Četvrtak, 01.10.2020.

16:30

Pet dobrih stvari za vaš automobil

Izvor: SN

Pet dobrih stvari za vaš automobil IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Zmn

pre 3 godine

Prijateljski prijedlog, kupite automatik. Mjenjač postoji da bi se brzine mijenjale, ne znam kako vi tačno zamišljate vožnju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaka, 2. oktobar 2020 22:22)

Aj ne prvi se pametan.

IG

pre 3 godine

@kaka:

"...Osim ako svi vozite automatik pa to onda dođe relativno nužna radnja..."

Noviji već više od 20 godina automatski menjač saltaju u niži stepen prenosa kada se vozilo kreće nizbrdo kao i kada usporava.

kaka

pre 3 godine

@zmn

Kako vi mislite da vozite, a da ne morate da razmišljate o tome koji je stepen prenosa i kao naporno vam da ih mijenjate?

Prijateljski prijedlog, kupite automatik. Mjenjač postoji da bi se brzine mijenjale, ne znam kako vi tačno zamišljate vožnju.

kaka

pre 3 godine

Nije stvar da li se nekome "zapale kočnice" ili ne, ali vi koji ste protiv "kočenja motorom" radite tačno šta? Prije svake promjene stepena prenosa naniže malo pritisnete kočnicu, da onaj iza zna?

Ako vozite nizbrdo, i npr. 5. stepen vam je visok, tj. stalno morate da kočite kako ne biste udarili auto ispred, vi ćete tako non stop da pritišćete kočnicu, a ni slučajno da ubacite u 4. stepen i uskladite brzinu sa onim ispred? I onda ne morate stalno da pipkate kočnicu. Osim ako svi vozite automatik pa to onda dođe relativno nužna radnja.

Bez uvrede bilo kome, ali neki vozači nemaju osjećaj za dinamiku vožnje, ne obraćaju pažnju previše šta drugi rade okolo, ne zanima ih da li eventualno nekome smetaju, bespotrebno usporavaju saobraćaj itd. Nemam ništa protiv, neka svako vozi kako želi, ali nemojte ubjeđivati ostale da su stvari samo onakve kako ih vi zamišljate.

Zmn

pre 3 godine

Ne ulazim u to da li je bolje kociti motorom ili kocnicama. Samo znam da bi mi voznja bila strasno zamorna da moram stalno da menjam i da razmisljam kad u koju brzinu da ubacim i koliko daleko od semafora. Ne zelim da upropastim sebi voznju sa takvim stvarima. A i ne znam na kakvim vi to brdima zivite pa vam se zapale kocnice kad kocite nizbrdo?

Milan

pre 3 godine

Ne znam čemu tolika polemika oko kočenja motorom. Ne vidim zašto bi bilo štetno prebaciti u niži stepen, tako da motor sam koči, naravno uz uslov da ga ne uterujemo u visoke obrtaje? Ceo život tako vozim i nikada nisam imao nikakav problem, samo benefite: niža potrošnja i retke zamene pločica. Sa autima sam prelazio pre prodaje najviše 180kkm i ni na jednom nisam menjao set kvačila niti imao bilo kakav problem sa motorom.

Dušan

pre 3 godine

namerno kočim motorom zbog vas zaletača što volite da se nabijate. Ako ne vidite vozilo ispred vas ne vidite vi ni svetla. Jedan će da mi plati branik prvom prilikom, vaše osiguranje, pola majstoru pola meni ?

Dušan

pre 3 godine

@sanga

misliš ono Castrol koje iz bureta prelivaju u ona brendirana pakovanja i prodaju ti to sa +30%?

ovce uvek bile za šišanje.

Kursula

pre 3 godine

Ulje se pravi kod nekog poznatog proizvodjača ali sa mercedes etiketom. Pravljeno po njihovim specifikacijama i kontrolom i traje 25 000 km.
Vidi se da si bio nekad u ovlašćenom servisu.
(Ja, 2. oktobar 2020 07:47)

'Ovlascen servis' u srpskoj terminologiji izgleda znaci da je to servis kod dilera, koji je generalno preskup.

Isti taj Mercedes nema nikakvog problema ako se ulje (kao i masa drugih potrosnih materijala) zameni na drugim mestima.

A da ulje traje 25,000 km zato sto je to 'Mercedesovo' ulje, to je lupetanje do neba.

Sinteticka ulje traju duze od mineralnih, mnogi automobili imaju servisne intervale svakin 20,000 km. Penzoil, Mobil One, Valvoline, Castrol, i sijaset drugih marki ulja su ulja koja se koriste u Mercedesovim servisima, sve dok su specifickacije ulja ispunjene.

nodi

pre 3 godine

Pre 5 godina kupio sam nov automobil i vec treci dan sam shvatio da mi se ne svidja, i da to nisu kola za mene! Medjutim, zbog drugih okolnosti, nastavio sam da ga vozim, ali kako? Ulje menjam kad mi padne na pamet, nikad na vreme, jer i ne zapisujem. Ne sipam preporuceno ulje, jer je skupo, pa me bas briga da bacam pare na budalastinu! Svecice sam zamenio samo jednom i to zato, sto me majstor nije ni pitao da li hocu! Vozim ga kao da sam ga nasao na ulicu, bijem po rupama, lezeci za mene ne postoji, ni o cemu ne vodim racuna, niti me zanima, jer ne mogu ocima da ga vidim! Ali, i pored svega toga, za ovih 5 godina, presao sam sa njim 195 hiljada i sluzi me fenomenalno! Imam neki utisak, kao da zeli da ga zavolim! Znaci, sve radi normalno, ne opterecujte se sa tom gomilom gvozdja, jer pojma nemate kako ga je odrzavao onaj pre vas!

Block

pre 3 godine

Start & stop je ponižavanje vozača od strane EU ekofašista i treba ga isključiti trajno i ne kupovati automobile gde to nije moguće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 2. oktobar 2020 08:15)

Sta ima ponizavajuce da se gasi motor kad vozilo stoji u mestu? Imas vec dve decenije i po Beogradu semafore sa tajmerima do zelenog svetla uz preporuku gasi motor. Koji EU fasisti, pa sva nova vozila na svetu imaju start-stop. Ok mozda neka Lada nema...

Tebra nisi ti za vise od zaprege. Greota sto uopste vozis bilo sta.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

To ti ne trazim, kupi mi samo plocice. Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt. Unapred zahvalan.
(NN, 1. oktobar 2020 21:30)

vidi srbine, nisam napisao da se javi onaj ko ne može da servisira svoj auto, nego da se javi jedan od ovih koji koče motorom. i da, i dalje stojim iza toga.

kako postoji interesovanje, da preciziram ko može da pobedi, pravila igre su ovakva:

da bi neko dokazao da radi tu glupost - koči motorom, mora to i da prikaže. da snimi video i okači na YT. video mora da bude ovakav: suvozač ide prema kolima u uđe u njih. da se jasno vidi model kola. onda da snimi facu vozača. mora tako zato što ću dati pare samo onom ko lično sa tom facom ko izađe iz tih kola, a ne da podmetnete neki gotov YT klip od drugog. dalje, vozač ide do 4te, i koči motorom treća druga, mora da se jasno vidi brzina i obrtaji i da se čuje zvuk kad motor zaurla dva puta. okači YT klip, i da link ovde, kao i kontakt tel.

što se tiče nagrade, jedva sam našao neki sajt sa cenama: http://www.mdautodelovi.rs/kocioni-sistemi-beograd/
isplaćujem keš za prednje pločice po modelu sa sajta, a ako model nije na sajtu, uzimam najskuplje prednje: BMW 5 E60 520d što je 6.000 din.

to je to, prosto je. jako lako možete dobiti na ruke do 6 somića, za jedan kratak video. imaš čak i priliku da se rukujemo, ne, nećemo se rukovati, koverta iz ruke u ruku. teritorija NBGD only.

T

pre 3 godine

"Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje."

Primenjujes silu da bi vozilo islo manjom brzinom nego sto ono zeli da ide. Sta je to ako nije kocenje?

CJC

pre 3 godine

10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu

(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

Kako da ne, stojiš na semaforu i upali se zeleno a ti polako na kvačilo, pa u brzinu pa polako kreneš...i onda se ovakvi pitaju zašto mu neko svira jer nije krenuo u roku od 5 sekundi od kad se zeleno upalilo.

NN

pre 3 godine

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.
(NN, 01. oktobar 2020 21:30)

A nije ti bilo skupo da kuois auto za koji plocice kostaju 42k? Ali je skupo da kocis pa onda stedis kocnice? Jedva cekam da ti dodje na zamenu lamela, zamajac, kvacilo i do bar duplo ranije nego sto bi trebalo. Javi nam se tada da nam kazes da li su ti plocice i dalje skupe.
(zzz, 1. oktobar 2020 23:30)
Cekaj, ko ceka taj doceka.
Decko, ja nisam rekao nigde da ne mogu da odrzavam auto za koji su plocice 42K. Ja sam samo rekao da sku skupe, sto i jesu.
I dalje cekam lika da mi odgovori, ako nije, ali mi se cini da je zaspao... zzz... ;)
No, tako sam i mislio...

Ulje

pre 3 godine

U sustini niko nemora menjati ulje u menjacu ali ne zaboravite da svako ulje ima svoj vek trajanja i vreme kad pocne da gubi viskoznos.
Auto star 10 godina sa uljem u menjacu od prvog dana bas i nije nesto sto treba zanemariti.
Licno ga promenim svakih 3 godine i nekosta puno.
Kad menjam ulje u motoru oni premene i ulje u menjacu tako da prakticno samo doplatim ulje za sam menjac.

zzz

pre 3 godine

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.
(zzz, 01. oktobar 2020 23:16)

prijatelju,ne blamiraj se ovde,pitam se da li si ti uopste vozio ikad?
(pera, 02. oktobar 2020 06:29)

Preko 20 godina vozackog staza, bez jednog jedinog incidenta u saobracaju. Ti?

dejan

pre 3 godine

Mali servis za benzinca na 10000km(i to ulje,filter ulja i vazduha.Filter kabine na svakom drugom), a za dizela na 15000km(filter kabine i goriva na svakom drugom).Veliki prvi servis na 120000km(set zupcastog, vodena pumpa, spaner pk kaisa, pk kais) ili 10 godina, drugi na 200000km i to je to.Svecice nema potrebe menjati na 30000km, u mojoj servisnoj knjizi pise da se svecice menjaju prvi put na 150000km i to po potrebi(sad mi automobil ima 120000km i nikad nisam imao problem sa njima).Ulje u menjacu menjati kad god se menja set kvacila, a to je otprilike na svakih 100000-120000km, zavisi od stila voznje i automobila.Neki mogu i 200000km da naguraju bez promene seta kvacila.Antifriz menjati na svake dve godine i to je to.Sve ostalo su gluposti i pomodarstvo ovdasnjih majstora.Najsmesnije sto sam cuo od jednog majstora da treba na svakom drugom malom servisu da menjam pk kais.

zzz

pre 3 godine

(zzz, 1. oktobar 2020 23:16)

Da si ikada vozio neko teze vozilo na nekoj vecoj nizbrdici, koje nema ratarder, sada ne bi bio ziv. Kocnice se toliko zagreju ili upale, (ako koristis samo njih) da vise uopste ne koce.
(Bob, 02. oktobar 2020 08:47)

Pricamo o AUTOMOBILIMA. Tekst je sta je dobro za automobil! Kada bude tekst o teretnjacima onda cemo ulaziti u tu tematiku.

Tadija

pre 3 godine

Kada se kaže da treba kočiti motorom, to ne znači da je isključena upotreba kočnice. Najbolje je paralelno koristiti i jedno i drugo, jer je tada učinak kočenja najbolji. Ako samo koristite kočnicu, zaustavni put je dosta veći i to rade samo tehnički loši vozači. Od loših vozača postoje i oni gori, a to su oni koji izbace u ler i koče. Nema tu nikakve veze da li se troše paknovi, menjač, lamela ili šta god, već je poenta u efikasnosti kočenja.

ns ja

pre 3 godine

ZA jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi,..
i inače često pišeš glupe i iritantne komentare, ali sada za kočenje motorom i pločice si zaista preterao, i pokazao koliko pojma nemaš o čemu pišeš.

Iz tvojih komentara odiše neka ničim izazvana "prepamet". Ponekad -ali izuzetno retko, napišeš i nešto zaista pametno, ali čak i tada, kad vidim tvoj preglupi i prejadni i predugački nick, i tada ti lupim minus - jer veoma izgleda kao da želiš da budeš najpametniji na svetu - a nisi

Oprosti što sam se javio ali ko ne zna za kočenje motorom, zašto i kada se to praktikuje, taj je na nivou domaćice koja je položila kako bi i ona u kući imala vozačku dozvolu - mada nikada u životu nije - i neće voziti (čak ni kada je muž popio)

Ankh

pre 3 godine

Mene zanima da li su i u ostalim delovima Evrope ljudi ovako zaluđeni čuvanjem automobila? Da sam hteo da budem mehaničari, završio bih mehaniku. Apsolutno me ništa od navedenog ne zanima jer nije automobil kupio mene nego ja njega, da uživam u vožnji i u svemu ostalom. Znam ljude koji na svaki šum, trzaj danima lupaju glavu šta je, zašto, kako. Pretpostavljam da je samo pitanje para, posebno kod onih koji voze premijum polovne automobile, ali mi je to zaista smešno. Zato nam je sve tako kako jeste, svi se razumeju u sve, od fudbala do mehanike i svi se pružaju mnogo više nego što mogu. Ovakvi tekstovi su sigurno njima korisni, ali su na duge staze kontraproduktivni...

Ja

pre 3 godine

Posle svake vožnje dal bilo par km ili par stotina km auto treba temeljno oprati i spolja i unutra i ostaviti ga na sobnoj temperaturi.
Majstor Života: Nego šta!!!

How yes no

pre 3 godine

Kod mene na Astri G ulje u menjacu se menja na svakih 60000 po preporuci proizvodjaca.Sto se tice kocionog ulja tek sam ga ove godine promenio posle tacno 8 godina.Hteo sam i ranije ali sve zaboravim da kazem mom neovlascenom serviseru.Kod njega bez tocka da dovezes auto ne bi primetio,sta mu kazes to promeni

EU Citizen

pre 3 godine

Start & stop je ponižavanje vozača od strane EU ekofašista i treba ga isključiti trajno i ne kupovati automobile gde to nije moguće.

