1. vodonik se moze dobijati i iz mikroorganizama, algi,.. ne samo iz elektrolize.
  vec se zaradjuju veoma ozbiljne tehnologije i resenja. zaboravite na vodonik od struje.
  (aca, 30. jun 2022 17:28)

  # Link komentara

 2. Idealni pronalasci za teroriste samoubice.
  (Vesa, 30. jun 2022 13:44)

  # Link komentara

 3. Mislio sam da ovakvi kamioni odavno postoje. Da li Australija ili Aljaska, najverovatnije Kanada, gledao sam neki realiti gde su pokazali kako se puni tank takvih kamiona.
  Ventil se zaledi dok se puni a vozac kamiona obuce svemirsko odelo.
  (čester, 30. jun 2022 07:07)

  # Link komentara

 4. Zadiviće planetu?! Pa kad bi videli gde je Hyundai otišao sa kamionima na vodonik, možda bi onda bili zadivljeni...
  (Realan, 30. jun 2022 06:45)

  # Link komentara

 5. (ZG-SP-RI-ZA, 29. jun 2022 15:46) Da si živ i zdrav, preko 90% hidrogena se proizvodi iz fosilnih goriva, gasa i uglja.
  (Zok1, 29. jun 2022 23:57)

  # Link komentara

 6. Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
  Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.
  (homer, 29. jun 2022 10:09)
  Ništa ti nije zasmetalo u ovoj konstrukciji? Ako nema struje, kako zamišljaš da bude vodonika? Vodonik je praktično struja u tečnom stanju. Stim što mora da se troši struja i da bi ostao u tečnom stanju jer u protivnom sigurno dolazi do eksplozije.
  NE POSTOJI POGON NA VODONIK. Vozila "na vodonik" su sa električnim motorima, koliko puta to treba ponoviti? SUS motor na vodonik, uprkos i nedavnim najavama, još niko nije napravio u komercijalnoj varijanti. Čak ni laboratorijski prototipovi nisu radili ni koliko za eksperimente. I kad bi bili realizovani, ako uzimaju kiseonik iz vazduha, stvarali bi (zbog neizbežno više temperature) nekoliko puta veće količine kancerogenih azotnih oksida i od dizela. Jedini praktični i upotrebljivi motori na vodonik su mlazni motori i turbine, ali ponovo sa istim problemom nusprodukta NOx. Osim ako koriste i zasebne rezervoare za kiseonik.
  Sve prednosti i svi nedostaci vodonika su odavno poznati. Naftno/gasne kompanije guraju tu utopiju jer se vodonik osim elektrolizom (neisplativo) dobija i iz gasa, takođe vrlo neekonomično. Guraju tu "alternativu" zato što jako dobro znaju da nikada neće ni biti ekonomičnog vodoničnog motora. Vodonik pravi više problema nego što i teoretski rešava.
  (Joca, 29. jun 2022 23:02)

  # Link komentara

 7. Joj kad im sad Rusi zavrnu slavine! :p
  (466453, 29. jun 2022 21:54)

  # Link komentara

 8. Nuklearne elektrane nisu rešenje, zbog cene kWh. Možda fuzione, kada dođemo do fuzije, ali ni tada iz prvih generacija elektrana ne treba očekivati jeftinu struju. Trenutno je najjeftinija struja iz vetroelektrana na kopnu, pa iz solarnih elektrana, pa tek posle dolaze gas i ugalj, i to postojeće elektrane. Nuklearke su ubedljivo najskuplje, što je i logično zbog svih mera zaštite, odlaganja otpada i činjenica da u nuklearnim elektranama moraju da rade visoko obučeni ljudi, čije školovanje je skupo, kao i plate. Danas baš odgledah prikaz Lighyear 0 prototipa. Auto je prekriven solarnim panelima. Kažu da po lepom danu napuni baterije za 70-ak km vožnje. Jeste skup, ali služi kao dokaz koncepta, a u planu je masovni model sa cenom ispod 30k. I za 10 hiljada km godišnje ode 1500 eur na gorivo. što će reći da će biti tu računice za nekoga.
  (Gradimir, 29. jun 2022 19:38)

