Četvrtak, 21.02.2019.

16:15

Da li je dizel mrtav? Audi kaže – TDI je zakon! FOTO

Izvor: B92

Da li je dizel mrtav? Audi kaže – TDI je zakon! FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

kako da ne

pre 5 godina

@Cune
Pa ni Audi nije u rangu Bmw-a ni po cemu sem po zavrsnoj obradi, pa ga stavljaju u isti kos ;) Pustite RS modele brze samo na pravcima, Bmw je 10 koraka ispred pa eto Audi u istom kosu. Druga stvar, prvo probajte DS automobile pa pricajte. Koliko god ne voleli, tu su uz Nemce i Lexus i Volvo i DS i Infiniti i Acura ( mada ne na Evropskom trzistu). DS3 je otkinuo ogroman kolac Miniju i A1. Nekada ste vidjali njih najvise na ulicama, sada DS3 i Mini dominiraju (mislim na zapad). Ds7 je sve vise na ulicama, za Volvo XC60 da ne pricamo. Kazem probajte sve kao i ja, pa cemo da pricamo ;)

TNT

pre 5 godina

Samo nemojte komentare tipa “nemački test, naravno da su takvi rezultati”:
https://www.adac.de/applications/sitecore/content/home/rund-ums-fahrzeug/abgas-diesel-fahrverbote/dieselkauf-abgasnorm/rde-messungen-cf-faktor/

@Her zika - a da fi i “zemo” nađete neki lokalni forum, pa tamo demonstrirate vrhunsko poznavanje automobilske industrije?

Milan

pre 5 godina

Jednaka prava za sve, ko zeli da vozi na struju neka vozi. Ko zeli da vozi na benzin i na plin neka vozi. Ko zeli da vozi na dizel neka vozi.
Uslov zaq sve je tehnicka ispravnost vozila, ukljucujuci i kamione i autobuse. Problem srbije je da bi stao transport robe, gradsko prevoz bi doziveo kolaps a 50% automobila bi zavrsilo na otpadu da se to i zaista primeni

GuA

pre 5 godina

Koja kuknjava za dizel motorima :)
Svaka tehnologoja na kraju zastari i preseli se u istoriju (ili se ljudske potrebe promene). Tako ce biti i sa OTO motorima. I nikakvi kometari, cesto tendeciozni, nece usporiti ili zaustaviti tu promenu.

cune

pre 5 godina

@kako da ne
Ja mogu da razumem da se nešto voli i favorizuje, ali nemogu da razumem da se na osnovu toga iznose činjenice koje veze nemaju sa životom.Na zapadnu Evropu sam i mislio,trpati taj DS u rang Audija i Lexusa je degutantno, čak i na tom zapadu ga ima manje nego Honde možda nekad ali samo možda ih nekad negde neko pomene, ali bogami retko. Uživaj ti u njemu ali nemoj pričati priče za malu decu i napaljene Srbe.

Her Zika

pre 5 godina

Kaki da ne @ TNT je prao ( pa govori covek iskreno iz svog iskustva ) ali u turskim klozetima, tu jedino idu sva das gofna kad su za export..Pozdrav zemo iz Bl

Goran

pre 5 godina

@Sasa, moj prijatelju, zao mi je sto sam izbrisao sliku od 20 glava od PDI motora, samo u jednom danu.... Znaci diesel VW je zesce sra..., da ne pricam o ostalima, BMW, Mercedes, Land Rover, vise i ni dajemo garanciju za te motore....

Sivi Soko

pre 5 godina

Iako preferiram benzince, nemam ništa protiv (novijih) dizela, vozio i jedne i druge...Ali, mi dok komentarišemo ovde u raspaloj zemlji, ne uzimamo u obzir neke osnovne činjenice u auto-industriji:

- sva kola koja se prave u širokoj potrošnji nisu unapred predviđena da posle 300k km dođu na Balkan i zagađuju podjednako kao i kad su sišli s trake

- svi dizeli su opremljeni raznim delovima a sve u cilju štomanjeg emitovanja oksida, čestica itd.(DPF, npr.)

- u razvijenim zemljama je auto-industrija pokretač kompletne ekonomije (Nemačka, na 1.mestu), što je sve deo jedne neraskidive celine. Pa tako kada kupite auto (nov, podrazumeva se), već tada znate da ćete ga voziti max 5 god. Onda uzimate novi, isto na lizing, kredit i sl. A taman tada izađe i novi model proizvođača kojeg preferirate. Tu su u obrtu svi: Industrija komponenti, banke, dileri, država, naftna industrija - komplet privreda i ekonomija. Dakle, jasno je da ni u kom slučaju nikome tu i nije cilj da danas ciljano pravi kola kojima je glavni adut da traju 2-3 decenije...Reciklaža takođe igra značajnu ulogu u jakim ekonomijama! E sad, to što je kupovna moć ovde takva kakva je, to je drugi pojam - pa tako nam dizeli i rade kao rakovice, čade kao lokomotive i truju k'o nezdravi.

Sami smo sebi stvorili sliku takvih dizela.

TNT

pre 5 godina

@kako da ne - opet pauza u pranju toaleta u Švici, pa imaš vremena za poruke? A ovo što si vozio je na dodatnom poslu preparkiravanja automobila ispred hotela?

kako da ne

pre 5 godina

@cune
Tek ce pomrsiti, kao sto je uradio npr Lexus. Pa i sam Audi koji je do pre 35 godina bio obicna Jetta sa cetiri prstena evo gde je sada. DS7 nudi takodje vrhunsku voznju poput Q5, ima luksuzniji enterijer i vrhunsku zavrsnu obradu, bolje dizel motore i sve ostalo sto kupac trazi. Q5 mu ni u cemu ne bezi. Q5 ima vrhunsko ime, kao model dugo na trzistu, druga generacija i svakako dobar auto, ali konkurencija je jaka i sve je jača. Znam da niste dovoljno informisani niti imate prilike da vidite npr DS7 ili Lexus RX i jos dosta drugih auta koji nisu ‘nemci’, ali prodjite zapadnom Evropom i videcete da je toga sve vise. Lexus u USA? Prestigao ih Mercedes po prodaji zbog jeftinijih A klase sedan, CLA...Ja pricam to kao neko ko je vozio na jedan dan npr i dosta Lexusa, DS7, nove Audi Q5, A6, neke Mercedese, Bmw-e itd, a sam imam DS5 2015. I onda mi dodje neko ko gleda slike na instagramu i govori mi da je Nemac ispred svih, sto nema veze sa vezom. Nemac ima samo mnogo jaci marketing i vise salona/servisa, vise akcija. Audi malo-malo ovde kod mene daje lizing na 0% kamate. Mercedes konstantno na 0,5. Sve to igra svoju ulogu. Onda vi udjete na sajt i vidite novi Q5 npr nov 38.000, a zbog akcija poslednje vreme, popusta i ostalog kupovan i za 31-32.000. A, imate dojam ‘Kako prodaju toliko za ovu cenu’. Vozio sam razne Porsche automobile, sedeo i bio vozen u Ferrari modelima, vozio se u McLaren Senna ako znate sta je to :) Imam dosta iskustava, razgovora, voznji, slika, videa u tel samo eto za mene i neke uspomene ;) Tako da kada mi dodje covek sa instagrama koji juri gsp i krene da mi prosipa pricu... :) Kao kada za novi 508 kazu da je los, a enterijer na nivou premijum bez greske. Auto bomba. A, sve to pricaju ljudi koji ga jos nisu ni videli, a ja vozio i tvrdim nesto iz iskustva. Poz

kako da ne

pre 5 godina

@Cinik
Pogledaj na zapadu cene Honde Insight ili Tojote Prius. Dokaz da su dobri Hybridi i dalje dobri i nakon 13-14 godina. Tojote Prius stare 15 godina sa 160-170.000km na satu kostaju vise nego jedan Bmw 3 npr istog godista i slicne km, npr 320. To sto pricate o hybridima, baterijama je samo sto niste dovoljno upuceni. Ima sve svoje odrzavanje i te baterije su vam sigurne barem 350-400.000km, koliko vam je siguran bilo koji motor? Nebitno od 1.0 do 6.0? Koliko cete morati servisa i filtera i svega da zamenite na autu do 350.000km? A, sta cete uraditi kod hybrida ili electro auta? P.S. Ne vozim ni hybrid niti electro, ne zato sto ne volim vec zato sto sam trebutno imao drukcije planove, ali u skorijoj buducnosti sigurno. Poz

GuA

pre 5 godina

Gospodo, da ponovimo, na dizel se ore.
(Radojko, 22. februar 2019 08:36)

A ko tebi brani - uzmi dizel i ori. Ja vozim samo na dizel i struju

Milan

pre 5 godina

Kao lekar daću vam jednu informaciju, koju možete svuda proveriti. Azot oksid i čvrste čestice su glavni krivci za sve bolesti pluća, tako kaže Svetska zdravstvena organizacija posle 20god istraživanja.
Kod nas su to individualna ložišta, termoelektrane i dizel vozila starija od 5god.
Gas je za sve rešenje, pametnom dosta.

Made in Švabo, Srbo likes it.

pre 5 godina

Navučeš čarapu grilonku na auspuh i koja čađ, bajo. Neće mene i mog dizla niko radvojiti, pazi šta ti ja kažem. Zapamti moje reči. Živi bili, pa videli.

NIKOLA

pre 5 godina

Pa naravno da kaže a kako da proda ove teškaše i jake agregate u Evropi, lako mu je u Americi.Npr najeftiniji benzin u Nemačkoj preko 170 dinara a u Americi ispod 70 dinara a gleda Švabo i ostali Zapadnjaci svaki evrić bez obzira koliko ih imaju.

ciga

pre 5 godina

@lepi
Lepoto pavaglu ti po svome starom običaju lupetaš, ali ajd ok bar si dosledan ili pak bolje ni neumeš ? Taj 1.9 TDI koji tebi pravi problem se već odavno ne proizvodi tako da moraš naći nešto novije da mrziš!

NIKOLA

pre 5 godina

Pa naravno da kaže a kako da proda ove teškaše i jake agregate u Evropi, lako mu je u Americi.Npr najeftiniji benzin u Nemačkoj preko 170 dinara a u Americi ispod 70 dinara a gleda Švabo i ostali Zapadnjaci svaki evrić bez obzira koliko ih imaju.

