustvari utice na emitovanje CO2 u atmosferu a drugi, ispravno, kritikuju vodonik jer je i za njegovu proizvodnju opet potrebna struja ...

Znaci ili cela planata treba da predje na proizvodnju struje koja ne podrazumeva fosilna goriva ili ode mast u propast. Ako ne prestanemo sa upotrebom fosilnih goriva na sadasnji nacin proci cemo kao i zaba koja nije htela da iskoci iz lonca jer joj je temperatura blago podizana, ali i ako predjemo masovnije na nuklearnu energiju odmah onda ...

No kao sto sam vec pomenuo, u narednih 15-20 godina ostaje nam, nazalost, kao jedino resenje usavrsavanje SUS motora, a Mazda (sada ih pominjem jer su vec pomenuti) se hvali da ce uskoro podici efikasnost SUS motora na i preko 50%, imate na netu zove se Skyactiv. To ce biti apsolutno najvece realno iskoriscene energije koje u ovom trenutku covecanstvo ima u nekom prevoznom sredstvu. Jeste da elektro motor ima efikasnost i do 95% ali radi na struju a znamo kako se ona danas pretezno dobija i koja je efikasnost tog procesa.

Kao masinski inzenjer mogu samo da kazem bravo Mazda, danas je maksimum iskoriscenosti najboljih SUS motora oko 35%, ako stvarno naprave da to bude 50% i ako ne bude kostalo vise nego sto to kosta danas, kapa dole!

Znaci, SUS motor narednih 15-20 godina a onda fuzija za proizvodnju elektricne energije (btw, sva energija u tom slucaju koju covek iz razvijene zemlje potrosi za svoga zivota stane u kantu od 5l!) i gorivne celije u kombinaciji sa elektromotorima. E tek ce to biti zivot bez zagadjenja!

Dragoslav

pre 12 godina

Vodonik se nalazi u izobilju na nasoj planeti a energija za elektrolizu se dobija iz mreze i naravno da nije isplativa no vodonik iz vode se moze dobiti elektrolizom iz vetrogeneratora tj struje koji proizvede, zatim iz solarnih ploca i na kraju krajeva postoje bakterije koje proizvode vodonik samo sto treba izgraditi ozbiljnije postrojenje mada smatram da ako nis vrse rekonstrukciju od nekoliko desetina miliona evra za taj novac se sigurno moze napraviti postrojenje za akumulaciju vodonika iz meabolizma bakterija...sve u svemu nije to toliko tesko a sve u svemu da se napuni el vozilo trebaju sati a da se dolije vodonik, metan ili kojekakvo drugo ekolosko gorivo trebaju sekunde.Ne kazem da nece unapredjivati tehnologiju ali samo primecjujem.

Andreja

pre 12 godina

Lep auto i lep koncept. Praktično to je elektroautomobil sa efikasnim generatorom ispod haube. Zvuči bolje od japanske konkurencije.
E sad, malo je skup za naše tržište. Jedva čekam da počne da se proizvodi Tata Nano electric.

Geko

pre 12 godina

@Ivan
Ta prica o Teslinom autu na etar je dokazana novinarska patka iz 1967 godine. Nikola Tesla jeste zasluzan pronalazac, ali on nije izmisliio nikakvu "novu fiziku". To fantasticne price i misticizam oko njega sire ljudi koji se uopste ne razumeju u nauku.

ivan

pre 12 godina

Koliko ja vidim svetska nauka se koprca da iz postojećih zakona izvuče što više energije a znaju da su došli do kraja i da su sa ovim i ovakvim poimanjem fizičkih zakona došli do kraja i da dalje ne može.Znate li da je Tesla 1930 na izložbi auto-patenata u Njujorku doterao auto u kome je pored njegovih elektro-motora ubacio kao pogon 4 cevi (nepoznatih svojstava) i taj automobil je vozio njegov mladi prijatelj Vasa Sava.Po predanju i priči očevidaca auto je išao preko 100 km/h i vozio se 7 dana koristeći energiju iz etra.Na uvredljive natpise novinara da Tesla šuruje sa đavolskim silama itd., Tesla je automobil uništio, kao i planove, svativši da čovečanstvo još nije spremno za za njegove ideje.O ovove na netu ima puno izveštaja, a zašto se o njegovim patentima i vizijama ne bavi sadašnja nauka odgovor je da naučnici jednostavno ne razumeju njegovu fiziku, ali kako vreme prolazi to je neminivno jer samo stvaranjem nove-Tesline fizike čovečanstvo može da napreduje i, ako ćemo pošteno, da preživi.Kombinacija je jednostavna-priroda i tehnologija.

Sasa Stojanovic

pre 12 godina

Pitanje za pobornike gorivih celija - odakle nam vodonik? Zaboravite onaj slobodni koga je najvise u svemiru, bar dok ne smislite kako da ga besplatno dovucemo otud. Jedini nacin za koji ja znam je elektroliza vode, a to nas vraca na pocetak. Dalje, transport tog vodonika do stanica za punjenje bi bio ozbiljan problem, posto ga treba vise nego benzina sad.
Moj utisak je da je struja najperspektivnije resenje, u kombinaciji sa iznajmljivanjem baterija (prodajom samo struje, kroz baterije koje ne bi bile u vlasnistvu vozaca) i zamenom baterija na "strujnim pumpama" uz puteve. To traje 3 minuta i sasvim je uporedivo sa sipanjem benzina. I resava problem trajanja baterija ili ga bar pomera od vozaca.
Ima tu jos jedna stvar, vezana za neravnomernu potrosnju el.energije u toku dana, koja bi bila divno resena "pametnim" elektro automobilima i pametnijom distributivnom mrezom.
Da ne bude da sam sve ovo sam smislio, potrazite Better place projekat.
I jos samo jedna stvar, nafta je konacni resurs, koliko god da je ima, brzo cemo doci u situaciju da je nema za sve. I onda nece biti pitanje ni kolika je potrosnja, ni koliko CO2 se emituje.
Kao i vecinu stvari, moramo i ovo da sagledamo iz puno raznih uglova, da bismo uhvatili dovoljno preciznu sliku.

Andrej77

pre 12 godina

Molim autora teksta ili bilo koga upucenijeg za objasnjenje podatka o potrosnji benzinskog motora u Amperi jer neverovatno zvuci podatak o 2l/100km!? Da je to istina, cemu uopste elektro motor u automobilu. Verovatno se misli na kombinovanu potrosnju.. Tekst je sjajan i steta sto ovako retko izlaze vasi testovi. Hocemo jos :)

Unapred zahvalan,

Igor

pre 12 godina

Da se nadovežem na ovo što su mnogi lepo zapazili. U pitanju je elementarna matematika iz termodinamike, a na primeru motora na vodonik.
1. Struja se dobija najčešće iz termoelektrana čiji je stepen iskorišćenja u proseku 30% (0,3)
2. Ako pričamo o motoru na vodonik, efikasnost iskorišćenja struje u elektrolizi je 33% (0,33) maksimalno.
3. Ukupni stepen iskorišćenja (hemijski + termodinamički + mehanički...) motora SUS koji se koristi u automobilima, u ovom slučaju za punjenje baterije je maksimalno do 34% (0,34)
E sad, ako se pomnože ovi brojevi 0,3*0,33*0,34=0,0337 ili u procentima 3.37% energije unete ugljem na početku celog procesa.
Prosto rečeno, neko je iskopao 1 tonu uglja. Od svog tog uglja koji je izgoreo u termoelektrani, samo 33,7kg je potrošeno na vožnju. Toliko o stvarnoj emisiji ugljendioksida.

Milan

pre 12 godina

@Anonimus
Zaboravio si da uračunaš efikasnost proizvodnje elektroenergije (50% na ugalj) i gubitke tokom prenosa el. energije. Kad sve uključiš smanjenje emisije CO2 je laž!!

Jelena

pre 12 godina

Istina je gorka ali cinjenica je da se danas struja koju koristimo jos uvek najvise dobija sagorevanjem uglja, samim tim iako je auto pogonjen samo strujom emisija CO2 se nije dramaticno smanjila, naprotiv. Neke studije pokazuju da auto koji radi iskljucivo na struju izbacuje u Evropi u sustini oko 160g CO2 po predjenom kilometru, u Kini je to cak u proseku oko 190g CO2 po predjenom kilometru jer je tamo proizvodnja struje na ugalj jos vise zastupljena! Ako znamo da danas ima automobila sa klasicnim motorom koji izbacuju i ispod 100g CO2 po predjenom kilometru zakljucak izvucite sami. Ovo sa proizvodnjom struje je trenutna situacija, i naravno sve bi bilo drugacije kada bi se struja dobijala iskljucivo iz obnovljivih izvora ili iz nuklearki. Od prvog slucaja smo daleko, a za drugi znamo svi moguce posledice, tako da ce ugalj jos dugo biti tu glavni, nazalost.

I ja sam citala da Mazda planira da u narednih par godina podigne efikasnost dizel motora na cak 50% i da ce ta nova tehnologija biti predstavljena uskoro, po celom netu samo pisu o tome, ajde da vidimo i to cudo, bice lepo ako bude istinito. Ovo sto je Opel napravio svaka cast, ali to je isto kao da svima pokazujem kako mogu da se pocesem i nogom, mislim da je pocesati samo rukom ipak mnogo jednostavnije.

CarlosNS

pre 12 godina

Malo informacija u korist teorija zavere.
GM je jos 90-tih godina proslog veka imao napredne baterije i kola na struju. Odredjeni broj vozila je podeljen na probu. Iako su vlasnici zeleli da ih otkupe GM je odlucio da ih sve povuce i na kraju su svi unisteni bez obrazlozenja. Vise o ovoj temi mozete procitati na netu ako potrazite "General Motors EV1"

Dragoslav

pre 12 godina

ljudi ja ne bih ni da ga hvalim ni da ga kudim ali primecujem nesto.
1 - Li jon je jako teska baterija, laksa je Li fosforna mada doduse i manjeg je dometa mada ona treba da posluzi kao akumulator ili kes memorija za komp nesto sto je stalno dostupno i privremeno
2 - diajnirati vozilo koje ce uskoro biti prevazidjeno (5,6 god) je veliki rizik jer vodonicna celija je sve savrsenija iz dana u dan ali 2 nedostatka iste je sto je trenutno skupa (u buducnosti ce biti jeftinija)i sto tebaju jako teske boce za skladistenje vodonika (dok se ne nadje neki ligand koji ce omoguciti jefitno i jednostavno skladistenje istog MADA on postoji ali je zabranjen jer se koristi za spravljanje vodonicne atomske bombe iako sam po sebi nije opasan) inace sada je vodonik tecan na 200 atmodfera pa su boce pozamasne a ujedno i teske.
3- neko je nesto racununao ali vidim da nije uzeo i rok trajanja Li jonske baterije, cenu nove iste take,a i zimi grejanje a i leti ladjenje cisto sumnjam da cje moci da se izadje na kraj sa elementarnim nepogodama
4- francuz napravio auto na komprimovan gas sto je fenomenalno i mislim da bi im bilo jeftinije da se pozabave tom tehnologijom
5- mercedes napravio F-cell vozilo koje je ultra mocno a i nema veliku potosnju
6- auto je preskup bolje da kupis stan i vozis biciklo
7- jeftinije bi bilo da naprave brze zeleznice i da naprave metro pa prakticno niko ne bi ni morao da se vozika stedljivim kolima niti da kupuje iste nego bih mogao da ulaze u biznis :)

Alexandar

pre 12 godina

I dalje mislim da je jedino pravo rešenje vodonik, koji se sipa isto kao i benzi, prvo št se fosilno gorivo ne troši u opšte a drugo što isto kao i kod benzinskog motora jedini ograničavajući faktor bi bio (je'l)koliko para za vodonik imate....no i ovakva rešenja poput opelovog su svakako napredak koji bi za najdalje 10 godina trebao biti EKO minimum, da li će biti tako ..ne verujem

zeljko

pre 12 godina

Definitivno se nesto desava u svetu automobila ili ti individualnog transporta. Ja isto mislim da je odgovor u gorivoj celiji sve dok se ne nadje neko resenje za bateriju bolje do sadasnjeg. Takodje svima preporuceujem da pogledaju i dolazeci model TESLA automobila, model S koji je u test fazi i koji ce moci da se kupi u tri moguce verzije po ceni od $50-$75K ovde u Kanadi a autonomija ide od 160KM do 300KM!!! Nazalost to je PREMIUM segment, znam ali NISAN Leaf je vec dostupan po povoljnijoj ceni i sa autonomijom od nekih 160KM ako se ne varam. Jeste i moze se puniti pomocu sunceve energije recimo dok sedi na parkingu za vreme radnog vremena. Goriva Celija i Sunceva Energija su definitivno odgovor za buducnost ako je dozivimo???

laki

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto gotovo svi proizvođači hibridnih ili čisto električnih vozila ni ne pokušavaju da naprave "narodni"-što jeftiniji automobil već prave vrlo lukzuzna vozila. Ima li neko odgovor??
(Nenad, 7. avgust 2011 20:36)

@Nenad: ni meni nije jasno. Principijelno, elektricni automobil bi trebalo da bude jednostavnije konstrukcije pa samim tim i jeftiniji za proizvodnju, mozda ne jeftin ali svakako jeftiniji od cena trenutno raspolozivih vozila.
(Oks, 8. avgust 2011 10:16)

ima jedan jednostavan odgovor na sva vasa pitanja... dok proizvod ne izadje na trziste 80% vremena se utrosi na projektovanje i konstruisanje istog. nekad i vise. ostalih 20% je proizvodnja i montaza.
ne mozete gledati samo na materijalni deo vozila, neko to mora i da osmisli a to je onaj najtezi deo. dok se ne isplati nova tehnologija, ovi automobili nece biti jeftini. inace, razocaran sam razmisljanjem ljudi po ovom pitanju, pozdrav

Neko ko se stvarno razume

pre 12 godina

Kao prvo svaka cast GM-u na inzenjerskom poduhvatu! Kao drugo i najbitnije su baterije koje je neko vec spomenuo ranije, tj. njihova ogromna cena.

