Četvrtak, 05.09.2019.

09:15

Porsche izašao na crtu Tesli – stigao prvi model na struju iz Štutgarta FOTO

Izvor: B92

Porsche izašao na crtu Tesli – stigao prvi model na struju iz Štutgarta FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 4 godine

Za sve one koji pominju Teslu. Pa i Ford je prvi izbacio automobil sa pokretne trake, Ferdinand Porše je radio za Daimlera i u Folksvagenu, prvu pobedu u Le Manu su imali tek 70tih godina... ali kakve to veze ima kad su i dalje legendarna firma u sportskoj auto industriji koja dominira

IQ = broj cipela koje nosim. mLogo sam pametan.

pre 4 godine

Elektricni automobil ne ide na struju nego na baterije.
Tačno.
Automobil sa SUS motorima ne ide na benzin/dizel, vec na rezervoar.
Tačno.

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

Nemanja, apsolutno verujem u to što si rekao, te nesavršenosti.
Ali kao neko u IT, znam da tesla u rukama ima mnogo mnogo vrednije stvari, a to su: software i battery production, od tih problemčića koji se rešavaju u hodu.
ni tesla ni porše nemaju "savršen" EV.
neće ga imati ni uskoro, barem 5 godina.
ali bih se u paru kladio da će tesla zbog ove dve stvari prva stići na tron.

Nemanja

pre 4 godine

@ (Toronto, 06. septembar 2019 00:48)

Rodjak u Norveskoj vozi model S iz 2016 godine... Sa njim sam presao, u nekoliko navrata, preko 10.000 km i mislim da mogu da sudim objektivno (kao neko ko nije dao pare za to pa moram da ga hvalim da ne ispadne da sam napravio glupu kupovinu). Tesla S je fantastican auto osim sto mnogo nervira taj tablet stil enterijera ali su to ukusi i o njima se ne raspravlja.
Ono o cemu objektivno moze da se raspravlja i o cemu pisu brojni testovi ( pre prve voznje tog auta sam pogledao i procitao bar 30 raznih testova) jeste los kvalitet. Kad kazem kvalitet, ne znaci samo da li je koza ili ne, nego i kakvi su zazori u enterijeru i eksterijeru, boja itd. Merili smo profesionalnim uredjajem, razlike u debljini boje i laka, razmaci na panelima su katastrofalni. Tesla je odlican automobil i sigurno ce napredovati ali kod Porschea je to perfektno. Kao i kocenje, upravljanje itd.

karburator

pre 4 godine

Kod baterija je najbitnije da ima dobar bms tj battery menagement...ako bms dobro ugradjen baterija ce da traje koliko hoces.
(bla, 06. septembar 2019 01:17)

Tako je.
Litijum jonske baterije su veoma zahtevne i osetljive na režime pražnjenja i punjenja. Njihova temperatura se mora držati u strogim granicama, u svim uslovima. Ovo je taj čuveni Teslin softver najbolje rešio, i tada baterije lepo traju. Garancija da im kapacitet neće spasti ispod 80% nazivnog kapaciteta je 10 god., ali se taj period na ovaj (Teslin) način može i triplirati.

achitwn

pre 4 godine

Meni nije kasno kako porshe ne moze da prestigne tesla model s sa dometom. Model s je de fakto 2012 model ima mesta za 5+2 i domet od preko 300 milja u long range izvedbi. Taycan ima mesta next to nothing u kabini i opet ni blizu domet tesli. Mislim da tesla ima pogon i arch koji je nedostizan za sad. Sa druge strane interior je skromniji ali logicno je da je to u drugom planu za sad kompaniji koja jedva da postoji desetsk godina.

bla

pre 4 godine

Ovi sto mlate o zameni baterija.. Baterije moze bez problema da izdrze 300 000 km.. Problem je sto srbin tek tad kupuje auto.. Kad presao 300 000 I vraceno na 170 000 km.. Kad 90% vitalnih delova za zamenu.
Ja imam elektricni mont bajk.. Imam ga 2.5 god I uopste nisam primetio da prelazi sad manje nego kad bio nov..naravno ima neki downgrade Ali to je za sad sitno I uopste se ne moze primeti.. Kod baterija je najbitnije da ima dobar bms tj battery menagement...ako bms dobro ugradjen baterija ce da traje koliko hoces.

Toronto

pre 4 godine

...a ko je ikada seo u njega zna zaista kakvi su materijali. Porsche zna da komstruise auto sa sjajnom dinamikom, dakle ne brzo napred-nazad, nego je dobar i kod levo-desno, odnosno u krivinama. Ipak je ovo auto a ne softver u laptopu. Tu Tesla ima jos da uci mada im ide sve bolje i bolje...
(Nemanja, 05. septembar 2019 22:24)

Evo, ja sedam svaki dan u Teslu S. Unutra je sve presvučeno najkvalitetnijom kožom, ali bukvalno sve. Završna obrada je vrhunska, kako spolja tako i iznutra. Zar mislite da bi neko dao 125 k CAD da nije? Što se tiče vožnje, Tesla fenomenalno leži na putu i u krivinama zbog veoma niskog težišta, bolje od bilo kojeg sus automobila koji sam vozio. Ne kažem da je Tesla bolja od Poršea, Porše je super auto, ali te smešne priče o kvalitetu jednog peremijum brenda može pričati samo neko ko nikada nije ni video Teslu.

Milos

pre 4 godine

Tehnologiju obezbedio hrvatski Rimac, ali se Porsche medijski ne eksponira o tome iako se javno zna za medjusobni ugovor te dve kompanije.

Dipl. inž. elektrotehnike

pre 4 godine

"ne moze auto nikako da bude na struju,samo moze da bude na BATERIJE"
Ja sam prilično siguran da iz baterija izlazi struja.

