Utorak, 19.03.2019.

09:01

Ukida se trajna registracija za mopede, skutere – ali i za traktore

Izvor: B92

Ukida se trajna registracija za mopede, skutere – ali i za traktore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

Sarić Mihailo

pre 3 godine

Ovo je jedan vid pljačke od strane države. Da tehnički pregledom krste MOTINSI 1.85N u MOPEDE Da bi vozači Izgubili pravo da voze motor sa B kategorijom, Koji su do sad vozili SP 50 god. Za mopede ptrebna je dozvola A-1. I posebna nova svetlosna istalacija koja nije fabrički predviđena, i za takve stvari po svetskim standardima, potreban atest od nadležne ustanove. To su novi troškovi na teret građana (vozača).

Taz

pre 5 godina

Prosle sedmice sam isao da pitam mogu li sezonski da registrujem skuter. Dobio sam odgovor da mora samo trajno. Eto toliko o tome da vec dugo ne moze da se trajno registuje.

Brane

pre 5 godina

Poštovanje svima! Ne postavljam komentar već direktno pitanje. Prvo donet je zakon o preregistracijamopeda, vučnih radnih mašina, kao i prikolica i traktora... kao i njegovih podzakonskih akata gde se mopedima ukida trajna registracija... za registraciju mopeda potrebana je potvrda o maks. konstruktivnoj brzini za mopede do 49 cm3 da ne prelaze 45km/h. Ajde da se i složim sa preregistracijom mopeda ali moje pitanje koje sledi traži direktan odgovor kako od vlasnika sajta POLOVNI AUTOMIBILI tako i od zakonodavca a to je da se dostavi svim sredstvima informisanja spisak svih ovlašćenih angencija za izdavanje potvrda o brzini kretanja mopeda marke TOMOS, JAWA KINESKIH MOPEDA ODNOSNO SKUTERA i kako je moguće sprovoditi zakon i njegove podzakonske akte, ako agencije za teh. pregled nisu opremljene za takav vid teh. pregleda a bez teh pregleda ne može ni preregistracija. Vlasnici nisu dužni da nabavljaju tu potvrdu već zakonodavac. Pozdrav

ЗОРАН

pre 5 godina

Чим је министар финансија Синиша Мали, можемо очекивати још много начина за опорезивање, човек је страшно креативан кад је у питању пљачка.

Nikola Vidojevic

pre 5 godina

Danas covek isao da registruje tomos apn 6.Trazili mu kilomeyar sat homologovan!Zmigavce homologovane!I da za sve to nadje atest!Nisu obavestili vlasnike mopeda na vreme...

Saki

pre 5 godina

uzmite ovom narodu i sirotinji i dusu,100 godina je moglo sve a sad novi zakon.Gde ovo vodi vise sam big zna,samo po dzepu od sirotinje.

Znaci Hakala i samo Hakala do pobede ...

pre 5 godina

Glasajmo za Hakalu.
Kad on dodje na vlast on će prvo ukinuti registraciju za sve i svašta i svako će moći da vozi šta hoće ,kad hoće ,gde hoće...

misko

pre 5 godina

Lepo smo procitali sve vase komentare,kuknjave,bes. I sta sada braco i sestre? Sta kanite da preduzmete? Odgovor je prirodan. Nista.
Tako sve ovde prolazi, kao brzi voz.

Nišlija

pre 5 godina

7000rsd za registraciju apn4?!? Pa da li su normalni?!?
(jabuka, 19. mart 2019 13:28)

Bolje se pitaj da li je normalna svetina koja to trpi.

woah

pre 5 godina

Stavite nam na leđa registraciju, pa svake godine na sistematski od 200 evra. Garantujem da niko neće preterano da se buni. Možda malo u komentarima.

Mak

pre 5 godina

Imam nov skuter 50 kubika kupljen 2018 u Makedoniji .Za skutere do 50 kubika se placa jednokratna registracija mislim da je bilo sve sa tablicama oko 35 evra .Jednom godishnje se placa osiguranje od koji jednu kopiju nosish u MUP a original za tebe i to pokazesh kad te zaustavi policija .Osiguranje godishno je 9 evra a moze i 6 mesecno i to je 5 evra ako vozish skuter samo u sezoni.Motori i skuteri nad 50 kubika se registruju jednom godisnje za skuter od 150 kubika oko 40 evra . Tako je kod nas.

jo

pre 5 godina

Ljudi nemojte da registrujete a policiji kazne ne placajte i gotovo- krajnje je vreme da se stane na put ovoj ociglednoj pljacki vec ionako siromasnog naroda!!!!!

ls

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu??? 
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.
(Mačak, 19. mart 2019 11:21)

Evo ja imam skuter i placam registraciju svake godine, kao i tehnicki pregled. Znas kako izgleda tehnicki? Pogleda brojeve, uslika ga i to je to. Bolje ti klincu objasni u kojoj drzavi zivi, objasni mu da nisu svi zakoni doneseni da bi se zastitio narod, nego da bi se punila drzavna kasa.

ls

pre 5 godina

Vala i treba....pun je grad poludelih klinaca na skuterima koji ne znaju da voze ....ko hoce da vozi...morace i da plati...i gotovo.
(Cale, 19. mart 2019 11:18)

Vala cale i tebi treba smanjiti platu, sto da ne?

Bari1991

pre 5 godina

Vala i treba....pun je grad poludelih klinaca na skuterima koji ne znaju da voze ....ko hoce da vozi...morace i da plati...i gotovo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cale, 19. mart 2019 11:18)

Pa ti "poludeli" klinci i jesu puni para,i oni ce nastaviti da voze,sto znaci da bezbednost saobracaja svakako nece biti podignuta na visi nivo.Stvar je u tome da je vecina mopeda pravljena sa zapremonom motora 49 ili 49,9 cm kubnih i stvar je SAMO u punjenju budzeta i nicemu vise.A vecini vlasnika takvih mopeda nece se isplatiti da ih registruju,da ne spominjem vozacke kategorije!

misko

pre 5 godina

Posle oruzija za koje treba izvaditi nove obrasce, lekarsko, takse i sl, sledi registracija traktora, mopeda, motokultivatora, sta je sledece? Posle povacanja PDV-a, taksi, akciza, uvodjenja akciza na el. brojilo, kafu... slede novi nameti. Da podignu ekonomiju zemlje nisu sposobni ali u otimacini NIKO IM NIJE RAVAN.

stefanovic

pre 5 godina

Svi ste nezadovolni i krivicu prebacujete na Vucica, nije on covek kriv oce samo da bezbednost u saobracaju bude jos veca. Zakon se mora postovati, a sve krseve od traktora i automobila na otpad.

Programerka

pre 5 godina

Ok za motorcikle preko, npr 100KS, ali ovo ostalo čista otimačina. Pride, da neće da klepe seljake po kubikaži traktora, jer bi to eć bilo strašno.

Sledeći na redu su bicikli...

Sasa

pre 5 godina

Ovde se ne ukida, jer da se ukida onda bi značilo da se ne mogu više trajno registrovati vozila. Ovde se poništavaju sve trajno izdate dozvole vozilima. Znači ono što je bilo trajno više nije. Poništavaju se stečena prava. Još gora situacija je sa APN-om koji si mogao da voziš sa 14 godina a sad sa 18 i još da položiš za A. Da nije žalosno bilo bi smešno. Biće još gore ako prođe tek tako.

nevera

pre 5 godina

Sta reci sem svaka cast onome ko je ovo smislio.Vidi se da je iskusan.Posto su vec izmislili maltene svaki nacin da izmuzu pare od vozaca automobila sada su presli na motocikliste i to one sa najplicim dzepom pa ispade da za moped koji kosta 100-150 evra (naravno polovan) moras svake godine izdvajati vise nego sto on vredi.Taj deo pljacke sto se tice papira ide drzavi a onaj drugi sto se tice samog motora ide korumpiranim policajcima i vlasnicima tehnickih kuca koji ce obilato koristiti ova dva clana zakona,fabricka specifikacija i 3km/h razlike,da bi napunili svoje dzepove.
Svaka cast.

Steve G

pre 5 godina

Ja registrovah auto pre dve nedelje i morah da platim 5000 dinara nove tablice, zato sto sam, zamisli, imao slovo w, koje nisam ni trazio da mi stave, sami su mi dali. Dakle, oteli su mi 5000 dinara. Kada smo presli preko toga, sve cemo progutati i platiti, jer takvi smo... I, da... Sad moras da imas poseban papir koji potvrdjuje tehnicku ispravnost vozila iako si uredno prosao tehnicki (koji opet kosta od 3 i po do 5 hiljada, kako gde) koji ti GARANTUJE da ti je vozilo tehnicki ispravno!? Sta je jos jedan papir manje vise za platiti...

