Sreda, 29.06.2022.

09:30

Kamioni na vodonik – domet 1000 km

Izvor: B92

Kamioni na vodonik – domet 1000 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

aca

pre 1 godinu

vodonik se moze dobijati i iz mikroorganizama, algi,.. ne samo iz elektrolize.
vec se zaradjuju veoma ozbiljne tehnologije i resenja. zaboravite na vodonik od struje.

čester

pre 1 godinu

Mislio sam da ovakvi kamioni odavno postoje. Da li Australija ili Aljaska, najverovatnije Kanada, gledao sam neki realiti gde su pokazali kako se puni tank takvih kamiona.
Ventil se zaledi dok se puni a vozac kamiona obuce svemirsko odelo.

Joca

pre 1 godinu

Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.
(homer, 29. jun 2022 10:09)
Ništa ti nije zasmetalo u ovoj konstrukciji? Ako nema struje, kako zamišljaš da bude vodonika? Vodonik je praktično struja u tečnom stanju. Stim što mora da se troši struja i da bi ostao u tečnom stanju jer u protivnom sigurno dolazi do eksplozije.
NE POSTOJI POGON NA VODONIK. Vozila "na vodonik" su sa električnim motorima, koliko puta to treba ponoviti? SUS motor na vodonik, uprkos i nedavnim najavama, još niko nije napravio u komercijalnoj varijanti. Čak ni laboratorijski prototipovi nisu radili ni koliko za eksperimente. I kad bi bili realizovani, ako uzimaju kiseonik iz vazduha, stvarali bi (zbog neizbežno više temperature) nekoliko puta veće količine kancerogenih azotnih oksida i od dizela. Jedini praktični i upotrebljivi motori na vodonik su mlazni motori i turbine, ali ponovo sa istim problemom nusprodukta NOx. Osim ako koriste i zasebne rezervoare za kiseonik.
Sve prednosti i svi nedostaci vodonika su odavno poznati. Naftno/gasne kompanije guraju tu utopiju jer se vodonik osim elektrolizom (neisplativo) dobija i iz gasa, takođe vrlo neekonomično. Guraju tu "alternativu" zato što jako dobro znaju da nikada neće ni biti ekonomičnog vodoničnog motora. Vodonik pravi više problema nego što i teoretski rešava.

Gradimir

pre 1 godinu

Nuklearne elektrane nisu rešenje, zbog cene kWh. Možda fuzione, kada dođemo do fuzije, ali ni tada iz prvih generacija elektrana ne treba očekivati jeftinu struju. Trenutno je najjeftinija struja iz vetroelektrana na kopnu, pa iz solarnih elektrana, pa tek posle dolaze gas i ugalj, i to postojeće elektrane. Nuklearke su ubedljivo najskuplje, što je i logično zbog svih mera zaštite, odlaganja otpada i činjenica da u nuklearnim elektranama moraju da rade visoko obučeni ljudi, čije školovanje je skupo, kao i plate. Danas baš odgledah prikaz Lighyear 0 prototipa. Auto je prekriven solarnim panelima. Kažu da po lepom danu napuni baterije za 70-ak km vožnje. Jeste skup, ali služi kao dokaz koncepta, a u planu je masovni model sa cenom ispod 30k. I za 10 hiljada km godišnje ode 1500 eur na gorivo. što će reći da će biti tu računice za nekoga.

Milos

pre 1 godinu

Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.
(T, 29. jun 2022 12:35)

Moja snaja radi u istrazivackoj laboratoriji koja se bavi unapredjenjem tehnologije za proizvodnju bio vodonika. Naime, veliki broj algi i drugih mikroorganizama proizvode vodonik kao nusprpodukt metabolickih procesa. Puno istrazivackih timova radi na komercijalizovanju ovog prirodnog procesa. Ocekuju da ce u sledecih 5 godina potpuno ovladati kontrolisanom proizvodnjom vodonika na ovakav nacin.

Sto se tice skadistenja, rusi su pronasli nacin da drasticno pojeftine proizvodnju grafena koji je neophodan da se obloze sudovi u kojima se cuva vodonik.

Vise nego sigurno da vodonik ima mnogo bolju perspektivu nego baterije zbog vece specificne egergije koje sadrzi po jedinici mere.

ZG-SP-RI-ZA

pre 1 godinu

Vodonik se dobija elektrolizom vode, a da bi se postigla elektroliza, potrebna je struja. Kada bi sva vozila koristila vodonik, bilo bi potrebno mnoogo struje za proizvodnju vodonika. To znaci da bi trebalo mnogo vise elektrana za proizvodnju struje, kako bi se vrsila proizvodnja vodonika. Potrebno je izgraditi mnogo novh elektrana nuklearnih, hidro elektrana, termo elektrana, gasnih elektrana, vjetro elektrana, solarnih elektrana.

