Četvrtak, 07.03.2019.

11:20

Auto test: Toyota RAV4 - prva vožnja

Izvor: B92

Auto test: Toyota RAV4 - prva vožnja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Vojislav

pre 4 godine

Posedujem novi RAV 4 i osnovna zamerka je lose osvetljenje tokom nocne voznje u kabini,zatim bucnost tokom davanja gasa itd,ima jos dosta. Za 40000 mora biti bolji auto

Ivan ZG

pre 5 godina

@Markez
Ja znam da bi ti rado da netko napiše svoje utiske nakon 5 godina vožnje, ali novi RAV se tek prije mjesec pojavio u cjeniku, a fiziči postoji 1 komad u RH i taj vozaju novinari. Tako da ćeš pričekati jedno 5 godina na takav komentar.
Ono što sam izneo o potrošnji potvrđeno je iz više izvora. E sada ili su iluminati i svjetska zavjera ili je stvarno takva potrošnja jer svi isto tvrde. Može se voziti sa prosjekom od 5 litara iako je naš reli vozač rekao 6-9 kada se gazi. I to je izvrsno za toliki auto i ubrzanja od 8 sek. do 100.
Za prošlu generaciju RAV-a sam iznio podatke iz mog iskustva i iskusva bliske prijeteljice koja ga vozi. Nju baš briga za potrošnju jer ima para pa nema razloga da mi laže, a i moja iskusva sa vožnje takvog auto 3 dana su ista. Buka na autocesti zbog CVT-a i povećana potrošnja. I relativno malo mjesta na zanjim sjedištima u odnosu na vanjske dimenzije auta.
Ja vidim da bi ti najradije ukinuo internet, ali nije sve na njemu loše i lažno.

Ivan ZG

pre 5 godina

Ovaj novi hibrid 2,5 je uz novi mazdin 2.0 motor, najnapredniji motor na tržištu. Ovako veliki auto povuče za 8 sekundi do 100 uz prosječnu potrošnju od 5 litara!!! Pa koji dizel to može? Niti jedan.
Stari hibrid je bio malo lijen i štedljiv samo u gradu. Zadovoljavao se sa 6-7 litara. Problem je bio na autocesti. CVT je bio bučan, a potrošnja sa težom nogom bi išla i preko 10 litara.
Zato je novi CVT jako utišan, naročito na autocesti, i jako mu je srezana potrošnja.
Sa ove prezentacije u Barceloni jedan drugi novinar je napisao. Vozili smo se po gužvi u gradu, izašli na prigradsku cestu, pa na autocestu i na kraju se popeli na 300m visoko brdo. Bez posebne želje za štednjom auto je potrošio 5,3 litara na 100 km!!? U povratku sve isto uz potrošnju od 4,7 litara (jer su sada išli nizbrdo). Prosjek 5 litara.
Da li može netko bolje? Ne može. Samo Toyota. Voljeli ju ili ne, najbolja je.

Samo kazem

pre 5 godina

@posao preko stranke=placen godisnji odmor

Mozda, ali vrlo sumljivo, vasa tvrdnja je bez ikakvih argumenata. Koji auto vozite, kako ste ostvarili tu potrosnju - grad, auto put, lokalni putevi? Jel to cifra na tabli, ili ste vi licno vodili evidenciju i znate prosecnu potrosnju?
Ako je kompjuter, on laze 10% minimum, sto znaci da vas auto trosi barem 6 litara, i onda cela vasa racunica gubi smislao.
Sporija voznja van grada drasticno popravlja prosek potrosnje, pa onda vi i ne znate kolika je realna potrosnja u gradu.

Prvo poredite dizel i benzin, to nije isto.
Drugo vas dizel je 1600, a ovo je benzinac 1800 ili 2500.
Fizika i matematika su na strani hibrida. Kad se ne krece, ne trosi nista, vas dizel, u krajnoj liniji ili radi na semaforu, ili start/stop urnise akumulator.
5.5 litara moze samo u gradu bez semafora i guzve, u Beogradu, u kreni stani voznji, nema sanse. Ni zimi, ni leti, pogotovo sa klimom.

Hibridi obozavaju guzve, jer dok se tako vozi, baterija je sasvim dovoljna, benzin se ne trosi, kad se izaddje na put, SUS motor je u optimalnom rezimu, i malo trosi.

I na kraju, ima ljudi koji nece da zagadjuju vazduh u svojoj okolini.
Da li ste ikad razmisljali koliko se clanovi vase porodice nagutaju dizelskog izduva dok motor radi, a oni su iza automobila?

TNT

pre 5 godina

@ Milan
Nisam siguran u kojoj ti “Svedskoj” živiš ali na zapadnoj obali (Gtb) su jako često vidjena automobilska marka. Prema tome ne obmanjuj javnost!

realno

pre 5 godina

Vidim svi raspravljate o izgledu koji je u oku posmatraca i glupo se raspravljati... Sto se potrosnje tice nema sanse da je blizu istine ali uzmimo i da je to istina dolazimo do performansi od 180km/h i skoro 9s do 100km/h sa motorom 2,5 + elektro motor u 21veku??? Kazu kvalitetna Toyota pa vozite BMW, Alfu, Audi, Ladu, Yuga sta god uvek na pola gasa i nikad se nece pokvariti! Za cenu od 30 do 45 moze da se kupi sta vam padne na pamet!

posao preko stranke=placen godisnji odmor

pre 5 godina

Imam auris hybrid TS. Gepek 672 litra što je ubedljio najviše u klasi, a stvarna potrošnja posle 20.997 km i to pretežno gradske vožnje mi je 5,14 l/100km što je ubedljivo najmanje u klasi uz napomenu da sam ta kola kupio isključivo iz ekoloških pobuda iako mi je već postalo očito i da su ekonomski najisplativija.
(auris, 08. mart 2019 14:12)

@auris
Hehe prijatelju, ta potrosnja i nije bas tako niska obzirom da vozite Hibrid i da je u startu bio skuplji min 20%. Vi niste nista ustedeli. Danas u toj klasi automobila 60% njih ce imati istu mozda cak i nizu potrosnju a da nisu hibrid, prvenstveno mislim na dizele. Ja vozim dizel 1.6 i prosek posle godinu dana 5.5lit , malo veci auto od vasega aurisa. Jos ta prica sa hibridima nema realnu osnovu, elektricna kola e to je vec nesto drugo.

realan

pre 5 godina

Da ovaj auto može da troši između 6 i 7 litara ali sa jako umjerenom vožnjom, što i nije loše možete da mašete nekoj cici koja vas prestiže sa fićom :-))

NIKOLA

pre 5 godina

Ode RAV4 u manji segment de je npr CX5 i Kuga a cena većeg čak i jačeg.Za manje para veći i komforniji 5008 još automatik a agregat da pojede za doručak ovaj njegov bazni,1.6 turbo benzinac 180 konja.Ili ko ima sumnje o kvalitetu Francuskih kola premda mislim da danas svi prave kvalitetna vozila i oće 4x4 doda malo i uzme X-trail dizel 177 konja takodje veći i komforniji.Gepek RAV4 jeste odličan ali važniji je komfor za putnike,ima duboka sedišta ali zato nema dovoljno mesta za noge posebno ispred zadnje klupe čemu doprinosi i malo medjuosovinsko od samo 2690mm.Ovaj drugi hibrid 2.5 ima lepe performanse ali prva korektna oprema a ništa specijalno Limited 4x4 automatik preko 40 somića.

bora

pre 5 godina

@Milan
Odgovor na tvoju tvrdnju da tojote nema nigde u Evropi demantuju dva klika mišem. Tojota je prošle godine deseta po prodaji u Evropi, najprodavanija od japanaca. Mazda, koja je po tebi 30 godina ispred Tojote tehnološki i dizajnerski nije ni u prvih dvadeset.

saša

pre 5 godina

@Fica lerdi , Može objašnjenje : ako Tiguan po tvom kreće od cca 35000 , kako onda Q3 dizel, automatik , S line kreće od 35.129 ?

TNT

pre 5 godina

@Fica lerdi - evo demantuj mene: na mom bivšem Rav4 ako zaboravim da sklopim retrovizore i izađem i zaključam automobil, morao bih da ga otključam, uđem, dam kontakt, pritisnem taster i tako ih sklopim. Samo vozački prozor je imao auto funkciju, ostale sam morao da držim za podizanje/spuštanje. Naravno, bio je osvetljen samo vozački taster. Pritisnem taster na daljincu da otvorim prtljažnik i dok popijem kafu on se skoro podigne do kraja - tom brzinom se i spušta. Znam kada nemam tečnost za pranje stakala tako što ništa ne izlazi iz mlaznica. Touch screen mi je radio brzinom puža, a o navigaciji neću da trošim reči - način unosa destinacije katastrofa, čitanje pozicije diskutabilno, za brzinu ne znam šta da kažem. Pouzdanost - menjao sam motor na 60.000, svaki put kada malo siđem sa asfalta reglaža trapa. Za oštriju vožnju nije ni pod razno, nesiguran je i nestabilan. Nije to loš automobil, ali je daleko od idealnog. Recimo, krug okretanja nestvarno mali obzirom na veličinu automobila. Odličan prtljažnik. Korektan menjač, odlično kvačilo. Troškovi održavanja relativno niski. Odlična pozicija za volanom. Vrlo dobra kamera, mada relativno niske rezolucije.

Molder

pre 5 godina

@Fica
Kad zvanican bot kaze drugom da je bot,nema dalje...Lepo je sto mislis da samo ti imas pravo na istinu i jedini znas koja je,i ako prepricavas brosure i placene tekstove,ne znam samo koju si to cinjenicu rekao(vidi prvo sta znaci ta rec)...A ove bajke o Tojoti,to zadrzi rekoh za svoj salon,mozda i prevaris nekoga...

Milan

pre 5 godina

Sigurno imas neki poremecaj centra za racunjanje pa ne mozes da izbrojis toyote. Tako da ti to oprastamo.Inace gedzo Milane sigurno si ponosni vlasnik neke opake bembare celavih guma ili audija a4 presvucen folijom i opasnim kineskim farovima pa ne gotivis japanski kvalitet. inace zivim u Oslu mada mozda je to selo za tebe. uzivaj
(drmr, 08. mart 2019 11:41)

Bas toliki poremecaj kao ti nemam, da nisam u stanju normalno da stavim svoje ime, vec da lupetam neka slova.
Celav nisam hvala bogu, a i normalno izgledam posto redovno treniram.
Dakle, vlasnik sam Insignije, pre toga vozio Mazdu 6 2014 godiste, pre Mazde sam imao Peugeot 407 i C5, a jos ranije Hondu Accord.
Dakle kao sto vidis vozio sam 2 japanca iz iste klase, ali to nije Toyota ili je za vas neke japanac samo Toyota?
Ja kad kazem da Toyote NEMA nigde u evropi svi beze da mi daju odgovor, jer ga nemaju, jer kazem istinu. Raspali Avensis traje vec 15 godina, tek u visoj klasi nemaju nista za ponuditi evropskom kupcu, sa motorima su katastrofa, po modelu nude samo jedan, sta kupac da bira? Mazda je tehnoloski i dizajnerski 30 godina ispred njih.
Najludji su ovi bez odgovora, pa kazu briga ih za evropskog kupca, pa kad ih briga neka pozatvaraju sve salone u evropi i neka prodaju po aziji laka komercijalna vozila i teret i program, jer su u putnickom uzas.
Evropa je centar svega, evropski kupac trazi najvise i Mazda se tome prilagodila uspesno, Toyota zalutala kao tele na livadi.

Mladen

pre 5 godina

Ne sumnjam da je vrlo kvalitetan automobil, kao i sve Tojote, ali ovo je do zla boga ružno. Prosto ne mogu da verujem kako izgleda skarabudženo,kao da su delove različitih modela lepili na njegovu karoseriju. Uopšte mi nije jasno zašto ovako grdno, kad su dokazali sa ch-r i pogotovo novom Korolom da su itekako sposobni da naprave vizuelno atraktivan auto.

auris

pre 5 godina

Imam auris hybrid TS.
Gepek 672 litra što je ubedljio najviše u klasi, a stvarna potrošnja posle 20.997 km i to pretežno gradske vožnje mi je 5,14 l/100km što je ubedljivo najmanje u klasi uz napomenu da sam ta kola kupio isključivo iz ekoloških pobuda iako mi je već postalo očito i da su ekonomski najisplativija.

