Utorak, 22.01.2019.

09:00

VW ubedljivo najpopularniji auto-brend u Evropi, Japanci tek deseti

Izvor: B92

VW ubedljivo najpopularniji auto-brend u Evropi, Japanci tek deseti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

Baxuz

pre 5 godina

Mrsna pačetina poseduje sve gore navedene kvalitete, samo da kažem. A super se kombinuje sa izdancima bambusa i crvenim karijem, prste da poližes...
(Vujadin, 23. januar 2019 22:37)

Vujadine priznaj sa se zoves Li Vang ili tako nesto.

Vujadin

pre 5 godina

Pa koje je to meso bolje od svinjskog?
Koje to pečenje ima tako hrskavu a sočnu kožuricu ko svinjsko,koje lepše cvrči na tiganju od svinjskog,koje to meso lepše zamiriše na roštilju od svinjskog.
Evo priznajem da nije za supu ali pečenog,prženog,na roštilju ili sušenog mesa od svinjakog NEMA !!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gojko, 22. januar 2019 15:37)

Mrsna pačetina poseduje sve gore navedene kvalitete, samo da kažem. A super se kombinuje sa izdancima bambusa i crvenim karijem, prste da poližes...

Zoran dj

pre 5 godina

Vidi se da slabo putuješ. Nema to nikakve veze sa patriotizmom, već sa beneficijama koje neke zemlje daju za kupovinu domaćeg proizvoda (Nemačka i Japan pre svih). U Italiji dominiraju francuska (dostavna vozila), nemačka i japanska vozila. U Francuskoj japanska. U Britaniji francuska i japanska. U USA, Honda accord je maltene svaki peti auto. 
Prelazim preko 40 hiljada km godišnje, vozeći razne firmine automobile po Evropi. Japanska kola su daleko najbolja trenutno. Bez konkurencije.
(Negativni, 23. januar 2019 15:43)

NE znam gde li ti to putujes, Ali u francuskoj u kojoj sam redovno (zivim blizu i francuske i nemacke) voze se 80% francuska auta, kao i u nemackoj otprilike nemacka.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Ko normalan pored Nijemca kupuje Japanca i kojeg to? Jedino što sliči na nešto je Mazda, ali je ponuda motora smiješna, Honda propast, Toyotu bolje da ne komentiram i ostane još Nissan. Svaki taj japanski proizvođač ima po jednog konkurentnog modela, Mazda 3, Suzuki Swift, Toyota RAV4, Honda CRV i Nissan Qashqai, ostalo je zanemarivo. I sad to uspoređivati s njemačkom trojkom i VW grupom. Nijemci toliko dominiraju automobilskom industrijom da imam osjećaj da njima pripada sva budućnost, jednostavno razbijaju konkurenciju na svim nivoima.
(dugave, 22. januar 2019 23:47)

E kad mi Đuro iz Vareša kaže da je "njemačko" najbolje, kako da ne poverujem.

San snova

pre 5 godina

Zasto se kod nas slabo prodaju japanci?
Zato sto su preskočili dizele.
Atmosferski benzinci odlicni a dizel jedva da ga imaju u ponudi a u Evropi pre ove hajke oko dizela mislim da je trziste dizela bilo oko 70 % .
Japanci se dobro prodaju tamo gde je jeftina nafta i gde je dizel sramota.

Mike

pre 5 godina

Subaru vam je u USA isto sto i Suzuki u Evropi. Najjeftinija moguca varijanta da udjete u japansko vozilo. Prelaze puno kilometara ali kvalitet enterijera i ugodjaj u voznji kao jugo florida.
(Usa, 22. januar 2019 20:18)

Subaru najjeftinija japanska varijanta u USA? Nisi ti drugar video ni U od USA. Uostalom jednostavno je ukucati subaru.com sve cene su tu, crno na belo. Cudi me ko ti je dao toliko pluseva za takve nebuloze, verovatno isti kao i ti.

ciga

pre 5 godina

@negativni
Svaka ti čast ovakvu glupost i laž nisam odavno pročitao. Za Ameriku ok ali Evropa gde je prvi Japanac na 19 mestu po prodaji i to Yaris jedna Honda na 93 mestu i ti pričaš o dominaciji?

Negativni

pre 5 godina

Lokal patriotizam. U Nemačkoj, SW i Austriji VW, u Francuskoj Reno ili Pežo, u Italiji Fiat, u Španiji Seat, za jeftinija tržišta Škoda... sve je ovo normalno. Zato u Japanu gde se godišnje proda automobila kao u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno, nigde Evropljana, eventualno VW.
(Steve Miller, 22. januar 2019 11:05

Vidi se da slabo putuješ. Nema to nikakve veze sa patriotizmom, već sa beneficijama koje neke zemlje daju za kupovinu domaćeg proizvoda (Nemačka i Japan pre svih). U Italiji dominiraju francuska (dostavna vozila), nemačka i japanska vozila. U Francuskoj japanska. U Britaniji francuska i japanska. U USA, Honda accord je maltene svaki peti auto.
Prelazim preko 40 hiljada km godišnje, vozeći razne firmine automobile po Evropi. Japanska kola su daleko najbolja trenutno. Bez konkurencije.

day

pre 5 godina

Oko 50% svih Golfova se kupuje u Nemackoj po principu staro za novo a u tome prednjace firme. U Evropi firme ne kupuje japanske vec evropske automobile, ovo se generacijama ne menja i zato je trend i dalje isti.

Od 10 najvecih izvoznika u Nemackoj, 4 su iz auto industrije i budite sigurni da ce na sve nacine oni prodaju a posebno izvoz cuvati jer im se cela ekonomija oslanja na to. Francuzi slicno razmisljaju i zato ne cudi da svako kupuje i stiti svoje.

Auto trziste je veoma zasiceno i to je dobro jer svi m
oraju da se bore za kupca. Nema potrebe da se ubedjujemo ko zasluzuje prvo mesto na ovoj listi jer tudje auto kompanije nisu Zvezda i Partizan. Probajte sto vise kola i ne obazirite se polarizovane komentare, vec vozite ono sto vas cini srecnim i menjajte kad vam dosadi

Tumbarajko

pre 5 godina

U poslednjih 6 godina sam 2 nova vozila promenio, oba Japanca, oba benzinca, oba savršena (za moje potrebe, način vožnje i pređenu kilometražu). Ne vidim potrebu da probam nešto drugo, kada su me ta Toyota i ta Mazda u potpunosti zadovoljile. Ne komentarišući kvalitet i cenu ostalih, ako prelazite umerene kilometraže, dobar deo toga u gradu, a ponekad vam je potreban prostran auto udoban i za duži put, sa što manje potrebe za servisom - svaka preporuka za Japance.

Dobrosav

pre 5 godina

Jbt, zatucani balkanci kupili milion Volkswagena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Iskander, 22. januar 2019 10:10)

Nista ne brini, ove godine ce kupovati samo Lade, Moskvice i Zaporozce.

Ilija

pre 5 godina

A ako pogledamo celu planetu, a ne samo deo evrope, onda situacija izgleda ovako:

1. Renault-Nissan Alliance
Country of Origin: France, Japan
Unit Sales: 10.6 million

2. Volkswagen Group
Country of Origin: Germany
Unit Sales: 10.41 million

3. Toyota Motor
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 10.12 million

4. Hyundai/Kia
Country of Origin: South Korea
Unit Sales: 7.28 million

5. General Motors
Country of Origin: USA
Unit Sales: 6.88 million

6. Ford Motor
Country of Origin: USA
Unit Sales: 6.25 million

7. Honda Motor
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 5.36 million

8. Fiat-Chrysler
Country of Origin: Italy, USA
Unit Sales: 4.86 million

9. PSA Peugeot-Citroën
Country of Origin: France
Unit Sales: 4.16 million

10. Suzuki
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 3.15 million

Ali slažem se sa onima koji tvrde da ove cifre ne znače automatski i kvalitet.

priprema za radio®

pre 5 godina

Da, subaru je sebi obezbedio da udje u sve anale sa svojim boxer dizelom, u GB jedan od pet najgornih automobila svih vremena, a i sam motor je generalno proglašen za jedan od deset najgornih japanskih motora ikada.

Reziel

pre 5 godina

Osim solidnog 4x4 pogona, meni Subaru zaista nije ništa posebno. Vozio sam dve nedelje njihov Legacy u srednjem paketu opreme sa 2.5 motorom od 180ks. Auto je lenj i trom, sa plivajućim upravljanjem. Unutrašnjost je na isti fazon kao i VW, jednostavno, pregledno, rekao bih tu su negde po kvalitetu. Kažu da se ti motori ne kvare ali sam posle pročitao da mu sa 2.500ccm i 180ks u 2016. godini treba preko 9 sekundi do 100. To je očaj. Jedini razlog što sam ga uzeo tada (rent-a-car) je što je bio jeftiniji od bilo kog SUV-a, a trebao mi je 4x4. U Srbiji sam kasnije probao A6 Allroad sa 3.0 motorom - razlika je bukvalno nebo i zemlja u svakom smislu. Ali bukvalno.

dirk

pre 5 godina

Subaru Legacy 2018, na prednjim podizacima ponosno pise AUTO posto zadnji nemaju tu funkciju. Nekome glupost meni dovoljno da zasmeta i da se zapitam kako je moguce da je vecina evropskih proizvodjaca tu opciju uredno davala pre 15tak godina , a mnogi japanci na ovome skrtare i dan danas. Doduse moram primetiti da se napredovalo, do skora su mnogi imali auto samo na vozackom podizacu :)

ssd

pre 5 godina

@(rale, 22. januar 2019 23:12)

Da si samo malo izguglao:

Pravilno je reći ganc nov, jer varv. ganc znači „posve, potpuno (nov)“, od njem. ganz, „ceo, potpun, čitav, sasvim“.

Kakav ganz, sta lupas covec :D

Nikola

pre 5 godina

Kada sam početkom 2017. birao auto, moj prvi izbor je bio Lexus IS. Auto je, sa opremom koju sam izabrao, koštao 44000 EUR. S obzirom da je kupovina bila na lizing, vrednost auta posle 4 godine, odnosno buy-back cena je bila 3500 EUR. Na kraju sam uzeo Passat B8 u istoj ceni, za koga je buy-back opcija bila 12000 EUR posle 4 godine. Dakle, tržište diktira cenu, kao i uvoznik koji daje dobre uslove kupovine. Zato se kod nas voze Nemci, a ne Japanci.

Jova

pre 5 godina

Ma da, ameri koji prelaze vise nego duplu kolimetrazu od evropljana, su glupi cim voze toliko japanska vozila. Srbin je pametan a vozi polovan auto iz Italije ili Nemacke sa pola miliona predjenih kilometara, i on nadje da prica o kolima, komedija!

Django

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Znaci oni koji su nam najslicniji mentalitetom a to su Evropljani su po komentarima slaboumnici jer ne znaju da izaberu sta valja.A desetinama godina su isped nas po slobodi medija, demmokratiji, zakonima, obrazovanju. A mi smo experti, japanci pa onda svi drugi. Aman bre ljudi ...

Night Rider

pre 5 godina

@ Kako da ne


Pa ja eto bas zivim na Jugu Nmeacke gde su planine...i ne vidim bas nekog Subarua...vecinom Audi Quattro ili BMW sa x-driveom...mada ovde se ulice dobro ciste tako da sami 4x4 pogon nije presudan ....za zimu stara golf 3-ka sa 4x4 i 150 konja i teraj, jeftino, delova svuda :)

Mustafa Aga

pre 5 godina

Interesantni komentari ali imam utisak da je mali broj komentara koji su zasnovani na iskustvu u voznji odredjenih brendova automobila koji se kritikuju ili pak hvale.Trenutno vozim Subaru Legacy (2017)i mogu rechi da je izuzetno kvalitetan auto.Dodushe preshao sam veoma malu kilometrazu za skoro 2 godine (samo 15000 km kada se prerachuna iz milja)zato shto mi je shkola gde predajem samo 5 minuta voznje od kuche.Za 21 000 dolara koliko sam ga platio (mislim da sam na Subaru web sajt u Srbiji video da za slichni Subaru Legacy cena je oko 32000 evra pa sam se zaista zachudio) to je izuzetno vozilo narochito zbog dveju stvari zbog chega sam ga i kupio...Svaki Subaru ima ugradjen pogon na sva chetiri tochka. Imaju i druge marke ali su to obichno skuplji automobili i treba dodatno platiti. I druga stvar jeste kresh test gde spada medju najbolje automobile u svojoj klasi. Jedna zanimljivost za chitaoce. Subaru Legacy je medju 10 vozila u Americi gde niko nije direktno poginuo u saobrachajnom udesu...Nadam se da mi nije Uzvisheni Bog odredio da ja budem mozda prvi takav sluchaj...Pozdrav svima...Selam...

...malo.

pre 5 godina

Ej blesavi narode, nek svako vozi sta hoce, ne moramo biti kopije jedni drugih, ne budimo zaostalo pleme. Narocito ovi sto se svadjaju. Oladite...

govori serbski

pre 5 godina

Japanci, Nemci, Koreanci... sve je to postalo konfekcija. U sustini je danas vise stvar u kvalitetu i uspehu marketinga nego u karakteristikama samih vozila. Ali mi sve moramo da zamistifikujemo...

Atreides

pre 5 godina

-Ja- Japancima zavrsna obrada nula ahahhah. Pa ti pojma sa zivotom nemas. Normalno da u Evropi prednjace evropski proizvodjaci pre svega i zato sto je takva politika itu su i carine za japanska kola i samim tim su skuplja od evropskih ....u Francuskoj su najprodavaniji Pezo,reno,Citroen...u italiji Fiat....sve je to normalno. VW prosecan auto sa vrhunskim marketingom i to je to.

Sale

pre 5 godina

Za iste pare bolji je japanski od nemackog auta o francukog pogotovo. Medjutim ogroman broj ljudi u Nemackoj i Fr rade u auto industriji i imaju popust na vozila a japanci u Evropu imaju i neke takse. Inace koliko para koliko muzike, japanski su zaista najbolji.

dugave

pre 5 godina

Uzdizanje Japanaca je smiješno, centar autoindustrije je Njemačka, sve što je bitno za aute je njemački proizvod i dizel i benzinski motor i vankel i turbo i svi mogući sigurnosni sistemi počevši s ABSom. Nijemci postavljaju standarde, ostali kopiraju, a pogotovo Japanci, cijela ta istočnjačka civilizacija nije podarila čovječanstvu ništa novo osim kopiranja postojećeg.

dugave

pre 5 godina

Ko normalan pored Nijemca kupuje Japanca i kojeg to? Jedino što sliči na nešto je Mazda, ali je ponuda motora smiješna, Honda propast, Toyotu bolje da ne komentiram i ostane još Nissan. Svaki taj japanski proizvođač ima po jednog konkurentnog modela, Mazda 3, Suzuki Swift, Toyota RAV4, Honda CRV i Nissan Qashqai, ostalo je zanemarivo. I sad to uspoređivati s njemačkom trojkom i VW grupom. Nijemci toliko dominiraju automobilskom industrijom da imam osjećaj da njima pripada sva budućnost, jednostavno razbijaju konkurenciju na svim nivoima.

kako da ne

pre 5 godina

@Night Rider
Kreni da se penjes na bilo kojoj planini u toj Nemackoj, Francuskoj, Svajcarskoj, Austriji, svaki drugi auto je Subaru. Subaru kupujes zbog potrebe, a to je kvalitet i 4x4 pogon jer logicno, teren gde zivis i gde se kreces je hladniji sa vise snega. Subaru ne kupujes zbog značke, vec zbog onoga sto on nudi, a nudi ti sigurnost na svakom terenu vise nego bilo koji nemac. Poz

Goran

pre 5 godina

Bio igrom slučaja 2 nedelje u Istambulu, opet igrom slucaja vozio se njihovim taksi prevozom. Znaci nema golfa, nema audija, nema skode, nema seata. Samo Hyundai, Fiat, Reno, što daje sliku kvaliteta. Ovi nabrojani su ne uništivi i ne nadjebivi. Golfa vozis 200-300.000 km, ali ne po gradu, jesu pouzdani ali bajo samo autoput i redovan servis gde ti se napiju krvi. A kod ostalih , nema servisa, samo gorivo, ni ulje ne sipati bez preke potrebe... Cepanje na kvacilu, uzbrdo, nizbrdo, ocesi ovamo, onamo, niko se ne nervira. A kod vw, nedo bog da te opizdi neki mamlaz u blatobran, ode poluosovina, glavcina, ma haos.

cosmo

pre 5 godina

Ili da prikazem plasticno... jednostavnije... kad sam bio samac, kad mi potrosnna i odrzavanje...i prostor i prtljaznik..m nisu bili bitni... Alfa je bila auto koji jr ispunjavao moje zelje... zvuk...snaga...dizajn... alternativa...

