Vožnja po kiši (ni)je bauk

Za mnoge vozače vožnja u kišnim uslovima zna da bude stresna, pa čak i opasna. Ipak, uz dobru pripremu automobila, povećanu pažnju i koncentraciju za volanom, vožnja po kiši može da bude podjednako bezbedna kao po suvom.

B92
Pošaljite komentar
 1. Proklizavanje na kiši nije tako veliki problem ako imate dobre gume i noviji auto sa raznim sistemima za stabilizaciju (nije to. led, gde ni bog otac ne pomaže :) ) , ustvari, glavni problem i niste vi, ako ste iskusan i staložen vozač, već gomila likova koja se ili uspaniči kad krene da lije kao iz kabla pa mili, naglo koči i slično, ili nastavljaju da voze kao da se ništa ne dešava, odnosno, za te uslove, kao ludaci. Dakle, ako baš krenu da padaju sekire, sigurnije je zaustaviti se negde na desetak minuta (tim intenzitetom, koji, naročito noću, predstavlja problem za vidljivost čak i sa jakim farovima i punom brzinom brisača, ne može da pada dugo, maksimalno 20ak minuta, ako niste u tropskom uraganu, a niste, jer toga u Evropi nema, i ne bih vam ni želeo da doživite, prilično jezivo iskustvo :) ), dok malo ne popusti, videćete vi nekako i u tome put deset ili dvadeset metara ispred sebe, ali će vam pregled biti toliko sužen da je to generalno opasno i velika količina nesreća se dešava baš po jakoj kiši.
   (EU Citizen, 11. oktobar 2020 17:10)

  # Link komentara

 2. Nije kisa bauk sama po sebi.

  Velika vlaga vazduha i vlazna odeca putnika utice na zamagljivanje stakla. Posto se A/C ukljucuje samo preko 50 stepeni otvaraju se prozori. Onda pocinje da duva promaja, a promaja je bauk, najveci neprijatelj srpskog naroda, uz sedenje na hladnom betonu i plivajuceg zamajca...
  (opet ja, 9. oktobar 2020 18:40)

  # Link komentara

 3. Naravno da je kiša u Beogradu bauk za one koji su vozačku dozvolu dobili na nepošten način ili su polagali po mestima koja nemaju ni semafor ni kružni tok.
  (Nisam čiko ja!, 08. oktobar 2020 11:35)

  Нажалост, дозвола добијена на поштен начин у већини случајева не обавезује никакво возачко знање, осим да знаш да вежеш појас, напамет и механички си научио да паркираш на полигону и да си окретао главу за 180 степени да провериш мртав угао приликом сваке промене смера. Имам 18 година и вожњу сам положио скоро. Једино што могу да кажем је да имам среће што имам оца који је искусан возач и који ме је научио свему. После 40 часова вожње у ауто школи проведених возећи кругове по миријевским зонама 30 човек апсолутно нема никакво искуство које може да примени приликом кише и снега, на аутопуту, по серпентинама итд. Штавише, конкретно мој инструктор је због бола у међуножју прескочио и онај један час ноћне вожње, а Славији нисмо пришли ни на километар. После се људи питају зашто деца гину.... Па ако ти не изађеш никада са инструктором на отворен пут и онда седнеш у ауто до 110кс и 1200кг па ти буде мило да распалиш малог атмосферског бензинца који се на 5500 обртаја чује као јамаха, а не знаш ништа о додавању гаса у кривини и кочењу, не гине ти банкина и насловна страна у новинама. Част изузецима, добрим инструкторима.
  (мирис бензина и запаљене гуме, 9. oktobar 2020 16:22)

  # Link komentara

 4. Pre nekoliko dana vozim mokrim kolovozom na usponu, dodam gas i auto umesto da odmah ubrza kao obično, u delići sekunde zastane i nastavi da se kreće normalno. Sledeći dan, ponovo mokar kolovoz, ja prvi na semaforu, ubrzam na zeleno preko pešačkog kad osetim da auto koči umesto da ubrzava. Po prelasku belih linija na pešačkom nastavja potpuno normalno da ubrzava. Ja se zabrinem šta nije u redu, ili je ubrizgavanje goriva ili lamela. Napravim nekoliko testova po prestanku kiše i auto se ponaša potpuno normalno i prilikom dodavanja gasa prenosi snagu na točkove i dodavanjem gasa na usponu ubrzava istog trenutka. Kasnije u katalogu bezbednosne opreme pročitam da on u okviru ESP i ABSa sadrži sistem koji sprečava proklizavanje točkova, a funkcioniše tako što kada kompjuter proračuna da preti opasnost od proklizavanja prekida na kratko dotok goriva u cilindre ili sam aktivira kočnice kako bi sprečio proklizavanje. Shvatim da je na autu sve ispravno i da se upravo ponaša onako kako je konstruktor zamislio. Ranije se nije dešavalo zato što su gume bile nove pa nije bilo uslova za proklizavanje pogonskih točkova. Tako da prouzvodjači novih vozila sve više uvode bezbednosne siteme koji nas štite od opasnih situacija.
  (Milan, 9. oktobar 2020 06:24)

