Subota, 22.02.2020.

13:00

Mazda bez novog modela u sledeće dve godine, moguć ulazak u premijum klasu

Izvor: B92

Mazda bez novog modela u sledeæe dve godine, moguæ ulazak u premijum klasu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Simpo

pre 4 godine

@Meni licno deluje da je njihova trenutna pozicija na trzistu optimalna i da su oni upravo ono sto jesu, brend za kupce koji zele kvalitetan auto, koji nije premium, a nije ni srednja klasa. Jedino sto treba da rese su pasivni atmo motori, ubace turbo, promovisu jos neku boju, itd. Sustina su ipak motori. Licno sam hteo da kupim Mazdu 3, sa najjacim paketom opreme, ali sam odustao, jer dati 25k za auto koji ide kao tragikomicni Hyundai ili Kia za 13-15, po meni nema smisla. Da, auto je prelep, ali nije to jedino bitno.
(hulk, 23. februar 2020 02:17)
Bravo za komentar. Turbo benzinci navlace osmeh na lice vlasnicima naravni i dizeli.

mozak jedne kokoške ...

pre 4 godine

Ne razumem jednu stvar ...

Aprila prošle godine sam se u salonu raspitovao za Mazdu 6 karavan (nije je fizički bilo na lageru). Prodavac je bio veoma prijatan, a "baznjak" (Attraction) od 145 ks je bio oko 26.000, pri čemu mi je nudjeno kao "benefit" ili 1.000 evra popusta ili zimski set.

Sada ta ista mazda košta 28.990 !!!

Ima li neko objašnjenje za toliki rast cene ?

NIKOLA

pre 4 godine

Izgled,enterijer,kvalitet je premium,agregat 2.0 atmosferac osim ovaj novi X nisam ga isprobao pa da ga ne ubrajam im je sporan.On jeste nepoderiv ali ne prati performanse turbaća kod medjubrzanja pa svi ti konji i koliko mu treba do sto i nije neka vajda u najčešćim režimima saobraćaja.Evo supruga fan ovog Japanca ima treću trojku heč jedva je nagovorih da uzme onu od 165 konja kao šta će joj tako jak auto ali čim ga je provozala komentar ali ovo ide normalno.E tu je kvaka heč od samo 1200 kg,165 konja ne može da ide normalno mora barem malo da zalepi za sedište kad daš gas.

S21

pre 4 godine

Milane, aktuelni model Mazde 6 je izasao 2012. godine i toliko je model star bez obzira na restilizaciju, bilo da ih je jedna ili vise.

Radovan

pre 4 godine

Reč "premium" znači premija za plaćanje osiguranja,plaćanje ili veća vrednost od nominalne.
Ovde kod kola je slično. Kada kod premium kola izbacite plastične omekšivače koji su veoma kancerogeni, dobijate auto sa tvrdom plastikom.
To je jedina razlika.
Bolje kupite auto sa tvrdom plastikom, bićete zdraviji i imati puniji novčanik.
Između Golfa i Sandera nema nikakve razlike. Imaju ista konstrukciona rešenja, samo je razlika u višoj prodajnoj ceni Golfa zbog "aroma"(omekšivača,emulgatora,poboljšivača ukusa,itd) koja se dodaju u recepturu smeše.

Jeftin auto, jeftini problemi.
Skup auto, skupoceni problemi.

Isto kao sa decom.
Malo dete, mali problemi.
Veliko dete, veliki problemi.

Kris

pre 4 godine

Za 24 godine vozačkog staža vozio sam tri Mazde (626,323 i 6).Sa prve dve nisam imao problem,ali sa Mazdom 6 jesam.Ne zato što je auto loš,naprotiv,već zato što je u to vreme ostao samo jedan ovl.servis - Dipem!
Problem je počeo kada sam kod njih uradio veliki servis,koji sam pritom platio oko 100k.Nakon kratkog vremena pojavio se problem sa motorom.Dipem je izbegavao odgovornost,a svi ostali su mi rekli da je problem nastao jer mi nisu zamenili podloške dizni!
Sve dok je Dipem jedini ovl.servis nikad više Mazda,koja je inače vrhunski brend.

milutin

pre 4 godine

Hoće, pogotovo sa dilerima sličnim našem dragom Dipemu, koji diže cene svaki dan po malo pred sajam, a i izjavljuje kako Mazda nikada ne daje sajamske akcije jer ima realne cene. Gledao sam i hteo Mazdu CX-30, 3 puta podignute cene u zadnjih 3 meseca!

Milan

pre 4 godine

Mislim da je greška čekati još 2 godine da bi se predstavila nova šestica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 22. februar 2020 17:12) #

Mile..Mile...pa sta je ovo Mile. Nisu ti japanci jeli nosorozi i zirafe, neko prasici haha..
Salim se malo Mile..

Zivim u Svedskoj, kolega sa posla je uzeo novu Mazdu 6, ovaj poslednji redizajn i sad je to ono pravo. Vidi model je predstavljen pre godinu ipo dana i naravno da nije bilo za ocekivati da odma izbace naslednika.
Kolega je uzeo 2.5/194 skayactiv benzinca, sve samo najbolje o motoru, od kulture rada, preko performansi do razumne potrosnje, otvoreno 7-8 litara, grad 10-12 litara u zavisnosti od guzvi.

kimi

pre 4 godine

@Cinik
Audi jeste premium ne zato što mi to tako kažemo,nego neka mnogo relevantnija tržišta http://carsalesbase.com/european-sales-2019-q1-premium-large-segment/

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Iako u poslednjih 5-6 godina Mazda pravi najlepse automobile, u odnosu na ostale Japance i Koreance, u Americi Mazda ima problem da ne moze da udje ni u istu ravan sa Hondom ili Toyotoom, a koliko gledam na ulicama, cak i daleko vise Hyundai ili Kia automobila ima nego Mazde. Cak mislim da se i Subar u Americi vise prodaje nego Mazda. Tako da mislim da ce im ideja o ulasku u premijum segment se mozda obiti o glavu. Tamo se zna ko je: Lexus, Jaguar, Maserati, BMW, Merc.