Sad...nekih 10 godina kasnjje....kad se prioriteti presaltaju na porodicu... vrlo rado bih investirao u Skodu Superb ili Passata B8... a Alfu imao u vidu neke polovne 33...

E to je trziste 99%.

Usa

pre 5 godina

Subaru vam je u USA isto sto i Suzuki u Evropi. Najjeftinija moguca varijanta da udjete u japansko vozilo. Prelaze puno kilometara ali kvalitet enterijera i ugodjaj u voznji kao jugo florida.

Mario

pre 5 godina

Dva najprodavanija suv-a na svetu su rav 4 i nisan kaškai. Činjenica. Neupućeni Evropljani slobodno proverite. U odnosu cene i kvaliteta Japanci su neprikosnoveni.

coki

pre 5 godina

@coki 

A ti voziš glanc novi infinity I to u full opremi? 
Ili ružnu corollu staru 15 godina?
(asd, 22. januar 2019 17:09)

Vozim nov Fiat. Pre toga MB E klasu, Reno, Audi itd. Nikada nisam imao niti jedan japanski automobil, ali se ne kunem ni u jedan! Najlepše sam se navozao sa Mercedesom, ali ni njega nisam ja napravio, već samo kupio! Nisam rob predmeta, naročito ne telefona i automobila! Ne volim Fiat, ali sam ga kupio iz praktičnih razloga i za 4 godine, s njim prešao 140 hiljada km bez kvarova! Nedavno sam vozio VW Pasat i prilično sam razočaran. Auto te klase i veličine, a neudobniji i tvrdji od Fiata 500L! Svaka čast na broju prodatih vozila, ali nikako ne vidim, kakve to veze ima sa vama koji to vozite?! Čestitke Nemcima!

cosmo

pre 5 godina

Meni je nerazumljiva isključivost u komentarisanju. Tržište je najbolji pokazatelj.

Imao sam Alfu 147 dugo i zaljubljenik sam u taj brend. Ali, da kažem da je VW loš auto, samo zato što "sam na drugoj strani"... ne mogu... vozio sam u to vrijeme često službeni Golf 5 i Octaviju 2... nijedan nije imao neki posebnu karakteristiku, ali su u svemu bili dovoljno dobri i kao paket... odlican auto... mnogo upotrebljiviji od Alfe...koja je auto ekstrema...i dobrih i losih... jednostavno, 90% ljidi auto kupuje iz perspwktive upotrebljivosti i tu je VW odlicno rjesenje... odradjuje sav posao koji pred njega stavis solidno... Skoda posebno. Preostalih 10% ljudi kupuje specificne brendove i nikad Alfa ne moze biti (ili slicno) na vrhu... jer onda i ne bi bila Alfa..vec mainstream.

Sad vozim dugo Clio 4 i Reno je slican paket kao VW...malo manjeg kvalitrta ali i cijene... i sasvim dobar auto za razum ispred neke egzotike...

Nikola

pre 5 godina

To će se teško promeniti jer se dosta ljudi pri kupovini oslanja na priču od usta do usta i stereotipe. Tačno se "zna" koji je neuništiv, koji prelazi milion km glat, koji ima loš trap, kojem su skupi delovi, kojem je servis papren, za kojeg nema polovnih delova ni mnogo servisa itd itd. Krdo više veruje članovima krda nego tv spotovima ili recenzijama novinara.

dex

pre 5 godina

Evo ja kao buduci kupac auta B segmanta da kazem nesto.Iskreno tri automobila su mi se svidela u startu, ne ulazim u cenu, jer su svi otrpilike egal.Evo br.1-Fiesta; br.2-Klio; br.3-VW Polo. Najverovatnije cu se ipak odluciti za VW Polo-a.Zluradi tipovi imaju obicaj da kazu da ljudi kupuju auto a gledaju kako ce ga prodati.Pa naravno, necu voziti auto do smrti i treba gledati koji ces auto jednog dana pre-lakse prodati.Kiju,Hundaji ili ove malo skuplje automobile (Lanče, Alfe, Mini-je itd) teze prodajes nego gore pomenute.Verovatno je i to razlog ove ankete o prodaji novih automobila i zasto je VW prvi pa onda Renault i onda ostali.

iMarko

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.(Viks, 22. januar 2019 17:26)
Viks. Uvek kas se spomene Subaru potegne se taj Boxer Dizel koji je prodan u stotinjak komada za razliku od VW koji preodao milione krseva. Ja jos uvek vozim 2000 Forestera, trula visnja. Poceo da mi rdja posto ovde u Severnoj Americi bacaju so nemilice ali mogu sam to da iskrpim. MASINA je NEUNISTIVA i jos uvek potrosnja ista kao prvoga dana 28milja na galon (2500cc)...
Inace mi gastarbrateri nostalgicno posecujemo Srpske web stranice svakodnevno i delimo nasa pozitivna/negativna iskustva.

starmo

pre 5 godina

Vozio sam Toyotu Yaris u Beogradu pa Hondu Civic u Americi i trenutno BMW X1.
Otprilike menjam na tri godine vozila.
Za to vreme ni jedan normalan se neće pokvariti ili bilo šta. Jedine brige su mi udobnost, stil i karakteristike vožnje.

Ne moram da objašnjavam kako se vozi BMW u odnosu na Japance...



Svaka cast Japancima u pouzdanosti, ali BMW je space shuttle za njih u voznim performansama.

Night Rider

pre 5 godina

Subaru je toliko dobar da ja evo za cetiri godine u Nemackoj sam video tri auta.. I sam vozim sivik i hteo sam da kupim Subaru ali ljudi nova Impreza prodaje se sa 1.6 motorom, 115ks , CVT menjacom u nekom pocetnom paketu za 19000?? Jel oni misle da su Evropljani glupi?

Viks

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.

knowone

pre 5 godina

"Купити Голфа поред Хонде Сивик или Тојоте Корола је за... посматрање.
(Жарко, 22. januar 2019 15:43)"

Razumem za Civic da ovo kažeš, ali Corolla, osim reputacije da se malo kvari, nema ništa više da ponudi. Ružan auto do iznemoglosti i spolja, a pogotovo unutra gde dominira jeftina sjajna plastika...

Viks

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.

Batica

pre 5 godina

I eto,posle krajnje nebitnih,za nas,podataka o prodaji u USA dođosmo do podataka vezanih za Evropu (doduše nepotpunih ali nema veze).I evo u ovom trenutku 57 komentara gde se srpski vozači (uglavnom) čude ko to kupuje bilo koji VW proizvod.Odgovor je jednostavan,nove automobile uglavnom kupuju oni koji imaju para za iste.Do sada sam kupio 3 nova automobila a ukupno sam ih posedovao 11.Svaki novi automobil je kupljen isključivo kada je porodična finansijska situacija to dozvoljavala,među tim automobilima je bio i jedan VW.Dobio sam dobru ponudu,vozio sam ga 4 godine i jako dobro prodao posle toga.Zar to nije dobra preporuka?Naravno,moglo se desiti da imam problema sa tim autom kao što se desilo sa jednim drugim novim automobilom koji sam posedovao ali se nije desilo.Da li ću opet kupiti VW,nemam pojma stvarno,ali nemam ni jedan razlog da to ne uradim opet ako budemo imali para za tako nešto.Jedini savet je da se čovek vodi svojim iskustvima i svojim osećajima.Znaš da voliš Toyotu,pa kupuj samo to,nema problema,dobri su to automobili,ali nemoj bre smarati ostale...

jo

pre 5 godina

mi sve okrenemo na svadju, a stvar je prosta. kad si u rimu budi rimljanin. japanska auta u americi su na cijeni, tojote i honde prednjace u drzanju vrijednosti. vw koji se prodaje u americi se pravi u meksiku i nije to taj isti njemacki kvalitet. isto kao i ford, americki ford je kanta, rupa bez dna nekad bio (ne znam sad) sto se tice popravke...ameri puno prelaze i za vecinu obicnih smrtnika koji voze djecu po treninzima i utakmicama, voze se na posao svakodnevno... kvalitet uz pristupacnu cijenu je najvazniji.

Gross

pre 5 godina

Naravno da se japanci ne prodaju u Evropi, tj prodaju se jako slabo. Evropa je prestonica kulture. Ljudi koji su stvorili Veneciju, Firencu, Akropolj, otvorili Luvr, napravili Ajfelov toranj, tesko mogu da prihvate bezlican dizajn i proizvod. Ili je tacno ovo sto sam napisao ili je tih milion i kusur VW otišlo u Bosnu. Pa vi sas vidite sta od toga.

basler

pre 5 godina

Dosta BRE više po "pljuvanju" po Nemcima, na prvom mestu VW. Oduvek su bili broj 1, a ostali su se trudili da ih stignu. Kada izadje Golf 8, garantujem da će biti proglašen za najboljeg u klasi. Tako je oduvek.
(Milos, 22. januar 2019 11:59)

Naravno da ce ,, Volkswagen Zeitung" odnosno,, Auto Bild" da ga proglasi najboljem u klasi, a I ADAC.

Postoji jedan citat koji u prevodu zvuci otprilike ovako:

,, jedan covek je inteligentno bice, puno ljudi je masa za manipulacije,"
NE bas tako Ali Sam pokusao da ostanem pristojan

33 33

pre 5 godina

Ne znam tačnan odnosu i verovatno ću lupiti ali recimo da se u Srbiji na svakih 10 novih VW proda 1 Japanac.
Kod polovnih vozila je verovatno odnos da se na 100 VW uvezenih vozila uveze 1 Japanac.

Ali po ovim komentarima čovek bi pomislio da se kod nas voze samo Japanci a da tu i tamo zaluta po neki VW model ali i njegov vlasnik se brzo pokaje što ga je kupio pa brže bolje dođe da ostavi komentar i obeća da će mu sledeći auto naravno biti Japanac.

Šta drugo napisati sem da su vlasnici VW zadovoljni svojim vozilom i ne cimaju se previše oko pisanja komentara tu i tamo odgovore nekom kompleksašu koji sve zna a ima mokre snove kad vidi novog Golfa ili Pasata.
Za razliku od njih vlasnike Japanaca drmaju takvi kompleksi i takva ostrašćenost da to nije zabeleženo ni u navijačkom ili političkom prepucavanju sa suparnicima.

Maksim & Divizija

pre 5 godina

Vozio sam Toyotu Yaris u Beogradu pa Hondu Civic u Americi i trenutno BMW X1.
Otprilike menjam na tri godine vozila.
Za to vreme ni jedan normalan se neće pokvariti ili bilo šta. Jedine brige su mi udobnost, stil i karakteristike vožnje.

Ne moram da objašnjavam kako se vozi BMW u odnosu na Japance...

Glengeglach

pre 5 godina

Radim za japansku firmu u Holandiji. Znate sta njihovi radnici ovdje voze? Njemacka auta. Ni jedan jedini japanac. VW, Audi i BMW im je omiljeni.

gojko

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ??? 
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Argentto, 22. januar 2019 10:04) 

E da sam juče umro ne bi stigao da pročitam ovako nešto glupo!!!

Pa koje je to meso bolje od svinjskog?
Koje to pečenje ima tako hrskavu a sočnu kožuricu ko svinjsko,koje lepše cvrči na tiganju od svinjskog,koje to meso lepše zamiriše na roštilju od svinjskog.
Evo priznajem da nije za supu ali pečenog,prženog,na roštilju ili sušenog mesa od svinjakog NEMA !!!

rade

pre 5 godina

JAPANCI su se vidim jako uzbudili. Evropski automobili se prodaju u evropi i prakticno nigde vise. Na primer 3% u Americi, to je malte ne statisticka greska. Japanci pokrivaju ostatak sveta. A Koreanci se prikljucuju.

E

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Argentto, 22. januar 2019 10:04)
A ko kaže da nije najbolje? Jesi probao vruće pecenje? jesi probao vešalicu? kobasicu sremsku, kulen?

Ja

pre 5 godina

U kojoj dubiozi moras biti da napises da je VW smece? Hahahaha Ovde je potrebno kolektivno lecenje.

Ja japanca nikada ne bih vozio jer im je zavrsna obrada nula, tanak lim i plastika u enterijeru. Pa eto necu napisati da je smece jer nije realno. Odlicni su to automobili ali svako ima pravo na izbor.
Vozim BMW a ne VW cisto da pojasnim.

jo

pre 5 godina

ja zivim 25 godina u sjevernoj americi, nikad nijedan nejapanski auto nisam vozio. i nikad nijedan veci kvar na autu nisam imao, a vozao auta i do 300 hiljada km. nikad nisam stao pored puta zbog kvara. imam para da kupim audija ili bmw, i jako mi se svidjaju, znam da su odlicna i lijepa auta, ali mi nebi nikad palo na pamet da ih kupim, osim da dobijem na lotu jedno 20 miliona. ne treba mi da mi se neko divi, nego mi treba pouzdan automobil koji me nikad nece iznevjeriti, koji pristojno trosi i mkzw da povuce kad se ukljucijem na auto put pored nekgo slepera koji ide 120. to je to!

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

@joja Kakav crni kvalitet u Americi, najbitnije je da je sto veci (a ima i smisli jer su im porodice velike i malo gojazne).

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Kada nam ekseri vire iz glave, niko u svetu ne luduje za Golfom samo mi i...ti
(besni, 22. januar 2019 12:24)

Da bre, mi idioti i ovih milion i kusur koji su kupili NOVOG golfa! Valjda ti jedan, koji si popio svu pamet sveta i (verovatno) vozis nekog praistorijsko polovnjaka znas bolje!

Over And Out

pre 5 godina

Uspeh VW i ovakva prodaja u Evropi se temelji na konzumentima i mentalnom sklopu gradjana bivših komunističkih zemalja (uključujuću i pokojnu SFRJ) + Turska za koje je i dalje posedovanje VW sinonim za uspeh. "Prelilo" se stanovništvo iz Varšavskog pakta u NATO pakt željno svega i svačega i prilikom povratka u zavičaj ako ne dodješ sa kolima marke VW, Auto-Union, BMW ili Mercedes, onda nisi uspeo u Zapadnoj Evropi. To je jedna vrsta Pavlovljevog reflexa, kupovina ovih marki automobila, koja se prenosi porodično sa generacije oca na generaciju sina emigranata, vrsta gastajbarterskog bluza ili sevdalinke (kako ko više voli) kojom se na auto putu dok voziš i dok prolaziš nepostojeće granice od mesta zaposlenja do mesta rodjenja jednom godišnje prisećaš svega teškog što si prošao u decenijskom arbajtu, ali ti nije žao jer voziš, jezdiš rodnoj kući u Nemačkom premijum automobilu!

sale

pre 5 godina

@goxy Raste prodaja renoa i pezoa zato sto naj vise ima srednje i nize platezne moci stanovnistva a svako gleda sto novije da kupi i tu francuzi dobijaju bitku sto ne znaci da su kvalitetni,nemacka vozila su jos 2000god imali opremu i kvalitet koji vecina francuzkih modela ni do 2014god nisu imali a dan danas je npr. skuplji mercedes c200 iz 2002 nego pezo 307 i 407 ili pikasa iz 2007-2010 a zbog cega...zbog imena malo sutra,sedi i u jedan pa u drugi probaj pa presudi ali da ne gledas godiste rekao bi da je obrnuta situacija..

sale

pre 5 godina

niko ne moze osporiti kvalitet vw vozila u smislu eksplatacije i dugotrajnosti ali isto tako neki posebni kvalitet unutrasnjosti,plastike i sedista nema ali doduse da je kvalitetno bilo bi i skuplje (audi) tako da trziste digtira prodaja i potraznja,italijani tonu isto ko i dacija jer oni nemaju do duse neke mehanicke problema ali enterijer i ostale sitnice brzo propadaju(elektronika) i imamo slucaj da polovan tipa fijat stilo istog godista ko golf 5 vredi duplo manje a isto tako audi,bmw i mercedes vrede vise i ako su stariji i vise od 5godina a sta mislite zbog cega..

primera radi mobilni tel ajde samsung ali cime se huavej probio i kako opstaje..jednostavno ne mozes kupce z....i ustvari mozes jedan put i vise ne...