C i n i k

pre 5 godina

Baterije traju 2-3 godine i kostaju 2/3 auta.
Sa klimom ili upaljenim grajanjem domet se smanjuje 70%. Sa i bez filtera dizel je zakon.

Saša

pre 5 godina

Za kolegu "Kralj Ibi" jedna važna korekcija, naime obe tehnologije rada dizelskih motora se označavaju kao TDI motori(turbo diesel injection, imate i na zvaničnom sajtu VW-a), razlika postoji u konstrukcijskom rešenju i tehnologiji, odnosno principu rada ovih motora, koji se dele u 2 velike grupe:
TDI PD motori(pumpa-brizgaljka tehnologija, koju je jedino koristio VW do 2009.god,) i
TDI Common rail(CR)motori, koji su praktično danas prisutni kod svih proizvođača.
Nakon pune decenije korištenja tehnologije "Pumpe Duse"-"Pumpa-Brizgaljka" (nijedna se druga fabrika nije za to odlučila) Volkswagen je tu tehnologiju 2009. ipak zamenio common-rail tehnologijom (CR).A razlog je znatno jednostavnija i jeftinija mehanika (posebice kod viševentilske tehnike), bolje podešavanje ubrizgavanja i lakše ispunjenje ekoloških normi. Sastav ‘zajedničkog voda’ (engl. common-rail) gorivo ubrizgava putem zajedničkog voda, cevčica i brizgaljki, uz najviše pritiske do 1800 (u posebnim slučajevima 2000) bara.

Replay

pre 5 godina

Sve je krenulo kada su inzinjeri iz Ingolstata napravili 2.5 TDI sa 120 ks, redni petak, najnapredniji i najbrzi dizel u to vreme, 1989. godine a takodje i najstedljiviji u Audi 100. A 1991. godine u Audi 80 1.9 TDI sa 90 ks.

Ivan

pre 5 godina

Ovaj auto, i bilo koji savremeni dizel bi odleteo pod punim gasom bez ikakvog traga u vidu oblaka dima i slicno. Ne verujete ? Pogledajte na yt klipove ubrzanja ovakvih automobila pa se uverite. Niste ni svesni koliko je tehnologija napredovala, i za koliko je smanjena emisija stetnih cestica kod ovih motora u zadnjih 15-ak godina. Prostora za dalj napredak itekako ima, ali on zahteva sve savremenije i komplikovanije komponente filtracije ovih cestica. To sto mi vozimo kola kakva vozimo, i sto su nasi dizeli takvi kakvi su to je nazalost druga stvar.

ne znam

pre 5 godina

(Milan, 21. februar 2019 19:56) Pitacu te kad se izgradi fabrika litijuma u Srbiji za baterije za ta famozna kola na struju kakvo ce ti biti ekolosko okruzenje u tom rejonu... imam utisak da ovi sto lupetaju o dizelima kao zagadjivacima uopste i ne voze kola nego eto procitali negde da dizel navodno toliko zagadjuje da cemo sutra svi pomreti...

TNT

pre 5 godina

Za sve što mrze dizel, pričaju o oblacima dima i kao “argument” potežu lažiranja - svi znamo kako je prošla VW Džeta na testu tri studenta koji su stvorili dizelgejt, a da li znate kako je prošao BMW X5 dizel sa Adblu tehnologijom? Da li znate na koji način su mali turbobenzinci tako efikasni, kao i šta se sa čistoćom njihovog izduva dogodi kada pritisnete jako pedalu gasa? Malo google, pa razmislite ponovo o tome što tvrdite. A za ljubitelje struje - zamislimo na čas (po vama) utopijsku sliku da svi odjednom pređemo na električne automobile. Svi se vratimo sa posla u otprilike isto vreme, svi srećni uključimo automobile da se pune... Da li imate približno ideju o tome zašto je ovo nemoguće ne danas, nego u narednih barem 20 godina? Znate li o kom opterećenju elektroenergetskog sistema se tu priča - na svetskom nivou? Samo ovo da spomenem, da ne idem dalje u analize... I da, dizel je ZAKON! Naravno, za automobile kojima je primeren, mislim da je @metropola ili neko drugi par komentara niže to savršeno objasnio.

yytyt

pre 5 godina

Dizel je jedno veliko sran... Samo zbog toga sto mudo.... Koji sede u automobilskoj industriji imaju monopol sa naftasima, ne daju drugim vidovima energije da se razvijaju. Shell je kupio najveceg proizvodjaca solarnih panela na svetu, samo iz razloga da ih zakoce. Bosch i Siemens uporno imaju monopol nad ubrizgavanjem kod dizela, ne razumem 500 i kusur Nm kod automobila koji ne mogu da iskotiste snagu? Pa dizel je napravljen za radne masine... Smejem se kada vidim tenkove na putevima kada dodaju gas da preteknu nekog, pa to je oblak dima kao da je FAP ispred tebe. Benzin i struja su zakon
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Goran, 21. februar 2019 20:36)

# Link komentara

ignorance level isti kao i kod onih koji pisu 'samo dizel bajo moj'

nista nije toliko crno belo

abc

pre 5 godina

Treba hitno zabraniti te trovače. Da su po konceptu ti motori dobri ne bi morali da lažiraju softver da bi imali neku snagu. Još primitivci "čipuju" već ionako trovački raspoložene motore. Užas.
(Milan, 21. februar 2019 19:56)

a jedan Golf-2-3-4 zagadi okolinu kao 100 kom. ovakvih na koje misliš!

C i n i k

pre 5 godina

Po meni najbolji diesel motori dolaze iz Bmw/a. Tesko da ce diesel da izumre tako brzo,mozda za 30 g kad se napravi tehnologija brzog punjenja za EV i kad budu jeftiniji sa vecom autonomijom. Danas EV moze biti ok za gradsku voznju ali za duza putovanja nema smisla.Cena EV je jos previsoka jer i sa subvencijama kosta bar 35 000 e. Zamena baterije je obavezna posle nekih 7 godina a nova kosta ko pola auta.Punjenje u najbrzoj varijanti pola sata za 80% a kad vozite sa klimom i jos 2 putnika baterija se trosi 50% brze.
Mozda je EV buducnost ali ne tako brza buducnost..

Milos

pre 5 godina

"Metropola", o kakvoj mojoj želji pričaš? Od kakve je važnosti ili koristi da li ja volim ili ne volim dizela.Pa ja trenutno vozim dizel auto, a i pre toga sam imao jedan dizel. Moj savet je krajnje prijateljski, a temelji se na trendu da sve manji broj ljudi kupuje dizel automobile. Ne radi se o tome da li dizel duže traje, da li je ekonomicniji, ili ima više snage, čak ni da li manje zagađuje sredinu, jednistavno taj "proces" je počeo i on je nezaustavljiv. Mnoge velike kompanije već sada najavljuju potpunu prestanak proizvodnje dizela. Zato prijatelju moj pokušaj da razlikujes navijački pristup od krajnje dobronamernog stava. Pozdrav.P.S. ujedno bih još jednom ponovio, ne kupuj nov dizel jer ćeš sigurno, ali sigurno imati velike probleme da ga kasnije prodas.

kralj ibi

pre 5 godina

Zasto u rubrici Auto ne objasnite da VAG grupa ne koristi vise tdi tehnologiju i da je odavno vec presla na comon rail..!??
Prvi put usvojen u serijskoj proizvodnji 1998 godine na premijeri tadasnjeg auta godine!!?
To je bio model Alfa Romeo 156 cisto da se zna..
..i da bi vam ljudi verovali da ste objektivni i poznavaoci materije!!!
..a onda mozda i neku rec o motorima bez bregaste osovine u glavi motora..u serijskosij proizvodnji! Zovu se MULTIAIR!!!

Nemanja

pre 5 godina

Sad će Srbijanci, koji su razjebali sve čega su se dotakli od svog postojanja, da objasne Nemcima, kako to što rade nije dobro i kako je to loša politika firme.

kako da ne

pre 5 godina

Govore TDI zakon kada su varali na testovima i zakasnili sa poboljsanjem. DS kao novi premijum brend, da ne napadnu sada ‘nemci’ i Audi je nekada bio novi premijum brend, Lexus takodje. Oni izbacuju DS7 Hybrid sa 300ks. Da, hybrid. Kako? Pa rade na tome godinama, takodje na motorima da zagadjuju sto manje. 2.0 HDI iz 2015 zagadjuje manje nego najnoviji 2.0 TDI iz 2018. VW grupa kasni par godina samo zbog varanja. Nista vise.

Veliki brat

pre 5 godina

Juče vidim novi A6, tih kao noć, očigledno benzinac, pa kad je lik dodao po gasu, začu se onaj rezak zvuk motora koji smo nekada davno navikli da čujemo (samo nešto drugačijeg tona), iza auta ni traga od dima, auto ubrzava isto kao i dizel (jer su turbo benzinci danas praktično uporedivi po svemu, osim po potrošnji koja je na strani dizela, jer je i stepen iskoršćenja energije veći kod dizela i teorijski za bar 20%.

Metropola

pre 5 godina

Proizvođači "teraju vodu na svoju vodenicu". Dizel ima nesumnjivo svojih prednosti nad benzinskim motorem, ali i mane, i to baš one zbog kojih polako ali sigurno odlazi u istoriju. Za ne više od 5-7 godina, procenat prodatih dizela će pasti ispod 10% ukupno prodatih automobila. Audi je uložilo ogroman novac na razvoju dizel motora, i sada jednostavno i razumljivo pokušava da zainteresuje kupce ovakvim izjavama. Moj savet bi bio da ako planirate da kupite nov automobil, nikako ne kupujete dizel jer će te za par godina imati ozbiljan problem kome da ga prodate.
(Milos, 21. februar 2019 20:19)... jos samo reci zasto bi dizel propao? Zbog ekologije? Care sav transport svega sto koristis, pa i taj telefon na kome kuckas, koji radi na struju, ali ga je zato dovukao brod na dizel naravno! Da ne pricam o kamionima. Davimo se u Srbiji ali ne od dizela nego zbog nemastine pa se ljudi greju na ugalj i stare djonove cipela i kesa!!!Tvoj savet je zapravo tvoja zelja a dizel ce za ljude koji gaze puno kilometara uvek biti bolji izbor. Koga ne zanima potrosnja a voli performanse, zna se, ne ispod 6 cilindara i benzin! Da se masina propisno “zavrti”! Ko zeli gradski auto moze da razmislja o struji ali bolje hibrid ili ako se nema love, maleni turbac benzinjara! I to je to, nema mesta navijanju ili slepom drzanju stava, to su odlike ogranicenih ljudi upamti to! Ziv bio.