1,5 D-4D

pre 4 godine

Dobar je ovaj što poredi oktaviu ambiš'n sa novom mazdom tri. Da je samo pogledao serijsku opremu te škode i usporedio je sa mazdinom ... Pa, oktavia Style je klotara za baznu trojku, a tek ambiš'n. Dovoljno je samo pogledati aktivnu bezbednosnu opremu, koja je kod mazde serijska. I mazda mora nominalno biti skuplja.

Metropola

pre 4 godine

Daleko je Mazda od premijum i tesko da ce to ikada postati?ali mozda se budu malo priblizili i to je to!
(Ikica, 22. februar 2020 21:19)... ne bih se slozio! Kvalitet izrade je odlican, pouzdani su! Ono sto njima fali je dobra gama motora i da obrate paznju na neke sitnice koje su prakticno standard. Ne vozim japanske automobile ali sam veoma impresioniran Mazdom. Kad sam seo za upravljac mazde 6 imao sam utisak premium automobila!

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Iako u poslednjih 5-6 godina Mazda pravi najlepse automobile, u odnosu na ostale Japance i Koreance, u Americi Mazda ima problem da ne moze da udje ni u istu ravan sa Hondom ili Toyotoom, a koliko gledam na ulicama, cak i daleko vise Hyundai ili Kia automobila ima nego Mazde. Cak mislim da se i Subar u Americi vise prodaje nego Mazda. Tako da mislim da ce im ideja o ulasku u premijum segment se mozda obiti o glavu. Tamo se zna ko je: Lexus, Jaguar, Maserati, BMW, Merc.

hulk

pre 4 godine

Meni licno deluje da je njihova trenutna pozicija na trzistu optimalna i da su oni upravo ono sto jesu, brend za kupce koji zele kvalitetan auto, koji nije premium, a nije ni srednja klasa. Jedino sto treba da rese su pasivni atmo motori, ubace turbo, promovisu jos neku boju, itd. Sustina su ipak motori. Licno sam hteo da kupim Mazdu 3, sa najjacim paketom opreme, ali sam odustao, jer dati 25k za auto koji ide kao tragikomicni Hyundai ili Kia za 13-15, po meni nema smisla. Da, auto je prelep, ali nije to jedino bitno.

iki

pre 4 godine

Za premijum je potrebno mnogo vise : Prvo zadnja vuča, kvalitetni materijali, povecanje gabarita, pa onda da ne škripi sve u kabini posle 3godine voznje, pa paleta motora do 4.0, pa sportska verzija itd itd. E tek onda da rade na imidzu i marketingu

Maksa

pre 4 godine

Javna je tajna da modifikuju Tojotinu platformu na zadnju vucu i da su razvili twin turbo redni sestak za sledecu Mazdu 6 kao i MX-6 kupe koji ce biti brat blizanac sledece generacije Lexus RC

DraganVzd

pre 4 godine

Mazda 3 sedan, u gepeku na plafonu istog se vidi lim, motor 2.0 i 122ks nije mi ostavio utisak, letargican, mesta na zadnjim sedistima nema divoljno. Skoda Octavia za 3k evra manje resava ovo gore (1.5 tsi 150ks Ambition, 17800). Da je mazda lepsa jeste, apsulutno. Pitanje je zasta vam treba auto, da se pokazujete ili provezete od take A do take B.

Marko

pre 4 godine

Nije dovoljno da se samo dekretom proglasi premium vozilo.Mercedes, BMW , Audi ulagali su miliarde u svoj imidz tokom prethodnih decenija od automoto sportovo , filmova i td.Pored toga što je važno ugradjivanje kvalitetnih materijala treba ubediti visokoplatežne kupce da kupuju premijum vozilo a to je jako teško.To ni Toyota nije uspela pa je krenula sa Leksusom.Plašim se da idu pogrešnim i rizičnim putem koji može da bude koban.

HanSolo

pre 4 godine

Vozio sam novu 3.. Meni je lepši unutra i od Golfa.. Absolutno premijum.. A spoljašnji dezajn lepši od svih nemaca.. I još 10g garancije..

Maksim & Divizija

pre 4 godine

Nisam vozio Mazdu nikada ali znam da se odlično kotira. Ako bi i zvanično u premium onda stvarno moraju sve da rade dobro. Osnovni modeli premium marki su u startu bolji od konkurencije ispod a sve to košta da se napravi.

Sad recimo da Kia krene u premium najveći zadatak bi joj bio imidž...

Kvartararo

pre 4 godine

Mazda ima zaista prepoznatljiv dizajn svojih automobila, agresivan prednji deo sa jednostavnom geometrijom bez delova koji kao da su sečeni katanom. Silueta upadljiva i dopadljiva. Minimalistički dizajn kojim izdvaja svoje modele u odnosu na klonove udruženih proizvođača.

Vili van der Paksu

pre 4 godine

Mazda je uvek levitirala na domak tog tzv premijum segmenta. Sećam se u top gearu kada Ričard Hamond hvali prvu Mazdu 6, ali joj se izvinjava i kaze, sve ovo je za jedan premum, ali je to ipak Mazda. S druge strane Audiu se nikome ne izvinjava kad prodaje Škodu kao premium.
Tako da je Mazda do sada, možda, bila best buy. Kupci su za cenu koja nije mogla da bude premijum, dobijali premijum auto.
Kako će se snaći kada zvanično pređu u premijum segment. Plašim se da ne prođu kao Alfa. Dok je Alfa igrala na kartu predpremijum auta dobro im je išlo, sada kada su ušli u premijum imaju velike probleme, nažalost. A konačno su napravili auto (Đuliju) kakav jedna Alfa treba da bude.

