Subota, 10.08.2019.

14:00

Nemačka ima problem da poveća broj vlasnika električnih automobila

Izvor: B92

Nemaèka ima problem da poveæa broj vlasnika elektriènih automobila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

e

pre 4 godine

Da ako trosite vise od 35000KWh godisnje, ili 2900KWh mesecno EPS ce vas tretirati kao privredne potrosace i placacete otprilike duplu cenu struje.
(Majner, 12. avgust 2019 09:49)

S obzirom da EV troše oko 13-20 kWh / 100 km, da bi ušao u tu kategoriju privrednog potrošača, trebalo bi da prelaziš preko 200.000 km godišnje, odnosno preko 550 km svakog dana...

Majner

pre 4 godine

Citam ovde masu gluposti u vezi sa strujom pa da pojasnim. Monofazna struja moze da vam "da" toliko koliko vam je glavni osigurac na toj fazi. U Srbiji je to u zavisnosti od odobrene snage iz EPSa: 16A=3500W ,25A=5500W ili 32A=7000W po gl. osiguracu. Suko je dizajniran na 3500W ali moze lako da se kupi specijalni utikac-uticnica namenjen za vece opterecenje. Onda ostaje jos instalacija, klasicna 1.5mm2 zica je do 3500W, 2.5 mm2 tkz bojler je do 5000W, 4mm2 7000W. Onda jos uzmite u obzir da na toj fazi ne mozete da imate druge potrosace ako planirate da koristite pun opseg. Da ako trosite vise od 35000KWh godisnje, ili 2900KWh mesecno EPS ce vas tretirati kao privredne potrosace i placacete otprilike duplu cenu struje.

Hipohonder

pre 4 godine

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, prilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom). 
Pri tome mislim na nove dizel motore, a ne na olupine stare vise od 15g koje se voze po Srbiji...
(Zurkolomac, 11. avgust 2019 12:37)
Vozio Sam dizele 20 godina.Presao ove godine na turbo benzin.Turbo benzin IMA isti ili priblizni obrtni moment kao I dizel.Potpuno netacno da je vece uzivanje u voznji sa dizelom.Mnogo vece uzivanje sa benzincem,posebno automatikom.Em je tisi em je ugladjeniji.Pri tome poslednji dizel koji sam vozio je bio euro 6 iz 2016god,vozen do ove godine,znaci nije krs od15 god.Jedino je tacno da benzin vise trosi.Posebno ovi jaci od preko 150ks.Ali ni dizel 2.0 od 170ks ne trosi malo,posebno SUV zbog otpora vazduha I tezine.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, rilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom).
(Zurkolomac, 11. avgust 2019 12:37)

Извини али коментар ти је тотално необјективан, нарочито кад кажеш да је цена дизела мања од цене бензина. Једино што је истина од твог коментара је да дизел има већи обртни моменат. А то да је бољи за вожњу по снегу и леду, ето, свашта човек може да чује на овом сајту. Возио сам пар пута дизел аутомобиле фирмине, а приватно возим Гранд Чироки, 10 литара бензина на отвореном путу, 17-20 литара у граду. Дизел ми није у размишљању нити бих га купио. Поздрав и пробај да будеш мало објективнији

za neko

pre 4 godine

@neko - mozes da punis EV i na monofaznu uticnicu bez problema. Punjenje je sporo (posto monofazna SCHUKO uticnica, da je nazovemo "obicna" uticnica) daje maksimalno oko 2 kW struje, pa ako ti auto ima bateriju od 60 kW treba ti 30 sati da napunis potpuno praznu bateriju na obicnoj uticnici.
Ali, uzmi situaciju da si se svojim EV odvezao na posao (20-ak km), posle posla si otisao do marketa, pa kod prijatelje, pa nazad kuci. Ukupno si potrosio MOZDA 10-ak kH struje...to ce ti obicna uticnica nadoknaditi za 5 sati punjenja, tj uvece utaknes auto u obicnu uticnicu, ujutru je opet "pun rezervoar". I tako svaki dan.
Kao sto telefon punimo svako vece, tako se i EV puni svako vece. Naravno, ko ima GDE da puni EV. Kolega je kupio novu Konu EV, uvoz iz HR (posto kod nas jos nema u ponudi), zivi na 5.spratu i svako vece spusti kabel do parking mesta (kad je kupovao stan zahtevao je parking direkt ispod stana) i utakne auto svako vece. Izgleda bezveze, ali radi posao. Jos mu se nije desilo da mu neko iskljuci kabl iz auta ili da presece/ukrade kabl...ali to je verovatno zato sto je sve to u Novom Sadu :)

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. ... To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.
(Danijel, 10. avgust 2019 22:35)

e ako su naši potvrdili, tu više nema diskusije.
možda bih nešto i pokušao da protivrečim, ali kako pored takvih stručnjaka.

Pragmatic

pre 4 godine

Pojacas gradsku i prigradsku mrezu javnog saobracaja i to sinska vozila koja i ovako trose struju (tramvaji, vozovi) i uvedes porez na voznju automobila u gradu i ekoloski imas najodrzivije resenje ALI TU NEMA ZARADE PA ONDA FURAMO PRICU O EL. AUTOMOBILIMA SA SUMNJIVIM BENEFITIMA.
Izgleda da ekologija ipak nije u fokusu.

Zurkolomac

pre 4 godine

Zapravo svi žele jake benzince, dizele voze zbog uštede. Ali, ok, ideš u dobrom smeru.
(Mr Majestyk, 10. avgust 2019 20:42)

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, prilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom).
Pri tome mislim na nove dizel motore, a ne na olupine stare vise od 15g koje se voze po Srbiji...

Batica

pre 4 godine

@Zoran Pavlovic
Model 3 u Evropi košta od 50ak pa preko 70000€,s tim da taj od 50 niko nije video.Od država koje daju subvencije je Norveška ispred svih a neke su i ukinule subvencije (kao Danska) pa EV tamo više niko i ne kupuje (doduše tamo golf košta 50K).Čak i sa punjačima po ulicama čoveku je ipak potrebno da ima svoj punjač tamo gde mu auto stoji kad dođe kući pa bio to parking ili garaža,a u Evropi je ipak malo drugačije jer ogromna većina stanovništa živi u zgradama a to sa sobom donosi probleme zbog instalacija.Jednostavno ne mogu svi da imaju punjače tamo gde bi želeli i to je realnost.Što se Švajcarske tiče,jako često idem tamo i da, ima dosta EV po ulicama ali sam isto tako bio u garažama ispod stambenih zgrada koje nemaju ni jedan jedini punjač,vlasniku koji živi u takvoj zgradi je vožnja EV značajno otežana.Posedovanje automobila je neophodnost a isto tako donosi slobodu kretanja,posedovanje EV donosi konstantnu napetost ako se krene negde na put,da li je sve to vredno cimanja je ipak lična stvar.Situacija u Srbiji je tek smešna,posedovanje EV je čist entuzijazam ako imaš viška para,a velika većina ovih na ovim komentarima samo znaju da troluju a o temi znaju samo sa neta.

Nacko

pre 4 godine

Cela ta prica je smesna kada su strucnjaci Bosch- a izjavili da ce u bliskoj buducnosti proizvesti klasican SUS motor ( na dizel i benzin) sa nultom emisijom stetnih gasova. Ali, problem je u tome sto su svetski mocnici unapred pokupovali ili zauzeli sva nalazista ruda za proizvodnje baterija za elektroautomobile, pa sada na silu propagiraju razvoj i kupovinu istih. Ali, narod nije bas toliko glup....

Vlada

pre 4 godine

Providno. Naftni lobi misli da su ljudi veverice. Proces elektrifikacije niko ne može da zaustavi. Ko ne shvati na vreme, može posle samo da svaljuje krivicu na druge, ali to ga neće izvaditi iz g..... Planeta je prezasićena otrovima i oni koji to znaju, prihvatiće nove trendove, a oni koji obožavaju dizlo, ostaje im samo da gledaju i da se čude. Još godinu, dve i disaćemo čistiji vazduh siguran sam u to.

Mali Perica

pre 4 godine

Ja sam hteo da kupim neki normalan elektricni auto, tipa Nissan Leaf ali:

Preskup-kad vidis za taj novac sta mozes kupiti novo.
Subvencije drzave premale-Nemacka kao da nema zelju da to stvarno uradi sto je i normalno zbog njihove auto industrije.
Punjenje-zivim u zgradi i kako da ga punim, da bacim kabl sa balkona.
Hibridi-hteo sam onda da kupim Toyotu hibrida koja ima ok cenu ali drzava subvencionise samo plug in hibride.

