Ponedeljak, 07.06.2021.

18:00

Novo saobraćajno pravilo: Šta je "zaštićeno levo skretanje"?

Izvor: B92

Novo saobraæajno pravilo: Šta je "zaštiæeno levo skretanje"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Aleksa Pufta

pre 2 godine

@Pančevac, ali pravi,
E da nisam procitao ne bi verovao da neki Pancevac uci druge o voznji.
Pa i onaj Borkovic ne bi bio sampion da zna gde je pedala kocnice ovako samo pici po gasu.

Fugazi

pre 2 godine

Iako je bilo davno i sad se naježim kad sam iz Bulevara Mihajla Pupina skretao prema Ušću misleći da je zbog obimnosti saobraćaja na raskrnici upravo zaštićeno lijevo skretanje. Ne, trebao sam sačekati. Kad sam krenuo provukao sam se kroz iglene uši, oko mene su svirali i prolazili autobusi, auta i sa lijeve i desne strane, ...Nakon izvjesnog vremena, ispravite me, čini mi se da je na toj raskrsnici uvedeno ovo pravilo

Pančevac, ali pravi

pre 2 godine

Haha, ono kad treba beogradskim Laudama da se preko novina objasni šta znači semafor sa levom strelicom. Mogli ste, šampioni, to malo da navežbate u PA u proteklih četrdesetak godina.

Jovan

pre 2 godine

To novo pravilo je u nekim zemljama zakon odavno. Kada je zeleno onda je zeleno i imas samo ti pravilo prvenstva skretao desno ili levo ili isao pravo. Ako pak treba da pustis prvenstvo onda imas trepcucu zutu strelicu, koja znaci da nemas prvenstvo. Jednostavno i nema razmisljanja.

Rale

pre 2 godine

Sa ovim novim semaforima napravili su haos na ulicama...Zeleni talas je skracen a ,gotovo da nema trenutka u toku dana da pesaci ne koriste taster za promenu svetla. Promena svetla je gotovo trenutna i zbog tog skracenje za dve sekunde upada se vecom brzinom u raskrsnicu...Ja ne razumem da se neko ovako igra sa saobracajem Bg nakon visedecenijskog iskustva.

Kolumbo

pre 2 godine

Nema tog pravila koje će rešiti sve veće gužve u Beogradu, a razlozi su jasni:
-Broj vozila je povećan, pogledajte samo parkinge
-Saobraćajnica je sve manje (parking servis iz dana u dan pretvara kolovoze u parking zone, umesto da gradi parkinge na više nivoa)
-Žute trake, koje smanjuju protok vozila kako bi vozilima javnog saobraćaja omogućili prolaz (potpuni promašaj u Oml. brigada, i kod skretanja za adu ciganliju).
Zaključak je da je bolje da niste ništa ni dirali, pa me ne čudi ni ovo zaštićeno levo skretanje, kada se skreće iz Milentija Popovića ka auto putu, em se čeka zeleno veoma dugo, em je nepotrebno (tu je problem uklonjen znak za prvenstvo prolaza kod Taxi stanice, da bi se taxisti mogli uključiti).

Radijator

pre 2 godine

Znaci na svim semaforima, dozvoljeno je skretanje desno iako nema uslovnog malog semafora.
(Bogdan, 08. jun 2021 08:11)

Ja skrecem desno na crveno oduvek..pogledam da ne postoji traka za levo iz suprotnog smera, bacim pogled na kamere...I da nema neki pandur bas na licu mesta...I lagano odem desno. Zasto da cekam..nikoga ne ugrozavam..nikome ne smetam

Radijator

pre 2 godine

Raskrsnica Džordđa Vašingtina i Despota Stefana
Bulevar Kralja Aleksandra i Takovska
Jurija Gagarina...
(Mladen, 08. jun 2021 09:55)

Bravo brate...pravo u metu.
Ako se neko vec bavi saobracajem u Bg ovo mora da se odradi.
Skretanje levo iz Takovske ka Bulevaru je pakao...čekaš pola sata, I onda prodju 3 auta I cao...opet crveno.

Каурин

pre 2 godine

У Нишу су ово решавали кружним раскрсницама.
Додуше, нема их довољно!
Изненадио сам се кад сам видео да кружне "раде" чак и кад нестане струје...

Beograđanin

pre 2 godine

Zašto se izmišlja topla voda? Oduvek na svakoj raskrnici gde postoji odvojen semafor za pravo i za levo, podrazumeva da kad je zeleno za levo, da je u tom momentu crveno onima koji dolaze i suprotnog smera, kao i pešacima koji se ukrštaju sa tim vozilima, ali oduvek. I na takvom semaforu kad vam je zeleno za levo imate prednost u odnosu na sve, a sve ovo ne važi na semaforima koji nemaju odvojeno svetlo za skretanje levo. Prosto i jednostavno i bilo tako oduvek, evo od kad ja vozim 23 godine. I baš tako jeste u Jurija Gagarina već odavno.

Murta

pre 2 godine

Ovo postoji bar 20 godina. Ja sam zavrsio Saobracajni fakultet jos 2007. i tada je postojala ova zasticena faza za levo skretanje.
(Srdjan, 7. jun 2021 20:58) l

Gresis sinak. Sve "dobro" u ovoj zemlji, pocelo je dolaskom "naprednih", pre toga je sve bilo pogresno.

par reci

pre 2 godine

oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put.

Veoma smesno,pa ne staju ni na stop,ne znaju ni znakove,i kad naprave debelu gresku,pa kao hoce da to rasprave i vidi da je pogresio,ne vredi,hoce da se pobije...Kad se krene van granica,gle cuda,tada se misteriozno apsolutno sve postuje i te kako pazi,i brzina i znakovi i parkiranje.
I opet kazem da sada imamo vozace teroriste i vozace teroriste specijalce.Ima ih i po svetu,ali tamo ima zakona i policije.

Radojica

pre 2 godine

Ovo sto su uveli je necuveno. Saobracajni fakultet treba ukinuti.
U celom svetu prave kruzne tokove ako to ikako moze da se uradi, a kod nas stavljaju semafore na svakih 50m. Neko od toga prfitira, a neko stavlja 10% u dzep.
I nisu izmislili nista novo sa tim semaforima. Oni u Beogradu postoje vise od 50 godina.
VRATITE NAM STARE SEMAFORE!!!!
PRESTANITE da nas maltretirate!!!

Podrška sa severa

pre 2 godine

@Pozdrav za Novosađane koji misle da u BG nema semafora za levo ;)

U NS nema posebnih semafora, samo je jedan, ali sa strelicom za levo koja se pali 10 sekundi pre ili posle nego ona za pravo iz suprotnog smera, kako bi vozila skrenula pre ostalih koji idu pravo u susret. Štedi vreme, jer oni za pravo iz istog smera ne čekaju, to je poenta. U Bg dok se skreće svi ostali stoje, tako da je Ns rešenje sa jednim ciklusom stajanja manje.

Bogdan

pre 2 godine

Podrzavam testiranje toga, ali recite vi meni kada ce te vise uvesti uslovno skretanje u desno kada je na semaforu crveno?
Bio je predlog, pa pre sigurno 4 godina ako ne i vise. Znaci na svim semaforima, dozvoljeno je skretanje desno iako nema uslovnog malog semafora.

Goran

pre 2 godine

Uz ove i druge izmene i pešaci kad počnu da prelaze raskrsnicu po dijagonali, ciklus na semaforu će trajati duže od 20 minuta...

Siki

pre 2 godine

Nedavno je promenjen režim semafora na raskrsnici Španskih boraca i Zorana Đinđića, kao i Bulevar umetnosti kod Novog Merkatora. Rezultat je čista katastrofa, naročito za vozače koji ulaze (i izlaze) u garažu Novog Merkatora.

made in Serbia

pre 2 godine

A kako mogu da znam da li je raskrsnica sa običnim a koja sa zaštićenim levim skretanjem?
(T, 07. jun 2021 18:41)

Pa prosto je... Ako te ne nabode neki auto onda si zaštićen.

mile rizik

pre 2 godine

Šta je bre novo? Pa taj sistem postoji već "milion" godina na raskrsnicama koje se pominju u tekstu, plus na raskrsnici Kneza Miloša, Takovske i Bulevara, na Adi iz Radničke levo, na brojnim ostalim raskrsnicama na NBGD i da ne nabrajam dalje. Trebalo mi je pola sata da skapiram koje je to novo pravilo, pročitah tekst više puta i shvatih da ta "novost" postoji ihahaj godina. Proverite pre nego što objavite.