C i n i k

pre 4 godine

sad ce srba da kaze kako mazda ne moze da bude premium, ali mu je zato audi premium koji nudi modele bez zadnjih podizaca i bez klime
(AMG, 22. februar 2020 16:47

Moze da bude premium.
Al to znaci mnogo skuplje materijale,mnogo bolju zavrsnu obradu,citav niz detalja,motorizacija itd.
Ali to znaci i skuplju Mazda/u.
Audi je VW u celosti, Audi nije premium ali je popularan u nas pa se prosto ljudi gadjaju terminima voleci da naglase da voze premium,ali svakako Audi to nije,rec je o copy/paste montaznoj traci VW koji samo na istu sasiju stavljaju drugacije spoljne limove i malo drugaciji uzgled table i onda A4 naplacuju malo skuplje od Passat/a a zapravo je rec o skroz istom autu kao i Superb recimo koji je kopija Passat/a cak bilo je u medijima,VW otvara fabriku u TR koju smo mi hteli,i gde bi na istoj montaznoj traci proizvodili Passat i Superb..

SAmoKAzem

pre 4 godine

Secam se jos uvek kada sam kao mali pre 40 I kusur godina na pijaci automobila u NIsu cuo komentar "Mecka si je tatko na svi." Trebace jos mnogo vode da protece NIsavom dok se ne cuje tako nesto o Mazdi :)

Orbiter

pre 4 godine

sad ce srba da kaze kako mazda ne moze da bude premium, ali mu je zato audi premium koji nudi modele bez zadnjih podizaca i bez klime
(AMG, 22. februar 2020 16:47)


ali nudi zato i A7ice,A5ice,A8ice,R8ice i slicno i iste te brojeve sa slovom S ili RS ispred....

mulat

pre 4 godine

Steta sto to rade. Tamo nema mesta za njih. Ovako su popularni jer prave najlepse automobile poznate po kvalitetu i treba da ostanu u sredjij klasi

Pera

pre 4 godine

Mazda je strava i po kvalitetu i po "Sky" naprednim tehnologijama a po dizajnu je fenomenalna. Pratite Mazde 3 i 6 u poslednjih 10-15 godina, izgledaju fenomenalno.

jovan

pre 4 godine

Kad budu pravili jake turbo dizele i još jače turbo benzince, kad budu mogli da naprave digitalnu instrument tablu (e znači da je bolje, ali svi premiumi to imaju pa čak i VW i neke jeftinije marke), kad budu imali sportske verzije svakog modela e onda će biti premium. Do tada, samo jedan u moru marki ispod premiuma.

EU Citizen

pre 4 godine

Daj bože, prethodni pokušaj sa Xedosom je bio fenomenalan (vozio sam devetku pre dvadesetak godina,. i to još uvek smatram jednim od najboljih automobila te klase u istoriji, na putu se ponašao neverovatno dobro za limuzinu te veličine, a kad se zaustavite na semaforu motor se najbukvalnije uopšte nije čuo), velika šteta je što ova relativno mala firma za današnji park iz doba Jure u autoindustriji, koji vodi bezidejnosti i uniformisanoj ružnoći, nije tada imala finansijske snage da izgura svoj premium brend, jer ako iko ima premium DNK, to je Mazda, daleko biše. od Tojote, Honde ili Nisana koji su zahbaljujući veličini uspeli da etabliraju Lexus, Acuru i Infinity (i hvala bogu da jesu, jer bismo inače bili osuđeni na sve grđe i sve ekofašističkije evropske premium automobile, naročito nemačke. Partnerstva i integracije su, međutim, dvosekli mač, obezbeđuju prodajnu i prozivodnu silu da se izguraju velike i skupe koncepcije, ali isto tako mogu da lako upropaste stil i poverenje koji su se stvarali decenijama.

Vili van der Paksu

pre 4 godine

Mazda je uvek levitirala na domak tog tzv premijum segmenta. Sećam se u top gearu kada Ričard Hamond hvali prvu Mazdu 6, ali joj se izvinjava i kaze, sve ovo je za jedan premum, ali je to ipak Mazda. S druge strane Audiu se nikome ne izvinjava kad prodaje Škodu kao premium.
Tako da je Mazda do sada, možda, bila best buy. Kupci su za cenu koja nije mogla da bude premijum, dobijali premijum auto.
Kako će se snaći kada zvanično pređu u premijum segment. Plašim se da ne prođu kao Alfa. Dok je Alfa igrala na kartu predpremijum auta dobro im je išlo, sada kada su ušli u premijum imaju velike probleme, nažalost. A konačno su napravili auto (Đuliju) kakav jedna Alfa treba da bude.

Pera

pre 4 godine

Mazda je strava i po kvalitetu i po "Sky" naprednim tehnologijama a po dizajnu je fenomenalna. Pratite Mazde 3 i 6 u poslednjih 10-15 godina, izgledaju fenomenalno.

milutin

pre 4 godine

Hoće, pogotovo sa dilerima sličnim našem dragom Dipemu, koji diže cene svaki dan po malo pred sajam, a i izjavljuje kako Mazda nikada ne daje sajamske akcije jer ima realne cene. Gledao sam i hteo Mazdu CX-30, 3 puta podignute cene u zadnjih 3 meseca!

