Ponedeljak, 28.09.2020.

09:15

Nemci ruše mit o električnim automobilima – vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju?

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Nemci ruše mit o elektriènim automobilima – vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

219 Komentari

Sortiraj po:

Gazda paja

pre 3 godine

Ne zamajavajte se sa elektro vozilima....a ako ih bas toliko volute site u luna park, jer za bolje I niste...dizel do penzije

Ненад Јовановић

pre 3 godine

Ааахааа, .... 'ај' се замајавамо! И то баш дизел, 'а?! Издејствују помоћ своје владе за транзицију производње на електрична возила, скупа с осталим немачким произвођачима, од преко 20 милијарди јура и још увек заговарају продају технологије без икакве будућности, због које су у Америци осуђени? Незајажљиво до пања!

Ivan Stefanovic

pre 3 godine

Dobro jutro!
Ako se vozite na struju - to ide ovako:
1 struja se napravi od konvencionalnih izvora energije (ugalj, dizel, nafta, a u slucaju solarnih panela i vetro-turbina njihova proizvodnja potrosi onoliko dizela ili nafte koliko oni naprave tokom celog radnog veka)
2 ta se struja transportuje, a jedan deo te struje se izgubi prilikom transporta
3 struja se prebaci u baterije (koje se, takodje prave troseci konvencionalne izvore energije - recimo dizel)
4 struja se koristi za voznju.

Dakle - ako se vozite na struju, to je isto kao da trosite dizel za voznju, samo sto dizel trosite dodatno za pravljenje struje, pravljenje baterija uz dodatne gubitke u transportu.
Sigurno je jednostavnije i isplativije sipati dizel direktno u automobil, bez posrednika...
Eto, sada Vam je jasno cemu sluzi cela histerija o 'globalnom zagrevanju'. Umesto da direktno koristite izvor energije u igru ulaze posrednici koje skupo placate, a na kraju zivite u iluziji da manje zagadjujete zivotnu sredinu.
Struja izgleda cisto, a u stvari podrazumeva daleko vise zagadjenja sredine i trosenje vise fosilnih goriva...

Srdjan Kovacevic

pre 3 godine

U Nemackoj je cena kwh oko 0.3 eura, sto je skoro 5 puta vise nego kod nas(oko 7.5 dinara). Razlog za ovako visoku cenu izmedju ostalog je njihova strategija za sto brzi prelazak na obnovljive izvore energije, a delom se to finansira naplatom struje. Nevezano za to, kod nas bi predjeni kilometar trebalo da bude 4-5 jeftiniji sa el. vozilom, ili jos vise ako se koristi jeftina tarifa.

marie

pre 3 godine

Problem je ogromna kolicina podzemnih vode koja se oduzima (tehnoloski putem isparavanja) lokalnoj okolini, da bi se doslo do litijuma u tim vodama i time prouzrokuje susa poljoprivrednog tla. A litijuma izmedju ostalih ima bas u susnim delovima Juzne Amerike. Pre pola godine je VW izgubio vec potpisani predugovor o eksploataciji u jednoj od tih zemalja, jer se drzava ipak odlucila drugacije. Sto znaci da je zavisnost cele EAuto proizvodnje od samo nekoliko vecih nalazista u svetu ogromna. Buducnost je verovatno u vodoniku, a i vestackim materijama na sagorevanje kao izvor energije. Japan npr. zeli da bitno poveca prodaju ne elektricnih vec vodonicnih automobila, autofirme dobijaju ogromne subvencije od drzave kao pomoc pri prodaji(sve ukupno oko 50%)
https://www.welt.de/wirtschaft/article190734171/Japan-Regierung-und-Toyota-setzen-auf-Wasserstoffautos.html

Dovidjence

pre 3 godine

@ (Mika, 28. septembar 2020 17:21)

Ortodoksna glupost. Toliko o tvom poznavanju MS strategije. Naravno, uvek imas mogucnost da predjes na Linux.

Sto se ADACa tice moje iskustvo je:

Golf 1.6tdi DSG - 9 penija po milji
eGolf - 3 penija po milji

kimi R

pre 3 godine

@advokat
Kaži nam gde bi bili Japanci da ih nisu isti ti Amerikanci okupirali,verovatno bi se još rikšama vozili.Ako već pričamo ko bi gde bio,onda je red ispričati do kraja.

Boki

pre 3 godine

Nemojte molim vas da izjednačavate vozila na dizel i na benzin. U tekstu se ne spominju benzinci. Osim toga, u tekstu se nigde ne spominje ko manje zagađuje nego ko manje troši. Ja vozim benzinca jer mi se više sviđa i nije me briga što troši litar više.

Posmatrac

pre 3 godine

@samospoznaja
Pre nego sto udjemo uy diskusiju, zamolio bih da naucite citati. Funkcionalno. Pa onda mozemo razgovarati. Samo napred sa ucenjem!

Kontra

pre 3 godine

ovo mora da je greska da 17,3 kw kosta 5, 36 eura. Znaci ako jedno domacinstvo u proseku trosi 600 kw mesecno u nemackoj placa racun od 185 eura. a u srbiji je taj racun oko 5.000 dinara za 600 kw

Inntal

pre 3 godine

Moj Golf 2 dizel je kod mene 30 godina. Ide na šta oćeš, nafta lož ulje, dizel...Nije na prodaju.
(Džu Mandži, 28. septembar 2020 09:26)

u godinu dana,ti sam zagadis Planetu vise nego pola Njemacke....

Dvesta komentara

pre 3 godine

Dvesta komentara na EV u srbiji gde i dalje pola auta dimi kao turcin pre trideset godina.
Hajde da dam i svoj doprinos - EV zagadjuju! Ali, sad ide veliko ali, to zagadjenje je centralizovano u termoelektranama (koje, ugradnjom dobrih filtera, sve opasne materije filtriraju i skladiste) dok je sama proizvodnja litijuma polu zagadjujuca ako se rudnik dobro napravi.
Ove nemacke studije "zagadjuje isto kao dizlo", pa hajde molim vas!
EV se puni dok spavate, dok ste u shoppingu, pa cak i novi parking na BG aerodromu ima ja mislim oko 60 punjaca za EV, pa dok cekate svoje najmilije vama se auto puni.
U Srbiji, ko sad ima EV, mora da pazi gde ce da ide-znaci samo Ikea, garaza Obilicev Venac, Ada shopping i aerodrom, tu su dobri i besplatni punjaci.
Ali vremena se menjaju, pre pet godina nije bilo ni to tako da polako polako idemo i mi u tom pravcu
EV su buducnost-jeftinija za proizvodnju a marza debela.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Apsolutno nisam fan vagen grupacije, sto ne znaci da auto ne trosi tako malo. Moja Lancia Delta na 130km/h trosi okruglo 5L, isto 1.6dizel. Jos ako se uzme u obzir da je u Lanciji tehnologija stara oko 10 godina, ovo je sasvim ocekivan rezultat za potrosnju Golfa dizela.
Svi nekako samo spomenu koliko je vremena potrebno el. automobilu da se napuni, al to je ubedljivo najveci problem. Vreme je novac, a u slucaju el. auto. se vreme baca.
(Yes, 29. septembar 2020 09:41)

Koliko tvoj auto trosi u gradu, el auti su uglavnom za grad zamisljeni pri 130 na sat el auto ima najvecu mogucu potrosnju a po gradu gde je kreni stani najmanju, bas kontra sve od dizela i benzinaca, el auto ako vozite do 100 km/h ce imati svasvim ok potrosnju sve preko toga dosta povecava potrosnju baterije ali el auto trenutno i nije zamisljen kao jedino vozilo u porodici nego kao drugo za po gradu sto se kaze i tu je vec sada bolji od svakog benzin/dizel agregata

samospoznaja

pre 3 godine

Ima jos bolje - termoelektrana emituje mnogo gasova, kao recimo 10 miliona automobila. Ali na jendom mestu. Mozemo staviti i odrzavati filtere, pa koliko kosta kosta.
Ali stavi ti i odrzavaj filtere na 10 miliona automobila.

Po meni je to glavni argument struje protiv goriva - zagadjenje se moze lokalizovati i sigurnije resavati. Bilo koje, od prozivodnje struje, bateija, litijuma, sve je lokalizovano, nije distribuirano.
(Posmatrac, 28. septembar 2020 20:21)

Dobra ti je ta lokalizacija. Baš te briga što se zagađuje kraj gde je termoelektrana bitno da je čisto gde živim.

sve je tako

pre 3 godine

Glupost!
Cenu predjenog kilometra određuju tri stavke.
1 potrošnja/100km 2 cena održavanja vozila 3 gubitak vrednosti vozila od momenta kupovine do prodaje.
Elektro motor -asinhroni- osim lezajeva nema habajucih delova.
Dakle nema : ventili, vodjice, klopovi ,karike, ulja, servisi mali i veliki, plivajuci zamajci,zupcasti, klinasti kaisevi,ovakvi onakvi...vodene pumpe ,buljuk senzora,izduvna grana,lonac prednji ,zadnji.. itd itd
Zamislite zivot bez svih tih sranja... raj na zemlji.
(Zoran s., 28. septembar 2020 19:30)
He,sve je tako,samo sve zavisi kako gledas stvari.Ako neko misli da kupi ni malo jeftin eletro auto zbog neke ustede i servisa,da li je bas sve tako?
Zaboravio si da je cela stvar u bateriji,a ona ne moze polovna na auto i kosta trenutno u proseku oko 8000 e,plus usluga i sta vec jos sve ide uz to.Druga bitna stvar,ili imas para ili si na sredini,pa te bas zabole koliko kosta veliki servis ili koliko trosi auto...
Neko mozda kupuje auto a nema bas neke posebno velike finansije,pa srazmerno tome mozda i kupi auto sa motorom 1.2 16v menjac 6 brzina,zato sto mu ne treba bolji/jaci/brzi.Ceo ispravan motor,dobar,polovan je 200e,veliki servis,delovi 8500 dinara,radi se jednom u 5 godina,ako ne predjes preporucenu kilometrazu...Nesto bas i nema polovnih elektro automobila,a i ko bi rizikovao,odmah razmislja o bateriji?
Tvoj auto, mesecna rata je preko 200e,i mozemo tako do sutra...
Opet kazem ko ima zabolega za sve,a ostali prst na celo i po mogucnosti.

Ahtung

pre 3 godine

@Mare:

Ali to je Golf!

Reno Laguna 2.0 dci ostvarvao prosek po pređenih 10.000 km između 5,9 i 6,4 litara na 100 km uz zavisnosti od toga koliko je žena vrištala, a kučići povraćali. Kupio ga polovnog sa pređenih 100.000 km i dogurao do 200.000 km.

P.S. Pre desetak godina objavili su istraživanje ko najrealnije prikazuje potrošnju goriva. Prvi su Francuzi i Italijani sa 5 do 10% odstupanja, posle njih Japan i Koreja sa 10-15%, a daleko najviše lažu Nemci, čak i do 20%. To me šokiralo, ali se posle toga desio dizelgejt...

devojčica, noša

pre 3 godine

To sto je u nasem narodu nemac bog ne znaci da je to istina. Da nije bilo amera posle 2 sv rata nemci bi danas jeli krompir. KOJO je u pravu, amerikanci su neprikosnoveni u inovacijama. Dovoljno je pogledati broj doktorata i strucnih radova u brojevima na svetskom nivou. Idu ameri pa sledecih 10 zajedno. Guglajte slobodno.
(advokat, 28. septembar 2020 21:43)

Kakve veze ima broj doktorata sa činjenicom da SAD ratovima dolaze do resursa koji su im neophodni? Kad kreneš da pišeš o tome kako bi Nemci jeli krompir da nije bilo Amera prvo pročitaj neki tekst na tu temu pa probaj da ga shvatiš a onda ćeš znati šta je motivisalo Amere da pomažu Nemce. I na kraju ali ne i najnevažnije. Pošto vidim da si čuo za Gugl ne bi bilo zgoreg da izgugluješ "24.3.1999." Čisto da vidiš dokle su doveli ti silni doktorati. Osim ako ti to ne smeta. Ne bi me čudilo jer već izigravaš advokata ambasade SAD. Drvenog ili ne.

Sale...

pre 3 godine

@zivot je ringispil i kola na sudaranje...
Verovatno i čezneš da se vratiš ali dok se ne isplate svi krediti, za stanove, letovanja, garderobu, električne automobile, školovanje za decu ne nadaj se mnogo...

Miki

pre 3 godine

Nije gorivo jedini trošak vozila i ta računica ne pokazuje ukupnu rentabilnost i korist, kako za vlasnike vozila, tako i za prirodno okruženje. Čini mi se da proizvođačima vozila ne ide u prilog servisiranje i rezervni delovi koji se tokom radnog veka vozila pojavljuju kao ekonomska stavka i dobit... Da se i ne priča o zagađenju životne sredine.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

u razvijenm zemljama bi trebalo uvesti standard, izgradnja jednog stana mora da prati dva parking mesta i izmedju njih jedan elektro punjac, onda bi elektricni auto dobio pun potencijal, malo ko od nas prelazi vise od 50-tak kilometara dnevno, reno zoe odavno ima potvrdjenu kilometrazu u gradu 300 i vise km sa jednim punjenjem, znaci jednom nedeljno napunis auto na svom auto punjacu i tako isto i drugi auto, pa mobilni svaki dan uvece stavljamo na punjac a auto kao ne bi mogli jednom nedeljno uvece da stavis da se puni, da nekazemo ljudi koji dnevno prelaze 10-15 km punili bi dva puta mesecno ali mora biti dostupan punjac kada auto parkirate ispred zgrade, ja zivim u kuci i ne bih imao problema sa punjenjem i svakako u narednih 2-3 godine planiram imati makar 1 elektricni auto za do posla i nazad nesto tipa reno zoe, prelazim svaki dan tacno 50 km put do posla i punjenje nedeljom uvece i spreman sam do subote bez problema, a ako se vozim jos ekstra onda sreda uvece punjac i miran do nedelje uvece

Yes

pre 3 godine

@4,8l? Važi se. Baš kao što benzinac od 1400kg i 1600 kubika trosi 6l u gradskoj...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nnidza, 29. septembar 2020 08:13)

Apsolutno nisam fan vagen grupacije, sto ne znaci da auto ne trosi tako malo. Moja Lancia Delta na 130km/h trosi okruglo 5L, isto 1.6dizel. Jos ako se uzme u obzir da je u Lanciji tehnologija stara oko 10 godina, ovo je sasvim ocekivan rezultat za potrosnju Golfa dizela.
Svi nekako samo spomenu koliko je vremena potrebno el. automobilu da se napuni, al to je ubedljivo najveci problem. Vreme je novac, a u slucaju el. auto. se vreme baca.

blu

pre 3 godine

A, sta ce se desiti kad za x godina e vozila preuzmu primat i broj vozila sa sus motorom budu statisticka greska i kad budzeti drzava budu uskraceni za ogromna sredstva koja dobijaju od akciza na fosilna goriva(recimo kod nas oko 60% cene goriva je akciza), sta mislite kako ce to nadoknaditi? Pa novom akcizom na struju, sto ce znatno povecati trosak voznje e vozila.

Dux

pre 3 godine

Da dodam jos..Moja bicikla pravi struju KRETANJEM..Covecanstvo je otislo u svemir..Ali je problem da iskoristi 2 tocka ili jednu osovinu vozila da napravi neku struju za neke tamo baterije,posto postoji kretanje(da povecaju granicu kretanja 1000-2000km).Tezak problem svetske industrije.Ako zelite zelenu tehnologiju,skupo ce te je platiti. To je slogan el.vozila(ima da vas oderemo).

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Covece koliko pametnih ljudi ima u Srbiji neverovatno, jedni znaju sve o baterijama i kako se prave i da na kraju zagadjuju vise nego dizeli i pronikli su da je elektricno auto prevara, opet drugi sve znaju o dizelima i kako zbog njih se masovno oboleva. Nije ni cudo sto nam ovako dobro ide u Srbiji, uz ovoliki kapacitet mozgova ocekujem da za 5-10 godina budemo vodeca drzava na planeti, ja sam prosto presrecan cak ozbiljno razisljam da se vratim u Srbiju bice bolje nego sad u inostranstvu :)))

Strucnjak

pre 3 godine

@kilijan a taj golf sto navodno trosi 4.8 litara to u vakumu ?
Imam 1,6 tdi u Škodi koji mi je testiran u BG-u,relacija Banjica-NBg.Na pun rezervoar nekoliko puta potrošnja od 5,8-6,5l u špicu,zavisi od doba godine i da li su godišnji odmori ili ne.Na auto-putu godinama pokazuje 4,7l i to su uglavnom kilometraže od oko 2500km kad idemo na odmor.Ništa computer samo od čepa do čepa.Kad voziš na regionalnom putu 60-80kmh spusti potrošnju i do 3-3,2l,kad ideš oko 90kmh bude oko 3,8-4.Tako da to što su napisali 4,8l potrošnja jeste realno u proseku,niko nije napisao u tekstu da toliko troši u gradu.

Dux

pre 3 godine

Narod u vecini gleda na kraju da li to vozilo ima auspuh ili nema ..I to je kraj da li je eko ili nije eko vozilo. Karbonski otisak vazi i za jedno i za drugo vozilo..CELICANE SE NE GASE DOLASKOM EL.VOZILA! Ista kolicina CO2 se izbaci u atmosferi dok se napravi i elek. i obicno vozilo.Plus el.vozilo dodatno aktivira jednu od najotrovnijih tehnologija(prljavih) kopanje i preradu litijuma(malo manje otrovan od uranijuma)..Gde je tu logika? Znam .nemam auspuh na tom vozilu..Nema ni elektro magnetno zracenje tih vozila(koje u opste nije stetno) to ce promoteri el.vozila da nam garantuju.

mix

pre 3 godine

Problem je sto je u Nemackoj struja izuzetno skupa za domacinstva. Ide cena i do 20 centi za kWh.
(T, 28. septembar 2020 12:43)
I to skupo,pa prosecna cena struje u Srbiji je 25 centi.Pusti te vi marketing kako imamo najjeftiniju struju u Evropi.Podelite lepo krajnju cifru na racunu sa brojem kilovata,pa ce te dobiti realnu cenu,jer ne mozete da izbegnete sve one dodadatke koji stoje na racunu,a nemci placaju samo ono sto su potrosili.

zok1

pre 3 godine

Ne ruše Nemci ništa, nego pokušavaju da odlože ono što je neizbežno. Ali, ne radi se samo o prelasku na električne automobile, nego o celoj revoluciji u saobraćaju. Proguglajte o TaaS (prevoz kao servis), pa ćete videti šta se iza brda valja. Stvar koju nemački auto stručnjaci zaboravljaju je cena održavanja, električni automobili zahtevaju puno manje servisiranja. Za razliku od Nemaca, koji ubacuju električne motore u svoje automobile koji su konceptualno naprfavljeni za SUS motore, Tesla je od starta razvijao električni automobil i zato im je odmakao bar 10 godina. Ono što Tesla sada radi je rešavanje problema napajanja, proizvodnje i skladištenja el. energije. Powerwall ce skladištiti električnu energiju koju proizvedete solarnim panelima i omogućiće vam da budete delimično nezavisni od električne mreže. Ako ništa drugo, biće u stanju da skladišti dovoljno energije da možete napuniti vaš električni automobil. Međutim, generalna ideja je veća, mogućnost da u slučaju prekida na električnoj mreži možete da funkcionišete bar 2-3 dana. Već danas, u Americi, Tesla može da vam praktično pretvori ceo krov u solarni kolektor.

emanuel

pre 3 godine

U racunicu treba staviti da cijenu klasicnog goriva ( diesel, benzin)cine cijena samog goriva i nameti od drzave u iznosu cca 50%.

Zar mislite da ce se drzava odreci tog iznosa kada vecina ljudi predje na elektro pogon. Ili cemo svi placati dodatni porez pri registraciji s obzirom na predjene kilometre, ili ce znacajno poskupiti struja( citaj neposteno prema nevozacima).
U mom slucaju, trenutacno kroz godinu dana uplacujem 800€ godisnje dazbina na gorivo. U buducnosti, da nam automobili idu i na cisti zrak, drzava se nameta nece odreci za odrzavanje puteva, izgradnju autocesta, pdva,....

Bane...

pre 3 godine

Moja multipla1,9 jtd 2002g je koštala preko 24h €. Kupio sam je pre 4 g. za 2400€.+ veliki servis, registracija i neke sitnice 3000 €. Sad sumnjam da mogu dobiti 1000€. Verovatno je još veči pad vrednosti jedne renomirane škode 1,9 TDi koja je još poskupela u odnosu na prethodni model, odokativno preko 22h € koja je na ceni i u trendu u odnosu na Fiat Tipo koji košta sada Jtd ali 1,3 oko 14h € odokativno gde Škoda je na ceni ali već u startu skupa. Pad vrednosti će joj biti veči od multiple 1,9 jtd iz 2002 pa do danas ako se bude uopšte dozvolili da se voze dizel neka bude 7g. umesto 5g. a cena posle samo 7 g. će joj biti ista kao multipla posle 15g. a to je 3h. €. što znači da si hipotetički bacio 19h. € za auto. Deluje nemoguće i izabrao auto koji je najviše u trendu. Moguće da tada fiat still 1,3jtd košta hiljadu € manje ali si izgubio 12h € umesto Škode što je razlika 7h € između nje i čista sam što su vozio i platio brend što svako zadovoljstvo košta i plati se...

Bane...

pre 3 godine

I pošto se štampa novac bez pokrića skoro svuda dok zlato dobija na vrednost u odnosu na novac skoro svi žele što manje da gube što im je parametar vrednost zlata tako da dižu cene jer računaju da su više oštečeni jer za taj isti papirni novac gde traže više novca zapravo mogu bez obzira na više i napumpane
cene da zapravo kupe manje zlata...

Pragmatic

pre 3 godine

El. automobili "ubijaju planetu" samo malo manje od klasicnih dizela ili benzinaca. Ekoloska reakcija bi bila da se svi odlucimo da putujemo javnim prevozomna na struju (vozovi, tramvaji). Cinjenica da nema znacajnijeg pokreta da ovo zagovara govori o tome da su el. automobili marketing u sluzbi biznisa, a ne borba za zelenu opciju.

Bane...

pre 3 godine

Posle ekonomske krize iz 2008 prvi put se desio drastičan pad vrednosti vozila, gde su uvek kola i autoindustrija imali monopol. Posle te krize, paradoks je što smo imali prvi put benefit da kupimo nikada jeftinija kola sa velikim padom vrednosti posle samo tri godine. Pojavili su se low cost vozila da odole tu trendomaniju gde je Dacia jedno vreme imala primat. Škoda je ojačala poziciju i parira VW a može iza Audija da parira odnosom cena kvalitetom u odnosu na polovnog Audija A4 za istu cenu. Pisao sam pre 8 godina da će pad vrednosti još padati i da je to samo početak što je mnogima bilo nepojmljivo da možeš polovno vozilo star 5 godina nači bud zašto a kamoli od 15 godina ako se setimo kakve su cene bile 2008, pa 2012 gde sam se prvi put oglasio na B 92. Ako čuvate neke časopise o prodaji polovnih vozila pogledajte i setićete se kakva je bila atmosfera; pošto sam bio realni pesimista nađite neke članke u vezi auta preko Google tadašnje članke o autima upravo komentare gde su bili i moji. Videćete više minusa nego sada kada sam komentarisao u prethodnom komentaru. Mnogi imaju ovde kratko pamčenje a nije bilo toliko davno. Uostalom proverite sami što ne mora da znači da ću i dalje biti u pravu ali nije na odmet proveriti podatke, mišljenja, komentare ako vam je sve dostupno. Treba samo proveriti...Sada cena nekih vozila idu i na gore; skuplje, što je marketinški trik, kao sa nekretninama jer nemaju šta da izgube pa ko se upeca dok novi zakoni nam nameću da razmišljamo u tom pravcu samo što nikoga nije briga čime ćeš da platiš i da li ćeš izgubiti posao. Bitno je da se zadužiš dok su banke pokrivene a sudski izvršitelji danas imaju sva prava i rade na procenat.

kole

pre 3 godine

@pera
Znam bre pero da postoji, ali kazem da je to kompromis izmedju klasicnih OTO motora i cisto elektricnih koje zagovaraju eko fasisti koji o posledicama ne razmisljaju jer ne mogu da dobace. Ako se sve elektrifikuje, cena struje ce toliko da poraste, da cemo sijalice paliti pola sata pred spavanje, tek da ne skramo vratove po mraku.

Lol

pre 3 godine

Pa lako je Amerima, da rade inovacije, kad za njih rade van zemaljci slovenskog porekla, Ameri znaju samo za hamburgere, i nista drugo. Ne znam zasto im pridajete toliko znacaja, kad pravi ameri ne znaju uopste na kojoj planeti zive, i gde se u opste nalaze.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milorad, 28. septembar 2020 22:53)

Ja radim sa amerima i mogu da zaključim da ste amere videli samo na TV-u.

Mila

pre 3 godine

@advokat:

Bili su nekada. Sada su to Azijati i Indijci.
(Milos, 28. septembar 2020 22:17)

Da, to piše na internetima. Ali, ako radite u bilo kojoj tehnološkoj kompaniji, ništa ne možete bez amerikanaca i njihovih patenata i proizvoda. Kinezi su istupili na nekoliko polja, npr.telekominikacije. Ali su na drugim poljima i dalje decenijama iza.

Milorad

pre 3 godine

Pa lako je Amerima, da rade inovacije, kad za njih rade van zemaljci slovenskog porekla, Ameri znaju samo za hamburgere, i nista drugo. Ne znam zasto im pridajete toliko znacaja, kad pravi ameri ne znaju uopste na kojoj planeti zive, i gde se u opste nalaze.

Marko

pre 3 godine

Dnevna tarifa kod nas je 20 dinara po kWh (crvena), odnosno noćna 7.

Ko prelazi 1000km mesečno trošiće oko 200kWh, tako da teško leti može da uđe u crvenu zonu. A čak i da ima TA peći, to je opet 140 dinara na 100km.

Veliki brat

pre 3 godine

Pa kad su nemci tako pametni i gledaju samo operativne troškove, zašto prečišćavaju otpadne vode, zašto kanalizaciju ne ispuštaju direktno u reke, kao mi u Srbiji?

Poenta električnih automobila je da se kontroliše mesto zagađenja - dakle, kontroliše se zagađenje u elektranama i tamo gde se proizvode baterije i ceo auto, kao i ostali materijali za baterije (aluminijum, gume, elektronika, elektromotor, itd.).

Odnosno, kad takvim autom uđete u uži centar grada, nema zagađenja. A kad dizelom uđete u centar grada, nemojte mi reći da praktično prečišćavate vazduh, kao što tvrde pojedine reklame za dizele, da vazduh izlazi čistiji na auspuju nego što ulazi na usisu?

Kod nas je dovoljno pogledati fasade zgrada u blizini prometnih raskrsnica regulisanih semaforom. Tu su stalno kolone vozila, čiji izduvni gasovi unište fasadu već mesec-dva posle detaljnog sređivanja.
Kad bi svi vozili električne automobile, te fasade bi bile čiste, kao i vazduh u gradu.

Neko pita kako će se proizvoditi struja za električne automobile - pa, hajde sav taj dizel koji sagorevaju SUS motori da upotrebimo u elektranama koje će pokretati veliki dizel motori, bar će te elektrane biti van gradova i biće isplativo na njihove dimnjake staviti filtre koji će zaista prečišćavati izduvne gasove.

Aleks

pre 3 godine

Nije to bas tako jednostavno.

Ionity punjaci u EU ZARADJUJU na svakom punjenju i 1Kw kod njih kosta 0.8eur.

Tesla NE ZARADJUJE na prodaji struje, tj. Tesla naplacuje samo troskove isporuke iste i ulaganja u infrastrukturu i Kw u EU kosta 0.33eur.

Cena punjenja kod kuce je otprilike ista kao cena na Teslinim punjacima.

Pa tako kad se kaze kako je VW ID3 jeftiniji od Tesle m3, sto ne platis na cupriji, platices na mostu.

miki

pre 3 godine

Potpuno sam uveren da cu izazvati gomilu minusa ali ako!Elektricni automobili su isto sto i korona,iskorisceni za dnevno politicke potrebe a u stvari velika laz!

advokat

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.
(Kojo, 28. septembar 2020 17:38)

Amerikanci su ispred nemaca samo u otimanju resursa i okupaciji država koje te resurse imaju. I naravno, po zločinima su ispred nemaca.
(grubijan, 28. septembar 2020 19:25)

To sto je u nasem narodu nemac bog ne znaci da je to istina. Da nije bilo amera posle 2 sv rata nemci bi danas jeli krompir. KOJO je u pravu, amerikanci su neprikosnoveni u inovacijama. Dovoljno je pogledati broj doktorata i strucnih radova u brojevima na svetskom nivou. Idu ameri pa sledecih 10 zajedno. Guglajte slobodno.

Keke

pre 3 godine

Tako je, budućnost automobila leži u dizelu, a budućnost železnice u parnim lokomotivama na ugalj, a budućnost televizije u ekranima sa katodnom cevima. Pa sad razmislite o apsurdnosti tih rečenica.

kako da ne

pre 3 godine

Pa pošto hoće da budu i eko, a vec hoce dizel oni ce poceti da kupuju francuski HDI koji oduvek zagadjuje manje od nemackih dizela. To je realnost. Kada su imali HDI koji je izbacivao manje od 110 gr cestica, nemci su uz prevaru bili na ono 125 gr. Varali godinama i nisu ulagali jer su imali ‘foru’ tj softver, tako su zakasnili za drugima i tehnologijom. Njihova greska i sada i dalje pozivaju na dizel jer nemaju hibride i elektro vozila kao drugi. Japanci otisli daleko, francuzi takodje se odaljavaju pogotovo novim modelima gde ih prave na istoj platformi i elektro modele i sa sus motorima. Mozes 208 npr i benzin i dizel i elektro, ima sve. Sve nude ali ulagali jer nisu imali softver...

Joca

pre 3 godine

Baterije su sigurno faktor koji najviše ograničava širenje elektromobila. Ne samo to što su skupe, nego što nezavisni proizvođači ne mogu da dođu do njih u iole značajnoj meri. S druge strane, to je i oblast u kojoj su istraživanja najintenzivnija, ne (samo) zbog automobila nego i telefona, ručnih alata i velikog broja drugih mobilnih aparata čija upotreba je ograničena kapacitetom i težinom baterija. Uostalom, i sadašnji status elektromobila je nastao tako, revoluciju je pokrenula Tesla, a ne američki automobilski giganti. Tačnije, oni su to kočili dok su mogli. Baš kao što to sada koči Folksvagen u Nemačkoj, ali i celoj Evropi. Nije to samo zbog iracionalnog forsiranja nafte (Nemačka bi se vtlo rado "odrekla" naftne zavisnosti) nego što nemačkoj auto industriji odlaze u đubre decenijama nagomilavani patenti na sve i svašta, a od kojih im dolazi najveća zarada. Elektromobili donose nove patente, automatizacija vožnje opet nove dok na kraju Nemcima ne preostanu samo patenti na pneumatike ili nešto drugo trivijalno, a ni to nije sigurno.
Švaba nije Englez ili Amerikanac, Švaba ne voli da laže, ali kad se mora onda i Švaba laže masno. Uostalom to su iz Folksvagena već pokazali. I to bi im prošlo, ali su ih uhvatili iskusniji u laganju. Što bi rekao Tramp, ovaj članak i ovo istraživanje je "fake news".

Pera

pre 3 godine

@kole, 28. septembar 2020 19:34). To sto ti zamisljas kao buducnost vec postoji i zove se Plug In Hybrid.
Kupio sam KIA Optima Plugin Hybrid pocetkom godine. Ima el. motor od 57 kW i bateriju od 9 kW koja daje ekonomiju od 62 km. Dovoljno za dnevne potrebe po gradu. Punim na zelenoj jeftinoj i malo zalazim u plavu. Elem, kosta me od 300-500 dinara mesecno. 1800 km mesecno za 500 dinara. Na pumpi bio poslednji put u Julu jer sam morao da idem na put van grada.