9999999

pre 2 godine

Ne vidim nista novo ovde, ima dosta takvih raskrsnica, npr visnjicka ulica i vojvode micka, vec 20 godina ima takav semafor... a samo su napravili haos sa tim semaforima potpuno se nepotrebni... treba uvesti pravilo kao u americi, kad treperi crveno za levo onda mozes uslovno da skrenes tj da propustis vozila koja ti dolaze u susret i skrenes, e tako bi se smanjile guzve, sve drugo je budalastina...

takticki harakiri

pre 2 godine

Прво, за садашњу градску управу зелени талас постао је нерешив проблем и светско чудо. Не бих се изненадио да се неко од њих наслађује садашњом патњом возача, јер је у прошлости зелени талас био нормална ствар.

Друго, много већи ефекат би имала слободна условна скретања у десно свуда где то није изричито забрањено.

Треће, новопостављени семафори су окренути куд који, мили моји, сам не тамо где треба. Ако сте приметили да не знате које је светло када прилазите семафору, пажљиво погледајте како су орјентисани. Ја бих рекао у правцу гајбе пива.

У напредним метрополама свакодневно се гомила стручњака и рачунара бори за убрзање саобраћаја повећањем пропусне моћи. Код нас то није добило ни статус појма.
(Ја кол'ко видим, 7. jun 2021 18:22)

Veci zastoj, veca potrosnja. Tako se u napredn(jack)oj metropoli puni kasa akcizama na gorivo.

ronin

pre 2 godine

У Србији, а нарочито у Београду важи правило где год нађеш згодно место, семафор посади. Људи стављајте кружне токове где год може, саобраћај се само успори али циркулише, какви црни семафори, какви бакрачи, само гужве праве.

Vlada

pre 2 godine

Sad se treba navici koja raskrsnica je zasticena a koja ne, posto je do sad samo neko sa vrlo jakim kolima (i bahat) uletao u levo cim trepne zuto posto em preseca dve trake automobile iz suprotnog smera, em nalece na pesacki gde pesaci upravo stupaju na kolovoz. Jeste,imaju prvenstvo, ali i nista ne gledamo/gledaju.

Posto trepcuce zeleno i posle 20 godina nije "standard" svuda, i za ovo ocekujem da ce biti sareno dugo dugo.

Treba uvesti i americko uslovno desno.

Driver

pre 2 godine

"Moglo bi još da se poboljša pa da strelica počne da "blinka" pre nego što se ugasi ili da se stavi tajmer.(na nekim semaforima blinka već sada)

(Martin taxista, 7. jun 2021 19:30)"

Apsolutno tačno! Mnogo puta sam prošao na crveno samo zato što se strelica za uslovno desno u trenutku ugasila! Uslovno desno nema žuto, moralo bi da trepće.

Mickey

pre 2 godine

(vozač, 7. jun 2021 19:06)

Da mogu, dao bih ti milon pluseva.
Za ovu primedbu za led (uslovne) semafore dao bih ti sto miliona.
Zao mi je sto si imao udes. Ja sam zadrzavao policijska kola iza sebe na raskrsnici kod hotela Srbija u Bg, jer prosto nisam znao da li je upaljen ili ugasen semafor za uslovno desno. Na kraju su mi svirali i ja sam krenuo… bog te pita da li se upalio ili nije.

ikikvo

pre 2 godine

Pomenute promene su u Jurija Gagarina izazvale kolaps tako da je 15 sati dnevno guzva i kolone od semafora do semafora. Sta ce biti kada se pridoda i bus stanica mozemo samo da zamislimo. Inace trepcuce zeleno je ukinuto i skoro svaki dan se desi cukanje zbog naglog kocenja kada se odjednom upali narandzasto. O odsjaju samih semafora tj. nevidljivosti koja je boja aktuelna ne treba trositi reci.
Strucnost na nivou, realnost sa terena niko ne uzima u obzir.

IG

pre 2 godine

Ok zasticeno levo a moze li i desno slobodno ako se time ne ugrozava bezbednost. Kao u SAD, ne treba uslovna desna
(Totalnonebitan, 7. jun 2021 18:58)

Nije svuda - u USA to su New York, Virginia, North Carolina, Nebraska, Nevada, i California, a u Kanadi Quebec.

Tamo gde je dozvoljeno, vozilo mora da se zaustavi (isto kao je znak 'stop') pa onda da nastavi.

sofronije

pre 2 godine

Uvek moraju da paze na pešake, bez obzira na svetlo na semaforu. Pešak je jedini učesnik u saobraćaju bez određene provere znanja o istom, tj. bez dozvole.
(Milan, 7. jun 2021 18:17)

Da li si siguran u to, tj. da li bi smeo sa tom tvrdnjom da se branis na sudu ako bi ti policajac pisao kaznu za prelazak van pesackog?

rani

pre 2 godine

"Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!"

Kao neko, ko u saobracaju provodi po 10 sati dnevno, mogu da potvrdim da je sa gomila semafora nestalo zeleno trepcuce! Znam da su to novozamenjeni pametni semafori, ali sticem utisak da su oni stari, glupi, bili daleko korisniji! Takodje, sve vise verujem, da ljudi koji brinu o nasim ulicama i saobracaju, uopste ne koriste te iste ulice, vec svoje znanje i vestine sprovode gledajuci karte, mape, gde sve to vide na jedan drugaciji nacin, pa ih molim, da se ponekad provozaju, zanimljive stvari bi mogli da vide! Cak se i nudim, kao taksista, da ih besplatno provozam i ukazem na neke probleme koje su, verujem naivno, nenamerno izazvali, svojim znanjem i umecem!

Argentto

pre 2 godine

Mozete da uvodite sta god hocete, i smisljate pravila kakva god hocete...
Dok ogromnim kaznama ne naucite vozace da ne ulaze u raskrsnicu ako ce u istoj da stanu na pola jer ne mogi da prodju i time blokiraju kompletan saobracaj drugoj koloni kada im se ipali zeleno, ili da se na auto putu kroz Beograd ne vozi zaustavnom trakom, da se iz leve preticajne trake ne iskljucuje desno, dzabe vam sve..
Kamere na svaku mogucu raskrsnicu, ekipa od 200 ljudi koji ce da snimaju, beleze, i samo salji kuci i deri.. Prvi prekrsaj nekog tipa, 50.000 kazna.. Ponovis isti prekrsaj, 200.000 din kazna.. Blokiras raskrsnicu, 100.000 kazna.. Da vidis kako se bagra dovodi u red za par dana, bez ikakvih izmisljanja i fantaziranja.. Ali ne odgovara to, gube se glasovi na taj nacin..

T

pre 2 godine

"Ne moraju da paze ni na pešake koji su takođe u isto vreme ranije dobijali zeleni signal za prelazak preko obeleženog pešačkog prelaza."
Prilicno sam siguran da su u Beogradu semafori odavno podeseni tako da ako vozaci imaju poseban semafor za levo, da je pesacima u koje bi ovaj mogao mozda da udari tada crveno na semaforu. Jedina razlika moze da bude da li je autmobilima iz suprotnog pravca koji idu desno zeleno ili nije, ali to i nema mnogo veze jer na NBG o cemu je ovde tema, oni ne skrecu u istu traku gde i ovi koji skrecu levo.

cobo

pre 2 godine

Zašto se u nas sve eksperimentiše,ako ne znate pravila pošaljite par saobracajnih inzinjera u Nemacku da se poduce nemackim saobracajnim pravilima i sve prepišite,dvaput sam mogao poginuti kod nas na semaforu (zelena strelica desno),a to je Nemacka preuzela od bivšeg DDR-a ali mora biti limena zelena strelica a ne semafor,ej,gde to ima,zelena strelica na semaforu a moras stati,pa to nema nigde na svetu,ni u Kalkuti !

t

pre 2 godine

Ne kapiram o kakvom se "novom" pravilu radi, jer em ti "novo" pravilo postoji već decenijama, em semafora za levo (uz posebnu traku) u Beogradu oduvek ima. Istina, nema ih svuda gde bi trebalo, ali ih ima poprilično.

Pozdrav za Novosađane koji misle da u BG nema semafora za levo ;)

Филипинац

pre 2 godine

Код ТЦ Ушћа је нажалост потребан тај семсфор, похлепа и неспособности бивших и садашњих су довела до тога, то је наравно за дужу и опширнију тему. Не знам за блокове како је тамо, имају две траке за лево и мање пешака. А не знам шта сте очекивали од возача, када већина вози као да су управо дошли из Банту-Зулу средина, са тим навикама и коефицијентима интелигенције, ове споменуте макар разумем нису имали прилике...

mimi

pre 2 godine

Kod nas u Beču za svako skretanje Koje je regulisano semaforom odnosno posebno lampom na semaforu pesaci imaju crveno pa ne mora na njih da se pazi.
U Srbiji ima mnogo saobracajnih strucnjaka pa je i zato haos u organizacije saobracaja.
Na naš način.

Hoćemo ovo i u Beogradu!

pre 2 godine

U Novom Sadu postoji zelena leva strelica već skoro 10 godina. Ne ceo semafor, samo strelica,pali se deset sekundi pre zelenog za pravo iz kontra smera,ili ostaje ostaje deset sekundi pošto je za pravo već crveno.Super stvar koja skraćuje vreme čekanja.

vozač

pre 2 godine

Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!

