1. Da da, moje misljenje je bazirano na predrasudama isto kao i onih koji tvrde da se motorom moze kociti. Ti si unikat, mozes kociti motorom bio automatik ili manuelni. Tercel voze samo zene prema tome jasno je kakav si vozac. Iskusan vozac ne zna da se motorom moze kociti- fenomen.
  (Levy, 4. oktobar 2022 19:04)

  Ja pomislih na tren da si samo sarlatan, a kad ono ti i polupismen.

  A sto se tice kocenja motorom, to ostavljem tebi i ostalim Sumaherima sto ginu po Srbiji svakog dana. Verovatno zato sto znaju da 'voze'. Meni kocnice traju 60,000 km u proseku pa sto bi se sada zanosio idejom o obaveznom kocenju motorom da bi odgodio promenu kocnica za 2,000 km ili ustedeo 350 ml benzina. BTW, Tercel su vozili oni kojima je bio potreban ekonomicni transport i malo do nimalo odrzavanja.
  (Guliver, 5. oktobar 2022 02:30)

  # Link komentara

 2. Dosta dugo vozim automatike i dsg i cvt i one stare sa 4 brzine.. vec 20 godina. Automatski menjac je buducnost. Ovi novi se ne kvare moze i 300k da se predje. U principu automatske menjace ne pravi toyota nego ih kuouje od vise japanskih firmi. Jeste cvt je premium u svojoj klasi. Malo je glasan motor na dosta obrtja. Jedno vreme vw je imao problem sa dsg menjacem, neki simensov deo je bio u pitnaju , oni bosovi su bili dobri. Treba bezati od suUkija koji ima robotic menjac.
  (David, 4. oktobar 2022 22:33)

  # Link komentara

 3. Pa naravno! Treca je decenija 21. veka: u toku je razvoj auta na elektricni pogon i samovozecih auta kojima upravljaju algoritmi vestacke intelgencije, zasto bi iko danas saltao brzine?
  (Vladimir, 4. oktobar 2022 21:38)

  # Link komentara

 4. Automatik. Gas i kocnica i to je to. Uvek sam mrzeo kvacilo.
  (Miki, 4. oktobar 2022 20:05)

  # Link komentara

 5. Vozim Hyundai Creta 2022 automatik, savrsen autic. 20000 dolara nov.
  (Vladimir, 4. oktobar 2022 19:45)

  # Link komentara

 6. Još uvek imam svoj prvi F150 is 1981 godine, manual 4 speed 4x4, long box. Toyotu tercel sam vozio nekoliko meseci, isto 4 speed manual. Sve ostalo što sam vozio su bili automatic. A što se snega tiče, živeo sam poduži period u Whitehorse. U stvari tvoje mišljenje je Bazirano na predrasudama, a moje na iskustvu.
  (Guliver

  Da da, moje misljenje je bazirano na predrasudama isto kao i onih koji tvrde da se motorom moze kociti. Ti si unikat, mozes kociti motorom bio automatik ili manuelni. Tercel voze samo zene prema tome jasno je kakav si vozac. Iskusan vozac ne zna da se motorom moze kociti- fenomen.
  (Levy, 4. oktobar 2022 19:04)

  # Link komentara

 7. nema šta da misliš, ja sam ga vozio, ne bih pisao napamet. Imaju "wet" i "dry" DSG. Ovaj suvi je sa 7 brzina, ovaj "mokri" je sa 6 brzina. Koliko sam primetio modeli sa 1.6 dizel motorom imaju taj suvi sa 7 brzina a ovi sa 2.0 motorom taj "mokri" sa 6 bzina. Šta je tehnička pozadina ne znam tačno, naišao sam negde na podatak da se ovi sa 7 brzina ugrađuju u modele sa motorima do određene snage i obrtnog momenta a ovi sa 6 brzina u modele sa motorima preko te snage.
  (Bane, 4. oktobar 2022 10:30) 
  Od redizajna b8ice su im svi DSGovi(kod pasata) sad sa 7 brzina. I tu ima par razlicitih menjaca zavisi koliko snage mogu da podnesu, npr onaj bitdi sa 240ks nema isti menjac kao tdi sa "samo" 190 ili 200ks, iako oba imaju 7 brzina
  (Miki, 4. oktobar 2022 16:56)

  # Link komentara

 8. Bane

  Vozim B7 sa tim 6-brzinskim DSG i ponaša se skroz normalno, zato mi je bilo čudno da kod vas ima te neke "prebačaje" kako ste opisali. Zato sam pomislio da je možda sa 7 stepeni. Znam da su u novijim modelima prešli na 7 i u jačim verzijama motora.
  (gigi, 4. oktobar 2022 13:13)

  # Link komentara

 9. Novi automatici su odlični. Nemaju veze sa onima od pre 20 i kusur godina.
  Prešao sam preko milion kilometara u životu, menjajući Opele, Renoe, Vagene, Subaru, Hondu...od toga poslednja tri automobila su kupljeni novi. Subaru automatik koji sada vozim, jednostavno je savršen. Nikada više se neću vraćati na manuelni menjač, kao ni na motor ispod 2000 kubika.
  (Mali Hijavata, 4. oktobar 2022 12:07)

  # Link komentara

 10. Komsija

  Svaka čast za komentar.

  Inače, savremeni automatici omogućavaju ručnu izmenu brzina, tzv. manuelni mod, tako da ko želi da povremeno "ima kontrolu" može to i da ima. OK, nedostaje pedala kvačila, ali mislim da je to najmanje bitno, ipak možete da držite menjač u stepenu prenosa koji vi želite bez da se automatika tu meša.

  Moje mišljenje:

  - veliki grad i stalne gužve - AT
  - manje mesto bez gužvi - svejedno
  - vožnja na otvorenom - svejedno.

  Izaberete spram svojih realnih potreba i afiniteta.
  (gigi, 4. oktobar 2022 11:48)

  # Link komentara

 11. Iako skoro svi za sebe misle da su Airton Sena samo nisu dobili priliku da voze trke stvarnost je potpuno drugačija. Većina vozača krivo šalta brzine (na krivim okretajima), krivo otpuštaju kuplung pa auto ili trza ili se kuplung puno brže potroši i u pravilu ne znaju ništa o održavanju mjenjača jer misle da kod ručnog mjenjača nema održavanja.
  Kao i u svakom području i ovdje je 90% neznalica koje su uvjerene da sve znaju tako da suvremeni automatski mjenjač sigurno bolje odrađuje posao od njih 90%.
  Drugi razlog što je pritisak na uvođenje automatskih mjenjača je taj što većina modernih automatskih asistencija puno lakše funkcionira ako je mjenjač automatski nego ručni. uostalom u el. autima ručnog mjenjača nema jer nema ni brzina!
  Tako vrlo skoro neće biti rasprave automatski ili ručni jer će jedino biti mijenjanje iz vožnje prema naprijed u parkih ili rikverc.
  (Ivan ZG, 4. oktobar 2022 11:31)

  # Link komentara

 12. Bane,
  Apsolutno te razumjem, iskoristicu priliku i da se nadovezem. Ukoliko je u pitanju dizel motor, najbolji obrtaji upravo jesu 2000-2400 jer time cuvas izduvnu stranu motora - turbinu, dpf, egr. Podmazivanje motora je bolje( pritisak i protok veci). Ujedno i ono najbitnije, cuvas plivajuci koji najvise strada u rezimu 'cuvanja' motora tj na visokom prenosu u malim obrtajima. Veliki Poz
  (Jugosloven, 4. oktobar 2022 10:44)

  # Link komentara

 13. Bane

  Ja mislim da B8 nema sa 6-brzinskim DSG, od te generacije je išao sa 7 stepeni. Što se preticanja tiče, tako je kada je u D modu. Ako hoćete da bude "spreman" za preticanje, onda prebacite u S.
  (gigi, 3. oktobar 2022 18:26)

  Gigi,

  nema šta da misliš, ja sam ga vozio, ne bih pisao napamet. Imaju "wet" i "dry" DSG. Ovaj suvi je sa 7 brzina, ovaj "mokri" je sa 6 brzina. Koliko sam primetio modeli sa 1.6 dizel motorom imaju taj suvi sa 7 brzina a ovi sa 2.0 motorom taj "mokri" sa 6 bzina. Šta je tehnička pozadina ne znam tačno, naišao sam negde na podatak da se ovi sa 7 brzina ugrađuju u modele sa motorima do određene snage i obrtnog momenta a ovi sa 6 brzina u modele sa motorima preko te snage.
  (Bane, 4. oktobar 2022 10:30)

  # Link komentara

 14. @bane:

  Ti pominjes termin 'optimalno' ali izbegavas da ga potpuno kvalifikujes - iz tvog ulga gledanja optimalno je bazirano na licnom dozivljaju i veoma je subjektivno, a sa tacke pogleda komputera optimalno stanje je bazirano na naucnim cinjenicama i time daje objektivnu sliku stanja.
  (Neko iz mase, 3. oktobar 2022 17:57)

  Pa vidi, imam ja i na manuelnom onaj indikator stepena prenosa gde meni kompjuter tamo sugeriše u kom stepenu prenosa da ga vozim. Međutim u samom uputstvu piše, i to kao upozorenje, parafraziraću, da je to savetnik za ekonomičnu vožnju i da se ne treba slepo držati toga već stepen prenosa određivati shodno terenu i uslovima u saobraćaju.