Bane...

pre 3 godine

Prevozno sredstvo će sigurno biti skuplje čime god da se voziš od goriva ili struje. Da li kroz takse ili na neki x način na čupriji; sve će proizvođaći dobro naštelovati a država uči u finese. Suština će biti nikada puno uložiti u auto. Tu si od starta na gubitku sa ogromnim padom vrednosti. I sa budućim subvencijama koje bude davala država treba sve to dobro preračunati. Vozilo i ako je neophodan za svaku porodicu će postati luksuz, na granici ekonomske isplativosti kada sve poplačaš tako da ti ništa ostane u džepu da si primoran samo za auto da radiš. Veliko će biti pitanje ekonomske eksplativosti a niko jasno ne može da bude siguran 100% koliko će se neki zakoni menjati i gde potrošač se može finansijski provuči. Sem lekova, hrane, mesto za stanovanja, biti bez duga j kredita sve ostalo će biti luksuz. Imate javni prevoz, i kao što kažu Holanđani za bicikli nema lošeg vremena nego loše opreme i iću korak dalje od njih; običan bicikli gde ćeš moći kao opciju staviti u gradski prevoz po potrebi ali i u treba biti oprezan da ne bude cena transportovanje bicikla u javni prevoz preskup što me ne bi začudio kada bi se popularizovao. Ostaju pedale bez struje na bicikli, pešaćenje i javni prevoz ako mislite da sačuvate neki dinar za popravku veš mašine ili neka sitna zadovoljstva koji čini život ispunjenijim. Ako uđete u zamku zaduživanja zbog bilo čega, bićete robovi tih sprava celog života. Dok svaki posao je danas neizvestan i ne znamo hoćemo li ga izgubiti već za koju godinu a tapija na stan ili kuću da možemo izgubiti sve i ostati na ulici preko noći i da nemamo elementarne uslove za preživljavanje. Treba dobro razmisliti o svemu jer nas očekuju neizvesna vremena gde si situacija samo za tri godine se može drastično promeniti samo na gore da sa ove instance mnogi nismo ni svesni koliko daleko može sve da dogura...

Posmatrac

pre 3 godine

@Halo Bing
Ima jos bolje - termoelektrana emituje mnogo gasova, kao recimo 10 miliona automobila. Ali na jendom mestu. Mozemo staviti i odrzavati filtere, pa koliko kosta kosta.
Ali stavi ti i odrzavaj filtere na 10 miliona automobila.

Po meni je to glavni argument struje protiv goriva - zagadjenje se moze lokalizovati i sigurnije resavati. Bilo koje, od prozivodnje struje, bateija, litijuma, sve je lokalizovano, nije distribuirano.

infinite loop

pre 3 godine

U roku od 3 godine svet pocinje prelaz na besplatnu el. energiju vakuuma. Nauka vas je lagala, perpetuum mobile postoji. Umesan sam u to, zapamtite moju najavu. Naftna ekonomija ce bankrotirati, naftne drzave idu na prosjacki stap. Obican covek ce dobiti slobodu.
(all seeing eye, 28. septembar 2020 17:40)

Jeste, a Deda Mraz će da raznosi elektronsku poštu.

racunica

pre 3 godine

To su velike gluposti. Tesla Model 3 sa baterijama 75 KW ide oko 500 kilometara.

To znaci da cak ako struja bude 10 euro centi na jedan KWh onda se predje 500 kilometara sa samo 5 evra ili JEDAN evro na 100 kilometara sto je DALEKO jeftinije cak i ako stvarno taj Golf trosi 4.8 litara dizela na 100 kilometara.

O zastiti zivotne sredine da ne pricamo jer cak ako struja se proizvodi od fosilnih goriva ima mnogo manje CO2 jer termoelektrane imaju efikasnost od preko 40% dok vozila samo 20% ato znaci da za istu energiju vozila stvaraju mnogo vise CO2.

Strujom od nuklearnih elektrana, hidrocentrala ili od obnovljivih izvora imamo jos visezastitu zivotne sredine.

I jos nesto oko baterija. Cak i ako se pune samo 1000 puta (mogu mnogo vise) onda mamo oko pola miliona kilometara sto znaci da uopste ne morajju da se menjaju. Nove baterije icice cak preko milion kilometara.

Nije prvi put da nemci pokusavaju da stvaraju zabunu oko vozila jer znaju da njihova industrija bice jako ostecena elektricnim vozilima.

rani

pre 3 godine

Kod nas je 1kW oko 5din.
Znači kod nas 100km ako se puni kod kuće ne bi koštalo ni 0,8€.
(Gagi, 28. septembar 2020 18:27)

Tesko da to bas tako ide! Ako svakodnevno punis auto, sigurno ces u nekom momentu preci u crvenu zonu, a to onda vise i nije bas tako jeftino. Nije kao u Nemackoj, ali nije ni zanemarljivo. Jeste da Nemci zele da sto vise para zarade na dizelima, kako na samim vozilima, tako i na delovima, ali ima neke istine u tome, da EV i nisu bas tako jeftina za voznju!

Mikica

pre 3 godine

WV Golf 2 dizel može da radi i na zejtin, može čak i na iskorišćeni zejtin iz tiganja ili friteze. Izduvni gasovi mu tada čak lepo i mirišu a zejtin jeftiniji od dizela.

Rocco

pre 3 godine

@Шумдинац, струја у NRW кошта колико си и рекао тј. 0,31Еур/киловат. Ако се обавежеш унапред нпр 2год буде 15% јефтиније...+ дају и бонус (100-200еур) кад мењаш провајдера (има их сигурно 50+)...све у свему 4 пута скупље него у СРБ.

grubijan

pre 3 godine

4,8 litara na 100 kilometara sa dizelom od 150ks ne može da postigne ni ona nemačka baba sa kraćom nogom (pogotovo po gradu)
(M., 28. septembar 2020 13:11)

Današnji dizel od 150ks je u rangu nekadašnjeg dizela od 60ks.
4.8 litara na 100 km je realna potrošnja za novije motore

grubijan

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.
(Kojo, 28. septembar 2020 17:38)

Amerikanci su ispred nemaca samo u otimanju resursa i okupaciji država koje te resurse imaju. I naravno, po zločinima su ispred nemaca.

Zoran s.

pre 3 godine

Glupost!
Cenu predjenog kilometra određuju tri stavke.
1 potrošnja/100km 2 cena održavanja vozila 3 gubitak vrednosti vozila od momenta kupovine do prodaje.
Elektro motor -asinhroni- osim lezajeva nema habajucih delova.
Dakle nema : ventili, vodjice, klopovi ,karike, ulja, servisi mali i veliki, plivajuci zamajci,zupcasti, klinasti kaisevi,ovakvi onakvi...vodene pumpe ,buljuk senzora,izduvna grana,lonac prednji ,zadnji.. itd itd
Zamislite zivot bez svih tih sranja... raj na zemlji.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi ne shvataju da ce punjenje ovih auta biti moguce jedino uz akcizu, opet ce voznja kostati isto ili cak i vise, pogledajte cene punjenja na brzim punjackim stanicama, kuci da bi se napunio treba oko 12 sati za realnih 250- 300 km gradse voznje, zimi i jos krace, a na kraju, Baterije???? Baterija je najgluplji izvor pokretacke energije ikada, prvo jako smo limitirani sa tim resursom, proizvodnja baterija i eksploaticija je 20 puta stetnija od proizvodnje Dizela, Koristi se struja za punjenje, optereti ce Distribuciju struje maksimalno, a i proizvodnja struje je takodje stetna po okolinu, mora se smisliti neki drugi pokretacki pogon umesto fosilnih goriva, baterije su samo trenutni bum, ali nikako dugorocno resenje!!!

Papillon

pre 3 godine

@grubijan, 28. septembar 2020 19:36
Možda po ravnom skroz, bez gužvi semafora, ičega. 70 na sat
Po Beogradu, sa brda ns brdo u koloni, 30% veća potrošnja nego ns NBG.

Halo Bing

pre 3 godine

Ovde ljubitelji nafte stalno potenciraju kako je proizvodnja struje(recimo na ugalj) prljava ali zaboravljaju da dizel pre nego što izađe kroz auspuh, treba da se negde u vidu sirove nafte izvadi, zatim transportuje, u rafinerijama preradi, pa opet transportuje do pumpi. Zagađivanje na više nivoa.

grubijan

pre 3 godine

Japanci (Toyota) i Njemci (VW) su naucili kako se prave kola od Forda, Njemci pre rata, neposredno, a Japanci neposredno posle. Sad ce Musk da ih uci kako se prave elektricna uz odredjenu cenu ili uslugu naravno.
(EZeljko, 28. septembar 2020 18:23).

Toyota je traktor a Ford... Samo redneci voze forda u americi

kole

pre 3 godine

@Gagi
Kilovat je 5 din ako ostanes u zelenoj zoni, ali ako celog meseca budes povlacio veliku kolicinu energije iz kucne mreze, uci ces u crvenu zonu gde je KW preko 20 din i onda ces razumeti ovu ADACovu racunicu. Problem je i veoma visoka cena samog el. automobila, jer za neki bezlicni autic hec bek klase moze da se kupi ozbiljna limuzina, iako je el.auto veoma prosta masina. Karoserija, baterije i elektro motor iz ves masine. Dok eventualno isplatis tu razliku u ceni, moraces da predjes 300.000km, a onda ce doci veoma skupi kvarovi, kao i zamena baterija koja ce prevazici cenu tog polovnog auta. I dalje tvrdim da je buducnost u kombinaciji malog motora do 350ccm koji ce kad zatreba da zavrti generator i puni baterije. Tako bi se se potrosnja svela na 2 do 3 litra na 100km sto bi mogle da izdrze naftne zalihe, a i ekologija.

EZeljko

pre 3 godine

Cena struje u Njemackoj 0.3E/KWh? Proverite vi to, to je skupje jedno 3X nego li najskuplja tarifa u CAD. Golf TDI nema sanse da trosi 4.8L po gradu gde se vozi najcesce cak i ako je cena 0.3E/KWh nema sanse. Cena u CAD da punis kod kuce je $27.52 za mesec da ne izlazis iz kola i da punis jednom nedeljno 80KWh. Ja sam na gorivo za Corollu trosio mesecno oko $144.00 a za elektricni max $30-$35 recimo. Sad za Hybrid trosim oko $92 mesecno. Gde je CAD naspram EUR-a? Ma cisto lupetanje. Njemci ce da plate cenu kad ih Kina, Koreja i USA pregaze ko plitak potok. Japanci (Toyota) i Njemci (VW) su naucili kako se prave kola od Forda, Njemci pre rata, neposredno, a Japanci neposredno posle. Sad ce Musk da ih uci kako se prave elektricna uz odredjenu cenu ili uslugu naravno.

edi

pre 3 godine

Jedini razlog zbog kojega su amerikanci navalili na e automobile je taj sto su izgubili trku u automobilskoj industriji. Ovo im je novi pocetak i prvi su za sada u tome. Zato su i pokrenuli ovoliku markentisku masineriju protiv sus motora a za e motore.

miki

pre 3 godine

Ja auto bez motora sa unugrašnjim sagorevanjem neću kupiti. Možda za 20 godina kad ih ograniče ili izbace iz upotrebe. Gde bre da tražim punjač sa troje male dece u kolima? Ne pada mi na pamet! O ekologiji je iluzorno pričati nije toliko veća šteta od sus motora nego što se to pokušava nama predstaviti..

pozdrav

pre 3 godine

Baš me briga sto je jeftinije na dizel, nego gledajući i ekologiju je dizel ispred e. Automobila. Raspitajte se koliko baterije opterećuju ekologiju...

tomy bgd

pre 3 godine

1. kada bi se jos uzela cena elektricnog golfa i dizela ....trebalo bi manje vise 247 godina da se elektricni isplati ako bi se uopste iaplatio
2. zagadjenje elektricnog golfa kada se uzme u obzir proizvodnja baterija , reciklaza istih i proizvodnja struje na termoelektrane ( u nemackoj manje ali u drugim drzavama dosta ) i nije bas mnogo manja ....jedina korist je da ne ispusta zagadjenje tamo gde se vozi ( uglavnom u gradovima )

rani

pre 3 godine

Da rezimiramo, u Nemackoj se nikako ne isplati voziti na struju, jer je skupa, kao kod nas dizel! Dakle, Srbi bi trebali da voze na struju, samo jos da vidimo, kako do toga da dodjemo, jer mi smo navikli na vozila iz Nemacke, sa predjenih 180 hiljada km, a toga nece biti, ako Nemci kupuju dizele!? Da mi predjemo na metan, dok se to ne razmrsi? Meni to dobro ide, turbo motor, ide super, a jeftino da jeftinije ne moze biti!

simica

pre 3 godine

ANALiticar, jesi u pravu kad kazes da se za proizvodnju struje takodje zagadjuje zivotna sredina jer se dim ispusta ne kroz aspuh nego kroz dimnjak ali si zaboravio da je time u gradovima vazduh mnogo cistiji jer se elektrane nalaze van gradova a ljudi zive u gradovima.

NekoDrugi

pre 3 godine

4,8 litara na 100 kilometara sa dizelom od 150ks ne može da postigne ni ona nemačka baba sa kraćom nogom (pogotovo po gradu)
(M., 28. septembar 2020 13:11)

Itekako može ako je auto dizel električni hibrid. Proguglajte malo Peugeot 3008 Hybrid4

Kojo

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.

all seeing eye

pre 3 godine

U roku od 3 godine svet pocinje prelaz na besplatnu el. energiju vakuuma. Nauka vas je lagala, perpetuum mobile postoji. Umesan sam u to, zapamtite moju najavu. Naftna ekonomija ce bankrotirati, naftne drzave idu na prosjacki stap. Obican covek ce dobiti slobodu.

mi-mi

pre 3 godine

Шта могу Немци друго да тврде ако се погледа које ауто-гиганте они имају?
Они покушавају нешто да спасу што је већ осуђено на пропаст.Као што су кад се ауто појавио неки тврдили да коње (кочије)не може да замени ништа и да је то само пролазна ствар.
Живи били па писали!

MiM

pre 3 godine

Nafte navondno nestaje vec 50 godina iako se potrosnja u tom periodu upetostrucila, ali nikako da nestane. Stare busotine, koje su navodno presusile ponovo se pune. Pitanje je da li naftu proizvodi sama planeta Zemlja, a ne neki fosilni ostaci dinosaurusa.
(Jovan, 28. septembar 2020 13:51)

Dokazane rezerve nafte su u padu iako se nalaze nova nalazišta. Cena eksploataciji nafte je sve više. Nafte nikada neće nestati, ali će posle nekog vremena postati skupa u odnosu na alternativa goriva. Takođe, to je nebitno, gušimo se po gradovima, bilo bi lepo da se rešimo toga.

Mika

pre 3 godine

@dr
Većina kompanija ima legalan Windows. Nema šanse da se ozbiljna profitabilna kompanija sa tim igra.
Hteo sam da kažem da jedno vreme niko ništa plaćao nije a da sad sve više smo prinuđeni da plaćamo tako da je bilo samo potrebno da se narod "navuče" a to su postigli ubacivanjem nelegalne kopije. Da samo znate kako je to lako pratiti.
Poenta je da nije win bio besplatan ali da je odmah bio kontrolisan on ne bi ni bio popularan. Kao i sav ostali software.
Tako je sa el. automobilima. Kad bi korisnici odmah bili suočeni sa svim troškovima pa niko ga ne bi kupovao.
Takođe se vodi neka fama da je to uređaj koji se ne kvari. Itekako se kvari pami asinhroni motor može da pregori. Pun je elektronike.
Kod konvencialnog automobila kvarovi mehanike su prosti i lako, jeftino ispravljivi. Elektronika je problem. A kod elektronskog auta će to biti i izraženije. Kad opadne masovnošću kvalitet ugrađene elektronike...

trtemrtet

pre 3 godine

Tesla je najskuplje auto za odrzavati sto nema nikakvog smisla jer auto nema puno pokretnih delova kao auto na benzin.
Ali kompanija guli na software cijenama.

Milan

pre 3 godine

Hvala Bogu da se pojavilo ozbiljnije poređenje a kad su nemci u pitanju onda je to najbliže realnosti. Euforija za elektičnim vozilima je očigledno daleko od stvarnosti pogotovu kada bi sva vozila prešla na struju. Nisam siguran da bi i pet Obrenovca bili dovoljni za Srbiju, a o "čistoj" struji i da ne govorimo.

eGolf

pre 3 godine

eGolf 2020 Model.
Od Juna do sada 1500km za oko 17€.
Ali, svakog vikenda se puni solarno.
Cene struje na punjačima su zaista velike:
EnBw i ADAC - 39ct/KW
Ionity i do 89c/KW
Kućna struja je 27c/KW

Ipak, uštedelo bi se kad se uporedi sa dizelom jedno 15-20% ako ne više.
Kod mene lično je ušteda oko 95%...

mio

pre 3 godine

Ako ga punite na solarne ploce tek onda je preskupo, i solarne ploce treba platiti ,vjek trajanja ogranicen a trebace vam vjecnost da napunite auto...

Kojo

pre 3 godine

Ekonomisto, kako auto može da otplati sam sebe tako što ti uštediš 1000 eur na razlici goriva u dve države? Ma šta da ti objašnjavam ustvari...

(x, 28. septembar 2020 14:20)

Pa auto je kupio na pijaci za par hiljada evra...

Вук Караџић

pre 3 godine

ово је најобичнији идиотизам. цене струје и дизела флуктуирају. осим тога постоје скупа и јефтина струја и у Немачкој. ако на кров куће ставиш соларне панеле, који се сами отплате за пар година, судија постаје потпуно бесплатна. уз све то, одржавање електричног аутомобила је драматично једноставније, и самим тим јефтиније. лепо плаћено "истраживање".

Bavaria

pre 3 godine

@Gastarbajter
Ako izumemo sto si nepismen (100% si toliko godina tamo da si zaboravio pravopis ili si isao u Nemacku skolu zar ne? :))))) ). Nisam rekao da trazim besplatne punjace, imam ih na poslu gde radim. Odem do kancelarije i za 4 sata puna baterije.
A jasno mi je zasto ces ti uvek samo sanjati o el vozilima....

Bojan

pre 3 godine

Kada smo vec kod troskova i potrosnje, potrazite na netu ADAC Autokostenübersicht PDF. Tu imate izracunate ukupne operativne troskove po km za prvih pet godina, sa 15k km godisnje, ukljucujuci poreze, odrzaanje, osigaranja, i cijenu goriva u Njemackoj itd.

Nissan Leaf 40kwh eksploatacija kosta 53,8 €c/km.
Nissan Qashqai 1.3 visia 49 €c/km.

Za volkswagen: Golf GTE dsg kosta 53 €c/km. e-golf 45,8.
Golf 1.0 tredline 46 €c, golf 1.5 comfortline 50€c, golf 1.6tdi trendline 48,2€c/km.

Dakle, kao sto vidimo iz empirijskih podataka, eksploatacija elektroauta u praksi kosta otprilike u rangu motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Nasuprot misljenju mnogih Srba, dizelasi nisu znacajnije jeftiniji od benzinaca za eksploataciju.

Joca

pre 3 godine

Vuk dlaku menja...
Volfsburg (!) je samo promenio način na koji plasira iste laži. Malo mudrije i manje bahato nego pre, ali isto. To su sad vukovi umislili da su lisice. Niko im više ništa ne veruje, a pametni nisu ni pre.

Jtd

pre 3 godine

Tamo gde ja idem po Beogradu slobodno dodajte još 50% na tu potrošnju. Kakva kombinovana potrošnja??? Smešno. I po autoputu 'ladno troši nešto više.

drvobradi

pre 3 godine

Ja prestao da citam vest kod podatka da je litar dizela u Nemackoj ~128din. Meni kod elektricnih automobila smeta samo to sto bi mi bilo uzasno komplikovano svakodnevno koristiti vozilo. Ako neko ima garazno mesto i uticnicu, onda je super, ako zivi kao 80% Srba onda to postaje problem. Verovatno ni sledece vozilo mi nece biti elektricno vec hibrid.

ANALiticar

pre 3 godine

Ne postoji ekoloski proizvod, pa ni automobil. 90% delova dizelasa i el auta su isti, troseni su neki prirodni resursi da se naprave. Koji resursi se trose za proizvodnju tih super baterija? I na kraju, koja je svrha puniti auto strujom koja je 100% proizvedena u elektranama na ugalj? Dim nije izasao kroz auspuh nego kroz dimnjak elektrane? Ljudi gledaju iz svog ugla, kao potrosac, a taj auto nije pao sa marsa, negde je od necega proizveden, i nece da nestane kad ga vise ne koristimo. Ceo taj proces je vazan za zagadjivacki zivot jednog auta, a ne samo koje gorivo sipamo. Po meni, razlike su trenutno minimalne. Kad naprave el auto od 90% recikliranog materijala, koji se krece energijom dobijenom iz obnovljivih izvora ( sopstveni solarni pogon isl) onda mozemo reci da je taj auto eko prihvatljiv. Sve ostalo je sminka...

x

pre 3 godine

Prelazim u proseku 35 - 40 000 km godišnje i samo na razlici u ceni goriva godišnje ušparam preko 1000 eura i kada na to dodam ovako malu potrošnju auto je za 5 godina sam sebe otplatio.
(Gojko 12, 28. septembar 2020 13:06)

Ekonomisto, kako auto može da otplati sam sebe tako što ti uštediš 1000 eur na razlici goriva u dve države? Ma šta da ti objašnjavam ustvari...

dr

pre 3 godine

Ovo su merili "strucnjaci" koji su stelovali izduvne gasove... Najisplativije resenje je hibrid, benzin na otvorenom putu, struja u gradu! E sad, da usi otpadaju od cene (kod nas) to je vec druga prica...

Miloš

pre 3 godine

Evo dokaza koliko je ljudima napunjena glava o "spasavanju planete" umesto o spasavanju pluća ljudi. Pogledajte delove ovih komentara:

Dizel izbacuje svašta sagorevanjem ali to se nekako i sredi u prirodi.
(Mika, 28. septembar 2020 11:49)

Ako je nešto sada kao "jeftinije" to je samo nasilno boljševički nametnuto svima, da to plaćaju svi jer "spasavaju planetu" koju ovako ne da ne spasavaju nego još gore.
(Helios, 28. septembar 2020 11:58)

Potpuno promašena poenta, po ljude ne može nikako biti lošija vožnja vozila koja ne ispuštaju nikakvo zagađenje prilikom eksploatacije! Ne radi se o CO2, to je gas koji uopšte nije opasan po čoveka, nego o drugim jedinjenjima koja izlaze iz auspuha, kao što je NOx, koji je izuzetno opasan po zdravlje ljudi koji udišu to. To nema nikakve veze sa planetom, naravno da će planeta lako da se oporavi od svega. Kad EV prolaze ulicom i stojiš na semaforu, ne udišeš opasne gasove, kao kad prolaze dizeli... I tu je kraj svake priče.

dr

pre 3 godine

@Mika Windows nikad nije bio besplatan (bar od 95ice na ovamo). Da ga plscamo u Srbiji bas i nije istina... 3-5% kucnih korisnika i max 20% poslovnih! (cak ni vecina IT kompanija nema legalan softver na svim masinama)

ica luben

pre 3 godine

A ako ga punite na solarne ploče?
(PR, 28. septembar 2020 14:27)

Izracunaj koliko struje moze da prozivode solarna ploca za svoj zivotni vek. Pa je onda cena te struje jednaka ceni solarne ploce i to podeli sa predjenim kilometrima i dobijes cenu "goriva".

mikin

pre 3 godine

Divna analiza i vrlo pouzdan izvor. Ako ovome dodamo da proizvodnja jednog elektricnog automobila dvostruko vise zagadi covekovu sredinu nego proizvodnja automobila na klasicna goriva i da kupac mora da izdvoji duplo vise novca za kupovinu (i pored svih drzavnih potpora), neuporedivo manju autonomiju onda postaje jasno koliko su elektricni automobili realno buducnost u poredjenju sa klasicnim.

Toronto

pre 3 godine

Eh, ovi Nemci, ko ih ne zna.... Prvo, malo sutra golf kombinovano troši 4,8 l. Drugo, reklamiraju ID4 da ima autonomiju 500km sa baterijom od 75kwh, a zaboravili da im nov Audi etron sa baterijom od 95 kwh predje 350km. Treće, svim silama pokušavaju da uspore izgradnju Tesline fabrike u Nemačkoj. Istina je da imaju velikih problema sa EV, pre svega menadžment baterije im je krš i očigledno to ne znaju da srede. Oduvaće ih Tesla kada počne proizvodnja u Nemačkoj. A još Koreanci kada ozbiljno krenu sa EV.

Гиле

pre 3 godine

Samo u Njemačkoj i u Bosni važi ta logika da je dizel neprevaziđen...., u normalnim zemljama dizel vozila nema ni u prodaji!
(KarolasRex, 28. septembar 2020 12:51)
Потпуно си у праву сада сви произвођачи праве кола за ненормалне земље. Ето рецимо Голф ће убудуће само за Босну, Србију да праве, а вероватно посебан модел за Црну Гору.

koronarius

pre 3 godine

Licno ne volim dizele i vozim na benzin, ali kao sto rece neko pametan - dizeli ce nestati u Evropi kada nabavna cena nafte bude 50% niza nego sto je danas, na duze staze naravno a ne privremeno kao sada zbog korone. To znaci nikada. Lako je Amerima i Azijatima da voze na benzin kada imaju jeftinu naftu.

Džoni

pre 3 godine

@Necko - U Nemačkoj (a i svakoj drugoj evropskoj zemlji) ne postoje subvencije za fosilna goriva. Samo je pitanje koliko država ubira novca od poreza i akciza za njih. U Srbiji npr su porezi i akcize preko 60 eurocenti po litru tako da su fosilna goriva jedna od najboljih "punjača" budžeta.
Subvencije zaista postoje, ali one se daju za kupovinu električnih vozila kroz vraćanje države kupcu električnog vozila deo prodajne cene tako da svaki poreski obveznik plaća kupcu električnog vozila. U Srbiji je npr ta subvencija 2500 eura, ali je u nekim državama mnogo veća. Takođe se daju drugi benefiti vozačima električnih automobila kroz besplatne registracije, besplatni parking ili besplatno punjenje strujom.
Kada se uzme u obzir zagađenje proizvedeno proizvodnjom baterije, kao i zagađenje stvoreno proizvodnjom struje (a posebno u Srbiji gde se 80% električne energije proizvodi u termoelektranama koji su najveći zagađivači u Evropi) postavlja se logično pitanje - Da li treba subvencionisati i promovisati električne automobile ili bi se mnogo bolji efekat po državu i životnu sredinu dobio stimulacijom sistema masovnog prevoza i ekološki efikasnijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem?

Pa jeste jeftinije u državama koje subvencionišu cenu nafte. U Nemačkoj je dizel jeftiniji od bezolovnog.
(Necko, 28. septembar 2020 09:31)

Gojko 12

pre 3 godine

(ne pišem marku i model da ne bude da se hvalim)

Dizel 1.6
2013 godište
kilometraža 250 000 km

Za 40 eura u Bosni
( živim 30km od granice )
napunim pun rezervoar sa kojim mešovito grad magistrala u proseku pređem oko
1000 km,zimi 900 - 950 km.

Trenutno me 100 km košta 4 eura a bilo je perioda da kada je gorivo bilo još jeftinije pa me je 100 km koštalo manje od 3,5 eura.

Prelazim u proseku 35 - 40 000 km godišnje i samo na razlici u ceni goriva godišnje ušparam preko 1000 eura i kada na to dodam ovako malu potrošnju auto je za 5 godina sam sebe otplatio.

Jovan

pre 3 godine

@Ne radi se o jeftinijem nego o ekološkom gorivu. Nafte će nestati kad tad, tako da nije važno da li je jeftinije, nego da li je održivo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 28. septembar 2020 09:43)

Nafte navondno nestaje vec 50 godina iako se potrosnja u tom periodu upetostrucila, ali nikako da nestane. Stare busotine, koje su navodno presusile ponovo se pune. Pitanje je da li naftu proizvodi sama planeta Zemlja, a ne neki fosilni ostaci dinosaurusa.

teri

pre 3 godine

Jeftinije? Pa kad desetine hiljada ljudi oboli od karcinoma zbog udisanja izduvnih gasova, pitajte tada njih jel misle da je dizel jeftiniji od struje?
I ugalj je najjeftiniji za proizvodnju struje i grejanje, pa ne vidim da se Nemci trude da nam to objasne!
(bigserb, 28. septembar 2020 09:34)

druze , ne gledas celu sliku.
Da bi se proizvelo 17kW struje Termoelektrana ce zagaditi vazduh kao 2 Golfa Dizela. Jos gore ako je Nuklearna elektrana, tad ce se proizvesti i nuklearni otpad koji ima period razlaganja 2500+ godina, ili ultra losa situacija (Cernobil, Fukusima) gde ce ljudi dobijati rakove zbog posledica narednih 2000 godina od direktnih posledica , a od prenosa gena s kolena na koleno ... oko 100.000 godina,
nasuprot fosilnim gorivim, ovde ce kao direktna posledica El.automobila umrijeti 2-3x vise ljudi a oko 10x vise alergija i popratnih hronicnih bolesti a indirektno... ....

leptehebo

pre 3 godine

Za pocetak I kraj:

"na osnovu prosečne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara)" je moguca u leru, na nizbrdici ili u koloni (zavetrini) na autoputu pri konstantnoj brzini. U Srbistanu taj podatak potpada pod legendu.

I onda ide nesto ovako...

"e-Golf sa 136 KS, u proseku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km"

Dakle, kataloska potrosnja dizela naspram realne potrosnje struje...

E, moj ADAC...

Mikica

pre 3 godine

Ove što kukaju na euro3 dizele, samo da imformišem da je nekada davno na putevima bilo puno automobila sa dvotaktnim motorima koji su trošili mešavinu benzina (obogaćenog olovom) i ulja (ne sagorivog) za dvotaktne motore.
E to se zove zagađenje, i još smo živi i zdravi.

Sendvič

pre 3 godine

Jel sam ja dobro procitao, cena dizela je 1,086 € , odnosno oko 123 din/litar.
Ono kad se vise isprsis od bogatog svabe
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dmristpl, 28. septembar 2020 11:31) # Link komentara

A njima je u ceni goriva i putarina...pa ti vidi koliko je nama dobro!

max

pre 3 godine

Da je tako kao što kažu, ne bi taksi vozilima bilo duplo jeftinije, ako ne i 3x jeftinije da voze hibride od dizela...
(Don, 28. septembar 2020 10:44)

Kad izguglaš razliku izmedju elektricnih i hibridnih vozila, vrati se u komentatore.

Rynchinoi

pre 3 godine

@Sumadinac: Ja konkretno plaćam 0.28€/KWh. Od sledeće godine će biti 0.32€/KWh.
Ovde u domaćinstvima na struju radi samo svetlo, TV, komp, frižider i eventualno šporet. Sve ostalo je na gas. Za 1 godinu oko 3900KWh struje i 10900KWh gasa
I da se nadovezao na tekst: Vozio sam i ja Zafiru dizel i napravio potrošnju od 2.4l/100km i to je bio test u pitanju sa visim stepenom prenosa, bez kočenja i sa konstantnim brzinom do 30km/h. Golf nema šanse da troši ispod 5,9l dizela u situaciju za koju se koristi. Moja Astra 1.7 ima kombinovanu od 5.9L na 60000km i to vozim poprilično lagano. A znajući koliko Nemci ne znaju da voze ovaj golf ne ide ispod 7L u kombinovanoj.
Kao i uvek tu je ADAC da maže oči i pravi ljude budalama

Mikica

pre 3 godine

Ovde nuje uzeto u obzir da je prava cena goriva na pumpi samo 35% od one koja se plaća. Ostalih 65% je akciza koju država uzima sebi. Kada bi se stvari realno i ekonomski sagledale do kraja, zaključak bi bio da su elektro auti višestruko ne isplativi. Čak je i ekološka teza vrlo upitna i diskutabilna.

više štete nego koristi

pre 3 godine

Primetan je porast ekološki osvešćenih komentatora. Porast je toliki da je došlo i do porasta smeća po izletištima širom Srbije. Primetan je i porast stručnjaka iz Srbije za automobile. Nezvanično sam čuo da u ADAC-u strepe od tolike navale konkurencije. Primetan je i porast onih koji pojma nemaju o tome kako se dolazi do litijuma neophodnog za baterije.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Počelo je,počelo...Već poodavno propagiram stav da Nemci neće dozvoliti da im "Zlatnu koku"( dizel) ubiju eko-propisi i električna auta! Naftni lobi takodje ima vitalni interes u tome.Dizel ostaje u formi Euro 6 i Euro 7 (Bosch već radi na tome) još minimum 15-tak god. Iz Nemačke perspektive,lakše je promeniti zakone( oni to mogu ) nego imati milione nezaposlenih i potencijalnog čiku sa brčićima na kraju krize !