Sve u svemu Nemacka kao nasi politicari-puno prica a malo radi a Nemci su jako inertni na primene tako da neće to tako brzo da se desi...

Bojan

pre 4 godine

"Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. Gorivo buducnosti je vodonik ili oxyhidrogen. Vec sada postoje reaktori koji sa najobicnijim akumulatorom mogu da proizvedu dovoljno oxyhidrogena da se greje jedno domacinstvo od 100 kvm. Sa ulaznom snagom od 500W reaktor moze da proizvede cak 14.4 KW grejne energije. To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.
(Danijel, 10. avgust 2019 22:35"
Ma nema sumnje da smo mi i dalje najpametniji, ovi ostali nemaju pojma. Samo mi nije jasno sto neko to ne patentira, krene proizvodnju, zaradi brdo para jos i spase planetu?

Prljavko

pre 4 godine

Sve je to biznis, nista manje, nista vise. Oni bi da pociste svoje dvoriste a djubre da istresu kod komsije i na taj nacin su kao spasili planetu. Bljuc.

kako da ne

pre 4 godine

@kobaja grande
Ako pogledamo Švajcarsku pa baš ti i ne treba kuća da bi punio electro automobil. Podzemni parkinzi u mom gradu imaju punjače za electro automobile, svi. Takodje i svaki malo veći tržni centar takodje ima punjače. Vidjao sam čak i u nekim selima punjače na nekom običnom parkingu. Činjenica je da nemci dosta kasne u mnogo stvari, ali gde to Srbinu da kažeš, uvredi se više nego nemac :) Neki Gastoz iz Nemačke reče kako nemci i ostali brinu za ekologiju recikliranjem? Pa to sada radi svaka zemlja na zapadu pa i ne samo na zapadu već svaka uredjenija zemlja. To posebno bacanje smeća, flaša, stakla, hrane itd. Eto u Švajcarskoj vam ne daje niko 25 centi za povraćaj flaše, ali svi bacaju posebno. Kazne su 300 franaka za bacanje npr flaše u kontejner za smeće ili da bacite hranu u kontejner za karton. Koliko su ti Švajcarci otišli ispred Nemaca za to da vam kažem da grad u kojem živim 50% grejanja za grad koriste upravo hranu koja se baca odvojeno. To je dobra ušteda pa tako prave novi stadion za fudbal, novu halu za hokej, nove ulice itd. Čudim se što Srbi emigriraju u Nemačku, a Nemac u Švajcarsku. Bio sam mnogo puta u raznim gradovima po Nemačkoj. Nije da je retkost electro auto, ali više sam ih čak vidjao po Francuskoj nego u DE. Za CH da ne pričam, Tesle su dobar dan, svugde, Renault Zoe takodje. Iako nema nikakvih subvencija za njih, jedino ne plaćaš registraciju što je i logično, ne zagadjuješ, a u Ch najviše plaćaju automobili koji najviše zagadjuju.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Пре пар месеци сам био у Тесла салону у Њу Јорку. Тесла 3 кошта 46.000 долара а на крају године држава враћа 10.000 као стимуланс за куповину електромобила, тако да Тесла 3 изађе 36.000 долара тј у рангу цене неког аута у Ц класи. Значи те приче да је 3 пута скупљи од обичних кола су глупост! Затим, Тесла има 77 делова мање од класичног аутомобила. Нема мењања уља у мотору, уља у мењачу, нема ауспух, катализатор итд. Тако да и те приче како електромобили загађују околину више од класичних су опет глупост. Тесла са једним пуњењем пређе 500км. А да, на Балкану сви имају до посла по 200км па им је ово мало. Све у свему, мој следећи ауто је сигурно електромобил, а ви који то пљујете, узмите бар једном па се провозајте у неком електромобилу па онда нешто причајте. Поздрав за возаче немачких дизел тенкова на којима је лажно представљено загађење ваздуха - нарочито Ауди!

viši stadijum

pre 4 godine

Budućnost je automobili na Vodoniku
(erik, 10. avgust 2019 17:54)

nek si im rekao.
srbin.
vizionar.
drugi dolazak isusa.
srbin će objasniti svetskoj autoindustriji koliko greši, i šta treba da ispravi...

Neko tamo

pre 4 godine

@Vladimir
Možda ako računaš i komarce, jer njih stvarno ima manje :)
Šalu na stranu, verovatno je stavr u upotrebi nekih pesticida.
Opet, oni su shvatili da je to problem pa dosta rade na edukaciji o važnosti insekata i rade na tome da stanje poprave. Zato možda ima manje domaćih pčela, ali sam video više bumbara za godinu dana nego za prethodnih 10 godina u Srbiji.
A možda je stvar i u tome što imaju puno ptica (koje ljudi hrane tokom zime zrnevljem koje se prodaje u svakoj prodavnici)...

Danijel

pre 4 godine

Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. Gorivo buducnosti je vodonik ili oxyhidrogen. Vec sada postoje reaktori koji sa najobicnijim akumulatorom mogu da proizvedu dovoljno oxyhidrogena da se greje jedno domacinstvo od 100 kvm. Sa ulaznom snagom od 500W reaktor moze da proizvede cak 14.4 KW grejne energije. To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.

SF33

pre 4 godine

Automobil, barem za mene, znaci slobodu, sam osjecaj da mozes da sjednes i odvezes se dje hoces je poseban. E sad zamislite da konstantno gledate u ekran i kalkulisete jos koliko mozete kilometara da predjete...da za cistu energiju ali ne iskljucivo na racun gradjana

Tara

pre 4 godine

Naravno, ljudi nece da kupuju tu preskupu glupost i da dok voze razmisljaju iskljucivo o tome koliko im je jos ostalo do nestanka pogonske elektricne energije to jest do zaustavljanja automobila !

Vladimir

pre 4 godine

(Gastos u Nemackoj)
Sve u redu oko reciklaze i smeca, tu ste Vi u zapadnoj evropi ispred. Ono sto mene interesuje ako se oni trude oko zivotne sredine kako onda da poslednjih decenija 70% manje insekata bitise u toj "savrsenoj" nemackoj? U zapadnoj evropi gotovo da i nema pcela!! Mi ih jos uvek imamo, mozes kupiti kvalitetan med u svakom nasem selu.

Mr Majestyk

pre 4 godine

Sve zele jake dizel motore, a ne elektro smece....
(Zurkolomac, 10. avgust 2019 15:47)

Zapravo svi žele jake benzince, dizele voze zbog uštede. Ali, ok, ideš u dobrom smeru.

Gastos u Nemackoj

pre 4 godine

Pricati o Nemcima da ne vode racuna i da ich ne interesuje njihova zivotna sredina je potpuno netacno . MI ovde, i Nemci i gastosi , ne bacamo plasticne flase vec ich vracamo u prodavnice gde dobijemo , kako to da nazovem , bonove za vracene flase u iznosu koliko smo platili (25 centi jedna plasticna flasa), drugo , ne bacamo plasticnu ambalazu od npr, mesa, suhomesnatih proizvoda itd, u kante za smece vec ich takodje odvajami tzv. zute kese Koje se posebno odvoze itako dalje. Svaka prica da im nije stalo do svoje zivotne sredine je potpuno pogresno , naprotiv mislim da se iskreno Trude u tome...Pozdrav iz Stuttgarta , gde je u gradu zabranjeno da se vozi dizel (moze samo od Euro 5 na navise)

Milojko

pre 4 godine

@Pulasar
Obicna uticnica je 3kW u najboljem slucaju. Znaci potrebno je vise od 3 dana neprekidnog punjenja da se Tesla Model 3 napuni.
Sto u praksi znaci da svako ko prelazi vise od 100km dnevno mora da puni auto na superpunjacima.

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Mislim sad svima smeta zagadjenje odjedanput...
(boki, 10. avgust 2019 17:29)

smatraće i tebi kad ti neko u porodici zakači karcinom.
A možda i jeste, ali "to je zbog bombardovanja".

erik

pre 4 godine

Pa kome treba glupi elektro automobil Nikome. Samo 400 km max sa jednim punjenjem. Zamisli distancu od 1500 km kada da stigneš. Drugo proizvodnja jednog e Auta stvori toliko zagađenje . Da bi ste sa jednim modernim dizelom morali da pređete 200 hiljada kilometara da bude na nuli. Treće rudnici licijuma prave od područja katastrofu za ljude i prirodu. Zatim kada crkne Baterija to je specijalan otpad. Opet treba specijalno da se skladišti. Inače ogromno zagadjivanje okoline. I zadnje u slučaju da se zapali auto vatrogasci nisu u mogućnosti da ga ugase. I ovo je sve super. Ne hvala e auto. Budućnost je automobili na Vodoniku

Bane

pre 4 godine

Sve zele jake dizel motore, a ne elektro smece....
(Zurkolomac, 10. avgust 2019 15:47)

Elektro motor je neuporedivo jaci od bilo kog SUS motora...ali avaj, kome pricati.