  Znači ok, da, ono što je za mene optimalno je sa nekog mog subjektivnog aspekta (poznajem auto, slušam motor i sl.) ali ni to što ti kompjuter menja brzine nije ti garant potpune optimalnosti već zavisi od kriterijuma po kome je setovan, ako je setovan da menja brzine zbog što manje potrošnje on će tako da se ponaša i opet nećeš dobiti potpuni optimum u svim uslovima vožnje.
  (Bane, 4. oktobar 2022 10:26)

  # Link komentara

 15. Nikakvog smisla nema manuelni menjač u novijim automobilima gde je dostupan automatik sa duplim kvačilom, osim finansijskog,a to je već do dubine džepa.
  (Goran, 4. oktobar 2022 10:01)

  # Link komentara

 16. Sa manuelnim se bolje kontrolise vozilo narocito zimi to bi trebao da znas. Automatik je bolji za gradsku voznju i kad je guzva na autoputu pa se vozi stani-kreni.
  (Levy, 3. oktobar 2022 15:25) # Link komentara

  Veruješ li ti i u deda mraza?
  (Guliver

  Dugo vremena sam imao u isto vrijeme i manuelca i automatik i ti koji nikad nisi vozio manuelnog si nasao da se sprdas a nikad nisi osjetio snijeg ispod tockova inace ne bi lupao.
  (Levi, 4. oktobar 2022 00:33)

  Još uvek imam svoj prvi F150 is 1981 godine, manual 4 speed 4x4, long box. Toyotu tercel sam vozio nekoliko meseci, isto 4 speed manual. Sve ostalo što sam vozio su bili automatic. A što se snega tiče, živeo sam poduži period u Whitehorse. U stvari tvoje mišljenje je Bazirano na predrasudama, a moje na iskustvu.
  (Guliver, 4. oktobar 2022 10:01)

  # Link komentara

 17. Gradska voznja, automatik je mnogo bolji. Nije problem saltanje (barem za mene), kvacilo je ta koja meni pravi problem. Moras je drzati stisnutu 15-30 minuta u koloni dok izadjes iz grada. Vangradski svejedno. Manuelni je za uzivanje, ali u trci ili nekoj krivudavnu uzbrdicu.

  Potrosnja kod novih automatika je malo manja od manuelca. Dobri automatici kao da ti citaju misli (ZF8, 9-G pa i DSG). Mozes ga podesiti da menja brzine ranije da trosi malo manje, sport mode da menja na vece obrtaje (znam, nije kao manuelni).

  Servis da, moze da kosta ako se kupuje auto sa vecom kilometrazom. Al sta nije skupo danas. I manuelni da se odrzava kako treba moras imati brdo para. Zato ako se moze do posla pesice, biciklom ili javnim prezovom a vangradski auto mozes koga god zelis.

  Ovaj "rat" manuelni vs automatski je besmislen. Nismo svi isti, malo je stvar ukusa, malo stvar para (mozda i mozes ga priustiti ali izgleda ti besmisleno da trosis pare na njega). Zato, ubediti drugoga, da to sto ti mislis je najbolje... niti treba pokusati. Ako hoces da das mislenje, obrazlozis zasto tebi svidja manuelni/automatski, koje su njegove prednosti za tebe i to je to. Te kvazi uvrede kao samo budala voli/vozi automatski/manuelni, govori najvise o toj osobi. Ja ne mogu da polemisem/diskutujem sa tim osobama.
  (Komsija, 4. oktobar 2022 09:48)

  # Link komentara

 18. Ja znam dvojicu (od trojice za koju znam da voze automatike), sva tri polovnjaci. Ford Mondeo sa 150kkm, reparacija menjaca 1200 evra. Drugi je Skoda Octavia Combi 180kkm, neki blok od 500 evra koji je jedva nasao i hteo je da ugradi bilo kakav manuelac samo da se resi granja. I to se desilo pre 5-6 godina. I danas se voze, stavise sad kad su ih popravili ne bi ih menjali ni za sta.
  Paradoksalno treci auto je bio Alfa 156 sa shifterima (selespeed), nije covek imao nikakav problem, ali ga je prodao kad se zasitio.
  Al zato znam i ljude koji su imali problem i sa manuelcima, cuveni Getrag sajze M32.
  (Nuklearni mravojed, 3. oktobar 2022 19:00)

  I Fordov Powershift i Alfin Selespeed su nadaleko poznati kao đubre. Selespeed čak i nije automatik, nego robotizovani menjač. A i M32 je đubre. Pa gde ih sve nađe... Naravno, nisu samo ovo problematični modeli automatika, ali se radi o primercima koji su se urađivali i pre 20 godina. Noviji automatici su za pohvalu, ali samo ako su adekvatno održavani. Ko svaki dan sedi zaglavljen u špicu, čisto sumnjam da uživa u stiskanju kvačila i drndanju ručice menjača.
  (maxy, 4. oktobar 2022 09:37)

  # Link komentara

 19. Istina je između i stvar situacije, auta i afiniteta. Dobra, moderna limuzina, ili SUV, manuelni tu nema mjesta. Gradska vožnja - samo automatik. Dobar sportski auto, ili oldtimer, tu automatik nema mjesta.

  Ovi što se lože na manuelne su pubertetlije sa NFS-a i Forze, kojima je sajam u BG vrhunac sjedenja za volanom. Svi smo to prošli.

  Ko je iza sebe ostavio bar dva-tri auta i 100-200 hiljada KM, složiće se sa tvrdnjom s vrha komentara.
  (cosmo, 4. oktobar 2022 09:03)

  # Link komentara

 20. Naravno da je manuelni menjač samo za debile. Zato i najnovija Honda Civic Type R 11. generacije dolazi isključivo sa manuelnim ?
  (pitam se ..., 03. oktobar 2022 15:10)

  ima jak razlog i po meni je ok
  (Jelenko, 4. oktobar 2022 08:32)

  # Link komentara

 21. Kamioni koji imaju ,,Spore, Brze, Polubrzine , postali su uvodjenjem automatskih menjaca Laganica za voznju - Ali i dalje kada vozim putnicki auto uzivam da sam odredim promenu stepena prenosa - do 6 brzina je zaista lako baratati sa rucnim menjace ! ( A i zene ce se manje petljati ako nije automatik ) !
  (Sofercina, 4. oktobar 2022 07:56)

  # Link komentara

 22. U modernom svetu su manuelni menjaci davno izasli iz mode jer nece ljudi vise da se muce kao u xx veku
  (Samo automatik, 4. oktobar 2022 07:55)

  # Link komentara

 23. ... Ameri zadnjih 50 godina ne preve niti uvoze vozila sa manuelnim menjačem ali šta to nama znači kad mi to razumemo kao da su zaostali.
  (Bukač, 4. oktobar 2022 07:32)

  # Link komentara

 24. Ja kupujem telefone samo sa onim rotacionim biranjem brojeva i televizore bez daljinskog iskljucivo. Veš perem na ruke i kuvam na otvorenu vatru. Ovo što vam pišem, to sve na bušene kartice...
  (Ljuta guja, 4. oktobar 2022 07:31)

  # Link komentara

 25. Nema kurble za paljenje, nema kurble za prozore, šta će mi i kurbla za šaltanje?
  (starac bez mora, 3. oktobar 2022 18:10) # Link komentara
  A, šta će ti onda i ruke, kad njima ne radiš ništa.
  (Realno, 4. oktobar 2022 07:20)

  # Link komentara

 26. Ja automatik ne mogu da smislim. Probao sam ih od raznih proizvodjaca. Imao sam GL350 automatik, Discovery automatik, CLS 450 automatik, sva navedena vozila sam prodao zbog menjaca a krivac je Giulia QV manuelac. Nju ne mogu da prezalim.
  (soul, 4. oktobar 2022 04:54)

  # Link komentara

 27. Pih, glupi Ameri voze automatike u 96% slučajeva! Valjda je tako lakše jesti Mec burger dok se vozi...
  (Redov, 4. oktobar 2022 02:57)

  # Link komentara

 28. Da...
  Generalno u svemu što nas okružuje je sve manje akcenat na veštini.
  Za vozače profesionalce mislim da je automatik nezamenljiva stvar.
  Za ljude koji ne uživaju u vožnji i samo bi da se bez napora prevezu od tačke A do tačke B takođe.

  Ja evo vozim već 30 godina. Imam i motor i auto. Volim da učim, volim veštinu, volim kontrolu. Ako je nešto previše jednostavno, za mene u tome nema neke dugotrajnije radosti, koju mi pre svega donosi učenje i savladavanje prepreka.

  Tako je i u tenisu koji igram i u skijanju koje obožavam pa i u osvajanju planinskih vrhova.

  Što se mene tiče, sve dok bude manuelnog menjača i dok me budu držale noge, ja ću voziti sa manuelnim menjačem.