Ulatec

pre 3 godine

Jedan od razloga sto sam pobegao iz Evrope i pogotovo velikih Evropskih gradova u Juznu Ameriku jos 90-tih ( Karibe na moru) su dizel ispusenja.

Ne mozete da zamislite koliko se oseti cadj i ogavno zagadjenje kad zivis godima u cistoj sredini pa moras da doletis i spustis se u zagadjen Evropski grad ( ukljucujuci BG).

Ti sto promovisu Dizel kao "jeftiniji" i "pametniji" energetski izvor dabogda da sisali te izduvne cevi dok ne pocrkaju.

Necko

pre 3 godine

Sada može da se komentariše šta je jeftinije, jer negde može i za dž da se napuni električno vozilo, pa subvencije, pa se ogrebete u firmi za utikač itd. Međutim, za par godina, 100% sam siguran da će polako početi da ukidaju subvencije na električne automobile, da neće biti više džabe punjača, a zbog povećane potražnje za električnom energijom, cena kWh će skočiti i onda će vožnja automobila biti skuplja nego ikada PLUS kućni računi za struju će biti mnogostruko uvećani.
Dalje, vek trajanja električnog automobila je mnogo kraći. Trenutne baterije su skupe za zamenu, a neka bolja tehnologija (jeftinija i dugotrajnija) o tome možemo samo da sanjamo, jer te "nove" baterije ne bi donosile odgovarajući profit.
Ideja električnog autamobila je fenomenalna stvar, ali megalomanska žeđ za profitom celu stvar okreće naglavačke

The Who

pre 3 godine

Cemu ti tekstovi.Ovo je Srbija.Ovde tandrcu raspali automobili i kamioni.I kada dodje juli iduce god.i zabrana euro 3 drzava ce to produziti za god.dve zato sto idu izbori i da se dodvoravaju glasacima.

herr Žika Pavlović

pre 3 godine

Jel sam ja dobro procitao, cena dizela je 1,086 € , odnosno oko 123 din/litar.
Ono kad se vise isprsis od bogatog svabe
(dmristpl, 28. septembar 2020 11:31)
Ne druže nisi dobro procitao cena je ispod evra tacnije u subotu sam tankovao za 0.989 eura po litri u Minchenu.

Djiki

pre 3 godine

1000 km jedno punjenje i to brzo punjenje za 10-15 min, to ce biti poslednja rec tehnike i jedino to priznajem i verujem u to.Nadam se da ce ih biti svuda tih adapter stanica za punjenje od domacinstva pa duz magistralnih i autoputeva. Za 5 do 10 godina najkasnije. ?

Alcale

pre 3 godine

Svi pricaju o ekoloskoj prednosti a zaboravljaju da je osnova svake drzave elektricna energija dobijena od termo i nuklearnih elektrana na koje se isto tako zale!

Суперхик

pre 3 godine

Немци и Кинези (још) живе од старе и општеприхваћене технологије док би Амери , део Европе и Кине прогурали нову иако (искрено) није баш савршена ! Прелазних облика ова два екстрема - колико волиш !

Straight Outta München

pre 3 godine

Za mene je vest cena dizela u Nemackoj koja je niza nego u Srbiji. Samo napredno.
(Srdjan, 28. septembar 2020 12:23

Za vreme korone sam na jednoj pumpi sipao dizel za 0.89e... Dobar osecaj. Onda dodjes u Srbiju a cena 150 din. Zastoooo??

Stanko

pre 3 godine

Živim 36 godina u Nemačkoj. Poznajem Nemce u dušu, kao i njihovu poslovnu politiku. Kad bi vi samo znali koliko Nemci lažu, manipulišu, farbaju i friziraju... Ali ima vremena, saznaćete, sve ih je više u Srbiji

svrba

pre 3 godine

Dok se baterija ne napuni vremenski kao rezervoar gorivom i prođem 1000 km sa jednim punjenjem ne priznajem auta na baterije i tačka!!!! A vi pričajte šta hoćete.... i diskutujte do sutra!!!!!!!

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

drugim recima nemacka auto industrija jos nije spremna da ozbiljno proizvodi elektricne automobile ... iako stoje sve primedbe od proizvodnje baterija do proizvodnje struje

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Imam Bmw 1 od 150ks, potrosnju od 4.8l/100 km mogu ostvariti jedino ako vozim ravnom magistralom, bez preticanja i bez promjene brzine.. Tada mogu ici i ispod 4l. Realna potrosnja po gradu ide od 7.5-9.5l.. Mozda Gnojf moze trositi manje, al 4.8 u komb. voznji nema sanse.
Elektro je druga prica i sigurno da je stavka cijene pogonskog goriva debelo na strani elektro auta

Toni

pre 3 godine

Ha ha. Kod nas, cak i da je cena kilovata u crvenoj zoni, cena za 17kW je 17x18 - 306 dinara.

Ako punimo nocu (crvena zona): 17x5 - 85 dinara.
Zelena zona: 17x1.5 - 25.5 dinara
(Milko, 28. septembar 2020 09:45)

Struja je u Srbiji socijalna kategorija.
Kod nas je struja bagatelna.

Pulsar

pre 3 godine

"O objektivnosti, istinitosti i motivima za ovu studiju može se naširoko diskutovati
(Persona, 28. septembar 2020 10:50)"

Isto možemo da kažemo i za tvoj komentar, čisto nagađanje i iznošenje svopstvenog mišljenja, a ne podaci od neke ozbiljne studije.

Mika

pre 3 godine

Samo kratak osvrt na zagađenje. Dizel izbacuje svašta sagorevanjem ali to se nekako i sredi u prirodi. Sa druge strane su baterije za koje nema ama baš nikakvog rešenja. Recikliranje nije moguće niti se radi u toj meri. Zapadnjaci recikliraju tako što "uvale" Indijcima, Kinezima... pa onda oni šta mogu da recikliraju a ostalo bacaju ili založe.
U slučaju da se zapali elektro automobil (što će biti sve više slučaj) ode priča o smanjenoj emisliji štetnih gasova u vetar.
Za one koji misle da postoji "besplatno" punjenje el. energijom to je slučaj dok ne navuku ljude na el. automobile. Treba da izgleda da je baš tvoja odluka da pređeš na električni auto. Tako je recimo bilo i sa Windows OS. Sve je bilo "besplatno" a sad plaćaš pa nisi ni siguran koliko.
Za sad su el. automobili samo način da se ostvari veći profit i ništa drugo.

Pa

pre 3 godine

(Persona, 28. septembar 2020 10:50)
Ne, ova studija i njeni motivi su tema. Ona je navedena u tekstu a ne neka druga i nije joj suprotstavljena neka koja ima drugačije zaključke i od njenih i od vaših u komentaru. A nije da ih nema, to je kao da kažete da nije isplativo još uvek smanjivati efekte staklene bašte, možda jednog dana. Uzima se malo više parametara u obzir kad se proračunava isplativost. Pa nije ceo svet lud sem ADAC-a.

Saša

pre 3 godine

Meni se hibridni automobili za sada čine kao pobednici. Po gradu se može voziti na baterije, na otvorenom putu gorivo, plus pune se baterije. Ali, mnogo su skupi...

w

pre 3 godine

Ako se, kao što kažete komentatori, od najmodernijeg dizel motora dobija rak tako lako, razmislite šta nam tek rade ovi "kao čaša" "nemam para za bolje" euro 3 motori koje i dalje uvozimo i koji će tek da se raspadaju na našim putevima.

Helios

pre 3 godine

Najjači su genijalci sa "električni je jeftiniji jer ga punim na besplatnim stanicama za struju". Ne znam samo da li su veći ekonomski ili ekološki genijalci. "Punim besplatno" - znači svi mi to plaćamo. A takođe i da je veća potrošnja uglja i gasa. I da se stvara veće nasilno opravdanje za ekološki veoma nečiste - da, dobro ste pročitali - vetrenjače, solare, geotermale itd. I šta mislite jel bi stigli na red na tim besplatnim da su i kola oko vas isto na struju?
A tek ona buduća fora: ovde struja besplatana a tamo na putu je i 31 cent kilowat?! Dakle kada elektromobili postanu brojni kolika će biti cena struje za njih? I koliko skuplja za sve ostale?
Sadašnja je epizoda šizofrena glupost. Mora se naći zamena za litijum, ima dobrih kandidata. Vozila da su hidrogen hibridi, imaju drugačije baterije i pre svega da imaju kapacitore. I puno novih nuklearki sa kogeneracijom hidrogena. Dok to ne bude ovo sada je nažalost veća šteta nego korist. Pogrešna ekologija i ekonomija. Ako je nešto sada kao "jeftinije" to je samo nasilno boljševički nametnuto svima, da to plaćaju svi jer "spasavaju planetu" koju ovako ne da ne spasavaju nego još gore.
Pored nuklearne struje + hidrogena potrebna je kompatibilna urbana promena. Ovo nasilje idiotskih automobila je katastrofa - ionako 90% vremena 90% kola vozi jednog. Toliki putevi i parkinzi, tolika smrt ambijenta! Bicikli i trotineti i metroi, ne ova religija smrdivozila za infantilce. Auto - to iznajmljuješ ono malo kad ti baš treba.

TDI

pre 3 godine

Nemcima svakako odgovara dominacija dizel motora posto tu ostvaruju dobru prodaju i imaju povoljnu trzisnu poziciju. U slucaju masovne elektrifikacije automobila i prelaska vecine vozaca na EV Nemcima nije zagarantovana liderska pozicija. Pojacava se rizik osvajanja trzista od strane americkih i azijskih proizvodjaca. Ne sumnjam da ce Nemci uciniti sve da dizel sto duze ostane u igri.

Mile Legenda

pre 3 godine

Ps. Tesla izbacuje model sa radijusom od 300 milja za 25.000$.
Buducnost je stigla.
( Kod nas za najvise dve godine...)
(NeshaBg, 28. septembar 2020 10:18)

Reci mi samo ko ce da proizvede toliku struju i od kojih to "cistih" goriva kada se svi adaptiramo na tu novopristiglu buducnost?

Bavaria

pre 3 godine

Vozim hibrid i racunica oko potrosnje je tacna. No dodati tu cenu odrzavanja gde je za dizel skuplji godisnje oko 200e. Pa razlika u godisnjem porezu. Dizel 250 skuplji godisnje. Samo tu skoro 500 godisnje je jeftinike voziti na struju. E ako se tu doda da postoje i besplatni elektro punjaci po supermarketima i raznim firmama, onda tek cela racunica dobija drugu dimenziju. Vozim vec dva meseca po Minhenu. preko 1500km presao za 0e. Koristio uvek besplatne punjace.
I realna potrosnja tdi po gradu je izmedju 6 i 6.5l ali ajd nema to veze.

Мирабо

pre 3 godine

Не праве ел ауте да би народ возио јефтиније,ко у то верује,тај верује и у деда мраза

Dragan

pre 3 godine

Pazi ovamo!

Po njihovoj matematici razlika u ceni je 0,15 evra a danas prosecni elektricni auto trosi oko 15kWh na 100 km a u gradu jos i manje...
E-Golf je preradjeni model koji je u startu bio sa SUS motorom, a kad se uzme vozilo koje je planirano kao elektricni onda su stvari jos bolje.
Pogledajte VW ID.3 pa onda...

Шумадинац

pre 3 godine

Што се ADAC-а тиче, је л' ово потрошња са напумпаним гумама? :)

P.S.
Ко се не сећа, ти ликови су преврнули Logan на тесту "северног јелена". Јер су "заборавили" да напумпају предње гуме како треба.

City Slicker

pre 3 godine

A još kada se ukalkuliše razlika u troškovima nabavke? Prednost e-vozila nije nikako u troškovima nego u konzumentskoj ekologiji i to u urbanim sredinama. Ukupno posmatrajući sve proizvodne procese, počevši od proizvodnje struje, čak ni ekologija nije preterano ubedljiv argument na strani e-vozila.

Шумадинац

pre 3 godine

5.36 EUR/ 17.3 kWH = 0.31 EUR/kWh.

Може ли неко ко живи у Немачкој да ми каже под којим условима (по којој тарифи, и у које доба дана) је kWh 31 цент!?

Знам да Ionity наплаћује толико, али ту вучеш 150+ kW, вероватно им треба трафостаница само за пуњаче на једном месту. За кућну струју, макар вукао свих 11 kW, ми је заиста невероватна цена...

BDj

pre 3 godine

Ovo je stara vest, odavno je izašao podatak da je voznja na struju U NEMAČKOJ skuplja od vožnje na klasična goriva. Za ostale zemlje ne znam, ako neko ima neki podatak (ili lično iskustvo) molio bih da napiše

NeshaBg

pre 3 godine

Mozda i jeste dizel jeftiniji, ali to zavisi od cene goriva i struje. U svakom slucaju, odrzavanje dizela je skuplje.
Nego, u Norveskoj vw ne uvozi vise golf dizel jer je udeo elektricnog golfa 97%. Da, 97%. Inace, 2010 godine je dizel cinio 90% prodaje.
https://www.google.com/amp/s/thedriven.io/2020/09/24/how-the-volkswagen-golf-transitioned-from-diesel-to-electric/amp/
Toliko o tome. Mada, sta oni znaju.

Ps. Tesla izbacuje model sa radijusom od 300 milja za 25.000$.
Buducnost je stigla.
( Kod nas za najvise dve godine...)

gpbg

pre 3 godine

@ dzu mandzi
Bilo bi dobro da ti vozis iza nekog golf 2 dizela koji izbacuje oblak dima i da taj dim ti udises!
I tvoj auto nije za prodaju vec za otpad odavno!!!

dule

pre 3 godine

Sta je sledece? ADAC dokazuje da Golf TDI ne samo sto ne zagadjuje, vec prociscava vazduh i obogacuje ga kiseonikom?
(Kratak spoj, 28. septembar 2020 09:47)
Tehnologija proizvodnje baterija je jedna od najprljavijih i najzagadjenijih grana industrije, tako da su ti automobili daleko od ekoloških, osim u reklamama.

grubijan

pre 3 godine

Električni automobili su dosad naneli više štete planeti od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem ali to tesla botovi i hipsteri ne vide. To je tip ljudi koji nosi masku i čeka da se ušprica vakcinom sa oksforda protiv izmišljenog virusa jer je pročitao na tviteru da je električni automobil dobar a kovid opasan.

Aleksa

pre 3 godine

Kada budem mogao da dopunim el. auto na pumpi bez mnogo zadržavanja, pričajte mi o nekoj praktičnoj uštedi, zagadjenju i ekološkim apektima. Da čekam red i dopunjavam hvaljeni ekolioški izum po sat vremena na nekim usputnim pumpama, uz neizbežne dodatne troškove, nemam nameru. Molim teoretičare i stručnjake sa lepim željama i predvidjanjima da se uzmu u pamet i shvate da tehnologija baterija i brzog punjenja nije i jednostavno tehnički ne može biti još dugo vremena usavršena. Ko ima vremena za bacanje nek vozi.

xxx

pre 3 godine

Pa ako se gleda samo pogonsko gorivo možda i jeste tako, ali dizel ima plivajući zamajac, dizne, DPF, turbinu i sijaset drugih budalaština čija će popravka i održavanje uveliko nadmašiti uštedu na gorivu.

Persona

pre 3 godine

O objektivnosti, istinitosti i motivima za ovu studiju može se naširoko diskutovati, to nije prava tema za priču o elektičnim i (ili) oto (benzin-plin) i dizel motorima. Viša cena elektro-automobila je danas stvar tržišta (u trendu i može im se) a ne realne cene rada i materijala. Ima tu i cene baterija (litijumske su trenutno najbolje, kažu) koje su dobar deo cenovnog opterećenja. Ima jedna druga priča koja je bitnija od novčanog koštanja, ekološka cena. Na prvi pogled struja ne zagađuje (u budućnosti kada se ugase termo elektrane na ugalj, dizel i atomsku energiju a obnovljiva zadominira) i jevtinija je ali proizvodnja litijuma katastrofalna za prirodnu okolinu. Tu gde se vadi ruda, prerađuje i prave baterije je ekološka katastrofa veća od potreošnje nafte. Da bi se proizvela jedna baterija potrebno je uništiti tone zemnog (rudnog) materijala, ogromne količine vode (koje je sve manje na planeti), nafte (o da, sve pogonske mašine u rudnicima su na naftu) i struje ... Kada se sve sabere elektro automobili su, za sada, veći zagađivači od oto a čak i dizel motora. U budućnosti kada se baterije budu pravile od nekog drugog materijala (nadam se) ili se energija bude prenosila bežično (pa baterije postanu nepotrebne) elektični (ili nešto slično) motori će biti bolja varijanta.

aalborg

pre 3 godine

Još kada srbin skine DPF filter... Ajao..

Dokazali su da njihov električni golf troši nenormalno puno el. energije.

A da je jedini trošak gorivo kod dizelaša, gde bi nam bio kraj.

Hehe

pre 3 godine

ADAC, stare poštenjačine i “objektivni”
istraživači. Ko da više, onome i studija.
Sledeći put će dokazati da su parne mašine najjeftinije (na ugalj).

Vlada

pre 3 godine

To je možda i tačno, da je skuplje, ali s druge strane ako voziš na dizel onda nastavljaš da ubijaš živi svet na planeti i tvoja deca možda jednog dana neće imati šta da jedu.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

neko treba da im saopšti da je izašao id3.
tada su ove gluposti trebale da prestanu po dogovoru.

ali ako se i dalje drže ovoga, da uračunaju i cenu pokušaja lečenja raka pluća.

milankooo utreht

pre 3 godine

Zaboravili su da kažu da u nemačkoj na svakom parkingu,svakoj pumpi,trznom centru,svakom ćošku,postoje besplatni brzi punjači koje može da koristi svako ko ima elektro vozilo! O odrzavanju necu ni da govorim,skoro pa je besplatno!

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Ау, тебра! Цена струје 500% већа него у Србији, а дизел 20% јефтинији.

Otheym

pre 3 godine

Pa jeste, jeftinije je u godini u kojoj je cena goriva neuporedivo niža nego ranije. No, nije bitno trenutno stanje, bitna je tendencija. Cene goriva će opet skočiti i generalno biti sve veće, dok će sa razvojem mreže punjača cena vožnje na struju biti sve manja. Na sve to dodajte cenu registracije jednog i drugog, kao i cene servisa, pa da vidimo šta će da ispadne isplatljivije u periodu od 10 godina.
Razumem ipak potrebu Nemaca da guraju benzin i dizel idalje, ipak sa hibridima i električnim automobilima debelo kaskaju.

Puno glava, malo pameti

pre 3 godine

Pa naravno da je skuplje! Niko nece napraviti nesto da bude jeftinije, svet funkcionise tako da se zarada poveca a ne da se smanjuje. Razlog svega sto se napravi je da donese profit.

bigserb

pre 3 godine

Jeftinije? Pa kad desetine hiljada ljudi oboli od karcinoma zbog udisanja izduvnih gasova, pitajte tada njih jel misle da je dizel jeftiniji od struje?
I ugalj je najjeftiniji za proizvodnju struje i grejanje, pa ne vidim da se Nemci trude da nam to objasne!

Legend

pre 3 godine

Kad merite sa nekim "random" električnim automobilima. Tesla se puni besplatno na Teslinoj mreži punjača,koja je ruku na srce i najrasprostranjenija i to ubedljivo.

Milko

pre 3 godine

Ha ha. Kod nas, cak i da je cena kilovata u crvenoj zoni, cena za 17kW je 17x18 - 306 dinara.

Ako punimo nocu (crvena zona): 17x5 - 85 dinara.
Zelena zona: 17x1.5 - 25.5 dinara

ccc

pre 3 godine

Ovo je jedino istina u VW fabrici posto ne znaju da naprave elektricni automobil. Kompanija kojoj je bitnije da lazu potrosace o emisiji izduvnih gasova nego da se potrude da zaista naprave zeleni motor. Kako svi drugi automobili trose mnoooogo, mnooooogo manje struje i to za dobrih 50eur na 1000km, ok. potrebno je da se investicija isplati za 150,200 hiljada km. posto su dosta skuplji od regularnih benzinaca i dizelasa, ali u normalnim zemljama sa subvencijama ovo je odlican posao, molim vas da ne objavljujete ovakve budalastine kompanija makar to bio i VW koji se i dalje kune u dizelase i slabo ide u korak sa vremenom. Toyota, Honda, Lexus pa cak i Reno su vasionama ispred ostalih kada se radi o hibridnim i elektricnim vozilima.

Hehe

pre 3 godine

ADAC, stare poštenjačine i “objektivni”
istraživači. Ko da više, onome i studija.
Sledeći put će dokazati da su parne mašine najjeftinije (na ugalj).

Milko

pre 3 godine

Ha ha. Kod nas, cak i da je cena kilovata u crvenoj zoni, cena za 17kW je 17x18 - 306 dinara.

Ako punimo nocu (crvena zona): 17x5 - 85 dinara.
Zelena zona: 17x1.5 - 25.5 dinara

bigserb

pre 3 godine

Jeftinije? Pa kad desetine hiljada ljudi oboli od karcinoma zbog udisanja izduvnih gasova, pitajte tada njih jel misle da je dizel jeftiniji od struje?
I ugalj je najjeftiniji za proizvodnju struje i grejanje, pa ne vidim da se Nemci trude da nam to objasne!

Stanko

pre 3 godine

Živim 36 godina u Nemačkoj. Poznajem Nemce u dušu, kao i njihovu poslovnu politiku. Kad bi vi samo znali koliko Nemci lažu, manipulišu, farbaju i friziraju... Ali ima vremena, saznaćete, sve ih je više u Srbiji

herr Žika Pavlović

pre 3 godine

Jel sam ja dobro procitao, cena dizela je 1,086 € , odnosno oko 123 din/litar.
Ono kad se vise isprsis od bogatog svabe
(dmristpl, 28. septembar 2020 11:31)
Ne druže nisi dobro procitao cena je ispod evra tacnije u subotu sam tankovao za 0.989 eura po litri u Minchenu.

Otheym

pre 3 godine

Pa jeste, jeftinije je u godini u kojoj je cena goriva neuporedivo niža nego ranije. No, nije bitno trenutno stanje, bitna je tendencija. Cene goriva će opet skočiti i generalno biti sve veće, dok će sa razvojem mreže punjača cena vožnje na struju biti sve manja. Na sve to dodajte cenu registracije jednog i drugog, kao i cene servisa, pa da vidimo šta će da ispadne isplatljivije u periodu od 10 godina.
Razumem ipak potrebu Nemaca da guraju benzin i dizel idalje, ipak sa hibridima i električnim automobilima debelo kaskaju.

aalborg

pre 3 godine

Još kada srbin skine DPF filter... Ajao..

Dokazali su da njihov električni golf troši nenormalno puno el. energije.

A da je jedini trošak gorivo kod dizelaša, gde bi nam bio kraj.

Bavaria

pre 3 godine

Vozim hibrid i racunica oko potrosnje je tacna. No dodati tu cenu odrzavanja gde je za dizel skuplji godisnje oko 200e. Pa razlika u godisnjem porezu. Dizel 250 skuplji godisnje. Samo tu skoro 500 godisnje je jeftinike voziti na struju. E ako se tu doda da postoje i besplatni elektro punjaci po supermarketima i raznim firmama, onda tek cela racunica dobija drugu dimenziju. Vozim vec dva meseca po Minhenu. preko 1500km presao za 0e. Koristio uvek besplatne punjace.
I realna potrosnja tdi po gradu je izmedju 6 i 6.5l ali ajd nema to veze.

Straight Outta München

pre 3 godine

Za mene je vest cena dizela u Nemackoj koja je niza nego u Srbiji. Samo napredno.
(Srdjan, 28. septembar 2020 12:23

Za vreme korone sam na jednoj pumpi sipao dizel za 0.89e... Dobar osecaj. Onda dodjes u Srbiju a cena 150 din. Zastoooo??

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Ау, тебра! Цена струје 500% већа него у Србији, а дизел 20% јефтинији.

Persona

pre 3 godine

O objektivnosti, istinitosti i motivima za ovu studiju može se naširoko diskutovati, to nije prava tema za priču o elektičnim i (ili) oto (benzin-plin) i dizel motorima. Viša cena elektro-automobila je danas stvar tržišta (u trendu i može im se) a ne realne cene rada i materijala. Ima tu i cene baterija (litijumske su trenutno najbolje, kažu) koje su dobar deo cenovnog opterećenja. Ima jedna druga priča koja je bitnija od novčanog koštanja, ekološka cena. Na prvi pogled struja ne zagađuje (u budućnosti kada se ugase termo elektrane na ugalj, dizel i atomsku energiju a obnovljiva zadominira) i jevtinija je ali proizvodnja litijuma katastrofalna za prirodnu okolinu. Tu gde se vadi ruda, prerađuje i prave baterije je ekološka katastrofa veća od potreošnje nafte. Da bi se proizvela jedna baterija potrebno je uništiti tone zemnog (rudnog) materijala, ogromne količine vode (koje je sve manje na planeti), nafte (o da, sve pogonske mašine u rudnicima su na naftu) i struje ... Kada se sve sabere elektro automobili su, za sada, veći zagađivači od oto a čak i dizel motora. U budućnosti kada se baterije budu pravile od nekog drugog materijala (nadam se) ili se energija bude prenosila bežično (pa baterije postanu nepotrebne) elektični (ili nešto slično) motori će biti bolja varijanta.

infinite loop

pre 3 godine

U roku od 3 godine svet pocinje prelaz na besplatnu el. energiju vakuuma. Nauka vas je lagala, perpetuum mobile postoji. Umesan sam u to, zapamtite moju najavu. Naftna ekonomija ce bankrotirati, naftne drzave idu na prosjacki stap. Obican covek ce dobiti slobodu.
(all seeing eye, 28. septembar 2020 17:40)

Jeste, a Deda Mraz će da raznosi elektronsku poštu.

Puno glava, malo pameti

pre 3 godine

Pa naravno da je skuplje! Niko nece napraviti nesto da bude jeftinije, svet funkcionise tako da se zarada poveca a ne da se smanjuje. Razlog svega sto se napravi je da donese profit.

dule

pre 3 godine

Sta je sledece? ADAC dokazuje da Golf TDI ne samo sto ne zagadjuje, vec prociscava vazduh i obogacuje ga kiseonikom?
(Kratak spoj, 28. septembar 2020 09:47)
Tehnologija proizvodnje baterija je jedna od najprljavijih i najzagadjenijih grana industrije, tako da su ti automobili daleko od ekoloških, osim u reklamama.

Lol

pre 3 godine

Pa lako je Amerima, da rade inovacije, kad za njih rade van zemaljci slovenskog porekla, Ameri znaju samo za hamburgere, i nista drugo. Ne znam zasto im pridajete toliko znacaja, kad pravi ameri ne znaju uopste na kojoj planeti zive, i gde se u opste nalaze.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milorad, 28. septembar 2020 22:53)

Ja radim sa amerima i mogu da zaključim da ste amere videli samo na TV-u.

svrba

pre 3 godine

Dok se baterija ne napuni vremenski kao rezervoar gorivom i prođem 1000 km sa jednim punjenjem ne priznajem auta na baterije i tačka!!!! A vi pričajte šta hoćete.... i diskutujte do sutra!!!!!!!

više štete nego koristi

pre 3 godine

Primetan je porast ekološki osvešćenih komentatora. Porast je toliki da je došlo i do porasta smeća po izletištima širom Srbije. Primetan je i porast stručnjaka iz Srbije za automobile. Nezvanično sam čuo da u ADAC-u strepe od tolike navale konkurencije. Primetan je i porast onih koji pojma nemaju o tome kako se dolazi do litijuma neophodnog za baterije.

Aleksa

pre 3 godine

Kada budem mogao da dopunim el. auto na pumpi bez mnogo zadržavanja, pričajte mi o nekoj praktičnoj uštedi, zagadjenju i ekološkim apektima. Da čekam red i dopunjavam hvaljeni ekolioški izum po sat vremena na nekim usputnim pumpama, uz neizbežne dodatne troškove, nemam nameru. Molim teoretičare i stručnjake sa lepim željama i predvidjanjima da se uzmu u pamet i shvate da tehnologija baterija i brzog punjenja nije i jednostavno tehnički ne može biti još dugo vremena usavršena. Ko ima vremena za bacanje nek vozi.

gpbg

pre 3 godine

@ dzu mandzi
Bilo bi dobro da ti vozis iza nekog golf 2 dizela koji izbacuje oblak dima i da taj dim ti udises!
I tvoj auto nije za prodaju vec za otpad odavno!!!

Шумадинац

pre 3 godine

Што се ADAC-а тиче, је л' ово потрошња са напумпаним гумама? :)

P.S.
Ко се не сећа, ти ликови су преврнули Logan на тесту "северног јелена". Јер су "заборавили" да напумпају предње гуме како треба.

Mikica

pre 3 godine

WV Golf 2 dizel može da radi i na zejtin, može čak i na iskorišćeni zejtin iz tiganja ili friteze. Izduvni gasovi mu tada čak lepo i mirišu a zejtin jeftiniji od dizela.

Helios

pre 3 godine

Najjači su genijalci sa "električni je jeftiniji jer ga punim na besplatnim stanicama za struju". Ne znam samo da li su veći ekonomski ili ekološki genijalci. "Punim besplatno" - znači svi mi to plaćamo. A takođe i da je veća potrošnja uglja i gasa. I da se stvara veće nasilno opravdanje za ekološki veoma nečiste - da, dobro ste pročitali - vetrenjače, solare, geotermale itd. I šta mislite jel bi stigli na red na tim besplatnim da su i kola oko vas isto na struju?
A tek ona buduća fora: ovde struja besplatana a tamo na putu je i 31 cent kilowat?! Dakle kada elektromobili postanu brojni kolika će biti cena struje za njih? I koliko skuplja za sve ostale?
Sadašnja je epizoda šizofrena glupost. Mora se naći zamena za litijum, ima dobrih kandidata. Vozila da su hidrogen hibridi, imaju drugačije baterije i pre svega da imaju kapacitore. I puno novih nuklearki sa kogeneracijom hidrogena. Dok to ne bude ovo sada je nažalost veća šteta nego korist. Pogrešna ekologija i ekonomija. Ako je nešto sada kao "jeftinije" to je samo nasilno boljševički nametnuto svima, da to plaćaju svi jer "spasavaju planetu" koju ovako ne da ne spasavaju nego još gore.
Pored nuklearne struje + hidrogena potrebna je kompatibilna urbana promena. Ovo nasilje idiotskih automobila je katastrofa - ionako 90% vremena 90% kola vozi jednog. Toliki putevi i parkinzi, tolika smrt ambijenta! Bicikli i trotineti i metroi, ne ova religija smrdivozila za infantilce. Auto - to iznajmljuješ ono malo kad ti baš treba.

Sendvič

pre 3 godine

Jel sam ja dobro procitao, cena dizela je 1,086 € , odnosno oko 123 din/litar.
Ono kad se vise isprsis od bogatog svabe
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dmristpl, 28. septembar 2020 11:31) # Link komentara

A njima je u ceni goriva i putarina...pa ti vidi koliko je nama dobro!