Milan

pre 4 godine

@Munjoslas
Lepo je što ste dali odušak sebi ali bi bilo još bolje da vaš komentar ima neke veze i sa EV. Činjenice su da u Srbiji nikakve strukture za EV nema.

boki

pre 4 godine

Ne sekiram se ja za Nemce, resice oni svaki problem veoma lako, ja se sekiram sta ce biti sa nama?
Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! Tako nesto nisam nikada u zivotu video, ali eto, covek bez ikakvih problema vozi takav automobil u sred zemlje Srbije i nikom nista! Policiju takav automobil u saobracaju ne tangira, najvaznije je da kaznjavaju ljude sa 10.000 din zbog neupaljenih svetala ili nevezanog pojasa, kakve veze imaju oni sa ekologijom i zastitom zivotne sredine?
(bigserb, 10. avgust 2019 14:26)

mislim ok ali pola gradova u srbiji ne bi imalo gradski prevoz,sto naj gore i policijski automobili dime,gde su kamioni,lokomotive i ostalo..prvo bi njih trebalo da zabrane a kao drugo to sto kaznjavaju za 10.000din zbog pojasa i svetala trebalo bi naplacivati 50.000 din jer time ugrozavas saobracaj..bitno je da ne stetimo zivotnoj okolini a mozemo i bez guma ici bitno je da ne dimi..

Mislim sad svima smeta zagadjenje odjedanput...

Dejan

pre 4 godine

Osnovni problem te tehnologije je što je skupa. Šta vredi i ako se uštedi na gorivu kad auto na struju košta ko tri na benzin!? Pretpostavljam i da se stvari izjednače posle određene kilometraže ali onda je verovatno potrebno kupiti nove baterije ili novi auto!? Ne razumem poentu osim što se smanjuje zagađenost u samim gradovima, ali obični građani prvo postavljaju lični interes pa onda opšti.

Munjoslas

pre 4 godine

Zemlja dizela, pukli ali niko im nije javio. Tesla uzela Mečki i Bembari tron, brži, eko friendly, još i high tech igračka. Sad mogu samo da lagano otpuštaju te radnike i spremaju se za novi milenijum i dominacije Kine. Ovakve vesti su samo propaganda provaljenog švapskog auto lobija.

Srbi u svojoj kolevci sa najstarijom populacijom na svetu seire nad neminovnim krajem EU, ne shvatajući da je za nas kraj došao 90-tih. Možda ne vide ogledalo od čađi iz dizla bez dpf? Možda čadi smederevac...

Pulsar

pre 4 godine

"Obične utičnice u domaćinstvima nisu dovoljne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg razdoblja punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do zapaljenja kablova."

Obične utičnice su dovoljne ukoliko je taj auto parkiran preko noći ili dok je neko na poslu i tamo provede 8 sati.

Ljudi pune svoja vozila na ovaj način već godinama, tako da nema potrebe širiti ovakve neistine.

Mada šta se ja čudim, varali sa svojom autoindustrijom i pravili kartele kako bi bili dominantni, a EV iskulirali koliko su mogli.

Pulsar

pre 4 godine

"Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! "

Ono što treba napomenuti je to da se TE u Srbiji modernizuju što se tiče filtriranja raznih čestica zbog EU standarda.

Dok sa druge strane svakodnevno razni majstori po Srbiji skidaju katalizatore i filtere jer nema potrebe da auto to ima. Samo guši motor i troši više. ;)

A zapravo sa time postaju ekološke bombe koje direktno ispuštaju kancerogene materije.

CATAPA

pre 4 godine

Ima onaj vic o dva prodavca cipela u Africi. Jedan šalje telegram "Vraćam se. Ovde niko ne nosi cipele", a drugi "Šaljite milion pari, ovde niko ne nosi cipele".

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Nemci ne veruju u te gluposti,to je pravi razlog.Ekologija i zelena energija,a 80% struje se dobija od gasa i uglja.
(Mix, 10. avgust 2019 15:14)

ah te činjenice uništavaju srblje.
In 2016 renewable energy based electricity generation reached 29.5%
sad su verovatno na 35%, to im je target.

inače, nemac će kupovati ono što sveto trojstvo kaže da se kupuje, čisto da znaš. A sveto trojstvo kaže: kupite dizlo, i kad ode particle filter, šaljete u srbistan.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Sada vam je jasno da je buducnost stanovanja u kucama, a ne u BW, "Kapijama", Hill-ovima...?
Kada imas svoju kucu, imas i svoje dvoriste-parking, mozes da instaliras i punjac za elektricni auto. Nezavistan, bez nerviranja. I nemas zajednicke troskove, galamu, frku...

bigserb

pre 4 godine

Ne sekiram se ja za Nemce, resice oni svaki problem veoma lako, ja se sekiram sta ce biti sa nama?
Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! Tako nesto nisam nikada u zivotu video, ali eto, covek bez ikakvih problema vozi takav automobil u sred zemlje Srbije i nikom nista! Policiju takav automobil u saobracaju ne tangira, najvaznije je da kaznjavaju ljude sa 10.000 din zbog neupaljenih svetala ili nevezanog pojasa, kakve veze imaju oni sa ekologijom i zastitom zivotne sredine?

bigserb

pre 4 godine

Ne sekiram se ja za Nemce, resice oni svaki problem veoma lako, ja se sekiram sta ce biti sa nama?
Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! Tako nesto nisam nikada u zivotu video, ali eto, covek bez ikakvih problema vozi takav automobil u sred zemlje Srbije i nikom nista! Policiju takav automobil u saobracaju ne tangira, najvaznije je da kaznjavaju ljude sa 10.000 din zbog neupaljenih svetala ili nevezanog pojasa, kakve veze imaju oni sa ekologijom i zastitom zivotne sredine?

Kobaja Grande

pre 4 godine

Sada vam je jasno da je buducnost stanovanja u kucama, a ne u BW, "Kapijama", Hill-ovima...?
Kada imas svoju kucu, imas i svoje dvoriste-parking, mozes da instaliras i punjac za elektricni auto. Nezavistan, bez nerviranja. I nemas zajednicke troskove, galamu, frku...

CATAPA

pre 4 godine

Ima onaj vic o dva prodavca cipela u Africi. Jedan šalje telegram "Vraćam se. Ovde niko ne nosi cipele", a drugi "Šaljite milion pari, ovde niko ne nosi cipele".

Bane

pre 4 godine

Sve zele jake dizel motore, a ne elektro smece....
(Zurkolomac, 10. avgust 2019 15:47)

Elektro motor je neuporedivo jaci od bilo kog SUS motora...ali avaj, kome pricati.

Pulsar

pre 4 godine

"Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! "

Ono što treba napomenuti je to da se TE u Srbiji modernizuju što se tiče filtriranja raznih čestica zbog EU standarda.

Dok sa druge strane svakodnevno razni majstori po Srbiji skidaju katalizatore i filtere jer nema potrebe da auto to ima. Samo guši motor i troši više. ;)

A zapravo sa time postaju ekološke bombe koje direktno ispuštaju kancerogene materije.

Gastos u Nemackoj

pre 4 godine

Pricati o Nemcima da ne vode racuna i da ich ne interesuje njihova zivotna sredina je potpuno netacno . MI ovde, i Nemci i gastosi , ne bacamo plasticne flase vec ich vracamo u prodavnice gde dobijemo , kako to da nazovem , bonove za vracene flase u iznosu koliko smo platili (25 centi jedna plasticna flasa), drugo , ne bacamo plasticnu ambalazu od npr, mesa, suhomesnatih proizvoda itd, u kante za smece vec ich takodje odvajami tzv. zute kese Koje se posebno odvoze itako dalje. Svaka prica da im nije stalo do svoje zivotne sredine je potpuno pogresno , naprotiv mislim da se iskreno Trude u tome...Pozdrav iz Stuttgarta , gde je u gradu zabranjeno da se vozi dizel (moze samo od Euro 5 na navise)

Mr Majestyk

pre 4 godine

Sve zele jake dizel motore, a ne elektro smece....
(Zurkolomac, 10. avgust 2019 15:47)

Zapravo svi žele jake benzince, dizele voze zbog uštede. Ali, ok, ideš u dobrom smeru.