  # Link komentara

 9. До Солуна три сомуна....
  (Милутин, 29. jun 2022 18:09)

  # Link komentara

 10. E to je već nešto ...
  (XXL, 29. jun 2022 17:49)

  # Link komentara

 11. Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.
  (T, 29. jun 2022 12:35)

  Moja snaja radi u istrazivackoj laboratoriji koja se bavi unapredjenjem tehnologije za proizvodnju bio vodonika. Naime, veliki broj algi i drugih mikroorganizama proizvode vodonik kao nusprpodukt metabolickih procesa. Puno istrazivackih timova radi na komercijalizovanju ovog prirodnog procesa. Ocekuju da ce u sledecih 5 godina potpuno ovladati kontrolisanom proizvodnjom vodonika na ovakav nacin.

  Sto se tice skadistenja, rusi su pronasli nacin da drasticno pojeftine proizvodnju grafena koji je neophodan da se obloze sudovi u kojima se cuva vodonik.

  Vise nego sigurno da vodonik ima mnogo bolju perspektivu nego baterije zbog vece specificne egergije koje sadrzi po jedinici mere.
  (Milos, 29. jun 2022 17:38)

  # Link komentara

 12. U CH postoji konzorcijum privatnih firmi H2-Energy (googlajte) koji pokušava da organizuje proizvodnju, diistribuciju i korišcenje vodonika. Imaju hidroelektranu, ciju struju koriste za proizvodnju vodonika i za sada nekih 10-ak pumpi. Uvezeno je 50-ak Hyundai kamiona na vodonik (serijska proizvodnja, a ne kao Mercedes za godinu-dve dana ;o)) i to se sve polako širi. Plan im je da do 2025 u CH bude 1600 kamiona na vodonik
  (Djido, 29. jun 2022 15:48)

  # Link komentara

 13. Vodonik se dobija elektrolizom vode, a da bi se postigla elektroliza, potrebna je struja. Kada bi sva vozila koristila vodonik, bilo bi potrebno mnoogo struje za proizvodnju vodonika. To znaci da bi trebalo mnogo vise elektrana za proizvodnju struje, kako bi se vrsila proizvodnja vodonika. Potrebno je izgraditi mnogo novh elektrana nuklearnih, hidro elektrana, termo elektrana, gasnih elektrana, vjetro elektrana, solarnih elektrana.

  E posto nema toliko hidro potencijala, a ugalj zagadjuje, resenje je gradnja nuklearnih elektrana. Ali avaj, uranijuma ima najvise u Rusiji. Nece ga vise prodavati za jeftinu cenu, pogotovo posle ove ekonomske krize.

  Onda ostaje pitanje isplativosti proizvodnje istog, uz ostale probleme koji se ticu skladistenja, opasnosti itd.

  Resenje ce biti u upotrebi malih i sporih
  gradskih vozila, poput vozila koja se koriste na golf terenima, pa bila ona na struju ili na benzin. Za duze relacije preci ce se na autobuse i vozove.

  I bome, na kraju i radikalna ogranicenja koja bi podrazumevala upotrebu sopstvenih vozila
  iskljuci o u nuznim situacijama, i odredjenim danima u sedmici.
  (ZG-SP-RI-ZA, 29. jun 2022 15:46)

  # Link komentara

 14. Ovo je odavno vec izmisljeno a zasto nije dato u promet, eee. Pitajte prodavce nafte...
  (GoXXX, 29. jun 2022 10:17)

  Ti si se bas zaigrao, cuj ga sampanjac, more pila bi zadnja secerusa da oslepis od metanola, i to cepamo i mi i kinezi.
  (Paja, 29. jun 2022 15:04)