Kako zbog svog hobija (RC avioni) intenzivno zadnje 4 godine koristim najnaprednije Li baterije koje postoje na svetu (ove u Apmeri su iste samo ih ima "malo" vise) mogu da vam saopstim jednu tuznu istinu a to je da ce iste trajati 3-4 godine u idealnim uslovima eksploatacije a oni su: radna temperatura od 15C do 40C i da ih ne praznite preko 80% nominalnog kapaciteta. Predpostavljam da su ti uslovi ovde obezbedjeni.

U ovom scenariju broj ciklusa je maltene nebitan ali postoji starenje koje vremenom umanjuje performanse do prakticne ne upotrebljivosti posle nekog vremena!

E sad sve to ne bi bilo tako strasno kada te iste baterije u Amperi danas ne bi vredele/kostale oko 25.000 Eur!!! Proizvodjaci baterija se nadaju da ce uspeti u narednim godinama da spuste tu cenu na oko 10-15.000 Eur. No iako to mozda zvuci mnogo bolje od 25.000 zamislite da posle 3-4 godine morate da kupite novu bateriju, a neke polovne ili one sa otpada nema! Koliko inace izgubi auto na vrednosti posle 4 godine, oko 50% a koliko ce vredeti i bez baterije!?

Iako sam po struci masinac ogroman sam pobornik elektro motora. Oni jesu buducnost transporta ali nazalost to se nece desiti uskoro posto su baterije jos uvek ne premostiva prepreka, iako su u zadnjih 5 godina napravile OGROMAN napredak.

Kako sada stoje stvari izgleda da dokle god gorivne celije ne budu te koje ce biti odgovorne za snabdevanje motora strujom nista od prave, i po troskovima barem jednake danasnjim, eksploatacije vozila kakvu imamo danas. Dotle ce u narednih 15-20 godina dobri stari SUS motor ostati glavni pokretac.

Mozda je resenje u daljem podizanju efikasnosti samog SUS motora, samim tim i obaranja CO2 kao i potrosnje. Jedna firma se hvali (necu namerno da kazem koja da ne ispadne da ih reklamiram) da ce uskoro podici efikasnost SUS motora na 50%, sto je do samo pre par godina bio SF. Ja im iskreno zelim puno uspeha u tome!

Volter

pre 12 godina

Čemu ona kurbla u ovakvom automobilu (ranije poznata kao menjač). Zar nije lepše da je neki prekidač kao kod jaguara il neka dugmad. Čemu ta zaostala tradicija u ovako naprednom autu

Rale

pre 12 godina

Pre nego nekom padne napamet da se bavi teorijama zavere (naftni lobi i slicno): tehnologija akumulatorskih baterija nema nikakve veze sa automobilima niti naftom. Ona je na tom nivou na jadnom nivou na kojem jeste i trenutno ne postoji nista bolje (ako ne racunamo eksperimentalne tehnologije koje su daleko od prakticne upotrebe). Litijum-jon (postoji vec 40 godina) sigurno nije buducnost. Naftni lobi sigurno nece da investira u takav razvoj, ali masa drugih investitora bi odmah to uradila kada bi postojalo nesto sto obecava profit. Postoji nacin i da se zlato proizvodi vestackim putem, ali cena proizvodnje je skuplja od cene zlata.

dzigi

pre 12 godina

Za one koji bi da se napravi sto dostupniji (jeftiniji) e-auto: jos uvek ne bi valjalo. Samo zamislite par desetina/stotina hiljada e-automobila u bg koji se nocu pune, a usred zime. EPS bi se raspao, struja bi poskupela... Dok se ne napravi jeftini izvor i distribucija el. struje, dotle nema ni ekspanzije jeftinih e-automobila.

Anonimus

pre 12 godina

Odusevljen sam tekstom.Licno nisam vozac ali se bavim poslom koji je povezan sa energetikom.

Stoji da je auto preskup ali kao i sa Tesla roadsterom,krece se od najskupljih modela ka najjeftinijim da bi se isplatio novac i usavrsila tehnologija.

Sto se tice komentara da se ne smanjuje zagadjenje koriscenjem elektricnih automobila ne bih se slozio.Ako nista,bar se smanjuje 55%-60%.A zasto?Zato sto motori SUS(sa unutrasnjim sagorevanjem) iskoriste u najboljem slucaju 40-45% energije fosilnog goriva koje sagore tokom rada.

Dok je iskoriscenost elektricnog motora 100% i konstantno imate maksimalan broj obrtaja.

Povucicu malo smesnu paralelu-automobili na struju su kao digitalni telefoni sa dugmicima,dok su automobili na fosilna goriva kao stari telefoni sa brojcanicima.Oba rade isti posao,samo sto prvi stedi vreme i brzi je.

Svako dobro i srecna zelena buducnost koja ce nam pogotovu pomoci da smanjimo buku od saobracaja u gradovima.

laik

pre 12 godina

Sa aspekta ustede energije, zar sve veca upotreba automobila na elektro pogon ne bi dovela do manjka u elektrosistemu, toliko da bi morale da se grade nove elektrane, taman za kolicinu "ustedjenih' fosilnih goriva?

dejan

pre 12 godina

ovaj automobil jeste buducnost ali glavni problem ostaje, jer se vozilima na struju samo vrsi dislokacija zagadjenja , a nikako i njegovo smanjenje !
svaka cast na clanku !

Oks

pre 12 godina

@Nenad: ni meni nije jasno. Principijelno, elektricni automobil bi trebalo da bude jednostavnije konstrukcije pa samim tim i jeftiniji za proizvodnju, mozda ne jeftin ali svakako jeftiniji od cena trenutno raspolozivih vozila.

Doduse, tolike baterije jesu skupe a jos se proizvode male serije sto delom opravdava pocetnu visoku cenu. Medjutim, ja nikako ne mogu da se otmem utisku da se jos uvek ispipava teren i pazi se da se ne stane na rep naftnoj industriji pa se visokom cenom kontrolise ulazak na trziste. Zamislite da se sutra pojavi cisto elektricni automobil prihvatljivih karakteristika, recimo sa dometom 200-300km, vremenom punjenja baterije ispod 30 minuta i cenom od 15.000E? Ne bih se iznenadio ako bi proizvodjacu na vrata pokucao predstavnik seika sa bliskog istoka ili nekog bosa velikih distributera naftnih derivata i rekao: "alo, smiri bre malo".

Pera

pre 12 godina

Nadao sam se da ce na ovim modernim elektromobilima konacno izbaciti ona smesna ogledalca (tzv. retrovizore) i zameniti ih nekim boljim resenjima sa kamerama, ali jos uvek nista od toga...

vlajko

pre 12 godina

Moj sledeći auto će verovatno biti na tu foru jer je princip mnogo jednostavniji - bolji od Priusa. Slično dizel lokomotivama ili velikim kamionima u rudnicima koji menjač zamenjuju spregom dizel - elektromotor samo bez baterije. Nije mi samo jasno kako neko može da tako zabrlja stvar kod jedne tako dobre teme: cena struje u Evropi je oko 20 centi a ne 0,20, a potrošnja automobila je oko 13kwh na 100km http://de.wikipedia.org/wiki/Opel_Ampera.

Sinisa-NL

pre 12 godina

Ovdje u NL vracaju da ce ovaj auto da ide ko alva. Zasto? Pa zato sto ce se prodavati tj ice na lizing preko firmi. Zbog eko pluseva bice oslobodjen raznih poreza sto je ovima jako interesantno.

ivan

pre 12 godina

koliko god da je ovo tehnoloski napredan automobil (a definitivno je veoma napredan) toliko je vizuelno katastrofalan. Gde? - pa na zadnjem kraju: Vozilo kao da je pravljeno sekirom. Cini mi se da je u tom pogledu prevagnula potreba da se lici na Priusa (koji je btw jako ruzan). Amerikanci imaju potrebu da neke dobre ideje kopiraju do besvesti i to se na zadnjem delu ovih kola itekako vidi.

Vicarious

pre 12 godina

Opelovi menadzeri kazu da ce Vas sa stedljivim dizelom voznja kostati godisnje 1087e, dok voznja Ampere 480e godisnje.

Ali recimo ovako.

Opel Ampera = 42 000e. Za predjenih 15 000 km na godisnjem nivou, 480e struja, recimo i jos 100 e godisnje za gorivo (mada je i to malo), to je ukupno 580e na godisnjem nivou.

Opel Insignia = 25 000e (srednja oprema). Za predjenih 15 000 km godisnje, sa prosecnom potrosnjom od 9 l/100km je 1 350 litara. Sa cenom goriva od 1.4e/l to je 1 890e na godisnjem nivou.

Da automobile vozite recimo 10 god. Rezultati potrosnje energije (goriva) su sledeci:

Ampera = 580e x 10 god = 5 800e (cena vozila 42 000)
Insignia = 1 890e x 10 god = 18 900e (cena vozila 25 000)

Usteda na energiji (gorivu) na godisnjem nivou izmedju Ampere i Insignie = 13 100e u korist Ampere.
Usteda na kupovini izmedju Ampere i Insignie = 17 000e u korist Insignie.
Usteda = 17 000 – 13 100 = 3 900e u korist Insignije.

Naravno, moze se postaviti pitanje odrzavanja vozila na fosilna goriva i mogucih kvarova, ali postoje siguran sam i kvarovi kod hibridnih (odnosno elektricnih vozila), osim zamena baterije, tako da za samo odrzavanje i popravke nece biti velike razlike izmedju ova dva tipa vozila.
Naravno ja sam za automobile na elektro pogon, odnosno za ekoloske i novac stedljive automobile, i bravo za napredak, ali sto se tice teme ustede novca kupovinom hibridnog (elektro) automobile, jos je rano pricati.

Jole

pre 12 godina

Vrlo brzo bi vam splasnulo odusevljenje kad bi se razumeli malo u litijum-jonske baterije. Broj punjenja je ogranicen i sa svakim punjenjem im degradira kapacitet. Visoke temperature ih jos vise degradiraju. Oni daju garanciju da ce baterije da funkcionisu, ali ne kazu KAKO ce da funkcionisu i da ce vremenom potrosnja benzina da raste jer baterije sve manje i manje "drze". A takve baterije kad propadnu cak i ako mogu da se lako zamene (u sta sumnjam) kostaju izmedju 5000 do 10000 evra. Kad se uracuna to i daleko vise cene takvih automobila onda je usteda u potrosnji benzina potpuno besmislena. Sve u svemu tehnologija elektricnih automobila je jos uvek zaostala i vrlo daleko od masovne upotrebe.

Bojan

pre 12 godina

@Nenad

Prave ih luksuznim zato sto im to ne povecava cijenu toliko znacajno koliko ekoloski pogon. Ako bi auto bilo skroz klot sto se tice opreme i ostaloga bilo bi jeftinije za mozda 5000-70000 evra. Da li bi ti kupio ekolosko auto sa klot opremom za 35000 evra?


Sto se tice ovog modela, cini mi se da mu je potrosnja nekako nerealisticna. Ako trosi 1kWh za 1km, to znaci za 100 km mu treba 100 kWh. Nije mi jasna racunica od 3,2 evra, jer bi po tom sistemu trebalo 100km*0,2e=20e/100km.