Pulsar

pre 4 godine

"Obične utičnice u domaćinstvima nisu dovoljne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg razdoblja punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do zapaljenja kablova."

Obične utičnice su dovoljne ukoliko je taj auto parkiran preko noći ili dok je neko na poslu i tamo provede 8 sati.

Ljudi pune svoja vozila na ovaj način već godinama, tako da nema potrebe širiti ovakve neistine.

Mada šta se ja čudim, varali sa svojom autoindustrijom i pravili kartele kako bi bili dominantni, a EV iskulirali koliko su mogli.

Munjoslas

pre 4 godine

Zemlja dizela, pukli ali niko im nije javio. Tesla uzela Mečki i Bembari tron, brži, eko friendly, još i high tech igračka. Sad mogu samo da lagano otpuštaju te radnike i spremaju se za novi milenijum i dominacije Kine. Ovakve vesti su samo propaganda provaljenog švapskog auto lobija.

Srbi u svojoj kolevci sa najstarijom populacijom na svetu seire nad neminovnim krajem EU, ne shvatajući da je za nas kraj došao 90-tih. Možda ne vide ogledalo od čađi iz dizla bez dpf? Možda čadi smederevac...

erik

pre 4 godine

Pa kome treba glupi elektro automobil Nikome. Samo 400 km max sa jednim punjenjem. Zamisli distancu od 1500 km kada da stigneš. Drugo proizvodnja jednog e Auta stvori toliko zagađenje . Da bi ste sa jednim modernim dizelom morali da pređete 200 hiljada kilometara da bude na nuli. Treće rudnici licijuma prave od područja katastrofu za ljude i prirodu. Zatim kada crkne Baterija to je specijalan otpad. Opet treba specijalno da se skladišti. Inače ogromno zagadjivanje okoline. I zadnje u slučaju da se zapali auto vatrogasci nisu u mogućnosti da ga ugase. I ovo je sve super. Ne hvala e auto. Budućnost je automobili na Vodoniku

Tara

pre 4 godine

Naravno, ljudi nece da kupuju tu preskupu glupost i da dok voze razmisljaju iskljucivo o tome koliko im je jos ostalo do nestanka pogonske elektricne energije to jest do zaustavljanja automobila !

SF33

pre 4 godine

Automobil, barem za mene, znaci slobodu, sam osjecaj da mozes da sjednes i odvezes se dje hoces je poseban. E sad zamislite da konstantno gledate u ekran i kalkulisete jos koliko mozete kilometara da predjete...da za cistu energiju ali ne iskljucivo na racun gradjana

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Mislim sad svima smeta zagadjenje odjedanput...
(boki, 10. avgust 2019 17:29)

smatraće i tebi kad ti neko u porodici zakači karcinom.
A možda i jeste, ali "to je zbog bombardovanja".

Dejan

pre 4 godine

Osnovni problem te tehnologije je što je skupa. Šta vredi i ako se uštedi na gorivu kad auto na struju košta ko tri na benzin!? Pretpostavljam i da se stvari izjednače posle određene kilometraže ali onda je verovatno potrebno kupiti nove baterije ili novi auto!? Ne razumem poentu osim što se smanjuje zagađenost u samim gradovima, ali obični građani prvo postavljaju lični interes pa onda opšti.

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Nemci ne veruju u te gluposti,to je pravi razlog.Ekologija i zelena energija,a 80% struje se dobija od gasa i uglja.
(Mix, 10. avgust 2019 15:14)

ah te činjenice uništavaju srblje.
In 2016 renewable energy based electricity generation reached 29.5%
sad su verovatno na 35%, to im je target.

inače, nemac će kupovati ono što sveto trojstvo kaže da se kupuje, čisto da znaš. A sveto trojstvo kaže: kupite dizlo, i kad ode particle filter, šaljete u srbistan.

Danijel

pre 4 godine

Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. Gorivo buducnosti je vodonik ili oxyhidrogen. Vec sada postoje reaktori koji sa najobicnijim akumulatorom mogu da proizvedu dovoljno oxyhidrogena da se greje jedno domacinstvo od 100 kvm. Sa ulaznom snagom od 500W reaktor moze da proizvede cak 14.4 KW grejne energije. To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.

Vladimir

pre 4 godine

(Gastos u Nemackoj)
Sve u redu oko reciklaze i smeca, tu ste Vi u zapadnoj evropi ispred. Ono sto mene interesuje ako se oni trude oko zivotne sredine kako onda da poslednjih decenija 70% manje insekata bitise u toj "savrsenoj" nemackoj? U zapadnoj evropi gotovo da i nema pcela!! Mi ih jos uvek imamo, mozes kupiti kvalitetan med u svakom nasem selu.

Milojko

pre 4 godine

@Pulasar
Obicna uticnica je 3kW u najboljem slucaju. Znaci potrebno je vise od 3 dana neprekidnog punjenja da se Tesla Model 3 napuni.
Sto u praksi znaci da svako ko prelazi vise od 100km dnevno mora da puni auto na superpunjacima.

Milan

pre 4 godine

@Munjoslas
Lepo je što ste dali odušak sebi ali bi bilo još bolje da vaš komentar ima neke veze i sa EV. Činjenice su da u Srbiji nikakve strukture za EV nema.

boki

pre 4 godine

Ne sekiram se ja za Nemce, resice oni svaki problem veoma lako, ja se sekiram sta ce biti sa nama?
Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! Tako nesto nisam nikada u zivotu video, ali eto, covek bez ikakvih problema vozi takav automobil u sred zemlje Srbije i nikom nista! Policiju takav automobil u saobracaju ne tangira, najvaznije je da kaznjavaju ljude sa 10.000 din zbog neupaljenih svetala ili nevezanog pojasa, kakve veze imaju oni sa ekologijom i zastitom zivotne sredine?
(bigserb, 10. avgust 2019 14:26)

mislim ok ali pola gradova u srbiji ne bi imalo gradski prevoz,sto naj gore i policijski automobili dime,gde su kamioni,lokomotive i ostalo..prvo bi njih trebalo da zabrane a kao drugo to sto kaznjavaju za 10.000din zbog pojasa i svetala trebalo bi naplacivati 50.000 din jer time ugrozavas saobracaj..bitno je da ne stetimo zivotnoj okolini a mozemo i bez guma ici bitno je da ne dimi..

Mislim sad svima smeta zagadjenje odjedanput...

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Пре пар месеци сам био у Тесла салону у Њу Јорку. Тесла 3 кошта 46.000 долара а на крају године држава враћа 10.000 као стимуланс за куповину електромобила, тако да Тесла 3 изађе 36.000 долара тј у рангу цене неког аута у Ц класи. Значи те приче да је 3 пута скупљи од обичних кола су глупост! Затим, Тесла има 77 делова мање од класичног аутомобила. Нема мењања уља у мотору, уља у мењачу, нема ауспух, катализатор итд. Тако да и те приче како електромобили загађују околину више од класичних су опет глупост. Тесла са једним пуњењем пређе 500км. А да, на Балкану сви имају до посла по 200км па им је ово мало. Све у свему, мој следећи ауто је сигурно електромобил, а ви који то пљујете, узмите бар једном па се провозајте у неком електромобилу па онда нешто причајте. Поздрав за возаче немачких дизел тенкова на којима је лажно представљено загађење ваздуха - нарочито Ауди!

Bojan

pre 4 godine

"Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. Gorivo buducnosti je vodonik ili oxyhidrogen. Vec sada postoje reaktori koji sa najobicnijim akumulatorom mogu da proizvedu dovoljno oxyhidrogena da se greje jedno domacinstvo od 100 kvm. Sa ulaznom snagom od 500W reaktor moze da proizvede cak 14.4 KW grejne energije. To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.
(Danijel, 10. avgust 2019 22:35"
Ma nema sumnje da smo mi i dalje najpametniji, ovi ostali nemaju pojma. Samo mi nije jasno sto neko to ne patentira, krene proizvodnju, zaradi brdo para jos i spase planetu?

Hipohonder

pre 4 godine

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, prilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom). 
Pri tome mislim na nove dizel motore, a ne na olupine stare vise od 15g koje se voze po Srbiji...
(Zurkolomac, 11. avgust 2019 12:37)
Vozio Sam dizele 20 godina.Presao ove godine na turbo benzin.Turbo benzin IMA isti ili priblizni obrtni moment kao I dizel.Potpuno netacno da je vece uzivanje u voznji sa dizelom.Mnogo vece uzivanje sa benzincem,posebno automatikom.Em je tisi em je ugladjeniji.Pri tome poslednji dizel koji sam vozio je bio euro 6 iz 2016god,vozen do ove godine,znaci nije krs od15 god.Jedino je tacno da benzin vise trosi.Posebno ovi jaci od preko 150ks.Ali ni dizel 2.0 od 170ks ne trosi malo,posebno SUV zbog otpora vazduha I tezine.

viši stadijum

pre 4 godine

Budućnost je automobili na Vodoniku
(erik, 10. avgust 2019 17:54)

nek si im rekao.
srbin.
vizionar.
drugi dolazak isusa.
srbin će objasniti svetskoj autoindustriji koliko greši, i šta treba da ispravi...