Ili ako to ne želite, odlučite na nivou grada da li je zeleno trepćuće ili nije, malo malo pa prolazim na žuto i samo se pitam kada će i to početi da stiže na kućnu adresu kao prekršaj.

Takođe, veoma bitno: LED semafori koje ste u te raskrsnice postavili, imaju teško uočljiva svetla, poradite na tome! Ne znam šta je rešenje. Iz prvog reda se praktično ne vidi, a iz daljine kada ga osvetli sunce, ne znam šta svetli. Prošle godine me je udario čovek od pozadi jer je "video" zeleno - tako je padalo sunce na semafor. Imam kameru, sve snimljeno, nemam šta da mu zamerim - zaista deluje kao da svetli zeleno, a nije.

Takođe, za novinara: "Većina vozača još uvek ne shvata o čemu se radi, pa umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put."

Bojažljivo, umesto da prođu? Pa je li neko rekao vozačima ili negde objavio da je režim tu promenjen? Godinama prolaze tuda, UVEK moraju da propuste onoga sa desne strane i sad - šta očekujete?

Pedu

pre 2 godine

Uvod u težak haos.
Ne sporim svrhu tog rešenja, ali to je uvod u haos.
Sledeći su "zaštićeni pešački semafori", kada je otvoreno za sve pešake, a svi ostali stoje i čekaju iako, npr. samo jedan pešak čeka.

Treba da vidite u Dablinu koji haos prave ovakve stvari, a ceo grad je tako organizovan.
Od centra grada do aerodroma ima 10km, od toga 6km do autoputa, sat, do sat i po vremena treba da se pređe ta razdaljina od 6km.
Semafori na svakih 50 do 100 metara, jedva uspe da prođe 4 auta, a kad se pali za pešake sve ostalo staje, a svetlo za pešake drži oko 15 sekundi.

Na većini raskrsnica ima i to zaštićeno levo, prave isti haos.
Drže nenormalno dugo za daj bože 2 auta da prođu u proseku.

Kleopatra

pre 2 godine

"Novo" saobraćajno pravilo? "Zaštićeni" semafori za levo postoje godinama, npr u Čačku, Užicu, a sigurno i u većini drugih gradova.

vozač

pre 2 godine

Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!

Odlučite se na nivou grada, da li je zeleno trepćuće ili nije, malo malo pa prolazim na žuto i samo se pitam kada će i to početi da stiže na kućnu adresu kao prekršaj.

Takođe, veoma bitno: LED semafori koje ste u te raskrsnice postavili, imaju teško uočljiva svetla, poradite na tome! Ne znam šta je rešenje. Iz prvog reda se praktično ne vidi, a iz daljine kada ga osvetli sunce, ne znam šta svetli. Prošle godine me je udario čovek od pozadi jer je "video" zeleno - tako je padalo sunce na semafor. Imam kameru, sve snimljeno, nemam šta da mu zamerim - zaista deluje kao da svetli zeleno, a nije.

Takođe, za novinara: "Većina vozača još uvek ne shvata o čemu se radi, pa umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put."

Bojažljivo, umesto da prođu? Pa je li neko rekao vozačima ili negde objavio da je režim tu promenjen? Godinama prolaze tuda, UVEK moraju da propuste onoga sa desne strane i sad - šta očekujete.

Martin taxista

pre 2 godine

U Novom Sadu to funkcioniše sasvim lepo. Moglo bi još da se poboljša pa da strelica počne da "blinka" pre nego što se ugasi ili da se stavi tajmer.(na nekim semaforima blinka već sada)
Imam gomilu pozmanika kojimto zovu "uslovno levo" tako da minje ovaj text doneo barem nekoliko opklada! Živeli!

cestovni bojovnik

pre 2 godine

"Ne moraju da paze ni na pešake koji su takođe u isto vreme ranije dobijali zeleni signal za prelazak preko obeleženog pešačkog prelaza."

Pobesneli Max dolazi, sa svojim čeličnim brisačima, jer ne mora više da pazi na pešake.

Ја кол'ко видим

pre 2 godine

Прво, за садашњу градску управу зелени талас постао је нерешив проблем и светско чудо. Не бих се изненадио да се неко од њих наслађује садашњом патњом возача, јер је у прошлости зелени талас био нормална ствар.

Друго, много већи ефекат би имала слободна условна скретања у десно свуда где то није изричито забрањено.

Треће, новопостављени семафори су окренути куд који, мили моји, сам не тамо где треба. Ако сте приметили да не знате које је светло када прилазите семафору, пажљиво погледајте како су орјентисани. Ја бих рекао у правцу гајбе пива.

У напредним метрополама свакодневно се гомила стручњака и рачунара бори за убрзање саобраћаја повећањем пропусне моћи. Код нас то није добило ни статус појма.

Milan

pre 2 godine

Uvek moraju da paze na pešake, bez obzira na svetlo na semaforu. Pešak je jedini učesnik u saobraćaju bez određene provere znanja o istom, tj. bez dozvole.

mile

pre 2 godine

Glupost. Samo usporavaju saobracaj. Pa necu ja da ucim napamet koja raskrsnica ima “zasticeno levo” a koja nema. Ponasacu se isto ja svakoj: kreni, propusti saobracaj iz suprotnog smera, propusti pesake.

Pipi

pre 2 godine

Da pogadjam, nema nikakvog posebnog obelezja na semaforu, saobracajnog znaka, niti je putem medija ova novina prezentovana vozacima, a oni to treba da shvate sami?

Nemanja

pre 2 godine

Novo pravilo? Tako nesto postoji u Beogradu barem 40, 50 godina! A autor clanka bi trebalo da ponavlja casove u auto skoli ako je tek sad cuo za ovo. Ako ste vozac a ne znate kako izgleda semafor za zasticeno levo skretanje predstavljate opasnost po ostale ucesnike u saobracaju.

vozač

pre 2 godine

Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!

Ili ako to ne želite, odlučite na nivou grada da li je zeleno trepćuće ili nije, malo malo pa prolazim na žuto i samo se pitam kada će i to početi da stiže na kućnu adresu kao prekršaj.

Takođe, veoma bitno: LED semafori koje ste u te raskrsnice postavili, imaju teško uočljiva svetla, poradite na tome! Ne znam šta je rešenje. Iz prvog reda se praktično ne vidi, a iz daljine kada ga osvetli sunce, ne znam šta svetli. Prošle godine me je udario čovek od pozadi jer je "video" zeleno - tako je padalo sunce na semafor. Imam kameru, sve snimljeno, nemam šta da mu zamerim - zaista deluje kao da svetli zeleno, a nije.

Takođe, za novinara: "Većina vozača još uvek ne shvata o čemu se radi, pa umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put."

Bojažljivo, umesto da prođu? Pa je li neko rekao vozačima ili negde objavio da je režim tu promenjen? Godinama prolaze tuda, UVEK moraju da propuste onoga sa desne strane i sad - šta očekujete?

Ја кол'ко видим

pre 2 godine

Прво, за садашњу градску управу зелени талас постао је нерешив проблем и светско чудо. Не бих се изненадио да се неко од њих наслађује садашњом патњом возача, јер је у прошлости зелени талас био нормална ствар.

Друго, много већи ефекат би имала слободна условна скретања у десно свуда где то није изричито забрањено.

Треће, новопостављени семафори су окренути куд који, мили моји, сам не тамо где треба. Ако сте приметили да не знате које је светло када прилазите семафору, пажљиво погледајте како су орјентисани. Ја бих рекао у правцу гајбе пива.

У напредним метрополама свакодневно се гомила стручњака и рачунара бори за убрзање саобраћаја повећањем пропусне моћи. Код нас то није добило ни статус појма.

Nemanja

pre 2 godine

Novo pravilo? Tako nesto postoji u Beogradu barem 40, 50 godina! A autor clanka bi trebalo da ponavlja casove u auto skoli ako je tek sad cuo za ovo. Ako ste vozac a ne znate kako izgleda semafor za zasticeno levo skretanje predstavljate opasnost po ostale ucesnike u saobracaju.

mimi

pre 2 godine

Kod nas u Beču za svako skretanje Koje je regulisano semaforom odnosno posebno lampom na semaforu pesaci imaju crveno pa ne mora na njih da se pazi.
U Srbiji ima mnogo saobracajnih strucnjaka pa je i zato haos u organizacije saobracaja.
Na naš način.

Kleopatra

pre 2 godine

"Novo" saobraćajno pravilo? "Zaštićeni" semafori za levo postoje godinama, npr u Čačku, Užicu, a sigurno i u većini drugih gradova.

vozač

pre 2 godine

Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!