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Ne znam kako neko može kupiti vw...
(Tuco Benedicto Pacifico, 22. januar 2019 09:58)

Lepo, odes u salon, izvadis karticu, platis, sednes i odes!
Ne znam kako neko moze da napise ovako glup komentar!

ciga

pre 5 godina

Evropa osim Srbije, ovde ubedljivo vladaju Japanci što vidimo na ovim stranicama, na ulici baš i ne ali nema veze.Za godinu dve će ih i Koreanci izbaciti iz prvih deset.

dirk

pre 5 godina

Stvarno neverovatno sta je sa mozgovima :) Ne mogu da shvatim da vecina strucnjaka i velikih poznavaoca cak i na ovaj podatak uporno pokusava da pronadje "logicno objasnjenje" kako i zasto je VW najprodavaniji.
Istina je jedna , trziste na kraju cele price odreaguje na nesto sto je kvalitetno ili nekvalitetno. Prosto je neverovatno da VW vec 30 god od golfa 2 dozivljava ekspanizju u svakom pogledu, da su takvi prevaranti kao sto vecina strucnih lica sa ovog portala zakljucuje, da li bi im trziste to oprostilo ? Nema sanse, pojela bi ih konkurencija, kao polovnjaci ne bi vredeli koliko vrede i kod nas i u inostranstvu , u sustini ne bi mogli tako da imaju progres .
Pogledajte sta se desilo celokupnoj britanskoj auto ondustriji ( Morris, Hillman, Austin, Rover, Sumbeam... u sustini celokupan British Leyland, sve propalo) , sta se desava italijanima... nije to slucajno, nesto tu nije kako treba zato i idu silaznom putanjom, jednostavno ne mogu da se izbore na trzistu. Nemilosrdno nema prastanja . Golf MK 8 ce sigurno godinama biti najprodavaniji model u Evropi, ponovo taj Golf :)

Petar

pre 5 godina

Ja trenutno vozim golf 7 (2013.) prešao sa njim 240.000 i CR-V 2018. još ni 10.000. Sa golfom nikakvih problema nisam imao, veliki servis uradjen na 210.000 za 65.000 rsd i to je sve osim redovnih servisa. Mogu da kažem da sam zadovoljan i udobnošću i potrošnjom (1.6 tdi, 105 ks, prosečno 6 litara). Jedino sto je dosadan enterijer, pa kad još dodamo da je sivi karavan... Japanca sam sad prvi put kupio i prešao sam nedovoljno za iole ozbiljniju analizu, ali sam iznenadjen voznim karakteristikama jer to nisam očekivao od SUV-a (takodje prvi put vozim). Utisak je da su kod Honde odlični materijali unutra, osim sedišta za koja ćemo videti kako će se pokazati. Menjač je čini mi se, vrhunski. Eto, čisto malo da doprinesem, jer je izgleda na b92 najveća borba vw vs japanci.

Bojan

pre 5 godina

Meni je još interesantnije kada se posmatra po grupama:
VW grupa (VW, Škoda, Audi) je prodala 3.6 miliona,
PSA grupa (Pežo, Sitroen, Opel) 2,5 miliona,
Reno grupa (Reno, Nisan, Dačija): 2,1 miliona

Frank Vercauteren

pre 5 godina

@Opet ne bi bili prvi al realno treba računati Reno+Dačija.

Ok, moze i tako kako si napisao, ali onda mora i

Volkswagen + Audi + Skoda + SEAT + Porsche + Bentley + Lamborghini + MAN

Verovatno sam nesto i ispustio.

Moze?

Bane

pre 5 godina

I Coca Cola je najpopularnije piće, a koliko je kvalitetna prosudite sami...
(Popularnost, 22. januar 2019 10:54)

Coca-Cola jeste kvalitetno piće.... pravo pitanje je koliko je zdravo odnosno štetno za organizam....ali za taj tip pića kada se uporedi sa ostalim sokovima tog tipa poput Apa Cole, Dumil Cole jeste kvalitetno, možemo polemisati, mada više stohastički jer labaratorijske analize nemamo, oko toga da li je kvalitenije od Pepsija, Cocte i sl. ali sve u svemu omašili ste poentu.

Pers

pre 5 godina

Golf2 disel najbolji auto koji je dosad napravljen na svetu.Slazem se sa time u potpunosti sa balkancima ,ali sta je bilo posle samo sljam od Germani i France automobili vise su uzeli para na rezervne delove nego na prodaju auta znam po sebi kolko sam se put opekao Audi,Golf6,Mercedes,Ford,Citroen sam vozio i svakih par meseci ja u garazu.Iznenada kupih Hondu city i odusevi se sa kvalitetom i pouzdanosti za Hondom i Lexus sledeci auto ponovo Japanac

vozač demokrata

pre 5 godina

Folcvagen prvi? Precenjeno, nepouzdano, sa dosadnim dizajnom, ali preVWara ima svoje vernike (ne samo kupce) pa je zato velika prodaja.

loki

pre 5 godina

Evo malo naši ljudi da shvate koliko je malo evropsko tržište. Na ovoj listi samo su prva četiri prodali više automobila nego što je toyota prodala rav4 u celom svetu. Znači to je samo jedan model. Ograničenost pojedinaca je neverovatna jer kažu šta nas briga šta toyota prodaje van evrope kao da van evrope nema puteva ili važe neka druga pravila. VW sektaši nikada neće shvatiti dok sami ne kupe i ne probaju, kako to izgleda da auto teraš kod majstora samo na redovan servis. Meni je na aurisu za 9 godina i skoro 190.000 otišao samo homokinetički. Taj auto se vozi samo po beogradu, po rupama, ivičnjacima, ležećim itd itd, sa možda 10% otvorenog puta. Ko proba japanca prosto mu se ne manja auto jer mu se na bacaju pare na beskrajne popravke...

pitanje

pre 5 godina

Redakcijo, kad hoćete nešto da kažete, trebali bi biti precizniji... Šta se podrazumeva pod pojmom EVROPA u kontekstu ovog teksta? (Rusija da/ne... Ukraina da/ne, Turska?....) sve su to nisu mala tražišta sa svojim specifikama koja mogu bitno utiču na ukupan rezultat

Redakcija:

U pravu ste, dopunili smo tekst traženom informacijom. U statistiku nisu uključena tržišta Rusije, Ukrajine i Turske.

Pozdrav

insajder

pre 5 godina

Ovaj podatak od 890000 prodatih Opela je zapravo i ukupna prodaja Opela u svetu,steta sto nisu zastupljeni u drugim delovima sveta.Cini mi se da se opel jos samo prodaje u Emiratima,Juznoafrickoj republici i Egiptu.

Mr M

pre 5 godina

U Aziji su japanci (Toyota) i koreanci (Hyndai) nesto se najcesce vidja. Evropski automobili su uglavnom visoke klase Mercedes i BMW. U Japanu je prica posebna posto oni imaju onu svoju klasu K-car koji cine vecinu automobila barem u gradovima.

Milos

pre 5 godina

Dosta BRE više po "pljuvanju" po Nemcima, na prvom mestu VW. Oduvek su bili broj 1, a ostali su se trudili da ih stignu. Kada izadje Golf 8, garantujem da će biti proglašen za najboljeg u klasi. Tako je oduvek.

Baxuz

pre 5 godina

Ništa novo, Nemci kupuju nemačko, Francuzi francusko, uz izuzetke koji su više prakticni a manje patriote ili bolje receno "sirotinja".
(Sedera, 22. januar 2019 09:44)

A kad dodas cinjenicu da su u tim zemljama javni sektori 50% BDPa sve je jasno.

Steve Miller

pre 5 godina

Lokal patriotizam. U Nemačkoj, SW i Austriji VW, u Francuskoj Reno ili Pežo, u Italiji Fiat, u Španiji Seat, za jeftinija tržišta Škoda... sve je ovo normalno. Zato u Japanu gde se godišnje proda automobila kao u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno, nigde Evropljana, eventualno VW.

Steve Miller

pre 5 godina

Evo nađoh prodaju za Japan: Godišnje se proda oko 5,5 - 6 miliona automobila, na prvih 11 mesta su Japanski proizvođači, VW drži skoro 1% tržišta. Toyota prednjači sa oko 1,5 miliona automobila. Pričamo samo o Japanu.

joja

pre 5 godina

u evropi se kupuje auto okom, dizajn je presudan dok u americi nije dizajn toliko bitan vec suvi kvalitet... zato su japanci na vrhu u americi a u evropi WV,Reno....

Metropola

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.
(Argentto, 22. januar 2019 10:04)... zelis da kazes da dominacija Japanaca u USA ne znaci nista? Ili si nesto drugo hteo da naglasis?:) cudan smo mi narod, bukvalno oko svega mozemo da napravimo klanove i separatizam!

Argentto

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.

Vivo

pre 5 godina

Kako se Reno propeo u vrh prodaje je neverovatno! A tek ona vest da je ta grupacija Reno-Nissan-Dacija-Mitsubishi najveca na svetu. Nekako se francuzi iscupase iz sigurne propasti u auto industriji.

goxy

pre 5 godina

Мене радује све већа популарност Реноа и Пежоа. По мени имају најбољи однос цене и квалитета, а по дизајну нуде тренутно најлепше аутомобиле.

rog

pre 5 godina

Ne znam kako neko može kupiti vw...
(Tuco Benedicto Pacifico, 22. januar 2019 09:58)

Lepo, dobar dan, dobar dan. Dajte mi jedan srednje pouzdan sa siemens diznama od 4.5 metra u crnoj boji i sa led paketom sa aliexpressa. Izvolite gospodine. Samo obratite paznju da dolivate ulje na svakih 500km, to je normalna potrosnja i ne ulazi u garanciju.

moron

pre 5 godina

(Sedera, 22. januar 2019 09:44)
"Ništa novo, Nemci kupuju nemačko, Francuzi francusko, uz izuzetke koji su više prakticni a manje patriote ili bolje receno "sirotinja"."

Baš tako. Zeto je i u Španiji najprodavaniji Seat. A u Italiji je najprodavaniji Fiat ( pri čemu medju 50 najprodavanijih modela u prošloj godini npr. nema nijedne škode i ne verujem da bi ni "Auto Čačak" tamo uspeo da promeni situaciju ).
Sve je to (uglavnom) samo pitanje "patriotizma". I veličine i snage tržišta na koje se taj "patriotizam" odnosi.

Argentto

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.

rog

pre 5 godina

Ne znam kako neko može kupiti vw...
(Tuco Benedicto Pacifico, 22. januar 2019 09:58)

Lepo, dobar dan, dobar dan. Dajte mi jedan srednje pouzdan sa siemens diznama od 4.5 metra u crnoj boji i sa led paketom sa aliexpressa. Izvolite gospodine. Samo obratite paznju da dolivate ulje na svakih 500km, to je normalna potrosnja i ne ulazi u garanciju.

joja

pre 5 godina

u evropi se kupuje auto okom, dizajn je presudan dok u americi nije dizajn toliko bitan vec suvi kvalitet... zato su japanci na vrhu u americi a u evropi WV,Reno....

goxy

pre 5 godina

Мене радује све већа популарност Реноа и Пежоа. По мени имају најбољи однос цене и квалитета, а по дизајну нуде тренутно најлепше аутомобиле.

Petar

pre 5 godina

Ja trenutno vozim golf 7 (2013.) prešao sa njim 240.000 i CR-V 2018. još ni 10.000. Sa golfom nikakvih problema nisam imao, veliki servis uradjen na 210.000 za 65.000 rsd i to je sve osim redovnih servisa. Mogu da kažem da sam zadovoljan i udobnošću i potrošnjom (1.6 tdi, 105 ks, prosečno 6 litara). Jedino sto je dosadan enterijer, pa kad još dodamo da je sivi karavan... Japanca sam sad prvi put kupio i prešao sam nedovoljno za iole ozbiljniju analizu, ali sam iznenadjen voznim karakteristikama jer to nisam očekivao od SUV-a (takodje prvi put vozim). Utisak je da su kod Honde odlični materijali unutra, osim sedišta za koja ćemo videti kako će se pokazati. Menjač je čini mi se, vrhunski. Eto, čisto malo da doprinesem, jer je izgleda na b92 najveća borba vw vs japanci.

moron

pre 5 godina

(Sedera, 22. januar 2019 09:44)
"Ništa novo, Nemci kupuju nemačko, Francuzi francusko, uz izuzetke koji su više prakticni a manje patriote ili bolje receno "sirotinja"."

Baš tako. Zeto je i u Španiji najprodavaniji Seat. A u Italiji je najprodavaniji Fiat ( pri čemu medju 50 najprodavanijih modela u prošloj godini npr. nema nijedne škode i ne verujem da bi ni "Auto Čačak" tamo uspeo da promeni situaciju ).
Sve je to (uglavnom) samo pitanje "patriotizma". I veličine i snage tržišta na koje se taj "patriotizam" odnosi.

Frank Vercauteren

pre 5 godina

@Opet ne bi bili prvi al realno treba računati Reno+Dačija.

Ok, moze i tako kako si napisao, ali onda mora i

Volkswagen + Audi + Skoda + SEAT + Porsche + Bentley + Lamborghini + MAN

Verovatno sam nesto i ispustio.

Moze?

Batica

pre 5 godina

I eto,posle krajnje nebitnih,za nas,podataka o prodaji u USA dođosmo do podataka vezanih za Evropu (doduše nepotpunih ali nema veze).I evo u ovom trenutku 57 komentara gde se srpski vozači (uglavnom) čude ko to kupuje bilo koji VW proizvod.Odgovor je jednostavan,nove automobile uglavnom kupuju oni koji imaju para za iste.Do sada sam kupio 3 nova automobila a ukupno sam ih posedovao 11.Svaki novi automobil je kupljen isključivo kada je porodična finansijska situacija to dozvoljavala,među tim automobilima je bio i jedan VW.Dobio sam dobru ponudu,vozio sam ga 4 godine i jako dobro prodao posle toga.Zar to nije dobra preporuka?Naravno,moglo se desiti da imam problema sa tim autom kao što se desilo sa jednim drugim novim automobilom koji sam posedovao ali se nije desilo.Da li ću opet kupiti VW,nemam pojma stvarno,ali nemam ni jedan razlog da to ne uradim opet ako budemo imali para za tako nešto.Jedini savet je da se čovek vodi svojim iskustvima i svojim osećajima.Znaš da voliš Toyotu,pa kupuj samo to,nema problema,dobri su to automobili,ali nemoj bre smarati ostale...

dirk

pre 5 godina

Stvarno neverovatno sta je sa mozgovima :) Ne mogu da shvatim da vecina strucnjaka i velikih poznavaoca cak i na ovaj podatak uporno pokusava da pronadje "logicno objasnjenje" kako i zasto je VW najprodavaniji.
Istina je jedna , trziste na kraju cele price odreaguje na nesto sto je kvalitetno ili nekvalitetno. Prosto je neverovatno da VW vec 30 god od golfa 2 dozivljava ekspanizju u svakom pogledu, da su takvi prevaranti kao sto vecina strucnih lica sa ovog portala zakljucuje, da li bi im trziste to oprostilo ? Nema sanse, pojela bi ih konkurencija, kao polovnjaci ne bi vredeli koliko vrede i kod nas i u inostranstvu , u sustini ne bi mogli tako da imaju progres .
Pogledajte sta se desilo celokupnoj britanskoj auto ondustriji ( Morris, Hillman, Austin, Rover, Sumbeam... u sustini celokupan British Leyland, sve propalo) , sta se desava italijanima... nije to slucajno, nesto tu nije kako treba zato i idu silaznom putanjom, jednostavno ne mogu da se izbore na trzistu. Nemilosrdno nema prastanja . Golf MK 8 ce sigurno godinama biti najprodavaniji model u Evropi, ponovo taj Golf :)

Metropola

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.
(Argentto, 22. januar 2019 10:04)... zelis da kazes da dominacija Japanaca u USA ne znaci nista? Ili si nesto drugo hteo da naglasis?:) cudan smo mi narod, bukvalno oko svega mozemo da napravimo klanove i separatizam!

