Ponedeljak, 27.06.2011.

08:14

Komšijina vozačka spasava od kazni

Izvor: B92

Komšijina vozaèka spasava od kazni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Rade

pre 12 godina

Sve je to u redu nego kada će neko biti uhapšen ili makar kažnjen za prekopanu a ne okrpljenu ulicu, za ne saniranu udarnu rupu, za loše i nepregledno postavljen saobraćajni znak, za ne popravljene već izgužvane štrčeće ležeće policajce. Dajte nam odgovor g.dine Stojanoviću i Okanoviću.

QQQ

pre 12 godina

Gde se taj sprej moze kupiti u Srbiji?
(nikola, 2. jul 2011 12:17)

Kada vidim kako je napisan ovaj zakon,ko ga je pisao, kako se sprovodi u delo, i kako se tumaci zuto/crveno, ovaj sprej ces najverovatnije uskoro moci da kupis kod saobracajne policije i to "legalno" sa sve fiskalnim racunom.

Ovaj sprej sam vidjao na Limundu ali bio je dosta jeftiniji negde oko 500din koliko se secam.original ili ne, pojma nemam,ali sumnjam u kvalitet tog resenja po dnevnoj svetlosti.

Pitam se dali su nasi postavili table na granicene prelaze da je zuto/crveno jedno te isto ,jer ako nisu ima da ih tuze stranci, a i nasi gastosi samo tako, ali nema veze sve cemo mi to platiti iz budzeta.

Milenko

pre 12 godina

A koliko puta su ulovili vozila vlade i drugih državnih tela koja bez rotacije voze kao ludaci. Oni idalje prolaze kroz crveno iako im to zakon o saobraćaju striktno zabranjuje.

Aleksandar

pre 12 godina

@Tehnologija je čudo, jel'da?

Foto-reflektivni sprejevi funkcionisu samo ako kamera koristi jak izvor svetlosti (blic recimo), lepo je to napisano i na linku koji si ostavio, sto nije slucaj sa nasim kamerama u dnevnom modu (sem, cini mi se, one na uglu Cvijiceve i Starine Novaka koja i danju `blica`). U suprotnom tablica bi bila necitljiva i golim okom jer aparat lovi iste one fotone koji se dovuku i do tvog oka. Sprejevi i pokrivaci za tablice koji se sluze trikom retro-refleksije (poput tzv. `macjih ociju` samo u razredjenijoj i sitnijoj varijanti da bi se tablice videle golim okom) u 90% slucajeva su cisto bacanje para - ko ne veruje moze da proveri par epizoda Mythbusters-a koji su i sami testirali vecinu tih gluposti. No dobro, dok je ovaca...

Druga, daleko efektivnija, varijanta je napraviti jak izvor infracrvene svetlosti oko tablica (10-ak IR 0.5-1W LED-ova bi bilo dovoljno) - s obzirom da su sve danasnje kamere digitalne i vecina koristi CCD senzore, isti love i elektromagnetno zracenje van vidljivog spektra i posebno su osetljivi na IR region. To se, doduse, lasno resava postavljanjem IR filtera na kamere ali ne znamo da li su isti postavljeni na kamere kod nas.

Treca, i najjednostavnija varijanta je - ne ciniti prekrsaje.

Zar je tako teško priznati grešku?

pre 12 godina

(Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč", 1. jul 2011 16:21)


Dobro, majstore, kad si tako uporan, hajde pogledaj još jednom u ZOBS i odgovori sledeće:
a) kolika je novčana kazna za prolazak na crveno, a kolika za prolazak ("neopravdan") na žuto?
b) koliko se kaznenih poena dobija za prolazak na crveno, a koliko za prolazak ("neopravdan") na žuto?
c) na koliko meseci se dobija zabrana vožnje za prolazak na crveno, a na koliko meseci za prolazak ("neopravdan") na žuto?

Odgovor na sva tri pitanja je sasvim jednostavan – ISTE su kazne i za prolazak na crveno, i za prolazak ("neopravdan") na žuto – i u pogledu visine novčane kazne, i u broju kaznenih poena, i u vremenskom trajanju zabrane vožnje, iako se ova dva prekršaja ne mogu međusobno porediti po svojoj težini.

Hvala unapred na odgovoru

pre 12 godina

@ (Tehnologija je čudo, jel'da?, 1. jul 2011 14:47)

Da li je i koliko taj sprej pouzdan i pri dnevnim uslovima, tj. pri dnevnom svetlu?

Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

pre 12 godina

@ Diletanti nam pišu zakone

Evo linka ZOBS-a sa sajta najnadležnije institucije, tojest Narodne skupštine:
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/doc/zakoni/2009/1431-09.zip

Dakle, član 142 glasi:

"Светлосни саобраћајни знакови из члана 137. став 1. и чл. 138. и 140. овог закона имају следеће значење:
1) црвено светло – забрањен пролаз,
2) жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака,
3) зелено светло – дозвољен пролаз,
4) истовремено укључено жуто и црвено светло – забрањен пролаз и наговештај да ће се укључити зелено светло,
5) трепћуће жуто светло – обавеза за све учеснике у саобраћају да се крећу уз повећану опрезност,
6) трепћуће зелено светло – дозвољен пролаз и наговештај скорог престанка дозвољеног пролаза укључењем жутог, а затим црвеног светла.

Возач не сме проћи светлосни саобраћајни знак из става 1. овог члана када му је тим знаком забрањен пролаз."

Ukratko, vozač se kažnjava u skladu sa članom 331, tačka 39 za saobraćajni prekršaj određen prethodno citiranim članom 142, stav 2, zato što "ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz".

Prema tački 2) ovog stava, "жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака",

zadržana je smisao zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji su važili i pre novog ZOBS-a, u pogledu značenja žutog svetla semafora i lične procene vozača da li može bezbedno da zaustavi vozilo ispred navedenog znaka ili ne može da bezbedno zaustavi vozilo ispred navedenog znaka. Dakle, u odnosu na odredbe zakona o saobraćaju donetog npr. 1981. godine, u pogledu žutog svetla ništa bitno nije promenjeno, tako da se vozač, u skladu sa važećim zanoskim odredbama, ne može prekršajno kazniti ukoliko prođe na žuto svetlo semafora ukoliko je ispravno procenio da neće imati dovoljno vremena i prostora da zaustavi vozilo ispred svetlosnog saobraćajnog znaka (semafora).

Dakle, ostajem pri tome da crveno i žuto svetlo semafora nisu izjednačeni u ZOBS-u u pogledu kaznenih odredbi. I, da budem precizniji, treba razlikovati namerno prolaženje na žuto, u situaciji kada vozač može pravovremeno i bezbedno da zaustavi vozilo, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja. Isto kao što treba razlikovati prolaženje na žuto svetlo u situaciji kada vozač ne može pravovremeno i bezbedno da zaustavi vozilo ispred svetlosnog saobraćajnog znaka, čime ne ugrožava bezbednost saobraćaja - a u suprotnom, naglim kočenjem i procenjenim zaustavljanjem u zoni raskrsnice, vozač bi ugrozio bezbednost saobraćaja.

Tehnologija je čudo, jel'da?

pre 12 godina

(Aleksandar, 28. jun 2011 12:17)

Naravno dečko i funkcioniše odlično. Ja sam inače fotograf po profesiji i mogu ti reći da treba da si mnogo dobar da fokusiraš u takvim uslovima posebno u uslovima lošeg osvetljenja tj noću (još je gore uz korišćenje svetlosnog snopa u funkciji blica itd...).
Samo nemoj da kupuješ nešto pre nego što ne proveriš na internetu da li je original.
Evo jednog za primer, imaš i video kako to radi: http://www.photoblocker.com/

Diletanti nam pišu zakone

pre 12 godina

@ Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

Ukratko – niste u pravu, crveno i žuto svetlo JESU izjednačena u pogledu visine kazne.
Pročitajte pravu verziju zakona na sajtu Ministarstva infrastrukture:
http://mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja.pdf

Znači, to za crveno, žuto, zeleno itd. svetlo su TAČKE (koje pripadaju stavu 1), a ne STAVOVI. (Da sad ne ulazim u to ko je i zbog čega na sajtu MUP-a objavio ovu izbrljanu verziju po kojoj tačke izgledaju kao stavovi pa time dovode čitaoce u zabludu). Dakle, član 142. stav 2. glasi:

"Vozač ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz."

A u stavu 1. je, pod tačkama 1, 2, 4 definisano u kojim slučajevima je prolaz zabranjen (crveno svetlo, žuto svetlo, istovremeno uključeno žuto i crveno svetlo).

Molim Vas da, kad nešto ne znate ili niste sigurni, ne širite dezinformacije, jer time dovodite i druge u zabludu.

Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

pre 12 godina

Žuto i crveno svetlo semafora nisu izjednačeni u ZOBS u pogledu kaznenih odredbi. Evo linka
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.pdf
pa čitajte. Ako vam nije jasno, pročitajte još jednom, a ako vam ni tada nije jasno, razjašnjenje je sledeće.

Pročitajte član 142, stav 1, stav 2 (crveno svetlo), stav 3 (žuto svetlo) i stav 4 (zeleno svetlo). Zatim nađite član 331. ("Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara..."), i pročitajte šta piše pod tačkom 39). E, onda ponovo pročitajte član 142, stav 2. [napomena: stav znači rečenica, redak koji je od prethodnog odvojen većim proredom]. Ima li pod tačkom 39)- član 142, stava 3 (žuto svetlo)? Nema!

Nemanja

pre 12 godina

@(Dragan, 28. jun 2011 09:23)
Za moj prekrsaj (zuta traka, opisao sam ga u prethodnom komentaru) je stigla za oko 22-23 dana tj. tek je stigla pre 2-3 dana za pocetak juna.

Nenad011

pre 12 godina

Komsijske dozvole se lako resavaju, dopuniti zakon frazom da vlasnik vozila odgovara bez obzira ko je vozio. U mnogo zemalja je vlasik odgovoran ako da nekome vozilo a taj izazove saobracajni prekrsaj. Vlasnik treba da razmislja kome je dao auto a ne drzava da juri okolo.

VOzač

pre 12 godina

Tu priču da tako lažu samo sebe sačuvajte za promociju zakona o saobraćaju u nekom vrtiću, ako vam i deca više poveruju. U ovoj zemlji se lažovčine i bagra uvek izvuku a pošteni plaćaju.

Nemanja

pre 12 godina

Pre neki dan mi stigla kazna za zutu traku kod sajma... I to zbog cega? Zato sto sam se ukljucujuci na puta (izlazak sa Sajma) vozio 5m zutom trakom jer je jedan lik kocio da me propusti pa ubrzao, i ja da ne udarim u njega nastavim zutom... Nigde nikoga, subota bila, taj lik, jos jedna kola i ja, al covek krenuo da me pusta... I na snimku se vidi da kocim i da je levi migavac non sto ukljucen, al dzaba... I sad ja koji se pridrzavam zakona za sve, i nikad ama bas nikad ne vozim u zutoj traci platim kaznu (6000) zbog toga! A juce covek sa dzipom u Kralja Milana cepa zutom trakom, i niko nista... I sad ce neko da mi prica da je to zbog bezbednosti...

Teodor

pre 12 godina

Definitivno u ovom gradu Beogradu u kome zivim (za ostale ne znam), mi, koji normalno vozimo, uredno se parkiramo i placamo parkiranje, svakako napravimo i poneki sitan prekrsaj, ali NISMO BAHATI, smo ti koji su meta, ako ne zakonodavca, onda onoga ko sprovodi taj isti zakon, za dranje i uzimanje novca. Ostala bahata bratija moze i dalje da vozi po starom, da se parkira gde hoce, a oni koji bi upravo takve vozace trebalo prvenstveno da "jure", zmure, sagnu glavu i pronadju nekog od "nas" da popune svoju dnevnu kvotu, propisanu ko zna kada i ko zna od kog "nacelnika" i "strucnjaka" za saobracaj. Da li vi mislite oni ovo citaju? Da li oni ikada prodju pojasom izmedju Cara Dusana i Vasine i izduzuju vratove da bi bili u stanju da osmotre da li mogu da prodju raskrsnice u tom pojasu, zakrcene na uglovima VOZILIMA BAHATIH VOZACA koje niko NE DIRA. Alo gospodo, kome i o cemu mi pricamo. Mi smo ocigledno ovce za sisanje.

Opel/87

pre 12 godina

Pre neki dan video sam saobracajku, direktnu posledicu novog zakona. Covek je, na pancevackom putu, ostro kocio na zuto jer ne postoji trepcuce zeleno, i drugi auto, iza njega je naleteo. Molio bih genija koji je izmislio da zuto=crveno da mi objasni sta da se radi kada vozite 60 km/h i na 50 m ili 30 m od vas upali se zuto.

Pera

pre 12 godina

U junu je zabelezeno stravicno povecanje broja poginulih a zbog cega je i donet ovaj zakon. Uz zal za izgubljenim zivotima, pogledajte malo gde i kada su se desavale te nesrece, uglavnom u nocnim casovima, van grada, uz znatna prekoracenja brzine i voznje pod alkoholom. Niko nije poginuo tako sto je vozio pijan 130kmh u sred bela dana po najgorem spicu. Zakljucak je: onaj ko je bio bahat i imao "death wish" i pre nogog zakona a zbog kojih je i donet zakon, i dalje isto vozi, a mi normalni cemo tokom celog dana placati enormne kazne za prolazak na zuto ili sto smo vozii 57kmh. E pa ne moze niko od genija iz Agencije za bezbednost da me ubedi kako je to za dobro svih nas i ocuvanje zivota...

timi

pre 12 godina

Pocela je i kradja tablica tako da tablice uopste ne odgovaraju snimljenom automobilu,pa ih cak i vracaju posle voznje na auta koji se malo voze

Radovan

pre 12 godina

U opšte ne gledam u brzinomer, vozim 40 km/h u gradu.
Prvo sam se bunio na takve vozače što usporavaju saobraćaj, a onda sam shvatio.
Skoro 30% prekršaja sam u startu eliminisao. Zbog sporije vožnje, mogu lako da reagujem i još 30% prekršaja da izbegnem.
Predlažem državi da maksimalnu brzinu u gradovima sa 50 km/h smanje na 40 eventualno 30 km/h.

Bezbednost na prvom mestu, baš me briga za probleme saobraćajnih inženjera da povećaju protok saobraćaja. Vozim kao penzioner.
Ako hoće gužvu na ulicama, dobiće je.
A kada se pojave neke uzbrdice, usponi, serpentine i planine, onda opletem.
Pešaci su jako bezobrazni na pešačkom prelazu i nisu baš uviđajni, pogotovo kada je pešački na sredini puta.
A o školi i đacima da ne pričam. Oni što tek natrčavaju na kola, još hoće da se popnu na šoferku. Nabaviću jače i dodatne prskalice usmerene van auta, pa kada neko derište natrči na auto, kao leptirice na sijalicu, a ja pritisnem vodeni pištolj. Kod škola, najbezbednije je da gurate auto kako ne bi ste neko razulareno i sa lanca otpušteno derište, zgazili pri 30 km/h.
Moja mašina od 75 ks i 20 godina staža, može u 4. brzini da ide 40 km/h na gas.

Diletanti nam pišu zakone

pre 12 godina

Voleo bih da mi neko kaže koji je to "genijalni um" smislio da se prolazak na žuto i prolazak na crveno tretiraju kao dva podjednako opasna prekršaja i da se samim tim podjednako rigorozno kažnjavaju?

Miran

pre 12 godina

Ovo je odavno prevrsilo svaku meru. Citajuci izvode iz Zakona o kaznama za saobracajne prekrsaje imam neodoljivi osecaj da je Zakon pisala Inkvizicija i da je jedina stvar koja se postigla ovakvim Zakonom SIRENJE STRAHA medju vozacima. Vozim preko 30 godina i do sada nisam imao nikakvih problema u saobracaju. I polagao sam vozacki ispit u nekim drugim vremenima i pod nekim drugim uslovima. Presao sam par miliona kilometara i provozao se bezmalo po celoj Evropi, vozio u Americi i Kanadi i Bliskom Istoku. Iskustveno znam da je osnovni preduslov za bezbednu i sigurnu voznju opustenost i smirenost vozaca. Ono sto me sada obuzima kada sednem za volan automobila u Beogradu je STRAH. Da, strah. Strah od svega i svakoga.
Da se razumemo, ako neko misli da se u gradu od 2 i po miliona stanovnika moze svakodnevno voziti i da se ama bas nikada ne napravi i najmanji prekrsaj, grdno se vara. To jednostavno nije moguce. A kamere rade li rade. Da ne govorimo o zatvoru, negativnim poenima, zabrani upravljanja vozilom. Spomenimo samo da je prosecna kazna veca od prosecne plate u ovoj drzavi!!! U moje vreme zuto svetlo je sluzilo da se zavrsi zapoceta radnja vozilom - tako je pisalo u tadasnjem Zakonu. Danas Zakon kaze: ZUTO je ISTO sto i CRVENO! Pa kad je tako, nemojte trositi pare od poreza gradjana i izbacite ZUTO sa semafora!, jel kako ste krenuli uskoro ce i ZELENO dobiti isti tretman. Ovakvim zakonom niste resili problem BAHATIH vozaca (citaj manijaka) vec ste samo nasli nacin kako da napunite budzet velikim brojem kazni obicnim - svakodnevnim vozacima. Da ne bude zabune, ne govorim o onima koji voze zutom trakom, ne govorim o onima koji divljaju ulicama grada, ne govorim o onima koji jure pesake po pesackim prelazima. Govorim o onim vozacima koji danas sedaju za volan sa NEMALIM strahom od mogucnosxti da im zivot pretvorite u pakao saljuci ci ih u ZATVOR na mesec-dva ili uzimajuci im tromesecnu-cetvoromesecnu platu jer su "zakacili" zuto svetlo.
Ako ne znate o cemu govorim, podseticu vas da se po Dorcolu svaku raskrsnicu smanjili pravljenjem tzv. "bubrega" kako bi sprecili nesavesne da parkiraju na raskrsnici. Znate li koja je razlika pre i nakon prepravke raskrsnica? PRE se moglo proci kada parkiraju, a POSLE ne moze. A koliko ste vozila odneli? Niti jednog. Gledam to svakodnevno sa prozora.
Svaki Zakon ovoga tipa je napravljen da od mase ljudi uzme sto vise novca a ne da regulise ponasanje. nije ni cudo, Zakon u Srbiji je donala policija! Uostalom kao i ove smesne "nove" tablice. Znate li zasto u Srbiji NE postoji Ministarstvo saobracaja?