Nemanja

pre 4 godine

@ Ni blizu. Tesla ima tehnologiju koju Porsche nema. Teslina sofrptware platforma je nodostiziva. A sa druge strane porsche nema ni vlastite baterije.
(achitwn, 05. septembar 2019 12:19)

A Porsche ima ono sto Tesla moze samo da sanja - iskustvo u proizvodnji automobila! Ne moze da se desi kao kod mnogih koji su kupili Teslu i dobili lose nanesenu boju i lak na raznim elementima, ogromne zazore itd. Plus, Porscehov eneterijer je 3 klase kvalitetniji od Teslinog, koji izgleda na slici ok a ko je ikada seo u njega zna zaista kakvi su materijali. I najbitnije, Porsche zna da komstruise auto sa sjajnom dinamikom, dakle ne brzo napred-nazad, nego je dobar i kod levo-desno, odnosno u krivinama. Ipak je ovo auto a ne softver u laptopu. Tu Tesla ima jos da uci mada im ide sve bolje i bolje...

Željko

pre 4 godine

Ne znam zbog čega se toliko oduševljavate ovim Porseom.. Pa logično je bilo da takav gigant i ranije napravi nesto ovako, nešto što je Tesla razvila x godina pre..

zoran

pre 4 godine

Porse je luksuzan sportski auto a Tesla nije. Materijali u Porseu su vrhunski, dok kod tesle nisu. Oni koji budu kupovali Porse su "zeleni" koji vole luksuz.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Vec vidim Taycan kao sredstvo za pokazivanje prestiza i moci u Londonu, Parizu, Frankfurtu...nemas struju - nisi "in". Aston Martini, M5, AMG cuda...sve je DejaVu.
Usput, Porsche je pokazao kako elektricni auto treba da izgleda, kvalitet izrade i materijala je vrhunski, Tesla S u poredjenju sa njim nema sta da trazi.

pančevo

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?
(Sveznalica, 05. septembar 2019 11:34)


Koliko je komplikovana zamena motora i menjača i zašto bi bio problem za par godina zameniti motor na novom poršeu? Lol, pa zar mislite da ljudi koji mogu da plate 150-190 k dolara za ovaj automobil razmišljaju o zameni motora, baterija ili bilo čega drugog, kao što to radi prosečan Srbin sa novim autom od 2k evra.
Što se tiče onih koji misle da je ovo konkurencija Tesli, pogledajte ponovo cenu.

Joca

pre 4 godine

Bio bi nešto bitan da je lansiran makar samo pre deset godina. Ovako se istorija električnih automobila računa od Tesla roadstera, a tada je Porše uvodio dizel u sportske automobile.
Niko nikada nije ni sumnjao da mogu da naprave i moćan električni auto, nego zašto nisu? Tada, kada je trebalo, tada su govorili "nikada struja".

"Nikada" nikada nije zaista nikada, samo može predugo da traje dok se ono "nikada" završi.

dzigi

pre 4 godine

Što se tiče pojma "auto na struju" (umesto "na baterije") - biće i to. Postoje već eksperimentalni putevi sa trolama koje za sada pune baterije kad se automobili nakače na njih, ali jednog dana će moći i da odmaraju baterije odn. da bukvalno idu na struju. Za sada preko trola, sutra bežično, ko zna...

Wolf

pre 4 godine

Jednu stvar niko nije primetio! Nemci imaju propis, a i drže ga se, da svaki Wat kojim se puni električni auomobil na javnom mestu mora biti iz "zelenih izvora"...biomasa, sunce, vetar, more.. I kad malo virnemo u budućnost, jedno 20-30 godina koliko se i planira masovna upotreba električnih automobila, vidi se da nema izlaza nego ići na ekološki način. Države Azije preuzimaju izvore nafte, uglja i metala, a ostali će se morati domisliti o drugim izvorima. Biće tu i vodonika, gorivih ćelija, ne samo baterija. Biće i totalnog redizajna životnog prostora i odvajanja vidova prevoza i tokova pešaka, kao u SF filmovima. Ono što će biti najteže je shavtiti tolike megalomanske promene koje će se dešavati bez obzira na "tržište, cenu koštanja". Ko bude razmišljao "tržišno" jednostavno će se ugušiti jer nije sve u parama...ima nešto i u dinarima :-) ! Evo i Formula E postala je popularnija od keca! A zašto? Jedan od razloga je što se vozi u gradovima, a ne negde na nekoj livadi...kao ove kante od kečeva.

Mvp

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sveznalica, 5. septembar 2019 11:34)
Cena baterija za ovakav i slican automobil je oko $25.000!

@Pocetak kraja tesle
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (markonjero, 5. septembar 2019 10:46)
Fabrika u Kini je zavrsena. Tesla ubrzo postaje svetski lider!(Americko i Kinesko trziste je dovoljno!). Konkurencija je ocajna(etron, eqc, I-pace...tuga)
@(München, 5. septembar 2019 09:50)
Svaki od nabrojanih modela je najblaze receno komedija od Ev automobila. Mozda su dobri kao automobili ali kao EV su smejurija! E-tron na autoputu prelazi 200km!!!Zimi i manje!
Inace po mnogim obelezjima citaj kiceraju(turbo oznake, unutrasnjost!) tacno se vidi kojem trzistu je ovaj Taycan namenjen- bogatim Kinezima.
Dizajn je prakticno spljostena Panamera...

achitwn

pre 4 godine

Pocetak kraja tesle
(markonjero, 05. septembar 2019 10:46)
Ni blizu. Tesla ima tehnologiju koju Porsche nema. Teslina sofrptware platforma je nodostiziva. A sa druge strane porsche nema ni vlastite baterije.

Mladen

pre 4 godine

Kućna utičnica je 230V 16A, u praksi zbog osigurača 13A tj. 3kw

Ako je baterija od 100kWh - 100/3~=33 sati za punjenje od potpuno prazne.

