Utorak, 07.01.2020.

09:00

Da li ćemo uskoro voziti Sony? Japanski tehnološki gigant predstavio električni automobil VIDEO

Izvor: B92

Da li æemo uskoro voziti Sony? Japanski tehnološki gigant predstavio elektrièni automobil VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

гепард

pre 4 godine

@alex
Може да буде и sega mega ( много економичан, гарантована аутономија) :)

George Costanza

pre 4 godine

sony godinama ima gubitke u proizvodnji svih uredjaja koje pravi..svesno verovatno trpe taj gubitak jer zaradjuju enormno velike cifre na muzičkoj i filmskoj produkciji.sve ostalo prave radi imidza i prisutnosti u tom svetu,tako da i proizvodnja elektroautomobila njima ne bi trrebala da predstavlja veći problem.
(max, 07. januar 2020 19:46)
Odakle ti ideja da Sony pravi gubitke u svim oblastima proizvodnje? Jedino pravi gubitke u proizvodnji mobilnih telefona i to kao celine jer Samsung, Apple, Xiaomi, One plus One i mnogi drugi koriste Sony senzore kamera u svojim flagship telefonima jedino Huawei koristi Leica a Nokia Carl Zeiss. Sony je broj 1 sto se tice televizora, za klasu bolji od svih drugih, LG je patentirao oled panele, jedini je proizvodjac istih, Philips, Sony, Hisense kiriste LG oled panele i pored toga Sony ima najbolji oled TV jer ima najbolji procesor za obradu slike. Proizvodi vrhunske audio uredjaje i fotoaparate. Sta god da proizvode u vrhu su po kvaliteti a i ceni. Play Station najprodavanija konzola kojoj Xbox nije konkurencija iako Microsoft vec vise od decenije pokusava da ih svrgne sa trona... Nijedna kompanija ne moze i nije lider u svim oblastima poslovanja, ne mislim na usko specijalizovane...

batica

pre 4 godine

Ovde opet niko ne čita članak,nije ovo Sony sam razvio,lepo piše da je šasiju razvio Magna steyr a da su neke "nepoznate" kompanije kao ZF,Bosch,Continental...učestvovale u projektu.Nemojte unapred otpisivati tradicionalne proizvođače automobila i delova za iste,neće njih nikada upropastiti neko ko sklepa EV u garaži jer imaju ogromne svote novca da ulože u razvoj čega god,a ako ne žele da razvijaju onda samo kupe (kao što je slučaj sa Rimcem).Oni samo bolje shvataju da prelazak na EV ne može da bude tako brz i da mogu da zarade još jako puno na automobilima sa SUS motorima.Što se Tesle tiče,oni jesu napravili proboj na tržištu i imaju prednost za sad,ali nije realno da ceo segment vozila zavisi isključivo od jedne kompanije.To je kao da npr samo BMW pravi SUV vozila.Nisu to tako naivni igrači,dovoljno su puta dokazali da su sve sem toga.

Живчани_неки_лик

pre 4 godine

Teško da će Sony sam da gura ovu priču. Verovatno će se udružiti sa nekim drugim brendom sa malo više iskustva u auto industriji, pri čemu bi taj neko radio mehaniku, a Soni softver (zabavu, navigaciju, autonomnu vožnju...).
(app, 07. januar 2020 11:07)

Што не би могли, ако турци могу, па Римац, Карма и на крају Тесла. Ионако сваки део аутомобила прави нека фирма која је специјализована за тај део и на крају неко отвори фабрику где ће се склапати сви ти делови, залепи име и добије производ. А оваква возила су још лакше остварива, јер је избачен агрегат на фосилна горива и делови који иду уз таква возила и самим тим немаш толике трошкове развоја која имају возила на те врсте горива.

max

pre 4 godine

sony godinama ima gubitke u proizvodnji svih uredjaja koje pravi..svesno verovatno trpe taj gubitak jer zaradjuju enormno velike cifre na muzičkoj i filmskoj produkciji.sve ostalo prave radi imidza i prisutnosti u tom svetu,tako da i proizvodnja elektroautomobila njima ne bi trrebala da predstavlja veći problem.

Atreides

pre 4 godine

Pa sa automobila dolazi vreme koje je odavno doslo i industriju fotoaparata. Zna se ko je pravio foto-aparate ali kada su se pojavili digitalni odjednom je tu uletela gomila novih proizvodjaca a mnogi nekada poznati su se ugasili. To slicno ceka i auto industriju.

balkane moj

pre 4 godine

Nemamo mi pojma sta sve juzna Koreja proizvodi za male pare, pogledajte samo SsangYong Chairman iz davnih dana i sve do neki dana a sad stize i Vijetnam?

Ja sam u Nemackoj na mene ne racunajte

pre 4 godine

Sony je ipak firma čiji su proizvodi namenjeni i dostupni gotovo svima. Ja ću ipak da sačekam da Harman Kardon, Mission, Tannoy, B&W, možda i meni omiljeni MB Quart napravi auto. Šteta što Akai, Grundig, Telefunken i Sansui više ne postoje. Kakva bi kola oni pravili.

Pozdrav iz Iverdona

pre 4 godine

Proizvodnja EV je daleko jednostavnija od auta sa SUS motorima. Tako da će se vrlo brzo pojaviti na tržištu mnoge kompanije. Tipujem na Swotch na primer. U svakom slučaju radujem se padu potrošnji i zagađenja od nafte. Bar kod mene na zalost u Srbiji ce sa viskom nafte na svetskom tržištu i padom cena biti sve vise vozila a i oni koji vec imaju automobile ce vise voziti. Nek vam je Bog u pomoći po pitanju zagađenja vazduha i zemlje.

jaretina

pre 4 godine

Sony ne fusari. Ni u cemu.
(drrrrm, 7. januar 2020 13:42)

pričaj ti te pričice nekoj dečurliji, možda neko poveruje.
sony posle 2000-te je težak prosek u najboljem slučaju. u svemu. precenjen junk.

Mr Majestyk

pre 4 godine

imace najbolje carl zeiss senzore na dashcam-ovima (Sub-Zero, 7. januar 2020 12:38)

Zeiss je optika, sony pravi zaista odlične senzore i već se ugrađuju u najbolje dashcam-e.

eto

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 7. januar 2020 11:31)

kad je samsung proizvodio automobile moguce da nisi jos ni rodio?
(fakat, 7. januar 2020 12:34)

Samsung je toliko ogromna ultra mega korporacija da nismo ni svesni.Da ne bih nabrajao sta sve proizvode i cime se bave,koga interesuje moze ukratko da procita https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung
Prave odavno i automobile,i elektro,ovde pise https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Samsung_Motors
Cak i letelice i avio motore,реч Самсунг ( три Звезди ) је "Три-стар" или "три звездице". Реч "три" представља нешто "велико, многобројно и моћно"
Moze se naci cime se sve bave.