  # Link komentara

 5. Pa i vožnja bicikla je bauk ako ne znaš da voziš... Ili si vozio volove pre nego što si seo za volan u glavnom gradu...
   (Nikola, 9. oktobar 2020 00:24)

  # Link komentara

 6. Prosto moras biti expert i za prepoznavanje "barica" ispod kojih je otvorena sahta ili rupa precnika 3 m..
  (C i n i k, 9. oktobar 2020 00:01)

  # Link komentara

 7. Mislim da normalna i jaka kiša nisu veliki problem. Većina vozača se jednostavno adaptira na date uslove vožnje pa vozi opreznije, sporije, sa povećanom pažnjom. Problem može biti kada kiša toliko jako pada da brisači ne stižu da obrišu dovoljno pa je onda potrebno stati kraj puta i čekati da taj nalet prođe. Veći problem predstavlja prva kiša jer asfalt postaje klizav a vozač se ne prilagodi. Tu nastaje problem.
   (Sećer, 8. oktobar 2020 23:48)

  # Link komentara

 8. Na nasim putevima je sve bauk. Udario pljusak na auto-putu, znaci prst pred oko ne vidim, sreca neki lik ispred mene i da ga nisam pratio ne bih video put, i naravno, isli smo 40km/h maksimum. Za to vreme u levoj traci sa besnim kolima prolecu sa 130km/h. Ljudi, prst pred okom se ne vidi, i tih 40km/ h mi je bilo rizicno, a baje ladno lete kao da se nista ne desava.
   (Brada, 8. oktobar 2020 19:04)

  # Link komentara

 9. Наши путеви су баук увек, 24/7 365 дана годишње и онај један преступне
   (Пилипенда, 8. oktobar 2020 16:54)

  # Link komentara

 10. Distanca? Ko god da napravi distancu od bar 10-15 metara to je trenutni poziv da se neko ubaci!
  (Sale, 8. oktobar 2020 16:47)

  # Link komentara

 11. Naravno da je kiša u Beogradu bauk za one koji su vozačku dozvolu dobili na nepošten način ili su polagali po mestima koja nemaju ni semafor ni kružni tok.
  (Nisam čiko ja!, 08. oktobar 2020 11:35)

  Kao i one koji voze na celavim gumama ili onim sa oglasa "kao nove, sara 5mm" stare 10 godina.. One kojima je zao da daju 20-30 eur za nove metlice brisaca.. I zbog onih koji kada padne kisa, naglo dobiju nagon da negde zure pa se iskljucuju levo iz desne trake, voze zaustavnom trakom itd..
   (ARGENTTO, 8. oktobar 2020 15:41)

  # Link komentara

 12. Sve je tačno, jedino ne savetujem da se u Beogradu vozi sa ventilacijom koja ubacuje vazduh spolja. Bolje i zamagljena stakla nego vrtoglavica i mučnina.
  (Srećko, 8. oktobar 2020 14:17)

  # Link komentara

 13. Није, осим ако ниси Новосађанин.
   (Марко Краљевић, 8. oktobar 2020 12:49)

  # Link komentara

 14. velika opasnost vreba i od pesaka koji zbog kisobrana i kapa ne gledaju i srljaju kao pijane kokoske.
  (Pragmatic, 8. oktobar 2020 11:31)

  i šta kažeš, pešaci postaju kamikaze po kiši?
  (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 8. oktobar 2020 12:37)

  # Link komentara

 15. Значи купиш само половне ћелестоне, реномираног произвођачаи полако. А ко те обиђе са новим гумама, ти њему фамилију луду, јер вози ки манијак по киши
  (хаџија, 8. oktobar 2020 12:20)

  # Link komentara

 16. Naravno da je kiša u Beogradu bauk za one koji su vozačku dozvolu dobili na nepošten način ili su polagali po mestima koja nemaju ni semafor ni kružni tok.
   (Nisam čiko ja!, 8. oktobar 2020 11:35)

  # Link komentara

 17. Slazem se da nije bauk, ali je znatno teze. Glavni problem je vidljivost ali i proklizavanje. Takodje treba napomenuti da velika opasnost vreba i od pesaka koji zbog kisobrana i kapa ne gledaju i srljaju kao pijane kokoske. I na kraju koliko god da ste iskusni problem moze da vam napravi neki nalozeni zutokljunac. Zato oprez mora na visi nivo.
   (Pragmatic, 8. oktobar 2020 11:31)

  # Link komentara