Dikh tu kava

pre 12 godina

Sankcionisanje prolaska na žuto apsolutno je zrelo za preispitivanje pred nadležnim organima. Ili menjajte zakon, ili ukidajte žuto. Ovo je već metastaza sistema koji će sam sebe na kraju pojesti.

. . .

pre 12 godina

Kamere za crveno svetlo, za zutu traku i sl. su OK, ali za prekoracenje brzine. . . To je vece zlo nego samo prekoracenje brzine. Kad ste u ulici gde znate da imate kameru za brzinu vise vremena cete provesti gledajuci u brzinometar no u ono sto se desava oko vas, jer znate da ako idete malo brze kazna stize. . . Poenta tih kamera ne bi trebala da bude opterecenje vozacu (sto one za brzinu svakako jesu) vec da uticu na vozaca da bude obazriviji. Npr. na crveno covek ce da stane bilo kamere ili ne, u zutu traku isto nece ulaziti i tu kamera ne ometa njegovu voznju ninakoji nacin, dok kamera za brzinu tera vozaca da konstantno gleda u brzinometar jer evo 100m je vozio 5km/h brze od propisanog pa leti kazna, a ako bleji u brzinometar vozac ce da prodje istih tih 100, bez prevelike obazrivosti na put pa sad mozda nekog udari mozda ne. . . Takodje da brzinske kamere nisu nista dobro, mozete se uveriti i na primeru Britanije gde su one odavno uvedene i na kraju se ispostavilo da je negde broj udesa ostao isti kao sto je bio i bez njih, a negde se on cak i povecao upravo zbog toga sto su ljudi vise paznje davali na brzinometar nego na ono sto se desava oko sebe. Jedini razlog zasto drzave drze te kamere (za brzinu) je taj sto one sasvim lepo dopunjuju budzet i nista vise, one za vozaca (bez obzira na to sto ce mu izbaciti novce iz dzepa) nisu dobro.
Vozac treba da je rasterecen u toku voznje, da nije pod stresom i da bude skoncentrisan na voznju i to sta se desava oko njega, da planira u glavi kuda ce da ide da zibegne guzvu ili u slucaju neke nezgode kako da je izbegne (da ima plan sta i kako da radi narednih 30 sekundi), a sa kamerama za brzinu sve se svodi na to da on samo bleji u brzinometar da ne bi dobio kaznu. . . Glupost najobicnija. . .

A sto se tice onih kretena sto stvarno voze 150km/h gde treba 30km/h ti problemi se resavaju tako sto ih policija HAPSI a sudstvo SALJE NA ROBIJU!!! Kamere taj problem ne resavaju jer ti mogu da uzmu i neku drugu ulicu pa da tamo raspale jos vise, a kamere nema da to zabelezi i onda nikom nista. . .
I drzava srbija ako hoce da resi probleme u saobracaju treba da pocne da kaznjava po principu ni po babi ni po stricevima sve zive, a ne da se oni sa vezama uvek izvlace jer oni najvise belaja i prave. . .

Aleksandar

pre 12 godina

Sve bi ljudi ucinili samo da ne placaju kazne. A da li su pomislili ikada da malo pazljivije i normalnije voze? Em su u kolima, em im se opet zuri bilo kuda. A tek oni sto voze i razglabaju na mobilni. Muka. Pa ni ti ne gledaju kojom brzinom voze, niti gledaju ko prelazi ulicu. Pre jedno 4 nedelje, zamalo da me zgazi vozac autobusa. Prelazi neka starija zena ispred mene i kako je presla ulicu, tako vozac dade gas i meni tik ispred nosa prodje. Uz to sto je stao na pedalu, blentao je u desnu stranu i brbljao na mobilni. Grunuo sam mu nogom autobus i ispsovao sve zivo. I znam da me je cuo, jer mu je prozor bio otvoren. Da je stao, neko bi plakao, a to ne bi bio ja. I dobro mu je sto nije stao. On bi zavrsio na urgentnom na vadjenju mobilnog iz mesta gde sunce ne sija.
Da ne pricam o jednom prelazu koji se nalazi kod Crvenog krsta. Tu niko zivi nece da stane. A i kad krenes preko pesackog, mozes opusteno biti zgazen. Cega sam se sve nagledao. Od trudnica, do bakica i nas mladjih.

joey

pre 12 godina

sta cu ja koji nisam iz BG i ne poznajem ga i slucajno uletim u zutu traku, da li s zute trake lepo ofarbane i vidljive i danju i nocu? da lu su unapred oznacene? da li su kamere oznacene?
naravno da cu da kupim sprej

Miran

pre 12 godina

Ovo je odavno prevrsilo svaku meru. Citajuci izvode iz Zakona o kaznama za saobracajne prekrsaje imam neodoljivi osecaj da je Zakon pisala Inkvizicija i da je jedina stvar koja se postigla ovakvim Zakonom SIRENJE STRAHA medju vozacima. Vozim preko 30 godina i do sada nisam imao nikakvih problema u saobracaju. I polagao sam vozacki ispit u nekim drugim vremenima i pod nekim drugim uslovima. Presao sam par miliona kilometara i provozao se bezmalo po celoj Evropi, vozio u Americi i Kanadi i Bliskom Istoku. Iskustveno znam da je osnovni preduslov za bezbednu i sigurnu voznju opustenost i smirenost vozaca. Ono sto me sada obuzima kada sednem za volan automobila u Beogradu je STRAH. Da, strah. Strah od svega i svakoga.
Da se razumemo, ako neko misli da se u gradu od 2 i po miliona stanovnika moze svakodnevno voziti i da se ama bas nikada ne napravi i najmanji prekrsaj, grdno se vara. To jednostavno nije moguce. A kamere rade li rade. Da ne govorimo o zatvoru, negativnim poenima, zabrani upravljanja vozilom. Spomenimo samo da je prosecna kazna veca od prosecne plate u ovoj drzavi!!! U moje vreme zuto svetlo je sluzilo da se zavrsi zapoceta radnja vozilom - tako je pisalo u tadasnjem Zakonu. Danas Zakon kaze: ZUTO je ISTO sto i CRVENO! Pa kad je tako, nemojte trositi pare od poreza gradjana i izbacite ZUTO sa semafora!, jel kako ste krenuli uskoro ce i ZELENO dobiti isti tretman. Ovakvim zakonom niste resili problem BAHATIH vozaca (citaj manijaka) vec ste samo nasli nacin kako da napunite budzet velikim brojem kazni obicnim - svakodnevnim vozacima. Da ne bude zabune, ne govorim o onima koji voze zutom trakom, ne govorim o onima koji divljaju ulicama grada, ne govorim o onima koji jure pesake po pesackim prelazima. Govorim o onim vozacima koji danas sedaju za volan sa NEMALIM strahom od mogucnosxti da im zivot pretvorite u pakao saljuci ci ih u ZATVOR na mesec-dva ili uzimajuci im tromesecnu-cetvoromesecnu platu jer su "zakacili" zuto svetlo.
Ako ne znate o cemu govorim, podseticu vas da se po Dorcolu svaku raskrsnicu smanjili pravljenjem tzv. "bubrega" kako bi sprecili nesavesne da parkiraju na raskrsnici. Znate li koja je razlika pre i nakon prepravke raskrsnica? PRE se moglo proci kada parkiraju, a POSLE ne moze. A koliko ste vozila odneli? Niti jednog. Gledam to svakodnevno sa prozora.
Svaki Zakon ovoga tipa je napravljen da od mase ljudi uzme sto vise novca a ne da regulise ponasanje. nije ni cudo, Zakon u Srbiji je donala policija! Uostalom kao i ove smesne "nove" tablice. Znate li zasto u Srbiji NE postoji Ministarstvo saobracaja?