Vozač

pre 5 godina

Da li neko od ovih ljubitelja dizela sme da sedne iza svog automobila i na leru, a kamo li na punom gasu? Jel vi mislite da dišete neki drugi vazduh?

Han

pre 5 godina

Automobili sa dizel motorima su prilicno skuplji od benzinaca ali se za razliku od hibrida i EV masovno prodaju. Zasto bi fabrike ubijale proizvodnju vozila koja im donose ogroman profit.

mica

pre 5 godina

I ukidanje dizela nije trenutak nego kontrolisani(manje ili vise)proces koji ce potrajati i imati ubrzanja i usporenja i trpeti ekonomske i politicke razloge za i protiv ! Jedno je sigurno (za sad): rat i terorizam ne idu na struju !

Dezon

pre 5 godina

Ja bih mu stavio 18 audi rotor felne ako je moguce. Za nase puteve superiska. U slucaju da ne moze na sq5 felna 18 zbog diskova itd.. Jer ovaj ima sigurno ogromne u odnosu na q5. Onda 2.0 bi bio pun pogodak. Ali ova boja .... nemam reci

slek

pre 5 godina

@Pera

Možda G63 troši 20l. Moj GL450 od 3150kg, dakle najteži što postoji, troši 15-16 u proseku. X5, X6, ML, Q5 nema šanse da prelaze 12-3, možda 15 u M/AMG verzijama.

Goran

pre 5 godina

Dizel je jedno veliko sran... Samo zbog toga sto mudo.... Koji sede u automobilskoj industriji imaju monopol sa naftasima, ne daju drugim vidovima energije da se razvijaju. Shell je kupio najveceg proizvodjaca solarnih panela na svetu, samo iz razloga da ih zakoce. Bosch i Siemens uporno imaju monopol nad ubrizgavanjem kod dizela, ne razumem 500 i kusur Nm kod automobila koji ne mogu da iskotiste snagu? Pa dizel je napravljen za radne masine... Smejem se kada vidim tenkove na putevima kada dodaju gas da preteknu nekog, pa to je oblak dima kao da je FAP ispred tebe. Benzin i struja su zakon

Pera

pre 5 godina

Boljeg rešenja za velika vozila nema. Struja je super, ali su potrebne baterije za vozila preko 2 tone ogromne. Benzin je malo čistiji, ali bi potrošnja velikih, jakih i teških bila ohoho ogromna. Veliki terenci troše preko 10 litara dizela ili preko 20 lit benzina pa izvolite.

Milos

pre 5 godina

Proizvođači "teraju vodu na svoju vodenicu". Dizel ima nesumnjivo svojih prednosti nad benzinskim motorem, ali i mane, i to baš one zbog kojih polako ali sigurno odlazi u istoriju. Za ne više od 5-7 godina, procenat prodatih dizela će pasti ispod 10% ukupno prodatih automobila. Audi je uložilo ogroman novac na razvoju dizel motora, i sada jednostavno i razumljivo pokušava da zainteresuje kupce ovakvim izjavama. Moj savet bi bio da ako planirate da kupite nov automobil, nikako ne kupujete dizel jer će te za par godina imati ozbiljan problem kome da ga prodate.

Kiki Musampa

pre 5 godina

Greota ovog dizajna. Lep auto dok ne startuješ motor. Ako je toliko dobar, što ih je sramota da stave oznaku motora? Na krilima stoji samo V6. Bar je tako bilo kod starog.

realno

pre 5 godina

Dizel.1.6 i 2.0 su vrh.Od skode ,preko vw i Audija sam ih vozio ( i posedovao godinama) i to je sve dobro.Nisu bucni,potrosnja odlicna...nista ja tu ne bih menjao

istina

pre 5 godina

Ko hoce neka vozi na struju,ali neka zna da nikad nece bit kao TDI i koliko god uzivao u autima na struju uvek ce zudeti za motorima poput TDI-ja. Samo sebe zavaravamo.. Sve ide ka tome da se promovise autoindustrija na struju zbog lobiranja kompanija koje proizvode baterije..,kao i fabrike ce samo imati vise profita,a da ce se manje zagadjivati vazduh to su price za malu decu..

Milan

pre 5 godina

Treba hitno zabraniti te trovače. Da su po konceptu ti motori dobri ne bi morali da lažiraju softver da bi imali neku snagu. Još primitivci "čipuju" već ionako trovački raspoložene motore. Užas.

Mirko

pre 5 godina

Svaka čast redakciji, brzi ste.A što se tiče Audija,mislim šta reći,pametni ljudi,a ne ko oni genijalci iz Porsche-a, brže bolje se odrekli dizela ko da su zaboravil da je Macan bio njihov najprodavaniji model upravo zahvaljujući dizel varijanti.Videćemo koliko će prodati Macana ove godine kad nema dizel verzije.Ovaj SQ5 trenutno je najbolji Suv,bar dok ne dodje SQ8 Tdi.

evita peron

pre 5 godina

Bice mrtav samo za one koji nemaju para da si priuste velik nov i dobar auto bilo koje marke,koji su sa benzinskim motorom prevelik zalogaj i za vecinu imucnijih. Svako voli da ustedi makar i imao. I to je u redu,svi bi mi da nam manje trosi.Male dizele micu iz malih automobila,a vecima prave jos bolje i ucinkovitije sa potrosnjom ravnom skoro nekom malolitraznom benzincu,pod punim opterecenjem. Tako da smo svi ravnopravni u danasnjoj autoindustriji.

Cijankalij

pre 5 godina

Dzaba mu sva snaga kad stigne do prve krivine. Zbog visokog tezista i velike mase, ovaj tip vozila nema sta da trazi, kada je u pitanju uzivanje u voznji. 
Zato uvek radije glasam za A7 i A6 Allroad ;-)
(Kobaja Grande, 21. februar 2019 16:44)

Ti se ocigledno razumes u fiziku, kao albanija u robotiku i AI.
Drzi se cackalica i pljeskavica, to ti je nivo...

Milan

pre 5 godina

Direktori Merca, BMWa i Audija su prosle godine zajedno u glas rekli: dizeli ce ziveti i narednih 30 godina u nasoj ponudi i nastavljamo usavrsavanje.

vlada

pre 5 godina

Svi lice jedan na drugog, ali su svi fantasticni. Kako samo tehnologija i dizajn napeduju brzinom svetlosti, a mi tek za godinu dana do plate od 500 eur...

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Samo vi terajte dizel. Tako je i nokiu pregazilo vreme i njihovo tvrdoglavo insistiranje da ne krecu sa smart telefonima i ekranima na dodir(bili su u fazonu najjaci smo,sto da menjamo). Vidimo sad gde su

Kobaja Grande

pre 5 godina

Dzaba mu sva snaga kad stigne do prve krivine. Zbog visokog tezista i velike mase, ovaj tip vozila nema sta da trazi, kada je u pitanju uzivanje u voznji.
Zato uvek radije glasam za A7 i A6 Allroad ;-)

Pera

pre 5 godina

Boljeg rešenja za velika vozila nema. Struja je super, ali su potrebne baterije za vozila preko 2 tone ogromne. Benzin je malo čistiji, ali bi potrošnja velikih, jakih i teških bila ohoho ogromna. Veliki terenci troše preko 10 litara dizela ili preko 20 lit benzina pa izvolite.

Milan

pre 5 godina

Direktori Merca, BMWa i Audija su prosle godine zajedno u glas rekli: dizeli ce ziveti i narednih 30 godina u nasoj ponudi i nastavljamo usavrsavanje.

Metropola

pre 5 godina

Proizvođači "teraju vodu na svoju vodenicu". Dizel ima nesumnjivo svojih prednosti nad benzinskim motorem, ali i mane, i to baš one zbog kojih polako ali sigurno odlazi u istoriju. Za ne više od 5-7 godina, procenat prodatih dizela će pasti ispod 10% ukupno prodatih automobila. Audi je uložilo ogroman novac na razvoju dizel motora, i sada jednostavno i razumljivo pokušava da zainteresuje kupce ovakvim izjavama. Moj savet bi bio da ako planirate da kupite nov automobil, nikako ne kupujete dizel jer će te za par godina imati ozbiljan problem kome da ga prodate.
(Milos, 21. februar 2019 20:19)... jos samo reci zasto bi dizel propao? Zbog ekologije? Care sav transport svega sto koristis, pa i taj telefon na kome kuckas, koji radi na struju, ali ga je zato dovukao brod na dizel naravno! Da ne pricam o kamionima. Davimo se u Srbiji ali ne od dizela nego zbog nemastine pa se ljudi greju na ugalj i stare djonove cipela i kesa!!!Tvoj savet je zapravo tvoja zelja a dizel ce za ljude koji gaze puno kilometara uvek biti bolji izbor. Koga ne zanima potrosnja a voli performanse, zna se, ne ispod 6 cilindara i benzin! Da se masina propisno “zavrti”! Ko zeli gradski auto moze da razmislja o struji ali bolje hibrid ili ako se nema love, maleni turbac benzinjara! I to je to, nema mesta navijanju ili slepom drzanju stava, to su odlike ogranicenih ljudi upamti to! Ziv bio.

Cijankalij

pre 5 godina

Dzaba mu sva snaga kad stigne do prve krivine. Zbog visokog tezista i velike mase, ovaj tip vozila nema sta da trazi, kada je u pitanju uzivanje u voznji. 
Zato uvek radije glasam za A7 i A6 Allroad ;-)
(Kobaja Grande, 21. februar 2019 16:44)

Ti se ocigledno razumes u fiziku, kao albanija u robotiku i AI.
Drzi se cackalica i pljeskavica, to ti je nivo...

Kobaja Grande

pre 5 godina

Dzaba mu sva snaga kad stigne do prve krivine. Zbog visokog tezista i velike mase, ovaj tip vozila nema sta da trazi, kada je u pitanju uzivanje u voznji.
Zato uvek radije glasam za A7 i A6 Allroad ;-)

vlada

pre 5 godina

Svi lice jedan na drugog, ali su svi fantasticni. Kako samo tehnologija i dizajn napeduju brzinom svetlosti, a mi tek za godinu dana do plate od 500 eur...