Van Nistelrooy

pre 12 godina

Steta, GM je imao priliku izbaciti revolucionaran automobil (inicijalno je bila ideja samo elektricni pogon) i upropastio ju se s ovom 10 godina zakasnjelom kopijom Priusa. Razlog: Bob Lutz je isprobavao prototip i ostao bez struje u ne bas ugodnoj cetvrti jednog grada u SAD-u, i pala je odluka da se ugradi i benzinski motor uz elektricni.

nikola1986

pre 12 godina

@dzigi - pa niko te ne tera da vozish na struju Amperu. Drzish uvek bateriju na recimo 15%, upalish auto, predjesh na "hold" mode, vozish na benzin (NISAM ZNAO DA JE POTROSHNJA 2 LITRE/100KM WAAAAAAAAU), u medjuvremenu ti se napuni baterija, ti vozish i dalje na benzin, dodjesh kuci, prebacish na "normal" i to je to:)
Mada je poenta cele priche da je jeftinije voziti se na struju...josh ako imash na kuci 2 m2 solarnih celija pa sam sebi punish baterije SVOJOM strujom...milina:)))

@nenad - auto je skup poshto je neshto NOVO na trzishtu i zato shto su baterije VRASHKI skupe. A sa druge strane postoji taj "elitizam" medju proizvodjachima elektro vozila da njih voze samo bogati "zeleni" ljudi, tako da su i ostali proizvodjachi veoma jaki sa cenama - Lexus, Toyota, Nissan, Chevrolet, Tesla, Cherry

@rm-rf - auto je tezak poshto su mu teshke baterije

Sve u svemu, trenutno "najzelenije" reshenje za voznju shto postoji, zajedno sa Chevrolet "Volt"-om koji radi na istom principu, a koje te ne ogranichava na 80-100 km dometa koliko nude "Leaf" i ostala kompanija:)

Jedina zamerka - cena...42.000 eura...pa i za ekologiju je puno...mada je prvi auto koji ce STVARNO da ide na struju a koji ce mi dozvoliti da krenem od Nisha za Suboticu a da se ne brinem kad ce mi nestati struje:)

lazar bojanić

pre 12 godina

Meni se lično ovaj automobil baš dopada u svakom pogledu . Iako je namenjen pre svega osvešćenoj publici ima i vizuleni karakter čak i pomalo agresivan.Video sam ga uživo izloženog na FRAPORT-u , mada nije moglo da se i pipne i sedne .

Nisam siguran ali čini mi se da je na platformi Astre koja je poprilično izmenjena za ovu priliku ...

Malo i o performansama i ceni .
Ono što pruža je dovoljno za svakodnevno cimanje do posla i nazad čak i za Nemačke prilike gde je sasvim normalno putovati i po 50Km dnevno do posla ...svakako da je eksploatacija jeftinija znatno ali ipak početna cena (42K€)je preterana za ogromnu većinu europljana čak i onih bogatijih ...

Ipak, dobro je da je stvar krenula iz mrtve tačke i sigurno će vremenom biti sve više boljih i jeftinijih rešenja sa većim dometom , nižom startnom cenom itd.

Inače samo da naglasim za mlađe čitaoce a podsetim i starije vojvođane ...sećate se starih srebrnih šinobusa koji su saobraćali početkom šezdesetih iz Novog Sada do Zrenjanina , Sombora ?

Dobijeni su od tadašnje Zapadne Nemčke kao deo ratne odštete , beše to od proizvođača Hanomag (Hannoversche Maschinenbau AG) ...centralni dizel motor kao pogon za agregat za struju i četiri elektromotora na svakom točku ...potpuno isti sitem kao kod Ampere samo daleko izbrušenije danas , zar ne ?

rm -rf

pre 12 godina

otpor vazduha, smanjenje otpora vazduha, umanjuje otpor vazduha, otpor otpor... tezina bre!
josh malo pa 2 tone tezak auto.. koliko bi mogao da pregura da je pola tone lakshi? ccc

Nenad

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto gotovo svi proizvođači hibridnih ili čisto električnih vozila ni ne pokušavaju da naprave "narodni"-što jeftiniji automobil već prave vrlo lukzuzna vozila. Ima li neko odgovor??

Gane

pre 12 godina

Znam da je neko rekao da ovaj čovek piše kao da radi u BMW-u, pa onda u Citroenu. Sada kao da radi u Opelu. Svaka cast, sta drugo da kazem.

Bojim se da ce ovakvi automobili jos dugo biti van granica nase zemlje.

dzigi

pre 12 godina

Šteta što ipak mora da se puni strujom, više bi mi odgovaralo da ga stalno puni benz.generator. Jer teško ću da spustim desetak metara produžnog iz stana do parkinga...

Gane

pre 12 godina

Znam da je neko rekao da ovaj čovek piše kao da radi u BMW-u, pa onda u Citroenu. Sada kao da radi u Opelu. Svaka cast, sta drugo da kazem.

Bojim se da ce ovakvi automobili jos dugo biti van granica nase zemlje.

lazar bojanić

pre 12 godina

Meni se lično ovaj automobil baš dopada u svakom pogledu . Iako je namenjen pre svega osvešćenoj publici ima i vizuleni karakter čak i pomalo agresivan.Video sam ga uživo izloženog na FRAPORT-u , mada nije moglo da se i pipne i sedne .

Nisam siguran ali čini mi se da je na platformi Astre koja je poprilično izmenjena za ovu priliku ...

Malo i o performansama i ceni .
Ono što pruža je dovoljno za svakodnevno cimanje do posla i nazad čak i za Nemačke prilike gde je sasvim normalno putovati i po 50Km dnevno do posla ...svakako da je eksploatacija jeftinija znatno ali ipak početna cena (42K€)je preterana za ogromnu većinu europljana čak i onih bogatijih ...

Ipak, dobro je da je stvar krenula iz mrtve tačke i sigurno će vremenom biti sve više boljih i jeftinijih rešenja sa većim dometom , nižom startnom cenom itd.

Inače samo da naglasim za mlađe čitaoce a podsetim i starije vojvođane ...sećate se starih srebrnih šinobusa koji su saobraćali početkom šezdesetih iz Novog Sada do Zrenjanina , Sombora ?

Dobijeni su od tadašnje Zapadne Nemčke kao deo ratne odštete , beše to od proizvođača Hanomag (Hannoversche Maschinenbau AG) ...centralni dizel motor kao pogon za agregat za struju i četiri elektromotora na svakom točku ...potpuno isti sitem kao kod Ampere samo daleko izbrušenije danas , zar ne ?

Nenad

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto gotovo svi proizvođači hibridnih ili čisto električnih vozila ni ne pokušavaju da naprave "narodni"-što jeftiniji automobil već prave vrlo lukzuzna vozila. Ima li neko odgovor??

rm -rf

pre 12 godina

otpor vazduha, smanjenje otpora vazduha, umanjuje otpor vazduha, otpor otpor... tezina bre!
josh malo pa 2 tone tezak auto.. koliko bi mogao da pregura da je pola tone lakshi? ccc

Jole

pre 12 godina

Vrlo brzo bi vam splasnulo odusevljenje kad bi se razumeli malo u litijum-jonske baterije. Broj punjenja je ogranicen i sa svakim punjenjem im degradira kapacitet. Visoke temperature ih jos vise degradiraju. Oni daju garanciju da ce baterije da funkcionisu, ali ne kazu KAKO ce da funkcionisu i da ce vremenom potrosnja benzina da raste jer baterije sve manje i manje "drze". A takve baterije kad propadnu cak i ako mogu da se lako zamene (u sta sumnjam) kostaju izmedju 5000 do 10000 evra. Kad se uracuna to i daleko vise cene takvih automobila onda je usteda u potrosnji benzina potpuno besmislena. Sve u svemu tehnologija elektricnih automobila je jos uvek zaostala i vrlo daleko od masovne upotrebe.

dejan

pre 12 godina

ovaj automobil jeste buducnost ali glavni problem ostaje, jer se vozilima na struju samo vrsi dislokacija zagadjenja , a nikako i njegovo smanjenje !
svaka cast na clanku !

nikola1986

pre 12 godina

@dzigi - pa niko te ne tera da vozish na struju Amperu. Drzish uvek bateriju na recimo 15%, upalish auto, predjesh na "hold" mode, vozish na benzin (NISAM ZNAO DA JE POTROSHNJA 2 LITRE/100KM WAAAAAAAAU), u medjuvremenu ti se napuni baterija, ti vozish i dalje na benzin, dodjesh kuci, prebacish na "normal" i to je to:)
Mada je poenta cele priche da je jeftinije voziti se na struju...josh ako imash na kuci 2 m2 solarnih celija pa sam sebi punish baterije SVOJOM strujom...milina:)))

@nenad - auto je skup poshto je neshto NOVO na trzishtu i zato shto su baterije VRASHKI skupe. A sa druge strane postoji taj "elitizam" medju proizvodjachima elektro vozila da njih voze samo bogati "zeleni" ljudi, tako da su i ostali proizvodjachi veoma jaki sa cenama - Lexus, Toyota, Nissan, Chevrolet, Tesla, Cherry

@rm-rf - auto je tezak poshto su mu teshke baterije

Sve u svemu, trenutno "najzelenije" reshenje za voznju shto postoji, zajedno sa Chevrolet "Volt"-om koji radi na istom principu, a koje te ne ogranichava na 80-100 km dometa koliko nude "Leaf" i ostala kompanija:)

Jedina zamerka - cena...42.000 eura...pa i za ekologiju je puno...mada je prvi auto koji ce STVARNO da ide na struju a koji ce mi dozvoliti da krenem od Nisha za Suboticu a da se ne brinem kad ce mi nestati struje:)

Vicarious

pre 12 godina

Opelovi menadzeri kazu da ce Vas sa stedljivim dizelom voznja kostati godisnje 1087e, dok voznja Ampere 480e godisnje.

Ali recimo ovako.

Opel Ampera = 42 000e. Za predjenih 15 000 km na godisnjem nivou, 480e struja, recimo i jos 100 e godisnje za gorivo (mada je i to malo), to je ukupno 580e na godisnjem nivou.

Opel Insignia = 25 000e (srednja oprema). Za predjenih 15 000 km godisnje, sa prosecnom potrosnjom od 9 l/100km je 1 350 litara. Sa cenom goriva od 1.4e/l to je 1 890e na godisnjem nivou.

Da automobile vozite recimo 10 god. Rezultati potrosnje energije (goriva) su sledeci:

Ampera = 580e x 10 god = 5 800e (cena vozila 42 000)
Insignia = 1 890e x 10 god = 18 900e (cena vozila 25 000)

Usteda na energiji (gorivu) na godisnjem nivou izmedju Ampere i Insignie = 13 100e u korist Ampere.
Usteda na kupovini izmedju Ampere i Insignie = 17 000e u korist Insignie.
Usteda = 17 000 – 13 100 = 3 900e u korist Insignije.

Naravno, moze se postaviti pitanje odrzavanja vozila na fosilna goriva i mogucih kvarova, ali postoje siguran sam i kvarovi kod hibridnih (odnosno elektricnih vozila), osim zamena baterije, tako da za samo odrzavanje i popravke nece biti velike razlike izmedju ova dva tipa vozila.
Naravno ja sam za automobile na elektro pogon, odnosno za ekoloske i novac stedljive automobile, i bravo za napredak, ali sto se tice teme ustede novca kupovinom hibridnog (elektro) automobile, jos je rano pricati.

dzigi

pre 12 godina

Šteta što ipak mora da se puni strujom, više bi mi odgovaralo da ga stalno puni benz.generator. Jer teško ću da spustim desetak metara produžnog iz stana do parkinga...

Oks

pre 12 godina

@Nenad: ni meni nije jasno. Principijelno, elektricni automobil bi trebalo da bude jednostavnije konstrukcije pa samim tim i jeftiniji za proizvodnju, mozda ne jeftin ali svakako jeftiniji od cena trenutno raspolozivih vozila.

Doduse, tolike baterije jesu skupe a jos se proizvode male serije sto delom opravdava pocetnu visoku cenu. Medjutim, ja nikako ne mogu da se otmem utisku da se jos uvek ispipava teren i pazi se da se ne stane na rep naftnoj industriji pa se visokom cenom kontrolise ulazak na trziste. Zamislite da se sutra pojavi cisto elektricni automobil prihvatljivih karakteristika, recimo sa dometom 200-300km, vremenom punjenja baterije ispod 30 minuta i cenom od 15.000E? Ne bih se iznenadio ako bi proizvodjacu na vrata pokucao predstavnik seika sa bliskog istoka ili nekog bosa velikih distributera naftnih derivata i rekao: "alo, smiri bre malo".

Bojan

pre 12 godina

@Nenad

Prave ih luksuznim zato sto im to ne povecava cijenu toliko znacajno koliko ekoloski pogon. Ako bi auto bilo skroz klot sto se tice opreme i ostaloga bilo bi jeftinije za mozda 5000-70000 evra. Da li bi ti kupio ekolosko auto sa klot opremom za 35000 evra?