Milos

pre 5 godina

Dosta BRE više po "pljuvanju" po Nemcima, na prvom mestu VW. Oduvek su bili broj 1, a ostali su se trudili da ih stignu. Kada izadje Golf 8, garantujem da će biti proglašen za najboljeg u klasi. Tako je oduvek.

Vivo

pre 5 godina

Kako se Reno propeo u vrh prodaje je neverovatno! A tek ona vest da je ta grupacija Reno-Nissan-Dacija-Mitsubishi najveca na svetu. Nekako se francuzi iscupase iz sigurne propasti u auto industriji.

Steve Miller

pre 5 godina

Lokal patriotizam. U Nemačkoj, SW i Austriji VW, u Francuskoj Reno ili Pežo, u Italiji Fiat, u Španiji Seat, za jeftinija tržišta Škoda... sve je ovo normalno. Zato u Japanu gde se godišnje proda automobila kao u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno, nigde Evropljana, eventualno VW.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Ne znam kako neko može kupiti vw...
(Tuco Benedicto Pacifico, 22. januar 2019 09:58)

Lepo, odes u salon, izvadis karticu, platis, sednes i odes!
Ne znam kako neko moze da napise ovako glup komentar!

loki

pre 5 godina

Evo malo naši ljudi da shvate koliko je malo evropsko tržište. Na ovoj listi samo su prva četiri prodali više automobila nego što je toyota prodala rav4 u celom svetu. Znači to je samo jedan model. Ograničenost pojedinaca je neverovatna jer kažu šta nas briga šta toyota prodaje van evrope kao da van evrope nema puteva ili važe neka druga pravila. VW sektaši nikada neće shvatiti dok sami ne kupe i ne probaju, kako to izgleda da auto teraš kod majstora samo na redovan servis. Meni je na aurisu za 9 godina i skoro 190.000 otišao samo homokinetički. Taj auto se vozi samo po beogradu, po rupama, ivičnjacima, ležećim itd itd, sa možda 10% otvorenog puta. Ko proba japanca prosto mu se ne manja auto jer mu se na bacaju pare na beskrajne popravke...

Bane

pre 5 godina

I Coca Cola je najpopularnije piće, a koliko je kvalitetna prosudite sami...
(Popularnost, 22. januar 2019 10:54)

Coca-Cola jeste kvalitetno piće.... pravo pitanje je koliko je zdravo odnosno štetno za organizam....ali za taj tip pića kada se uporedi sa ostalim sokovima tog tipa poput Apa Cole, Dumil Cole jeste kvalitetno, možemo polemisati, mada više stohastički jer labaratorijske analize nemamo, oko toga da li je kvalitenije od Pepsija, Cocte i sl. ali sve u svemu omašili ste poentu.

Bojan

pre 5 godina

Meni je još interesantnije kada se posmatra po grupama:
VW grupa (VW, Škoda, Audi) je prodala 3.6 miliona,
PSA grupa (Pežo, Sitroen, Opel) 2,5 miliona,
Reno grupa (Reno, Nisan, Dačija): 2,1 miliona

jo

pre 5 godina

ja zivim 25 godina u sjevernoj americi, nikad nijedan nejapanski auto nisam vozio. i nikad nijedan veci kvar na autu nisam imao, a vozao auta i do 300 hiljada km. nikad nisam stao pored puta zbog kvara. imam para da kupim audija ili bmw, i jako mi se svidjaju, znam da su odlicna i lijepa auta, ali mi nebi nikad palo na pamet da ih kupim, osim da dobijem na lotu jedno 20 miliona. ne treba mi da mi se neko divi, nego mi treba pouzdan automobil koji me nikad nece iznevjeriti, koji pristojno trosi i mkzw da povuce kad se ukljucijem na auto put pored nekgo slepera koji ide 120. to je to!

Ja

pre 5 godina

U kojoj dubiozi moras biti da napises da je VW smece? Hahahaha Ovde je potrebno kolektivno lecenje.

Ja japanca nikada ne bih vozio jer im je zavrsna obrada nula, tanak lim i plastika u enterijeru. Pa eto necu napisati da je smece jer nije realno. Odlicni su to automobili ali svako ima pravo na izbor.
Vozim BMW a ne VW cisto da pojasnim.

Steve Miller

pre 5 godina

Evo nađoh prodaju za Japan: Godišnje se proda oko 5,5 - 6 miliona automobila, na prvih 11 mesta su Japanski proizvođači, VW drži skoro 1% tržišta. Toyota prednjači sa oko 1,5 miliona automobila. Pričamo samo o Japanu.

Baxuz

pre 5 godina

Ništa novo, Nemci kupuju nemačko, Francuzi francusko, uz izuzetke koji su više prakticni a manje patriote ili bolje receno "sirotinja".
(Sedera, 22. januar 2019 09:44)

A kad dodas cinjenicu da su u tim zemljama javni sektori 50% BDPa sve je jasno.

Glengeglach

pre 5 godina

Radim za japansku firmu u Holandiji. Znate sta njihovi radnici ovdje voze? Njemacka auta. Ni jedan jedini japanac. VW, Audi i BMW im je omiljeni.

knowone

pre 5 godina

"Купити Голфа поред Хонде Сивик или Тојоте Корола је за... посматрање.
(Жарко, 22. januar 2019 15:43)"

Razumem za Civic da ovo kažeš, ali Corolla, osim reputacije da se malo kvari, nema ništa više da ponudi. Ružan auto do iznemoglosti i spolja, a pogotovo unutra gde dominira jeftina sjajna plastika...

Over And Out

pre 5 godina

Uspeh VW i ovakva prodaja u Evropi se temelji na konzumentima i mentalnom sklopu gradjana bivših komunističkih zemalja (uključujuću i pokojnu SFRJ) + Turska za koje je i dalje posedovanje VW sinonim za uspeh. "Prelilo" se stanovništvo iz Varšavskog pakta u NATO pakt željno svega i svačega i prilikom povratka u zavičaj ako ne dodješ sa kolima marke VW, Auto-Union, BMW ili Mercedes, onda nisi uspeo u Zapadnoj Evropi. To je jedna vrsta Pavlovljevog reflexa, kupovina ovih marki automobila, koja se prenosi porodično sa generacije oca na generaciju sina emigranata, vrsta gastajbarterskog bluza ili sevdalinke (kako ko više voli) kojom se na auto putu dok voziš i dok prolaziš nepostojeće granice od mesta zaposlenja do mesta rodjenja jednom godišnje prisećaš svega teškog što si prošao u decenijskom arbajtu, ali ti nije žao jer voziš, jezdiš rodnoj kući u Nemačkom premijum automobilu!

iMarko

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.(Viks, 22. januar 2019 17:26)
Viks. Uvek kas se spomene Subaru potegne se taj Boxer Dizel koji je prodan u stotinjak komada za razliku od VW koji preodao milione krseva. Ja jos uvek vozim 2000 Forestera, trula visnja. Poceo da mi rdja posto ovde u Severnoj Americi bacaju so nemilice ali mogu sam to da iskrpim. MASINA je NEUNISTIVA i jos uvek potrosnja ista kao prvoga dana 28milja na galon (2500cc)...
Inace mi gastarbrateri nostalgicno posecujemo Srpske web stranice svakodnevno i delimo nasa pozitivna/negativna iskustva.

starmo

pre 5 godina

Vozio sam Toyotu Yaris u Beogradu pa Hondu Civic u Americi i trenutno BMW X1.
Otprilike menjam na tri godine vozila.
Za to vreme ni jedan normalan se neće pokvariti ili bilo šta. Jedine brige su mi udobnost, stil i karakteristike vožnje.

Ne moram da objašnjavam kako se vozi BMW u odnosu na Japance...



Svaka cast Japancima u pouzdanosti, ali BMW je space shuttle za njih u voznim performansama.

gojko

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ??? 
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Argentto, 22. januar 2019 10:04) 

E da sam juče umro ne bi stigao da pročitam ovako nešto glupo!!!

Pa koje je to meso bolje od svinjskog?
Koje to pečenje ima tako hrskavu a sočnu kožuricu ko svinjsko,koje lepše cvrči na tiganju od svinjskog,koje to meso lepše zamiriše na roštilju od svinjskog.
Evo priznajem da nije za supu ali pečenog,prženog,na roštilju ili sušenog mesa od svinjakog NEMA !!!

Gross

pre 5 godina

Naravno da se japanci ne prodaju u Evropi, tj prodaju se jako slabo. Evropa je prestonica kulture. Ljudi koji su stvorili Veneciju, Firencu, Akropolj, otvorili Luvr, napravili Ajfelov toranj, tesko mogu da prihvate bezlican dizajn i proizvod. Ili je tacno ovo sto sam napisao ili je tih milion i kusur VW otišlo u Bosnu. Pa vi sas vidite sta od toga.

vozač demokrata

pre 5 godina

Folcvagen prvi? Precenjeno, nepouzdano, sa dosadnim dizajnom, ali preVWara ima svoje vernike (ne samo kupce) pa je zato velika prodaja.

Jova

pre 5 godina

Ma da, ameri koji prelaze vise nego duplu kolimetrazu od evropljana, su glupi cim voze toliko japanska vozila. Srbin je pametan a vozi polovan auto iz Italije ili Nemacke sa pola miliona predjenih kilometara, i on nadje da prica o kolima, komedija!

pitanje

pre 5 godina

Redakcijo, kad hoćete nešto da kažete, trebali bi biti precizniji... Šta se podrazumeva pod pojmom EVROPA u kontekstu ovog teksta? (Rusija da/ne... Ukraina da/ne, Turska?....) sve su to nisu mala tražišta sa svojim specifikama koja mogu bitno utiču na ukupan rezultat

Redakcija:

U pravu ste, dopunili smo tekst traženom informacijom. U statistiku nisu uključena tržišta Rusije, Ukrajine i Turske.

Pozdrav

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Kada nam ekseri vire iz glave, niko u svetu ne luduje za Golfom samo mi i...ti
(besni, 22. januar 2019 12:24)

Da bre, mi idioti i ovih milion i kusur koji su kupili NOVOG golfa! Valjda ti jedan, koji si popio svu pamet sveta i (verovatno) vozis nekog praistorijsko polovnjaka znas bolje!

Pers

pre 5 godina

Golf2 disel najbolji auto koji je dosad napravljen na svetu.Slazem se sa time u potpunosti sa balkancima ,ali sta je bilo posle samo sljam od Germani i France automobili vise su uzeli para na rezervne delove nego na prodaju auta znam po sebi kolko sam se put opekao Audi,Golf6,Mercedes,Ford,Citroen sam vozio i svakih par meseci ja u garazu.Iznenada kupih Hondu city i odusevi se sa kvalitetom i pouzdanosti za Hondom i Lexus sledeci auto ponovo Japanac

E

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Argentto, 22. januar 2019 10:04)
A ko kaže da nije najbolje? Jesi probao vruće pecenje? jesi probao vešalicu? kobasicu sremsku, kulen?

Night Rider

pre 5 godina

Subaru je toliko dobar da ja evo za cetiri godine u Nemackoj sam video tri auta.. I sam vozim sivik i hteo sam da kupim Subaru ali ljudi nova Impreza prodaje se sa 1.6 motorom, 115ks , CVT menjacom u nekom pocetnom paketu za 19000?? Jel oni misle da su Evropljani glupi?

dex

pre 5 godina

Evo ja kao buduci kupac auta B segmanta da kazem nesto.Iskreno tri automobila su mi se svidela u startu, ne ulazim u cenu, jer su svi otrpilike egal.Evo br.1-Fiesta; br.2-Klio; br.3-VW Polo. Najverovatnije cu se ipak odluciti za VW Polo-a.Zluradi tipovi imaju obicaj da kazu da ljudi kupuju auto a gledaju kako ce ga prodati.Pa naravno, necu voziti auto do smrti i treba gledati koji ces auto jednog dana pre-lakse prodati.Kiju,Hundaji ili ove malo skuplje automobile (Lanče, Alfe, Mini-je itd) teze prodajes nego gore pomenute.Verovatno je i to razlog ove ankete o prodaji novih automobila i zasto je VW prvi pa onda Renault i onda ostali.

Mario

pre 5 godina

Dva najprodavanija suv-a na svetu su rav 4 i nisan kaškai. Činjenica. Neupućeni Evropljani slobodno proverite. U odnosu cene i kvaliteta Japanci su neprikosnoveni.

33 33

pre 5 godina

Ne znam tačnan odnosu i verovatno ću lupiti ali recimo da se u Srbiji na svakih 10 novih VW proda 1 Japanac.
Kod polovnih vozila je verovatno odnos da se na 100 VW uvezenih vozila uveze 1 Japanac.

Ali po ovim komentarima čovek bi pomislio da se kod nas voze samo Japanci a da tu i tamo zaluta po neki VW model ali i njegov vlasnik se brzo pokaje što ga je kupio pa brže bolje dođe da ostavi komentar i obeća da će mu sledeći auto naravno biti Japanac.

Šta drugo napisati sem da su vlasnici VW zadovoljni svojim vozilom i ne cimaju se previše oko pisanja komentara tu i tamo odgovore nekom kompleksašu koji sve zna a ima mokre snove kad vidi novog Golfa ili Pasata.
Za razliku od njih vlasnike Japanaca drmaju takvi kompleksi i takva ostrašćenost da to nije zabeleženo ni u navijačkom ili političkom prepucavanju sa suparnicima.

rade

pre 5 godina

JAPANCI su se vidim jako uzbudili. Evropski automobili se prodaju u evropi i prakticno nigde vise. Na primer 3% u Americi, to je malte ne statisticka greska. Japanci pokrivaju ostatak sveta. A Koreanci se prikljucuju.

Sale

pre 5 godina

Za iste pare bolji je japanski od nemackog auta o francukog pogotovo. Medjutim ogroman broj ljudi u Nemackoj i Fr rade u auto industriji i imaju popust na vozila a japanci u Evropu imaju i neke takse. Inace koliko para koliko muzike, japanski su zaista najbolji.

insajder

pre 5 godina

Ovaj podatak od 890000 prodatih Opela je zapravo i ukupna prodaja Opela u svetu,steta sto nisu zastupljeni u drugim delovima sveta.Cini mi se da se opel jos samo prodaje u Emiratima,Juznoafrickoj republici i Egiptu.

basler

pre 5 godina

Dosta BRE više po "pljuvanju" po Nemcima, na prvom mestu VW. Oduvek su bili broj 1, a ostali su se trudili da ih stignu. Kada izadje Golf 8, garantujem da će biti proglašen za najboljeg u klasi. Tako je oduvek.
(Milos, 22. januar 2019 11:59)

Naravno da ce ,, Volkswagen Zeitung" odnosno,, Auto Bild" da ga proglasi najboljem u klasi, a I ADAC.

Postoji jedan citat koji u prevodu zvuci otprilike ovako:

,, jedan covek je inteligentno bice, puno ljudi je masa za manipulacije,"
NE bas tako Ali Sam pokusao da ostanem pristojan

Viks

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.

Nikola

pre 5 godina

To će se teško promeniti jer se dosta ljudi pri kupovini oslanja na priču od usta do usta i stereotipe. Tačno se "zna" koji je neuništiv, koji prelazi milion km glat, koji ima loš trap, kojem su skupi delovi, kojem je servis papren, za kojeg nema polovnih delova ni mnogo servisa itd itd. Krdo više veruje članovima krda nego tv spotovima ili recenzijama novinara.