Dikh tu kava

pre 12 godina

Sankcionisanje prolaska na žuto apsolutno je zrelo za preispitivanje pred nadležnim organima. Ili menjajte zakon, ili ukidajte žuto. Ovo je već metastaza sistema koji će sam sebe na kraju pojesti.

joey

pre 12 godina

sta cu ja koji nisam iz BG i ne poznajem ga i slucajno uletim u zutu traku, da li s zute trake lepo ofarbane i vidljive i danju i nocu? da lu su unapred oznacene? da li su kamere oznacene?
naravno da cu da kupim sprej

. . .

pre 12 godina

Kamere za crveno svetlo, za zutu traku i sl. su OK, ali za prekoracenje brzine. . . To je vece zlo nego samo prekoracenje brzine. Kad ste u ulici gde znate da imate kameru za brzinu vise vremena cete provesti gledajuci u brzinometar no u ono sto se desava oko vas, jer znate da ako idete malo brze kazna stize. . . Poenta tih kamera ne bi trebala da bude opterecenje vozacu (sto one za brzinu svakako jesu) vec da uticu na vozaca da bude obazriviji. Npr. na crveno covek ce da stane bilo kamere ili ne, u zutu traku isto nece ulaziti i tu kamera ne ometa njegovu voznju ninakoji nacin, dok kamera za brzinu tera vozaca da konstantno gleda u brzinometar jer evo 100m je vozio 5km/h brze od propisanog pa leti kazna, a ako bleji u brzinometar vozac ce da prodje istih tih 100, bez prevelike obazrivosti na put pa sad mozda nekog udari mozda ne. . . Takodje da brzinske kamere nisu nista dobro, mozete se uveriti i na primeru Britanije gde su one odavno uvedene i na kraju se ispostavilo da je negde broj udesa ostao isti kao sto je bio i bez njih, a negde se on cak i povecao upravo zbog toga sto su ljudi vise paznje davali na brzinometar nego na ono sto se desava oko sebe. Jedini razlog zasto drzave drze te kamere (za brzinu) je taj sto one sasvim lepo dopunjuju budzet i nista vise, one za vozaca (bez obzira na to sto ce mu izbaciti novce iz dzepa) nisu dobro.
Vozac treba da je rasterecen u toku voznje, da nije pod stresom i da bude skoncentrisan na voznju i to sta se desava oko njega, da planira u glavi kuda ce da ide da zibegne guzvu ili u slucaju neke nezgode kako da je izbegne (da ima plan sta i kako da radi narednih 30 sekundi), a sa kamerama za brzinu sve se svodi na to da on samo bleji u brzinometar da ne bi dobio kaznu. . . Glupost najobicnija. . .

A sto se tice onih kretena sto stvarno voze 150km/h gde treba 30km/h ti problemi se resavaju tako sto ih policija HAPSI a sudstvo SALJE NA ROBIJU!!! Kamere taj problem ne resavaju jer ti mogu da uzmu i neku drugu ulicu pa da tamo raspale jos vise, a kamere nema da to zabelezi i onda nikom nista. . .
I drzava srbija ako hoce da resi probleme u saobracaju treba da pocne da kaznjava po principu ni po babi ni po stricevima sve zive, a ne da se oni sa vezama uvek izvlace jer oni najvise belaja i prave. . .

Diletanti nam pišu zakone

pre 12 godina

Voleo bih da mi neko kaže koji je to "genijalni um" smislio da se prolazak na žuto i prolazak na crveno tretiraju kao dva podjednako opasna prekršaja i da se samim tim podjednako rigorozno kažnjavaju?

Opel/87

pre 12 godina

Pre neki dan video sam saobracajku, direktnu posledicu novog zakona. Covek je, na pancevackom putu, ostro kocio na zuto jer ne postoji trepcuce zeleno, i drugi auto, iza njega je naleteo. Molio bih genija koji je izmislio da zuto=crveno da mi objasni sta da se radi kada vozite 60 km/h i na 50 m ili 30 m od vas upali se zuto.

Pera

pre 12 godina

U junu je zabelezeno stravicno povecanje broja poginulih a zbog cega je i donet ovaj zakon. Uz zal za izgubljenim zivotima, pogledajte malo gde i kada su se desavale te nesrece, uglavnom u nocnim casovima, van grada, uz znatna prekoracenja brzine i voznje pod alkoholom. Niko nije poginuo tako sto je vozio pijan 130kmh u sred bela dana po najgorem spicu. Zakljucak je: onaj ko je bio bahat i imao "death wish" i pre nogog zakona a zbog kojih je i donet zakon, i dalje isto vozi, a mi normalni cemo tokom celog dana placati enormne kazne za prolazak na zuto ili sto smo vozii 57kmh. E pa ne moze niko od genija iz Agencije za bezbednost da me ubedi kako je to za dobro svih nas i ocuvanje zivota...

Teodor

pre 12 godina

Definitivno u ovom gradu Beogradu u kome zivim (za ostale ne znam), mi, koji normalno vozimo, uredno se parkiramo i placamo parkiranje, svakako napravimo i poneki sitan prekrsaj, ali NISMO BAHATI, smo ti koji su meta, ako ne zakonodavca, onda onoga ko sprovodi taj isti zakon, za dranje i uzimanje novca. Ostala bahata bratija moze i dalje da vozi po starom, da se parkira gde hoce, a oni koji bi upravo takve vozace trebalo prvenstveno da "jure", zmure, sagnu glavu i pronadju nekog od "nas" da popune svoju dnevnu kvotu, propisanu ko zna kada i ko zna od kog "nacelnika" i "strucnjaka" za saobracaj. Da li vi mislite oni ovo citaju? Da li oni ikada prodju pojasom izmedju Cara Dusana i Vasine i izduzuju vratove da bi bili u stanju da osmotre da li mogu da prodju raskrsnice u tom pojasu, zakrcene na uglovima VOZILIMA BAHATIH VOZACA koje niko NE DIRA. Alo gospodo, kome i o cemu mi pricamo. Mi smo ocigledno ovce za sisanje.

Nemanja

pre 12 godina

Pre neki dan mi stigla kazna za zutu traku kod sajma... I to zbog cega? Zato sto sam se ukljucujuci na puta (izlazak sa Sajma) vozio 5m zutom trakom jer je jedan lik kocio da me propusti pa ubrzao, i ja da ne udarim u njega nastavim zutom... Nigde nikoga, subota bila, taj lik, jos jedna kola i ja, al covek krenuo da me pusta... I na snimku se vidi da kocim i da je levi migavac non sto ukljucen, al dzaba... I sad ja koji se pridrzavam zakona za sve, i nikad ama bas nikad ne vozim u zutoj traci platim kaznu (6000) zbog toga! A juce covek sa dzipom u Kralja Milana cepa zutom trakom, i niko nista... I sad ce neko da mi prica da je to zbog bezbednosti...

Radovan

pre 12 godina

U opšte ne gledam u brzinomer, vozim 40 km/h u gradu.
Prvo sam se bunio na takve vozače što usporavaju saobraćaj, a onda sam shvatio.
Skoro 30% prekršaja sam u startu eliminisao. Zbog sporije vožnje, mogu lako da reagujem i još 30% prekršaja da izbegnem.
Predlažem državi da maksimalnu brzinu u gradovima sa 50 km/h smanje na 40 eventualno 30 km/h.

Bezbednost na prvom mestu, baš me briga za probleme saobraćajnih inženjera da povećaju protok saobraćaja. Vozim kao penzioner.
Ako hoće gužvu na ulicama, dobiće je.
A kada se pojave neke uzbrdice, usponi, serpentine i planine, onda opletem.
Pešaci su jako bezobrazni na pešačkom prelazu i nisu baš uviđajni, pogotovo kada je pešački na sredini puta.
A o školi i đacima da ne pričam. Oni što tek natrčavaju na kola, još hoće da se popnu na šoferku. Nabaviću jače i dodatne prskalice usmerene van auta, pa kada neko derište natrči na auto, kao leptirice na sijalicu, a ja pritisnem vodeni pištolj. Kod škola, najbezbednije je da gurate auto kako ne bi ste neko razulareno i sa lanca otpušteno derište, zgazili pri 30 km/h.
Moja mašina od 75 ks i 20 godina staža, može u 4. brzini da ide 40 km/h na gas.

timi

pre 12 godina

Pocela je i kradja tablica tako da tablice uopste ne odgovaraju snimljenom automobilu,pa ih cak i vracaju posle voznje na auta koji se malo voze

VOzač

pre 12 godina

Tu priču da tako lažu samo sebe sačuvajte za promociju zakona o saobraćaju u nekom vrtiću, ako vam i deca više poveruju. U ovoj zemlji se lažovčine i bagra uvek izvuku a pošteni plaćaju.