Eldorado

pre 4 godine

Ljubitelj sam SONY kompanije, a pošto se o njoj i ne piše često da napišem koju. S je zapravo jedna od najinovativnijih kompanija sveta, sa možda najviše izuma. Floppy Disc, CD, Blu Ray, digitalna fotografija, digitalni video, video kaseta, SACD, Memory Stick, Playstation, prvi Mirrorless 135mm foto aparati, prvi BSI CMOS senzori, BETACAM, Trinitron, prenosivi audio uređaji, Walkman i još gomila toga (ovo mi prvo pada na pamet).

Postali su poznati p vrhunskim TV-ima, ali mnogi ne znaju da je SONY sinonim za digitalni video. Još 80-ih su imali razne prototipove (digital foto & video). Gotovo svi događaju na globalnom nivou (svetski kupovi, olimpijada itd) se prenose njihovom Broadcast opremom i kamerama. Nove kamere su tipa 80.000€

kanalitičar

pre 4 godine

u tome je fazon. bukvalno svako može da napravi električna vozila. svet se menja a ja mislim da današnjim proizvođačima automobila neće uopšte biti lako u budućnosti.

Vankuver

pre 4 godine

(Sstrelac, 7. januar 2020 12:35)

Ipak neće. VW je najavio ulaganje od 70 milijardi eura u EV. Proizvođača automobila će biti daleko više nego sad. Ipak sve će se svoditi na domet baterije, brzinu punjenja i kvalitet delova koji ostaju isti kao sad i podložni su habanju.

Mustafa Aga

pre 4 godine

A ja volim klasichan auto...Motor benzinac...Sa raznoraznim dugmichima...A ne ovakav auto okruzen ekranima gde se osechash kao da si u TV studio...Da je nama ziva i zdrava za sada Dacia...

UniBiH

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
@(nimije, 07. januar 2020 11:31)

Samsung vec dugi niz godina proizvodi vozila, pogledaj samsung sm5, samsung sm7, samo sto nisu u ponudi na evropskom trzistu.

Bre!

pre 4 godine

Kako je krenulo sa elektricnim automobilima, ocekujem da i Gorenje uskoro predstavi svoj automobil...
(Kobaja Grande, 7. januar 2020 10:11)

Gorenje odavno ne postoji kao firma. Brend su kupili kinezi i koriste ga za marketing. Razumem ti salu ali ....

drrrrm

pre 4 godine

@
srbin zna kvalitet preproduction vozila. srbin je već seo u njega. srbin.
(jaretina, 07. januar 2020 11:59)

Dzaba ti sarkazam, nisi ispao kako si zeleo da ispadnes: prosvecen .. pametan.
Ne radi se ovde o Srbinu, ili ne-Srbinu - radi se o reputaciji koju ima Tesla, a koju ima Sony
Pogledaj/nadji malo ozbiljnije analize. Ima ih.
Nije su ti to analize tipa: vozim/drndam dan dva pa dam ocenu.
Teslu je analiticar vozio godinu dana i onda tek dao ocenu.
Nije los auto, ali ima fuserisanja kod zavrsne izrade kako hoces.
Sony ne fusari. Ni u cemu.

draganO

pre 4 godine

sve je to OK, ali proizvodnja bateroja za el.vozila ce doci glave planetu. Ugasicemo jedan pozar, ali nastace novi, proizvodnja baterija trazi ogromne kolicine vode koje sve manje ima.

Sstrelac

pre 4 godine

Merc, bmv, vw, itd u budućnosti će biti proizvodječi vintage automobila za kolekcionare jer koncept motora sa unutrašnjim sagorevanjem izumire a sadašnji giganti ne idu u korak sa teslom i ostalim pionirima nove auto revucije, tako da ćemo se u budućnosti voziti u sonijima, panasonicima, samsunzima jer je njima ovo srodna grana, el motor sa kompjuterom samo na točkovima.

Neki LIk

pre 4 godine

Radije bi vozio Sony nego elektricni Reno (dve stvari su vidljive iz svemira KIneski zid i Reno'ov otpad) sla na stranu kad vec drzava dize kredite za sve i svasta mozemo i mi da napravimo isto el automobil zastava u saradnji sa EI Nis i Sever Subotica da ga sklapaju tamo u Somboru u neakdasnjem postrojenju zastave ionako je to gomila plastike i elektronike uposlimo domacu industriju i nazovemo ga Galeb G5 da izgleda kao moderan lovacki avion na tockovima povezan na 5g mrezu..Povratak Yuga na velika vrata :D

fakat

pre 4 godine

Ma, kakav Sony...cekamo da Toshiba izbaci svoj auto.
(Pera Magic Mitic, 7. januar 2020 11:02)

ti se zezas al' kad je toshiba radila velike stvari sony jos bese u povojima

mozak jedne kokoške ...

pre 4 godine

Prelep panoramski krov. Fiksni. "Celokrovni", sa minimalnim gubitkom korisne visine za glave putnika (sve "otvarajuće panorame" su strahota po pitanju gubitka korisne visine za trup i glave putnika). Ovako nešto dobro po pitanju panorama danas nude samo Fabia, Scala (ranije i Rapid), QQ, Kadjar, Scenic, 500L (mada kod njega može da se doplati i "otvarajuća", ako se ne varam), Tesla i možda još po neki ...

Metropola

pre 4 godine

Ne izgleda lose, ali ja cekam Elektroluks! Cim znaju da naprave dobar frizider i sporet, onda su itekako kvalifikovani za E-automobile!

fakat

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 7. januar 2020 11:31)

kad je samsung proizvodio automobile moguce da nisi jos ni rodio?

Smuleco

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 07. januar 2020 11:31)

A šta da kažemo za Huljavej? :)

Vlada

pre 4 godine

Vozice mo marantz,rotel,nad,denon....
Slusace mo fiat,vw,ford..,.
(G, 7. januar 2020 12:00) ... i ucice te gramatiku srpskog jezika. Pozz

todosai

pre 4 godine

А позади Сони мини Бравиа. Екстра изгледа, овакви прототипови увек иду од врха а касније ће сигурно бити и јефтинија варијанта, нама просечним недоступна. Заборавите на половњаке овог типа је би у тренутку куповине морали минимално да заменитр батерије.