Anonymous

pre 5 godina

Ovaj RAV bio je lep dok slučajno model od gline nije pao dizajneru sa stola. On ga vratio, nije primetio kako se 'nagrdio'.
Užas koliko su ružne sve nove Toyote. Boli me oko dok ih gledam :-)

Fica lerdi

pre 5 godina

Botovi jel realno da ne menjate pricu vec vrtite u krug iste fazone. Nikoga ne dotice sta ja kazem i nikoga od vas tojota ne zanima a ne mozete da se skinete sa vesti koje govore o tom brendu. Jel realno to sta se zbiva? Bilo koji brend a da nije iz nemacke i uvek iste fore, prozivanje, izmisljanje, price iz licnog i tudjeg iskustva... nije mi jasno kako vas tojota ne zanima a bilo koja vest o njoj izazove lavinu komentare. Jos ajde neko da iznese nesto konkretno da me demantuje i da dokaze kako to sto ja govorim nije istina. Vi to kada zelite da uradite ne iznosite nikakve cinjenice vec mene licno napadate kako sam ja trol ili prodavac, ako je to demant moje istine onda bravo. Ko ima iole mozga zna da je tojota ubedljivo najprodavaniji pojedinacni brend na svetu i to vec godinama, kao i da su najpouzdaniji brend i to vec godinama i da tojote najmanje kostaju za eksploataciju. Ovo o cemu pricam, kao i obicno, mozete naci na internetu i iz gomile razlicitih renomirqnih izvora. To sto vama istina ne odgovara gospodo nisam ja kriv...

moron

pre 5 godina

Prčitah jutros vest o tome koji su u Americi energetski najefikasniji brendovi (na nivou cele game), uključujući PHEV vozila.
Na mestu br. 1 je Honda.
Do petog mesta su još Mazda, Hyundai, Subaru i Kia.
Očekivao sam da u prvih pet bude i Toyota.

drmr

pre 5 godina

@Milan

Sigurno imas neki poremecaj centra za racunjanje pa ne mozes da izbrojis toyote. Tako da ti to oprastamo.Inace gedzo Milane sigurno si ponosni vlasnik neke opake bembare celavih guma ili audija a4 presvucen folijom i opasnim kineskim farovima pa ne gotivis japanski kvalitet. inace zivim u Oslu mada mozda je to selo za tebe. uzivaj

pitam za druga..

pre 5 godina

Cene novih automobila su otisle dodjavola.. za pristojan auto C klase (Golf, Astra, Ceed, Corola..) je potrebno izdvojiti oko 20 000e. Previae za nas koji imamo privilegiju da zivimo u "zlatno doba".

drmr

pre 5 godina

Ajde nije te sramota da lazes i obmanjujes narod. Koja svetinja, koja pouzdanost, koja prodaja? 
Zivim u Svedskoj i na prste jedne ruke mogu izbrojati Toyote koje sretnem u toku dana u gradu od pola miliona stanov nika. Kako i da se nesto pokvari kad nema nicega? Sta to Toyota nudi danas, prevazidjen dizajn i od motorizacije NISTA, dok konkurencija po modelu izbacuje po 4-5 dizel i benzinskih motora, a kod Toyote NEMA izbora jer nema ni ponude, plus izbacuju 1 model na 15 godina. Oni u evropi u D segmenutu nemaju model vec 15 i vise godina, drze onog prastarog Avensisa koji je toliko zastareo da je tehnoloski na nivou konkurentskih modela od pre 20 godina po svemu. Nije te sramota da lazes ljude, ili je za tebe skandinavija tvoje selo u orveskoj gde zivis. U celoj Skandinaviji dragi forumasi Toyota je toliko vidjen gost na putevima kao detelina sa 4 lista na livadi.
(Milan, 07. mart 2019 18:18)

Da jedva sam cekao da dodjem ovde da lazem ljude! nemam pametnija posla! Ti si neki gedza sigurno koji vozi "bembaru presvucenu folijom ili audi a4 sa kineskim besnim farovima! :) inace zivim u Oslu ako je to za tebe selo!? Mada moguce je da se ne voze po svedskoj ipak je nizi standard nego u norveskoj gedza Milane!

dejan

pre 5 godina

Vozio sam novi hibrid sa prednjim pogonom nekih 130 km od toga oko 50km u gradu i na kraju je potrosnja po bordu bila 6.9 sto je nekih pola litra vise od mog 2.0 dizela koji ima 143ks i nije automatik.Pri tom je mnogo udobniji,ne ljulja se kao stari model i ne odskace toliko preko rupa i lezecih policajaca.Kabina je luksuznija,sedista su bolja i imate utisak da se vozite u visoj klasi.Na mene je ostavio odlican utisak,jedina zamerka je cena hibrida koji je skuplji oko 5000€ od benzinca a u USA razlika je samo 800$

boki vozio sam toyotu

pre 5 godina

automobil je sjajan i skup. imam platu 2.5 /3 x prosecna vec 10 godina i ne mogu ni da izmastam ovaj auto. stvarno ne razumem.

peras

pre 5 godina

Ajmo malo price iz realnog zivota. Jos uvek na prvom rezervoaru presao ukupno 400km. Vozen iskljucivo u jutarnjem i popodnevnom spicu po BG. Kompjuter kaze 6.7l do sada.

Aleksa

pre 5 godina

Vozi se Toyota i to baš Rav4 i u Svecku i u ostatku skandinavije. Solidno auto ali niko nece reci da dobro ide ili je lep, nego za te pare hibridna verzija sa subvencijom države stvarno racionalna kupovina. U Srbiju i BiH nema to da ti država da popust kad kupujes hibrid pa onda nema ni razlog da neko ovo kupi. Inace ovaj novi ko pas ružan al deluje muski ne mogu da kazem. Iznutra onako, nije lose, ko vozi audi ili merc nešto i da kritikuje ovi ostali nek ćute.

realno

pre 5 godina

Drugar mi vozi Rav 4, 2.5 hybrid 4x4, citiram ga: "Ja ne vozim ekonomican auto vec ekoloski", to je njegov cinican odgovor na pitanje koliko trosi taj auto! U nastavku kaze da trosi 12-13l/100 !!!

Sotir

pre 5 godina

(Milan, 07. mart 2019 18:18)
I ja živim u Švedskoj i mogu reći da niste u pravu.Toyota se itekako vozi.Što se kvaliteta tiče daleko je iznad sosse kontejnera tj.Volvoa.Ja inače samo Hondi verujem.Pozdrav.

posao preko stranke=placen godisnji odmor

pre 5 godina

Vozio sam sad vec prethodni model, jaca oprema sa kozom. Meni uopste nije jasno da takav brend je sebi mogao dozvoliti onakvu “bofl” plastikanersku unutrasnjost, nije potrebno da se zagledas previse, ocigledno je na oko, ista stvar je i sa Nissan Kaskai, tuga.

...dno

pre 5 godina

29.900 jaguar e-pace-rav4 skuplji?msm vozim yarisa ali preterase ga.a ni drugi nisu bolji.mazda 3 odlazeci model osnovna cena cca 16k.novi model osnovni preko 24k.focus odlazeci bio osnovna cena 11900.novi osnovna cena 16900.motorizacija ista. e sad koji ima koliki tablet ubacen za 5-6k eura vise to je glavna stvar.

Batica

pre 5 godina

@Fica
Zar je stvarno potrebno citirati fabričke brošure koje navode "beskompromisni" kvalitet?Nemam problem što voliš neki brend,ali u svemu treba imati granice,ti ih očigledno nemaš ili si obični dosadni trol...
Kad smo kod takvih slogana,apsolutno svaki automobilski brend se frlja sa takvim glupostima koje ništa ne znače.Marketing timovi gube ideje ubrzano.
Probaću ovaj auto ovih dana,onaj stari je bio predugo na tržištu pa je stvarno izgledao zastarelo još pre 2 godine.Ovaj novi dizajn je definitvno hrabriji,videćemo.

Građanin opasnih namera

pre 5 godina

Vozim službenog jariss 1.0 klot, nema ama baš ništa.Ogadili su mi Toyotu ovim autom, nije mi jasno da neko pravi ovakav auto u 21. veku.Kada još na sve to video ovu amerikanizivanu Rav 4 rekoh ode ova kompanija u propast.Bolje neka se drže dalekig istoka i neka prodaju teretna i kimercijalna vozila inače u putničkom programu neka odustanu.

HanSolo

pre 5 godina

(Milan, 07. mart 2019 18:18)

U kojoj "Švedskoj" ti živiš? Toyote kolko hoćeš na putevima.. Tojota u Skandinaviji sa Subarom ima najbolju pouzdanost i reputaciju..

hoheluftbrücke

pre 5 godina

@Janbolin
Hamburg... je l' to neko lokalno naselje u nekom mestu u Srbiji ili pričamo u Hamburgu, gradu na severu Nemačke?

Evo ja zevam ovde koliko godina i nešto se ne sećam da sam video i jedan RAV taksi. Da nisi ti slučajno pobrkao sa Prius-om?

Fica

pre 5 godina

@moron, ti si kralj majke mi. Tip licnosti koja kada nesto istripuje da je tacno mozes ga ub.ti ali on nece promeniti misljenje. Ne zameram ti stvarno, cak sta vise razume da nije lako. Iskreno mislim da si mnogo negativan, svaki tvoj komentar bez obzira na nik mogu da primetim, dobro malo preterah ali vecinu sigurno. Stvarno ne razumem zasto sam vam trn u oku kada ja govorim samo istinu...

Nebojsa

pre 5 godina

Za ove sto ne veruju da Rav4 Hybrid trosi 6-7 litara, evo iz prve ruke prijatelj sa Rav4 Hybridom 2017. ima vec 90000 km prosek oko 6 lit/ 100 km, kombinovano.
A dragi Kobaja, sad vec stari Rav4 se poslednje 2 god. vise prodavao u hibridnoj nego u obicnim verzijama. U Srbiji, da ne bude zabune. A novih je vec ispiruceno bar 30ak komada. Hibridnih, u Srbiji.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

Fica, 7. mart 2019 19:33

Ti ne razumeš. Toyota je za mene odličan brend. Generalno, pretežno za preporuku. Ali, na neki način, kao i sve drugo. I sve se često svede samo na ono "Lepota je u oku posmatrača".
Ali Ti svojim (odredjenim) komentarima na temi o Toyoti kao da želiš da svima ogadiš Toyotu. Ne razumem zaista zašto to činiš brendu koji voliš i od koga živiš... Ti imaš šta da napišeš pametno i često pišeš i tako, ali, "nekada" ... Kako god hoćeš. Niti ću u Toyoti i Japancima zbog Tebe misliti bolje, a ni gore.

Molder

pre 5 godina

@Fica
Dileri vozila nisu reper za bilo kakvu informaciju i dokazivanje,posebno "tvoje" price kojim pokusavas da ubedis kako je Tojota nebeski auto...Tolika je guzva u tvom salonu,da te je udarila promaja,deli tvoje flajere na nekom drugom mestu,ovde obicni ljubitelji automobila komentarisu iz svog ugla,potpuno besplatno...

moron

pre 5 godina

"... onda covek krene da pise kako je avensis 1.8 sa registarskim oznakam “BG 352-736” 2014 menjan motor ja napisem da su 2011 zamenjene te registarske tablice... vi imate tendenciju da iznosite neistinu a ja da to ispravljam, jel tu nesto lose?
(Fica, 7. mart 2019 16:33)

Fićo, ja sam ti ovde napisao broj šasije, broj motora i broj fakture MAG-a po kome je 2014. godine prodat kupcu (Firmi "BGG Italiana" ) "faličan" Verso dizel (koji niste znali popraviti pola godine), a ti posle uporno govoriš da ja "lažem"?

Ili, ja sam na mojim kolima 06.06.2011. menjao stare za nove registarske tablice ( jer su u toku CELE 2011. godine menjane stare za nove registarske tablice ), a ti kažeš da ja "lažem" kada ti navedem (stari) registarski broj motora Versa na kome je u novembru 2011 menjan motor 1,8 u MAg-u ( a dao sam ti datum i kada su kola ušla u MAG servis, i kada su izašla ), uz tvoje obrazloženje da u toku 2011. navodno nisu postojale stare registarske tablice?

No, kao što sam ti rekao i pre, ja Tebi "ne zameram". Razumem te šta su "trenuci dokolice" na Tvom poslu (i kada je salon prazan). I ja, kada sam "u dokolici", pišem ovde ...

Milan

pre 5 godina

Zivim u Norveskoj i toyota je ovde svetinja! Ubedljivo najpouzdaniji i najprodavaniji auto u skandinaviji. Svaki drugi Suv je rav4. ne bih rekao da oni ne znaju sta kupuju jer uslovi ovde mogu da budi i tek kako surovi. Pezojcici i renojcici se ovde smatraju trecom klasom automobila za sve vas koji bi tako nesto kupili!
(drmr, 07. mart 2019 16:52)

Ajde nije te sramota da lazes i obmanjujes narod. Koja svetinja, koja pouzdanost, koja prodaja?
Zivim u Svedskoj i na prste jedne ruke mogu izbrojati Toyote koje sretnem u toku dana u gradu od pola miliona stanov nika. Kako i da se nesto pokvari kad nema nicega? Sta to Toyota nudi danas, prevazidjen dizajn i od motorizacije NISTA, dok konkurencija po modelu izbacuje po 4-5 dizel i benzinskih motora, a kod Toyote NEMA izbora jer nema ni ponude, plus izbacuju 1 model na 15 godina. Oni u evropi u D segmenutu nemaju model vec 15 i vise godina, drze onog prastarog Avensisa koji je toliko zastareo da je tehnoloski na nivou konkurentskih modela od pre 20 godina po svemu. Nije te sramota da lazes ljude, ili je za tebe skandinavija tvoje selo u orveskoj gde zivis. U celoj Skandinaviji dragi forumasi Toyota je toliko vidjen gost na putevima kao detelina sa 4 lista na livadi.

Džej

pre 5 godina

Ova generacija je na oko drugačija u odnosu na prethinika, kao i "platformno" (kao što je navedeno). Nekom će se svideti a nekom ne. Gledajući unutrašnjost nisam mogao a da ne primetim da je kvalitet materijala dobar, dok za dizajn se to ne bi moglo reći. Kada bi npr. u Škodi kvalitet materijala unutra bio na višem nivou, čak bi moglo i da zada glavobolju za neke ovakve "pojave". Mada, znajući da je ovo "Japanac", nema sumnje o dobrom kvalitetu ponuđenog proizvoda.

mićko

pre 5 godina

@drmr
U kojoj to skandinaviji, pa kod njih se od svih Japanca samo Yaris pominje i prodaje. Uostalom kao i u ostatku Evrope. Stvarno nevidim šta dobijate takvim pričama kada se jednim klikom utvrdi tačan broj prodatih marki i modela. Čemu bespotrebne laži?

mm

pre 5 godina

Preružan! Frankenštajnovska šklopocija sastavljena od delova Mazde i Džipa. Gadniji i od Priusa. Ovi iz Tojote su stvarno operisani od svakog osećaja za lepo.

drmr

pre 5 godina

Zivim u Norveskoj i toyota je ovde svetinja! Ubedljivo najpouzdaniji i najprodavaniji auto u skandinaviji. Svaki drugi Suv je rav4. ne bih rekao da oni ne znaju sta kupuju jer uslovi ovde mogu da budi i tek kako surovi. Pezojcici i renojcici se ovde smatraju trecom klasom automobila za sve vas koji bi tako nesto kupili!