  Kada ne bude bilo u ponudi vozila sa manuelnim menjačem, znaću da je vreme da moj tadašnji automobil postane oldtajmer, kao i ja.

  Inače put kojim se razvija cela autoindustrija mi je sve samo ne simpatičan i blizak. Na primer samovozeći automobili, ili kičerica od tih ekrana preko cele širine kokpita i neka neonska svetla unutra... Dekedencija dizajna ako mene pitate, progres koji je svrha sebi samom a ne onome što zaista unapređuje korisnike...

  Ako mi ne treba mozak da razmišljam i ne treba mi telo da učim nove veštine, šta sam ja, čovek ili ameba?
  (BockyBG, 03. oktobar 2022 12:39)

  tebra uzmi onda fijaker i konja pa na skijanje , u brzecem metnes lance pa lagano prva druga
  (genijalac, 4. oktobar 2022 01:58)

  # Link komentara

 29. Količina ljudi koji ne znaju da voze, što se da zakljuciti iz komentara je zabrinjavajuća. I još na sve to pokušavaju da opravdaju i ubede druge kako je vožnja automatikom kvalitetnija i bolja… pa naravno da je bolja kada auto radi sve za tebe. Tvoje je samo da sedneš i da glumiš vozača.
  (Harvi Dent ?, 4. oktobar 2022 01:42)

  # Link komentara

 30. Imam jedno pitanje za one koji tvrde da je manuelni menjac bolji za voznju na otvorenom putu...

  Novi automatici se prave sa 8,9, pa i 10 stepni prenosa, sa brzinom promene stepena prenosa od 60 do 200 milisekundi.

  Pitam se onda kako kakvu prednost imaju manuelni menjaci.
  ('79 DeVille, 4. oktobar 2022 01:20)

  # Link komentara

 31. Ne ulazim u to ko sta voli ali glupost koju si napisao da kompjuter bolje menja brzine, neverovatno. Zasto onda profi vozaci ne voze automatik?! Izadji na pravac sa dva identicna automobila jedan automatik jedan manuelac pa da vidis kako bolje menja automatik!
  (znalac, 03. oktobar 2022 13:25)

  Mnogo toga je zabranjeno koristiti u odredjenim takmicarskim kategorijama. F1, nema atuomatskog menjaca, nema turbo, nema servo upravljanja, mena traction control, nema aktivno vesanje, itd...

  A sto se tice ostalih profi vozaca, veliki udeo novih tegljaca nudi automatski menjac. Autobusi takodje.
  (Neko iz mase, 4. oktobar 2022 01:08)

  # Link komentara

 32. Honda CRV 2012-2016 ima 5-brzinski automatski menjac sa manuelnom prvom i drugom ukoliko je potrebno. Takodje ima i D3 dugme za velike uzbrdice i nizbrdice (neko kaze i "sportski mod") koje smanjuje stepen prenosa i povecava obrtaje. Za mene vise i nego dovoljno, ponekad samo stisnem dugme. Cini mi se da je to odlicna kombinacija, a istina je da servis kosta vise.
  (Laki, 4. oktobar 2022 00:35)

  # Link komentara

 33. Sa manuelnim se bolje kontrolise vozilo narocito zimi to bi trebao da znas. Automatik je bolji za gradsku voznju i kad je guzva na autoputu pa se vozi stani-kreni.
  (Levy, 3. oktobar 2022 15:25) # Link komentara

  Veruješ li ti i u deda mraza?
  (Guliver

  Dugo vremena sam imao u isto vrijeme i manuelca i automatik i ti koji nikad nisi vozio manuelnog si nasao da se sprdas a nikad nisi osjetio snijeg ispod tockova inace ne bi lupao.
  (Levi, 4. oktobar 2022 00:33)

  # Link komentara

 34. Nemam ništa protiv manuelnog za otvoreni put, možda i bolje. Za grad obavezno automatik, ali pravi, hidraulični, ili bolje električni auto.
  Robotizovani manuelni je po mom mišljenju samo za otvoreni put i to samo za one koji ne znaju da voze manuelni.
  (Mladen, 3. oktobar 2022 23:47)

  # Link komentara

 35. Automatik, samo za debile koji su nesposobni da nauče da voze.
  (Harvi Dent ?, 3. oktobar 2022 23:38)

  # Link komentara

 36. Ljudi koji vole ručni menjač jednostavno uživaju u tome da menjaju stepene prenosa sami i time više učestvuju u upravljanju vozilom. Zabavno im je, upotpunjuje osećaj vožnje i kontrole vozila. Osećaju se više kao učesnici u vožnji.

  Drugima je to sve smaranje i nepotrebna muka bez ikakvog benefita. Više vole da što manje razmišljaju o vožnji i upravljanju vozila, ili bi se radije fokusirali na upravljanje vozila volanom i ubrzavanje i kočenje.

  Ni jedni ni drugi nisu "u pravu". Stvar je ličnog afiniteta i izbora.

  Očigledno je da veći procenat ljudi preferira automatski menjač. I dalje ta grupa nije "u pravu". Subjektivno je i validno i jedno i drugo.

  Ja apsolutno ne želim da imam vozilo sa automatskim menjačem. Smatram automatski menjač kao nepremostivi nedostatak kod osećaja upravljanja vozilom. Kao da na primer vodiš ljubav ali imaš samo čulo vida i sluha. I znaš ti da si u akciji, vidiš i čuješ šta se dešava, ali ništa ne osećaš! Nemaš čulo dodira.

  Biće slična "rasprava" za jedno 25 godina kad se autonomna vozila rasprostrane - "Ja više volim sam da okrećem volan, dajem gas i kočim!" - "Ma beži bre, mnogo je komfornije ovako, samo sedneš, odspavaš i kad se probudiš, stigo si na destinaciju!"

  I jedni i drugi će opet biti "u pravu".
  (Supergenije, 3. oktobar 2022 23:18)

  # Link komentara

 37. Nema kurble za paljenje, nema kurble za prozore, šta će mi i kurbla za šaltanje?
  (starac bez mora, 3. oktobar 2022 18:10)

  Za koju godinu će biti "šta će mi volan", "šta će mi instrument tabla", i tako, dok se auto ne pretvori u "shuttle" u kome je najbolje da prespavaša dok te ne prebaci od tačke A do tačke B :)
  (Veliki brat, 3. oktobar 2022 23:17)

  # Link komentara

 38. Samo teletabisi govore da nema nista bolje od automatika
  (Ja, 3. oktobar 2022 23:02)

  # Link komentara

 39. Golf 7 Sportsvan 1.6 tdi sa sedmostepenim DSG menjacem, vozim tri godine i uzivam u svakom trenutku voznje !
  (Uzivancija, 3. oktobar 2022 22:53)

  # Link komentara

 40. Sa manuelnim se bolje kontrolise vozilo narocito zimi to bi trebao da znas. Automatik je bolji za gradsku voznju i kad je guzva na autoputu pa se vozi stani-kreni.
  (Levy, 3. oktobar 2022 15:25) # Link komentara

  Veruješ li ti i u deda mraza?
  (Guliver, 3. oktobar 2022 22:40)

  # Link komentara

 41. Za zene je bolji automatski
  (Peki, 3. oktobar 2022 22:33)

  # Link komentara

 42. @Levy
  Za zimsku voznju kod automatika postoji "manual mode" gde ti sam ubacujes u prvu, drugu ili trecu brzinu i motor sam koci tj. ne daje kolima da se zabrzaju niz brdo. Sneg, nizbrdo u drugu (na automatiku) i svuda mozes da ides.
  (Baki, 3. oktobar 2022 22:07)

  # Link komentara

 43. Mesec dana vozim automatik. Ono sto primecujem da relaciju koju prelazim ide mnogo lakse i brze, preko nadvoznjaka i oko kruznih tokova, gde sam po nekoliko puta isao u nizu brzinu pa kvacilo pa dodaj gas pa prebacuj druga treca..to se svelo na okretanje volana i lagani pritisak papucice gasa. Voznja je postala elegantno dosadna, ali bez umora. Imam utisak da rad menjaca cuva motor, jer ja bi sa manuelnim menjacem isao na duzi hod obrtaja pre prebacivanja u narednu brzinu, dok se kod automatskog sve desava ispod 2000 obrtaja, u normalnoj voznji.
  (Bane, 3. oktobar 2022 21:37)

  # Link komentara

 44. Vozim automatik 10g i ne postoji bolja stvar, svaka generacija je sve bolja i bolja, na bmw se servisira posle 200000km, i to kosta oko 800e, radio sam na jednom autu. Sad vozim X5, na auto putu uz aktivni tempomat je uzivancija.
  (Master Yoda, 3. oktobar 2022 21:08)

  # Link komentara

 45. Vozim taksi u Beogradu i ne mogu ni da zamislim da radim sa kolima koja nemaju automatski menjac! Meni je menjanje stepena prenosa davno prestala da bude zabava, kao nekima ovde, vec mi je vazno da iz kola izadjem sto manje umoran, a ne sa otecenom levom nogom. Manje stresa, sedim udobno, i vozim se fantasticno dobro. Novi menjaci rade fenomenalno precizno, brze promene, kako na gore, tako i na dole, a i potrosnja goriva je cak i manja nego kod manuelnog. Nije za svakog, naravno, to je gospodska stvar, a i ako nemas 150 evra za servis na svakih 60-70 hiljada km, onda saltaj.
  (serbiko, 3. oktobar 2022 20:24)