Mile

pre 3 godine

U mom slucaju, kocenje motorom podrazumeva oduzimanje gasa ( uz blagovremeno menjanje brzina na menjacu),tj. kad u daljini vidim neki zastoj, semafor ili obavestenje o naplatnoj rampi. Nizbrdo, kad god moze primenjujem "staro" pravilo: kojom brzinom sam se peo, tom se i spustam.Varijacije postoje svakako, a kocnica je neophodna. Pozdrav

Bob

pre 3 godine

(zzz, 1. oktobar 2020 23:16)

Da si ikada vozio neko teze vozilo na nekoj vecoj nizbrdici, koje nema ratarder, sada ne bi bio ziv. Kocnice se toliko zagreju ili upale, (ako koristis samo njih) da vise uopste ne koce.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.
(sanga, 01. oktobar 2020 20:53)

Ako cemo tako,ja nisam cuo ni da Mobil,Castrol,Motul i ostali imaju naftnu busotinu.Nego i oni uzimaju bazu od naftnih proizvodjaca i dodaju aditive.Licno vise imam poverenja na nekoj od pumpi da kupim ulje(Mol,Omw)pa cak i Nis nema losa ulja.Bar znam da je provereno i nema mucke za razliku od ovih brendiranih gde ima puno kopija i ko zna cega.Evo vec zadnjih 10 god sipam takva ulja,motor gazi evo 260000(i to pitanje ako je tacan podatak mislim da je presao vise),nikakav problem nisam imao.

Bane

pre 3 godine

Treba menjati ulje u menjacu, medjutim radni vek auta je oko 10 godina nakon toga je 100% rashodovan. Kupiti nov automobil i 10ak godina nece biti problema, nepotrebno je ovde iznositi tupave teorije sa nekim hondama i koje kakvim lomovima od 300000 km.

Ja

pre 3 godine

Originalno ulje koje se sipa u Mercedesovom servisu ima vek trajanja 25000km ili godinu dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 17:32)

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula,


Ulje se pravi kod nekog poznatog proizvodjača ali sa mercedes etiketom. Pravljeno po njihovim specifikacijama i kontrolom i traje 25 000 km.
Vidi se da si bio nekad u ovlašćenom servisu.

Svasta

pre 3 godine

@(Upoznat, 1. oktobar 2020 23:46)

Odem u bilo koji ovlasceni i tamo uzmu Shell Helix Ultra i sipaju mi to. Pogledam u knjizici, tako i pise. Nisam jos cuo za brendirano ulje proizvodjaca automobila.

pera

pre 3 godine

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.
(zzz, 01. oktobar 2020 23:16)
prijatelju,ne blamiraj se ovde,pitam se da li si ti uopste vozio ikad?

sanga

pre 3 godine

(Laki, 1. oktobar 2020 22:30)
Ti očigledno nikad nisi radio servis u ovlaštenom servisu pa zato nisi nikad video originalno ulje od nekog proizvođača u ovom konkretnom slučaju Mercedesa. Ja ću ti reći da ipak postoji. Naravno da Mercedes ne proizvodi sve komponente sam ali one koje on ne proizvodi brendira svojim logom što znači da su prošle test kvalitete a oni to stavljanjem loga potvrđuju. Slična je stvar sa uljem. Sipao sam nekad Mobil 5W30 i nije definitivno isto kao ulje u ovlaštenom iako isto nije loše.

trt

pre 3 godine

Sa ovakvim savetima iz komentara postao bi rob automobilu....aman ljudi to je samo stvar koja te odveze od tacke A do tacke B, redovni servisi i kraj, nema tu matematike, a da li kocim motorom, da li menjam ulje u menjacu...pa kada crkne menjac uzecu drugi, zamenicu kocione plocice, diskove...sve ima svoj vek trajanja.

Kursula

pre 3 godine

Samo ovlašćeni servisi (koji ne moraju biti ovlašćeni prodavci već samo specijalizovani servis za određenu marku koji je ispunio uslove proizvođača - malo ih je u Srb) mogu da rade redovno održavanje a da auto ne izgubi garanciju.

Između ostalog jedna od stavki da posluju kao ovlašćeni servis jeste da moraju naručivati sve delove i maziva direktno od ovlašćenog uvoznika marke koju popravljaju, što nas dovodi do toga da nabavljaju brendirano ulje koje ima logo te marke na bočici, jednostavno je to postao trend poslednjih godina i svaki proizvođač gura "svoje" ulje.

Ta ulja koja se prodaju sa logom BMW-a, Tojote, Mercedesa, Volkswagena su ništa drugo do Castrol, Shell, Mobil, Motul razblaženi sa jos nekim dodatnim aditivima.
(Upoznat, 1. oktobar 2020 23:46)

U stvari je besmisleno diskutovati na temu automobilizma u Srbiji, a bogami i EU.

Ovlasceni servisi se ponasaju kao da su bogom dani...

Koks i

pre 3 godine

Svi ovi sto su protiv kocenja motorom realno ne znaju da voze. To su Internet vozači ili tek sa dozvolom ali bez svog auta. Eventualno oni sto im non stop sviram na ulici.

Upoznat

pre 3 godine

Svi ovi servisi sipaju ulje koje je proizvodjac naznacio kao odgovarajuce. Ovakav servis ne ugrozava garanciju.

Nekoliko bitnih opaski:

Nijedan od njih nije majstor Mica...

Nijedna boca tog ulja nema logo bilo koje auto marke ali je potpuno odgovarajuce za vozilo u koje se sipa.

Prema tome, lupas gluposti, ili iz zlurade ili iz neznanja.
(Laki, 1. oktobar 2020 22:30)

Samo ovlašćeni servisi (koji ne moraju biti ovlašćeni prodavci već samo specijalizovani servis za određenu marku koji je ispunio uslove proizvođača - malo ih je u Srb) mogu da rade redovno održavanje a da auto ne izgubi garanciju.

Između ostalog jedna od stavki da posluju kao ovlašćeni servis jeste da moraju naručivati sve delove i maziva direktno od ovlašćenog uvoznika marke koju popravljaju, što nas dovodi do toga da nabavljaju brendirano ulje koje ima logo te marke na bočici, jednostavno je to postao trend poslednjih godina i svaki proizvođač gura "svoje" ulje.

Ta ulja koja se prodaju sa logom BMW-a, Tojote, Mercedesa, Volkswagena su ništa drugo do Castrol, Shell, Mobil, Motul razblaženi sa jos nekim dodatnim aditivima.

Igor

pre 3 godine

Ovaj kao da je vozio samo yugo 45.
Menjati ulje na 10-15k ili jednom godisnje.
Pa ja bih pre menjao na 5K samo gradake voznje nego na 30K otvoren put. Ovo nema veze sa vezom.
Ja licno menjam na 15-20k ili posle 1-1.5 god. Nikad problem po tom pitanju.
Ulje u menjacu, prica za amere koji voze automatike.
Jednostavno ATM teko ne menjati i nas pametnjakovic se nadje da kaze menjaj redovno.
Samo sam na BMW sipao redline jel bilo izvikano i osetila se razlika od originalnih ulja.
Mercedes kog vozim ima na servisu A1 menjanje kocionog ulja.
Pita me ona zena u servisu sada treba da menjate i kociono ulje. Xa xa na 50k menjati kociono ilje, reko neka vozicu sa ovim jos par godina, ne se brigaj.
A sve zavisi od auto do auta, vozaca, goriva ...
svaki auto moze biti prica za sebe
(mirko, 1. oktobar 2020 19:13)

Mirko, Mirko... tecnosti ('ulja') za kocnice - osnovna karakteristika da su nestisljiva.

postoje tri tipa:

Etri Poliglikola - najcesci
Mineralna ulja - Citroen/Rols Royce (LHM)
Silikonski fluid - mogu da se delom komprimuju i daju osecaj meke, sundjeraste kocnice

etri glikola su higroskopni, t.j. apsorbuju vlagu iz vazduha. Zato se savetuje da se kociona tecnost menja svake dve godine.


Sledeci put kada odes u servis ostavi taj ironican osmeh kod kuce. Nisi bas toliko pametan kao sto mislis.

kaka

pre 3 godine

Kada kažem da kočim motorom, mislim da se samo malo sporije krećem i održavam nižu brzinu, a ne da umjesto kočnice prebacim iz 5. u 1. da bih naglo usporio. Ovo drugo može da bude problem nekome iza mene, ali mislim da to niko ne radi, tako da ne vidim problem što se ne pritisne kočnica i obavijesti vozač iza što sam ja npr prebacio iz 4. u 3. Neće se sigurno zakucati u mene zbog toga, osim ako nije metar iza. A ako nešto mrzim, to je kad neko vozi tipa 10 km niz brdo i non stop drži malo pritisnutu kočnicu. Noću jako smeta svima iza, a da ne pričamo koliko se griju kočnice. Viđam i takve vozače, ne pričam napamet. Drugo, neko je već pomenuo, vožnja po snijegu po pravilu podrazumijeva više kočenja motorom.

zzz

pre 3 godine

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.
(NN, 01. oktobar 2020 21:30)

A nije ti bilo skupo da kuois auto za koji plocice kostaju 42k? Ali je skupo da kocis pa onda stedis kocnice? Jedva cekam da ti dodje na zamenu lamela, zamajac, kvacilo i do bar duplo ranije nego sto bi trebalo. Javi nam se tada da nam kazes da li su ti plocice i dalje skupe.

zzz

pre 3 godine

Ne vidim razlog za brigu kod kocenja motorom sto ne svetle stop-svetla. Kocenje motorom nije isto sto i kocenje kocnicom, nije da ce auto da se ukopa od toga - moze i to da se izvede, ali ako si to uradio, znaj da radis pogresno. Kocenje motorom je kad ides nizbrdo pa da ne spalis kocnice, a ne za npr. voznju po gradu. Uostalom, uvek mozete da ovlas pritisnete kocnicu da zasvetle stop-svetla.
(T, 01. oktobar 2020 18:29)

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.

Brada

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

Daj da ga ne vozim uopste, da ga uramim u garazi. Nije on mene kupio, vec ja njega. Vozim normalno i to je to...

zzz

pre 3 godine

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07
Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.
(Malo posta nije naodmet, 01. oktobar 2020 17:38)

Druze stop svetla na kolima postoje sa razlogom. Da upozore vozaca iza tebe da kocis! Da li su po tebi onda bespotrebni migavci, jer ako drzis propisano rastojanje ne mora onaj ispred da ih koristi. Sta ce ti nocu svetla? Uz propisano rastojanje moze i salto da se izvede?

Ccc

pre 3 godine

@(NN, 1. oktobar 2020 21:30)

Kakav auto vozis i zasto vozis takav auto ako ti je to skupo. C segment napred i nazad plocice ti izadju 150e u ovlascenom plus ruke. Ako ti je to mnogo idi kod majstora Zike da ti ih zameni za 90e i plocice i ruke. Da ne idem dalje...

Cile Mile

pre 3 godine

Ja bih bezbednost stavio na prvo mesto, znači kočnice (ulje, pločice, diskovi...), upravljački mehanizam (amortizeri, spone,...), vešanje...
a onda motorno ulje, svećice...

Milos

pre 3 godine

za svojih 36 godina, promenio sam 3 automobila (jedan nov i dva polovna) i nikada, ali nikada nisam menjao ulje za kočnice ili u menjači...to se jednostavno ne radi, jer je kvar moguć samo u teoriji...naravno, govorim samo o manuelnom menjači...

Laki

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 20:53)

Postoji veliki broj radionica/servisa koje menjaju ulje kao primarni biznis ili kao deo ukupne ponude.

Svi ovi servisi sipaju ulje koje je proizvodjac naznacio kao odgovarajuce. Ovakav servis ne ugrozava garanciju.

Nekoliko bitnih opaski:

Nijedan od njih nije majstor Mica...

Nijedna boca tog ulja nema logo bilo koje auto marke ali je potpuno odgovarajuce za vozilo u koje se sipa.

Prema tome, lupas gluposti, ili iz zlurade ili iz neznanja.

karburator

pre 3 godine

Za zdrav i dugovečan motor najvažnije je poštedeti ga napora u periodu zagrevanja.
3/4 životnog veka motora potroši se u periodima zagrevanja. Tada se motor najintenzivnije haba. Izbeći naprezanja u hladnom startu - to je najvažnije. Tada motor lako pređe i milion km. Taksisti, npr., sa svega jednim hladnim starom pređu dnevno npr. 500 km, dok netaksista za isto toliko km ima 20-tak hladnih strahova. Zato taksisti neretko pređu milion km s jednim motorom.

NN

pre 3 godine

dobra fora, odstojanje u beogradu.
evo ja ću da kupim pločice prvom ko se javi da su mu skupe, sve sve samo da bi obaveštavao druge vozače o promeni brzine. štedite na bezbednosti srbistanci moji, zlatno doba?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 1. oktobar 2020 17:59) # Link komentara

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.

Zoki

pre 3 godine

Vozimo 2 automobila. Punoletnog Mitsubishija i Forda tinejdžera (krenuo u srednju).
Japanac prešao 320K nikada nije menjano ulje menjaca. Isto važi i za Mondeo koji je na 292K.
Motorno ulje (kao i filtere) najčešće menjam na proleće bez obzira na kilometražu koja varira od 16 do 30K po autu. Ove godine smo naravno mnogo manje prešli sa oba auta.

Ono što redovno proveravam su svetlosne grupe, pogotovo ako idem na duže od 100km. Em volim dobro da vidim ispred, em volim da me vide svi koji prilaze iza i da znaju kad kocim.

Giovanni

pre 3 godine

Saveti su na nivou "kako da vas Yugo 45 sluzi jos dugo, dugo" tamo negde ´87-´88 godina. Odrzavanje automobila je vrlo jednostavna stvar, odvezete ga u servis (po mogucstvu ovlasceni) u skladu sa propisanim servisnim intervalom od strane proizvodjaca, ljudi provere i zamene sta treba i to je to. Samo sto je to vrlo skup sport za srpski standard i vozni park pa se i dalje dele ovakvi genijalni praistorijski saveti. A da dodam i ja jos par - S&S sistem treba trajno softverski ugasiti jer ne sluzi nicemu, iscupati DPF da ne gusi motor, plivajuci zamajac zameniti obicnim (Majstor Mile iz Ripnja to radi vrhunski), izvaditi katalizator i prodati ga, prodati gume ako su dobre i kupiti jeftinije polovne na repariranim felnamama, chip-tuning obavezan da se dobije bar jos 10 konja, staviti pistaljku na zadnji lonac, staviti namunjene farove sa LED sijalicama i spojler - sve sa Ali Express-a, voziti na iskorisceno ulje za kuvanje, i terati koliko god i dokle god moze da ide...

Alex

pre 3 godine

Jedna od osnovnih lekcija obuke vozača je i kočenje motorom. Ne zato što štedi kočnice, nego što u slučaju npr. snega to je poželjno i nema šanse da vam zanese auto. Drugo, većim brojem obrtaja i hladite motor. Prema tome, ne izmišljajte toplu vodu, nego držite odstojanje kako treba i neće biti problema.