E posto nema toliko hidro potencijala, a ugalj zagadjuje, resenje je gradnja nuklearnih elektrana. Ali avaj, uranijuma ima najvise u Rusiji. Nece ga vise prodavati za jeftinu cenu, pogotovo posle ove ekonomske krize.

Onda ostaje pitanje isplativosti proizvodnje istog, uz ostale probleme koji se ticu skladistenja, opasnosti itd.

Resenje ce biti u upotrebi malih i sporih
gradskih vozila, poput vozila koja se koriste na golf terenima, pa bila ona na struju ili na benzin. Za duze relacije preci ce se na autobuse i vozove.

I bome, na kraju i radikalna ogranicenja koja bi podrazumevala upotrebu sopstvenih vozila
iskljuci o u nuznim situacijama, i odredjenim danima u sedmici.

Paja

pre 1 godinu

Ovo je odavno vec izmisljeno a zasto nije dato u promet, eee. Pitajte prodavce nafte...
(GoXXX, 29. jun 2022 10:17)

Ti si se bas zaigrao, cuj ga sampanjac, more pila bi zadnja secerusa da oslepis od metanola, i to cepamo i mi i kinezi.

Djido

pre 1 godinu

U CH postoji konzorcijum privatnih firmi H2-Energy (googlajte) koji pokušava da organizuje proizvodnju, diistribuciju i korišcenje vodonika. Imaju hidroelektranu, ciju struju koriste za proizvodnju vodonika i za sada nekih 10-ak pumpi. Uvezeno je 50-ak Hyundai kamiona na vodonik (serijska proizvodnja, a ne kao Mercedes za godinu-dve dana ;o)) i to se sve polako širi. Plan im je da do 2025 u CH bude 1600 kamiona na vodonik

naravno

pre 1 godinu

Samo ću reći: automobil na vodu Stenli Majera.
(sve već postoji, 29. jun 2022 12:40)

Upravo tako, ja imam jedan takav auto. Samo sipam vodu i vozim.
Preporucio bih i tebi, sledeci put kad ti se upali lampica nemoj da ides na pumpu vec sipaj 10l vode i videces kako dobro radi.

lion

pre 1 godinu

Znam za, neke testove još iz sredine 80tih iz auto magazina, tada sam, očekivao najdalje do 2000 te sva vozila na vodonik. Ali, očigledno da, postoji ozbiljan problem sa skladištem u vozilu ili što bi ljubitelji zadruge rekli " ma ne daju svetski moćnici jer ne mogu da se bogate".

T

pre 1 godinu

Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.

ha

pre 1 godinu

Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!
(Aleks, 29. jun 2022 10:24)

Beton, beton, samo beton, beton nama treba, jer iz trave opasna nas ljuta zmija vreba!

Mitar

pre 1 godinu

Da bi se dobila struja zagadi se atmosfera a tek koliko se zagadi flora i fauna da bi se dobio litijum...tako da teorija o kolima na struju koja ne zagadjuju okolinu ne pije vodu...ovo na vodonik mozda ima smisla sve ukupno...naravno Japanci,Toyota radi vec godinama na tome pa cemo videti...

Gradimir

pre 1 godinu

Vodonik je još uvek skup. Višestruko je jeftinije struju za elektrolizu koristiti direktno za punjenje baterija EV. Naiđe povremeno poneka stidljiva vest o novim načinima dobijanja vodonika. Videćemo hoće li biti šta od toga. Inače, i auto na gorive ćelije je EV, samo umesto baterija struju dobija iz gorivih ćelija i vodonika. Druga opcija je sagorevanje u SUS motorima, ali mislim da to i nije baš ekološki.

gospodin 3%

pre 1 godinu

ako bi neki hemicar mogao sa mnom da patentira vozilo na direktan utrosak metana spreman sam da se zrtvujem i da jedem pasulj danima zarad nauke

SSSS

pre 1 godinu

Da vodonik je budućnost, ali kava 22 je u tome da su ga toliko zakomplikovali da ćete opet plaćati tehnologiju, znaju oni dobro kako se direktno dobija vodonik iz vode uz malu struju i veliku voltazu, i da se obična vozila na benzin mogu konvertovati, ali tu ti ne mogu naplaćivati gorivo i celo vozilo..

Mnogi su to radili i sada to rade samo što se o tome ne priča, a da ne znaju giganti kako se to radi.

Tako je

pre 1 godinu

U vodoniku je budućnost a ne u struji.
(MARSUPILAMI, 29. jun 2022 10:46)

To isto kad sam rekao na časovima u Jugoslaviji mene su izbacivali sa časova.
Inače i svemirski brodovi mogu ladno na vodonik da imaju pogon ali to nekima smeta.