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Samo vi terajte dizel. Tako je i nokiu pregazilo vreme i njihovo tvrdoglavo insistiranje da ne krecu sa smart telefonima i ekranima na dodir(bili su u fazonu najjaci smo,sto da menjamo). Vidimo sad gde su

Milan

pre 5 godina

Treba hitno zabraniti te trovače. Da su po konceptu ti motori dobri ne bi morali da lažiraju softver da bi imali neku snagu. Još primitivci "čipuju" već ionako trovački raspoložene motore. Užas.

realno

pre 5 godina

Dizel.1.6 i 2.0 su vrh.Od skode ,preko vw i Audija sam ih vozio ( i posedovao godinama) i to je sve dobro.Nisu bucni,potrosnja odlicna...nista ja tu ne bih menjao

Veliki brat

pre 5 godina

Juče vidim novi A6, tih kao noć, očigledno benzinac, pa kad je lik dodao po gasu, začu se onaj rezak zvuk motora koji smo nekada davno navikli da čujemo (samo nešto drugačijeg tona), iza auta ni traga od dima, auto ubrzava isto kao i dizel (jer su turbo benzinci danas praktično uporedivi po svemu, osim po potrošnji koja je na strani dizela, jer je i stepen iskoršćenja energije veći kod dizela i teorijski za bar 20%.

Goran

pre 5 godina

Dizel je jedno veliko sran... Samo zbog toga sto mudo.... Koji sede u automobilskoj industriji imaju monopol sa naftasima, ne daju drugim vidovima energije da se razvijaju. Shell je kupio najveceg proizvodjaca solarnih panela na svetu, samo iz razloga da ih zakoce. Bosch i Siemens uporno imaju monopol nad ubrizgavanjem kod dizela, ne razumem 500 i kusur Nm kod automobila koji ne mogu da iskotiste snagu? Pa dizel je napravljen za radne masine... Smejem se kada vidim tenkove na putevima kada dodaju gas da preteknu nekog, pa to je oblak dima kao da je FAP ispred tebe. Benzin i struja su zakon

Han

pre 5 godina

Automobili sa dizel motorima su prilicno skuplji od benzinaca ali se za razliku od hibrida i EV masovno prodaju. Zasto bi fabrike ubijale proizvodnju vozila koja im donose ogroman profit.

Mirko

pre 5 godina

Svaka čast redakciji, brzi ste.A što se tiče Audija,mislim šta reći,pametni ljudi,a ne ko oni genijalci iz Porsche-a, brže bolje se odrekli dizela ko da su zaboravil da je Macan bio njihov najprodavaniji model upravo zahvaljujući dizel varijanti.Videćemo koliko će prodati Macana ove godine kad nema dizel verzije.Ovaj SQ5 trenutno je najbolji Suv,bar dok ne dodje SQ8 Tdi.

kako da ne

pre 5 godina

Govore TDI zakon kada su varali na testovima i zakasnili sa poboljsanjem. DS kao novi premijum brend, da ne napadnu sada ‘nemci’ i Audi je nekada bio novi premijum brend, Lexus takodje. Oni izbacuju DS7 Hybrid sa 300ks. Da, hybrid. Kako? Pa rade na tome godinama, takodje na motorima da zagadjuju sto manje. 2.0 HDI iz 2015 zagadjuje manje nego najnoviji 2.0 TDI iz 2018. VW grupa kasni par godina samo zbog varanja. Nista vise.

evita peron

pre 5 godina

Bice mrtav samo za one koji nemaju para da si priuste velik nov i dobar auto bilo koje marke,koji su sa benzinskim motorom prevelik zalogaj i za vecinu imucnijih. Svako voli da ustedi makar i imao. I to je u redu,svi bi mi da nam manje trosi.Male dizele micu iz malih automobila,a vecima prave jos bolje i ucinkovitije sa potrosnjom ravnom skoro nekom malolitraznom benzincu,pod punim opterecenjem. Tako da smo svi ravnopravni u danasnjoj autoindustriji.

mica

pre 5 godina

I ukidanje dizela nije trenutak nego kontrolisani(manje ili vise)proces koji ce potrajati i imati ubrzanja i usporenja i trpeti ekonomske i politicke razloge za i protiv ! Jedno je sigurno (za sad): rat i terorizam ne idu na struju !

Vozač

pre 5 godina

Da li neko od ovih ljubitelja dizela sme da sedne iza svog automobila i na leru, a kamo li na punom gasu? Jel vi mislite da dišete neki drugi vazduh?

istina

pre 5 godina

Ko hoce neka vozi na struju,ali neka zna da nikad nece bit kao TDI i koliko god uzivao u autima na struju uvek ce zudeti za motorima poput TDI-ja. Samo sebe zavaravamo.. Sve ide ka tome da se promovise autoindustrija na struju zbog lobiranja kompanija koje proizvode baterije..,kao i fabrike ce samo imati vise profita,a da ce se manje zagadjivati vazduh to su price za malu decu..

Ivan

pre 5 godina

Ovaj auto, i bilo koji savremeni dizel bi odleteo pod punim gasom bez ikakvog traga u vidu oblaka dima i slicno. Ne verujete ? Pogledajte na yt klipove ubrzanja ovakvih automobila pa se uverite. Niste ni svesni koliko je tehnologija napredovala, i za koliko je smanjena emisija stetnih cestica kod ovih motora u zadnjih 15-ak godina. Prostora za dalj napredak itekako ima, ali on zahteva sve savremenije i komplikovanije komponente filtracije ovih cestica. To sto mi vozimo kola kakva vozimo, i sto su nasi dizeli takvi kakvi su to je nazalost druga stvar.

Milos

pre 5 godina

Proizvođači "teraju vodu na svoju vodenicu". Dizel ima nesumnjivo svojih prednosti nad benzinskim motorem, ali i mane, i to baš one zbog kojih polako ali sigurno odlazi u istoriju. Za ne više od 5-7 godina, procenat prodatih dizela će pasti ispod 10% ukupno prodatih automobila. Audi je uložilo ogroman novac na razvoju dizel motora, i sada jednostavno i razumljivo pokušava da zainteresuje kupce ovakvim izjavama. Moj savet bi bio da ako planirate da kupite nov automobil, nikako ne kupujete dizel jer će te za par godina imati ozbiljan problem kome da ga prodate.

Milan

pre 5 godina

Kao lekar daću vam jednu informaciju, koju možete svuda proveriti. Azot oksid i čvrste čestice su glavni krivci za sve bolesti pluća, tako kaže Svetska zdravstvena organizacija posle 20god istraživanja.
Kod nas su to individualna ložišta, termoelektrane i dizel vozila starija od 5god.
Gas je za sve rešenje, pametnom dosta.

ne znam

pre 5 godina

(Milan, 21. februar 2019 19:56) Pitacu te kad se izgradi fabrika litijuma u Srbiji za baterije za ta famozna kola na struju kakvo ce ti biti ekolosko okruzenje u tom rejonu... imam utisak da ovi sto lupetaju o dizelima kao zagadjivacima uopste i ne voze kola nego eto procitali negde da dizel navodno toliko zagadjuje da cemo sutra svi pomreti...

Kiki Musampa

pre 5 godina

Greota ovog dizajna. Lep auto dok ne startuješ motor. Ako je toliko dobar, što ih je sramota da stave oznaku motora? Na krilima stoji samo V6. Bar je tako bilo kod starog.

Sivi Soko

pre 5 godina

Iako preferiram benzince, nemam ništa protiv (novijih) dizela, vozio i jedne i druge...Ali, mi dok komentarišemo ovde u raspaloj zemlji, ne uzimamo u obzir neke osnovne činjenice u auto-industriji:

- sva kola koja se prave u širokoj potrošnji nisu unapred predviđena da posle 300k km dođu na Balkan i zagađuju podjednako kao i kad su sišli s trake

- svi dizeli su opremljeni raznim delovima a sve u cilju štomanjeg emitovanja oksida, čestica itd.(DPF, npr.)

- u razvijenim zemljama je auto-industrija pokretač kompletne ekonomije (Nemačka, na 1.mestu), što je sve deo jedne neraskidive celine. Pa tako kada kupite auto (nov, podrazumeva se), već tada znate da ćete ga voziti max 5 god. Onda uzimate novi, isto na lizing, kredit i sl. A taman tada izađe i novi model proizvođača kojeg preferirate. Tu su u obrtu svi: Industrija komponenti, banke, dileri, država, naftna industrija - komplet privreda i ekonomija. Dakle, jasno je da ni u kom slučaju nikome tu i nije cilj da danas ciljano pravi kola kojima je glavni adut da traju 2-3 decenije...Reciklaža takođe igra značajnu ulogu u jakim ekonomijama! E sad, to što je kupovna moć ovde takva kakva je, to je drugi pojam - pa tako nam dizeli i rade kao rakovice, čade kao lokomotive i truju k'o nezdravi.

Sami smo sebi stvorili sliku takvih dizela.

TNT

pre 5 godina

Za sve što mrze dizel, pričaju o oblacima dima i kao “argument” potežu lažiranja - svi znamo kako je prošla VW Džeta na testu tri studenta koji su stvorili dizelgejt, a da li znate kako je prošao BMW X5 dizel sa Adblu tehnologijom? Da li znate na koji način su mali turbobenzinci tako efikasni, kao i šta se sa čistoćom njihovog izduva dogodi kada pritisnete jako pedalu gasa? Malo google, pa razmislite ponovo o tome što tvrdite. A za ljubitelje struje - zamislimo na čas (po vama) utopijsku sliku da svi odjednom pređemo na električne automobile. Svi se vratimo sa posla u otprilike isto vreme, svi srećni uključimo automobile da se pune... Da li imate približno ideju o tome zašto je ovo nemoguće ne danas, nego u narednih barem 20 godina? Znate li o kom opterećenju elektroenergetskog sistema se tu priča - na svetskom nivou? Samo ovo da spomenem, da ne idem dalje u analize... I da, dizel je ZAKON! Naravno, za automobile kojima je primeren, mislim da je @metropola ili neko drugi par komentara niže to savršeno objasnio.

slek

pre 5 godina

@Pera

Možda G63 troši 20l. Moj GL450 od 3150kg, dakle najteži što postoji, troši 15-16 u proseku. X5, X6, ML, Q5 nema šanse da prelaze 12-3, možda 15 u M/AMG verzijama.