Aleksandar

pre 12 godina

Sve bi ljudi ucinili samo da ne placaju kazne. A da li su pomislili ikada da malo pazljivije i normalnije voze? Em su u kolima, em im se opet zuri bilo kuda. A tek oni sto voze i razglabaju na mobilni. Muka. Pa ni ti ne gledaju kojom brzinom voze, niti gledaju ko prelazi ulicu. Pre jedno 4 nedelje, zamalo da me zgazi vozac autobusa. Prelazi neka starija zena ispred mene i kako je presla ulicu, tako vozac dade gas i meni tik ispred nosa prodje. Uz to sto je stao na pedalu, blentao je u desnu stranu i brbljao na mobilni. Grunuo sam mu nogom autobus i ispsovao sve zivo. I znam da me je cuo, jer mu je prozor bio otvoren. Da je stao, neko bi plakao, a to ne bi bio ja. I dobro mu je sto nije stao. On bi zavrsio na urgentnom na vadjenju mobilnog iz mesta gde sunce ne sija.
Da ne pricam o jednom prelazu koji se nalazi kod Crvenog krsta. Tu niko zivi nece da stane. A i kad krenes preko pesackog, mozes opusteno biti zgazen. Cega sam se sve nagledao. Od trudnica, do bakica i nas mladjih.

Diletanti nam pišu zakone

pre 12 godina

@ Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

Ukratko – niste u pravu, crveno i žuto svetlo JESU izjednačena u pogledu visine kazne.
Pročitajte pravu verziju zakona na sajtu Ministarstva infrastrukture:
http://mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja.pdf

Znači, to za crveno, žuto, zeleno itd. svetlo su TAČKE (koje pripadaju stavu 1), a ne STAVOVI. (Da sad ne ulazim u to ko je i zbog čega na sajtu MUP-a objavio ovu izbrljanu verziju po kojoj tačke izgledaju kao stavovi pa time dovode čitaoce u zabludu). Dakle, član 142. stav 2. glasi:

"Vozač ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz."

A u stavu 1. je, pod tačkama 1, 2, 4 definisano u kojim slučajevima je prolaz zabranjen (crveno svetlo, žuto svetlo, istovremeno uključeno žuto i crveno svetlo).

Molim Vas da, kad nešto ne znate ili niste sigurni, ne širite dezinformacije, jer time dovodite i druge u zabludu.

Zar je tako teško priznati grešku?

pre 12 godina

(Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč", 1. jul 2011 16:21)


Dobro, majstore, kad si tako uporan, hajde pogledaj još jednom u ZOBS i odgovori sledeće:
a) kolika je novčana kazna za prolazak na crveno, a kolika za prolazak ("neopravdan") na žuto?
b) koliko se kaznenih poena dobija za prolazak na crveno, a koliko za prolazak ("neopravdan") na žuto?
c) na koliko meseci se dobija zabrana vožnje za prolazak na crveno, a na koliko meseci za prolazak ("neopravdan") na žuto?

Odgovor na sva tri pitanja je sasvim jednostavan – ISTE su kazne i za prolazak na crveno, i za prolazak ("neopravdan") na žuto – i u pogledu visine novčane kazne, i u broju kaznenih poena, i u vremenskom trajanju zabrane vožnje, iako se ova dva prekršaja ne mogu međusobno porediti po svojoj težini.

Nemanja

pre 12 godina

@(Dragan, 28. jun 2011 09:23)
Za moj prekrsaj (zuta traka, opisao sam ga u prethodnom komentaru) je stigla za oko 22-23 dana tj. tek je stigla pre 2-3 dana za pocetak juna.

Milenko

pre 12 godina

A koliko puta su ulovili vozila vlade i drugih državnih tela koja bez rotacije voze kao ludaci. Oni idalje prolaze kroz crveno iako im to zakon o saobraćaju striktno zabranjuje.

Tehnologija je čudo, jel'da?

pre 12 godina

(Aleksandar, 28. jun 2011 12:17)

Naravno dečko i funkcioniše odlično. Ja sam inače fotograf po profesiji i mogu ti reći da treba da si mnogo dobar da fokusiraš u takvim uslovima posebno u uslovima lošeg osvetljenja tj noću (još je gore uz korišćenje svetlosnog snopa u funkciji blica itd...).
Samo nemoj da kupuješ nešto pre nego što ne proveriš na internetu da li je original.
Evo jednog za primer, imaš i video kako to radi: http://www.photoblocker.com/

Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

pre 12 godina

@ Diletanti nam pišu zakone

Evo linka ZOBS-a sa sajta najnadležnije institucije, tojest Narodne skupštine:
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/doc/zakoni/2009/1431-09.zip

Dakle, član 142 glasi:

"Светлосни саобраћајни знакови из члана 137. став 1. и чл. 138. и 140. овог закона имају следеће значење:
1) црвено светло – забрањен пролаз,
2) жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака,
3) зелено светло – дозвољен пролаз,
4) истовремено укључено жуто и црвено светло – забрањен пролаз и наговештај да ће се укључити зелено светло,
5) трепћуће жуто светло – обавеза за све учеснике у саобраћају да се крећу уз повећану опрезност,
6) трепћуће зелено светло – дозвољен пролаз и наговештај скорог престанка дозвољеног пролаза укључењем жутог, а затим црвеног светла.

Возач не сме проћи светлосни саобраћајни знак из става 1. овог члана када му је тим знаком забрањен пролаз."

Ukratko, vozač se kažnjava u skladu sa članom 331, tačka 39 za saobraćajni prekršaj određen prethodno citiranim članom 142, stav 2, zato što "ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz".

Prema tački 2) ovog stava, "жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака",

zadržana je smisao zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji su važili i pre novog ZOBS-a, u pogledu značenja žutog svetla semafora i lične procene vozača da li može bezbedno da zaustavi vozilo ispred navedenog znaka ili ne može da bezbedno zaustavi vozilo ispred navedenog znaka. Dakle, u odnosu na odredbe zakona o saobraćaju donetog npr. 1981. godine, u pogledu žutog svetla ništa bitno nije promenjeno, tako da se vozač, u skladu sa važećim zanoskim odredbama, ne može prekršajno kazniti ukoliko prođe na žuto svetlo semafora ukoliko je ispravno procenio da neće imati dovoljno vremena i prostora da zaustavi vozilo ispred svetlosnog saobraćajnog znaka (semafora).

Dakle, ostajem pri tome da crveno i žuto svetlo semafora nisu izjednačeni u ZOBS-u u pogledu kaznenih odredbi. I, da budem precizniji, treba razlikovati namerno prolaženje na žuto, u situaciji kada vozač može pravovremeno i bezbedno da zaustavi vozilo, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja. Isto kao što treba razlikovati prolaženje na žuto svetlo u situaciji kada vozač ne može pravovremeno i bezbedno da zaustavi vozilo ispred svetlosnog saobraćajnog znaka, čime ne ugrožava bezbednost saobraćaja - a u suprotnom, naglim kočenjem i procenjenim zaustavljanjem u zoni raskrsnice, vozač bi ugrozio bezbednost saobraćaja.

Hvala unapred na odgovoru

pre 12 godina

@ (Tehnologija je čudo, jel'da?, 1. jul 2011 14:47)

Da li je i koliko taj sprej pouzdan i pri dnevnim uslovima, tj. pri dnevnom svetlu?

Aleksandar

pre 12 godina

@Tehnologija je čudo, jel'da?

Foto-reflektivni sprejevi funkcionisu samo ako kamera koristi jak izvor svetlosti (blic recimo), lepo je to napisano i na linku koji si ostavio, sto nije slucaj sa nasim kamerama u dnevnom modu (sem, cini mi se, one na uglu Cvijiceve i Starine Novaka koja i danju `blica`). U suprotnom tablica bi bila necitljiva i golim okom jer aparat lovi iste one fotone koji se dovuku i do tvog oka. Sprejevi i pokrivaci za tablice koji se sluze trikom retro-refleksije (poput tzv. `macjih ociju` samo u razredjenijoj i sitnijoj varijanti da bi se tablice videle golim okom) u 90% slucajeva su cisto bacanje para - ko ne veruje moze da proveri par epizoda Mythbusters-a koji su i sami testirali vecinu tih gluposti. No dobro, dok je ovaca...