Većina nas ima trofaznu utičnicu, pa se vreme reže trostruko - oko 12 sati za punu bateriju.
Sad, to što većina na standardnom konektoru pinove za 2 faze ostavlja blanko (e-Golf, e-Up), to je njima na čast.

dd

pre 4 godine

ne moze auto nikako da bude na struju,samo moze da bude na BATERIJE!

secate se onih malih formula na baterije pre 30g?i danas imate razne modele,zabava za decu!

e ovo vam je isto ali za odrasle,samo mnogo skuplje placas i ti licno upravljas!

tako da auto na struju nikada nece biti napravljen jer je to nemoguce,samo ce baterija da bude bitna koliko moze da izdrzi km

isto kao mobilni...mnogi se nerviraju sto ga pune svaki dan,nekad i vise puta!ali i on nije na struju!

a masovna proizvodnja baterija ce biti ekoloska katastrofa u buducnosti!

nije bas sve kako vam zele prikazati i kako vam pricaju!

Sveznalica

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?

TNT

pre 4 godine

Što rekoše na Autorepublici - predstavljaju ga već n-ti put, skoro kao što kod nas političari po 18 puta otvaraju puteve, mostove, fabrike...

@jaretina "...i voziš ga za siću." - ali ga prethodno platiš ko Svetog Petra kajganu - mnogo goriva može da se kupi za tu razliku u ceni.

@München - i3 se toliko dobro prodaje da neće dobiti direktnog naslednika. Za svo vreme provedeno na tržištu, prodato je 150.000 automobila, što je realno veoma slabo. VW će, na žalost po nas koji ih mnogo ne volimo, svojim el. vozilima i prodajnim rezultatima pokazati gde će električni automobili na kraju završiti, neće to definistati ni BMW ni Tesla, a ovaj Porše je demonstracja moći VAG grupe i priprema reklamne mašinerije za ID3.

@Coyote - "Meni je najzanimljivije ovde sto obe verzije imaju oznaku “turbo” a nijedna nema turbinu." - da nas do kraja prave magarcima.

Djak

pre 4 godine

Pametni su Nemci. Opipali puls trzistu,kad su se stekli uslovi,pre svega kad je u pitanju istalirani broj punjaca u pitanju,onda napad.
Pokrivaju gotovo sve klase i opet ce preuzeti ogroman,najveci deo kolaca i kad su lux EV vozila u pitanju.
(München, 5. septembar 2019 09:50)

Nemci ce po obicaju vladati nemackim trzistem ali od osvajanja sveta nema nista. Zakasnili su.

scorpio

pre 4 godine

bas me interesuje sta je i kolika je obicna kucna uticnica?! kod nas jedino trofaznom i da pogasimo sve u kuci na tih 11 sati... a komsiji da ckilje sijalice ili da svako zakupi trafo stanicu i dovod...

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

... da bi se potpuno napunile na običnoj kućnoj utičnici potrebno je 11 sati ...

i bog da te vidi.
ako ne prazniš do kraja, 8 sati jeftine noćne struje, i voziš ga za siću.

München

pre 4 godine

BMW i3 je vec 6 godina na trzistu i prodaja iz godine u godinu raste. BMW iX3 dolazi za par meseci,iNext dolazi 2021godine.SUV velicine slicne kao X5.
Takodje i BMW i4,sedan velicine i atraktivan poput serije 4GC dolazi mozda vec naredne godine.
Mercedes je izbacioEQC,radi se i na elektricnoj S klasi,EQS.Ona je vec pod kamuflazom i dolazi najverovatnije 2021.
Audi je izbacio e-tron.
Porsche,kao sto vidimo je izbacio ovu raketu.
Pametni su Nemci. Opipali puls trzistu,kad su se stekli uslovi,pre svega kad je u pitanju istalirani broj punjaca u pitanju,onda napad.
Pokrivaju gotovo sve klase i opet ce preuzeti ogroman,najveci deo kolaca i kad su lux EV vozila u pitanju.

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

... da bi se potpuno napunile na običnoj kućnoj utičnici potrebno je 11 sati ...

i bog da te vidi.
ako ne prazniš do kraja, 8 sati jeftine noćne struje, i voziš ga za siću.

München

pre 4 godine

BMW i3 je vec 6 godina na trzistu i prodaja iz godine u godinu raste. BMW iX3 dolazi za par meseci,iNext dolazi 2021godine.SUV velicine slicne kao X5.
Takodje i BMW i4,sedan velicine i atraktivan poput serije 4GC dolazi mozda vec naredne godine.
Mercedes je izbacioEQC,radi se i na elektricnoj S klasi,EQS.Ona je vec pod kamuflazom i dolazi najverovatnije 2021.
Audi je izbacio e-tron.
Porsche,kao sto vidimo je izbacio ovu raketu.
Pametni su Nemci. Opipali puls trzistu,kad su se stekli uslovi,pre svega kad je u pitanju istalirani broj punjaca u pitanju,onda napad.
Pokrivaju gotovo sve klase i opet ce preuzeti ogroman,najveci deo kolaca i kad su lux EV vozila u pitanju.

achitwn

pre 4 godine

Pocetak kraja tesle
(markonjero, 05. septembar 2019 10:46)
Ni blizu. Tesla ima tehnologiju koju Porsche nema. Teslina sofrptware platforma je nodostiziva. A sa druge strane porsche nema ni vlastite baterije.

TNT

pre 4 godine

Što rekoše na Autorepublici - predstavljaju ga već n-ti put, skoro kao što kod nas političari po 18 puta otvaraju puteve, mostove, fabrike...

@jaretina "...i voziš ga za siću." - ali ga prethodno platiš ko Svetog Petra kajganu - mnogo goriva može da se kupi za tu razliku u ceni.