  # Link komentara

 46. Vozio sam se s poznanikom koji je menjao stepene prenosa pri vrlo niskim obrtajima (kada ubrzava), i lepo osećam kako se motor šokira svaki put kada mu nameće opterećenje a on nema obrtni momenat. Tako se upropašćava motor. Teško sam se osećao u toj vožnji. Više izbegavam da me on vozi.
  Ovo se kod autom. menjača ne bi moglo dogoditi. A. menjač čuva motor.
  (98, 3. oktobar 2022 19:48)

  # Link komentara

 47. Naravno da je manuelni menjač samo za debile. Zato i najnovija Honda Civic Type R 11. generacije dolazi isključivo sa manuelnim ?
  (pitam se ..., 03. oktobar 2022 15:10)

  i kakve to veze ima sa bilo cim, to je cista poslovna i ekonomska odluka honde, manuelni je jeftiniji za proizvodnju. verovatno recikliraju isti menjac vec 20 god, honda nije nesto vicna u trosenju para na inovacije. isto kao sto u najnovijoj nodni civik ne mozes da uzmes ambient osvetnjenje pa posle sam menjas boju kao sto i treba da bude i kao sto svi ostalj proizvodjaci nude vec te teraju da biras izmedjj crvene, plave i bele. a veci je problem sto ljudi koji preferiraju manuelni nazivaju druge dedama, losim vozacima, itd... i obrnuto. cinjenica je da je automatski laksi sa voznju ali opet to je licna preferencija.
  (m, 3. oktobar 2022 19:00)

  # Link komentara

 48. Ja, nasuprot tebi, ne znam ikoga u mom neposrednom okruzenju ko vozi automobil sa manuelnim menjacem. Isto tako ne znam nikoga ko je imao iole ozbiljniji problem sa menjacem.
  ('79 DeVille, 3. oktobar 2022 17:32)

  Ja znam dvojicu (od trojice za koju znam da voze automatike), sva tri polovnjaci. Ford Mondeo sa 150kkm, reparacija menjaca 1200 evra. Drugi je Skoda Octavia Combi 180kkm, neki blok od 500 evra koji je jedva nasao i hteo je da ugradi bilo kakav manuelac samo da se resi granja. I to se desilo pre 5-6 godina. I danas se voze, stavise sad kad su ih popravili ne bi ih menjali ni za sta.
  Paradoksalno treci auto je bio Alfa 156 sa shifterima (selespeed), nije covek imao nikakav problem, ali ga je prodao kad se zasitio.
  Al zato znam i ljude koji su imali problem i sa manuelcima, cuveni Getrag sajze M32.
  (Nuklearni mravojed, 3. oktobar 2022 19:00)

  # Link komentara

 49. Pa ko normalan više voli da se pati sa šaltanjem od toga da samo ubaciš u brzinu i ideš? Pogotovu u novijim modelima gde sam automobil niveliše uzbrdo i nizbrdo i promeni granicu u obrtaju motora.
  (Masariko,

  Iskusan vozac se ne pati nego salta mahinalno isto kao sto se ne pati kad ukljucuje z/migavce. To su stecene refleksne radnje.
  (Dzibuti, 03. oktobar 2022 15:35)

  ajde ne trubi. od vas iskusnih vozaca saobracajci skoluju decu po evropi a serviseri zive u vilama.
  (m, 3. oktobar 2022 18:55)

  # Link komentara

 50. m
  Nisi shvatio poentu komentara, kao ni većina ovde sudeći po ocenama. Poenta je da ima nas koji uživaju da voze kola na jedan način. Vozim auto kupljen nov, sa malim atmosfercom i 60 i nešto konja, ručni menjač. Volim da izvlačim skoro maksimum od njega. Vrti se, meni filing kao da vozim karting a idem po ograničenju. Nisam platio kaznu 20 godina. Bilo koji ozbiljniji auto bi me doveo u situaciju da se stalno kontrolišem. Posebno jak automatik. Nema zanimacije.A i volim da sam aktivan. Spustiš ga iz 4. malo medju gasa pa u 3. pa gassss. . Osmeh tu a ideš 75 na sat. I nemoj vredjati. Nije lepo.
  (Levi ulaz, 03. oktobar 2022 15:38)

  nisam te uvedio ali kada napises komentar na taj nacin kako drugacije da ti odgovorim. sve je lepo to sto ti volis, podrzavam. ali jako mi je tesko da nadjem vezu izmedju vrste menjaca i kazni, to moze da bude samo do tebe licno a ne do jacine motora i drugih stvari. ima ljudi koji voze mnogo ozbilja kola pa ne divljaju i ne placaju kazne, vec uzivaju u svojim kolima. dok ima lozaca sa pola mozga koji da vize i juga opet ce da placaju kazne, divljaju i sl. a takvi se najvise bude protiv automatika jer misle da si veliki voazci jer eto oni samo menjaju brzine. pozdrav.
  (m, 3. oktobar 2022 18:54)

  # Link komentara

 51. @ (znalac, 03. oktobar 2022 13:25)

  Ili bolje NE znalac... Ako su negde automatici bolji i brzi danas to je pravac. Pogledaj samo fabricke podatke Porsea ili nekog ozbiljnog sportiste sa menjacem sa duplim kvacilom ili slicnim resenjem i videces da bolje ubrzavaju od istih takvih sa manuelnim. Ja isto vise volim manuelca i jedva pokusavam da nadjem neki novi auto sa takvim menjacem ali to sto si napisao nema veze sa vezom. Ono gde je mozda i danas manuelni menjac u prednosti je prilikom preticanja, u krivinima itd. odnosno na mestima gde pravovremeni odabri stepena prenosa ima vecu ulogu od brzine same promene. Za sve ostalo je bolji automatik...
  (Nemanja, 3. oktobar 2022 18:51)

  # Link komentara

 52. Bane

  Ja mislim da B8 nema sa 6-brzinskim DSG, od te generacije je išao sa 7 stepeni. Što se preticanja tiče, tako je kada je u D modu. Ako hoćete da bude "spreman" za preticanje, onda prebacite u S.
  (gigi, 3. oktobar 2022 18:26)

  # Link komentara

 53. Nema kurble za paljenje, nema kurble za prozore, šta će mi i kurbla za šaltanje?
  (starac bez mora, 3. oktobar 2022 18:10)

  # Link komentara

 54. Ne ulazim u to ko sta voli ali glupost koju si napisao da kompjuter bolje menja brzine, neverovatno. Zasto onda profi vozaci ne voze automatik?! Izadji na pravac sa dva identicna automobila jedan automatik jedan manuelac pa da vidis kako bolje menja automatik!
  (znalac, 03. oktobar 2022 13:25)

  pa automatik je bolji i brzi...
  sva super sportska auta su vecinom autimatici...
  automatik od Porschea je puno puno bolji i brzi nego manuelac
  (Inntal, 3. oktobar 2022 18:08)

  # Link komentara

 55. s jedne strane ekp fasisti ubiše s notmama i 'smanjenje zagadjenka' pričama, a s druge automatici koji trose vise od manuelnog, SUVovi koji trose mnogo vise od automobila, sumanuta spora ogranicenja brzine i beskrajni lezeci polocajci -?više goriva tj energijre.
  zanimljivo licemerje
  (Kaboom, 3. oktobar 2022 17:58)

  # Link komentara

 56. @bane:

  Ti pominjes termin 'optimalno' ali izbegavas da ga potpuno kvalifikujes - iz tvog ulga gledanja optimalno je bazirano na licnom dozivljaju i veoma je subjektivno, a sa tacke pogleda komputera optimalno stanje je bazirano na naucnim cinjenicama i time daje objektivnu sliku stanja.
  (Neko iz mase, 3. oktobar 2022 17:57)

  # Link komentara

 57. @Bane

  Rekao bih da si u pravu.
  Isti menjač i isti motor čak u drugom vozilu daje drugačiji rezultat (često se danas dešava da modeli raznih proizvodjača dele neka rešenja) - jednostavno nesrećno uklopljeno.
  Rasprava automatski ili manuelni je smislena koliko i rasprava dizel/benzin/gas/elrktro.
  Za šta planiraš da ti služi vozilo?
  Koji je model auta i koji motori/menjači su u ponudi?
  Kakva je "istorija bolesti" za njih (česti kvarovi,opozivi itd)?
  Sve to igra ulogu prilikom donešenja odluke sta da kupiš.