Saša

pre 5 godina

Za kolegu "Kralj Ibi" jedna važna korekcija, naime obe tehnologije rada dizelskih motora se označavaju kao TDI motori(turbo diesel injection, imate i na zvaničnom sajtu VW-a), razlika postoji u konstrukcijskom rešenju i tehnologiji, odnosno principu rada ovih motora, koji se dele u 2 velike grupe:
TDI PD motori(pumpa-brizgaljka tehnologija, koju je jedino koristio VW do 2009.god,) i
TDI Common rail(CR)motori, koji su praktično danas prisutni kod svih proizvođača.
Nakon pune decenije korištenja tehnologije "Pumpe Duse"-"Pumpa-Brizgaljka" (nijedna se druga fabrika nije za to odlučila) Volkswagen je tu tehnologiju 2009. ipak zamenio common-rail tehnologijom (CR).A razlog je znatno jednostavnija i jeftinija mehanika (posebice kod viševentilske tehnike), bolje podešavanje ubrizgavanja i lakše ispunjenje ekoloških normi. Sastav ‘zajedničkog voda’ (engl. common-rail) gorivo ubrizgava putem zajedničkog voda, cevčica i brizgaljki, uz najviše pritiske do 1800 (u posebnim slučajevima 2000) bara.

C i n i k

pre 5 godina

Po meni najbolji diesel motori dolaze iz Bmw/a. Tesko da ce diesel da izumre tako brzo,mozda za 30 g kad se napravi tehnologija brzog punjenja za EV i kad budu jeftiniji sa vecom autonomijom. Danas EV moze biti ok za gradsku voznju ali za duza putovanja nema smisla.Cena EV je jos previsoka jer i sa subvencijama kosta bar 35 000 e. Zamena baterije je obavezna posle nekih 7 godina a nova kosta ko pola auta.Punjenje u najbrzoj varijanti pola sata za 80% a kad vozite sa klimom i jos 2 putnika baterija se trosi 50% brze.
Mozda je EV buducnost ali ne tako brza buducnost..

C i n i k

pre 5 godina

Baterije traju 2-3 godine i kostaju 2/3 auta.
Sa klimom ili upaljenim grajanjem domet se smanjuje 70%. Sa i bez filtera dizel je zakon.

Replay

pre 5 godina

Sve je krenulo kada su inzinjeri iz Ingolstata napravili 2.5 TDI sa 120 ks, redni petak, najnapredniji i najbrzi dizel u to vreme, 1989. godine a takodje i najstedljiviji u Audi 100. A 1991. godine u Audi 80 1.9 TDI sa 90 ks.

NIKOLA

pre 5 godina

Pa naravno da kaže a kako da proda ove teškaše i jake agregate u Evropi, lako mu je u Americi.Npr najeftiniji benzin u Nemačkoj preko 170 dinara a u Americi ispod 70 dinara a gleda Švabo i ostali Zapadnjaci svaki evrić bez obzira koliko ih imaju.

Made in Švabo, Srbo likes it.

pre 5 godina

Navučeš čarapu grilonku na auspuh i koja čađ, bajo. Neće mene i mog dizla niko radvojiti, pazi šta ti ja kažem. Zapamti moje reči. Živi bili, pa videli.

Nemanja

pre 5 godina

Sad će Srbijanci, koji su razjebali sve čega su se dotakli od svog postojanja, da objasne Nemcima, kako to što rade nije dobro i kako je to loša politika firme.

yytyt

pre 5 godina

Dizel je jedno veliko sran... Samo zbog toga sto mudo.... Koji sede u automobilskoj industriji imaju monopol sa naftasima, ne daju drugim vidovima energije da se razvijaju. Shell je kupio najveceg proizvodjaca solarnih panela na svetu, samo iz razloga da ih zakoce. Bosch i Siemens uporno imaju monopol nad ubrizgavanjem kod dizela, ne razumem 500 i kusur Nm kod automobila koji ne mogu da iskotiste snagu? Pa dizel je napravljen za radne masine... Smejem se kada vidim tenkove na putevima kada dodaju gas da preteknu nekog, pa to je oblak dima kao da je FAP ispred tebe. Benzin i struja su zakon
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Goran, 21. februar 2019 20:36)

# Link komentara

ignorance level isti kao i kod onih koji pisu 'samo dizel bajo moj'

nista nije toliko crno belo

GuA

pre 5 godina

Gospodo, da ponovimo, na dizel se ore.
(Radojko, 22. februar 2019 08:36)

A ko tebi brani - uzmi dizel i ori. Ja vozim samo na dizel i struju

abc

pre 5 godina

Treba hitno zabraniti te trovače. Da su po konceptu ti motori dobri ne bi morali da lažiraju softver da bi imali neku snagu. Još primitivci "čipuju" već ionako trovački raspoložene motore. Užas.
(Milan, 21. februar 2019 19:56)

a jedan Golf-2-3-4 zagadi okolinu kao 100 kom. ovakvih na koje misliš!

Dezon

pre 5 godina

Ja bih mu stavio 18 audi rotor felne ako je moguce. Za nase puteve superiska. U slucaju da ne moze na sq5 felna 18 zbog diskova itd.. Jer ovaj ima sigurno ogromne u odnosu na q5. Onda 2.0 bi bio pun pogodak. Ali ova boja .... nemam reci

kralj ibi

pre 5 godina

Zasto u rubrici Auto ne objasnite da VAG grupa ne koristi vise tdi tehnologiju i da je odavno vec presla na comon rail..!??
Prvi put usvojen u serijskoj proizvodnji 1998 godine na premijeri tadasnjeg auta godine!!?
To je bio model Alfa Romeo 156 cisto da se zna..
..i da bi vam ljudi verovali da ste objektivni i poznavaoci materije!!!
..a onda mozda i neku rec o motorima bez bregaste osovine u glavi motora..u serijskosij proizvodnji! Zovu se MULTIAIR!!!

ciga

pre 5 godina

@lepi
Lepoto pavaglu ti po svome starom običaju lupetaš, ali ajd ok bar si dosledan ili pak bolje ni neumeš ? Taj 1.9 TDI koji tebi pravi problem se već odavno ne proizvodi tako da moraš naći nešto novije da mrziš!

Milos

pre 5 godina

"Metropola", o kakvoj mojoj želji pričaš? Od kakve je važnosti ili koristi da li ja volim ili ne volim dizela.Pa ja trenutno vozim dizel auto, a i pre toga sam imao jedan dizel. Moj savet je krajnje prijateljski, a temelji se na trendu da sve manji broj ljudi kupuje dizel automobile. Ne radi se o tome da li dizel duže traje, da li je ekonomicniji, ili ima više snage, čak ni da li manje zagađuje sredinu, jednistavno taj "proces" je počeo i on je nezaustavljiv. Mnoge velike kompanije već sada najavljuju potpunu prestanak proizvodnje dizela. Zato prijatelju moj pokušaj da razlikujes navijački pristup od krajnje dobronamernog stava. Pozdrav.P.S. ujedno bih još jednom ponovio, ne kupuj nov dizel jer ćeš sigurno, ali sigurno imati velike probleme da ga kasnije prodas.

Milan

pre 5 godina

Jednaka prava za sve, ko zeli da vozi na struju neka vozi. Ko zeli da vozi na benzin i na plin neka vozi. Ko zeli da vozi na dizel neka vozi.
Uslov zaq sve je tehnicka ispravnost vozila, ukljucujuci i kamione i autobuse. Problem srbije je da bi stao transport robe, gradsko prevoz bi doziveo kolaps a 50% automobila bi zavrsilo na otpadu da se to i zaista primeni

TNT

pre 5 godina

@kako da ne - opet pauza u pranju toaleta u Švici, pa imaš vremena za poruke? A ovo što si vozio je na dodatnom poslu preparkiravanja automobila ispred hotela?

Goran

pre 5 godina

@Sasa, moj prijatelju, zao mi je sto sam izbrisao sliku od 20 glava od PDI motora, samo u jednom danu.... Znaci diesel VW je zesce sra..., da ne pricam o ostalima, BMW, Mercedes, Land Rover, vise i ni dajemo garanciju za te motore....

NIKOLA

pre 5 godina

Pa naravno da kaže a kako da proda ove teškaše i jake agregate u Evropi, lako mu je u Americi.Npr najeftiniji benzin u Nemačkoj preko 170 dinara a u Americi ispod 70 dinara a gleda Švabo i ostali Zapadnjaci svaki evrić bez obzira koliko ih imaju.

cune

pre 5 godina

@kako da ne
Ja mogu da razumem da se nešto voli i favorizuje, ali nemogu da razumem da se na osnovu toga iznose činjenice koje veze nemaju sa životom.Na zapadnu Evropu sam i mislio,trpati taj DS u rang Audija i Lexusa je degutantno, čak i na tom zapadu ga ima manje nego Honde možda nekad ali samo možda ih nekad negde neko pomene, ali bogami retko. Uživaj ti u njemu ali nemoj pričati priče za malu decu i napaljene Srbe.

kako da ne

pre 5 godina

@Cinik
Pogledaj na zapadu cene Honde Insight ili Tojote Prius. Dokaz da su dobri Hybridi i dalje dobri i nakon 13-14 godina. Tojote Prius stare 15 godina sa 160-170.000km na satu kostaju vise nego jedan Bmw 3 npr istog godista i slicne km, npr 320. To sto pricate o hybridima, baterijama je samo sto niste dovoljno upuceni. Ima sve svoje odrzavanje i te baterije su vam sigurne barem 350-400.000km, koliko vam je siguran bilo koji motor? Nebitno od 1.0 do 6.0? Koliko cete morati servisa i filtera i svega da zamenite na autu do 350.000km? A, sta cete uraditi kod hybrida ili electro auta? P.S. Ne vozim ni hybrid niti electro, ne zato sto ne volim vec zato sto sam trebutno imao drukcije planove, ali u skorijoj buducnosti sigurno. Poz