Jozo

pre 1 godinu

Odavno Daimler ima aduta u rukavu,nisu se upustili u utrku sa elektro pogonima...Ukoliko se par ekonomskih tigrova od papira ne priključi odustajanju od fosilnih goriva,slijedi totalni krah...

s mile

pre 1 godinu

Mala je dobit od ekoloski prljavog vodonika. Dobijenog ne ekoloskom strujom. Ugalj itd.

Jedino ekoloski dobijen vodonik ima poentu, dobijen uz solarnu ili sl energiju.

piš_živi

pre 1 godinu

Imajte u vidu da vofonikove gorivne cečije elektrolizom daju visoko naponslu struju, i da takva vozila pokrecu elektro motori ;)

Helios

pre 1 godinu

Nikad nisam razumeo naklapanja o totalnm zaverama, moćnim tajnim društvima itd. Sve to postoji i drma svetom, ali samo kao epifenomen. Odjek sveopšteg debilizma. Ne kao glavna stvar, dominantna sila. Ne - sveopšti debilizam je dominanta, sila najveća: vakcine, transseksualno samoodređenje u 4. godini, fantom štetnog uticaja slobode govora ili eto ova energetska i s njom uvezana transportna komendija.
Evo:
"Od novih modela se zahteva da emituju u proseku 15% manje ugljen-dioksida do 2025. godine i najmanje 30% do 2030. godine, u poređenju sa 2019-20. Proizvođači će biti podvrgnuti visokim kaznama u slučaju da ovi uslovi ne budu ispunjeni."
Ko su bre ti moroni koji ovo diktiraju? U čije ime? Naše sigurno ne. I kako on "zna" daje to tehnički moguće? I kako on "zna" da je to globalno ekološki ispravno? I kao on "zna" da je izmena industrije koja se ovime nameću ekonomski pravedna za sve?
Ludilo je toliko da i načelno ispravno - hidrogenski pogon - se ovako nameće kao nešto što će samo još sve da pogorša.
Ispravan je hidrogen - ali SAMO ako se dobija na ispravan način. A to je JEDINO ako ima dovoljno nuklearki, dal za struju dal pre svega sa KOGENERACIJOM hidrogena. Ali oni upravo stopiraju nuklearke, torijumske pogotovu a o kogeneraciji ni govora! Dakle sve je naopako - pa će i ovi kamioni ukupno više štetiti nego dizel. Okoristiće se megakorporacije, svi ti Siemensi koji implementiraju ludilo, i woke-debili "zelenih" štetočinstava. Planeta i mi na njoj ne, samo šteta.

Aleks

pre 1 godinu

Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!

homer

pre 1 godinu

Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Mogla je ova tehnologija prirodno već da se eksploatiše oko 2 decenije...
Ali...
Čak su neki amateri uspeli da hibridnom sintezom ove tehnologije, smanje potrošnju sa 8 na 2 litara fosilnog goriva...
I to naši ljudi.
I???
Globalno se daje zeleno svetlo za zelenu energiju.

Aleks

pre 1 godinu

Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!

Moram da kažem

pre 1 godinu

Mogla je ova tehnologija prirodno već da se eksploatiše oko 2 decenije...
Ali...
Čak su neki amateri uspeli da hibridnom sintezom ove tehnologije, smanje potrošnju sa 8 na 2 litara fosilnog goriva...
I to naši ljudi.
I???
Globalno se daje zeleno svetlo za zelenu energiju.

homer

pre 1 godinu

Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.

s mile

pre 1 godinu

Mala je dobit od ekoloski prljavog vodonika. Dobijenog ne ekoloskom strujom. Ugalj itd.

Jedino ekoloski dobijen vodonik ima poentu, dobijen uz solarnu ili sl energiju.

ha

pre 1 godinu

Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!
(Aleks, 29. jun 2022 10:24)

Beton, beton, samo beton, beton nama treba, jer iz trave opasna nas ljuta zmija vreba!

Mitar

pre 1 godinu

Da bi se dobila struja zagadi se atmosfera a tek koliko se zagadi flora i fauna da bi se dobio litijum...tako da teorija o kolima na struju koja ne zagadjuju okolinu ne pije vodu...ovo na vodonik mozda ima smisla sve ukupno...naravno Japanci,Toyota radi vec godinama na tome pa cemo videti...

gospodin 3%

pre 1 godinu

ako bi neki hemicar mogao sa mnom da patentira vozilo na direktan utrosak metana spreman sam da se zrtvujem i da jedem pasulj danima zarad nauke

piš_živi

pre 1 godinu

Imajte u vidu da vofonikove gorivne cečije elektrolizom daju visoko naponslu struju, i da takva vozila pokrecu elektro motori ;)