Ostoja

pre 5 godina

Pre dva meseca sam testirao RAV4 (benzinac 2.5L) i Subaru SPORT. RAV4 je drasticno bolji od predhodne generacije ali Odlucio sam se za Subaru. Subaru Sport je stabilniji i uopste ubedljiviji pogotovo na snegu. Sto se tice exteriera i eteriera, RAV4 dosta grubo izgleda u prirodi sto je nebitno ali interijer je stvarno los. Taj tablet je nepraktican i nepotrebno udaljen. Subaru interier je dve klase bolji. Daleko vise informacija i sve na dohvatu ruke. Skuplja varijanta Subarua ima Face Recognition i posmatra fokus vozaca. Ali nisam bio raspolozen da potrosim vise od $29k pa sam ostao na Sport opciji. U svakom slucaju napredak a Tojotu.

Fica

pre 5 godina

Ma placaju me rimski klub i templari da pljujem po vagenu, ima jedna frakcija koja posebno ne voli srpske gedzovane koji se pale na golfa 4, sanjaju sedmicu a voze dvicu.... sto ja vama smetam to mi nije jasno? Vi furate svoj fazon ja svoj, stim sto ja ne izmisljam. Vec dokazujem suprotno. Vi kazete skup rav ja podestim ljude koliko kosta auto iste klase i segmenta samo sa vw znakom i onda ljudi kazu pa rav nije skup, to je cena koja vlada u segmentu jos rav manje kosta a vise nudi, vi kazete prius trosi 10 u gradu izadje recenzija gde gospoda novinari kazu trosi ispod 2l, vi kazete vozili oktaviju 1.5 tsi 2016 ja kazem nemoguce jer je izasla 2017, onda covek krene da pise kako je avensis 1.8 sa registarskim oznakam “BG 352-736” 2014 menjan motor ja napisem da su 2011 zamenjene te registarske tablice, pricaju ljudi kako im oktavija 2.0 tdi 150 ks trosi po beogradu 4-5 litre ja kazem laz jer ne moze po gradu manje od 8, da ne nabrajam dalje o izmisljanjima iz licnog iskustva i iskustva rodjaka, prijatelja i blize familije... vi imate tendenciju da iznosite neistinu a ja da to ispravljam, jel tu nesto lose?

Molder

pre 5 godina

@Fica
Uopste nisi na njihovom platnom spisku,cisto nemas sta da radis pa ih hvalis i branis kao zenicu oka svog...Dzabe krecis...Inace mi je ovaj novi model simpatican,ali kad cujem ove cene,stvarno cista budalastina dati toliki novac za ovo...

Milan

pre 5 godina

Kakve lazi oko potrosnje ovakvih motora, pa moj komsija koji ima stolarsku rsdnju vozi sad vec odlazeci model sa ovim motorom, potrosnja 10-12 litara, kaze ustede NEMA.
Toyota i njena cuvena siiiroooka ponuda motora za model koji izbace, a izbace na 10 godina po jedan i uvek cak jedan motor u ponudi, eventualno dva.
Sada ce ozlojedjeni srpski forum Toyotomani da brane. jihovu fimozofiju bla..bla...tla baba lan...
Nikad benzinski i dizel motor. isu znali da naprave, u ek su im konkurwnti bezali po 30 godina u svemu od dizajna do motora.
Mazdi svaka cast, ali ovi iz Toyote su operisani od svega.

Drajver

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1514286#k29757577

Ovo je novi motor, mnogo toga je promenjeno... Nova sasija, drasticno poboljsan manuelac a i cvt je izmenjen. Nije za poredjenje. Ovaj motor ce nesto manje trositi sasvim sigurno, koliko pitanje je.

I ko gleda litar gole dole na automobilu od 30k evra?!

dzigi

pre 5 godina

Izgled odličan, i spolja i unutra, konačno.
E sad, što se kupovine tiče... Dok ne stigne neki hibrid sa 2.0 motorom, ništa od prodaje u Srbiji. Velika šteta što nemaju dizel, ali ih verovatno nije mnogo briga za evropsko tržište. Plus što je cena previsoka u odnosu na konkurenciju.

Inače, mislim da je rodonačelnih klase Vitara, koja je par godina (a možda i nepar) starija od RAV4.

Uros

pre 5 godina

@business ambition komercijalita, ne verujem ni ja iskreno da trosi 6l ali isto tako verujem da trosi manje od prethodnog jer su mu povecali termalnu efikasnos, ona je jako bitna jer auto tosi najvise dok je hladan a danas se najcesce automobili voze na kratkim relacijama pa je ona jako bitna. Mada ovoliki auto sa 175 konja i potrosnjom oko 8 litara benzina mislim da je super

cune

pre 5 godina

@Fica
Pobro,jedno pitanje za tebe pošto sam video po dosadašnjem pisanju da si sila nebeska. Vid vako, nevolim Japanske automobile a ne vozim ništa iz Vagen grupe. Da li ja bez obzira na to mogu da budem vagen bot pošto vidim da svako ko nema isto mišljenje kao ti postaje bot?

miša

pre 5 godina

Novi rav4 stvarno je napravio ogroman korak napred u odnosu na prethodnu verziju, bas me je odusevio. Isto se desilo i sredinom devedesetih kada je izasla prva verzija, doduse tada je bio prvi suv na svetu pa je to negde i logicno. Smatram da novi rav najvise nudi u klasi uz beskompromisni kvalitet. Bravo za toyotu
(Fica, 7. mart 2019 12:19)

Nudi najviše u klasi po ceni klase iznad.

DA

pre 5 godina

Kobaja Grande, 07. mart 2019 12:09
Obožavam tvoje uvijek "opozicione" komentare! Boli njih "vou"za tržište ex SFRJ,to im se vodi pod stavku "bakšiš za kaficu".

nemanja

pre 5 godina

Jedina realna opcija za srpsko trziste je 2.0 benzinac, koji u varijanti 4x4 kosta barem 31.800eur. Za te pare, kupuju se DVE Suzuki Vitare 4x4...alo, Toyota, probudi se...
(Kobaja Grande, 07. mart 2019 12:09)
Vitara je i po velicini i po kvalitetu enterijera niza klasa od RAV4, ali slazem se da je cena visoka, ali to je zato sto smo mi siromasni, svaka nova generacija je skuplja od prethodne, sto u inostranstvu i nije problem jer su im svake godine malo vece plate, a nase plate se vec 10ak godina, po zvanicnim podacima, vrte oko 400evra. Za 7-8 godina, koliko traje prosecan model automobila, nemcu plata poraste 20-25%, a novi modeli su 10 15% skuplji od starih

business ambition komercijalita

pre 5 godina

"Mnogo dobro" ovo sa deklaracijom potrošnje "običnog" 2,0 motora ( 6 litara ). Puste bajke. Po Spritmonitor.de prethodna verzija 2,0 sa 151 ks ima prijavljen prosek 8,28.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Posto hibrid ima benzinski motor zapremine 2.5 litara, jasno je da se u Srbiji nece prodati ni jedan.
Jedina realna opcija za srpsko trziste je 2.0 benzinac, koji u varijanti 4x4 kosta barem 31.800eur. Za te pare, kupuju se DVE Suzuki Vitare 4x4...alo, Toyota, probudi se...

Fica

pre 5 godina

@Kobaja Grande, za te pare se kupi troc sa autom. menjacem i 1.6 tdi motorom od 110 konja i kurblama za podizanje prozora na zadnjoj klupi, da podsetim da je to auto velicine pola, dok je tiguan startuje sa cenom od 35.000 eura u trend paketu (toliko je bogat paket da su morali da naznace da ima paket za pusace, dvotonsku sirenu, naslon za ruke napred nazad ga nema, manuelna klima...). Sto se hibrida tice tako su mislili i za chr-a pa koliko vidim na ulici je trenutno poplava istih bas sa hibridnim motorom, za beograd pricam. Inace vitara je isto super opcija, japanski kvalitet, niska cena na koju je uticao nesto skromniji kvalitet materijala, ona je u cenovnom rangu cak ispod skode a daleko vise nudi od karoq-a. Pozzz za bratiju

Fica

pre 5 godina

Novi rav4 stvarno je napravio ogroman korak napred u odnosu na prethodnu verziju, bas me je odusevio. Isto se desilo i sredinom devedesetih kada je izasla prva verzija, doduse tada je bio prvi suv na svetu pa je to negde i logicno. Smatram da novi rav najvise nudi u klasi uz beskompromisni kvalitet. Bravo za toyotu

business ambition komercijalita

pre 5 godina

"Mnogo dobro" ovo sa deklaracijom potrošnje "običnog" 2,0 motora ( 6 litara ). Puste bajke. Po Spritmonitor.de prethodna verzija 2,0 sa 151 ks ima prijavljen prosek 8,28.

nemanja

pre 5 godina

Jedina realna opcija za srpsko trziste je 2.0 benzinac, koji u varijanti 4x4 kosta barem 31.800eur. Za te pare, kupuju se DVE Suzuki Vitare 4x4...alo, Toyota, probudi se...
(Kobaja Grande, 07. mart 2019 12:09)
Vitara je i po velicini i po kvalitetu enterijera niza klasa od RAV4, ali slazem se da je cena visoka, ali to je zato sto smo mi siromasni, svaka nova generacija je skuplja od prethodne, sto u inostranstvu i nije problem jer su im svake godine malo vece plate, a nase plate se vec 10ak godina, po zvanicnim podacima, vrte oko 400evra. Za 7-8 godina, koliko traje prosecan model automobila, nemcu plata poraste 20-25%, a novi modeli su 10 15% skuplji od starih

Fica

pre 5 godina

Ma placaju me rimski klub i templari da pljujem po vagenu, ima jedna frakcija koja posebno ne voli srpske gedzovane koji se pale na golfa 4, sanjaju sedmicu a voze dvicu.... sto ja vama smetam to mi nije jasno? Vi furate svoj fazon ja svoj, stim sto ja ne izmisljam. Vec dokazujem suprotno. Vi kazete skup rav ja podestim ljude koliko kosta auto iste klase i segmenta samo sa vw znakom i onda ljudi kazu pa rav nije skup, to je cena koja vlada u segmentu jos rav manje kosta a vise nudi, vi kazete prius trosi 10 u gradu izadje recenzija gde gospoda novinari kazu trosi ispod 2l, vi kazete vozili oktaviju 1.5 tsi 2016 ja kazem nemoguce jer je izasla 2017, onda covek krene da pise kako je avensis 1.8 sa registarskim oznakam “BG 352-736” 2014 menjan motor ja napisem da su 2011 zamenjene te registarske tablice, pricaju ljudi kako im oktavija 2.0 tdi 150 ks trosi po beogradu 4-5 litre ja kazem laz jer ne moze po gradu manje od 8, da ne nabrajam dalje o izmisljanjima iz licnog iskustva i iskustva rodjaka, prijatelja i blize familije... vi imate tendenciju da iznosite neistinu a ja da to ispravljam, jel tu nesto lose?

Kobaja Grande

pre 5 godina

Posto hibrid ima benzinski motor zapremine 2.5 litara, jasno je da se u Srbiji nece prodati ni jedan.
Jedina realna opcija za srpsko trziste je 2.0 benzinac, koji u varijanti 4x4 kosta barem 31.800eur. Za te pare, kupuju se DVE Suzuki Vitare 4x4...alo, Toyota, probudi se...

drmr

pre 5 godina

Zivim u Norveskoj i toyota je ovde svetinja! Ubedljivo najpouzdaniji i najprodavaniji auto u skandinaviji. Svaki drugi Suv je rav4. ne bih rekao da oni ne znaju sta kupuju jer uslovi ovde mogu da budi i tek kako surovi. Pezojcici i renojcici se ovde smatraju trecom klasom automobila za sve vas koji bi tako nesto kupili!

Drajver

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1514286#k29757577

Ovo je novi motor, mnogo toga je promenjeno... Nova sasija, drasticno poboljsan manuelac a i cvt je izmenjen. Nije za poredjenje. Ovaj motor ce nesto manje trositi sasvim sigurno, koliko pitanje je.

I ko gleda litar gole dole na automobilu od 30k evra?!