Keke

pre 3 godine

Tako je, budućnost automobila leži u dizelu, a budućnost železnice u parnim lokomotivama na ugalj, a budućnost televizije u ekranima sa katodnom cevima. Pa sad razmislite o apsurdnosti tih rečenica.

xxx

pre 3 godine

Pa ako se gleda samo pogonsko gorivo možda i jeste tako, ali dizel ima plivajući zamajac, dizne, DPF, turbinu i sijaset drugih budalaština čija će popravka i održavanje uveliko nadmašiti uštedu na gorivu.

Ulatec

pre 3 godine

Jedan od razloga sto sam pobegao iz Evrope i pogotovo velikih Evropskih gradova u Juznu Ameriku jos 90-tih ( Karibe na moru) su dizel ispusenja.

Ne mozete da zamislite koliko se oseti cadj i ogavno zagadjenje kad zivis godima u cistoj sredini pa moras da doletis i spustis se u zagadjen Evropski grad ( ukljucujuci BG).

Ti sto promovisu Dizel kao "jeftiniji" i "pametniji" energetski izvor dabogda da sisali te izduvne cevi dok ne pocrkaju.

dr

pre 3 godine

Ovo su merili "strucnjaci" koji su stelovali izduvne gasove... Najisplativije resenje je hibrid, benzin na otvorenom putu, struja u gradu! E sad, da usi otpadaju od cene (kod nas) to je vec druga prica...

Zoran s.

pre 3 godine

Glupost!
Cenu predjenog kilometra određuju tri stavke.
1 potrošnja/100km 2 cena održavanja vozila 3 gubitak vrednosti vozila od momenta kupovine do prodaje.
Elektro motor -asinhroni- osim lezajeva nema habajucih delova.
Dakle nema : ventili, vodjice, klopovi ,karike, ulja, servisi mali i veliki, plivajuci zamajci,zupcasti, klinasti kaisevi,ovakvi onakvi...vodene pumpe ,buljuk senzora,izduvna grana,lonac prednji ,zadnji.. itd itd
Zamislite zivot bez svih tih sranja... raj na zemlji.

miki

pre 3 godine

Potpuno sam uveren da cu izazvati gomilu minusa ali ako!Elektricni automobili su isto sto i korona,iskorisceni za dnevno politicke potrebe a u stvari velika laz!

mikin

pre 3 godine

Divna analiza i vrlo pouzdan izvor. Ako ovome dodamo da proizvodnja jednog elektricnog automobila dvostruko vise zagadi covekovu sredinu nego proizvodnja automobila na klasicna goriva i da kupac mora da izdvoji duplo vise novca za kupovinu (i pored svih drzavnih potpora), neuporedivo manju autonomiju onda postaje jasno koliko su elektricni automobili realno buducnost u poredjenju sa klasicnim.

advokat

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.
(Kojo, 28. septembar 2020 17:38)

Amerikanci su ispred nemaca samo u otimanju resursa i okupaciji država koje te resurse imaju. I naravno, po zločinima su ispred nemaca.
(grubijan, 28. septembar 2020 19:25)

To sto je u nasem narodu nemac bog ne znaci da je to istina. Da nije bilo amera posle 2 sv rata nemci bi danas jeli krompir. KOJO je u pravu, amerikanci su neprikosnoveni u inovacijama. Dovoljno je pogledati broj doktorata i strucnih radova u brojevima na svetskom nivou. Idu ameri pa sledecih 10 zajedno. Guglajte slobodno.

Necko

pre 3 godine

Sada može da se komentariše šta je jeftinije, jer negde može i za dž da se napuni električno vozilo, pa subvencije, pa se ogrebete u firmi za utikač itd. Međutim, za par godina, 100% sam siguran da će polako početi da ukidaju subvencije na električne automobile, da neće biti više džabe punjača, a zbog povećane potražnje za električnom energijom, cena kWh će skočiti i onda će vožnja automobila biti skuplja nego ikada PLUS kućni računi za struju će biti mnogostruko uvećani.
Dalje, vek trajanja električnog automobila je mnogo kraći. Trenutne baterije su skupe za zamenu, a neka bolja tehnologija (jeftinija i dugotrajnija) o tome možemo samo da sanjamo, jer te "nove" baterije ne bi donosile odgovarajući profit.
Ideja električnog autamobila je fenomenalna stvar, ali megalomanska žeđ za profitom celu stvar okreće naglavačke

Mika

pre 3 godine

Samo kratak osvrt na zagađenje. Dizel izbacuje svašta sagorevanjem ali to se nekako i sredi u prirodi. Sa druge strane su baterije za koje nema ama baš nikakvog rešenja. Recikliranje nije moguće niti se radi u toj meri. Zapadnjaci recikliraju tako što "uvale" Indijcima, Kinezima... pa onda oni šta mogu da recikliraju a ostalo bacaju ili založe.
U slučaju da se zapali elektro automobil (što će biti sve više slučaj) ode priča o smanjenoj emisliji štetnih gasova u vetar.
Za one koji misle da postoji "besplatno" punjenje el. energijom to je slučaj dok ne navuku ljude na el. automobile. Treba da izgleda da je baš tvoja odluka da pređeš na električni auto. Tako je recimo bilo i sa Windows OS. Sve je bilo "besplatno" a sad plaćaš pa nisi ni siguran koliko.
Za sad su el. automobili samo način da se ostvari veći profit i ništa drugo.

ANALiticar

pre 3 godine

Ne postoji ekoloski proizvod, pa ni automobil. 90% delova dizelasa i el auta su isti, troseni su neki prirodni resursi da se naprave. Koji resursi se trose za proizvodnju tih super baterija? I na kraju, koja je svrha puniti auto strujom koja je 100% proizvedena u elektranama na ugalj? Dim nije izasao kroz auspuh nego kroz dimnjak elektrane? Ljudi gledaju iz svog ugla, kao potrosac, a taj auto nije pao sa marsa, negde je od necega proizveden, i nece da nestane kad ga vise ne koristimo. Ceo taj proces je vazan za zagadjivacki zivot jednog auta, a ne samo koje gorivo sipamo. Po meni, razlike su trenutno minimalne. Kad naprave el auto od 90% recikliranog materijala, koji se krece energijom dobijenom iz obnovljivih izvora ( sopstveni solarni pogon isl) onda mozemo reci da je taj auto eko prihvatljiv. Sve ostalo je sminka...

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Imam Bmw 1 od 150ks, potrosnju od 4.8l/100 km mogu ostvariti jedino ako vozim ravnom magistralom, bez preticanja i bez promjene brzine.. Tada mogu ici i ispod 4l. Realna potrosnja po gradu ide od 7.5-9.5l.. Mozda Gnojf moze trositi manje, al 4.8 u komb. voznji nema sanse.
Elektro je druga prica i sigurno da je stavka cijene pogonskog goriva debelo na strani elektro auta

Veliki brat

pre 3 godine

Pa kad su nemci tako pametni i gledaju samo operativne troškove, zašto prečišćavaju otpadne vode, zašto kanalizaciju ne ispuštaju direktno u reke, kao mi u Srbiji?

Poenta električnih automobila je da se kontroliše mesto zagađenja - dakle, kontroliše se zagađenje u elektranama i tamo gde se proizvode baterije i ceo auto, kao i ostali materijali za baterije (aluminijum, gume, elektronika, elektromotor, itd.).

Odnosno, kad takvim autom uđete u uži centar grada, nema zagađenja. A kad dizelom uđete u centar grada, nemojte mi reći da praktično prečišćavate vazduh, kao što tvrde pojedine reklame za dizele, da vazduh izlazi čistiji na auspuju nego što ulazi na usisu?

Kod nas je dovoljno pogledati fasade zgrada u blizini prometnih raskrsnica regulisanih semaforom. Tu su stalno kolone vozila, čiji izduvni gasovi unište fasadu već mesec-dva posle detaljnog sređivanja.
Kad bi svi vozili električne automobile, te fasade bi bile čiste, kao i vazduh u gradu.

Neko pita kako će se proizvoditi struja za električne automobile - pa, hajde sav taj dizel koji sagorevaju SUS motori da upotrebimo u elektranama koje će pokretati veliki dizel motori, bar će te elektrane biti van gradova i biće isplativo na njihove dimnjake staviti filtre koji će zaista prečišćavati izduvne gasove.

City Slicker

pre 3 godine

A još kada se ukalkuliše razlika u troškovima nabavke? Prednost e-vozila nije nikako u troškovima nego u konzumentskoj ekologiji i to u urbanim sredinama. Ukupno posmatrajući sve proizvodne procese, počevši od proizvodnje struje, čak ni ekologija nije preterano ubedljiv argument na strani e-vozila.

Мирабо

pre 3 godine

Не праве ел ауте да би народ возио јефтиније,ко у то верује,тај верује и у деда мраза

x

pre 3 godine

Prelazim u proseku 35 - 40 000 km godišnje i samo na razlici u ceni goriva godišnje ušparam preko 1000 eura i kada na to dodam ovako malu potrošnju auto je za 5 godina sam sebe otplatio.
(Gojko 12, 28. septembar 2020 13:06)

Ekonomisto, kako auto može da otplati sam sebe tako što ti uštediš 1000 eur na razlici goriva u dve države? Ma šta da ti objašnjavam ustvari...

Pera

pre 3 godine

@kole, 28. septembar 2020 19:34). To sto ti zamisljas kao buducnost vec postoji i zove se Plug In Hybrid.
Kupio sam KIA Optima Plugin Hybrid pocetkom godine. Ima el. motor od 57 kW i bateriju od 9 kW koja daje ekonomiju od 62 km. Dovoljno za dnevne potrebe po gradu. Punim na zelenoj jeftinoj i malo zalazim u plavu. Elem, kosta me od 300-500 dinara mesecno. 1800 km mesecno za 500 dinara. Na pumpi bio poslednji put u Julu jer sam morao da idem na put van grada.

milankooo utreht

pre 3 godine

Zaboravili su da kažu da u nemačkoj na svakom parkingu,svakoj pumpi,trznom centru,svakom ćošku,postoje besplatni brzi punjači koje može da koristi svako ko ima elektro vozilo! O odrzavanju necu ni da govorim,skoro pa je besplatno!

kole

pre 3 godine

@pera
Znam bre pero da postoji, ali kazem da je to kompromis izmedju klasicnih OTO motora i cisto elektricnih koje zagovaraju eko fasisti koji o posledicama ne razmisljaju jer ne mogu da dobace. Ako se sve elektrifikuje, cena struje ce toliko da poraste, da cemo sijalice paliti pola sata pred spavanje, tek da ne skramo vratove po mraku.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Počelo je,počelo...Već poodavno propagiram stav da Nemci neće dozvoliti da im "Zlatnu koku"( dizel) ubiju eko-propisi i električna auta! Naftni lobi takodje ima vitalni interes u tome.Dizel ostaje u formi Euro 6 i Euro 7 (Bosch već radi na tome) još minimum 15-tak god. Iz Nemačke perspektive,lakše je promeniti zakone( oni to mogu ) nego imati milione nezaposlenih i potencijalnog čiku sa brčićima na kraju krize !

Bane...

pre 3 godine

Posle ekonomske krize iz 2008 prvi put se desio drastičan pad vrednosti vozila, gde su uvek kola i autoindustrija imali monopol. Posle te krize, paradoks je što smo imali prvi put benefit da kupimo nikada jeftinija kola sa velikim padom vrednosti posle samo tri godine. Pojavili su se low cost vozila da odole tu trendomaniju gde je Dacia jedno vreme imala primat. Škoda je ojačala poziciju i parira VW a može iza Audija da parira odnosom cena kvalitetom u odnosu na polovnog Audija A4 za istu cenu. Pisao sam pre 8 godina da će pad vrednosti još padati i da je to samo početak što je mnogima bilo nepojmljivo da možeš polovno vozilo star 5 godina nači bud zašto a kamoli od 15 godina ako se setimo kakve su cene bile 2008, pa 2012 gde sam se prvi put oglasio na B 92. Ako čuvate neke časopise o prodaji polovnih vozila pogledajte i setićete se kakva je bila atmosfera; pošto sam bio realni pesimista nađite neke članke u vezi auta preko Google tadašnje članke o autima upravo komentare gde su bili i moji. Videćete više minusa nego sada kada sam komentarisao u prethodnom komentaru. Mnogi imaju ovde kratko pamčenje a nije bilo toliko davno. Uostalom proverite sami što ne mora da znači da ću i dalje biti u pravu ali nije na odmet proveriti podatke, mišljenja, komentare ako vam je sve dostupno. Treba samo proveriti...Sada cena nekih vozila idu i na gore; skuplje, što je marketinški trik, kao sa nekretninama jer nemaju šta da izgube pa ko se upeca dok novi zakoni nam nameću da razmišljamo u tom pravcu samo što nikoga nije briga čime ćeš da platiš i da li ćeš izgubiti posao. Bitno je da se zadužiš dok su banke pokrivene a sudski izvršitelji danas imaju sva prava i rade na procenat.

Halo Bing

pre 3 godine

Ovde ljubitelji nafte stalno potenciraju kako je proizvodnja struje(recimo na ugalj) prljava ali zaboravljaju da dizel pre nego što izađe kroz auspuh, treba da se negde u vidu sirove nafte izvadi, zatim transportuje, u rafinerijama preradi, pa opet transportuje do pumpi. Zagađivanje na više nivoa.

ccc

pre 3 godine

Ovo je jedino istina u VW fabrici posto ne znaju da naprave elektricni automobil. Kompanija kojoj je bitnije da lazu potrosace o emisiji izduvnih gasova nego da se potrude da zaista naprave zeleni motor. Kako svi drugi automobili trose mnoooogo, mnooooogo manje struje i to za dobrih 50eur na 1000km, ok. potrebno je da se investicija isplati za 150,200 hiljada km. posto su dosta skuplji od regularnih benzinaca i dizelasa, ali u normalnim zemljama sa subvencijama ovo je odlican posao, molim vas da ne objavljujete ovakve budalastine kompanija makar to bio i VW koji se i dalje kune u dizelase i slabo ide u korak sa vremenom. Toyota, Honda, Lexus pa cak i Reno su vasionama ispred ostalih kada se radi o hibridnim i elektricnim vozilima.

Alcale

pre 3 godine

Svi pricaju o ekoloskoj prednosti a zaboravljaju da je osnova svake drzave elektricna energija dobijena od termo i nuklearnih elektrana na koje se isto tako zale!

NeshaBg

pre 3 godine

Mozda i jeste dizel jeftiniji, ali to zavisi od cene goriva i struje. U svakom slucaju, odrzavanje dizela je skuplje.
Nego, u Norveskoj vw ne uvozi vise golf dizel jer je udeo elektricnog golfa 97%. Da, 97%. Inace, 2010 godine je dizel cinio 90% prodaje.
https://www.google.com/amp/s/thedriven.io/2020/09/24/how-the-volkswagen-golf-transitioned-from-diesel-to-electric/amp/
Toliko o tome. Mada, sta oni znaju.

Ps. Tesla izbacuje model sa radijusom od 300 milja za 25.000$.
Buducnost je stigla.
( Kod nas za najvise dve godine...)

Joca

pre 3 godine

Baterije su sigurno faktor koji najviše ograničava širenje elektromobila. Ne samo to što su skupe, nego što nezavisni proizvođači ne mogu da dođu do njih u iole značajnoj meri. S druge strane, to je i oblast u kojoj su istraživanja najintenzivnija, ne (samo) zbog automobila nego i telefona, ručnih alata i velikog broja drugih mobilnih aparata čija upotreba je ograničena kapacitetom i težinom baterija. Uostalom, i sadašnji status elektromobila je nastao tako, revoluciju je pokrenula Tesla, a ne američki automobilski giganti. Tačnije, oni su to kočili dok su mogli. Baš kao što to sada koči Folksvagen u Nemačkoj, ali i celoj Evropi. Nije to samo zbog iracionalnog forsiranja nafte (Nemačka bi se vtlo rado "odrekla" naftne zavisnosti) nego što nemačkoj auto industriji odlaze u đubre decenijama nagomilavani patenti na sve i svašta, a od kojih im dolazi najveća zarada. Elektromobili donose nove patente, automatizacija vožnje opet nove dok na kraju Nemcima ne preostanu samo patenti na pneumatike ili nešto drugo trivijalno, a ni to nije sigurno.
Švaba nije Englez ili Amerikanac, Švaba ne voli da laže, ali kad se mora onda i Švaba laže masno. Uostalom to su iz Folksvagena već pokazali. I to bi im prošlo, ali su ih uhvatili iskusniji u laganju. Što bi rekao Tramp, ovaj članak i ovo istraživanje je "fake news".

Legend

pre 3 godine

Kad merite sa nekim "random" električnim automobilima. Tesla se puni besplatno na Teslinoj mreži punjača,koja je ruku na srce i najrasprostranjenija i to ubedljivo.

Шумадинац

pre 3 godine

5.36 EUR/ 17.3 kWH = 0.31 EUR/kWh.

Може ли неко ко живи у Немачкој да ми каже под којим условима (по којој тарифи, и у које доба дана) је kWh 31 цент!?

Знам да Ionity наплаћује толико, али ту вучеш 150+ kW, вероватно им треба трафостаница само за пуњаче на једном месту. За кућну струју, макар вукао свих 11 kW, ми је заиста невероватна цена...

TDI

pre 3 godine

Nemcima svakako odgovara dominacija dizel motora posto tu ostvaruju dobru prodaju i imaju povoljnu trzisnu poziciju. U slucaju masovne elektrifikacije automobila i prelaska vecine vozaca na EV Nemcima nije zagarantovana liderska pozicija. Pojacava se rizik osvajanja trzista od strane americkih i azijskih proizvodjaca. Ne sumnjam da ce Nemci uciniti sve da dizel sto duze ostane u igri.

w

pre 3 godine

Ako se, kao što kažete komentatori, od najmodernijeg dizel motora dobija rak tako lako, razmislite šta nam tek rade ovi "kao čaša" "nemam para za bolje" euro 3 motori koje i dalje uvozimo i koji će tek da se raspadaju na našim putevima.

The Who

pre 3 godine

Cemu ti tekstovi.Ovo je Srbija.Ovde tandrcu raspali automobili i kamioni.I kada dodje juli iduce god.i zabrana euro 3 drzava ce to produziti za god.dve zato sto idu izbori i da se dodvoravaju glasacima.

Mikica

pre 3 godine

Ove što kukaju na euro3 dizele, samo da imformišem da je nekada davno na putevima bilo puno automobila sa dvotaktnim motorima koji su trošili mešavinu benzina (obogaćenog olovom) i ulja (ne sagorivog) za dvotaktne motore.
E to se zove zagađenje, i još smo živi i zdravi.

Mile Legenda

pre 3 godine

Ps. Tesla izbacuje model sa radijusom od 300 milja za 25.000$.
Buducnost je stigla.
( Kod nas za najvise dve godine...)
(NeshaBg, 28. septembar 2020 10:18)

Reci mi samo ko ce da proizvede toliku struju i od kojih to "cistih" goriva kada se svi adaptiramo na tu novopristiglu buducnost?

tomy bgd

pre 3 godine

1. kada bi se jos uzela cena elektricnog golfa i dizela ....trebalo bi manje vise 247 godina da se elektricni isplati ako bi se uopste iaplatio
2. zagadjenje elektricnog golfa kada se uzme u obzir proizvodnja baterija , reciklaza istih i proizvodnja struje na termoelektrane ( u nemackoj manje ali u drugim drzavama dosta ) i nije bas mnogo manja ....jedina korist je da ne ispusta zagadjenje tamo gde se vozi ( uglavnom u gradovima )

miki

pre 3 godine

Ja auto bez motora sa unugrašnjim sagorevanjem neću kupiti. Možda za 20 godina kad ih ograniče ili izbace iz upotrebe. Gde bre da tražim punjač sa troje male dece u kolima? Ne pada mi na pamet! O ekologiji je iluzorno pričati nije toliko veća šteta od sus motora nego što se to pokušava nama predstaviti..

grubijan

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.
(Kojo, 28. septembar 2020 17:38)

Amerikanci su ispred nemaca samo u otimanju resursa i okupaciji država koje te resurse imaju. I naravno, po zločinima su ispred nemaca.

racunica

pre 3 godine

To su velike gluposti. Tesla Model 3 sa baterijama 75 KW ide oko 500 kilometara.

To znaci da cak ako struja bude 10 euro centi na jedan KWh onda se predje 500 kilometara sa samo 5 evra ili JEDAN evro na 100 kilometara sto je DALEKO jeftinije cak i ako stvarno taj Golf trosi 4.8 litara dizela na 100 kilometara.

O zastiti zivotne sredine da ne pricamo jer cak ako struja se proizvodi od fosilnih goriva ima mnogo manje CO2 jer termoelektrane imaju efikasnost od preko 40% dok vozila samo 20% ato znaci da za istu energiju vozila stvaraju mnogo vise CO2.

Strujom od nuklearnih elektrana, hidrocentrala ili od obnovljivih izvora imamo jos visezastitu zivotne sredine.

I jos nesto oko baterija. Cak i ako se pune samo 1000 puta (mogu mnogo vise) onda mamo oko pola miliona kilometara sto znaci da uopste ne morajju da se menjaju. Nove baterije icice cak preko milion kilometara.

Nije prvi put da nemci pokusavaju da stvaraju zabunu oko vozila jer znaju da njihova industrija bice jako ostecena elektricnim vozilima.

MiM

pre 3 godine

Nafte navondno nestaje vec 50 godina iako se potrosnja u tom periodu upetostrucila, ali nikako da nestane. Stare busotine, koje su navodno presusile ponovo se pune. Pitanje je da li naftu proizvodi sama planeta Zemlja, a ne neki fosilni ostaci dinosaurusa.
(Jovan, 28. septembar 2020 13:51)

Dokazane rezerve nafte su u padu iako se nalaze nova nalazišta. Cena eksploataciji nafte je sve više. Nafte nikada neće nestati, ali će posle nekog vremena postati skupa u odnosu na alternativa goriva. Takođe, to je nebitno, gušimo se po gradovima, bilo bi lepo da se rešimo toga.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi ne shvataju da ce punjenje ovih auta biti moguce jedino uz akcizu, opet ce voznja kostati isto ili cak i vise, pogledajte cene punjenja na brzim punjackim stanicama, kuci da bi se napunio treba oko 12 sati za realnih 250- 300 km gradse voznje, zimi i jos krace, a na kraju, Baterije???? Baterija je najgluplji izvor pokretacke energije ikada, prvo jako smo limitirani sa tim resursom, proizvodnja baterija i eksploaticija je 20 puta stetnija od proizvodnje Dizela, Koristi se struja za punjenje, optereti ce Distribuciju struje maksimalno, a i proizvodnja struje je takodje stetna po okolinu, mora se smisliti neki drugi pokretacki pogon umesto fosilnih goriva, baterije su samo trenutni bum, ali nikako dugorocno resenje!!!

grubijan

pre 3 godine

Električni automobili su dosad naneli više štete planeti od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem ali to tesla botovi i hipsteri ne vide. To je tip ljudi koji nosi masku i čeka da se ušprica vakcinom sa oksforda protiv izmišljenog virusa jer je pročitao na tviteru da je električni automobil dobar a kovid opasan.

Mika

pre 3 godine

@dr
Većina kompanija ima legalan Windows. Nema šanse da se ozbiljna profitabilna kompanija sa tim igra.
Hteo sam da kažem da jedno vreme niko ništa plaćao nije a da sad sve više smo prinuđeni da plaćamo tako da je bilo samo potrebno da se narod "navuče" a to su postigli ubacivanjem nelegalne kopije. Da samo znate kako je to lako pratiti.
Poenta je da nije win bio besplatan ali da je odmah bio kontrolisan on ne bi ni bio popularan. Kao i sav ostali software.
Tako je sa el. automobilima. Kad bi korisnici odmah bili suočeni sa svim troškovima pa niko ga ne bi kupovao.
Takođe se vodi neka fama da je to uređaj koji se ne kvari. Itekako se kvari pami asinhroni motor može da pregori. Pun je elektronike.
Kod konvencialnog automobila kvarovi mehanike su prosti i lako, jeftino ispravljivi. Elektronika je problem. A kod elektronskog auta će to biti i izraženije. Kad opadne masovnošću kvalitet ugrađene elektronike...

edi

pre 3 godine

Jedini razlog zbog kojega su amerikanci navalili na e automobile je taj sto su izgubili trku u automobilskoj industriji. Ovo im je novi pocetak i prvi su za sada u tome. Zato su i pokrenuli ovoliku markentisku masineriju protiv sus motora a za e motore.

Mikica

pre 3 godine

Ovde nuje uzeto u obzir da je prava cena goriva na pumpi samo 35% od one koja se plaća. Ostalih 65% je akciza koju država uzima sebi. Kada bi se stvari realno i ekonomski sagledale do kraja, zaključak bi bio da su elektro auti višestruko ne isplativi. Čak je i ekološka teza vrlo upitna i diskutabilna.

leptehebo

pre 3 godine

Za pocetak I kraj:

"na osnovu prosečne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara)" je moguca u leru, na nizbrdici ili u koloni (zavetrini) na autoputu pri konstantnoj brzini. U Srbistanu taj podatak potpada pod legendu.

I onda ide nesto ovako...

"e-Golf sa 136 KS, u proseku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km"

Dakle, kataloska potrosnja dizela naspram realne potrosnje struje...

E, moj ADAC...

Marko

pre 3 godine

Dnevna tarifa kod nas je 20 dinara po kWh (crvena), odnosno noćna 7.

Ko prelazi 1000km mesečno trošiće oko 200kWh, tako da teško leti može da uđe u crvenu zonu. A čak i da ima TA peći, to je opet 140 dinara na 100km.

Toni

pre 3 godine

Ha ha. Kod nas, cak i da je cena kilovata u crvenoj zoni, cena za 17kW je 17x18 - 306 dinara.

Ako punimo nocu (crvena zona): 17x5 - 85 dinara.
Zelena zona: 17x1.5 - 25.5 dinara
(Milko, 28. septembar 2020 09:45)

Struja je u Srbiji socijalna kategorija.
Kod nas je struja bagatelna.

Saša

pre 3 godine

Meni se hibridni automobili za sada čine kao pobednici. Po gradu se može voziti na baterije, na otvorenom putu gorivo, plus pune se baterije. Ali, mnogo su skupi...

Jtd

pre 3 godine

Tamo gde ja idem po Beogradu slobodno dodajte još 50% na tu potrošnju. Kakva kombinovana potrošnja??? Smešno. I po autoputu 'ladno troši nešto više.

Dragan

pre 3 godine

Pazi ovamo!

Po njihovoj matematici razlika u ceni je 0,15 evra a danas prosecni elektricni auto trosi oko 15kWh na 100 km a u gradu jos i manje...
E-Golf je preradjeni model koji je u startu bio sa SUS motorom, a kad se uzme vozilo koje je planirano kao elektricni onda su stvari jos bolje.
Pogledajte VW ID.3 pa onda...

dr

pre 3 godine

@Mika Windows nikad nije bio besplatan (bar od 95ice na ovamo). Da ga plscamo u Srbiji bas i nije istina... 3-5% kucnih korisnika i max 20% poslovnih! (cak ni vecina IT kompanija nema legalan softver na svim masinama)

Kojo

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.

kole

pre 3 godine

@Gagi
Kilovat je 5 din ako ostanes u zelenoj zoni, ali ako celog meseca budes povlacio veliku kolicinu energije iz kucne mreze, uci ces u crvenu zonu gde je KW preko 20 din i onda ces razumeti ovu ADACovu racunicu. Problem je i veoma visoka cena samog el. automobila, jer za neki bezlicni autic hec bek klase moze da se kupi ozbiljna limuzina, iako je el.auto veoma prosta masina. Karoserija, baterije i elektro motor iz ves masine. Dok eventualno isplatis tu razliku u ceni, moraces da predjes 300.000km, a onda ce doci veoma skupi kvarovi, kao i zamena baterija koja ce prevazici cenu tog polovnog auta. I dalje tvrdim da je buducnost u kombinaciji malog motora do 350ccm koji ce kad zatreba da zavrti generator i puni baterije. Tako bi se se potrosnja svela na 2 do 3 litra na 100km sto bi mogle da izdrze naftne zalihe, a i ekologija.

grubijan

pre 3 godine

4,8 litara na 100 kilometara sa dizelom od 150ks ne može da postigne ni ona nemačka baba sa kraćom nogom (pogotovo po gradu)
(M., 28. septembar 2020 13:11)

Današnji dizel od 150ks je u rangu nekadašnjeg dizela od 60ks.
4.8 litara na 100 km je realna potrošnja za novije motore

Jovan

pre 3 godine

@Ne radi se o jeftinijem nego o ekološkom gorivu. Nafte će nestati kad tad, tako da nije važno da li je jeftinije, nego da li je održivo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 28. septembar 2020 09:43)

Nafte navondno nestaje vec 50 godina iako se potrosnja u tom periodu upetostrucila, ali nikako da nestane. Stare busotine, koje su navodno presusile ponovo se pune. Pitanje je da li naftu proizvodi sama planeta Zemlja, a ne neki fosilni ostaci dinosaurusa.

pozdrav

pre 3 godine

Baš me briga sto je jeftinije na dizel, nego gledajući i ekologiju je dizel ispred e. Automobila. Raspitajte se koliko baterije opterećuju ekologiju...

Papillon

pre 3 godine

@grubijan, 28. septembar 2020 19:36
Možda po ravnom skroz, bez gužvi semafora, ičega. 70 na sat
Po Beogradu, sa brda ns brdo u koloni, 30% veća potrošnja nego ns NBG.

drvobradi

pre 3 godine

Ja prestao da citam vest kod podatka da je litar dizela u Nemackoj ~128din. Meni kod elektricnih automobila smeta samo to sto bi mi bilo uzasno komplikovano svakodnevno koristiti vozilo. Ako neko ima garazno mesto i uticnicu, onda je super, ako zivi kao 80% Srba onda to postaje problem. Verovatno ni sledece vozilo mi nece biti elektricno vec hibrid.

mio

pre 3 godine

Ako ga punite na solarne ploce tek onda je preskupo, i solarne ploce treba platiti ,vjek trajanja ogranicen a trebace vam vjecnost da napunite auto...

Posmatrac

pre 3 godine

@Halo Bing
Ima jos bolje - termoelektrana emituje mnogo gasova, kao recimo 10 miliona automobila. Ali na jendom mestu. Mozemo staviti i odrzavati filtere, pa koliko kosta kosta.
Ali stavi ti i odrzavaj filtere na 10 miliona automobila.

Po meni je to glavni argument struje protiv goriva - zagadjenje se moze lokalizovati i sigurnije resavati. Bilo koje, od prozivodnje struje, bateija, litijuma, sve je lokalizovano, nije distribuirano.

kako da ne

pre 3 godine

Pa pošto hoće da budu i eko, a vec hoce dizel oni ce poceti da kupuju francuski HDI koji oduvek zagadjuje manje od nemackih dizela. To je realnost. Kada su imali HDI koji je izbacivao manje od 110 gr cestica, nemci su uz prevaru bili na ono 125 gr. Varali godinama i nisu ulagali jer su imali ‘foru’ tj softver, tako su zakasnili za drugima i tehnologijom. Njihova greska i sada i dalje pozivaju na dizel jer nemaju hibride i elektro vozila kao drugi. Japanci otisli daleko, francuzi takodje se odaljavaju pogotovo novim modelima gde ih prave na istoj platformi i elektro modele i sa sus motorima. Mozes 208 npr i benzin i dizel i elektro, ima sve. Sve nude ali ulagali jer nisu imali softver...

blu

pre 3 godine

A, sta ce se desiti kad za x godina e vozila preuzmu primat i broj vozila sa sus motorom budu statisticka greska i kad budzeti drzava budu uskraceni za ogromna sredstva koja dobijaju od akciza na fosilna goriva(recimo kod nas oko 60% cene goriva je akciza), sta mislite kako ce to nadoknaditi? Pa novom akcizom na struju, sto ce znatno povecati trosak voznje e vozila.