Vlada

pre 4 godine

Providno. Naftni lobi misli da su ljudi veverice. Proces elektrifikacije niko ne može da zaustavi. Ko ne shvati na vreme, može posle samo da svaljuje krivicu na druge, ali to ga neće izvaditi iz g..... Planeta je prezasićena otrovima i oni koji to znaju, prihvatiće nove trendove, a oni koji obožavaju dizlo, ostaje im samo da gledaju i da se čude. Još godinu, dve i disaćemo čistiji vazduh siguran sam u to.

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. ... To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.
(Danijel, 10. avgust 2019 22:35)

e ako su naši potvrdili, tu više nema diskusije.
možda bih nešto i pokušao da protivrečim, ali kako pored takvih stručnjaka.

Neko tamo

pre 4 godine

@Vladimir
Možda ako računaš i komarce, jer njih stvarno ima manje :)
Šalu na stranu, verovatno je stavr u upotrebi nekih pesticida.
Opet, oni su shvatili da je to problem pa dosta rade na edukaciji o važnosti insekata i rade na tome da stanje poprave. Zato možda ima manje domaćih pčela, ali sam video više bumbara za godinu dana nego za prethodnih 10 godina u Srbiji.
A možda je stvar i u tome što imaju puno ptica (koje ljudi hrane tokom zime zrnevljem koje se prodaje u svakoj prodavnici)...

kako da ne

pre 4 godine

@kobaja grande
Ako pogledamo Švajcarsku pa baš ti i ne treba kuća da bi punio electro automobil. Podzemni parkinzi u mom gradu imaju punjače za electro automobile, svi. Takodje i svaki malo veći tržni centar takodje ima punjače. Vidjao sam čak i u nekim selima punjače na nekom običnom parkingu. Činjenica je da nemci dosta kasne u mnogo stvari, ali gde to Srbinu da kažeš, uvredi se više nego nemac :) Neki Gastoz iz Nemačke reče kako nemci i ostali brinu za ekologiju recikliranjem? Pa to sada radi svaka zemlja na zapadu pa i ne samo na zapadu već svaka uredjenija zemlja. To posebno bacanje smeća, flaša, stakla, hrane itd. Eto u Švajcarskoj vam ne daje niko 25 centi za povraćaj flaše, ali svi bacaju posebno. Kazne su 300 franaka za bacanje npr flaše u kontejner za smeće ili da bacite hranu u kontejner za karton. Koliko su ti Švajcarci otišli ispred Nemaca za to da vam kažem da grad u kojem živim 50% grejanja za grad koriste upravo hranu koja se baca odvojeno. To je dobra ušteda pa tako prave novi stadion za fudbal, novu halu za hokej, nove ulice itd. Čudim se što Srbi emigriraju u Nemačku, a Nemac u Švajcarsku. Bio sam mnogo puta u raznim gradovima po Nemačkoj. Nije da je retkost electro auto, ali više sam ih čak vidjao po Francuskoj nego u DE. Za CH da ne pričam, Tesle su dobar dan, svugde, Renault Zoe takodje. Iako nema nikakvih subvencija za njih, jedino ne plaćaš registraciju što je i logično, ne zagadjuješ, a u Ch najviše plaćaju automobili koji najviše zagadjuju.

Prljavko

pre 4 godine

Sve je to biznis, nista manje, nista vise. Oni bi da pociste svoje dvoriste a djubre da istresu kod komsije i na taj nacin su kao spasili planetu. Bljuc.

Mali Perica

pre 4 godine

Ja sam hteo da kupim neki normalan elektricni auto, tipa Nissan Leaf ali:

Preskup-kad vidis za taj novac sta mozes kupiti novo.
Subvencije drzave premale-Nemacka kao da nema zelju da to stvarno uradi sto je i normalno zbog njihove auto industrije.
Punjenje-zivim u zgradi i kako da ga punim, da bacim kabl sa balkona.
Hibridi-hteo sam onda da kupim Toyotu hibrida koja ima ok cenu ali drzava subvencionise samo plug in hibride.

Sve u svemu Nemacka kao nasi politicari-puno prica a malo radi a Nemci su jako inertni na primene tako da neće to tako brzo da se desi...

za neko

pre 4 godine

@neko - mozes da punis EV i na monofaznu uticnicu bez problema. Punjenje je sporo (posto monofazna SCHUKO uticnica, da je nazovemo "obicna" uticnica) daje maksimalno oko 2 kW struje, pa ako ti auto ima bateriju od 60 kW treba ti 30 sati da napunis potpuno praznu bateriju na obicnoj uticnici.
Ali, uzmi situaciju da si se svojim EV odvezao na posao (20-ak km), posle posla si otisao do marketa, pa kod prijatelje, pa nazad kuci. Ukupno si potrosio MOZDA 10-ak kH struje...to ce ti obicna uticnica nadoknaditi za 5 sati punjenja, tj uvece utaknes auto u obicnu uticnicu, ujutru je opet "pun rezervoar". I tako svaki dan.
Kao sto telefon punimo svako vece, tako se i EV puni svako vece. Naravno, ko ima GDE da puni EV. Kolega je kupio novu Konu EV, uvoz iz HR (posto kod nas jos nema u ponudi), zivi na 5.spratu i svako vece spusti kabel do parking mesta (kad je kupovao stan zahtevao je parking direkt ispod stana) i utakne auto svako vece. Izgleda bezveze, ali radi posao. Jos mu se nije desilo da mu neko iskljuci kabl iz auta ili da presece/ukrade kabl...ali to je verovatno zato sto je sve to u Novom Sadu :)

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, rilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom).
(Zurkolomac, 11. avgust 2019 12:37)

Извини али коментар ти је тотално необјективан, нарочито кад кажеш да је цена дизела мања од цене бензина. Једино што је истина од твог коментара је да дизел има већи обртни моменат. А то да је бољи за вожњу по снегу и леду, ето, свашта човек може да чује на овом сајту. Возио сам пар пута дизел аутомобиле фирмине, а приватно возим Гранд Чироки, 10 литара бензина на отвореном путу, 17-20 литара у граду. Дизел ми није у размишљању нити бих га купио. Поздрав и пробај да будеш мало објективнији

Batica

pre 4 godine

@Zoran Pavlovic
Model 3 u Evropi košta od 50ak pa preko 70000€,s tim da taj od 50 niko nije video.Od država koje daju subvencije je Norveška ispred svih a neke su i ukinule subvencije (kao Danska) pa EV tamo više niko i ne kupuje (doduše tamo golf košta 50K).Čak i sa punjačima po ulicama čoveku je ipak potrebno da ima svoj punjač tamo gde mu auto stoji kad dođe kući pa bio to parking ili garaža,a u Evropi je ipak malo drugačije jer ogromna većina stanovništa živi u zgradama a to sa sobom donosi probleme zbog instalacija.Jednostavno ne mogu svi da imaju punjače tamo gde bi želeli i to je realnost.Što se Švajcarske tiče,jako često idem tamo i da, ima dosta EV po ulicama ali sam isto tako bio u garažama ispod stambenih zgrada koje nemaju ni jedan jedini punjač,vlasniku koji živi u takvoj zgradi je vožnja EV značajno otežana.Posedovanje automobila je neophodnost a isto tako donosi slobodu kretanja,posedovanje EV donosi konstantnu napetost ako se krene negde na put,da li je sve to vredno cimanja je ipak lična stvar.Situacija u Srbiji je tek smešna,posedovanje EV je čist entuzijazam ako imaš viška para,a velika većina ovih na ovim komentarima samo znaju da troluju a o temi znaju samo sa neta.

Pragmatic

pre 4 godine

Pojacas gradsku i prigradsku mrezu javnog saobracaja i to sinska vozila koja i ovako trose struju (tramvaji, vozovi) i uvedes porez na voznju automobila u gradu i ekoloski imas najodrzivije resenje ALI TU NEMA ZARADE PA ONDA FURAMO PRICU O EL. AUTOMOBILIMA SA SUMNJIVIM BENEFITIMA.
Izgleda da ekologija ipak nije u fokusu.