C i n i k

pre 3 godine

edna od osnovnih lekcija obuke vozača je i kočenje motorom. Ne zato što štedi kočnice, nego što u slučaju npr. snega to je poželjno i nema šanse da vam zanese auto. Drugo, većim brojem obrtaja i hladite motor. Prema tome, ne izmišljajte toplu vodu, nego držite odstojanje kako treba i neće biti problema.
(Alex, 01. oktobar 2020 20:27)


Moj savet je da kocis motorom samo izuzetno, jer ako kocis kocnicama stedis lamelu,kvacilo i zamajac..

C i n i k

pre 3 godine

Start/stop, ok, vrlo vrvatno da ubrzano trosi acu s tim da takav acu sa gelom kosta preko ili oko 150 e..
Ulje?
Ful sintetika 05W30, npr nma potrebe menjati na 10 000, to je bacanje para, ali ako je polusintetika onda na nkih 12 000 moze da se zameni, sve pod uslovom da motor ne trosi ulje..
Menja?
Pa stvar je oko toga dal ke automatik kada trba na 60 000 izvrsiti servis menjaca ili manuelni kada je ipak pitanje da li uopste menjati ulje u njemu jer ga menjac ne trosi, ali ok, na 100 000 mozda trba izeti u obzir i to..
Na diesel menjati uvek sa uljem i sve filtere, pogotovo vazduha i ulja..

sanga

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.

Đuka

pre 3 godine

(jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07)

Pocepaj vozačku dozvolu

zakonom zatvoriti auto školu u kojoj si položio.

milos

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...
(Tampa Bay, 1. oktobar 2020 17:22)

Naravno da ce ti to reci. Jer kad ti se pokvari auto, ostavices vise para kod njih u servisu, a i tom tipu sto prodaje delove. Gde je tu profit za njih kad ti kazu istinu, a ti kupis samo ulje. Ovako kad ti se pokvari, kupis i ulje i delove i debelo ti naplate

Vozač

pre 3 godine

Pa ja kočim motorom kad se spuštam sa brda i planina, ne u gradu gde mi je uvek neko u repu. Šta tu ima loše? I da, pločice su mi skupe, 20k din je par, zato ih štedim. Kada prelazite 30-40kkm godišnje, štedite sve.

Dača

pre 3 godine

Само беспотребно ширите заблуде о С&С и плашите људе. Какво подмазивање врућег мотора у раду на леру? Рад на леру није пожељан за мотор (посебно за бензинце), а камоли да је користан. Постојала је некад потреба за пар минута при мањим обртајима да се охлади турбина, али систем хлађења турбине је промењен а новијим аутомобилима па то више није случај.

Што се анласера и акумулатора тиче, они су другачији на аутомобилима са С&С и предвиђени су да са њим раде и трају (акумулатор за С&С јесте нешто скупљи, али не траје мање - у мом ауту са дизел мотором је акумулатор стар 6 година и 230,000 km, и ради беспрекорно).

С&С проверава десетине параметара пре него што се активира. Рецимо, ако акумулатор није у одличном стању неће се активирати, као и у многим другим околностима.

С&С треба искључити само у случајевима крени-стани, у колони, где се стоји катко, па крене мало, па опет стоји кратко...

mirko

pre 3 godine

Ovaj kao da je vozio samo yugo 45.
Menjati ulje na 10-15k ili jednom godisnje.
Pa ja bih pre menjao na 5K samo gradake voznje nego na 30K otvoren put. Ovo nema veze sa vezom.
Ja licno menjam na 15-20k ili posle 1-1.5 god. Nikad problem po tom pitanju.
Ulje u menjacu, prica za amere koji voze automatike.
Jednostavno ATM teko ne menjati i nas pametnjakovic se nadje da kaze menjaj redovno.
Samo sam na BMW sipao redline jel bilo izvikano i osetila se razlika od originalnih ulja.
Mercedes kog vozim ima na servisu A1 menjanje kocionog ulja.
Pita me ona zena u servisu sada treba da menjate i kociono ulje. Xa xa na 50k menjati kociono ilje, reko neka vozicu sa ovim jos par godina, ne se brigaj.
A sve zavisi od auto do auta, vozaca, goriva ...
svaki auto moze biti prica za sebe

dart vejder

pre 3 godine

Samo drži propisano odstojanje...

Sta ce vam stop svetla, farovi, zmigavci, drzite odstojanje! Bednici jedni.
(doktor, 01. oktobar 2020 18:12)

Tvoje neznanje je ogromno. Baš kao i nevaspitanje.

dizel zauvek

pre 3 godine

(jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:59)

Kao po običaju svaki dan nas podsećaš kolika si neznalica.

Kursula

pre 3 godine

Originalno ulje koje se sipa u Mercedesovom servisu ima vek trajanja 25000km ili godinu dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 17:32)

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?

T

pre 3 godine

Ne vidim razlog za brigu kod kocenja motorom sto ne svetle stop-svetla. Kocenje motorom nije isto sto i kocenje kocnicom, nije da ce auto da se ukopa od toga - moze i to da se izvede, ali ako si to uradio, znaj da radis pogresno. Kocenje motorom je kad ides nizbrdo pa da ne spalis kocnice, a ne za npr. voznju po gradu. Uostalom, uvek mozete da ovlas pritisnete kocnicu da zasvetle stop-svetla.

Robi

pre 3 godine

Naravno da se menja ulje u menjacu. Tacka. Zato sto nijedan fluid nije vecan,ma koliko to bilo zatvoreno. Za dobar,moderni rucni menjac se moze konstatovati da je dobro izvrsiti zamenu nakon max 7-8god i na oko 200-250.000km. Ako se vuce prikolica ili uglavnom gradska voznja,veliki gradovi, tada i ranije. Koja ulja? Ona najskuplja i najjaca jer posle ide zamena za oko 4,5g i ne treba stedeti. Na Zastavama,Ladama i youngtimerima na svake 3 god,dobro dodje i mnogo znaci,a i nije tako skupo.
Vrlo je bitno ovo tek za automatske menjace,strogo prema teh.uputstvu za dato vozilo,krucijalno. Svecice,prema uputstvu,sem ako se vozi na LPG,tada obicne svecice (sasvim su ok,nista srebro i ostalo) menjati na 20-25.000km.

Igor

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dimspitalt, 1. oktobar 2020 16:45)

Temperatura ulja je bitna, a ne temperatura tecnosti za hladjenje. Tecnost za hladjenje se zagreje mnogo brze od ulja. Radna temperature ulja je od 70 to 120 stepeni celziusa.

SRBIN

pre 3 godine

Auuuuu sunce ti ljubim. Ja na mojoj HONDI CIVIC iCTDi imam 370 000 km i jos nikad ulje nije menjano u menjacu, a ne osecam ama bas nikakve probleme, salta se kao da je nov..Sta da radim, da bacim auto ili da menjam ulje u menjacu? U motoru redovno menjam ulje. Haubicu (malu haubu) otvaram samo kad sipam tecnost za brisace i za menjanje ulja u motoru.

Izvini

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
Primedba za tacku 11.
Lakse je menjsti kocione pakne nego lamelu kvacila.

dimspitalt

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...
(Tampa Bay, 01. oktobar 2020 17:22)

odeš kod ovako nekog majstora i promeniš ide oko 2l ulja

nzm

pre 3 godine

Moja politika ulja u menjacu je da se ne dira u automobilima koji su prosli tipa 300-400 hiljada, ili ako se menjaju onda obavezno da se doda aditiv za ulje u menjacu, dok kod novih automobila po meni bi trebalo da se zamene na max 100 hiljade ili 5 godina

Смрда

pre 3 godine

Кочење мотором је ОК, може да послужи, али су кочнице за то. На крају, далеко је скупља промена квачила од пакнова.

Bojan

pre 3 godine

Sanjam dan kad cemo moci ko ljudi da vozimo novija kola I da ih servisiramo pravilno a ne svako malo da buljimo pod haubu I slusamo sta to krcka, pisti, vristi...

Tampa Bay

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...

Bojan

pre 3 godine

Sanjam dan kad cemo moci ko ljudi da vozimo novija kola I da ih servisiramo pravilno a ne svako malo da buljimo pod haubu I slusamo sta to krcka, pisti, vristi...

Nisam čiko ja!

pre 3 godine

Sve ove savete menja samo jedan: Vozite auto redovno na servis, tamo su ljudi koji su plaćeni da misle o ovim stvarima i neće biti problema.

Malo posta nije naodmet

pre 3 godine

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07
Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.
(Malo posta nije naodmet, 01. oktobar 2020 17:38)

dobra fora, odstojanje u beogradu.
evo ja ću da kupim pločice prvom ko se javi da su mu skupe, sve sve samo da bi obaveštavao druge vozače o promeni brzine. štedite na bezbednosti srbistanci moji, zlatno doba?

XXL

pre 3 godine

Ne mogu da verujem juče sam promenio ulje u motoru i filter kao i ulje u menjaču jer sam imao dužu turu po Srbiji, a i došlo je vreme. Sad ostaje još prva pomoć za zamenu istekao joj rok. Mislim iako je moj automobil starac al' gledam da je bezbedan i funkcionalan te imam malo kvarova u toku exploatacije što želim svim vozačima.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

kočiti motorom
(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

dozvole bi vam oduzimao. kočite a ne obaveštavate vozače iza o opasnosti.

jeftini srbi koji zbog pločica izazivaju sudare i pogibije. zar je pločica toliko skupa u zlatnom dobu?

dimspitalt

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...

Paradoks anititeze

pre 3 godine

"Sve raditi kako preporučuje proizvođač, naravno, osim ako vam mehaničar ne kaže drugačije."

Ovu mudrost u morati da zapisem negde. Hvala vam.

Paradoks anititeze

pre 3 godine

"Sve raditi kako preporučuje proizvođač, naravno, osim ako vam mehaničar ne kaže drugačije."

Ovu mudrost u morati da zapisem negde. Hvala vam.

dimspitalt

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...

Tampa Bay

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...

Bojan

pre 3 godine

Sanjam dan kad cemo moci ko ljudi da vozimo novija kola I da ih servisiramo pravilno a ne svako malo da buljimo pod haubu I slusamo sta to krcka, pisti, vristi...

Giovanni

pre 3 godine

Saveti su na nivou "kako da vas Yugo 45 sluzi jos dugo, dugo" tamo negde ´87-´88 godina. Odrzavanje automobila je vrlo jednostavna stvar, odvezete ga u servis (po mogucstvu ovlasceni) u skladu sa propisanim servisnim intervalom od strane proizvodjaca, ljudi provere i zamene sta treba i to je to. Samo sto je to vrlo skup sport za srpski standard i vozni park pa se i dalje dele ovakvi genijalni praistorijski saveti. A da dodam i ja jos par - S&S sistem treba trajno softverski ugasiti jer ne sluzi nicemu, iscupati DPF da ne gusi motor, plivajuci zamajac zameniti obicnim (Majstor Mile iz Ripnja to radi vrhunski), izvaditi katalizator i prodati ga, prodati gume ako su dobre i kupiti jeftinije polovne na repariranim felnamama, chip-tuning obavezan da se dobije bar jos 10 konja, staviti pistaljku na zadnji lonac, staviti namunjene farove sa LED sijalicama i spojler - sve sa Ali Express-a, voziti na iskorisceno ulje za kuvanje, i terati koliko god i dokle god moze da ide...

Nisam čiko ja!

pre 3 godine

Sve ove savete menja samo jedan: Vozite auto redovno na servis, tamo su ljudi koji su plaćeni da misle o ovim stvarima i neće biti problema.

Kursula

pre 3 godine

Originalno ulje koje se sipa u Mercedesovom servisu ima vek trajanja 25000km ili godinu dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 17:32)

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?

dizel zauvek

pre 3 godine

(jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:59)

Kao po običaju svaki dan nas podsećaš kolika si neznalica.

Malo posta nije naodmet

pre 3 godine

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07
Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.

T

pre 3 godine

Ne vidim razlog za brigu kod kocenja motorom sto ne svetle stop-svetla. Kocenje motorom nije isto sto i kocenje kocnicom, nije da ce auto da se ukopa od toga - moze i to da se izvede, ali ako si to uradio, znaj da radis pogresno. Kocenje motorom je kad ides nizbrdo pa da ne spalis kocnice, a ne za npr. voznju po gradu. Uostalom, uvek mozete da ovlas pritisnete kocnicu da zasvetle stop-svetla.

Bojan

pre 3 godine

Sanjam dan kad cemo moci ko ljudi da vozimo novija kola I da ih servisiramo pravilno a ne svako malo da buljimo pod haubu I slusamo sta to krcka, pisti, vristi...

dart vejder

pre 3 godine

Samo drži propisano odstojanje...

Sta ce vam stop svetla, farovi, zmigavci, drzite odstojanje! Bednici jedni.
(doktor, 01. oktobar 2020 18:12)

Tvoje neznanje je ogromno. Baš kao i nevaspitanje.

XXL

pre 3 godine

Ne mogu da verujem juče sam promenio ulje u motoru i filter kao i ulje u menjaču jer sam imao dužu turu po Srbiji, a i došlo je vreme. Sad ostaje još prva pomoć za zamenu istekao joj rok. Mislim iako je moj automobil starac al' gledam da je bezbedan i funkcionalan te imam malo kvarova u toku exploatacije što želim svim vozačima.

karburator

pre 3 godine

Za zdrav i dugovečan motor najvažnije je poštedeti ga napora u periodu zagrevanja.
3/4 životnog veka motora potroši se u periodima zagrevanja. Tada se motor najintenzivnije haba. Izbeći naprezanja u hladnom startu - to je najvažnije. Tada motor lako pređe i milion km. Taksisti, npr., sa svega jednim hladnim starom pređu dnevno npr. 500 km, dok netaksista za isto toliko km ima 20-tak hladnih strahova. Zato taksisti neretko pređu milion km s jednim motorom.

Đuka

pre 3 godine

(jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07)

Pocepaj vozačku dozvolu

zakonom zatvoriti auto školu u kojoj si položio.

Igor

pre 3 godine

Ovaj kao da je vozio samo yugo 45.
Menjati ulje na 10-15k ili jednom godisnje.
Pa ja bih pre menjao na 5K samo gradake voznje nego na 30K otvoren put. Ovo nema veze sa vezom.
Ja licno menjam na 15-20k ili posle 1-1.5 god. Nikad problem po tom pitanju.
Ulje u menjacu, prica za amere koji voze automatike.
Jednostavno ATM teko ne menjati i nas pametnjakovic se nadje da kaze menjaj redovno.
Samo sam na BMW sipao redline jel bilo izvikano i osetila se razlika od originalnih ulja.
Mercedes kog vozim ima na servisu A1 menjanje kocionog ulja.
Pita me ona zena u servisu sada treba da menjate i kociono ulje. Xa xa na 50k menjati kociono ilje, reko neka vozicu sa ovim jos par godina, ne se brigaj.
A sve zavisi od auto do auta, vozaca, goriva ...
svaki auto moze biti prica za sebe
(mirko, 1. oktobar 2020 19:13)

Mirko, Mirko... tecnosti ('ulja') za kocnice - osnovna karakteristika da su nestisljiva.

postoje tri tipa:

Etri Poliglikola - najcesci
Mineralna ulja - Citroen/Rols Royce (LHM)
Silikonski fluid - mogu da se delom komprimuju i daju osecaj meke, sundjeraste kocnice

etri glikola su higroskopni, t.j. apsorbuju vlagu iz vazduha. Zato se savetuje da se kociona tecnost menja svake dve godine.