kako da ne

pre 5 godina

@cune
Tek ce pomrsiti, kao sto je uradio npr Lexus. Pa i sam Audi koji je do pre 35 godina bio obicna Jetta sa cetiri prstena evo gde je sada. DS7 nudi takodje vrhunsku voznju poput Q5, ima luksuzniji enterijer i vrhunsku zavrsnu obradu, bolje dizel motore i sve ostalo sto kupac trazi. Q5 mu ni u cemu ne bezi. Q5 ima vrhunsko ime, kao model dugo na trzistu, druga generacija i svakako dobar auto, ali konkurencija je jaka i sve je jača. Znam da niste dovoljno informisani niti imate prilike da vidite npr DS7 ili Lexus RX i jos dosta drugih auta koji nisu ‘nemci’, ali prodjite zapadnom Evropom i videcete da je toga sve vise. Lexus u USA? Prestigao ih Mercedes po prodaji zbog jeftinijih A klase sedan, CLA...Ja pricam to kao neko ko je vozio na jedan dan npr i dosta Lexusa, DS7, nove Audi Q5, A6, neke Mercedese, Bmw-e itd, a sam imam DS5 2015. I onda mi dodje neko ko gleda slike na instagramu i govori mi da je Nemac ispred svih, sto nema veze sa vezom. Nemac ima samo mnogo jaci marketing i vise salona/servisa, vise akcija. Audi malo-malo ovde kod mene daje lizing na 0% kamate. Mercedes konstantno na 0,5. Sve to igra svoju ulogu. Onda vi udjete na sajt i vidite novi Q5 npr nov 38.000, a zbog akcija poslednje vreme, popusta i ostalog kupovan i za 31-32.000. A, imate dojam ‘Kako prodaju toliko za ovu cenu’. Vozio sam razne Porsche automobile, sedeo i bio vozen u Ferrari modelima, vozio se u McLaren Senna ako znate sta je to :) Imam dosta iskustava, razgovora, voznji, slika, videa u tel samo eto za mene i neke uspomene ;) Tako da kada mi dodje covek sa instagrama koji juri gsp i krene da mi prosipa pricu... :) Kao kada za novi 508 kazu da je los, a enterijer na nivou premijum bez greske. Auto bomba. A, sve to pricaju ljudi koji ga jos nisu ni videli, a ja vozio i tvrdim nesto iz iskustva. Poz

GuA

pre 5 godina

Koja kuknjava za dizel motorima :)
Svaka tehnologoja na kraju zastari i preseli se u istoriju (ili se ljudske potrebe promene). Tako ce biti i sa OTO motorima. I nikakvi kometari, cesto tendeciozni, nece usporiti ili zaustaviti tu promenu.

TNT

pre 5 godina

Samo nemojte komentare tipa “nemački test, naravno da su takvi rezultati”:
https://www.adac.de/applications/sitecore/content/home/rund-ums-fahrzeug/abgas-diesel-fahrverbote/dieselkauf-abgasnorm/rde-messungen-cf-faktor/

@Her zika - a da fi i “zemo” nađete neki lokalni forum, pa tamo demonstrirate vrhunsko poznavanje automobilske industrije?

kako da ne

pre 5 godina

@Cune
Pa ni Audi nije u rangu Bmw-a ni po cemu sem po zavrsnoj obradi, pa ga stavljaju u isti kos ;) Pustite RS modele brze samo na pravcima, Bmw je 10 koraka ispred pa eto Audi u istom kosu. Druga stvar, prvo probajte DS automobile pa pricajte. Koliko god ne voleli, tu su uz Nemce i Lexus i Volvo i DS i Infiniti i Acura ( mada ne na Evropskom trzistu). DS3 je otkinuo ogroman kolac Miniju i A1. Nekada ste vidjali njih najvise na ulicama, sada DS3 i Mini dominiraju (mislim na zapad). Ds7 je sve vise na ulicama, za Volvo XC60 da ne pricamo. Kazem probajte sve kao i ja, pa cemo da pricamo ;)

Her Zika

pre 5 godina

Kaki da ne @ TNT je prao ( pa govori covek iskreno iz svog iskustva ) ali u turskim klozetima, tu jedino idu sva das gofna kad su za export..Pozdrav zemo iz Bl

Kobaja Grande

pre 5 godina

Dzaba mu sva snaga kad stigne do prve krivine. Zbog visokog tezista i velike mase, ovaj tip vozila nema sta da trazi, kada je u pitanju uzivanje u voznji.
Zato uvek radije glasam za A7 i A6 Allroad ;-)

Milan

pre 5 godina

Treba hitno zabraniti te trovače. Da su po konceptu ti motori dobri ne bi morali da lažiraju softver da bi imali neku snagu. Još primitivci "čipuju" već ionako trovački raspoložene motore. Užas.

Goran

pre 5 godina

Dizel je jedno veliko sran... Samo zbog toga sto mudo.... Koji sede u automobilskoj industriji imaju monopol sa naftasima, ne daju drugim vidovima energije da se razvijaju. Shell je kupio najveceg proizvodjaca solarnih panela na svetu, samo iz razloga da ih zakoce. Bosch i Siemens uporno imaju monopol nad ubrizgavanjem kod dizela, ne razumem 500 i kusur Nm kod automobila koji ne mogu da iskotiste snagu? Pa dizel je napravljen za radne masine... Smejem se kada vidim tenkove na putevima kada dodaju gas da preteknu nekog, pa to je oblak dima kao da je FAP ispred tebe. Benzin i struja su zakon

stalno mi kradu nick

pre 5 godina

Samo vi terajte dizel. Tako je i nokiu pregazilo vreme i njihovo tvrdoglavo insistiranje da ne krecu sa smart telefonima i ekranima na dodir(bili su u fazonu najjaci smo,sto da menjamo). Vidimo sad gde su

Cijankalij

pre 5 godina

Dzaba mu sva snaga kad stigne do prve krivine. Zbog visokog tezista i velike mase, ovaj tip vozila nema sta da trazi, kada je u pitanju uzivanje u voznji. 
Zato uvek radije glasam za A7 i A6 Allroad ;-)
(Kobaja Grande, 21. februar 2019 16:44)

Ti se ocigledno razumes u fiziku, kao albanija u robotiku i AI.
Drzi se cackalica i pljeskavica, to ti je nivo...

istina

pre 5 godina

Ko hoce neka vozi na struju,ali neka zna da nikad nece bit kao TDI i koliko god uzivao u autima na struju uvek ce zudeti za motorima poput TDI-ja. Samo sebe zavaravamo.. Sve ide ka tome da se promovise autoindustrija na struju zbog lobiranja kompanija koje proizvode baterije..,kao i fabrike ce samo imati vise profita,a da ce se manje zagadjivati vazduh to su price za malu decu..

Milos

pre 5 godina

Proizvođači "teraju vodu na svoju vodenicu". Dizel ima nesumnjivo svojih prednosti nad benzinskim motorem, ali i mane, i to baš one zbog kojih polako ali sigurno odlazi u istoriju. Za ne više od 5-7 godina, procenat prodatih dizela će pasti ispod 10% ukupno prodatih automobila. Audi je uložilo ogroman novac na razvoju dizel motora, i sada jednostavno i razumljivo pokušava da zainteresuje kupce ovakvim izjavama. Moj savet bi bio da ako planirate da kupite nov automobil, nikako ne kupujete dizel jer će te za par godina imati ozbiljan problem kome da ga prodate.

slek

pre 5 godina

@Pera

Možda G63 troši 20l. Moj GL450 od 3150kg, dakle najteži što postoji, troši 15-16 u proseku. X5, X6, ML, Q5 nema šanse da prelaze 12-3, možda 15 u M/AMG verzijama.

realno

pre 5 godina

Dizel.1.6 i 2.0 su vrh.Od skode ,preko vw i Audija sam ih vozio ( i posedovao godinama) i to je sve dobro.Nisu bucni,potrosnja odlicna...nista ja tu ne bih menjao

kako da ne

pre 5 godina

Govore TDI zakon kada su varali na testovima i zakasnili sa poboljsanjem. DS kao novi premijum brend, da ne napadnu sada ‘nemci’ i Audi je nekada bio novi premijum brend, Lexus takodje. Oni izbacuju DS7 Hybrid sa 300ks. Da, hybrid. Kako? Pa rade na tome godinama, takodje na motorima da zagadjuju sto manje. 2.0 HDI iz 2015 zagadjuje manje nego najnoviji 2.0 TDI iz 2018. VW grupa kasni par godina samo zbog varanja. Nista vise.

Mirko

pre 5 godina

Svaka čast redakciji, brzi ste.A što se tiče Audija,mislim šta reći,pametni ljudi,a ne ko oni genijalci iz Porsche-a, brže bolje se odrekli dizela ko da su zaboravil da je Macan bio njihov najprodavaniji model upravo zahvaljujući dizel varijanti.Videćemo koliko će prodati Macana ove godine kad nema dizel verzije.Ovaj SQ5 trenutno je najbolji Suv,bar dok ne dodje SQ8 Tdi.

Dezon

pre 5 godina

Ja bih mu stavio 18 audi rotor felne ako je moguce. Za nase puteve superiska. U slucaju da ne moze na sq5 felna 18 zbog diskova itd.. Jer ovaj ima sigurno ogromne u odnosu na q5. Onda 2.0 bi bio pun pogodak. Ali ova boja .... nemam reci

Vozač

pre 5 godina

Da li neko od ovih ljubitelja dizela sme da sedne iza svog automobila i na leru, a kamo li na punom gasu? Jel vi mislite da dišete neki drugi vazduh?

Kiki Musampa

pre 5 godina

Greota ovog dizajna. Lep auto dok ne startuješ motor. Ako je toliko dobar, što ih je sramota da stave oznaku motora? Na krilima stoji samo V6. Bar je tako bilo kod starog.

kako da ne

pre 5 godina

@cune
Tek ce pomrsiti, kao sto je uradio npr Lexus. Pa i sam Audi koji je do pre 35 godina bio obicna Jetta sa cetiri prstena evo gde je sada. DS7 nudi takodje vrhunsku voznju poput Q5, ima luksuzniji enterijer i vrhunsku zavrsnu obradu, bolje dizel motore i sve ostalo sto kupac trazi. Q5 mu ni u cemu ne bezi. Q5 ima vrhunsko ime, kao model dugo na trzistu, druga generacija i svakako dobar auto, ali konkurencija je jaka i sve je jača. Znam da niste dovoljno informisani niti imate prilike da vidite npr DS7 ili Lexus RX i jos dosta drugih auta koji nisu ‘nemci’, ali prodjite zapadnom Evropom i videcete da je toga sve vise. Lexus u USA? Prestigao ih Mercedes po prodaji zbog jeftinijih A klase sedan, CLA...Ja pricam to kao neko ko je vozio na jedan dan npr i dosta Lexusa, DS7, nove Audi Q5, A6, neke Mercedese, Bmw-e itd, a sam imam DS5 2015. I onda mi dodje neko ko gleda slike na instagramu i govori mi da je Nemac ispred svih, sto nema veze sa vezom. Nemac ima samo mnogo jaci marketing i vise salona/servisa, vise akcija. Audi malo-malo ovde kod mene daje lizing na 0% kamate. Mercedes konstantno na 0,5. Sve to igra svoju ulogu. Onda vi udjete na sajt i vidite novi Q5 npr nov 38.000, a zbog akcija poslednje vreme, popusta i ostalog kupovan i za 31-32.000. A, imate dojam ‘Kako prodaju toliko za ovu cenu’. Vozio sam razne Porsche automobile, sedeo i bio vozen u Ferrari modelima, vozio se u McLaren Senna ako znate sta je to :) Imam dosta iskustava, razgovora, voznji, slika, videa u tel samo eto za mene i neke uspomene ;) Tako da kada mi dodje covek sa instagrama koji juri gsp i krene da mi prosipa pricu... :) Kao kada za novi 508 kazu da je los, a enterijer na nivou premijum bez greske. Auto bomba. A, sve to pricaju ljudi koji ga jos nisu ni videli, a ja vozio i tvrdim nesto iz iskustva. Poz

Pera

pre 5 godina

Boljeg rešenja za velika vozila nema. Struja je super, ali su potrebne baterije za vozila preko 2 tone ogromne. Benzin je malo čistiji, ali bi potrošnja velikih, jakih i teških bila ohoho ogromna. Veliki terenci troše preko 10 litara dizela ili preko 20 lit benzina pa izvolite.