Druga, daleko efektivnija, varijanta je napraviti jak izvor infracrvene svetlosti oko tablica (10-ak IR 0.5-1W LED-ova bi bilo dovoljno) - s obzirom da su sve danasnje kamere digitalne i vecina koristi CCD senzore, isti love i elektromagnetno zracenje van vidljivog spektra i posebno su osetljivi na IR region. To se, doduse, lasno resava postavljanjem IR filtera na kamere ali ne znamo da li su isti postavljeni na kamere kod nas.

Treca, i najjednostavnija varijanta je - ne ciniti prekrsaje.

QQQ

pre 12 godina

Gde se taj sprej moze kupiti u Srbiji?
(nikola, 2. jul 2011 12:17)

Kada vidim kako je napisan ovaj zakon,ko ga je pisao, kako se sprovodi u delo, i kako se tumaci zuto/crveno, ovaj sprej ces najverovatnije uskoro moci da kupis kod saobracajne policije i to "legalno" sa sve fiskalnim racunom.

Ovaj sprej sam vidjao na Limundu ali bio je dosta jeftiniji negde oko 500din koliko se secam.original ili ne, pojma nemam,ali sumnjam u kvalitet tog resenja po dnevnoj svetlosti.

Pitam se dali su nasi postavili table na granicene prelaze da je zuto/crveno jedno te isto ,jer ako nisu ima da ih tuze stranci, a i nasi gastosi samo tako, ali nema veze sve cemo mi to platiti iz budzeta.

Nenad011

pre 12 godina

Komsijske dozvole se lako resavaju, dopuniti zakon frazom da vlasnik vozila odgovara bez obzira ko je vozio. U mnogo zemalja je vlasik odgovoran ako da nekome vozilo a taj izazove saobracajni prekrsaj. Vlasnik treba da razmislja kome je dao auto a ne drzava da juri okolo.

Rade

pre 12 godina

Sve je to u redu nego kada će neko biti uhapšen ili makar kažnjen za prekopanu a ne okrpljenu ulicu, za ne saniranu udarnu rupu, za loše i nepregledno postavljen saobraćajni znak, za ne popravljene već izgužvane štrčeće ležeće policajce. Dajte nam odgovor g.dine Stojanoviću i Okanoviću.

Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

pre 12 godina

Žuto i crveno svetlo semafora nisu izjednačeni u ZOBS u pogledu kaznenih odredbi. Evo linka
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.pdf
pa čitajte. Ako vam nije jasno, pročitajte još jednom, a ako vam ni tada nije jasno, razjašnjenje je sledeće.

Pročitajte član 142, stav 1, stav 2 (crveno svetlo), stav 3 (žuto svetlo) i stav 4 (zeleno svetlo). Zatim nađite član 331. ("Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara..."), i pročitajte šta piše pod tačkom 39). E, onda ponovo pročitajte član 142, stav 2. [napomena: stav znači rečenica, redak koji je od prethodnog odvojen većim proredom]. Ima li pod tačkom 39)- član 142, stava 3 (žuto svetlo)? Nema!

Aleksandar

pre 12 godina

Sve bi ljudi ucinili samo da ne placaju kazne. A da li su pomislili ikada da malo pazljivije i normalnije voze? Em su u kolima, em im se opet zuri bilo kuda. A tek oni sto voze i razglabaju na mobilni. Muka. Pa ni ti ne gledaju kojom brzinom voze, niti gledaju ko prelazi ulicu. Pre jedno 4 nedelje, zamalo da me zgazi vozac autobusa. Prelazi neka starija zena ispred mene i kako je presla ulicu, tako vozac dade gas i meni tik ispred nosa prodje. Uz to sto je stao na pedalu, blentao je u desnu stranu i brbljao na mobilni. Grunuo sam mu nogom autobus i ispsovao sve zivo. I znam da me je cuo, jer mu je prozor bio otvoren. Da je stao, neko bi plakao, a to ne bi bio ja. I dobro mu je sto nije stao. On bi zavrsio na urgentnom na vadjenju mobilnog iz mesta gde sunce ne sija.
Da ne pricam o jednom prelazu koji se nalazi kod Crvenog krsta. Tu niko zivi nece da stane. A i kad krenes preko pesackog, mozes opusteno biti zgazen. Cega sam se sve nagledao. Od trudnica, do bakica i nas mladjih.

Radovan

pre 12 godina

U opšte ne gledam u brzinomer, vozim 40 km/h u gradu.
Prvo sam se bunio na takve vozače što usporavaju saobraćaj, a onda sam shvatio.
Skoro 30% prekršaja sam u startu eliminisao. Zbog sporije vožnje, mogu lako da reagujem i još 30% prekršaja da izbegnem.
Predlažem državi da maksimalnu brzinu u gradovima sa 50 km/h smanje na 40 eventualno 30 km/h.

Bezbednost na prvom mestu, baš me briga za probleme saobraćajnih inženjera da povećaju protok saobraćaja. Vozim kao penzioner.
Ako hoće gužvu na ulicama, dobiće je.
A kada se pojave neke uzbrdice, usponi, serpentine i planine, onda opletem.
Pešaci su jako bezobrazni na pešačkom prelazu i nisu baš uviđajni, pogotovo kada je pešački na sredini puta.
A o školi i đacima da ne pričam. Oni što tek natrčavaju na kola, još hoće da se popnu na šoferku. Nabaviću jače i dodatne prskalice usmerene van auta, pa kada neko derište natrči na auto, kao leptirice na sijalicu, a ja pritisnem vodeni pištolj. Kod škola, najbezbednije je da gurate auto kako ne bi ste neko razulareno i sa lanca otpušteno derište, zgazili pri 30 km/h.
Moja mašina od 75 ks i 20 godina staža, može u 4. brzini da ide 40 km/h na gas.

joey

pre 12 godina

sta cu ja koji nisam iz BG i ne poznajem ga i slucajno uletim u zutu traku, da li s zute trake lepo ofarbane i vidljive i danju i nocu? da lu su unapred oznacene? da li su kamere oznacene?
naravno da cu da kupim sprej

Nenad011

pre 12 godina

Komsijske dozvole se lako resavaju, dopuniti zakon frazom da vlasnik vozila odgovara bez obzira ko je vozio. U mnogo zemalja je vlasik odgovoran ako da nekome vozilo a taj izazove saobracajni prekrsaj. Vlasnik treba da razmislja kome je dao auto a ne drzava da juri okolo.

Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

pre 12 godina

Žuto i crveno svetlo semafora nisu izjednačeni u ZOBS u pogledu kaznenih odredbi. Evo linka
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.pdf
pa čitajte. Ako vam nije jasno, pročitajte još jednom, a ako vam ni tada nije jasno, razjašnjenje je sledeće.

Pročitajte član 142, stav 1, stav 2 (crveno svetlo), stav 3 (žuto svetlo) i stav 4 (zeleno svetlo). Zatim nađite član 331. ("Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara..."), i pročitajte šta piše pod tačkom 39). E, onda ponovo pročitajte član 142, stav 2. [napomena: stav znači rečenica, redak koji je od prethodnog odvojen većim proredom]. Ima li pod tačkom 39)- član 142, stava 3 (žuto svetlo)? Nema!

Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

pre 12 godina

@ Diletanti nam pišu zakone

Evo linka ZOBS-a sa sajta najnadležnije institucije, tojest Narodne skupštine:
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/doc/zakoni/2009/1431-09.zip

Dakle, član 142 glasi:

"Светлосни саобраћајни знакови из члана 137. став 1. и чл. 138. и 140. овог закона имају следеће значење:
1) црвено светло – забрањен пролаз,
2) жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака,
3) зелено светло – дозвољен пролаз,
4) истовремено укључено жуто и црвено светло – забрањен пролаз и наговештај да ће се укључити зелено светло,
5) трепћуће жуто светло – обавеза за све учеснике у саобраћају да се крећу уз повећану опрезност,
6) трепћуће зелено светло – дозвољен пролаз и наговештај скорог престанка дозвољеног пролаза укључењем жутог, а затим црвеног светла.

Возач не сме проћи светлосни саобраћајни знак из става 1. овог члана када му је тим знаком забрањен пролаз."

Ukratko, vozač se kažnjava u skladu sa članom 331, tačka 39 za saobraćajni prekršaj određen prethodno citiranim članom 142, stav 2, zato što "ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz".

Prema tački 2) ovog stava, "жуто светло – забрањен пролаз, осим у случају када се возило не може безбедно зауставити испред наведеног знака",

zadržana je smisao zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji su važili i pre novog ZOBS-a, u pogledu značenja žutog svetla semafora i lične procene vozača da li može bezbedno da zaustavi vozilo ispred navedenog znaka ili ne može da bezbedno zaustavi vozilo ispred navedenog znaka. Dakle, u odnosu na odredbe zakona o saobraćaju donetog npr. 1981. godine, u pogledu žutog svetla ništa bitno nije promenjeno, tako da se vozač, u skladu sa važećim zanoskim odredbama, ne može prekršajno kazniti ukoliko prođe na žuto svetlo semafora ukoliko je ispravno procenio da neće imati dovoljno vremena i prostora da zaustavi vozilo ispred svetlosnog saobraćajnog znaka (semafora).