Majner

pre 4 godine

Citam ovde masu gluposti u vezi sa strujom pa da pojasnim. Monofazna struja moze da vam "da" toliko koliko vam je glavni osigurac na toj fazi. U Srbiji je to u zavisnosti od odobrene snage iz EPSa: 16A=3500W ,25A=5500W ili 32A=7000W po gl. osiguracu. Suko je dizajniran na 3500W ali moze lako da se kupi specijalni utikac-uticnica namenjen za vece opterecenje. Onda ostaje jos instalacija, klasicna 1.5mm2 zica je do 3500W, 2.5 mm2 tkz bojler je do 5000W, 4mm2 7000W. Onda jos uzmite u obzir da na toj fazi ne mozete da imate druge potrosace ako planirate da koristite pun opseg. Da ako trosite vise od 35000KWh godisnje, ili 2900KWh mesecno EPS ce vas tretirati kao privredne potrosace i placacete otprilike duplu cenu struje.

Nacko

pre 4 godine

Cela ta prica je smesna kada su strucnjaci Bosch- a izjavili da ce u bliskoj buducnosti proizvesti klasican SUS motor ( na dizel i benzin) sa nultom emisijom stetnih gasova. Ali, problem je u tome sto su svetski mocnici unapred pokupovali ili zauzeli sva nalazista ruda za proizvodnje baterija za elektroautomobile, pa sada na silu propagiraju razvoj i kupovinu istih. Ali, narod nije bas toliko glup....

Zurkolomac

pre 4 godine

Zapravo svi žele jake benzince, dizele voze zbog uštede. Ali, ok, ideš u dobrom smeru.
(Mr Majestyk, 10. avgust 2019 20:42)

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, prilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom).
Pri tome mislim na nove dizel motore, a ne na olupine stare vise od 15g koje se voze po Srbiji...

e

pre 4 godine

Da ako trosite vise od 35000KWh godisnje, ili 2900KWh mesecno EPS ce vas tretirati kao privredne potrosace i placacete otprilike duplu cenu struje.
(Majner, 12. avgust 2019 09:49)

S obzirom da EV troše oko 13-20 kWh / 100 km, da bi ušao u tu kategoriju privrednog potrošača, trebalo bi da prelaziš preko 200.000 km godišnje, odnosno preko 550 km svakog dana...

erik

pre 4 godine

Pa kome treba glupi elektro automobil Nikome. Samo 400 km max sa jednim punjenjem. Zamisli distancu od 1500 km kada da stigneš. Drugo proizvodnja jednog e Auta stvori toliko zagađenje . Da bi ste sa jednim modernim dizelom morali da pređete 200 hiljada kilometara da bude na nuli. Treće rudnici licijuma prave od područja katastrofu za ljude i prirodu. Zatim kada crkne Baterija to je specijalan otpad. Opet treba specijalno da se skladišti. Inače ogromno zagadjivanje okoline. I zadnje u slučaju da se zapali auto vatrogasci nisu u mogućnosti da ga ugase. I ovo je sve super. Ne hvala e auto. Budućnost je automobili na Vodoniku

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Mislim sad svima smeta zagadjenje odjedanput...
(boki, 10. avgust 2019 17:29)

smatraće i tebi kad ti neko u porodici zakači karcinom.
A možda i jeste, ali "to je zbog bombardovanja".

boki

pre 4 godine

Ne sekiram se ja za Nemce, resice oni svaki problem veoma lako, ja se sekiram sta ce biti sa nama?
Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! Tako nesto nisam nikada u zivotu video, ali eto, covek bez ikakvih problema vozi takav automobil u sred zemlje Srbije i nikom nista! Policiju takav automobil u saobracaju ne tangira, najvaznije je da kaznjavaju ljude sa 10.000 din zbog neupaljenih svetala ili nevezanog pojasa, kakve veze imaju oni sa ekologijom i zastitom zivotne sredine?
(bigserb, 10. avgust 2019 14:26)

mislim ok ali pola gradova u srbiji ne bi imalo gradski prevoz,sto naj gore i policijski automobili dime,gde su kamioni,lokomotive i ostalo..prvo bi njih trebalo da zabrane a kao drugo to sto kaznjavaju za 10.000din zbog pojasa i svetala trebalo bi naplacivati 50.000 din jer time ugrozavas saobracaj..bitno je da ne stetimo zivotnoj okolini a mozemo i bez guma ici bitno je da ne dimi..

Mislim sad svima smeta zagadjenje odjedanput...

Munjoslas

pre 4 godine

Zemlja dizela, pukli ali niko im nije javio. Tesla uzela Mečki i Bembari tron, brži, eko friendly, još i high tech igračka. Sad mogu samo da lagano otpuštaju te radnike i spremaju se za novi milenijum i dominacije Kine. Ovakve vesti su samo propaganda provaljenog švapskog auto lobija.

Srbi u svojoj kolevci sa najstarijom populacijom na svetu seire nad neminovnim krajem EU, ne shvatajući da je za nas kraj došao 90-tih. Možda ne vide ogledalo od čađi iz dizla bez dpf? Možda čadi smederevac...

Vladimir

pre 4 godine

(Gastos u Nemackoj)
Sve u redu oko reciklaze i smeca, tu ste Vi u zapadnoj evropi ispred. Ono sto mene interesuje ako se oni trude oko zivotne sredine kako onda da poslednjih decenija 70% manje insekata bitise u toj "savrsenoj" nemackoj? U zapadnoj evropi gotovo da i nema pcela!! Mi ih jos uvek imamo, mozes kupiti kvalitetan med u svakom nasem selu.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Sada vam je jasno da je buducnost stanovanja u kucama, a ne u BW, "Kapijama", Hill-ovima...?
Kada imas svoju kucu, imas i svoje dvoriste-parking, mozes da instaliras i punjac za elektricni auto. Nezavistan, bez nerviranja. I nemas zajednicke troskove, galamu, frku...

Danijel

pre 4 godine

Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. Gorivo buducnosti je vodonik ili oxyhidrogen. Vec sada postoje reaktori koji sa najobicnijim akumulatorom mogu da proizvedu dovoljno oxyhidrogena da se greje jedno domacinstvo od 100 kvm. Sa ulaznom snagom od 500W reaktor moze da proizvede cak 14.4 KW grejne energije. To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.

Bane

pre 4 godine

Sve zele jake dizel motore, a ne elektro smece....
(Zurkolomac, 10. avgust 2019 15:47)

Elektro motor je neuporedivo jaci od bilo kog SUS motora...ali avaj, kome pricati.

Tara

pre 4 godine

Naravno, ljudi nece da kupuju tu preskupu glupost i da dok voze razmisljaju iskljucivo o tome koliko im je jos ostalo do nestanka pogonske elektricne energije to jest do zaustavljanja automobila !

SF33

pre 4 godine

Automobil, barem za mene, znaci slobodu, sam osjecaj da mozes da sjednes i odvezes se dje hoces je poseban. E sad zamislite da konstantno gledate u ekran i kalkulisete jos koliko mozete kilometara da predjete...da za cistu energiju ali ne iskljucivo na racun gradjana

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Nemci ne veruju u te gluposti,to je pravi razlog.Ekologija i zelena energija,a 80% struje se dobija od gasa i uglja.
(Mix, 10. avgust 2019 15:14)

ah te činjenice uništavaju srblje.
In 2016 renewable energy based electricity generation reached 29.5%
sad su verovatno na 35%, to im je target.

inače, nemac će kupovati ono što sveto trojstvo kaže da se kupuje, čisto da znaš. A sveto trojstvo kaže: kupite dizlo, i kad ode particle filter, šaljete u srbistan.

bigserb

pre 4 godine

Ne sekiram se ja za Nemce, resice oni svaki problem veoma lako, ja se sekiram sta ce biti sa nama?
Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! Tako nesto nisam nikada u zivotu video, ali eto, covek bez ikakvih problema vozi takav automobil u sred zemlje Srbije i nikom nista! Policiju takav automobil u saobracaju ne tangira, najvaznije je da kaznjavaju ljude sa 10.000 din zbog neupaljenih svetala ili nevezanog pojasa, kakve veze imaju oni sa ekologijom i zastitom zivotne sredine?

Milojko

pre 4 godine

@Pulasar
Obicna uticnica je 3kW u najboljem slucaju. Znaci potrebno je vise od 3 dana neprekidnog punjenja da se Tesla Model 3 napuni.
Sto u praksi znaci da svako ko prelazi vise od 100km dnevno mora da puni auto na superpunjacima.