ID

pre 5 godina

Ne treba pljačkati narod, ali treba da postoji kontrola mopeda.
Dobar deo njih je za opad, svetla i kočnice nula. Ili kad vidim skuter star nekoliko godina, a tablica sa petokrakom?!? Koliko ih je divljaka, samo nebo zna. Za traktore da ne pričam, tu je potpuno ludilo. Jedna je stvar da neko nema para, a druga da neko pogine zbog ludaka koji bez svetala vozi noću traktor i prikolicu.

ciga

pre 5 godina

@dragan
Budi siguran da bi ta registracija na 3,6 ili 9 meseci koštala za 5 dinara manje nego celogodišnja. Ne misliš valjda da bi se odrekli tih para nama u korist?

Nušić

pre 5 godina

A da li važi ovo za Rome koji voze od moltikultivatora do isečene Dijane , slobodno bez ikakve registracije i dozvole, centrom grada?

Strokavi mozak

pre 5 godina

Imam skuter kupljen nov pre 3 god,50 kubika.E sad prica je sledeca.Na tehnicki kad odem nece ni da ga pregledaju kazu to je novo jos ima oko 1000 predjenih km,ali uredno mora da im se plati sto mi skuter stoji na tehnickom 10 min dok oni ne ispisu papire.Registraciju placam za celu godinu i ako ga vozim samo 6 meseci otprilike.Znaci sistem je smisljen samo da se uzimaju pare.Ako se vec stalno spominje ta Nemacka kako se i tamo placa sto se ne kaze i koja je plata tamo i da motor moze da se registruje na mesec dana.Pa ko koliko hoce da vozi toliko registruje.

Tek onako usput...

pre 5 godina

Ma najbolje i za bicikle da uvedete registacije... sram vas bilo jer ste najgore lopuze u istoriji i Turci su bili mnooogo bolji od vas.

Ilija

pre 5 godina

Bojim se da će jednog dana da mi montiraju terminal za kartice na auto, pa da platim taksu svaki put kad sednem u vozilo! Ovo se rešava samo izborima, treba oterati gamad štetočinsku.

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

Koji je ovo kretenizam, da traktor ide na tehnicki svake godine to se slazem ali da placa registraciju to je glupost. Bolje da policija kaznjava nesavesne traktoriste sto izbacuju blato na put. Sto se tice biciklista, najgori smo. Trazimo staze a ne trosimo gorivo i akcizu. Sad lepo registracija za bicikl, koliko brzina toliko evrica godisnje.... :)

Mudhoney

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu???
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.
(Mačak, 19. mart 2019 11:21
Da li je moguće da neko ne kapijra da se ne leči posledica nego uzrok. Zašto se voze takva vozila? Jesi se nekad zapitao, najlakše ih je sve očistiti sa ulice, misliš da se tako rešava problem?

Džoni

pre 5 godina

Ljudi, da li je ikada na ovim portalima osvanula neka vest da je nešto ukinuto, da se nešto plaća manje, neka pogodnost i sl.? Po pravilu ako se tako nešto i objavi ne treba ni otvarati vest jer se ne odnosi na Srbiju, dok ovaka neka vest po pravilu dolazi upravo iz Srbije. Aman ljudi dokle više? Registracije, porezi, oružje, traktori, mopedi... Ja razumem da neki red treba da se napravi, ali nikako to ne sme da se radi isključivo da bi se pljačkao narod i punio budžet i to od najsiromašnijeg sloja društva.

pablo

pre 5 godina

Imam motokultivator, ali nemam prikolicu za njega, nikad mi nije ni trebala. Deda ga nabavio 80-tih godina proslog veka, i jos radi jer se redovno odrzava. Kad mi treba spakujem ga sa sve ostalom opremom (ralo, freza i sl.)na registrovanu prikolicu za automobil i odem 3-4 puta godisnje tamo gde treba. Za jedan dan obradim tih nekoliko ari i ajde kuci isto kako sam i dosao. Sad cu jednom godisnje motokultivator na prikolicu pa na tehnicki, pa u MUP, ....Ko zna mozda mu i pronadju da moze brze od 45 km/h!!!

EU Citizen

pre 5 godina

Zašto svake godine? Pljačkaška država, mislim, skoro sve države su reketaške, ali ova je još pritom i prilično bahata, ne zmara se ni da vam ispere mozak, oblaže vas i ubedi da je to što vam otimaju i finansiraju megakorporacije i prijatan život parazita, ilegalnih imigranata i nepotrebnih birokrata, navodno, "za vaše dobro", kao neokomunističke satrapije na zapadu, već vam samo otme bez komentara i pardona :))

steva

pre 5 godina

Ovako nešto uvesti u "državi" u kojoj se nezna broj službenih automobila je čist bezobrazluk, lopovluk i maltretiranje sopstvenih građana

Alex

pre 5 godina

Vidim u komentarima, većina se buni. Uopšte nemojte da se bunite jer kad dođu izbori polovina sedi kući a još četvrtina daje glas ovoj vlasti.Na proteste ne izlazite mnogi. Prema tome to su posledice i ne bunite se sad.

banacanin

pre 5 godina

jbg ja imam apn 4 1978 godiste cetiri godine mladji od mene idem sa njim na pecanje i posao motor mi nevredi ni sto evra dok bi sve to poplacao treba mi minimum 500e imam b kategoriju nemam a .nista kupicu bicikl na akumulatore za posao i po selu a apn za pecanje i atar.derete sirotinju a od mene necete dobiti ni dinar za tu vasu finansijsku gimnastiku

Mačak

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu???
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.

NIkola

pre 5 godina

Odlicna vest koja ce bogatasima koji inace voze tomose do 50 kubika i IMT traktore omoguciti da daju jos para SNSu jer one crne limuzine u kojima se oni voze nisu jeftine.

Dokon od jutros

pre 5 godina

Ugraditi limitator.
Ja ću da ograničim sajlu za gas, tako da neće moći više od 40km/h da razvija. Pa ću da tražim re-atest!
Možda posle i vratim, mada i nemam potrebe, lagano vozim do posla 30-40km/h...

toni

pre 5 godina

Jos da im merite izduvne gasove... Iako krsevi imaju samo 50ccm, zagadjuju vise nego novi Mercedesi posto sagorevaju ogromne kolicine kancerogenog ulja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 19. mart 2019 09:29) # Link komentara

Pa sta ocekujes od 2T motora kojem je princip rada da sagoreva ulje sa benzinom?

Ivica

pre 5 godina

Tako je, skinite nama seljacima kožu s leđa, mi smo krivi što tolerišemo bezobrazluk. Evo vam ideja: uvedite registaciju i za ručna kolica, kosilice...

Markoni

pre 5 godina

Ovo je vise neizdrzivo.Taj skuter od 5occ mi je bio jeftino prevozno sredstvo u letnjem periodu i nema sanse da cu placati drzavi harac po novom zakonu izgleda da skuter ide na prodaju.
CIST LOPOVLUK!!!

je-bote

pre 5 godina

Stara skola, sto im odgovara sprovode, sto im ne odgovara ne sprovode.
Periodicna registracija motocikala, propisana cena tehnickog nije im u interesu i ako je donet Zakon.
To je jos Tito izjavljivao - "ne moras da se drzis zakona ko pijan plota." Eto i danas je na snazi.
Tako da Mi, Pravna drzava (otvorena poglavlja) i EU necemo nikad ici zajedno.

XXL

pre 5 godina

'Kriva je predhodna vlast jer je opljačkala sve propale i tehnički zastarele fabrike i firme, a nama ništa nije ostalo sem Vas građana Srbije' - tako će jednog dana NEKO da zakaže konferenciju za javnost, medije i novinare i objasni zašto je to dobro za građane Srbije. Naravno u nastavku izlaganja biće kako '... je sve u skladu sa zakonom koji su izglasani u parlamentu tj. 'transparentno' za dobrobit svih građana ...'. Dakle ovo nije pljačkanje naroda već zakonskom regulativom usklađena bezbednost u saobraćaju i sigurnost na putevima uz određenu nadoknadu kroz taxu državnom aparatu što će doprineti punjenju budžeta i njegovom suficitu ... što je podložno promenama opet u visini taxe ...

ysys

pre 5 godina

Već mogu da zamislim za koju godinu, čipom ti mere broj koraka u toku dana pa ako napraviš više od 10000 koraka dnevno, plaćaš penale jer se više umaraš i tako više trošiš vazduh

nebitan srbin

pre 5 godina

zar stvarno postoje toliko bolesni umovi koji ce ovo da aminuju. dal znate da najnizi sloj drustva koristi mopede i traktore. svaki mora da ima signalizaciju svaki mora da ima kocnice. samo pitam gde nalepnicu staviti na motor.krvopije uzmite sve malo vam je para od automobila sada ste se obrusili i na mopede. uveli ste da se za potvrdu mora polagati posebno. tu ste direktno udarili po dzepu roditelje. voleo bi da se zaustavi sav gradski prevoz i da nema ko da vozi autobuse. drzite komunisticke zakone i na njih ste stavili jos nove i nove sto zakone sto namete.

mikin

pre 5 godina

"Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu."
Tipican primer poltronstva i pokornosti ... Zakon je jasno napravio podelu! Jel taj "zakon" Bogom dan? Jel taj zakon neka gadna "ala" pa mi tu nista ne mozemo? Tacno znate kod kojih se modela jevljaju takve gluposti od par km, pa IZMENITE zakon i stavite do 50km! Ali ne, vama je bolje da "zakon" stvori probleme ljudima ... lakse ljude kontrolisete. Sram vas bilo.

