1. (Veliki brat, 12. avgust 2022 18:44)

  Samo da te informišem, Kinezi su najveći proizvođači elektronike i čipova za automobilsku industriju!
  (Smuleco, 18. avgust 2022 11:03)

  # Link komentara

 2. Ovaj sa prve slike, Alfa Mitho.
  (Smuleco, 18. avgust 2022 11:02)

  # Link komentara

 3. Многи тврде да неће успети. Само да подсетим какава је КИА била на почетку. Ово је цвеће за КИА-у.
  (mr, 11. avgust 2022 09:25)

  Lako je bilo njima, kad su pre toga Daewoo i Daihatsu napravili prve korake, Daewoo je kasnije u Evropi preouzeo Chevrolet koji se kasnije i povukao iz Evrope.

  To je bilo vreme sa manje elektronike, pa je bilo lakše napraviti jeftin, a pouzdan auto, koji je bio dobra alternativa relativno skupim evropljanima, odnosno Kia je za isto para nudila malo veći auto.

  Sada su auti krcati elektronikom, sa kojom i pojedini evropski proizvođači imaju problema, a o kinezima da ne pričamo. Eto, probali su na pojedinim tržištima da uđu sa nekim brendovima, čak i u Srbiji, i od toga nije bilo ništa. Kod mene ovde jedan lik se zaleteo i kupio to, da bi mu vozilo više vremena provodilo u ovlašćenom servisu nego kod njega.
  (Veliki brat, 12. avgust 2022 18:44)

  # Link komentara

 4. (DC, 11. avgust 2022 19:25)

  Kinesko vozilo koje je ovde predstavljeno, pripada klasi plug-in hibrida (phev), i kao takvo je opremljeno automatskim menjačem, NUŽNO.
  I diskusija je samo koju vrstu automatskog menjača su primenili - izbor je na 9-stepenom klasičnom automatskom menjaču.

  Moje je mišljenje da je od tog primenjenog menjača tehnologija e-cvt menjača superiornija, i lepša za vožnju.
  A ti navodiš neki drugi menjač, i ne kažeš koji, kao onaj koji pruža veće zadovoljstvo u vožnji. Ako misliš na neki drugi automatski, ok, to je tvoje mišljenje. Ali ako misliš na ručni, manuelni menjač, taj je u ovom slučaju NEPRIMENLJIV. Plug-in vozila se više ne proizvode sa manuelnim menjačima.
  Za ostala vozila, klasična, koja nisu ni el. ni hibridna, ručni menjač zaista može pružiti veće zadovoljstvo sportske vožnje.
  ALI....
  Oni nisu deo ove priče.
  To nije ova tema.
  (567, 12. avgust 2022 10:16)

  # Link komentara

 5. @567: Svakako tehnološki impresivno. Međutim krajnji rezultat je poražavajuć, osim ukoliko jedini prioriteti nisu dugotrajnost kompletnog pogonskog sklopa i potrošnja, pre svega u gradskim uslovima. Zbog čega ih i vozi gomila taksista čak i u Nemačkoj, tržište koje je nekad bilo rezervisano za Mercedes. Ukoliko ovo gore navedeno nisu prevashodni odn jedini kriterijumi, onda postoje daleko prostija rešenja koja ne traže jedan specifičan način vožnje, a znamo da čak i vozači ovih hibridnih Toyota kažu da za najbolje rezultate mora da se vozi onako kako te auto uči da voziš. Oni kojima je nekada odličan bio Mercedes 200D ovde verovatno neće naći nikakve zamerke. Kao što rekoh ranije, ništa loše u tome.
  (DC, 11. avgust 2022 19:25)

  # Link komentara

 6. ...Svakom ko želi da uživa u vožnji, e-cvt izaziva mučninu jer ubija bilo koji vid zadovoljstva...
  (DC, 10. avgust 2022 22:07)
  (DC, 14:48)