C i n i k

pre 5 godina

Baterije traju 2-3 godine i kostaju 2/3 auta.
Sa klimom ili upaljenim grajanjem domet se smanjuje 70%. Sa i bez filtera dizel je zakon.

Milan

pre 5 godina

Direktori Merca, BMWa i Audija su prosle godine zajedno u glas rekli: dizeli ce ziveti i narednih 30 godina u nasoj ponudi i nastavljamo usavrsavanje.

Metropola

pre 5 godina

Proizvođači "teraju vodu na svoju vodenicu". Dizel ima nesumnjivo svojih prednosti nad benzinskim motorem, ali i mane, i to baš one zbog kojih polako ali sigurno odlazi u istoriju. Za ne više od 5-7 godina, procenat prodatih dizela će pasti ispod 10% ukupno prodatih automobila. Audi je uložilo ogroman novac na razvoju dizel motora, i sada jednostavno i razumljivo pokušava da zainteresuje kupce ovakvim izjavama. Moj savet bi bio da ako planirate da kupite nov automobil, nikako ne kupujete dizel jer će te za par godina imati ozbiljan problem kome da ga prodate.
(Milos, 21. februar 2019 20:19)... jos samo reci zasto bi dizel propao? Zbog ekologije? Care sav transport svega sto koristis, pa i taj telefon na kome kuckas, koji radi na struju, ali ga je zato dovukao brod na dizel naravno! Da ne pricam o kamionima. Davimo se u Srbiji ali ne od dizela nego zbog nemastine pa se ljudi greju na ugalj i stare djonove cipela i kesa!!!Tvoj savet je zapravo tvoja zelja a dizel ce za ljude koji gaze puno kilometara uvek biti bolji izbor. Koga ne zanima potrosnja a voli performanse, zna se, ne ispod 6 cilindara i benzin! Da se masina propisno “zavrti”! Ko zeli gradski auto moze da razmislja o struji ali bolje hibrid ili ako se nema love, maleni turbac benzinjara! I to je to, nema mesta navijanju ili slepom drzanju stava, to su odlike ogranicenih ljudi upamti to! Ziv bio.

evita peron

pre 5 godina

Bice mrtav samo za one koji nemaju para da si priuste velik nov i dobar auto bilo koje marke,koji su sa benzinskim motorom prevelik zalogaj i za vecinu imucnijih. Svako voli da ustedi makar i imao. I to je u redu,svi bi mi da nam manje trosi.Male dizele micu iz malih automobila,a vecima prave jos bolje i ucinkovitije sa potrosnjom ravnom skoro nekom malolitraznom benzincu,pod punim opterecenjem. Tako da smo svi ravnopravni u danasnjoj autoindustriji.

TNT

pre 5 godina

Za sve što mrze dizel, pričaju o oblacima dima i kao “argument” potežu lažiranja - svi znamo kako je prošla VW Džeta na testu tri studenta koji su stvorili dizelgejt, a da li znate kako je prošao BMW X5 dizel sa Adblu tehnologijom? Da li znate na koji način su mali turbobenzinci tako efikasni, kao i šta se sa čistoćom njihovog izduva dogodi kada pritisnete jako pedalu gasa? Malo google, pa razmislite ponovo o tome što tvrdite. A za ljubitelje struje - zamislimo na čas (po vama) utopijsku sliku da svi odjednom pređemo na električne automobile. Svi se vratimo sa posla u otprilike isto vreme, svi srećni uključimo automobile da se pune... Da li imate približno ideju o tome zašto je ovo nemoguće ne danas, nego u narednih barem 20 godina? Znate li o kom opterećenju elektroenergetskog sistema se tu priča - na svetskom nivou? Samo ovo da spomenem, da ne idem dalje u analize... I da, dizel je ZAKON! Naravno, za automobile kojima je primeren, mislim da je @metropola ili neko drugi par komentara niže to savršeno objasnio.

C i n i k

pre 5 godina

Po meni najbolji diesel motori dolaze iz Bmw/a. Tesko da ce diesel da izumre tako brzo,mozda za 30 g kad se napravi tehnologija brzog punjenja za EV i kad budu jeftiniji sa vecom autonomijom. Danas EV moze biti ok za gradsku voznju ali za duza putovanja nema smisla.Cena EV je jos previsoka jer i sa subvencijama kosta bar 35 000 e. Zamena baterije je obavezna posle nekih 7 godina a nova kosta ko pola auta.Punjenje u najbrzoj varijanti pola sata za 80% a kad vozite sa klimom i jos 2 putnika baterija se trosi 50% brze.
Mozda je EV buducnost ali ne tako brza buducnost..

Made in Švabo, Srbo likes it.

pre 5 godina

Navučeš čarapu grilonku na auspuh i koja čađ, bajo. Neće mene i mog dizla niko radvojiti, pazi šta ti ja kažem. Zapamti moje reči. Živi bili, pa videli.

ne znam

pre 5 godina

(Milan, 21. februar 2019 19:56) Pitacu te kad se izgradi fabrika litijuma u Srbiji za baterije za ta famozna kola na struju kakvo ce ti biti ekolosko okruzenje u tom rejonu... imam utisak da ovi sto lupetaju o dizelima kao zagadjivacima uopste i ne voze kola nego eto procitali negde da dizel navodno toliko zagadjuje da cemo sutra svi pomreti...

kako da ne

pre 5 godina

@Cinik
Pogledaj na zapadu cene Honde Insight ili Tojote Prius. Dokaz da su dobri Hybridi i dalje dobri i nakon 13-14 godina. Tojote Prius stare 15 godina sa 160-170.000km na satu kostaju vise nego jedan Bmw 3 npr istog godista i slicne km, npr 320. To sto pricate o hybridima, baterijama je samo sto niste dovoljno upuceni. Ima sve svoje odrzavanje i te baterije su vam sigurne barem 350-400.000km, koliko vam je siguran bilo koji motor? Nebitno od 1.0 do 6.0? Koliko cete morati servisa i filtera i svega da zamenite na autu do 350.000km? A, sta cete uraditi kod hybrida ili electro auta? P.S. Ne vozim ni hybrid niti electro, ne zato sto ne volim vec zato sto sam trebutno imao drukcije planove, ali u skorijoj buducnosti sigurno. Poz

Goran

pre 5 godina

@Sasa, moj prijatelju, zao mi je sto sam izbrisao sliku od 20 glava od PDI motora, samo u jednom danu.... Znaci diesel VW je zesce sra..., da ne pricam o ostalima, BMW, Mercedes, Land Rover, vise i ni dajemo garanciju za te motore....

kako da ne

pre 5 godina

@Cune
Pa ni Audi nije u rangu Bmw-a ni po cemu sem po zavrsnoj obradi, pa ga stavljaju u isti kos ;) Pustite RS modele brze samo na pravcima, Bmw je 10 koraka ispred pa eto Audi u istom kosu. Druga stvar, prvo probajte DS automobile pa pricajte. Koliko god ne voleli, tu su uz Nemce i Lexus i Volvo i DS i Infiniti i Acura ( mada ne na Evropskom trzistu). DS3 je otkinuo ogroman kolac Miniju i A1. Nekada ste vidjali njih najvise na ulicama, sada DS3 i Mini dominiraju (mislim na zapad). Ds7 je sve vise na ulicama, za Volvo XC60 da ne pricamo. Kazem probajte sve kao i ja, pa cemo da pricamo ;)

abc

pre 5 godina

Treba hitno zabraniti te trovače. Da su po konceptu ti motori dobri ne bi morali da lažiraju softver da bi imali neku snagu. Još primitivci "čipuju" već ionako trovački raspoložene motore. Užas.
(Milan, 21. februar 2019 19:56)

a jedan Golf-2-3-4 zagadi okolinu kao 100 kom. ovakvih na koje misliš!

vlada

pre 5 godina

Svi lice jedan na drugog, ali su svi fantasticni. Kako samo tehnologija i dizajn napeduju brzinom svetlosti, a mi tek za godinu dana do plate od 500 eur...

yytyt

pre 5 godina

Dizel je jedno veliko sran... Samo zbog toga sto mudo.... Koji sede u automobilskoj industriji imaju monopol sa naftasima, ne daju drugim vidovima energije da se razvijaju. Shell je kupio najveceg proizvodjaca solarnih panela na svetu, samo iz razloga da ih zakoce. Bosch i Siemens uporno imaju monopol nad ubrizgavanjem kod dizela, ne razumem 500 i kusur Nm kod automobila koji ne mogu da iskotiste snagu? Pa dizel je napravljen za radne masine... Smejem se kada vidim tenkove na putevima kada dodaju gas da preteknu nekog, pa to je oblak dima kao da je FAP ispred tebe. Benzin i struja su zakon
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Goran, 21. februar 2019 20:36)

# Link komentara

ignorance level isti kao i kod onih koji pisu 'samo dizel bajo moj'

nista nije toliko crno belo

Milan

pre 5 godina

Kao lekar daću vam jednu informaciju, koju možete svuda proveriti. Azot oksid i čvrste čestice su glavni krivci za sve bolesti pluća, tako kaže Svetska zdravstvena organizacija posle 20god istraživanja.
Kod nas su to individualna ložišta, termoelektrane i dizel vozila starija od 5god.
Gas je za sve rešenje, pametnom dosta.