Sto se tice ovog modela, cini mi se da mu je potrosnja nekako nerealisticna. Ako trosi 1kWh za 1km, to znaci za 100 km mu treba 100 kWh. Nije mi jasna racunica od 3,2 evra, jer bi po tom sistemu trebalo 100km*0,2e=20e/100km.

Neko ko se stvarno razume

pre 12 godina

Kao prvo svaka cast GM-u na inzenjerskom poduhvatu! Kao drugo i najbitnije su baterije koje je neko vec spomenuo ranije, tj. njihova ogromna cena.

Kako zbog svog hobija (RC avioni) intenzivno zadnje 4 godine koristim najnaprednije Li baterije koje postoje na svetu (ove u Apmeri su iste samo ih ima "malo" vise) mogu da vam saopstim jednu tuznu istinu a to je da ce iste trajati 3-4 godine u idealnim uslovima eksploatacije a oni su: radna temperatura od 15C do 40C i da ih ne praznite preko 80% nominalnog kapaciteta. Predpostavljam da su ti uslovi ovde obezbedjeni.

U ovom scenariju broj ciklusa je maltene nebitan ali postoji starenje koje vremenom umanjuje performanse do prakticne ne upotrebljivosti posle nekog vremena!

E sad sve to ne bi bilo tako strasno kada te iste baterije u Amperi danas ne bi vredele/kostale oko 25.000 Eur!!! Proizvodjaci baterija se nadaju da ce uspeti u narednim godinama da spuste tu cenu na oko 10-15.000 Eur. No iako to mozda zvuci mnogo bolje od 25.000 zamislite da posle 3-4 godine morate da kupite novu bateriju, a neke polovne ili one sa otpada nema! Koliko inace izgubi auto na vrednosti posle 4 godine, oko 50% a koliko ce vredeti i bez baterije!?

Iako sam po struci masinac ogroman sam pobornik elektro motora. Oni jesu buducnost transporta ali nazalost to se nece desiti uskoro posto su baterije jos uvek ne premostiva prepreka, iako su u zadnjih 5 godina napravile OGROMAN napredak.

Kako sada stoje stvari izgleda da dokle god gorivne celije ne budu te koje ce biti odgovorne za snabdevanje motora strujom nista od prave, i po troskovima barem jednake danasnjim, eksploatacije vozila kakvu imamo danas. Dotle ce u narednih 15-20 godina dobri stari SUS motor ostati glavni pokretac.

Mozda je resenje u daljem podizanju efikasnosti samog SUS motora, samim tim i obaranja CO2 kao i potrosnje. Jedna firma se hvali (necu namerno da kazem koja da ne ispadne da ih reklamiram) da ce uskoro podici efikasnost SUS motora na 50%, sto je do samo pre par godina bio SF. Ja im iskreno zelim puno uspeha u tome!

Geko

pre 12 godina

@Ivan
Ta prica o Teslinom autu na etar je dokazana novinarska patka iz 1967 godine. Nikola Tesla jeste zasluzan pronalazac, ali on nije izmisliio nikakvu "novu fiziku". To fantasticne price i misticizam oko njega sire ljudi koji se uopste ne razumeju u nauku.

Van Nistelrooy

pre 12 godina

Steta, GM je imao priliku izbaciti revolucionaran automobil (inicijalno je bila ideja samo elektricni pogon) i upropastio ju se s ovom 10 godina zakasnjelom kopijom Priusa. Razlog: Bob Lutz je isprobavao prototip i ostao bez struje u ne bas ugodnoj cetvrti jednog grada u SAD-u, i pala je odluka da se ugradi i benzinski motor uz elektricni.

dzigi

pre 12 godina

Za one koji bi da se napravi sto dostupniji (jeftiniji) e-auto: jos uvek ne bi valjalo. Samo zamislite par desetina/stotina hiljada e-automobila u bg koji se nocu pune, a usred zime. EPS bi se raspao, struja bi poskupela... Dok se ne napravi jeftini izvor i distribucija el. struje, dotle nema ni ekspanzije jeftinih e-automobila.

Sinisa-NL

pre 12 godina

Ovdje u NL vracaju da ce ovaj auto da ide ko alva. Zasto? Pa zato sto ce se prodavati tj ice na lizing preko firmi. Zbog eko pluseva bice oslobodjen raznih poreza sto je ovima jako interesantno.

Anonimus

pre 12 godina

Odusevljen sam tekstom.Licno nisam vozac ali se bavim poslom koji je povezan sa energetikom.

Stoji da je auto preskup ali kao i sa Tesla roadsterom,krece se od najskupljih modela ka najjeftinijim da bi se isplatio novac i usavrsila tehnologija.

Sto se tice komentara da se ne smanjuje zagadjenje koriscenjem elektricnih automobila ne bih se slozio.Ako nista,bar se smanjuje 55%-60%.A zasto?Zato sto motori SUS(sa unutrasnjim sagorevanjem) iskoriste u najboljem slucaju 40-45% energije fosilnog goriva koje sagore tokom rada.

Dok je iskoriscenost elektricnog motora 100% i konstantno imate maksimalan broj obrtaja.

Povucicu malo smesnu paralelu-automobili na struju su kao digitalni telefoni sa dugmicima,dok su automobili na fosilna goriva kao stari telefoni sa brojcanicima.Oba rade isti posao,samo sto prvi stedi vreme i brzi je.

Svako dobro i srecna zelena buducnost koja ce nam pogotovu pomoci da smanjimo buku od saobracaja u gradovima.

Dragoslav

pre 12 godina

ljudi ja ne bih ni da ga hvalim ni da ga kudim ali primecujem nesto.
1 - Li jon je jako teska baterija, laksa je Li fosforna mada doduse i manjeg je dometa mada ona treba da posluzi kao akumulator ili kes memorija za komp nesto sto je stalno dostupno i privremeno
2 - diajnirati vozilo koje ce uskoro biti prevazidjeno (5,6 god) je veliki rizik jer vodonicna celija je sve savrsenija iz dana u dan ali 2 nedostatka iste je sto je trenutno skupa (u buducnosti ce biti jeftinija)i sto tebaju jako teske boce za skladistenje vodonika (dok se ne nadje neki ligand koji ce omoguciti jefitno i jednostavno skladistenje istog MADA on postoji ali je zabranjen jer se koristi za spravljanje vodonicne atomske bombe iako sam po sebi nije opasan) inace sada je vodonik tecan na 200 atmodfera pa su boce pozamasne a ujedno i teske.
3- neko je nesto racununao ali vidim da nije uzeo i rok trajanja Li jonske baterije, cenu nove iste take,a i zimi grejanje a i leti ladjenje cisto sumnjam da cje moci da se izadje na kraj sa elementarnim nepogodama
4- francuz napravio auto na komprimovan gas sto je fenomenalno i mislim da bi im bilo jeftinije da se pozabave tom tehnologijom
5- mercedes napravio F-cell vozilo koje je ultra mocno a i nema veliku potosnju
6- auto je preskup bolje da kupis stan i vozis biciklo
7- jeftinije bi bilo da naprave brze zeleznice i da naprave metro pa prakticno niko ne bi ni morao da se vozika stedljivim kolima niti da kupuje iste nego bih mogao da ulaze u biznis :)

laik

pre 12 godina

Sa aspekta ustede energije, zar sve veca upotreba automobila na elektro pogon ne bi dovela do manjka u elektrosistemu, toliko da bi morale da se grade nove elektrane, taman za kolicinu "ustedjenih' fosilnih goriva?

Rale

pre 12 godina

Pre nego nekom padne napamet da se bavi teorijama zavere (naftni lobi i slicno): tehnologija akumulatorskih baterija nema nikakve veze sa automobilima niti naftom. Ona je na tom nivou na jadnom nivou na kojem jeste i trenutno ne postoji nista bolje (ako ne racunamo eksperimentalne tehnologije koje su daleko od prakticne upotrebe). Litijum-jon (postoji vec 40 godina) sigurno nije buducnost. Naftni lobi sigurno nece da investira u takav razvoj, ali masa drugih investitora bi odmah to uradila kada bi postojalo nesto sto obecava profit. Postoji nacin i da se zlato proizvodi vestackim putem, ali cena proizvodnje je skuplja od cene zlata.

CarlosNS

pre 12 godina

Malo informacija u korist teorija zavere.
GM je jos 90-tih godina proslog veka imao napredne baterije i kola na struju. Odredjeni broj vozila je podeljen na probu. Iako su vlasnici zeleli da ih otkupe GM je odlucio da ih sve povuce i na kraju su svi unisteni bez obrazlozenja. Vise o ovoj temi mozete procitati na netu ako potrazite "General Motors EV1"

Jelena

pre 12 godina

Istina je gorka ali cinjenica je da se danas struja koju koristimo jos uvek najvise dobija sagorevanjem uglja, samim tim iako je auto pogonjen samo strujom emisija CO2 se nije dramaticno smanjila, naprotiv. Neke studije pokazuju da auto koji radi iskljucivo na struju izbacuje u Evropi u sustini oko 160g CO2 po predjenom kilometru, u Kini je to cak u proseku oko 190g CO2 po predjenom kilometru jer je tamo proizvodnja struje na ugalj jos vise zastupljena! Ako znamo da danas ima automobila sa klasicnim motorom koji izbacuju i ispod 100g CO2 po predjenom kilometru zakljucak izvucite sami. Ovo sa proizvodnjom struje je trenutna situacija, i naravno sve bi bilo drugacije kada bi se struja dobijala iskljucivo iz obnovljivih izvora ili iz nuklearki. Od prvog slucaja smo daleko, a za drugi znamo svi moguce posledice, tako da ce ugalj jos dugo biti tu glavni, nazalost.

I ja sam citala da Mazda planira da u narednih par godina podigne efikasnost dizel motora na cak 50% i da ce ta nova tehnologija biti predstavljena uskoro, po celom netu samo pisu o tome, ajde da vidimo i to cudo, bice lepo ako bude istinito. Ovo sto je Opel napravio svaka cast, ali to je isto kao da svima pokazujem kako mogu da se pocesem i nogom, mislim da je pocesati samo rukom ipak mnogo jednostavnije.

Max

pre 12 godina

Kao prvo da pohvalim autora na detaljno predstavljenom automobilu. Automobil je lep i zanimljiv, ali nazalost to je samo jedna tehnoloska egzibicija.
Naime cela prica sa elektroautomobilima je jedna velika prevara. Cak i da cena eksploatacije ovakvog automobila (zamene baterija i odrzavanja) desetostruko ne prelazi cenu eksploatacije standarnog automobila o ekologiji u ovom slucaju nema govora. Elektricna struja se proizvodi iz "prljavih" i bez obzira na skoro 100%totnu efikasnost elektromotora proizvodnja struje ima mnogo manji stepen iskoristivosti (u najboljem slucajuu 50%) i samo punjenje baterije nije 100%tno efikasan process. A pri proizvodnji struje emitovace se slicna ako ne i veca kolicina stetnih gasova kao i sagorevanjem naftnih derivata. Nemoguce je, odnosno nerentabilno proizvoditi toliu kolicinu eletricne energije iz alternativnih izvora (vetar, sunce) zbog same cene kolektora i generatora.
A ono sto mnogi zaboravljaju je da je sama proizvodnja elektroautomobila jako priljav process. veoma je moguce kao sto neki tvde da se pri samoj proizvodnji baterija emituje toliko stetnih gasova koliko bi benzinski automobil emitovao za desetak godina, a odlaganju otpada, stetnim materijama priproizvodnji baterija da ne govorimo.
Naravno cak i kad bi sve bilo idealno nijedna elektromreza u svetu nema kapacitet da privati redovno punjenje elektroautomobila u nekom znacajnom broju. Kad bi se tako nesto desilo ceo sistem bio se raspao, a onda bi verovatno cena struje otisla u nevbesa.
Jedino o cemu se ovde moze govoriti je usteda same nafte, ali ekonomski gledano tu nema nikakve ustede, i ko zna koliko moa pa poraste cena nafte i padne cena struje (ako ce ikada pasti) da to bude isplativo.

laki

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto gotovo svi proizvođači hibridnih ili čisto električnih vozila ni ne pokušavaju da naprave "narodni"-što jeftiniji automobil već prave vrlo lukzuzna vozila. Ima li neko odgovor??
(Nenad, 7. avgust 2011 20:36)

@Nenad: ni meni nije jasno. Principijelno, elektricni automobil bi trebalo da bude jednostavnije konstrukcije pa samim tim i jeftiniji za proizvodnju, mozda ne jeftin ali svakako jeftiniji od cena trenutno raspolozivih vozila.
(Oks, 8. avgust 2011 10:16)

ima jedan jednostavan odgovor na sva vasa pitanja... dok proizvod ne izadje na trziste 80% vremena se utrosi na projektovanje i konstruisanje istog. nekad i vise. ostalih 20% je proizvodnja i montaza.
ne mozete gledati samo na materijalni deo vozila, neko to mora i da osmisli a to je onaj najtezi deo. dok se ne isplati nova tehnologija, ovi automobili nece biti jeftini. inace, razocaran sam razmisljanjem ljudi po ovom pitanju, pozdrav

Igor

pre 12 godina

Da se nadovežem na ovo što su mnogi lepo zapazili. U pitanju je elementarna matematika iz termodinamike, a na primeru motora na vodonik.
1. Struja se dobija najčešće iz termoelektrana čiji je stepen iskorišćenja u proseku 30% (0,3)
2. Ako pričamo o motoru na vodonik, efikasnost iskorišćenja struje u elektrolizi je 33% (0,33) maksimalno.
3. Ukupni stepen iskorišćenja (hemijski + termodinamički + mehanički...) motora SUS koji se koristi u automobilima, u ovom slučaju za punjenje baterije je maksimalno do 34% (0,34)
E sad, ako se pomnože ovi brojevi 0,3*0,33*0,34=0,0337 ili u procentima 3.37% energije unete ugljem na početku celog procesa.
Prosto rečeno, neko je iskopao 1 tonu uglja. Od svog tog uglja koji je izgoreo u termoelektrani, samo 33,7kg je potrošeno na vožnju. Toliko o stvarnoj emisiji ugljendioksida.