Dejan

pre 4 godine

Osnovni problem te tehnologije je što je skupa. Šta vredi i ako se uštedi na gorivu kad auto na struju košta ko tri na benzin!? Pretpostavljam i da se stvari izjednače posle određene kilometraže ali onda je verovatno potrebno kupiti nove baterije ili novi auto!? Ne razumem poentu osim što se smanjuje zagađenost u samim gradovima, ali obični građani prvo postavljaju lični interes pa onda opšti.

Pulsar

pre 4 godine

"Obične utičnice u domaćinstvima nisu dovoljne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg razdoblja punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do zapaljenja kablova."

Obične utičnice su dovoljne ukoliko je taj auto parkiran preko noći ili dok je neko na poslu i tamo provede 8 sati.

Ljudi pune svoja vozila na ovaj način već godinama, tako da nema potrebe širiti ovakve neistine.

Mada šta se ja čudim, varali sa svojom autoindustrijom i pravili kartele kako bi bili dominantni, a EV iskulirali koliko su mogli.

Vlada

pre 4 godine

Providno. Naftni lobi misli da su ljudi veverice. Proces elektrifikacije niko ne može da zaustavi. Ko ne shvati na vreme, može posle samo da svaljuje krivicu na druge, ali to ga neće izvaditi iz g..... Planeta je prezasićena otrovima i oni koji to znaju, prihvatiće nove trendove, a oni koji obožavaju dizlo, ostaje im samo da gledaju i da se čude. Još godinu, dve i disaćemo čistiji vazduh siguran sam u to.

Mr Majestyk

pre 4 godine

Sve zele jake dizel motore, a ne elektro smece....
(Zurkolomac, 10. avgust 2019 15:47)

Zapravo svi žele jake benzince, dizele voze zbog uštede. Ali, ok, ideš u dobrom smeru.

Gastos u Nemackoj

pre 4 godine

Pricati o Nemcima da ne vode racuna i da ich ne interesuje njihova zivotna sredina je potpuno netacno . MI ovde, i Nemci i gastosi , ne bacamo plasticne flase vec ich vracamo u prodavnice gde dobijemo , kako to da nazovem , bonove za vracene flase u iznosu koliko smo platili (25 centi jedna plasticna flasa), drugo , ne bacamo plasticnu ambalazu od npr, mesa, suhomesnatih proizvoda itd, u kante za smece vec ich takodje odvajami tzv. zute kese Koje se posebno odvoze itako dalje. Svaka prica da im nije stalo do svoje zivotne sredine je potpuno pogresno , naprotiv mislim da se iskreno Trude u tome...Pozdrav iz Stuttgarta , gde je u gradu zabranjeno da se vozi dizel (moze samo od Euro 5 na navise)

Nacko

pre 4 godine

Cela ta prica je smesna kada su strucnjaci Bosch- a izjavili da ce u bliskoj buducnosti proizvesti klasican SUS motor ( na dizel i benzin) sa nultom emisijom stetnih gasova. Ali, problem je u tome sto su svetski mocnici unapred pokupovali ili zauzeli sva nalazista ruda za proizvodnje baterija za elektroautomobile, pa sada na silu propagiraju razvoj i kupovinu istih. Ali, narod nije bas toliko glup....

Pulsar

pre 4 godine

"Juce vozim automobil od Kraljeva ka Kragujevcu, a ispred mene se odjednom stvori dimna zavesa, posle par stotina m iza krivine sustigoh golfa dvojku koji dimi vise nego TE "Nikola Tesla" A i B! "

Ono što treba napomenuti je to da se TE u Srbiji modernizuju što se tiče filtriranja raznih čestica zbog EU standarda.

Dok sa druge strane svakodnevno razni majstori po Srbiji skidaju katalizatore i filtere jer nema potrebe da auto to ima. Samo guši motor i troši više. ;)

A zapravo sa time postaju ekološke bombe koje direktno ispuštaju kancerogene materije.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Пре пар месеци сам био у Тесла салону у Њу Јорку. Тесла 3 кошта 46.000 долара а на крају године држава враћа 10.000 као стимуланс за куповину електромобила, тако да Тесла 3 изађе 36.000 долара тј у рангу цене неког аута у Ц класи. Значи те приче да је 3 пута скупљи од обичних кола су глупост! Затим, Тесла има 77 делова мање од класичног аутомобила. Нема мењања уља у мотору, уља у мењачу, нема ауспух, катализатор итд. Тако да и те приче како електромобили загађују околину више од класичних су опет глупост. Тесла са једним пуњењем пређе 500км. А да, на Балкану сви имају до посла по 200км па им је ово мало. Све у свему, мој следећи ауто је сигурно електромобил, а ви који то пљујете, узмите бар једном па се провозајте у неком електромобилу па онда нешто причајте. Поздрав за возаче немачких дизел тенкова на којима је лажно представљено загађење ваздуха - нарочито Ауди!

Zurkolomac

pre 4 godine

Zapravo svi žele jake benzince, dizele voze zbog uštede. Ali, ok, ideš u dobrom smeru.
(Mr Majestyk, 10. avgust 2019 20:42)

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, prilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom).
Pri tome mislim na nove dizel motore, a ne na olupine stare vise od 15g koje se voze po Srbiji...

Milan

pre 4 godine

@Munjoslas
Lepo je što ste dali odušak sebi ali bi bilo još bolje da vaš komentar ima neke veze i sa EV. Činjenice su da u Srbiji nikakve strukture za EV nema.

Zoran Pavlovic

pre 4 godine

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, rilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom).
(Zurkolomac, 11. avgust 2019 12:37)

Извини али коментар ти је тотално необјективан, нарочито кад кажеш да је цена дизела мања од цене бензина. Једино што је истина од твог коментара је да дизел има већи обртни моменат. А то да је бољи за вожњу по снегу и леду, ето, свашта човек може да чује на овом сајту. Возио сам пар пута дизел аутомобиле фирмине, а приватно возим Гранд Чироки, 10 литара бензина на отвореном путу, 17-20 литара у граду. Дизел ми није у размишљању нити бих га купио. Поздрав и пробај да будеш мало објективнији

Pragmatic

pre 4 godine

Pojacas gradsku i prigradsku mrezu javnog saobracaja i to sinska vozila koja i ovako trose struju (tramvaji, vozovi) i uvedes porez na voznju automobila u gradu i ekoloski imas najodrzivije resenje ALI TU NEMA ZARADE PA ONDA FURAMO PRICU O EL. AUTOMOBILIMA SA SUMNJIVIM BENEFITIMA.
Izgleda da ekologija ipak nije u fokusu.

Batica

pre 4 godine

@Zoran Pavlovic
Model 3 u Evropi košta od 50ak pa preko 70000€,s tim da taj od 50 niko nije video.Od država koje daju subvencije je Norveška ispred svih a neke su i ukinule subvencije (kao Danska) pa EV tamo više niko i ne kupuje (doduše tamo golf košta 50K).Čak i sa punjačima po ulicama čoveku je ipak potrebno da ima svoj punjač tamo gde mu auto stoji kad dođe kući pa bio to parking ili garaža,a u Evropi je ipak malo drugačije jer ogromna većina stanovništa živi u zgradama a to sa sobom donosi probleme zbog instalacija.Jednostavno ne mogu svi da imaju punjače tamo gde bi želeli i to je realnost.Što se Švajcarske tiče,jako često idem tamo i da, ima dosta EV po ulicama ali sam isto tako bio u garažama ispod stambenih zgrada koje nemaju ni jedan jedini punjač,vlasniku koji živi u takvoj zgradi je vožnja EV značajno otežana.Posedovanje automobila je neophodnost a isto tako donosi slobodu kretanja,posedovanje EV donosi konstantnu napetost ako se krene negde na put,da li je sve to vredno cimanja je ipak lična stvar.Situacija u Srbiji je tek smešna,posedovanje EV je čist entuzijazam ako imaš viška para,a velika većina ovih na ovim komentarima samo znaju da troluju a o temi znaju samo sa neta.