Odlučite se na nivou grada, da li je zeleno trepćuće ili nije, malo malo pa prolazim na žuto i samo se pitam kada će i to početi da stiže na kućnu adresu kao prekršaj.

Takođe, veoma bitno: LED semafori koje ste u te raskrsnice postavili, imaju teško uočljiva svetla, poradite na tome! Ne znam šta je rešenje. Iz prvog reda se praktično ne vidi, a iz daljine kada ga osvetli sunce, ne znam šta svetli. Prošle godine me je udario čovek od pozadi jer je "video" zeleno - tako je padalo sunce na semafor. Imam kameru, sve snimljeno, nemam šta da mu zamerim - zaista deluje kao da svetli zeleno, a nije.

Takođe, za novinara: "Većina vozača još uvek ne shvata o čemu se radi, pa umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put."

Bojažljivo, umesto da prođu? Pa je li neko rekao vozačima ili negde objavio da je režim tu promenjen? Godinama prolaze tuda, UVEK moraju da propuste onoga sa desne strane i sad - šta očekujete.

Milan

pre 2 godine

Uvek moraju da paze na pešake, bez obzira na svetlo na semaforu. Pešak je jedini učesnik u saobraćaju bez određene provere znanja o istom, tj. bez dozvole.

Pipi

pre 2 godine

Da pogadjam, nema nikakvog posebnog obelezja na semaforu, saobracajnog znaka, niti je putem medija ova novina prezentovana vozacima, a oni to treba da shvate sami?

rani

pre 2 godine

"Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!"

Kao neko, ko u saobracaju provodi po 10 sati dnevno, mogu da potvrdim da je sa gomila semafora nestalo zeleno trepcuce! Znam da su to novozamenjeni pametni semafori, ali sticem utisak da su oni stari, glupi, bili daleko korisniji! Takodje, sve vise verujem, da ljudi koji brinu o nasim ulicama i saobracaju, uopste ne koriste te iste ulice, vec svoje znanje i vestine sprovode gledajuci karte, mape, gde sve to vide na jedan drugaciji nacin, pa ih molim, da se ponekad provozaju, zanimljive stvari bi mogli da vide! Cak se i nudim, kao taksista, da ih besplatno provozam i ukazem na neke probleme koje su, verujem naivno, nenamerno izazvali, svojim znanjem i umecem!

ikikvo

pre 2 godine

Pomenute promene su u Jurija Gagarina izazvale kolaps tako da je 15 sati dnevno guzva i kolone od semafora do semafora. Sta ce biti kada se pridoda i bus stanica mozemo samo da zamislimo. Inace trepcuce zeleno je ukinuto i skoro svaki dan se desi cukanje zbog naglog kocenja kada se odjednom upali narandzasto. O odsjaju samih semafora tj. nevidljivosti koja je boja aktuelna ne treba trositi reci.
Strucnost na nivou, realnost sa terena niko ne uzima u obzir.

Hoćemo ovo i u Beogradu!

pre 2 godine

U Novom Sadu postoji zelena leva strelica već skoro 10 godina. Ne ceo semafor, samo strelica,pali se deset sekundi pre zelenog za pravo iz kontra smera,ili ostaje ostaje deset sekundi pošto je za pravo već crveno.Super stvar koja skraćuje vreme čekanja.

t

pre 2 godine

Ne kapiram o kakvom se "novom" pravilu radi, jer em ti "novo" pravilo postoji već decenijama, em semafora za levo (uz posebnu traku) u Beogradu oduvek ima. Istina, nema ih svuda gde bi trebalo, ali ih ima poprilično.

Pozdrav za Novosađane koji misle da u BG nema semafora za levo ;)

cestovni bojovnik

pre 2 godine

"Ne moraju da paze ni na pešake koji su takođe u isto vreme ranije dobijali zeleni signal za prelazak preko obeleženog pešačkog prelaza."

Pobesneli Max dolazi, sa svojim čeličnim brisačima, jer ne mora više da pazi na pešake.

Driver

pre 2 godine

"Moglo bi još da se poboljša pa da strelica počne da "blinka" pre nego što se ugasi ili da se stavi tajmer.(na nekim semaforima blinka već sada)

(Martin taxista, 7. jun 2021 19:30)"

Apsolutno tačno! Mnogo puta sam prošao na crveno samo zato što se strelica za uslovno desno u trenutku ugasila! Uslovno desno nema žuto, moralo bi da trepće.

Martin taxista

pre 2 godine

U Novom Sadu to funkcioniše sasvim lepo. Moglo bi još da se poboljša pa da strelica počne da "blinka" pre nego što se ugasi ili da se stavi tajmer.(na nekim semaforima blinka već sada)
Imam gomilu pozmanika kojimto zovu "uslovno levo" tako da minje ovaj text doneo barem nekoliko opklada! Živeli!

Murta

pre 2 godine

Ovo postoji bar 20 godina. Ja sam zavrsio Saobracajni fakultet jos 2007. i tada je postojala ova zasticena faza za levo skretanje.
(Srdjan, 7. jun 2021 20:58) l

Gresis sinak. Sve "dobro" u ovoj zemlji, pocelo je dolaskom "naprednih", pre toga je sve bilo pogresno.

Mickey

pre 2 godine

(vozač, 7. jun 2021 19:06)

Da mogu, dao bih ti milon pluseva.
Za ovu primedbu za led (uslovne) semafore dao bih ti sto miliona.
Zao mi je sto si imao udes. Ja sam zadrzavao policijska kola iza sebe na raskrsnici kod hotela Srbija u Bg, jer prosto nisam znao da li je upaljen ili ugasen semafor za uslovno desno. Na kraju su mi svirali i ja sam krenuo… bog te pita da li se upalio ili nije.

Филипинац

pre 2 godine

Код ТЦ Ушћа је нажалост потребан тај семсфор, похлепа и неспособности бивших и садашњих су довела до тога, то је наравно за дужу и опширнију тему. Не знам за блокове како је тамо, имају две траке за лево и мање пешака. А не знам шта сте очекивали од возача, када већина вози као да су управо дошли из Банту-Зулу средина, са тим навикама и коефицијентима интелигенције, ове споменуте макар разумем нису имали прилике...

Beograđanin

pre 2 godine

Zašto se izmišlja topla voda? Oduvek na svakoj raskrnici gde postoji odvojen semafor za pravo i za levo, podrazumeva da kad je zeleno za levo, da je u tom momentu crveno onima koji dolaze i suprotnog smera, kao i pešacima koji se ukrštaju sa tim vozilima, ali oduvek. I na takvom semaforu kad vam je zeleno za levo imate prednost u odnosu na sve, a sve ovo ne važi na semaforima koji nemaju odvojeno svetlo za skretanje levo. Prosto i jednostavno i bilo tako oduvek, evo od kad ja vozim 23 godine. I baš tako jeste u Jurija Gagarina već odavno.

Pedu

pre 2 godine

Uvod u težak haos.
Ne sporim svrhu tog rešenja, ali to je uvod u haos.
Sledeći su "zaštićeni pešački semafori", kada je otvoreno za sve pešake, a svi ostali stoje i čekaju iako, npr. samo jedan pešak čeka.

Treba da vidite u Dablinu koji haos prave ovakve stvari, a ceo grad je tako organizovan.
Od centra grada do aerodroma ima 10km, od toga 6km do autoputa, sat, do sat i po vremena treba da se pređe ta razdaljina od 6km.
Semafori na svakih 50 do 100 metara, jedva uspe da prođe 4 auta, a kad se pali za pešake sve ostalo staje, a svetlo za pešake drži oko 15 sekundi.

Na većini raskrsnica ima i to zaštićeno levo, prave isti haos.
Drže nenormalno dugo za daj bože 2 auta da prođu u proseku.

Vlada

pre 2 godine

Sad se treba navici koja raskrsnica je zasticena a koja ne, posto je do sad samo neko sa vrlo jakim kolima (i bahat) uletao u levo cim trepne zuto posto em preseca dve trake automobile iz suprotnog smera, em nalece na pesacki gde pesaci upravo stupaju na kolovoz. Jeste,imaju prvenstvo, ali i nista ne gledamo/gledaju.

Posto trepcuce zeleno i posle 20 godina nije "standard" svuda, i za ovo ocekujem da ce biti sareno dugo dugo.

Treba uvesti i americko uslovno desno.

T

pre 2 godine

"Ne moraju da paze ni na pešake koji su takođe u isto vreme ranije dobijali zeleni signal za prelazak preko obeleženog pešačkog prelaza."
Prilicno sam siguran da su u Beogradu semafori odavno podeseni tako da ako vozaci imaju poseban semafor za levo, da je pesacima u koje bi ovaj mogao mozda da udari tada crveno na semaforu. Jedina razlika moze da bude da li je autmobilima iz suprotnog pravca koji idu desno zeleno ili nije, ali to i nema mnogo veze jer na NBG o cemu je ovde tema, oni ne skrecu u istu traku gde i ovi koji skrecu levo.

made in Serbia

pre 2 godine

A kako mogu da znam da li je raskrsnica sa običnim a koja sa zaštićenim levim skretanjem?
(T, 07. jun 2021 18:41)

Pa prosto je... Ako te ne nabode neki auto onda si zaštićen.