@München - i3 se toliko dobro prodaje da neće dobiti direktnog naslednika. Za svo vreme provedeno na tržištu, prodato je 150.000 automobila, što je realno veoma slabo. VW će, na žalost po nas koji ih mnogo ne volimo, svojim el. vozilima i prodajnim rezultatima pokazati gde će električni automobili na kraju završiti, neće to definistati ni BMW ni Tesla, a ovaj Porše je demonstracja moći VAG grupe i priprema reklamne mašinerije za ID3.

@Coyote - "Meni je najzanimljivije ovde sto obe verzije imaju oznaku “turbo” a nijedna nema turbinu." - da nas do kraja prave magarcima.

pančevo

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?
(Sveznalica, 05. septembar 2019 11:34)


Koliko je komplikovana zamena motora i menjača i zašto bi bio problem za par godina zameniti motor na novom poršeu? Lol, pa zar mislite da ljudi koji mogu da plate 150-190 k dolara za ovaj automobil razmišljaju o zameni motora, baterija ili bilo čega drugog, kao što to radi prosečan Srbin sa novim autom od 2k evra.
Što se tiče onih koji misle da je ovo konkurencija Tesli, pogledajte ponovo cenu.

Mladen

pre 4 godine

Kućna utičnica je 230V 16A, u praksi zbog osigurača 13A tj. 3kw

Ako je baterija od 100kWh - 100/3~=33 sati za punjenje od potpuno prazne.

Većina nas ima trofaznu utičnicu, pa se vreme reže trostruko - oko 12 sati za punu bateriju.
Sad, to što većina na standardnom konektoru pinove za 2 faze ostavlja blanko (e-Golf, e-Up), to je njima na čast.

Djak

pre 4 godine

Pametni su Nemci. Opipali puls trzistu,kad su se stekli uslovi,pre svega kad je u pitanju istalirani broj punjaca u pitanju,onda napad.
Pokrivaju gotovo sve klase i opet ce preuzeti ogroman,najveci deo kolaca i kad su lux EV vozila u pitanju.
(München, 5. septembar 2019 09:50)

Nemci ce po obicaju vladati nemackim trzistem ali od osvajanja sveta nema nista. Zakasnili su.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Vec vidim Taycan kao sredstvo za pokazivanje prestiza i moci u Londonu, Parizu, Frankfurtu...nemas struju - nisi "in". Aston Martini, M5, AMG cuda...sve je DejaVu.
Usput, Porsche je pokazao kako elektricni auto treba da izgleda, kvalitet izrade i materijala je vrhunski, Tesla S u poredjenju sa njim nema sta da trazi.

Joca

pre 4 godine

Bio bi nešto bitan da je lansiran makar samo pre deset godina. Ovako se istorija električnih automobila računa od Tesla roadstera, a tada je Porše uvodio dizel u sportske automobile.
Niko nikada nije ni sumnjao da mogu da naprave i moćan električni auto, nego zašto nisu? Tada, kada je trebalo, tada su govorili "nikada struja".

"Nikada" nikada nije zaista nikada, samo može predugo da traje dok se ono "nikada" završi.

zoran

pre 4 godine

Porse je luksuzan sportski auto a Tesla nije. Materijali u Porseu su vrhunski, dok kod tesle nisu. Oni koji budu kupovali Porse su "zeleni" koji vole luksuz.

dd

pre 4 godine

ne moze auto nikako da bude na struju,samo moze da bude na BATERIJE!

secate se onih malih formula na baterije pre 30g?i danas imate razne modele,zabava za decu!

e ovo vam je isto ali za odrasle,samo mnogo skuplje placas i ti licno upravljas!

tako da auto na struju nikada nece biti napravljen jer je to nemoguce,samo ce baterija da bude bitna koliko moze da izdrzi km

isto kao mobilni...mnogi se nerviraju sto ga pune svaki dan,nekad i vise puta!ali i on nije na struju!

a masovna proizvodnja baterija ce biti ekoloska katastrofa u buducnosti!

nije bas sve kako vam zele prikazati i kako vam pricaju!

Mvp

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sveznalica, 5. septembar 2019 11:34)
Cena baterija za ovakav i slican automobil je oko $25.000!

@Pocetak kraja tesle
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (markonjero, 5. septembar 2019 10:46)
Fabrika u Kini je zavrsena. Tesla ubrzo postaje svetski lider!(Americko i Kinesko trziste je dovoljno!). Konkurencija je ocajna(etron, eqc, I-pace...tuga)
@(München, 5. septembar 2019 09:50)
Svaki od nabrojanih modela je najblaze receno komedija od Ev automobila. Mozda su dobri kao automobili ali kao EV su smejurija! E-tron na autoputu prelazi 200km!!!Zimi i manje!
Inace po mnogim obelezjima citaj kiceraju(turbo oznake, unutrasnjost!) tacno se vidi kojem trzistu je ovaj Taycan namenjen- bogatim Kinezima.
Dizajn je prakticno spljostena Panamera...

Wolf

pre 4 godine

Jednu stvar niko nije primetio! Nemci imaju propis, a i drže ga se, da svaki Wat kojim se puni električni auomobil na javnom mestu mora biti iz "zelenih izvora"...biomasa, sunce, vetar, more.. I kad malo virnemo u budućnost, jedno 20-30 godina koliko se i planira masovna upotreba električnih automobila, vidi se da nema izlaza nego ići na ekološki način. Države Azije preuzimaju izvore nafte, uglja i metala, a ostali će se morati domisliti o drugim izvorima. Biće tu i vodonika, gorivih ćelija, ne samo baterija. Biće i totalnog redizajna životnog prostora i odvajanja vidova prevoza i tokova pešaka, kao u SF filmovima. Ono što će biti najteže je shavtiti tolike megalomanske promene koje će se dešavati bez obzira na "tržište, cenu koštanja". Ko bude razmišljao "tržišno" jednostavno će se ugušiti jer nije sve u parama...ima nešto i u dinarima :-) ! Evo i Formula E postala je popularnija od keca! A zašto? Jedan od razloga je što se vozi u gradovima, a ne negde na nekoj livadi...kao ove kante od kečeva.