Sledeci put kada odes u servis ostavi taj ironican osmeh kod kuce. Nisi bas toliko pametan kao sto mislis.

SRBIN

pre 3 godine

Auuuuu sunce ti ljubim. Ja na mojoj HONDI CIVIC iCTDi imam 370 000 km i jos nikad ulje nije menjano u menjacu, a ne osecam ama bas nikakve probleme, salta se kao da je nov..Sta da radim, da bacim auto ili da menjam ulje u menjacu? U motoru redovno menjam ulje. Haubicu (malu haubu) otvaram samo kad sipam tecnost za brisace i za menjanje ulja u motoru.

Brada

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

Daj da ga ne vozim uopste, da ga uramim u garazi. Nije on mene kupio, vec ja njega. Vozim normalno i to je to...

Alex

pre 3 godine

Jedna od osnovnih lekcija obuke vozača je i kočenje motorom. Ne zato što štedi kočnice, nego što u slučaju npr. snega to je poželjno i nema šanse da vam zanese auto. Drugo, većim brojem obrtaja i hladite motor. Prema tome, ne izmišljajte toplu vodu, nego držite odstojanje kako treba i neće biti problema.

Vozač

pre 3 godine

Pa ja kočim motorom kad se spuštam sa brda i planina, ne u gradu gde mi je uvek neko u repu. Šta tu ima loše? I da, pločice su mi skupe, 20k din je par, zato ih štedim. Kada prelazite 30-40kkm godišnje, štedite sve.

Dača

pre 3 godine

Само беспотребно ширите заблуде о С&С и плашите људе. Какво подмазивање врућег мотора у раду на леру? Рад на леру није пожељан за мотор (посебно за бензинце), а камоли да је користан. Постојала је некад потреба за пар минута при мањим обртајима да се охлади турбина, али систем хлађења турбине је промењен а новијим аутомобилима па то више није случај.

Што се анласера и акумулатора тиче, они су другачији на аутомобилима са С&С и предвиђени су да са њим раде и трају (акумулатор за С&С јесте нешто скупљи, али не траје мање - у мом ауту са дизел мотором је акумулатор стар 6 година и 230,000 km, и ради беспрекорно).

С&С проверава десетине параметара пре него што се активира. Рецимо, ако акумулатор није у одличном стању неће се активирати, као и у многим другим околностима.

С&С треба искључити само у случајевима крени-стани, у колони, где се стоји катко, па крене мало, па опет стоји кратко...

kaka

pre 3 godine

Kada kažem da kočim motorom, mislim da se samo malo sporije krećem i održavam nižu brzinu, a ne da umjesto kočnice prebacim iz 5. u 1. da bih naglo usporio. Ovo drugo može da bude problem nekome iza mene, ali mislim da to niko ne radi, tako da ne vidim problem što se ne pritisne kočnica i obavijesti vozač iza što sam ja npr prebacio iz 4. u 3. Neće se sigurno zakucati u mene zbog toga, osim ako nije metar iza. A ako nešto mrzim, to je kad neko vozi tipa 10 km niz brdo i non stop drži malo pritisnutu kočnicu. Noću jako smeta svima iza, a da ne pričamo koliko se griju kočnice. Viđam i takve vozače, ne pričam napamet. Drugo, neko je već pomenuo, vožnja po snijegu po pravilu podrazumijeva više kočenja motorom.

Robi

pre 3 godine

Naravno da se menja ulje u menjacu. Tacka. Zato sto nijedan fluid nije vecan,ma koliko to bilo zatvoreno. Za dobar,moderni rucni menjac se moze konstatovati da je dobro izvrsiti zamenu nakon max 7-8god i na oko 200-250.000km. Ako se vuce prikolica ili uglavnom gradska voznja,veliki gradovi, tada i ranije. Koja ulja? Ona najskuplja i najjaca jer posle ide zamena za oko 4,5g i ne treba stedeti. Na Zastavama,Ladama i youngtimerima na svake 3 god,dobro dodje i mnogo znaci,a i nije tako skupo.
Vrlo je bitno ovo tek za automatske menjace,strogo prema teh.uputstvu za dato vozilo,krucijalno. Svecice,prema uputstvu,sem ako se vozi na LPG,tada obicne svecice (sasvim su ok,nista srebro i ostalo) menjati na 20-25.000km.

Igor

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dimspitalt, 1. oktobar 2020 16:45)

Temperatura ulja je bitna, a ne temperatura tecnosti za hladjenje. Tecnost za hladjenje se zagreje mnogo brze od ulja. Radna temperature ulja je od 70 to 120 stepeni celziusa.

Zoki

pre 3 godine

Vozimo 2 automobila. Punoletnog Mitsubishija i Forda tinejdžera (krenuo u srednju).
Japanac prešao 320K nikada nije menjano ulje menjaca. Isto važi i za Mondeo koji je na 292K.
Motorno ulje (kao i filtere) najčešće menjam na proleće bez obzira na kilometražu koja varira od 16 do 30K po autu. Ove godine smo naravno mnogo manje prešli sa oba auta.

Ono što redovno proveravam su svetlosne grupe, pogotovo ako idem na duže od 100km. Em volim dobro da vidim ispred, em volim da me vide svi koji prilaze iza i da znaju kad kocim.

zzz

pre 3 godine

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.
(NN, 01. oktobar 2020 21:30)

A nije ti bilo skupo da kuois auto za koji plocice kostaju 42k? Ali je skupo da kocis pa onda stedis kocnice? Jedva cekam da ti dodje na zamenu lamela, zamajac, kvacilo i do bar duplo ranije nego sto bi trebalo. Javi nam se tada da nam kazes da li su ti plocice i dalje skupe.

NN

pre 3 godine

dobra fora, odstojanje u beogradu.
evo ja ću da kupim pločice prvom ko se javi da su mu skupe, sve sve samo da bi obaveštavao druge vozače o promeni brzine. štedite na bezbednosti srbistanci moji, zlatno doba?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 1. oktobar 2020 17:59) # Link komentara

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.

Смрда

pre 3 godine

Кочење мотором је ОК, може да послужи, али су кочнице за то. На крају, далеко је скупља промена квачила од пакнова.

Izvini

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
Primedba za tacku 11.
Lakse je menjsti kocione pakne nego lamelu kvacila.

pera

pre 3 godine

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.
(zzz, 01. oktobar 2020 23:16)
prijatelju,ne blamiraj se ovde,pitam se da li si ti uopste vozio ikad?

sanga

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.

milos

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...
(Tampa Bay, 1. oktobar 2020 17:22)

Naravno da ce ti to reci. Jer kad ti se pokvari auto, ostavices vise para kod njih u servisu, a i tom tipu sto prodaje delove. Gde je tu profit za njih kad ti kazu istinu, a ti kupis samo ulje. Ovako kad ti se pokvari, kupis i ulje i delove i debelo ti naplate

Upoznat

pre 3 godine

Svi ovi servisi sipaju ulje koje je proizvodjac naznacio kao odgovarajuce. Ovakav servis ne ugrozava garanciju.

Nekoliko bitnih opaski:

Nijedan od njih nije majstor Mica...

Nijedna boca tog ulja nema logo bilo koje auto marke ali je potpuno odgovarajuce za vozilo u koje se sipa.

Prema tome, lupas gluposti, ili iz zlurade ili iz neznanja.
(Laki, 1. oktobar 2020 22:30)

Samo ovlašćeni servisi (koji ne moraju biti ovlašćeni prodavci već samo specijalizovani servis za određenu marku koji je ispunio uslove proizvođača - malo ih je u Srb) mogu da rade redovno održavanje a da auto ne izgubi garanciju.

Između ostalog jedna od stavki da posluju kao ovlašćeni servis jeste da moraju naručivati sve delove i maziva direktno od ovlašćenog uvoznika marke koju popravljaju, što nas dovodi do toga da nabavljaju brendirano ulje koje ima logo te marke na bočici, jednostavno je to postao trend poslednjih godina i svaki proizvođač gura "svoje" ulje.

Ta ulja koja se prodaju sa logom BMW-a, Tojote, Mercedesa, Volkswagena su ništa drugo do Castrol, Shell, Mobil, Motul razblaženi sa jos nekim dodatnim aditivima.

Ankh

pre 3 godine

Mene zanima da li su i u ostalim delovima Evrope ljudi ovako zaluđeni čuvanjem automobila? Da sam hteo da budem mehaničari, završio bih mehaniku. Apsolutno me ništa od navedenog ne zanima jer nije automobil kupio mene nego ja njega, da uživam u vožnji i u svemu ostalom. Znam ljude koji na svaki šum, trzaj danima lupaju glavu šta je, zašto, kako. Pretpostavljam da je samo pitanje para, posebno kod onih koji voze premijum polovne automobile, ali mi je to zaista smešno. Zato nam je sve tako kako jeste, svi se razumeju u sve, od fudbala do mehanike i svi se pružaju mnogo više nego što mogu. Ovakvi tekstovi su sigurno njima korisni, ali su na duge staze kontraproduktivni...

Mile

pre 3 godine

U mom slucaju, kocenje motorom podrazumeva oduzimanje gasa ( uz blagovremeno menjanje brzina na menjacu),tj. kad u daljini vidim neki zastoj, semafor ili obavestenje o naplatnoj rampi. Nizbrdo, kad god moze primenjujem "staro" pravilo: kojom brzinom sam se peo, tom se i spustam.Varijacije postoje svakako, a kocnica je neophodna. Pozdrav

Cile Mile

pre 3 godine

Ja bih bezbednost stavio na prvo mesto, znači kočnice (ulje, pločice, diskovi...), upravljački mehanizam (amortizeri, spone,...), vešanje...
a onda motorno ulje, svećice...

Koks i

pre 3 godine

Svi ovi sto su protiv kocenja motorom realno ne znaju da voze. To su Internet vozači ili tek sa dozvolom ali bez svog auta. Eventualno oni sto im non stop sviram na ulici.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

kočiti motorom
(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

dozvole bi vam oduzimao. kočite a ne obaveštavate vozače iza o opasnosti.

jeftini srbi koji zbog pločica izazivaju sudare i pogibije. zar je pločica toliko skupa u zlatnom dobu?

Laki

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 20:53)

Postoji veliki broj radionica/servisa koje menjaju ulje kao primarni biznis ili kao deo ukupne ponude.

Svi ovi servisi sipaju ulje koje je proizvodjac naznacio kao odgovarajuce. Ovakav servis ne ugrozava garanciju.

Nekoliko bitnih opaski:

Nijedan od njih nije majstor Mica...

Nijedna boca tog ulja nema logo bilo koje auto marke ali je potpuno odgovarajuce za vozilo u koje se sipa.

Prema tome, lupas gluposti, ili iz zlurade ili iz neznanja.

Bob

pre 3 godine

(zzz, 1. oktobar 2020 23:16)

Da si ikada vozio neko teze vozilo na nekoj vecoj nizbrdici, koje nema ratarder, sada ne bi bio ziv. Kocnice se toliko zagreju ili upale, (ako koristis samo njih) da vise uopste ne koce.

Ccc

pre 3 godine

@(NN, 1. oktobar 2020 21:30)

Kakav auto vozis i zasto vozis takav auto ako ti je to skupo. C segment napred i nazad plocice ti izadju 150e u ovlascenom plus ruke. Ako ti je to mnogo idi kod majstora Zike da ti ih zameni za 90e i plocice i ruke. Da ne idem dalje...

ns ja

pre 3 godine

ZA jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi,..
i inače često pišeš glupe i iritantne komentare, ali sada za kočenje motorom i pločice si zaista preterao, i pokazao koliko pojma nemaš o čemu pišeš.

Iz tvojih komentara odiše neka ničim izazvana "prepamet". Ponekad -ali izuzetno retko, napišeš i nešto zaista pametno, ali čak i tada, kad vidim tvoj preglupi i prejadni i predugački nick, i tada ti lupim minus - jer veoma izgleda kao da želiš da budeš najpametniji na svetu - a nisi

Oprosti što sam se javio ali ko ne zna za kočenje motorom, zašto i kada se to praktikuje, taj je na nivou domaćice koja je položila kako bi i ona u kući imala vozačku dozvolu - mada nikada u životu nije - i neće voziti (čak ni kada je muž popio)

dimspitalt

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...
(Tampa Bay, 01. oktobar 2020 17:22)

odeš kod ovako nekog majstora i promeniš ide oko 2l ulja

EU Citizen

pre 3 godine

Start & stop je ponižavanje vozača od strane EU ekofašista i treba ga isključiti trajno i ne kupovati automobile gde to nije moguće.

Tadija

pre 3 godine

Kada se kaže da treba kočiti motorom, to ne znači da je isključena upotreba kočnice. Najbolje je paralelno koristiti i jedno i drugo, jer je tada učinak kočenja najbolji. Ako samo koristite kočnicu, zaustavni put je dosta veći i to rade samo tehnički loši vozači. Od loših vozača postoje i oni gori, a to su oni koji izbace u ler i koče. Nema tu nikakve veze da li se troše paknovi, menjač, lamela ili šta god, već je poenta u efikasnosti kočenja.

Ja

pre 3 godine

Posle svake vožnje dal bilo par km ili par stotina km auto treba temeljno oprati i spolja i unutra i ostaviti ga na sobnoj temperaturi.
Majstor Života: Nego šta!!!