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

ja kao uzivalac i postovalac Sony ES Hi-Fi muzicke linije, sa radoscu prihvatam ovu vest i s nadom da cu da ga uzmem kao polovan negde 2035 :)
(Asomakum doo - da se ne zaboravi, 07. januar 2020 10:22)

... da ga uzmem kao polovnog, ne kao polovan ... mada, u pravu si, bićeš polovan 2035-e ;)
Srećan Božić !

Pozdrav iz Iverdona

pre 4 godine

Proizvodnja EV je daleko jednostavniji od auta sa SUS motorima. Tako da će se vrlo pojaviti na tržištu mnoge kompanije. Tipujem na Swotch na primer. U svakom slučaju radujem se padu potrošnji i zagađenja od nafte. Bar kod mene na zalost u Srbiji ce sa viskom nafte na svetskom tržištu i padom cena biti sve vise vozila a i oni koji vec imaju automobile ce vise voziti. Nek vam je Bog u pomoći po pitanju zagađenja vazduha i zemlje.

zak bg

pre 4 godine

Sam9 diesel ili benzinaca ali turbo, ja u ove elektricne krseve ne verujem. Unistice planetu sa pokvarenim baterijama i ogrmnom proizvodnjom struje koja se u nasoj drzavi proizvodi sagorevanjem uglja.

app

pre 4 godine

Teško da će Sony sam da gura ovu priču. Verovatno će se udružiti sa nekim drugim brendom sa malo više iskustva u auto industriji, pri čemu bi taj neko radio mehaniku, a Soni softver (zabavu, navigaciju, autonomnu vožnju...).

SRBIN

pre 4 godine

20

Kako je krenulo sa elektricnim automobilima, ocekujem da i Gorenje uskoro predstavi svoj automobil...
(Kobaja Grande, 07. januar 2020 10:11)


Gorenje je kupila kineska firma HISENSE.. tako da je i to moguce sa EL autima..

Boranija

pre 4 godine

Elektro automobil je relativno lako napraviti pa treba očekivati sve veci broj modela firmi za koje nikad ne bi rekli. Tipa neka Švajcarska marka satova i slično. Mada ovde imam solidno razvijen posao razmišljam da se preselim u Norvešku zbog zagađenja. Nisam imao pojma da je toliko zagadjen vazduh koji udišemo. U razvijenim državama još su jedino automobili veliki zagađivači. Dizelima je tamo skoro pa odzvonilo (pad prodaje je milionski) ali i benzinu će za koju godinu dok se omasovi proizvodnja i pojeftine baterije za EV. Nadam se ako se to desi da Kina ili Indija izbace neki model ispod 10000€ sad vec ima neka kompanija koja pravi za 25000 pa da se i u Srbiji stvar ubrza. Ali cenim da kod nas nece postojati vecina EV bar u sledećih četvrt veka. Ne mogu da čekam toliko. Sreća za planetu je da će se svake godine prodavati sve manje nafte u svetu ali to je nesreća za siromašne zemlje jer će nafta viškom na tržištu postajati sve jeftinija. Već sada bi cena bila ispod 30$ za barel umesto 68.5$ koliko je sad zbog kartelskog dogovora između OPEC+ Rusija pa pumapaju manje kako bi cenu održali na ovim nivoima. To neće još dugo trajati jer im ostali povećanim pumapanjem otimaju deo kolača. Kad padne cena nafte svi će više voziti i zagađivati.

jaretina

pre 4 godine

Nema sumnje da kvalitet unutra je 6 puta bolji od Tesle.
(Toxic_PR, 7. januar 2020 10:02)

srbin zna kvalitet preproduction vozila. srbin je već seo u njega. srbin.

Valiki brat

pre 4 godine

Po ugledu na Fiat Bravo, Sony Bravia (naravno, liniji televizora da nađu bolje ime, mada mogu i da ostave, pa ko kupi auto, TV dobija kao poklon).

SRBIN

pre 4 godine

Uopste ne sumnjam u uspeh JAPANACA.. to je poseban narod, oni mogu sve sto drugi ne mogu.. Oni znaju sve sto drugi ne znaju.. Samo napred SONY????

Asomakum doo - da se ne zaboravi

pre 4 godine

ja kao uzivalac i postovalac Sony ES Hi-Fi muzicke linije, sa radoscu prihvatam ovu vest i s nadom da cu da ga uzmem kao polovan negde 2035 :)

Asomakum doo - da se ne zaboravi

pre 4 godine

ja kao uzivalac i postovalac Sony ES Hi-Fi muzicke linije, sa radoscu prihvatam ovu vest i s nadom da cu da ga uzmem kao polovan negde 2035 :)

jaretina

pre 4 godine

Nema sumnje da kvalitet unutra je 6 puta bolji od Tesle.
(Toxic_PR, 7. januar 2020 10:02)

srbin zna kvalitet preproduction vozila. srbin je već seo u njega. srbin.

SRBIN

pre 4 godine

20

Kako je krenulo sa elektricnim automobilima, ocekujem da i Gorenje uskoro predstavi svoj automobil...
(Kobaja Grande, 07. januar 2020 10:11)


Gorenje je kupila kineska firma HISENSE.. tako da je i to moguce sa EL autima..

Neki LIk

pre 4 godine

Radije bi vozio Sony nego elektricni Reno (dve stvari su vidljive iz svemira KIneski zid i Reno'ov otpad) sla na stranu kad vec drzava dize kredite za sve i svasta mozemo i mi da napravimo isto el automobil zastava u saradnji sa EI Nis i Sever Subotica da ga sklapaju tamo u Somboru u neakdasnjem postrojenju zastave ionako je to gomila plastike i elektronike uposlimo domacu industriju i nazovemo ga Galeb G5 da izgleda kao moderan lovacki avion na tockovima povezan na 5g mrezu..Povratak Yuga na velika vrata :D

Vlada

pre 4 godine

Vozice mo marantz,rotel,nad,denon....
Slusace mo fiat,vw,ford..,.
(G, 7. januar 2020 12:00) ... i ucice te gramatiku srpskog jezika. Pozz

SRBIN

pre 4 godine

Uopste ne sumnjam u uspeh JAPANACA.. to je poseban narod, oni mogu sve sto drugi ne mogu.. Oni znaju sve sto drugi ne znaju.. Samo napred SONY????