Dipl. inž. elektrotehnike

pre 4 godine

"ne moze auto nikako da bude na struju,samo moze da bude na BATERIJE"
Ja sam prilično siguran da iz baterija izlazi struja.

Nemanja

pre 4 godine

@ Ni blizu. Tesla ima tehnologiju koju Porsche nema. Teslina sofrptware platforma je nodostiziva. A sa druge strane porsche nema ni vlastite baterije.
(achitwn, 05. septembar 2019 12:19)

A Porsche ima ono sto Tesla moze samo da sanja - iskustvo u proizvodnji automobila! Ne moze da se desi kao kod mnogih koji su kupili Teslu i dobili lose nanesenu boju i lak na raznim elementima, ogromne zazore itd. Plus, Porscehov eneterijer je 3 klase kvalitetniji od Teslinog, koji izgleda na slici ok a ko je ikada seo u njega zna zaista kakvi su materijali. I najbitnije, Porsche zna da komstruise auto sa sjajnom dinamikom, dakle ne brzo napred-nazad, nego je dobar i kod levo-desno, odnosno u krivinama. Ipak je ovo auto a ne softver u laptopu. Tu Tesla ima jos da uci mada im ide sve bolje i bolje...

scorpio

pre 4 godine

bas me interesuje sta je i kolika je obicna kucna uticnica?! kod nas jedino trofaznom i da pogasimo sve u kuci na tih 11 sati... a komsiji da ckilje sijalice ili da svako zakupi trafo stanicu i dovod...

IQ = broj cipela koje nosim. mLogo sam pametan.

pre 4 godine

Elektricni automobil ne ide na struju nego na baterije.
Tačno.
Automobil sa SUS motorima ne ide na benzin/dizel, vec na rezervoar.
Tačno.

Toronto

pre 4 godine

...a ko je ikada seo u njega zna zaista kakvi su materijali. Porsche zna da komstruise auto sa sjajnom dinamikom, dakle ne brzo napred-nazad, nego je dobar i kod levo-desno, odnosno u krivinama. Ipak je ovo auto a ne softver u laptopu. Tu Tesla ima jos da uci mada im ide sve bolje i bolje...
(Nemanja, 05. septembar 2019 22:24)

Evo, ja sedam svaki dan u Teslu S. Unutra je sve presvučeno najkvalitetnijom kožom, ali bukvalno sve. Završna obrada je vrhunska, kako spolja tako i iznutra. Zar mislite da bi neko dao 125 k CAD da nije? Što se tiče vožnje, Tesla fenomenalno leži na putu i u krivinama zbog veoma niskog težišta, bolje od bilo kojeg sus automobila koji sam vozio. Ne kažem da je Tesla bolja od Poršea, Porše je super auto, ali te smešne priče o kvalitetu jednog peremijum brenda može pričati samo neko ko nikada nije ni video Teslu.

Nemanja

pre 4 godine

@ (Toronto, 06. septembar 2019 00:48)

Rodjak u Norveskoj vozi model S iz 2016 godine... Sa njim sam presao, u nekoliko navrata, preko 10.000 km i mislim da mogu da sudim objektivno (kao neko ko nije dao pare za to pa moram da ga hvalim da ne ispadne da sam napravio glupu kupovinu). Tesla S je fantastican auto osim sto mnogo nervira taj tablet stil enterijera ali su to ukusi i o njima se ne raspravlja.
Ono o cemu objektivno moze da se raspravlja i o cemu pisu brojni testovi ( pre prve voznje tog auta sam pogledao i procitao bar 30 raznih testova) jeste los kvalitet. Kad kazem kvalitet, ne znaci samo da li je koza ili ne, nego i kakvi su zazori u enterijeru i eksterijeru, boja itd. Merili smo profesionalnim uredjajem, razlike u debljini boje i laka, razmaci na panelima su katastrofalni. Tesla je odlican automobil i sigurno ce napredovati ali kod Porschea je to perfektno. Kao i kocenje, upravljanje itd.

dzigi

pre 4 godine

Što se tiče pojma "auto na struju" (umesto "na baterije") - biće i to. Postoje već eksperimentalni putevi sa trolama koje za sada pune baterije kad se automobili nakače na njih, ali jednog dana će moći i da odmaraju baterije odn. da bukvalno idu na struju. Za sada preko trola, sutra bežično, ko zna...

Milos

pre 4 godine

Tehnologiju obezbedio hrvatski Rimac, ali se Porsche medijski ne eksponira o tome iako se javno zna za medjusobni ugovor te dve kompanije.

karburator

pre 4 godine

Kod baterija je najbitnije da ima dobar bms tj battery menagement...ako bms dobro ugradjen baterija ce da traje koliko hoces.
(bla, 06. septembar 2019 01:17)

Tako je.
Litijum jonske baterije su veoma zahtevne i osetljive na režime pražnjenja i punjenja. Njihova temperatura se mora držati u strogim granicama, u svim uslovima. Ovo je taj čuveni Teslin softver najbolje rešio, i tada baterije lepo traju. Garancija da im kapacitet neće spasti ispod 80% nazivnog kapaciteta je 10 god., ali se taj period na ovaj (Teslin) način može i triplirati.

Željko

pre 4 godine

Ne znam zbog čega se toliko oduševljavate ovim Porseom.. Pa logično je bilo da takav gigant i ranije napravi nesto ovako, nešto što je Tesla razvila x godina pre..

bla

pre 4 godine

Ovi sto mlate o zameni baterija.. Baterije moze bez problema da izdrze 300 000 km.. Problem je sto srbin tek tad kupuje auto.. Kad presao 300 000 I vraceno na 170 000 km.. Kad 90% vitalnih delova za zamenu.
Ja imam elektricni mont bajk.. Imam ga 2.5 god I uopste nisam primetio da prelazi sad manje nego kad bio nov..naravno ima neki downgrade Ali to je za sad sitno I uopste se ne moze primeti.. Kod baterija je najbitnije da ima dobar bms tj battery menagement...ako bms dobro ugradjen baterija ce da traje koliko hoces.