Fica

pre 5 godina

Novi rav4 stvarno je napravio ogroman korak napred u odnosu na prethodnu verziju, bas me je odusevio. Isto se desilo i sredinom devedesetih kada je izasla prva verzija, doduse tada je bio prvi suv na svetu pa je to negde i logicno. Smatram da novi rav najvise nudi u klasi uz beskompromisni kvalitet. Bravo za toyotu

Fica

pre 5 godina

@Kobaja Grande, za te pare se kupi troc sa autom. menjacem i 1.6 tdi motorom od 110 konja i kurblama za podizanje prozora na zadnjoj klupi, da podsetim da je to auto velicine pola, dok je tiguan startuje sa cenom od 35.000 eura u trend paketu (toliko je bogat paket da su morali da naznace da ima paket za pusace, dvotonsku sirenu, naslon za ruke napred nazad ga nema, manuelna klima...). Sto se hibrida tice tako su mislili i za chr-a pa koliko vidim na ulici je trenutno poplava istih bas sa hibridnim motorom, za beograd pricam. Inace vitara je isto super opcija, japanski kvalitet, niska cena na koju je uticao nesto skromniji kvalitet materijala, ona je u cenovnom rangu cak ispod skode a daleko vise nudi od karoq-a. Pozzz za bratiju

...dno

pre 5 godina

29.900 jaguar e-pace-rav4 skuplji?msm vozim yarisa ali preterase ga.a ni drugi nisu bolji.mazda 3 odlazeci model osnovna cena cca 16k.novi model osnovni preko 24k.focus odlazeci bio osnovna cena 11900.novi osnovna cena 16900.motorizacija ista. e sad koji ima koliki tablet ubacen za 5-6k eura vise to je glavna stvar.

Sotir

pre 5 godina

(Milan, 07. mart 2019 18:18)
I ja živim u Švedskoj i mogu reći da niste u pravu.Toyota se itekako vozi.Što se kvaliteta tiče daleko je iznad sosse kontejnera tj.Volvoa.Ja inače samo Hondi verujem.Pozdrav.

Ivan ZG

pre 5 godina

Ovaj novi hibrid 2,5 je uz novi mazdin 2.0 motor, najnapredniji motor na tržištu. Ovako veliki auto povuče za 8 sekundi do 100 uz prosječnu potrošnju od 5 litara!!! Pa koji dizel to može? Niti jedan.
Stari hibrid je bio malo lijen i štedljiv samo u gradu. Zadovoljavao se sa 6-7 litara. Problem je bio na autocesti. CVT je bio bučan, a potrošnja sa težom nogom bi išla i preko 10 litara.
Zato je novi CVT jako utišan, naročito na autocesti, i jako mu je srezana potrošnja.
Sa ove prezentacije u Barceloni jedan drugi novinar je napisao. Vozili smo se po gužvi u gradu, izašli na prigradsku cestu, pa na autocestu i na kraju se popeli na 300m visoko brdo. Bez posebne želje za štednjom auto je potrošio 5,3 litara na 100 km!!? U povratku sve isto uz potrošnju od 4,7 litara (jer su sada išli nizbrdo). Prosjek 5 litara.
Da li može netko bolje? Ne može. Samo Toyota. Voljeli ju ili ne, najbolja je.

pitam za druga..

pre 5 godina

Cene novih automobila su otisle dodjavola.. za pristojan auto C klase (Golf, Astra, Ceed, Corola..) je potrebno izdvojiti oko 20 000e. Previae za nas koji imamo privilegiju da zivimo u "zlatno doba".

Uros

pre 5 godina

@business ambition komercijalita, ne verujem ni ja iskreno da trosi 6l ali isto tako verujem da trosi manje od prethodnog jer su mu povecali termalnu efikasnos, ona je jako bitna jer auto tosi najvise dok je hladan a danas se najcesce automobili voze na kratkim relacijama pa je ona jako bitna. Mada ovoliki auto sa 175 konja i potrosnjom oko 8 litara benzina mislim da je super

Ostoja

pre 5 godina

Pre dva meseca sam testirao RAV4 (benzinac 2.5L) i Subaru SPORT. RAV4 je drasticno bolji od predhodne generacije ali Odlucio sam se za Subaru. Subaru Sport je stabilniji i uopste ubedljiviji pogotovo na snegu. Sto se tice exteriera i eteriera, RAV4 dosta grubo izgleda u prirodi sto je nebitno ali interijer je stvarno los. Taj tablet je nepraktican i nepotrebno udaljen. Subaru interier je dve klase bolji. Daleko vise informacija i sve na dohvatu ruke. Skuplja varijanta Subarua ima Face Recognition i posmatra fokus vozaca. Ali nisam bio raspolozen da potrosim vise od $29k pa sam ostao na Sport opciji. U svakom slucaju napredak a Tojotu.

moron

pre 5 godina

"... onda covek krene da pise kako je avensis 1.8 sa registarskim oznakam “BG 352-736” 2014 menjan motor ja napisem da su 2011 zamenjene te registarske tablice... vi imate tendenciju da iznosite neistinu a ja da to ispravljam, jel tu nesto lose?
(Fica, 7. mart 2019 16:33)

Fićo, ja sam ti ovde napisao broj šasije, broj motora i broj fakture MAG-a po kome je 2014. godine prodat kupcu (Firmi "BGG Italiana" ) "faličan" Verso dizel (koji niste znali popraviti pola godine), a ti posle uporno govoriš da ja "lažem"?

Ili, ja sam na mojim kolima 06.06.2011. menjao stare za nove registarske tablice ( jer su u toku CELE 2011. godine menjane stare za nove registarske tablice ), a ti kažeš da ja "lažem" kada ti navedem (stari) registarski broj motora Versa na kome je u novembru 2011 menjan motor 1,8 u MAg-u ( a dao sam ti datum i kada su kola ušla u MAG servis, i kada su izašla ), uz tvoje obrazloženje da u toku 2011. navodno nisu postojale stare registarske tablice?

No, kao što sam ti rekao i pre, ja Tebi "ne zameram". Razumem te šta su "trenuci dokolice" na Tvom poslu (i kada je salon prazan). I ja, kada sam "u dokolici", pišem ovde ...

cune

pre 5 godina

@Fica
Pobro,jedno pitanje za tebe pošto sam video po dosadašnjem pisanju da si sila nebeska. Vid vako, nevolim Japanske automobile a ne vozim ništa iz Vagen grupe. Da li ja bez obzira na to mogu da budem vagen bot pošto vidim da svako ko nema isto mišljenje kao ti postaje bot?

miša

pre 5 godina

Novi rav4 stvarno je napravio ogroman korak napred u odnosu na prethodnu verziju, bas me je odusevio. Isto se desilo i sredinom devedesetih kada je izasla prva verzija, doduse tada je bio prvi suv na svetu pa je to negde i logicno. Smatram da novi rav najvise nudi u klasi uz beskompromisni kvalitet. Bravo za toyotu
(Fica, 7. mart 2019 12:19)

Nudi najviše u klasi po ceni klase iznad.

DA

pre 5 godina

Kobaja Grande, 07. mart 2019 12:09
Obožavam tvoje uvijek "opozicione" komentare! Boli njih "vou"za tržište ex SFRJ,to im se vodi pod stavku "bakšiš za kaficu".

Milan

pre 5 godina

Kakve lazi oko potrosnje ovakvih motora, pa moj komsija koji ima stolarsku rsdnju vozi sad vec odlazeci model sa ovim motorom, potrosnja 10-12 litara, kaze ustede NEMA.
Toyota i njena cuvena siiiroooka ponuda motora za model koji izbace, a izbace na 10 godina po jedan i uvek cak jedan motor u ponudi, eventualno dva.
Sada ce ozlojedjeni srpski forum Toyotomani da brane. jihovu fimozofiju bla..bla...tla baba lan...
Nikad benzinski i dizel motor. isu znali da naprave, u ek su im konkurwnti bezali po 30 godina u svemu od dizajna do motora.
Mazdi svaka cast, ali ovi iz Toyote su operisani od svega.

HanSolo

pre 5 godina

(Milan, 07. mart 2019 18:18)

U kojoj "Švedskoj" ti živiš? Toyote kolko hoćeš na putevima.. Tojota u Skandinaviji sa Subarom ima najbolju pouzdanost i reputaciju..

hoheluftbrücke

pre 5 godina

@Janbolin
Hamburg... je l' to neko lokalno naselje u nekom mestu u Srbiji ili pričamo u Hamburgu, gradu na severu Nemačke?

Evo ja zevam ovde koliko godina i nešto se ne sećam da sam video i jedan RAV taksi. Da nisi ti slučajno pobrkao sa Prius-om?

Ivan ZG

pre 5 godina

@Markez
Ja znam da bi ti rado da netko napiše svoje utiske nakon 5 godina vožnje, ali novi RAV se tek prije mjesec pojavio u cjeniku, a fiziči postoji 1 komad u RH i taj vozaju novinari. Tako da ćeš pričekati jedno 5 godina na takav komentar.
Ono što sam izneo o potrošnji potvrđeno je iz više izvora. E sada ili su iluminati i svjetska zavjera ili je stvarno takva potrošnja jer svi isto tvrde. Može se voziti sa prosjekom od 5 litara iako je naš reli vozač rekao 6-9 kada se gazi. I to je izvrsno za toliki auto i ubrzanja od 8 sek. do 100.
Za prošlu generaciju RAV-a sam iznio podatke iz mog iskustva i iskusva bliske prijeteljice koja ga vozi. Nju baš briga za potrošnju jer ima para pa nema razloga da mi laže, a i moja iskusva sa vožnje takvog auto 3 dana su ista. Buka na autocesti zbog CVT-a i povećana potrošnja. I relativno malo mjesta na zanjim sjedištima u odnosu na vanjske dimenzije auta.
Ja vidim da bi ti najradije ukinuo internet, ali nije sve na njemu loše i lažno.

Nebojsa

pre 5 godina

Za ove sto ne veruju da Rav4 Hybrid trosi 6-7 litara, evo iz prve ruke prijatelj sa Rav4 Hybridom 2017. ima vec 90000 km prosek oko 6 lit/ 100 km, kombinovano.
A dragi Kobaja, sad vec stari Rav4 se poslednje 2 god. vise prodavao u hibridnoj nego u obicnim verzijama. U Srbiji, da ne bude zabune. A novih je vec ispiruceno bar 30ak komada. Hibridnih, u Srbiji.

mm

pre 5 godina

Preružan! Frankenštajnovska šklopocija sastavljena od delova Mazde i Džipa. Gadniji i od Priusa. Ovi iz Tojote su stvarno operisani od svakog osećaja za lepo.

Molder

pre 5 godina

@Fica
Uopste nisi na njihovom platnom spisku,cisto nemas sta da radis pa ih hvalis i branis kao zenicu oka svog...Dzabe krecis...Inace mi je ovaj novi model simpatican,ali kad cujem ove cene,stvarno cista budalastina dati toliki novac za ovo...

boki vozio sam toyotu

pre 5 godina

automobil je sjajan i skup. imam platu 2.5 /3 x prosecna vec 10 godina i ne mogu ni da izmastam ovaj auto. stvarno ne razumem.

mićko

pre 5 godina

@drmr
U kojoj to skandinaviji, pa kod njih se od svih Japanca samo Yaris pominje i prodaje. Uostalom kao i u ostatku Evrope. Stvarno nevidim šta dobijate takvim pričama kada se jednim klikom utvrdi tačan broj prodatih marki i modela. Čemu bespotrebne laži?

Milan

pre 5 godina

Zivim u Norveskoj i toyota je ovde svetinja! Ubedljivo najpouzdaniji i najprodavaniji auto u skandinaviji. Svaki drugi Suv je rav4. ne bih rekao da oni ne znaju sta kupuju jer uslovi ovde mogu da budi i tek kako surovi. Pezojcici i renojcici se ovde smatraju trecom klasom automobila za sve vas koji bi tako nesto kupili!
(drmr, 07. mart 2019 16:52)

Ajde nije te sramota da lazes i obmanjujes narod. Koja svetinja, koja pouzdanost, koja prodaja?
Zivim u Svedskoj i na prste jedne ruke mogu izbrojati Toyote koje sretnem u toku dana u gradu od pola miliona stanov nika. Kako i da se nesto pokvari kad nema nicega? Sta to Toyota nudi danas, prevazidjen dizajn i od motorizacije NISTA, dok konkurencija po modelu izbacuje po 4-5 dizel i benzinskih motora, a kod Toyote NEMA izbora jer nema ni ponude, plus izbacuju 1 model na 15 godina. Oni u evropi u D segmenutu nemaju model vec 15 i vise godina, drze onog prastarog Avensisa koji je toliko zastareo da je tehnoloski na nivou konkurentskih modela od pre 20 godina po svemu. Nije te sramota da lazes ljude, ili je za tebe skandinavija tvoje selo u orveskoj gde zivis. U celoj Skandinaviji dragi forumasi Toyota je toliko vidjen gost na putevima kao detelina sa 4 lista na livadi.

Samo kazem

pre 5 godina

@posao preko stranke=placen godisnji odmor

Mozda, ali vrlo sumljivo, vasa tvrdnja je bez ikakvih argumenata. Koji auto vozite, kako ste ostvarili tu potrosnju - grad, auto put, lokalni putevi? Jel to cifra na tabli, ili ste vi licno vodili evidenciju i znate prosecnu potrosnju?
Ako je kompjuter, on laze 10% minimum, sto znaci da vas auto trosi barem 6 litara, i onda cela vasa racunica gubi smislao.
Sporija voznja van grada drasticno popravlja prosek potrosnje, pa onda vi i ne znate kolika je realna potrosnja u gradu.

Prvo poredite dizel i benzin, to nije isto.
Drugo vas dizel je 1600, a ovo je benzinac 1800 ili 2500.
Fizika i matematika su na strani hibrida. Kad se ne krece, ne trosi nista, vas dizel, u krajnoj liniji ili radi na semaforu, ili start/stop urnise akumulator.
5.5 litara moze samo u gradu bez semafora i guzve, u Beogradu, u kreni stani voznji, nema sanse. Ni zimi, ni leti, pogotovo sa klimom.

Hibridi obozavaju guzve, jer dok se tako vozi, baterija je sasvim dovoljna, benzin se ne trosi, kad se izaddje na put, SUS motor je u optimalnom rezimu, i malo trosi.