Mr M

pre 5 godina

U Aziji su japanci (Toyota) i koreanci (Hyndai) nesto se najcesce vidja. Evropski automobili su uglavnom visoke klase Mercedes i BMW. U Japanu je prica posebna posto oni imaju onu svoju klasu K-car koji cine vecinu automobila barem u gradovima.

sale

pre 5 godina

niko ne moze osporiti kvalitet vw vozila u smislu eksplatacije i dugotrajnosti ali isto tako neki posebni kvalitet unutrasnjosti,plastike i sedista nema ali doduse da je kvalitetno bilo bi i skuplje (audi) tako da trziste digtira prodaja i potraznja,italijani tonu isto ko i dacija jer oni nemaju do duse neke mehanicke problema ali enterijer i ostale sitnice brzo propadaju(elektronika) i imamo slucaj da polovan tipa fijat stilo istog godista ko golf 5 vredi duplo manje a isto tako audi,bmw i mercedes vrede vise i ako su stariji i vise od 5godina a sta mislite zbog cega..

primera radi mobilni tel ajde samsung ali cime se huavej probio i kako opstaje..jednostavno ne mozes kupce z....i ustvari mozes jedan put i vise ne...

Goran

pre 5 godina

Bio igrom slučaja 2 nedelje u Istambulu, opet igrom slucaja vozio se njihovim taksi prevozom. Znaci nema golfa, nema audija, nema skode, nema seata. Samo Hyundai, Fiat, Reno, što daje sliku kvaliteta. Ovi nabrojani su ne uništivi i ne nadjebivi. Golfa vozis 200-300.000 km, ali ne po gradu, jesu pouzdani ali bajo samo autoput i redovan servis gde ti se napiju krvi. A kod ostalih , nema servisa, samo gorivo, ni ulje ne sipati bez preke potrebe... Cepanje na kvacilu, uzbrdo, nizbrdo, ocesi ovamo, onamo, niko se ne nervira. A kod vw, nedo bog da te opizdi neki mamlaz u blatobran, ode poluosovina, glavcina, ma haos.

kako da ne

pre 5 godina

@Night Rider
Kreni da se penjes na bilo kojoj planini u toj Nemackoj, Francuskoj, Svajcarskoj, Austriji, svaki drugi auto je Subaru. Subaru kupujes zbog potrebe, a to je kvalitet i 4x4 pogon jer logicno, teren gde zivis i gde se kreces je hladniji sa vise snega. Subaru ne kupujes zbog značke, vec zbog onoga sto on nudi, a nudi ti sigurnost na svakom terenu vise nego bilo koji nemac. Poz

dugave

pre 5 godina

Ko normalan pored Nijemca kupuje Japanca i kojeg to? Jedino što sliči na nešto je Mazda, ali je ponuda motora smiješna, Honda propast, Toyotu bolje da ne komentiram i ostane još Nissan. Svaki taj japanski proizvođač ima po jednog konkurentnog modela, Mazda 3, Suzuki Swift, Toyota RAV4, Honda CRV i Nissan Qashqai, ostalo je zanemarivo. I sad to uspoređivati s njemačkom trojkom i VW grupom. Nijemci toliko dominiraju automobilskom industrijom da imam osjećaj da njima pripada sva budućnost, jednostavno razbijaju konkurenciju na svim nivoima.

coki

pre 5 godina

@coki 

A ti voziš glanc novi infinity I to u full opremi? 
Ili ružnu corollu staru 15 godina?
(asd, 22. januar 2019 17:09)

Vozim nov Fiat. Pre toga MB E klasu, Reno, Audi itd. Nikada nisam imao niti jedan japanski automobil, ali se ne kunem ni u jedan! Najlepše sam se navozao sa Mercedesom, ali ni njega nisam ja napravio, već samo kupio! Nisam rob predmeta, naročito ne telefona i automobila! Ne volim Fiat, ali sam ga kupio iz praktičnih razloga i za 4 godine, s njim prešao 140 hiljada km bez kvarova! Nedavno sam vozio VW Pasat i prilično sam razočaran. Auto te klase i veličine, a neudobniji i tvrdji od Fiata 500L! Svaka čast na broju prodatih vozila, ali nikako ne vidim, kakve to veze ima sa vama koji to vozite?! Čestitke Nemcima!

cosmo

pre 5 godina

Meni je nerazumljiva isključivost u komentarisanju. Tržište je najbolji pokazatelj.

Imao sam Alfu 147 dugo i zaljubljenik sam u taj brend. Ali, da kažem da je VW loš auto, samo zato što "sam na drugoj strani"... ne mogu... vozio sam u to vrijeme često službeni Golf 5 i Octaviju 2... nijedan nije imao neki posebnu karakteristiku, ali su u svemu bili dovoljno dobri i kao paket... odlican auto... mnogo upotrebljiviji od Alfe...koja je auto ekstrema...i dobrih i losih... jednostavno, 90% ljidi auto kupuje iz perspwktive upotrebljivosti i tu je VW odlicno rjesenje... odradjuje sav posao koji pred njega stavis solidno... Skoda posebno. Preostalih 10% ljudi kupuje specificne brendove i nikad Alfa ne moze biti (ili slicno) na vrhu... jer onda i ne bi bila Alfa..vec mainstream.

Sad vozim dugo Clio 4 i Reno je slican paket kao VW...malo manjeg kvalitrta ali i cijene... i sasvim dobar auto za razum ispred neke egzotike...

ciga

pre 5 godina

Evropa osim Srbije, ovde ubedljivo vladaju Japanci što vidimo na ovim stranicama, na ulici baš i ne ali nema veze.Za godinu dve će ih i Koreanci izbaciti iz prvih deset.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

@joja Kakav crni kvalitet u Americi, najbitnije je da je sto veci (a ima i smisli jer su im porodice velike i malo gojazne).

jo

pre 5 godina

mi sve okrenemo na svadju, a stvar je prosta. kad si u rimu budi rimljanin. japanska auta u americi su na cijeni, tojote i honde prednjace u drzanju vrijednosti. vw koji se prodaje u americi se pravi u meksiku i nije to taj isti njemacki kvalitet. isto kao i ford, americki ford je kanta, rupa bez dna nekad bio (ne znam sad) sto se tice popravke...ameri puno prelaze i za vecinu obicnih smrtnika koji voze djecu po treninzima i utakmicama, voze se na posao svakodnevno... kvalitet uz pristupacnu cijenu je najvazniji.

...malo.

pre 5 godina

Ej blesavi narode, nek svako vozi sta hoce, ne moramo biti kopije jedni drugih, ne budimo zaostalo pleme. Narocito ovi sto se svadjaju. Oladite...

Usa

pre 5 godina

Subaru vam je u USA isto sto i Suzuki u Evropi. Najjeftinija moguca varijanta da udjete u japansko vozilo. Prelaze puno kilometara ali kvalitet enterijera i ugodjaj u voznji kao jugo florida.

dugave

pre 5 godina

Uzdizanje Japanaca je smiješno, centar autoindustrije je Njemačka, sve što je bitno za aute je njemački proizvod i dizel i benzinski motor i vankel i turbo i svi mogući sigurnosni sistemi počevši s ABSom. Nijemci postavljaju standarde, ostali kopiraju, a pogotovo Japanci, cijela ta istočnjačka civilizacija nije podarila čovječanstvu ništa novo osim kopiranja postojećeg.

cosmo

pre 5 godina

Ili da prikazem plasticno... jednostavnije... kad sam bio samac, kad mi potrosnna i odrzavanje...i prostor i prtljaznik..m nisu bili bitni... Alfa je bila auto koji jr ispunjavao moje zelje... zvuk...snaga...dizajn... alternativa...

Sad...nekih 10 godina kasnjje....kad se prioriteti presaltaju na porodicu... vrlo rado bih investirao u Skodu Superb ili Passata B8... a Alfu imao u vidu neke polovne 33...

E to je trziste 99%.

Atreides

pre 5 godina

-Ja- Japancima zavrsna obrada nula ahahhah. Pa ti pojma sa zivotom nemas. Normalno da u Evropi prednjace evropski proizvodjaci pre svega i zato sto je takva politika itu su i carine za japanska kola i samim tim su skuplja od evropskih ....u Francuskoj su najprodavaniji Pezo,reno,Citroen...u italiji Fiat....sve je to normalno. VW prosecan auto sa vrhunskim marketingom i to je to.

Dobrosav

pre 5 godina

Jbt, zatucani balkanci kupili milion Volkswagena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Iskander, 22. januar 2019 10:10)

Nista ne brini, ove godine ce kupovati samo Lade, Moskvice i Zaporozce.

Maksim & Divizija

pre 5 godina

Vozio sam Toyotu Yaris u Beogradu pa Hondu Civic u Americi i trenutno BMW X1.
Otprilike menjam na tri godine vozila.
Za to vreme ni jedan normalan se neće pokvariti ili bilo šta. Jedine brige su mi udobnost, stil i karakteristike vožnje.

Ne moram da objašnjavam kako se vozi BMW u odnosu na Japance...

Reziel

pre 5 godina

Osim solidnog 4x4 pogona, meni Subaru zaista nije ništa posebno. Vozio sam dve nedelje njihov Legacy u srednjem paketu opreme sa 2.5 motorom od 180ks. Auto je lenj i trom, sa plivajućim upravljanjem. Unutrašnjost je na isti fazon kao i VW, jednostavno, pregledno, rekao bih tu su negde po kvalitetu. Kažu da se ti motori ne kvare ali sam posle pročitao da mu sa 2.500ccm i 180ks u 2016. godini treba preko 9 sekundi do 100. To je očaj. Jedini razlog što sam ga uzeo tada (rent-a-car) je što je bio jeftiniji od bilo kog SUV-a, a trebao mi je 4x4. U Srbiji sam kasnije probao A6 Allroad sa 3.0 motorom - razlika je bukvalno nebo i zemlja u svakom smislu. Ali bukvalno.

Ilija

pre 5 godina

A ako pogledamo celu planetu, a ne samo deo evrope, onda situacija izgleda ovako:

1. Renault-Nissan Alliance
Country of Origin: France, Japan
Unit Sales: 10.6 million

2. Volkswagen Group
Country of Origin: Germany
Unit Sales: 10.41 million

3. Toyota Motor
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 10.12 million

4. Hyundai/Kia
Country of Origin: South Korea
Unit Sales: 7.28 million

5. General Motors
Country of Origin: USA
Unit Sales: 6.88 million

6. Ford Motor
Country of Origin: USA
Unit Sales: 6.25 million

7. Honda Motor
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 5.36 million

8. Fiat-Chrysler
Country of Origin: Italy, USA
Unit Sales: 4.86 million

9. PSA Peugeot-Citroën
Country of Origin: France
Unit Sales: 4.16 million

10. Suzuki
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 3.15 million

Ali slažem se sa onima koji tvrde da ove cifre ne znače automatski i kvalitet.

Mustafa Aga

pre 5 godina

Interesantni komentari ali imam utisak da je mali broj komentara koji su zasnovani na iskustvu u voznji odredjenih brendova automobila koji se kritikuju ili pak hvale.Trenutno vozim Subaru Legacy (2017)i mogu rechi da je izuzetno kvalitetan auto.Dodushe preshao sam veoma malu kilometrazu za skoro 2 godine (samo 15000 km kada se prerachuna iz milja)zato shto mi je shkola gde predajem samo 5 minuta voznje od kuche.Za 21 000 dolara koliko sam ga platio (mislim da sam na Subaru web sajt u Srbiji video da za slichni Subaru Legacy cena je oko 32000 evra pa sam se zaista zachudio) to je izuzetno vozilo narochito zbog dveju stvari zbog chega sam ga i kupio...Svaki Subaru ima ugradjen pogon na sva chetiri tochka. Imaju i druge marke ali su to obichno skuplji automobili i treba dodatno platiti. I druga stvar jeste kresh test gde spada medju najbolje automobile u svojoj klasi. Jedna zanimljivost za chitaoce. Subaru Legacy je medju 10 vozila u Americi gde niko nije direktno poginuo u saobrachajnom udesu...Nadam se da mi nije Uzvisheni Bog odredio da ja budem mozda prvi takav sluchaj...Pozdrav svima...Selam...

Django

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Znaci oni koji su nam najslicniji mentalitetom a to su Evropljani su po komentarima slaboumnici jer ne znaju da izaberu sta valja.A desetinama godina su isped nas po slobodi medija, demmokratiji, zakonima, obrazovanju. A mi smo experti, japanci pa onda svi drugi. Aman bre ljudi ...

priprema za radio®

pre 5 godina

Da, subaru je sebi obezbedio da udje u sve anale sa svojim boxer dizelom, u GB jedan od pet najgornih automobila svih vremena, a i sam motor je generalno proglašen za jedan od deset najgornih japanskih motora ikada.

govori serbski

pre 5 godina

Japanci, Nemci, Koreanci... sve je to postalo konfekcija. U sustini je danas vise stvar u kvalitetu i uspehu marketinga nego u karakteristikama samih vozila. Ali mi sve moramo da zamistifikujemo...

Nikola

pre 5 godina

Kada sam početkom 2017. birao auto, moj prvi izbor je bio Lexus IS. Auto je, sa opremom koju sam izabrao, koštao 44000 EUR. S obzirom da je kupovina bila na lizing, vrednost auta posle 4 godine, odnosno buy-back cena je bila 3500 EUR. Na kraju sam uzeo Passat B8 u istoj ceni, za koga je buy-back opcija bila 12000 EUR posle 4 godine. Dakle, tržište diktira cenu, kao i uvoznik koji daje dobre uslove kupovine. Zato se kod nas voze Nemci, a ne Japanci.

dirk

pre 5 godina

Subaru Legacy 2018, na prednjim podizacima ponosno pise AUTO posto zadnji nemaju tu funkciju. Nekome glupost meni dovoljno da zasmeta i da se zapitam kako je moguce da je vecina evropskih proizvodjaca tu opciju uredno davala pre 15tak godina , a mnogi japanci na ovome skrtare i dan danas. Doduse moram primetiti da se napredovalo, do skora su mnogi imali auto samo na vozackom podizacu :)

sale

pre 5 godina

@goxy Raste prodaja renoa i pezoa zato sto naj vise ima srednje i nize platezne moci stanovnistva a svako gleda sto novije da kupi i tu francuzi dobijaju bitku sto ne znaci da su kvalitetni,nemacka vozila su jos 2000god imali opremu i kvalitet koji vecina francuzkih modela ni do 2014god nisu imali a dan danas je npr. skuplji mercedes c200 iz 2002 nego pezo 307 i 407 ili pikasa iz 2007-2010 a zbog cega...zbog imena malo sutra,sedi i u jedan pa u drugi probaj pa presudi ali da ne gledas godiste rekao bi da je obrnuta situacija..

Viks

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.

Night Rider

pre 5 godina

@ Kako da ne


Pa ja eto bas zivim na Jugu Nmeacke gde su planine...i ne vidim bas nekog Subarua...vecinom Audi Quattro ili BMW sa x-driveom...mada ovde se ulice dobro ciste tako da sami 4x4 pogon nije presudan ....za zimu stara golf 3-ka sa 4x4 i 150 konja i teraj, jeftino, delova svuda :)

Negativni

pre 5 godina

Lokal patriotizam. U Nemačkoj, SW i Austriji VW, u Francuskoj Reno ili Pežo, u Italiji Fiat, u Španiji Seat, za jeftinija tržišta Škoda... sve je ovo normalno. Zato u Japanu gde se godišnje proda automobila kao u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno, nigde Evropljana, eventualno VW.
(Steve Miller, 22. januar 2019 11:05

Vidi se da slabo putuješ. Nema to nikakve veze sa patriotizmom, već sa beneficijama koje neke zemlje daju za kupovinu domaćeg proizvoda (Nemačka i Japan pre svih). U Italiji dominiraju francuska (dostavna vozila), nemačka i japanska vozila. U Francuskoj japanska. U Britaniji francuska i japanska. U USA, Honda accord je maltene svaki peti auto.
Prelazim preko 40 hiljada km godišnje, vozeći razne firmine automobile po Evropi. Japanska kola su daleko najbolja trenutno. Bez konkurencije.

Tumbarajko

pre 5 godina

U poslednjih 6 godina sam 2 nova vozila promenio, oba Japanca, oba benzinca, oba savršena (za moje potrebe, način vožnje i pređenu kilometražu). Ne vidim potrebu da probam nešto drugo, kada su me ta Toyota i ta Mazda u potpunosti zadovoljile. Ne komentarišući kvalitet i cenu ostalih, ako prelazite umerene kilometraže, dobar deo toga u gradu, a ponekad vam je potreban prostran auto udoban i za duži put, sa što manje potrebe za servisom - svaka preporuka za Japance.

day

pre 5 godina

Oko 50% svih Golfova se kupuje u Nemackoj po principu staro za novo a u tome prednjace firme. U Evropi firme ne kupuje japanske vec evropske automobile, ovo se generacijama ne menja i zato je trend i dalje isti.