  Jedno je sigurno - bilo da voziš dizel ili benzin,automatik ili ručni ne može džabe. Mora vozilo da se održava i to da se održava onako kako je propisano.
  Platićeš sigurno - bolje je "u ratatama" redovnim održavanjem nego da iskeširaš kada zakuca auto.
  Još ako je polovan...To usložnjava situaciju i stvarno ima i mnogo srece u svemu tome jer može da se desi da platiš cenu tudjeg nemara.
  (Komša, 3. oktobar 2022 17:36)

  # Link komentara

 58. Svugde ekstrema, lako popaljivih. Ovde pogotovo. Od onih koji vozeci automatik gledaju na one sa manuelcima kao da su niza kasta, preko likova koji nikad seli u automatik a pricaju da je sranje, sve do onih koji nivo inteligencije mere sposobnoscu menjanja brzina manuelnim menjacem?!

  A ovi sa b92 samo bacaju koske. Svake nedelje bar jedan naslov tipa: “Automatik ili manuelni?”, “Civic type R - zver”, “Benzin ili dizel i da li je voznja na gas jos uvek isplativa?”, “Nesto nesto….Tesla”

  Vrte tekstove u krug kao Sinisa Pavic scenarije domacih serija.
  (heh, 3. oktobar 2022 17:35)

  # Link komentara

 59. Vozim 30 godina sa manuelnim menjacem.
  Nikada do sada ni na jednom autu nisam imao problem sa menjacem.
  Vidim da su u porastu automatici ali svi koje ja znam da ih imaju imali su kvarove na njima sa ne malim troskovima.
  (gasman, 3. oktobar 2022 11:48)

  Ja, nasuprot tebi, ne znam ikoga u mom neposrednom okruzenju ko vozi automobil sa manuelnim menjacem. Isto tako ne znam nikoga ko je imao iole ozbiljniji problem sa menjacem.
  ('79 DeVille, 3. oktobar 2022 17:32)

  # Link komentara

 60. Meni je sve jedno dal je manuelni ili automatik ili jedno i drugo i trce na volanu kako kad imam volje tako vozim.lLexus 300 h i nemam pojma koji menjac ima.Niti ja gledam kad ide na struju kad na benzin kad bez icega se kotrlja vazno mi je da stignem do odredista ziv i zdrav i sto manje umoran.
  (Red Zmaja, 3. oktobar 2022 17:04)

  # Link komentara

 61. Do cena poravke ne bude bar slicna kao i kod manuelnog od ovoga kod nas nista
  (trt, 3. oktobar 2022 16:15)

  # Link komentara

 62. Ko vozi po BG automatik naravno. Ja zivim u manjem gradu i kupujem manuelni, jer volim da sam menjam brzine a i cena odrzavanja je manja. Kod nas je prosek starosti vozila 15 godina. Tada eventualni kvarovi menjaca ili servisi znaju da budu skuplji od cene vozila. Malo servisa u Srbiji zna da se bavi tim menjačima i to može da bude velika glavobolja. Inace jedan od najvećih uvoznika i servisera polovnih Francuskih vozila ne daje garanciju na automatske menjace jer ih niko ne radi.
  (Aleksandar, 3. oktobar 2022 15:57)

  # Link komentara

 63. Ja sam stara skola, vozim vise od 20 godina i volim atmosferske benzince i manuelni menjac.
  Vozio sam i automatik, nije los, ali odrzavanje je skupa stavka. Kvar moze da kosta hiljade EUR.
  (Kobaja Grande, 03. oktobar 2022 13:49)

  pod atmosferskim benzicima mislis na punto 1.1 i sl ? seratori...
  (m, 3. oktobar 2022 15:55)

  # Link komentara

 64. Domacin - samo automatik ! A kladio bih se da domacica voli da menja kurblu !!
  (Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 3. oktobar 2022 15:54)

  # Link komentara

 65. m
  Nisi shvatio poentu komentara, kao ni većina ovde sudeći po ocenama. Poenta je da ima nas koji uživaju da voze kola na jedan način. Vozim auto kupljen nov, sa malim atmosfercom i 60 i nešto konja, ručni menjač. Volim da izvlačim skoro maksimum od njega. Vrti se, meni filing kao da vozim karting a idem po ograničenju. Nisam platio kaznu 20 godina. Bilo koji ozbiljniji auto bi me doveo u situaciju da se stalno kontrolišem. Posebno jak automatik. Nema zanimacije.A i volim da sam aktivan. Spustiš ga iz 4. malo medju gasa pa u 3. pa gassss. . Osmeh tu a ideš 75 na sat. I nemoj vredjati. Nije lepo.
  (Levi ulaz, 3. oktobar 2022 15:38)

  # Link komentara

 66. Pa ko normalan više voli da se pati sa šaltanjem od toga da samo ubaciš u brzinu i ideš? Pogotovu u novijim modelima gde sam automobil niveliše uzbrdo i nizbrdo i promeni granicu u obrtaju motora.
  (Masariko,

  Iskusan vozac se ne pati nego salta mahinalno isto kao sto se ne pati kad ukljucuje z/migavce. To su stecene refleksne radnje.
  (Dzibuti, 3. oktobar 2022 15:35)

  # Link komentara

 67. Automatik sa pretvaračem obrtnog momenta - veliko DA, od 6-brzinskog Aisin-a na ovamo. Glatko, precizno, brzo - posebno dobar 8-brzinski ZF (npr. u BMW).

  Automatik sa duplim kvačilom (DSG) - veliko NE - trza, creep funkcija loša, često je u međubrzini, osim ako ne gasiraš maksimum iz auta do crvenog polja, neudoban za koristiti.

  Manuelni - ima svoj šmek, ali to bih vozio u automobilu za vikende, oldtimeru, ili nečemo što se vozi rjeđe - u svakodnevnici, veliko NE.

  Najlošiji automatik, koji sam vozio - stari 5-stepeni u Volvo S60 D5 - spor, jako spor.
  (cosmo, 3. oktobar 2022 15:34)

  # Link komentara

 68. Čuj više volite manuelni menjač? Hajd jašite konje onda bolje. Većina koja to izjavljuje ni ne može da priušti noviji auto sa automatikom, a jedan od glavnih razloga je što je servis automatika skuplji posle 15 godina vožnje.
  (Los Angeles,

  Sa manuelnim se bolje kontrolise vozilo narocito zimi to bi trebao da znas. Automatik je bolji za gradsku voznju i kad je guzva na autoputu pa se vozi stani-kreni.
  (Levy, 3. oktobar 2022 15:25)

  # Link komentara

 69. BMW manelni,Mercedes automatik.
  (herr Žika Pavlović, 03. oktobar 2022 12:33)
  BMW koji ima najbolji automatski menjač ti bi sa manuelnim? Ufff
  (Nenad,

  U Americi se vozila sa automatskim mjenjacem koriste mnogo duze nego u Evropi a ti kazas BMW ima najbolji automatski mjenjac.
  (nece biti, 3. oktobar 2022 15:17)

  # Link komentara

 70. Naravno da je manuelni menjač samo za debile. Zato i najnovija Honda Civic Type R 11. generacije dolazi isključivo sa manuelnim ?
  (pitam se ..., 3. oktobar 2022 15:10)

  # Link komentara

 71. Od automatika samo japanski cvt. Ne valjaju nista, komfor 0, auto se dere kao nenormalan al se bar ne kvare.
  (dexter-lab, 3. oktobar 2022 15:09)

  # Link komentara

 72. Ко је научио да слуша и осети свој мотор том је мењање брзина на мануелном аутоматски. Ја мењам брзине буквално аутоматски. Нити ми је тешко. Пробао сам пар аутоматика и добра је то ствар за људе којима је можда напорно да размишљају у којој су сад брзини и који неће да се смарају око тога. Неко то не воли и немам ништа против тога. А и поправка мануелног мењача је јефтинија па је и са економске стране менуелни предност у овој држави где су нам плате јадне.
  (Детелинара, 3. oktobar 2022 14:50)

  # Link komentara

 73. Vozis ono sta ti prija I za sta imas love. Vise volim manuelni, za mene je to voznja, benzinac, minimum 2000 kubika i 200konja, opet, to sam ja, da naglasim, nikada nisam divljao kolima, ali volim hothatc automobile. Medjutim ove guzve, od kuce do posla sat vrmena, kreni stani, a ja vec evo 20 godina svaki dan u kolima. Vreme je uskoro da se uzme neki automatik za koju godinu, ne mogu vise, nemam ni zivaca ni snage u levoj nozi da stiskam kvacilo kao mentol...
  (Ccc, 3. oktobar 2022 14:48)

  # Link komentara

 74. SDNRP.
  Samo
  Da
  Ne
  Rikne
  Ponovo
  (Мики, 3. oktobar 2022 14:43)

  # Link komentara

 75. BMW manelni,Mercedes automatik.
  (herr Žika Pavlović, 03. oktobar 2022 12:33)
  BMW koji ima najbolji automatski menjač ti bi sa manuelnim? Ufff
  (Nenad, 3. oktobar 2022 14:33)

  # Link komentara

 76. NO, danke. Kada se automatik pokvari izađe sve na nos ta lakoća vožnje i ostalo.
  (Loki,

  Naravno da izadje kad su vecina servisera lopine. Sto je losiji mehanicar to je veci lopov. Onaj losiji je daleko skuplji od dobrog mehanicara zato sto nema posla pa kad mu neko zaluta on ga odere.
  (Levy, 3. oktobar 2022 14:25)

  # Link komentara

 77. Ima ovde uticaja i kako se ponaša određeni manuleni menjač u nekom modelu naspram toga koji tip automatika je u drugom modelu.