Argentto

pre 2 godine

Mozete da uvodite sta god hocete, i smisljate pravila kakva god hocete...
Dok ogromnim kaznama ne naucite vozace da ne ulaze u raskrsnicu ako ce u istoj da stanu na pola jer ne mogi da prodju i time blokiraju kompletan saobracaj drugoj koloni kada im se ipali zeleno, ili da se na auto putu kroz Beograd ne vozi zaustavnom trakom, da se iz leve preticajne trake ne iskljucuje desno, dzabe vam sve..
Kamere na svaku mogucu raskrsnicu, ekipa od 200 ljudi koji ce da snimaju, beleze, i samo salji kuci i deri.. Prvi prekrsaj nekog tipa, 50.000 kazna.. Ponovis isti prekrsaj, 200.000 din kazna.. Blokiras raskrsnicu, 100.000 kazna.. Da vidis kako se bagra dovodi u red za par dana, bez ikakvih izmisljanja i fantaziranja.. Ali ne odgovara to, gube se glasovi na taj nacin..

Каурин

pre 2 godine

У Нишу су ово решавали кружним раскрсницама.
Додуше, нема их довољно!
Изненадио сам се кад сам видео да кружне "раде" чак и кад нестане струје...

IG

pre 2 godine

Ok zasticeno levo a moze li i desno slobodno ako se time ne ugrozava bezbednost. Kao u SAD, ne treba uslovna desna
(Totalnonebitan, 7. jun 2021 18:58)

Nije svuda - u USA to su New York, Virginia, North Carolina, Nebraska, Nevada, i California, a u Kanadi Quebec.

Tamo gde je dozvoljeno, vozilo mora da se zaustavi (isto kao je znak 'stop') pa onda da nastavi.

mile rizik

pre 2 godine

Šta je bre novo? Pa taj sistem postoji već "milion" godina na raskrsnicama koje se pominju u tekstu, plus na raskrsnici Kneza Miloša, Takovske i Bulevara, na Adi iz Radničke levo, na brojnim ostalim raskrsnicama na NBGD i da ne nabrajam dalje. Trebalo mi je pola sata da skapiram koje je to novo pravilo, pročitah tekst više puta i shvatih da ta "novost" postoji ihahaj godina. Proverite pre nego što objavite.

mile

pre 2 godine

Glupost. Samo usporavaju saobracaj. Pa necu ja da ucim napamet koja raskrsnica ima “zasticeno levo” a koja nema. Ponasacu se isto ja svakoj: kreni, propusti saobracaj iz suprotnog smera, propusti pesake.

Radojica

pre 2 godine

Ovo sto su uveli je necuveno. Saobracajni fakultet treba ukinuti.
U celom svetu prave kruzne tokove ako to ikako moze da se uradi, a kod nas stavljaju semafore na svakih 50m. Neko od toga prfitira, a neko stavlja 10% u dzep.
I nisu izmislili nista novo sa tim semaforima. Oni u Beogradu postoje vise od 50 godina.
VRATITE NAM STARE SEMAFORE!!!!
PRESTANITE da nas maltretirate!!!

sofronije

pre 2 godine

Uvek moraju da paze na pešake, bez obzira na svetlo na semaforu. Pešak je jedini učesnik u saobraćaju bez određene provere znanja o istom, tj. bez dozvole.
(Milan, 7. jun 2021 18:17)

Da li si siguran u to, tj. da li bi smeo sa tom tvrdnjom da se branis na sudu ako bi ti policajac pisao kaznu za prelazak van pesackog?

Radijator

pre 2 godine

Raskrsnica Džordđa Vašingtina i Despota Stefana
Bulevar Kralja Aleksandra i Takovska
Jurija Gagarina...
(Mladen, 08. jun 2021 09:55)

Bravo brate...pravo u metu.
Ako se neko vec bavi saobracajem u Bg ovo mora da se odradi.
Skretanje levo iz Takovske ka Bulevaru je pakao...čekaš pola sata, I onda prodju 3 auta I cao...opet crveno.

takticki harakiri

pre 2 godine

Прво, за садашњу градску управу зелени талас постао је нерешив проблем и светско чудо. Не бих се изненадио да се неко од њих наслађује садашњом патњом возача, јер је у прошлости зелени талас био нормална ствар.

Друго, много већи ефекат би имала слободна условна скретања у десно свуда где то није изричито забрањено.

Треће, новопостављени семафори су окренути куд који, мили моји, сам не тамо где треба. Ако сте приметили да не знате које је светло када прилазите семафору, пажљиво погледајте како су орјентисани. Ја бих рекао у правцу гајбе пива.

У напредним метрополама свакодневно се гомила стручњака и рачунара бори за убрзање саобраћаја повећањем пропусне моћи. Код нас то није добило ни статус појма.
(Ја кол'ко видим, 7. jun 2021 18:22)

Veci zastoj, veca potrosnja. Tako se u napredn(jack)oj metropoli puni kasa akcizama na gorivo.

par reci

pre 2 godine

oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put.

Veoma smesno,pa ne staju ni na stop,ne znaju ni znakove,i kad naprave debelu gresku,pa kao hoce da to rasprave i vidi da je pogresio,ne vredi,hoce da se pobije...Kad se krene van granica,gle cuda,tada se misteriozno apsolutno sve postuje i te kako pazi,i brzina i znakovi i parkiranje.
I opet kazem da sada imamo vozace teroriste i vozace teroriste specijalce.Ima ih i po svetu,ali tamo ima zakona i policije.

Rale

pre 2 godine

Sa ovim novim semaforima napravili su haos na ulicama...Zeleni talas je skracen a ,gotovo da nema trenutka u toku dana da pesaci ne koriste taster za promenu svetla. Promena svetla je gotovo trenutna i zbog tog skracenje za dve sekunde upada se vecom brzinom u raskrsnicu...Ja ne razumem da se neko ovako igra sa saobracajem Bg nakon visedecenijskog iskustva.

cobo

pre 2 godine

Zašto se u nas sve eksperimentiše,ako ne znate pravila pošaljite par saobracajnih inzinjera u Nemacku da se poduce nemackim saobracajnim pravilima i sve prepišite,dvaput sam mogao poginuti kod nas na semaforu (zelena strelica desno),a to je Nemacka preuzela od bivšeg DDR-a ali mora biti limena zelena strelica a ne semafor,ej,gde to ima,zelena strelica na semaforu a moras stati,pa to nema nigde na svetu,ni u Kalkuti !

ronin

pre 2 godine

У Србији, а нарочито у Београду важи правило где год нађеш згодно место, семафор посади. Људи стављајте кружне токове где год може, саобраћај се само успори али циркулише, какви црни семафори, какви бакрачи, само гужве праве.

Kolumbo

pre 2 godine

Nema tog pravila koje će rešiti sve veće gužve u Beogradu, a razlozi su jasni:
-Broj vozila je povećan, pogledajte samo parkinge
-Saobraćajnica je sve manje (parking servis iz dana u dan pretvara kolovoze u parking zone, umesto da gradi parkinge na više nivoa)
-Žute trake, koje smanjuju protok vozila kako bi vozilima javnog saobraćaja omogućili prolaz (potpuni promašaj u Oml. brigada, i kod skretanja za adu ciganliju).
Zaključak je da je bolje da niste ništa ni dirali, pa me ne čudi ni ovo zaštićeno levo skretanje, kada se skreće iz Milentija Popovića ka auto putu, em se čeka zeleno veoma dugo, em je nepotrebno (tu je problem uklonjen znak za prvenstvo prolaza kod Taxi stanice, da bi se taxisti mogli uključiti).

Siki

pre 2 godine

Nedavno je promenjen režim semafora na raskrsnici Španskih boraca i Zorana Đinđića, kao i Bulevar umetnosti kod Novog Merkatora. Rezultat je čista katastrofa, naročito za vozače koji ulaze (i izlaze) u garažu Novog Merkatora.

Bogdan

pre 2 godine

Podrzavam testiranje toga, ali recite vi meni kada ce te vise uvesti uslovno skretanje u desno kada je na semaforu crveno?
Bio je predlog, pa pre sigurno 4 godina ako ne i vise. Znaci na svim semaforima, dozvoljeno je skretanje desno iako nema uslovnog malog semafora.

Jovan

pre 2 godine

To novo pravilo je u nekim zemljama zakon odavno. Kada je zeleno onda je zeleno i imas samo ti pravilo prvenstva skretao desno ili levo ili isao pravo. Ako pak treba da pustis prvenstvo onda imas trepcucu zutu strelicu, koja znaci da nemas prvenstvo. Jednostavno i nema razmisljanja.