Od 10 najvecih izvoznika u Nemackoj, 4 su iz auto industrije i budite sigurni da ce na sve nacine oni prodaju a posebno izvoz cuvati jer im se cela ekonomija oslanja na to. Francuzi slicno razmisljaju i zato ne cudi da svako kupuje i stiti svoje.

Auto trziste je veoma zasiceno i to je dobro jer svi m
oraju da se bore za kupca. Nema potrebe da se ubedjujemo ko zasluzuje prvo mesto na ovoj listi jer tudje auto kompanije nisu Zvezda i Partizan. Probajte sto vise kola i ne obazirite se polarizovane komentare, vec vozite ono sto vas cini srecnim i menjajte kad vam dosadi

Zoran dj

pre 5 godina

Vidi se da slabo putuješ. Nema to nikakve veze sa patriotizmom, već sa beneficijama koje neke zemlje daju za kupovinu domaćeg proizvoda (Nemačka i Japan pre svih). U Italiji dominiraju francuska (dostavna vozila), nemačka i japanska vozila. U Francuskoj japanska. U Britaniji francuska i japanska. U USA, Honda accord je maltene svaki peti auto. 
Prelazim preko 40 hiljada km godišnje, vozeći razne firmine automobile po Evropi. Japanska kola su daleko najbolja trenutno. Bez konkurencije.
(Negativni, 23. januar 2019 15:43)

NE znam gde li ti to putujes, Ali u francuskoj u kojoj sam redovno (zivim blizu i francuske i nemacke) voze se 80% francuska auta, kao i u nemackoj otprilike nemacka.

ssd

pre 5 godina

@(rale, 22. januar 2019 23:12)

Da si samo malo izguglao:

Pravilno je reći ganc nov, jer varv. ganc znači „posve, potpuno (nov)“, od njem. ganz, „ceo, potpun, čitav, sasvim“.

Kakav ganz, sta lupas covec :D

Mike

pre 5 godina

Subaru vam je u USA isto sto i Suzuki u Evropi. Najjeftinija moguca varijanta da udjete u japansko vozilo. Prelaze puno kilometara ali kvalitet enterijera i ugodjaj u voznji kao jugo florida.
(Usa, 22. januar 2019 20:18)

Subaru najjeftinija japanska varijanta u USA? Nisi ti drugar video ni U od USA. Uostalom jednostavno je ukucati subaru.com sve cene su tu, crno na belo. Cudi me ko ti je dao toliko pluseva za takve nebuloze, verovatno isti kao i ti.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Ko normalan pored Nijemca kupuje Japanca i kojeg to? Jedino što sliči na nešto je Mazda, ali je ponuda motora smiješna, Honda propast, Toyotu bolje da ne komentiram i ostane još Nissan. Svaki taj japanski proizvođač ima po jednog konkurentnog modela, Mazda 3, Suzuki Swift, Toyota RAV4, Honda CRV i Nissan Qashqai, ostalo je zanemarivo. I sad to uspoređivati s njemačkom trojkom i VW grupom. Nijemci toliko dominiraju automobilskom industrijom da imam osjećaj da njima pripada sva budućnost, jednostavno razbijaju konkurenciju na svim nivoima.
(dugave, 22. januar 2019 23:47)

E kad mi Đuro iz Vareša kaže da je "njemačko" najbolje, kako da ne poverujem.

San snova

pre 5 godina

Zasto se kod nas slabo prodaju japanci?
Zato sto su preskočili dizele.
Atmosferski benzinci odlicni a dizel jedva da ga imaju u ponudi a u Evropi pre ove hajke oko dizela mislim da je trziste dizela bilo oko 70 % .
Japanci se dobro prodaju tamo gde je jeftina nafta i gde je dizel sramota.

Vujadin

pre 5 godina

Pa koje je to meso bolje od svinjskog?
Koje to pečenje ima tako hrskavu a sočnu kožuricu ko svinjsko,koje lepše cvrči na tiganju od svinjskog,koje to meso lepše zamiriše na roštilju od svinjskog.
Evo priznajem da nije za supu ali pečenog,prženog,na roštilju ili sušenog mesa od svinjakog NEMA !!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gojko, 22. januar 2019 15:37)

Mrsna pačetina poseduje sve gore navedene kvalitete, samo da kažem. A super se kombinuje sa izdancima bambusa i crvenim karijem, prste da poližes...

ciga

pre 5 godina

@negativni
Svaka ti čast ovakvu glupost i laž nisam odavno pročitao. Za Ameriku ok ali Evropa gde je prvi Japanac na 19 mestu po prodaji i to Yaris jedna Honda na 93 mestu i ti pričaš o dominaciji?

Baxuz

pre 5 godina

Mrsna pačetina poseduje sve gore navedene kvalitete, samo da kažem. A super se kombinuje sa izdancima bambusa i crvenim karijem, prste da poližes...
(Vujadin, 23. januar 2019 22:37)

Vujadine priznaj sa se zoves Li Vang ili tako nesto.

joja

pre 5 godina

u evropi se kupuje auto okom, dizajn je presudan dok u americi nije dizajn toliko bitan vec suvi kvalitet... zato su japanci na vrhu u americi a u evropi WV,Reno....

Argentto

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.

rog

pre 5 godina

Ne znam kako neko može kupiti vw...
(Tuco Benedicto Pacifico, 22. januar 2019 09:58)

Lepo, dobar dan, dobar dan. Dajte mi jedan srednje pouzdan sa siemens diznama od 4.5 metra u crnoj boji i sa led paketom sa aliexpressa. Izvolite gospodine. Samo obratite paznju da dolivate ulje na svakih 500km, to je normalna potrosnja i ne ulazi u garanciju.

dugave

pre 5 godina

Uzdizanje Japanaca je smiješno, centar autoindustrije je Njemačka, sve što je bitno za aute je njemački proizvod i dizel i benzinski motor i vankel i turbo i svi mogući sigurnosni sistemi počevši s ABSom. Nijemci postavljaju standarde, ostali kopiraju, a pogotovo Japanci, cijela ta istočnjačka civilizacija nije podarila čovječanstvu ništa novo osim kopiranja postojećeg.

dugave

pre 5 godina

Ko normalan pored Nijemca kupuje Japanca i kojeg to? Jedino što sliči na nešto je Mazda, ali je ponuda motora smiješna, Honda propast, Toyotu bolje da ne komentiram i ostane još Nissan. Svaki taj japanski proizvođač ima po jednog konkurentnog modela, Mazda 3, Suzuki Swift, Toyota RAV4, Honda CRV i Nissan Qashqai, ostalo je zanemarivo. I sad to uspoređivati s njemačkom trojkom i VW grupom. Nijemci toliko dominiraju automobilskom industrijom da imam osjećaj da njima pripada sva budućnost, jednostavno razbijaju konkurenciju na svim nivoima.

Milos

pre 5 godina

Dosta BRE više po "pljuvanju" po Nemcima, na prvom mestu VW. Oduvek su bili broj 1, a ostali su se trudili da ih stignu. Kada izadje Golf 8, garantujem da će biti proglašen za najboljeg u klasi. Tako je oduvek.

goxy

pre 5 godina

Мене радује све већа популарност Реноа и Пежоа. По мени имају најбољи однос цене и квалитета, а по дизајну нуде тренутно најлепше аутомобиле.

Over And Out

pre 5 godina

Uspeh VW i ovakva prodaja u Evropi se temelji na konzumentima i mentalnom sklopu gradjana bivših komunističkih zemalja (uključujuću i pokojnu SFRJ) + Turska za koje je i dalje posedovanje VW sinonim za uspeh. "Prelilo" se stanovništvo iz Varšavskog pakta u NATO pakt željno svega i svačega i prilikom povratka u zavičaj ako ne dodješ sa kolima marke VW, Auto-Union, BMW ili Mercedes, onda nisi uspeo u Zapadnoj Evropi. To je jedna vrsta Pavlovljevog reflexa, kupovina ovih marki automobila, koja se prenosi porodično sa generacije oca na generaciju sina emigranata, vrsta gastajbarterskog bluza ili sevdalinke (kako ko više voli) kojom se na auto putu dok voziš i dok prolaziš nepostojeće granice od mesta zaposlenja do mesta rodjenja jednom godišnje prisećaš svega teškog što si prošao u decenijskom arbajtu, ali ti nije žao jer voziš, jezdiš rodnoj kući u Nemačkom premijum automobilu!

Glengeglach

pre 5 godina

Radim za japansku firmu u Holandiji. Znate sta njihovi radnici ovdje voze? Njemacka auta. Ni jedan jedini japanac. VW, Audi i BMW im je omiljeni.

loki

pre 5 godina

Evo malo naši ljudi da shvate koliko je malo evropsko tržište. Na ovoj listi samo su prva četiri prodali više automobila nego što je toyota prodala rav4 u celom svetu. Znači to je samo jedan model. Ograničenost pojedinaca je neverovatna jer kažu šta nas briga šta toyota prodaje van evrope kao da van evrope nema puteva ili važe neka druga pravila. VW sektaši nikada neće shvatiti dok sami ne kupe i ne probaju, kako to izgleda da auto teraš kod majstora samo na redovan servis. Meni je na aurisu za 9 godina i skoro 190.000 otišao samo homokinetički. Taj auto se vozi samo po beogradu, po rupama, ivičnjacima, ležećim itd itd, sa možda 10% otvorenog puta. Ko proba japanca prosto mu se ne manja auto jer mu se na bacaju pare na beskrajne popravke...

vozač demokrata

pre 5 godina

Folcvagen prvi? Precenjeno, nepouzdano, sa dosadnim dizajnom, ali preVWara ima svoje vernike (ne samo kupce) pa je zato velika prodaja.

Goran

pre 5 godina

Bio igrom slučaja 2 nedelje u Istambulu, opet igrom slucaja vozio se njihovim taksi prevozom. Znaci nema golfa, nema audija, nema skode, nema seata. Samo Hyundai, Fiat, Reno, što daje sliku kvaliteta. Ovi nabrojani su ne uništivi i ne nadjebivi. Golfa vozis 200-300.000 km, ali ne po gradu, jesu pouzdani ali bajo samo autoput i redovan servis gde ti se napiju krvi. A kod ostalih , nema servisa, samo gorivo, ni ulje ne sipati bez preke potrebe... Cepanje na kvacilu, uzbrdo, nizbrdo, ocesi ovamo, onamo, niko se ne nervira. A kod vw, nedo bog da te opizdi neki mamlaz u blatobran, ode poluosovina, glavcina, ma haos.

sale

pre 5 godina

@goxy Raste prodaja renoa i pezoa zato sto naj vise ima srednje i nize platezne moci stanovnistva a svako gleda sto novije da kupi i tu francuzi dobijaju bitku sto ne znaci da su kvalitetni,nemacka vozila su jos 2000god imali opremu i kvalitet koji vecina francuzkih modela ni do 2014god nisu imali a dan danas je npr. skuplji mercedes c200 iz 2002 nego pezo 307 i 407 ili pikasa iz 2007-2010 a zbog cega...zbog imena malo sutra,sedi i u jedan pa u drugi probaj pa presudi ali da ne gledas godiste rekao bi da je obrnuta situacija..

knowone

pre 5 godina

"Купити Голфа поред Хонде Сивик или Тојоте Корола је за... посматрање.
(Жарко, 22. januar 2019 15:43)"

Razumem za Civic da ovo kažeš, ali Corolla, osim reputacije da se malo kvari, nema ništa više da ponudi. Ružan auto do iznemoglosti i spolja, a pogotovo unutra gde dominira jeftina sjajna plastika...

Ja

pre 5 godina

U kojoj dubiozi moras biti da napises da je VW smece? Hahahaha Ovde je potrebno kolektivno lecenje.

Ja japanca nikada ne bih vozio jer im je zavrsna obrada nula, tanak lim i plastika u enterijeru. Pa eto necu napisati da je smece jer nije realno. Odlicni su to automobili ali svako ima pravo na izbor.
Vozim BMW a ne VW cisto da pojasnim.

Gross

pre 5 godina

Naravno da se japanci ne prodaju u Evropi, tj prodaju se jako slabo. Evropa je prestonica kulture. Ljudi koji su stvorili Veneciju, Firencu, Akropolj, otvorili Luvr, napravili Ajfelov toranj, tesko mogu da prihvate bezlican dizajn i proizvod. Ili je tacno ovo sto sam napisao ili je tih milion i kusur VW otišlo u Bosnu. Pa vi sas vidite sta od toga.

dirk

pre 5 godina

Stvarno neverovatno sta je sa mozgovima :) Ne mogu da shvatim da vecina strucnjaka i velikih poznavaoca cak i na ovaj podatak uporno pokusava da pronadje "logicno objasnjenje" kako i zasto je VW najprodavaniji.
Istina je jedna , trziste na kraju cele price odreaguje na nesto sto je kvalitetno ili nekvalitetno. Prosto je neverovatno da VW vec 30 god od golfa 2 dozivljava ekspanizju u svakom pogledu, da su takvi prevaranti kao sto vecina strucnih lica sa ovog portala zakljucuje, da li bi im trziste to oprostilo ? Nema sanse, pojela bi ih konkurencija, kao polovnjaci ne bi vredeli koliko vrede i kod nas i u inostranstvu , u sustini ne bi mogli tako da imaju progres .
Pogledajte sta se desilo celokupnoj britanskoj auto ondustriji ( Morris, Hillman, Austin, Rover, Sumbeam... u sustini celokupan British Leyland, sve propalo) , sta se desava italijanima... nije to slucajno, nesto tu nije kako treba zato i idu silaznom putanjom, jednostavno ne mogu da se izbore na trzistu. Nemilosrdno nema prastanja . Golf MK 8 ce sigurno godinama biti najprodavaniji model u Evropi, ponovo taj Golf :)

gojko

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ??? 
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Argentto, 22. januar 2019 10:04) 

E da sam juče umro ne bi stigao da pročitam ovako nešto glupo!!!

Pa koje je to meso bolje od svinjskog?
Koje to pečenje ima tako hrskavu a sočnu kožuricu ko svinjsko,koje lepše cvrči na tiganju od svinjskog,koje to meso lepše zamiriše na roštilju od svinjskog.
Evo priznajem da nije za supu ali pečenog,prženog,na roštilju ili sušenog mesa od svinjakog NEMA !!!

starmo

pre 5 godina

Vozio sam Toyotu Yaris u Beogradu pa Hondu Civic u Americi i trenutno BMW X1.
Otprilike menjam na tri godine vozila.
Za to vreme ni jedan normalan se neće pokvariti ili bilo šta. Jedine brige su mi udobnost, stil i karakteristike vožnje.

Ne moram da objašnjavam kako se vozi BMW u odnosu na Japance...



Svaka cast Japancima u pouzdanosti, ali BMW je space shuttle za njih u voznim performansama.

Bane

pre 5 godina

I Coca Cola je najpopularnije piće, a koliko je kvalitetna prosudite sami...
(Popularnost, 22. januar 2019 10:54)

Coca-Cola jeste kvalitetno piće.... pravo pitanje je koliko je zdravo odnosno štetno za organizam....ali za taj tip pića kada se uporedi sa ostalim sokovima tog tipa poput Apa Cole, Dumil Cole jeste kvalitetno, možemo polemisati, mada više stohastički jer labaratorijske analize nemamo, oko toga da li je kvalitenije od Pepsija, Cocte i sl. ali sve u svemu omašili ste poentu.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

@joja Kakav crni kvalitet u Americi, najbitnije je da je sto veci (a ima i smisli jer su im porodice velike i malo gojazne).