  Nije svakom!
  Kod Tojote koju si vozio, čiji oto motor radi po Atkinsonovom principu, e-cvt nije samo automatski menjač. Ceo plug-in sistem ponaša se kao celina sa vozilom, sa njegovom trenutnom dinamikom, sa transmisijom, oto motorom, el. motorom, el. generatorom, baterijom. E-cvt softver usklađuje zahtev vozača oličen u postupanju sa pedalom gasa, i optimizuje rad svih delova poštujući njihove osobenosti. Tako, oto motor neprestano drži u režimu maksimalnog stepena iskorišćenja u datim uslovima. Taj režim je režim niskog opterećenja pri potražnji male snage, kao i punog opterećenja pri obrtajima maksimalnog obrtnog momenta. Na ovaj način oto motor provodi svoj životni vek u uslovima koji daleko prevazilaze one uslove koje mu priređuju klasični automatski menjači, npr. ovaj 9-stepeni.
  (Ručne menjače ovde, kod plug-in, ne razmatramo.)
  Ovo sve veoma impresionira mene kao vozača, i čini vožnju zadovoljstvom koje meni ne može priuštiti ni 1 drugi automatski menjač.
  Napomena:
  E-cvt se smatra trenutno najperspektivnijom varijantom automatskih menjača.
  (567, 11. avgust 2022 17:37)

  # Link komentara

 7. @567: Izmedju rucnog i e-CVT menjaca kao dva ekrstrema na jednoj skali, danas na srecu postoji i veliki izbor izmedju, tako da nema potrebe svet posmatrati crno-belim kada postoji citav spektar. On svakom od nas dozvoljava odabir onoga sto je njemu licno najbolje isto kao sto i sam, da u potpunosti navedem: 'Lično smatraš e-cvt savršenijim i boljim u svakom smislu.' Ono sto je 'licno' bolje ili savrseno jednom od nas ne mora po definiciji da je odmah savrseno nekom drugom jer se ne radi o egzaktnoj nauci vec velikim delom i licnim afinitetitma odn prioritetima. I to je u potpunosti OK sve dok se licni stav i licne preference ne namecu kao univerzalno pravilo.

  Konkretno, imao sam prilike da probam Corollu hibrid koja je meni 'licno' za voznju kao po kazni dok je vlasniku najbolji auto koji trenutno postoji. I to je sasvim OK i ni jedan od nas nije u krivu jer se njegove i moje zelje i prohtevi puno razlikuju.
  (DC, 11. avgust 2022 14:48)

  # Link komentara

 8. Многи тврде да неће успети. Само да подсетим какава је КИА била на почетку. Ово је цвеће за КИА-у.
  (mr, 11. avgust 2022 09:25)

  # Link komentara

 9. Great Wall ima fabriku u Bugarskoj tako da su oni u Evropi već neko vrijeme.
  (tt, 11. avgust 2022 09:18)

  # Link komentara

 10. Tli hilade dinala!
  (Televisa presenta, 11. avgust 2022 08:38)

  # Link komentara

 11. DC


  bravo!
  (Televisa presenta, 11. avgust 2022 08:37)

  # Link komentara

 12. Žnaru
  (Obrad, 11. avgust 2022 08:30)

  # Link komentara

 13. "GW je odavno na evropskoj sceni,mislim da su sklapali u Rumuniji..." - (ludoje, 10. avgust 2022 18:26)

  U Bugarskoj, u gradu Loveč.
  (Gagi, 11. avgust 2022 06:39)

  # Link komentara

 14. @ DC
  Za "uživanje u vožnji", i za izvlačenje maksimuma voznih performansi, za trke npr., ručni menjač je najbolji. Nikakav običan automatski 9.stepeni, ili elektronski kontinualni (e-cvt), njemu ne može da parira.
  Ali za plug-in vozila ručni menjači se ne primenjuju, pa se izbor svodi na 9.stepeni ili e-cvt. Lično smatram e-cvt savršenijim i boljim u svakom smislu.
  (567, 11. avgust 2022 04:40)

  # Link komentara

 15. Kinezi su "malo" zakasnili na utakmicu, plus ako zaista krenu vojno na Tajvan, eto im mnogo gorih sankcija nego Rusiji, jer ono što oni nude (jeftina radna snaga, koja više i nije tako jeftina) može da se dobije u Vijetnamu, Tajlandu, Indiji,... Čak su zbog određene politike prema firmama koje nisu zauzele jasan stav po pitanju Tajvana mnoge firme počele da se iseljavaju iz Kine ili su čak u potpunosti premestile proizvodnju negde drugde.