Helios

pre 1 godinu

Nikad nisam razumeo naklapanja o totalnm zaverama, moćnim tajnim društvima itd. Sve to postoji i drma svetom, ali samo kao epifenomen. Odjek sveopšteg debilizma. Ne kao glavna stvar, dominantna sila. Ne - sveopšti debilizam je dominanta, sila najveća: vakcine, transseksualno samoodređenje u 4. godini, fantom štetnog uticaja slobode govora ili eto ova energetska i s njom uvezana transportna komendija.
Evo:
"Od novih modela se zahteva da emituju u proseku 15% manje ugljen-dioksida do 2025. godine i najmanje 30% do 2030. godine, u poređenju sa 2019-20. Proizvođači će biti podvrgnuti visokim kaznama u slučaju da ovi uslovi ne budu ispunjeni."
Ko su bre ti moroni koji ovo diktiraju? U čije ime? Naše sigurno ne. I kako on "zna" daje to tehnički moguće? I kako on "zna" da je to globalno ekološki ispravno? I kao on "zna" da je izmena industrije koja se ovime nameću ekonomski pravedna za sve?
Ludilo je toliko da i načelno ispravno - hidrogenski pogon - se ovako nameće kao nešto što će samo još sve da pogorša.
Ispravan je hidrogen - ali SAMO ako se dobija na ispravan način. A to je JEDINO ako ima dovoljno nuklearki, dal za struju dal pre svega sa KOGENERACIJOM hidrogena. Ali oni upravo stopiraju nuklearke, torijumske pogotovu a o kogeneraciji ni govora! Dakle sve je naopako - pa će i ovi kamioni ukupno više štetiti nego dizel. Okoristiće se megakorporacije, svi ti Siemensi koji implementiraju ludilo, i woke-debili "zelenih" štetočinstava. Planeta i mi na njoj ne, samo šteta.

T

pre 1 godinu

Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.

naravno

pre 1 godinu

Samo ću reći: automobil na vodu Stenli Majera.
(sve već postoji, 29. jun 2022 12:40)

Upravo tako, ja imam jedan takav auto. Samo sipam vodu i vozim.
Preporucio bih i tebi, sledeci put kad ti se upali lampica nemoj da ides na pumpu vec sipaj 10l vode i videces kako dobro radi.

lion

pre 1 godinu

Znam za, neke testove još iz sredine 80tih iz auto magazina, tada sam, očekivao najdalje do 2000 te sva vozila na vodonik. Ali, očigledno da, postoji ozbiljan problem sa skladištem u vozilu ili što bi ljubitelji zadruge rekli " ma ne daju svetski moćnici jer ne mogu da se bogate".

Djido

pre 1 godinu

U CH postoji konzorcijum privatnih firmi H2-Energy (googlajte) koji pokušava da organizuje proizvodnju, diistribuciju i korišcenje vodonika. Imaju hidroelektranu, ciju struju koriste za proizvodnju vodonika i za sada nekih 10-ak pumpi. Uvezeno je 50-ak Hyundai kamiona na vodonik (serijska proizvodnja, a ne kao Mercedes za godinu-dve dana ;o)) i to se sve polako širi. Plan im je da do 2025 u CH bude 1600 kamiona na vodonik

SSSS

pre 1 godinu

Da vodonik je budućnost, ali kava 22 je u tome da su ga toliko zakomplikovali da ćete opet plaćati tehnologiju, znaju oni dobro kako se direktno dobija vodonik iz vode uz malu struju i veliku voltazu, i da se obična vozila na benzin mogu konvertovati, ali tu ti ne mogu naplaćivati gorivo i celo vozilo..

Mnogi su to radili i sada to rade samo što se o tome ne priča, a da ne znaju giganti kako se to radi.

Tako je

pre 1 godinu

U vodoniku je budućnost a ne u struji.
(MARSUPILAMI, 29. jun 2022 10:46)

To isto kad sam rekao na časovima u Jugoslaviji mene su izbacivali sa časova.
Inače i svemirski brodovi mogu ladno na vodonik da imaju pogon ali to nekima smeta.

Gradimir

pre 1 godinu

Vodonik je još uvek skup. Višestruko je jeftinije struju za elektrolizu koristiti direktno za punjenje baterija EV. Naiđe povremeno poneka stidljiva vest o novim načinima dobijanja vodonika. Videćemo hoće li biti šta od toga. Inače, i auto na gorive ćelije je EV, samo umesto baterija struju dobija iz gorivih ćelija i vodonika. Druga opcija je sagorevanje u SUS motorima, ali mislim da to i nije baš ekološki.