  # Link komentara

 15. Samo ću reći: automobil na vodu Stenli Majera.
  (sve već postoji, 29. jun 2022 12:40)

  Upravo tako, ja imam jedan takav auto. Samo sipam vodu i vozim.
  Preporucio bih i tebi, sledeci put kad ti se upali lampica nemoj da ides na pumpu vec sipaj 10l vode i videces kako dobro radi.
  (naravno, 29. jun 2022 14:01)

  # Link komentara

 16. Samo ću reći: automobil na vodu Stenli Majera.
  (sve već postoji, 29. jun 2022 12:40)

  # Link komentara

 17. Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.
  (T, 29. jun 2022 12:35)

  # Link komentara

 18. Znam za, neke testove još iz sredine 80tih iz auto magazina, tada sam, očekivao najdalje do 2000 te sva vozila na vodonik. Ali, očigledno da, postoji ozbiljan problem sa skladištem u vozilu ili što bi ljubitelji zadruge rekli " ma ne daju svetski moćnici jer ne mogu da se bogate".
  (lion, 29. jun 2022 12:31)

  # Link komentara

 19. Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!
  (Aleks, 29. jun 2022 10:24)

  Beton, beton, samo beton, beton nama treba, jer iz trave opasna nas ljuta zmija vreba!
  (ha, 29. jun 2022 12:20)

  # Link komentara

 20. @SSSS: "uz malu struju i veliku voltazu"

  Napad strucnjaka, spasavaj se ko moze !!!
  (Ana, 29. jun 2022 11:54)

  # Link komentara

 21. Vodonik je još uvek skup. Višestruko je jeftinije struju za elektrolizu koristiti direktno za punjenje baterija EV. Naiđe povremeno poneka stidljiva vest o novim načinima dobijanja vodonika. Videćemo hoće li biti šta od toga. Inače, i auto na gorive ćelije je EV, samo umesto baterija struju dobija iz gorivih ćelija i vodonika. Druga opcija je sagorevanje u SUS motorima, ali mislim da to i nije baš ekološki.
  (Gradimir, 29. jun 2022 11:50)

  # Link komentara

 22. Da vodonik je budućnost, ali kava 22 je u tome da su ga toliko zakomplikovali da ćete opet plaćati tehnologiju, znaju oni dobro kako se direktno dobija vodonik iz vode uz malu struju i veliku voltazu, i da se obična vozila na benzin mogu konvertovati, ali tu ti ne mogu naplaćivati gorivo i celo vozilo..

  Mnogi su to radili i sada to rade samo što se o tome ne priča, a da ne znaju giganti kako se to radi.
  (SSSS, 29. jun 2022 11:21)

  # Link komentara

 23. ako bi neki hemicar mogao sa mnom da patentira vozilo na direktan utrosak metana spreman sam da se zrtvujem i da jedem pasulj danima zarad nauke
  (gospodin 3%, 29. jun 2022 11:19)

  # Link komentara

 24. U vodoniku je budućnost a ne u struji.
  (MARSUPILAMI, 29. jun 2022 10:46)

  To isto kad sam rekao na časovima u Jugoslaviji mene su izbacivali sa časova.
  Inače i svemirski brodovi mogu ladno na vodonik da imaju pogon ali to nekima smeta.
  (Tako je, 29. jun 2022 11:17)

  # Link komentara

 25. Da bi se dobila struja zagadi se atmosfera a tek koliko se zagadi flora i fauna da bi se dobio litijum...tako da teorija o kolima na struju koja ne zagadjuju okolinu ne pije vodu...ovo na vodonik mozda ima smisla sve ukupno...naravno Japanci,Toyota radi vec godinama na tome pa cemo videti...
  (Mitar, 29. jun 2022 11:14)

  # Link komentara

 26. Imajte u vidu da vofonikove gorivne cečije elektrolizom daju visoko naponslu struju, i da takva vozila pokrecu elektro motori ;)
  (piš_živi, 29. jun 2022 10:53)