C i n i k

pre 4 godine

sad ce srba da kaze kako mazda ne moze da bude premium, ali mu je zato audi premium koji nudi modele bez zadnjih podizaca i bez klime
(AMG, 22. februar 2020 16:47

Moze da bude premium.
Al to znaci mnogo skuplje materijale,mnogo bolju zavrsnu obradu,citav niz detalja,motorizacija itd.
Ali to znaci i skuplju Mazda/u.
Audi je VW u celosti, Audi nije premium ali je popularan u nas pa se prosto ljudi gadjaju terminima voleci da naglase da voze premium,ali svakako Audi to nije,rec je o copy/paste montaznoj traci VW koji samo na istu sasiju stavljaju drugacije spoljne limove i malo drugaciji uzgled table i onda A4 naplacuju malo skuplje od Passat/a a zapravo je rec o skroz istom autu kao i Superb recimo koji je kopija Passat/a cak bilo je u medijima,VW otvara fabriku u TR koju smo mi hteli,i gde bi na istoj montaznoj traci proizvodili Passat i Superb..

EU Citizen

pre 4 godine

Daj bože, prethodni pokušaj sa Xedosom je bio fenomenalan (vozio sam devetku pre dvadesetak godina,. i to još uvek smatram jednim od najboljih automobila te klase u istoriji, na putu se ponašao neverovatno dobro za limuzinu te veličine, a kad se zaustavite na semaforu motor se najbukvalnije uopšte nije čuo), velika šteta je što ova relativno mala firma za današnji park iz doba Jure u autoindustriji, koji vodi bezidejnosti i uniformisanoj ružnoći, nije tada imala finansijske snage da izgura svoj premium brend, jer ako iko ima premium DNK, to je Mazda, daleko biše. od Tojote, Honde ili Nisana koji su zahbaljujući veličini uspeli da etabliraju Lexus, Acuru i Infinity (i hvala bogu da jesu, jer bismo inače bili osuđeni na sve grđe i sve ekofašističkije evropske premium automobile, naročito nemačke. Partnerstva i integracije su, međutim, dvosekli mač, obezbeđuju prodajnu i prozivodnu silu da se izguraju velike i skupe koncepcije, ali isto tako mogu da lako upropaste stil i poverenje koji su se stvarali decenijama.

Kvartararo

pre 4 godine

Mazda ima zaista prepoznatljiv dizajn svojih automobila, agresivan prednji deo sa jednostavnom geometrijom bez delova koji kao da su sečeni katanom. Silueta upadljiva i dopadljiva. Minimalistički dizajn kojim izdvaja svoje modele u odnosu na klonove udruženih proizvođača.

HanSolo

pre 4 godine

Vozio sam novu 3.. Meni je lepši unutra i od Golfa.. Absolutno premijum.. A spoljašnji dezajn lepši od svih nemaca.. I još 10g garancije..

DraganVzd

pre 4 godine

Mazda 3 sedan, u gepeku na plafonu istog se vidi lim, motor 2.0 i 122ks nije mi ostavio utisak, letargican, mesta na zadnjim sedistima nema divoljno. Skoda Octavia za 3k evra manje resava ovo gore (1.5 tsi 150ks Ambition, 17800). Da je mazda lepsa jeste, apsulutno. Pitanje je zasta vam treba auto, da se pokazujete ili provezete od take A do take B.

mulat

pre 4 godine

Steta sto to rade. Tamo nema mesta za njih. Ovako su popularni jer prave najlepse automobile poznate po kvalitetu i treba da ostanu u sredjij klasi

Marko

pre 4 godine

Nije dovoljno da se samo dekretom proglasi premium vozilo.Mercedes, BMW , Audi ulagali su miliarde u svoj imidz tokom prethodnih decenija od automoto sportovo , filmova i td.Pored toga što je važno ugradjivanje kvalitetnih materijala treba ubediti visokoplatežne kupce da kupuju premijum vozilo a to je jako teško.To ni Toyota nije uspela pa je krenula sa Leksusom.Plašim se da idu pogrešnim i rizičnim putem koji može da bude koban.

jovan

pre 4 godine

Kad budu pravili jake turbo dizele i još jače turbo benzince, kad budu mogli da naprave digitalnu instrument tablu (e znači da je bolje, ali svi premiumi to imaju pa čak i VW i neke jeftinije marke), kad budu imali sportske verzije svakog modela e onda će biti premium. Do tada, samo jedan u moru marki ispod premiuma.

Kris

pre 4 godine

Za 24 godine vozačkog staža vozio sam tri Mazde (626,323 i 6).Sa prve dve nisam imao problem,ali sa Mazdom 6 jesam.Ne zato što je auto loš,naprotiv,već zato što je u to vreme ostao samo jedan ovl.servis - Dipem!
Problem je počeo kada sam kod njih uradio veliki servis,koji sam pritom platio oko 100k.Nakon kratkog vremena pojavio se problem sa motorom.Dipem je izbegavao odgovornost,a svi ostali su mi rekli da je problem nastao jer mi nisu zamenili podloške dizni!
Sve dok je Dipem jedini ovl.servis nikad više Mazda,koja je inače vrhunski brend.

Orbiter

pre 4 godine

sad ce srba da kaze kako mazda ne moze da bude premium, ali mu je zato audi premium koji nudi modele bez zadnjih podizaca i bez klime
(AMG, 22. februar 2020 16:47)


ali nudi zato i A7ice,A5ice,A8ice,R8ice i slicno i iste te brojeve sa slovom S ili RS ispred....

SAmoKAzem

pre 4 godine

Secam se jos uvek kada sam kao mali pre 40 I kusur godina na pijaci automobila u NIsu cuo komentar "Mecka si je tatko na svi." Trebace jos mnogo vode da protece NIsavom dok se ne cuje tako nesto o Mazdi :)

hulk

pre 4 godine

Meni licno deluje da je njihova trenutna pozicija na trzistu optimalna i da su oni upravo ono sto jesu, brend za kupce koji zele kvalitetan auto, koji nije premium, a nije ni srednja klasa. Jedino sto treba da rese su pasivni atmo motori, ubace turbo, promovisu jos neku boju, itd. Sustina su ipak motori. Licno sam hteo da kupim Mazdu 3, sa najjacim paketom opreme, ali sam odustao, jer dati 25k za auto koji ide kao tragikomicni Hyundai ili Kia za 13-15, po meni nema smisla. Da, auto je prelep, ali nije to jedino bitno.