Volter

pre 12 godina

Čemu ona kurbla u ovakvom automobilu (ranije poznata kao menjač). Zar nije lepše da je neki prekidač kao kod jaguara il neka dugmad. Čemu ta zaostala tradicija u ovako naprednom autu

Sasa Stojanovic

pre 12 godina

Pitanje za pobornike gorivih celija - odakle nam vodonik? Zaboravite onaj slobodni koga je najvise u svemiru, bar dok ne smislite kako da ga besplatno dovucemo otud. Jedini nacin za koji ja znam je elektroliza vode, a to nas vraca na pocetak. Dalje, transport tog vodonika do stanica za punjenje bi bio ozbiljan problem, posto ga treba vise nego benzina sad.
Moj utisak je da je struja najperspektivnije resenje, u kombinaciji sa iznajmljivanjem baterija (prodajom samo struje, kroz baterije koje ne bi bile u vlasnistvu vozaca) i zamenom baterija na "strujnim pumpama" uz puteve. To traje 3 minuta i sasvim je uporedivo sa sipanjem benzina. I resava problem trajanja baterija ili ga bar pomera od vozaca.
Ima tu jos jedna stvar, vezana za neravnomernu potrosnju el.energije u toku dana, koja bi bila divno resena "pametnim" elektro automobilima i pametnijom distributivnom mrezom.
Da ne bude da sam sve ovo sam smislio, potrazite Better place projekat.
I jos samo jedna stvar, nafta je konacni resurs, koliko god da je ima, brzo cemo doci u situaciju da je nema za sve. I onda nece biti pitanje ni kolika je potrosnja, ni koliko CO2 se emituje.
Kao i vecinu stvari, moramo i ovo da sagledamo iz puno raznih uglova, da bismo uhvatili dovoljno preciznu sliku.

Ja

pre 12 godina

Ovo su prva kola koja imaju buducnost name filozofija je na pravom putu, samo da smanje cenu baterija i to je to.
A sto se tice pobornika gorivih celija izgleda ne znaju koliko kosta proizvodnja vodionika, a i bezbednost je u pitanju naime svi se secate katastrofe space shutla chalenger e gospoda ta eksplozija koju smo videli je bila isklucivo zbog busenja velikog rezervoara u kojem je bio vodionik koji je reagirao sa kiseonikom u atmosferi,a sad zamislite sta vam radi sa kolima ako se probusi rezervoar i dolazi do reakcije kiseonik u atmosferi i vodionik

Sasa Stojanovic

pre 12 godina

Moram jos jednom...
Dva problema sa Amperom i ovim konceptom su cena dodatnog SUS motora i generatora i to sto je ovo ipak prelazno resenje. Koje se oslanja na to da ce benzina biti...
Meni se i dalje vise svidja cisto elekricni auto, sa baterijama koje se ne bi kupovale nego iznajmljivale (znaci bile u vlasnistvu nekog drugog, ko prodaje struju, a ne vlasnika vozila) i, na duzim putovanjima, menjale za pune na usputnim stanicama. To traje par minuta - tacno koliko i punjenje rezervoara benzinom ili vodonikom. A nema ni gorivih celija, ni visestrukih konverzija oblika energije... Znaci, samo dalje raditi na dobijanju ciste energije (elektricne, sto da ne - kad je vec koristimo i za sve drugo) i povecanju kapaciteta uz smanjenje tezine baterija.
A fuzija, kao izvor energije... Ima jedna posalica u sturcnim krugovima, koja kaze da je fuzija energija buducnosti - i zauvek ce ostati bas to... :-)
Veliki pozdrav

vlajko

pre 12 godina

Moj sledeći auto će verovatno biti na tu foru jer je princip mnogo jednostavniji - bolji od Priusa. Slično dizel lokomotivama ili velikim kamionima u rudnicima koji menjač zamenjuju spregom dizel - elektromotor samo bez baterije. Nije mi samo jasno kako neko može da tako zabrlja stvar kod jedne tako dobre teme: cena struje u Evropi je oko 20 centi a ne 0,20, a potrošnja automobila je oko 13kwh na 100km http://de.wikipedia.org/wiki/Opel_Ampera.

vstojanovic27@gmail.com

pre 12 godina

Ovo se razvija u lepu diskusiju. Jelena je spomenula koliko proizvodnja elektricne energije ustvari utice na emitovanje CO2 u atmosferu a drugi, ispravno, kritikuju vodonik jer je i za njegovu proizvodnju opet potrebna struja ...

Znaci ili cela planata treba da predje na proizvodnju struje koja ne podrazumeva fosilna goriva ili ode mast u propast. Ako ne prestanemo sa upotrebom fosilnih goriva na sadasnji nacin proci cemo kao i zaba koja nije htela da iskoci iz lonca jer joj je temperatura blago podizana, ali i ako predjemo masovnije na nuklearnu energiju odmah onda ...

No kao sto sam vec pomenuo, u narednih 15-20 godina ostaje nam, nazalost, kao jedino resenje usavrsavanje SUS motora, a Mazda (sada ih pominjem jer su vec pomenuti) se hvali da ce uskoro podici efikasnost SUS motora na i preko 50%, imate na netu zove se Skyactiv. To ce biti apsolutno najvece realno iskoriscene energije koje u ovom trenutku covecanstvo ima u nekom prevoznom sredstvu. Jeste da elektro motor ima efikasnost i do 95% ali radi na struju a znamo kako se ona danas pretezno dobija i koja je efikasnost tog procesa.

Kao masinski inzenjer mogu samo da kazem bravo Mazda, danas je maksimum iskoriscenosti najboljih SUS motora oko 35%, ako stvarno naprave da to bude 50% i ako ne bude kostalo vise nego sto to kosta danas, kapa dole!

Znaci, SUS motor narednih 15-20 godina a onda fuzija za proizvodnju elektricne energije (btw, sva energija u tom slucaju koju covek iz razvijene zemlje potrosi za svoga zivota stane u kantu od 5l!) i gorivne celije u kombinaciji sa elektromotorima. E tek ce to biti zivot bez zagadjenja!

zeljko

pre 12 godina

Definitivno se nesto desava u svetu automobila ili ti individualnog transporta. Ja isto mislim da je odgovor u gorivoj celiji sve dok se ne nadje neko resenje za bateriju bolje do sadasnjeg. Takodje svima preporuceujem da pogledaju i dolazeci model TESLA automobila, model S koji je u test fazi i koji ce moci da se kupi u tri moguce verzije po ceni od $50-$75K ovde u Kanadi a autonomija ide od 160KM do 300KM!!! Nazalost to je PREMIUM segment, znam ali NISAN Leaf je vec dostupan po povoljnijoj ceni i sa autonomijom od nekih 160KM ako se ne varam. Jeste i moze se puniti pomocu sunceve energije recimo dok sedi na parkingu za vreme radnog vremena. Goriva Celija i Sunceva Energija su definitivno odgovor za buducnost ako je dozivimo???

ivan

pre 12 godina

koliko god da je ovo tehnoloski napredan automobil (a definitivno je veoma napredan) toliko je vizuelno katastrofalan. Gde? - pa na zadnjem kraju: Vozilo kao da je pravljeno sekirom. Cini mi se da je u tom pogledu prevagnula potreba da se lici na Priusa (koji je btw jako ruzan). Amerikanci imaju potrebu da neke dobre ideje kopiraju do besvesti i to se na zadnjem delu ovih kola itekako vidi.

Milan

pre 12 godina

@Anonimus
Zaboravio si da uračunaš efikasnost proizvodnje elektroenergije (50% na ugalj) i gubitke tokom prenosa el. energije. Kad sve uključiš smanjenje emisije CO2 je laž!!

Andreja

pre 12 godina

Lep auto i lep koncept. Praktično to je elektroautomobil sa efikasnim generatorom ispod haube. Zvuči bolje od japanske konkurencije.
E sad, malo je skup za naše tržište. Jedva čekam da počne da se proizvodi Tata Nano electric.

Andrej77

pre 12 godina

Molim autora teksta ili bilo koga upucenijeg za objasnjenje podatka o potrosnji benzinskog motora u Amperi jer neverovatno zvuci podatak o 2l/100km!? Da je to istina, cemu uopste elektro motor u automobilu. Verovatno se misli na kombinovanu potrosnju.. Tekst je sjajan i steta sto ovako retko izlaze vasi testovi. Hocemo jos :)

Unapred zahvalan,

Alexandar

pre 12 godina

I dalje mislim da je jedino pravo rešenje vodonik, koji se sipa isto kao i benzi, prvo št se fosilno gorivo ne troši u opšte a drugo što isto kao i kod benzinskog motora jedini ograničavajući faktor bi bio (je'l)koliko para za vodonik imate....no i ovakva rešenja poput opelovog su svakako napredak koji bi za najdalje 10 godina trebao biti EKO minimum, da li će biti tako ..ne verujem

ivan

pre 12 godina

Koliko ja vidim svetska nauka se koprca da iz postojećih zakona izvuče što više energije a znaju da su došli do kraja i da su sa ovim i ovakvim poimanjem fizičkih zakona došli do kraja i da dalje ne može.Znate li da je Tesla 1930 na izložbi auto-patenata u Njujorku doterao auto u kome je pored njegovih elektro-motora ubacio kao pogon 4 cevi (nepoznatih svojstava) i taj automobil je vozio njegov mladi prijatelj Vasa Sava.Po predanju i priči očevidaca auto je išao preko 100 km/h i vozio se 7 dana koristeći energiju iz etra.Na uvredljive natpise novinara da Tesla šuruje sa đavolskim silama itd., Tesla je automobil uništio, kao i planove, svativši da čovečanstvo još nije spremno za za njegove ideje.O ovove na netu ima puno izveštaja, a zašto se o njegovim patentima i vizijama ne bavi sadašnja nauka odgovor je da naučnici jednostavno ne razumeju njegovu fiziku, ali kako vreme prolazi to je neminivno jer samo stvaranjem nove-Tesline fizike čovečanstvo može da napreduje i, ako ćemo pošteno, da preživi.Kombinacija je jednostavna-priroda i tehnologija.

Pera

pre 12 godina

Nadao sam se da ce na ovim modernim elektromobilima konacno izbaciti ona smesna ogledalca (tzv. retrovizore) i zameniti ih nekim boljim resenjima sa kamerama, ali jos uvek nista od toga...

Dragoslav

pre 12 godina

Vodonik se nalazi u izobilju na nasoj planeti a energija za elektrolizu se dobija iz mreze i naravno da nije isplativa no vodonik iz vode se moze dobiti elektrolizom iz vetrogeneratora tj struje koji proizvede, zatim iz solarnih ploca i na kraju krajeva postoje bakterije koje proizvode vodonik samo sto treba izgraditi ozbiljnije postrojenje mada smatram da ako nis vrse rekonstrukciju od nekoliko desetina miliona evra za taj novac se sigurno moze napraviti postrojenje za akumulaciju vodonika iz meabolizma bakterija...sve u svemu nije to toliko tesko a sve u svemu da se napuni el vozilo trebaju sati a da se dolije vodonik, metan ili kojekakvo drugo ekolosko gorivo trebaju sekunde.Ne kazem da nece unapredjivati tehnologiju ali samo primecjujem.

boki

pre 11 godina

Dok za toliki novac mogu kupiti Audi A-6 ne pada mi na pamet da razmisljam o ovome.A narocito ne da moram kupovati ispitivac "brifer" kao opremu.