Igor

pre 4 godine

Za sve one koji pominju Teslu. Pa i Ford je prvi izbacio automobil sa pokretne trake, Ferdinand Porše je radio za Daimlera i u Folksvagenu, prvu pobedu u Le Manu su imali tek 70tih godina... ali kakve to veze ima kad su i dalje legendarna firma u sportskoj auto industriji koja dominira

achitwn

pre 4 godine

Meni nije kasno kako porshe ne moze da prestigne tesla model s sa dometom. Model s je de fakto 2012 model ima mesta za 5+2 i domet od preko 300 milja u long range izvedbi. Taycan ima mesta next to nothing u kabini i opet ni blizu domet tesli. Mislim da tesla ima pogon i arch koji je nedostizan za sad. Sa druge strane interior je skromniji ali logicno je da je to u drugom planu za sad kompaniji koja jedva da postoji desetsk godina.

Sveznalica

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

Nemanja, apsolutno verujem u to što si rekao, te nesavršenosti.
Ali kao neko u IT, znam da tesla u rukama ima mnogo mnogo vrednije stvari, a to su: software i battery production, od tih problemčića koji se rešavaju u hodu.
ni tesla ni porše nemaju "savršen" EV.
neće ga imati ni uskoro, barem 5 godina.
ali bih se u paru kladio da će tesla zbog ove dve stvari prva stići na tron.

achitwn

pre 4 godine

Pocetak kraja tesle
(markonjero, 05. septembar 2019 10:46)
Ni blizu. Tesla ima tehnologiju koju Porsche nema. Teslina sofrptware platforma je nodostiziva. A sa druge strane porsche nema ni vlastite baterije.

Djak

pre 4 godine

Pametni su Nemci. Opipali puls trzistu,kad su se stekli uslovi,pre svega kad je u pitanju istalirani broj punjaca u pitanju,onda napad.
Pokrivaju gotovo sve klase i opet ce preuzeti ogroman,najveci deo kolaca i kad su lux EV vozila u pitanju.
(München, 5. septembar 2019 09:50)

Nemci ce po obicaju vladati nemackim trzistem ali od osvajanja sveta nema nista. Zakasnili su.

dd

pre 4 godine

ne moze auto nikako da bude na struju,samo moze da bude na BATERIJE!

secate se onih malih formula na baterije pre 30g?i danas imate razne modele,zabava za decu!

e ovo vam je isto ali za odrasle,samo mnogo skuplje placas i ti licno upravljas!

tako da auto na struju nikada nece biti napravljen jer je to nemoguce,samo ce baterija da bude bitna koliko moze da izdrzi km

isto kao mobilni...mnogi se nerviraju sto ga pune svaki dan,nekad i vise puta!ali i on nije na struju!

a masovna proizvodnja baterija ce biti ekoloska katastrofa u buducnosti!

nije bas sve kako vam zele prikazati i kako vam pricaju!

Kobaja Grande

pre 4 godine

Vec vidim Taycan kao sredstvo za pokazivanje prestiza i moci u Londonu, Parizu, Frankfurtu...nemas struju - nisi "in". Aston Martini, M5, AMG cuda...sve je DejaVu.
Usput, Porsche je pokazao kako elektricni auto treba da izgleda, kvalitet izrade i materijala je vrhunski, Tesla S u poredjenju sa njim nema sta da trazi.

München

pre 4 godine

BMW i3 je vec 6 godina na trzistu i prodaja iz godine u godinu raste. BMW iX3 dolazi za par meseci,iNext dolazi 2021godine.SUV velicine slicne kao X5.
Takodje i BMW i4,sedan velicine i atraktivan poput serije 4GC dolazi mozda vec naredne godine.
Mercedes je izbacioEQC,radi se i na elektricnoj S klasi,EQS.Ona je vec pod kamuflazom i dolazi najverovatnije 2021.
Audi je izbacio e-tron.
Porsche,kao sto vidimo je izbacio ovu raketu.
Pametni su Nemci. Opipali puls trzistu,kad su se stekli uslovi,pre svega kad je u pitanju istalirani broj punjaca u pitanju,onda napad.
Pokrivaju gotovo sve klase i opet ce preuzeti ogroman,najveci deo kolaca i kad su lux EV vozila u pitanju.

Mvp

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sveznalica, 5. septembar 2019 11:34)
Cena baterija za ovakav i slican automobil je oko $25.000!

@Pocetak kraja tesle
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (markonjero, 5. septembar 2019 10:46)
Fabrika u Kini je zavrsena. Tesla ubrzo postaje svetski lider!(Americko i Kinesko trziste je dovoljno!). Konkurencija je ocajna(etron, eqc, I-pace...tuga)
@(München, 5. septembar 2019 09:50)
Svaki od nabrojanih modela je najblaze receno komedija od Ev automobila. Mozda su dobri kao automobili ali kao EV su smejurija! E-tron na autoputu prelazi 200km!!!Zimi i manje!
Inace po mnogim obelezjima citaj kiceraju(turbo oznake, unutrasnjost!) tacno se vidi kojem trzistu je ovaj Taycan namenjen- bogatim Kinezima.
Dizajn je prakticno spljostena Panamera...

Sveznalica

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?

scorpio

pre 4 godine

bas me interesuje sta je i kolika je obicna kucna uticnica?! kod nas jedino trofaznom i da pogasimo sve u kuci na tih 11 sati... a komsiji da ckilje sijalice ili da svako zakupi trafo stanicu i dovod...