  Ima modela kod koga su prenosni odnosi manuelnog menjača odlično usklađeni sa perfomansama i brojem obrtaja motora, da uvek možeš da izabereš idealan stepen prenosa za određenu brzinu, takođe gde je osećaj komande menjača, mekoća kvačila i sl. sve kako treba. Takvi manuelci ne zamaraju mnogo u vožnji, dok ima modela čiji su manuelni menjači i ostale komande takvi da imaš utisak da upravljaš radnom mašinom.

  Opet i moja iskustva sa automaticima su šarolika. Recimo vozio sam S klasu sa 9-brzinskim automatikom i ono je san snova. Kao da ti čita misli. A vozio sam i Passat B8 sa 6-brzinskim DSG-om i nije na mene ostavio ne znam kakav utisak. Recimo kod njega mi je najviše smetalo što šalta na više koliko god može i kada god može, i onda recimo na regionalnom putu ti kada se krećeš konstantnom brzinom iza nekog vozila koje se kreće 50 km/h on ti je tada već prebacio u 4-tu i drži ga na 1.250 obrtaja, a kada ti se ukaže prilika da pretekneš, daš malo više gasa onda ga vrati dve brzine niže, digne u obrtaje pa onda menja tokom preticanja. Ja manuelni nikada ne vozim tako nego bih ga recimo držao u 3-oj na optimalnom broju obrtaja i samo pretekao dodavanjem gasa kada mi se ukaže prilika.

  O osećaju kada sam jednom vozio CVT onaj klasičan, neću ni da pričam, ovi noviji elektronski ne znam kakvi su.
  (Bane, 3. oktobar 2022 14:24)

  # Link komentara

 78. Samo automatik, poslednjeg manuelca sam prodao pre 10 godina i nikada vise
  (DSG, 3. oktobar 2022 14:14)

  # Link komentara

 79. Odavno su u razvijenom svetu automatski menjaci preuzeli primat u odnosu na manuelce, jesu automobili skuplji par hiljada evra ali vrede svaku ulozenu paru !
  (Bez poredjenja, 3. oktobar 2022 14:12)

  # Link komentara

 80. Ovde je samo sporno što su automobili sa automatskim menjačem skuplji i za nijansu skloniji kvarovima od običnih menjača.O komforu nema rasprave.
  O kakvom uživanju u vožnji se radi sa običnim menjačem, nije mi jasno. Gde to kod nas ima uslova za tako nešto, možda u Bg, u onom haosu u saobraćaju, ili gde već.
  (Lajkovačka pruga, 3. oktobar 2022 14:10)

  # Link komentara

 81. jednom vozio automatik i nikad vise...kao da imas jednu nogu...Manuelac je zakon..to je za one koji ne znaju da voze..
  (Donatelo, 3. oktobar 2022 14:07)

  # Link komentara

 82. Čuj više volite manuelni menjač? Hajd jašite konje onda bolje. Većina koja to izjavljuje ni ne može da priušti noviji auto sa automatikom, a jedan od glavnih razloga je što je servis automatika skuplji posle 15 godina vožnje.
  (Los Angeles, 3. oktobar 2022 14:06)

  # Link komentara

 83. Šta kažu žene!?
  (kognitivna disonanca, 3. oktobar 2022 14:05)

  # Link komentara

 84. Није мануелни већ ручни мењач. И не мењају се брзине веће се мења степен преноса. Иначе ја возим камионче, "RAM 1500, Lone Star Edition", аутоматски мењач има осам степени преноса. Иначе, најефикаснији мењач је (теоретски) онај који има бесконачни степен преноса (нпр. "CVT"). Ручни мењачи су имали само једну једину предност, а то је цена. Сада се аутоматски мењачи производе у много већим бројевима, цена је пала и сада су приступачнији.
  (Горан, 3. oktobar 2022 14:00)

  # Link komentara

 85. Nisu svi automatski menjaci isti.

  Za pretezno gradsku voznju hibrid + CVT idealno resenje. Kontinualna promena, nema cimanja - glatko ubrzanje i nema dron efekta, osim ako ne pritisnete gas do kraja.

  Motor uvek radi u niskim obrtajima, a zbog hibridnog dela, uvek ima dovoljno obrtnog momenta za ubrzanje. Na kocenju, baterija se puni - sasvim solidno resenje

  Za auto put, ZF sa 8 brzina - drzi motor na niskim obrtajima, ako treba za obilazenje, ili manuelno spustite jednu brzinu, ili prebacite u sport.

  Ove sa duplim kvacilom i robotizovane rucne menjace nebih smatrao dobrim resenjima - konvertor obrtnog momenta je daleko bolje resenje.


  Odavno je doslo vreme da se resimo kavcila, isto kao sto smo se resili sauha, platina, karburatora i slicnih resenja.

  Uostalom, kod novih automobila, softver ce igrati sve vazniju ulogu - sta sve taj automobila moze sam da uradi - mozda ne u glavama ljubitelja pasata, ali vodeci proizvodjaci automobila idu u tom pravcu....pa mislim da cemo automobile kupovati ko telefone - koju verziju softvera podrzavaju.
  (analiticar amater, 3. oktobar 2022 13:58)

  # Link komentara

 86. Ne ulazim u to ko sta voli ali glupost koju si napisao da kompjuter bolje menja brzine, neverovatno. Zasto onda profi vozaci ne voze automatik?! Izadji na pravac sa dva identicna automobila jedan automatik jedan manuelac pa da vidis kako bolje menja automatik!
  (znalac, 03. oktobar 2022 13:25)

  Poenta priče je sačuvati motor a ne razvaliti zato što brže ide kad ti menjaš brzine, a šta prija motoru?
  (123, 3. oktobar 2022 13:55)

  # Link komentara

 87. Imam DSG. Dok se ne zagreje cima kao zaprežni konj. Prilikom prelaska iz D u R uvek. Najgore je kad se lomi da li da bude u trećoj ili četvrtoj pa konstantno šalta gore-dole. Reč je o novom autu od 40 hiljada.
  (Warshall, 03. oktobar 2022 11:40)

  Naravno. Reč je očigledno o nekoj grešci. Treba ti software update ili jednostavno lupas za lajkove.
  (Miloš, 3. oktobar 2022 13:50)

  # Link komentara

 88. Nikad vise u zivotu automatik. Kvar me doveo do prosjackog stapa.
  (Mileta, 3. oktobar 2022 13:49)

  # Link komentara

 89. Ja sam stara skola, vozim vise od 20 godina i volim atmosferske benzince i manuelni menjac.
  Vozio sam i automatik, nije los, ali odrzavanje je skupa stavka. Kvar moze da kosta hiljade EUR.
  (Kobaja Grande, 3. oktobar 2022 13:49)

  # Link komentara

 90. Pa ko normalan više voli da se pati sa šaltanjem od toga da samo ubaciš u brzinu i ideš? Pogotovu u novijim modelima gde sam automobil niveliše uzbrdo i nizbrdo i promeni granicu u obrtaju motora.
  (Masariko, 3. oktobar 2022 13:44)

  # Link komentara

 91. Lakoca voznje,manje stresa pri kreni stani,bolje menjanje steowna prenosa( kompijuter to odradjuje mnogo bolje nego covek sa manuelnim menjacem i to se ne moze osporiti)
  ***…**
  Ovo za kompjuter koji menja bolje od coveka, moze da izvali samo neko ko ne ume da vozi...vozim nizbrdo, i kocio bih motorom, ali kompjuter drzi u visoj brzini, pa umesto da presaltam, moram da kocim...isto tako kada krecem nizbrdo - mora dobro da zalaufa auto, li da se doda gas da bi kompjuter presaltao...cesto putujem u USA, pa tamo vozim automatike - kako me samo nervira kada na otvorenom putu na onim automobilima koji nemaju vrhunske menjace, popustim gas samo za milimetar, a on spusti iz sedme u sestu sa onim sitnim, ali osetniim prelazom koji nikada ne bih primetio da sam saltam, mada u toj situaciji, ne bih ni saltao...pa kad opet pritisnem za milimetar, a on popne nazad u sedmu... Inace za gradsku voznju, automatik izmislio svet i tu nema rasprave! I generalno, radije bih vozio automatik nego manuelac, ali da je savrsen, vala nije...
  (Milos, 3. oktobar 2022 13:44)

  # Link komentara

 92. Japanci i zf imaju najbolji automatic mjenjac !!!
  (Max, 3. oktobar 2022 13:42)

  # Link komentara

 93. E kada vidiš i čuješ to "auta" u pogrešnom padežu,želudac ti se okrene !
  (Nikola, 3. oktobar 2022 13:42)

  # Link komentara

 94. Mislim da ko jednom proba automatik, na manuelni se ne vraća. Naravno, ako ima uslova za to - finansijskih naravno. I za vožnju po gradu, za kreni-stani gužve i za duža putovanja, automatik je zaista daleko komforniji od manuelnog menjača. Za ekipu "sportista" to naravno nije primarno već osećaj, ali za većinu drugih vozača - automatik je zakon.
  (Reziel, 3. oktobar 2022 13:41)