Goran

pre 2 godine

Uz ove i druge izmene i pešaci kad počnu da prelaze raskrsnicu po dijagonali, ciklus na semaforu će trajati duže od 20 minuta...

Podrška sa severa

pre 2 godine

@Pozdrav za Novosađane koji misle da u BG nema semafora za levo ;)

U NS nema posebnih semafora, samo je jedan, ali sa strelicom za levo koja se pali 10 sekundi pre ili posle nego ona za pravo iz suprotnog smera, kako bi vozila skrenula pre ostalih koji idu pravo u susret. Štedi vreme, jer oni za pravo iz istog smera ne čekaju, to je poenta. U Bg dok se skreće svi ostali stoje, tako da je Ns rešenje sa jednim ciklusom stajanja manje.

Pančevac, ali pravi

pre 2 godine

Haha, ono kad treba beogradskim Laudama da se preko novina objasni šta znači semafor sa levom strelicom. Mogli ste, šampioni, to malo da navežbate u PA u proteklih četrdesetak godina.

Fugazi

pre 2 godine

Iako je bilo davno i sad se naježim kad sam iz Bulevara Mihajla Pupina skretao prema Ušću misleći da je zbog obimnosti saobraćaja na raskrnici upravo zaštićeno lijevo skretanje. Ne, trebao sam sačekati. Kad sam krenuo provukao sam se kroz iglene uši, oko mene su svirali i prolazili autobusi, auta i sa lijeve i desne strane, ...Nakon izvjesnog vremena, ispravite me, čini mi se da je na toj raskrsnici uvedeno ovo pravilo

Aleksa Pufta

pre 2 godine

@Pančevac, ali pravi,
E da nisam procitao ne bi verovao da neki Pancevac uci druge o voznji.
Pa i onaj Borkovic ne bi bio sampion da zna gde je pedala kocnice ovako samo pici po gasu.

9999999

pre 2 godine

Ne vidim nista novo ovde, ima dosta takvih raskrsnica, npr visnjicka ulica i vojvode micka, vec 20 godina ima takav semafor... a samo su napravili haos sa tim semaforima potpuno se nepotrebni... treba uvesti pravilo kao u americi, kad treperi crveno za levo onda mozes uslovno da skrenes tj da propustis vozila koja ti dolaze u susret i skrenes, e tako bi se smanjile guzve, sve drugo je budalastina...

Radijator

pre 2 godine

Znaci na svim semaforima, dozvoljeno je skretanje desno iako nema uslovnog malog semafora.
(Bogdan, 08. jun 2021 08:11)

Ja skrecem desno na crveno oduvek..pogledam da ne postoji traka za levo iz suprotnog smera, bacim pogled na kamere...I da nema neki pandur bas na licu mesta...I lagano odem desno. Zasto da cekam..nikoga ne ugrozavam..nikome ne smetam

mile

pre 2 godine

Glupost. Samo usporavaju saobracaj. Pa necu ja da ucim napamet koja raskrsnica ima “zasticeno levo” a koja nema. Ponasacu se isto ja svakoj: kreni, propusti saobracaj iz suprotnog smera, propusti pesake.

Radijator

pre 2 godine

Znaci na svim semaforima, dozvoljeno je skretanje desno iako nema uslovnog malog semafora.
(Bogdan, 08. jun 2021 08:11)

Ja skrecem desno na crveno oduvek..pogledam da ne postoji traka za levo iz suprotnog smera, bacim pogled na kamere...I da nema neki pandur bas na licu mesta...I lagano odem desno. Zasto da cekam..nikoga ne ugrozavam..nikome ne smetam

Pedu

pre 2 godine

Uvod u težak haos.
Ne sporim svrhu tog rešenja, ali to je uvod u haos.
Sledeći su "zaštićeni pešački semafori", kada je otvoreno za sve pešake, a svi ostali stoje i čekaju iako, npr. samo jedan pešak čeka.

Treba da vidite u Dablinu koji haos prave ovakve stvari, a ceo grad je tako organizovan.
Od centra grada do aerodroma ima 10km, od toga 6km do autoputa, sat, do sat i po vremena treba da se pređe ta razdaljina od 6km.
Semafori na svakih 50 do 100 metara, jedva uspe da prođe 4 auta, a kad se pali za pešake sve ostalo staje, a svetlo za pešake drži oko 15 sekundi.

Na većini raskrsnica ima i to zaštićeno levo, prave isti haos.
Drže nenormalno dugo za daj bože 2 auta da prođu u proseku.

Argentto

pre 2 godine

Mozete da uvodite sta god hocete, i smisljate pravila kakva god hocete...
Dok ogromnim kaznama ne naucite vozace da ne ulaze u raskrsnicu ako ce u istoj da stanu na pola jer ne mogi da prodju i time blokiraju kompletan saobracaj drugoj koloni kada im se ipali zeleno, ili da se na auto putu kroz Beograd ne vozi zaustavnom trakom, da se iz leve preticajne trake ne iskljucuje desno, dzabe vam sve..
Kamere na svaku mogucu raskrsnicu, ekipa od 200 ljudi koji ce da snimaju, beleze, i samo salji kuci i deri.. Prvi prekrsaj nekog tipa, 50.000 kazna.. Ponovis isti prekrsaj, 200.000 din kazna.. Blokiras raskrsnicu, 100.000 kazna.. Da vidis kako se bagra dovodi u red za par dana, bez ikakvih izmisljanja i fantaziranja.. Ali ne odgovara to, gube se glasovi na taj nacin..

T

pre 2 godine

"Ne moraju da paze ni na pešake koji su takođe u isto vreme ranije dobijali zeleni signal za prelazak preko obeleženog pešačkog prelaza."
Prilicno sam siguran da su u Beogradu semafori odavno podeseni tako da ako vozaci imaju poseban semafor za levo, da je pesacima u koje bi ovaj mogao mozda da udari tada crveno na semaforu. Jedina razlika moze da bude da li je autmobilima iz suprotnog pravca koji idu desno zeleno ili nije, ali to i nema mnogo veze jer na NBG o cemu je ovde tema, oni ne skrecu u istu traku gde i ovi koji skrecu levo.

cobo

pre 2 godine

Zašto se u nas sve eksperimentiše,ako ne znate pravila pošaljite par saobracajnih inzinjera u Nemacku da se poduce nemackim saobracajnim pravilima i sve prepišite,dvaput sam mogao poginuti kod nas na semaforu (zelena strelica desno),a to je Nemacka preuzela od bivšeg DDR-a ali mora biti limena zelena strelica a ne semafor,ej,gde to ima,zelena strelica na semaforu a moras stati,pa to nema nigde na svetu,ni u Kalkuti !

sofronije

pre 2 godine

Uvek moraju da paze na pešake, bez obzira na svetlo na semaforu. Pešak je jedini učesnik u saobraćaju bez određene provere znanja o istom, tj. bez dozvole.
(Milan, 7. jun 2021 18:17)

Da li si siguran u to, tj. da li bi smeo sa tom tvrdnjom da se branis na sudu ako bi ti policajac pisao kaznu za prelazak van pesackog?

Филипинац

pre 2 godine

Код ТЦ Ушћа је нажалост потребан тај семсфор, похлепа и неспособности бивших и садашњих су довела до тога, то је наравно за дужу и опширнију тему. Не знам за блокове како је тамо, имају две траке за лево и мање пешака. А не знам шта сте очекивали од возача, када већина вози као да су управо дошли из Банту-Зулу средина, са тим навикама и коефицијентима интелигенције, ове споменуте макар разумем нису имали прилике...

Podrška sa severa

pre 2 godine

@Pozdrav za Novosađane koji misle da u BG nema semafora za levo ;)

U NS nema posebnih semafora, samo je jedan, ali sa strelicom za levo koja se pali 10 sekundi pre ili posle nego ona za pravo iz suprotnog smera, kako bi vozila skrenula pre ostalih koji idu pravo u susret. Štedi vreme, jer oni za pravo iz istog smera ne čekaju, to je poenta. U Bg dok se skreće svi ostali stoje, tako da je Ns rešenje sa jednim ciklusom stajanja manje.

Nemanja

pre 2 godine

Novo pravilo? Tako nesto postoji u Beogradu barem 40, 50 godina! A autor clanka bi trebalo da ponavlja casove u auto skoli ako je tek sad cuo za ovo. Ako ste vozac a ne znate kako izgleda semafor za zasticeno levo skretanje predstavljate opasnost po ostale ucesnike u saobracaju.

Milan

pre 2 godine

Uvek moraju da paze na pešake, bez obzira na svetlo na semaforu. Pešak je jedini učesnik u saobraćaju bez određene provere znanja o istom, tj. bez dozvole.