CATAPA

pre 4 godine

Ima onaj vic o dva prodavca cipela u Africi. Jedan šalje telegram "Vraćam se. Ovde niko ne nosi cipele", a drugi "Šaljite milion pari, ovde niko ne nosi cipele".

jaretina; profil SR vozača 2/4, nizak IQ, ubeđuje kako je 7g star "160k km" bolji od novog, preferira dizlo bez filtera (guši motor), potencira "kosilice za travu", EV može, ali kad bat traje 20g i 1m km

pre 4 godine

Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. ... To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.
(Danijel, 10. avgust 2019 22:35)

e ako su naši potvrdili, tu više nema diskusije.
možda bih nešto i pokušao da protivrečim, ali kako pored takvih stručnjaka.

viši stadijum

pre 4 godine

Budućnost je automobili na Vodoniku
(erik, 10. avgust 2019 17:54)

nek si im rekao.
srbin.
vizionar.
drugi dolazak isusa.
srbin će objasniti svetskoj autoindustriji koliko greši, i šta treba da ispravi...

kako da ne

pre 4 godine

@kobaja grande
Ako pogledamo Švajcarsku pa baš ti i ne treba kuća da bi punio electro automobil. Podzemni parkinzi u mom gradu imaju punjače za electro automobile, svi. Takodje i svaki malo veći tržni centar takodje ima punjače. Vidjao sam čak i u nekim selima punjače na nekom običnom parkingu. Činjenica je da nemci dosta kasne u mnogo stvari, ali gde to Srbinu da kažeš, uvredi se više nego nemac :) Neki Gastoz iz Nemačke reče kako nemci i ostali brinu za ekologiju recikliranjem? Pa to sada radi svaka zemlja na zapadu pa i ne samo na zapadu već svaka uredjenija zemlja. To posebno bacanje smeća, flaša, stakla, hrane itd. Eto u Švajcarskoj vam ne daje niko 25 centi za povraćaj flaše, ali svi bacaju posebno. Kazne su 300 franaka za bacanje npr flaše u kontejner za smeće ili da bacite hranu u kontejner za karton. Koliko su ti Švajcarci otišli ispred Nemaca za to da vam kažem da grad u kojem živim 50% grejanja za grad koriste upravo hranu koja se baca odvojeno. To je dobra ušteda pa tako prave novi stadion za fudbal, novu halu za hokej, nove ulice itd. Čudim se što Srbi emigriraju u Nemačku, a Nemac u Švajcarsku. Bio sam mnogo puta u raznim gradovima po Nemačkoj. Nije da je retkost electro auto, ali više sam ih čak vidjao po Francuskoj nego u DE. Za CH da ne pričam, Tesle su dobar dan, svugde, Renault Zoe takodje. Iako nema nikakvih subvencija za njih, jedino ne plaćaš registraciju što je i logično, ne zagadjuješ, a u Ch najviše plaćaju automobili koji najviše zagadjuju.

Bojan

pre 4 godine

"Elektricni automobili su najveci promasaj od industrijske revolucije. Gorivo buducnosti je vodonik ili oxyhidrogen. Vec sada postoje reaktori koji sa najobicnijim akumulatorom mogu da proizvedu dovoljno oxyhidrogena da se greje jedno domacinstvo od 100 kvm. Sa ulaznom snagom od 500W reaktor moze da proizvede cak 14.4 KW grejne energije. To su potvrdili i nasi inzenjeri iz Vince i sa Masinskog fakulteta u Beogradu, koji su radili merenja.
(Danijel, 10. avgust 2019 22:35"
Ma nema sumnje da smo mi i dalje najpametniji, ovi ostali nemaju pojma. Samo mi nije jasno sto neko to ne patentira, krene proizvodnju, zaradi brdo para jos i spase planetu?

za neko

pre 4 godine

@neko - mozes da punis EV i na monofaznu uticnicu bez problema. Punjenje je sporo (posto monofazna SCHUKO uticnica, da je nazovemo "obicna" uticnica) daje maksimalno oko 2 kW struje, pa ako ti auto ima bateriju od 60 kW treba ti 30 sati da napunis potpuno praznu bateriju na obicnoj uticnici.
Ali, uzmi situaciju da si se svojim EV odvezao na posao (20-ak km), posle posla si otisao do marketa, pa kod prijatelje, pa nazad kuci. Ukupno si potrosio MOZDA 10-ak kH struje...to ce ti obicna uticnica nadoknaditi za 5 sati punjenja, tj uvece utaknes auto u obicnu uticnicu, ujutru je opet "pun rezervoar". I tako svaki dan.
Kao sto telefon punimo svako vece, tako se i EV puni svako vece. Naravno, ko ima GDE da puni EV. Kolega je kupio novu Konu EV, uvoz iz HR (posto kod nas jos nema u ponudi), zivi na 5.spratu i svako vece spusti kabel do parking mesta (kad je kupovao stan zahtevao je parking direkt ispod stana) i utakne auto svako vece. Izgleda bezveze, ali radi posao. Jos mu se nije desilo da mu neko iskljuci kabl iz auta ili da presece/ukrade kabl...ali to je verovatno zato sto je sve to u Novom Sadu :)

Hipohonder

pre 4 godine

Dizel=puno veca autonomija (preko 1000km), veca iskoristivost snage motora, puno veci obrtni moment, puno laksa voznja na uzbrdicama, snegu i ledu, prilicno manja cena goriva i vece uzivanje u voznji (pogotovo sa automatikom). 
Pri tome mislim na nove dizel motore, a ne na olupine stare vise od 15g koje se voze po Srbiji...
(Zurkolomac, 11. avgust 2019 12:37)
Vozio Sam dizele 20 godina.Presao ove godine na turbo benzin.Turbo benzin IMA isti ili priblizni obrtni moment kao I dizel.Potpuno netacno da je vece uzivanje u voznji sa dizelom.Mnogo vece uzivanje sa benzincem,posebno automatikom.Em je tisi em je ugladjeniji.Pri tome poslednji dizel koji sam vozio je bio euro 6 iz 2016god,vozen do ove godine,znaci nije krs od15 god.Jedino je tacno da benzin vise trosi.Posebno ovi jaci od preko 150ks.Ali ni dizel 2.0 od 170ks ne trosi malo,posebno SUV zbog otpora vazduha I tezine.

Mali Perica

pre 4 godine

Ja sam hteo da kupim neki normalan elektricni auto, tipa Nissan Leaf ali:

Preskup-kad vidis za taj novac sta mozes kupiti novo.
Subvencije drzave premale-Nemacka kao da nema zelju da to stvarno uradi sto je i normalno zbog njihove auto industrije.
Punjenje-zivim u zgradi i kako da ga punim, da bacim kabl sa balkona.
Hibridi-hteo sam onda da kupim Toyotu hibrida koja ima ok cenu ali drzava subvencionise samo plug in hibride.

Sve u svemu Nemacka kao nasi politicari-puno prica a malo radi a Nemci su jako inertni na primene tako da neće to tako brzo da se desi...

Prljavko

pre 4 godine

Sve je to biznis, nista manje, nista vise. Oni bi da pociste svoje dvoriste a djubre da istresu kod komsije i na taj nacin su kao spasili planetu. Bljuc.

Majner

pre 4 godine

Citam ovde masu gluposti u vezi sa strujom pa da pojasnim. Monofazna struja moze da vam "da" toliko koliko vam je glavni osigurac na toj fazi. U Srbiji je to u zavisnosti od odobrene snage iz EPSa: 16A=3500W ,25A=5500W ili 32A=7000W po gl. osiguracu. Suko je dizajniran na 3500W ali moze lako da se kupi specijalni utikac-uticnica namenjen za vece opterecenje. Onda ostaje jos instalacija, klasicna 1.5mm2 zica je do 3500W, 2.5 mm2 tkz bojler je do 5000W, 4mm2 7000W. Onda jos uzmite u obzir da na toj fazi ne mozete da imate druge potrosace ako planirate da koristite pun opseg. Da ako trosite vise od 35000KWh godisnje, ili 2900KWh mesecno EPS ce vas tretirati kao privredne potrosace i placacete otprilike duplu cenu struje.

e

pre 4 godine

Da ako trosite vise od 35000KWh godisnje, ili 2900KWh mesecno EPS ce vas tretirati kao privredne potrosace i placacete otprilike duplu cenu struje.
(Majner, 12. avgust 2019 09:49)

S obzirom da EV troše oko 13-20 kWh / 100 km, da bi ušao u tu kategoriju privrednog potrošača, trebalo bi da prelaziš preko 200.000 km godišnje, odnosno preko 550 km svakog dana...

Neko tamo

pre 4 godine

@Vladimir
Možda ako računaš i komarce, jer njih stvarno ima manje :)
Šalu na stranu, verovatno je stavr u upotrebi nekih pesticida.
Opet, oni su shvatili da je to problem pa dosta rade na edukaciji o važnosti insekata i rade na tome da stanje poprave. Zato možda ima manje domaćih pčela, ali sam video više bumbara za godinu dana nego za prethodnih 10 godina u Srbiji.
A možda je stvar i u tome što imaju puno ptica (koje ljudi hrane tokom zime zrnevljem koje se prodaje u svakoj prodavnici)...