Wolf

pre 4 godine

Jednu stvar niko nije primetio! Nemci imaju propis, a i drže ga se, da svaki Wat kojim se puni električni auomobil na javnom mestu mora biti iz "zelenih izvora"...biomasa, sunce, vetar, more.. I kad malo virnemo u budućnost, jedno 20-30 godina koliko se i planira masovna upotreba električnih automobila, vidi se da nema izlaza nego ići na ekološki način. Države Azije preuzimaju izvore nafte, uglja i metala, a ostali će se morati domisliti o drugim izvorima. Biće tu i vodonika, gorivih ćelija, ne samo baterija. Biće i totalnog redizajna životnog prostora i odvajanja vidova prevoza i tokova pešaka, kao u SF filmovima. Ono što će biti najteže je shavtiti tolike megalomanske promene koje će se dešavati bez obzira na "tržište, cenu koštanja". Ko bude razmišljao "tržišno" jednostavno će se ugušiti jer nije sve u parama...ima nešto i u dinarima :-) ! Evo i Formula E postala je popularnija od keca! A zašto? Jedan od razloga je što se vozi u gradovima, a ne negde na nekoj livadi...kao ove kante od kečeva.

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

... da bi se potpuno napunile na običnoj kućnoj utičnici potrebno je 11 sati ...

i bog da te vidi.
ako ne prazniš do kraja, 8 sati jeftine noćne struje, i voziš ga za siću.

Joca

pre 4 godine

Bio bi nešto bitan da je lansiran makar samo pre deset godina. Ovako se istorija električnih automobila računa od Tesla roadstera, a tada je Porše uvodio dizel u sportske automobile.
Niko nikada nije ni sumnjao da mogu da naprave i moćan električni auto, nego zašto nisu? Tada, kada je trebalo, tada su govorili "nikada struja".

"Nikada" nikada nije zaista nikada, samo može predugo da traje dok se ono "nikada" završi.

Nemanja

pre 4 godine

@ Ni blizu. Tesla ima tehnologiju koju Porsche nema. Teslina sofrptware platforma je nodostiziva. A sa druge strane porsche nema ni vlastite baterije.
(achitwn, 05. septembar 2019 12:19)

A Porsche ima ono sto Tesla moze samo da sanja - iskustvo u proizvodnji automobila! Ne moze da se desi kao kod mnogih koji su kupili Teslu i dobili lose nanesenu boju i lak na raznim elementima, ogromne zazore itd. Plus, Porscehov eneterijer je 3 klase kvalitetniji od Teslinog, koji izgleda na slici ok a ko je ikada seo u njega zna zaista kakvi su materijali. I najbitnije, Porsche zna da komstruise auto sa sjajnom dinamikom, dakle ne brzo napred-nazad, nego je dobar i kod levo-desno, odnosno u krivinama. Ipak je ovo auto a ne softver u laptopu. Tu Tesla ima jos da uci mada im ide sve bolje i bolje...

TNT

pre 4 godine

Što rekoše na Autorepublici - predstavljaju ga već n-ti put, skoro kao što kod nas političari po 18 puta otvaraju puteve, mostove, fabrike...

@jaretina "...i voziš ga za siću." - ali ga prethodno platiš ko Svetog Petra kajganu - mnogo goriva može da se kupi za tu razliku u ceni.

@München - i3 se toliko dobro prodaje da neće dobiti direktnog naslednika. Za svo vreme provedeno na tržištu, prodato je 150.000 automobila, što je realno veoma slabo. VW će, na žalost po nas koji ih mnogo ne volimo, svojim el. vozilima i prodajnim rezultatima pokazati gde će električni automobili na kraju završiti, neće to definistati ni BMW ni Tesla, a ovaj Porše je demonstracja moći VAG grupe i priprema reklamne mašinerije za ID3.

@Coyote - "Meni je najzanimljivije ovde sto obe verzije imaju oznaku “turbo” a nijedna nema turbinu." - da nas do kraja prave magarcima.

Toronto

pre 4 godine

...a ko je ikada seo u njega zna zaista kakvi su materijali. Porsche zna da komstruise auto sa sjajnom dinamikom, dakle ne brzo napred-nazad, nego je dobar i kod levo-desno, odnosno u krivinama. Ipak je ovo auto a ne softver u laptopu. Tu Tesla ima jos da uci mada im ide sve bolje i bolje...
(Nemanja, 05. septembar 2019 22:24)

Evo, ja sedam svaki dan u Teslu S. Unutra je sve presvučeno najkvalitetnijom kožom, ali bukvalno sve. Završna obrada je vrhunska, kako spolja tako i iznutra. Zar mislite da bi neko dao 125 k CAD da nije? Što se tiče vožnje, Tesla fenomenalno leži na putu i u krivinama zbog veoma niskog težišta, bolje od bilo kojeg sus automobila koji sam vozio. Ne kažem da je Tesla bolja od Poršea, Porše je super auto, ali te smešne priče o kvalitetu jednog peremijum brenda može pričati samo neko ko nikada nije ni video Teslu.

Mladen

pre 4 godine

Kućna utičnica je 230V 16A, u praksi zbog osigurača 13A tj. 3kw

Ako je baterija od 100kWh - 100/3~=33 sati za punjenje od potpuno prazne.

Većina nas ima trofaznu utičnicu, pa se vreme reže trostruko - oko 12 sati za punu bateriju.
Sad, to što većina na standardnom konektoru pinove za 2 faze ostavlja blanko (e-Golf, e-Up), to je njima na čast.

zoran

pre 4 godine

Porse je luksuzan sportski auto a Tesla nije. Materijali u Porseu su vrhunski, dok kod tesle nisu. Oni koji budu kupovali Porse su "zeleni" koji vole luksuz.

Dipl. inž. elektrotehnike

pre 4 godine

"ne moze auto nikako da bude na struju,samo moze da bude na BATERIJE"
Ja sam prilično siguran da iz baterija izlazi struja.