Pipi

pre 2 godine

Da pogadjam, nema nikakvog posebnog obelezja na semaforu, saobracajnog znaka, niti je putem medija ova novina prezentovana vozacima, a oni to treba da shvate sami?

Kleopatra

pre 2 godine

"Novo" saobraćajno pravilo? "Zaštićeni" semafori za levo postoje godinama, npr u Čačku, Užicu, a sigurno i u većini drugih gradova.

cestovni bojovnik

pre 2 godine

"Ne moraju da paze ni na pešake koji su takođe u isto vreme ranije dobijali zeleni signal za prelazak preko obeleženog pešačkog prelaza."

Pobesneli Max dolazi, sa svojim čeličnim brisačima, jer ne mora više da pazi na pešake.

mimi

pre 2 godine

Kod nas u Beču za svako skretanje Koje je regulisano semaforom odnosno posebno lampom na semaforu pesaci imaju crveno pa ne mora na njih da se pazi.
U Srbiji ima mnogo saobracajnih strucnjaka pa je i zato haos u organizacije saobracaja.
Na naš način.

t

pre 2 godine

Ne kapiram o kakvom se "novom" pravilu radi, jer em ti "novo" pravilo postoji već decenijama, em semafora za levo (uz posebnu traku) u Beogradu oduvek ima. Istina, nema ih svuda gde bi trebalo, ali ih ima poprilično.

Pozdrav za Novosađane koji misle da u BG nema semafora za levo ;)

Bogdan

pre 2 godine

Podrzavam testiranje toga, ali recite vi meni kada ce te vise uvesti uslovno skretanje u desno kada je na semaforu crveno?
Bio je predlog, pa pre sigurno 4 godina ako ne i vise. Znaci na svim semaforima, dozvoljeno je skretanje desno iako nema uslovnog malog semafora.

Radojica

pre 2 godine

Ovo sto su uveli je necuveno. Saobracajni fakultet treba ukinuti.
U celom svetu prave kruzne tokove ako to ikako moze da se uradi, a kod nas stavljaju semafore na svakih 50m. Neko od toga prfitira, a neko stavlja 10% u dzep.
I nisu izmislili nista novo sa tim semaforima. Oni u Beogradu postoje vise od 50 godina.
VRATITE NAM STARE SEMAFORE!!!!
PRESTANITE da nas maltretirate!!!

Rale

pre 2 godine

Sa ovim novim semaforima napravili su haos na ulicama...Zeleni talas je skracen a ,gotovo da nema trenutka u toku dana da pesaci ne koriste taster za promenu svetla. Promena svetla je gotovo trenutna i zbog tog skracenje za dve sekunde upada se vecom brzinom u raskrsnicu...Ja ne razumem da se neko ovako igra sa saobracajem Bg nakon visedecenijskog iskustva.

Hoćemo ovo i u Beogradu!

pre 2 godine

U Novom Sadu postoji zelena leva strelica već skoro 10 godina. Ne ceo semafor, samo strelica,pali se deset sekundi pre zelenog za pravo iz kontra smera,ili ostaje ostaje deset sekundi pošto je za pravo već crveno.Super stvar koja skraćuje vreme čekanja.

IG

pre 2 godine

Ok zasticeno levo a moze li i desno slobodno ako se time ne ugrozava bezbednost. Kao u SAD, ne treba uslovna desna
(Totalnonebitan, 7. jun 2021 18:58)

Nije svuda - u USA to su New York, Virginia, North Carolina, Nebraska, Nevada, i California, a u Kanadi Quebec.

Tamo gde je dozvoljeno, vozilo mora da se zaustavi (isto kao je znak 'stop') pa onda da nastavi.

Mickey

pre 2 godine

(vozač, 7. jun 2021 19:06)

Da mogu, dao bih ti milon pluseva.
Za ovu primedbu za led (uslovne) semafore dao bih ti sto miliona.
Zao mi je sto si imao udes. Ja sam zadrzavao policijska kola iza sebe na raskrsnici kod hotela Srbija u Bg, jer prosto nisam znao da li je upaljen ili ugasen semafor za uslovno desno. Na kraju su mi svirali i ja sam krenuo… bog te pita da li se upalio ili nije.

Vlada

pre 2 godine

Sad se treba navici koja raskrsnica je zasticena a koja ne, posto je do sad samo neko sa vrlo jakim kolima (i bahat) uletao u levo cim trepne zuto posto em preseca dve trake automobile iz suprotnog smera, em nalece na pesacki gde pesaci upravo stupaju na kolovoz. Jeste,imaju prvenstvo, ali i nista ne gledamo/gledaju.

Posto trepcuce zeleno i posle 20 godina nije "standard" svuda, i za ovo ocekujem da ce biti sareno dugo dugo.

Treba uvesti i americko uslovno desno.

Driver

pre 2 godine

"Moglo bi još da se poboljša pa da strelica počne da "blinka" pre nego što se ugasi ili da se stavi tajmer.(na nekim semaforima blinka već sada)

(Martin taxista, 7. jun 2021 19:30)"

Apsolutno tačno! Mnogo puta sam prošao na crveno samo zato što se strelica za uslovno desno u trenutku ugasila! Uslovno desno nema žuto, moralo bi da trepće.

Beograđanin

pre 2 godine

Zašto se izmišlja topla voda? Oduvek na svakoj raskrnici gde postoji odvojen semafor za pravo i za levo, podrazumeva da kad je zeleno za levo, da je u tom momentu crveno onima koji dolaze i suprotnog smera, kao i pešacima koji se ukrštaju sa tim vozilima, ali oduvek. I na takvom semaforu kad vam je zeleno za levo imate prednost u odnosu na sve, a sve ovo ne važi na semaforima koji nemaju odvojeno svetlo za skretanje levo. Prosto i jednostavno i bilo tako oduvek, evo od kad ja vozim 23 godine. I baš tako jeste u Jurija Gagarina već odavno.

Pančevac, ali pravi

pre 2 godine

Haha, ono kad treba beogradskim Laudama da se preko novina objasni šta znači semafor sa levom strelicom. Mogli ste, šampioni, to malo da navežbate u PA u proteklih četrdesetak godina.

Ја кол'ко видим

pre 2 godine

Прво, за садашњу градску управу зелени талас постао је нерешив проблем и светско чудо. Не бих се изненадио да се неко од њих наслађује садашњом патњом возача, јер је у прошлости зелени талас био нормална ствар.

Друго, много већи ефекат би имала слободна условна скретања у десно свуда где то није изричито забрањено.

Треће, новопостављени семафори су окренути куд који, мили моји, сам не тамо где треба. Ако сте приметили да не знате које је светло када прилазите семафору, пажљиво погледајте како су орјентисани. Ја бих рекао у правцу гајбе пива.

У напредним метрополама свакодневно се гомила стручњака и рачунара бори за убрзање саобраћаја повећањем пропусне моћи. Код нас то није добило ни статус појма.

vozač

pre 2 godine

Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!

Odlučite se na nivou grada, da li je zeleno trepćuće ili nije, malo malo pa prolazim na žuto i samo se pitam kada će i to početi da stiže na kućnu adresu kao prekršaj.

Takođe, veoma bitno: LED semafori koje ste u te raskrsnice postavili, imaju teško uočljiva svetla, poradite na tome! Ne znam šta je rešenje. Iz prvog reda se praktično ne vidi, a iz daljine kada ga osvetli sunce, ne znam šta svetli. Prošle godine me je udario čovek od pozadi jer je "video" zeleno - tako je padalo sunce na semafor. Imam kameru, sve snimljeno, nemam šta da mu zamerim - zaista deluje kao da svetli zeleno, a nije.

Takođe, za novinara: "Većina vozača još uvek ne shvata o čemu se radi, pa umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put."

Bojažljivo, umesto da prođu? Pa je li neko rekao vozačima ili negde objavio da je režim tu promenjen? Godinama prolaze tuda, UVEK moraju da propuste onoga sa desne strane i sad - šta očekujete.

Martin taxista

pre 2 godine

U Novom Sadu to funkcioniše sasvim lepo. Moglo bi još da se poboljša pa da strelica počne da "blinka" pre nego što se ugasi ili da se stavi tajmer.(na nekim semaforima blinka već sada)
Imam gomilu pozmanika kojimto zovu "uslovno levo" tako da minje ovaj text doneo barem nekoliko opklada! Živeli!

vozač

pre 2 godine

Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!

Ili ako to ne želite, odlučite na nivou grada da li je zeleno trepćuće ili nije, malo malo pa prolazim na žuto i samo se pitam kada će i to početi da stiže na kućnu adresu kao prekršaj.

Takođe, veoma bitno: LED semafori koje ste u te raskrsnice postavili, imaju teško uočljiva svetla, poradite na tome! Ne znam šta je rešenje. Iz prvog reda se praktično ne vidi, a iz daljine kada ga osvetli sunce, ne znam šta svetli. Prošle godine me je udario čovek od pozadi jer je "video" zeleno - tako je padalo sunce na semafor. Imam kameru, sve snimljeno, nemam šta da mu zamerim - zaista deluje kao da svetli zeleno, a nije.

