1. Zato sto je eksplozivan i smrdi i težak za rad čak se odustalo i od amonijacnih kompresora zarad freonskih.
  (Vajldkardsi, 4. jul 2022 09:27)

  # Link komentara

 2. Amonijak je, uslovno receno, konstrukcija od (beskorisnog) azota za koji je zakacen (koristan) vodonik. Ima raznih pokusaja da se osmisle jedinjenja koja sadrze mnogo labavo vezanih atoma vodonika, gde bi se onda vodonik "otkacio" od nosaca i iskoristio u gorivnoj celiji. Sve to jer je cist vodonik tesko skladistiti. Ima mnogo jedinjenja vodonika, ali u vecini od njih je izuzetno cvrsto vezan. Jedno od obecavajucih resenja je nesto sto se zove "power paste" i bilo je mnogo vesti o tome pre godinu dana ali jos uvek nema vesti o uspesnoj komercijalizaciji.
  (T, 3. jul 2022 15:08)

  # Link komentara

 3. Amonijak je otrov. Zamislite da krene da curi pri sudaru.

  I vodonik može da curi, ali on neće da se zapali sam od sebe. Plus, vodonik može u čeličane rezervoare, pa može da se napravi da izdrži sudare.
  (Aca, 2. jul 2022 09:33)

  # Link komentara

 4. Znaci Mad Max 3 scenarijo.
  (Strokavi mozak, 2. jul 2022 08:03)

  # Link komentara

 5. Zašto? Pa mnogo je otrovan, a inače je kul!
  (Pepa, 2. jul 2022 00:30)

  # Link komentara

 6. ???? Rezervoari su vec decenijama plasticni, sto ukazuje na strucnost osobe koja je pisala clanak.
  (DC, 01. jul 2022 14:40

  Plastični su, zato što kad korodiraju, mogu lako da se zavare...
  (Zvonko, 1. jul 2022 23:01)

  # Link komentara

 7. "Doduše bolje i to nego da se digneš u vazduh hidrogenskom bombom na kojoj voziš." Ti ocigledno ne znas kako radi "hidrogenska bomba".
  (T, 1. jul 2022 22:06)

  # Link komentara

 8. Zaboravili NOx ali vidim da je neko lepo objasnio. Posle kriv NATO...
  (aha, 1. jul 2022 21:13)

  # Link komentara

 9. ????? Rezervoari su vec decenijama plasticni, sto ukazuje na strucnost osobe koja je pisala clanak.
  (DC, 1. jul 2022 14:40)
  A ovo ukazuje na tvoju "stručnost". Amonijak mora da se drži pod visokim pritiskom ili niskom temperaturom. Iako je verovatno moguće napraviti takav plastični tank, on bi bio nekoliko puta teži od čeličnog. Ni sada niko ne pravi plastične, ni za količinu od par kilograma. Ono što ti misliš da je amonijak u kućnim sredstvima za čišćenje, dezinfekciju ili aditivu protiv mržnjenja se samo tako zove, a u pitanju je rastvor amonijum hidroksida.
  (AC, 1. jul 2022 19:39)

  # Link komentara

 10. 'Drugo, amonijak je izuzetno korozivan što znači da bi kroz nekoliko godina maltene uništio rezervoar vašeg automobila. Učestala zamena rezervoara, iako zvuči izvodljivo, za mnoge će ipak biti nepraktična i predstavljaće dodatan trošak.'

  ????? Rezervoari su vec decenijama plasticni, sto ukazuje na strucnost osobe koja je pisala clanak.
  (DC, 1. jul 2022 14:40)

  # Link komentara

 11. Inace aditiv adblu za preciscavanje izduvnih gasova dizel motora se sastoji od ureje (CH4N2O) i demineralizovane vode. CH4N2O se proizvodi od amonijaka. Anyway, za proizvodnju se koristi gas, koji je zbog rata u Ukrajini poskupeo, te je cena adblua otisla sa 13 €/100 l na 76 €/100 l u prvom kvartalu 2022...
  (adblu, 1. jul 2022 14:27)

  # Link komentara

 12. Kako "niko ne govori"? 😀 Ja sam u nekoliko navrata govorio o amonijaku i hidrazinu kao (moguće) perspektivnijem rešenju nego što je vodonik. Najveća prednost amonijaka je neuporedivo viša tačka ključanja (-33 vs -253°C) iz čega proizlaze i sve druge prednosti (skladištenja, transporta...). Takođe, amonijak se već proizvodi svuda u svetu u ogromnim količinama, više nego sva druga hemijska jedinjenja zajedno. To da bi se ikad proizvodio iz urina su besmislice, ali postoje solidne naznake da bi mogao da se dobija na mnogo efikasniji način nego do sada, klasičnim Haber-Boš procesom.

  Glavni problem, čak i da izuzmemo da ne postoje još SUS motori za vodonik i amonijak, je što bi proizvodili više azotnih oksida od dizela, a amonijačni i više od vodoničnog (NH3). Pored otrovnog amonijaka (najstariji bojni otrov) još samo treba i kancerogene gasove da emituje! To trajno isključuje svaku ambiciju SUS motora ili bilo kakvih sa burnim sagorevanjem. Ostaju gorivne ćelije koje opet imaju sopstvene brojne slabosti, pre svega cenu i efikasnost. Dokle god budu morali da se koriste plemeniti metali, cena će biti nepremostiva prepreka. Ima najava da mogu da se realizuju i sa beznačajno malim količinama skupih metala (platine). Šta je sa time problem? Ništa. To bi bilo sjajno, ali vrlo verovatno bi to isto moglo da se primeni i za litijum u baterijama. Baterije samo tim unapređenjem ne bi bile lakše, možda nešto trajnije, ali drastično jeftinije. A to onda vraća dileme na početak.
  (Joca, 1. jul 2022 14:17)

  # Link komentara

 13. Ulazak u kola bi bio kao da ideš na ronjenje: boca sa kiseonikom i naočare. Pešake bi morali izmestiti 50m od puta, obavezna je i analiza ruže vetrova u svakoj ulici.

  Doduše bolje i to nego da se digneš u vazduh hidrogenskom bombom na kojoj voziš. U tom slučaju pešačke staze izmestiti minimum 100m od puta.

  Kažu li nešto za atomski pogon, žvuči mi sigurnije od ova 2.
  (Goxy, 1. jul 2022 13:58)

  # Link komentara

 14. Sedite u automobilu i direktno olaksavanjem sebe dopunjavate gorivo. Pa koliko ste pojeli i popili toliko stignete daleko. Jos ako imate saputnike ...
  (Azotni oksid, 1. jul 2022 13:39)

  # Link komentara

 15. Ma kakve pumpe,samo paravni za pišanje u rezervoar.Za muške nema problema ali za mora da postoji neki....nastavak...
  (Dejan, 1. jul 2022 13:19)

  # Link komentara

 16. Koliko troši? 12 piva do mora. Njih četvorica po 3 piva - ja moram da vozim
  (Ponosni vlasnik, 1. jul 2022 13:13)

  # Link komentara