Dakle, ostajem pri tome da crveno i žuto svetlo semafora nisu izjednačeni u ZOBS-u u pogledu kaznenih odredbi. I, da budem precizniji, treba razlikovati namerno prolaženje na žuto, u situaciji kada vozač može pravovremeno i bezbedno da zaustavi vozilo, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja. Isto kao što treba razlikovati prolaženje na žuto svetlo u situaciji kada vozač ne može pravovremeno i bezbedno da zaustavi vozilo ispred svetlosnog saobraćajnog znaka, čime ne ugrožava bezbednost saobraćaja - a u suprotnom, naglim kočenjem i procenjenim zaustavljanjem u zoni raskrsnice, vozač bi ugrozio bezbednost saobraćaja.

Miran

pre 12 godina

Ovo je odavno prevrsilo svaku meru. Citajuci izvode iz Zakona o kaznama za saobracajne prekrsaje imam neodoljivi osecaj da je Zakon pisala Inkvizicija i da je jedina stvar koja se postigla ovakvim Zakonom SIRENJE STRAHA medju vozacima. Vozim preko 30 godina i do sada nisam imao nikakvih problema u saobracaju. I polagao sam vozacki ispit u nekim drugim vremenima i pod nekim drugim uslovima. Presao sam par miliona kilometara i provozao se bezmalo po celoj Evropi, vozio u Americi i Kanadi i Bliskom Istoku. Iskustveno znam da je osnovni preduslov za bezbednu i sigurnu voznju opustenost i smirenost vozaca. Ono sto me sada obuzima kada sednem za volan automobila u Beogradu je STRAH. Da, strah. Strah od svega i svakoga.
Da se razumemo, ako neko misli da se u gradu od 2 i po miliona stanovnika moze svakodnevno voziti i da se ama bas nikada ne napravi i najmanji prekrsaj, grdno se vara. To jednostavno nije moguce. A kamere rade li rade. Da ne govorimo o zatvoru, negativnim poenima, zabrani upravljanja vozilom. Spomenimo samo da je prosecna kazna veca od prosecne plate u ovoj drzavi!!! U moje vreme zuto svetlo je sluzilo da se zavrsi zapoceta radnja vozilom - tako je pisalo u tadasnjem Zakonu. Danas Zakon kaze: ZUTO je ISTO sto i CRVENO! Pa kad je tako, nemojte trositi pare od poreza gradjana i izbacite ZUTO sa semafora!, jel kako ste krenuli uskoro ce i ZELENO dobiti isti tretman. Ovakvim zakonom niste resili problem BAHATIH vozaca (citaj manijaka) vec ste samo nasli nacin kako da napunite budzet velikim brojem kazni obicnim - svakodnevnim vozacima. Da ne bude zabune, ne govorim o onima koji voze zutom trakom, ne govorim o onima koji divljaju ulicama grada, ne govorim o onima koji jure pesake po pesackim prelazima. Govorim o onim vozacima koji danas sedaju za volan sa NEMALIM strahom od mogucnosxti da im zivot pretvorite u pakao saljuci ci ih u ZATVOR na mesec-dva ili uzimajuci im tromesecnu-cetvoromesecnu platu jer su "zakacili" zuto svetlo.
Ako ne znate o cemu govorim, podseticu vas da se po Dorcolu svaku raskrsnicu smanjili pravljenjem tzv. "bubrega" kako bi sprecili nesavesne da parkiraju na raskrsnici. Znate li koja je razlika pre i nakon prepravke raskrsnica? PRE se moglo proci kada parkiraju, a POSLE ne moze. A koliko ste vozila odneli? Niti jednog. Gledam to svakodnevno sa prozora.
Svaki Zakon ovoga tipa je napravljen da od mase ljudi uzme sto vise novca a ne da regulise ponasanje. nije ni cudo, Zakon u Srbiji je donala policija! Uostalom kao i ove smesne "nove" tablice. Znate li zasto u Srbiji NE postoji Ministarstvo saobracaja?

. . .

pre 12 godina

Kamere za crveno svetlo, za zutu traku i sl. su OK, ali za prekoracenje brzine. . . To je vece zlo nego samo prekoracenje brzine. Kad ste u ulici gde znate da imate kameru za brzinu vise vremena cete provesti gledajuci u brzinometar no u ono sto se desava oko vas, jer znate da ako idete malo brze kazna stize. . . Poenta tih kamera ne bi trebala da bude opterecenje vozacu (sto one za brzinu svakako jesu) vec da uticu na vozaca da bude obazriviji. Npr. na crveno covek ce da stane bilo kamere ili ne, u zutu traku isto nece ulaziti i tu kamera ne ometa njegovu voznju ninakoji nacin, dok kamera za brzinu tera vozaca da konstantno gleda u brzinometar jer evo 100m je vozio 5km/h brze od propisanog pa leti kazna, a ako bleji u brzinometar vozac ce da prodje istih tih 100, bez prevelike obazrivosti na put pa sad mozda nekog udari mozda ne. . . Takodje da brzinske kamere nisu nista dobro, mozete se uveriti i na primeru Britanije gde su one odavno uvedene i na kraju se ispostavilo da je negde broj udesa ostao isti kao sto je bio i bez njih, a negde se on cak i povecao upravo zbog toga sto su ljudi vise paznje davali na brzinometar nego na ono sto se desava oko sebe. Jedini razlog zasto drzave drze te kamere (za brzinu) je taj sto one sasvim lepo dopunjuju budzet i nista vise, one za vozaca (bez obzira na to sto ce mu izbaciti novce iz dzepa) nisu dobro.
Vozac treba da je rasterecen u toku voznje, da nije pod stresom i da bude skoncentrisan na voznju i to sta se desava oko njega, da planira u glavi kuda ce da ide da zibegne guzvu ili u slucaju neke nezgode kako da je izbegne (da ima plan sta i kako da radi narednih 30 sekundi), a sa kamerama za brzinu sve se svodi na to da on samo bleji u brzinometar da ne bi dobio kaznu. . . Glupost najobicnija. . .

A sto se tice onih kretena sto stvarno voze 150km/h gde treba 30km/h ti problemi se resavaju tako sto ih policija HAPSI a sudstvo SALJE NA ROBIJU!!! Kamere taj problem ne resavaju jer ti mogu da uzmu i neku drugu ulicu pa da tamo raspale jos vise, a kamere nema da to zabelezi i onda nikom nista. . .
I drzava srbija ako hoce da resi probleme u saobracaju treba da pocne da kaznjava po principu ni po babi ni po stricevima sve zive, a ne da se oni sa vezama uvek izvlace jer oni najvise belaja i prave. . .

Dikh tu kava

pre 12 godina

Sankcionisanje prolaska na žuto apsolutno je zrelo za preispitivanje pred nadležnim organima. Ili menjajte zakon, ili ukidajte žuto. Ovo je već metastaza sistema koji će sam sebe na kraju pojesti.

Aleksandar

pre 12 godina

@Tehnologija je čudo, jel'da?

Foto-reflektivni sprejevi funkcionisu samo ako kamera koristi jak izvor svetlosti (blic recimo), lepo je to napisano i na linku koji si ostavio, sto nije slucaj sa nasim kamerama u dnevnom modu (sem, cini mi se, one na uglu Cvijiceve i Starine Novaka koja i danju `blica`). U suprotnom tablica bi bila necitljiva i golim okom jer aparat lovi iste one fotone koji se dovuku i do tvog oka. Sprejevi i pokrivaci za tablice koji se sluze trikom retro-refleksije (poput tzv. `macjih ociju` samo u razredjenijoj i sitnijoj varijanti da bi se tablice videle golim okom) u 90% slucajeva su cisto bacanje para - ko ne veruje moze da proveri par epizoda Mythbusters-a koji su i sami testirali vecinu tih gluposti. No dobro, dok je ovaca...

Druga, daleko efektivnija, varijanta je napraviti jak izvor infracrvene svetlosti oko tablica (10-ak IR 0.5-1W LED-ova bi bilo dovoljno) - s obzirom da su sve danasnje kamere digitalne i vecina koristi CCD senzore, isti love i elektromagnetno zracenje van vidljivog spektra i posebno su osetljivi na IR region. To se, doduse, lasno resava postavljanjem IR filtera na kamere ali ne znamo da li su isti postavljeni na kamere kod nas.

Treca, i najjednostavnija varijanta je - ne ciniti prekrsaje.

