1. (Gradimir, 14. januar 2021 20:45)

  Gradimire, Brate...
  Sve stoji kako si rekao / napisao, i hvala ti. Ali, ne znam gde živiš, ali ovde vlada princip "a gde sam tu ja". OGROMAN problem. Koji se ne obazire ni na šta što si tako lepo napisao. Razumeš li me?
  (Bogoljub, 14. januar 2021 23:55)

  # Link komentara

 2. @jaretina

  Ti veliki zagovornik ciste zivotne sredine zalazes se za iskopavanje rude cija je ekstrakcija i odvajanje izuzetno prljavo i zagadjujuce za zemlju i podzemne vode. Pored toga izradu baterija uslovljava kobalt oko kog se kolju svetske korporacije. Pored toga postoji jos jedan veliki problem, trenutno je proces reciklaze velikih litijumskih baterija izuzetno kompleksan i skup tako da se ogromna vecina skladisti. Slozio bi se da se blizu tebe negde naprave skladiste velikih baterija. Da se prisetimo ako se jedna zapali vatrogasci minimum pola sata gase pozar za razliku od obicnih vozila koje ugase za manje od jednog minuta. Zamisli da se zapali skladiste sa 50 ili vise tona odlozenih litijumskih baterija. Ili mozda verujes da ce nasa vlast ili neki privatnik da naprave to skladiste sa svim mogucim sistemima za gasenje pozara i sprecavanje sirenja pozara? Mislim o cemu pricamo u zemlji gde se u 21 veku vecina struje dobija iz termoelektrana, fekalije se samo izlivaju u reke, djubre se ne sortira vec se samo ugurava i spaljuje. Pricas tu o glupostima nekim, ne gradi se kuca od krova. Niti se ocuvanjem zastite krece od elektricnih automobila.
  (Vlada, 14. januar 2021 22:13)

  # Link komentara

 3. Nazalost, dok god smo kolonija jeftine radne snage, necemo dobiti finansije za tako nesto, niti cemo moci da budemo konkurentni na svetskom trzistu... Ali da, slazem se da bi imalo smisla gurati u tom pravcu, osvestiti sto vise ljudi
  (Lancia Delta, 14. januar 2021 21:40)

  # Link komentara

 4. Ja se sve nadam da ćemo jednom postati pametni i, zašto da ne, postati izvoznici energije. Kad mogu Nemci masovno da instaliraju solarne panele, možemo valjda i mi na jugu u odnosu na Nemačku. Treba doneti maksimalno pojednostavljene zakone i pravilnike za privatnu instalaciju panela, za udruživanje u finansiranju solarnih farmi i prodaju na slobodnom tržištu. Bilo bi pametno i privući proizvođače nekako. Dakle, država treba da obezbedi uslove i dozvoli slobodnim parama građana da učestvuju u investicijama. Ima mnogo površina koje mogu da se iskoriste: krovovi privatnih i javnih građevina, fabrika, sportskih hala, parkinzi, možda čak i putevi natkriveni solarnim panelima na neki način koji ne ugrožava bezbednost. To su ogromne površine koje su već zauzele mesto zelenom pokrivaču. Meni je omiljena opcija pokrivanja poljoprivrednih površina. Zemljoradnik izdaje njivu za solarnu farmu, a ispod uzdignutih panela gaji biljke kojima prija delimična senka. Ima istraživanja na ovu temu. Neke sorte daju višestruko veće prinose na ovaj način. Ili se udruže uzgajivači ovaca i vlasnici solarnih farmi da ovce pasu ispod panela, jer ta trava u svakom slučaju mora da se održava. Sve se to već radi, samo treba primeniti najbolja iskustva. Pogasimo sve termoelektrane. Investirajmo u baterije ili u akumulaciona jezera za čuvanje viška struje. Ima smisla i preinvestirati, jer su proizvodni kapaciteti jeftiniji od kapaciteta za čuvanje viška struje - ima i na tu temu ozbiljnih istraživanja.
  (Gradimir, 14. januar 2021 20:45)

  # Link komentara

 5. Lancia Delta,
  da ima imalo pameti ovde i pravne države, već bi se pokrenulo nekoliko startap-ova za proizvodnju domaćih EV. makar to bio ulepšan "jugo" ili nešto po licenci ili partnerstvu sa kinezima.
  litijum imamo, mogli bi da pravimo baterije za svoja kola i za izvoz, a ne da čekamo kad će neki stranac doći i uposliti nas kao roblje da kopamo rudu koju će iznositi iz zemlje da oni prave baterije.

  e onda bi od izvoza i jednog i drugog mogli da promenimo sve filtere na svim fabrikama, da napravimo gomile verto/hidro elektrana, pa što da ne, čak i nuke, i da živimo kao ljudi još više, jer izvozimo i el.energiju.
  (jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu, 14. januar 2021 19:26)

  # Link komentara

 6. @jaretina, verujem da su tvoje namere iskrene, i potpuno se slazem da moramo pod hitno da radimo na cistijoj zivotnoj sredini, pogotovo na vazduhu. Ipak, automobili u Srbiji proizvode svega 10% ukupnog zagadjenja. Prvo bi trebalo da radimo na filterima termo elektrana. Kostolac, npr. trenutno ima postrojenje koje moze da preradi 30% oksida sumpora koje TE proizvede tokom godine, dok se ostatak slobodno ispusta u atmosferu. Kao sto sigurno znas, kada se oksidi sumpora i azota vezu za vodu u vazduhu, nastaju PM2.5 cestice, koje ni jedan prirodni filter ljudskog organizma ne moze da zaustavi, pa se one taloze u plucima. Jos je gora situacija sa raznim kineskim 'investitorima' i fabrikama za gume, zelezarom, topionicom, itd. Mislim da sve ovo bude kristalno jasno kada pogledas enormno zagadjenje u Bg tokom policijskog casa, kada danima nije bilo nikakvog saobracaja. Insistiranje na elektricnim vozilima u ovakvoj situaciji, samo bi pogorsalo zagadjenje. Riba smrdi od glave, i neophodno je izvrsiti pritisak na vlast da uspostavi red i naredi filtere svuda. Ko ne moze da filtrira, dovidjenja. Onda bi imalo smisla pricati o EV
  (Lancia Delta, 14. januar 2021 16:59)

  # Link komentara

 7. ekologija globalni biznis, nista vise, jedan deo planete zeleniji, drugi crn da ne moz' crnji i to mu je to osim sto se neko nagumao milijardi..
  (deda, 14. januar 2021 11:22)

  pa dobro, hajde da donesemo zakon da se samo EV može voziti, pa da i mi budemo u zelenom delu planete.
  što bi mi morali večno da se valjamo u dizlo katranu i budemo najcrnji deo planete?

  a pritom i da se ogrebemo na koju milijardicu, da pomognemo tigru.
  (jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu, 14. januar 2021 12:56)

  # Link komentara

 8. ekologija globalni biznis, nista vise, jedan deo planete zeleniji, drugi crn da ne moz' crnji i to mu je to osim sto se neko nagumao milijardi..
  (deda, 14. januar 2021 11:22)

  # Link komentara