Eldorado

pre 4 godine

Ljubitelj sam SONY kompanije, a pošto se o njoj i ne piše često da napišem koju. S je zapravo jedna od najinovativnijih kompanija sveta, sa možda najviše izuma. Floppy Disc, CD, Blu Ray, digitalna fotografija, digitalni video, video kaseta, SACD, Memory Stick, Playstation, prvi Mirrorless 135mm foto aparati, prvi BSI CMOS senzori, BETACAM, Trinitron, prenosivi audio uređaji, Walkman i još gomila toga (ovo mi prvo pada na pamet).

Postali su poznati p vrhunskim TV-ima, ali mnogi ne znaju da je SONY sinonim za digitalni video. Još 80-ih su imali razne prototipove (digital foto & video). Gotovo svi događaju na globalnom nivou (svetski kupovi, olimpijada itd) se prenose njihovom Broadcast opremom i kamerama. Nove kamere su tipa 80.000€

George Costanza

pre 4 godine

sony godinama ima gubitke u proizvodnji svih uredjaja koje pravi..svesno verovatno trpe taj gubitak jer zaradjuju enormno velike cifre na muzičkoj i filmskoj produkciji.sve ostalo prave radi imidza i prisutnosti u tom svetu,tako da i proizvodnja elektroautomobila njima ne bi trrebala da predstavlja veći problem.
(max, 07. januar 2020 19:46)
Odakle ti ideja da Sony pravi gubitke u svim oblastima proizvodnje? Jedino pravi gubitke u proizvodnji mobilnih telefona i to kao celine jer Samsung, Apple, Xiaomi, One plus One i mnogi drugi koriste Sony senzore kamera u svojim flagship telefonima jedino Huawei koristi Leica a Nokia Carl Zeiss. Sony je broj 1 sto se tice televizora, za klasu bolji od svih drugih, LG je patentirao oled panele, jedini je proizvodjac istih, Philips, Sony, Hisense kiriste LG oled panele i pored toga Sony ima najbolji oled TV jer ima najbolji procesor za obradu slike. Proizvodi vrhunske audio uredjaje i fotoaparate. Sta god da proizvode u vrhu su po kvaliteti a i ceni. Play Station najprodavanija konzola kojoj Xbox nije konkurencija iako Microsoft vec vise od decenije pokusava da ih svrgne sa trona... Nijedna kompanija ne moze i nije lider u svim oblastima poslovanja, ne mislim na usko specijalizovane...

fakat

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 7. januar 2020 11:31)

kad je samsung proizvodio automobile moguce da nisi jos ni rodio?

Metropola

pre 4 godine

Ne izgleda lose, ali ja cekam Elektroluks! Cim znaju da naprave dobar frizider i sporet, onda su itekako kvalifikovani za E-automobile!

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

ja kao uzivalac i postovalac Sony ES Hi-Fi muzicke linije, sa radoscu prihvatam ovu vest i s nadom da cu da ga uzmem kao polovan negde 2035 :)
(Asomakum doo - da se ne zaboravi, 07. januar 2020 10:22)

... da ga uzmem kao polovnog, ne kao polovan ... mada, u pravu si, bićeš polovan 2035-e ;)
Srećan Božić !

Atreides

pre 4 godine

Pa sa automobila dolazi vreme koje je odavno doslo i industriju fotoaparata. Zna se ko je pravio foto-aparate ali kada su se pojavili digitalni odjednom je tu uletela gomila novih proizvodjaca a mnogi nekada poznati su se ugasili. To slicno ceka i auto industriju.

fakat

pre 4 godine

Ma, kakav Sony...cekamo da Toshiba izbaci svoj auto.
(Pera Magic Mitic, 7. januar 2020 11:02)

ti se zezas al' kad je toshiba radila velike stvari sony jos bese u povojima

app

pre 4 godine

Teško da će Sony sam da gura ovu priču. Verovatno će se udružiti sa nekim drugim brendom sa malo više iskustva u auto industriji, pri čemu bi taj neko radio mehaniku, a Soni softver (zabavu, navigaciju, autonomnu vožnju...).

kanalitičar

pre 4 godine

u tome je fazon. bukvalno svako može da napravi električna vozila. svet se menja a ja mislim da današnjim proizvođačima automobila neće uopšte biti lako u budućnosti.

Pozdrav iz Iverdona

pre 4 godine

Proizvodnja EV je daleko jednostavniji od auta sa SUS motorima. Tako da će se vrlo pojaviti na tržištu mnoge kompanije. Tipujem na Swotch na primer. U svakom slučaju radujem se padu potrošnji i zagađenja od nafte. Bar kod mene na zalost u Srbiji ce sa viskom nafte na svetskom tržištu i padom cena biti sve vise vozila a i oni koji vec imaju automobile ce vise voziti. Nek vam je Bog u pomoći po pitanju zagađenja vazduha i zemlje.

eto

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 7. januar 2020 11:31)

kad je samsung proizvodio automobile moguce da nisi jos ni rodio?
(fakat, 7. januar 2020 12:34)

Samsung je toliko ogromna ultra mega korporacija da nismo ni svesni.Da ne bih nabrajao sta sve proizvode i cime se bave,koga interesuje moze ukratko da procita https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung
Prave odavno i automobile,i elektro,ovde pise https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Samsung_Motors
Cak i letelice i avio motore,реч Самсунг ( три Звезди ) је "Три-стар" или "три звездице". Реч "три" представља нешто "велико, многобројно и моћно"
Moze se naci cime se sve bave.

Valiki brat

pre 4 godine

Po ugledu na Fiat Bravo, Sony Bravia (naravno, liniji televizora da nađu bolje ime, mada mogu i da ostave, pa ko kupi auto, TV dobija kao poklon).

Sstrelac

pre 4 godine

Merc, bmv, vw, itd u budućnosti će biti proizvodječi vintage automobila za kolekcionare jer koncept motora sa unutrašnjim sagorevanjem izumire a sadašnji giganti ne idu u korak sa teslom i ostalim pionirima nove auto revucije, tako da ćemo se u budućnosti voziti u sonijima, panasonicima, samsunzima jer je njima ovo srodna grana, el motor sa kompjuterom samo na točkovima.

batica

pre 4 godine

Ovde opet niko ne čita članak,nije ovo Sony sam razvio,lepo piše da je šasiju razvio Magna steyr a da su neke "nepoznate" kompanije kao ZF,Bosch,Continental...učestvovale u projektu.Nemojte unapred otpisivati tradicionalne proizvođače automobila i delova za iste,neće njih nikada upropastiti neko ko sklepa EV u garaži jer imaju ogromne svote novca da ulože u razvoj čega god,a ako ne žele da razvijaju onda samo kupe (kao što je slučaj sa Rimcem).Oni samo bolje shvataju da prelazak na EV ne može da bude tako brz i da mogu da zarade još jako puno na automobilima sa SUS motorima.Što se Tesle tiče,oni jesu napravili proboj na tržištu i imaju prednost za sad,ali nije realno da ceo segment vozila zavisi isključivo od jedne kompanije.To je kao da npr samo BMW pravi SUV vozila.Nisu to tako naivni igrači,dovoljno su puta dokazali da su sve sem toga.