Joca

pre 1 godinu

Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.
(homer, 29. jun 2022 10:09)
Ništa ti nije zasmetalo u ovoj konstrukciji? Ako nema struje, kako zamišljaš da bude vodonika? Vodonik je praktično struja u tečnom stanju. Stim što mora da se troši struja i da bi ostao u tečnom stanju jer u protivnom sigurno dolazi do eksplozije.
NE POSTOJI POGON NA VODONIK. Vozila "na vodonik" su sa električnim motorima, koliko puta to treba ponoviti? SUS motor na vodonik, uprkos i nedavnim najavama, još niko nije napravio u komercijalnoj varijanti. Čak ni laboratorijski prototipovi nisu radili ni koliko za eksperimente. I kad bi bili realizovani, ako uzimaju kiseonik iz vazduha, stvarali bi (zbog neizbežno više temperature) nekoliko puta veće količine kancerogenih azotnih oksida i od dizela. Jedini praktični i upotrebljivi motori na vodonik su mlazni motori i turbine, ali ponovo sa istim problemom nusprodukta NOx. Osim ako koriste i zasebne rezervoare za kiseonik.
Sve prednosti i svi nedostaci vodonika su odavno poznati. Naftno/gasne kompanije guraju tu utopiju jer se vodonik osim elektrolizom (neisplativo) dobija i iz gasa, takođe vrlo neekonomično. Guraju tu "alternativu" zato što jako dobro znaju da nikada neće ni biti ekonomičnog vodoničnog motora. Vodonik pravi više problema nego što i teoretski rešava.

Jozo

pre 1 godinu

Odavno Daimler ima aduta u rukavu,nisu se upustili u utrku sa elektro pogonima...Ukoliko se par ekonomskih tigrova od papira ne priključi odustajanju od fosilnih goriva,slijedi totalni krah...

ZG-SP-RI-ZA

pre 1 godinu

Vodonik se dobija elektrolizom vode, a da bi se postigla elektroliza, potrebna je struja. Kada bi sva vozila koristila vodonik, bilo bi potrebno mnoogo struje za proizvodnju vodonika. To znaci da bi trebalo mnogo vise elektrana za proizvodnju struje, kako bi se vrsila proizvodnja vodonika. Potrebno je izgraditi mnogo novh elektrana nuklearnih, hidro elektrana, termo elektrana, gasnih elektrana, vjetro elektrana, solarnih elektrana.

E posto nema toliko hidro potencijala, a ugalj zagadjuje, resenje je gradnja nuklearnih elektrana. Ali avaj, uranijuma ima najvise u Rusiji. Nece ga vise prodavati za jeftinu cenu, pogotovo posle ove ekonomske krize.

Onda ostaje pitanje isplativosti proizvodnje istog, uz ostale probleme koji se ticu skladistenja, opasnosti itd.

Resenje ce biti u upotrebi malih i sporih
gradskih vozila, poput vozila koja se koriste na golf terenima, pa bila ona na struju ili na benzin. Za duze relacije preci ce se na autobuse i vozove.

I bome, na kraju i radikalna ogranicenja koja bi podrazumevala upotrebu sopstvenih vozila
iskljuci o u nuznim situacijama, i odredjenim danima u sedmici.

Milos

pre 1 godinu

Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.
(T, 29. jun 2022 12:35)

Moja snaja radi u istrazivackoj laboratoriji koja se bavi unapredjenjem tehnologije za proizvodnju bio vodonika. Naime, veliki broj algi i drugih mikroorganizama proizvode vodonik kao nusprpodukt metabolickih procesa. Puno istrazivackih timova radi na komercijalizovanju ovog prirodnog procesa. Ocekuju da ce u sledecih 5 godina potpuno ovladati kontrolisanom proizvodnjom vodonika na ovakav nacin.

Sto se tice skadistenja, rusi su pronasli nacin da drasticno pojeftine proizvodnju grafena koji je neophodan da se obloze sudovi u kojima se cuva vodonik.

Vise nego sigurno da vodonik ima mnogo bolju perspektivu nego baterije zbog vece specificne egergije koje sadrzi po jedinici mere.

Paja

pre 1 godinu

Ovo je odavno vec izmisljeno a zasto nije dato u promet, eee. Pitajte prodavce nafte...
(GoXXX, 29. jun 2022 10:17)

Ti si se bas zaigrao, cuj ga sampanjac, more pila bi zadnja secerusa da oslepis od metanola, i to cepamo i mi i kinezi.

Gradimir

pre 1 godinu

Nuklearne elektrane nisu rešenje, zbog cene kWh. Možda fuzione, kada dođemo do fuzije, ali ni tada iz prvih generacija elektrana ne treba očekivati jeftinu struju. Trenutno je najjeftinija struja iz vetroelektrana na kopnu, pa iz solarnih elektrana, pa tek posle dolaze gas i ugalj, i to postojeće elektrane. Nuklearke su ubedljivo najskuplje, što je i logično zbog svih mera zaštite, odlaganja otpada i činjenica da u nuklearnim elektranama moraju da rade visoko obučeni ljudi, čije školovanje je skupo, kao i plate. Danas baš odgledah prikaz Lighyear 0 prototipa. Auto je prekriven solarnim panelima. Kažu da po lepom danu napuni baterije za 70-ak km vožnje. Jeste skup, ali služi kao dokaz koncepta, a u planu je masovni model sa cenom ispod 30k. I za 10 hiljada km godišnje ode 1500 eur na gorivo. što će reći da će biti tu računice za nekoga.