PPU

pre 5 godina

NAJNOVIJA VEST:
od 2022. godine uvodi se registracija obuće. Planirano je da dečija obuća do broja 32 bude trajno registrovana. Registracija će se plaćati prilikom kupovine u prodavnici. Svi koji nose veće brojeve moraće svake godine da idu kod ovlašćenih šustera da dobiju potvrdu o ispravnosti sa kojom mogu da odu u lokalni MUP, uplate takse i overe registracioni list. Naravno oni koji nose broj 45 i veći plaćaće veće takse pošto imaju veća stopala i više habaju trotoare.

Po javnim površinama će moći samo da se hoda i to brzinom do 5km/h. Ko želi da trči ili hoda brže moraće da polaže odgovarajući ispit i priloži lekarsko uverenje.

Nastaviće se...

Tarantino

pre 5 godina

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

OSTAVILI RUPU U ZAKONU,PA UZ MANJU KORUPCIJU I MITO DOBIJES POTVRDU.
I JEDNO PITANJE.KADA CE SE POCETI SA REGISROVANJEM BICIKLA?

aleks

pre 5 godina

U nemačkoj su ti zakoni uvedeni pre 30 godina. Sigurno je se tad narod takodje bunio a danas je sve to naj normalnije na svetu. Sta to znaci? I za srbe ce to kad tad biti normalno pa makar za 30 godina.

oprem

pre 5 godina

Žale se kako ljudi kod nas ne kupuju nova vozila. A neće tu stvar da poguraju. Npr. da kupce novog auta oslobode registracije i teh. pregleda naredne 3 godine, kako je negde rešeno. Ne možeš samo da tražiš pare i gloviš narod a da za njega ništa ne činiš.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Svaki motorizovani učesnik u saobraćaju mora da bude na neki način obeležen i tehnički ispravan , tako je u normalnim zemljama i ja ovde ne vidim problem !

Za srbiju se pre postavlja pitanje šta će se desiti sa džipovima sa zatamnjenim staklima i bez tablica koji se redovno ponavljaju u unutrašnjosti zemlje prilikom izbora , ali i sa konjskim zapregama!

Pre dve nedelje videh ih u nišu!

комша

pre 5 godina

Али ако хоћете да возите тај мопед, а положили сте Б категорију по новом систему полагања, онда морате опет да полажете за мопед и да све то искеширате неких 30.000 динара. Лепо нас држава пљачка...

alex

pre 5 godina

Samo napredno! A u Nemackoj ni ne treba motore do 50 kubika ni da registrujes, vec samo da osiguras, oko 50 evra godisnje... I to je to. Ali ne, Srbija je ipak nivo....

B 92 cenzura.. moze i bez mene..

pre 5 godina

Kad ce u tom zakonu o "bezbednosti" biti obuhvaceni razni Babici, Mitrovici i ostali.. Dokle ce pljacka obicnog naroda da traje, a raznorazni serifi da haraju ovom trulom drzavicom..

M. Radosavljevic

pre 5 godina

I treba da registruju traktore. Kada moze radnik na minimalcu da izdvoji 150 do 200 evra za registraciju, moze i poljoprivrednik koji ima desetine hektara zemlje, stoku, vocnjak, prima subvencije....Ali poznajuci mentalitet srpskog seljaka on ce pobesneti zbog ovoga. Njima sve trazi sem dinara. A kada voze masine bez svetala i raznose blato po putevima ne smeta im nista.

Nista industrija, samo usluge

pre 5 godina

Jos jedan uspeh nase vlasti, popuna budzeta, povecanje plata i penzija kroz povecan BDP ! A i po neki celavi krimos koji radi za policiju ili vojsku dobice i stan !

Milan

pre 5 godina

Šta reći, osim: zakonom legalizovana pljačka.
Čekamo sledeći podzakonski akt, kojim će biti naređena obavezna registracija bicikala, trotineta i dečijih kolica...

bivši seljak

pre 5 godina

Čist lopovluk,punite budžet na teret gradjana,ničija do zore nije gorela,pa neće ni vaša,uništili ste državu sada ćete uništiti i ovo malo što je ostalo od sela,sramota.

Milutin019

pre 5 godina

Šta je sledeće, registracija bicikli se podrazumeva, ali da li dolazi vreme da registrujemo trotinete, rolšue i rolere, a za neku godinu posle skije, sanke i sličuge. Električni autići za decu na trgovima? Hahhahhahahahahah Strašno

KPJ SFRJ

pre 5 godina

"Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu."
Tako je. Zakon je jasno definisao polje u kome može da uzme pare. Isto kao i za merenje brzine automobila. U svim zemljama postoji tolerancija kada vam izmere brzinu. Čak i na specifikaciji uredjaja stoji da izmerena brzina moze da bude + ili + 3%. Iste te uređaje koristi i naša policija ali ne priznaje fabričku toleranciju. Tako i motorce od 50 kubika zbog 3 km/h viska trpa u klasu A1 sa ljutim mašinama od 1100 kubika koje mogu da nagaze i po 300km/h.

t-7-

pre 5 godina

Vozaci mopeda cija je maksimalna brzina 47-48km na sat (Automatici iz Motinsa,APN itd) sada mogu da organizuju kolonu i autoputem lepo odu od Beograda do Nisa, ili Grcke. ZOBS kaze da se tako podize "bezbednost" saobracaja, jer ce svi vozaci imati dozvolu i bele tablice. Pun gas, 47 na sat, pa na naplatnu rampu.
Moze li bar jedan zakon/pravilnik da isprati zdrav razum, logiku i stanje u praksi?

Marko

pre 5 godina

Jos da im merite izduvne gasove... Iako krsevi imaju samo 50ccm, zagadjuju vise nego novi Mercedesi posto sagorevaju ogromne kolicine kancerogenog ulja.

Milutin019

pre 5 godina

Šta je sledeće, registracija bicikli se podrazumeva, ali da li dolazi vreme da registrujemo trotinete, rolšue i rolere, a za neku godinu posle skije, sanke i sličuge. Električni autići za decu na trgovima? Hahhahhahahahahah Strašno

Alex

pre 5 godina

Vidim u komentarima, većina se buni. Uopšte nemojte da se bunite jer kad dođu izbori polovina sedi kući a još četvrtina daje glas ovoj vlasti.Na proteste ne izlazite mnogi. Prema tome to su posledice i ne bunite se sad.

bivši seljak

pre 5 godina

Čist lopovluk,punite budžet na teret gradjana,ničija do zore nije gorela,pa neće ni vaša,uništili ste državu sada ćete uništiti i ovo malo što je ostalo od sela,sramota.

ls

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu??? 
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.
(Mačak, 19. mart 2019 11:21)

Evo ja imam skuter i placam registraciju svake godine, kao i tehnicki pregled. Znas kako izgleda tehnicki? Pogleda brojeve, uslika ga i to je to. Bolje ti klincu objasni u kojoj drzavi zivi, objasni mu da nisu svi zakoni doneseni da bi se zastitio narod, nego da bi se punila drzavna kasa.

banacanin

pre 5 godina

jbg ja imam apn 4 1978 godiste cetiri godine mladji od mene idem sa njim na pecanje i posao motor mi nevredi ni sto evra dok bi sve to poplacao treba mi minimum 500e imam b kategoriju nemam a .nista kupicu bicikl na akumulatore za posao i po selu a apn za pecanje i atar.derete sirotinju a od mene necete dobiti ni dinar za tu vasu finansijsku gimnastiku

ls

pre 5 godina

Vala i treba....pun je grad poludelih klinaca na skuterima koji ne znaju da voze ....ko hoce da vozi...morace i da plati...i gotovo.
(Cale, 19. mart 2019 11:18)

Vala cale i tebi treba smanjiti platu, sto da ne?

PPU

pre 5 godina

NAJNOVIJA VEST:
od 2022. godine uvodi se registracija obuće. Planirano je da dečija obuća do broja 32 bude trajno registrovana. Registracija će se plaćati prilikom kupovine u prodavnici. Svi koji nose veće brojeve moraće svake godine da idu kod ovlašćenih šustera da dobiju potvrdu o ispravnosti sa kojom mogu da odu u lokalni MUP, uplate takse i overe registracioni list. Naravno oni koji nose broj 45 i veći plaćaće veće takse pošto imaju veća stopala i više habaju trotoare.

Po javnim površinama će moći samo da se hoda i to brzinom do 5km/h. Ko želi da trči ili hoda brže moraće da polaže odgovarajući ispit i priloži lekarsko uverenje.

Nastaviće se...

Nišlija

pre 5 godina

7000rsd za registraciju apn4?!? Pa da li su normalni?!?
(jabuka, 19. mart 2019 13:28)

Bolje se pitaj da li je normalna svetina koja to trpi.