Bre!

pre 4 godine

Kako je krenulo sa elektricnim automobilima, ocekujem da i Gorenje uskoro predstavi svoj automobil...
(Kobaja Grande, 7. januar 2020 10:11)

Gorenje odavno ne postoji kao firma. Brend su kupili kinezi i koriste ga za marketing. Razumem ti salu ali ....

todosai

pre 4 godine

А позади Сони мини Бравиа. Екстра изгледа, овакви прототипови увек иду од врха а касније ће сигурно бити и јефтинија варијанта, нама просечним недоступна. Заборавите на половњаке овог типа је би у тренутку куповине морали минимално да заменитр батерије.

UniBiH

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
@(nimije, 07. januar 2020 11:31)

Samsung vec dugi niz godina proizvodi vozila, pogledaj samsung sm5, samsung sm7, samo sto nisu u ponudi na evropskom trzistu.

Boranija

pre 4 godine

Elektro automobil je relativno lako napraviti pa treba očekivati sve veci broj modela firmi za koje nikad ne bi rekli. Tipa neka Švajcarska marka satova i slično. Mada ovde imam solidno razvijen posao razmišljam da se preselim u Norvešku zbog zagađenja. Nisam imao pojma da je toliko zagadjen vazduh koji udišemo. U razvijenim državama još su jedino automobili veliki zagađivači. Dizelima je tamo skoro pa odzvonilo (pad prodaje je milionski) ali i benzinu će za koju godinu dok se omasovi proizvodnja i pojeftine baterije za EV. Nadam se ako se to desi da Kina ili Indija izbace neki model ispod 10000€ sad vec ima neka kompanija koja pravi za 25000 pa da se i u Srbiji stvar ubrza. Ali cenim da kod nas nece postojati vecina EV bar u sledećih četvrt veka. Ne mogu da čekam toliko. Sreća za planetu je da će se svake godine prodavati sve manje nafte u svetu ali to je nesreća za siromašne zemlje jer će nafta viškom na tržištu postajati sve jeftinija. Već sada bi cena bila ispod 30$ za barel umesto 68.5$ koliko je sad zbog kartelskog dogovora između OPEC+ Rusija pa pumapaju manje kako bi cenu održali na ovim nivoima. To neće još dugo trajati jer im ostali povećanim pumapanjem otimaju deo kolača. Kad padne cena nafte svi će više voziti i zagađivati.

Smuleco

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 07. januar 2020 11:31)

A šta da kažemo za Huljavej? :)

Ja sam u Nemackoj na mene ne racunajte

pre 4 godine

Sony je ipak firma čiji su proizvodi namenjeni i dostupni gotovo svima. Ja ću ipak da sačekam da Harman Kardon, Mission, Tannoy, B&W, možda i meni omiljeni MB Quart napravi auto. Šteta što Akai, Grundig, Telefunken i Sansui više ne postoje. Kakva bi kola oni pravili.

Живчани_неки_лик

pre 4 godine

Teško da će Sony sam da gura ovu priču. Verovatno će se udružiti sa nekim drugim brendom sa malo više iskustva u auto industriji, pri čemu bi taj neko radio mehaniku, a Soni softver (zabavu, navigaciju, autonomnu vožnju...).
(app, 07. januar 2020 11:07)

Што не би могли, ако турци могу, па Римац, Карма и на крају Тесла. Ионако сваки део аутомобила прави нека фирма која је специјализована за тај део и на крају неко отвори фабрику где ће се склапати сви ти делови, залепи име и добије производ. А оваква возила су још лакше остварива, јер је избачен агрегат на фосилна горива и делови који иду уз таква возила и самим тим немаш толике трошкове развоја која имају возила на те врсте горива.

Mr Majestyk

pre 4 godine

imace najbolje carl zeiss senzore na dashcam-ovima (Sub-Zero, 7. januar 2020 12:38)

Zeiss je optika, sony pravi zaista odlične senzore i već se ugrađuju u najbolje dashcam-e.

zak bg

pre 4 godine

Sam9 diesel ili benzinaca ali turbo, ja u ove elektricne krseve ne verujem. Unistice planetu sa pokvarenim baterijama i ogrmnom proizvodnjom struje koja se u nasoj drzavi proizvodi sagorevanjem uglja.

jaretina

pre 4 godine

Sony ne fusari. Ni u cemu.
(drrrrm, 7. januar 2020 13:42)

pričaj ti te pričice nekoj dečurliji, možda neko poveruje.
sony posle 2000-te je težak prosek u najboljem slučaju. u svemu. precenjen junk.

Pozdrav iz Iverdona

pre 4 godine

Proizvodnja EV je daleko jednostavnija od auta sa SUS motorima. Tako da će se vrlo brzo pojaviti na tržištu mnoge kompanije. Tipujem na Swotch na primer. U svakom slučaju radujem se padu potrošnji i zagađenja od nafte. Bar kod mene na zalost u Srbiji ce sa viskom nafte na svetskom tržištu i padom cena biti sve vise vozila a i oni koji vec imaju automobile ce vise voziti. Nek vam je Bog u pomoći po pitanju zagađenja vazduha i zemlje.