Milos

pre 4 godine

Tehnologiju obezbedio hrvatski Rimac, ali se Porsche medijski ne eksponira o tome iako se javno zna za medjusobni ugovor te dve kompanije.

Nemanja

pre 4 godine

@ (Toronto, 06. septembar 2019 00:48)

Rodjak u Norveskoj vozi model S iz 2016 godine... Sa njim sam presao, u nekoliko navrata, preko 10.000 km i mislim da mogu da sudim objektivno (kao neko ko nije dao pare za to pa moram da ga hvalim da ne ispadne da sam napravio glupu kupovinu). Tesla S je fantastican auto osim sto mnogo nervira taj tablet stil enterijera ali su to ukusi i o njima se ne raspravlja.
Ono o cemu objektivno moze da se raspravlja i o cemu pisu brojni testovi ( pre prve voznje tog auta sam pogledao i procitao bar 30 raznih testova) jeste los kvalitet. Kad kazem kvalitet, ne znaci samo da li je koza ili ne, nego i kakvi su zazori u enterijeru i eksterijeru, boja itd. Merili smo profesionalnim uredjajem, razlike u debljini boje i laka, razmaci na panelima su katastrofalni. Tesla je odlican automobil i sigurno ce napredovati ali kod Porschea je to perfektno. Kao i kocenje, upravljanje itd.

jaretina; profil SR vozača 3/4, stealth driver, štedi sijalice, far pali kad vidi kontrolu, žmigavce kad slučajno zakači rukom, od dimne zavese ne vidiš kola

pre 4 godine

Nemanja, apsolutno verujem u to što si rekao, te nesavršenosti.
Ali kao neko u IT, znam da tesla u rukama ima mnogo mnogo vrednije stvari, a to su: software i battery production, od tih problemčića koji se rešavaju u hodu.
ni tesla ni porše nemaju "savršen" EV.
neće ga imati ni uskoro, barem 5 godina.
ali bih se u paru kladio da će tesla zbog ove dve stvari prva stići na tron.

IQ = broj cipela koje nosim. mLogo sam pametan.

pre 4 godine

Elektricni automobil ne ide na struju nego na baterije.
Tačno.
Automobil sa SUS motorima ne ide na benzin/dizel, vec na rezervoar.
Tačno.

dzigi

pre 4 godine

Što se tiče pojma "auto na struju" (umesto "na baterije") - biće i to. Postoje već eksperimentalni putevi sa trolama koje za sada pune baterije kad se automobili nakače na njih, ali jednog dana će moći i da odmaraju baterije odn. da bukvalno idu na struju. Za sada preko trola, sutra bežično, ko zna...

achitwn

pre 4 godine

Meni nije kasno kako porshe ne moze da prestigne tesla model s sa dometom. Model s je de fakto 2012 model ima mesta za 5+2 i domet od preko 300 milja u long range izvedbi. Taycan ima mesta next to nothing u kabini i opet ni blizu domet tesli. Mislim da tesla ima pogon i arch koji je nedostizan za sad. Sa druge strane interior je skromniji ali logicno je da je to u drugom planu za sad kompaniji koja jedva da postoji desetsk godina.

pančevo

pre 4 godine

Nigdje niko ne spominje ili ja nisam pročitao,koliko je komplikovana zamjena baterija!?Zašto bi trebao biti problem za par godina zamjeniti sa nekim baterijama većeg kapaciteta?
(Sveznalica, 05. septembar 2019 11:34)


Koliko je komplikovana zamena motora i menjača i zašto bi bio problem za par godina zameniti motor na novom poršeu? Lol, pa zar mislite da ljudi koji mogu da plate 150-190 k dolara za ovaj automobil razmišljaju o zameni motora, baterija ili bilo čega drugog, kao što to radi prosečan Srbin sa novim autom od 2k evra.
Što se tiče onih koji misle da je ovo konkurencija Tesli, pogledajte ponovo cenu.

Željko

pre 4 godine

Ne znam zbog čega se toliko oduševljavate ovim Porseom.. Pa logično je bilo da takav gigant i ranije napravi nesto ovako, nešto što je Tesla razvila x godina pre..

bla

pre 4 godine

Ovi sto mlate o zameni baterija.. Baterije moze bez problema da izdrze 300 000 km.. Problem je sto srbin tek tad kupuje auto.. Kad presao 300 000 I vraceno na 170 000 km.. Kad 90% vitalnih delova za zamenu.
Ja imam elektricni mont bajk.. Imam ga 2.5 god I uopste nisam primetio da prelazi sad manje nego kad bio nov..naravno ima neki downgrade Ali to je za sad sitno I uopste se ne moze primeti.. Kod baterija je najbitnije da ima dobar bms tj battery menagement...ako bms dobro ugradjen baterija ce da traje koliko hoces.

karburator

pre 4 godine

Kod baterija je najbitnije da ima dobar bms tj battery menagement...ako bms dobro ugradjen baterija ce da traje koliko hoces.
(bla, 06. septembar 2019 01:17)

Tako je.
Litijum jonske baterije su veoma zahtevne i osetljive na režime pražnjenja i punjenja. Njihova temperatura se mora držati u strogim granicama, u svim uslovima. Ovo je taj čuveni Teslin softver najbolje rešio, i tada baterije lepo traju. Garancija da im kapacitet neće spasti ispod 80% nazivnog kapaciteta je 10 god., ali se taj period na ovaj (Teslin) način može i triplirati.

Igor

pre 4 godine

Za sve one koji pominju Teslu. Pa i Ford je prvi izbacio automobil sa pokretne trake, Ferdinand Porše je radio za Daimlera i u Folksvagenu, prvu pobedu u Le Manu su imali tek 70tih godina... ali kakve to veze ima kad su i dalje legendarna firma u sportskoj auto industriji koja dominira