1,5 D-4D

pre 4 godine

Dobar je ovaj što poredi oktaviu ambiš'n sa novom mazdom tri. Da je samo pogledao serijsku opremu te škode i usporedio je sa mazdinom ... Pa, oktavia Style je klotara za baznu trojku, a tek ambiš'n. Dovoljno je samo pogledati aktivnu bezbednosnu opremu, koja je kod mazde serijska. I mazda mora nominalno biti skuplja.

Maksim & Divizija

pre 4 godine

Nisam vozio Mazdu nikada ali znam da se odlično kotira. Ako bi i zvanično u premium onda stvarno moraju sve da rade dobro. Osnovni modeli premium marki su u startu bolji od konkurencije ispod a sve to košta da se napravi.

Sad recimo da Kia krene u premium najveći zadatak bi joj bio imidž...

S21

pre 4 godine

Milane, aktuelni model Mazde 6 je izasao 2012. godine i toliko je model star bez obzira na restilizaciju, bilo da ih je jedna ili vise.

mozak jedne kokoške ...

pre 4 godine

Ne razumem jednu stvar ...

Aprila prošle godine sam se u salonu raspitovao za Mazdu 6 karavan (nije je fizički bilo na lageru). Prodavac je bio veoma prijatan, a "baznjak" (Attraction) od 145 ks je bio oko 26.000, pri čemu mi je nudjeno kao "benefit" ili 1.000 evra popusta ili zimski set.

Sada ta ista mazda košta 28.990 !!!

Ima li neko objašnjenje za toliki rast cene ?

kimi

pre 4 godine

@Cinik
Audi jeste premium ne zato što mi to tako kažemo,nego neka mnogo relevantnija tržišta http://carsalesbase.com/european-sales-2019-q1-premium-large-segment/

Radovan

pre 4 godine

Reč "premium" znači premija za plaćanje osiguranja,plaćanje ili veća vrednost od nominalne.
Ovde kod kola je slično. Kada kod premium kola izbacite plastične omekšivače koji su veoma kancerogeni, dobijate auto sa tvrdom plastikom.
To je jedina razlika.
Bolje kupite auto sa tvrdom plastikom, bićete zdraviji i imati puniji novčanik.
Između Golfa i Sandera nema nikakve razlike. Imaju ista konstrukciona rešenja, samo je razlika u višoj prodajnoj ceni Golfa zbog "aroma"(omekšivača,emulgatora,poboljšivača ukusa,itd) koja se dodaju u recepturu smeše.

Jeftin auto, jeftini problemi.
Skup auto, skupoceni problemi.

Isto kao sa decom.
Malo dete, mali problemi.
Veliko dete, veliki problemi.

iki

pre 4 godine

Za premijum je potrebno mnogo vise : Prvo zadnja vuča, kvalitetni materijali, povecanje gabarita, pa onda da ne škripi sve u kabini posle 3godine voznje, pa paleta motora do 4.0, pa sportska verzija itd itd. E tek onda da rade na imidzu i marketingu

Milan

pre 4 godine

Mislim da je greška čekati još 2 godine da bi se predstavila nova šestica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 22. februar 2020 17:12) #

Mile..Mile...pa sta je ovo Mile. Nisu ti japanci jeli nosorozi i zirafe, neko prasici haha..
Salim se malo Mile..

Zivim u Svedskoj, kolega sa posla je uzeo novu Mazdu 6, ovaj poslednji redizajn i sad je to ono pravo. Vidi model je predstavljen pre godinu ipo dana i naravno da nije bilo za ocekivati da odma izbace naslednika.
Kolega je uzeo 2.5/194 skayactiv benzinca, sve samo najbolje o motoru, od kulture rada, preko performansi do razumne potrosnje, otvoreno 7-8 litara, grad 10-12 litara u zavisnosti od guzvi.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Iako u poslednjih 5-6 godina Mazda pravi najlepse automobile, u odnosu na ostale Japance i Koreance, u Americi Mazda ima problem da ne moze da udje ni u istu ravan sa Hondom ili Toyotoom, a koliko gledam na ulicama, cak i daleko vise Hyundai ili Kia automobila ima nego Mazde. Cak mislim da se i Subar u Americi vise prodaje nego Mazda. Tako da mislim da ce im ideja o ulasku u premijum segment se mozda obiti o glavu. Tamo se zna ko je: Lexus, Jaguar, Maserati, BMW, Merc.

NIKOLA

pre 4 godine

Izgled,enterijer,kvalitet je premium,agregat 2.0 atmosferac osim ovaj novi X nisam ga isprobao pa da ga ne ubrajam im je sporan.On jeste nepoderiv ali ne prati performanse turbaća kod medjubrzanja pa svi ti konji i koliko mu treba do sto i nije neka vajda u najčešćim režimima saobraćaja.Evo supruga fan ovog Japanca ima treću trojku heč jedva je nagovorih da uzme onu od 165 konja kao šta će joj tako jak auto ali čim ga je provozala komentar ali ovo ide normalno.E tu je kvaka heč od samo 1200 kg,165 konja ne može da ide normalno mora barem malo da zalepi za sedište kad daš gas.