Vankuver

pre 4 godine

(Sstrelac, 7. januar 2020 12:35)

Ipak neće. VW je najavio ulaganje od 70 milijardi eura u EV. Proizvođača automobila će biti daleko više nego sad. Ipak sve će se svoditi na domet baterije, brzinu punjenja i kvalitet delova koji ostaju isti kao sad i podložni su habanju.

drrrrm

pre 4 godine

@
srbin zna kvalitet preproduction vozila. srbin je već seo u njega. srbin.
(jaretina, 07. januar 2020 11:59)

Dzaba ti sarkazam, nisi ispao kako si zeleo da ispadnes: prosvecen .. pametan.
Ne radi se ovde o Srbinu, ili ne-Srbinu - radi se o reputaciji koju ima Tesla, a koju ima Sony
Pogledaj/nadji malo ozbiljnije analize. Ima ih.
Nije su ti to analize tipa: vozim/drndam dan dva pa dam ocenu.
Teslu je analiticar vozio godinu dana i onda tek dao ocenu.
Nije los auto, ali ima fuserisanja kod zavrsne izrade kako hoces.
Sony ne fusari. Ni u cemu.

balkane moj

pre 4 godine

Nemamo mi pojma sta sve juzna Koreja proizvodi za male pare, pogledajte samo SsangYong Chairman iz davnih dana i sve do neki dana a sad stize i Vijetnam?

mozak jedne kokoške ...

pre 4 godine

Prelep panoramski krov. Fiksni. "Celokrovni", sa minimalnim gubitkom korisne visine za glave putnika (sve "otvarajuće panorame" su strahota po pitanju gubitka korisne visine za trup i glave putnika). Ovako nešto dobro po pitanju panorama danas nude samo Fabia, Scala (ranije i Rapid), QQ, Kadjar, Scenic, 500L (mada kod njega može da se doplati i "otvarajuća", ako se ne varam), Tesla i možda još po neki ...

Mustafa Aga

pre 4 godine

A ja volim klasichan auto...Motor benzinac...Sa raznoraznim dugmichima...A ne ovakav auto okruzen ekranima gde se osechash kao da si u TV studio...Da je nama ziva i zdrava za sada Dacia...

max

pre 4 godine

sony godinama ima gubitke u proizvodnji svih uredjaja koje pravi..svesno verovatno trpe taj gubitak jer zaradjuju enormno velike cifre na muzičkoj i filmskoj produkciji.sve ostalo prave radi imidza i prisutnosti u tom svetu,tako da i proizvodnja elektroautomobila njima ne bi trrebala da predstavlja veći problem.

draganO

pre 4 godine

sve je to OK, ali proizvodnja bateroja za el.vozila ce doci glave planetu. Ugasicemo jedan pozar, ali nastace novi, proizvodnja baterija trazi ogromne kolicine vode koje sve manje ima.

гепард

pre 4 godine

@alex
Може да буде и sega mega ( много економичан, гарантована аутономија) :)

jaretina

pre 4 godine

Sony ne fusari. Ni u cemu.
(drrrrm, 7. januar 2020 13:42)

pričaj ti te pričice nekoj dečurliji, možda neko poveruje.
sony posle 2000-te je težak prosek u najboljem slučaju. u svemu. precenjen junk.

zak bg

pre 4 godine

Sam9 diesel ili benzinaca ali turbo, ja u ove elektricne krseve ne verujem. Unistice planetu sa pokvarenim baterijama i ogrmnom proizvodnjom struje koja se u nasoj drzavi proizvodi sagorevanjem uglja.

max

pre 4 godine

sony godinama ima gubitke u proizvodnji svih uredjaja koje pravi..svesno verovatno trpe taj gubitak jer zaradjuju enormno velike cifre na muzičkoj i filmskoj produkciji.sve ostalo prave radi imidza i prisutnosti u tom svetu,tako da i proizvodnja elektroautomobila njima ne bi trrebala da predstavlja veći problem.

jaretina

pre 4 godine

Nema sumnje da kvalitet unutra je 6 puta bolji od Tesle.
(Toxic_PR, 7. januar 2020 10:02)

srbin zna kvalitet preproduction vozila. srbin je već seo u njega. srbin.

Mustafa Aga

pre 4 godine

A ja volim klasichan auto...Motor benzinac...Sa raznoraznim dugmichima...A ne ovakav auto okruzen ekranima gde se osechash kao da si u TV studio...Da je nama ziva i zdrava za sada Dacia...

SRBIN

pre 4 godine

Uopste ne sumnjam u uspeh JAPANACA.. to je poseban narod, oni mogu sve sto drugi ne mogu.. Oni znaju sve sto drugi ne znaju.. Samo napred SONY????

Ja sam u Nemackoj na mene ne racunajte

pre 4 godine

Sony je ipak firma čiji su proizvodi namenjeni i dostupni gotovo svima. Ja ću ipak da sačekam da Harman Kardon, Mission, Tannoy, B&W, možda i meni omiljeni MB Quart napravi auto. Šteta što Akai, Grundig, Telefunken i Sansui više ne postoje. Kakva bi kola oni pravili.

Neki LIk

pre 4 godine

Radije bi vozio Sony nego elektricni Reno (dve stvari su vidljive iz svemira KIneski zid i Reno'ov otpad) sla na stranu kad vec drzava dize kredite za sve i svasta mozemo i mi da napravimo isto el automobil zastava u saradnji sa EI Nis i Sever Subotica da ga sklapaju tamo u Somboru u neakdasnjem postrojenju zastave ionako je to gomila plastike i elektronike uposlimo domacu industriju i nazovemo ga Galeb G5 da izgleda kao moderan lovacki avion na tockovima povezan na 5g mrezu..Povratak Yuga na velika vrata :D

Boranija

pre 4 godine

Elektro automobil je relativno lako napraviti pa treba očekivati sve veci broj modela firmi za koje nikad ne bi rekli. Tipa neka Švajcarska marka satova i slično. Mada ovde imam solidno razvijen posao razmišljam da se preselim u Norvešku zbog zagađenja. Nisam imao pojma da je toliko zagadjen vazduh koji udišemo. U razvijenim državama još su jedino automobili veliki zagađivači. Dizelima je tamo skoro pa odzvonilo (pad prodaje je milionski) ali i benzinu će za koju godinu dok se omasovi proizvodnja i pojeftine baterije za EV. Nadam se ako se to desi da Kina ili Indija izbace neki model ispod 10000€ sad vec ima neka kompanija koja pravi za 25000 pa da se i u Srbiji stvar ubrza. Ali cenim da kod nas nece postojati vecina EV bar u sledećih četvrt veka. Ne mogu da čekam toliko. Sreća za planetu je da će se svake godine prodavati sve manje nafte u svetu ali to je nesreća za siromašne zemlje jer će nafta viškom na tržištu postajati sve jeftinija. Već sada bi cena bila ispod 30$ za barel umesto 68.5$ koliko je sad zbog kartelskog dogovora između OPEC+ Rusija pa pumapaju manje kako bi cenu održali na ovim nivoima. To neće još dugo trajati jer im ostali povećanim pumapanjem otimaju deo kolača. Kad padne cena nafte svi će više voziti i zagađivati.