I na kraju, ima ljudi koji nece da zagadjuju vazduh u svojoj okolini.
Da li ste ikad razmisljali koliko se clanovi vase porodice nagutaju dizelskog izduva dok motor radi, a oni su iza automobila?

Molder

pre 5 godina

@Fica
Dileri vozila nisu reper za bilo kakvu informaciju i dokazivanje,posebno "tvoje" price kojim pokusavas da ubedis kako je Tojota nebeski auto...Tolika je guzva u tvom salonu,da te je udarila promaja,deli tvoje flajere na nekom drugom mestu,ovde obicni ljubitelji automobila komentarisu iz svog ugla,potpuno besplatno...

Aleksa

pre 5 godina

Vozi se Toyota i to baš Rav4 i u Svecku i u ostatku skandinavije. Solidno auto ali niko nece reci da dobro ide ili je lep, nego za te pare hibridna verzija sa subvencijom države stvarno racionalna kupovina. U Srbiju i BiH nema to da ti država da popust kad kupujes hibrid pa onda nema ni razlog da neko ovo kupi. Inace ovaj novi ko pas ružan al deluje muski ne mogu da kazem. Iznutra onako, nije lose, ko vozi audi ili merc nešto i da kritikuje ovi ostali nek ćute.

dzigi

pre 5 godina

Izgled odličan, i spolja i unutra, konačno.
E sad, što se kupovine tiče... Dok ne stigne neki hibrid sa 2.0 motorom, ništa od prodaje u Srbiji. Velika šteta što nemaju dizel, ali ih verovatno nije mnogo briga za evropsko tržište. Plus što je cena previsoka u odnosu na konkurenciju.

Inače, mislim da je rodonačelnih klase Vitara, koja je par godina (a možda i nepar) starija od RAV4.

auris

pre 5 godina

Imam auris hybrid TS.
Gepek 672 litra što je ubedljio najviše u klasi, a stvarna potrošnja posle 20.997 km i to pretežno gradske vožnje mi je 5,14 l/100km što je ubedljivo najmanje u klasi uz napomenu da sam ta kola kupio isključivo iz ekoloških pobuda iako mi je već postalo očito i da su ekonomski najisplativija.

TNT

pre 5 godina

@Fica lerdi - evo demantuj mene: na mom bivšem Rav4 ako zaboravim da sklopim retrovizore i izađem i zaključam automobil, morao bih da ga otključam, uđem, dam kontakt, pritisnem taster i tako ih sklopim. Samo vozački prozor je imao auto funkciju, ostale sam morao da držim za podizanje/spuštanje. Naravno, bio je osvetljen samo vozački taster. Pritisnem taster na daljincu da otvorim prtljažnik i dok popijem kafu on se skoro podigne do kraja - tom brzinom se i spušta. Znam kada nemam tečnost za pranje stakala tako što ništa ne izlazi iz mlaznica. Touch screen mi je radio brzinom puža, a o navigaciji neću da trošim reči - način unosa destinacije katastrofa, čitanje pozicije diskutabilno, za brzinu ne znam šta da kažem. Pouzdanost - menjao sam motor na 60.000, svaki put kada malo siđem sa asfalta reglaža trapa. Za oštriju vožnju nije ni pod razno, nesiguran je i nestabilan. Nije to loš automobil, ali je daleko od idealnog. Recimo, krug okretanja nestvarno mali obzirom na veličinu automobila. Odličan prtljažnik. Korektan menjač, odlično kvačilo. Troškovi održavanja relativno niski. Odlična pozicija za volanom. Vrlo dobra kamera, mada relativno niske rezolucije.

peras

pre 5 godina

Ajmo malo price iz realnog zivota. Jos uvek na prvom rezervoaru presao ukupno 400km. Vozen iskljucivo u jutarnjem i popodnevnom spicu po BG. Kompjuter kaze 6.7l do sada.

posao preko stranke=placen godisnji odmor

pre 5 godina

Vozio sam sad vec prethodni model, jaca oprema sa kozom. Meni uopste nije jasno da takav brend je sebi mogao dozvoliti onakvu “bofl” plastikanersku unutrasnjost, nije potrebno da se zagledas previse, ocigledno je na oko, ista stvar je i sa Nissan Kaskai, tuga.

Batica

pre 5 godina

@Fica
Zar je stvarno potrebno citirati fabričke brošure koje navode "beskompromisni" kvalitet?Nemam problem što voliš neki brend,ali u svemu treba imati granice,ti ih očigledno nemaš ili si obični dosadni trol...
Kad smo kod takvih slogana,apsolutno svaki automobilski brend se frlja sa takvim glupostima koje ništa ne znače.Marketing timovi gube ideje ubrzano.
Probaću ovaj auto ovih dana,onaj stari je bio predugo na tržištu pa je stvarno izgledao zastarelo još pre 2 godine.Ovaj novi dizajn je definitvno hrabriji,videćemo.

Fica

pre 5 godina

@moron, ti si kralj majke mi. Tip licnosti koja kada nesto istripuje da je tacno mozes ga ub.ti ali on nece promeniti misljenje. Ne zameram ti stvarno, cak sta vise razume da nije lako. Iskreno mislim da si mnogo negativan, svaki tvoj komentar bez obzira na nik mogu da primetim, dobro malo preterah ali vecinu sigurno. Stvarno ne razumem zasto sam vam trn u oku kada ja govorim samo istinu...

Džej

pre 5 godina

Ova generacija je na oko drugačija u odnosu na prethinika, kao i "platformno" (kao što je navedeno). Nekom će se svideti a nekom ne. Gledajući unutrašnjost nisam mogao a da ne primetim da je kvalitet materijala dobar, dok za dizajn se to ne bi moglo reći. Kada bi npr. u Škodi kvalitet materijala unutra bio na višem nivou, čak bi moglo i da zada glavobolju za neke ovakve "pojave". Mada, znajući da je ovo "Japanac", nema sumnje o dobrom kvalitetu ponuđenog proizvoda.

Građanin opasnih namera

pre 5 godina

Vozim službenog jariss 1.0 klot, nema ama baš ništa.Ogadili su mi Toyotu ovim autom, nije mi jasno da neko pravi ovakav auto u 21. veku.Kada još na sve to video ovu amerikanizivanu Rav 4 rekoh ode ova kompanija u propast.Bolje neka se drže dalekig istoka i neka prodaju teretna i kimercijalna vozila inače u putničkom programu neka odustanu.

Milan

pre 5 godina

Sigurno imas neki poremecaj centra za racunjanje pa ne mozes da izbrojis toyote. Tako da ti to oprastamo.Inace gedzo Milane sigurno si ponosni vlasnik neke opake bembare celavih guma ili audija a4 presvucen folijom i opasnim kineskim farovima pa ne gotivis japanski kvalitet. inace zivim u Oslu mada mozda je to selo za tebe. uzivaj
(drmr, 08. mart 2019 11:41)

Bas toliki poremecaj kao ti nemam, da nisam u stanju normalno da stavim svoje ime, vec da lupetam neka slova.
Celav nisam hvala bogu, a i normalno izgledam posto redovno treniram.
Dakle, vlasnik sam Insignije, pre toga vozio Mazdu 6 2014 godiste, pre Mazde sam imao Peugeot 407 i C5, a jos ranije Hondu Accord.
Dakle kao sto vidis vozio sam 2 japanca iz iste klase, ali to nije Toyota ili je za vas neke japanac samo Toyota?
Ja kad kazem da Toyote NEMA nigde u evropi svi beze da mi daju odgovor, jer ga nemaju, jer kazem istinu. Raspali Avensis traje vec 15 godina, tek u visoj klasi nemaju nista za ponuditi evropskom kupcu, sa motorima su katastrofa, po modelu nude samo jedan, sta kupac da bira? Mazda je tehnoloski i dizajnerski 30 godina ispred njih.
Najludji su ovi bez odgovora, pa kazu briga ih za evropskog kupca, pa kad ih briga neka pozatvaraju sve salone u evropi i neka prodaju po aziji laka komercijalna vozila i teret i program, jer su u putnickom uzas.
Evropa je centar svega, evropski kupac trazi najvise i Mazda se tome prilagodila uspesno, Toyota zalutala kao tele na livadi.

TNT

pre 5 godina

@ Milan
Nisam siguran u kojoj ti “Svedskoj” živiš ali na zapadnoj obali (Gtb) su jako često vidjena automobilska marka. Prema tome ne obmanjuj javnost!

Fica lerdi

pre 5 godina

Botovi jel realno da ne menjate pricu vec vrtite u krug iste fazone. Nikoga ne dotice sta ja kazem i nikoga od vas tojota ne zanima a ne mozete da se skinete sa vesti koje govore o tom brendu. Jel realno to sta se zbiva? Bilo koji brend a da nije iz nemacke i uvek iste fore, prozivanje, izmisljanje, price iz licnog i tudjeg iskustva... nije mi jasno kako vas tojota ne zanima a bilo koja vest o njoj izazove lavinu komentare. Jos ajde neko da iznese nesto konkretno da me demantuje i da dokaze kako to sto ja govorim nije istina. Vi to kada zelite da uradite ne iznosite nikakve cinjenice vec mene licno napadate kako sam ja trol ili prodavac, ako je to demant moje istine onda bravo. Ko ima iole mozga zna da je tojota ubedljivo najprodavaniji pojedinacni brend na svetu i to vec godinama, kao i da su najpouzdaniji brend i to vec godinama i da tojote najmanje kostaju za eksploataciju. Ovo o cemu pricam, kao i obicno, mozete naci na internetu i iz gomile razlicitih renomirqnih izvora. To sto vama istina ne odgovara gospodo nisam ja kriv...

bora

pre 5 godina

@Milan
Odgovor na tvoju tvrdnju da tojote nema nigde u Evropi demantuju dva klika mišem. Tojota je prošle godine deseta po prodaji u Evropi, najprodavanija od japanaca. Mazda, koja je po tebi 30 godina ispred Tojote tehnološki i dizajnerski nije ni u prvih dvadeset.

realno

pre 5 godina

Drugar mi vozi Rav 4, 2.5 hybrid 4x4, citiram ga: "Ja ne vozim ekonomican auto vec ekoloski", to je njegov cinican odgovor na pitanje koliko trosi taj auto! U nastavku kaze da trosi 12-13l/100 !!!

drmr

pre 5 godina

Ajde nije te sramota da lazes i obmanjujes narod. Koja svetinja, koja pouzdanost, koja prodaja? 
Zivim u Svedskoj i na prste jedne ruke mogu izbrojati Toyote koje sretnem u toku dana u gradu od pola miliona stanov nika. Kako i da se nesto pokvari kad nema nicega? Sta to Toyota nudi danas, prevazidjen dizajn i od motorizacije NISTA, dok konkurencija po modelu izbacuje po 4-5 dizel i benzinskih motora, a kod Toyote NEMA izbora jer nema ni ponude, plus izbacuju 1 model na 15 godina. Oni u evropi u D segmenutu nemaju model vec 15 i vise godina, drze onog prastarog Avensisa koji je toliko zastareo da je tehnoloski na nivou konkurentskih modela od pre 20 godina po svemu. Nije te sramota da lazes ljude, ili je za tebe skandinavija tvoje selo u orveskoj gde zivis. U celoj Skandinaviji dragi forumasi Toyota je toliko vidjen gost na putevima kao detelina sa 4 lista na livadi.
(Milan, 07. mart 2019 18:18)

Da jedva sam cekao da dodjem ovde da lazem ljude! nemam pametnija posla! Ti si neki gedza sigurno koji vozi "bembaru presvucenu folijom ili audi a4 sa kineskim besnim farovima! :) inace zivim u Oslu ako je to za tebe selo!? Mada moguce je da se ne voze po svedskoj ipak je nizi standard nego u norveskoj gedza Milane!

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

Fica, 7. mart 2019 19:33

Ti ne razumeš. Toyota je za mene odličan brend. Generalno, pretežno za preporuku. Ali, na neki način, kao i sve drugo. I sve se često svede samo na ono "Lepota je u oku posmatrača".
Ali Ti svojim (odredjenim) komentarima na temi o Toyoti kao da želiš da svima ogadiš Toyotu. Ne razumem zaista zašto to činiš brendu koji voliš i od koga živiš... Ti imaš šta da napišeš pametno i često pišeš i tako, ali, "nekada" ... Kako god hoćeš. Niti ću u Toyoti i Japancima zbog Tebe misliti bolje, a ni gore.

dejan

pre 5 godina

Vozio sam novi hibrid sa prednjim pogonom nekih 130 km od toga oko 50km u gradu i na kraju je potrosnja po bordu bila 6.9 sto je nekih pola litra vise od mog 2.0 dizela koji ima 143ks i nije automatik.Pri tom je mnogo udobniji,ne ljulja se kao stari model i ne odskace toliko preko rupa i lezecih policajaca.Kabina je luksuznija,sedista su bolja i imate utisak da se vozite u visoj klasi.Na mene je ostavio odlican utisak,jedina zamerka je cena hibrida koji je skuplji oko 5000€ od benzinca a u USA razlika je samo 800$

Mladen

pre 5 godina

Ne sumnjam da je vrlo kvalitetan automobil, kao i sve Tojote, ali ovo je do zla boga ružno. Prosto ne mogu da verujem kako izgleda skarabudženo,kao da su delove različitih modela lepili na njegovu karoseriju. Uopšte mi nije jasno zašto ovako grdno, kad su dokazali sa ch-r i pogotovo novom Korolom da su itekako sposobni da naprave vizuelno atraktivan auto.