  Zato im je bolje da odmah pređu na one "leteće automobile" o kojima smo slušali pre neku godinu :)

  Ma koliko se zezali, kinezi da bi se probili na zapadnom tržištu, moraju da smisle nešto revolucionarno i potom to patentiraju na Zapadu, tako da imaju u startu neku prednost. Ovako, samo kopiraju tehnologiju, a kvalitet im je upitan, nema servisne mreže, itd.
  Mada, kad pričamo o kvalitetu, čak ni ovi tradicionalni evropski proizvođači nisu za pohvalu, očekuju da kupci menjaju auto češće nego veš mašinu ili frižider!
  Još malo pa ćemo duže koristiti isti primerak mobilnog telefona nego auto ;)
  (Veliki brat, 11. avgust 2022 01:33)

  # Link komentara

 16. @Fica iz Kragujevca u problemu.
  (Fića u problemu, 10. avgust 2022 21:41)

  "fića" "iz Kragujevca" je u problemu od kad je dizajniran, on je problem sam po sebi, još jedan u nizu FIAT-ovih potpunih promašaja i pobačaja. A ove kineske elektro-kanturine ne vredi ni komentarisati, samo mi je drago što ih "naši" "čelični" "prijatelji" (tj azijske komunjare) deru sa cenom jer debilne ovce i jesu za šišanje. Treba da ih poskupe bar još duplo.
  (Rodion Gataulin, 11. avgust 2022 00:54)

  # Link komentara

 17. U plug in Toyotama odlično se pokazao e-cvt, elektronski vođen kontinualni automatski menjač.
  (567, 10. avgust 2022 13:03)

  Za taksiste, penzionere i bilo koga drugog ko auto kupuje na isti način kao i veš mašinu - da svakako.
  Svakom ko želi da uživa u vožnji, e-cvt izaziva mučninu jer ubija bilo koji vid zadovoljstva.
  Da se razumemo, ništa protiv i jednih i drugih, samo se radi o različitim prioritetima i različitim pogledom na to šta vožnja treba da predstavlja.
  (DC, 10. avgust 2022 22:07)

  # Link komentara

 18. Fica iz Kragujevca u problemu.
  (Fića u problemu, 10. avgust 2022 21:41)

  # Link komentara

 19. GW je odavno na evropskoj sceni,mislim da su sklapali u Rumuniji džipove i sandučare sa 2 i 4 sedišta,dizel motor...cena bila povoljna u odnosu na toyotu,isuzu...
  (ludoje, 10. avgust 2022 18:26)

  Jeste, i koristili Mitsubišijev 3.5 motor. Nije bio baš ekonomičan, ali fantastično pouzdan. UNutrašnjost takođe bila urađena vrlo dobro.
  (Toni, 10. avgust 2022 18:53)

  # Link komentara

 20. GW je odavno na evropskoj sceni,mislim da su sklapali u Rumuniji džipove i sandučare sa 2 i 4 sedišta,dizel motor...cena bila povoljna u odnosu na toyotu,isuzu...
  (ludoje, 10. avgust 2022 18:26)

  # Link komentara

 21. Pa bili su ti na sajmu u Bg pre pet, sest godina, neki dzipovi, kozna sedista,cena neka prava sitnica, seli zena i ja u jedan i izasli i otisli, neka hvala.
  (hemodroid, 10. avgust 2022 18:19)

  # Link komentara

 22. U tekstu su cene bez subvencije, kada biste videli koliko bez subvencija koštaju električni tesla, VW i BMW videli biste da su kinezi dosta jeftiniji.
  (Timer, 10. avgust 2022 18:15)

  # Link komentara

 23. Bas ce Svabe da kupuju ovo kada imaju gomilu svojih proverenih brendova i pride uvoze japanske i automobile iz cele Evrope.
  (Trtovic, 10. avgust 2022 16:11)

  # Link komentara

 24. 150 km s punom baterijom, odista je solidno. Čim tu struju potrošiš nastavljaš na benzin - još 1000 km, npr.
  Jedino se pitam zašto 9.stepeni automatski menjač? U plug in Toyotama odlično se pokazao e-cvt, elektronski vođen kontinualni automatski menjač.
  (567, 10. avgust 2022 13:03)

  Potpuno dve razlicite tehnologije a najveca je razliga u integraciji. PHEV sa klasicnim menjacem je najnizi moguci stepen integracije kompnenti, daleko od toga da ne radi posao ali nije ni blizu Tojotine series parallel hybrid tehnologije. Recimo i Mitsubishi Outlander PHEV je parallel hybrid sa multimode transmisijom za ralziku od nemackih PHEV modela koji su takodje parallel hybrid sistemi ali sa klasicnim menjacem tako da i tu ima razlike.
  (Mire, 10. avgust 2022 15:35)

  # Link komentara

 25. Sada dolazimo do najvećeg problema.
  Ako Kinezi naprave kvalitetan auto, onda više ne može biti jeftin. Ako nije jeftin, a predstavlja nepoznanicu, svako će dati još koju hiljadu i kupiti nešto provereno.