Tehnologija je čudo, jel'da?

pre 12 godina

(Aleksandar, 28. jun 2011 12:17)

Naravno dečko i funkcioniše odlično. Ja sam inače fotograf po profesiji i mogu ti reći da treba da si mnogo dobar da fokusiraš u takvim uslovima posebno u uslovima lošeg osvetljenja tj noću (još je gore uz korišćenje svetlosnog snopa u funkciji blica itd...).
Samo nemoj da kupuješ nešto pre nego što ne proveriš na internetu da li je original.
Evo jednog za primer, imaš i video kako to radi: http://www.photoblocker.com/

timi

pre 12 godina

Pocela je i kradja tablica tako da tablice uopste ne odgovaraju snimljenom automobilu,pa ih cak i vracaju posle voznje na auta koji se malo voze

Opel/87

pre 12 godina

Pre neki dan video sam saobracajku, direktnu posledicu novog zakona. Covek je, na pancevackom putu, ostro kocio na zuto jer ne postoji trepcuce zeleno, i drugi auto, iza njega je naleteo. Molio bih genija koji je izmislio da zuto=crveno da mi objasni sta da se radi kada vozite 60 km/h i na 50 m ili 30 m od vas upali se zuto.

Diletanti nam pišu zakone

pre 12 godina

@ Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč"

Ukratko – niste u pravu, crveno i žuto svetlo JESU izjednačena u pogledu visine kazne.
Pročitajte pravu verziju zakona na sajtu Ministarstva infrastrukture:
http://mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja.pdf

Znači, to za crveno, žuto, zeleno itd. svetlo su TAČKE (koje pripadaju stavu 1), a ne STAVOVI. (Da sad ne ulazim u to ko je i zbog čega na sajtu MUP-a objavio ovu izbrljanu verziju po kojoj tačke izgledaju kao stavovi pa time dovode čitaoce u zabludu). Dakle, član 142. stav 2. glasi:

"Vozač ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz."

A u stavu 1. je, pod tačkama 1, 2, 4 definisano u kojim slučajevima je prolaz zabranjen (crveno svetlo, žuto svetlo, istovremeno uključeno žuto i crveno svetlo).

Molim Vas da, kad nešto ne znate ili niste sigurni, ne širite dezinformacije, jer time dovodite i druge u zabludu.

Hvala unapred na odgovoru

pre 12 godina

@ (Tehnologija je čudo, jel'da?, 1. jul 2011 14:47)

Da li je i koliko taj sprej pouzdan i pri dnevnim uslovima, tj. pri dnevnom svetlu?

Zar je tako teško priznati grešku?

pre 12 godina

(Funkcionalna pismenost vs. verovanje "na reč", 1. jul 2011 16:21)


Dobro, majstore, kad si tako uporan, hajde pogledaj još jednom u ZOBS i odgovori sledeće:
a) kolika je novčana kazna za prolazak na crveno, a kolika za prolazak ("neopravdan") na žuto?
b) koliko se kaznenih poena dobija za prolazak na crveno, a koliko za prolazak ("neopravdan") na žuto?
c) na koliko meseci se dobija zabrana vožnje za prolazak na crveno, a na koliko meseci za prolazak ("neopravdan") na žuto?

Odgovor na sva tri pitanja je sasvim jednostavan – ISTE su kazne i za prolazak na crveno, i za prolazak ("neopravdan") na žuto – i u pogledu visine novčane kazne, i u broju kaznenih poena, i u vremenskom trajanju zabrane vožnje, iako se ova dva prekršaja ne mogu međusobno porediti po svojoj težini.

Diletanti nam pišu zakone

pre 12 godina

Voleo bih da mi neko kaže koji je to "genijalni um" smislio da se prolazak na žuto i prolazak na crveno tretiraju kao dva podjednako opasna prekršaja i da se samim tim podjednako rigorozno kažnjavaju?

Pera

pre 12 godina

U junu je zabelezeno stravicno povecanje broja poginulih a zbog cega je i donet ovaj zakon. Uz zal za izgubljenim zivotima, pogledajte malo gde i kada su se desavale te nesrece, uglavnom u nocnim casovima, van grada, uz znatna prekoracenja brzine i voznje pod alkoholom. Niko nije poginuo tako sto je vozio pijan 130kmh u sred bela dana po najgorem spicu. Zakljucak je: onaj ko je bio bahat i imao "death wish" i pre nogog zakona a zbog kojih je i donet zakon, i dalje isto vozi, a mi normalni cemo tokom celog dana placati enormne kazne za prolazak na zuto ili sto smo vozii 57kmh. E pa ne moze niko od genija iz Agencije za bezbednost da me ubedi kako je to za dobro svih nas i ocuvanje zivota...

Teodor

pre 12 godina

Definitivno u ovom gradu Beogradu u kome zivim (za ostale ne znam), mi, koji normalno vozimo, uredno se parkiramo i placamo parkiranje, svakako napravimo i poneki sitan prekrsaj, ali NISMO BAHATI, smo ti koji su meta, ako ne zakonodavca, onda onoga ko sprovodi taj isti zakon, za dranje i uzimanje novca. Ostala bahata bratija moze i dalje da vozi po starom, da se parkira gde hoce, a oni koji bi upravo takve vozace trebalo prvenstveno da "jure", zmure, sagnu glavu i pronadju nekog od "nas" da popune svoju dnevnu kvotu, propisanu ko zna kada i ko zna od kog "nacelnika" i "strucnjaka" za saobracaj. Da li vi mislite oni ovo citaju? Da li oni ikada prodju pojasom izmedju Cara Dusana i Vasine i izduzuju vratove da bi bili u stanju da osmotre da li mogu da prodju raskrsnice u tom pojasu, zakrcene na uglovima VOZILIMA BAHATIH VOZACA koje niko NE DIRA. Alo gospodo, kome i o cemu mi pricamo. Mi smo ocigledno ovce za sisanje.

Nemanja

pre 12 godina

Pre neki dan mi stigla kazna za zutu traku kod sajma... I to zbog cega? Zato sto sam se ukljucujuci na puta (izlazak sa Sajma) vozio 5m zutom trakom jer je jedan lik kocio da me propusti pa ubrzao, i ja da ne udarim u njega nastavim zutom... Nigde nikoga, subota bila, taj lik, jos jedna kola i ja, al covek krenuo da me pusta... I na snimku se vidi da kocim i da je levi migavac non sto ukljucen, al dzaba... I sad ja koji se pridrzavam zakona za sve, i nikad ama bas nikad ne vozim u zutoj traci platim kaznu (6000) zbog toga! A juce covek sa dzipom u Kralja Milana cepa zutom trakom, i niko nista... I sad ce neko da mi prica da je to zbog bezbednosti...

VOzač

pre 12 godina

Tu priču da tako lažu samo sebe sačuvajte za promociju zakona o saobraćaju u nekom vrtiću, ako vam i deca više poveruju. U ovoj zemlji se lažovčine i bagra uvek izvuku a pošteni plaćaju.

Nemanja

pre 12 godina

@(Dragan, 28. jun 2011 09:23)
Za moj prekrsaj (zuta traka, opisao sam ga u prethodnom komentaru) je stigla za oko 22-23 dana tj. tek je stigla pre 2-3 dana za pocetak juna.

Milenko

pre 12 godina

A koliko puta su ulovili vozila vlade i drugih državnih tela koja bez rotacije voze kao ludaci. Oni idalje prolaze kroz crveno iako im to zakon o saobraćaju striktno zabranjuje.

QQQ

pre 12 godina

Gde se taj sprej moze kupiti u Srbiji?
(nikola, 2. jul 2011 12:17)

Kada vidim kako je napisan ovaj zakon,ko ga je pisao, kako se sprovodi u delo, i kako se tumaci zuto/crveno, ovaj sprej ces najverovatnije uskoro moci da kupis kod saobracajne policije i to "legalno" sa sve fiskalnim racunom.

Ovaj sprej sam vidjao na Limundu ali bio je dosta jeftiniji negde oko 500din koliko se secam.original ili ne, pojma nemam,ali sumnjam u kvalitet tog resenja po dnevnoj svetlosti.

Pitam se dali su nasi postavili table na granicene prelaze da je zuto/crveno jedno te isto ,jer ako nisu ima da ih tuze stranci, a i nasi gastosi samo tako, ali nema veze sve cemo mi to platiti iz budzeta.

Rade

pre 12 godina

Sve je to u redu nego kada će neko biti uhapšen ili makar kažnjen za prekopanu a ne okrpljenu ulicu, za ne saniranu udarnu rupu, za loše i nepregledno postavljen saobraćajni znak, za ne popravljene već izgužvane štrčeće ležeće policajce. Dajte nam odgovor g.dine Stojanoviću i Okanoviću.