Sale

pre 5 godina

Za iste pare bolji je japanski od nemackog auta o francukog pogotovo. Medjutim ogroman broj ljudi u Nemackoj i Fr rade u auto industriji i imaju popust na vozila a japanci u Evropu imaju i neke takse. Inace koliko para koliko muzike, japanski su zaista najbolji.

kako da ne

pre 5 godina

@Night Rider
Kreni da se penjes na bilo kojoj planini u toj Nemackoj, Francuskoj, Svajcarskoj, Austriji, svaki drugi auto je Subaru. Subaru kupujes zbog potrebe, a to je kvalitet i 4x4 pogon jer logicno, teren gde zivis i gde se kreces je hladniji sa vise snega. Subaru ne kupujes zbog značke, vec zbog onoga sto on nudi, a nudi ti sigurnost na svakom terenu vise nego bilo koji nemac. Poz

rade

pre 5 godina

JAPANCI su se vidim jako uzbudili. Evropski automobili se prodaju u evropi i prakticno nigde vise. Na primer 3% u Americi, to je malte ne statisticka greska. Japanci pokrivaju ostatak sveta. A Koreanci se prikljucuju.

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Kada nam ekseri vire iz glave, niko u svetu ne luduje za Golfom samo mi i...ti
(besni, 22. januar 2019 12:24)

Da bre, mi idioti i ovih milion i kusur koji su kupili NOVOG golfa! Valjda ti jedan, koji si popio svu pamet sveta i (verovatno) vozis nekog praistorijsko polovnjaka znas bolje!

vrh drzave nam je tezak 1000 god robije

pre 5 godina

Ne znam kako neko može kupiti vw...
(Tuco Benedicto Pacifico, 22. januar 2019 09:58)

Lepo, odes u salon, izvadis karticu, platis, sednes i odes!
Ne znam kako neko moze da napise ovako glup komentar!

Metropola

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.
(Argentto, 22. januar 2019 10:04)... zelis da kazes da dominacija Japanaca u USA ne znaci nista? Ili si nesto drugo hteo da naglasis?:) cudan smo mi narod, bukvalno oko svega mozemo da napravimo klanove i separatizam!

Frank Vercauteren

pre 5 godina

@Opet ne bi bili prvi al realno treba računati Reno+Dačija.

Ok, moze i tako kako si napisao, ali onda mora i

Volkswagen + Audi + Skoda + SEAT + Porsche + Bentley + Lamborghini + MAN

Verovatno sam nesto i ispustio.

Moze?

Pers

pre 5 godina

Golf2 disel najbolji auto koji je dosad napravljen na svetu.Slazem se sa time u potpunosti sa balkancima ,ali sta je bilo posle samo sljam od Germani i France automobili vise su uzeli para na rezervne delove nego na prodaju auta znam po sebi kolko sam se put opekao Audi,Golf6,Mercedes,Ford,Citroen sam vozio i svakih par meseci ja u garazu.Iznenada kupih Hondu city i odusevi se sa kvalitetom i pouzdanosti za Hondom i Lexus sledeci auto ponovo Japanac

jo

pre 5 godina

ja zivim 25 godina u sjevernoj americi, nikad nijedan nejapanski auto nisam vozio. i nikad nijedan veci kvar na autu nisam imao, a vozao auta i do 300 hiljada km. nikad nisam stao pored puta zbog kvara. imam para da kupim audija ili bmw, i jako mi se svidjaju, znam da su odlicna i lijepa auta, ali mi nebi nikad palo na pamet da ih kupim, osim da dobijem na lotu jedno 20 miliona. ne treba mi da mi se neko divi, nego mi treba pouzdan automobil koji me nikad nece iznevjeriti, koji pristojno trosi i mkzw da povuce kad se ukljucijem na auto put pored nekgo slepera koji ide 120. to je to!

33 33

pre 5 godina

Ne znam tačnan odnosu i verovatno ću lupiti ali recimo da se u Srbiji na svakih 10 novih VW proda 1 Japanac.
Kod polovnih vozila je verovatno odnos da se na 100 VW uvezenih vozila uveze 1 Japanac.

Ali po ovim komentarima čovek bi pomislio da se kod nas voze samo Japanci a da tu i tamo zaluta po neki VW model ali i njegov vlasnik se brzo pokaje što ga je kupio pa brže bolje dođe da ostavi komentar i obeća da će mu sledeći auto naravno biti Japanac.

Šta drugo napisati sem da su vlasnici VW zadovoljni svojim vozilom i ne cimaju se previše oko pisanja komentara tu i tamo odgovore nekom kompleksašu koji sve zna a ima mokre snove kad vidi novog Golfa ili Pasata.
Za razliku od njih vlasnike Japanaca drmaju takvi kompleksi i takva ostrašćenost da to nije zabeleženo ni u navijačkom ili političkom prepucavanju sa suparnicima.

Viks

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.

Steve Miller

pre 5 godina

Lokal patriotizam. U Nemačkoj, SW i Austriji VW, u Francuskoj Reno ili Pežo, u Italiji Fiat, u Španiji Seat, za jeftinija tržišta Škoda... sve je ovo normalno. Zato u Japanu gde se godišnje proda automobila kao u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno, nigde Evropljana, eventualno VW.

ciga

pre 5 godina

Evropa osim Srbije, ovde ubedljivo vladaju Japanci što vidimo na ovim stranicama, na ulici baš i ne ali nema veze.Za godinu dve će ih i Koreanci izbaciti iz prvih deset.

sale

pre 5 godina

niko ne moze osporiti kvalitet vw vozila u smislu eksplatacije i dugotrajnosti ali isto tako neki posebni kvalitet unutrasnjosti,plastike i sedista nema ali doduse da je kvalitetno bilo bi i skuplje (audi) tako da trziste digtira prodaja i potraznja,italijani tonu isto ko i dacija jer oni nemaju do duse neke mehanicke problema ali enterijer i ostale sitnice brzo propadaju(elektronika) i imamo slucaj da polovan tipa fijat stilo istog godista ko golf 5 vredi duplo manje a isto tako audi,bmw i mercedes vrede vise i ako su stariji i vise od 5godina a sta mislite zbog cega..

primera radi mobilni tel ajde samsung ali cime se huavej probio i kako opstaje..jednostavno ne mozes kupce z....i ustvari mozes jedan put i vise ne...

E

pre 5 godina

Cumu sluze ove analize ???
I svinjsko meso je, recimo, najprodavanije u Srbiji, a daleko od toga da je najbolje.. sta nam to govori... bas nista.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Argentto, 22. januar 2019 10:04)
A ko kaže da nije najbolje? Jesi probao vruće pecenje? jesi probao vešalicu? kobasicu sremsku, kulen?

basler

pre 5 godina

Dosta BRE više po "pljuvanju" po Nemcima, na prvom mestu VW. Oduvek su bili broj 1, a ostali su se trudili da ih stignu. Kada izadje Golf 8, garantujem da će biti proglašen za najboljeg u klasi. Tako je oduvek.
(Milos, 22. januar 2019 11:59)

Naravno da ce ,, Volkswagen Zeitung" odnosno,, Auto Bild" da ga proglasi najboljem u klasi, a I ADAC.

Postoji jedan citat koji u prevodu zvuci otprilike ovako:

,, jedan covek je inteligentno bice, puno ljudi je masa za manipulacije,"
NE bas tako Ali Sam pokusao da ostanem pristojan

Viks

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.

Mario

pre 5 godina

Dva najprodavanija suv-a na svetu su rav 4 i nisan kaškai. Činjenica. Neupućeni Evropljani slobodno proverite. U odnosu cene i kvaliteta Japanci su neprikosnoveni.

dex

pre 5 godina

Evo ja kao buduci kupac auta B segmanta da kazem nesto.Iskreno tri automobila su mi se svidela u startu, ne ulazim u cenu, jer su svi otrpilike egal.Evo br.1-Fiesta; br.2-Klio; br.3-VW Polo. Najverovatnije cu se ipak odluciti za VW Polo-a.Zluradi tipovi imaju obicaj da kazu da ljudi kupuju auto a gledaju kako ce ga prodati.Pa naravno, necu voziti auto do smrti i treba gledati koji ces auto jednog dana pre-lakse prodati.Kiju,Hundaji ili ove malo skuplje automobile (Lanče, Alfe, Mini-je itd) teze prodajes nego gore pomenute.Verovatno je i to razlog ove ankete o prodaji novih automobila i zasto je VW prvi pa onda Renault i onda ostali.

Jova

pre 5 godina

Ma da, ameri koji prelaze vise nego duplu kolimetrazu od evropljana, su glupi cim voze toliko japanska vozila. Srbin je pametan a vozi polovan auto iz Italije ili Nemacke sa pola miliona predjenih kilometara, i on nadje da prica o kolima, komedija!

Maksim & Divizija

pre 5 godina

Vozio sam Toyotu Yaris u Beogradu pa Hondu Civic u Americi i trenutno BMW X1.
Otprilike menjam na tri godine vozila.
Za to vreme ni jedan normalan se neće pokvariti ili bilo šta. Jedine brige su mi udobnost, stil i karakteristike vožnje.

Ne moram da objašnjavam kako se vozi BMW u odnosu na Japance...

Django

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem. Znaci oni koji su nam najslicniji mentalitetom a to su Evropljani su po komentarima slaboumnici jer ne znaju da izaberu sta valja.A desetinama godina su isped nas po slobodi medija, demmokratiji, zakonima, obrazovanju. A mi smo experti, japanci pa onda svi drugi. Aman bre ljudi ...

Steve Miller

pre 5 godina

Evo nađoh prodaju za Japan: Godišnje se proda oko 5,5 - 6 miliona automobila, na prvih 11 mesta su Japanski proizvođači, VW drži skoro 1% tržišta. Toyota prednjači sa oko 1,5 miliona automobila. Pričamo samo o Japanu.

Night Rider

pre 5 godina

Subaru je toliko dobar da ja evo za cetiri godine u Nemackoj sam video tri auta.. I sam vozim sivik i hteo sam da kupim Subaru ali ljudi nova Impreza prodaje se sa 1.6 motorom, 115ks , CVT menjacom u nekom pocetnom paketu za 19000?? Jel oni misle da su Evropljani glupi?

iMarko

pre 5 godina

Subaru se posebno dobro pokazao sa boxer-dizelom. Tacno svi prodati u Nemackoj su vec na otpadu. Odlican auto! JAPANSKI! 99% ljudi u Srbiji ga nije ni videlo a kamoli vozilo ali znaju da je najbolji.(Viks, 22. januar 2019 17:26)
Viks. Uvek kas se spomene Subaru potegne se taj Boxer Dizel koji je prodan u stotinjak komada za razliku od VW koji preodao milione krseva. Ja jos uvek vozim 2000 Forestera, trula visnja. Poceo da mi rdja posto ovde u Severnoj Americi bacaju so nemilice ali mogu sam to da iskrpim. MASINA je NEUNISTIVA i jos uvek potrosnja ista kao prvoga dana 28milja na galon (2500cc)...
Inace mi gastarbrateri nostalgicno posecujemo Srpske web stranice svakodnevno i delimo nasa pozitivna/negativna iskustva.

Usa

pre 5 godina

Subaru vam je u USA isto sto i Suzuki u Evropi. Najjeftinija moguca varijanta da udjete u japansko vozilo. Prelaze puno kilometara ali kvalitet enterijera i ugodjaj u voznji kao jugo florida.

Atreides

pre 5 godina

-Ja- Japancima zavrsna obrada nula ahahhah. Pa ti pojma sa zivotom nemas. Normalno da u Evropi prednjace evropski proizvodjaci pre svega i zato sto je takva politika itu su i carine za japanska kola i samim tim su skuplja od evropskih ....u Francuskoj su najprodavaniji Pezo,reno,Citroen...u italiji Fiat....sve je to normalno. VW prosecan auto sa vrhunskim marketingom i to je to.

Tumbarajko

pre 5 godina

U poslednjih 6 godina sam 2 nova vozila promenio, oba Japanca, oba benzinca, oba savršena (za moje potrebe, način vožnje i pređenu kilometražu). Ne vidim potrebu da probam nešto drugo, kada su me ta Toyota i ta Mazda u potpunosti zadovoljile. Ne komentarišući kvalitet i cenu ostalih, ako prelazite umerene kilometraže, dobar deo toga u gradu, a ponekad vam je potreban prostran auto udoban i za duži put, sa što manje potrebe za servisom - svaka preporuka za Japance.

Night Rider

pre 5 godina

@ Kako da ne


Pa ja eto bas zivim na Jugu Nmeacke gde su planine...i ne vidim bas nekog Subarua...vecinom Audi Quattro ili BMW sa x-driveom...mada ovde se ulice dobro ciste tako da sami 4x4 pogon nije presudan ....za zimu stara golf 3-ka sa 4x4 i 150 konja i teraj, jeftino, delova svuda :)

Reziel

pre 5 godina

Osim solidnog 4x4 pogona, meni Subaru zaista nije ništa posebno. Vozio sam dve nedelje njihov Legacy u srednjem paketu opreme sa 2.5 motorom od 180ks. Auto je lenj i trom, sa plivajućim upravljanjem. Unutrašnjost je na isti fazon kao i VW, jednostavno, pregledno, rekao bih tu su negde po kvalitetu. Kažu da se ti motori ne kvare ali sam posle pročitao da mu sa 2.500ccm i 180ks u 2016. godini treba preko 9 sekundi do 100. To je očaj. Jedini razlog što sam ga uzeo tada (rent-a-car) je što je bio jeftiniji od bilo kog SUV-a, a trebao mi je 4x4. U Srbiji sam kasnije probao A6 Allroad sa 3.0 motorom - razlika je bukvalno nebo i zemlja u svakom smislu. Ali bukvalno.

ssd

pre 5 godina

@(rale, 22. januar 2019 23:12)

Da si samo malo izguglao:

Pravilno je reći ganc nov, jer varv. ganc znači „posve, potpuno (nov)“, od njem. ganz, „ceo, potpun, čitav, sasvim“.

Kakav ganz, sta lupas covec :D

sladoledsmesom

pre 5 godina

Ko normalan pored Nijemca kupuje Japanca i kojeg to? Jedino što sliči na nešto je Mazda, ali je ponuda motora smiješna, Honda propast, Toyotu bolje da ne komentiram i ostane još Nissan. Svaki taj japanski proizvođač ima po jednog konkurentnog modela, Mazda 3, Suzuki Swift, Toyota RAV4, Honda CRV i Nissan Qashqai, ostalo je zanemarivo. I sad to uspoređivati s njemačkom trojkom i VW grupom. Nijemci toliko dominiraju automobilskom industrijom da imam osjećaj da njima pripada sva budućnost, jednostavno razbijaju konkurenciju na svim nivoima.
(dugave, 22. januar 2019 23:47)

E kad mi Đuro iz Vareša kaže da je "njemačko" najbolje, kako da ne poverujem.

Mustafa Aga

pre 5 godina

Interesantni komentari ali imam utisak da je mali broj komentara koji su zasnovani na iskustvu u voznji odredjenih brendova automobila koji se kritikuju ili pak hvale.Trenutno vozim Subaru Legacy (2017)i mogu rechi da je izuzetno kvalitetan auto.Dodushe preshao sam veoma malu kilometrazu za skoro 2 godine (samo 15000 km kada se prerachuna iz milja)zato shto mi je shkola gde predajem samo 5 minuta voznje od kuche.Za 21 000 dolara koliko sam ga platio (mislim da sam na Subaru web sajt u Srbiji video da za slichni Subaru Legacy cena je oko 32000 evra pa sam se zaista zachudio) to je izuzetno vozilo narochito zbog dveju stvari zbog chega sam ga i kupio...Svaki Subaru ima ugradjen pogon na sva chetiri tochka. Imaju i druge marke ali su to obichno skuplji automobili i treba dodatno platiti. I druga stvar jeste kresh test gde spada medju najbolje automobile u svojoj klasi. Jedna zanimljivost za chitaoce. Subaru Legacy je medju 10 vozila u Americi gde niko nije direktno poginuo u saobrachajnom udesu...Nadam se da mi nije Uzvisheni Bog odredio da ja budem mozda prvi takav sluchaj...Pozdrav svima...Selam...