Bogoje Panajotovic

pre 4 godine

ja kao uzivalac i postovalac Sony ES Hi-Fi muzicke linije, sa radoscu prihvatam ovu vest i s nadom da cu da ga uzmem kao polovan negde 2035 :)
(Asomakum doo - da se ne zaboravi, 07. januar 2020 10:22)

... da ga uzmem kao polovnog, ne kao polovan ... mada, u pravu si, bićeš polovan 2035-e ;)
Srećan Božić !

app

pre 4 godine

Teško da će Sony sam da gura ovu priču. Verovatno će se udružiti sa nekim drugim brendom sa malo više iskustva u auto industriji, pri čemu bi taj neko radio mehaniku, a Soni softver (zabavu, navigaciju, autonomnu vožnju...).

Pozdrav iz Iverdona

pre 4 godine

Proizvodnja EV je daleko jednostavniji od auta sa SUS motorima. Tako da će se vrlo pojaviti na tržištu mnoge kompanije. Tipujem na Swotch na primer. U svakom slučaju radujem se padu potrošnji i zagađenja od nafte. Bar kod mene na zalost u Srbiji ce sa viskom nafte na svetskom tržištu i padom cena biti sve vise vozila a i oni koji vec imaju automobile ce vise voziti. Nek vam je Bog u pomoći po pitanju zagađenja vazduha i zemlje.

draganO

pre 4 godine

sve je to OK, ali proizvodnja bateroja za el.vozila ce doci glave planetu. Ugasicemo jedan pozar, ali nastace novi, proizvodnja baterija trazi ogromne kolicine vode koje sve manje ima.

Sstrelac

pre 4 godine

Merc, bmv, vw, itd u budućnosti će biti proizvodječi vintage automobila za kolekcionare jer koncept motora sa unutrašnjim sagorevanjem izumire a sadašnji giganti ne idu u korak sa teslom i ostalim pionirima nove auto revucije, tako da ćemo se u budućnosti voziti u sonijima, panasonicima, samsunzima jer je njima ovo srodna grana, el motor sa kompjuterom samo na točkovima.

Smuleco

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 07. januar 2020 11:31)

A šta da kažemo za Huljavej? :)

Valiki brat

pre 4 godine

Po ugledu na Fiat Bravo, Sony Bravia (naravno, liniji televizora da nađu bolje ime, mada mogu i da ostave, pa ko kupi auto, TV dobija kao poklon).

drrrrm

pre 4 godine

@
srbin zna kvalitet preproduction vozila. srbin je već seo u njega. srbin.
(jaretina, 07. januar 2020 11:59)

Dzaba ti sarkazam, nisi ispao kako si zeleo da ispadnes: prosvecen .. pametan.
Ne radi se ovde o Srbinu, ili ne-Srbinu - radi se o reputaciji koju ima Tesla, a koju ima Sony
Pogledaj/nadji malo ozbiljnije analize. Ima ih.
Nije su ti to analize tipa: vozim/drndam dan dva pa dam ocenu.
Teslu je analiticar vozio godinu dana i onda tek dao ocenu.
Nije los auto, ali ima fuserisanja kod zavrsne izrade kako hoces.
Sony ne fusari. Ni u cemu.

George Costanza

pre 4 godine

sony godinama ima gubitke u proizvodnji svih uredjaja koje pravi..svesno verovatno trpe taj gubitak jer zaradjuju enormno velike cifre na muzičkoj i filmskoj produkciji.sve ostalo prave radi imidza i prisutnosti u tom svetu,tako da i proizvodnja elektroautomobila njima ne bi trrebala da predstavlja veći problem.
(max, 07. januar 2020 19:46)
Odakle ti ideja da Sony pravi gubitke u svim oblastima proizvodnje? Jedino pravi gubitke u proizvodnji mobilnih telefona i to kao celine jer Samsung, Apple, Xiaomi, One plus One i mnogi drugi koriste Sony senzore kamera u svojim flagship telefonima jedino Huawei koristi Leica a Nokia Carl Zeiss. Sony je broj 1 sto se tice televizora, za klasu bolji od svih drugih, LG je patentirao oled panele, jedini je proizvodjac istih, Philips, Sony, Hisense kiriste LG oled panele i pored toga Sony ima najbolji oled TV jer ima najbolji procesor za obradu slike. Proizvodi vrhunske audio uredjaje i fotoaparate. Sta god da proizvode u vrhu su po kvaliteti a i ceni. Play Station najprodavanija konzola kojoj Xbox nije konkurencija iako Microsoft vec vise od decenije pokusava da ih svrgne sa trona... Nijedna kompanija ne moze i nije lider u svim oblastima poslovanja, ne mislim na usko specijalizovane...

Metropola

pre 4 godine

Ne izgleda lose, ali ja cekam Elektroluks! Cim znaju da naprave dobar frizider i sporet, onda su itekako kvalifikovani za E-automobile!

Vlada

pre 4 godine

Vozice mo marantz,rotel,nad,denon....
Slusace mo fiat,vw,ford..,.
(G, 7. januar 2020 12:00) ... i ucice te gramatiku srpskog jezika. Pozz

eto

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 7. januar 2020 11:31)

kad je samsung proizvodio automobile moguce da nisi jos ni rodio?
(fakat, 7. januar 2020 12:34)

Samsung je toliko ogromna ultra mega korporacija da nismo ni svesni.Da ne bih nabrajao sta sve proizvode i cime se bave,koga interesuje moze ukratko da procita https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung
Prave odavno i automobile,i elektro,ovde pise https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Samsung_Motors
Cak i letelice i avio motore,реч Самсунг ( три Звезди ) је "Три-стар" или "три звездице". Реч "три" представља нешто "велико, многобројно и моћно"
Moze se naci cime se sve bave.

Asomakum doo - da se ne zaboravi

pre 4 godine

ja kao uzivalac i postovalac Sony ES Hi-Fi muzicke linije, sa radoscu prihvatam ovu vest i s nadom da cu da ga uzmem kao polovan negde 2035 :)

fakat

pre 4 godine

Ma, kakav Sony...cekamo da Toshiba izbaci svoj auto.
(Pera Magic Mitic, 7. januar 2020 11:02)

ti se zezas al' kad je toshiba radila velike stvari sony jos bese u povojima

mozak jedne kokoške ...

pre 4 godine

Prelep panoramski krov. Fiksni. "Celokrovni", sa minimalnim gubitkom korisne visine za glave putnika (sve "otvarajuće panorame" su strahota po pitanju gubitka korisne visine za trup i glave putnika). Ovako nešto dobro po pitanju panorama danas nude samo Fabia, Scala (ranije i Rapid), QQ, Kadjar, Scenic, 500L (mada kod njega može da se doplati i "otvarajuća", ako se ne varam), Tesla i možda još po neki ...

todosai

pre 4 godine

А позади Сони мини Бравиа. Екстра изгледа, овакви прототипови увек иду од врха а касније ће сигурно бити и јефтинија варијанта, нама просечним недоступна. Заборавите на половњаке овог типа је би у тренутку куповине морали минимално да заменитр батерије.