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.
(Malo posta nije naodmet, 01. oktobar 2020 17:38)

dobra fora, odstojanje u beogradu.
evo ja ću da kupim pločice prvom ko se javi da su mu skupe, sve sve samo da bi obaveštavao druge vozače o promeni brzine. štedite na bezbednosti srbistanci moji, zlatno doba?

mirko

pre 3 godine

Ovaj kao da je vozio samo yugo 45.
Menjati ulje na 10-15k ili jednom godisnje.
Pa ja bih pre menjao na 5K samo gradake voznje nego na 30K otvoren put. Ovo nema veze sa vezom.
Ja licno menjam na 15-20k ili posle 1-1.5 god. Nikad problem po tom pitanju.
Ulje u menjacu, prica za amere koji voze automatike.
Jednostavno ATM teko ne menjati i nas pametnjakovic se nadje da kaze menjaj redovno.
Samo sam na BMW sipao redline jel bilo izvikano i osetila se razlika od originalnih ulja.
Mercedes kog vozim ima na servisu A1 menjanje kocionog ulja.
Pita me ona zena u servisu sada treba da menjate i kociono ulje. Xa xa na 50k menjati kociono ilje, reko neka vozicu sa ovim jos par godina, ne se brigaj.
A sve zavisi od auto do auta, vozaca, goriva ...
svaki auto moze biti prica za sebe

How yes no

pre 3 godine

Kod mene na Astri G ulje u menjacu se menja na svakih 60000 po preporuci proizvodjaca.Sto se tice kocionog ulja tek sam ga ove godine promenio posle tacno 8 godina.Hteo sam i ranije ali sve zaboravim da kazem mom neovlascenom serviseru.Kod njega bez tocka da dovezes auto ne bi primetio,sta mu kazes to promeni

Milos

pre 3 godine

za svojih 36 godina, promenio sam 3 automobila (jedan nov i dva polovna) i nikada, ali nikada nisam menjao ulje za kočnice ili u menjači...to se jednostavno ne radi, jer je kvar moguć samo u teoriji...naravno, govorim samo o manuelnom menjači...

zzz

pre 3 godine

Ne vidim razlog za brigu kod kocenja motorom sto ne svetle stop-svetla. Kocenje motorom nije isto sto i kocenje kocnicom, nije da ce auto da se ukopa od toga - moze i to da se izvede, ali ako si to uradio, znaj da radis pogresno. Kocenje motorom je kad ides nizbrdo pa da ne spalis kocnice, a ne za npr. voznju po gradu. Uostalom, uvek mozete da ovlas pritisnete kocnicu da zasvetle stop-svetla.
(T, 01. oktobar 2020 18:29)

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.

trt

pre 3 godine

Sa ovakvim savetima iz komentara postao bi rob automobilu....aman ljudi to je samo stvar koja te odveze od tacke A do tacke B, redovni servisi i kraj, nema tu matematike, a da li kocim motorom, da li menjam ulje u menjacu...pa kada crkne menjac uzecu drugi, zamenicu kocione plocice, diskove...sve ima svoj vek trajanja.

C i n i k

pre 3 godine

edna od osnovnih lekcija obuke vozača je i kočenje motorom. Ne zato što štedi kočnice, nego što u slučaju npr. snega to je poželjno i nema šanse da vam zanese auto. Drugo, većim brojem obrtaja i hladite motor. Prema tome, ne izmišljajte toplu vodu, nego držite odstojanje kako treba i neće biti problema.
(Alex, 01. oktobar 2020 20:27)


Moj savet je da kocis motorom samo izuzetno, jer ako kocis kocnicama stedis lamelu,kvacilo i zamajac..

Ja

pre 3 godine

Originalno ulje koje se sipa u Mercedesovom servisu ima vek trajanja 25000km ili godinu dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 17:32)

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula,


Ulje se pravi kod nekog poznatog proizvodjača ali sa mercedes etiketom. Pravljeno po njihovim specifikacijama i kontrolom i traje 25 000 km.
Vidi se da si bio nekad u ovlašćenom servisu.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.
(sanga, 01. oktobar 2020 20:53)

Ako cemo tako,ja nisam cuo ni da Mobil,Castrol,Motul i ostali imaju naftnu busotinu.Nego i oni uzimaju bazu od naftnih proizvodjaca i dodaju aditive.Licno vise imam poverenja na nekoj od pumpi da kupim ulje(Mol,Omw)pa cak i Nis nema losa ulja.Bar znam da je provereno i nema mucke za razliku od ovih brendiranih gde ima puno kopija i ko zna cega.Evo vec zadnjih 10 god sipam takva ulja,motor gazi evo 260000(i to pitanje ako je tacan podatak mislim da je presao vise),nikakav problem nisam imao.

kaka

pre 3 godine

Nije stvar da li se nekome "zapale kočnice" ili ne, ali vi koji ste protiv "kočenja motorom" radite tačno šta? Prije svake promjene stepena prenosa naniže malo pritisnete kočnicu, da onaj iza zna?

Ako vozite nizbrdo, i npr. 5. stepen vam je visok, tj. stalno morate da kočite kako ne biste udarili auto ispred, vi ćete tako non stop da pritišćete kočnicu, a ni slučajno da ubacite u 4. stepen i uskladite brzinu sa onim ispred? I onda ne morate stalno da pipkate kočnicu. Osim ako svi vozite automatik pa to onda dođe relativno nužna radnja.

Bez uvrede bilo kome, ali neki vozači nemaju osjećaj za dinamiku vožnje, ne obraćaju pažnju previše šta drugi rade okolo, ne zanima ih da li eventualno nekome smetaju, bespotrebno usporavaju saobraćaj itd. Nemam ništa protiv, neka svako vozi kako želi, ali nemojte ubjeđivati ostale da su stvari samo onakve kako ih vi zamišljate.

zzz

pre 3 godine

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07
Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.
(Malo posta nije naodmet, 01. oktobar 2020 17:38)

Druze stop svetla na kolima postoje sa razlogom. Da upozore vozaca iza tebe da kocis! Da li su po tebi onda bespotrebni migavci, jer ako drzis propisano rastojanje ne mora onaj ispred da ih koristi. Sta ce ti nocu svetla? Uz propisano rastojanje moze i salto da se izvede?

Milan

pre 3 godine

Ne znam čemu tolika polemika oko kočenja motorom. Ne vidim zašto bi bilo štetno prebaciti u niži stepen, tako da motor sam koči, naravno uz uslov da ga ne uterujemo u visoke obrtaje? Ceo život tako vozim i nikada nisam imao nikakav problem, samo benefite: niža potrošnja i retke zamene pločica. Sa autima sam prelazio pre prodaje najviše 180kkm i ni na jednom nisam menjao set kvačila niti imao bilo kakav problem sa motorom.

C i n i k

pre 3 godine

Start/stop, ok, vrlo vrvatno da ubrzano trosi acu s tim da takav acu sa gelom kosta preko ili oko 150 e..
Ulje?
Ful sintetika 05W30, npr nma potrebe menjati na 10 000, to je bacanje para, ali ako je polusintetika onda na nkih 12 000 moze da se zameni, sve pod uslovom da motor ne trosi ulje..
Menja?
Pa stvar je oko toga dal ke automatik kada trba na 60 000 izvrsiti servis menjaca ili manuelni kada je ipak pitanje da li uopste menjati ulje u njemu jer ga menjac ne trosi, ali ok, na 100 000 mozda trba izeti u obzir i to..
Na diesel menjati uvek sa uljem i sve filtere, pogotovo vazduha i ulja..

Kursula

pre 3 godine

Samo ovlašćeni servisi (koji ne moraju biti ovlašćeni prodavci već samo specijalizovani servis za određenu marku koji je ispunio uslove proizvođača - malo ih je u Srb) mogu da rade redovno održavanje a da auto ne izgubi garanciju.

Između ostalog jedna od stavki da posluju kao ovlašćeni servis jeste da moraju naručivati sve delove i maziva direktno od ovlašćenog uvoznika marke koju popravljaju, što nas dovodi do toga da nabavljaju brendirano ulje koje ima logo te marke na bočici, jednostavno je to postao trend poslednjih godina i svaki proizvođač gura "svoje" ulje.

Ta ulja koja se prodaju sa logom BMW-a, Tojote, Mercedesa, Volkswagena su ništa drugo do Castrol, Shell, Mobil, Motul razblaženi sa jos nekim dodatnim aditivima.
(Upoznat, 1. oktobar 2020 23:46)

U stvari je besmisleno diskutovati na temu automobilizma u Srbiji, a bogami i EU.

Ovlasceni servisi se ponasaju kao da su bogom dani...

nodi

pre 3 godine

Pre 5 godina kupio sam nov automobil i vec treci dan sam shvatio da mi se ne svidja, i da to nisu kola za mene! Medjutim, zbog drugih okolnosti, nastavio sam da ga vozim, ali kako? Ulje menjam kad mi padne na pamet, nikad na vreme, jer i ne zapisujem. Ne sipam preporuceno ulje, jer je skupo, pa me bas briga da bacam pare na budalastinu! Svecice sam zamenio samo jednom i to zato, sto me majstor nije ni pitao da li hocu! Vozim ga kao da sam ga nasao na ulicu, bijem po rupama, lezeci za mene ne postoji, ni o cemu ne vodim racuna, niti me zanima, jer ne mogu ocima da ga vidim! Ali, i pored svega toga, za ovih 5 godina, presao sam sa njim 195 hiljada i sluzi me fenomenalno! Imam neki utisak, kao da zeli da ga zavolim! Znaci, sve radi normalno, ne opterecujte se sa tom gomilom gvozdja, jer pojma nemate kako ga je odrzavao onaj pre vas!

kaka

pre 3 godine

@zmn

Kako vi mislite da vozite, a da ne morate da razmišljate o tome koji je stepen prenosa i kao naporno vam da ih mijenjate?

Prijateljski prijedlog, kupite automatik. Mjenjač postoji da bi se brzine mijenjale, ne znam kako vi tačno zamišljate vožnju.

Block

pre 3 godine

Start & stop je ponižavanje vozača od strane EU ekofašista i treba ga isključiti trajno i ne kupovati automobile gde to nije moguće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 2. oktobar 2020 08:15)

Sta ima ponizavajuce da se gasi motor kad vozilo stoji u mestu? Imas vec dve decenije i po Beogradu semafore sa tajmerima do zelenog svetla uz preporuku gasi motor. Koji EU fasisti, pa sva nova vozila na svetu imaju start-stop. Ok mozda neka Lada nema...

Tebra nisi ti za vise od zaprege. Greota sto uopste vozis bilo sta.

Zmn

pre 3 godine

Prijateljski prijedlog, kupite automatik. Mjenjač postoji da bi se brzine mijenjale, ne znam kako vi tačno zamišljate vožnju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaka, 2. oktobar 2020 22:22)

Aj ne prvi se pametan.

nzm

pre 3 godine

Moja politika ulja u menjacu je da se ne dira u automobilima koji su prosli tipa 300-400 hiljada, ili ako se menjaju onda obavezno da se doda aditiv za ulje u menjacu, dok kod novih automobila po meni bi trebalo da se zamene na max 100 hiljade ili 5 godina

sanga

pre 3 godine

(Laki, 1. oktobar 2020 22:30)
Ti očigledno nikad nisi radio servis u ovlaštenom servisu pa zato nisi nikad video originalno ulje od nekog proizvođača u ovom konkretnom slučaju Mercedesa. Ja ću ti reći da ipak postoji. Naravno da Mercedes ne proizvodi sve komponente sam ali one koje on ne proizvodi brendira svojim logom što znači da su prošle test kvalitete a oni to stavljanjem loga potvrđuju. Slična je stvar sa uljem. Sipao sam nekad Mobil 5W30 i nije definitivno isto kao ulje u ovlaštenom iako isto nije loše.

Bane

pre 3 godine

Treba menjati ulje u menjacu, medjutim radni vek auta je oko 10 godina nakon toga je 100% rashodovan. Kupiti nov automobil i 10ak godina nece biti problema, nepotrebno je ovde iznositi tupave teorije sa nekim hondama i koje kakvim lomovima od 300000 km.

dejan

pre 3 godine

Mali servis za benzinca na 10000km(i to ulje,filter ulja i vazduha.Filter kabine na svakom drugom), a za dizela na 15000km(filter kabine i goriva na svakom drugom).Veliki prvi servis na 120000km(set zupcastog, vodena pumpa, spaner pk kaisa, pk kais) ili 10 godina, drugi na 200000km i to je to.Svecice nema potrebe menjati na 30000km, u mojoj servisnoj knjizi pise da se svecice menjaju prvi put na 150000km i to po potrebi(sad mi automobil ima 120000km i nikad nisam imao problem sa njima).Ulje u menjacu menjati kad god se menja set kvacila, a to je otprilike na svakih 100000-120000km, zavisi od stila voznje i automobila.Neki mogu i 200000km da naguraju bez promene seta kvacila.Antifriz menjati na svake dve godine i to je to.Sve ostalo su gluposti i pomodarstvo ovdasnjih majstora.Najsmesnije sto sam cuo od jednog majstora da treba na svakom drugom malom servisu da menjam pk kais.

zzz

pre 3 godine

(zzz, 1. oktobar 2020 23:16)

Da si ikada vozio neko teze vozilo na nekoj vecoj nizbrdici, koje nema ratarder, sada ne bi bio ziv. Kocnice se toliko zagreju ili upale, (ako koristis samo njih) da vise uopste ne koce.
(Bob, 02. oktobar 2020 08:47)

Pricamo o AUTOMOBILIMA. Tekst je sta je dobro za automobil! Kada bude tekst o teretnjacima onda cemo ulaziti u tu tematiku.

zzz

pre 3 godine

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.
(zzz, 01. oktobar 2020 23:16)

prijatelju,ne blamiraj se ovde,pitam se da li si ti uopste vozio ikad?
(pera, 02. oktobar 2020 06:29)

Preko 20 godina vozackog staza, bez jednog jedinog incidenta u saobracaju. Ti?

NN

pre 3 godine

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.
(NN, 01. oktobar 2020 21:30)

A nije ti bilo skupo da kuois auto za koji plocice kostaju 42k? Ali je skupo da kocis pa onda stedis kocnice? Jedva cekam da ti dodje na zamenu lamela, zamajac, kvacilo i do bar duplo ranije nego sto bi trebalo. Javi nam se tada da nam kazes da li su ti plocice i dalje skupe.
(zzz, 1. oktobar 2020 23:30)
Cekaj, ko ceka taj doceka.
Decko, ja nisam rekao nigde da ne mogu da odrzavam auto za koji su plocice 42K. Ja sam samo rekao da sku skupe, sto i jesu.
I dalje cekam lika da mi odgovori, ako nije, ali mi se cini da je zaspao... zzz... ;)
No, tako sam i mislio...

Svasta

pre 3 godine

@(Upoznat, 1. oktobar 2020 23:46)

Odem u bilo koji ovlasceni i tamo uzmu Shell Helix Ultra i sipaju mi to. Pogledam u knjizici, tako i pise. Nisam jos cuo za brendirano ulje proizvodjaca automobila.

Ulje

pre 3 godine

U sustini niko nemora menjati ulje u menjacu ali ne zaboravite da svako ulje ima svoj vek trajanja i vreme kad pocne da gubi viskoznos.
Auto star 10 godina sa uljem u menjacu od prvog dana bas i nije nesto sto treba zanemariti.
Licno ga promenim svakih 3 godine i nekosta puno.
Kad menjam ulje u motoru oni premene i ulje u menjacu tako da prakticno samo doplatim ulje za sam menjac.

Dušan

pre 3 godine

namerno kočim motorom zbog vas zaletača što volite da se nabijate. Ako ne vidite vozilo ispred vas ne vidite vi ni svetla. Jedan će da mi plati branik prvom prilikom, vaše osiguranje, pola majstoru pola meni ?