Ivica

pre 5 godina

Tako je, skinite nama seljacima kožu s leđa, mi smo krivi što tolerišemo bezobrazluk. Evo vam ideja: uvedite registaciju i za ručna kolica, kosilice...

woah

pre 5 godina

Stavite nam na leđa registraciju, pa svake godine na sistematski od 200 evra. Garantujem da niko neće preterano da se buni. Možda malo u komentarima.

misko

pre 5 godina

Posle oruzija za koje treba izvaditi nove obrasce, lekarsko, takse i sl, sledi registracija traktora, mopeda, motokultivatora, sta je sledece? Posle povacanja PDV-a, taksi, akciza, uvodjenja akciza na el. brojilo, kafu... slede novi nameti. Da podignu ekonomiju zemlje nisu sposobni ali u otimacini NIKO IM NIJE RAVAN.

NIkola

pre 5 godina

Odlicna vest koja ce bogatasima koji inace voze tomose do 50 kubika i IMT traktore omoguciti da daju jos para SNSu jer one crne limuzine u kojima se oni voze nisu jeftine.

Programerka

pre 5 godina

Ok za motorcikle preko, npr 100KS, ali ovo ostalo čista otimačina. Pride, da neće da klepe seljake po kubikaži traktora, jer bi to eć bilo strašno.

Sledeći na redu su bicikli...

Tarantino

pre 5 godina

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

OSTAVILI RUPU U ZAKONU,PA UZ MANJU KORUPCIJU I MITO DOBIJES POTVRDU.
I JEDNO PITANJE.KADA CE SE POCETI SA REGISROVANJEM BICIKLA?

Sasa

pre 5 godina

Ovde se ne ukida, jer da se ukida onda bi značilo da se ne mogu više trajno registrovati vozila. Ovde se poništavaju sve trajno izdate dozvole vozilima. Znači ono što je bilo trajno više nije. Poništavaju se stečena prava. Još gora situacija je sa APN-om koji si mogao da voziš sa 14 godina a sad sa 18 i još da položiš za A. Da nije žalosno bilo bi smešno. Biće još gore ako prođe tek tako.

Tek onako usput...

pre 5 godina

Ma najbolje i za bicikle da uvedete registacije... sram vas bilo jer ste najgore lopuze u istoriji i Turci su bili mnooogo bolji od vas.

nebitan srbin

pre 5 godina

zar stvarno postoje toliko bolesni umovi koji ce ovo da aminuju. dal znate da najnizi sloj drustva koristi mopede i traktore. svaki mora da ima signalizaciju svaki mora da ima kocnice. samo pitam gde nalepnicu staviti na motor.krvopije uzmite sve malo vam je para od automobila sada ste se obrusili i na mopede. uveli ste da se za potvrdu mora polagati posebno. tu ste direktno udarili po dzepu roditelje. voleo bi da se zaustavi sav gradski prevoz i da nema ko da vozi autobuse. drzite komunisticke zakone i na njih ste stavili jos nove i nove sto zakone sto namete.

nevera

pre 5 godina

Sta reci sem svaka cast onome ko je ovo smislio.Vidi se da je iskusan.Posto su vec izmislili maltene svaki nacin da izmuzu pare od vozaca automobila sada su presli na motocikliste i to one sa najplicim dzepom pa ispade da za moped koji kosta 100-150 evra (naravno polovan) moras svake godine izdvajati vise nego sto on vredi.Taj deo pljacke sto se tice papira ide drzavi a onaj drugi sto se tice samog motora ide korumpiranim policajcima i vlasnicima tehnickih kuca koji ce obilato koristiti ova dva clana zakona,fabricka specifikacija i 3km/h razlike,da bi napunili svoje dzepove.
Svaka cast.

steva

pre 5 godina

Ovako nešto uvesti u "državi" u kojoj se nezna broj službenih automobila je čist bezobrazluk, lopovluk i maltretiranje sopstvenih građana

jo

pre 5 godina

Ljudi nemojte da registrujete a policiji kazne ne placajte i gotovo- krajnje je vreme da se stane na put ovoj ociglednoj pljacki vec ionako siromasnog naroda!!!!!

pablo

pre 5 godina

Imam motokultivator, ali nemam prikolicu za njega, nikad mi nije ni trebala. Deda ga nabavio 80-tih godina proslog veka, i jos radi jer se redovno odrzava. Kad mi treba spakujem ga sa sve ostalom opremom (ralo, freza i sl.)na registrovanu prikolicu za automobil i odem 3-4 puta godisnje tamo gde treba. Za jedan dan obradim tih nekoliko ari i ajde kuci isto kako sam i dosao. Sad cu jednom godisnje motokultivator na prikolicu pa na tehnicki, pa u MUP, ....Ko zna mozda mu i pronadju da moze brze od 45 km/h!!!

ysys

pre 5 godina

Već mogu da zamislim za koju godinu, čipom ti mere broj koraka u toku dana pa ako napraviš više od 10000 koraka dnevno, plaćaš penale jer se više umaraš i tako više trošiš vazduh

Nušić

pre 5 godina

A da li važi ovo za Rome koji voze od moltikultivatora do isečene Dijane , slobodno bez ikakve registracije i dozvole, centrom grada?

Marko

pre 5 godina

Jos da im merite izduvne gasove... Iako krsevi imaju samo 50ccm, zagadjuju vise nego novi Mercedesi posto sagorevaju ogromne kolicine kancerogenog ulja.

Bari1991

pre 5 godina

Vala i treba....pun je grad poludelih klinaca na skuterima koji ne znaju da voze ....ko hoce da vozi...morace i da plati...i gotovo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cale, 19. mart 2019 11:18)

Pa ti "poludeli" klinci i jesu puni para,i oni ce nastaviti da voze,sto znaci da bezbednost saobracaja svakako nece biti podignuta na visi nivo.Stvar je u tome da je vecina mopeda pravljena sa zapremonom motora 49 ili 49,9 cm kubnih i stvar je SAMO u punjenju budzeta i nicemu vise.A vecini vlasnika takvih mopeda nece se isplatiti da ih registruju,da ne spominjem vozacke kategorije!

Ilija

pre 5 godina

Bojim se da će jednog dana da mi montiraju terminal za kartice na auto, pa da platim taksu svaki put kad sednem u vozilo! Ovo se rešava samo izborima, treba oterati gamad štetočinsku.

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

Koji je ovo kretenizam, da traktor ide na tehnicki svake godine to se slazem ali da placa registraciju to je glupost. Bolje da policija kaznjava nesavesne traktoriste sto izbacuju blato na put. Sto se tice biciklista, najgori smo. Trazimo staze a ne trosimo gorivo i akcizu. Sad lepo registracija za bicikl, koliko brzina toliko evrica godisnje.... :)

Džoni

pre 5 godina

Ljudi, da li je ikada na ovim portalima osvanula neka vest da je nešto ukinuto, da se nešto plaća manje, neka pogodnost i sl.? Po pravilu ako se tako nešto i objavi ne treba ni otvarati vest jer se ne odnosi na Srbiju, dok ovaka neka vest po pravilu dolazi upravo iz Srbije. Aman ljudi dokle više? Registracije, porezi, oružje, traktori, mopedi... Ja razumem da neki red treba da se napravi, ali nikako to ne sme da se radi isključivo da bi se pljačkao narod i punio budžet i to od najsiromašnijeg sloja društva.

Mak

pre 5 godina

Imam nov skuter 50 kubika kupljen 2018 u Makedoniji .Za skutere do 50 kubika se placa jednokratna registracija mislim da je bilo sve sa tablicama oko 35 evra .Jednom godishnje se placa osiguranje od koji jednu kopiju nosish u MUP a original za tebe i to pokazesh kad te zaustavi policija .Osiguranje godishno je 9 evra a moze i 6 mesecno i to je 5 evra ako vozish skuter samo u sezoni.Motori i skuteri nad 50 kubika se registruju jednom godisnje za skuter od 150 kubika oko 40 evra . Tako je kod nas.

Steve G

pre 5 godina

Ja registrovah auto pre dve nedelje i morah da platim 5000 dinara nove tablice, zato sto sam, zamisli, imao slovo w, koje nisam ni trazio da mi stave, sami su mi dali. Dakle, oteli su mi 5000 dinara. Kada smo presli preko toga, sve cemo progutati i platiti, jer takvi smo... I, da... Sad moras da imas poseban papir koji potvrdjuje tehnicku ispravnost vozila iako si uredno prosao tehnicki (koji opet kosta od 3 i po do 5 hiljada, kako gde) koji ti GARANTUJE da ti je vozilo tehnicki ispravno!? Sta je jos jedan papir manje vise za platiti...

mikin

pre 5 godina

"Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu."
Tipican primer poltronstva i pokornosti ... Zakon je jasno napravio podelu! Jel taj "zakon" Bogom dan? Jel taj zakon neka gadna "ala" pa mi tu nista ne mozemo? Tacno znate kod kojih se modela jevljaju takve gluposti od par km, pa IZMENITE zakon i stavite do 50km! Ali ne, vama je bolje da "zakon" stvori probleme ljudima ... lakse ljude kontrolisete. Sram vas bilo.