Vlada

pre 3 godine

To je možda i tačno, da je skuplje, ali s druge strane ako voziš na dizel onda nastavljaš da ubijaš živi svet na planeti i tvoja deca možda jednog dana neće imati šta da jedu.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

drugim recima nemacka auto industrija jos nije spremna da ozbiljno proizvodi elektricne automobile ... iako stoje sve primedbe od proizvodnje baterija do proizvodnje struje

eGolf

pre 3 godine

eGolf 2020 Model.
Od Juna do sada 1500km za oko 17€.
Ali, svakog vikenda se puni solarno.
Cene struje na punjačima su zaista velike:
EnBw i ADAC - 39ct/KW
Ionity i do 89c/KW
Kućna struja je 27c/KW

Ipak, uštedelo bi se kad se uporedi sa dizelom jedno 15-20% ako ne više.
Kod mene lično je ušteda oko 95%...

Вук Караџић

pre 3 godine

ово је најобичнији идиотизам. цене струје и дизела флуктуирају. осим тога постоје скупа и јефтина струја и у Немачкој. ако на кров куће ставиш соларне панеле, који се сами отплате за пар година, судија постаје потпуно бесплатна. уз све то, одржавање електричног аутомобила је драматично једноставније, и самим тим јефтиније. лепо плаћено "истраживање".

trtemrtet

pre 3 godine

Tesla je najskuplje auto za odrzavati sto nema nikakvog smisla jer auto nema puno pokretnih delova kao auto na benzin.
Ali kompanija guli na software cijenama.

Milan

pre 3 godine

Hvala Bogu da se pojavilo ozbiljnije poređenje a kad su nemci u pitanju onda je to najbliže realnosti. Euforija za elektičnim vozilima je očigledno daleko od stvarnosti pogotovu kada bi sva vozila prešla na struju. Nisam siguran da bi i pet Obrenovca bili dovoljni za Srbiju, a o "čistoj" struji i da ne govorimo.

max

pre 3 godine

Da je tako kao što kažu, ne bi taksi vozilima bilo duplo jeftinije, ako ne i 3x jeftinije da voze hibride od dizela...
(Don, 28. septembar 2020 10:44)

Kad izguglaš razliku izmedju elektricnih i hibridnih vozila, vrati se u komentatore.

Miloš

pre 3 godine

Evo dokaza koliko je ljudima napunjena glava o "spasavanju planete" umesto o spasavanju pluća ljudi. Pogledajte delove ovih komentara:

Dizel izbacuje svašta sagorevanjem ali to se nekako i sredi u prirodi.
(Mika, 28. septembar 2020 11:49)

Ako je nešto sada kao "jeftinije" to je samo nasilno boljševički nametnuto svima, da to plaćaju svi jer "spasavaju planetu" koju ovako ne da ne spasavaju nego još gore.
(Helios, 28. septembar 2020 11:58)

Potpuno promašena poenta, po ljude ne može nikako biti lošija vožnja vozila koja ne ispuštaju nikakvo zagađenje prilikom eksploatacije! Ne radi se o CO2, to je gas koji uopšte nije opasan po čoveka, nego o drugim jedinjenjima koja izlaze iz auspuha, kao što je NOx, koji je izuzetno opasan po zdravlje ljudi koji udišu to. To nema nikakve veze sa planetom, naravno da će planeta lako da se oporavi od svega. Kad EV prolaze ulicom i stojiš na semaforu, ne udišeš opasne gasove, kao kad prolaze dizeli... I tu je kraj svake priče.

Mila

pre 3 godine

@advokat:

Bili su nekada. Sada su to Azijati i Indijci.
(Milos, 28. septembar 2020 22:17)

Da, to piše na internetima. Ali, ako radite u bilo kojoj tehnološkoj kompaniji, ništa ne možete bez amerikanaca i njihovih patenata i proizvoda. Kinezi su istupili na nekoliko polja, npr.telekominikacije. Ali su na drugim poljima i dalje decenijama iza.

mi-mi

pre 3 godine

Шта могу Немци друго да тврде ако се погледа које ауто-гиганте они имају?
Они покушавају нешто да спасу што је већ осуђено на пропаст.Као што су кад се ауто појавио неки тврдили да коње (кочије)не може да замени ништа и да је то само пролазна ствар.
Живи били па писали!

Rocco

pre 3 godine

@Шумдинац, струја у NRW кошта колико си и рекао тј. 0,31Еур/киловат. Ако се обавежеш унапред нпр 2год буде 15% јефтиније...+ дају и бонус (100-200еур) кад мењаш провајдера (има их сигурно 50+)...све у свему 4 пута скупље него у СРБ.

BDj

pre 3 godine

Ovo je stara vest, odavno je izašao podatak da je voznja na struju U NEMAČKOJ skuplja od vožnje na klasična goriva. Za ostale zemlje ne znam, ako neko ima neki podatak (ili lično iskustvo) molio bih da napiše

Pulsar

pre 3 godine

"O objektivnosti, istinitosti i motivima za ovu studiju može se naširoko diskutovati
(Persona, 28. septembar 2020 10:50)"

Isto možemo da kažemo i za tvoj komentar, čisto nagađanje i iznošenje svopstvenog mišljenja, a ne podaci od neke ozbiljne studije.

Rynchinoi

pre 3 godine

@Sumadinac: Ja konkretno plaćam 0.28€/KWh. Od sledeće godine će biti 0.32€/KWh.
Ovde u domaćinstvima na struju radi samo svetlo, TV, komp, frižider i eventualno šporet. Sve ostalo je na gas. Za 1 godinu oko 3900KWh struje i 10900KWh gasa
I da se nadovezao na tekst: Vozio sam i ja Zafiru dizel i napravio potrošnju od 2.4l/100km i to je bio test u pitanju sa visim stepenom prenosa, bez kočenja i sa konstantnim brzinom do 30km/h. Golf nema šanse da troši ispod 5,9l dizela u situaciju za koju se koristi. Moja Astra 1.7 ima kombinovanu od 5.9L na 60000km i to vozim poprilično lagano. A znajući koliko Nemci ne znaju da voze ovaj golf ne ide ispod 7L u kombinovanoj.
Kao i uvek tu je ADAC da maže oči i pravi ljude budalama

koronarius

pre 3 godine

Licno ne volim dizele i vozim na benzin, ali kao sto rece neko pametan - dizeli ce nestati u Evropi kada nabavna cena nafte bude 50% niza nego sto je danas, na duze staze naravno a ne privremeno kao sada zbog korone. To znaci nikada. Lako je Amerima i Azijatima da voze na benzin kada imaju jeftinu naftu.

Гиле

pre 3 godine

Samo u Njemačkoj i u Bosni važi ta logika da je dizel neprevaziđen...., u normalnim zemljama dizel vozila nema ni u prodaji!
(KarolasRex, 28. septembar 2020 12:51)
Потпуно си у праву сада сви произвођачи праве кола за ненормалне земље. Ето рецимо Голф ће убудуће само за Босну, Србију да праве, а вероватно посебан модел за Црну Гору.

rani

pre 3 godine

Da rezimiramo, u Nemackoj se nikako ne isplati voziti na struju, jer je skupa, kao kod nas dizel! Dakle, Srbi bi trebali da voze na struju, samo jos da vidimo, kako do toga da dodjemo, jer mi smo navikli na vozila iz Nemacke, sa predjenih 180 hiljada km, a toga nece biti, ako Nemci kupuju dizele!? Da mi predjemo na metan, dok se to ne razmrsi? Meni to dobro ide, turbo motor, ide super, a jeftino da jeftinije ne moze biti!

Boki

pre 3 godine

Nemojte molim vas da izjednačavate vozila na dizel i na benzin. U tekstu se ne spominju benzinci. Osim toga, u tekstu se nigde ne spominje ko manje zagađuje nego ko manje troši. Ja vozim benzinca jer mi se više sviđa i nije me briga što troši litar više.

teri

pre 3 godine

Jeftinije? Pa kad desetine hiljada ljudi oboli od karcinoma zbog udisanja izduvnih gasova, pitajte tada njih jel misle da je dizel jeftiniji od struje?
I ugalj je najjeftiniji za proizvodnju struje i grejanje, pa ne vidim da se Nemci trude da nam to objasne!
(bigserb, 28. septembar 2020 09:34)

druze , ne gledas celu sliku.
Da bi se proizvelo 17kW struje Termoelektrana ce zagaditi vazduh kao 2 Golfa Dizela. Jos gore ako je Nuklearna elektrana, tad ce se proizvesti i nuklearni otpad koji ima period razlaganja 2500+ godina, ili ultra losa situacija (Cernobil, Fukusima) gde ce ljudi dobijati rakove zbog posledica narednih 2000 godina od direktnih posledica , a od prenosa gena s kolena na koleno ... oko 100.000 godina,
nasuprot fosilnim gorivim, ovde ce kao direktna posledica El.automobila umrijeti 2-3x vise ljudi a oko 10x vise alergija i popratnih hronicnih bolesti a indirektno... ....

rani

pre 3 godine

Kod nas je 1kW oko 5din.
Znači kod nas 100km ako se puni kod kuće ne bi koštalo ni 0,8€.
(Gagi, 28. septembar 2020 18:27)

Tesko da to bas tako ide! Ako svakodnevno punis auto, sigurno ces u nekom momentu preci u crvenu zonu, a to onda vise i nije bas tako jeftino. Nije kao u Nemackoj, ali nije ni zanemarljivo. Jeste da Nemci zele da sto vise para zarade na dizelima, kako na samim vozilima, tako i na delovima, ali ima neke istine u tome, da EV i nisu bas tako jeftina za voznju!

Strucnjak

pre 3 godine

@kilijan a taj golf sto navodno trosi 4.8 litara to u vakumu ?
Imam 1,6 tdi u Škodi koji mi je testiran u BG-u,relacija Banjica-NBg.Na pun rezervoar nekoliko puta potrošnja od 5,8-6,5l u špicu,zavisi od doba godine i da li su godišnji odmori ili ne.Na auto-putu godinama pokazuje 4,7l i to su uglavnom kilometraže od oko 2500km kad idemo na odmor.Ništa computer samo od čepa do čepa.Kad voziš na regionalnom putu 60-80kmh spusti potrošnju i do 3-3,2l,kad ideš oko 90kmh bude oko 3,8-4.Tako da to što su napisali 4,8l potrošnja jeste realno u proseku,niko nije napisao u tekstu da toliko troši u gradu.

Dvesta komentara

pre 3 godine

Dvesta komentara na EV u srbiji gde i dalje pola auta dimi kao turcin pre trideset godina.
Hajde da dam i svoj doprinos - EV zagadjuju! Ali, sad ide veliko ali, to zagadjenje je centralizovano u termoelektranama (koje, ugradnjom dobrih filtera, sve opasne materije filtriraju i skladiste) dok je sama proizvodnja litijuma polu zagadjujuca ako se rudnik dobro napravi.
Ove nemacke studije "zagadjuje isto kao dizlo", pa hajde molim vas!
EV se puni dok spavate, dok ste u shoppingu, pa cak i novi parking na BG aerodromu ima ja mislim oko 60 punjaca za EV, pa dok cekate svoje najmilije vama se auto puni.
U Srbiji, ko sad ima EV, mora da pazi gde ce da ide-znaci samo Ikea, garaza Obilicev Venac, Ada shopping i aerodrom, tu su dobri i besplatni punjaci.
Ali vremena se menjaju, pre pet godina nije bilo ni to tako da polako polako idemo i mi u tom pravcu
EV su buducnost-jeftinija za proizvodnju a marza debela.

Aleks

pre 3 godine

Nije to bas tako jednostavno.

Ionity punjaci u EU ZARADJUJU na svakom punjenju i 1Kw kod njih kosta 0.8eur.

Tesla NE ZARADJUJE na prodaji struje, tj. Tesla naplacuje samo troskove isporuke iste i ulaganja u infrastrukturu i Kw u EU kosta 0.33eur.

Cena punjenja kod kuce je otprilike ista kao cena na Teslinim punjacima.

Pa tako kad se kaze kako je VW ID3 jeftiniji od Tesle m3, sto ne platis na cupriji, platices na mostu.

simica

pre 3 godine

ANALiticar, jesi u pravu kad kazes da se za proizvodnju struje takodje zagadjuje zivotna sredina jer se dim ispusta ne kroz aspuh nego kroz dimnjak ali si zaboravio da je time u gradovima vazduh mnogo cistiji jer se elektrane nalaze van gradova a ljudi zive u gradovima.

EZeljko

pre 3 godine

Cena struje u Njemackoj 0.3E/KWh? Proverite vi to, to je skupje jedno 3X nego li najskuplja tarifa u CAD. Golf TDI nema sanse da trosi 4.8L po gradu gde se vozi najcesce cak i ako je cena 0.3E/KWh nema sanse. Cena u CAD da punis kod kuce je $27.52 za mesec da ne izlazis iz kola i da punis jednom nedeljno 80KWh. Ja sam na gorivo za Corollu trosio mesecno oko $144.00 a za elektricni max $30-$35 recimo. Sad za Hybrid trosim oko $92 mesecno. Gde je CAD naspram EUR-a? Ma cisto lupetanje. Njemci ce da plate cenu kad ih Kina, Koreja i USA pregaze ko plitak potok. Japanci (Toyota) i Njemci (VW) su naucili kako se prave kola od Forda, Njemci pre rata, neposredno, a Japanci neposredno posle. Sad ce Musk da ih uci kako se prave elektricna uz odredjenu cenu ili uslugu naravno.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Covece koliko pametnih ljudi ima u Srbiji neverovatno, jedni znaju sve o baterijama i kako se prave i da na kraju zagadjuju vise nego dizeli i pronikli su da je elektricno auto prevara, opet drugi sve znaju o dizelima i kako zbog njih se masovno oboleva. Nije ni cudo sto nam ovako dobro ide u Srbiji, uz ovoliki kapacitet mozgova ocekujem da za 5-10 godina budemo vodeca drzava na planeti, ja sam prosto presrecan cak ozbiljno razisljam da se vratim u Srbiju bice bolje nego sad u inostranstvu :)))

Djiki

pre 3 godine

1000 km jedno punjenje i to brzo punjenje za 10-15 min, to ce biti poslednja rec tehnike i jedino to priznajem i verujem u to.Nadam se da ce ih biti svuda tih adapter stanica za punjenje od domacinstva pa duz magistralnih i autoputeva. Za 5 do 10 godina najkasnije. ?

Gojko 12

pre 3 godine

(ne pišem marku i model da ne bude da se hvalim)

Dizel 1.6
2013 godište
kilometraža 250 000 km

Za 40 eura u Bosni
( živim 30km od granice )
napunim pun rezervoar sa kojim mešovito grad magistrala u proseku pređem oko
1000 km,zimi 900 - 950 km.

Trenutno me 100 km košta 4 eura a bilo je perioda da kada je gorivo bilo još jeftinije pa me je 100 km koštalo manje od 3,5 eura.

Prelazim u proseku 35 - 40 000 km godišnje i samo na razlici u ceni goriva godišnje ušparam preko 1000 eura i kada na to dodam ovako malu potrošnju auto je za 5 godina sam sebe otplatio.

Toronto

pre 3 godine

Eh, ovi Nemci, ko ih ne zna.... Prvo, malo sutra golf kombinovano troši 4,8 l. Drugo, reklamiraju ID4 da ima autonomiju 500km sa baterijom od 75kwh, a zaboravili da im nov Audi etron sa baterijom od 95 kwh predje 350km. Treće, svim silama pokušavaju da uspore izgradnju Tesline fabrike u Nemačkoj. Istina je da imaju velikih problema sa EV, pre svega menadžment baterije im je krš i očigledno to ne znaju da srede. Oduvaće ih Tesla kada počne proizvodnja u Nemačkoj. A još Koreanci kada ozbiljno krenu sa EV.

Bojan

pre 3 godine

Kada smo vec kod troskova i potrosnje, potrazite na netu ADAC Autokostenübersicht PDF. Tu imate izracunate ukupne operativne troskove po km za prvih pet godina, sa 15k km godisnje, ukljucujuci poreze, odrzaanje, osigaranja, i cijenu goriva u Njemackoj itd.

Nissan Leaf 40kwh eksploatacija kosta 53,8 €c/km.
Nissan Qashqai 1.3 visia 49 €c/km.

Za volkswagen: Golf GTE dsg kosta 53 €c/km. e-golf 45,8.
Golf 1.0 tredline 46 €c, golf 1.5 comfortline 50€c, golf 1.6tdi trendline 48,2€c/km.

Dakle, kao sto vidimo iz empirijskih podataka, eksploatacija elektroauta u praksi kosta otprilike u rangu motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Nasuprot misljenju mnogih Srba, dizelasi nisu znacajnije jeftiniji od benzinaca za eksploataciju.

devojčica, noša

pre 3 godine

To sto je u nasem narodu nemac bog ne znaci da je to istina. Da nije bilo amera posle 2 sv rata nemci bi danas jeli krompir. KOJO je u pravu, amerikanci su neprikosnoveni u inovacijama. Dovoljno je pogledati broj doktorata i strucnih radova u brojevima na svetskom nivou. Idu ameri pa sledecih 10 zajedno. Guglajte slobodno.
(advokat, 28. septembar 2020 21:43)

Kakve veze ima broj doktorata sa činjenicom da SAD ratovima dolaze do resursa koji su im neophodni? Kad kreneš da pišeš o tome kako bi Nemci jeli krompir da nije bilo Amera prvo pročitaj neki tekst na tu temu pa probaj da ga shvatiš a onda ćeš znati šta je motivisalo Amere da pomažu Nemce. I na kraju ali ne i najnevažnije. Pošto vidim da si čuo za Gugl ne bi bilo zgoreg da izgugluješ "24.3.1999." Čisto da vidiš dokle su doveli ti silni doktorati. Osim ako ti to ne smeta. Ne bi me čudilo jer već izigravaš advokata ambasade SAD. Drvenog ili ne.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

neko treba da im saopšti da je izašao id3.
tada su ove gluposti trebale da prestanu po dogovoru.

ali ako se i dalje drže ovoga, da uračunaju i cenu pokušaja lečenja raka pluća.

all seeing eye

pre 3 godine

U roku od 3 godine svet pocinje prelaz na besplatnu el. energiju vakuuma. Nauka vas je lagala, perpetuum mobile postoji. Umesan sam u to, zapamtite moju najavu. Naftna ekonomija ce bankrotirati, naftne drzave idu na prosjacki stap. Obican covek ce dobiti slobodu.

Bane...

pre 3 godine

Prevozno sredstvo će sigurno biti skuplje čime god da se voziš od goriva ili struje. Da li kroz takse ili na neki x način na čupriji; sve će proizvođaći dobro naštelovati a država uči u finese. Suština će biti nikada puno uložiti u auto. Tu si od starta na gubitku sa ogromnim padom vrednosti. I sa budućim subvencijama koje bude davala država treba sve to dobro preračunati. Vozilo i ako je neophodan za svaku porodicu će postati luksuz, na granici ekonomske isplativosti kada sve poplačaš tako da ti ništa ostane u džepu da si primoran samo za auto da radiš. Veliko će biti pitanje ekonomske eksplativosti a niko jasno ne može da bude siguran 100% koliko će se neki zakoni menjati i gde potrošač se može finansijski provuči. Sem lekova, hrane, mesto za stanovanja, biti bez duga j kredita sve ostalo će biti luksuz. Imate javni prevoz, i kao što kažu Holanđani za bicikli nema lošeg vremena nego loše opreme i iću korak dalje od njih; običan bicikli gde ćeš moći kao opciju staviti u gradski prevoz po potrebi ali i u treba biti oprezan da ne bude cena transportovanje bicikla u javni prevoz preskup što me ne bi začudio kada bi se popularizovao. Ostaju pedale bez struje na bicikli, pešaćenje i javni prevoz ako mislite da sačuvate neki dinar za popravku veš mašine ili neka sitna zadovoljstva koji čini život ispunjenijim. Ako uđete u zamku zaduživanja zbog bilo čega, bićete robovi tih sprava celog života. Dok svaki posao je danas neizvestan i ne znamo hoćemo li ga izgubiti već za koju godinu a tapija na stan ili kuću da možemo izgubiti sve i ostati na ulici preko noći i da nemamo elementarne uslove za preživljavanje. Treba dobro razmisliti o svemu jer nas očekuju neizvesna vremena gde si situacija samo za tri godine se može drastično promeniti samo na gore da sa ove instance mnogi nismo ni svesni koliko daleko može sve da dogura...

ica luben

pre 3 godine

A ako ga punite na solarne ploče?
(PR, 28. septembar 2020 14:27)

Izracunaj koliko struje moze da prozivode solarna ploca za svoj zivotni vek. Pa je onda cena te struje jednaka ceni solarne ploce i to podeli sa predjenim kilometrima i dobijes cenu "goriva".

Inntal

pre 3 godine

Moj Golf 2 dizel je kod mene 30 godina. Ide na šta oćeš, nafta lož ulje, dizel...Nije na prodaju.
(Džu Mandži, 28. septembar 2020 09:26)

u godinu dana,ti sam zagadis Planetu vise nego pola Njemacke....

Ahtung

pre 3 godine

@Mare:

Ali to je Golf!

Reno Laguna 2.0 dci ostvarvao prosek po pređenih 10.000 km između 5,9 i 6,4 litara na 100 km uz zavisnosti od toga koliko je žena vrištala, a kučići povraćali. Kupio ga polovnog sa pređenih 100.000 km i dogurao do 200.000 km.

P.S. Pre desetak godina objavili su istraživanje ko najrealnije prikazuje potrošnju goriva. Prvi su Francuzi i Italijani sa 5 do 10% odstupanja, posle njih Japan i Koreja sa 10-15%, a daleko najviše lažu Nemci, čak i do 20%. To me šokiralo, ali se posle toga desio dizelgejt...

mix

pre 3 godine

Problem je sto je u Nemackoj struja izuzetno skupa za domacinstva. Ide cena i do 20 centi za kWh.
(T, 28. septembar 2020 12:43)
I to skupo,pa prosecna cena struje u Srbiji je 25 centi.Pusti te vi marketing kako imamo najjeftiniju struju u Evropi.Podelite lepo krajnju cifru na racunu sa brojem kilovata,pa ce te dobiti realnu cenu,jer ne mozete da izbegnete sve one dodadatke koji stoje na racunu,a nemci placaju samo ono sto su potrosili.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

u razvijenm zemljama bi trebalo uvesti standard, izgradnja jednog stana mora da prati dva parking mesta i izmedju njih jedan elektro punjac, onda bi elektricni auto dobio pun potencijal, malo ko od nas prelazi vise od 50-tak kilometara dnevno, reno zoe odavno ima potvrdjenu kilometrazu u gradu 300 i vise km sa jednim punjenjem, znaci jednom nedeljno napunis auto na svom auto punjacu i tako isto i drugi auto, pa mobilni svaki dan uvece stavljamo na punjac a auto kao ne bi mogli jednom nedeljno uvece da stavis da se puni, da nekazemo ljudi koji dnevno prelaze 10-15 km punili bi dva puta mesecno ali mora biti dostupan punjac kada auto parkirate ispred zgrade, ja zivim u kuci i ne bih imao problema sa punjenjem i svakako u narednih 2-3 godine planiram imati makar 1 elektricni auto za do posla i nazad nesto tipa reno zoe, prelazim svaki dan tacno 50 km put do posla i punjenje nedeljom uvece i spreman sam do subote bez problema, a ako se vozim jos ekstra onda sreda uvece punjac i miran do nedelje uvece

Joca

pre 3 godine

Vuk dlaku menja...
Volfsburg (!) je samo promenio način na koji plasira iste laži. Malo mudrije i manje bahato nego pre, ali isto. To su sad vukovi umislili da su lisice. Niko im više ništa ne veruje, a pametni nisu ni pre.

grubijan

pre 3 godine

Japanci (Toyota) i Njemci (VW) su naucili kako se prave kola od Forda, Njemci pre rata, neposredno, a Japanci neposredno posle. Sad ce Musk da ih uci kako se prave elektricna uz odredjenu cenu ili uslugu naravno.
(EZeljko, 28. septembar 2020 18:23).

Toyota je traktor a Ford... Samo redneci voze forda u americi

Ivan Stefanovic

pre 3 godine

Dobro jutro!
Ako se vozite na struju - to ide ovako:
1 struja se napravi od konvencionalnih izvora energije (ugalj, dizel, nafta, a u slucaju solarnih panela i vetro-turbina njihova proizvodnja potrosi onoliko dizela ili nafte koliko oni naprave tokom celog radnog veka)
2 ta se struja transportuje, a jedan deo te struje se izgubi prilikom transporta
3 struja se prebaci u baterije (koje se, takodje prave troseci konvencionalne izvore energije - recimo dizel)
4 struja se koristi za voznju.

Dakle - ako se vozite na struju, to je isto kao da trosite dizel za voznju, samo sto dizel trosite dodatno za pravljenje struje, pravljenje baterija uz dodatne gubitke u transportu.
Sigurno je jednostavnije i isplativije sipati dizel direktno u automobil, bez posrednika...
Eto, sada Vam je jasno cemu sluzi cela histerija o 'globalnom zagrevanju'. Umesto da direktno koristite izvor energije u igru ulaze posrednici koje skupo placate, a na kraju zivite u iluziji da manje zagadjujete zivotnu sredinu.
Struja izgleda cisto, a u stvari podrazumeva daleko vise zagadjenja sredine i trosenje vise fosilnih goriva...

Pa

pre 3 godine

(Persona, 28. septembar 2020 10:50)
Ne, ova studija i njeni motivi su tema. Ona je navedena u tekstu a ne neka druga i nije joj suprotstavljena neka koja ima drugačije zaključke i od njenih i od vaših u komentaru. A nije da ih nema, to je kao da kažete da nije isplativo još uvek smanjivati efekte staklene bašte, možda jednog dana. Uzima se malo više parametara u obzir kad se proračunava isplativost. Pa nije ceo svet lud sem ADAC-a.

Kojo

pre 3 godine

Ekonomisto, kako auto može da otplati sam sebe tako što ti uštediš 1000 eur na razlici goriva u dve države? Ma šta da ti objašnjavam ustvari...

(x, 28. septembar 2020 14:20)

Pa auto je kupio na pijaci za par hiljada evra...

samospoznaja

pre 3 godine

Ima jos bolje - termoelektrana emituje mnogo gasova, kao recimo 10 miliona automobila. Ali na jendom mestu. Mozemo staviti i odrzavati filtere, pa koliko kosta kosta.
Ali stavi ti i odrzavaj filtere na 10 miliona automobila.

Po meni je to glavni argument struje protiv goriva - zagadjenje se moze lokalizovati i sigurnije resavati. Bilo koje, od prozivodnje struje, bateija, litijuma, sve je lokalizovano, nije distribuirano.
(Posmatrac, 28. septembar 2020 20:21)

Dobra ti je ta lokalizacija. Baš te briga što se zagađuje kraj gde je termoelektrana bitno da je čisto gde živim.

emanuel

pre 3 godine

U racunicu treba staviti da cijenu klasicnog goriva ( diesel, benzin)cine cijena samog goriva i nameti od drzave u iznosu cca 50%.

Zar mislite da ce se drzava odreci tog iznosa kada vecina ljudi predje na elektro pogon. Ili cemo svi placati dodatni porez pri registraciji s obzirom na predjene kilometre, ili ce znacajno poskupiti struja( citaj neposteno prema nevozacima).
U mom slucaju, trenutacno kroz godinu dana uplacujem 800€ godisnje dazbina na gorivo. U buducnosti, da nam automobili idu i na cisti zrak, drzava se nameta nece odreci za odrzavanje puteva, izgradnju autocesta, pdva,....

Суперхик

pre 3 godine

Немци и Кинези (још) живе од старе и општеприхваћене технологије док би Амери , део Европе и Кине прогурали нову иако (искрено) није баш савршена ! Прелазних облика ова два екстрема - колико волиш !

NekoDrugi

pre 3 godine

4,8 litara na 100 kilometara sa dizelom od 150ks ne može da postigne ni ona nemačka baba sa kraćom nogom (pogotovo po gradu)
(M., 28. septembar 2020 13:11)

Itekako može ako je auto dizel električni hibrid. Proguglajte malo Peugeot 3008 Hybrid4

Yes

pre 3 godine

@4,8l? Važi se. Baš kao što benzinac od 1400kg i 1600 kubika trosi 6l u gradskoj...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nnidza, 29. septembar 2020 08:13)

Apsolutno nisam fan vagen grupacije, sto ne znaci da auto ne trosi tako malo. Moja Lancia Delta na 130km/h trosi okruglo 5L, isto 1.6dizel. Jos ako se uzme u obzir da je u Lanciji tehnologija stara oko 10 godina, ovo je sasvim ocekivan rezultat za potrosnju Golfa dizela.
Svi nekako samo spomenu koliko je vremena potrebno el. automobilu da se napuni, al to je ubedljivo najveci problem. Vreme je novac, a u slucaju el. auto. se vreme baca.

Kontra

pre 3 godine

ovo mora da je greska da 17,3 kw kosta 5, 36 eura. Znaci ako jedno domacinstvo u proseku trosi 600 kw mesecno u nemackoj placa racun od 185 eura. a u srbiji je taj racun oko 5.000 dinara za 600 kw

Bavaria

pre 3 godine

@Gastarbajter
Ako izumemo sto si nepismen (100% si toliko godina tamo da si zaboravio pravopis ili si isao u Nemacku skolu zar ne? :))))) ). Nisam rekao da trazim besplatne punjace, imam ih na poslu gde radim. Odem do kancelarije i za 4 sata puna baterije.
A jasno mi je zasto ces ti uvek samo sanjati o el vozilima....

Miki

pre 3 godine

Nije gorivo jedini trošak vozila i ta računica ne pokazuje ukupnu rentabilnost i korist, kako za vlasnike vozila, tako i za prirodno okruženje. Čini mi se da proizvođačima vozila ne ide u prilog servisiranje i rezervni delovi koji se tokom radnog veka vozila pojavljuju kao ekonomska stavka i dobit... Da se i ne priča o zagađenju životne sredine.

sve je tako

pre 3 godine

Glupost!
Cenu predjenog kilometra određuju tri stavke.
1 potrošnja/100km 2 cena održavanja vozila 3 gubitak vrednosti vozila od momenta kupovine do prodaje.
Elektro motor -asinhroni- osim lezajeva nema habajucih delova.
Dakle nema : ventili, vodjice, klopovi ,karike, ulja, servisi mali i veliki, plivajuci zamajci,zupcasti, klinasti kaisevi,ovakvi onakvi...vodene pumpe ,buljuk senzora,izduvna grana,lonac prednji ,zadnji.. itd itd
Zamislite zivot bez svih tih sranja... raj na zemlji.
(Zoran s., 28. septembar 2020 19:30)
He,sve je tako,samo sve zavisi kako gledas stvari.Ako neko misli da kupi ni malo jeftin eletro auto zbog neke ustede i servisa,da li je bas sve tako?
Zaboravio si da je cela stvar u bateriji,a ona ne moze polovna na auto i kosta trenutno u proseku oko 8000 e,plus usluga i sta vec jos sve ide uz to.Druga bitna stvar,ili imas para ili si na sredini,pa te bas zabole koliko kosta veliki servis ili koliko trosi auto...
Neko mozda kupuje auto a nema bas neke posebno velike finansije,pa srazmerno tome mozda i kupi auto sa motorom 1.2 16v menjac 6 brzina,zato sto mu ne treba bolji/jaci/brzi.Ceo ispravan motor,dobar,polovan je 200e,veliki servis,delovi 8500 dinara,radi se jednom u 5 godina,ako ne predjes preporucenu kilometrazu...Nesto bas i nema polovnih elektro automobila,a i ko bi rizikovao,odmah razmislja o bateriji?
Tvoj auto, mesecna rata je preko 200e,i mozemo tako do sutra...
Opet kazem ko ima zabolega za sve,a ostali prst na celo i po mogucnosti.