Dušan

pre 3 godine

@sanga

misliš ono Castrol koje iz bureta prelivaju u ona brendirana pakovanja i prodaju ti to sa +30%?

ovce uvek bile za šišanje.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

To ti ne trazim, kupi mi samo plocice. Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt. Unapred zahvalan.
(NN, 1. oktobar 2020 21:30)

vidi srbine, nisam napisao da se javi onaj ko ne može da servisira svoj auto, nego da se javi jedan od ovih koji koče motorom. i da, i dalje stojim iza toga.

kako postoji interesovanje, da preciziram ko može da pobedi, pravila igre su ovakva:

da bi neko dokazao da radi tu glupost - koči motorom, mora to i da prikaže. da snimi video i okači na YT. video mora da bude ovakav: suvozač ide prema kolima u uđe u njih. da se jasno vidi model kola. onda da snimi facu vozača. mora tako zato što ću dati pare samo onom ko lično sa tom facom ko izađe iz tih kola, a ne da podmetnete neki gotov YT klip od drugog. dalje, vozač ide do 4te, i koči motorom treća druga, mora da se jasno vidi brzina i obrtaji i da se čuje zvuk kad motor zaurla dva puta. okači YT klip, i da link ovde, kao i kontakt tel.

što se tiče nagrade, jedva sam našao neki sajt sa cenama: http://www.mdautodelovi.rs/kocioni-sistemi-beograd/
isplaćujem keš za prednje pločice po modelu sa sajta, a ako model nije na sajtu, uzimam najskuplje prednje: BMW 5 E60 520d što je 6.000 din.

to je to, prosto je. jako lako možete dobiti na ruke do 6 somića, za jedan kratak video. imaš čak i priliku da se rukujemo, ne, nećemo se rukovati, koverta iz ruke u ruku. teritorija NBGD only.

Zmn

pre 3 godine

Ne ulazim u to da li je bolje kociti motorom ili kocnicama. Samo znam da bi mi voznja bila strasno zamorna da moram stalno da menjam i da razmisljam kad u koju brzinu da ubacim i koliko daleko od semafora. Ne zelim da upropastim sebi voznju sa takvim stvarima. A i ne znam na kakvim vi to brdima zivite pa vam se zapale kocnice kad kocite nizbrdo?

IG

pre 3 godine

@kaka:

"...Osim ako svi vozite automatik pa to onda dođe relativno nužna radnja..."

Noviji već više od 20 godina automatski menjač saltaju u niži stepen prenosa kada se vozilo kreće nizbrdo kao i kada usporava.

T

pre 3 godine

"Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje."

Primenjujes silu da bi vozilo islo manjom brzinom nego sto ono zeli da ide. Sta je to ako nije kocenje?

Kursula

pre 3 godine

Ulje se pravi kod nekog poznatog proizvodjača ali sa mercedes etiketom. Pravljeno po njihovim specifikacijama i kontrolom i traje 25 000 km.
Vidi se da si bio nekad u ovlašćenom servisu.
(Ja, 2. oktobar 2020 07:47)

'Ovlascen servis' u srpskoj terminologiji izgleda znaci da je to servis kod dilera, koji je generalno preskup.

Isti taj Mercedes nema nikakvog problema ako se ulje (kao i masa drugih potrosnih materijala) zameni na drugim mestima.

A da ulje traje 25,000 km zato sto je to 'Mercedesovo' ulje, to je lupetanje do neba.

Sinteticka ulje traju duze od mineralnih, mnogi automobili imaju servisne intervale svakin 20,000 km. Penzoil, Mobil One, Valvoline, Castrol, i sijaset drugih marki ulja su ulja koja se koriste u Mercedesovim servisima, sve dok su specifickacije ulja ispunjene.

CJC

pre 3 godine

10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu

(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

Kako da ne, stojiš na semaforu i upali se zeleno a ti polako na kvačilo, pa u brzinu pa polako kreneš...i onda se ovakvi pitaju zašto mu neko svira jer nije krenuo u roku od 5 sekundi od kad se zeleno upalilo.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

kočiti motorom
(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

dozvole bi vam oduzimao. kočite a ne obaveštavate vozače iza o opasnosti.

jeftini srbi koji zbog pločica izazivaju sudare i pogibije. zar je pločica toliko skupa u zlatnom dobu?

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.
(Malo posta nije naodmet, 01. oktobar 2020 17:38)

dobra fora, odstojanje u beogradu.
evo ja ću da kupim pločice prvom ko se javi da su mu skupe, sve sve samo da bi obaveštavao druge vozače o promeni brzine. štedite na bezbednosti srbistanci moji, zlatno doba?

zzz

pre 3 godine

Ne vidim razlog za brigu kod kocenja motorom sto ne svetle stop-svetla. Kocenje motorom nije isto sto i kocenje kocnicom, nije da ce auto da se ukopa od toga - moze i to da se izvede, ali ako si to uradio, znaj da radis pogresno. Kocenje motorom je kad ides nizbrdo pa da ne spalis kocnice, a ne za npr. voznju po gradu. Uostalom, uvek mozete da ovlas pritisnete kocnicu da zasvetle stop-svetla.
(T, 01. oktobar 2020 18:29)

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.

Milos

pre 3 godine

za svojih 36 godina, promenio sam 3 automobila (jedan nov i dva polovna) i nikada, ali nikada nisam menjao ulje za kočnice ili u menjači...to se jednostavno ne radi, jer je kvar moguć samo u teoriji...naravno, govorim samo o manuelnom menjači...

C i n i k

pre 3 godine

edna od osnovnih lekcija obuke vozača je i kočenje motorom. Ne zato što štedi kočnice, nego što u slučaju npr. snega to je poželjno i nema šanse da vam zanese auto. Drugo, većim brojem obrtaja i hladite motor. Prema tome, ne izmišljajte toplu vodu, nego držite odstojanje kako treba i neće biti problema.
(Alex, 01. oktobar 2020 20:27)


Moj savet je da kocis motorom samo izuzetno, jer ako kocis kocnicama stedis lamelu,kvacilo i zamajac..

mirko

pre 3 godine

Ovaj kao da je vozio samo yugo 45.
Menjati ulje na 10-15k ili jednom godisnje.
Pa ja bih pre menjao na 5K samo gradake voznje nego na 30K otvoren put. Ovo nema veze sa vezom.
Ja licno menjam na 15-20k ili posle 1-1.5 god. Nikad problem po tom pitanju.
Ulje u menjacu, prica za amere koji voze automatike.
Jednostavno ATM teko ne menjati i nas pametnjakovic se nadje da kaze menjaj redovno.
Samo sam na BMW sipao redline jel bilo izvikano i osetila se razlika od originalnih ulja.
Mercedes kog vozim ima na servisu A1 menjanje kocionog ulja.
Pita me ona zena u servisu sada treba da menjate i kociono ulje. Xa xa na 50k menjati kociono ilje, reko neka vozicu sa ovim jos par godina, ne se brigaj.
A sve zavisi od auto do auta, vozaca, goriva ...
svaki auto moze biti prica za sebe

Izvini

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
Primedba za tacku 11.
Lakse je menjsti kocione pakne nego lamelu kvacila.

zzz

pre 3 godine

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07
Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.
(Malo posta nije naodmet, 01. oktobar 2020 17:38)

Druze stop svetla na kolima postoje sa razlogom. Da upozore vozaca iza tebe da kocis! Da li su po tebi onda bespotrebni migavci, jer ako drzis propisano rastojanje ne mora onaj ispred da ih koristi. Sta ce ti nocu svetla? Uz propisano rastojanje moze i salto da se izvede?

milos

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...
(Tampa Bay, 1. oktobar 2020 17:22)

Naravno da ce ti to reci. Jer kad ti se pokvari auto, ostavices vise para kod njih u servisu, a i tom tipu sto prodaje delove. Gde je tu profit za njih kad ti kazu istinu, a ti kupis samo ulje. Ovako kad ti se pokvari, kupis i ulje i delove i debelo ti naplate

Смрда

pre 3 godine

Кочење мотором је ОК, може да послужи, али су кочнице за то. На крају, далеко је скупља промена квачила од пакнова.

CJC

pre 3 godine

10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu

(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

Kako da ne, stojiš na semaforu i upali se zeleno a ti polako na kvačilo, pa u brzinu pa polako kreneš...i onda se ovakvi pitaju zašto mu neko svira jer nije krenuo u roku od 5 sekundi od kad se zeleno upalilo.

zzz

pre 3 godine

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.
(zzz, 01. oktobar 2020 23:16)

prijatelju,ne blamiraj se ovde,pitam se da li si ti uopste vozio ikad?
(pera, 02. oktobar 2020 06:29)

Preko 20 godina vozackog staza, bez jednog jedinog incidenta u saobracaju. Ti?

nzm

pre 3 godine

Moja politika ulja u menjacu je da se ne dira u automobilima koji su prosli tipa 300-400 hiljada, ili ako se menjaju onda obavezno da se doda aditiv za ulje u menjacu, dok kod novih automobila po meni bi trebalo da se zamene na max 100 hiljade ili 5 godina

Bane

pre 3 godine

Treba menjati ulje u menjacu, medjutim radni vek auta je oko 10 godina nakon toga je 100% rashodovan. Kupiti nov automobil i 10ak godina nece biti problema, nepotrebno je ovde iznositi tupave teorije sa nekim hondama i koje kakvim lomovima od 300000 km.

sanga

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.

zzz

pre 3 godine

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.
(NN, 01. oktobar 2020 21:30)

A nije ti bilo skupo da kuois auto za koji plocice kostaju 42k? Ali je skupo da kocis pa onda stedis kocnice? Jedva cekam da ti dodje na zamenu lamela, zamajac, kvacilo i do bar duplo ranije nego sto bi trebalo. Javi nam se tada da nam kazes da li su ti plocice i dalje skupe.

Kursula

pre 3 godine

Originalno ulje koje se sipa u Mercedesovom servisu ima vek trajanja 25000km ili godinu dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 17:32)

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?

Nisam čiko ja!

pre 3 godine

Sve ove savete menja samo jedan: Vozite auto redovno na servis, tamo su ljudi koji su plaćeni da misle o ovim stvarima i neće biti problema.

dimspitalt

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...

Brada

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
(dimspitalt, 01. oktobar 2020 16:45)

Daj da ga ne vozim uopste, da ga uramim u garazi. Nije on mene kupio, vec ja njega. Vozim normalno i to je to...

Ankh

pre 3 godine

Mene zanima da li su i u ostalim delovima Evrope ljudi ovako zaluđeni čuvanjem automobila? Da sam hteo da budem mehaničari, završio bih mehaniku. Apsolutno me ništa od navedenog ne zanima jer nije automobil kupio mene nego ja njega, da uživam u vožnji i u svemu ostalom. Znam ljude koji na svaki šum, trzaj danima lupaju glavu šta je, zašto, kako. Pretpostavljam da je samo pitanje para, posebno kod onih koji voze premijum polovne automobile, ali mi je to zaista smešno. Zato nam je sve tako kako jeste, svi se razumeju u sve, od fudbala do mehanike i svi se pružaju mnogo više nego što mogu. Ovakvi tekstovi su sigurno njima korisni, ali su na duge staze kontraproduktivni...

zzz

pre 3 godine

(zzz, 1. oktobar 2020 23:16)

Da si ikada vozio neko teze vozilo na nekoj vecoj nizbrdici, koje nema ratarder, sada ne bi bio ziv. Kocnice se toliko zagreju ili upale, (ako koristis samo njih) da vise uopste ne koce.
(Bob, 02. oktobar 2020 08:47)

Pricamo o AUTOMOBILIMA. Tekst je sta je dobro za automobil! Kada bude tekst o teretnjacima onda cemo ulaziti u tu tematiku.

Zmn

pre 3 godine

Ne ulazim u to da li je bolje kociti motorom ili kocnicama. Samo znam da bi mi voznja bila strasno zamorna da moram stalno da menjam i da razmisljam kad u koju brzinu da ubacim i koliko daleko od semafora. Ne zelim da upropastim sebi voznju sa takvim stvarima. A i ne znam na kakvim vi to brdima zivite pa vam se zapale kocnice kad kocite nizbrdo?

SRBIN

pre 3 godine

Auuuuu sunce ti ljubim. Ja na mojoj HONDI CIVIC iCTDi imam 370 000 km i jos nikad ulje nije menjano u menjacu, a ne osecam ama bas nikakve probleme, salta se kao da je nov..Sta da radim, da bacim auto ili da menjam ulje u menjacu? U motoru redovno menjam ulje. Haubicu (malu haubu) otvaram samo kad sipam tecnost za brisace i za menjanje ulja u motoru.

C i n i k

pre 3 godine

Start/stop, ok, vrlo vrvatno da ubrzano trosi acu s tim da takav acu sa gelom kosta preko ili oko 150 e..
Ulje?
Ful sintetika 05W30, npr nma potrebe menjati na 10 000, to je bacanje para, ali ako je polusintetika onda na nkih 12 000 moze da se zameni, sve pod uslovom da motor ne trosi ulje..
Menja?
Pa stvar je oko toga dal ke automatik kada trba na 60 000 izvrsiti servis menjaca ili manuelni kada je ipak pitanje da li uopste menjati ulje u njemu jer ga menjac ne trosi, ali ok, na 100 000 mozda trba izeti u obzir i to..
Na diesel menjati uvek sa uljem i sve filtere, pogotovo vazduha i ulja..

Vozač

pre 3 godine

Pa ja kočim motorom kad se spuštam sa brda i planina, ne u gradu gde mi je uvek neko u repu. Šta tu ima loše? I da, pločice su mi skupe, 20k din je par, zato ih štedim. Kada prelazite 30-40kkm godišnje, štedite sve.

Giovanni

pre 3 godine

Saveti su na nivou "kako da vas Yugo 45 sluzi jos dugo, dugo" tamo negde ´87-´88 godina. Odrzavanje automobila je vrlo jednostavna stvar, odvezete ga u servis (po mogucstvu ovlasceni) u skladu sa propisanim servisnim intervalom od strane proizvodjaca, ljudi provere i zamene sta treba i to je to. Samo sto je to vrlo skup sport za srpski standard i vozni park pa se i dalje dele ovakvi genijalni praistorijski saveti. A da dodam i ja jos par - S&S sistem treba trajno softverski ugasiti jer ne sluzi nicemu, iscupati DPF da ne gusi motor, plivajuci zamajac zameniti obicnim (Majstor Mile iz Ripnja to radi vrhunski), izvaditi katalizator i prodati ga, prodati gume ako su dobre i kupiti jeftinije polovne na repariranim felnamama, chip-tuning obavezan da se dobije bar jos 10 konja, staviti pistaljku na zadnji lonac, staviti namunjene farove sa LED sijalicama i spojler - sve sa Ali Express-a, voziti na iskorisceno ulje za kuvanje, i terati koliko god i dokle god moze da ide...

Dača

pre 3 godine

Само беспотребно ширите заблуде о С&С и плашите људе. Какво подмазивање врућег мотора у раду на леру? Рад на леру није пожељан за мотор (посебно за бензинце), а камоли да је користан. Постојала је некад потреба за пар минута при мањим обртајима да се охлади турбина, али систем хлађења турбине је промењен а новијим аутомобилима па то више није случај.