Mudhoney

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu???
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.
(Mačak, 19. mart 2019 11:21
Da li je moguće da neko ne kapijra da se ne leči posledica nego uzrok. Zašto se voze takva vozila? Jesi se nekad zapitao, najlakše ih je sve očistiti sa ulice, misliš da se tako rešava problem?

t-7-

pre 5 godina

Vozaci mopeda cija je maksimalna brzina 47-48km na sat (Automatici iz Motinsa,APN itd) sada mogu da organizuju kolonu i autoputem lepo odu od Beograda do Nisa, ili Grcke. ZOBS kaze da se tako podize "bezbednost" saobracaja, jer ce svi vozaci imati dozvolu i bele tablice. Pun gas, 47 na sat, pa na naplatnu rampu.
Moze li bar jedan zakon/pravilnik da isprati zdrav razum, logiku i stanje u praksi?

Strokavi mozak

pre 5 godina

Imam skuter kupljen nov pre 3 god,50 kubika.E sad prica je sledeca.Na tehnicki kad odem nece ni da ga pregledaju kazu to je novo jos ima oko 1000 predjenih km,ali uredno mora da im se plati sto mi skuter stoji na tehnickom 10 min dok oni ne ispisu papire.Registraciju placam za celu godinu i ako ga vozim samo 6 meseci otprilike.Znaci sistem je smisljen samo da se uzimaju pare.Ako se vec stalno spominje ta Nemacka kako se i tamo placa sto se ne kaze i koja je plata tamo i da motor moze da se registruje na mesec dana.Pa ko koliko hoce da vozi toliko registruje.

ciga

pre 5 godina

@dragan
Budi siguran da bi ta registracija na 3,6 ili 9 meseci koštala za 5 dinara manje nego celogodišnja. Ne misliš valjda da bi se odrekli tih para nama u korist?

Markoni

pre 5 godina

Ovo je vise neizdrzivo.Taj skuter od 5occ mi je bio jeftino prevozno sredstvo u letnjem periodu i nema sanse da cu placati drzavi harac po novom zakonu izgleda da skuter ide na prodaju.
CIST LOPOVLUK!!!

alex

pre 5 godina

Samo napredno! A u Nemackoj ni ne treba motore do 50 kubika ni da registrujes, vec samo da osiguras, oko 50 evra godisnje... I to je to. Ali ne, Srbija je ipak nivo....

комша

pre 5 godina

Али ако хоћете да возите тај мопед, а положили сте Б категорију по новом систему полагања, онда морате опет да полажете за мопед и да све то искеширате неких 30.000 динара. Лепо нас држава пљачка...

Milan

pre 5 godina

Šta reći, osim: zakonom legalizovana pljačka.
Čekamo sledeći podzakonski akt, kojim će biti naređena obavezna registracija bicikala, trotineta i dečijih kolica...

Nista industrija, samo usluge

pre 5 godina

Jos jedan uspeh nase vlasti, popuna budzeta, povecanje plata i penzija kroz povecan BDP ! A i po neki celavi krimos koji radi za policiju ili vojsku dobice i stan !

KPJ SFRJ

pre 5 godina

"Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu."
Tako je. Zakon je jasno definisao polje u kome može da uzme pare. Isto kao i za merenje brzine automobila. U svim zemljama postoji tolerancija kada vam izmere brzinu. Čak i na specifikaciji uredjaja stoji da izmerena brzina moze da bude + ili + 3%. Iste te uređaje koristi i naša policija ali ne priznaje fabričku toleranciju. Tako i motorce od 50 kubika zbog 3 km/h viska trpa u klasu A1 sa ljutim mašinama od 1100 kubika koje mogu da nagaze i po 300km/h.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Svaki motorizovani učesnik u saobraćaju mora da bude na neki način obeležen i tehnički ispravan , tako je u normalnim zemljama i ja ovde ne vidim problem !

Za srbiju se pre postavlja pitanje šta će se desiti sa džipovima sa zatamnjenim staklima i bez tablica koji se redovno ponavljaju u unutrašnjosti zemlje prilikom izbora , ali i sa konjskim zapregama!

Pre dve nedelje videh ih u nišu!

je-bote

pre 5 godina

Stara skola, sto im odgovara sprovode, sto im ne odgovara ne sprovode.
Periodicna registracija motocikala, propisana cena tehnickog nije im u interesu i ako je donet Zakon.
To je jos Tito izjavljivao - "ne moras da se drzis zakona ko pijan plota." Eto i danas je na snazi.
Tako da Mi, Pravna drzava (otvorena poglavlja) i EU necemo nikad ici zajedno.

oprem

pre 5 godina

Žale se kako ljudi kod nas ne kupuju nova vozila. A neće tu stvar da poguraju. Npr. da kupce novog auta oslobode registracije i teh. pregleda naredne 3 godine, kako je negde rešeno. Ne možeš samo da tražiš pare i gloviš narod a da za njega ništa ne činiš.

XXL

pre 5 godina

'Kriva je predhodna vlast jer je opljačkala sve propale i tehnički zastarele fabrike i firme, a nama ništa nije ostalo sem Vas građana Srbije' - tako će jednog dana NEKO da zakaže konferenciju za javnost, medije i novinare i objasni zašto je to dobro za građane Srbije. Naravno u nastavku izlaganja biće kako '... je sve u skladu sa zakonom koji su izglasani u parlamentu tj. 'transparentno' za dobrobit svih građana ...'. Dakle ovo nije pljačkanje naroda već zakonskom regulativom usklađena bezbednost u saobraćaju i sigurnost na putevima uz određenu nadoknadu kroz taxu državnom aparatu što će doprineti punjenju budžeta i njegovom suficitu ... što je podložno promenama opet u visini taxe ...

EU Citizen

pre 5 godina

Zašto svake godine? Pljačkaška država, mislim, skoro sve države su reketaške, ali ova je još pritom i prilično bahata, ne zmara se ni da vam ispere mozak, oblaže vas i ubedi da je to što vam otimaju i finansiraju megakorporacije i prijatan život parazita, ilegalnih imigranata i nepotrebnih birokrata, navodno, "za vaše dobro", kao neokomunističke satrapije na zapadu, već vam samo otme bez komentara i pardona :))

Dokon od jutros

pre 5 godina

Ugraditi limitator.
Ja ću da ograničim sajlu za gas, tako da neće moći više od 40km/h da razvija. Pa ću da tražim re-atest!
Možda posle i vratim, mada i nemam potrebe, lagano vozim do posla 30-40km/h...

toni

pre 5 godina

Jos da im merite izduvne gasove... Iako krsevi imaju samo 50ccm, zagadjuju vise nego novi Mercedesi posto sagorevaju ogromne kolicine kancerogenog ulja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 19. mart 2019 09:29) # Link komentara

Pa sta ocekujes od 2T motora kojem je princip rada da sagoreva ulje sa benzinom?

B 92 cenzura.. moze i bez mene..

pre 5 godina

Kad ce u tom zakonu o "bezbednosti" biti obuhvaceni razni Babici, Mitrovici i ostali.. Dokle ce pljacka obicnog naroda da traje, a raznorazni serifi da haraju ovom trulom drzavicom..

misko

pre 5 godina

Lepo smo procitali sve vase komentare,kuknjave,bes. I sta sada braco i sestre? Sta kanite da preduzmete? Odgovor je prirodan. Nista.
Tako sve ovde prolazi, kao brzi voz.

ID

pre 5 godina

Ne treba pljačkati narod, ali treba da postoji kontrola mopeda.
Dobar deo njih je za opad, svetla i kočnice nula. Ili kad vidim skuter star nekoliko godina, a tablica sa petokrakom?!? Koliko ih je divljaka, samo nebo zna. Za traktore da ne pričam, tu je potpuno ludilo. Jedna je stvar da neko nema para, a druga da neko pogine zbog ludaka koji bez svetala vozi noću traktor i prikolicu.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

I treba da registruju traktore. Kada moze radnik na minimalcu da izdvoji 150 do 200 evra za registraciju, moze i poljoprivrednik koji ima desetine hektara zemlje, stoku, vocnjak, prima subvencije....Ali poznajuci mentalitet srpskog seljaka on ce pobesneti zbog ovoga. Njima sve trazi sem dinara. A kada voze masine bez svetala i raznose blato po putevima ne smeta im nista.

Saki

pre 5 godina

uzmite ovom narodu i sirotinji i dusu,100 godina je moglo sve a sad novi zakon.Gde ovo vodi vise sam big zna,samo po dzepu od sirotinje.

stefanovic

pre 5 godina

Svi ste nezadovolni i krivicu prebacujete na Vucica, nije on covek kriv oce samo da bezbednost u saobracaju bude jos veca. Zakon se mora postovati, a sve krseve od traktora i automobila na otpad.