Milorad

pre 3 godine

Pa lako je Amerima, da rade inovacije, kad za njih rade van zemaljci slovenskog porekla, Ameri znaju samo za hamburgere, i nista drugo. Ne znam zasto im pridajete toliko znacaja, kad pravi ameri ne znaju uopste na kojoj planeti zive, i gde se u opste nalaze.

Džoni

pre 3 godine

@Necko - U Nemačkoj (a i svakoj drugoj evropskoj zemlji) ne postoje subvencije za fosilna goriva. Samo je pitanje koliko država ubira novca od poreza i akciza za njih. U Srbiji npr su porezi i akcize preko 60 eurocenti po litru tako da su fosilna goriva jedna od najboljih "punjača" budžeta.
Subvencije zaista postoje, ali one se daju za kupovinu električnih vozila kroz vraćanje države kupcu električnog vozila deo prodajne cene tako da svaki poreski obveznik plaća kupcu električnog vozila. U Srbiji je npr ta subvencija 2500 eura, ali je u nekim državama mnogo veća. Takođe se daju drugi benefiti vozačima električnih automobila kroz besplatne registracije, besplatni parking ili besplatno punjenje strujom.
Kada se uzme u obzir zagađenje proizvedeno proizvodnjom baterije, kao i zagađenje stvoreno proizvodnjom struje (a posebno u Srbiji gde se 80% električne energije proizvodi u termoelektranama koji su najveći zagađivači u Evropi) postavlja se logično pitanje - Da li treba subvencionisati i promovisati električne automobile ili bi se mnogo bolji efekat po državu i životnu sredinu dobio stimulacijom sistema masovnog prevoza i ekološki efikasnijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem?

Pa jeste jeftinije u državama koje subvencionišu cenu nafte. U Nemačkoj je dizel jeftiniji od bezolovnog.
(Necko, 28. septembar 2020 09:31)

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Apsolutno nisam fan vagen grupacije, sto ne znaci da auto ne trosi tako malo. Moja Lancia Delta na 130km/h trosi okruglo 5L, isto 1.6dizel. Jos ako se uzme u obzir da je u Lanciji tehnologija stara oko 10 godina, ovo je sasvim ocekivan rezultat za potrosnju Golfa dizela.
Svi nekako samo spomenu koliko je vremena potrebno el. automobilu da se napuni, al to je ubedljivo najveci problem. Vreme je novac, a u slucaju el. auto. se vreme baca.
(Yes, 29. septembar 2020 09:41)

Koliko tvoj auto trosi u gradu, el auti su uglavnom za grad zamisljeni pri 130 na sat el auto ima najvecu mogucu potrosnju a po gradu gde je kreni stani najmanju, bas kontra sve od dizela i benzinaca, el auto ako vozite do 100 km/h ce imati svasvim ok potrosnju sve preko toga dosta povecava potrosnju baterije ali el auto trenutno i nije zamisljen kao jedino vozilo u porodici nego kao drugo za po gradu sto se kaze i tu je vec sada bolji od svakog benzin/dizel agregata

zok1

pre 3 godine

Ne ruše Nemci ništa, nego pokušavaju da odlože ono što je neizbežno. Ali, ne radi se samo o prelasku na električne automobile, nego o celoj revoluciji u saobraćaju. Proguglajte o TaaS (prevoz kao servis), pa ćete videti šta se iza brda valja. Stvar koju nemački auto stručnjaci zaboravljaju je cena održavanja, električni automobili zahtevaju puno manje servisiranja. Za razliku od Nemaca, koji ubacuju električne motore u svoje automobile koji su konceptualno naprfavljeni za SUS motore, Tesla je od starta razvijao električni automobil i zato im je odmakao bar 10 godina. Ono što Tesla sada radi je rešavanje problema napajanja, proizvodnje i skladištenja el. energije. Powerwall ce skladištiti električnu energiju koju proizvedete solarnim panelima i omogućiće vam da budete delimično nezavisni od električne mreže. Ako ništa drugo, biće u stanju da skladišti dovoljno energije da možete napuniti vaš električni automobil. Međutim, generalna ideja je veća, mogućnost da u slučaju prekida na električnoj mreži možete da funkcionišete bar 2-3 dana. Već danas, u Americi, Tesla može da vam praktično pretvori ceo krov u solarni kolektor.

Dux

pre 3 godine

Narod u vecini gleda na kraju da li to vozilo ima auspuh ili nema ..I to je kraj da li je eko ili nije eko vozilo. Karbonski otisak vazi i za jedno i za drugo vozilo..CELICANE SE NE GASE DOLASKOM EL.VOZILA! Ista kolicina CO2 se izbaci u atmosferi dok se napravi i elek. i obicno vozilo.Plus el.vozilo dodatno aktivira jednu od najotrovnijih tehnologija(prljavih) kopanje i preradu litijuma(malo manje otrovan od uranijuma)..Gde je tu logika? Znam .nemam auspuh na tom vozilu..Nema ni elektro magnetno zracenje tih vozila(koje u opste nije stetno) to ce promoteri el.vozila da nam garantuju.

Dux

pre 3 godine

Da dodam jos..Moja bicikla pravi struju KRETANJEM..Covecanstvo je otislo u svemir..Ali je problem da iskoristi 2 tocka ili jednu osovinu vozila da napravi neku struju za neke tamo baterije,posto postoji kretanje(da povecaju granicu kretanja 1000-2000km).Tezak problem svetske industrije.Ako zelite zelenu tehnologiju,skupo ce te je platiti. To je slogan el.vozila(ima da vas oderemo).

kimi R

pre 3 godine

@advokat
Kaži nam gde bi bili Japanci da ih nisu isti ti Amerikanci okupirali,verovatno bi se još rikšama vozili.Ako već pričamo ko bi gde bio,onda je red ispričati do kraja.

Pragmatic

pre 3 godine

El. automobili "ubijaju planetu" samo malo manje od klasicnih dizela ili benzinaca. Ekoloska reakcija bi bila da se svi odlucimo da putujemo javnim prevozomna na struju (vozovi, tramvaji). Cinjenica da nema znacajnijeg pokreta da ovo zagovara govori o tome da su el. automobili marketing u sluzbi biznisa, a ne borba za zelenu opciju.

Dovidjence

pre 3 godine

@ (Mika, 28. septembar 2020 17:21)

Ortodoksna glupost. Toliko o tvom poznavanju MS strategije. Naravno, uvek imas mogucnost da predjes na Linux.

Sto se ADACa tice moje iskustvo je:

Golf 1.6tdi DSG - 9 penija po milji
eGolf - 3 penija po milji

Srdjan Kovacevic

pre 3 godine

U Nemackoj je cena kwh oko 0.3 eura, sto je skoro 5 puta vise nego kod nas(oko 7.5 dinara). Razlog za ovako visoku cenu izmedju ostalog je njihova strategija za sto brzi prelazak na obnovljive izvore energije, a delom se to finansira naplatom struje. Nevezano za to, kod nas bi predjeni kilometar trebalo da bude 4-5 jeftiniji sa el. vozilom, ili jos vise ako se koristi jeftina tarifa.

marie

pre 3 godine

Problem je ogromna kolicina podzemnih vode koja se oduzima (tehnoloski putem isparavanja) lokalnoj okolini, da bi se doslo do litijuma u tim vodama i time prouzrokuje susa poljoprivrednog tla. A litijuma izmedju ostalih ima bas u susnim delovima Juzne Amerike. Pre pola godine je VW izgubio vec potpisani predugovor o eksploataciji u jednoj od tih zemalja, jer se drzava ipak odlucila drugacije. Sto znaci da je zavisnost cele EAuto proizvodnje od samo nekoliko vecih nalazista u svetu ogromna. Buducnost je verovatno u vodoniku, a i vestackim materijama na sagorevanje kao izvor energije. Japan npr. zeli da bitno poveca prodaju ne elektricnih vec vodonicnih automobila, autofirme dobijaju ogromne subvencije od drzave kao pomoc pri prodaji(sve ukupno oko 50%)
https://www.welt.de/wirtschaft/article190734171/Japan-Regierung-und-Toyota-setzen-auf-Wasserstoffautos.html

Ненад Јовановић

pre 3 godine

Ааахааа, .... 'ај' се замајавамо! И то баш дизел, 'а?! Издејствују помоћ своје владе за транзицију производње на електрична возила, скупа с осталим немачким произвођачима, од преко 20 милијарди јура и још увек заговарају продају технологије без икакве будућности, због које су у Америци осуђени? Незајажљиво до пања!

Sale...

pre 3 godine

@zivot je ringispil i kola na sudaranje...
Verovatno i čezneš da se vratiš ali dok se ne isplate svi krediti, za stanove, letovanja, garderobu, električne automobile, školovanje za decu ne nadaj se mnogo...

Gazda paja

pre 3 godine

Ne zamajavajte se sa elektro vozilima....a ako ih bas toliko volute site u luna park, jer za bolje I niste...dizel do penzije

Posmatrac

pre 3 godine

@samospoznaja
Pre nego sto udjemo uy diskusiju, zamolio bih da naucite citati. Funkcionalno. Pa onda mozemo razgovarati. Samo napred sa ucenjem!

Bane...

pre 3 godine

Moja multipla1,9 jtd 2002g je koštala preko 24h €. Kupio sam je pre 4 g. za 2400€.+ veliki servis, registracija i neke sitnice 3000 €. Sad sumnjam da mogu dobiti 1000€. Verovatno je još veči pad vrednosti jedne renomirane škode 1,9 TDi koja je još poskupela u odnosu na prethodni model, odokativno preko 22h € koja je na ceni i u trendu u odnosu na Fiat Tipo koji košta sada Jtd ali 1,3 oko 14h € odokativno gde Škoda je na ceni ali već u startu skupa. Pad vrednosti će joj biti veči od multiple 1,9 jtd iz 2002 pa do danas ako se bude uopšte dozvolili da se voze dizel neka bude 7g. umesto 5g. a cena posle samo 7 g. će joj biti ista kao multipla posle 15g. a to je 3h. €. što znači da si hipotetički bacio 19h. € za auto. Deluje nemoguće i izabrao auto koji je najviše u trendu. Moguće da tada fiat still 1,3jtd košta hiljadu € manje ali si izgubio 12h € umesto Škode što je razlika 7h € između nje i čista sam što su vozio i platio brend što svako zadovoljstvo košta i plati se...

Bane...

pre 3 godine

I pošto se štampa novac bez pokrića skoro svuda dok zlato dobija na vrednost u odnosu na novac skoro svi žele što manje da gube što im je parametar vrednost zlata tako da dižu cene jer računaju da su više oštečeni jer za taj isti papirni novac gde traže više novca zapravo mogu bez obzira na više i napumpane
cene da zapravo kupe manje zlata...

grubijan

pre 3 godine

Električni automobili su dosad naneli više štete planeti od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem ali to tesla botovi i hipsteri ne vide. To je tip ljudi koji nosi masku i čeka da se ušprica vakcinom sa oksforda protiv izmišljenog virusa jer je pročitao na tviteru da je električni automobil dobar a kovid opasan.

Legend

pre 3 godine

Kad merite sa nekim "random" električnim automobilima. Tesla se puni besplatno na Teslinoj mreži punjača,koja je ruku na srce i najrasprostranjenija i to ubedljivo.

bigserb

pre 3 godine

Jeftinije? Pa kad desetine hiljada ljudi oboli od karcinoma zbog udisanja izduvnih gasova, pitajte tada njih jel misle da je dizel jeftiniji od struje?
I ugalj je najjeftiniji za proizvodnju struje i grejanje, pa ne vidim da se Nemci trude da nam to objasne!

Hehe

pre 3 godine

ADAC, stare poštenjačine i “objektivni”
istraživači. Ko da više, onome i studija.
Sledeći put će dokazati da su parne mašine najjeftinije (na ugalj).

svrba

pre 3 godine

Dok se baterija ne napuni vremenski kao rezervoar gorivom i prođem 1000 km sa jednim punjenjem ne priznajem auta na baterije i tačka!!!! A vi pričajte šta hoćete.... i diskutujte do sutra!!!!!!!

Milorad

pre 3 godine

Pa lako je Amerima, da rade inovacije, kad za njih rade van zemaljci slovenskog porekla, Ameri znaju samo za hamburgere, i nista drugo. Ne znam zasto im pridajete toliko znacaja, kad pravi ameri ne znaju uopste na kojoj planeti zive, i gde se u opste nalaze.

Puno glava, malo pameti

pre 3 godine

Pa naravno da je skuplje! Niko nece napraviti nesto da bude jeftinije, svet funkcionise tako da se zarada poveca a ne da se smanjuje. Razlog svega sto se napravi je da donese profit.

miki

pre 3 godine

Potpuno sam uveren da cu izazvati gomilu minusa ali ako!Elektricni automobili su isto sto i korona,iskorisceni za dnevno politicke potrebe a u stvari velika laz!

Ulatec

pre 3 godine

Jedan od razloga sto sam pobegao iz Evrope i pogotovo velikih Evropskih gradova u Juznu Ameriku jos 90-tih ( Karibe na moru) su dizel ispusenja.

Ne mozete da zamislite koliko se oseti cadj i ogavno zagadjenje kad zivis godima u cistoj sredini pa moras da doletis i spustis se u zagadjen Evropski grad ( ukljucujuci BG).

Ti sto promovisu Dizel kao "jeftiniji" i "pametniji" energetski izvor dabogda da sisali te izduvne cevi dok ne pocrkaju.

all seeing eye

pre 3 godine

U roku od 3 godine svet pocinje prelaz na besplatnu el. energiju vakuuma. Nauka vas je lagala, perpetuum mobile postoji. Umesan sam u to, zapamtite moju najavu. Naftna ekonomija ce bankrotirati, naftne drzave idu na prosjacki stap. Obican covek ce dobiti slobodu.

Otheym

pre 3 godine

Pa jeste, jeftinije je u godini u kojoj je cena goriva neuporedivo niža nego ranije. No, nije bitno trenutno stanje, bitna je tendencija. Cene goriva će opet skočiti i generalno biti sve veće, dok će sa razvojem mreže punjača cena vožnje na struju biti sve manja. Na sve to dodajte cenu registracije jednog i drugog, kao i cene servisa, pa da vidimo šta će da ispadne isplatljivije u periodu od 10 godina.
Razumem ipak potrebu Nemaca da guraju benzin i dizel idalje, ipak sa hibridima i električnim automobilima debelo kaskaju.

Aleksa

pre 3 godine

Kada budem mogao da dopunim el. auto na pumpi bez mnogo zadržavanja, pričajte mi o nekoj praktičnoj uštedi, zagadjenju i ekološkim apektima. Da čekam red i dopunjavam hvaljeni ekolioški izum po sat vremena na nekim usputnim pumpama, uz neizbežne dodatne troškove, nemam nameru. Molim teoretičare i stručnjake sa lepim željama i predvidjanjima da se uzmu u pamet i shvate da tehnologija baterija i brzog punjenja nije i jednostavno tehnički ne može biti još dugo vremena usavršena. Ko ima vremena za bacanje nek vozi.

dule

pre 3 godine

Sta je sledece? ADAC dokazuje da Golf TDI ne samo sto ne zagadjuje, vec prociscava vazduh i obogacuje ga kiseonikom?
(Kratak spoj, 28. septembar 2020 09:47)
Tehnologija proizvodnje baterija je jedna od najprljavijih i najzagadjenijih grana industrije, tako da su ti automobili daleko od ekoloških, osim u reklamama.

Keke

pre 3 godine

Tako je, budućnost automobila leži u dizelu, a budućnost železnice u parnim lokomotivama na ugalj, a budućnost televizije u ekranima sa katodnom cevima. Pa sad razmislite o apsurdnosti tih rečenica.

Bane...

pre 3 godine

Posle ekonomske krize iz 2008 prvi put se desio drastičan pad vrednosti vozila, gde su uvek kola i autoindustrija imali monopol. Posle te krize, paradoks je što smo imali prvi put benefit da kupimo nikada jeftinija kola sa velikim padom vrednosti posle samo tri godine. Pojavili su se low cost vozila da odole tu trendomaniju gde je Dacia jedno vreme imala primat. Škoda je ojačala poziciju i parira VW a može iza Audija da parira odnosom cena kvalitetom u odnosu na polovnog Audija A4 za istu cenu. Pisao sam pre 8 godina da će pad vrednosti još padati i da je to samo početak što je mnogima bilo nepojmljivo da možeš polovno vozilo star 5 godina nači bud zašto a kamoli od 15 godina ako se setimo kakve su cene bile 2008, pa 2012 gde sam se prvi put oglasio na B 92. Ako čuvate neke časopise o prodaji polovnih vozila pogledajte i setićete se kakva je bila atmosfera; pošto sam bio realni pesimista nađite neke članke u vezi auta preko Google tadašnje članke o autima upravo komentare gde su bili i moji. Videćete više minusa nego sada kada sam komentarisao u prethodnom komentaru. Mnogi imaju ovde kratko pamčenje a nije bilo toliko davno. Uostalom proverite sami što ne mora da znači da ću i dalje biti u pravu ali nije na odmet proveriti podatke, mišljenja, komentare ako vam je sve dostupno. Treba samo proveriti...Sada cena nekih vozila idu i na gore; skuplje, što je marketinški trik, kao sa nekretninama jer nemaju šta da izgube pa ko se upeca dok novi zakoni nam nameću da razmišljamo u tom pravcu samo što nikoga nije briga čime ćeš da platiš i da li ćeš izgubiti posao. Bitno je da se zadužiš dok su banke pokrivene a sudski izvršitelji danas imaju sva prava i rade na procenat.

grubijan

pre 3 godine

Japanci (Toyota) i Njemci (VW) su naucili kako se prave kola od Forda, Njemci pre rata, neposredno, a Japanci neposredno posle. Sad ce Musk da ih uci kako se prave elektricna uz odredjenu cenu ili uslugu naravno.
(EZeljko, 28. septembar 2020 18:23).

Toyota je traktor a Ford... Samo redneci voze forda u americi

EZeljko

pre 3 godine

Cena struje u Njemackoj 0.3E/KWh? Proverite vi to, to je skupje jedno 3X nego li najskuplja tarifa u CAD. Golf TDI nema sanse da trosi 4.8L po gradu gde se vozi najcesce cak i ako je cena 0.3E/KWh nema sanse. Cena u CAD da punis kod kuce je $27.52 za mesec da ne izlazis iz kola i da punis jednom nedeljno 80KWh. Ja sam na gorivo za Corollu trosio mesecno oko $144.00 a za elektricni max $30-$35 recimo. Sad za Hybrid trosim oko $92 mesecno. Gde je CAD naspram EUR-a? Ma cisto lupetanje. Njemci ce da plate cenu kad ih Kina, Koreja i USA pregaze ko plitak potok. Japanci (Toyota) i Njemci (VW) su naucili kako se prave kola od Forda, Njemci pre rata, neposredno, a Japanci neposredno posle. Sad ce Musk da ih uci kako se prave elektricna uz odredjenu cenu ili uslugu naravno.

grubijan

pre 3 godine

4,8 litara na 100 kilometara sa dizelom od 150ks ne može da postigne ni ona nemačka baba sa kraćom nogom (pogotovo po gradu)
(M., 28. septembar 2020 13:11)

Današnji dizel od 150ks je u rangu nekadašnjeg dizela od 60ks.
4.8 litara na 100 km je realna potrošnja za novije motore

Вук Караџић

pre 3 godine

ово је најобичнији идиотизам. цене струје и дизела флуктуирају. осим тога постоје скупа и јефтина струја и у Немачкој. ако на кров куће ставиш соларне панеле, који се сами отплате за пар година, судија постаје потпуно бесплатна. уз све то, одржавање електричног аутомобила је драматично једноставније, и самим тим јефтиније. лепо плаћено "истраживање".

mi-mi

pre 3 godine

Шта могу Немци друго да тврде ако се погледа које ауто-гиганте они имају?
Они покушавају нешто да спасу што је већ осуђено на пропаст.Као што су кад се ауто појавио неки тврдили да коње (кочије)не може да замени ништа и да је то само пролазна ствар.
Живи били па писали!

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

neko treba da im saopšti da je izašao id3.
tada su ove gluposti trebale da prestanu po dogovoru.

ali ako se i dalje drže ovoga, da uračunaju i cenu pokušaja lečenja raka pluća.

NeshaBg

pre 3 godine

Mozda i jeste dizel jeftiniji, ali to zavisi od cene goriva i struje. U svakom slucaju, odrzavanje dizela je skuplje.
Nego, u Norveskoj vw ne uvozi vise golf dizel jer je udeo elektricnog golfa 97%. Da, 97%. Inace, 2010 godine je dizel cinio 90% prodaje.
https://www.google.com/amp/s/thedriven.io/2020/09/24/how-the-volkswagen-golf-transitioned-from-diesel-to-electric/amp/
Toliko o tome. Mada, sta oni znaju.

Ps. Tesla izbacuje model sa radijusom od 300 milja za 25.000$.
Buducnost je stigla.
( Kod nas za najvise dve godine...)

Mika

pre 3 godine

Samo kratak osvrt na zagađenje. Dizel izbacuje svašta sagorevanjem ali to se nekako i sredi u prirodi. Sa druge strane su baterije za koje nema ama baš nikakvog rešenja. Recikliranje nije moguće niti se radi u toj meri. Zapadnjaci recikliraju tako što "uvale" Indijcima, Kinezima... pa onda oni šta mogu da recikliraju a ostalo bacaju ili založe.
U slučaju da se zapali elektro automobil (što će biti sve više slučaj) ode priča o smanjenoj emisliji štetnih gasova u vetar.
Za one koji misle da postoji "besplatno" punjenje el. energijom to je slučaj dok ne navuku ljude na el. automobile. Treba da izgleda da je baš tvoja odluka da pređeš na električni auto. Tako je recimo bilo i sa Windows OS. Sve je bilo "besplatno" a sad plaćaš pa nisi ni siguran koliko.
Za sad su el. automobili samo način da se ostvari veći profit i ništa drugo.

Helios

pre 3 godine

Najjači su genijalci sa "električni je jeftiniji jer ga punim na besplatnim stanicama za struju". Ne znam samo da li su veći ekonomski ili ekološki genijalci. "Punim besplatno" - znači svi mi to plaćamo. A takođe i da je veća potrošnja uglja i gasa. I da se stvara veće nasilno opravdanje za ekološki veoma nečiste - da, dobro ste pročitali - vetrenjače, solare, geotermale itd. I šta mislite jel bi stigli na red na tim besplatnim da su i kola oko vas isto na struju?
A tek ona buduća fora: ovde struja besplatana a tamo na putu je i 31 cent kilowat?! Dakle kada elektromobili postanu brojni kolika će biti cena struje za njih? I koliko skuplja za sve ostale?
Sadašnja je epizoda šizofrena glupost. Mora se naći zamena za litijum, ima dobrih kandidata. Vozila da su hidrogen hibridi, imaju drugačije baterije i pre svega da imaju kapacitore. I puno novih nuklearki sa kogeneracijom hidrogena. Dok to ne bude ovo sada je nažalost veća šteta nego korist. Pogrešna ekologija i ekonomija. Ako je nešto sada kao "jeftinije" to je samo nasilno boljševički nametnuto svima, da to plaćaju svi jer "spasavaju planetu" koju ovako ne da ne spasavaju nego još gore.
Pored nuklearne struje + hidrogena potrebna je kompatibilna urbana promena. Ovo nasilje idiotskih automobila je katastrofa - ionako 90% vremena 90% kola vozi jednog. Toliki putevi i parkinzi, tolika smrt ambijenta! Bicikli i trotineti i metroi, ne ova religija smrdivozila za infantilce. Auto - to iznajmljuješ ono malo kad ti baš treba.

ccc

pre 3 godine

Ovo je jedino istina u VW fabrici posto ne znaju da naprave elektricni automobil. Kompanija kojoj je bitnije da lazu potrosace o emisiji izduvnih gasova nego da se potrude da zaista naprave zeleni motor. Kako svi drugi automobili trose mnoooogo, mnooooogo manje struje i to za dobrih 50eur na 1000km, ok. potrebno je da se investicija isplati za 150,200 hiljada km. posto su dosta skuplji od regularnih benzinaca i dizelasa, ali u normalnim zemljama sa subvencijama ovo je odlican posao, molim vas da ne objavljujete ovakve budalastine kompanija makar to bio i VW koji se i dalje kune u dizelase i slabo ide u korak sa vremenom. Toyota, Honda, Lexus pa cak i Reno su vasionama ispred ostalih kada se radi o hibridnim i elektricnim vozilima.

Persona

pre 3 godine

O objektivnosti, istinitosti i motivima za ovu studiju može se naširoko diskutovati, to nije prava tema za priču o elektičnim i (ili) oto (benzin-plin) i dizel motorima. Viša cena elektro-automobila je danas stvar tržišta (u trendu i može im se) a ne realne cene rada i materijala. Ima tu i cene baterija (litijumske su trenutno najbolje, kažu) koje su dobar deo cenovnog opterećenja. Ima jedna druga priča koja je bitnija od novčanog koštanja, ekološka cena. Na prvi pogled struja ne zagađuje (u budućnosti kada se ugase termo elektrane na ugalj, dizel i atomsku energiju a obnovljiva zadominira) i jevtinija je ali proizvodnja litijuma katastrofalna za prirodnu okolinu. Tu gde se vadi ruda, prerađuje i prave baterije je ekološka katastrofa veća od potreošnje nafte. Da bi se proizvela jedna baterija potrebno je uništiti tone zemnog (rudnog) materijala, ogromne količine vode (koje je sve manje na planeti), nafte (o da, sve pogonske mašine u rudnicima su na naftu) i struje ... Kada se sve sabere elektro automobili su, za sada, veći zagađivači od oto a čak i dizel motora. U budućnosti kada se baterije budu pravile od nekog drugog materijala (nadam se) ili se energija bude prenosila bežično (pa baterije postanu nepotrebne) elektični (ili nešto slično) motori će biti bolja varijanta.

aalborg

pre 3 godine

Još kada srbin skine DPF filter... Ajao..

Dokazali su da njihov električni golf troši nenormalno puno el. energije.

A da je jedini trošak gorivo kod dizelaša, gde bi nam bio kraj.

NekoDrugi

pre 3 godine

4,8 litara na 100 kilometara sa dizelom od 150ks ne može da postigne ni ona nemačka baba sa kraćom nogom (pogotovo po gradu)
(M., 28. septembar 2020 13:11)

Itekako može ako je auto dizel električni hibrid. Proguglajte malo Peugeot 3008 Hybrid4

Kojo

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.

milankooo utreht

pre 3 godine

Zaboravili su da kažu da u nemačkoj na svakom parkingu,svakoj pumpi,trznom centru,svakom ćošku,postoje besplatni brzi punjači koje može da koristi svako ko ima elektro vozilo! O odrzavanju necu ni da govorim,skoro pa je besplatno!

Gojko 12

pre 3 godine

(ne pišem marku i model da ne bude da se hvalim)

Dizel 1.6
2013 godište
kilometraža 250 000 km

Za 40 eura u Bosni
( živim 30km od granice )
napunim pun rezervoar sa kojim mešovito grad magistrala u proseku pređem oko
1000 km,zimi 900 - 950 km.

Trenutno me 100 km košta 4 eura a bilo je perioda da kada je gorivo bilo još jeftinije pa me je 100 km koštalo manje od 3,5 eura.

Prelazim u proseku 35 - 40 000 km godišnje i samo na razlici u ceni goriva godišnje ušparam preko 1000 eura i kada na to dodam ovako malu potrošnju auto je za 5 godina sam sebe otplatio.

Bavaria

pre 3 godine

@Gastarbajter
Ako izumemo sto si nepismen (100% si toliko godina tamo da si zaboravio pravopis ili si isao u Nemacku skolu zar ne? :))))) ). Nisam rekao da trazim besplatne punjace, imam ih na poslu gde radim. Odem do kancelarije i za 4 sata puna baterije.
A jasno mi je zasto ces ti uvek samo sanjati o el vozilima....

racunica

pre 3 godine

To su velike gluposti. Tesla Model 3 sa baterijama 75 KW ide oko 500 kilometara.

To znaci da cak ako struja bude 10 euro centi na jedan KWh onda se predje 500 kilometara sa samo 5 evra ili JEDAN evro na 100 kilometara sto je DALEKO jeftinije cak i ako stvarno taj Golf trosi 4.8 litara dizela na 100 kilometara.

O zastiti zivotne sredine da ne pricamo jer cak ako struja se proizvodi od fosilnih goriva ima mnogo manje CO2 jer termoelektrane imaju efikasnost od preko 40% dok vozila samo 20% ato znaci da za istu energiju vozila stvaraju mnogo vise CO2.

Strujom od nuklearnih elektrana, hidrocentrala ili od obnovljivih izvora imamo jos visezastitu zivotne sredine.

I jos nesto oko baterija. Cak i ako se pune samo 1000 puta (mogu mnogo vise) onda mamo oko pola miliona kilometara sto znaci da uopste ne morajju da se menjaju. Nove baterije icice cak preko milion kilometara.

Nije prvi put da nemci pokusavaju da stvaraju zabunu oko vozila jer znaju da njihova industrija bice jako ostecena elektricnim vozilima.

Vlada

pre 3 godine

To je možda i tačno, da je skuplje, ali s druge strane ako voziš na dizel onda nastavljaš da ubijaš živi svet na planeti i tvoja deca možda jednog dana neće imati šta da jedu.

ANALiticar

pre 3 godine

Ne postoji ekoloski proizvod, pa ni automobil. 90% delova dizelasa i el auta su isti, troseni su neki prirodni resursi da se naprave. Koji resursi se trose za proizvodnju tih super baterija? I na kraju, koja je svrha puniti auto strujom koja je 100% proizvedena u elektranama na ugalj? Dim nije izasao kroz auspuh nego kroz dimnjak elektrane? Ljudi gledaju iz svog ugla, kao potrosac, a taj auto nije pao sa marsa, negde je od necega proizveden, i nece da nestane kad ga vise ne koristimo. Ceo taj proces je vazan za zagadjivacki zivot jednog auta, a ne samo koje gorivo sipamo. Po meni, razlike su trenutno minimalne. Kad naprave el auto od 90% recikliranog materijala, koji se krece energijom dobijenom iz obnovljivih izvora ( sopstveni solarni pogon isl) onda mozemo reci da je taj auto eko prihvatljiv. Sve ostalo je sminka...

Mila

pre 3 godine

@advokat:

Bili su nekada. Sada su to Azijati i Indijci.
(Milos, 28. septembar 2020 22:17)

Da, to piše na internetima. Ali, ako radite u bilo kojoj tehnološkoj kompaniji, ništa ne možete bez amerikanaca i njihovih patenata i proizvoda. Kinezi su istupili na nekoliko polja, npr.telekominikacije. Ali su na drugim poljima i dalje decenijama iza.

Mikica

pre 3 godine

Ove što kukaju na euro3 dizele, samo da imformišem da je nekada davno na putevima bilo puno automobila sa dvotaktnim motorima koji su trošili mešavinu benzina (obogaćenog olovom) i ulja (ne sagorivog) za dvotaktne motore.
E to se zove zagađenje, i još smo živi i zdravi.

simica

pre 3 godine

ANALiticar, jesi u pravu kad kazes da se za proizvodnju struje takodje zagadjuje zivotna sredina jer se dim ispusta ne kroz aspuh nego kroz dimnjak ali si zaboravio da je time u gradovima vazduh mnogo cistiji jer se elektrane nalaze van gradova a ljudi zive u gradovima.