Takođe, za novinara: "Većina vozača još uvek ne shvata o čemu se radi, pa umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put."

Bojažljivo, umesto da prođu? Pa je li neko rekao vozačima ili negde objavio da je režim tu promenjen? Godinama prolaze tuda, UVEK moraju da propuste onoga sa desne strane i sad - šta očekujete?

ronin

pre 2 godine

У Србији, а нарочито у Београду важи правило где год нађеш згодно место, семафор посади. Људи стављајте кружне токове где год може, саобраћај се само успори али циркулише, какви црни семафори, какви бакрачи, само гужве праве.

made in Serbia

pre 2 godine

A kako mogu da znam da li je raskrsnica sa običnim a koja sa zaštićenim levim skretanjem?
(T, 07. jun 2021 18:41)

Pa prosto je... Ako te ne nabode neki auto onda si zaštićen.

Goran

pre 2 godine

Uz ove i druge izmene i pešaci kad počnu da prelaze raskrsnicu po dijagonali, ciklus na semaforu će trajati duže od 20 minuta...

Murta

pre 2 godine

Ovo postoji bar 20 godina. Ja sam zavrsio Saobracajni fakultet jos 2007. i tada je postojala ova zasticena faza za levo skretanje.
(Srdjan, 7. jun 2021 20:58) l

Gresis sinak. Sve "dobro" u ovoj zemlji, pocelo je dolaskom "naprednih", pre toga je sve bilo pogresno.

par reci

pre 2 godine

oni nekako bojažljivo startuju kao da očekuju da će neko da im prepreči put.

Veoma smesno,pa ne staju ni na stop,ne znaju ni znakove,i kad naprave debelu gresku,pa kao hoce da to rasprave i vidi da je pogresio,ne vredi,hoce da se pobije...Kad se krene van granica,gle cuda,tada se misteriozno apsolutno sve postuje i te kako pazi,i brzina i znakovi i parkiranje.
I opet kazem da sada imamo vozace teroriste i vozace teroriste specijalce.Ima ih i po svetu,ali tamo ima zakona i policije.

Kolumbo

pre 2 godine

Nema tog pravila koje će rešiti sve veće gužve u Beogradu, a razlozi su jasni:
-Broj vozila je povećan, pogledajte samo parkinge
-Saobraćajnica je sve manje (parking servis iz dana u dan pretvara kolovoze u parking zone, umesto da gradi parkinge na više nivoa)
-Žute trake, koje smanjuju protok vozila kako bi vozilima javnog saobraćaja omogućili prolaz (potpuni promašaj u Oml. brigada, i kod skretanja za adu ciganliju).
Zaključak je da je bolje da niste ništa ni dirali, pa me ne čudi ni ovo zaštićeno levo skretanje, kada se skreće iz Milentija Popovića ka auto putu, em se čeka zeleno veoma dugo, em je nepotrebno (tu je problem uklonjen znak za prvenstvo prolaza kod Taxi stanice, da bi se taxisti mogli uključiti).

Jovan

pre 2 godine

To novo pravilo je u nekim zemljama zakon odavno. Kada je zeleno onda je zeleno i imas samo ti pravilo prvenstva skretao desno ili levo ili isao pravo. Ako pak treba da pustis prvenstvo onda imas trepcucu zutu strelicu, koja znaci da nemas prvenstvo. Jednostavno i nema razmisljanja.

rani

pre 2 godine

"Molim vas, MOLIM VAS, na te semafore koje ste zamenili i preradili, vratite trepćuće zeleno svetlo!"

Kao neko, ko u saobracaju provodi po 10 sati dnevno, mogu da potvrdim da je sa gomila semafora nestalo zeleno trepcuce! Znam da su to novozamenjeni pametni semafori, ali sticem utisak da su oni stari, glupi, bili daleko korisniji! Takodje, sve vise verujem, da ljudi koji brinu o nasim ulicama i saobracaju, uopste ne koriste te iste ulice, vec svoje znanje i vestine sprovode gledajuci karte, mape, gde sve to vide na jedan drugaciji nacin, pa ih molim, da se ponekad provozaju, zanimljive stvari bi mogli da vide! Cak se i nudim, kao taksista, da ih besplatno provozam i ukazem na neke probleme koje su, verujem naivno, nenamerno izazvali, svojim znanjem i umecem!

ikikvo

pre 2 godine

Pomenute promene su u Jurija Gagarina izazvale kolaps tako da je 15 sati dnevno guzva i kolone od semafora do semafora. Sta ce biti kada se pridoda i bus stanica mozemo samo da zamislimo. Inace trepcuce zeleno je ukinuto i skoro svaki dan se desi cukanje zbog naglog kocenja kada se odjednom upali narandzasto. O odsjaju samih semafora tj. nevidljivosti koja je boja aktuelna ne treba trositi reci.
Strucnost na nivou, realnost sa terena niko ne uzima u obzir.

takticki harakiri

pre 2 godine

Прво, за садашњу градску управу зелени талас постао је нерешив проблем и светско чудо. Не бих се изненадио да се неко од њих наслађује садашњом патњом возача, јер је у прошлости зелени талас био нормална ствар.

Друго, много већи ефекат би имала слободна условна скретања у десно свуда где то није изричито забрањено.

Треће, новопостављени семафори су окренути куд који, мили моји, сам не тамо где треба. Ако сте приметили да не знате које је светло када прилазите семафору, пажљиво погледајте како су орјентисани. Ја бих рекао у правцу гајбе пива.

У напредним метрополама свакодневно се гомила стручњака и рачунара бори за убрзање саобраћаја повећањем пропусне моћи. Код нас то није добило ни статус појма.
(Ја кол'ко видим, 7. jun 2021 18:22)

Veci zastoj, veca potrosnja. Tako se u napredn(jack)oj metropoli puni kasa akcizama na gorivo.

9999999

pre 2 godine

Ne vidim nista novo ovde, ima dosta takvih raskrsnica, npr visnjicka ulica i vojvode micka, vec 20 godina ima takav semafor... a samo su napravili haos sa tim semaforima potpuno se nepotrebni... treba uvesti pravilo kao u americi, kad treperi crveno za levo onda mozes uslovno da skrenes tj da propustis vozila koja ti dolaze u susret i skrenes, e tako bi se smanjile guzve, sve drugo je budalastina...

mile rizik

pre 2 godine

Šta je bre novo? Pa taj sistem postoji već "milion" godina na raskrsnicama koje se pominju u tekstu, plus na raskrsnici Kneza Miloša, Takovske i Bulevara, na Adi iz Radničke levo, na brojnim ostalim raskrsnicama na NBGD i da ne nabrajam dalje. Trebalo mi je pola sata da skapiram koje je to novo pravilo, pročitah tekst više puta i shvatih da ta "novost" postoji ihahaj godina. Proverite pre nego što objavite.

Siki

pre 2 godine

Nedavno je promenjen režim semafora na raskrsnici Španskih boraca i Zorana Đinđića, kao i Bulevar umetnosti kod Novog Merkatora. Rezultat je čista katastrofa, naročito za vozače koji ulaze (i izlaze) u garažu Novog Merkatora.

Radijator

pre 2 godine

Raskrsnica Džordđa Vašingtina i Despota Stefana
Bulevar Kralja Aleksandra i Takovska
Jurija Gagarina...
(Mladen, 08. jun 2021 09:55)

Bravo brate...pravo u metu.
Ako se neko vec bavi saobracajem u Bg ovo mora da se odradi.
Skretanje levo iz Takovske ka Bulevaru je pakao...čekaš pola sata, I onda prodju 3 auta I cao...opet crveno.

Каурин

pre 2 godine

У Нишу су ово решавали кружним раскрсницама.
Додуше, нема их довољно!
Изненадио сам се кад сам видео да кружне "раде" чак и кад нестане струје...

Fugazi

pre 2 godine

Iako je bilo davno i sad se naježim kad sam iz Bulevara Mihajla Pupina skretao prema Ušću misleći da je zbog obimnosti saobraćaja na raskrnici upravo zaštićeno lijevo skretanje. Ne, trebao sam sačekati. Kad sam krenuo provukao sam se kroz iglene uši, oko mene su svirali i prolazili autobusi, auta i sa lijeve i desne strane, ...Nakon izvjesnog vremena, ispravite me, čini mi se da je na toj raskrsnici uvedeno ovo pravilo

Aleksa Pufta

pre 2 godine

@Pančevac, ali pravi,
E da nisam procitao ne bi verovao da neki Pancevac uci druge o voznji.
Pa i onaj Borkovic ne bi bio sampion da zna gde je pedala kocnice ovako samo pici po gasu.