Mačak

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu???
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.

aleks

pre 5 godina

U nemačkoj su ti zakoni uvedeni pre 30 godina. Sigurno je se tad narod takodje bunio a danas je sve to naj normalnije na svetu. Sta to znaci? I za srbe ce to kad tad biti normalno pa makar za 30 godina.

ЗОРАН

pre 5 godina

Чим је министар финансија Синиша Мали, можемо очекивати још много начина за опорезивање, човек је страшно креативан кад је у питању пљачка.

Nikola Vidojevic

pre 5 godina

Danas covek isao da registruje tomos apn 6.Trazili mu kilomeyar sat homologovan!Zmigavce homologovane!I da za sve to nadje atest!Nisu obavestili vlasnike mopeda na vreme...

Znaci Hakala i samo Hakala do pobede ...

pre 5 godina

Glasajmo za Hakalu.
Kad on dodje na vlast on će prvo ukinuti registraciju za sve i svašta i svako će moći da vozi šta hoće ,kad hoće ,gde hoće...

Brane

pre 5 godina

Poštovanje svima! Ne postavljam komentar već direktno pitanje. Prvo donet je zakon o preregistracijamopeda, vučnih radnih mašina, kao i prikolica i traktora... kao i njegovih podzakonskih akata gde se mopedima ukida trajna registracija... za registraciju mopeda potrebana je potvrda o maks. konstruktivnoj brzini za mopede do 49 cm3 da ne prelaze 45km/h. Ajde da se i složim sa preregistracijom mopeda ali moje pitanje koje sledi traži direktan odgovor kako od vlasnika sajta POLOVNI AUTOMIBILI tako i od zakonodavca a to je da se dostavi svim sredstvima informisanja spisak svih ovlašćenih angencija za izdavanje potvrda o brzini kretanja mopeda marke TOMOS, JAWA KINESKIH MOPEDA ODNOSNO SKUTERA i kako je moguće sprovoditi zakon i njegove podzakonske akte, ako agencije za teh. pregled nisu opremljene za takav vid teh. pregleda a bez teh pregleda ne može ni preregistracija. Vlasnici nisu dužni da nabavljaju tu potvrdu već zakonodavac. Pozdrav

Taz

pre 5 godina

Prosle sedmice sam isao da pitam mogu li sezonski da registrujem skuter. Dobio sam odgovor da mora samo trajno. Eto toliko o tome da vec dugo ne moze da se trajno registuje.

Sarić Mihailo

pre 3 godine

Ovo je jedan vid pljačke od strane države. Da tehnički pregledom krste MOTINSI 1.85N u MOPEDE Da bi vozači Izgubili pravo da voze motor sa B kategorijom, Koji su do sad vozili SP 50 god. Za mopede ptrebna je dozvola A-1. I posebna nova svetlosna istalacija koja nije fabrički predviđena, i za takve stvari po svetskim standardima, potreban atest od nadležne ustanove. To su novi troškovi na teret građana (vozača).

stefanovic

pre 5 godina

Svi ste nezadovolni i krivicu prebacujete na Vucica, nije on covek kriv oce samo da bezbednost u saobracaju bude jos veca. Zakon se mora postovati, a sve krseve od traktora i automobila na otpad.

Mačak

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu???
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

I treba da registruju traktore. Kada moze radnik na minimalcu da izdvoji 150 do 200 evra za registraciju, moze i poljoprivrednik koji ima desetine hektara zemlje, stoku, vocnjak, prima subvencije....Ali poznajuci mentalitet srpskog seljaka on ce pobesneti zbog ovoga. Njima sve trazi sem dinara. A kada voze masine bez svetala i raznose blato po putevima ne smeta im nista.

aleks

pre 5 godina

U nemačkoj su ti zakoni uvedeni pre 30 godina. Sigurno je se tad narod takodje bunio a danas je sve to naj normalnije na svetu. Sta to znaci? I za srbe ce to kad tad biti normalno pa makar za 30 godina.

Marko

pre 5 godina

Jos da im merite izduvne gasove... Iako krsevi imaju samo 50ccm, zagadjuju vise nego novi Mercedesi posto sagorevaju ogromne kolicine kancerogenog ulja.

ID

pre 5 godina

Ne treba pljačkati narod, ali treba da postoji kontrola mopeda.
Dobar deo njih je za opad, svetla i kočnice nula. Ili kad vidim skuter star nekoliko godina, a tablica sa petokrakom?!? Koliko ih je divljaka, samo nebo zna. Za traktore da ne pričam, tu je potpuno ludilo. Jedna je stvar da neko nema para, a druga da neko pogine zbog ludaka koji bez svetala vozi noću traktor i prikolicu.

ls

pre 5 godina

Vala i treba....pun je grad poludelih klinaca na skuterima koji ne znaju da voze ....ko hoce da vozi...morace i da plati...i gotovo.
(Cale, 19. mart 2019 11:18)

Vala cale i tebi treba smanjiti platu, sto da ne?

ls

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu??? 
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.
(Mačak, 19. mart 2019 11:21)

Evo ja imam skuter i placam registraciju svake godine, kao i tehnicki pregled. Znas kako izgleda tehnicki? Pogleda brojeve, uslika ga i to je to. Bolje ti klincu objasni u kojoj drzavi zivi, objasni mu da nisu svi zakoni doneseni da bi se zastitio narod, nego da bi se punila drzavna kasa.

jo

pre 5 godina

Ljudi nemojte da registrujete a policiji kazne ne placajte i gotovo- krajnje je vreme da se stane na put ovoj ociglednoj pljacki vec ionako siromasnog naroda!!!!!

Mudhoney

pre 5 godina

Da li je moguće da su svi komentari protiv ove odluke???Svi ste vi spremni da prihvatite da se našim ulicama i putevima kreću vozila koja godinama nisu bila na tehničkom pregledu???
Mozga bez,što bi rekao moj klinac.
(Mačak, 19. mart 2019 11:21
Da li je moguće da neko ne kapijra da se ne leči posledica nego uzrok. Zašto se voze takva vozila? Jesi se nekad zapitao, najlakše ih je sve očistiti sa ulice, misliš da se tako rešava problem?

bivši seljak

pre 5 godina

Čist lopovluk,punite budžet na teret gradjana,ničija do zore nije gorela,pa neće ni vaša,uništili ste državu sada ćete uništiti i ovo malo što je ostalo od sela,sramota.

Alex

pre 5 godina

Vidim u komentarima, većina se buni. Uopšte nemojte da se bunite jer kad dođu izbori polovina sedi kući a još četvrtina daje glas ovoj vlasti.Na proteste ne izlazite mnogi. Prema tome to su posledice i ne bunite se sad.

Milutin019

pre 5 godina

Šta je sledeće, registracija bicikli se podrazumeva, ali da li dolazi vreme da registrujemo trotinete, rolšue i rolere, a za neku godinu posle skije, sanke i sličuge. Električni autići za decu na trgovima? Hahhahhahahahahah Strašno

pablo

pre 5 godina

Imam motokultivator, ali nemam prikolicu za njega, nikad mi nije ni trebala. Deda ga nabavio 80-tih godina proslog veka, i jos radi jer se redovno odrzava. Kad mi treba spakujem ga sa sve ostalom opremom (ralo, freza i sl.)na registrovanu prikolicu za automobil i odem 3-4 puta godisnje tamo gde treba. Za jedan dan obradim tih nekoliko ari i ajde kuci isto kako sam i dosao. Sad cu jednom godisnje motokultivator na prikolicu pa na tehnicki, pa u MUP, ....Ko zna mozda mu i pronadju da moze brze od 45 km/h!!!

Sasa

pre 5 godina

Ovde se ne ukida, jer da se ukida onda bi značilo da se ne mogu više trajno registrovati vozila. Ovde se poništavaju sve trajno izdate dozvole vozilima. Znači ono što je bilo trajno više nije. Poništavaju se stečena prava. Još gora situacija je sa APN-om koji si mogao da voziš sa 14 godina a sad sa 18 i još da položiš za A. Da nije žalosno bilo bi smešno. Biće još gore ako prođe tek tako.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Svaki motorizovani učesnik u saobraćaju mora da bude na neki način obeležen i tehnički ispravan , tako je u normalnim zemljama i ja ovde ne vidim problem !

Za srbiju se pre postavlja pitanje šta će se desiti sa džipovima sa zatamnjenim staklima i bez tablica koji se redovno ponavljaju u unutrašnjosti zemlje prilikom izbora , ali i sa konjskim zapregama!

Pre dve nedelje videh ih u nišu!

XXL

pre 5 godina

'Kriva je predhodna vlast jer je opljačkala sve propale i tehnički zastarele fabrike i firme, a nama ništa nije ostalo sem Vas građana Srbije' - tako će jednog dana NEKO da zakaže konferenciju za javnost, medije i novinare i objasni zašto je to dobro za građane Srbije. Naravno u nastavku izlaganja biće kako '... je sve u skladu sa zakonom koji su izglasani u parlamentu tj. 'transparentno' za dobrobit svih građana ...'. Dakle ovo nije pljačkanje naroda već zakonskom regulativom usklađena bezbednost u saobraćaju i sigurnost na putevima uz određenu nadoknadu kroz taxu državnom aparatu što će doprineti punjenju budžeta i njegovom suficitu ... što je podložno promenama opet u visini taxe ...