čester

pre 1 godinu

Mislio sam da ovakvi kamioni odavno postoje. Da li Australija ili Aljaska, najverovatnije Kanada, gledao sam neki realiti gde su pokazali kako se puni tank takvih kamiona.
Ventil se zaledi dok se puni a vozac kamiona obuce svemirsko odelo.

aca

pre 1 godinu

vodonik se moze dobijati i iz mikroorganizama, algi,.. ne samo iz elektrolize.
vec se zaradjuju veoma ozbiljne tehnologije i resenja. zaboravite na vodonik od struje.

Helios

pre 1 godinu

Nikad nisam razumeo naklapanja o totalnm zaverama, moćnim tajnim društvima itd. Sve to postoji i drma svetom, ali samo kao epifenomen. Odjek sveopšteg debilizma. Ne kao glavna stvar, dominantna sila. Ne - sveopšti debilizam je dominanta, sila najveća: vakcine, transseksualno samoodređenje u 4. godini, fantom štetnog uticaja slobode govora ili eto ova energetska i s njom uvezana transportna komendija.
Evo:
"Od novih modela se zahteva da emituju u proseku 15% manje ugljen-dioksida do 2025. godine i najmanje 30% do 2030. godine, u poređenju sa 2019-20. Proizvođači će biti podvrgnuti visokim kaznama u slučaju da ovi uslovi ne budu ispunjeni."
Ko su bre ti moroni koji ovo diktiraju? U čije ime? Naše sigurno ne. I kako on "zna" daje to tehnički moguće? I kako on "zna" da je to globalno ekološki ispravno? I kao on "zna" da je izmena industrije koja se ovime nameću ekonomski pravedna za sve?
Ludilo je toliko da i načelno ispravno - hidrogenski pogon - se ovako nameće kao nešto što će samo još sve da pogorša.
Ispravan je hidrogen - ali SAMO ako se dobija na ispravan način. A to je JEDINO ako ima dovoljno nuklearki, dal za struju dal pre svega sa KOGENERACIJOM hidrogena. Ali oni upravo stopiraju nuklearke, torijumske pogotovu a o kogeneraciji ni govora! Dakle sve je naopako - pa će i ovi kamioni ukupno više štetiti nego dizel. Okoristiće se megakorporacije, svi ti Siemensi koji implementiraju ludilo, i woke-debili "zelenih" štetočinstava. Planeta i mi na njoj ne, samo šteta.

Tako je

pre 1 godinu

U vodoniku je budućnost a ne u struji.
(MARSUPILAMI, 29. jun 2022 10:46)

To isto kad sam rekao na časovima u Jugoslaviji mene su izbacivali sa časova.
Inače i svemirski brodovi mogu ladno na vodonik da imaju pogon ali to nekima smeta.

SSSS

pre 1 godinu

Da vodonik je budućnost, ali kava 22 je u tome da su ga toliko zakomplikovali da ćete opet plaćati tehnologiju, znaju oni dobro kako se direktno dobija vodonik iz vode uz malu struju i veliku voltazu, i da se obična vozila na benzin mogu konvertovati, ali tu ti ne mogu naplaćivati gorivo i celo vozilo..

Mnogi su to radili i sada to rade samo što se o tome ne priča, a da ne znaju giganti kako se to radi.

homer

pre 1 godinu

Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Mogla je ova tehnologija prirodno već da se eksploatiše oko 2 decenije...
Ali...
Čak su neki amateri uspeli da hibridnom sintezom ove tehnologije, smanje potrošnju sa 8 na 2 litara fosilnog goriva...
I to naši ljudi.
I???
Globalno se daje zeleno svetlo za zelenu energiju.

Mitar

pre 1 godinu

Da bi se dobila struja zagadi se atmosfera a tek koliko se zagadi flora i fauna da bi se dobio litijum...tako da teorija o kolima na struju koja ne zagadjuju okolinu ne pije vodu...ovo na vodonik mozda ima smisla sve ukupno...naravno Japanci,Toyota radi vec godinama na tome pa cemo videti...

Aleks

pre 1 godinu

Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!