  # Link komentara

 27. Odavno Daimler ima aduta u rukavu,nisu se upustili u utrku sa elektro pogonima...Ukoliko se par ekonomskih tigrova od papira ne priključi odustajanju od fosilnih goriva,slijedi totalni krah...
  (Jozo, 29. jun 2022 10:47)

  # Link komentara

 28. U vodoniku je budućnost a ne u struji.
  (MARSUPILAMI, 29. jun 2022 10:46)

  # Link komentara

 29. Nikad nisam razumeo naklapanja o totalnm zaverama, moćnim tajnim društvima itd. Sve to postoji i drma svetom, ali samo kao epifenomen. Odjek sveopšteg debilizma. Ne kao glavna stvar, dominantna sila. Ne - sveopšti debilizam je dominanta, sila najveća: vakcine, transseksualno samoodređenje u 4. godini, fantom štetnog uticaja slobode govora ili eto ova energetska i s njom uvezana transportna komendija.
  Evo:
  "Od novih modela se zahteva da emituju u proseku 15% manje ugljen-dioksida do 2025. godine i najmanje 30% do 2030. godine, u poređenju sa 2019-20. Proizvođači će biti podvrgnuti visokim kaznama u slučaju da ovi uslovi ne budu ispunjeni."
  Ko su bre ti moroni koji ovo diktiraju? U čije ime? Naše sigurno ne. I kako on "zna" daje to tehnički moguće? I kako on "zna" da je to globalno ekološki ispravno? I kao on "zna" da je izmena industrije koja se ovime nameću ekonomski pravedna za sve?
  Ludilo je toliko da i načelno ispravno - hidrogenski pogon - se ovako nameće kao nešto što će samo još sve da pogorša.
  Ispravan je hidrogen - ali SAMO ako se dobija na ispravan način. A to je JEDINO ako ima dovoljno nuklearki, dal za struju dal pre svega sa KOGENERACIJOM hidrogena. Ali oni upravo stopiraju nuklearke, torijumske pogotovu a o kogeneraciji ni govora! Dakle sve je naopako - pa će i ovi kamioni ukupno više štetiti nego dizel. Okoristiće se megakorporacije, svi ti Siemensi koji implementiraju ludilo, i woke-debili "zelenih" štetočinstava. Planeta i mi na njoj ne, samo šteta.
  (Helios, 29. jun 2022 10:32)

  # Link komentara

 30. Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!
  (Aleks, 29. jun 2022 10:24)

  # Link komentara

 31. Eh da su Kinezi napravili,ovde bi bilo veselja i otvaranja sampanjca.Sta Nemci znaju.
  (realno, 29. jun 2022 10:22)

  # Link komentara

 32. Ovo je odavno vec izmisljeno a zasto nije dato u promet, eee. Pitajte prodavce nafte...
  (GoXXX, 29. jun 2022 10:17)

  # Link komentara

 33. bravo ...i da za putnicka bude tako isto...
  (horror expert, 29. jun 2022 10:10)

  # Link komentara

 34. Mala je dobit od ekoloski prljavog vodonika. Dobijenog ne ekoloskom strujom. Ugalj itd.

  Jedino ekoloski dobijen vodonik ima poentu, dobijen uz solarnu ili sl energiju.
  (s mile, 29. jun 2022 10:09)

  # Link komentara

 35. Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
  Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.
  (homer, 29. jun 2022 10:09)

  # Link komentara

 36. Bice al za jedno 30god...
  (Lala, 29. jun 2022 10:00)

  # Link komentara

 37. Mogla je ova tehnologija prirodno već da se eksploatiše oko 2 decenije...
  Ali...
  Čak su neki amateri uspeli da hibridnom sintezom ove tehnologije, smanje potrošnju sa 8 na 2 litara fosilnog goriva...
  I to naši ljudi.
  I???
  Globalno se daje zeleno svetlo za zelenu energiju.
  (Moram da kažem, 29. jun 2022 09:49)

  # Link komentara