  # Link komentara

 95. Kao klinac 1970 vozio tatinog Dafa 55. Dakle, automatik kada je drustvo ovde automatski menjac vidjalo samo po americkim filmovima.
  Potpuno mi je svejedno koji je menjac i nije vredno nikakvog prepiranja.
  (Grunf, 3. oktobar 2022 13:39)

  # Link komentara

 96. Uživanje u pravoj vožnji zahteva i manuelni menjač.
  Razumem ja automatski menjač i njegove "prednosti" ali ipak dokle god mogu voziću sa manuelnim menjačem jer je za mene veće uživanje.
  (NekoIzMase, 3. oktobar 2022 13:34)

  # Link komentara

 97. Buduci da 90% ljudi obejektivno NE UME da vozi, shvatam hajp oko automatika. Jedino sto mi smeta je kad ubedjuju dobre vozace da je automatik top a sa rikvercom su na VI!
  (znalac, 3. oktobar 2022 13:27)

  # Link komentara

 98. Volim automatski menjac . Narocito ove zadnjih 15 ak godina . Lepa je voznja automatikom . Ono sto mu je , makar po meni mana , to je sto uglavnom kupujem polovan automobil a popravke su poprilicno skupe . Narocito ovde gde sad zivim. Svakako buducnost pripada automatiku . Bez dileme.
  (rcz, 3. oktobar 2022 13:27)

  # Link komentara

 99. @Warshall@gasman

  Koga tacno lazete, sebe ili druge?
  (Milos, 3. oktobar 2022 13:26)

  # Link komentara

 100. Jednom probao automatik i otad samo automatik.
  Lakoca voznje,manje stresa pri kreni stani,bolje menjanje steowna prenosa( kompijuter to odradjuje mnogo bolje nego covek sa manuelnim menjacem i to se ne moze osporiti).
  (BMW, 3. oktobar 2022 11:48) # Link komentara

  Ne ulazim u to ko sta voli ali glupost koju si napisao da kompjuter bolje menja brzine, neverovatno. Zasto onda profi vozaci ne voze automatik?! Izadji na pravac sa dva identicna automobila jedan automatik jedan manuelac pa da vidis kako bolje menja automatik!
  (znalac, 3. oktobar 2022 13:25)

  # Link komentara

 101. Још и да сте написали да више од 2/3 нових аута у ЕУ су купљени од стране правних лица и углавном на лизинг, њима зато и није проблем да доплате за аутомат...
  (Avaya, 03. oktobar 2022 11:57)

  pod pravna lica smatras banke i lizing kuce preko kojih ljudi kupuju kola ? mislis da je u srbiji drugacija situacija sto se tice novih kola ?
  (m, 3. oktobar 2022 13:20)

  # Link komentara

 102. Pre 5 meseci sam presao na automatik i od tada mi ne pada na pamet da se vratim na manuelni. Voznja je uzivancija, mnogo je lakse i lepse a navikne se covek skroz za dva dana.
  (Joanikije, 3. oktobar 2022 13:19)

  # Link komentara

 103. Golf gti sa dsg, zabodeš malo i već si u debelom riziku za oduzimanje dozvole a o bezbednosti i da ne pričam. Ako voliš da voziš i vrckaš, uzmeš lepo neki manuelni sa malim vrtljivim atmo i igraš se za sve pare a daleko si od velikog rizika i kazni. Za vozače od tačke a do b automatik, mada lično ga ne bih nikad uzeo. Probao i neka hvala. Old school.
  (Levi ulaz, 03. oktobar 2022 11:55)

  kakve veze kazne imaju sa menajcem !? to sto nisi dobar u mozak je posebna prica za druge rubrike, cuj menjac kriv za kazne a najvise vas lozaca i trkaca se lozi na manuelne.
  (m, 3. oktobar 2022 13:18)

  # Link komentara

 104. Automatik je Bog izmislio za sebe, ostali neka se muče i menjaju brzine.
  (Građanin, 3. oktobar 2022 13:18)

  # Link komentara

 105. Naravno.
  (Nucky Thompson, 3. oktobar 2022 13:17)

  # Link komentara

 106. Imam DSG. Dok se ne zagreje cima kao zaprežni konj. Prilikom prelaska iz D u R uvek. Najgore je kad se lomi da li da bude u trećoj ili četvrtoj pa konstantno šalta gore-dole. Reč je o novom autu od 40 hiljada.
  (Warshall, 03. oktobar 2022 11:40)

  a da vozis ti to u servis drzuse, nije to kako treba...
  (m, 3. oktobar 2022 13:16)

  # Link komentara

 107. Pa treba zaraditi i na rezervnim delovima i servisima

  Najviše volim te koji znaju šta je bolje za tebe od tebe samog .
  (pera, 3. oktobar 2022 13:15)

  # Link komentara

 108. NO, danke. Kada se automatik pokvari izađe sve na nos ta lakoća vožnje i ostalo.
  (Loki, 3. oktobar 2022 13:10)

  # Link komentara

 109. Ko jednom proba automatik, taj se ne vraća n mauelno više nikada.
  (Trebinjac, 3. oktobar 2022 13:04)

  # Link komentara

 110. Ako je u ponudi 30 modela sa automatskim i 3 sa manuelnim menjačem, kakav je to uspeh automatskih menjača kad 3 modela učestvuju u 40% ukupne prodaje a ostalih 30 u 60%?
  Da je odnos 50-50 u ponudi ne bi automatski dogurao ni do 20% ukupne prodaje nego teraju prosto ljude da kupe jer su za 2 hiljade eura skuplji.
  (Betonka, 3. oktobar 2022 13:03)

  # Link komentara

 111. da je sreca da nikad nisu izmislili manuelni
  to je zlo najvece za mene
  (gooz, 3. oktobar 2022 12:57)

  # Link komentara

 112. Warshall

  Koji motor je u tom vozilu sa DSG?
  (gigi, 3. oktobar 2022 12:53)

  # Link komentara

 113. Za BG je jako dobar. Jedini problem je sto zahteva dobro i redovno odrzavanje sto je problem naci kod polovnjaka a popravke su paprene.

  Druga stvar je bio nedostatak dobrih majstora za automatski menjac.
  To se sad polako menja sa porastom automobila sa automatskim menjacem.

  Tvrditi da su bolje resenje od manuelnih je totalno netacno ali su laksi i udobniji za voznju, pogotovu u gradskim guzvama - kreni stani a onda jos na uzbrdicama a sve to na malim brzinama.

  Ja licno preferiram manuelni menjac. Stvar navike verovatno, ali i bolja kontrola pogotovu kad je klizavno i sneg.
  (ns posmatrac, 3. oktobar 2022 12:45)

  # Link komentara

 114. Da...
  Generalno u svemu što nas okružuje je sve manje akcenat na veštini.
  Za vozače profesionalce mislim da je automatik nezamenljiva stvar.
  Za ljude koji ne uživaju u vožnji i samo bi da se bez napora prevezu od tačke A do tačke B takođe.

  Ja evo vozim već 30 godina. Imam i motor i auto. Volim da učim, volim veštinu, volim kontrolu. Ako je nešto previše jednostavno, za mene u tome nema neke dugotrajnije radosti, koju mi pre svega donosi učenje i savladavanje prepreka.

  Tako je i u tenisu koji igram i u skijanju koje obožavam pa i u osvajanju planinskih vrhova.

  Što se mene tiče, sve dok bude manuelnog menjača i dok me budu držale noge, ja ću voziti sa manuelnim menjačem.

  Kada ne bude bilo u ponudi vozila sa manuelnim menjačem, znaću da je vreme da moj tadašnji automobil postane oldtajmer, kao i ja.

  Inače put kojim se razvija cela autoindustrija mi je sve samo ne simpatičan i blizak. Na primer samovozeći automobili, ili kičerica od tih ekrana preko cele širine kokpita i neka neonska svetla unutra... Dekedencija dizajna ako mene pitate, progres koji je svrha sebi samom a ne onome što zaista unapređuje korisnike...

  Ako mi ne treba mozak da razmišljam i ne treba mi telo da učim nove veštine, šta sam ja, čovek ili ameba?
  (BockyBG, 3. oktobar 2022 12:39)

  # Link komentara

 115. Nije problem automatik, ali da radi pristojno i da traje. Ne trazim nikakve performanse i preskupa ludila.
  (kvarc, 3. oktobar 2022 12:38)

  # Link komentara

 116. Od skoro vozim automatik i mnogo je dobro.Bukvalno jedna ruka i jedna noga besposleni.Loša strana sa kojom nisam imao problem za sada je cena automatik menjača , ako se pokvari bukvalno kupi drugi auto.
  Posle nekog vremena seo u manual i umorio se vozeći posle 10 km.
  Sve ima pluseve i minuse.Automatik kupiti samo nov, a manuelni može i polovan auto.
  (123, 3. oktobar 2022 12:38)

  # Link komentara

 117. Sve vise zena vozi.
  (Lawless, 3. oktobar 2022 12:35)

  # Link komentara

 118. popušta imteligencija ljudima,pa je to lakša opcija
  (ssasa, 3. oktobar 2022 12:35)

  # Link komentara

 119. BMW manelni,Mercedes automatik.
  (herr Žika Pavlović, 3. oktobar 2022 12:33)

  # Link komentara

 120. zasto stalno pokusavate da delite ovaj napaceni narod?
  (djoni, 3. oktobar 2022 12:33)

  # Link komentara

 121. Nekad je bilo pravo uživanje voziti, sada su automobili samo prevozna sredstva.
  (Rodja, 3. oktobar 2022 12:31)

  # Link komentara

 122. Automatski menjac je pravi izbor ukoliko zivite u vecim gradovima gde su guzve i mnogo situacija "kreni, stani, kreni stani".