Anonymous

pre 5 godina

Ovaj RAV bio je lep dok slučajno model od gline nije pao dizajneru sa stola. On ga vratio, nije primetio kako se 'nagrdio'.
Užas koliko su ružne sve nove Toyote. Boli me oko dok ih gledam :-)

moron

pre 5 godina

Prčitah jutros vest o tome koji su u Americi energetski najefikasniji brendovi (na nivou cele game), uključujući PHEV vozila.
Na mestu br. 1 je Honda.
Do petog mesta su još Mazda, Hyundai, Subaru i Kia.
Očekivao sam da u prvih pet bude i Toyota.

Molder

pre 5 godina

@Fica
Kad zvanican bot kaze drugom da je bot,nema dalje...Lepo je sto mislis da samo ti imas pravo na istinu i jedini znas koja je,i ako prepricavas brosure i placene tekstove,ne znam samo koju si to cinjenicu rekao(vidi prvo sta znaci ta rec)...A ove bajke o Tojoti,to zadrzi rekoh za svoj salon,mozda i prevaris nekoga...

drmr

pre 5 godina

@Milan

Sigurno imas neki poremecaj centra za racunjanje pa ne mozes da izbrojis toyote. Tako da ti to oprastamo.Inace gedzo Milane sigurno si ponosni vlasnik neke opake bembare celavih guma ili audija a4 presvucen folijom i opasnim kineskim farovima pa ne gotivis japanski kvalitet. inace zivim u Oslu mada mozda je to selo za tebe. uzivaj

realno

pre 5 godina

Vidim svi raspravljate o izgledu koji je u oku posmatraca i glupo se raspravljati... Sto se potrosnje tice nema sanse da je blizu istine ali uzmimo i da je to istina dolazimo do performansi od 180km/h i skoro 9s do 100km/h sa motorom 2,5 + elektro motor u 21veku??? Kazu kvalitetna Toyota pa vozite BMW, Alfu, Audi, Ladu, Yuga sta god uvek na pola gasa i nikad se nece pokvariti! Za cenu od 30 do 45 moze da se kupi sta vam padne na pamet!

saša

pre 5 godina

@Fica lerdi , Može objašnjenje : ako Tiguan po tvom kreće od cca 35000 , kako onda Q3 dizel, automatik , S line kreće od 35.129 ?

NIKOLA

pre 5 godina

Ode RAV4 u manji segment de je npr CX5 i Kuga a cena većeg čak i jačeg.Za manje para veći i komforniji 5008 još automatik a agregat da pojede za doručak ovaj njegov bazni,1.6 turbo benzinac 180 konja.Ili ko ima sumnje o kvalitetu Francuskih kola premda mislim da danas svi prave kvalitetna vozila i oće 4x4 doda malo i uzme X-trail dizel 177 konja takodje veći i komforniji.Gepek RAV4 jeste odličan ali važniji je komfor za putnike,ima duboka sedišta ali zato nema dovoljno mesta za noge posebno ispred zadnje klupe čemu doprinosi i malo medjuosovinsko od samo 2690mm.Ovaj drugi hibrid 2.5 ima lepe performanse ali prva korektna oprema a ništa specijalno Limited 4x4 automatik preko 40 somića.

posao preko stranke=placen godisnji odmor

pre 5 godina

Imam auris hybrid TS. Gepek 672 litra što je ubedljio najviše u klasi, a stvarna potrošnja posle 20.997 km i to pretežno gradske vožnje mi je 5,14 l/100km što je ubedljivo najmanje u klasi uz napomenu da sam ta kola kupio isključivo iz ekoloških pobuda iako mi je već postalo očito i da su ekonomski najisplativija.
(auris, 08. mart 2019 14:12)

@auris
Hehe prijatelju, ta potrosnja i nije bas tako niska obzirom da vozite Hibrid i da je u startu bio skuplji min 20%. Vi niste nista ustedeli. Danas u toj klasi automobila 60% njih ce imati istu mozda cak i nizu potrosnju a da nisu hibrid, prvenstveno mislim na dizele. Ja vozim dizel 1.6 i prosek posle godinu dana 5.5lit , malo veci auto od vasega aurisa. Jos ta prica sa hibridima nema realnu osnovu, elektricna kola e to je vec nesto drugo.

realan

pre 5 godina

Da ovaj auto može da troši između 6 i 7 litara ali sa jako umjerenom vožnjom, što i nije loše možete da mašete nekoj cici koja vas prestiže sa fićom :-))

Vojislav

pre 4 godine

Posedujem novi RAV 4 i osnovna zamerka je lose osvetljenje tokom nocne voznje u kabini,zatim bucnost tokom davanja gasa itd,ima jos dosta. Za 40000 mora biti bolji auto

Kobaja Grande

pre 5 godina

Posto hibrid ima benzinski motor zapremine 2.5 litara, jasno je da se u Srbiji nece prodati ni jedan.
Jedina realna opcija za srpsko trziste je 2.0 benzinac, koji u varijanti 4x4 kosta barem 31.800eur. Za te pare, kupuju se DVE Suzuki Vitare 4x4...alo, Toyota, probudi se...

Milan

pre 5 godina

Kakve lazi oko potrosnje ovakvih motora, pa moj komsija koji ima stolarsku rsdnju vozi sad vec odlazeci model sa ovim motorom, potrosnja 10-12 litara, kaze ustede NEMA.
Toyota i njena cuvena siiiroooka ponuda motora za model koji izbace, a izbace na 10 godina po jedan i uvek cak jedan motor u ponudi, eventualno dva.
Sada ce ozlojedjeni srpski forum Toyotomani da brane. jihovu fimozofiju bla..bla...tla baba lan...
Nikad benzinski i dizel motor. isu znali da naprave, u ek su im konkurwnti bezali po 30 godina u svemu od dizajna do motora.
Mazdi svaka cast, ali ovi iz Toyote su operisani od svega.

mm

pre 5 godina

Preružan! Frankenštajnovska šklopocija sastavljena od delova Mazde i Džipa. Gadniji i od Priusa. Ovi iz Tojote su stvarno operisani od svakog osećaja za lepo.

Milan

pre 5 godina

Zivim u Norveskoj i toyota je ovde svetinja! Ubedljivo najpouzdaniji i najprodavaniji auto u skandinaviji. Svaki drugi Suv je rav4. ne bih rekao da oni ne znaju sta kupuju jer uslovi ovde mogu da budi i tek kako surovi. Pezojcici i renojcici se ovde smatraju trecom klasom automobila za sve vas koji bi tako nesto kupili!
(drmr, 07. mart 2019 16:52)

Ajde nije te sramota da lazes i obmanjujes narod. Koja svetinja, koja pouzdanost, koja prodaja?
Zivim u Svedskoj i na prste jedne ruke mogu izbrojati Toyote koje sretnem u toku dana u gradu od pola miliona stanov nika. Kako i da se nesto pokvari kad nema nicega? Sta to Toyota nudi danas, prevazidjen dizajn i od motorizacije NISTA, dok konkurencija po modelu izbacuje po 4-5 dizel i benzinskih motora, a kod Toyote NEMA izbora jer nema ni ponude, plus izbacuju 1 model na 15 godina. Oni u evropi u D segmenutu nemaju model vec 15 i vise godina, drze onog prastarog Avensisa koji je toliko zastareo da je tehnoloski na nivou konkurentskih modela od pre 20 godina po svemu. Nije te sramota da lazes ljude, ili je za tebe skandinavija tvoje selo u orveskoj gde zivis. U celoj Skandinaviji dragi forumasi Toyota je toliko vidjen gost na putevima kao detelina sa 4 lista na livadi.

Građanin opasnih namera

pre 5 godina

Vozim službenog jariss 1.0 klot, nema ama baš ništa.Ogadili su mi Toyotu ovim autom, nije mi jasno da neko pravi ovakav auto u 21. veku.Kada još na sve to video ovu amerikanizivanu Rav 4 rekoh ode ova kompanija u propast.Bolje neka se drže dalekig istoka i neka prodaju teretna i kimercijalna vozila inače u putničkom programu neka odustanu.

realno

pre 5 godina

Drugar mi vozi Rav 4, 2.5 hybrid 4x4, citiram ga: "Ja ne vozim ekonomican auto vec ekoloski", to je njegov cinican odgovor na pitanje koliko trosi taj auto! U nastavku kaze da trosi 12-13l/100 !!!

drmr

pre 5 godina

Zivim u Norveskoj i toyota je ovde svetinja! Ubedljivo najpouzdaniji i najprodavaniji auto u skandinaviji. Svaki drugi Suv je rav4. ne bih rekao da oni ne znaju sta kupuju jer uslovi ovde mogu da budi i tek kako surovi. Pezojcici i renojcici se ovde smatraju trecom klasom automobila za sve vas koji bi tako nesto kupili!

Fica

pre 5 godina

Novi rav4 stvarno je napravio ogroman korak napred u odnosu na prethodnu verziju, bas me je odusevio. Isto se desilo i sredinom devedesetih kada je izasla prva verzija, doduse tada je bio prvi suv na svetu pa je to negde i logicno. Smatram da novi rav najvise nudi u klasi uz beskompromisni kvalitet. Bravo za toyotu

Molder

pre 5 godina

@Fica
Uopste nisi na njihovom platnom spisku,cisto nemas sta da radis pa ih hvalis i branis kao zenicu oka svog...Dzabe krecis...Inace mi je ovaj novi model simpatican,ali kad cujem ove cene,stvarno cista budalastina dati toliki novac za ovo...

Anonymous

pre 5 godina

Ovaj RAV bio je lep dok slučajno model od gline nije pao dizajneru sa stola. On ga vratio, nije primetio kako se 'nagrdio'.
Užas koliko su ružne sve nove Toyote. Boli me oko dok ih gledam :-)

posao preko stranke=placen godisnji odmor

pre 5 godina

Vozio sam sad vec prethodni model, jaca oprema sa kozom. Meni uopste nije jasno da takav brend je sebi mogao dozvoliti onakvu “bofl” plastikanersku unutrasnjost, nije potrebno da se zagledas previse, ocigledno je na oko, ista stvar je i sa Nissan Kaskai, tuga.

miša

pre 5 godina

Novi rav4 stvarno je napravio ogroman korak napred u odnosu na prethodnu verziju, bas me je odusevio. Isto se desilo i sredinom devedesetih kada je izasla prva verzija, doduse tada je bio prvi suv na svetu pa je to negde i logicno. Smatram da novi rav najvise nudi u klasi uz beskompromisni kvalitet. Bravo za toyotu
(Fica, 7. mart 2019 12:19)

Nudi najviše u klasi po ceni klase iznad.

Fica

pre 5 godina

@moron, ti si kralj majke mi. Tip licnosti koja kada nesto istripuje da je tacno mozes ga ub.ti ali on nece promeniti misljenje. Ne zameram ti stvarno, cak sta vise razume da nije lako. Iskreno mislim da si mnogo negativan, svaki tvoj komentar bez obzira na nik mogu da primetim, dobro malo preterah ali vecinu sigurno. Stvarno ne razumem zasto sam vam trn u oku kada ja govorim samo istinu...

Milan

pre 5 godina

Sigurno imas neki poremecaj centra za racunjanje pa ne mozes da izbrojis toyote. Tako da ti to oprastamo.Inace gedzo Milane sigurno si ponosni vlasnik neke opake bembare celavih guma ili audija a4 presvucen folijom i opasnim kineskim farovima pa ne gotivis japanski kvalitet. inace zivim u Oslu mada mozda je to selo za tebe. uzivaj
(drmr, 08. mart 2019 11:41)

Bas toliki poremecaj kao ti nemam, da nisam u stanju normalno da stavim svoje ime, vec da lupetam neka slova.
Celav nisam hvala bogu, a i normalno izgledam posto redovno treniram.
Dakle, vlasnik sam Insignije, pre toga vozio Mazdu 6 2014 godiste, pre Mazde sam imao Peugeot 407 i C5, a jos ranije Hondu Accord.
Dakle kao sto vidis vozio sam 2 japanca iz iste klase, ali to nije Toyota ili je za vas neke japanac samo Toyota?
Ja kad kazem da Toyote NEMA nigde u evropi svi beze da mi daju odgovor, jer ga nemaju, jer kazem istinu. Raspali Avensis traje vec 15 godina, tek u visoj klasi nemaju nista za ponuditi evropskom kupcu, sa motorima su katastrofa, po modelu nude samo jedan, sta kupac da bira? Mazda je tehnoloski i dizajnerski 30 godina ispred njih.
Najludji su ovi bez odgovora, pa kazu briga ih za evropskog kupca, pa kad ih briga neka pozatvaraju sve salone u evropi i neka prodaju po aziji laka komercijalna vozila i teret i program, jer su u putnickom uzas.
Evropa je centar svega, evropski kupac trazi najvise i Mazda se tome prilagodila uspesno, Toyota zalutala kao tele na livadi.

mićko

pre 5 godina

@drmr
U kojoj to skandinaviji, pa kod njih se od svih Japanca samo Yaris pominje i prodaje. Uostalom kao i u ostatku Evrope. Stvarno nevidim šta dobijate takvim pričama kada se jednim klikom utvrdi tačan broj prodatih marki i modela. Čemu bespotrebne laži?

posao preko stranke=placen godisnji odmor

pre 5 godina

Imam auris hybrid TS. Gepek 672 litra što je ubedljio najviše u klasi, a stvarna potrošnja posle 20.997 km i to pretežno gradske vožnje mi je 5,14 l/100km što je ubedljivo najmanje u klasi uz napomenu da sam ta kola kupio isključivo iz ekoloških pobuda iako mi je već postalo očito i da su ekonomski najisplativija.
(auris, 08. mart 2019 14:12)

@auris
Hehe prijatelju, ta potrosnja i nije bas tako niska obzirom da vozite Hibrid i da je u startu bio skuplji min 20%. Vi niste nista ustedeli. Danas u toj klasi automobila 60% njih ce imati istu mozda cak i nizu potrosnju a da nisu hibrid, prvenstveno mislim na dizele. Ja vozim dizel 1.6 i prosek posle godinu dana 5.5lit , malo veci auto od vasega aurisa. Jos ta prica sa hibridima nema realnu osnovu, elektricna kola e to je vec nesto drugo.

cune

pre 5 godina

@Fica
Pobro,jedno pitanje za tebe pošto sam video po dosadašnjem pisanju da si sila nebeska. Vid vako, nevolim Japanske automobile a ne vozim ništa iz Vagen grupe. Da li ja bez obzira na to mogu da budem vagen bot pošto vidim da svako ko nema isto mišljenje kao ti postaje bot?