Eldorado

pre 4 godine

Ljubitelj sam SONY kompanije, a pošto se o njoj i ne piše često da napišem koju. S je zapravo jedna od najinovativnijih kompanija sveta, sa možda najviše izuma. Floppy Disc, CD, Blu Ray, digitalna fotografija, digitalni video, video kaseta, SACD, Memory Stick, Playstation, prvi Mirrorless 135mm foto aparati, prvi BSI CMOS senzori, BETACAM, Trinitron, prenosivi audio uređaji, Walkman i još gomila toga (ovo mi prvo pada na pamet).

Postali su poznati p vrhunskim TV-ima, ali mnogi ne znaju da je SONY sinonim za digitalni video. Još 80-ih su imali razne prototipove (digital foto & video). Gotovo svi događaju na globalnom nivou (svetski kupovi, olimpijada itd) se prenose njihovom Broadcast opremom i kamerama. Nove kamere su tipa 80.000€

fakat

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
(nimije, 7. januar 2020 11:31)

kad je samsung proizvodio automobile moguce da nisi jos ni rodio?

batica

pre 4 godine

Ovde opet niko ne čita članak,nije ovo Sony sam razvio,lepo piše da je šasiju razvio Magna steyr a da su neke "nepoznate" kompanije kao ZF,Bosch,Continental...učestvovale u projektu.Nemojte unapred otpisivati tradicionalne proizvođače automobila i delova za iste,neće njih nikada upropastiti neko ko sklepa EV u garaži jer imaju ogromne svote novca da ulože u razvoj čega god,a ako ne žele da razvijaju onda samo kupe (kao što je slučaj sa Rimcem).Oni samo bolje shvataju da prelazak na EV ne može da bude tako brz i da mogu da zarade još jako puno na automobilima sa SUS motorima.Što se Tesle tiče,oni jesu napravili proboj na tržištu i imaju prednost za sad,ali nije realno da ceo segment vozila zavisi isključivo od jedne kompanije.To je kao da npr samo BMW pravi SUV vozila.Nisu to tako naivni igrači,dovoljno su puta dokazali da su sve sem toga.

Vankuver

pre 4 godine

(Sstrelac, 7. januar 2020 12:35)

Ipak neće. VW je najavio ulaganje od 70 milijardi eura u EV. Proizvođača automobila će biti daleko više nego sad. Ipak sve će se svoditi na domet baterije, brzinu punjenja i kvalitet delova koji ostaju isti kao sad i podložni su habanju.

Bre!

pre 4 godine

Kako je krenulo sa elektricnim automobilima, ocekujem da i Gorenje uskoro predstavi svoj automobil...
(Kobaja Grande, 7. januar 2020 10:11)

Gorenje odavno ne postoji kao firma. Brend su kupili kinezi i koriste ga za marketing. Razumem ti salu ali ....

balkane moj

pre 4 godine

Nemamo mi pojma sta sve juzna Koreja proizvodi za male pare, pogledajte samo SsangYong Chairman iz davnih dana i sve do neki dana a sad stize i Vijetnam?

Живчани_неки_лик

pre 4 godine

Teško da će Sony sam da gura ovu priču. Verovatno će se udružiti sa nekim drugim brendom sa malo više iskustva u auto industriji, pri čemu bi taj neko radio mehaniku, a Soni softver (zabavu, navigaciju, autonomnu vožnju...).
(app, 07. januar 2020 11:07)

Што не би могли, ако турци могу, па Римац, Карма и на крају Тесла. Ионако сваки део аутомобила прави нека фирма која је специјализована за тај део и на крају неко отвори фабрику где ће се склапати сви ти делови, залепи име и добије производ. А оваква возила су још лакше остварива, јер је избачен агрегат на фосилна горива и делови који иду уз таква возила и самим тим немаш толике трошкове развоја која имају возила на те врсте горива.

Mr Majestyk

pre 4 godine

imace najbolje carl zeiss senzore na dashcam-ovima (Sub-Zero, 7. januar 2020 12:38)

Zeiss je optika, sony pravi zaista odlične senzore i već se ugrađuju u najbolje dashcam-e.

SRBIN

pre 4 godine

20

Kako je krenulo sa elektricnim automobilima, ocekujem da i Gorenje uskoro predstavi svoj automobil...
(Kobaja Grande, 07. januar 2020 10:11)


Gorenje je kupila kineska firma HISENSE.. tako da je i to moguce sa EL autima..

Pozdrav iz Iverdona

pre 4 godine

Proizvodnja EV je daleko jednostavnija od auta sa SUS motorima. Tako da će se vrlo brzo pojaviti na tržištu mnoge kompanije. Tipujem na Swotch na primer. U svakom slučaju radujem se padu potrošnji i zagađenja od nafte. Bar kod mene na zalost u Srbiji ce sa viskom nafte na svetskom tržištu i padom cena biti sve vise vozila a i oni koji vec imaju automobile ce vise voziti. Nek vam je Bog u pomoći po pitanju zagađenja vazduha i zemlje.

Atreides

pre 4 godine

Pa sa automobila dolazi vreme koje je odavno doslo i industriju fotoaparata. Zna se ko je pravio foto-aparate ali kada su se pojavili digitalni odjednom je tu uletela gomila novih proizvodjaca a mnogi nekada poznati su se ugasili. To slicno ceka i auto industriju.

гепард

pre 4 godine

@alex
Може да буде и sega mega ( много економичан, гарантована аутономија) :)

UniBiH

pre 4 godine

bravo za sony! ...

a šljamsung? .... stali su kod frižidera i veš mašina :)
@(nimije, 07. januar 2020 11:31)

Samsung vec dugi niz godina proizvodi vozila, pogledaj samsung sm5, samsung sm7, samo sto nisu u ponudi na evropskom trzistu.

kanalitičar

pre 4 godine

u tome je fazon. bukvalno svako može da napravi električna vozila. svet se menja a ja mislim da današnjim proizvođačima automobila neće uopšte biti lako u budućnosti.