Jozo

pre 1 godinu

Odavno Daimler ima aduta u rukavu,nisu se upustili u utrku sa elektro pogonima...Ukoliko se par ekonomskih tigrova od papira ne priključi odustajanju od fosilnih goriva,slijedi totalni krah...

gospodin 3%

pre 1 godinu

ako bi neki hemicar mogao sa mnom da patentira vozilo na direktan utrosak metana spreman sam da se zrtvujem i da jedem pasulj danima zarad nauke

ZG-SP-RI-ZA

pre 1 godinu

Vodonik se dobija elektrolizom vode, a da bi se postigla elektroliza, potrebna je struja. Kada bi sva vozila koristila vodonik, bilo bi potrebno mnoogo struje za proizvodnju vodonika. To znaci da bi trebalo mnogo vise elektrana za proizvodnju struje, kako bi se vrsila proizvodnja vodonika. Potrebno je izgraditi mnogo novh elektrana nuklearnih, hidro elektrana, termo elektrana, gasnih elektrana, vjetro elektrana, solarnih elektrana.

E posto nema toliko hidro potencijala, a ugalj zagadjuje, resenje je gradnja nuklearnih elektrana. Ali avaj, uranijuma ima najvise u Rusiji. Nece ga vise prodavati za jeftinu cenu, pogotovo posle ove ekonomske krize.

Onda ostaje pitanje isplativosti proizvodnje istog, uz ostale probleme koji se ticu skladistenja, opasnosti itd.

Resenje ce biti u upotrebi malih i sporih
gradskih vozila, poput vozila koja se koriste na golf terenima, pa bila ona na struju ili na benzin. Za duze relacije preci ce se na autobuse i vozove.

I bome, na kraju i radikalna ogranicenja koja bi podrazumevala upotrebu sopstvenih vozila
iskljuci o u nuznim situacijama, i odredjenim danima u sedmici.

Milos

pre 1 godinu

Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.
(T, 29. jun 2022 12:35)

Moja snaja radi u istrazivackoj laboratoriji koja se bavi unapredjenjem tehnologije za proizvodnju bio vodonika. Naime, veliki broj algi i drugih mikroorganizama proizvode vodonik kao nusprpodukt metabolickih procesa. Puno istrazivackih timova radi na komercijalizovanju ovog prirodnog procesa. Ocekuju da ce u sledecih 5 godina potpuno ovladati kontrolisanom proizvodnjom vodonika na ovakav nacin.

Sto se tice skadistenja, rusi su pronasli nacin da drasticno pojeftine proizvodnju grafena koji je neophodan da se obloze sudovi u kojima se cuva vodonik.

Vise nego sigurno da vodonik ima mnogo bolju perspektivu nego baterije zbog vece specificne egergije koje sadrzi po jedinici mere.

lion

pre 1 godinu

Znam za, neke testove još iz sredine 80tih iz auto magazina, tada sam, očekivao najdalje do 2000 te sva vozila na vodonik. Ali, očigledno da, postoji ozbiljan problem sa skladištem u vozilu ili što bi ljubitelji zadruge rekli " ma ne daju svetski moćnici jer ne mogu da se bogate".

T

pre 1 godinu

Vodonik zvuci kao dobra ideja, ali ima dosta problema. Tesko se skladisti jer ima izuzetno mali molekul koji lako prolazi kroz zidove rezervoara. Zbog male gustine, mora da se skladisti na izuzetno niskoj temperaturi i visokom pritisku. U kontaktu sa metalom metal postaje krut. Proizvodnja nije efikasna, najjeftiniji način proizvodnje je trenutno iz metana, što nije ekološki dobro. Vozila su skupa, jer su to električni automobili sa malom baterijom, rezervoarom za vodonik i tzv. "gorivnom ćelijom" koja od vodonika i kiseonika pravi struju. Stvari bi mogle da se promene ako bude jeftinog vodonika od viška struje iz vetroelektrana.

čester

pre 1 godinu

Mislio sam da ovakvi kamioni odavno postoje. Da li Australija ili Aljaska, najverovatnije Kanada, gledao sam neki realiti gde su pokazali kako se puni tank takvih kamiona.
Ventil se zaledi dok se puni a vozac kamiona obuce svemirsko odelo.

aca

pre 1 godinu

vodonik se moze dobijati i iz mikroorganizama, algi,.. ne samo iz elektrolize.
vec se zaradjuju veoma ozbiljne tehnologije i resenja. zaboravite na vodonik od struje.

s mile

pre 1 godinu

Mala je dobit od ekoloski prljavog vodonika. Dobijenog ne ekoloskom strujom. Ugalj itd.

Jedino ekoloski dobijen vodonik ima poentu, dobijen uz solarnu ili sl energiju.

piš_živi

pre 1 godinu

Imajte u vidu da vofonikove gorivne cečije elektrolizom daju visoko naponslu struju, i da takva vozila pokrecu elektro motori ;)

ha

pre 1 godinu

Pošumljavanje. Nisu automobili krivi za globalno otopljavanje već nekontrolisana seča šuma i nedostatak adekvatnog pošumljavanja. Biljke vole CO2, kada bi ih bilo više, davale bi nam još više kiseonika, ne znam šta tu nije jasno... Stop betonu, samo zelenilo!
(Aleks, 29. jun 2022 10:24)

Beton, beton, samo beton, beton nama treba, jer iz trave opasna nas ljuta zmija vreba!

naravno

pre 1 godinu

Samo ću reći: automobil na vodu Stenli Majera.
(sve već postoji, 29. jun 2022 12:40)

Upravo tako, ja imam jedan takav auto. Samo sipam vodu i vozim.
Preporucio bih i tebi, sledeci put kad ti se upali lampica nemoj da ides na pumpu vec sipaj 10l vode i videces kako dobro radi.