Totalnodrukcijiodsvih

pre 5 godina

Koji je ovo kretenizam, da traktor ide na tehnicki svake godine to se slazem ali da placa registraciju to je glupost. Bolje da policija kaznjava nesavesne traktoriste sto izbacuju blato na put. Sto se tice biciklista, najgori smo. Trazimo staze a ne trosimo gorivo i akcizu. Sad lepo registracija za bicikl, koliko brzina toliko evrica godisnje.... :)

Programerka

pre 5 godina

Ok za motorcikle preko, npr 100KS, ali ovo ostalo čista otimačina. Pride, da neće da klepe seljake po kubikaži traktora, jer bi to eć bilo strašno.

Sledeći na redu su bicikli...

Nišlija

pre 5 godina

7000rsd za registraciju apn4?!? Pa da li su normalni?!?
(jabuka, 19. mart 2019 13:28)

Bolje se pitaj da li je normalna svetina koja to trpi.

PPU

pre 5 godina

NAJNOVIJA VEST:
od 2022. godine uvodi se registracija obuće. Planirano je da dečija obuća do broja 32 bude trajno registrovana. Registracija će se plaćati prilikom kupovine u prodavnici. Svi koji nose veće brojeve moraće svake godine da idu kod ovlašćenih šustera da dobiju potvrdu o ispravnosti sa kojom mogu da odu u lokalni MUP, uplate takse i overe registracioni list. Naravno oni koji nose broj 45 i veći plaćaće veće takse pošto imaju veća stopala i više habaju trotoare.

Po javnim površinama će moći samo da se hoda i to brzinom do 5km/h. Ko želi da trči ili hoda brže moraće da polaže odgovarajući ispit i priloži lekarsko uverenje.

Nastaviće se...

nebitan srbin

pre 5 godina

zar stvarno postoje toliko bolesni umovi koji ce ovo da aminuju. dal znate da najnizi sloj drustva koristi mopede i traktore. svaki mora da ima signalizaciju svaki mora da ima kocnice. samo pitam gde nalepnicu staviti na motor.krvopije uzmite sve malo vam je para od automobila sada ste se obrusili i na mopede. uveli ste da se za potvrdu mora polagati posebno. tu ste direktno udarili po dzepu roditelje. voleo bi da se zaustavi sav gradski prevoz i da nema ko da vozi autobuse. drzite komunisticke zakone i na njih ste stavili jos nove i nove sto zakone sto namete.

banacanin

pre 5 godina

jbg ja imam apn 4 1978 godiste cetiri godine mladji od mene idem sa njim na pecanje i posao motor mi nevredi ni sto evra dok bi sve to poplacao treba mi minimum 500e imam b kategoriju nemam a .nista kupicu bicikl na akumulatore za posao i po selu a apn za pecanje i atar.derete sirotinju a od mene necete dobiti ni dinar za tu vasu finansijsku gimnastiku

nevera

pre 5 godina

Sta reci sem svaka cast onome ko je ovo smislio.Vidi se da je iskusan.Posto su vec izmislili maltene svaki nacin da izmuzu pare od vozaca automobila sada su presli na motocikliste i to one sa najplicim dzepom pa ispade da za moped koji kosta 100-150 evra (naravno polovan) moras svake godine izdvajati vise nego sto on vredi.Taj deo pljacke sto se tice papira ide drzavi a onaj drugi sto se tice samog motora ide korumpiranim policajcima i vlasnicima tehnickih kuca koji ce obilato koristiti ova dva clana zakona,fabricka specifikacija i 3km/h razlike,da bi napunili svoje dzepove.
Svaka cast.

Markoni

pre 5 godina

Ovo je vise neizdrzivo.Taj skuter od 5occ mi je bio jeftino prevozno sredstvo u letnjem periodu i nema sanse da cu placati drzavi harac po novom zakonu izgleda da skuter ide na prodaju.
CIST LOPOVLUK!!!

steva

pre 5 godina

Ovako nešto uvesti u "državi" u kojoj se nezna broj službenih automobila je čist bezobrazluk, lopovluk i maltretiranje sopstvenih građana

toni

pre 5 godina

Jos da im merite izduvne gasove... Iako krsevi imaju samo 50ccm, zagadjuju vise nego novi Mercedesi posto sagorevaju ogromne kolicine kancerogenog ulja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 19. mart 2019 09:29) # Link komentara

Pa sta ocekujes od 2T motora kojem je princip rada da sagoreva ulje sa benzinom?

Tek onako usput...

pre 5 godina

Ma najbolje i za bicikle da uvedete registacije... sram vas bilo jer ste najgore lopuze u istoriji i Turci su bili mnooogo bolji od vas.

Bari1991

pre 5 godina

Vala i treba....pun je grad poludelih klinaca na skuterima koji ne znaju da voze ....ko hoce da vozi...morace i da plati...i gotovo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cale, 19. mart 2019 11:18)

Pa ti "poludeli" klinci i jesu puni para,i oni ce nastaviti da voze,sto znaci da bezbednost saobracaja svakako nece biti podignuta na visi nivo.Stvar je u tome da je vecina mopeda pravljena sa zapremonom motora 49 ili 49,9 cm kubnih i stvar je SAMO u punjenju budzeta i nicemu vise.A vecini vlasnika takvih mopeda nece se isplatiti da ih registruju,da ne spominjem vozacke kategorije!

Mak

pre 5 godina

Imam nov skuter 50 kubika kupljen 2018 u Makedoniji .Za skutere do 50 kubika se placa jednokratna registracija mislim da je bilo sve sa tablicama oko 35 evra .Jednom godishnje se placa osiguranje od koji jednu kopiju nosish u MUP a original za tebe i to pokazesh kad te zaustavi policija .Osiguranje godishno je 9 evra a moze i 6 mesecno i to je 5 evra ako vozish skuter samo u sezoni.Motori i skuteri nad 50 kubika se registruju jednom godisnje za skuter od 150 kubika oko 40 evra . Tako je kod nas.

Ivica

pre 5 godina

Tako je, skinite nama seljacima kožu s leđa, mi smo krivi što tolerišemo bezobrazluk. Evo vam ideja: uvedite registaciju i za ručna kolica, kosilice...

Dokon od jutros

pre 5 godina

Ugraditi limitator.
Ja ću da ograničim sajlu za gas, tako da neće moći više od 40km/h da razvija. Pa ću da tražim re-atest!
Možda posle i vratim, mada i nemam potrebe, lagano vozim do posla 30-40km/h...

ciga

pre 5 godina

@dragan
Budi siguran da bi ta registracija na 3,6 ili 9 meseci koštala za 5 dinara manje nego celogodišnja. Ne misliš valjda da bi se odrekli tih para nama u korist?

woah

pre 5 godina

Stavite nam na leđa registraciju, pa svake godine na sistematski od 200 evra. Garantujem da niko neće preterano da se buni. Možda malo u komentarima.

t-7-

pre 5 godina

Vozaci mopeda cija je maksimalna brzina 47-48km na sat (Automatici iz Motinsa,APN itd) sada mogu da organizuju kolonu i autoputem lepo odu od Beograda do Nisa, ili Grcke. ZOBS kaze da se tako podize "bezbednost" saobracaja, jer ce svi vozaci imati dozvolu i bele tablice. Pun gas, 47 na sat, pa na naplatnu rampu.
Moze li bar jedan zakon/pravilnik da isprati zdrav razum, logiku i stanje u praksi?

oprem

pre 5 godina

Žale se kako ljudi kod nas ne kupuju nova vozila. A neće tu stvar da poguraju. Npr. da kupce novog auta oslobode registracije i teh. pregleda naredne 3 godine, kako je negde rešeno. Ne možeš samo da tražiš pare i gloviš narod a da za njega ništa ne činiš.

misko

pre 5 godina

Posle oruzija za koje treba izvaditi nove obrasce, lekarsko, takse i sl, sledi registracija traktora, mopeda, motokultivatora, sta je sledece? Posle povacanja PDV-a, taksi, akciza, uvodjenja akciza na el. brojilo, kafu... slede novi nameti. Da podignu ekonomiju zemlje nisu sposobni ali u otimacini NIKO IM NIJE RAVAN.

Znaci Hakala i samo Hakala do pobede ...

pre 5 godina

Glasajmo za Hakalu.
Kad on dodje na vlast on će prvo ukinuti registraciju za sve i svašta i svako će moći da vozi šta hoće ,kad hoće ,gde hoće...

alex

pre 5 godina

Samo napredno! A u Nemackoj ni ne treba motore do 50 kubika ni da registrujes, vec samo da osiguras, oko 50 evra godisnje... I to je to. Ali ne, Srbija je ipak nivo....