Што се анласера и акумулатора тиче, они су другачији на аутомобилима са С&С и предвиђени су да са њим раде и трају (акумулатор за С&С јесте нешто скупљи, али не траје мање - у мом ауту са дизел мотором је акумулатор стар 6 година и 230,000 km, и ради беспрекорно).

С&С проверава десетине параметара пре него што се активира. Рецимо, ако акумулатор није у одличном стању неће се активирати, као и у многим другим околностима.

С&С треба искључити само у случајевима крени-стани, у колони, где се стоји катко, па крене мало, па опет стоји кратко...

Laki

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 20:53)

Postoji veliki broj radionica/servisa koje menjaju ulje kao primarni biznis ili kao deo ukupne ponude.

Svi ovi servisi sipaju ulje koje je proizvodjac naznacio kao odgovarajuce. Ovakav servis ne ugrozava garanciju.

Nekoliko bitnih opaski:

Nijedan od njih nije majstor Mica...

Nijedna boca tog ulja nema logo bilo koje auto marke ali je potpuno odgovarajuce za vozilo u koje se sipa.

Prema tome, lupas gluposti, ili iz zlurade ili iz neznanja.

EU Citizen

pre 3 godine

Start & stop je ponižavanje vozača od strane EU ekofašista i treba ga isključiti trajno i ne kupovati automobile gde to nije moguće.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

To ti ne trazim, kupi mi samo plocice. Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt. Unapred zahvalan.
(NN, 1. oktobar 2020 21:30)

vidi srbine, nisam napisao da se javi onaj ko ne može da servisira svoj auto, nego da se javi jedan od ovih koji koče motorom. i da, i dalje stojim iza toga.

kako postoji interesovanje, da preciziram ko može da pobedi, pravila igre su ovakva:

da bi neko dokazao da radi tu glupost - koči motorom, mora to i da prikaže. da snimi video i okači na YT. video mora da bude ovakav: suvozač ide prema kolima u uđe u njih. da se jasno vidi model kola. onda da snimi facu vozača. mora tako zato što ću dati pare samo onom ko lično sa tom facom ko izađe iz tih kola, a ne da podmetnete neki gotov YT klip od drugog. dalje, vozač ide do 4te, i koči motorom treća druga, mora da se jasno vidi brzina i obrtaji i da se čuje zvuk kad motor zaurla dva puta. okači YT klip, i da link ovde, kao i kontakt tel.

što se tiče nagrade, jedva sam našao neki sajt sa cenama: http://www.mdautodelovi.rs/kocioni-sistemi-beograd/
isplaćujem keš za prednje pločice po modelu sa sajta, a ako model nije na sajtu, uzimam najskuplje prednje: BMW 5 E60 520d što je 6.000 din.

to je to, prosto je. jako lako možete dobiti na ruke do 6 somića, za jedan kratak video. imaš čak i priliku da se rukujemo, ne, nećemo se rukovati, koverta iz ruke u ruku. teritorija NBGD only.

Alex

pre 3 godine

Jedna od osnovnih lekcija obuke vozača je i kočenje motorom. Ne zato što štedi kočnice, nego što u slučaju npr. snega to je poželjno i nema šanse da vam zanese auto. Drugo, većim brojem obrtaja i hladite motor. Prema tome, ne izmišljajte toplu vodu, nego držite odstojanje kako treba i neće biti problema.

dizel zauvek

pre 3 godine

(jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:59)

Kao po običaju svaki dan nas podsećaš kolika si neznalica.

NN

pre 3 godine

dobra fora, odstojanje u beogradu.
evo ja ću da kupim pločice prvom ko se javi da su mu skupe, sve sve samo da bi obaveštavao druge vozače o promeni brzine. štedite na bezbednosti srbistanci moji, zlatno doba?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 1. oktobar 2020 17:59) # Link komentara

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.

Malo posta nije naodmet

pre 3 godine

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07
Samo drži propisano odstojanje i onaj ispred tebe može da izvodi i salto unazad.

Bojan

pre 3 godine

Sanjam dan kad cemo moci ko ljudi da vozimo novija kola I da ih servisiramo pravilno a ne svako malo da buljimo pod haubu I slusamo sta to krcka, pisti, vristi...

XXL

pre 3 godine

Ne mogu da verujem juče sam promenio ulje u motoru i filter kao i ulje u menjaču jer sam imao dužu turu po Srbiji, a i došlo je vreme. Sad ostaje još prva pomoć za zamenu istekao joj rok. Mislim iako je moj automobil starac al' gledam da je bezbedan i funkcionalan te imam malo kvarova u toku exploatacije što želim svim vozačima.

Bojan

pre 3 godine

Sanjam dan kad cemo moci ko ljudi da vozimo novija kola I da ih servisiramo pravilno a ne svako malo da buljimo pod haubu I slusamo sta to krcka, pisti, vristi...

Đuka

pre 3 godine

(jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 01. oktobar 2020 17:07)

Pocepaj vozačku dozvolu

zakonom zatvoriti auto školu u kojoj si položio.

Robi

pre 3 godine

Naravno da se menja ulje u menjacu. Tacka. Zato sto nijedan fluid nije vecan,ma koliko to bilo zatvoreno. Za dobar,moderni rucni menjac se moze konstatovati da je dobro izvrsiti zamenu nakon max 7-8god i na oko 200-250.000km. Ako se vuce prikolica ili uglavnom gradska voznja,veliki gradovi, tada i ranije. Koja ulja? Ona najskuplja i najjaca jer posle ide zamena za oko 4,5g i ne treba stedeti. Na Zastavama,Ladama i youngtimerima na svake 3 god,dobro dodje i mnogo znaci,a i nije tako skupo.
Vrlo je bitno ovo tek za automatske menjace,strogo prema teh.uputstvu za dato vozilo,krucijalno. Svecice,prema uputstvu,sem ako se vozi na LPG,tada obicne svecice (sasvim su ok,nista srebro i ostalo) menjati na 20-25.000km.

Igor

pre 3 godine

6. ne prelaziti 2000 obrataja dok kazaljka ne ode na 90c
7. izbegavajte kratke relacije
8. ne vozite na rezervi
9. polagano kretati iz mesta
10. ne drzati nogu na kvacilu na semaforu
11. kočiti motorom
...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dimspitalt, 1. oktobar 2020 16:45)

Temperatura ulja je bitna, a ne temperatura tecnosti za hladjenje. Tecnost za hladjenje se zagreje mnogo brze od ulja. Radna temperature ulja je od 70 to 120 stepeni celziusa.

dart vejder

pre 3 godine

Samo drži propisano odstojanje...

Sta ce vam stop svetla, farovi, zmigavci, drzite odstojanje! Bednici jedni.
(doktor, 01. oktobar 2020 18:12)

Tvoje neznanje je ogromno. Baš kao i nevaspitanje.

Tampa Bay

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...

dimspitalt

pre 3 godine

U vezi saveta pod brojem 2, prešao sam sa Astrom J oko 93 h. km i htedoh da zamenim ulje u menjaču. U prodavnici Opel delova mi rekoše da se ulje ne menja, (možda dolije ako negde curi) što mi je bilo čudno, nakon toga sam pozvao ovlašćeni Opel servis i od njih sam čuo potpuno isto odgovor. Šta reći...
(Tampa Bay, 01. oktobar 2020 17:22)

odeš kod ovako nekog majstora i promeniš ide oko 2l ulja

Zoki

pre 3 godine

Vozimo 2 automobila. Punoletnog Mitsubishija i Forda tinejdžera (krenuo u srednju).
Japanac prešao 320K nikada nije menjano ulje menjaca. Isto važi i za Mondeo koji je na 292K.
Motorno ulje (kao i filtere) najčešće menjam na proleće bez obzira na kilometražu koja varira od 16 do 30K po autu. Ove godine smo naravno mnogo manje prešli sa oba auta.

Ono što redovno proveravam su svetlosne grupe, pogotovo ako idem na duže od 100km. Em volim dobro da vidim ispred, em volim da me vide svi koji prilaze iza i da znaju kad kocim.

Upoznat

pre 3 godine

Svi ovi servisi sipaju ulje koje je proizvodjac naznacio kao odgovarajuce. Ovakav servis ne ugrozava garanciju.

Nekoliko bitnih opaski:

Nijedan od njih nije majstor Mica...

Nijedna boca tog ulja nema logo bilo koje auto marke ali je potpuno odgovarajuce za vozilo u koje se sipa.

Prema tome, lupas gluposti, ili iz zlurade ili iz neznanja.
(Laki, 1. oktobar 2020 22:30)

Samo ovlašćeni servisi (koji ne moraju biti ovlašćeni prodavci već samo specijalizovani servis za određenu marku koji je ispunio uslove proizvođača - malo ih je u Srb) mogu da rade redovno održavanje a da auto ne izgubi garanciju.

Između ostalog jedna od stavki da posluju kao ovlašćeni servis jeste da moraju naručivati sve delove i maziva direktno od ovlašćenog uvoznika marke koju popravljaju, što nas dovodi do toga da nabavljaju brendirano ulje koje ima logo te marke na bočici, jednostavno je to postao trend poslednjih godina i svaki proizvođač gura "svoje" ulje.

Ta ulja koja se prodaju sa logom BMW-a, Tojote, Mercedesa, Volkswagena su ništa drugo do Castrol, Shell, Mobil, Motul razblaženi sa jos nekim dodatnim aditivima.

pera

pre 3 godine

Za kocenje sluzi KOCNICA! Motor nikako ne moze da sluzi za kocenje, nikada nije i nikada nece! Da li je grad, nizbrdica ili sta god, uvek kada se usporava to se radi kocnicom. Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje.
(zzz, 01. oktobar 2020 23:16)
prijatelju,ne blamiraj se ovde,pitam se da li si ti uopste vozio ikad?

Svasta

pre 3 godine

@(Upoznat, 1. oktobar 2020 23:46)

Odem u bilo koji ovlasceni i tamo uzmu Shell Helix Ultra i sipaju mi to. Pogledam u knjizici, tako i pise. Nisam jos cuo za brendirano ulje proizvodjaca automobila.

T

pre 3 godine

Ne vidim razlog za brigu kod kocenja motorom sto ne svetle stop-svetla. Kocenje motorom nije isto sto i kocenje kocnicom, nije da ce auto da se ukopa od toga - moze i to da se izvede, ali ako si to uradio, znaj da radis pogresno. Kocenje motorom je kad ides nizbrdo pa da ne spalis kocnice, a ne za npr. voznju po gradu. Uostalom, uvek mozete da ovlas pritisnete kocnicu da zasvetle stop-svetla.

trt

pre 3 godine

Sa ovakvim savetima iz komentara postao bi rob automobilu....aman ljudi to je samo stvar koja te odveze od tacke A do tacke B, redovni servisi i kraj, nema tu matematike, a da li kocim motorom, da li menjam ulje u menjacu...pa kada crkne menjac uzecu drugi, zamenicu kocione plocice, diskove...sve ima svoj vek trajanja.

sanga

pre 3 godine

(Laki, 1. oktobar 2020 22:30)
Ti očigledno nikad nisi radio servis u ovlaštenom servisu pa zato nisi nikad video originalno ulje od nekog proizvođača u ovom konkretnom slučaju Mercedesa. Ja ću ti reći da ipak postoji. Naravno da Mercedes ne proizvodi sve komponente sam ali one koje on ne proizvodi brendira svojim logom što znači da su prošle test kvalitete a oni to stavljanjem loga potvrđuju. Slična je stvar sa uljem. Sipao sam nekad Mobil 5W30 i nije definitivno isto kao ulje u ovlaštenom iako isto nije loše.

nodi

pre 3 godine

Pre 5 godina kupio sam nov automobil i vec treci dan sam shvatio da mi se ne svidja, i da to nisu kola za mene! Medjutim, zbog drugih okolnosti, nastavio sam da ga vozim, ali kako? Ulje menjam kad mi padne na pamet, nikad na vreme, jer i ne zapisujem. Ne sipam preporuceno ulje, jer je skupo, pa me bas briga da bacam pare na budalastinu! Svecice sam zamenio samo jednom i to zato, sto me majstor nije ni pitao da li hocu! Vozim ga kao da sam ga nasao na ulicu, bijem po rupama, lezeci za mene ne postoji, ni o cemu ne vodim racuna, niti me zanima, jer ne mogu ocima da ga vidim! Ali, i pored svega toga, za ovih 5 godina, presao sam sa njim 195 hiljada i sluzi me fenomenalno! Imam neki utisak, kao da zeli da ga zavolim! Znaci, sve radi normalno, ne opterecujte se sa tom gomilom gvozdja, jer pojma nemate kako ga je odrzavao onaj pre vas!

Ccc

pre 3 godine

@(NN, 1. oktobar 2020 21:30)

Kakav auto vozis i zasto vozis takav auto ako ti je to skupo. C segment napred i nazad plocice ti izadju 150e u ovlascenom plus ruke. Ako ti je to mnogo idi kod majstora Zike da ti ih zameni za 90e i plocice i ruke. Da ne idem dalje...

Igor

pre 3 godine

Ovaj kao da je vozio samo yugo 45.
Menjati ulje na 10-15k ili jednom godisnje.
Pa ja bih pre menjao na 5K samo gradake voznje nego na 30K otvoren put. Ovo nema veze sa vezom.
Ja licno menjam na 15-20k ili posle 1-1.5 god. Nikad problem po tom pitanju.
Ulje u menjacu, prica za amere koji voze automatike.
Jednostavno ATM teko ne menjati i nas pametnjakovic se nadje da kaze menjaj redovno.
Samo sam na BMW sipao redline jel bilo izvikano i osetila se razlika od originalnih ulja.
Mercedes kog vozim ima na servisu A1 menjanje kocionog ulja.
Pita me ona zena u servisu sada treba da menjate i kociono ulje. Xa xa na 50k menjati kociono ilje, reko neka vozicu sa ovim jos par godina, ne se brigaj.
A sve zavisi od auto do auta, vozaca, goriva ...
svaki auto moze biti prica za sebe
(mirko, 1. oktobar 2020 19:13)

Mirko, Mirko... tecnosti ('ulja') za kocnice - osnovna karakteristika da su nestisljiva.

postoje tri tipa:

Etri Poliglikola - najcesci
Mineralna ulja - Citroen/Rols Royce (LHM)
Silikonski fluid - mogu da se delom komprimuju i daju osecaj meke, sundjeraste kocnice

etri glikola su higroskopni, t.j. apsorbuju vlagu iz vazduha. Zato se savetuje da se kociona tecnost menja svake dve godine.


Sledeci put kada odes u servis ostavi taj ironican osmeh kod kuce. Nisi bas toliko pametan kao sto mislis.