Mile Legenda

pre 3 godine

Ps. Tesla izbacuje model sa radijusom od 300 milja za 25.000$.
Buducnost je stigla.
( Kod nas za najvise dve godine...)
(NeshaBg, 28. septembar 2020 10:18)

Reci mi samo ko ce da proizvede toliku struju i od kojih to "cistih" goriva kada se svi adaptiramo na tu novopristiglu buducnost?

teri

pre 3 godine

Jeftinije? Pa kad desetine hiljada ljudi oboli od karcinoma zbog udisanja izduvnih gasova, pitajte tada njih jel misle da je dizel jeftiniji od struje?
I ugalj je najjeftiniji za proizvodnju struje i grejanje, pa ne vidim da se Nemci trude da nam to objasne!
(bigserb, 28. septembar 2020 09:34)

druze , ne gledas celu sliku.
Da bi se proizvelo 17kW struje Termoelektrana ce zagaditi vazduh kao 2 Golfa Dizela. Jos gore ako je Nuklearna elektrana, tad ce se proizvesti i nuklearni otpad koji ima period razlaganja 2500+ godina, ili ultra losa situacija (Cernobil, Fukusima) gde ce ljudi dobijati rakove zbog posledica narednih 2000 godina od direktnih posledica , a od prenosa gena s kolena na koleno ... oko 100.000 godina,
nasuprot fosilnim gorivim, ovde ce kao direktna posledica El.automobila umrijeti 2-3x vise ljudi a oko 10x vise alergija i popratnih hronicnih bolesti a indirektno... ....

pozdrav

pre 3 godine

Baš me briga sto je jeftinije na dizel, nego gledajući i ekologiju je dizel ispred e. Automobila. Raspitajte se koliko baterije opterećuju ekologiju...

grubijan

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.
(Kojo, 28. septembar 2020 17:38)

Amerikanci su ispred nemaca samo u otimanju resursa i okupaciji država koje te resurse imaju. I naravno, po zločinima su ispred nemaca.

Zoran s.

pre 3 godine

Glupost!
Cenu predjenog kilometra određuju tri stavke.
1 potrošnja/100km 2 cena održavanja vozila 3 gubitak vrednosti vozila od momenta kupovine do prodaje.
Elektro motor -asinhroni- osim lezajeva nema habajucih delova.
Dakle nema : ventili, vodjice, klopovi ,karike, ulja, servisi mali i veliki, plivajuci zamajci,zupcasti, klinasti kaisevi,ovakvi onakvi...vodene pumpe ,buljuk senzora,izduvna grana,lonac prednji ,zadnji.. itd itd
Zamislite zivot bez svih tih sranja... raj na zemlji.

Bavaria

pre 3 godine

Vozim hibrid i racunica oko potrosnje je tacna. No dodati tu cenu odrzavanja gde je za dizel skuplji godisnje oko 200e. Pa razlika u godisnjem porezu. Dizel 250 skuplji godisnje. Samo tu skoro 500 godisnje je jeftinike voziti na struju. E ako se tu doda da postoje i besplatni elektro punjaci po supermarketima i raznim firmama, onda tek cela racunica dobija drugu dimenziju. Vozim vec dva meseca po Minhenu. preko 1500km presao za 0e. Koristio uvek besplatne punjace.
I realna potrosnja tdi po gradu je izmedju 6 i 6.5l ali ajd nema to veze.

više štete nego koristi

pre 3 godine

Primetan je porast ekološki osvešćenih komentatora. Porast je toliki da je došlo i do porasta smeća po izletištima širom Srbije. Primetan je i porast stručnjaka iz Srbije za automobile. Nezvanično sam čuo da u ADAC-u strepe od tolike navale konkurencije. Primetan je i porast onih koji pojma nemaju o tome kako se dolazi do litijuma neophodnog za baterije.

mikin

pre 3 godine

Divna analiza i vrlo pouzdan izvor. Ako ovome dodamo da proizvodnja jednog elektricnog automobila dvostruko vise zagadi covekovu sredinu nego proizvodnja automobila na klasicna goriva i da kupac mora da izdvoji duplo vise novca za kupovinu (i pored svih drzavnih potpora), neuporedivo manju autonomiju onda postaje jasno koliko su elektricni automobili realno buducnost u poredjenju sa klasicnim.

advokat

pre 3 godine

Razlog zašto su amerikanci ispred nemaca u svemu je vizija. Američki mentalitet inovacije je nezaustavljiva sila. Nemci obožavaju status kvo i retko ulaze u tehnološke revolucije, osim ako im baš nije u interesu, a ova nije.
(Kojo, 28. septembar 2020 17:38)

Amerikanci su ispred nemaca samo u otimanju resursa i okupaciji država koje te resurse imaju. I naravno, po zločinima su ispred nemaca.
(grubijan, 28. septembar 2020 19:25)

To sto je u nasem narodu nemac bog ne znaci da je to istina. Da nije bilo amera posle 2 sv rata nemci bi danas jeli krompir. KOJO je u pravu, amerikanci su neprikosnoveni u inovacijama. Dovoljno je pogledati broj doktorata i strucnih radova u brojevima na svetskom nivou. Idu ameri pa sledecih 10 zajedno. Guglajte slobodno.

miki

pre 3 godine

Ja auto bez motora sa unugrašnjim sagorevanjem neću kupiti. Možda za 20 godina kad ih ograniče ili izbace iz upotrebe. Gde bre da tražim punjač sa troje male dece u kolima? Ne pada mi na pamet! O ekologiji je iluzorno pričati nije toliko veća šteta od sus motora nego što se to pokušava nama predstaviti..

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi ne shvataju da ce punjenje ovih auta biti moguce jedino uz akcizu, opet ce voznja kostati isto ili cak i vise, pogledajte cene punjenja na brzim punjackim stanicama, kuci da bi se napunio treba oko 12 sati za realnih 250- 300 km gradse voznje, zimi i jos krace, a na kraju, Baterije???? Baterija je najgluplji izvor pokretacke energije ikada, prvo jako smo limitirani sa tim resursom, proizvodnja baterija i eksploaticija je 20 puta stetnija od proizvodnje Dizela, Koristi se struja za punjenje, optereti ce Distribuciju struje maksimalno, a i proizvodnja struje je takodje stetna po okolinu, mora se smisliti neki drugi pokretacki pogon umesto fosilnih goriva, baterije su samo trenutni bum, ali nikako dugorocno resenje!!!

Milko

pre 3 godine

Ha ha. Kod nas, cak i da je cena kilovata u crvenoj zoni, cena za 17kW je 17x18 - 306 dinara.

Ako punimo nocu (crvena zona): 17x5 - 85 dinara.
Zelena zona: 17x1.5 - 25.5 dinara

Stanko

pre 3 godine

Živim 36 godina u Nemačkoj. Poznajem Nemce u dušu, kao i njihovu poslovnu politiku. Kad bi vi samo znali koliko Nemci lažu, manipulišu, farbaju i friziraju... Ali ima vremena, saznaćete, sve ih je više u Srbiji

Ivan Stefanovic

pre 3 godine

Dobro jutro!
Ako se vozite na struju - to ide ovako:
1 struja se napravi od konvencionalnih izvora energije (ugalj, dizel, nafta, a u slucaju solarnih panela i vetro-turbina njihova proizvodnja potrosi onoliko dizela ili nafte koliko oni naprave tokom celog radnog veka)
2 ta se struja transportuje, a jedan deo te struje se izgubi prilikom transporta
3 struja se prebaci u baterije (koje se, takodje prave troseci konvencionalne izvore energije - recimo dizel)
4 struja se koristi za voznju.

Dakle - ako se vozite na struju, to je isto kao da trosite dizel za voznju, samo sto dizel trosite dodatno za pravljenje struje, pravljenje baterija uz dodatne gubitke u transportu.
Sigurno je jednostavnije i isplativije sipati dizel direktno u automobil, bez posrednika...
Eto, sada Vam je jasno cemu sluzi cela histerija o 'globalnom zagrevanju'. Umesto da direktno koristite izvor energije u igru ulaze posrednici koje skupo placate, a na kraju zivite u iluziji da manje zagadjujete zivotnu sredinu.
Struja izgleda cisto, a u stvari podrazumeva daleko vise zagadjenja sredine i trosenje vise fosilnih goriva...

Necko

pre 3 godine

Sada može da se komentariše šta je jeftinije, jer negde može i za dž da se napuni električno vozilo, pa subvencije, pa se ogrebete u firmi za utikač itd. Međutim, za par godina, 100% sam siguran da će polako početi da ukidaju subvencije na električne automobile, da neće biti više džabe punjača, a zbog povećane potražnje za električnom energijom, cena kWh će skočiti i onda će vožnja automobila biti skuplja nego ikada PLUS kućni računi za struju će biti mnogostruko uvećani.
Dalje, vek trajanja električnog automobila je mnogo kraći. Trenutne baterije su skupe za zamenu, a neka bolja tehnologija (jeftinija i dugotrajnija) o tome možemo samo da sanjamo, jer te "nove" baterije ne bi donosile odgovarajući profit.
Ideja električnog autamobila je fenomenalna stvar, ali megalomanska žeđ za profitom celu stvar okreće naglavačke

devojčica, noša

pre 3 godine

To sto je u nasem narodu nemac bog ne znaci da je to istina. Da nije bilo amera posle 2 sv rata nemci bi danas jeli krompir. KOJO je u pravu, amerikanci su neprikosnoveni u inovacijama. Dovoljno je pogledati broj doktorata i strucnih radova u brojevima na svetskom nivou. Idu ameri pa sledecih 10 zajedno. Guglajte slobodno.
(advokat, 28. septembar 2020 21:43)

Kakve veze ima broj doktorata sa činjenicom da SAD ratovima dolaze do resursa koji su im neophodni? Kad kreneš da pišeš o tome kako bi Nemci jeli krompir da nije bilo Amera prvo pročitaj neki tekst na tu temu pa probaj da ga shvatiš a onda ćeš znati šta je motivisalo Amere da pomažu Nemce. I na kraju ali ne i najnevažnije. Pošto vidim da si čuo za Gugl ne bi bilo zgoreg da izgugluješ "24.3.1999." Čisto da vidiš dokle su doveli ti silni doktorati. Osim ako ti to ne smeta. Ne bi me čudilo jer već izigravaš advokata ambasade SAD. Drvenog ili ne.

mio

pre 3 godine

Ako ga punite na solarne ploce tek onda je preskupo, i solarne ploce treba platiti ,vjek trajanja ogranicen a trebace vam vjecnost da napunite auto...

dr

pre 3 godine

Ovo su merili "strucnjaci" koji su stelovali izduvne gasove... Najisplativije resenje je hibrid, benzin na otvorenom putu, struja u gradu! E sad, da usi otpadaju od cene (kod nas) to je vec druga prica...

eGolf

pre 3 godine

eGolf 2020 Model.
Od Juna do sada 1500km za oko 17€.
Ali, svakog vikenda se puni solarno.
Cene struje na punjačima su zaista velike:
EnBw i ADAC - 39ct/KW
Ionity i do 89c/KW
Kućna struja je 27c/KW

Ipak, uštedelo bi se kad se uporedi sa dizelom jedno 15-20% ako ne više.
Kod mene lično je ušteda oko 95%...

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Covece koliko pametnih ljudi ima u Srbiji neverovatno, jedni znaju sve o baterijama i kako se prave i da na kraju zagadjuju vise nego dizeli i pronikli su da je elektricno auto prevara, opet drugi sve znaju o dizelima i kako zbog njih se masovno oboleva. Nije ni cudo sto nam ovako dobro ide u Srbiji, uz ovoliki kapacitet mozgova ocekujem da za 5-10 godina budemo vodeca drzava na planeti, ja sam prosto presrecan cak ozbiljno razisljam da se vratim u Srbiju bice bolje nego sad u inostranstvu :)))

Шумадинац

pre 3 godine

Што се ADAC-а тиче, је л' ово потрошња са напумпаним гумама? :)

P.S.
Ко се не сећа, ти ликови су преврнули Logan на тесту "северног јелена". Јер су "заборавили" да напумпају предње гуме како треба.

City Slicker

pre 3 godine

A još kada se ukalkuliše razlika u troškovima nabavke? Prednost e-vozila nije nikako u troškovima nego u konzumentskoj ekologiji i to u urbanim sredinama. Ukupno posmatrajući sve proizvodne procese, počevši od proizvodnje struje, čak ni ekologija nije preterano ubedljiv argument na strani e-vozila.

TDI

pre 3 godine

Nemcima svakako odgovara dominacija dizel motora posto tu ostvaruju dobru prodaju i imaju povoljnu trzisnu poziciju. U slucaju masovne elektrifikacije automobila i prelaska vecine vozaca na EV Nemcima nije zagarantovana liderska pozicija. Pojacava se rizik osvajanja trzista od strane americkih i azijskih proizvodjaca. Ne sumnjam da ce Nemci uciniti sve da dizel sto duze ostane u igri.

Mika

pre 3 godine

@dr
Većina kompanija ima legalan Windows. Nema šanse da se ozbiljna profitabilna kompanija sa tim igra.
Hteo sam da kažem da jedno vreme niko ništa plaćao nije a da sad sve više smo prinuđeni da plaćamo tako da je bilo samo potrebno da se narod "navuče" a to su postigli ubacivanjem nelegalne kopije. Da samo znate kako je to lako pratiti.
Poenta je da nije win bio besplatan ali da je odmah bio kontrolisan on ne bi ni bio popularan. Kao i sav ostali software.
Tako je sa el. automobilima. Kad bi korisnici odmah bili suočeni sa svim troškovima pa niko ga ne bi kupovao.
Takođe se vodi neka fama da je to uređaj koji se ne kvari. Itekako se kvari pami asinhroni motor može da pregori. Pun je elektronike.
Kod konvencialnog automobila kvarovi mehanike su prosti i lako, jeftino ispravljivi. Elektronika je problem. A kod elektronskog auta će to biti i izraženije. Kad opadne masovnošću kvalitet ugrađene elektronike...

edi

pre 3 godine

Jedini razlog zbog kojega su amerikanci navalili na e automobile je taj sto su izgubili trku u automobilskoj industriji. Ovo im je novi pocetak i prvi su za sada u tome. Zato su i pokrenuli ovoliku markentisku masineriju protiv sus motora a za e motore.

kole

pre 3 godine

@Gagi
Kilovat je 5 din ako ostanes u zelenoj zoni, ali ako celog meseca budes povlacio veliku kolicinu energije iz kucne mreze, uci ces u crvenu zonu gde je KW preko 20 din i onda ces razumeti ovu ADACovu racunicu. Problem je i veoma visoka cena samog el. automobila, jer za neki bezlicni autic hec bek klase moze da se kupi ozbiljna limuzina, iako je el.auto veoma prosta masina. Karoserija, baterije i elektro motor iz ves masine. Dok eventualno isplatis tu razliku u ceni, moraces da predjes 300.000km, a onda ce doci veoma skupi kvarovi, kao i zamena baterija koja ce prevazici cenu tog polovnog auta. I dalje tvrdim da je buducnost u kombinaciji malog motora do 350ccm koji ce kad zatreba da zavrti generator i puni baterije. Tako bi se se potrosnja svela na 2 do 3 litra na 100km sto bi mogle da izdrze naftne zalihe, a i ekologija.

Pera

pre 3 godine

@kole, 28. septembar 2020 19:34). To sto ti zamisljas kao buducnost vec postoji i zove se Plug In Hybrid.
Kupio sam KIA Optima Plugin Hybrid pocetkom godine. Ima el. motor od 57 kW i bateriju od 9 kW koja daje ekonomiju od 62 km. Dovoljno za dnevne potrebe po gradu. Punim na zelenoj jeftinoj i malo zalazim u plavu. Elem, kosta me od 300-500 dinara mesecno. 1800 km mesecno za 500 dinara. Na pumpi bio poslednji put u Julu jer sam morao da idem na put van grada.

Bane...

pre 3 godine

Prevozno sredstvo će sigurno biti skuplje čime god da se voziš od goriva ili struje. Da li kroz takse ili na neki x način na čupriji; sve će proizvođaći dobro naštelovati a država uči u finese. Suština će biti nikada puno uložiti u auto. Tu si od starta na gubitku sa ogromnim padom vrednosti. I sa budućim subvencijama koje bude davala država treba sve to dobro preračunati. Vozilo i ako je neophodan za svaku porodicu će postati luksuz, na granici ekonomske isplativosti kada sve poplačaš tako da ti ništa ostane u džepu da si primoran samo za auto da radiš. Veliko će biti pitanje ekonomske eksplativosti a niko jasno ne može da bude siguran 100% koliko će se neki zakoni menjati i gde potrošač se može finansijski provuči. Sem lekova, hrane, mesto za stanovanja, biti bez duga j kredita sve ostalo će biti luksuz. Imate javni prevoz, i kao što kažu Holanđani za bicikli nema lošeg vremena nego loše opreme i iću korak dalje od njih; običan bicikli gde ćeš moći kao opciju staviti u gradski prevoz po potrebi ali i u treba biti oprezan da ne bude cena transportovanje bicikla u javni prevoz preskup što me ne bi začudio kada bi se popularizovao. Ostaju pedale bez struje na bicikli, pešaćenje i javni prevoz ako mislite da sačuvate neki dinar za popravku veš mašine ili neka sitna zadovoljstva koji čini život ispunjenijim. Ako uđete u zamku zaduživanja zbog bilo čega, bićete robovi tih sprava celog života. Dok svaki posao je danas neizvestan i ne znamo hoćemo li ga izgubiti već za koju godinu a tapija na stan ili kuću da možemo izgubiti sve i ostati na ulici preko noći i da nemamo elementarne uslove za preživljavanje. Treba dobro razmisliti o svemu jer nas očekuju neizvesna vremena gde si situacija samo za tri godine se može drastično promeniti samo na gore da sa ove instance mnogi nismo ni svesni koliko daleko može sve da dogura...

gpbg

pre 3 godine

@ dzu mandzi
Bilo bi dobro da ti vozis iza nekog golf 2 dizela koji izbacuje oblak dima i da taj dim ti udises!
I tvoj auto nije za prodaju vec za otpad odavno!!!

Pa

pre 3 godine

(Persona, 28. septembar 2020 10:50)
Ne, ova studija i njeni motivi su tema. Ona je navedena u tekstu a ne neka druga i nije joj suprotstavljena neka koja ima drugačije zaključke i od njenih i od vaših u komentaru. A nije da ih nema, to je kao da kažete da nije isplativo još uvek smanjivati efekte staklene bašte, možda jednog dana. Uzima se malo više parametara u obzir kad se proračunava isplativost. Pa nije ceo svet lud sem ADAC-a.

Pulsar

pre 3 godine

"O objektivnosti, istinitosti i motivima za ovu studiju može se naširoko diskutovati
(Persona, 28. septembar 2020 10:50)"

Isto možemo da kažemo i za tvoj komentar, čisto nagađanje i iznošenje svopstvenog mišljenja, a ne podaci od neke ozbiljne studije.

Jovan

pre 3 godine

@Ne radi se o jeftinijem nego o ekološkom gorivu. Nafte će nestati kad tad, tako da nije važno da li je jeftinije, nego da li je održivo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 28. septembar 2020 09:43)

Nafte navondno nestaje vec 50 godina iako se potrosnja u tom periodu upetostrucila, ali nikako da nestane. Stare busotine, koje su navodno presusile ponovo se pune. Pitanje je da li naftu proizvodi sama planeta Zemlja, a ne neki fosilni ostaci dinosaurusa.

Toronto

pre 3 godine

Eh, ovi Nemci, ko ih ne zna.... Prvo, malo sutra golf kombinovano troši 4,8 l. Drugo, reklamiraju ID4 da ima autonomiju 500km sa baterijom od 75kwh, a zaboravili da im nov Audi etron sa baterijom od 95 kwh predje 350km. Treće, svim silama pokušavaju da uspore izgradnju Tesline fabrike u Nemačkoj. Istina je da imaju velikih problema sa EV, pre svega menadžment baterije im je krš i očigledno to ne znaju da srede. Oduvaće ih Tesla kada počne proizvodnja u Nemačkoj. A još Koreanci kada ozbiljno krenu sa EV.

Halo Bing

pre 3 godine

Ovde ljubitelji nafte stalno potenciraju kako je proizvodnja struje(recimo na ugalj) prljava ali zaboravljaju da dizel pre nego što izađe kroz auspuh, treba da se negde u vidu sirove nafte izvadi, zatim transportuje, u rafinerijama preradi, pa opet transportuje do pumpi. Zagađivanje na više nivoa.

infinite loop

pre 3 godine

U roku od 3 godine svet pocinje prelaz na besplatnu el. energiju vakuuma. Nauka vas je lagala, perpetuum mobile postoji. Umesan sam u to, zapamtite moju najavu. Naftna ekonomija ce bankrotirati, naftne drzave idu na prosjacki stap. Obican covek ce dobiti slobodu.
(all seeing eye, 28. septembar 2020 17:40)

Jeste, a Deda Mraz će da raznosi elektronsku poštu.

kole

pre 3 godine

@pera
Znam bre pero da postoji, ali kazem da je to kompromis izmedju klasicnih OTO motora i cisto elektricnih koje zagovaraju eko fasisti koji o posledicama ne razmisljaju jer ne mogu da dobace. Ako se sve elektrifikuje, cena struje ce toliko da poraste, da cemo sijalice paliti pola sata pred spavanje, tek da ne skramo vratove po mraku.

kimi R

pre 3 godine

@advokat
Kaži nam gde bi bili Japanci da ih nisu isti ti Amerikanci okupirali,verovatno bi se još rikšama vozili.Ako već pričamo ko bi gde bio,onda je red ispričati do kraja.

xxx

pre 3 godine

Pa ako se gleda samo pogonsko gorivo možda i jeste tako, ali dizel ima plivajući zamajac, dizne, DPF, turbinu i sijaset drugih budalaština čija će popravka i održavanje uveliko nadmašiti uštedu na gorivu.

Dragan

pre 3 godine

Pazi ovamo!

Po njihovoj matematici razlika u ceni je 0,15 evra a danas prosecni elektricni auto trosi oko 15kWh na 100 km a u gradu jos i manje...
E-Golf je preradjeni model koji je u startu bio sa SUS motorom, a kad se uzme vozilo koje je planirano kao elektricni onda su stvari jos bolje.
Pogledajte VW ID.3 pa onda...

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Imam Bmw 1 od 150ks, potrosnju od 4.8l/100 km mogu ostvariti jedino ako vozim ravnom magistralom, bez preticanja i bez promjene brzine.. Tada mogu ici i ispod 4l. Realna potrosnja po gradu ide od 7.5-9.5l.. Mozda Gnojf moze trositi manje, al 4.8 u komb. voznji nema sanse.
Elektro je druga prica i sigurno da je stavka cijene pogonskog goriva debelo na strani elektro auta

Lol

pre 3 godine

Pa lako je Amerima, da rade inovacije, kad za njih rade van zemaljci slovenskog porekla, Ameri znaju samo za hamburgere, i nista drugo. Ne znam zasto im pridajete toliko znacaja, kad pravi ameri ne znaju uopste na kojoj planeti zive, i gde se u opste nalaze.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milorad, 28. septembar 2020 22:53)

Ja radim sa amerima i mogu da zaključim da ste amere videli samo na TV-u.

BDj

pre 3 godine

Ovo je stara vest, odavno je izašao podatak da je voznja na struju U NEMAČKOJ skuplja od vožnje na klasična goriva. Za ostale zemlje ne znam, ako neko ima neki podatak (ili lično iskustvo) molio bih da napiše

Alcale

pre 3 godine

Svi pricaju o ekoloskoj prednosti a zaboravljaju da je osnova svake drzave elektricna energija dobijena od termo i nuklearnih elektrana na koje se isto tako zale!

The Who

pre 3 godine

Cemu ti tekstovi.Ovo je Srbija.Ovde tandrcu raspali automobili i kamioni.I kada dodje juli iduce god.i zabrana euro 3 drzava ce to produziti za god.dve zato sto idu izbori i da se dodvoravaju glasacima.

Djiki

pre 3 godine

1000 km jedno punjenje i to brzo punjenje za 10-15 min, to ce biti poslednja rec tehnike i jedino to priznajem i verujem u to.Nadam se da ce ih biti svuda tih adapter stanica za punjenje od domacinstva pa duz magistralnih i autoputeva. Za 5 do 10 godina najkasnije. ?

trtemrtet

pre 3 godine

Tesla je najskuplje auto za odrzavati sto nema nikakvog smisla jer auto nema puno pokretnih delova kao auto na benzin.
Ali kompanija guli na software cijenama.

MiM

pre 3 godine

Nafte navondno nestaje vec 50 godina iako se potrosnja u tom periodu upetostrucila, ali nikako da nestane. Stare busotine, koje su navodno presusile ponovo se pune. Pitanje je da li naftu proizvodi sama planeta Zemlja, a ne neki fosilni ostaci dinosaurusa.
(Jovan, 28. septembar 2020 13:51)

Dokazane rezerve nafte su u padu iako se nalaze nova nalazišta. Cena eksploataciji nafte je sve više. Nafte nikada neće nestati, ali će posle nekog vremena postati skupa u odnosu na alternativa goriva. Takođe, to je nebitno, gušimo se po gradovima, bilo bi lepo da se rešimo toga.

Posmatrac

pre 3 godine

@Halo Bing
Ima jos bolje - termoelektrana emituje mnogo gasova, kao recimo 10 miliona automobila. Ali na jendom mestu. Mozemo staviti i odrzavati filtere, pa koliko kosta kosta.
Ali stavi ti i odrzavaj filtere na 10 miliona automobila.

Po meni je to glavni argument struje protiv goriva - zagadjenje se moze lokalizovati i sigurnije resavati. Bilo koje, od prozivodnje struje, bateija, litijuma, sve je lokalizovano, nije distribuirano.

rani

pre 3 godine

Kod nas je 1kW oko 5din.
Znači kod nas 100km ako se puni kod kuće ne bi koštalo ni 0,8€.
(Gagi, 28. septembar 2020 18:27)

Tesko da to bas tako ide! Ako svakodnevno punis auto, sigurno ces u nekom momentu preci u crvenu zonu, a to onda vise i nije bas tako jeftino. Nije kao u Nemackoj, ali nije ni zanemarljivo. Jeste da Nemci zele da sto vise para zarade na dizelima, kako na samim vozilima, tako i na delovima, ali ima neke istine u tome, da EV i nisu bas tako jeftina za voznju!

Veliki brat

pre 3 godine

Pa kad su nemci tako pametni i gledaju samo operativne troškove, zašto prečišćavaju otpadne vode, zašto kanalizaciju ne ispuštaju direktno u reke, kao mi u Srbiji?

Poenta električnih automobila je da se kontroliše mesto zagađenja - dakle, kontroliše se zagađenje u elektranama i tamo gde se proizvode baterije i ceo auto, kao i ostali materijali za baterije (aluminijum, gume, elektronika, elektromotor, itd.).

Odnosno, kad takvim autom uđete u uži centar grada, nema zagađenja. A kad dizelom uđete u centar grada, nemojte mi reći da praktično prečišćavate vazduh, kao što tvrde pojedine reklame za dizele, da vazduh izlazi čistiji na auspuju nego što ulazi na usisu?

Kod nas je dovoljno pogledati fasade zgrada u blizini prometnih raskrsnica regulisanih semaforom. Tu su stalno kolone vozila, čiji izduvni gasovi unište fasadu već mesec-dva posle detaljnog sređivanja.
Kad bi svi vozili električne automobile, te fasade bi bile čiste, kao i vazduh u gradu.

Neko pita kako će se proizvoditi struja za električne automobile - pa, hajde sav taj dizel koji sagorevaju SUS motori da upotrebimo u elektranama koje će pokretati veliki dizel motori, bar će te elektrane biti van gradova i biće isplativo na njihove dimnjake staviti filtre koji će zaista prečišćavati izduvne gasove.

Dux

pre 3 godine

Da dodam jos..Moja bicikla pravi struju KRETANJEM..Covecanstvo je otislo u svemir..Ali je problem da iskoristi 2 tocka ili jednu osovinu vozila da napravi neku struju za neke tamo baterije,posto postoji kretanje(da povecaju granicu kretanja 1000-2000km).Tezak problem svetske industrije.Ako zelite zelenu tehnologiju,skupo ce te je platiti. To je slogan el.vozila(ima da vas oderemo).

samospoznaja

pre 3 godine

Ima jos bolje - termoelektrana emituje mnogo gasova, kao recimo 10 miliona automobila. Ali na jendom mestu. Mozemo staviti i odrzavati filtere, pa koliko kosta kosta.
Ali stavi ti i odrzavaj filtere na 10 miliona automobila.

Po meni je to glavni argument struje protiv goriva - zagadjenje se moze lokalizovati i sigurnije resavati. Bilo koje, od prozivodnje struje, bateija, litijuma, sve je lokalizovano, nije distribuirano.
(Posmatrac, 28. septembar 2020 20:21)

Dobra ti je ta lokalizacija. Baš te briga što se zagađuje kraj gde je termoelektrana bitno da je čisto gde živim.

leptehebo

pre 3 godine

Za pocetak I kraj:

"na osnovu prosečne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara)" je moguca u leru, na nizbrdici ili u koloni (zavetrini) na autoputu pri konstantnoj brzini. U Srbistanu taj podatak potpada pod legendu.

I onda ide nesto ovako...

"e-Golf sa 136 KS, u proseku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km"

Dakle, kataloska potrosnja dizela naspram realne potrosnje struje...

E, moj ADAC...

Miloš

pre 3 godine

Evo dokaza koliko je ljudima napunjena glava o "spasavanju planete" umesto o spasavanju pluća ljudi. Pogledajte delove ovih komentara:

Dizel izbacuje svašta sagorevanjem ali to se nekako i sredi u prirodi.
(Mika, 28. septembar 2020 11:49)

Ako je nešto sada kao "jeftinije" to je samo nasilno boljševički nametnuto svima, da to plaćaju svi jer "spasavaju planetu" koju ovako ne da ne spasavaju nego još gore.
(Helios, 28. septembar 2020 11:58)

Potpuno promašena poenta, po ljude ne može nikako biti lošija vožnja vozila koja ne ispuštaju nikakvo zagađenje prilikom eksploatacije! Ne radi se o CO2, to je gas koji uopšte nije opasan po čoveka, nego o drugim jedinjenjima koja izlaze iz auspuha, kao što je NOx, koji je izuzetno opasan po zdravlje ljudi koji udišu to. To nema nikakve veze sa planetom, naravno da će planeta lako da se oporavi od svega. Kad EV prolaze ulicom i stojiš na semaforu, ne udišeš opasne gasove, kao kad prolaze dizeli... I tu je kraj svake priče.

Milan

pre 3 godine

Hvala Bogu da se pojavilo ozbiljnije poređenje a kad su nemci u pitanju onda je to najbliže realnosti. Euforija za elektičnim vozilima je očigledno daleko od stvarnosti pogotovu kada bi sva vozila prešla na struju. Nisam siguran da bi i pet Obrenovca bili dovoljni za Srbiju, a o "čistoj" struji i da ne govorimo.

Joca

pre 3 godine

Baterije su sigurno faktor koji najviše ograničava širenje elektromobila. Ne samo to što su skupe, nego što nezavisni proizvođači ne mogu da dođu do njih u iole značajnoj meri. S druge strane, to je i oblast u kojoj su istraživanja najintenzivnija, ne (samo) zbog automobila nego i telefona, ručnih alata i velikog broja drugih mobilnih aparata čija upotreba je ograničena kapacitetom i težinom baterija. Uostalom, i sadašnji status elektromobila je nastao tako, revoluciju je pokrenula Tesla, a ne američki automobilski giganti. Tačnije, oni su to kočili dok su mogli. Baš kao što to sada koči Folksvagen u Nemačkoj, ali i celoj Evropi. Nije to samo zbog iracionalnog forsiranja nafte (Nemačka bi se vtlo rado "odrekla" naftne zavisnosti) nego što nemačkoj auto industriji odlaze u đubre decenijama nagomilavani patenti na sve i svašta, a od kojih im dolazi najveća zarada. Elektromobili donose nove patente, automatizacija vožnje opet nove dok na kraju Nemcima ne preostanu samo patenti na pneumatike ili nešto drugo trivijalno, a ni to nije sigurno.
Švaba nije Englez ili Amerikanac, Švaba ne voli da laže, ali kad se mora onda i Švaba laže masno. Uostalom to su iz Folksvagena već pokazali. I to bi im prošlo, ali su ih uhvatili iskusniji u laganju. Što bi rekao Tramp, ovaj članak i ovo istraživanje je "fake news".