  U slabo naseljenim brdovitim sredinama kao i u sportskim automobilima je draz voznje znatno umanjen ako menjac nije manuelni.
  (Automoto, 3. oktobar 2022 12:30)

  # Link komentara

 123. Imam DSG. Dok se ne zagreje cima kao zaprežni konj. Prilikom prelaska iz D u R uvek. Najgore je kad se lomi da li da bude u trećoj ili četvrtoj pa konstantno šalta gore-dole. Reč je o novom autu od 40 hiljada.
  (Warshall, 03. oktobar 2022 11:40)

  ne znam koji bas imas ti,ali kod mene je 6 brzina ,ugradjen u Octavia vRS,auto je imao 60 000km kad sam ga uzeo ,sad je negdje na 140 000,nijedan problem nisam imao,mada sam cuo price da je taj sa 6 brzina bolje se pokazao od onog sa 7 (Golf 7 itd)
  dobsad jednom mjenjao ulje u mjenjacu ,negdje na 80 000 i dalje salta perfekt....
  (Inntal, 3. oktobar 2022 12:29)

  # Link komentara

 124. od 2009 vozim samo automatik. Mogu da vozim manuelac ,ali udobnost je mnogo veca sa automatikom.
  (mio, 3. oktobar 2022 12:28)

  # Link komentara

 125. Kokice u ruke i čitanje komentara... Šaltaši protiv slobodnorukaša idemo...
  (statuskan, 3. oktobar 2022 12:25)

  # Link komentara

 126. @Warshall

  Apropo cimanja kod DSG-a, reci nam ako znaš da li auto ima wet clutch ili dry clutch? Evo primera radi ovde ima sa Škodu KAROQ napisano koje ima kvačilo, zavisno od motora:

  [link]

  Trebalo bi da wet clutch nema tih problema u stani-kreni vožnji...
  (Saša, 3. oktobar 2022 12:19)

  # Link komentara

 127. Ja vozim skodu sa DSG. Kupio polovnu. Kada sam tek uzeo, cimala iz 1 u 2 i nešto manje 2 u 3. Majstor mi rece da se auto prilagođava stilu vožnje kako bi mogao bolje i btmrze da promeni i da će cimanje prestati sa vremenom ako budem vozio drugačije. Tako je i bilo. Pošto sam relativno iskusan vozač a i vozim dosta van grada, retko dovodim menjač u dilemu (daš jak gas pa ga naglo pustiš itd). Mislim da cimanje i to što neko reče u komentarima neodlučnost 3>4>3 dolazi od stila vožnje. Iako sam u životu bar 750.000km vozio manuelni, sada bih se teško ponovo odlučio za njega. Ponekad, da me zelja mine sednem u mali benzinac atmo, manuelni. Ali posle pola sata, posebno u gradu zaboravim na njega i poželim moj DSG. Svakom svoje, ali mislim da manuelni menjač treba da ostanu u "sport"-skijim modelima, a za svaki dan od A do B, automatik je mama.
  (Hmm, 3. oktobar 2022 12:12)

  # Link komentara

 128. Sledeći automobil će mi 99% biti automatik, postoje dva problema koja ja trenutno vidim 1. velika razlika u ceni, isti model polovnog automobila starog do 5godina je 15-20% skuplji ako je automatik...
  2. kilometraža polovnog automobila je u velikom broju slučajeva lažna a time i problem za automatik menjač...

  onaj 1% otpada na dva navedena problema

  A nov automobil..smatram da sa ukupnom zaradom domaćinstva (četveročlanog) ispod 3000€ mesečno nije moguće priuštiti.
  Ispravite me ako grešim.
  (gunđalo, 3. oktobar 2022 12:11)

  # Link komentara

 129. DSG i slični, sa skokovitom promenom brzine, trzaju pri promeni brzine, skupi su, skupa im je popravka, redovno moraju da menjaju ulje koje je skupo, i sl.
  Trenutno najsavršeniji a. menjač je Toyotin E-CVT. (Elektronski CVT, sasvim različit od klasičnog CVT.) Ništa od nabrojanih mana nema.
  + Čuva motor od nepravilne vožnje, npr. kada se daje jak gas u visokom stepenu prenosa o čemu je skoro bila ovde tema.
  (hu haj, 3. oktobar 2022 12:10)

  # Link komentara

 130. @gasman

  Svi?
  Ma daj
  (Milos, 3. oktobar 2022 12:08)

  # Link komentara

 131. Vozim 30 godina sa manuelnim menjacem.
  Nikada do sada ni na jednom autu nisam imao problem sa menjacem.
  Vidim da su u porastu automatici ali svi koje ja znam da ih imaju imali su kvarove na njima sa ne malim troskovima.
  (gasman, 3. oktobar 2022 11:48)

  Retko ko održava automatik onako kako treba zato i dolazi do visokih troškova popravke. Kada sam zadnji put kupovao polovan automobil (mlađi polovnjak), želeo sam da to bude automatik, ali u razgovoru sa prodavcima sam došao do informacije da nikada ni jedan servis menjača nisu radili, jer zašto bi, kada radi odlično. Automobili su imali realnih 180-220k km i to je za mene već bio rizik, ali ne samo od otkaza već i od potencijalno skupog preventivnog servisa.
  (maxy, 3. oktobar 2022 12:08)

  # Link komentara

 132. @(Avaya, 03. oktobar 2022 11:57)
  У праву си 99%. Ни ја нисам био љубитељ аутомата - док га нисам добио преко лизинга. А сад планирам да и приватна кола узмем са аутоматом.
  И друго, није да је баш свеједно чак и кад се ради о лизингу. Плаћаш месечно више за аутомат него за ручни мењач.
  (А. Петров, 3. oktobar 2022 12:08)

  # Link komentara

 133. Automatski menjač zaista nudi komfor, i to nije sporno, ali samo manuelni menjač nudi onaj jedinstveni osećaj u kojem su automobil i vozač kao prst i nokat, i zato zauvek biram manuelni.
  (Vot iss yo nem, 3. oktobar 2022 12:07)

  # Link komentara

 134. Samo automatik!
  (Domaćin, 3. oktobar 2022 12:04)

  # Link komentara

 135. jeste skuplje opravke i sl rekli bi nasi, ali komfor koji pruza automatski je nemerljiv. A to je najbitnije
  (boki, 3. oktobar 2022 11:58)

  # Link komentara

 136. Још и да сте написали да више од 2/3 нових аута у ЕУ су купљени од стране правних лица и углавном на лизинг, њима зато и није проблем да доплате за аутомат...
  (Avaya, 3. oktobar 2022 11:57)

  # Link komentara

 137. Golf gti sa dsg, zabodeš malo i već si u debelom riziku za oduzimanje dozvole a o bezbednosti i da ne pričam. Ako voliš da voziš i vrckaš, uzmeš lepo neki manuelni sa malim vrtljivim atmo i igraš se za sve pare a daleko si od velikog rizika i kazni. Za vozače od tačke a do b automatik, mada lično ga ne bih nikad uzeo. Probao i neka hvala. Old school.
  (Levi ulaz, 3. oktobar 2022 11:55)

  # Link komentara

 138. Konačno.
  Sledeći BMW samo sa automatskim.
  (AS, 3. oktobar 2022 11:51)

  # Link komentara

 139. Jednom probao automatik i otad samo automatik.
  Lakoca voznje,manje stresa pri kreni stani,bolje menjanje steowna prenosa( kompijuter to odradjuje mnogo bolje nego covek sa manuelnim menjacem i to se ne moze osporiti).
  (BMW, 3. oktobar 2022 11:48)

  # Link komentara

 140. Vozim 30 godina sa manuelnim menjacem.
  Nikada do sada ni na jednom autu nisam imao problem sa menjacem.
  Vidim da su u porastu automatici ali svi koje ja znam da ih imaju imali su kvarove na njima sa ne malim troskovima.
  (gasman, 3. oktobar 2022 11:48)

  # Link komentara

 141. Zbog nepismenih.
  (Logično, 3. oktobar 2022 11:47)

  # Link komentara

 142. Imam DSG. Dok se ne zagreje cima kao zaprežni konj. Prilikom prelaska iz D u R uvek. Najgore je kad se lomi da li da bude u trećoj ili četvrtoj pa konstantno šalta gore-dole. Reč je o novom autu od 40 hiljada.
  (Warshall, 3. oktobar 2022 11:40)

  # Link komentara