Fica

pre 5 godina

Ma placaju me rimski klub i templari da pljujem po vagenu, ima jedna frakcija koja posebno ne voli srpske gedzovane koji se pale na golfa 4, sanjaju sedmicu a voze dvicu.... sto ja vama smetam to mi nije jasno? Vi furate svoj fazon ja svoj, stim sto ja ne izmisljam. Vec dokazujem suprotno. Vi kazete skup rav ja podestim ljude koliko kosta auto iste klase i segmenta samo sa vw znakom i onda ljudi kazu pa rav nije skup, to je cena koja vlada u segmentu jos rav manje kosta a vise nudi, vi kazete prius trosi 10 u gradu izadje recenzija gde gospoda novinari kazu trosi ispod 2l, vi kazete vozili oktaviju 1.5 tsi 2016 ja kazem nemoguce jer je izasla 2017, onda covek krene da pise kako je avensis 1.8 sa registarskim oznakam “BG 352-736” 2014 menjan motor ja napisem da su 2011 zamenjene te registarske tablice, pricaju ljudi kako im oktavija 2.0 tdi 150 ks trosi po beogradu 4-5 litre ja kazem laz jer ne moze po gradu manje od 8, da ne nabrajam dalje o izmisljanjima iz licnog iskustva i iskustva rodjaka, prijatelja i blize familije... vi imate tendenciju da iznosite neistinu a ja da to ispravljam, jel tu nesto lose?

Molder

pre 5 godina

@Fica
Dileri vozila nisu reper za bilo kakvu informaciju i dokazivanje,posebno "tvoje" price kojim pokusavas da ubedis kako je Tojota nebeski auto...Tolika je guzva u tvom salonu,da te je udarila promaja,deli tvoje flajere na nekom drugom mestu,ovde obicni ljubitelji automobila komentarisu iz svog ugla,potpuno besplatno...

Fica lerdi

pre 5 godina

Botovi jel realno da ne menjate pricu vec vrtite u krug iste fazone. Nikoga ne dotice sta ja kazem i nikoga od vas tojota ne zanima a ne mozete da se skinete sa vesti koje govore o tom brendu. Jel realno to sta se zbiva? Bilo koji brend a da nije iz nemacke i uvek iste fore, prozivanje, izmisljanje, price iz licnog i tudjeg iskustva... nije mi jasno kako vas tojota ne zanima a bilo koja vest o njoj izazove lavinu komentare. Jos ajde neko da iznese nesto konkretno da me demantuje i da dokaze kako to sto ja govorim nije istina. Vi to kada zelite da uradite ne iznosite nikakve cinjenice vec mene licno napadate kako sam ja trol ili prodavac, ako je to demant moje istine onda bravo. Ko ima iole mozga zna da je tojota ubedljivo najprodavaniji pojedinacni brend na svetu i to vec godinama, kao i da su najpouzdaniji brend i to vec godinama i da tojote najmanje kostaju za eksploataciju. Ovo o cemu pricam, kao i obicno, mozete naci na internetu i iz gomile razlicitih renomirqnih izvora. To sto vama istina ne odgovara gospodo nisam ja kriv...

Fica

pre 5 godina

@Kobaja Grande, za te pare se kupi troc sa autom. menjacem i 1.6 tdi motorom od 110 konja i kurblama za podizanje prozora na zadnjoj klupi, da podsetim da je to auto velicine pola, dok je tiguan startuje sa cenom od 35.000 eura u trend paketu (toliko je bogat paket da su morali da naznace da ima paket za pusace, dvotonsku sirenu, naslon za ruke napred nazad ga nema, manuelna klima...). Sto se hibrida tice tako su mislili i za chr-a pa koliko vidim na ulici je trenutno poplava istih bas sa hibridnim motorom, za beograd pricam. Inace vitara je isto super opcija, japanski kvalitet, niska cena na koju je uticao nesto skromniji kvalitet materijala, ona je u cenovnom rangu cak ispod skode a daleko vise nudi od karoq-a. Pozzz za bratiju

NIKOLA

pre 5 godina

Ode RAV4 u manji segment de je npr CX5 i Kuga a cena većeg čak i jačeg.Za manje para veći i komforniji 5008 još automatik a agregat da pojede za doručak ovaj njegov bazni,1.6 turbo benzinac 180 konja.Ili ko ima sumnje o kvalitetu Francuskih kola premda mislim da danas svi prave kvalitetna vozila i oće 4x4 doda malo i uzme X-trail dizel 177 konja takodje veći i komforniji.Gepek RAV4 jeste odličan ali važniji je komfor za putnike,ima duboka sedišta ali zato nema dovoljno mesta za noge posebno ispred zadnje klupe čemu doprinosi i malo medjuosovinsko od samo 2690mm.Ovaj drugi hibrid 2.5 ima lepe performanse ali prva korektna oprema a ništa specijalno Limited 4x4 automatik preko 40 somića.

business ambition komercijalita

pre 5 godina

"Mnogo dobro" ovo sa deklaracijom potrošnje "običnog" 2,0 motora ( 6 litara ). Puste bajke. Po Spritmonitor.de prethodna verzija 2,0 sa 151 ks ima prijavljen prosek 8,28.

nemanja

pre 5 godina

Jedina realna opcija za srpsko trziste je 2.0 benzinac, koji u varijanti 4x4 kosta barem 31.800eur. Za te pare, kupuju se DVE Suzuki Vitare 4x4...alo, Toyota, probudi se...
(Kobaja Grande, 07. mart 2019 12:09)
Vitara je i po velicini i po kvalitetu enterijera niza klasa od RAV4, ali slazem se da je cena visoka, ali to je zato sto smo mi siromasni, svaka nova generacija je skuplja od prethodne, sto u inostranstvu i nije problem jer su im svake godine malo vece plate, a nase plate se vec 10ak godina, po zvanicnim podacima, vrte oko 400evra. Za 7-8 godina, koliko traje prosecan model automobila, nemcu plata poraste 20-25%, a novi modeli su 10 15% skuplji od starih

dzigi

pre 5 godina

Izgled odličan, i spolja i unutra, konačno.
E sad, što se kupovine tiče... Dok ne stigne neki hibrid sa 2.0 motorom, ništa od prodaje u Srbiji. Velika šteta što nemaju dizel, ali ih verovatno nije mnogo briga za evropsko tržište. Plus što je cena previsoka u odnosu na konkurenciju.

Inače, mislim da je rodonačelnih klase Vitara, koja je par godina (a možda i nepar) starija od RAV4.

moron

pre 5 godina

"... onda covek krene da pise kako je avensis 1.8 sa registarskim oznakam “BG 352-736” 2014 menjan motor ja napisem da su 2011 zamenjene te registarske tablice... vi imate tendenciju da iznosite neistinu a ja da to ispravljam, jel tu nesto lose?
(Fica, 7. mart 2019 16:33)

Fićo, ja sam ti ovde napisao broj šasije, broj motora i broj fakture MAG-a po kome je 2014. godine prodat kupcu (Firmi "BGG Italiana" ) "faličan" Verso dizel (koji niste znali popraviti pola godine), a ti posle uporno govoriš da ja "lažem"?

Ili, ja sam na mojim kolima 06.06.2011. menjao stare za nove registarske tablice ( jer su u toku CELE 2011. godine menjane stare za nove registarske tablice ), a ti kažeš da ja "lažem" kada ti navedem (stari) registarski broj motora Versa na kome je u novembru 2011 menjan motor 1,8 u MAg-u ( a dao sam ti datum i kada su kola ušla u MAG servis, i kada su izašla ), uz tvoje obrazloženje da u toku 2011. navodno nisu postojale stare registarske tablice?

No, kao što sam ti rekao i pre, ja Tebi "ne zameram". Razumem te šta su "trenuci dokolice" na Tvom poslu (i kada je salon prazan). I ja, kada sam "u dokolici", pišem ovde ...

Sotir

pre 5 godina

(Milan, 07. mart 2019 18:18)
I ja živim u Švedskoj i mogu reći da niste u pravu.Toyota se itekako vozi.Što se kvaliteta tiče daleko je iznad sosse kontejnera tj.Volvoa.Ja inače samo Hondi verujem.Pozdrav.

drmr

pre 5 godina

Ajde nije te sramota da lazes i obmanjujes narod. Koja svetinja, koja pouzdanost, koja prodaja? 
Zivim u Svedskoj i na prste jedne ruke mogu izbrojati Toyote koje sretnem u toku dana u gradu od pola miliona stanov nika. Kako i da se nesto pokvari kad nema nicega? Sta to Toyota nudi danas, prevazidjen dizajn i od motorizacije NISTA, dok konkurencija po modelu izbacuje po 4-5 dizel i benzinskih motora, a kod Toyote NEMA izbora jer nema ni ponude, plus izbacuju 1 model na 15 godina. Oni u evropi u D segmenutu nemaju model vec 15 i vise godina, drze onog prastarog Avensisa koji je toliko zastareo da je tehnoloski na nivou konkurentskih modela od pre 20 godina po svemu. Nije te sramota da lazes ljude, ili je za tebe skandinavija tvoje selo u orveskoj gde zivis. U celoj Skandinaviji dragi forumasi Toyota je toliko vidjen gost na putevima kao detelina sa 4 lista na livadi.
(Milan, 07. mart 2019 18:18)

Da jedva sam cekao da dodjem ovde da lazem ljude! nemam pametnija posla! Ti si neki gedza sigurno koji vozi "bembaru presvucenu folijom ili audi a4 sa kineskim besnim farovima! :) inace zivim u Oslu ako je to za tebe selo!? Mada moguce je da se ne voze po svedskoj ipak je nizi standard nego u norveskoj gedza Milane!

Mladen

pre 5 godina

Ne sumnjam da je vrlo kvalitetan automobil, kao i sve Tojote, ali ovo je do zla boga ružno. Prosto ne mogu da verujem kako izgleda skarabudženo,kao da su delove različitih modela lepili na njegovu karoseriju. Uopšte mi nije jasno zašto ovako grdno, kad su dokazali sa ch-r i pogotovo novom Korolom da su itekako sposobni da naprave vizuelno atraktivan auto.

realno

pre 5 godina

Vidim svi raspravljate o izgledu koji je u oku posmatraca i glupo se raspravljati... Sto se potrosnje tice nema sanse da je blizu istine ali uzmimo i da je to istina dolazimo do performansi od 180km/h i skoro 9s do 100km/h sa motorom 2,5 + elektro motor u 21veku??? Kazu kvalitetna Toyota pa vozite BMW, Alfu, Audi, Ladu, Yuga sta god uvek na pola gasa i nikad se nece pokvariti! Za cenu od 30 do 45 moze da se kupi sta vam padne na pamet!

TNT

pre 5 godina

@Fica lerdi - evo demantuj mene: na mom bivšem Rav4 ako zaboravim da sklopim retrovizore i izađem i zaključam automobil, morao bih da ga otključam, uđem, dam kontakt, pritisnem taster i tako ih sklopim. Samo vozački prozor je imao auto funkciju, ostale sam morao da držim za podizanje/spuštanje. Naravno, bio je osvetljen samo vozački taster. Pritisnem taster na daljincu da otvorim prtljažnik i dok popijem kafu on se skoro podigne do kraja - tom brzinom se i spušta. Znam kada nemam tečnost za pranje stakala tako što ništa ne izlazi iz mlaznica. Touch screen mi je radio brzinom puža, a o navigaciji neću da trošim reči - način unosa destinacije katastrofa, čitanje pozicije diskutabilno, za brzinu ne znam šta da kažem. Pouzdanost - menjao sam motor na 60.000, svaki put kada malo siđem sa asfalta reglaža trapa. Za oštriju vožnju nije ni pod razno, nesiguran je i nestabilan. Nije to loš automobil, ali je daleko od idealnog. Recimo, krug okretanja nestvarno mali obzirom na veličinu automobila. Odličan prtljažnik. Korektan menjač, odlično kvačilo. Troškovi održavanja relativno niski. Odlična pozicija za volanom. Vrlo dobra kamera, mada relativno niske rezolucije.