ValijantBG

pre 11 godina

Ovo je lep napredak na polju autoindustrije. Zemlje zapadne Evrope i sl. će prve uživati u čarima relativno čiste vožnje, dok to nas neće skoro zadesiti. Oni ulazu u ekologiju mnogo više nego mi. Kako se u tekstu kaže, Holandija daje olakšice za kupovinu električnog auta u vrednosti od 6000-14000 evra, dok Srbija pomogne vozaču za "celih" 1000 evra. Bogato.. No, da razgrnem oblake malo, ova tehnologija je još uvek u razvoju. Još uvek imamo šanse da se priključimo u trku. Ovaj auto je uzdanica Opela i ekologije, ali se još može usavrsiti. Benzinski motor su doveli do savršenstva, sa 2 litra potrošnje i 40 grama izduvnog gasa po kilometru. Elektro motor se može usavrsiti timo što bi mu se još povećala iskoricenost el. energije. Rekao bih da su najveći problem ovde baterije, što je generalno problem na svim hibridima i elektricnim vozilima. One imaju stidljivo malih 16kwh, za težinu od blizu 200kg. Sa jednim punjenjem samo 60 km a pune se celih 4 sata. Recimo, ja živim u Batajnici, do grada imam blizu 20 km. Do posla i nazad 40 km. Ja treba svaki dan da dopunjavam bateriju, što je veliki udar po račun za struju. Kod nas to još uvek nije dovoljno ekonomicno s obzirom da je ista nama skupa, a da ne spominjemo što nije ekološki ako pogledamo kako se ta struja proizvela, koliko je uglja sagoreno u TE Obrenovac da bi došla do mene. Vremenom će se to promeniti. Pravi napredak će biti kada se iz celog procesa izbace fosilna goriva. Tada će cena el. energije pasti, jer će dotad biti razvijeni fuzioni sistemi elektrana, samim tim snizavajuci cenu vozila. E tada ćemo se voziti čisto, ekoloski i jeftinije nego sada. A to se kod nas može očekivati tek za možda 20 godina...

ivan

pre 12 godina

koliko god da je ovo tehnoloski napredan automobil (a definitivno je veoma napredan) toliko je vizuelno katastrofalan. Gde? - pa na zadnjem kraju: Vozilo kao da je pravljeno sekirom. Cini mi se da je u tom pogledu prevagnula potreba da se lici na Priusa (koji je btw jako ruzan). Amerikanci imaju potrebu da neke dobre ideje kopiraju do besvesti i to se na zadnjem delu ovih kola itekako vidi.

ivan

pre 12 godina

Koliko ja vidim svetska nauka se koprca da iz postojećih zakona izvuče što više energije a znaju da su došli do kraja i da su sa ovim i ovakvim poimanjem fizičkih zakona došli do kraja i da dalje ne može.Znate li da je Tesla 1930 na izložbi auto-patenata u Njujorku doterao auto u kome je pored njegovih elektro-motora ubacio kao pogon 4 cevi (nepoznatih svojstava) i taj automobil je vozio njegov mladi prijatelj Vasa Sava.Po predanju i priči očevidaca auto je išao preko 100 km/h i vozio se 7 dana koristeći energiju iz etra.Na uvredljive natpise novinara da Tesla šuruje sa đavolskim silama itd., Tesla je automobil uništio, kao i planove, svativši da čovečanstvo još nije spremno za za njegove ideje.O ovove na netu ima puno izveštaja, a zašto se o njegovim patentima i vizijama ne bavi sadašnja nauka odgovor je da naučnici jednostavno ne razumeju njegovu fiziku, ali kako vreme prolazi to je neminivno jer samo stvaranjem nove-Tesline fizike čovečanstvo može da napreduje i, ako ćemo pošteno, da preživi.Kombinacija je jednostavna-priroda i tehnologija.

Pera

pre 12 godina

Nadao sam se da ce na ovim modernim elektromobilima konacno izbaciti ona smesna ogledalca (tzv. retrovizore) i zameniti ih nekim boljim resenjima sa kamerama, ali jos uvek nista od toga...

Max

pre 12 godina

Kao prvo da pohvalim autora na detaljno predstavljenom automobilu. Automobil je lep i zanimljiv, ali nazalost to je samo jedna tehnoloska egzibicija.
Naime cela prica sa elektroautomobilima je jedna velika prevara. Cak i da cena eksploatacije ovakvog automobila (zamene baterija i odrzavanja) desetostruko ne prelazi cenu eksploatacije standarnog automobila o ekologiji u ovom slucaju nema govora. Elektricna struja se proizvodi iz "prljavih" i bez obzira na skoro 100%totnu efikasnost elektromotora proizvodnja struje ima mnogo manji stepen iskoristivosti (u najboljem slucajuu 50%) i samo punjenje baterije nije 100%tno efikasan process. A pri proizvodnji struje emitovace se slicna ako ne i veca kolicina stetnih gasova kao i sagorevanjem naftnih derivata. Nemoguce je, odnosno nerentabilno proizvoditi toliu kolicinu eletricne energije iz alternativnih izvora (vetar, sunce) zbog same cene kolektora i generatora.
A ono sto mnogi zaboravljaju je da je sama proizvodnja elektroautomobila jako priljav process. veoma je moguce kao sto neki tvde da se pri samoj proizvodnji baterija emituje toliko stetnih gasova koliko bi benzinski automobil emitovao za desetak godina, a odlaganju otpada, stetnim materijama priproizvodnji baterija da ne govorimo.
Naravno cak i kad bi sve bilo idealno nijedna elektromreza u svetu nema kapacitet da privati redovno punjenje elektroautomobila u nekom znacajnom broju. Kad bi se tako nesto desilo ceo sistem bio se raspao, a onda bi verovatno cena struje otisla u nevbesa.
Jedino o cemu se ovde moze govoriti je usteda same nafte, ali ekonomski gledano tu nema nikakve ustede, i ko zna koliko moa pa poraste cena nafte i padne cena struje (ako ce ikada pasti) da to bude isplativo.

Van Nistelrooy

pre 12 godina

Steta, GM je imao priliku izbaciti revolucionaran automobil (inicijalno je bila ideja samo elektricni pogon) i upropastio ju se s ovom 10 godina zakasnjelom kopijom Priusa. Razlog: Bob Lutz je isprobavao prototip i ostao bez struje u ne bas ugodnoj cetvrti jednog grada u SAD-u, i pala je odluka da se ugradi i benzinski motor uz elektricni.

Nenad

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto gotovo svi proizvođači hibridnih ili čisto električnih vozila ni ne pokušavaju da naprave "narodni"-što jeftiniji automobil već prave vrlo lukzuzna vozila. Ima li neko odgovor??

Andrej77

pre 12 godina

Molim autora teksta ili bilo koga upucenijeg za objasnjenje podatka o potrosnji benzinskog motora u Amperi jer neverovatno zvuci podatak o 2l/100km!? Da je to istina, cemu uopste elektro motor u automobilu. Verovatno se misli na kombinovanu potrosnju.. Tekst je sjajan i steta sto ovako retko izlaze vasi testovi. Hocemo jos :)

Unapred zahvalan,

nikola1986

pre 12 godina

@dzigi - pa niko te ne tera da vozish na struju Amperu. Drzish uvek bateriju na recimo 15%, upalish auto, predjesh na "hold" mode, vozish na benzin (NISAM ZNAO DA JE POTROSHNJA 2 LITRE/100KM WAAAAAAAAU), u medjuvremenu ti se napuni baterija, ti vozish i dalje na benzin, dodjesh kuci, prebacish na "normal" i to je to:)
Mada je poenta cele priche da je jeftinije voziti se na struju...josh ako imash na kuci 2 m2 solarnih celija pa sam sebi punish baterije SVOJOM strujom...milina:)))

@nenad - auto je skup poshto je neshto NOVO na trzishtu i zato shto su baterije VRASHKI skupe. A sa druge strane postoji taj "elitizam" medju proizvodjachima elektro vozila da njih voze samo bogati "zeleni" ljudi, tako da su i ostali proizvodjachi veoma jaki sa cenama - Lexus, Toyota, Nissan, Chevrolet, Tesla, Cherry

@rm-rf - auto je tezak poshto su mu teshke baterije

Sve u svemu, trenutno "najzelenije" reshenje za voznju shto postoji, zajedno sa Chevrolet "Volt"-om koji radi na istom principu, a koje te ne ogranichava na 80-100 km dometa koliko nude "Leaf" i ostala kompanija:)

Jedina zamerka - cena...42.000 eura...pa i za ekologiju je puno...mada je prvi auto koji ce STVARNO da ide na struju a koji ce mi dozvoliti da krenem od Nisha za Suboticu a da se ne brinem kad ce mi nestati struje:)

dzigi

pre 12 godina

Šteta što ipak mora da se puni strujom, više bi mi odgovaralo da ga stalno puni benz.generator. Jer teško ću da spustim desetak metara produžnog iz stana do parkinga...

Volter

pre 12 godina

Čemu ona kurbla u ovakvom automobilu (ranije poznata kao menjač). Zar nije lepše da je neki prekidač kao kod jaguara il neka dugmad. Čemu ta zaostala tradicija u ovako naprednom autu

rm -rf

pre 12 godina

otpor vazduha, smanjenje otpora vazduha, umanjuje otpor vazduha, otpor otpor... tezina bre!
josh malo pa 2 tone tezak auto.. koliko bi mogao da pregura da je pola tone lakshi? ccc

Anonimus

pre 12 godina

Odusevljen sam tekstom.Licno nisam vozac ali se bavim poslom koji je povezan sa energetikom.

Stoji da je auto preskup ali kao i sa Tesla roadsterom,krece se od najskupljih modela ka najjeftinijim da bi se isplatio novac i usavrsila tehnologija.

Sto se tice komentara da se ne smanjuje zagadjenje koriscenjem elektricnih automobila ne bih se slozio.Ako nista,bar se smanjuje 55%-60%.A zasto?Zato sto motori SUS(sa unutrasnjim sagorevanjem) iskoriste u najboljem slucaju 40-45% energije fosilnog goriva koje sagore tokom rada.

Dok je iskoriscenost elektricnog motora 100% i konstantno imate maksimalan broj obrtaja.

Povucicu malo smesnu paralelu-automobili na struju su kao digitalni telefoni sa dugmicima,dok su automobili na fosilna goriva kao stari telefoni sa brojcanicima.Oba rade isti posao,samo sto prvi stedi vreme i brzi je.

Svako dobro i srecna zelena buducnost koja ce nam pogotovu pomoci da smanjimo buku od saobracaja u gradovima.

Dragoslav

pre 12 godina

ljudi ja ne bih ni da ga hvalim ni da ga kudim ali primecujem nesto.
1 - Li jon je jako teska baterija, laksa je Li fosforna mada doduse i manjeg je dometa mada ona treba da posluzi kao akumulator ili kes memorija za komp nesto sto je stalno dostupno i privremeno
2 - diajnirati vozilo koje ce uskoro biti prevazidjeno (5,6 god) je veliki rizik jer vodonicna celija je sve savrsenija iz dana u dan ali 2 nedostatka iste je sto je trenutno skupa (u buducnosti ce biti jeftinija)i sto tebaju jako teske boce za skladistenje vodonika (dok se ne nadje neki ligand koji ce omoguciti jefitno i jednostavno skladistenje istog MADA on postoji ali je zabranjen jer se koristi za spravljanje vodonicne atomske bombe iako sam po sebi nije opasan) inace sada je vodonik tecan na 200 atmodfera pa su boce pozamasne a ujedno i teske.
3- neko je nesto racununao ali vidim da nije uzeo i rok trajanja Li jonske baterije, cenu nove iste take,a i zimi grejanje a i leti ladjenje cisto sumnjam da cje moci da se izadje na kraj sa elementarnim nepogodama
4- francuz napravio auto na komprimovan gas sto je fenomenalno i mislim da bi im bilo jeftinije da se pozabave tom tehnologijom
5- mercedes napravio F-cell vozilo koje je ultra mocno a i nema veliku potosnju
6- auto je preskup bolje da kupis stan i vozis biciklo
7- jeftinije bi bilo da naprave brze zeleznice i da naprave metro pa prakticno niko ne bi ni morao da se vozika stedljivim kolima niti da kupuje iste nego bih mogao da ulaze u biznis :)

Dragoslav

pre 12 godina

Vodonik se nalazi u izobilju na nasoj planeti a energija za elektrolizu se dobija iz mreze i naravno da nije isplativa no vodonik iz vode se moze dobiti elektrolizom iz vetrogeneratora tj struje koji proizvede, zatim iz solarnih ploca i na kraju krajeva postoje bakterije koje proizvode vodonik samo sto treba izgraditi ozbiljnije postrojenje mada smatram da ako nis vrse rekonstrukciju od nekoliko desetina miliona evra za taj novac se sigurno moze napraviti postrojenje za akumulaciju vodonika iz meabolizma bakterija...sve u svemu nije to toliko tesko a sve u svemu da se napuni el vozilo trebaju sati a da se dolije vodonik, metan ili kojekakvo drugo ekolosko gorivo trebaju sekunde.Ne kazem da nece unapredjivati tehnologiju ali samo primecjujem.

boki

pre 11 godina

Dok za toliki novac mogu kupiti Audi A-6 ne pada mi na pamet da razmisljam o ovome.A narocito ne da moram kupovati ispitivac "brifer" kao opremu.