Maksa

pre 4 godine

Javna je tajna da modifikuju Tojotinu platformu na zadnju vucu i da su razvili twin turbo redni sestak za sledecu Mazdu 6 kao i MX-6 kupe koji ce biti brat blizanac sledece generacije Lexus RC

Metropola

pre 4 godine

Daleko je Mazda od premijum i tesko da ce to ikada postati?ali mozda se budu malo priblizili i to je to!
(Ikica, 22. februar 2020 21:19)... ne bih se slozio! Kvalitet izrade je odlican, pouzdani su! Ono sto njima fali je dobra gama motora i da obrate paznju na neke sitnice koje su prakticno standard. Ne vozim japanske automobile ali sam veoma impresioniran Mazdom. Kad sam seo za upravljac mazde 6 imao sam utisak premium automobila!

Simpo

pre 4 godine

@Meni licno deluje da je njihova trenutna pozicija na trzistu optimalna i da su oni upravo ono sto jesu, brend za kupce koji zele kvalitetan auto, koji nije premium, a nije ni srednja klasa. Jedino sto treba da rese su pasivni atmo motori, ubace turbo, promovisu jos neku boju, itd. Sustina su ipak motori. Licno sam hteo da kupim Mazdu 3, sa najjacim paketom opreme, ali sam odustao, jer dati 25k za auto koji ide kao tragikomicni Hyundai ili Kia za 13-15, po meni nema smisla. Da, auto je prelep, ali nije to jedino bitno.
(hulk, 23. februar 2020 02:17)
Bravo za komentar. Turbo benzinci navlace osmeh na lice vlasnicima naravni i dizeli.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Iako u poslednjih 5-6 godina Mazda pravi najlepse automobile, u odnosu na ostale Japance i Koreance, u Americi Mazda ima problem da ne moze da udje ni u istu ravan sa Hondom ili Toyotoom, a koliko gledam na ulicama, cak i daleko vise Hyundai ili Kia automobila ima nego Mazde. Cak mislim da se i Subar u Americi vise prodaje nego Mazda. Tako da mislim da ce im ideja o ulasku u premijum segment se mozda obiti o glavu. Tamo se zna ko je: Lexus, Jaguar, Maserati, BMW, Merc.

jovan

pre 4 godine

Kad budu pravili jake turbo dizele i još jače turbo benzince, kad budu mogli da naprave digitalnu instrument tablu (e znači da je bolje, ali svi premiumi to imaju pa čak i VW i neke jeftinije marke), kad budu imali sportske verzije svakog modela e onda će biti premium. Do tada, samo jedan u moru marki ispod premiuma.

SAmoKAzem

pre 4 godine

Secam se jos uvek kada sam kao mali pre 40 I kusur godina na pijaci automobila u NIsu cuo komentar "Mecka si je tatko na svi." Trebace jos mnogo vode da protece NIsavom dok se ne cuje tako nesto o Mazdi :)

C i n i k

pre 4 godine

sad ce srba da kaze kako mazda ne moze da bude premium, ali mu je zato audi premium koji nudi modele bez zadnjih podizaca i bez klime
(AMG, 22. februar 2020 16:47

Moze da bude premium.
Al to znaci mnogo skuplje materijale,mnogo bolju zavrsnu obradu,citav niz detalja,motorizacija itd.
Ali to znaci i skuplju Mazda/u.
Audi je VW u celosti, Audi nije premium ali je popularan u nas pa se prosto ljudi gadjaju terminima voleci da naglase da voze premium,ali svakako Audi to nije,rec je o copy/paste montaznoj traci VW koji samo na istu sasiju stavljaju drugacije spoljne limove i malo drugaciji uzgled table i onda A4 naplacuju malo skuplje od Passat/a a zapravo je rec o skroz istom autu kao i Superb recimo koji je kopija Passat/a cak bilo je u medijima,VW otvara fabriku u TR koju smo mi hteli,i gde bi na istoj montaznoj traci proizvodili Passat i Superb..

DraganVzd

pre 4 godine

Mazda 3 sedan, u gepeku na plafonu istog se vidi lim, motor 2.0 i 122ks nije mi ostavio utisak, letargican, mesta na zadnjim sedistima nema divoljno. Skoda Octavia za 3k evra manje resava ovo gore (1.5 tsi 150ks Ambition, 17800). Da je mazda lepsa jeste, apsulutno. Pitanje je zasta vam treba auto, da se pokazujete ili provezete od take A do take B.

Radovan

pre 4 godine

Reč "premium" znači premija za plaćanje osiguranja,plaćanje ili veća vrednost od nominalne.
Ovde kod kola je slično. Kada kod premium kola izbacite plastične omekšivače koji su veoma kancerogeni, dobijate auto sa tvrdom plastikom.
To je jedina razlika.
Bolje kupite auto sa tvrdom plastikom, bićete zdraviji i imati puniji novčanik.
Između Golfa i Sandera nema nikakve razlike. Imaju ista konstrukciona rešenja, samo je razlika u višoj prodajnoj ceni Golfa zbog "aroma"(omekšivača,emulgatora,poboljšivača ukusa,itd) koja se dodaju u recepturu smeše.

Jeftin auto, jeftini problemi.
Skup auto, skupoceni problemi.

Isto kao sa decom.
Malo dete, mali problemi.
Veliko dete, veliki problemi.

1,5 D-4D

pre 4 godine

Dobar je ovaj što poredi oktaviu ambiš'n sa novom mazdom tri. Da je samo pogledao serijsku opremu te škode i usporedio je sa mazdinom ... Pa, oktavia Style je klotara za baznu trojku, a tek ambiš'n. Dovoljno je samo pogledati aktivnu bezbednosnu opremu, koja je kod mazde serijska. I mazda mora nominalno biti skuplja.