Bane...

pre 3 godine

Moja multipla1,9 jtd 2002g je koštala preko 24h €. Kupio sam je pre 4 g. za 2400€.+ veliki servis, registracija i neke sitnice 3000 €. Sad sumnjam da mogu dobiti 1000€. Verovatno je još veči pad vrednosti jedne renomirane škode 1,9 TDi koja je još poskupela u odnosu na prethodni model, odokativno preko 22h € koja je na ceni i u trendu u odnosu na Fiat Tipo koji košta sada Jtd ali 1,3 oko 14h € odokativno gde Škoda je na ceni ali već u startu skupa. Pad vrednosti će joj biti veči od multiple 1,9 jtd iz 2002 pa do danas ako se bude uopšte dozvolili da se voze dizel neka bude 7g. umesto 5g. a cena posle samo 7 g. će joj biti ista kao multipla posle 15g. a to je 3h. €. što znači da si hipotetički bacio 19h. € za auto. Deluje nemoguće i izabrao auto koji je najviše u trendu. Moguće da tada fiat still 1,3jtd košta hiljadu € manje ali si izgubio 12h € umesto Škode što je razlika 7h € između nje i čista sam što su vozio i platio brend što svako zadovoljstvo košta i plati se...

Шумадинац

pre 3 godine

5.36 EUR/ 17.3 kWH = 0.31 EUR/kWh.

Може ли неко ко живи у Немачкој да ми каже под којим условима (по којој тарифи, и у које доба дана) је kWh 31 цент!?

Знам да Ionity наплаћује толико, али ту вучеш 150+ kW, вероватно им треба трафостаница само за пуњаче на једном месту. За кућну струју, макар вукао свих 11 kW, ми је заиста невероватна цена...

Toni

pre 3 godine

Ha ha. Kod nas, cak i da je cena kilovata u crvenoj zoni, cena za 17kW je 17x18 - 306 dinara.

Ako punimo nocu (crvena zona): 17x5 - 85 dinara.
Zelena zona: 17x1.5 - 25.5 dinara
(Milko, 28. septembar 2020 09:45)

Struja je u Srbiji socijalna kategorija.
Kod nas je struja bagatelna.

w

pre 3 godine

Ako se, kao što kažete komentatori, od najmodernijeg dizel motora dobija rak tako lako, razmislite šta nam tek rade ovi "kao čaša" "nemam para za bolje" euro 3 motori koje i dalje uvozimo i koji će tek da se raspadaju na našim putevima.

x

pre 3 godine

Prelazim u proseku 35 - 40 000 km godišnje i samo na razlici u ceni goriva godišnje ušparam preko 1000 eura i kada na to dodam ovako malu potrošnju auto je za 5 godina sam sebe otplatio.
(Gojko 12, 28. septembar 2020 13:06)

Ekonomisto, kako auto može da otplati sam sebe tako što ti uštediš 1000 eur na razlici goriva u dve države? Ma šta da ti objašnjavam ustvari...

Joca

pre 3 godine

Vuk dlaku menja...
Volfsburg (!) je samo promenio način na koji plasira iste laži. Malo mudrije i manje bahato nego pre, ali isto. To su sad vukovi umislili da su lisice. Niko im više ništa ne veruje, a pametni nisu ni pre.

Marko

pre 3 godine

Dnevna tarifa kod nas je 20 dinara po kWh (crvena), odnosno noćna 7.

Ko prelazi 1000km mesečno trošiće oko 200kWh, tako da teško leti može da uđe u crvenu zonu. A čak i da ima TA peći, to je opet 140 dinara na 100km.

Dvesta komentara

pre 3 godine

Dvesta komentara na EV u srbiji gde i dalje pola auta dimi kao turcin pre trideset godina.
Hajde da dam i svoj doprinos - EV zagadjuju! Ali, sad ide veliko ali, to zagadjenje je centralizovano u termoelektranama (koje, ugradnjom dobrih filtera, sve opasne materije filtriraju i skladiste) dok je sama proizvodnja litijuma polu zagadjujuca ako se rudnik dobro napravi.
Ove nemacke studije "zagadjuje isto kao dizlo", pa hajde molim vas!
EV se puni dok spavate, dok ste u shoppingu, pa cak i novi parking na BG aerodromu ima ja mislim oko 60 punjaca za EV, pa dok cekate svoje najmilije vama se auto puni.
U Srbiji, ko sad ima EV, mora da pazi gde ce da ide-znaci samo Ikea, garaza Obilicev Venac, Ada shopping i aerodrom, tu su dobri i besplatni punjaci.
Ali vremena se menjaju, pre pet godina nije bilo ni to tako da polako polako idemo i mi u tom pravcu
EV su buducnost-jeftinija za proizvodnju a marza debela.

Мирабо

pre 3 godine

Не праве ел ауте да би народ возио јефтиније,ко у то верује,тај верује и у деда мраза

Суперхик

pre 3 godine

Немци и Кинези (још) живе од старе и општеприхваћене технологије док би Амери , део Европе и Кине прогурали нову иако (искрено) није баш савршена ! Прелазних облика ова два екстрема - колико волиш !

Straight Outta München

pre 3 godine

Za mene je vest cena dizela u Nemackoj koja je niza nego u Srbiji. Samo napredno.
(Srdjan, 28. septembar 2020 12:23

Za vreme korone sam na jednoj pumpi sipao dizel za 0.89e... Dobar osecaj. Onda dodjes u Srbiju a cena 150 din. Zastoooo??

max

pre 3 godine

Da je tako kao što kažu, ne bi taksi vozilima bilo duplo jeftinije, ako ne i 3x jeftinije da voze hibride od dizela...
(Don, 28. septembar 2020 10:44)

Kad izguglaš razliku izmedju elektricnih i hibridnih vozila, vrati se u komentatore.

Mikica

pre 3 godine

WV Golf 2 dizel može da radi i na zejtin, može čak i na iskorišćeni zejtin iz tiganja ili friteze. Izduvni gasovi mu tada čak lepo i mirišu a zejtin jeftiniji od dizela.

kako da ne

pre 3 godine

Pa pošto hoće da budu i eko, a vec hoce dizel oni ce poceti da kupuju francuski HDI koji oduvek zagadjuje manje od nemackih dizela. To je realnost. Kada su imali HDI koji je izbacivao manje od 110 gr cestica, nemci su uz prevaru bili na ono 125 gr. Varali godinama i nisu ulagali jer su imali ‘foru’ tj softver, tako su zakasnili za drugima i tehnologijom. Njihova greska i sada i dalje pozivaju na dizel jer nemaju hibride i elektro vozila kao drugi. Japanci otisli daleko, francuzi takodje se odaljavaju pogotovo novim modelima gde ih prave na istoj platformi i elektro modele i sa sus motorima. Mozes 208 npr i benzin i dizel i elektro, ima sve. Sve nude ali ulagali jer nisu imali softver...

zok1

pre 3 godine

Ne ruše Nemci ništa, nego pokušavaju da odlože ono što je neizbežno. Ali, ne radi se samo o prelasku na električne automobile, nego o celoj revoluciji u saobraćaju. Proguglajte o TaaS (prevoz kao servis), pa ćete videti šta se iza brda valja. Stvar koju nemački auto stručnjaci zaboravljaju je cena održavanja, električni automobili zahtevaju puno manje servisiranja. Za razliku od Nemaca, koji ubacuju električne motore u svoje automobile koji su konceptualno naprfavljeni za SUS motore, Tesla je od starta razvijao električni automobil i zato im je odmakao bar 10 godina. Ono što Tesla sada radi je rešavanje problema napajanja, proizvodnje i skladištenja el. energije. Powerwall ce skladištiti električnu energiju koju proizvedete solarnim panelima i omogućiće vam da budete delimično nezavisni od električne mreže. Ako ništa drugo, biće u stanju da skladišti dovoljno energije da možete napuniti vaš električni automobil. Međutim, generalna ideja je veća, mogućnost da u slučaju prekida na električnoj mreži možete da funkcionišete bar 2-3 dana. Već danas, u Americi, Tesla može da vam praktično pretvori ceo krov u solarni kolektor.

Yes

pre 3 godine

@4,8l? Važi se. Baš kao što benzinac od 1400kg i 1600 kubika trosi 6l u gradskoj...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nnidza, 29. septembar 2020 08:13)

Apsolutno nisam fan vagen grupacije, sto ne znaci da auto ne trosi tako malo. Moja Lancia Delta na 130km/h trosi okruglo 5L, isto 1.6dizel. Jos ako se uzme u obzir da je u Lanciji tehnologija stara oko 10 godina, ovo je sasvim ocekivan rezultat za potrosnju Golfa dizela.
Svi nekako samo spomenu koliko je vremena potrebno el. automobilu da se napuni, al to je ubedljivo najveci problem. Vreme je novac, a u slucaju el. auto. se vreme baca.

Saša

pre 3 godine

Meni se hibridni automobili za sada čine kao pobednici. Po gradu se može voziti na baterije, na otvorenom putu gorivo, plus pune se baterije. Ali, mnogo su skupi...

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Počelo je,počelo...Već poodavno propagiram stav da Nemci neće dozvoliti da im "Zlatnu koku"( dizel) ubiju eko-propisi i električna auta! Naftni lobi takodje ima vitalni interes u tome.Dizel ostaje u formi Euro 6 i Euro 7 (Bosch već radi na tome) još minimum 15-tak god. Iz Nemačke perspektive,lakše je promeniti zakone( oni to mogu ) nego imati milione nezaposlenih i potencijalnog čiku sa brčićima na kraju krize !

Mikica

pre 3 godine

Ovde nuje uzeto u obzir da je prava cena goriva na pumpi samo 35% od one koja se plaća. Ostalih 65% je akciza koju država uzima sebi. Kada bi se stvari realno i ekonomski sagledale do kraja, zaključak bi bio da su elektro auti višestruko ne isplativi. Čak je i ekološka teza vrlo upitna i diskutabilna.

Гиле

pre 3 godine

Samo u Njemačkoj i u Bosni važi ta logika da je dizel neprevaziđen...., u normalnim zemljama dizel vozila nema ni u prodaji!
(KarolasRex, 28. septembar 2020 12:51)
Потпуно си у праву сада сви произвођачи праве кола за ненормалне земље. Ето рецимо Голф ће убудуће само за Босну, Србију да праве, а вероватно посебан модел за Црну Гору.

Bojan

pre 3 godine

Kada smo vec kod troskova i potrosnje, potrazite na netu ADAC Autokostenübersicht PDF. Tu imate izracunate ukupne operativne troskove po km za prvih pet godina, sa 15k km godisnje, ukljucujuci poreze, odrzaanje, osigaranja, i cijenu goriva u Njemackoj itd.

Nissan Leaf 40kwh eksploatacija kosta 53,8 €c/km.
Nissan Qashqai 1.3 visia 49 €c/km.

Za volkswagen: Golf GTE dsg kosta 53 €c/km. e-golf 45,8.
Golf 1.0 tredline 46 €c, golf 1.5 comfortline 50€c, golf 1.6tdi trendline 48,2€c/km.

Dakle, kao sto vidimo iz empirijskih podataka, eksploatacija elektroauta u praksi kosta otprilike u rangu motora sa unutrasnjim sagorevanjem. Nasuprot misljenju mnogih Srba, dizelasi nisu znacajnije jeftiniji od benzinaca za eksploataciju.

tomy bgd

pre 3 godine

1. kada bi se jos uzela cena elektricnog golfa i dizela ....trebalo bi manje vise 247 godina da se elektricni isplati ako bi se uopste iaplatio
2. zagadjenje elektricnog golfa kada se uzme u obzir proizvodnja baterija , reciklaza istih i proizvodnja struje na termoelektrane ( u nemackoj manje ali u drugim drzavama dosta ) i nije bas mnogo manja ....jedina korist je da ne ispusta zagadjenje tamo gde se vozi ( uglavnom u gradovima )

Aleks

pre 3 godine

Nije to bas tako jednostavno.

Ionity punjaci u EU ZARADJUJU na svakom punjenju i 1Kw kod njih kosta 0.8eur.

Tesla NE ZARADJUJE na prodaji struje, tj. Tesla naplacuje samo troskove isporuke iste i ulaganja u infrastrukturu i Kw u EU kosta 0.33eur.

Cena punjenja kod kuce je otprilike ista kao cena na Teslinim punjacima.

Pa tako kad se kaze kako je VW ID3 jeftiniji od Tesle m3, sto ne platis na cupriji, platices na mostu.

Dux

pre 3 godine

Narod u vecini gleda na kraju da li to vozilo ima auspuh ili nema ..I to je kraj da li je eko ili nije eko vozilo. Karbonski otisak vazi i za jedno i za drugo vozilo..CELICANE SE NE GASE DOLASKOM EL.VOZILA! Ista kolicina CO2 se izbaci u atmosferi dok se napravi i elek. i obicno vozilo.Plus el.vozilo dodatno aktivira jednu od najotrovnijih tehnologija(prljavih) kopanje i preradu litijuma(malo manje otrovan od uranijuma)..Gde je tu logika? Znam .nemam auspuh na tom vozilu..Nema ni elektro magnetno zracenje tih vozila(koje u opste nije stetno) to ce promoteri el.vozila da nam garantuju.

Inntal

pre 3 godine

Moj Golf 2 dizel je kod mene 30 godina. Ide na šta oćeš, nafta lož ulje, dizel...Nije na prodaju.
(Džu Mandži, 28. septembar 2020 09:26)

u godinu dana,ti sam zagadis Planetu vise nego pola Njemacke....

Ненад Јовановић

pre 3 godine

Ааахааа, .... 'ај' се замајавамо! И то баш дизел, 'а?! Издејствују помоћ своје владе за транзицију производње на електрична возила, скупа с осталим немачким произвођачима, од преко 20 милијарди јура и још увек заговарају продају технологије без икакве будућности, због које су у Америци осуђени? Незајажљиво до пања!

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Ау, тебра! Цена струје 500% већа него у Србији, а дизел 20% јефтинији.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

drugim recima nemacka auto industrija jos nije spremna da ozbiljno proizvodi elektricne automobile ... iako stoje sve primedbe od proizvodnje baterija do proizvodnje struje

Rynchinoi

pre 3 godine

@Sumadinac: Ja konkretno plaćam 0.28€/KWh. Od sledeće godine će biti 0.32€/KWh.
Ovde u domaćinstvima na struju radi samo svetlo, TV, komp, frižider i eventualno šporet. Sve ostalo je na gas. Za 1 godinu oko 3900KWh struje i 10900KWh gasa
I da se nadovezao na tekst: Vozio sam i ja Zafiru dizel i napravio potrošnju od 2.4l/100km i to je bio test u pitanju sa visim stepenom prenosa, bez kočenja i sa konstantnim brzinom do 30km/h. Golf nema šanse da troši ispod 5,9l dizela u situaciju za koju se koristi. Moja Astra 1.7 ima kombinovanu od 5.9L na 60000km i to vozim poprilično lagano. A znajući koliko Nemci ne znaju da voze ovaj golf ne ide ispod 7L u kombinovanoj.
Kao i uvek tu je ADAC da maže oči i pravi ljude budalama

Džoni

pre 3 godine

@Necko - U Nemačkoj (a i svakoj drugoj evropskoj zemlji) ne postoje subvencije za fosilna goriva. Samo je pitanje koliko država ubira novca od poreza i akciza za njih. U Srbiji npr su porezi i akcize preko 60 eurocenti po litru tako da su fosilna goriva jedna od najboljih "punjača" budžeta.
Subvencije zaista postoje, ali one se daju za kupovinu električnih vozila kroz vraćanje države kupcu električnog vozila deo prodajne cene tako da svaki poreski obveznik plaća kupcu električnog vozila. U Srbiji je npr ta subvencija 2500 eura, ali je u nekim državama mnogo veća. Takođe se daju drugi benefiti vozačima električnih automobila kroz besplatne registracije, besplatni parking ili besplatno punjenje strujom.
Kada se uzme u obzir zagađenje proizvedeno proizvodnjom baterije, kao i zagađenje stvoreno proizvodnjom struje (a posebno u Srbiji gde se 80% električne energije proizvodi u termoelektranama koji su najveći zagađivači u Evropi) postavlja se logično pitanje - Da li treba subvencionisati i promovisati električne automobile ili bi se mnogo bolji efekat po državu i životnu sredinu dobio stimulacijom sistema masovnog prevoza i ekološki efikasnijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem?

Pa jeste jeftinije u državama koje subvencionišu cenu nafte. U Nemačkoj je dizel jeftiniji od bezolovnog.
(Necko, 28. septembar 2020 09:31)

koronarius

pre 3 godine

Licno ne volim dizele i vozim na benzin, ali kao sto rece neko pametan - dizeli ce nestati u Evropi kada nabavna cena nafte bude 50% niza nego sto je danas, na duze staze naravno a ne privremeno kao sada zbog korone. To znaci nikada. Lako je Amerima i Azijatima da voze na benzin kada imaju jeftinu naftu.

drvobradi

pre 3 godine

Ja prestao da citam vest kod podatka da je litar dizela u Nemackoj ~128din. Meni kod elektricnih automobila smeta samo to sto bi mi bilo uzasno komplikovano svakodnevno koristiti vozilo. Ako neko ima garazno mesto i uticnicu, onda je super, ako zivi kao 80% Srba onda to postaje problem. Verovatno ni sledece vozilo mi nece biti elektricno vec hibrid.

rani

pre 3 godine

Da rezimiramo, u Nemackoj se nikako ne isplati voziti na struju, jer je skupa, kao kod nas dizel! Dakle, Srbi bi trebali da voze na struju, samo jos da vidimo, kako do toga da dodjemo, jer mi smo navikli na vozila iz Nemacke, sa predjenih 180 hiljada km, a toga nece biti, ako Nemci kupuju dizele!? Da mi predjemo na metan, dok se to ne razmrsi? Meni to dobro ide, turbo motor, ide super, a jeftino da jeftinije ne moze biti!

Strucnjak

pre 3 godine

@kilijan a taj golf sto navodno trosi 4.8 litara to u vakumu ?
Imam 1,6 tdi u Škodi koji mi je testiran u BG-u,relacija Banjica-NBg.Na pun rezervoar nekoliko puta potrošnja od 5,8-6,5l u špicu,zavisi od doba godine i da li su godišnji odmori ili ne.Na auto-putu godinama pokazuje 4,7l i to su uglavnom kilometraže od oko 2500km kad idemo na odmor.Ništa computer samo od čepa do čepa.Kad voziš na regionalnom putu 60-80kmh spusti potrošnju i do 3-3,2l,kad ideš oko 90kmh bude oko 3,8-4.Tako da to što su napisali 4,8l potrošnja jeste realno u proseku,niko nije napisao u tekstu da toliko troši u gradu.

Kontra

pre 3 godine

ovo mora da je greska da 17,3 kw kosta 5, 36 eura. Znaci ako jedno domacinstvo u proseku trosi 600 kw mesecno u nemackoj placa racun od 185 eura. a u srbiji je taj racun oko 5.000 dinara za 600 kw

Gazda paja

pre 3 godine

Ne zamajavajte se sa elektro vozilima....a ako ih bas toliko volute site u luna park, jer za bolje I niste...dizel do penzije

herr Žika Pavlović

pre 3 godine

Jel sam ja dobro procitao, cena dizela je 1,086 € , odnosno oko 123 din/litar.
Ono kad se vise isprsis od bogatog svabe
(dmristpl, 28. septembar 2020 11:31)
Ne druže nisi dobro procitao cena je ispod evra tacnije u subotu sam tankovao za 0.989 eura po litri u Minchenu.

dr

pre 3 godine

@Mika Windows nikad nije bio besplatan (bar od 95ice na ovamo). Da ga plscamo u Srbiji bas i nije istina... 3-5% kucnih korisnika i max 20% poslovnih! (cak ni vecina IT kompanija nema legalan softver na svim masinama)

ica luben

pre 3 godine

A ako ga punite na solarne ploče?
(PR, 28. septembar 2020 14:27)

Izracunaj koliko struje moze da prozivode solarna ploca za svoj zivotni vek. Pa je onda cena te struje jednaka ceni solarne ploce i to podeli sa predjenim kilometrima i dobijes cenu "goriva".

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Apsolutno nisam fan vagen grupacije, sto ne znaci da auto ne trosi tako malo. Moja Lancia Delta na 130km/h trosi okruglo 5L, isto 1.6dizel. Jos ako se uzme u obzir da je u Lanciji tehnologija stara oko 10 godina, ovo je sasvim ocekivan rezultat za potrosnju Golfa dizela.
Svi nekako samo spomenu koliko je vremena potrebno el. automobilu da se napuni, al to je ubedljivo najveci problem. Vreme je novac, a u slucaju el. auto. se vreme baca.
(Yes, 29. septembar 2020 09:41)

Koliko tvoj auto trosi u gradu, el auti su uglavnom za grad zamisljeni pri 130 na sat el auto ima najvecu mogucu potrosnju a po gradu gde je kreni stani najmanju, bas kontra sve od dizela i benzinaca, el auto ako vozite do 100 km/h ce imati svasvim ok potrosnju sve preko toga dosta povecava potrosnju baterije ali el auto trenutno i nije zamisljen kao jedino vozilo u porodici nego kao drugo za po gradu sto se kaze i tu je vec sada bolji od svakog benzin/dizel agregata

sve je tako

pre 3 godine

Glupost!
Cenu predjenog kilometra određuju tri stavke.
1 potrošnja/100km 2 cena održavanja vozila 3 gubitak vrednosti vozila od momenta kupovine do prodaje.
Elektro motor -asinhroni- osim lezajeva nema habajucih delova.
Dakle nema : ventili, vodjice, klopovi ,karike, ulja, servisi mali i veliki, plivajuci zamajci,zupcasti, klinasti kaisevi,ovakvi onakvi...vodene pumpe ,buljuk senzora,izduvna grana,lonac prednji ,zadnji.. itd itd
Zamislite zivot bez svih tih sranja... raj na zemlji.
(Zoran s., 28. septembar 2020 19:30)
He,sve je tako,samo sve zavisi kako gledas stvari.Ako neko misli da kupi ni malo jeftin eletro auto zbog neke ustede i servisa,da li je bas sve tako?
Zaboravio si da je cela stvar u bateriji,a ona ne moze polovna na auto i kosta trenutno u proseku oko 8000 e,plus usluga i sta vec jos sve ide uz to.Druga bitna stvar,ili imas para ili si na sredini,pa te bas zabole koliko kosta veliki servis ili koliko trosi auto...
Neko mozda kupuje auto a nema bas neke posebno velike finansije,pa srazmerno tome mozda i kupi auto sa motorom 1.2 16v menjac 6 brzina,zato sto mu ne treba bolji/jaci/brzi.Ceo ispravan motor,dobar,polovan je 200e,veliki servis,delovi 8500 dinara,radi se jednom u 5 godina,ako ne predjes preporucenu kilometrazu...Nesto bas i nema polovnih elektro automobila,a i ko bi rizikovao,odmah razmislja o bateriji?
Tvoj auto, mesecna rata je preko 200e,i mozemo tako do sutra...
Opet kazem ko ima zabolega za sve,a ostali prst na celo i po mogucnosti.

Dovidjence

pre 3 godine

@ (Mika, 28. septembar 2020 17:21)

Ortodoksna glupost. Toliko o tvom poznavanju MS strategije. Naravno, uvek imas mogucnost da predjes na Linux.

Sto se ADACa tice moje iskustvo je:

Golf 1.6tdi DSG - 9 penija po milji
eGolf - 3 penija po milji

Kojo

pre 3 godine

Ekonomisto, kako auto može da otplati sam sebe tako što ti uštediš 1000 eur na razlici goriva u dve države? Ma šta da ti objašnjavam ustvari...

(x, 28. septembar 2020 14:20)

Pa auto je kupio na pijaci za par hiljada evra...

Jtd

pre 3 godine

Tamo gde ja idem po Beogradu slobodno dodajte još 50% na tu potrošnju. Kakva kombinovana potrošnja??? Smešno. I po autoputu 'ladno troši nešto više.

Pragmatic

pre 3 godine

El. automobili "ubijaju planetu" samo malo manje od klasicnih dizela ili benzinaca. Ekoloska reakcija bi bila da se svi odlucimo da putujemo javnim prevozomna na struju (vozovi, tramvaji). Cinjenica da nema znacajnijeg pokreta da ovo zagovara govori o tome da su el. automobili marketing u sluzbi biznisa, a ne borba za zelenu opciju.

Bane...

pre 3 godine

I pošto se štampa novac bez pokrića skoro svuda dok zlato dobija na vrednost u odnosu na novac skoro svi žele što manje da gube što im je parametar vrednost zlata tako da dižu cene jer računaju da su više oštečeni jer za taj isti papirni novac gde traže više novca zapravo mogu bez obzira na više i napumpane
cene da zapravo kupe manje zlata...

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

u razvijenm zemljama bi trebalo uvesti standard, izgradnja jednog stana mora da prati dva parking mesta i izmedju njih jedan elektro punjac, onda bi elektricni auto dobio pun potencijal, malo ko od nas prelazi vise od 50-tak kilometara dnevno, reno zoe odavno ima potvrdjenu kilometrazu u gradu 300 i vise km sa jednim punjenjem, znaci jednom nedeljno napunis auto na svom auto punjacu i tako isto i drugi auto, pa mobilni svaki dan uvece stavljamo na punjac a auto kao ne bi mogli jednom nedeljno uvece da stavis da se puni, da nekazemo ljudi koji dnevno prelaze 10-15 km punili bi dva puta mesecno ali mora biti dostupan punjac kada auto parkirate ispred zgrade, ja zivim u kuci i ne bih imao problema sa punjenjem i svakako u narednih 2-3 godine planiram imati makar 1 elektricni auto za do posla i nazad nesto tipa reno zoe, prelazim svaki dan tacno 50 km put do posla i punjenje nedeljom uvece i spreman sam do subote bez problema, a ako se vozim jos ekstra onda sreda uvece punjac i miran do nedelje uvece

Srdjan Kovacevic

pre 3 godine

U Nemackoj je cena kwh oko 0.3 eura, sto je skoro 5 puta vise nego kod nas(oko 7.5 dinara). Razlog za ovako visoku cenu izmedju ostalog je njihova strategija za sto brzi prelazak na obnovljive izvore energije, a delom se to finansira naplatom struje. Nevezano za to, kod nas bi predjeni kilometar trebalo da bude 4-5 jeftiniji sa el. vozilom, ili jos vise ako se koristi jeftina tarifa.

Papillon

pre 3 godine

@grubijan, 28. septembar 2020 19:36
Možda po ravnom skroz, bez gužvi semafora, ičega. 70 na sat
Po Beogradu, sa brda ns brdo u koloni, 30% veća potrošnja nego ns NBG.

emanuel

pre 3 godine

U racunicu treba staviti da cijenu klasicnog goriva ( diesel, benzin)cine cijena samog goriva i nameti od drzave u iznosu cca 50%.

Zar mislite da ce se drzava odreci tog iznosa kada vecina ljudi predje na elektro pogon. Ili cemo svi placati dodatni porez pri registraciji s obzirom na predjene kilometre, ili ce znacajno poskupiti struja( citaj neposteno prema nevozacima).
U mom slucaju, trenutacno kroz godinu dana uplacujem 800€ godisnje dazbina na gorivo. U buducnosti, da nam automobili idu i na cisti zrak, drzava se nameta nece odreci za odrzavanje puteva, izgradnju autocesta, pdva,....

mix

pre 3 godine

Problem je sto je u Nemackoj struja izuzetno skupa za domacinstva. Ide cena i do 20 centi za kWh.
(T, 28. septembar 2020 12:43)
I to skupo,pa prosecna cena struje u Srbiji je 25 centi.Pusti te vi marketing kako imamo najjeftiniju struju u Evropi.Podelite lepo krajnju cifru na racunu sa brojem kilovata,pa ce te dobiti realnu cenu,jer ne mozete da izbegnete sve one dodadatke koji stoje na racunu,a nemci placaju samo ono sto su potrosili.

blu

pre 3 godine

A, sta ce se desiti kad za x godina e vozila preuzmu primat i broj vozila sa sus motorom budu statisticka greska i kad budzeti drzava budu uskraceni za ogromna sredstva koja dobijaju od akciza na fosilna goriva(recimo kod nas oko 60% cene goriva je akciza), sta mislite kako ce to nadoknaditi? Pa novom akcizom na struju, sto ce znatno povecati trosak voznje e vozila.

Miki

pre 3 godine

Nije gorivo jedini trošak vozila i ta računica ne pokazuje ukupnu rentabilnost i korist, kako za vlasnike vozila, tako i za prirodno okruženje. Čini mi se da proizvođačima vozila ne ide u prilog servisiranje i rezervni delovi koji se tokom radnog veka vozila pojavljuju kao ekonomska stavka i dobit... Da se i ne priča o zagađenju životne sredine.

Ahtung

pre 3 godine

@Mare:

Ali to je Golf!

Reno Laguna 2.0 dci ostvarvao prosek po pređenih 10.000 km između 5,9 i 6,4 litara na 100 km uz zavisnosti od toga koliko je žena vrištala, a kučići povraćali. Kupio ga polovnog sa pređenih 100.000 km i dogurao do 200.000 km.

P.S. Pre desetak godina objavili su istraživanje ko najrealnije prikazuje potrošnju goriva. Prvi su Francuzi i Italijani sa 5 do 10% odstupanja, posle njih Japan i Koreja sa 10-15%, a daleko najviše lažu Nemci, čak i do 20%. To me šokiralo, ali se posle toga desio dizelgejt...

Posmatrac

pre 3 godine

@samospoznaja
Pre nego sto udjemo uy diskusiju, zamolio bih da naucite citati. Funkcionalno. Pa onda mozemo razgovarati. Samo napred sa ucenjem!

marie

pre 3 godine

Problem je ogromna kolicina podzemnih vode koja se oduzima (tehnoloski putem isparavanja) lokalnoj okolini, da bi se doslo do litijuma u tim vodama i time prouzrokuje susa poljoprivrednog tla. A litijuma izmedju ostalih ima bas u susnim delovima Juzne Amerike. Pre pola godine je VW izgubio vec potpisani predugovor o eksploataciji u jednoj od tih zemalja, jer se drzava ipak odlucila drugacije. Sto znaci da je zavisnost cele EAuto proizvodnje od samo nekoliko vecih nalazista u svetu ogromna. Buducnost je verovatno u vodoniku, a i vestackim materijama na sagorevanje kao izvor energije. Japan npr. zeli da bitno poveca prodaju ne elektricnih vec vodonicnih automobila, autofirme dobijaju ogromne subvencije od drzave kao pomoc pri prodaji(sve ukupno oko 50%)
https://www.welt.de/wirtschaft/article190734171/Japan-Regierung-und-Toyota-setzen-auf-Wasserstoffautos.html

Sendvič

pre 3 godine

Jel sam ja dobro procitao, cena dizela je 1,086 € , odnosno oko 123 din/litar.
Ono kad se vise isprsis od bogatog svabe
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dmristpl, 28. septembar 2020 11:31) # Link komentara

A njima je u ceni goriva i putarina...pa ti vidi koliko je nama dobro!

Rocco

pre 3 godine

@Шумдинац, струја у NRW кошта колико си и рекао тј. 0,31Еур/киловат. Ако се обавежеш унапред нпр 2год буде 15% јефтиније...+ дају и бонус (100-200еур) кад мењаш провајдера (има их сигурно 50+)...све у свему 4 пута скупље него у СРБ.

Sale...

pre 3 godine

@zivot je ringispil i kola na sudaranje...
Verovatno i čezneš da se vratiš ali dok se ne isplate svi krediti, za stanove, letovanja, garderobu, električne automobile, školovanje za decu ne nadaj se mnogo...

Boki

pre 3 godine

Nemojte molim vas da izjednačavate vozila na dizel i na benzin. U tekstu se ne spominju benzinci. Osim toga, u tekstu se nigde ne spominje ko manje zagađuje nego ko manje troši. Ja vozim benzinca jer mi se više sviđa i nije me briga što troši litar više.