Han

pre 5 godina

Automobili sa dizel motorima su prilicno skuplji od benzinaca ali se za razliku od hibrida i EV masovno prodaju. Zasto bi fabrike ubijale proizvodnju vozila koja im donose ogroman profit.

mica

pre 5 godina

I ukidanje dizela nije trenutak nego kontrolisani(manje ili vise)proces koji ce potrajati i imati ubrzanja i usporenja i trpeti ekonomske i politicke razloge za i protiv ! Jedno je sigurno (za sad): rat i terorizam ne idu na struju !

Veliki brat

pre 5 godina

Juče vidim novi A6, tih kao noć, očigledno benzinac, pa kad je lik dodao po gasu, začu se onaj rezak zvuk motora koji smo nekada davno navikli da čujemo (samo nešto drugačijeg tona), iza auta ni traga od dima, auto ubrzava isto kao i dizel (jer su turbo benzinci danas praktično uporedivi po svemu, osim po potrošnji koja je na strani dizela, jer je i stepen iskoršćenja energije veći kod dizela i teorijski za bar 20%.

TNT

pre 5 godina

@kako da ne - opet pauza u pranju toaleta u Švici, pa imaš vremena za poruke? A ovo što si vozio je na dodatnom poslu preparkiravanja automobila ispred hotela?

Milos

pre 5 godina

"Metropola", o kakvoj mojoj želji pričaš? Od kakve je važnosti ili koristi da li ja volim ili ne volim dizela.Pa ja trenutno vozim dizel auto, a i pre toga sam imao jedan dizel. Moj savet je krajnje prijateljski, a temelji se na trendu da sve manji broj ljudi kupuje dizel automobile. Ne radi se o tome da li dizel duže traje, da li je ekonomicniji, ili ima više snage, čak ni da li manje zagađuje sredinu, jednistavno taj "proces" je počeo i on je nezaustavljiv. Mnoge velike kompanije već sada najavljuju potpunu prestanak proizvodnje dizela. Zato prijatelju moj pokušaj da razlikujes navijački pristup od krajnje dobronamernog stava. Pozdrav.P.S. ujedno bih još jednom ponovio, ne kupuj nov dizel jer ćeš sigurno, ali sigurno imati velike probleme da ga kasnije prodas.

GuA

pre 5 godina

Gospodo, da ponovimo, na dizel se ore.
(Radojko, 22. februar 2019 08:36)

A ko tebi brani - uzmi dizel i ori. Ja vozim samo na dizel i struju

Nemanja

pre 5 godina

Sad će Srbijanci, koji su razjebali sve čega su se dotakli od svog postojanja, da objasne Nemcima, kako to što rade nije dobro i kako je to loša politika firme.

Replay

pre 5 godina

Sve je krenulo kada su inzinjeri iz Ingolstata napravili 2.5 TDI sa 120 ks, redni petak, najnapredniji i najbrzi dizel u to vreme, 1989. godine a takodje i najstedljiviji u Audi 100. A 1991. godine u Audi 80 1.9 TDI sa 90 ks.

Her Zika

pre 5 godina

Kaki da ne @ TNT je prao ( pa govori covek iskreno iz svog iskustva ) ali u turskim klozetima, tu jedino idu sva das gofna kad su za export..Pozdrav zemo iz Bl

Ivan

pre 5 godina

Ovaj auto, i bilo koji savremeni dizel bi odleteo pod punim gasom bez ikakvog traga u vidu oblaka dima i slicno. Ne verujete ? Pogledajte na yt klipove ubrzanja ovakvih automobila pa se uverite. Niste ni svesni koliko je tehnologija napredovala, i za koliko je smanjena emisija stetnih cestica kod ovih motora u zadnjih 15-ak godina. Prostora za dalj napredak itekako ima, ali on zahteva sve savremenije i komplikovanije komponente filtracije ovih cestica. To sto mi vozimo kola kakva vozimo, i sto su nasi dizeli takvi kakvi su to je nazalost druga stvar.

kralj ibi

pre 5 godina

Zasto u rubrici Auto ne objasnite da VAG grupa ne koristi vise tdi tehnologiju i da je odavno vec presla na comon rail..!??
Prvi put usvojen u serijskoj proizvodnji 1998 godine na premijeri tadasnjeg auta godine!!?
To je bio model Alfa Romeo 156 cisto da se zna..
..i da bi vam ljudi verovali da ste objektivni i poznavaoci materije!!!
..a onda mozda i neku rec o motorima bez bregaste osovine u glavi motora..u serijskosij proizvodnji! Zovu se MULTIAIR!!!

ciga

pre 5 godina

@lepi
Lepoto pavaglu ti po svome starom običaju lupetaš, ali ajd ok bar si dosledan ili pak bolje ni neumeš ? Taj 1.9 TDI koji tebi pravi problem se već odavno ne proizvodi tako da moraš naći nešto novije da mrziš!

TNT

pre 5 godina

Samo nemojte komentare tipa “nemački test, naravno da su takvi rezultati”:
https://www.adac.de/applications/sitecore/content/home/rund-ums-fahrzeug/abgas-diesel-fahrverbote/dieselkauf-abgasnorm/rde-messungen-cf-faktor/

@Her zika - a da fi i “zemo” nađete neki lokalni forum, pa tamo demonstrirate vrhunsko poznavanje automobilske industrije?

GuA

pre 5 godina

Koja kuknjava za dizel motorima :)
Svaka tehnologoja na kraju zastari i preseli se u istoriju (ili se ljudske potrebe promene). Tako ce biti i sa OTO motorima. I nikakvi kometari, cesto tendeciozni, nece usporiti ili zaustaviti tu promenu.

Saša

pre 5 godina

Za kolegu "Kralj Ibi" jedna važna korekcija, naime obe tehnologije rada dizelskih motora se označavaju kao TDI motori(turbo diesel injection, imate i na zvaničnom sajtu VW-a), razlika postoji u konstrukcijskom rešenju i tehnologiji, odnosno principu rada ovih motora, koji se dele u 2 velike grupe:
TDI PD motori(pumpa-brizgaljka tehnologija, koju je jedino koristio VW do 2009.god,) i
TDI Common rail(CR)motori, koji su praktično danas prisutni kod svih proizvođača.
Nakon pune decenije korištenja tehnologije "Pumpe Duse"-"Pumpa-Brizgaljka" (nijedna se druga fabrika nije za to odlučila) Volkswagen je tu tehnologiju 2009. ipak zamenio common-rail tehnologijom (CR).A razlog je znatno jednostavnija i jeftinija mehanika (posebice kod viševentilske tehnike), bolje podešavanje ubrizgavanja i lakše ispunjenje ekoloških normi. Sastav ‘zajedničkog voda’ (engl. common-rail) gorivo ubrizgava putem zajedničkog voda, cevčica i brizgaljki, uz najviše pritiske do 1800 (u posebnim slučajevima 2000) bara.

Sivi Soko

pre 5 godina

Iako preferiram benzince, nemam ništa protiv (novijih) dizela, vozio i jedne i druge...Ali, mi dok komentarišemo ovde u raspaloj zemlji, ne uzimamo u obzir neke osnovne činjenice u auto-industriji:

- sva kola koja se prave u širokoj potrošnji nisu unapred predviđena da posle 300k km dođu na Balkan i zagađuju podjednako kao i kad su sišli s trake

- svi dizeli su opremljeni raznim delovima a sve u cilju štomanjeg emitovanja oksida, čestica itd.(DPF, npr.)

- u razvijenim zemljama je auto-industrija pokretač kompletne ekonomije (Nemačka, na 1.mestu), što je sve deo jedne neraskidive celine. Pa tako kada kupite auto (nov, podrazumeva se), već tada znate da ćete ga voziti max 5 god. Onda uzimate novi, isto na lizing, kredit i sl. A taman tada izađe i novi model proizvođača kojeg preferirate. Tu su u obrtu svi: Industrija komponenti, banke, dileri, država, naftna industrija - komplet privreda i ekonomija. Dakle, jasno je da ni u kom slučaju nikome tu i nije cilj da danas ciljano pravi kola kojima je glavni adut da traju 2-3 decenije...Reciklaža takođe igra značajnu ulogu u jakim ekonomijama! E sad, to što je kupovna moć ovde takva kakva je, to je drugi pojam - pa tako nam dizeli i rade kao rakovice, čade kao lokomotive i truju k'o nezdravi.

Sami smo sebi stvorili sliku takvih dizela.

cune

pre 5 godina

@kako da ne
Ja mogu da razumem da se nešto voli i favorizuje, ali nemogu da razumem da se na osnovu toga iznose činjenice koje veze nemaju sa životom.Na zapadnu Evropu sam i mislio,trpati taj DS u rang Audija i Lexusa je degutantno, čak i na tom zapadu ga ima manje nego Honde možda nekad ali samo možda ih nekad negde neko pomene, ali bogami retko. Uživaj ti u njemu ali nemoj pričati priče za malu decu i napaljene Srbe.

NIKOLA

pre 5 godina

Pa naravno da kaže a kako da proda ove teškaše i jake agregate u Evropi, lako mu je u Americi.Npr najeftiniji benzin u Nemačkoj preko 170 dinara a u Americi ispod 70 dinara a gleda Švabo i ostali Zapadnjaci svaki evrić bez obzira koliko ih imaju.

NIKOLA

pre 5 godina

Pa naravno da kaže a kako da proda ove teškaše i jake agregate u Evropi, lako mu je u Americi.Npr najeftiniji benzin u Nemačkoj preko 170 dinara a u Americi ispod 70 dinara a gleda Švabo i ostali Zapadnjaci svaki evrić bez obzira koliko ih imaju.

Milan

pre 5 godina

Jednaka prava za sve, ko zeli da vozi na struju neka vozi. Ko zeli da vozi na benzin i na plin neka vozi. Ko zeli da vozi na dizel neka vozi.
Uslov zaq sve je tehnicka ispravnost vozila, ukljucujuci i kamione i autobuse. Problem srbije je da bi stao transport robe, gradsko prevoz bi doziveo kolaps a 50% automobila bi zavrsilo na otpadu da se to i zaista primeni