Paja

pre 1 godinu

Ovo je odavno vec izmisljeno a zasto nije dato u promet, eee. Pitajte prodavce nafte...
(GoXXX, 29. jun 2022 10:17)

Ti si se bas zaigrao, cuj ga sampanjac, more pila bi zadnja secerusa da oslepis od metanola, i to cepamo i mi i kinezi.

Gradimir

pre 1 godinu

Nuklearne elektrane nisu rešenje, zbog cene kWh. Možda fuzione, kada dođemo do fuzije, ali ni tada iz prvih generacija elektrana ne treba očekivati jeftinu struju. Trenutno je najjeftinija struja iz vetroelektrana na kopnu, pa iz solarnih elektrana, pa tek posle dolaze gas i ugalj, i to postojeće elektrane. Nuklearke su ubedljivo najskuplje, što je i logično zbog svih mera zaštite, odlaganja otpada i činjenica da u nuklearnim elektranama moraju da rade visoko obučeni ljudi, čije školovanje je skupo, kao i plate. Danas baš odgledah prikaz Lighyear 0 prototipa. Auto je prekriven solarnim panelima. Kažu da po lepom danu napuni baterije za 70-ak km vožnje. Jeste skup, ali služi kao dokaz koncepta, a u planu je masovni model sa cenom ispod 30k. I za 10 hiljada km godišnje ode 1500 eur na gorivo. što će reći da će biti tu računice za nekoga.

Joca

pre 1 godinu

Ovo je najbolje rešenje ali neće zaživeti jer vodonik može svako da proizvodi, a to ne odgovara baš svima.
Upravo zato se i forsira najgluplje moguće rešenje sa električnim pogonom jer struje nema niti će biti dovoljno za sve.
(homer, 29. jun 2022 10:09)
Ništa ti nije zasmetalo u ovoj konstrukciji? Ako nema struje, kako zamišljaš da bude vodonika? Vodonik je praktično struja u tečnom stanju. Stim što mora da se troši struja i da bi ostao u tečnom stanju jer u protivnom sigurno dolazi do eksplozije.
NE POSTOJI POGON NA VODONIK. Vozila "na vodonik" su sa električnim motorima, koliko puta to treba ponoviti? SUS motor na vodonik, uprkos i nedavnim najavama, još niko nije napravio u komercijalnoj varijanti. Čak ni laboratorijski prototipovi nisu radili ni koliko za eksperimente. I kad bi bili realizovani, ako uzimaju kiseonik iz vazduha, stvarali bi (zbog neizbežno više temperature) nekoliko puta veće količine kancerogenih azotnih oksida i od dizela. Jedini praktični i upotrebljivi motori na vodonik su mlazni motori i turbine, ali ponovo sa istim problemom nusprodukta NOx. Osim ako koriste i zasebne rezervoare za kiseonik.
Sve prednosti i svi nedostaci vodonika su odavno poznati. Naftno/gasne kompanije guraju tu utopiju jer se vodonik osim elektrolizom (neisplativo) dobija i iz gasa, takođe vrlo neekonomično. Guraju tu "alternativu" zato što jako dobro znaju da nikada neće ni biti ekonomičnog vodoničnog motora. Vodonik pravi više problema nego što i teoretski rešava.

Gradimir

pre 1 godinu

Vodonik je još uvek skup. Višestruko je jeftinije struju za elektrolizu koristiti direktno za punjenje baterija EV. Naiđe povremeno poneka stidljiva vest o novim načinima dobijanja vodonika. Videćemo hoće li biti šta od toga. Inače, i auto na gorive ćelije je EV, samo umesto baterija struju dobija iz gorivih ćelija i vodonika. Druga opcija je sagorevanje u SUS motorima, ali mislim da to i nije baš ekološki.

Djido

pre 1 godinu

U CH postoji konzorcijum privatnih firmi H2-Energy (googlajte) koji pokušava da organizuje proizvodnju, diistribuciju i korišcenje vodonika. Imaju hidroelektranu, ciju struju koriste za proizvodnju vodonika i za sada nekih 10-ak pumpi. Uvezeno je 50-ak Hyundai kamiona na vodonik (serijska proizvodnja, a ne kao Mercedes za godinu-dve dana ;o)) i to se sve polako širi. Plan im je da do 2025 u CH bude 1600 kamiona na vodonik