NIkola

pre 5 godina

Odlicna vest koja ce bogatasima koji inace voze tomose do 50 kubika i IMT traktore omoguciti da daju jos para SNSu jer one crne limuzine u kojima se oni voze nisu jeftine.

Ilija

pre 5 godina

Bojim se da će jednog dana da mi montiraju terminal za kartice na auto, pa da platim taksu svaki put kad sednem u vozilo! Ovo se rešava samo izborima, treba oterati gamad štetočinsku.

Nušić

pre 5 godina

A da li važi ovo za Rome koji voze od moltikultivatora do isečene Dijane , slobodno bez ikakve registracije i dozvole, centrom grada?

Steve G

pre 5 godina

Ja registrovah auto pre dve nedelje i morah da platim 5000 dinara nove tablice, zato sto sam, zamisli, imao slovo w, koje nisam ni trazio da mi stave, sami su mi dali. Dakle, oteli su mi 5000 dinara. Kada smo presli preko toga, sve cemo progutati i platiti, jer takvi smo... I, da... Sad moras da imas poseban papir koji potvrdjuje tehnicku ispravnost vozila iako si uredno prosao tehnicki (koji opet kosta od 3 i po do 5 hiljada, kako gde) koji ti GARANTUJE da ti je vozilo tehnicki ispravno!? Sta je jos jedan papir manje vise za platiti...

KPJ SFRJ

pre 5 godina

"Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu."
Tako je. Zakon je jasno definisao polje u kome može da uzme pare. Isto kao i za merenje brzine automobila. U svim zemljama postoji tolerancija kada vam izmere brzinu. Čak i na specifikaciji uredjaja stoji da izmerena brzina moze da bude + ili + 3%. Iste te uređaje koristi i naša policija ali ne priznaje fabričku toleranciju. Tako i motorce od 50 kubika zbog 3 km/h viska trpa u klasu A1 sa ljutim mašinama od 1100 kubika koje mogu da nagaze i po 300km/h.

B 92 cenzura.. moze i bez mene..

pre 5 godina

Kad ce u tom zakonu o "bezbednosti" biti obuhvaceni razni Babici, Mitrovici i ostali.. Dokle ce pljacka obicnog naroda da traje, a raznorazni serifi da haraju ovom trulom drzavicom..

Nista industrija, samo usluge

pre 5 godina

Jos jedan uspeh nase vlasti, popuna budzeta, povecanje plata i penzija kroz povecan BDP ! A i po neki celavi krimos koji radi za policiju ili vojsku dobice i stan !

mikin

pre 5 godina

"Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu."
Tipican primer poltronstva i pokornosti ... Zakon je jasno napravio podelu! Jel taj "zakon" Bogom dan? Jel taj zakon neka gadna "ala" pa mi tu nista ne mozemo? Tacno znate kod kojih se modela jevljaju takve gluposti od par km, pa IZMENITE zakon i stavite do 50km! Ali ne, vama je bolje da "zakon" stvori probleme ljudima ... lakse ljude kontrolisete. Sram vas bilo.

je-bote

pre 5 godina

Stara skola, sto im odgovara sprovode, sto im ne odgovara ne sprovode.
Periodicna registracija motocikala, propisana cena tehnickog nije im u interesu i ako je donet Zakon.
To je jos Tito izjavljivao - "ne moras da se drzis zakona ko pijan plota." Eto i danas je na snazi.
Tako da Mi, Pravna drzava (otvorena poglavlja) i EU necemo nikad ici zajedno.

ysys

pre 5 godina

Već mogu da zamislim za koju godinu, čipom ti mere broj koraka u toku dana pa ako napraviš više od 10000 koraka dnevno, plaćaš penale jer se više umaraš i tako više trošiš vazduh

комша

pre 5 godina

Али ако хоћете да возите тај мопед, а положили сте Б категорију по новом систему полагања, онда морате опет да полажете за мопед и да све то искеширате неких 30.000 динара. Лепо нас држава пљачка...

Milan

pre 5 godina

Šta reći, osim: zakonom legalizovana pljačka.
Čekamo sledeći podzakonski akt, kojim će biti naređena obavezna registracija bicikala, trotineta i dečijih kolica...

EU Citizen

pre 5 godina

Zašto svake godine? Pljačkaška država, mislim, skoro sve države su reketaške, ali ova je još pritom i prilično bahata, ne zmara se ni da vam ispere mozak, oblaže vas i ubedi da je to što vam otimaju i finansiraju megakorporacije i prijatan život parazita, ilegalnih imigranata i nepotrebnih birokrata, navodno, "za vaše dobro", kao neokomunističke satrapije na zapadu, već vam samo otme bez komentara i pardona :))

Strokavi mozak

pre 5 godina

Imam skuter kupljen nov pre 3 god,50 kubika.E sad prica je sledeca.Na tehnicki kad odem nece ni da ga pregledaju kazu to je novo jos ima oko 1000 predjenih km,ali uredno mora da im se plati sto mi skuter stoji na tehnickom 10 min dok oni ne ispisu papire.Registraciju placam za celu godinu i ako ga vozim samo 6 meseci otprilike.Znaci sistem je smisljen samo da se uzimaju pare.Ako se vec stalno spominje ta Nemacka kako se i tamo placa sto se ne kaze i koja je plata tamo i da motor moze da se registruje na mesec dana.Pa ko koliko hoce da vozi toliko registruje.

Tarantino

pre 5 godina

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

OSTAVILI RUPU U ZAKONU,PA UZ MANJU KORUPCIJU I MITO DOBIJES POTVRDU.
I JEDNO PITANJE.KADA CE SE POCETI SA REGISROVANJEM BICIKLA?

Džoni

pre 5 godina

Ljudi, da li je ikada na ovim portalima osvanula neka vest da je nešto ukinuto, da se nešto plaća manje, neka pogodnost i sl.? Po pravilu ako se tako nešto i objavi ne treba ni otvarati vest jer se ne odnosi na Srbiju, dok ovaka neka vest po pravilu dolazi upravo iz Srbije. Aman ljudi dokle više? Registracije, porezi, oružje, traktori, mopedi... Ja razumem da neki red treba da se napravi, ali nikako to ne sme da se radi isključivo da bi se pljačkao narod i punio budžet i to od najsiromašnijeg sloja društva.

misko

pre 5 godina

Lepo smo procitali sve vase komentare,kuknjave,bes. I sta sada braco i sestre? Sta kanite da preduzmete? Odgovor je prirodan. Nista.
Tako sve ovde prolazi, kao brzi voz.

Saki

pre 5 godina

uzmite ovom narodu i sirotinji i dusu,100 godina je moglo sve a sad novi zakon.Gde ovo vodi vise sam big zna,samo po dzepu od sirotinje.

Sarić Mihailo

pre 3 godine

Ovo je jedan vid pljačke od strane države. Da tehnički pregledom krste MOTINSI 1.85N u MOPEDE Da bi vozači Izgubili pravo da voze motor sa B kategorijom, Koji su do sad vozili SP 50 god. Za mopede ptrebna je dozvola A-1. I posebna nova svetlosna istalacija koja nije fabrički predviđena, i za takve stvari po svetskim standardima, potreban atest od nadležne ustanove. To su novi troškovi na teret građana (vozača).

Nikola Vidojevic

pre 5 godina

Danas covek isao da registruje tomos apn 6.Trazili mu kilomeyar sat homologovan!Zmigavce homologovane!I da za sve to nadje atest!Nisu obavestili vlasnike mopeda na vreme...

ЗОРАН

pre 5 godina

Чим је министар финансија Синиша Мали, можемо очекивати још много начина за опорезивање, човек је страшно креативан кад је у питању пљачка.

Brane

pre 5 godina

Poštovanje svima! Ne postavljam komentar već direktno pitanje. Prvo donet je zakon o preregistracijamopeda, vučnih radnih mašina, kao i prikolica i traktora... kao i njegovih podzakonskih akata gde se mopedima ukida trajna registracija... za registraciju mopeda potrebana je potvrda o maks. konstruktivnoj brzini za mopede do 49 cm3 da ne prelaze 45km/h. Ajde da se i složim sa preregistracijom mopeda ali moje pitanje koje sledi traži direktan odgovor kako od vlasnika sajta POLOVNI AUTOMIBILI tako i od zakonodavca a to je da se dostavi svim sredstvima informisanja spisak svih ovlašćenih angencija za izdavanje potvrda o brzini kretanja mopeda marke TOMOS, JAWA KINESKIH MOPEDA ODNOSNO SKUTERA i kako je moguće sprovoditi zakon i njegove podzakonske akte, ako agencije za teh. pregled nisu opremljene za takav vid teh. pregleda a bez teh pregleda ne može ni preregistracija. Vlasnici nisu dužni da nabavljaju tu potvrdu već zakonodavac. Pozdrav

Taz

pre 5 godina

Prosle sedmice sam isao da pitam mogu li sezonski da registrujem skuter. Dobio sam odgovor da mora samo trajno. Eto toliko o tome da vec dugo ne moze da se trajno registuje.