  Korejanci su prvo krenuli sa malim automobilima i godinama sticali ime i reputaciju da bi došli do ovog nivoa da se smatraju jednakim ili boljim od "etabliranih" proizvođača.
  (Ne može to preko kolena, 10. avgust 2022 12:57)
  Pretpostavljam da si mislio da kazes premijum/luksuzan automobil a ne kvalitetan, jer su Koreanci, kao i Japanci pre njih, na trziste upravo usli sa automobilima koji su kvalitetni kao/ili kvalitetniji od proizvodjaca koji su tu dugo, a po znacajno nizim cenama
  (Misa, 10. avgust 2022 15:05)

  # Link komentara

 26. Sada dolazimo do najvećeg problema.
  Ako Kinezi naprave kvalitetan auto, onda više ne može biti jeftin. Ako nije jeftin, a predstavlja nepoznanicu, svako će dati još koju hiljadu i kupiti nešto provereno.

  Korejanci su prvo krenuli sa malim automobilima i godinama sticali ime i reputaciju da bi došli do ovog nivoa da se smatraju jednakim ili boljim od "etabliranih" proizvođača.
  (Ne može to preko kolena, 10. avgust 2022 12:57)

  Najskuplja stvar je razvoj.Ako izbacis taj trosak tako sto uzmes tuđ auto rastaviš ga i iskopiraš delove uz to imaš 4 puta jeftiniju radnu snagu onda moze puno jeftiniji auto slicne kvalitete.
  (Stojan Mutikaša, 10. avgust 2022 14:46)

  # Link komentara

 27. I ondavkinez na pijaci kad mi kaze:
  Tlideset ilada evla,ne pedeve.
  (Debeljko, 10. avgust 2022 13:44)

  # Link komentara

 28. Great Wall je na lokalnom trzistu percepiran kao neka njihova verzija premium proizvodjaca - otud i cena, karakteristike.

  Njima je bitno da udju na evropsko trziste, lako ce se to primiti ako za 2-3 godine kupci verifikuju kvalitet i pouzdanost. Pa sve i da tih kupaca bude malo, oni ce istrpeti troskove u Evropi dok ne dozive bum. Evropski proizvodjaci mozda dodju u problem sa mogucnoscu da isporuce kupcima a verujem da kinezi tu nastupaju. Ja licno prvo biram provereno, pa ako toga nema, razmisljam da se kockam
  (Lord of the Flies, 10. avgust 2022 13:44)

  # Link komentara

 29. To im je bio glavni uslov da uopšte uđu na evropsko tržište. Tojest da ne konkurišu pre svega Folksvagenu. Naravno da Kinezi mogu da naprave jeftiniji električni automobil, a uostalom to i rade, samo što ga prodaje Reno i zove ga Dacia Spring.
  (Joca, 10. avgust 2022 13:41)

  # Link komentara

 30. 150 km s punom baterijom, odista je solidno. Čim tu struju potrošiš nastavljaš na benzin - još 1000 km, npr.
  Jedino se pitam zašto 9.stepeni automatski menjač? U plug in Toyotama odlično se pokazao e-cvt, elektronski vođen kontinualni automatski menjač.
  (567, 10. avgust 2022 13:03)

  # Link komentara

 31. Sada dolazimo do najvećeg problema.
  Ako Kinezi naprave kvalitetan auto, onda više ne može biti jeftin. Ako nije jeftin, a predstavlja nepoznanicu, svako će dati još koju hiljadu i kupiti nešto provereno.

  Korejanci su prvo krenuli sa malim automobilima i godinama sticali ime i reputaciju da bi došli do ovog nivoa da se smatraju jednakim ili boljim od "etabliranih" proizvođača.
  (Ne može to preko kolena, 10. avgust 2022 12:57)

  # Link komentara

 32. Deklarativno, deluje vrhunski i da zaista ulaze u punoj paradi.
  Nadamo se da ce tako i ostati i da ce slucajno i kod nas doci.
  (Brkajlo, 10. avgust 2022 12:56)

  # Link komentara

 33. OCO možda jeste mešavina raznih modela ali odlično izgleda. I cena je konkurentna za to što pruža.
  Čak i drugi model ok sa cenom.
  (dzigi, 10. avgust 2022 12:16)

  # Link komentara

 34. a mi očekivali da će da se prodaju u kineskim robnim kućama...
  (Miki, 10. avgust 2022 12:07)

  # Link komentara

 35. Za evropu nista vise nije jeftino
  (Mark, 10. avgust 2022 11:56)

  # Link komentara