Bojan

pre 12 godina

@Nenad

Prave ih luksuznim zato sto im to ne povecava cijenu toliko znacajno koliko ekoloski pogon. Ako bi auto bilo skroz klot sto se tice opreme i ostaloga bilo bi jeftinije za mozda 5000-70000 evra. Da li bi ti kupio ekolosko auto sa klot opremom za 35000 evra?


Sto se tice ovog modela, cini mi se da mu je potrosnja nekako nerealisticna. Ako trosi 1kWh za 1km, to znaci za 100 km mu treba 100 kWh. Nije mi jasna racunica od 3,2 evra, jer bi po tom sistemu trebalo 100km*0,2e=20e/100km.

Jole

pre 12 godina

Vrlo brzo bi vam splasnulo odusevljenje kad bi se razumeli malo u litijum-jonske baterije. Broj punjenja je ogranicen i sa svakim punjenjem im degradira kapacitet. Visoke temperature ih jos vise degradiraju. Oni daju garanciju da ce baterije da funkcionisu, ali ne kazu KAKO ce da funkcionisu i da ce vremenom potrosnja benzina da raste jer baterije sve manje i manje "drze". A takve baterije kad propadnu cak i ako mogu da se lako zamene (u sta sumnjam) kostaju izmedju 5000 do 10000 evra. Kad se uracuna to i daleko vise cene takvih automobila onda je usteda u potrosnji benzina potpuno besmislena. Sve u svemu tehnologija elektricnih automobila je jos uvek zaostala i vrlo daleko od masovne upotrebe.

dzigi

pre 12 godina

Za one koji bi da se napravi sto dostupniji (jeftiniji) e-auto: jos uvek ne bi valjalo. Samo zamislite par desetina/stotina hiljada e-automobila u bg koji se nocu pune, a usred zime. EPS bi se raspao, struja bi poskupela... Dok se ne napravi jeftini izvor i distribucija el. struje, dotle nema ni ekspanzije jeftinih e-automobila.

Ja

pre 12 godina

Ovo su prva kola koja imaju buducnost name filozofija je na pravom putu, samo da smanje cenu baterija i to je to.
A sto se tice pobornika gorivih celija izgleda ne znaju koliko kosta proizvodnja vodionika, a i bezbednost je u pitanju naime svi se secate katastrofe space shutla chalenger e gospoda ta eksplozija koju smo videli je bila isklucivo zbog busenja velikog rezervoara u kojem je bio vodionik koji je reagirao sa kiseonikom u atmosferi,a sad zamislite sta vam radi sa kolima ako se probusi rezervoar i dolazi do reakcije kiseonik u atmosferi i vodionik

lazar bojanić

pre 12 godina

Meni se lično ovaj automobil baš dopada u svakom pogledu . Iako je namenjen pre svega osvešćenoj publici ima i vizuleni karakter čak i pomalo agresivan.Video sam ga uživo izloženog na FRAPORT-u , mada nije moglo da se i pipne i sedne .

Nisam siguran ali čini mi se da je na platformi Astre koja je poprilično izmenjena za ovu priliku ...

Malo i o performansama i ceni .
Ono što pruža je dovoljno za svakodnevno cimanje do posla i nazad čak i za Nemačke prilike gde je sasvim normalno putovati i po 50Km dnevno do posla ...svakako da je eksploatacija jeftinija znatno ali ipak početna cena (42K€)je preterana za ogromnu većinu europljana čak i onih bogatijih ...

Ipak, dobro je da je stvar krenula iz mrtve tačke i sigurno će vremenom biti sve više boljih i jeftinijih rešenja sa većim dometom , nižom startnom cenom itd.

Inače samo da naglasim za mlađe čitaoce a podsetim i starije vojvođane ...sećate se starih srebrnih šinobusa koji su saobraćali početkom šezdesetih iz Novog Sada do Zrenjanina , Sombora ?

Dobijeni su od tadašnje Zapadne Nemčke kao deo ratne odštete , beše to od proizvođača Hanomag (Hannoversche Maschinenbau AG) ...centralni dizel motor kao pogon za agregat za struju i četiri elektromotora na svakom točku ...potpuno isti sitem kao kod Ampere samo daleko izbrušenije danas , zar ne ?

dejan

pre 12 godina

ovaj automobil jeste buducnost ali glavni problem ostaje, jer se vozilima na struju samo vrsi dislokacija zagadjenja , a nikako i njegovo smanjenje !
svaka cast na clanku !

laik

pre 12 godina

Sa aspekta ustede energije, zar sve veca upotreba automobila na elektro pogon ne bi dovela do manjka u elektrosistemu, toliko da bi morale da se grade nove elektrane, taman za kolicinu "ustedjenih' fosilnih goriva?

Jelena

pre 12 godina

Istina je gorka ali cinjenica je da se danas struja koju koristimo jos uvek najvise dobija sagorevanjem uglja, samim tim iako je auto pogonjen samo strujom emisija CO2 se nije dramaticno smanjila, naprotiv. Neke studije pokazuju da auto koji radi iskljucivo na struju izbacuje u Evropi u sustini oko 160g CO2 po predjenom kilometru, u Kini je to cak u proseku oko 190g CO2 po predjenom kilometru jer je tamo proizvodnja struje na ugalj jos vise zastupljena! Ako znamo da danas ima automobila sa klasicnim motorom koji izbacuju i ispod 100g CO2 po predjenom kilometru zakljucak izvucite sami. Ovo sa proizvodnjom struje je trenutna situacija, i naravno sve bi bilo drugacije kada bi se struja dobijala iskljucivo iz obnovljivih izvora ili iz nuklearki. Od prvog slucaja smo daleko, a za drugi znamo svi moguce posledice, tako da ce ugalj jos dugo biti tu glavni, nazalost.

I ja sam citala da Mazda planira da u narednih par godina podigne efikasnost dizel motora na cak 50% i da ce ta nova tehnologija biti predstavljena uskoro, po celom netu samo pisu o tome, ajde da vidimo i to cudo, bice lepo ako bude istinito. Ovo sto je Opel napravio svaka cast, ali to je isto kao da svima pokazujem kako mogu da se pocesem i nogom, mislim da je pocesati samo rukom ipak mnogo jednostavnije.

Sasa Stojanovic

pre 12 godina

Moram jos jednom...
Dva problema sa Amperom i ovim konceptom su cena dodatnog SUS motora i generatora i to sto je ovo ipak prelazno resenje. Koje se oslanja na to da ce benzina biti...
Meni se i dalje vise svidja cisto elekricni auto, sa baterijama koje se ne bi kupovale nego iznajmljivale (znaci bile u vlasnistvu nekog drugog, ko prodaje struju, a ne vlasnika vozila) i, na duzim putovanjima, menjale za pune na usputnim stanicama. To traje par minuta - tacno koliko i punjenje rezervoara benzinom ili vodonikom. A nema ni gorivih celija, ni visestrukih konverzija oblika energije... Znaci, samo dalje raditi na dobijanju ciste energije (elektricne, sto da ne - kad je vec koristimo i za sve drugo) i povecanju kapaciteta uz smanjenje tezine baterija.
A fuzija, kao izvor energije... Ima jedna posalica u sturcnim krugovima, koja kaze da je fuzija energija buducnosti - i zauvek ce ostati bas to... :-)
Veliki pozdrav

vlajko

pre 12 godina

Moj sledeći auto će verovatno biti na tu foru jer je princip mnogo jednostavniji - bolji od Priusa. Slično dizel lokomotivama ili velikim kamionima u rudnicima koji menjač zamenjuju spregom dizel - elektromotor samo bez baterije. Nije mi samo jasno kako neko može da tako zabrlja stvar kod jedne tako dobre teme: cena struje u Evropi je oko 20 centi a ne 0,20, a potrošnja automobila je oko 13kwh na 100km http://de.wikipedia.org/wiki/Opel_Ampera.

laki

pre 12 godina

Nije mi jasno zašto gotovo svi proizvođači hibridnih ili čisto električnih vozila ni ne pokušavaju da naprave "narodni"-što jeftiniji automobil već prave vrlo lukzuzna vozila. Ima li neko odgovor??
(Nenad, 7. avgust 2011 20:36)

@Nenad: ni meni nije jasno. Principijelno, elektricni automobil bi trebalo da bude jednostavnije konstrukcije pa samim tim i jeftiniji za proizvodnju, mozda ne jeftin ali svakako jeftiniji od cena trenutno raspolozivih vozila.
(Oks, 8. avgust 2011 10:16)

ima jedan jednostavan odgovor na sva vasa pitanja... dok proizvod ne izadje na trziste 80% vremena se utrosi na projektovanje i konstruisanje istog. nekad i vise. ostalih 20% je proizvodnja i montaza.
ne mozete gledati samo na materijalni deo vozila, neko to mora i da osmisli a to je onaj najtezi deo. dok se ne isplati nova tehnologija, ovi automobili nece biti jeftini. inace, razocaran sam razmisljanjem ljudi po ovom pitanju, pozdrav

Alexandar

pre 12 godina

I dalje mislim da je jedino pravo rešenje vodonik, koji se sipa isto kao i benzi, prvo št se fosilno gorivo ne troši u opšte a drugo što isto kao i kod benzinskog motora jedini ograničavajući faktor bi bio (je'l)koliko para za vodonik imate....no i ovakva rešenja poput opelovog su svakako napredak koji bi za najdalje 10 godina trebao biti EKO minimum, da li će biti tako ..ne verujem

CarlosNS

pre 12 godina

Malo informacija u korist teorija zavere.
GM je jos 90-tih godina proslog veka imao napredne baterije i kola na struju. Odredjeni broj vozila je podeljen na probu. Iako su vlasnici zeleli da ih otkupe GM je odlucio da ih sve povuce i na kraju su svi unisteni bez obrazlozenja. Vise o ovoj temi mozete procitati na netu ako potrazite "General Motors EV1"

Milan

pre 12 godina

@Anonimus
Zaboravio si da uračunaš efikasnost proizvodnje elektroenergije (50% na ugalj) i gubitke tokom prenosa el. energije. Kad sve uključiš smanjenje emisije CO2 je laž!!

Igor

pre 12 godina

Da se nadovežem na ovo što su mnogi lepo zapazili. U pitanju je elementarna matematika iz termodinamike, a na primeru motora na vodonik.
1. Struja se dobija najčešće iz termoelektrana čiji je stepen iskorišćenja u proseku 30% (0,3)
2. Ako pričamo o motoru na vodonik, efikasnost iskorišćenja struje u elektrolizi je 33% (0,33) maksimalno.
3. Ukupni stepen iskorišćenja (hemijski + termodinamički + mehanički...) motora SUS koji se koristi u automobilima, u ovom slučaju za punjenje baterije je maksimalno do 34% (0,34)
E sad, ako se pomnože ovi brojevi 0,3*0,33*0,34=0,0337 ili u procentima 3.37% energije unete ugljem na početku celog procesa.
Prosto rečeno, neko je iskopao 1 tonu uglja. Od svog tog uglja koji je izgoreo u termoelektrani, samo 33,7kg je potrošeno na vožnju. Toliko o stvarnoj emisiji ugljendioksida.

Geko

pre 12 godina

@Ivan
Ta prica o Teslinom autu na etar je dokazana novinarska patka iz 1967 godine. Nikola Tesla jeste zasluzan pronalazac, ali on nije izmisliio nikakvu "novu fiziku". To fantasticne price i misticizam oko njega sire ljudi koji se uopste ne razumeju u nauku.