Ja

pre 3 godine

Originalno ulje koje se sipa u Mercedesovom servisu ima vek trajanja 25000km ili godinu dana.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sanga, 1. oktobar 2020 17:32)

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula,


Ulje se pravi kod nekog poznatog proizvodjača ali sa mercedes etiketom. Pravljeno po njihovim specifikacijama i kontrolom i traje 25 000 km.
Vidi se da si bio nekad u ovlašćenom servisu.

dejan

pre 3 godine

Mali servis za benzinca na 10000km(i to ulje,filter ulja i vazduha.Filter kabine na svakom drugom), a za dizela na 15000km(filter kabine i goriva na svakom drugom).Veliki prvi servis na 120000km(set zupcastog, vodena pumpa, spaner pk kaisa, pk kais) ili 10 godina, drugi na 200000km i to je to.Svecice nema potrebe menjati na 30000km, u mojoj servisnoj knjizi pise da se svecice menjaju prvi put na 150000km i to po potrebi(sad mi automobil ima 120000km i nikad nisam imao problem sa njima).Ulje u menjacu menjati kad god se menja set kvacila, a to je otprilike na svakih 100000-120000km, zavisi od stila voznje i automobila.Neki mogu i 200000km da naguraju bez promene seta kvacila.Antifriz menjati na svake dve godine i to je to.Sve ostalo su gluposti i pomodarstvo ovdasnjih majstora.Najsmesnije sto sam cuo od jednog majstora da treba na svakom drugom malom servisu da menjam pk kais.

Paradoks anititeze

pre 3 godine

"Sve raditi kako preporučuje proizvođač, naravno, osim ako vam mehaničar ne kaže drugačije."

Ovu mudrost u morati da zapisem negde. Hvala vam.

karburator

pre 3 godine

Za zdrav i dugovečan motor najvažnije je poštedeti ga napora u periodu zagrevanja.
3/4 životnog veka motora potroši se u periodima zagrevanja. Tada se motor najintenzivnije haba. Izbeći naprezanja u hladnom startu - to je najvažnije. Tada motor lako pređe i milion km. Taksisti, npr., sa svega jednim hladnim starom pređu dnevno npr. 500 km, dok netaksista za isto toliko km ima 20-tak hladnih strahova. Zato taksisti neretko pređu milion km s jednim motorom.

Koks i

pre 3 godine

Svi ovi sto su protiv kocenja motorom realno ne znaju da voze. To su Internet vozači ili tek sa dozvolom ali bez svog auta. Eventualno oni sto im non stop sviram na ulici.

Dušan

pre 3 godine

@sanga

misliš ono Castrol koje iz bureta prelivaju u ona brendirana pakovanja i prodaju ti to sa +30%?

ovce uvek bile za šišanje.

kaka

pre 3 godine

Kada kažem da kočim motorom, mislim da se samo malo sporije krećem i održavam nižu brzinu, a ne da umjesto kočnice prebacim iz 5. u 1. da bih naglo usporio. Ovo drugo može da bude problem nekome iza mene, ali mislim da to niko ne radi, tako da ne vidim problem što se ne pritisne kočnica i obavijesti vozač iza što sam ja npr prebacio iz 4. u 3. Neće se sigurno zakucati u mene zbog toga, osim ako nije metar iza. A ako nešto mrzim, to je kad neko vozi tipa 10 km niz brdo i non stop drži malo pritisnutu kočnicu. Noću jako smeta svima iza, a da ne pričamo koliko se griju kočnice. Viđam i takve vozače, ne pričam napamet. Drugo, neko je već pomenuo, vožnja po snijegu po pravilu podrazumijeva više kočenja motorom.

Strokavi mozak

pre 3 godine

Sta je to orginalno ulje? Mozda Mercedes crpi naftu negde i rafinise sopstveno ulje?
(Kursula, 01. oktobar 2020 18:11)

To ti je ono ulje koje ne sipaš po garažama kod majstor Miće već odeš u MB ovlašteni servis i sipaju ti ulje koje je MB preporučio za konkretan motor (bočice sa MB logom). Dobiješ fino garanciju i znaš šta si sipao u njega.
(sanga, 01. oktobar 2020 20:53)

Ako cemo tako,ja nisam cuo ni da Mobil,Castrol,Motul i ostali imaju naftnu busotinu.Nego i oni uzimaju bazu od naftnih proizvodjaca i dodaju aditive.Licno vise imam poverenja na nekoj od pumpi da kupim ulje(Mol,Omw)pa cak i Nis nema losa ulja.Bar znam da je provereno i nema mucke za razliku od ovih brendiranih gde ima puno kopija i ko zna cega.Evo vec zadnjih 10 god sipam takva ulja,motor gazi evo 260000(i to pitanje ako je tacan podatak mislim da je presao vise),nikakav problem nisam imao.

Mile

pre 3 godine

U mom slucaju, kocenje motorom podrazumeva oduzimanje gasa ( uz blagovremeno menjanje brzina na menjacu),tj. kad u daljini vidim neki zastoj, semafor ili obavestenje o naplatnoj rampi. Nizbrdo, kad god moze primenjujem "staro" pravilo: kojom brzinom sam se peo, tom se i spustam.Varijacije postoje svakako, a kocnica je neophodna. Pozdrav

Bob

pre 3 godine

(zzz, 1. oktobar 2020 23:16)

Da si ikada vozio neko teze vozilo na nekoj vecoj nizbrdici, koje nema ratarder, sada ne bi bio ziv. Kocnice se toliko zagreju ili upale, (ako koristis samo njih) da vise uopste ne koce.

Dušan

pre 3 godine

namerno kočim motorom zbog vas zaletača što volite da se nabijate. Ako ne vidite vozilo ispred vas ne vidite vi ni svetla. Jedan će da mi plati branik prvom prilikom, vaše osiguranje, pola majstoru pola meni ?

Zmn

pre 3 godine

Prijateljski prijedlog, kupite automatik. Mjenjač postoji da bi se brzine mijenjale, ne znam kako vi tačno zamišljate vožnju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaka, 2. oktobar 2020 22:22)

Aj ne prvi se pametan.

Cile Mile

pre 3 godine

Ja bih bezbednost stavio na prvo mesto, znači kočnice (ulje, pločice, diskovi...), upravljački mehanizam (amortizeri, spone,...), vešanje...
a onda motorno ulje, svećice...

Kursula

pre 3 godine

Samo ovlašćeni servisi (koji ne moraju biti ovlašćeni prodavci već samo specijalizovani servis za određenu marku koji je ispunio uslove proizvođača - malo ih je u Srb) mogu da rade redovno održavanje a da auto ne izgubi garanciju.

Između ostalog jedna od stavki da posluju kao ovlašćeni servis jeste da moraju naručivati sve delove i maziva direktno od ovlašćenog uvoznika marke koju popravljaju, što nas dovodi do toga da nabavljaju brendirano ulje koje ima logo te marke na bočici, jednostavno je to postao trend poslednjih godina i svaki proizvođač gura "svoje" ulje.

Ta ulja koja se prodaju sa logom BMW-a, Tojote, Mercedesa, Volkswagena su ništa drugo do Castrol, Shell, Mobil, Motul razblaženi sa jos nekim dodatnim aditivima.
(Upoznat, 1. oktobar 2020 23:46)

U stvari je besmisleno diskutovati na temu automobilizma u Srbiji, a bogami i EU.

Ovlasceni servisi se ponasaju kao da su bogom dani...

NN

pre 3 godine

Nadam se da sam prvi. Evo, meni su skupe plocice, 42000 din. sa zamenom, od toga su 4000 din za ruke u servisu. To ti ne trazim, kupi mi samo plocice.
Ako i dalje stojis pri odluci, javi se ovde da ti ostavim kontakt.
Unapred zahvalan.
(NN, 01. oktobar 2020 21:30)

A nije ti bilo skupo da kuois auto za koji plocice kostaju 42k? Ali je skupo da kocis pa onda stedis kocnice? Jedva cekam da ti dodje na zamenu lamela, zamajac, kvacilo i do bar duplo ranije nego sto bi trebalo. Javi nam se tada da nam kazes da li su ti plocice i dalje skupe.
(zzz, 1. oktobar 2020 23:30)
Cekaj, ko ceka taj doceka.
Decko, ja nisam rekao nigde da ne mogu da odrzavam auto za koji su plocice 42K. Ja sam samo rekao da sku skupe, sto i jesu.
I dalje cekam lika da mi odgovori, ako nije, ali mi se cini da je zaspao... zzz... ;)
No, tako sam i mislio...

Ulje

pre 3 godine

U sustini niko nemora menjati ulje u menjacu ali ne zaboravite da svako ulje ima svoj vek trajanja i vreme kad pocne da gubi viskoznos.
Auto star 10 godina sa uljem u menjacu od prvog dana bas i nije nesto sto treba zanemariti.
Licno ga promenim svakih 3 godine i nekosta puno.
Kad menjam ulje u motoru oni premene i ulje u menjacu tako da prakticno samo doplatim ulje za sam menjac.

Block

pre 3 godine

Start & stop je ponižavanje vozača od strane EU ekofašista i treba ga isključiti trajno i ne kupovati automobile gde to nije moguće.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 2. oktobar 2020 08:15)

Sta ima ponizavajuce da se gasi motor kad vozilo stoji u mestu? Imas vec dve decenije i po Beogradu semafore sa tajmerima do zelenog svetla uz preporuku gasi motor. Koji EU fasisti, pa sva nova vozila na svetu imaju start-stop. Ok mozda neka Lada nema...

Tebra nisi ti za vise od zaprege. Greota sto uopste vozis bilo sta.

IG

pre 3 godine

@kaka:

"...Osim ako svi vozite automatik pa to onda dođe relativno nužna radnja..."

Noviji već više od 20 godina automatski menjač saltaju u niži stepen prenosa kada se vozilo kreće nizbrdo kao i kada usporava.

ns ja

pre 3 godine

ZA jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi,..
i inače često pišeš glupe i iritantne komentare, ali sada za kočenje motorom i pločice si zaista preterao, i pokazao koliko pojma nemaš o čemu pišeš.

Iz tvojih komentara odiše neka ničim izazvana "prepamet". Ponekad -ali izuzetno retko, napišeš i nešto zaista pametno, ali čak i tada, kad vidim tvoj preglupi i prejadni i predugački nick, i tada ti lupim minus - jer veoma izgleda kao da želiš da budeš najpametniji na svetu - a nisi

Oprosti što sam se javio ali ko ne zna za kočenje motorom, zašto i kada se to praktikuje, taj je na nivou domaćice koja je položila kako bi i ona u kući imala vozačku dozvolu - mada nikada u životu nije - i neće voziti (čak ni kada je muž popio)

Tadija

pre 3 godine

Kada se kaže da treba kočiti motorom, to ne znači da je isključena upotreba kočnice. Najbolje je paralelno koristiti i jedno i drugo, jer je tada učinak kočenja najbolji. Ako samo koristite kočnicu, zaustavni put je dosta veći i to rade samo tehnički loši vozači. Od loših vozača postoje i oni gori, a to su oni koji izbace u ler i koče. Nema tu nikakve veze da li se troše paknovi, menjač, lamela ili šta god, već je poenta u efikasnosti kočenja.

T

pre 3 godine

"Ono na sta vi mozda mislite je odrzavanje brzine ukoliko je nizbrdo, to je druga stvar u odnosu na usporavanje i kocenje."

Primenjujes silu da bi vozilo islo manjom brzinom nego sto ono zeli da ide. Sta je to ako nije kocenje?

Kursula

pre 3 godine

Ulje se pravi kod nekog poznatog proizvodjača ali sa mercedes etiketom. Pravljeno po njihovim specifikacijama i kontrolom i traje 25 000 km.
Vidi se da si bio nekad u ovlašćenom servisu.
(Ja, 2. oktobar 2020 07:47)

'Ovlascen servis' u srpskoj terminologiji izgleda znaci da je to servis kod dilera, koji je generalno preskup.

Isti taj Mercedes nema nikakvog problema ako se ulje (kao i masa drugih potrosnih materijala) zameni na drugim mestima.

A da ulje traje 25,000 km zato sto je to 'Mercedesovo' ulje, to je lupetanje do neba.

Sinteticka ulje traju duze od mineralnih, mnogi automobili imaju servisne intervale svakin 20,000 km. Penzoil, Mobil One, Valvoline, Castrol, i sijaset drugih marki ulja su ulja koja se koriste u Mercedesovim servisima, sve dok su specifickacije ulja ispunjene.

kaka

pre 3 godine

Nije stvar da li se nekome "zapale kočnice" ili ne, ali vi koji ste protiv "kočenja motorom" radite tačno šta? Prije svake promjene stepena prenosa naniže malo pritisnete kočnicu, da onaj iza zna?

Ako vozite nizbrdo, i npr. 5. stepen vam je visok, tj. stalno morate da kočite kako ne biste udarili auto ispred, vi ćete tako non stop da pritišćete kočnicu, a ni slučajno da ubacite u 4. stepen i uskladite brzinu sa onim ispred? I onda ne morate stalno da pipkate kočnicu. Osim ako svi vozite automatik pa to onda dođe relativno nužna radnja.

Bez uvrede bilo kome, ali neki vozači nemaju osjećaj za dinamiku vožnje, ne obraćaju pažnju previše šta drugi rade okolo, ne zanima ih da li eventualno nekome smetaju, bespotrebno usporavaju saobraćaj itd. Nemam ništa protiv, neka svako vozi kako želi, ali nemojte ubjeđivati ostale da su stvari samo onakve kako ih vi zamišljate.

kaka

pre 3 godine

@zmn

Kako vi mislite da vozite, a da ne morate da razmišljate o tome koji je stepen prenosa i kao naporno vam da ih mijenjate?

Prijateljski prijedlog, kupite automatik. Mjenjač postoji da bi se brzine mijenjale, ne znam kako vi tačno zamišljate vožnju.

How yes no

pre 3 godine

Kod mene na Astri G ulje u menjacu se menja na svakih 60000 po preporuci proizvodjaca.Sto se tice kocionog ulja tek sam ga ove godine promenio posle tacno 8 godina.Hteo sam i ranije ali sve zaboravim da kazem mom neovlascenom serviseru.Kod njega bez tocka da dovezes auto ne bi primetio,sta mu kazes to promeni

Ja

pre 3 godine

Posle svake vožnje dal bilo par km ili par stotina km auto treba temeljno oprati i spolja i unutra i ostaviti ga na sobnoj temperaturi.
Majstor Života: Nego šta!!!

Milan

pre 3 godine

Ne znam čemu tolika polemika oko kočenja motorom. Ne vidim zašto bi bilo štetno prebaciti u niži stepen, tako da motor sam koči, naravno uz uslov da ga ne uterujemo u visoke obrtaje? Ceo život tako vozim i nikada nisam imao nikakav problem, samo benefite: niža potrošnja i retke zamene pločica. Sa autima sam prelazio pre prodaje najviše 180kkm i ni na jednom nisam menjao set kvačila niti imao bilo kakav problem sa motorom.