Negativni

pre 5 godina

Lokal patriotizam. U Nemačkoj, SW i Austriji VW, u Francuskoj Reno ili Pežo, u Italiji Fiat, u Španiji Seat, za jeftinija tržišta Škoda... sve je ovo normalno. Zato u Japanu gde se godišnje proda automobila kao u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno, nigde Evropljana, eventualno VW.
(Steve Miller, 22. januar 2019 11:05

Vidi se da slabo putuješ. Nema to nikakve veze sa patriotizmom, već sa beneficijama koje neke zemlje daju za kupovinu domaćeg proizvoda (Nemačka i Japan pre svih). U Italiji dominiraju francuska (dostavna vozila), nemačka i japanska vozila. U Francuskoj japanska. U Britaniji francuska i japanska. U USA, Honda accord je maltene svaki peti auto.
Prelazim preko 40 hiljada km godišnje, vozeći razne firmine automobile po Evropi. Japanska kola su daleko najbolja trenutno. Bez konkurencije.

moron

pre 5 godina

(Sedera, 22. januar 2019 09:44)
"Ništa novo, Nemci kupuju nemačko, Francuzi francusko, uz izuzetke koji su više prakticni a manje patriote ili bolje receno "sirotinja"."

Baš tako. Zeto je i u Španiji najprodavaniji Seat. A u Italiji je najprodavaniji Fiat ( pri čemu medju 50 najprodavanijih modela u prošloj godini npr. nema nijedne škode i ne verujem da bi ni "Auto Čačak" tamo uspeo da promeni situaciju ).
Sve je to (uglavnom) samo pitanje "patriotizma". I veličine i snage tržišta na koje se taj "patriotizam" odnosi.

Batica

pre 5 godina

I eto,posle krajnje nebitnih,za nas,podataka o prodaji u USA dođosmo do podataka vezanih za Evropu (doduše nepotpunih ali nema veze).I evo u ovom trenutku 57 komentara gde se srpski vozači (uglavnom) čude ko to kupuje bilo koji VW proizvod.Odgovor je jednostavan,nove automobile uglavnom kupuju oni koji imaju para za iste.Do sada sam kupio 3 nova automobila a ukupno sam ih posedovao 11.Svaki novi automobil je kupljen isključivo kada je porodična finansijska situacija to dozvoljavala,među tim automobilima je bio i jedan VW.Dobio sam dobru ponudu,vozio sam ga 4 godine i jako dobro prodao posle toga.Zar to nije dobra preporuka?Naravno,moglo se desiti da imam problema sa tim autom kao što se desilo sa jednim drugim novim automobilom koji sam posedovao ali se nije desilo.Da li ću opet kupiti VW,nemam pojma stvarno,ali nemam ni jedan razlog da to ne uradim opet ako budemo imali para za tako nešto.Jedini savet je da se čovek vodi svojim iskustvima i svojim osećajima.Znaš da voliš Toyotu,pa kupuj samo to,nema problema,dobri su to automobili,ali nemoj bre smarati ostale...

insajder

pre 5 godina

Ovaj podatak od 890000 prodatih Opela je zapravo i ukupna prodaja Opela u svetu,steta sto nisu zastupljeni u drugim delovima sveta.Cini mi se da se opel jos samo prodaje u Emiratima,Juznoafrickoj republici i Egiptu.

Petar

pre 5 godina

Ja trenutno vozim golf 7 (2013.) prešao sa njim 240.000 i CR-V 2018. još ni 10.000. Sa golfom nikakvih problema nisam imao, veliki servis uradjen na 210.000 za 65.000 rsd i to je sve osim redovnih servisa. Mogu da kažem da sam zadovoljan i udobnošću i potrošnjom (1.6 tdi, 105 ks, prosečno 6 litara). Jedino sto je dosadan enterijer, pa kad još dodamo da je sivi karavan... Japanca sam sad prvi put kupio i prešao sam nedovoljno za iole ozbiljniju analizu, ali sam iznenadjen voznim karakteristikama jer to nisam očekivao od SUV-a (takodje prvi put vozim). Utisak je da su kod Honde odlični materijali unutra, osim sedišta za koja ćemo videti kako će se pokazati. Menjač je čini mi se, vrhunski. Eto, čisto malo da doprinesem, jer je izgleda na b92 najveća borba vw vs japanci.

coki

pre 5 godina

@coki 

A ti voziš glanc novi infinity I to u full opremi? 
Ili ružnu corollu staru 15 godina?
(asd, 22. januar 2019 17:09)

Vozim nov Fiat. Pre toga MB E klasu, Reno, Audi itd. Nikada nisam imao niti jedan japanski automobil, ali se ne kunem ni u jedan! Najlepše sam se navozao sa Mercedesom, ali ni njega nisam ja napravio, već samo kupio! Nisam rob predmeta, naročito ne telefona i automobila! Ne volim Fiat, ali sam ga kupio iz praktičnih razloga i za 4 godine, s njim prešao 140 hiljada km bez kvarova! Nedavno sam vozio VW Pasat i prilično sam razočaran. Auto te klase i veličine, a neudobniji i tvrdji od Fiata 500L! Svaka čast na broju prodatih vozila, ali nikako ne vidim, kakve to veze ima sa vama koji to vozite?! Čestitke Nemcima!

dirk

pre 5 godina

Subaru Legacy 2018, na prednjim podizacima ponosno pise AUTO posto zadnji nemaju tu funkciju. Nekome glupost meni dovoljno da zasmeta i da se zapitam kako je moguce da je vecina evropskih proizvodjaca tu opciju uredno davala pre 15tak godina , a mnogi japanci na ovome skrtare i dan danas. Doduse moram primetiti da se napredovalo, do skora su mnogi imali auto samo na vozackom podizacu :)

Vivo

pre 5 godina

Kako se Reno propeo u vrh prodaje je neverovatno! A tek ona vest da je ta grupacija Reno-Nissan-Dacija-Mitsubishi najveca na svetu. Nekako se francuzi iscupase iz sigurne propasti u auto industriji.

Baxuz

pre 5 godina

Ništa novo, Nemci kupuju nemačko, Francuzi francusko, uz izuzetke koji su više prakticni a manje patriote ili bolje receno "sirotinja".
(Sedera, 22. januar 2019 09:44)

A kad dodas cinjenicu da su u tim zemljama javni sektori 50% BDPa sve je jasno.

Mr M

pre 5 godina

U Aziji su japanci (Toyota) i koreanci (Hyndai) nesto se najcesce vidja. Evropski automobili su uglavnom visoke klase Mercedes i BMW. U Japanu je prica posebna posto oni imaju onu svoju klasu K-car koji cine vecinu automobila barem u gradovima.

cosmo

pre 5 godina

Ili da prikazem plasticno... jednostavnije... kad sam bio samac, kad mi potrosnna i odrzavanje...i prostor i prtljaznik..m nisu bili bitni... Alfa je bila auto koji jr ispunjavao moje zelje... zvuk...snaga...dizajn... alternativa...

Sad...nekih 10 godina kasnjje....kad se prioriteti presaltaju na porodicu... vrlo rado bih investirao u Skodu Superb ili Passata B8... a Alfu imao u vidu neke polovne 33...

E to je trziste 99%.

Nikola

pre 5 godina

To će se teško promeniti jer se dosta ljudi pri kupovini oslanja na priču od usta do usta i stereotipe. Tačno se "zna" koji je neuništiv, koji prelazi milion km glat, koji ima loš trap, kojem su skupi delovi, kojem je servis papren, za kojeg nema polovnih delova ni mnogo servisa itd itd. Krdo više veruje članovima krda nego tv spotovima ili recenzijama novinara.

pitanje

pre 5 godina

Redakcijo, kad hoćete nešto da kažete, trebali bi biti precizniji... Šta se podrazumeva pod pojmom EVROPA u kontekstu ovog teksta? (Rusija da/ne... Ukraina da/ne, Turska?....) sve su to nisu mala tražišta sa svojim specifikama koja mogu bitno utiču na ukupan rezultat

Redakcija:

U pravu ste, dopunili smo tekst traženom informacijom. U statistiku nisu uključena tržišta Rusije, Ukrajine i Turske.

Pozdrav

Bojan

pre 5 godina

Meni je još interesantnije kada se posmatra po grupama:
VW grupa (VW, Škoda, Audi) je prodala 3.6 miliona,
PSA grupa (Pežo, Sitroen, Opel) 2,5 miliona,
Reno grupa (Reno, Nisan, Dačija): 2,1 miliona

Nikola

pre 5 godina

Kada sam početkom 2017. birao auto, moj prvi izbor je bio Lexus IS. Auto je, sa opremom koju sam izabrao, koštao 44000 EUR. S obzirom da je kupovina bila na lizing, vrednost auta posle 4 godine, odnosno buy-back cena je bila 3500 EUR. Na kraju sam uzeo Passat B8 u istoj ceni, za koga je buy-back opcija bila 12000 EUR posle 4 godine. Dakle, tržište diktira cenu, kao i uvoznik koji daje dobre uslove kupovine. Zato se kod nas voze Nemci, a ne Japanci.

jo

pre 5 godina

mi sve okrenemo na svadju, a stvar je prosta. kad si u rimu budi rimljanin. japanska auta u americi su na cijeni, tojote i honde prednjace u drzanju vrijednosti. vw koji se prodaje u americi se pravi u meksiku i nije to taj isti njemacki kvalitet. isto kao i ford, americki ford je kanta, rupa bez dna nekad bio (ne znam sad) sto se tice popravke...ameri puno prelaze i za vecinu obicnih smrtnika koji voze djecu po treninzima i utakmicama, voze se na posao svakodnevno... kvalitet uz pristupacnu cijenu je najvazniji.

San snova

pre 5 godina

Zasto se kod nas slabo prodaju japanci?
Zato sto su preskočili dizele.
Atmosferski benzinci odlicni a dizel jedva da ga imaju u ponudi a u Evropi pre ove hajke oko dizela mislim da je trziste dizela bilo oko 70 % .
Japanci se dobro prodaju tamo gde je jeftina nafta i gde je dizel sramota.

cosmo

pre 5 godina

Meni je nerazumljiva isključivost u komentarisanju. Tržište je najbolji pokazatelj.

Imao sam Alfu 147 dugo i zaljubljenik sam u taj brend. Ali, da kažem da je VW loš auto, samo zato što "sam na drugoj strani"... ne mogu... vozio sam u to vrijeme često službeni Golf 5 i Octaviju 2... nijedan nije imao neki posebnu karakteristiku, ali su u svemu bili dovoljno dobri i kao paket... odlican auto... mnogo upotrebljiviji od Alfe...koja je auto ekstrema...i dobrih i losih... jednostavno, 90% ljidi auto kupuje iz perspwktive upotrebljivosti i tu je VW odlicno rjesenje... odradjuje sav posao koji pred njega stavis solidno... Skoda posebno. Preostalih 10% ljudi kupuje specificne brendove i nikad Alfa ne moze biti (ili slicno) na vrhu... jer onda i ne bi bila Alfa..vec mainstream.

Sad vozim dugo Clio 4 i Reno je slican paket kao VW...malo manjeg kvalitrta ali i cijene... i sasvim dobar auto za razum ispred neke egzotike...

govori serbski

pre 5 godina

Japanci, Nemci, Koreanci... sve je to postalo konfekcija. U sustini je danas vise stvar u kvalitetu i uspehu marketinga nego u karakteristikama samih vozila. Ali mi sve moramo da zamistifikujemo...

priprema za radio®

pre 5 godina

Da, subaru je sebi obezbedio da udje u sve anale sa svojim boxer dizelom, u GB jedan od pet najgornih automobila svih vremena, a i sam motor je generalno proglašen za jedan od deset najgornih japanskih motora ikada.

Dobrosav

pre 5 godina

Jbt, zatucani balkanci kupili milion Volkswagena.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Iskander, 22. januar 2019 10:10)

Nista ne brini, ove godine ce kupovati samo Lade, Moskvice i Zaporozce.

Ilija

pre 5 godina

A ako pogledamo celu planetu, a ne samo deo evrope, onda situacija izgleda ovako:

1. Renault-Nissan Alliance
Country of Origin: France, Japan
Unit Sales: 10.6 million

2. Volkswagen Group
Country of Origin: Germany
Unit Sales: 10.41 million

3. Toyota Motor
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 10.12 million

4. Hyundai/Kia
Country of Origin: South Korea
Unit Sales: 7.28 million

5. General Motors
Country of Origin: USA
Unit Sales: 6.88 million

6. Ford Motor
Country of Origin: USA
Unit Sales: 6.25 million

7. Honda Motor
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 5.36 million

8. Fiat-Chrysler
Country of Origin: Italy, USA
Unit Sales: 4.86 million

9. PSA Peugeot-Citroën
Country of Origin: France
Unit Sales: 4.16 million

10. Suzuki
Country of Origin: Japan
Unit Sales: 3.15 million

Ali slažem se sa onima koji tvrde da ove cifre ne znače automatski i kvalitet.

day

pre 5 godina

Oko 50% svih Golfova se kupuje u Nemackoj po principu staro za novo a u tome prednjace firme. U Evropi firme ne kupuje japanske vec evropske automobile, ovo se generacijama ne menja i zato je trend i dalje isti.

Od 10 najvecih izvoznika u Nemackoj, 4 su iz auto industrije i budite sigurni da ce na sve nacine oni prodaju a posebno izvoz cuvati jer im se cela ekonomija oslanja na to. Francuzi slicno razmisljaju i zato ne cudi da svako kupuje i stiti svoje.

Auto trziste je veoma zasiceno i to je dobro jer svi m
oraju da se bore za kupca. Nema potrebe da se ubedjujemo ko zasluzuje prvo mesto na ovoj listi jer tudje auto kompanije nisu Zvezda i Partizan. Probajte sto vise kola i ne obazirite se polarizovane komentare, vec vozite ono sto vas cini srecnim i menjajte kad vam dosadi

Mike

pre 5 godina

Subaru vam je u USA isto sto i Suzuki u Evropi. Najjeftinija moguca varijanta da udjete u japansko vozilo. Prelaze puno kilometara ali kvalitet enterijera i ugodjaj u voznji kao jugo florida.
(Usa, 22. januar 2019 20:18)

Subaru najjeftinija japanska varijanta u USA? Nisi ti drugar video ni U od USA. Uostalom jednostavno je ukucati subaru.com sve cene su tu, crno na belo. Cudi me ko ti je dao toliko pluseva za takve nebuloze, verovatno isti kao i ti.

Vujadin

pre 5 godina

Pa koje je to meso bolje od svinjskog?
Koje to pečenje ima tako hrskavu a sočnu kožuricu ko svinjsko,koje lepše cvrči na tiganju od svinjskog,koje to meso lepše zamiriše na roštilju od svinjskog.
Evo priznajem da nije za supu ali pečenog,prženog,na roštilju ili sušenog mesa od svinjakog NEMA !!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gojko, 22. januar 2019 15:37)

Mrsna pačetina poseduje sve gore navedene kvalitete, samo da kažem. A super se kombinuje sa izdancima bambusa i crvenim karijem, prste da poližes...

...malo.

pre 5 godina

Ej blesavi narode, nek svako vozi sta hoce, ne moramo biti kopije jedni drugih, ne budimo zaostalo pleme. Narocito ovi sto se svadjaju. Oladite...

ciga

pre 5 godina

@negativni
Svaka ti čast ovakvu glupost i laž nisam odavno pročitao. Za Ameriku ok ali Evropa gde je prvi Japanac na 19 mestu po prodaji i to Yaris jedna Honda na 93 mestu i ti pričaš o dominaciji?

Zoran dj

pre 5 godina

Vidi se da slabo putuješ. Nema to nikakve veze sa patriotizmom, već sa beneficijama koje neke zemlje daju za kupovinu domaćeg proizvoda (Nemačka i Japan pre svih). U Italiji dominiraju francuska (dostavna vozila), nemačka i japanska vozila. U Francuskoj japanska. U Britaniji francuska i japanska. U USA, Honda accord je maltene svaki peti auto. 
Prelazim preko 40 hiljada km godišnje, vozeći razne firmine automobile po Evropi. Japanska kola su daleko najbolja trenutno. Bez konkurencije.
(Negativni, 23. januar 2019 15:43)

NE znam gde li ti to putujes, Ali u francuskoj u kojoj sam redovno (zivim blizu i francuske i nemacke) voze se 80% francuska auta, kao i u nemackoj otprilike nemacka.

Baxuz

pre 5 godina

Mrsna pačetina poseduje sve gore navedene kvalitete, samo da kažem. A super se kombinuje sa izdancima bambusa i crvenim karijem, prste da poližes...
(Vujadin, 23. januar 2019 22:37)

Vujadine priznaj sa se zoves Li Vang ili tako nesto.