Aleksa

pre 5 godina

Vozi se Toyota i to baš Rav4 i u Svecku i u ostatku skandinavije. Solidno auto ali niko nece reci da dobro ide ili je lep, nego za te pare hibridna verzija sa subvencijom države stvarno racionalna kupovina. U Srbiju i BiH nema to da ti država da popust kad kupujes hibrid pa onda nema ni razlog da neko ovo kupi. Inace ovaj novi ko pas ružan al deluje muski ne mogu da kazem. Iznutra onako, nije lose, ko vozi audi ili merc nešto i da kritikuje ovi ostali nek ćute.

drmr

pre 5 godina

@Milan

Sigurno imas neki poremecaj centra za racunjanje pa ne mozes da izbrojis toyote. Tako da ti to oprastamo.Inace gedzo Milane sigurno si ponosni vlasnik neke opake bembare celavih guma ili audija a4 presvucen folijom i opasnim kineskim farovima pa ne gotivis japanski kvalitet. inace zivim u Oslu mada mozda je to selo za tebe. uzivaj

peras

pre 5 godina

Ajmo malo price iz realnog zivota. Jos uvek na prvom rezervoaru presao ukupno 400km. Vozen iskljucivo u jutarnjem i popodnevnom spicu po BG. Kompjuter kaze 6.7l do sada.

auris

pre 5 godina

Imam auris hybrid TS.
Gepek 672 litra što je ubedljio najviše u klasi, a stvarna potrošnja posle 20.997 km i to pretežno gradske vožnje mi je 5,14 l/100km što je ubedljivo najmanje u klasi uz napomenu da sam ta kola kupio isključivo iz ekoloških pobuda iako mi je već postalo očito i da su ekonomski najisplativija.

realan

pre 5 godina

Da ovaj auto može da troši između 6 i 7 litara ali sa jako umjerenom vožnjom, što i nije loše možete da mašete nekoj cici koja vas prestiže sa fićom :-))

Ostoja

pre 5 godina

Pre dva meseca sam testirao RAV4 (benzinac 2.5L) i Subaru SPORT. RAV4 je drasticno bolji od predhodne generacije ali Odlucio sam se za Subaru. Subaru Sport je stabilniji i uopste ubedljiviji pogotovo na snegu. Sto se tice exteriera i eteriera, RAV4 dosta grubo izgleda u prirodi sto je nebitno ali interijer je stvarno los. Taj tablet je nepraktican i nepotrebno udaljen. Subaru interier je dve klase bolji. Daleko vise informacija i sve na dohvatu ruke. Skuplja varijanta Subarua ima Face Recognition i posmatra fokus vozaca. Ali nisam bio raspolozen da potrosim vise od $29k pa sam ostao na Sport opciji. U svakom slucaju napredak a Tojotu.

Nebojsa

pre 5 godina

Za ove sto ne veruju da Rav4 Hybrid trosi 6-7 litara, evo iz prve ruke prijatelj sa Rav4 Hybridom 2017. ima vec 90000 km prosek oko 6 lit/ 100 km, kombinovano.
A dragi Kobaja, sad vec stari Rav4 se poslednje 2 god. vise prodavao u hibridnoj nego u obicnim verzijama. U Srbiji, da ne bude zabune. A novih je vec ispiruceno bar 30ak komada. Hibridnih, u Srbiji.

HanSolo

pre 5 godina

(Milan, 07. mart 2019 18:18)

U kojoj "Švedskoj" ti živiš? Toyote kolko hoćeš na putevima.. Tojota u Skandinaviji sa Subarom ima najbolju pouzdanost i reputaciju..

Uros

pre 5 godina

@business ambition komercijalita, ne verujem ni ja iskreno da trosi 6l ali isto tako verujem da trosi manje od prethodnog jer su mu povecali termalnu efikasnos, ona je jako bitna jer auto tosi najvise dok je hladan a danas se najcesce automobili voze na kratkim relacijama pa je ona jako bitna. Mada ovoliki auto sa 175 konja i potrosnjom oko 8 litara benzina mislim da je super

Drajver

pre 5 godina

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1514286#k29757577

Ovo je novi motor, mnogo toga je promenjeno... Nova sasija, drasticno poboljsan manuelac a i cvt je izmenjen. Nije za poredjenje. Ovaj motor ce nesto manje trositi sasvim sigurno, koliko pitanje je.

I ko gleda litar gole dole na automobilu od 30k evra?!

boki vozio sam toyotu

pre 5 godina

automobil je sjajan i skup. imam platu 2.5 /3 x prosecna vec 10 godina i ne mogu ni da izmastam ovaj auto. stvarno ne razumem.

moron

pre 5 godina

Prčitah jutros vest o tome koji su u Americi energetski najefikasniji brendovi (na nivou cele game), uključujući PHEV vozila.
Na mestu br. 1 je Honda.
Do petog mesta su još Mazda, Hyundai, Subaru i Kia.
Očekivao sam da u prvih pet bude i Toyota.

Molder

pre 5 godina

@Fica
Kad zvanican bot kaze drugom da je bot,nema dalje...Lepo je sto mislis da samo ti imas pravo na istinu i jedini znas koja je,i ako prepricavas brosure i placene tekstove,ne znam samo koju si to cinjenicu rekao(vidi prvo sta znaci ta rec)...A ove bajke o Tojoti,to zadrzi rekoh za svoj salon,mozda i prevaris nekoga...

Samo kazem

pre 5 godina

@posao preko stranke=placen godisnji odmor

Mozda, ali vrlo sumljivo, vasa tvrdnja je bez ikakvih argumenata. Koji auto vozite, kako ste ostvarili tu potrosnju - grad, auto put, lokalni putevi? Jel to cifra na tabli, ili ste vi licno vodili evidenciju i znate prosecnu potrosnju?
Ako je kompjuter, on laze 10% minimum, sto znaci da vas auto trosi barem 6 litara, i onda cela vasa racunica gubi smislao.
Sporija voznja van grada drasticno popravlja prosek potrosnje, pa onda vi i ne znate kolika je realna potrosnja u gradu.

Prvo poredite dizel i benzin, to nije isto.
Drugo vas dizel je 1600, a ovo je benzinac 1800 ili 2500.
Fizika i matematika su na strani hibrida. Kad se ne krece, ne trosi nista, vas dizel, u krajnoj liniji ili radi na semaforu, ili start/stop urnise akumulator.
5.5 litara moze samo u gradu bez semafora i guzve, u Beogradu, u kreni stani voznji, nema sanse. Ni zimi, ni leti, pogotovo sa klimom.

Hibridi obozavaju guzve, jer dok se tako vozi, baterija je sasvim dovoljna, benzin se ne trosi, kad se izaddje na put, SUS motor je u optimalnom rezimu, i malo trosi.

I na kraju, ima ljudi koji nece da zagadjuju vazduh u svojoj okolini.
Da li ste ikad razmisljali koliko se clanovi vase porodice nagutaju dizelskog izduva dok motor radi, a oni su iza automobila?

Džej

pre 5 godina

Ova generacija je na oko drugačija u odnosu na prethinika, kao i "platformno" (kao što je navedeno). Nekom će se svideti a nekom ne. Gledajući unutrašnjost nisam mogao a da ne primetim da je kvalitet materijala dobar, dok za dizajn se to ne bi moglo reći. Kada bi npr. u Škodi kvalitet materijala unutra bio na višem nivou, čak bi moglo i da zada glavobolju za neke ovakve "pojave". Mada, znajući da je ovo "Japanac", nema sumnje o dobrom kvalitetu ponuđenog proizvoda.

Ivan ZG

pre 5 godina

Ovaj novi hibrid 2,5 je uz novi mazdin 2.0 motor, najnapredniji motor na tržištu. Ovako veliki auto povuče za 8 sekundi do 100 uz prosječnu potrošnju od 5 litara!!! Pa koji dizel to može? Niti jedan.
Stari hibrid je bio malo lijen i štedljiv samo u gradu. Zadovoljavao se sa 6-7 litara. Problem je bio na autocesti. CVT je bio bučan, a potrošnja sa težom nogom bi išla i preko 10 litara.
Zato je novi CVT jako utišan, naročito na autocesti, i jako mu je srezana potrošnja.
Sa ove prezentacije u Barceloni jedan drugi novinar je napisao. Vozili smo se po gužvi u gradu, izašli na prigradsku cestu, pa na autocestu i na kraju se popeli na 300m visoko brdo. Bez posebne želje za štednjom auto je potrošio 5,3 litara na 100 km!!? U povratku sve isto uz potrošnju od 4,7 litara (jer su sada išli nizbrdo). Prosjek 5 litara.
Da li može netko bolje? Ne može. Samo Toyota. Voljeli ju ili ne, najbolja je.

saša

pre 5 godina

@Fica lerdi , Može objašnjenje : ako Tiguan po tvom kreće od cca 35000 , kako onda Q3 dizel, automatik , S line kreće od 35.129 ?

bora

pre 5 godina

@Milan
Odgovor na tvoju tvrdnju da tojote nema nigde u Evropi demantuju dva klika mišem. Tojota je prošle godine deseta po prodaji u Evropi, najprodavanija od japanaca. Mazda, koja je po tebi 30 godina ispred Tojote tehnološki i dizajnerski nije ni u prvih dvadeset.

Vojislav

pre 4 godine

Posedujem novi RAV 4 i osnovna zamerka je lose osvetljenje tokom nocne voznje u kabini,zatim bucnost tokom davanja gasa itd,ima jos dosta. Za 40000 mora biti bolji auto

hoheluftbrücke

pre 5 godina

@Janbolin
Hamburg... je l' to neko lokalno naselje u nekom mestu u Srbiji ili pričamo u Hamburgu, gradu na severu Nemačke?

Evo ja zevam ovde koliko godina i nešto se ne sećam da sam video i jedan RAV taksi. Da nisi ti slučajno pobrkao sa Prius-om?

Batica

pre 5 godina

@Fica
Zar je stvarno potrebno citirati fabričke brošure koje navode "beskompromisni" kvalitet?Nemam problem što voliš neki brend,ali u svemu treba imati granice,ti ih očigledno nemaš ili si obični dosadni trol...
Kad smo kod takvih slogana,apsolutno svaki automobilski brend se frlja sa takvim glupostima koje ništa ne znače.Marketing timovi gube ideje ubrzano.
Probaću ovaj auto ovih dana,onaj stari je bio predugo na tržištu pa je stvarno izgledao zastarelo još pre 2 godine.Ovaj novi dizajn je definitvno hrabriji,videćemo.

DA

pre 5 godina

Kobaja Grande, 07. mart 2019 12:09
Obožavam tvoje uvijek "opozicione" komentare! Boli njih "vou"za tržište ex SFRJ,to im se vodi pod stavku "bakšiš za kaficu".

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

Fica, 7. mart 2019 19:33

Ti ne razumeš. Toyota je za mene odličan brend. Generalno, pretežno za preporuku. Ali, na neki način, kao i sve drugo. I sve se često svede samo na ono "Lepota je u oku posmatrača".
Ali Ti svojim (odredjenim) komentarima na temi o Toyoti kao da želiš da svima ogadiš Toyotu. Ne razumem zaista zašto to činiš brendu koji voliš i od koga živiš... Ti imaš šta da napišeš pametno i često pišeš i tako, ali, "nekada" ... Kako god hoćeš. Niti ću u Toyoti i Japancima zbog Tebe misliti bolje, a ni gore.

dejan

pre 5 godina

Vozio sam novi hibrid sa prednjim pogonom nekih 130 km od toga oko 50km u gradu i na kraju je potrosnja po bordu bila 6.9 sto je nekih pola litra vise od mog 2.0 dizela koji ima 143ks i nije automatik.Pri tom je mnogo udobniji,ne ljulja se kao stari model i ne odskace toliko preko rupa i lezecih policajaca.Kabina je luksuznija,sedista su bolja i imate utisak da se vozite u visoj klasi.Na mene je ostavio odlican utisak,jedina zamerka je cena hibrida koji je skuplji oko 5000€ od benzinca a u USA razlika je samo 800$

Ivan ZG

pre 5 godina

@Markez
Ja znam da bi ti rado da netko napiše svoje utiske nakon 5 godina vožnje, ali novi RAV se tek prije mjesec pojavio u cjeniku, a fiziči postoji 1 komad u RH i taj vozaju novinari. Tako da ćeš pričekati jedno 5 godina na takav komentar.
Ono što sam izneo o potrošnji potvrđeno je iz više izvora. E sada ili su iluminati i svjetska zavjera ili je stvarno takva potrošnja jer svi isto tvrde. Može se voziti sa prosjekom od 5 litara iako je naš reli vozač rekao 6-9 kada se gazi. I to je izvrsno za toliki auto i ubrzanja od 8 sek. do 100.
Za prošlu generaciju RAV-a sam iznio podatke iz mog iskustva i iskusva bliske prijeteljice koja ga vozi. Nju baš briga za potrošnju jer ima para pa nema razloga da mi laže, a i moja iskusva sa vožnje takvog auto 3 dana su ista. Buka na autocesti zbog CVT-a i povećana potrošnja. I relativno malo mjesta na zanjim sjedištima u odnosu na vanjske dimenzije auta.
Ja vidim da bi ti najradije ukinuo internet, ali nije sve na njemu loše i lažno.

TNT

pre 5 godina

@ Milan
Nisam siguran u kojoj ti “Svedskoj” živiš ali na zapadnoj obali (Gtb) su jako često vidjena automobilska marka. Prema tome ne obmanjuj javnost!

...dno

pre 5 godina

29.900 jaguar e-pace-rav4 skuplji?msm vozim yarisa ali preterase ga.a ni drugi nisu bolji.mazda 3 odlazeci model osnovna cena cca 16k.novi model osnovni preko 24k.focus odlazeci bio osnovna cena 11900.novi osnovna cena 16900.motorizacija ista. e sad koji ima koliki tablet ubacen za 5-6k eura vise to je glavna stvar.

pitam za druga..

pre 5 godina

Cene novih automobila su otisle dodjavola.. za pristojan auto C klase (Golf, Astra, Ceed, Corola..) je potrebno izdvojiti oko 20 000e. Previae za nas koji imamo privilegiju da zivimo u "zlatno doba".