EU Citizen

pre 4 godine

Daj bože, prethodni pokušaj sa Xedosom je bio fenomenalan (vozio sam devetku pre dvadesetak godina,. i to još uvek smatram jednim od najboljih automobila te klase u istoriji, na putu se ponašao neverovatno dobro za limuzinu te veličine, a kad se zaustavite na semaforu motor se najbukvalnije uopšte nije čuo), velika šteta je što ova relativno mala firma za današnji park iz doba Jure u autoindustriji, koji vodi bezidejnosti i uniformisanoj ružnoći, nije tada imala finansijske snage da izgura svoj premium brend, jer ako iko ima premium DNK, to je Mazda, daleko biše. od Tojote, Honde ili Nisana koji su zahbaljujući veličini uspeli da etabliraju Lexus, Acuru i Infinity (i hvala bogu da jesu, jer bismo inače bili osuđeni na sve grđe i sve ekofašističkije evropske premium automobile, naročito nemačke. Partnerstva i integracije su, međutim, dvosekli mač, obezbeđuju prodajnu i prozivodnu silu da se izguraju velike i skupe koncepcije, ali isto tako mogu da lako upropaste stil i poverenje koji su se stvarali decenijama.

iki

pre 4 godine

Za premijum je potrebno mnogo vise : Prvo zadnja vuča, kvalitetni materijali, povecanje gabarita, pa onda da ne škripi sve u kabini posle 3godine voznje, pa paleta motora do 4.0, pa sportska verzija itd itd. E tek onda da rade na imidzu i marketingu

Orbiter

pre 4 godine

sad ce srba da kaze kako mazda ne moze da bude premium, ali mu je zato audi premium koji nudi modele bez zadnjih podizaca i bez klime
(AMG, 22. februar 2020 16:47)


ali nudi zato i A7ice,A5ice,A8ice,R8ice i slicno i iste te brojeve sa slovom S ili RS ispred....

HanSolo

pre 4 godine

Vozio sam novu 3.. Meni je lepši unutra i od Golfa.. Absolutno premijum.. A spoljašnji dezajn lepši od svih nemaca.. I još 10g garancije..

hulk

pre 4 godine

Meni licno deluje da je njihova trenutna pozicija na trzistu optimalna i da su oni upravo ono sto jesu, brend za kupce koji zele kvalitetan auto, koji nije premium, a nije ni srednja klasa. Jedino sto treba da rese su pasivni atmo motori, ubace turbo, promovisu jos neku boju, itd. Sustina su ipak motori. Licno sam hteo da kupim Mazdu 3, sa najjacim paketom opreme, ali sam odustao, jer dati 25k za auto koji ide kao tragikomicni Hyundai ili Kia za 13-15, po meni nema smisla. Da, auto je prelep, ali nije to jedino bitno.

Pera

pre 4 godine

Mazda je strava i po kvalitetu i po "Sky" naprednim tehnologijama a po dizajnu je fenomenalna. Pratite Mazde 3 i 6 u poslednjih 10-15 godina, izgledaju fenomenalno.

Vili van der Paksu

pre 4 godine

Mazda je uvek levitirala na domak tog tzv premijum segmenta. Sećam se u top gearu kada Ričard Hamond hvali prvu Mazdu 6, ali joj se izvinjava i kaze, sve ovo je za jedan premum, ali je to ipak Mazda. S druge strane Audiu se nikome ne izvinjava kad prodaje Škodu kao premium.
Tako da je Mazda do sada, možda, bila best buy. Kupci su za cenu koja nije mogla da bude premijum, dobijali premijum auto.
Kako će se snaći kada zvanično pređu u premijum segment. Plašim se da ne prođu kao Alfa. Dok je Alfa igrala na kartu predpremijum auta dobro im je išlo, sada kada su ušli u premijum imaju velike probleme, nažalost. A konačno su napravili auto (Đuliju) kakav jedna Alfa treba da bude.

Milan

pre 4 godine

Mislim da je greška čekati još 2 godine da bi se predstavila nova šestica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 22. februar 2020 17:12) #

Mile..Mile...pa sta je ovo Mile. Nisu ti japanci jeli nosorozi i zirafe, neko prasici haha..
Salim se malo Mile..

Zivim u Svedskoj, kolega sa posla je uzeo novu Mazdu 6, ovaj poslednji redizajn i sad je to ono pravo. Vidi model je predstavljen pre godinu ipo dana i naravno da nije bilo za ocekivati da odma izbace naslednika.
Kolega je uzeo 2.5/194 skayactiv benzinca, sve samo najbolje o motoru, od kulture rada, preko performansi do razumne potrosnje, otvoreno 7-8 litara, grad 10-12 litara u zavisnosti od guzvi.

Maksim & Divizija

pre 4 godine

Nisam vozio Mazdu nikada ali znam da se odlično kotira. Ako bi i zvanično u premium onda stvarno moraju sve da rade dobro. Osnovni modeli premium marki su u startu bolji od konkurencije ispod a sve to košta da se napravi.

Sad recimo da Kia krene u premium najveći zadatak bi joj bio imidž...

Metropola

pre 4 godine

Daleko je Mazda od premijum i tesko da ce to ikada postati?ali mozda se budu malo priblizili i to je to!
(Ikica, 22. februar 2020 21:19)... ne bih se slozio! Kvalitet izrade je odlican, pouzdani su! Ono sto njima fali je dobra gama motora i da obrate paznju na neke sitnice koje su prakticno standard. Ne vozim japanske automobile ali sam veoma impresioniran Mazdom. Kad sam seo za upravljac mazde 6 imao sam utisak premium automobila!