ValijantBG

pre 11 godina

Ovo je lep napredak na polju autoindustrije. Zemlje zapadne Evrope i sl. će prve uživati u čarima relativno čiste vožnje, dok to nas neće skoro zadesiti. Oni ulazu u ekologiju mnogo više nego mi. Kako se u tekstu kaže, Holandija daje olakšice za kupovinu električnog auta u vrednosti od 6000-14000 evra, dok Srbija pomogne vozaču za "celih" 1000 evra. Bogato.. No, da razgrnem oblake malo, ova tehnologija je još uvek u razvoju. Još uvek imamo šanse da se priključimo u trku. Ovaj auto je uzdanica Opela i ekologije, ali se još može usavrsiti. Benzinski motor su doveli do savršenstva, sa 2 litra potrošnje i 40 grama izduvnog gasa po kilometru. Elektro motor se može usavrsiti timo što bi mu se još povećala iskoricenost el. energije. Rekao bih da su najveći problem ovde baterije, što je generalno problem na svim hibridima i elektricnim vozilima. One imaju stidljivo malih 16kwh, za težinu od blizu 200kg. Sa jednim punjenjem samo 60 km a pune se celih 4 sata. Recimo, ja živim u Batajnici, do grada imam blizu 20 km. Do posla i nazad 40 km. Ja treba svaki dan da dopunjavam bateriju, što je veliki udar po račun za struju. Kod nas to još uvek nije dovoljno ekonomicno s obzirom da je ista nama skupa, a da ne spominjemo što nije ekološki ako pogledamo kako se ta struja proizvela, koliko je uglja sagoreno u TE Obrenovac da bi došla do mene. Vremenom će se to promeniti. Pravi napredak će biti kada se iz celog procesa izbace fosilna goriva. Tada će cena el. energije pasti, jer će dotad biti razvijeni fuzioni sistemi elektrana, samim tim snizavajuci cenu vozila. E tada ćemo se voziti čisto, ekoloski i jeftinije nego sada. A to se kod nas može očekivati tek za možda 20 godina...

Vicarious

pre 12 godina

Opelovi menadzeri kazu da ce Vas sa stedljivim dizelom voznja kostati godisnje 1087e, dok voznja Ampere 480e godisnje.

Ali recimo ovako.

Opel Ampera = 42 000e. Za predjenih 15 000 km na godisnjem nivou, 480e struja, recimo i jos 100 e godisnje za gorivo (mada je i to malo), to je ukupno 580e na godisnjem nivou.

Opel Insignia = 25 000e (srednja oprema). Za predjenih 15 000 km godisnje, sa prosecnom potrosnjom od 9 l/100km je 1 350 litara. Sa cenom goriva od 1.4e/l to je 1 890e na godisnjem nivou.

Da automobile vozite recimo 10 god. Rezultati potrosnje energije (goriva) su sledeci:

Ampera = 580e x 10 god = 5 800e (cena vozila 42 000)
Insignia = 1 890e x 10 god = 18 900e (cena vozila 25 000)

Usteda na energiji (gorivu) na godisnjem nivou izmedju Ampere i Insignie = 13 100e u korist Ampere.
Usteda na kupovini izmedju Ampere i Insignie = 17 000e u korist Insignie.
Usteda = 17 000 – 13 100 = 3 900e u korist Insignije.

Naravno, moze se postaviti pitanje odrzavanja vozila na fosilna goriva i mogucih kvarova, ali postoje siguran sam i kvarovi kod hibridnih (odnosno elektricnih vozila), osim zamena baterije, tako da za samo odrzavanje i popravke nece biti velike razlike izmedju ova dva tipa vozila.
Naravno ja sam za automobile na elektro pogon, odnosno za ekoloske i novac stedljive automobile, i bravo za napredak, ali sto se tice teme ustede novca kupovinom hibridnog (elektro) automobile, jos je rano pricati.

Oks

pre 12 godina

@Nenad: ni meni nije jasno. Principijelno, elektricni automobil bi trebalo da bude jednostavnije konstrukcije pa samim tim i jeftiniji za proizvodnju, mozda ne jeftin ali svakako jeftiniji od cena trenutno raspolozivih vozila.

Doduse, tolike baterije jesu skupe a jos se proizvode male serije sto delom opravdava pocetnu visoku cenu. Medjutim, ja nikako ne mogu da se otmem utisku da se jos uvek ispipava teren i pazi se da se ne stane na rep naftnoj industriji pa se visokom cenom kontrolise ulazak na trziste. Zamislite da se sutra pojavi cisto elektricni automobil prihvatljivih karakteristika, recimo sa dometom 200-300km, vremenom punjenja baterije ispod 30 minuta i cenom od 15.000E? Ne bih se iznenadio ako bi proizvodjacu na vrata pokucao predstavnik seika sa bliskog istoka ili nekog bosa velikih distributera naftnih derivata i rekao: "alo, smiri bre malo".

Neko ko se stvarno razume

pre 12 godina

Kao prvo svaka cast GM-u na inzenjerskom poduhvatu! Kao drugo i najbitnije su baterije koje je neko vec spomenuo ranije, tj. njihova ogromna cena.

Kako zbog svog hobija (RC avioni) intenzivno zadnje 4 godine koristim najnaprednije Li baterije koje postoje na svetu (ove u Apmeri su iste samo ih ima "malo" vise) mogu da vam saopstim jednu tuznu istinu a to je da ce iste trajati 3-4 godine u idealnim uslovima eksploatacije a oni su: radna temperatura od 15C do 40C i da ih ne praznite preko 80% nominalnog kapaciteta. Predpostavljam da su ti uslovi ovde obezbedjeni.

U ovom scenariju broj ciklusa je maltene nebitan ali postoji starenje koje vremenom umanjuje performanse do prakticne ne upotrebljivosti posle nekog vremena!

E sad sve to ne bi bilo tako strasno kada te iste baterije u Amperi danas ne bi vredele/kostale oko 25.000 Eur!!! Proizvodjaci baterija se nadaju da ce uspeti u narednim godinama da spuste tu cenu na oko 10-15.000 Eur. No iako to mozda zvuci mnogo bolje od 25.000 zamislite da posle 3-4 godine morate da kupite novu bateriju, a neke polovne ili one sa otpada nema! Koliko inace izgubi auto na vrednosti posle 4 godine, oko 50% a koliko ce vredeti i bez baterije!?

Iako sam po struci masinac ogroman sam pobornik elektro motora. Oni jesu buducnost transporta ali nazalost to se nece desiti uskoro posto su baterije jos uvek ne premostiva prepreka, iako su u zadnjih 5 godina napravile OGROMAN napredak.

Kako sada stoje stvari izgleda da dokle god gorivne celije ne budu te koje ce biti odgovorne za snabdevanje motora strujom nista od prave, i po troskovima barem jednake danasnjim, eksploatacije vozila kakvu imamo danas. Dotle ce u narednih 15-20 godina dobri stari SUS motor ostati glavni pokretac.

Mozda je resenje u daljem podizanju efikasnosti samog SUS motora, samim tim i obaranja CO2 kao i potrosnje. Jedna firma se hvali (necu namerno da kazem koja da ne ispadne da ih reklamiram) da ce uskoro podici efikasnost SUS motora na 50%, sto je do samo pre par godina bio SF. Ja im iskreno zelim puno uspeha u tome!

zeljko

pre 12 godina

Definitivno se nesto desava u svetu automobila ili ti individualnog transporta. Ja isto mislim da je odgovor u gorivoj celiji sve dok se ne nadje neko resenje za bateriju bolje do sadasnjeg. Takodje svima preporuceujem da pogledaju i dolazeci model TESLA automobila, model S koji je u test fazi i koji ce moci da se kupi u tri moguce verzije po ceni od $50-$75K ovde u Kanadi a autonomija ide od 160KM do 300KM!!! Nazalost to je PREMIUM segment, znam ali NISAN Leaf je vec dostupan po povoljnijoj ceni i sa autonomijom od nekih 160KM ako se ne varam. Jeste i moze se puniti pomocu sunceve energije recimo dok sedi na parkingu za vreme radnog vremena. Goriva Celija i Sunceva Energija su definitivno odgovor za buducnost ako je dozivimo???

Sasa Stojanovic

pre 12 godina

Pitanje za pobornike gorivih celija - odakle nam vodonik? Zaboravite onaj slobodni koga je najvise u svemiru, bar dok ne smislite kako da ga besplatno dovucemo otud. Jedini nacin za koji ja znam je elektroliza vode, a to nas vraca na pocetak. Dalje, transport tog vodonika do stanica za punjenje bi bio ozbiljan problem, posto ga treba vise nego benzina sad.
Moj utisak je da je struja najperspektivnije resenje, u kombinaciji sa iznajmljivanjem baterija (prodajom samo struje, kroz baterije koje ne bi bile u vlasnistvu vozaca) i zamenom baterija na "strujnim pumpama" uz puteve. To traje 3 minuta i sasvim je uporedivo sa sipanjem benzina. I resava problem trajanja baterija ili ga bar pomera od vozaca.
Ima tu jos jedna stvar, vezana za neravnomernu potrosnju el.energije u toku dana, koja bi bila divno resena "pametnim" elektro automobilima i pametnijom distributivnom mrezom.
Da ne bude da sam sve ovo sam smislio, potrazite Better place projekat.
I jos samo jedna stvar, nafta je konacni resurs, koliko god da je ima, brzo cemo doci u situaciju da je nema za sve. I onda nece biti pitanje ni kolika je potrosnja, ni koliko CO2 se emituje.
Kao i vecinu stvari, moramo i ovo da sagledamo iz puno raznih uglova, da bismo uhvatili dovoljno preciznu sliku.

vstojanovic27@gmail.com

pre 12 godina

Ovo se razvija u lepu diskusiju. Jelena je spomenula koliko proizvodnja elektricne energije ustvari utice na emitovanje CO2 u atmosferu a drugi, ispravno, kritikuju vodonik jer je i za njegovu proizvodnju opet potrebna struja ...

Znaci ili cela planata treba da predje na proizvodnju struje koja ne podrazumeva fosilna goriva ili ode mast u propast. Ako ne prestanemo sa upotrebom fosilnih goriva na sadasnji nacin proci cemo kao i zaba koja nije htela da iskoci iz lonca jer joj je temperatura blago podizana, ali i ako predjemo masovnije na nuklearnu energiju odmah onda ...

No kao sto sam vec pomenuo, u narednih 15-20 godina ostaje nam, nazalost, kao jedino resenje usavrsavanje SUS motora, a Mazda (sada ih pominjem jer su vec pomenuti) se hvali da ce uskoro podici efikasnost SUS motora na i preko 50%, imate na netu zove se Skyactiv. To ce biti apsolutno najvece realno iskoriscene energije koje u ovom trenutku covecanstvo ima u nekom prevoznom sredstvu. Jeste da elektro motor ima efikasnost i do 95% ali radi na struju a znamo kako se ona danas pretezno dobija i koja je efikasnost tog procesa.

Kao masinski inzenjer mogu samo da kazem bravo Mazda, danas je maksimum iskoriscenosti najboljih SUS motora oko 35%, ako stvarno naprave da to bude 50% i ako ne bude kostalo vise nego sto to kosta danas, kapa dole!

Znaci, SUS motor narednih 15-20 godina a onda fuzija za proizvodnju elektricne energije (btw, sva energija u tom slucaju koju covek iz razvijene zemlje potrosi za svoga zivota stane u kantu od 5l!) i gorivne celije u kombinaciji sa elektromotorima. E tek ce to biti zivot bez zagadjenja!

Gane

pre 12 godina

Znam da je neko rekao da ovaj čovek piše kao da radi u BMW-u, pa onda u Citroenu. Sada kao da radi u Opelu. Svaka cast, sta drugo da kazem.

Bojim se da ce ovakvi automobili jos dugo biti van granica nase zemlje.

Sinisa-NL

pre 12 godina

Ovdje u NL vracaju da ce ovaj auto da ide ko alva. Zasto? Pa zato sto ce se prodavati tj ice na lizing preko firmi. Zbog eko pluseva bice oslobodjen raznih poreza sto je ovima jako interesantno.

Rale

pre 12 godina

Pre nego nekom padne napamet da se bavi teorijama zavere (naftni lobi i slicno): tehnologija akumulatorskih baterija nema nikakve veze sa automobilima niti naftom. Ona je na tom nivou na jadnom nivou na kojem jeste i trenutno ne postoji nista bolje (ako ne racunamo eksperimentalne tehnologije koje su daleko od prakticne upotrebe). Litijum-jon (postoji vec 40 godina) sigurno nije buducnost. Naftni lobi sigurno nece da investira u takav razvoj, ali masa drugih investitora bi odmah to uradila kada bi postojalo nesto sto obecava profit. Postoji nacin i da se zlato proizvodi vestackim putem, ali cena proizvodnje je skuplja od cene zlata.

Andreja

pre 12 godina

Lep auto i lep koncept. Praktično to je elektroautomobil sa efikasnim generatorom ispod haube. Zvuči bolje od japanske konkurencije.
E sad, malo je skup za naše tržište. Jedva čekam da počne da se proizvodi Tata Nano electric.