Simpo

pre 4 godine

@Meni licno deluje da je njihova trenutna pozicija na trzistu optimalna i da su oni upravo ono sto jesu, brend za kupce koji zele kvalitetan auto, koji nije premium, a nije ni srednja klasa. Jedino sto treba da rese su pasivni atmo motori, ubace turbo, promovisu jos neku boju, itd. Sustina su ipak motori. Licno sam hteo da kupim Mazdu 3, sa najjacim paketom opreme, ali sam odustao, jer dati 25k za auto koji ide kao tragikomicni Hyundai ili Kia za 13-15, po meni nema smisla. Da, auto je prelep, ali nije to jedino bitno.
(hulk, 23. februar 2020 02:17)
Bravo za komentar. Turbo benzinci navlace osmeh na lice vlasnicima naravni i dizeli.

Marko

pre 4 godine

Nije dovoljno da se samo dekretom proglasi premium vozilo.Mercedes, BMW , Audi ulagali su miliarde u svoj imidz tokom prethodnih decenija od automoto sportovo , filmova i td.Pored toga što je važno ugradjivanje kvalitetnih materijala treba ubediti visokoplatežne kupce da kupuju premijum vozilo a to je jako teško.To ni Toyota nije uspela pa je krenula sa Leksusom.Plašim se da idu pogrešnim i rizičnim putem koji može da bude koban.

mulat

pre 4 godine

Steta sto to rade. Tamo nema mesta za njih. Ovako su popularni jer prave najlepse automobile poznate po kvalitetu i treba da ostanu u sredjij klasi

Kvartararo

pre 4 godine

Mazda ima zaista prepoznatljiv dizajn svojih automobila, agresivan prednji deo sa jednostavnom geometrijom bez delova koji kao da su sečeni katanom. Silueta upadljiva i dopadljiva. Minimalistički dizajn kojim izdvaja svoje modele u odnosu na klonove udruženih proizvođača.

NIKOLA

pre 4 godine

Izgled,enterijer,kvalitet je premium,agregat 2.0 atmosferac osim ovaj novi X nisam ga isprobao pa da ga ne ubrajam im je sporan.On jeste nepoderiv ali ne prati performanse turbaća kod medjubrzanja pa svi ti konji i koliko mu treba do sto i nije neka vajda u najčešćim režimima saobraćaja.Evo supruga fan ovog Japanca ima treću trojku heč jedva je nagovorih da uzme onu od 165 konja kao šta će joj tako jak auto ali čim ga je provozala komentar ali ovo ide normalno.E tu je kvaka heč od samo 1200 kg,165 konja ne može da ide normalno mora barem malo da zalepi za sedište kad daš gas.

Maksa

pre 4 godine

Javna je tajna da modifikuju Tojotinu platformu na zadnju vucu i da su razvili twin turbo redni sestak za sledecu Mazdu 6 kao i MX-6 kupe koji ce biti brat blizanac sledece generacije Lexus RC

kimi

pre 4 godine

@Cinik
Audi jeste premium ne zato što mi to tako kažemo,nego neka mnogo relevantnija tržišta http://carsalesbase.com/european-sales-2019-q1-premium-large-segment/

S21

pre 4 godine

Milane, aktuelni model Mazde 6 je izasao 2012. godine i toliko je model star bez obzira na restilizaciju, bilo da ih je jedna ili vise.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Iako u poslednjih 5-6 godina Mazda pravi najlepse automobile, u odnosu na ostale Japance i Koreance, u Americi Mazda ima problem da ne moze da udje ni u istu ravan sa Hondom ili Toyotoom, a koliko gledam na ulicama, cak i daleko vise Hyundai ili Kia automobila ima nego Mazde. Cak mislim da se i Subar u Americi vise prodaje nego Mazda. Tako da mislim da ce im ideja o ulasku u premijum segment se mozda obiti o glavu. Tamo se zna ko je: Lexus, Jaguar, Maserati, BMW, Merc.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Iako u poslednjih 5-6 godina Mazda pravi najlepse automobile, u odnosu na ostale Japance i Koreance, u Americi Mazda ima problem da ne moze da udje ni u istu ravan sa Hondom ili Toyotoom, a koliko gledam na ulicama, cak i daleko vise Hyundai ili Kia automobila ima nego Mazde. Cak mislim da se i Subar u Americi vise prodaje nego Mazda. Tako da mislim da ce im ideja o ulasku u premijum segment se mozda obiti o glavu. Tamo se zna ko je: Lexus, Jaguar, Maserati, BMW, Merc.

Kris

pre 4 godine

Za 24 godine vozačkog staža vozio sam tri Mazde (626,323 i 6).Sa prve dve nisam imao problem,ali sa Mazdom 6 jesam.Ne zato što je auto loš,naprotiv,već zato što je u to vreme ostao samo jedan ovl.servis - Dipem!
Problem je počeo kada sam kod njih uradio veliki servis,koji sam pritom platio oko 100k.Nakon kratkog vremena pojavio se problem sa motorom.Dipem je izbegavao odgovornost,a svi ostali su mi rekli da je problem nastao jer mi nisu zamenili podloške dizni!
Sve dok je Dipem jedini ovl.servis nikad više Mazda,koja je inače vrhunski brend.

mozak jedne kokoške ...

pre 4 godine

Ne razumem jednu stvar ...

Aprila prošle godine sam se u salonu raspitovao za Mazdu 6 karavan (nije je fizički bilo na lageru). Prodavac je bio veoma prijatan, a "baznjak" (Attraction) od 145 ks je bio oko 26.000, pri čemu mi je nudjeno kao "benefit" ili 1.000 evra popusta ili zimski set.

Sada ta ista mazda košta 28.990 !!!

Ima li neko objašnjenje za toliki rast cene ?

milutin

pre 4 godine

Hoće, pogotovo sa dilerima sličnim našem dragom Dipemu, koji diže cene svaki dan po malo pred sajam, a i izjavljuje kako Mazda nikada ne daje sajamske akcije jer ima realne cene. Gledao sam i hteo Mazdu CX-30, 3 puta podignute cene u zadnjih 3 meseca!